(2847) Guy McPherson üzenete

Tibor bá’ online

 

Az eredeti előrejelzés, mármint, hogy 2019 nyár végére az Arktisz jege eltűnik, most már nyilvánvalóan nem következik be. Ennek ellenére (ahogy ezt egy hozzászólásban már megírtam) a pozitív visszacsatolások miatt McPherson kitart az mellett, hogy 2026-ig nekünk annyi.

Ismételten megkérdezik tőle, hogy mit tehet az, aki 20-30-40 éves? A válasz, mindenkinek meg kell határoznia, hogy mit szeret, és azt tegye addig, amíg tehetik, amit szeret. Ne fusson senki a karriere után, ne törje magát diploma megszerzésére, hiszen ezeknek feltétele egy jövő, ami nincs. Éljen mindenki kellemesen addig, amíg teheti.

Ebbe logikailag nem lehet belekötni. Érzelmileg talán. Fel adjuk-e a „ma még ezt a diófát elültetem” elvet? Azt hiszem, igen. Minden más összeomlásán kívül, a globális klímaváltozás különleges abban, hogy most a földi élet teljes összeomlása előtt állunk. Nem csak, hogy az elültetett diófát senki se fogja élvezni, de maga a diófa se fogja túlélni a változást. Tízmillió évek kellenek ahhoz, hogy a Föld regenerálni tudja magát, hogy az élet feltételei biztosítva legyenek.

Még annyit tennék hozzá, hogy a mai és tegnapi hozzászólásból kiderülő túlélési stratégiáknak semmi értelme. A bekövetkező eseményeket nem lehet túlélni se légbiztos bunkerrel, se vissza az őstermelés megtanulásával. A Föld hamarosan tökéletesen  alkalmatlan lesz az élet fenntartására(talán a legprimitívebb élet kivételével).

A videó fő narratívája:

Az igazság nagyon egyszerű, és egyben riasztó, túlhevítjük a Földet, és ez megöl minket. Kezdetben valószínűleg nem hal meg mindenki, és semmiképpen se azonnal. Először csak kényelmetlen lesz az életünk, a hőhullámok elpusztítják a vetéseket és kevés lesz az élelmiszer. Ezeken a kényelmetlenségeken túl tesszük magunkat. Viszont a globális túlhevülés végük a Föld jelentős részét lakhatatlanná, és megművelhetetlenné teszi, aminek következménye a civilizáció összeomlása, ami nagy fokú felfordulást és konfliktust fog okozni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

72 gondolat erről: „(2847) Guy McPherson üzenete

  1. Tibor bá’, nagyon jó poszt, ezzel kapcsolatban tegnap meg ma reggel linkeltem a ‘(2845) Komolytalan elképzelés’ posztba, ide tartozna, de sebaj. Én sok hozzászólóval ellentétben Veled és McPherson-nel értek egyet. Lehet, hogy nem 2026-ban lesz nekünk annyi, csúszhat 5-10-? évet, de ahogy fogalmazod: „egy jövő, ami nincs” igenis be fog következni. A klímaváltozás, globális felmelegedés, vagy ahogy Sarah fogalmazza: Global overheating már tart, benne élünk, a dolgok pedig csak egyre rosszabbak lesznek és a folyamat gyorsuló tempóban (exponenciálisan) következik be/folytatódik (abrupt climate change).

  2. 1 – Elek:
    Én köszönöm a belinkelést. Sarah egyszerűen, világosan, és meggyőzően mondja el a véleményét. Szörnyű lehet ilyen fiatalon rádöbbenni erre.

  3. 2. Tibor bá’
    Nekem nagyon tetszik a videó (mondjuk a csaj is 🙂 ), az amit Sarah mond benne elég kijózanító és elgondolkodtató. Trumppal kapcsolatos megjegyzései talán kissé tulzóak, nem ő (mármint Trump) az oka a klímaváltozásnak/globális felmelegedésnek, de azért a jelenlegi USA elnökről ezt mondani nem semmi: „Trump’s actions around global warming will likely cause billions to die, he could end up being the biggest mass murderer of all time…”
    (OFF: nekem egyáltalán nem szimpatikus Trump, de a két rossz jelölt közül ő volt a kevésbé rossz, talán – ki tudja ezt utólag, de most nem ez a téma).

  4. Én mindenkit arra biztatok, hogy legyen észnél!
    A látszat ellenére, nem biztos, hogy vége.
    Nem a reményről beszélek. Hanem az elfogadásról.

    A carpe diem jó lehet valakiknek, de nem tartom követendőnek.
    Azért sem mert az önmagában egy menekülés a várható jövőtől, menekülés a hova is?
    A hedonizmus persze csak bizonyos szinten kielégülés. Utána jönnek a szofisztikáltabb kielégülési formák, séta, művészet stb. Majd legvégül a szeretet.

    Honnan tudod meddig élsz? A rohanás- mely gátolta az egyszerű séta élvezetét, meg egyáltalán figyelmünket a fizikai élet sokszínűségéről elterelte- hamarosan véget ér. Valószínű kényszerűségből, de mégis üdvözölhetjük, mert úgy néz ki magunktól képtelenek lennénk abbahagyni.

    Az élet tényleg csoda, de ezt ma a nagy többségnek nehéz észrevenni az élet gyakorlata miatt. Rosszul vezetjük az életünket, pedig nem lenne ilyen bonyolult.

    A változás egyértelmű. Érdemes szárazon tartani a puskaport, de depressziónkban ne a carpe diem és ne atombunkerek határozzák meg mindennapjainkat.
    A témában jártassak nagy többsége átmegy a depresszión. Ki kell jönni belőle, szükséges állomás is lehet, bár nem feltétel.
    Magunk alakítjuk életünket.

    A világ „normális „szemlélete szerint vannak külső dolgok, tőlünk függetlenek.
    A klíma akárcsak a föld forgása tengelye- vagy a nap körül ilyenek, általunk nem befolyásolhatóak, ami persze így is van.
    Kétféle embertípus van, aki szerint a föld magától forog, és van aki szerint a gravitációt is megalkották majd útjára bocsátották, hogy bizonyos törvényszerűségek szerint folyamatosan alakítsa világunkat.

    Én az utóbbi vagyis a hívő kategóriába tartozom. De nem hiszek a vallások mai formájában, csak a közös gyökereket látom bennük. A salangot meg a hamis templomi éneklést meghagyom másoknak, mert az is öröm így nem felesleges.

    A személy nem tudja megoldani akárhogy kapálózik. Azonban a személy személyiségét kialakító, fenntartó és támogató áramlatok, erők képesek befolyásolni mindent.
    Ez megint a tudat és a világ összefüggés-irányának ezerszeresen lerágott csontja.

    Azonban mindenki eldöntheti szabadon, hogy miben hisz.
    Ha mind egy irányba gondolkodunk és szeretetünk kevésbé lesz válogatós akkor se biztos, hogy megússzuk. Azonban lelki megnyugvást találhatunk és ez nagyon fontos.
    A halállal nem kell sokat foglalkozni, mind meg fogunk halni. Addig azonban eldönthetjük, hogy élünk.
    A füvet megeszi a bárány, a bárányt az ember, a fű pedig az emberhullát. Minden tökéletes körforgásban van. Minek parázni, félünk a semmitől? És mi az ami fél bennünk?

    Én nagyon veszélyesnek tartom a mind meghalunk semmi remény hozzáállást.
    Bizonyos szint felett már nem pusztán informatív( mely szükséges), hanem veszélyes hirdetni, mert a halálfélelem erősítése blokkokat okoz, kapálózásra késztet. Ráadásul nem épít semmit, mert az emberek nem fogják fel az utolsó idők lehetőségét, vagyis, hogy szeretetük megélése a lényeg, ugyanis a pillanat múlékony, kinek mindegy hogy százezer semmitmondó év vagy 1 tökéletes pillanat.

  5. Csak ha józan ésszel megnézzük a youtubon felgyorsítva a sarki jég olvadását akkor bizonyosságot nyerhetünk hogy valóban le fog olvadni főleg hogy gyorsul.
    Gondolom elvileg a metán már 10-20-50%-a már akkor is kijöhet amikor még nem olvadt le (mit okoz ez?>>extra melegedés, extra erős UV amit pl. a növények sem bírnak talán??)
    Semmi sem biztos ez csúszhat 2030-ra is de előbbre is. Ilyen szempontból lehet lesz átmeneti 2-3-5-7 (??) évünk amikor a gazdaság összeomlása miatt már nem lesz sokaknak munkája
    (hisz ma a legsérülékenyebb a fogyasztói társadalom: egyből nem kell legyártan egy 100.000 alkatrészből álló autót aminek legyártásához egyből nem kell legyártani azt a több millió!! gépet
    ami az alkatrészeket gyártja és a velel járó egyéb járulékos dolgokat.Ez mind így milliárd alkatrész amit nem kell legyártani majd így tízmilliók munkája szűnhet meg!!
    DE! ha előbb omlik a fogyasztói társadalom de a klíma még csak döglődik (és ez lehet egy pár éves szakasz) azaz még csak itt nálunk 45-50 fokos melegek lesznek akkor még megtermelhető lesz sokminden és meg is kell termelni mert nem lesz munkahely.(oké védelem, tudom..) de először még nem biztos hogy egyől dől minden hanem csak elkezd leépülni a gyártás…..
    És akár itt lehet az a pár év amíg otthon kell termelni.
    Nézzük az előnyét: nem lesz munkábajárás,nincs főnök, magad ura vagy , a munka helyett felszabadul a napi 8-11 óra időd amit kertészkedéssel tudsz tölteni.
    Ha az időjárás engedi és még nem durvul el a bűnözés akkor persze nem a házadot újítgatod majd haenm télire beköltözöl egy 2×2 méteres barrackba ahol épp kukoricaszárral fűtesz mert csak azt tudod kifűteni.
    Kiapcsolódásképp ha a munka után marad energiád gyertyánál olvasol egy könyvet.Már nem lesz áram (vagy em leszrá pénzed) így csak a könyvolvasás marad.
    Tehát az átmeneti időben talán lehet hogy lesz értelme a részleges önellátásnak úgy hogy ha valaki halmoz fel élelemtartalékot, gépeket, eszközöket földműveléshez.Persze ezek csak átmeneti évek lesznek
    mert ha megindulnak a tömegek akkor már nem tudod megvédeni magad

  6. 3: Szóval ez a Sarah azt állítja, hogy most már késő bármit is változtatni, nincs már menekvés a biztos kihalás elől, de ez nem az elmúlt kétszáz év iparának és Co2 kibocsátásának köszönhető, hanem egy személyben Trump elnökségének? Érdekes…
    Majd megnézem…

    4: Balázs: +0,98
    (Nagyon tetszik amit írtál, majdnem teljesen így gondolom én is.)

  7. Hm, nem is gondoltam volna, hogy amit ma hajnalban álmodtam, az pont a mai cikkhez fog passzolni. Mármint lehet majd róla gondolkodni.
    Szóval annyi volt csak az álom, hogy láttam azt az ősi népet azon a szigeten, akiket még nem ért el a civilizáció. Láttam, ahogy emelkedik a víz szintje, és arrébb evezgetnek magasabb szigetekre, és élnek tovább, mint a természet gyermekei.
    Aztán láttam az eszkimókat, a hegyi pásztorokat, akik kicsit arrébb mennek, de nekik nem sokkal lesz se rosszabb, se jobb az életük, mert most is a természettel élnek együtt és nem is tudnak máshogyan.
    Aztán jöttek a szegény tömegek az egyenlítőről, akik arrébb mennek, örülnek, hogy találnak édes vizet és élnek tovább a maguk ősi szokásaik alapján más helyen, de szinte ugyanúgy.
    Szóval lehet, hogy azok, akik eddig is a természettel együtt éltek, és nem parazitaként, azok fogják túlélni?
    Mondjuk ez nem lenne rossz nekik.
    De a kaptárban lakók mit csinálnak majd?

  8. 6. Lebá
    Pont nem az a lényeg, amit Trumpról mond, 3.-ban épp azt mondom, hogy ez túlzás, meg épp hogy nem Trump tehet a klímaváltozásról/globális felmelegedésről. Azt csak érdekességképpen írtam le, de nem az a lényege a videónak.
    Inkább ezek a dolgok lényegesek: „global overheating won’t just inconvenience us, it won’t just stress us, it will kill us including me” (itt me=Sarah), „once society breaks, how do we function, where will we get our water, where will we get our food”, és főleg 2:50-től: „…about the truth of what is really happening, the truth is quite simple and very alarming, we are quickly overheating the planet, it will kill us..”, „first it probably won’t kill all of us and certainly not immediately, at first it will just inconvenience us, heat waves will destroy crops and cause food shortages….we will survive those inconveniences, however global overheating will eventually render substantial areas of the Earth uninhabitable and unformable, causing a widespread breakdown of civilization which will result in massive turmoil and conflict…”
    Aztán még beszél arról, hogy miért káros a reményben bizakodni „hope is both relevant and counterproductive, it invites complacency and denial, we don’t need hope, we need resolve..”, meg még pár dologról, említi Winston Churchillt a 2. vh.-ban „Winston Churchill didn’t mention hope”, aztán ezzel zárja: „Do your best to enjoy the life you have and the people in it, thank you.”, ezek a lényeges mondanivalók, nem amit Trumppal kapcsolatban mond. 😉

  9. Köszi, hogy leírtad, munkahelyen nem tudok videókat nézni.

    Nos, amit mond, annak a 90%-át kb tíz éve tudom, Hetesiék jelentéséből.

    De hogy ez mért vezet szükségszerűen teljes kihaláshoz, arra még nem láttam a levezetést. Tibor bá írt róla néhány posztot, érdemi indoklás nélkül. Az, hogy néhány hű de nagy tudós álnéven ír egy cikket nagy piros betűkkel, nem indoklás, nem levezetés.

    Aztán ez a mondat: „we don’t need hope, we need resolve” – konkrétan hülyeség. Ha nincs reményem semmire, akkor mégis mire határozzam el magam, és minek?
    Bármilyen céltudatok cselekvés csak akkor lehetséges, ha van cél, aminek a megvalósulását el tudom képzelni.

    Persze abban reménykedni, hogy nem változtatunk semmit, majd csak jóra fordul minden magától, valóban hülyeség, de hát emellett senki se agitál.

  10. Sarah-nak mi a végzettsége, és mivel foglalkozik (mihez ért)?
    Csak, hogy tudjam helyén értékelni a véleményét….
    Amúgy így is, úgy is mind meghalunk. Majd meglátjuk, ez lesz-e az oka, vagy nem. Addig is élem az életemet, ahogy tudom, és csinálom, amit helyesnek tartok.

  11. 10 – Hargi:
    Te ezt komolyan kérdezed? Sarah igazi neve a videó végén ki van írva. Foglalkozására nézve előadóművész.

    Őszintén, nagyon élveztem az „okoskodásokat”. Élethűen bizonyítjátok az állításokat. REMÉNYKEDTEK. A remény veszi el a tisztánlátás lehetőségét. Belekapaszkodtok minden fűszálba. Sajnos, nincs tovább. Nekem se tetszik, de nem reménykedek.

  12. Re:11
    Guy „orákulum” jóslata mennyivel biztosabb, mint anno a peak-oil jóslatok szószólói?
    Ott is sziklaszilárd matematikai modellek voltak, de szembe jött az élet, és valahogy még sem úgy lett… Leszögezem, nem tagadom a klímaváltozást, de azért ne essünk már át a ló túlsó oldalára.
    Nem a remény veszi el a tisztánlátást, hanem a vallásos világvége várás… 😉
    Ha gonoszan akarnék fogalmazni, akkor kaptak a világvége szektások egy újabb gumicsontot, amin lehet tovább rettegni.
    Minden valamire való harcművészeti ág azt vallja, hogy a félelem nem jó tanácsadó…
    Arról nem is beszélve, hogy ahogy interpretálják ezt az egészet kezd nálam kilógni a lóláb… Nem a klímaváltozásra értem, hanem ennek ürügyén egy jó kis népírtásra gondolok, hogy a Földet „megmentsük” a sok csúnya embertől. Elvek már le vannak fektetve a georgiai köveken…

  13. 12 – dajtás:
    Komolytalan az érvelés, ha világvége szektáról beszélsz. Igen komoly erők, pénz, műszer, idő, és tudósok ezreinek eredményét leszólni, hogy világvége szekta totálisan övön aluli. Inkább mondjuk úgy, hogy nem érted meg a témát, csak vakon reménykedsz.

  14. Re:13
    Nem értetted amit írtam.
    Nem a tudósok a szektások, hanem akik a modelljeiket felhasználva vallásosan elkezdenek rettegni, és buzgón temetni kezdik az emberiséggel.
    (Persze nem magukkal kezdik a temetést, nyilván… 🙂 )
    Leírtam, nem tagadom a klímaváltozást, mert csak a vak nem látja ami zajlik.
    Azonban az a végkövetkeztetés, hogy mind egy szálig kihalunk, puszta spekuláció.
    Hozzáteszem benne van a pakliba, hogy előbb kinyírjuk magunkat egy preventív atomháborúban, de még ott is lennének túlélők…
    Értem én hogy Guy érzi ennek a világnak a végét, mert abban teljesen igaza van, hogy ennek hamarosan szükségszerűen vége kell hogy legyen, azonban a végkimenetel közel se biztos hogy így lesz…
    Világvége szcenárió amúgy se klímageddonnal ért volna véget…

  15. 4. Balázs

    Őszintén meghatott ez a mélyen filozofált világnézeted.

    Balázs veled vagyok. +1

  16. 4: Balázs
    + 1!
    Köszi hogy szakítottál időt bővebben kifejteni a lényeget. Igen, kb ezt lehet tenni. Tegyük hozzá hogy hálásak lehetünk a klímának(!), mert a felszínre dobja az emberi társadalomból a szennyest! Az erkölcsi rothadást. Ami eddig (évezredek óta) szépen elvakerált a zavarosban. Most tapinthatóan véges az időnk, most eljött az a pillanat amikor közlik egy pácienssel az orvosok: rákos vagy, meg fogsz dögleni. Ilyenkor lemállik a felesleg…

    Most a média elkezdte a klíma témát előre tolni – amit Tibor bá’ és páran évtizedek óta tettek már (feltünően hirtelen váltott a tagadásból erre a mainstraim, a nagy világpolitikai rothadás közben eddig ez nem volt PC-téma!?)

    Oké, most egyszercsak közlik velünk hogy kollektíve rákosak vagyunk… (a környezettel együtt nézve) Csakhogy feltünően sokan épültek már fel a rákból is! Akik nem hittek az orvosoknak, pontosabban együttműködtek egy szintig de maguk is a tettek mezejére léptek, mindent elkövettek – és csoda nem csoda, de ma is élnek tünetmentesen. Az orvosok és a klímatudósok se mindentudók – ez nyilvánvaló. Ha persze valaki mindenáron azon van, hogy ebből a kollektív rákból nem épülünk fel, ám tegye, de olyan még nem volt hogy minden ember ugyanazt gondolja és cselekedje – most se lesz. Nem a reményről van szó hanem az elfogadásról. Attól hogy egyes „szakértők” nem látnak kiutat, nem jelenti hogy nincs lehetőség gyógyulásra…

    Addig pedig ide illik József Attila kétsorosa:

    „Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
    Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”

  17. 11, Tibor bá’
    A remény veszi el a tisztánlátás lehetőségét. Miért is?
    Az eredeti előrejelzés, mármint, hogy 2019 nyár végére az Arktisz jege eltűnik,
    Ez az előre jelzés nem talált, még közelítőleg sem. Hihetetlen, hogy még nagy kanállal eszitek amit mond. Ha lenne icipici önbecsülése már régen bocsánatot kellett volna kérnie és lelépni a porondról. Ez egy kókler, hiteltelen. Ismeritek a viccet a liba megdöglött, de a rabbinak még rengeteg javaslata lett volna hogyan menthető meg.
    A felmelegedést elismerem, látom, tapasztalom. De szemernyi kétségem sincs, ha olyan mértéket ér el ami tarthatatlan mindent elkövetnek a megakadályozására, csökkentésére.
    Ember élet nem számít pl, vulkánok tömkelegét robbanthatják be. Az agytrösztök több éve rajta vannak…..
    NYUGALOM, egy dolog számít jókor, jó helyen.

  18. 14. Dajtás
    „Azonban az a végkövetkeztetés, hogy mind egy szálig kihalunk, puszta spekuláció.”
    Teljesen kihalni nem fogunk biztos marad pl.10.000 túlélő, ezen kár is vitázni…de ez teljesen lényegtelen.

    Tiborbá rendet kellene tenni itt a hozzászólásokban…

    Itt most nem a túléli e az emberiség, fennmarad e a kérdés mert az le van szarva.
    Itt az a kérdés hogy például 1-2-5 év múlva mi lesz?? (oké hogy mondjuk 20 év múlva game over nagy bizonyossággal)
    Mégegyszer nem 1 vagy 0 ez , nem digitális világ.A klíma sem biztos hogy ha 2026-ban leovlad a jég akkor 2027-ben már 0 termés lesz..Lehet hogy még 3 év kell mire még durvább lesz a helyzet.

    De azt kellene tisztázni hogy mi várható?Mint említettem nagyon sérülékeny a mai rendszer (legalábbis annak az 1 de lassan 2-3 milliárd embernek aki nyugati életformán él), elég ha az élelem a klíma miatt 2-300%-ot emelkedik, csak ez az egy puszta dolog olyan méretű válságot okozhat hogy a 2008-as csak ízelítő volt.
    2008 óta is sokminden változott :bejött a nethasználat tömegesen, ezalatt a röpke 10 év alatt rengeteg ember költözött városba ,tovább nőtt a függő emberek száma akik munkából élnek és a munkahelytől függnek.
    Az 1929-es válság vagy a világháború az kutya picsa volt , mert az emberek NAGYONNAGY része falun élt , ha nem is volt pénz volt csirke,önellátás, 1-2 multi volt csak akkor , tehát amikor ezek dőltek jóformán semmi sem volt mert volt háztáji stb…
    Ellenben most amikor szinte a legutólsó ember is általában egy multinál dolgozik és amit beszéltünk hogy részleges önellátásra is képtelen-na mi lesz itt egy válság esetén?? Szóval felmegy a kaja ára mondjuk 2-300%-ot .Jóska nem az autóját és a talafonját fogja lecserélni és a házát szépittgetni mert kajára megy el az összes pénze.Ha nem veszi meg ezeket a termékeket akkor azt nem kell legyártani.Ha nem kell legyártani akkor nem kell annyi ember a gyárba(meg amúgy sem mert jön a robot csak várjatok 10 évet).És ez egy öngerjesztő dolog ,mondhatni itt is vannak pozitív visszacsatolások 😀 . Spanyolországtól németországon át magyarországig a házak előtt állnak az újabbnál újabb autók , igen mert most ez megy egész európában, autócsere, telefoncsere, háztuningolás, kütyük- miért? mert van rá lóvé és érzelmi okokból mindenki új skodát,wolswagent akar, új telót stb…. DE ha nem lesz erre lóvé akkor nem kell legyártani.És hová megy az a sok ember akiket kibasznak majd a munkahelyekről?? Megy a nagyanjához aki megtanítja csirkét tartani? Ja nem mert már ő is a boltban veszi.
    Szerintem itt sokan fel sem fogják hogy milyen SÉRÜLÉKENY ez a rendszer ami most az utóbbi 10-20 évben létrejött , mert ilyen koncentrált munkaerő ilyen formában még sohasem volt aki olymértékben függ mint soha a történelemben.(példa még 20 éve sem voltak olyan nagy állattartó telepek mint most hogy pl, Mészárosé az ország sertésállományának a fele)
    Tiborbá erről kellene egy posztot írnod szerintem please .Oké hogy game over , de a game over előtt ki kellene taglalni a fenti sérülékeny rendszert.Azt sajnálom hogy Mcpherson sem vizsgálja ilyen aspektusból a dolgokat.Neki sem csak a kihalunk stb.-t kellene nyomatni hanem a fentiek nézőpontjából is megvizsgálni a dolgokat, mert ezek bekövetkezésének a valószínűsége nagyon nagy.Nem 100%-ról esünk le 0%-ra egy év alatt.Közben a fent leírtak fognak megvalósulni aminek az időtartama lehet 1-10év is …

  19. 18. andrew
    Teljesen egyetértek. A lényeg és a jövőbe mutató az lenne ha a társadalmi változások lehetséges kimenetét és ezekre való reakciókról megoldási lehetőségekről ötletelnénk.

  20. Andrew 100%-ban egyetértek! Én is így gondolom, erre készülök. A társadalmi összeomlásra, nem a klíma katasztrófára.

  21. Tisztelt Fórumozók! Ritkán szoktam hozzászólni, mert általában valaki már hasonlóan reagál mint ahogy én is tenném, így okafogyottá válik a beszédem, s ez most is valahogy így van, de szinte minden hozzászólóval egyet kell értenem, meg nem is. Pl.: a remény emlegetése, ez szerintem a videóban a „hiú remény” fogalmát takarja, s ez valóban semmire sem jó. A felkészülés értelméről pedig az a véleményem, hogy természetesen nem lehet megoldást találni az elkövetkező „végitéletre”, viszont az utolsó időket talán kicsit kevésbé kellemetlenné lehet tenni vele. Pl.: nem mindegy, hogy a panelben vagyok, vagy kinn az egyébként városhoz közeli faluban, amikor összeomlik, vagy súlyosan akadozni kezd a közmű szolgáltatás, ettől nem fogom túlélni a klíma „geddont” ,csak nem kell a saját és szomszédaim ürülékébe fulladnom előtte, stb.

  22. 18 – Andrew:
    OKÉ! Spekuláljuk ki, hogy történhet az összeomlás.

  23. 23. Tibor bá’
    Miért nem tudom elküldeni a hozzászólásomat? 😮
    Pont erről írtam egy elég hosszú szöveget, de nem tudom elküldeni. Még részleteiben se. Szerencsére megvan Word-ben.

  24. 24 – Elek:
    Hova küldöd? Különben érvénytelen E-mail címet adtál meg.
    Előbányásztam. Van benne egy rossz szó, nem tudom kideríteni, hogy mi.

  25. 25. Tibor bá’
    Az elejét meg a végét el tudom küldeni, de a közepét visszadobja.

  26. 18. andrew (de szól még: Lebának, SzJ-nek, dajtásnak, stb.)
    Természetesen nem vagyok jós, én is csak tájékozódó laikus vagyok. Tehát különböző forrásokból (YouTube videók, internetes cikkek /főleg angol nyelvű/) próbálok én is tájékozódni. Amiket leírok a hozzászólásaimban, azokat másoktól (nem csak Guy McPherson-től!!) hallom, olvasom. A különbség köztem és az itt többségben lévő ‘GEDDON utáni életet élni akarók’ között az, hogy én Tibor bá’-val egyetértve azt mondom hogy ez NEM GEDDON (amikor még az oilpeak, az olaj utáni élet volt a téma, az GEDDON volt), de most teljesen másról van szó, a bolygónk megállíthatatlanul felmelegszik, az élővilág meg kipusztul.
    És amit most írok, az se kézpénz.
    andrew : „Itt az a kérdés hogy például 1-2-5 év múlva mi lesz??” Én úgy látom, hogy ha az északi-sarki jég valamelyik évben (2028?, 2030?, 2032?, valamikor a 2030-as években?) nyáron teljesen elolvad, vagyis az Artic teljesen jégmentes lesz, onnantól tényleg elszabadul a pokol (hatalmas nagy albedo változás). De itt sok más önmagát erősítő visszacsatolási hurok is működik már (pl. a permafroszt olvadása, a metán egyre fokozódó felszabadulása, de egy csomó más is).
    Érdemes elolvasni ezt a cikket: Trajectories of the Earth System in the Anthropocene https://www.pnas.org/content/115/33/8252 Különösen a ‘Risk of a Hothouse Earth Pathway’ részt és ott az ábrákat is tanulmányozni. Érdekes a Fig. 1. és a Fig. 2., de a Fig. 3. mutatja azokat a billenő/forduló pontokat (tipping points), amelyek ezeket az önmagát erősítő (pozitív) visszacsatolásokat előidézik. De sok más dolgot is leír a cikk, a Fig. 2. is nagyon érdekes, a Föld hogyan juthat el a ‘Hothouse Earth’ állapotba nagyon könnyen. (És még sok más is van a cikkben, akit érdekel, olvassa el).
    De visszatérve oda, hogy a nem túl távoli jövőben az Arctic nyáron jégmentes lesz. Szerény meglátásom szerint először a mezőgazdaságra, azon belül is a növény/gabonatermesztésre, állattartásra lesz nagyon negatív hatással. A gabonatartalékok világszerte már nagyon leapadtak, úgyhogy az élelmiszerellátásban lesznek nagy gondok először. Az ipari termelés később dől be, amikor nem veszik a termékeket. De ezzel párhuzamosan elég durva dolgok várhatóak a nagy tőzsdéken, bankszektorban. Aztán szép lassan az ellátó rendszerek (közlekedés, szállítás, energiaszektor, élelmiszeripar, egészségügyi ellátás, gyógyszeripar, oktatás, infrastruktúra, rendfenntartás, stb.stb.) szép lassan bedőlnek/leállnak.
    A példa kedvéért ezek közül emeljünk ki csak két elemet, ami ha megszűnik, akkor (már) mekkora gond lehet. Az egészségügyi ellátás és a gyógyszeripar működése leáll(na). Nagyon sok példát hozhatnék, de rátok bízom, gondoljátok végig. Hány ember hal meg akkor ha nincsen kórházi (pl. sebészeti, belgyógyászati) ellátás. Vakbélgyulladás, méhen kívüli terhesség, sok más kisebb rutinműtét, stb.stb. = halál. A nőknek otthon kell szülniük, akik nem tudják simán megszülni a gyereküket (császározni kéne), ott a magzat és az anya is meghal. Egy csomó belgyógyászati problémával nem tudnak az emberek orvoshoz/kórházakhoz fordulni. Nincs gyógyszer. Hány ember fog meghalni ha nincs antibiotikum? (tüdőgyulladás, vérmérgezés, sok-sok bakteriális megbetegedés következtében). Hány 1. típusú cukorbeteg fog 1-2 héten belül meghalni, ha leáll az inzulingyártás?? A példákat még folytathatnám, de a továbbgondolást rátok bízom.
    Szóval, ha csak a fent említett 2 terület áll(na) le, világszerte milliárdok halnának meg 1 éven belül.
    De ha a gabonatermelés, állattartás, élelmiszeripar, szállítás, energiaszektor, stb. bedőlnek, az még plusz milliárdok halálát eredményezi. (a Föld lakosságának több, mint 50%-a nagyvárosokban él). Akik vidéken (nem nagyvárosokban) élnek, azoknak is szükségük van minimum orvosi ellátásra, gyógyszerekre, kajára. Ha ezek nincsenek, akkor nem csak a nagyvárosi milliárdok halnak meg.
    Egyenlőre ennyi, mindenki gondolja tovább (természetesen aki akarja).
    Tibor bá’: Én a gondolataimat posztban fogom közzétenni. Ma estig.

  27. Felelősség kizárása:
    A szavaimat mindenki a saját felelősségére olvassa, kövesse, használja. Ebből eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalok.

    23 Tibor bá’

    „OKÉ! Spekuláljuk ki, hogy történhet az összeomlás.”
    De hát ezt már leírtad ezerszer. Csak idézni tudnálak.

    🙂 🙂 🙂 🙂

    A teljesség igénye nélkül:
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=1101
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=5270
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=11917
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=16939
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=268
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=18469
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=18883
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=20657
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=22610
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=23464
    https://www.antalffy-tibor.hu/?p=35611

  28. Tibor bá’, köszi szépen. 🙂
    ” Én a gondolataimat posztban fogom közzétenni. Ma estig.” Nagyon várom azt a posztot. 😉

  29. 28 – n/a:
    Időközben újabb és újabb információ birtokában mindenki másképp látja ma, mint 8 évvel ezelőtt. + akkor más volt a mumus, most kizárólag az elszabadult felmelegedés.

  30. Felelősség kizárása:
    A szavaimat mindenki a saját felelősségére olvassa, kövesse, használja. Ebből eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalok.

    30 Tibor bá’

    Értem.
    Felmelegedés.

    Guy McPherson ragaszkodik a ~2016-hoz, annak ellenére, hogy nem jött be a 2019-19-es leolvadás jóslata.
    Miért ennyire „csökönyös”?
    Tud valamit, vagy inkább orvost kell hívni hozzá?

    A sarki jég jól van. Ezt mutatják az adatok.
    De igazat mondanak az adatok?
    Többek között a csernobili eset is mutatja, hogy a bajt elfedik. Az adatok akkor kerültek ki, amikor az már a baj megtörtént, amikor már alig volt használható.
    Eső után köpönyeg.

    A „peak-oil”-on túl vagyunk. Ez biztos, de alig beszélnek róla.
    A „klíma” is jön. Ne legyen senkinek kétsége.

    Vannak akik reménykednek az emberiség túlélésében, vagy az élet újraépülésében évmilliók alatt.
    Mi marad fenn? Talán a medveállatka.
    Annyi szenny és CO2 van elszabadulva, hogy azt évmilliók alatt sem tudja a természet eltakarítani.
    És eközben (évmilliók alatt) a napsugárzás erősödik. Nem kell sok, csak 1-2 Cfok és a maradék élet is megy a semmibe.

    Mit/hogyan akartok túlélni?

  31. 31 – n/a:
    Az élet + néhány fok alatt is létezhet, vírulhat, ha van elég idő, hogy hozzá evolválódjanak az élőlények. A baj nem a melegedéssel van, hanem azzal, hogy túl gyors. Amit nem tudok megérteni, miért ad az néhányunknak komfortérzést, hogy az emberiség nem hal ki teljesen, marad néhány ezer a déli sarkon? Nem szerepeltünk mi olyan jól, hogy kár legyen értünk.

  32. 31. n/a
    „Annyi szenny és CO2 van elszabadulva, hogy azt évmilliók alatt sem tudja a természet eltakarítani.”
    Ja, baromira szennyezzük a bolygót, pl. az üres PET palackok (is sok más mellett) hatalmas gondokat okoznak.
    https://qubit.hu/2019/05/17/gyogyithatatlan-betegek-az-oceanok-sulyosan-alulbecsulhettek-a-tengeri-muanyag-mennyiseget?utm_source=Qubit&utm_campaign=bbf44d039d-EMAIL_CAMPAIGN_2019_05_24_12_17&utm_medium=email&utm_term=0_e9c603666a-bbf44d039d-106044601
    A keresőben (qubit.hu oldalán) érdemes még rákeresni pl. ezekre:
    A szélsőséges időjárás miatt Magyarországon csökkenhet a leginkább a búzatermés az EU-n belül (05.24.)
    A klímaváltozás és a GMO-ellenesség is fenyegeti az emberiség élelemellátását az MTA kutatói szerint (05.25.)
    2018 volt az eddigi legmelegebb év Magyarországon
    A valaha mért négy legforróbb év van mögöttünk, és meglesz ennek a böjtje
    (jó olvasgatást 🙂 )

  33. Tibor bá’

    Elemezgettem a felmelegedés okait.
    A CO2 nagyon jól hangzik, de szerintem itt más, sokkal erősebb tényezők játszanak szerepet.
    Ha a CO2 okozná a felmelegedést akkor a melegebb vizek fokozottab párolgása sokkal több esőt eredményezne. Az esőfelhők sokkal jobban (árnyékolják) hűtik a földet a magas fényvisszaverés miatt, mint egy elkoszolódott gleccser, vagy jégmező.
    Kiegyenlítő visszacsatolás jelensége
    Viszont a gyakorlati tapasztalat az, hogy nem növekszik számottevően az esők mennyisége, sőt inkább kevesebb az eső.
    Miért?
    Itt jön számításba az, hogy a szántóföldek területének növelése érdekében kivágtuk az erdőket (Braziliában és Ázsiában most, szóval ők a feketeseggűek) lecsapoltuk a mocsarakat, kiegyenesítettük a folyókat, természetes víztárolókat megszüntettük, bányászattal, öntözéssel, kommunális és ipari vízkivétellel a talajvízszintet lecsökkentettük (világszerte) Hegyeket beépítettük, mindent lebetonozunk, mindent megárkolunk, hogy a szárazföldre esett tengeri eredetű esővízet mihamarabb visszavezessük a tengerbe.
    Az esőfelhők két forrásból keletkeznek.
    Legnagyobb mértékben a tengerek párolgásából,
    Másodsorban a szárazföldön található vizek és nedves talajok, növényzetek párolgásából.
    Az utóbbi mértékét drasztikusan sikerült lecsökkentenünk.
    Valószínűleg ez nagyobb szerepet játszott a tengerek szintjének utóbbi emelkedésében, mint a gleccserek olvadása. (A szárazföldön a természet által raktározott vizet, visszaküldtük a tengerbe.)
    A sokkal kevesebb szárazföldi párolgás miatt, a másodlagos esők száma csökkent, a sokkal kevesebb esőfelhő kevesebbet árnyékol, tehát melegebb lesz az időjárás, pont az élőhelyünkön, a szárazföldeken. A kismértékben megemelkedett tengervízszint nem okoz olyan nagy felület növekedést, hogy kiegyenlíthesse a hiányzó szárazföldi vizfelületek párolgásának hiányát.

    Ezen a jelenségen tudnánk segíteni.

    Erdősítés ezerrel. Minden munkanélküli ültetgesse a fákat, talajnak és éghajlatnak megfelelőt. A fák a CO2-t is kötik.
    A vizes élőhelyek, víztárolók visszaállítása a természetes és a halaknak nagyon kedvező, lassú sebességű folyamatos áramlás elve alapján. (Tisza így működött Vásárhelyi és társai ámokfutása előtt, tele volt hallal.)
    Mesterséges víznyelők létesítésével a talajvízszintet vissza kell állítani a természetes (magas) szintre.
    A feleslegesen lebetonozott területeket feltörni, növényzettel beültetni.
    A gyors elvezető árkolásokat vízgyűjtő tárolókba vezetni.

    Becslésem szerint megfelelően szorgalmas hozzáállás, jó szervezés esetén, kb. 15-20 éven belül visszafordítható lenne a felmelegedésnek ember okozta része.
    A megfelelő módszerekkel a csillagászati eredetű éghajlatváltozások mértékét és hatását is képesek lennénk, kismértékben csillapítani, annyira, hogy az emberi faj élettere ne csökkenjen kritikus szint alá.

  34. 34.
    „kb. 15-20 éven belül visszafordítható lenne a felmelegedésnek ember okozta része.”

    „IPCC says we only have 12 years to „fix” this.
    Aerosol Masking Effect (AME) says otherwise.
    Extinction Rebellion (XR) won’t talk about the aerosol masking effect, but tells people to cut emissions. Cutting emissions reduces the masking effect and that causes faster heating of the greenhouse gasses. ”
    „Watch the video. We don’t have 12 years.”

  35. „Watch the video. We don’t have 12 years.”

  36. 31
    Sajnos hiába filózunk rajta, hogy milyen mértékű lesz a klímaváltozás következménye az életre a földön.
    Elméletileg ilyen fokozatok léteznek:
    1. A teljes élet kipusztul, olyan magas lesz a kialakuló átlaghőmérséklet.
    2. Kipusztul minden felsőbbrendű szervezet, csak baktériumok maradnak fenn.
    3. Kipusztul minden élőlény, amely egy bizonyos méretet meghalad, mert nem bír megszabadulni a hőtől, főleg az emlősök közül.
    4. Kipusztul az ember, mert nem tudja fenntartani társadalmi szervezettségét, és éhenhal, vagy termonukleáris háborúban felszámolja magát, a föld erőforrásait meg már olyan szinten kizsarolta, hogy nincs is honnan újrakezdeni esetleges túlélőknek.
    Nekünk már az is bőven elég, ha csak az utolsó variáció jön be…
    De őszintén szólva én úgy gondolom, hogy a föld már átélt hasonló klímamegfutásokat, mikor a CO2 szint és a hőmérséklet magasabb volt, és ami nagy kihalási hullámokat generált, de az élet soha nem halt ki, mindig maradtak szívós fajok, amelyekből az evolúció újraépített egy új ökoszisztémát.
    És a klímamegfutás végjátéka mindig gyors volt, akármilyen lassú folyamat építette fel, a billenőpont elérése után teljesen mindegy, hogy az azt megelőző időszak, amely kiváltotta a megfutást 10 millió évig, vagy 200 évig tartott, a végjáték a pozitív visszacsatolások miatt egy igen gyors folyamat volt.
    Ez olyan, mintha a dombra felhúzva a szánkót teljesen mindegy, hogy egy igen hosszú, lapos emelkedőn, vagy egy rövid meredeken húztuk fel, ha a lesiklás a másik oldalon ugyanolyan meredek lejtőn történik…
    A mostani megfutás csupán annyi újat hozhat a korábbiakhoz képest, hogy az ember haláltusájában még megtoldja egy kis nukleáris szennyezéssel, és ezt nem tudjuk megbecsülni, hogy milyen szinten képes károsítani a megmaradt élővilágot, mennyi idő alatt és milyen fejlettségű élet képes megbirkózni vele.
    Aztán az idő minden megold, néhány ezer év, és az ember minden nyoma és szennyezése eltűnik a föld alatt, ahogy a bronzkori, vagy római települések romjai eltűntek.

  37. Re:33
    Nincs is jobb a mikro műanyaggal, és higannyal szennyezett tengeri sónál…
    Vasárnapi húsleves elmaradhatatlan része, ahogy a glutamáttal dúsított vegeta… ?

  38. Felelősség kizárása:
    A szavaimat mindenki a saját felelősségére olvassa, kövesse, használja. Ebből eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalok.

    Hogy is áll a sarki jég?
    Az Oroszok válasza egy jégtörő hajó:
    https://alfahir.hu/2019/05/25/ural_roszatom_atomjegtoro_eszaki_tenger
    Ez valszeg igaz, és pontos válasz, mert hazugságnak nagyon drága lenne.
    Szívesen beleolvasnék a prognózisukba.

    Az átlag értelmi színvonala egyre lejjebb van, és könnyű megvezetni.
    Egy példa:
    https://index.hu/tudomany/til/
    Lerontott minőségű terméket háromszor drágábban lehet eladni a gondolkodásra képtelen tömegeknek.
    Ez nem egyetlen eset!

  39. Az emberi tevékenység és más külső tényezők a felelősek a globális hőmérséklet emelkedéséért – erősítették meg új tanulmányukban az Oxfordi Egyetem kutatói. Korábban az is felmerült, hogy a klímaváltozás javarészt az óceáni ciklusokra lehet fogni. A kutatók által adott új válasz szerint ezeknek szinte semmilyen hatása nincs.

    Ez nem jött be: mégsem foghatjuk az óceánokra a globális felmelegedést
    https://hvg.hu/tudomany/20190526_globalis_homerseklet_emelkedese_kulso_tenyezok_klimavaltozas

  40. Az is lehet, hogy Guy pályafutása még néhány évig tart. Muszáj hírdetnie egy közeli időponthoz kötött kihalást, mert másként nem maradhat kiemelkedve a tömegből.

    Őt ez teszi különlegessé, emiatt ismerik világszerte.
    A 2019-es jóslat nem jött be, de sebaj, még van egy másik, a lényegesebb, 2026.

    Ez még hét év hírnevet jelent, előadásokat, rivaldafényt, népszerűséget… de lehet csak szemétkedős kedvemben vagyok ma délután. 🙂

  41. 42 – Gyarmathy:
    Hogy szemétkedel az a kisebbik, de nem olvasod el, amik fel van kínálva. Guy McPherson nem végez tudományos munkát. Kizárólag mások eredményeit rakja össze, teszi közzé. 2019 nem az ő ötlete volt, amire már kitért (és én is). Viszont más visszacsatolások miatt fogadást köt a 2026-ra. Lehet, hogy be fog neki jönni.

  42. 42. Gyarmathy
    Ha tudnád, hogy milyen szánalmas vagy. De ez a te bajod, szarok rá. A hülyeség különben ártalmas. Te pedig elég hülye vagy ahhoz, hogy tisztán lásd a dolgokat.
    De a tudományos életben (a tudósok között) is vannak hülyék, erről ennyit.
    És ne szidjad Guy McPhersont, 10000000000x okosabb nálad. 😛

  43. Elek,

    Ha tudnád, hogy a személyeskedésed milyen szánalmas. De ez a te bajod, szarok rá.

    Sőt, szarok a hozzászólásaidra is ezt követően olyannyira, hogy simán, olvasatlanul átlépek rajtuk.
    A dátumokban való hitet meg meghagyom neked. Én már itt voltam 2007-ben vagy 2008-ban is, amikor a peak oil volt a téma, meg a 2012-13-as 1500 forintos benzinár.
    Pedig komoly emberek jósolták ám ezeket is. 🙂

  44. Elek-Gyarmathy:
    Fiúk! Fogjátok vissza az agarakat. Ennél sokkal finomabban is megmondhatjátok egymásnak a véleményeteket.

  45. 46. Tibor bá’
    Rendben, én ignorálom Gyarmathy hozzászólásait, nem reagálok rá, bármit is ír. 😉

  46. Re 11

    Csak ironizáltam. Azért mert egy orákulumnak tekintett fickó, vagy egy ügyes előadóművész kijelent valamit, hogy így, vagy úgy lesz, még nem fogom rögtön felvágni az ereimet. Majd meglátjuk, mi lesz. Ölbe tett kézzel nem fogok várni, és a „hosszú távú ” terveimet sem adom fel, mert ha „csak” 20-30 év múlva lesz vége a világnak , akkor addig simán végigéltem az életem, ahogy szerettem volna (optimális esetben kb. ennyi lehet nekem hátra, ha holnap nem üt el a villamos )

  47. Az elképzeléshez az kell hogy a klímaváltozás begyorsuljon.

    Ennek egyenlőre nincs nyoma.
    Ugyan be lett lengetve, hogy rekord kevés a jég az északi sarkon, és mindmeghalunk.

    Mára viszont visszatért a jégkiterjedés a 2016 és 2018 éveknél nagyobb mért értékre.
    Semmi jele most a megfutásnak.

    Aki emlékszik hogy mit írtam anno a riogatásra az tudja hogy most ezt én találtam el.

    Nagy vonalakban azt mondtam, hogy a jég állapot be fog állni a korábbi standardok helyett egy kevesebb értékre és akár egy évtizedet is tölthet ebben a sávban, úgy ahogy az előző két évtizedben is történt.
    Ebből következően a jég nyári elolvadásának még a közelébe sem leszünk egy jó ideig.

    Ez egyébként a lineáris trend, de egyenlőre semmi jele nincs az exponenciális változásnak.

  48. 49 – Egon:
    Ez nettó valótlanság. A jég kiterjedésben és tömegében is folyamatosan csökken.

  49. 51 – Egon:
    Gondolom, azt hiszed, hogy igazad van. Nézz utána, és tanulj!

  50. Aki szereti az adatokat, és az abból készített ábrákat(grafikonokat, trendeket) az itt nézelődhet. A globális hőmérséklet emelkedés ábra 2025 után kezd érdekes lenni. Lehet időpontot leolvasni…például mikor következhet be a 1.5 °C emelkedés jobb vagy rosszabb esetben.
    https://www.climate.gov

  51. Re:54
    Kapcsold ki az összes görbét, és rajzoltasd fel a 2019-es és a 2016-os görbét.
    Kb a kettő görbe együtt fut, de per pillanat valóban több jég van, mint 2016 ugyan ezen időszakában. Az egeret ráhúzva a görbére, kiírja napi felbontásban a pontos értéket is.

  52. 54 – 55:
    2016-ben egy szokatlanul erős El Nino év volt. Jelenleg egy nagyon gyenge El Nino van. Ez a 2016-os kevesebb jég oka. De például április első 3 hetében az idén kevesebb jég volt 2016-hoz viszonyítva. vagyis az adott napokon minden idők legkevesebb jege volt az Arktiszon.

  53. Én ezzel az adattal úgy vagyok, hogy lássuk a teljes lezárt évet.
    Ettől a pillanatnyi értéktől nem bontanék pezsgőt, hogy „leállt a globális felmelegedés”… ?

  54. Na! Megnéztem végre.

    Hogy túlmelegszünk, hogy nem lesz elég ivóvíz és termés mindannyiunk számára, az nem új. Hogy a tengerparti részek elmerülnek, hogy az egyre pusztítóbb viharok után már nem lesz erőforrás minden újjáépíteni, arra is számítunk már egy ideje. (Igazából az lep meg, hogy nem kezdődött el már régen, sokkal nyilvánvalóbban.)

    Na de az hogyan következik ebből, hogy ez mindannyiunkat meg fog ölni? Hol van az a számítás, hogy a klíma minden ismert faktort egybevéve milyen hőmérséklet értékre fog beállni, hibahatárokkal? Hol van kiszámítva, hogy ezek után mely területek milyen klimatikus viszonyokra állnak be, és az várhatóan hány embert fog tudni eltartani?

    Mert ezek nélkül a konkrét számítások nélkül az, hogy „mind meghalunk” nem sokkal komolyabban vehető blöff, mint az, hogy semmi köze az embernek a klímaváltozáshoz.

  55. 58 – Lebá:
    A lehető legkonzervatívabb becslés is azt állítja, hogy 2100-ra +4°C lesz, amit ember nem él túl.

  56. 59: Jó, mondjuk, hogy a hibahatár kedvező széle +4°C 2100-ra. Mért is ne élhetné ezt túl ember?

    Nem kívánom, hogy most itt egy 2000 szavas tanulmányt rittyents nekem gyorsan, elég, ha küldesz egy linket. Az se baj, ha angolul van.

  57. 58. Lebá
    Az egyik videóban ez van, lehet, hogy kissé optimista becslés:
    3 °C – Káosz, atomháború, atomkatasztrófa is lehetséges, …. harc az erőforrásokért, tömeges népvándorlás
    4 °C – A civilizáció túlélési esélye rendkívül kicsi .. az utolsó társadalmi csoportosulások is széthullanak
    5 °C – Az egyéni alkalmazkodás esélye is rendkívül alacsonnyá válik
    6 °C – Nagy valószínűséggel ezt már egyetlen ember sem élheti meg

    És egy másik forrásból: https://www.fasterthanexpected.one/wp-content/uploads/2016/08/temperature-rise.png (mondjuk, ez már egy korábbi dolog/ábra Guy-tól, de a lényeg azóta sem sokat változott, sőt…. 😉 ) (Ctrl+ – szal nagyítható)

  58. 62. Tibor bá’
    Az általad említett oldalon belül egy linken keresztül egy nagyon jó/hasznos oldalra lehet eljutni (nem a legfrisebb, talán 2016-17 körüli, de nagyon jó ? ). Itt nagyon részletesen leírja, ill. klassz ábrákkal szemlélteti azokat az öngerjesztő (pozitív) visszacsatolási hurkokat, amelyek az Arctic-on már működnek, nagyon érdekes olvasmány, plusz tartalmaz egy csomó linket, amelyeken tovább lehet menni:
    Feedbacks in the Arctic
    https://arctic-news.blogspot.com/p/feedbacks.html
    (de még az ‘arctic-news.blogspot.com’-on belül (linkeken keresztül) nagyon sok jó cikkhez el lehet jutni, tegnap legalább 3 órát olvasgattam kb. 5-6 cikket.) ?
    Methane Erupting From Arctic Ocean
    Warning of mass extinction of species, including humans, within one decade
    Abrupt Warming – How Much And How Fast?
    Extinction – Will humans be extinct by 2026?
    A rise of 18°C or 32.4°F by 2026?
    stb.

  59. 83 – Elek:
    Ha valaki tud angolul akkor itt minden megtalál. Ha nem tud, akkor pedig fogadja el azt, amit én mondok, mert nem kitalálom, hanem innen veszem át. Ne követeljen rajtam bizonyítékot, mert azok itt vannak. A magyar nyelvű videón látható előadások anyagait is innen veszik át. Magyar kutatás nem létezik. Szóval nem kell engem baszogatni.

  60. Most lett feltöltve:
    Guy in Juneau, AK: Living with Urgency, April 13, 2019
    (szöveg a videó alatt, nem akarom bemásolni 😉 )

  61. Mai feltöltés:
    Drs Jim Barry and Guy McPherson Discuss Impacts of Climate Change on Oceans

  62. 66.
    Hát ez érdekes, tegnap végignéztem, mára meg eltűnt, törölték. 😮 😛

  63. Mai feltöltés:
    Butte College Presentation: Preparing an Elegant Ending

  64. Friss feltöltés:
    Luke Canada interview of Guy: A Thousand Acts of Excellence

  65. A légkörben egyre gyarapodó széndioxid molekulákban lévő O2 honnan hiányzik?

  66. 70 – Gergo55:
    Ha tüzet gyújtasz a kályhában, az égéshez szükséges oxigén onnan ered? Nyilván a légtérből. A 415 ppm CO2 mellett van 999.585 ppm O2 és N, aminek 21 százaléka O2. Oxigén van még bőven.

  67. 70 Gergo55
    Egyébként a CO2 szint növekedésén kívül mérik a légkör oxigén tartalmának párhuzamos csökkenését is.
    Csak éppen mire a légkör CO2 tartalma megduplázódik, az oxigén tartalom mikroszkopikus mértékben csökken, mivel ahogy Tibor bá’ is írta, a mennyisége nagyságrendekkel nagyobb, mint a CO2-é.
    Szóval jut is, marad is.
    Mikor a földön már elviselhetetlen lesz a klíma, még akkor is csak kicsivel lesz alacsonyabb az oxigén tartalom…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük