(38) könyvismertető: Jared Diamond: Collapse

Tibor bá’ online

~q191Már sokan olvasták, de még nem mindenki, pedig rendkívül tanulságos. Kezdem a szerző ismertetésével. Jared Diamond 1937-ben született, tehát 78 éves és az UCLA földrajz professzora, de eredetileg orvos volt. Végül is evolúció-biológusnak és bio-geográfusnak tartja magát. Diamond professzor egyike a világ legjobb természettudományos ismeretterjesztőinek. Műveiben laikusok számára is érthetően dolgozza fel a régészet, a biológia és a történelemtudomány eredményeit. A 2005-ben megjelent „Collapse” (Összeomlás) című könyvének témája a különböző társadalmak összeomlásának az okai.

Az 574 oldalas könyvében feldolgozza a Húsvét- Pitcair- és Henderson- szigeti, az Anasazi, a Maya, a Viking, a Norse társadalmak összeomlását, és megállapítja a civilizációk vagy társadalmak összeomlásának közös ismérveit.

Mi a lényeg? Létezése folyamán egy társadalom előbb vagy utóbb szembetalálja magát egy természet adta jelenséggel, ami magában hordozza pusztulásának lehetőségét. A folyamatnak a következő fázisai vannak:

1. A jelenség már létezik, de még nem igazán észlelhető (boldog tudatlanság).

2. A szakértők észlelik a jelenséget, megfigyeléseket végeznek, tudományosan feldolgozzák és közzéteszik, de senki nem figyel rájuk.

3. A döntést hozó uralkodó réteg megérti a szakértők jelzéseit, de nem tesznek semmit, mert saját társadalmi osztályukat nem tartják veszélyeztetettnek, illetve anyagilag nem érdekük a vész észlelése és az ellenlépések megtétele.

4. A döntéshozók észlelik az elkerülhetetlen bajt, mi már öket is veszélyezteti, de már túl késő megtenni a szükséges lépéseket.

5. Bekövetkezik az immáron elkerülhetetlen vég, ami a legtöbb esetben a teljes kihalást jelenti.

A szerző hosszú időt töltött el Ausztráliában, mint a jelenlegi (nyugati) civilizáció potenciálisan első áldozatának földrajzi helyén. Rámutat arra, és számokkal bizonyítja, hogy Ausztrália a jelenlegi klíma mellett maximum 8 millió embert képes fenntarthatóan eltartani, miközbenn Ausztrália lakossága ennek már a duplája.

Jared Diamond nem rejti véka alá, hogy a nyugati társadalom halálra van ítélve. A könyv magyar fordítását a TYPOTEX kiadó „Összeomlás” címen jelentette meg. A könyv igen tanulságos, aki teheti olvassa el, mert egyértelműen rádöbbenti az olvasót a ránk váró vészes jövőre.

A könyv mottója: Because we are rapidly advancing along this non-sustainable course, the world’s environmental problems will get resolved, in one way or another, within the lifetimes of the children and young adults alive today. The only question is whether they will become resolved in pleasant ways of our own choice, or in unpleasant ways not of our choice, such as warfare, genocide, starvation, disease epidemics, and collapses of societies.

Magyarul: Mivel ezen a nem fenntartható úton rohanva haladunk előre, a Föld ökológiai problémáinak így vagy úgy meg kell oldódni a ma élő gyerekek és fiatal felnőttek élete folyamán. Az egyetlen kérdés az, hogy megtaláljuk-e az elfogadható megoldást, vagy tőlünk függetlenül a probléma megoldódik magától, ami háborút, népirtást, éhezést, járványokat és társadalmi összeomlást jelent.

Ez persze egy költői mondat. Mindenki tudja, hogy a problémát nem az ember, hanem a természet fogja „megoldani”.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

29 gondolat erről: „(38) könyvismertető: Jared Diamond: Collapse

  1. Jó könyv…! 🙂
    Jelenleg kb. a 3-4 fázis között járunk valahol félúton, szerintem.

  2. A mai ember szükségszerűen tudathasadásban szenved. Kibicként nagyon jó ötleteink vannak, hogyan kellene kimászni a gödörből, fenntarthatóan élni.
    De nagy bajban lennénk, ha kezünkbe kapnánk a kormányrudat, és el kellene döntenünk, hogy merrefelé hajózzunk.
    Igazából ha valaki komolyan veszi, hogy a fenntartható irányba kellene mozdulni, az halálra ítéli magát a jelen rendszerben, mert a többiek zsákmányként szétmarcangolják, felzabálják, ezzel is meghosszabbítva saját létüket.
    Aki beáll a sorba, és megpróbál sikeres lenni, az meg gyorsítja a pusztulás felé vezető folyamatot.
    Ebből már jól kijönni nem lehet, a kataklizma elkerülhetetlennek tűnik. Legjobb esetben abban lehet bízni, hogy ezen átesve, ha lesznek túlélők, akkor olyan új rendszert próbálnak kiépíteni, amely talán nem ezt az utat követi.
    De erre sem túl sok az esély. Az emberi természet alapvető vonása, hogy a mindenkori fennálló állapottal elégedetlen, azt meghaladni igyekszik értelme segítségével, legyen ennek bázisa a saját korábbi életminősége, akár a körülötte lévő más embereké. Ezt kiirtani nem lehet belőle, és kis léptékben, rövid távon még jogosnak is tűnik, viszont összességében a világ felzabálásához, elpusztításához vezet…

  3. Angolosoknak:

    https://youtu.be/u2ll1mzLulc

    Figyelemreméltó, hogy egy volt Los Angeles- i kábszernyomozó összerakta a képet (olajcsúcs, klímaváltozás, túlnépesedés, növekedés…)
    Érdemes a VICE- os videóit is végignézni

  4. 5.

    Rendkívül sötét a jövőképünk, ha a jelenlegi helyzetből indulunk ki. Mégis miért ne fordulhatna el, hogy nem a az anyagi gyarapodás, hanem a magasabb tudati szintre való jutás lesz az emberiség célja?

  5. 5.
    Rendkívül sötét a jövőképünk, ha a jelenlegi helyzetből indulunk ki. Mégis miért ne fordulhatna el, hogy nem a az anyagi gyarapodás, hanem a magasabb tudati szintre való jutás lesz az emberiség célja?

  6. Megosztottam Ouse M.D. által linkelt videó magyar feliratos változatának linkjét, és moderálódott. 🙁

  7. Szerintem meg ajánlott ez is:
    Durva ébredés – Az olaj alkonya

  8. És emlékezzetek arra is, hogy milyen szar volt 2012-ben, amikor mindannyian meghaltunk! :-)) (Sajnos nem eredeti, a neten olvastam!)

  9. 4: Ouse M.D., kicsit kisegítelek magyar felirattal:

  10. 5. fetamas: hát ezen a világon már nem is tudna mi segíteni úgyhogy irány a magasabb tudatállapot mindenkinek 🙂

    A cikkhez pedig:

    IMHO Már elértük a 4. fázist. Késő már mindenkit értesíteni, ha pedig valakit értesítenek is csak legyint egyet és le se sz@rja minden megy tovább a szokásos mederben.

    Nagy lesz a gond hamarosan, mert a pénzügyi rendszerrel együtt a fizetőeszközök és a szociális háló is megy a levesbe. Nem marad más, csak a család. De meddig?

    Talán erről szól a következő: http://investmentwatchblog.com/the-greater-depression-will-be-magnitudes-worse-than-30s-depression-heres-why/
    És ez csak a pénzügyi oldalról fogja meg a történetet.

  11. Kedves fetamas

    Te olvasod ezt a honlapot? Látsz itt vagy a társadalomban ilyen irányú törekvéseket.
    Amúgy tökéletesen egyetértek, de ez itt csak rizsa.

  12. A videó hajmeresztő, habár néhol kissé hatásvadásznak tűnik, ahol Diamond saját magáról beszél, mint afféle modern kori Don Quijote-ról, aki egész életében folyamatosan tengelyt akasztott a világ uraival, százak rejtélyes halálának okairól lebbentette le a fátlylat, míg őt magát nem tudta likvidálni a rendszer.
    És persze az élet egy-két állítására is rácáfolt, hiszen ha az olajtermelés olyan ütemben csökkent volna a videó megjelenése óta, mint ahogy ő állította (évi 9%), akkor már rég ránkszakadt volna az ég.
    Persze ami késik, nem múlik, sajnos a folyamat reális, az idő ellenünk dolgozik. Az anyag igen kiváló szemkinyitáshoz, és depresszióhoz…
    Még azokat a reményeket is elég logikusan szétzúzza, amelyektől sokan a megmenekülést várják, mint a megújuló energiák.

  13. 12:

    Ha igazi depresszióra vágysz- itt az öngyilkossága előtt pár hónappal készített dokumentumfilm.
    De nemcsak az van benne- elvonult a társadalomból egy permakultúrás közösségbe Coloradóba, a Sziklás- hegység lábaihoz- iszonyat gyönyürű vidék, és érdekes emberek a közösségben:

  14. Összeomlás
    Nos hogy ez lassan vagy gyorsan fog lezajlani azt nem tudom.
    Hetesi egyik előadásában azt mondta,hogy a peak 2015 és 2020 között fog történni, de azt nem tudni pontosan mikor.
    Kérdezem hogy szar világ van e most jelenleg úgy globálisan?
    Azt látni hogy a wellnessek tele vannak , a fiatlok napi 2-3 órát facebokoznak(és pl. nem a baromfi etetésével töltik el azt a 3 órát vagy alkotással..), fut a turizmus globálisan stb….Tehát még nincs olyan nagy baj.Persze tudom a háttérben van és a rendszerrel is.De én ezt még nem nevezem égető bajnak.Majd ha a görög tengerparton csak ötödannyi turista lesz stb… ezek lesznek a látható jelek…
    Összeomlás: a boltok teli vannak , a kis városomban autó autó hátán, köztük egyre több BMW, Audi.Vagy a munkahelyre menve a parkolóban végigtekintve sokszor 2-3 MFt-os autók .Ha nem lenne pénz akkor nem lennének(persze egyrésze hitelre van)Persze a hírekben sokszor látjuk hogy egyeseknek nincs mit enni ,üres a hűtő.Én is ismerek egy olyan párt ahol ez van ,nade összeütöttek 2 gyereket úgy hogy magukat is alig tudják fenntartani, és most jön nekik a harmadik.Ez most nyilván nem az „összeomlás” hibája, hanem az emberi hülyeségé.Persze létezik a valós szegénység amikor az ember önhibáján kívül szegény és ebből egyre több van az „összeomlásnak” köszönhetően.De azért még mindig messze vagyunk attól hogy 10x főzzük ki a teát mint Tiborbá 56-ban 😀

  15. Miért is fontos számomra hogy tervezzem az életem az összeomlásra:
    Mindig mondjuk hogy jön az összeomlás, de végignézve a fiatalokat még nem főzik ki a teát 10x.A bajok persze nagyok , de összeomlásnak azt nevezem amikor globálisan lecsökken a turizmus 50-70%-ot, a napi 3 óra FB-ozás helyett a kertben kapálsz hogy tudjál mit zabálni , a teát többször kifőzöd stb…
    Szeretek tervezni anyagilag is .Egyik ismerősöm 1 éve kapott valami földért ami jó helyen volt 20 millát, ma már egy forintja sincs.Másik ismerősöm lakásra vett fel hitelt, jött 2 gyerek , elváltak , most anyagi gondja vannak és lesznek az elkövetkezendő 20 évre, a sor hosszú sorolhatnám tovább, de úgy néz ki ezek az emberek nem tudtak tervezni és így vannak ezzel sokan.
    Én szeretek tervezni és azért is olvasom a blogot hátha eggyütt kiderítünk valami lehetséges forgatókönyvet dátummal, de sok olvasás után sem biztos semmi, de én amit összeraktam:
    A peak oil az még tényleg éveket várhat magára és ember nincs aki megmondj a FESTA számaiból hogy abból a gyakorlatban mikor lesz gebasz. Talán most 1-2% pluszban vagyunk az olajjal, de azt is tudni kell hogy ha ez minusz 1-2 esetleg 5% lesz akkor az már gebasz lesz mert ez nem olyan mint a víz, hogy 1 liter helyett 9,5 dl-t kapok és még elvagyok azzal.Elvileg 2020-ig USA az olajpala kitermelést növelni tudja, talán utána bukik be a rendszer hirtelen, plusz erre jön Szaud Arábia csökkenő exportja.

    Ami viszont borítékolható az az olajár kb.2018-2020-ig kb.megduplázódik(vagy up),mármint itt nálunk a benzinkúton.1 liter talán 6-700Ft lesz. Az autók fele eltünik az utakról , a welnessek és utazgatások megcsappanak azoknál is akik most megtehetik.Mo-on a szegénység tovább fokozódik majd, mindenki szenvedni fog a 6-700Ft-os olajár és annak következményeitől.A boltba bemenve egy csomag virsli 465Ft helyett 890 Ft lesz stb….A magas olajár a keresletet is visszafogja(10-30%) így lehet hogy a nagy 5-10%-os globál olajhiány még kitolódik (most a háborút nem vettem bele a dologba).Most elmenni kirándulni az ország közepéből az egyik végébe kocsival , szállással mindennel 2 főre legyen mondjuk 100eFt.Lehet 2019-re ugyanez már 200-250eFt-ba fog kerülni , mert csak a tankolás a mostani 18Eft helyett 40Et lesz, plusz a kaja meg minden…..Szóval ezek már szerintem 90% hogy be fognak következni. A III vh-t atommal a franc tudja , nyilván erre is van növekvő esély de az egy másik dimenzió és az emberi elme el sem tudja képzelni.

    Összegzésként az én esetemben , de ez másoknak is segíthet:
    Mivel eddig nem igazán kirándulgattam így a helyzetre (és a most 313Ft-os gázolajárra) való tekintettel úgy döntöttem hogy a világban meg szeretnék nézni egy pár helyet az elkövetkezendő 3-4 évben(velence , görög , erdély,Mo-i várak stb…..) , és valószínű hogy 2020-ig van erre lehetőség.(lehet hogy utána is lesz , de pl. 1000Ft/literes üzemanyaggal az ország másik végébe csak a tankolás 40-50Eft lesz oda vissza és egy átlag fizetésből erre majd nem telik).
    Mindenkinek ajánlom hogy utazzon el 1-2 helyre még lehet , mert utána már nehezebb lesz minden.Fogd meg a párodat vagy ha nincs keress egy csajt/pasit és használd ki, mert vannak olyan események amik bekövetkezése valószínűsíthető(3VH,atom) és vannak aminek bekövetkezése és következményei(olajár duplázódás Mo-on a kutakon) már szinte biztosak , és az időpont is már szinte biztos ,itt már nem lesz kitolódás pár évvel…
    Vélemény valakinek?

    BÚEK 😀

  16. 16- 17:

    15.
    Az összeomlás már kőkorszaki téma…
    Az aktuális: a KIHALÁS

  17. Nem az utolsó Karácsony volt. Jövőre lesz az utolsó. (1 ; + 1 év) Civilizációs összeomlás : 2017 október és 2018 március között. Azután kb. 10-15 kemény év. Hogy utána mi lesz, az a bioszféra ellenálló képességétől függ. (nem megújuló képességétől , az több 10 ezer év)
    Ti mit tippeltek? (ha igazam van, soha nem söpröm be az elismeréseket )
    Tehát : BUÉK! Vagyis: Boldog Utolsó Évet Kívánok!

  18. 18. Ouse
    Én egyetértek veled és Jövonkel is.De komolyra fordítva a szót , (ha nem lesz atom x évig) a kihalás és az összeomlás sem biztos hogy 1-2 éven belül tarolni fog.
    Még akár(bár nem biztos) 10 év múlva is itt lehetünk kihalás nélkül.Viszont egy olyan állapot már felléphet hogy NAGY gazdasági válság(összeomlás) lesz és nem lesz munkád és esélyed sem lesz szerezni, na akkor mit csinálunk.
    Én ezt most valószínűbbnek tartom mint a kihalást 1-2-3 éven belül.
    Kihalásra 5 éven belül x esélyt látok.
    Viszont összeomlásra/válságra és ezzel tömeges munkahelymegszűnésre 5x esélyt látok(5 éven belül)

    19 Gyurica
    2017-18-as dátumot honnan veszed?

  19. Eyébként Robert Kyosaky is a lehetséges 2016-os (vagy utáni) összeomlsáról beszél, azthiszem könyvet is írt róla.Bár lehet van benne szenzációhajhászat is, elvégre volt egy pár bestsellere,ezt is biztos megveszik sokan.Esetleg valaki olvasta?Vajon mi fogja beindítani?

  20. 20:
    A dátumot az Őrangyalom súgta meg (neki meg Soros György) ☺

  21. 19 egész jók az adatok; sajnos.

    20 a gazdasági összeomlás is atomháborúhoz vezet(ne).

    21 Metán adatok fogják beindítani.

    És nem fogunk kihalni, csak a 7 mrd ember jelentős része. (Bár… a friss orosz anyagok alapján – azaz, hogy 2. legnagyobb nemzetbiztonsági veszély 2016-tól az amerikai biofegyverek – lehet, hogy az atom lesz a kisebb gondunk. Nem kívánok olyan szitut, hogy légúton terjedő Ebolval, veszettséggel vagy mégrosszabb szarral is meg kelljen küzdeni, mert az már nem sikerülne.)

  22. 16. Andrew

    „Azt látni hogy a wellnessek tele vannak , a fiatlok napi 2-3 órát facebokoznak(és pl. nem a baromfi etetésével töltik el azt a 3 órát vagy alkotással..), fut a turizmus globálisan stb….Tehát még nincs olyan nagy baj.Persze tudom a háttérben van és a rendszerrel is.De én ezt még nem nevezem égető bajnak.Majd ha a görög tengerparton csak ötödannyi turista lesz stb… ezek lesznek a látható jelek…”

    Ezt hívják úgy, hogy a halott felül….Mielőtt végleg kileheli a lelkét:-(
    Az emberek is érzik, ezért hajhásszák, -ha lehet még jobban- a megragadható dolgokat. Képtelenek valóban szembenézni a helyzettel. Ha meg félreérthetetlenül bekopog, akkor rögtön lefossák a bokájukat. Tudom, magam is így vagyok vele.

  23. 23:
    Az amik 5,6 milliárdot költenek idén bio- fegyverekre.
    Az Ebola, Anthrax, Rabies, Hímlő, stb NEM kizárólag emberekre hat- ahogy az atom sem.
    Szóval a kaja és az élhető környezet lesz a legnagyobb gond.
    A bunkerezés max. megőrüléshez fog vezetni.

  24. 25
    Köszi az infót (bio 5,6mrd USD)!

    Tisztában vagyok ezzel, elég rázós, hogyan is hat pl. a veszettség a különböző emlősökre.

    Egyetértek, hogy a kaja és az élhető környezet lesz a legnagyobb gond. Én nem bunkerezésben gondolkodom és cselekszem, így az atom nem érint jó eséllyel, de egy bio támadás már rázós, ha légúti; ha nem, az még kezelhető.

    A bunkerezés valóban oda vezet, ahogy írod. Ezt már jeleztem pár embernek.

  25. 25
    Köszi az infót (bio 5,6mrd USD)!

    Tisztában vagyok ezzel, elég rázós, hogyan is hat pl. a rabies lyssa a különböző emlősökre.

    Egyetértek, hogy a kaja és az élhető környezet lesz a legnagyobb gond. Én nem bunkerezésben gondolkodom és cselekszem, így az atom nem érint jó eséllyel, de egy bio támadás már rázós, ha aeroszolos; ha nem, az még kezelhető.

    A bunkerezés valóban oda vezet, ahogy írod. Ezt már jeleztem pár embernek.

  26. Ebből még lehet valami?

    „Példátlan mélyponton és óráról-órára romlik a szaúdi-iráni és egyben a siíta – szunnita viszony ! Hidegháborús a feszültség a Közel-Keleten a siíta Irán és a szunnita szaúdi diktatúra között és sokan már egy Irán-Szaúd-Arábia háború lehetőségéről beszélnek, illetve óva intenek….!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük