(2825) Figyelem felkeltés

Tibor bá’ online

 

Ki emlékszik még a Japánok Pearl Harbori támadására, ami elindította a II. Világháború csendes óceáni harcait? Igen, a japánok meglepetésszerűen megtámadták az amerikai flotta Hawaii szigetein lévő haditengerészeti kikötőjét. Ráadásul hadüzenet nélkül (állítják az amerikaiak), akik nem engedték be a japán nagykövetet a külügyminisztériumba. Japánnak még egy ilyen meglepetésszerű támadással se volt semmi esélye, hogy legyőzze Amerikát, akkor mikért tette? Azért, mert Amerika embargó alá helyezte, majd elzárta előlük a nyersolajat.

Nincs új a Nap alatt. Ha egy vadállatot a sarokba szorítanak, akkor az kitör onnan még az élete árán is, és annyi kárt okoz a támadójában, amennyit tud, mielőtt kileheli a lelkét. Ez történt Japánnal, és most ez készül bekövetkezni Iránnal. A két eset között van azonban egy jelentős különbség. 1941 decemberében még nem létezett Atombomba, most viszont van, sok ezer, minden oldalon. Ráadásul az egyik oldalon egy félőrült van hatalmon.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(2825) Figyelem felkeltés

  1. Szerintem ha Trump nem is komplett, Netanjahunak lesz annyi esze, hogy szóljon neki, hogy ne provokálja túl Iránt.

    Bálint szavaiból úgy veszem ki, hogy Izrael tisztában van vele, hogy Irán túl erős.

  2. 1 – Lebá:
    Ilyen vonatkozásban Netanjahu még őrültebb, mint Trump.

  3. Ha ez így folytatódik tovább, akkor előbb vagy utobb kirobban a 3. világháború. Az hogy ki az örültebb trump vagy neti, na erre nem fogadnék. Mind a kettő képes lenne bevetni atomfegyvert Irán ellen.
    Viszont lehet, hogy most elitéltek, de most már itt lenne az ideje a Next Big One-nak. Az emberiség egy kicsit fellélegezne.

  4. 2. Tibor bá’
    Ha ő is van olyan őrülten elszánt, mint a bátyja, Ben Netanjahu volt 76-ban, aki ott is hagyta a fogát Ugandában, mikor kommandósaival kiszabadította és hazajuttatta a terroristák által eltérített izraeli utasokat messze Izrael határaitól…

  5. Trump kapitalista. Most van a segge alatt egy ütöképes haderő. Izraelnek fingom nincs mi a célja. Víz Iránban sincs több, mint náluk. Az oroszokkal egyik sem fog cicázni. Gazdasági szempontból meg kell tudni magyarázni a hadi költekezést. Erről van szó. Izrael egy hét alatt elsöpörné palesztínát ha akarná. Nem teszi. Viszont az USA már nincs partiban.

  6. Érdekes, levan őrültözve Trump és Netanjahu egyaránt. Trump az amerikai kereskedelmi és hadiipari érdekekért kapalózik, felemás sikerrel, de nem indított semmiféle komoly katonai akciót. Netanjahu vezette Izrael meg folyamatosan vívja a napi élet-halál harcát a palesztin terroristákkal, igencsak mérsékelt önvédelmi erőfeszítésekkel. De a magyar fotel tudósok jobban tudják! :). Japán ázsiai nagyrészét már lerohanták, mikor az amerikai szankciókat meghozták japán ellen. Ezt értékeli a sarokba szorított állat helyzetnek néhány „történész”. ? 🙂

  7. 6. 😀

    Közben Venezuelában fokozódik a helyzet.

    Mennyi idő kell még, hogy a venezuelai állam és ezzel az olajkészlete felett az USA(és ezzel a nyugat) átvegye a befolyást? Úgy néz ki, már nem sok.
    Persze lehet szidni Amerikát, de hogy az orosz-kínai barátság jobb -e Venezuela népe számára, azt megmutatta az elmúlt pár év.

    Irán is szépen meg fogja magát adni.

  8. Azontúl, hogy Irán azért nyilván nagyobb falat lenne, mint anno Irak, azért azt se felejtsük, hogy Putyin se nézné tétlenül, hogy Iránra számolatlan katonai csapást mérjenek Trumpék.

  9. A baj, hogy ezidáig minden ottani bábvezető hatalomra helyezését elcseszték. Mondjuk ki, hogy gyarmatositunk, és ha már rengeteg pénzt költünk katonai offenzívákra, ténylegesen nevezzünk ki a gyarmat irányitására saját gyarmatosító országból kihelyezett helytartókat. Ennyi. A rendet meg a hadsereg biztosítsa ott helyben. Építsünk ott keresztény templomokat, és erővel kötelezzük a helyieket a megtérésre. Liberális módszerekkel nem lehet birodalmat építeni. Néhány emberöltő múlva nem lesz ekkora probléma. Ha valamit csinálunk, csináljuk végig. A mai gyarmatszerzők nem lennének gyarmatszerzők, ha elődeik nem lettek volna a totalitás hívei.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük