B r e a k i n g n e w s

Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama

bejelentette, hogy elnöki hatalmával élve utasítja

az USA területén működő összes erőművet a CO2 kibocsátásuk

30 százalékkal történő csökkentésére.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
________________________________________

29 gondolat erről: „B r e a k i n g n e w s

 1. Egy pofon a szarnak. Túl kevés, túl későn. 🙁

 2. Ezek után kíváncsian várom, ezt mivel magyarázzák a klímaszkeptikusok.
  Illetve a szándék szép, még ha későn is jött és nem elég radikális – ahogy Tibor bá’ is mondja -, de vajon hogyan fogják ezt abszolválni a szolgáltatók? A klímaváltozás szempontjából kevés a 30%, de egy erőmű esetén azért elég nagy kihívás megoldani. Illetve az összkibocsátást nézve, leállításokkal persze megoldható, de akkor a kieső részt honnan pótolják? Megújuló vagy atom? Ez is nagy kérdés…

 3. @2. Úgyis le kéne állítani pár erőművet a megújulók miatt:
  „Eljött az ítélet napja az amerikai áramszolgáltatók számára, mondják a Barclays elemzőház szakemberei a Business Insideren ismertetett anyagukban. A tengerentúlon ugyanis annyira olcsón lehet már napelemekhez és az energia tárolására hivatott akkumulátorokhoz is hozzájutni, hogy egyre több háztartás csatlakozik le az áramhálózatról.”
  További részletek: http://komlomedia.hu/hir.php?hir=4652

 4. Ebben a hírben nem is az a legnagyobb kérdés, hogy Obama elnöki rendelete jó-e vagy rossz? Hanem a módszerrel van baj. Elnöki rendeletekkel való kormányzás tulajdonképpen egy diktatórikus intézkedés, kihagyva a döntésből a szenátorokat és a képviselőket. Igaz az elnöknek van ilyen jogköre, hogy kivételes esetben elnöki rendeletekkel kormányozzon de ennek túlzott alkalmazása az amerikai demokrácia szembeköpése ami fokozatt mértékben jellemző a Democrata párti vezetésre. Anno Clinton idejében is rengeteg ilyen elnöki rendelet került kibocsátásra aminek a célja nem más mint a szabadságjogok szalámi szerű megnyirbálása és a kommunista szisztéma meghonosítása európai mintára.
  Ha ez a CO2 kérdés olyan fontos, van ennek törvényes módja, összehívni a képviselőházat és szavazással eldönteni mit akar a nemzet? Sajnos itt nem másról van szó mint az illuminati háttérerők kiadták Obamának a parancsot a villamos energia megdrágítására és ehhez ez az egész csak ürügy.
  30% CO2 csökkentés legalább ilyen irányú áram drágulást eredményez. Jelenleg egy KWh nem éri el a 10 centet (itt ahol én lakok) Ha megemelkedik a másfélszeresére akkor főleg ebben a nyári hőségben az aircondition miatt sokaknak brutálisan meg fog emelkedni a számlájuk. Már így sem lehet megúszni a nyári hónapokat 200 dollár villanyszámla alatt. Semmi más cél nincs ebben az esetben mint az emberek újabb kifosztása hasonlóan az Obamacare programhoz ami szintén nem más mint a nép kirablása.

 5. Vajon hogy oldják meg? 30%-al kevesebb áramot termelnek? – Mármint a fosszilis erőművek.

  Vándor bejegyzése elgondolkodtat, hogy mégiscsak értelmes ez az intézkedés. Ha tényleg ennyivel drágább lesz az áram, akkor tömegesen kezdenek az emberek napelemeket telepíteni, és tényleg lemegy majd a CO2 kibocsátás.

 6. Abban van valami, hogy ennek a szabályozásnak nem feltétleül az elnöki rendelet a legjobb módja.

  A megfelelő minsztérium megfelelő szakembereinek kellene kidolgozni egy stratégiát, megvalósíthatósági és hatástanulmánnyal, azután a parlamentben törvényt hozni róla, azután végrehajtani.

  Ezzel az lehet a baj, az USÁban túl erős a fosszilis lobbi, és ezt a rendes úton történő változtatást ezer helyen elgáncsolnák, mielőtt életbe léphetne.

  Tűzoltásnak az elnöki rendelet is jó lehet, de hosszútávon mindenképp valami komoly, megalapozott törvényre lenne szükség.

  4: Vándor, most háborogsz azon, hogy drága az áram, holott ha az igazi költségeit most fizetnénk meg, nem a jövőre tolnánk, sokkal drágább lenne. Ha húsz év múlva háborog a gyereked, hogy NINCS nemhogy airconditioning, de elég ivóvíz, élelem se, az lesz az igazi háborgás. Mit mondasz majd neki: bocs, fiam, húsz éve túl fontos volt, hogy olcsón kényelmesen éljünk.? Ha egyáltalán lesz még kinek háborogni.

 7. Azért az elnöki rendelet, mert már leplezhetetlenül nagy a kaka. Ebből nekem az jön le, hogy hamarosan a jónéppel is közlik a valóságot, mind olajcsúcs, mind klíma ügyben. Ha a rengeteg összeesküvés elméletet, UFO beszámolót, inka jóslatot és millió egyéb dezinformációt eltávolítják a médiából, akkor lesz csak igazi pánik. Mert a valóság elegánsan, bár baljóslatúan egyszerű: Nincs tovább, vége!

 8. 4. Vándor:

  Ez azt jelenti, hogy egy nyári hónapban ~2000 kWh az energia fogyasztás?

 9. @4:
  Jó helyen laksz. Münchenben már tavaly is 25 Eurocent volt a kWh…

 10. 4: „Már így sem lehet megúszni a nyári hónapokat 200 dollár villanyszámla alatt.”

  Egy fenét nem. Nem kötelező „erkondisöninggel” 20 fokosra hűteni az egész házat.

 11. 4.
  Tipikus amerikai idióta felfogás. 10 centet nem éri el jelenleg az áram kwh-onként ott, de nehogymá többe kerüljön és áldozatot kelljen hozni a szennyezés csökkentése miatt (miközben Európában az áram díja átlagosan 20 cent felett van).

  Vándor barétom. 2000 kw felett fogyasztasz nyáron havonta és ebből leadni semmit sem akarsz.

  Megtestesíted az ostoba, rövidlátó pazarló amerikai(nyugati) felfogást, egyben azt, aki felelős azért, ahová jutottunk.
  (Bocs, ha személyeskedőnek tűnök, de nem bántani akarlak, csak kihangsúlyozni általad).

  A poszthoz: Obama és a mögötte álló kapzsi banda most jött rá, hogy nagy gáz van és ők sem fogják megúszni, hiába a sok-sok pénz? „Gratulálok” a globális elitnek, de sajna már késő.

 12. „…30%-al történő csökkentésére”
  MIKOR?

 13. @11:
  „…Tipikus amerikai idióta felfogás. 10 centet nem éri el jelenleg az áram kwh-onként ott…”
  A nyavíkolást én sem értem, hiszen már most majdnem 34cent a kWh nálunk (átszámítottam a 25 Eurocentet), akkor mire fel a nyavalygás, ha netán 15 centre felmegy a nagy USA-ban az áram ára??? Fizessetek már a benyáért is „piaci” árat ti ott a nagy piacgazdaságban, ha már itt tartunk 😉

 14. Nálunk, 3 tagú családban, 130 nm családi házban, éves szinten volt ~2100 kWh a villamos energia fogyasztás.

 15. Én havi átlag 26£ a havi villanyszamlam mindennel együtt, úgy hogy feltöltős, így az országban kapható legdrágább áramot használjuk. Igaz klíma helyett kinyitjuk az ablakot és a tűzhely(elektromos), hűtő, mosogép a+os, tabletünk és telefonunk van számítógép nincs. Igencsak messze van ez a 200$tól. Ha előfizetésre váltanék 20 font alatt lenne, de nem lenne meg az akkor töltöm fel, amikor akarom és a minden nap megnézhetem mennyit fogyasztottam szabadsága. Előfizus villanyal mi is sokkal többet használtunk. Így érezzük a különbséget, hogy milyen villanykörtét használunk és mennyi ideig. Egyébként 80nm két szoba+nappalis lakás.

 16. Köszönjük. Itt vagyok olvasok, hozzászólnék néha, de telefonon macerás hosszabban írni, rövidebben meg minek. Mashol nincs internet. Igazából a csendes többségállapotába léptünk, de nem felejtünk.

 17. 4.
  Ha nem is éri el a 2000 kwh-ot de megnéztem a tavalyi kimutatást a maximum fogyasztásom a legmelegebb hónapban 1500 Kwh volt. A 200 dolláros havi díj úgy jön ki, hogy ebben benne van a vízszámla a szennyvízdíj és a gáz is. Mivel a meleg víz gázbojlerról megy ezért nyáron is van 40-50 dollár gázszámla.

  11.
  Kedves Fantomas! Mivel egyáltalán nem ismersz engem ezért általánosítasz. Pont én tőlem áll a lehető legtávolabb a pazarlás és abban igazad van, hogy az amerikai életmód elég pazarló. De ez nem jelenti azt, hogy azért mert itt élek én is átvettem volna ezt az életstílust.

  Olyannyira nem, hogy például beszereltem egy fa tüzelésű kazánt a garázsba amivel tudom a házat fűteni és ezáltal télen nagyon sok gázt meg tudok spórolni ha tudok szerezni fát. A gáznak brutálisan felemelték az árát az utóbbi időben, hogy még villannyal is sokkal olcsóbb lenne fűteni.
  Direkt azért vettem néhány éve egy kis Nissan Frontier turckot, hogy nyáron össze tudjam szedni a fát.
  Ilyenkor figyelem a hirdetéseket és ahol kivágnak egy fát és ingyen elvihető akkor megyek és elhozom.
  Sajnos az utóbbi időben már igencsak vadászni kell mert kezdenek az amerikaiak is rákapni erre, azelőtt nem erőltették meg magukat, hogy nyáron fát gyűjtsenek. De mivel mint mondtam nagyon felemelték a gázt ezért sokaknak akiknek van kandalló próbálják a fűtést hozzám hasonlóan kiegészíteni ingyen fával.

  10.
  Kedves Avatar, igazad van nem kötelező nagyon lehűteni a lakást. De miből gondolod, hogy én ezt teszem?
  A legnagyobb melegben sem állítom a termosztátot 73-74 foknál hidegebbre sőt általában 75 fokon megy.
  Az amerikaiaknak ez kevés mert ők 68 fokon nyomatják.

  Kimondottan utálom azt, hogy ha az ember elmegy vásárolni akkor vinni kell pulóvert mert az üzletekben túl hűtenek.
  Ez mérhetetlen pazarlás az én véleményem szerint is.

  A légkondicionálás nagyon jó dolog ha az ember ésszel használja és nem túlzásba.
  Mi annyira figyelünk a takarékosságra, hogy ha elmegyünk dolgozni akkor feljebb vesszük a termosztátot, hogy ne hűtsön annyira sőt ha nincs túl meleg akkor ki is kapcsoljuk.

  Hűtés nélkül itt ezekben a déli államokban nem lehet létezni mert itt nagyon párás meleg van. Otthon Magyarországon hiába van meleg de mivel száraz meleg van és nem párás könnyebb kibírni. Itt a magas páratartalom miatt muszáj használni a légkondit mert az kicsapja a levegőből a páratartalmat.

 18. vasgyuszi!

  Te azt kívánod nekem, hogy én is fizessek annyit a villanyért mint te. Azért azt ne feledd, ha már Münchenben laksz, hogy Németországban az átlagkereset legalább kétszerese az USA-nak. De ettől függetlenül ne gondold, hogy ott többe kerül az áram előállítása csak sokkal többet nyerészkednek rajta. Ha itt 10 cent egy kilowatt akkor nem hiszem, hogy a szolgáltatónak 6 centnél többe van. Biztos vagyok benne, hogy nyereséggel adja. Rátesz egy tisztes hasznot. Azért mert ott nem egy tisztes hasznot tesznek rá hanem rablóhaszonnal dolgoznak miért kivánod nekem azt, hogy itt is úgy legyen.
  „Dögöljön meg a szomszéd tehene is?”

  Tudod mit én inkább azt kivánom neked, hogy nálatok még 10 centnél is kevesebbe kerüljön mert én az embertársaimnak jót kiváno nem rosszat. És nem vagyok irígy örülök ha a másiknak jól megy. Biztos fel tudnál sorolni tizenöt más dolgot ami ott olcsóbb és én ezt nem bánom, hanem kívánom neked, hogy minnél több dologban teljen örömed!

 19. Kedves Vándor!
  Szerintem ne nevettessed ki magad azzal, hogy hülyeségeket írsz, mintha az olyan takarékos dolog lenne, hogy 75 F-re (=23,9 C) temperálod a lakást. Nekem van ugyan klímám otthon, de kb csak a 40 C-os (104 F) kánikulában indítom be ideiglenesen, amíg kicsit lehűti a szoba levegőjét. Nem ám termosztát tartja hidegen a házat, amikor otthon se vagyok. Viszont iszok néha pár jégkockával jól lehűtött vizet, az nagyon jól le tudja vinni a hőérzetemet, és még az se derogál, ha otthon izzadok egy kicsit. Egy jó hideg zuhany ráadásul a hőérzeten is javít, ha már nagyon agyonizzadtnak érzem magam.
  Az meg megint hülyeség, hogy a németek átlagfizuja duplája lenne az amcsikéknak. Nominálisan és PPP alapon is messze jobb az amerikai átlagfizu. Lásd: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_average_wage
  A magas energiaárakat meg leginkább az állami adóknak köszönhetjük Európában, nem a „rablóhasznot” bezsebelő energiatermelőknek. A magyar helyzetről itt olvashatsz: http://index.hu/gazdasag/2013/02/18/elmu_az_aramar_haromnegyede_az_allame/
  De persze a magyar ember (is) benyalja rezsiharcot, és elhiszi, hogy a gonosz szolgáltató miatt drága az áram, az állambácsi meg azon küzd, hogy a szolgáltató extraprofitját (nálunk ez a bevett szlogen) korlátozza. Pedig csak az állami terhekből, az állam saját zsebébe irányuló részből kéne visszavenniük, és mindjárt nem kerülne ennyibe… De arról valahogy nem akaródzik lemondani állambácsinak.

 20. @19 Vándor:
  „…Azért azt ne feledd, ha már Münchenben laksz, hogy Németországban az átlagkereset legalább kétszerese az USA-nak….”

  Egy pillanatig komolyan vettelek, de azért rákerestem:

  „Das Durchschnittseinkommen USA beträgt 48.450 US-Dollar im Jahr bzw. 4.037,50 US-Dollar im Monat (Bruttonationaleinkommen 2011 je Einwohner, Quelle: Weltbank).”

  „Der Internationale Währungsfonds (IWF) schätzt für 2013, dass sich das Durchschnittseinkommen in Deutschland auf 43.952 US-Dollar belaufen dürfte. Es hätte sich damit gegenüber dem Vorjahr um 0,69 Prozent erhöht.”

  Komoly gondok lehetnek a közoktatással odaát, ha a 43.952 dodó „legalább kétszerese” a 48450-nek 🙂

  http://durchschnittseinkommen.net/durchschnittseinkommen-usa/
  http://durchschnittseinkommen.net/durchschnittseinkommen-in-deutschland/

  Gondolkoggy 😉

 21. 21. vasgyuszi

  most tényleg azt gondolod, hogy az interneten kikeresett adatok életszerüek?
  Én itt élek és látom a napi valóságot.
  Abban nem vitatkozok veled, hogy statisztikailag valóban ki lehet hozni ilyen átlagjövedelmet, hiszen ha bele számítjuk a gazamber politikusokat az évi milliós nagyságrendű jövedelmükkel vagy netalán egy sebész professzort az évi 250 000 dolláros jövedelmével akkor bizonyára ki jöhet ez az átlag.

  De ha a hétköznapi kétkezi munkából élő emberekből indulok ki akik a lakosság túlnyomó többségét alkotják akkor bizony már más a kép.

  Az USA keleti és nyugati partján vagy a nagyvárosokban (Chicago, LA, New York, Columbus stb.) valóban magasabbak a bérek mint az átlag vidéki kisvárosokban. Ez utóbbiban él a lakosság tulnyomó többsége. Én egy középtályon elhelyezkedő államban élek (nem lényeges, hogy hol) de itt nem nagyon dobálnak 8-10 dollárnál nagyobb órabéreket. Ugyanezért New Yorkban lehet, hogy egy 20-ast fizetnek de még az sem éri el a havi 4000 dollárt. Pláne az adó és az SS és egyéb levonása után. Persze ha valaki un. Registered Nurse akkor itt is 18 dollárral kezd miután elvégezte a főiskolát amivel összeszedett legalább 50 ezer student loant. Amig ezt perkálja vissza addig neki sem marad több mintha 8-10 dollárt keresne.
  Persze mondhatod, hogy nagyvárosba kell menni. De ez sem egészen ilyen egyszerű. New Yorkban a Boro parkban a kaftánosok között egy nagyon lepukkant helyen egyik ismerősöm havi ezresért bérel egy 30 négyzetméteres kis lukat ami talán a garzonnak felelne meg. Egy olyan szar környéken, hogy ott megy el közel a metró a levegőben egy hidon és rezeg az egész ház olyankor. Jobb helyet meg sem tud fizetni. Itt ahol én élek 800-ért már egy háromszobás családi házat bérelhetsz dupla garázsal és arról nem beszélve, hogy a benzin is olcsóbb, nincs parkolási gond stb. Viszont helyett van borzalmas párás meleg a nyári hónapokban. Amit lehetetlen kibirni léghűtés nélkül. Ugyanakkor egy jó benefit, az enyhe tél hiszen havat ritkán látunk akkor is csak egy-két inchet ami sokszor már 2 nap után elolvad.

  Tudod a saját tapasztalatom alapján írtam ezt a németországi kétszeres bért mert azokat akit ismerek és németbe dolgozik többet keres mint én és mindegyik elmonja, hogy ha nem vendégmunkás lenne hanem eredeti német akkor legalább 20 eurónál kezdődne az órabére. De hidd el nem irígylem sem tőled sem mástól. Ki-ki úgy boldogul ahogy tud és ha már külföldre kellett menni akkor oda ment ahová a lehetősege megnyílt.
  Remélem azért abban az egyben egyet érthetünk, hogy elég szomorú, hogy el kellett hagyni a hazánkat és máshol kereseni a boldogulást mert Magyarországot bizonyos gazember hazaárulók élhetetlenné tették.

 22. 20. Avatar

  „Kedves Vándor!
  Szerintem ne nevettessed ki magad azzal, hogy hülyeségeket írsz, mintha az olyan takarékos dolog lenne, hogy 75 F-re (=23,9 C) temperálod a lakást. Nekem van ugyan klímám otthon, de kb csak a 40 C-os (104 F) kánikulában indítom be ideiglenesen, amíg kicsit lehűti a szoba levegőjét.”

  Keves Avatar!
  Ok, szerinted hülyeséget írok? No jól van. Csak azt kérdem, hogy próbáltad már ezt az éghajlatot ahol én élek? Mert ha próbáltad volna most nem szólnád le a másikat.

  Én tudom milyen magyarországon a meleg mert életem nagyobbik részében otthon éltem. Össze sem hasonlítható az a száraz meleg ami 30-40 % relatíve páratartalma vagy legfeljebb 50%.

  Itt ma is 90% fölött volt a páratartalom. Ráadásul most rengeteg eső.
  Addig amíg én ezt nem próbáltam addig én sem hittem el, hogy ilyen létezik. Van olyan, hogy kimegy az ember a házból és 10 métert megyek a kocsimig és ez alatt az egy perc alad az emberről ömlik az izzadság.
  Afrikai diákokkal beszéltem akik azt mondták, hogy borzasztó ez az pára. Pedig már ők aztán hozzá vannak edződve. De ott is hiába van meleg de szárazabb a levegő.
  Mit ütközöl meg 24 Cesiuson? Ez se nem túl hideg se nem meleg ez az ideális hőmérséklet amikor az ember se nem izzad se nem fázik. Az amerikaiakhoz képest ez igen is takarékosság amikor 66-68 fokra hűtenek (18-20 Celsius). Időnként előfordul ha nem olyan magas a páratartalom akkor 78-ra is elég állítani.

  Abban nem vitatkozom, hogy miért magasak az energiaárak ebben történetesen lehet igazad. De most mond meg nem mindegy, hogy a szolgáltatók tesznek rá rabló hasznot vagy az állam bácsi sarcolja meg adókkal? A lényegen nem változtat a zsebedből veszik ki a pénzt a Co2-re vagy más egyébre hivatkozva, hogy legyen nekik mit elherdálni. Amig mi azon kicsinyskedünk, hogy ki hány fokra hűti a lakását addig ezek nyúzzák a népet ott is és itt is csak talán annyi a különbség, hogy ez nagyobb ország és egy politikusra nagyobb számú népesség jut ezért az egy főre eső sarcolás egyenlőre még kevesebb. De Obama már jó úton halad, hogy amerikát is lerántsa a béka segge alá gazdaságilag természetesen a Rotchildék parancsára.

 23. 22:
  Vándornak igaza van. Ha jól tudom Obama azt szeretné elérni, hogy az amerikai minimum óránkét 10 $ legyen.

  Hőfokban pedig felületesek vagyunk. A hőfok mellett igen fontos a relatív légnedvesség is. Csak a kettő együttes értékelése adja meg a valós válszt.

 24. http://vs.hu/felcsillant-a-remeny-megmenekulhet-a-fold-0614

  Lehet megint reménykedni. Mondjuk USA-tól Kínáig egyre több ország érzi a saját bőrén a klímaváltozás hatásait. A kérdés a csökkentés és a megkésettség mértéke.

  Pedig erre a globális problémára lehetne globális összefogással is reagálni.

  Lesz-e a 24 órába, a körülmények kényszerétől hajtva összefogás?

 25. Érdekes lenne annak megbecslése, hogy ha a világ országai mind egy irányba húznának ( világkormány, ekkor pl. Nincs szükség hadikiadásokra!!!) mennyi plusz hatékonság növekedéssel járna.

 26. 26. PZuj

  Azt is érdemes lenne megnézni, hogy kik generálják a széthúzást…
  Azért vannak a hadikiadások, mert széthúzás van, vagy azért van széthúzás hogy egyesek jól éljenek a hadikiadásokból.

  Mindig oda lyukadunk ki, hogy vannak „felsőbb” érdekek, amelyeket a világra kényszerítenek.
  Ezek a háborúk, a marketing, a génpiszkált kaja, a működésképtelen de drága egészségügy meg hasonlók.

  Sajnos amíg nem PC ezekről nyíltan beszélni, addig mi hiába saccolgatunk itt.

 27. Azt hiszem eretnekség lesz, amit mondok, de a széthúzást alapvetően a sok parciális érdek, a nemzetállamok léte okozza. Persze erre plusz feszültségkeltéssel rá is lehet játszani, olyan okokból , amit Te is említettél.

  Egy világkormány igazságosságát mi garantálná, az egy érdekes kérdés.

  Nem mintha a nemzetállamok annyira igazságosak lennének a saját lakosságukkal vagy kisebbségeikkel.

  Lehet, hogy egy átlaglakos nem sok különbséget érzékelne a helyzetében.

 28. Egyébként, ha a korrupció, a lopás olyan megkerülhetetlen emberi tulajdonság, akkor lopjon inkább a passzív ház és a közmű építkezén. Annak legalább van társadalmi haszna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük