(816) Obesitas

Tibor bá’ online

 

Ez a kellemes orvosi műszó a kórós elhízást jelenti. Ifjú koromban a női tehenekre – ami olyan ritka volt, mint a fehér holló – azt mondták, hogy ”molett”.  Mára viszont divat lett nem is molettnek, hanem mangalicának lenni. Nézd meg a Pa-dö-dö (Lang Györgyi & Falusi Mariann) ezek látva hányingert kapok, de ez valószínűleg helytelen neveltetésemből adódik. A napokban nézegettem unokám iskolai csoportképét, és elhűlve észleltem, hogy a legtöbb gyerek 15 kilóval több, mint kellene. Sietve előkapartam a középiskolai csoportképemet, jól emlékezem-e? Jól emlékeztem.  Normálisan fejlett fiatal lányok és fiúk vigyorogtak rám egyetlen felesleges deka nélkül. Eskü alatt vallom, nem éheztünk. Mi lesz ezzel a generációval, ami a szüleikkel csak még rosszabb?

Sajnos magyar felmérésekről nem tudok, nézzük tehát az amerikait. A társadalom egy harmada, bármely kritérium szerint kövér. Nem sok kell ahhoz, hogy a normál testalkatúak kisebbségbe szoruljanak. Az átlagos amerikai testsúly férfiak esetében 88 kg, nők esetében pedig 75. Ebben azonban benne van a normál testsúlyú 2/3 is.

Az angol gyógyászati szakfolyóirat, The Lancet, szerint az angolok hízásnak indulása miatt 2030-ra 500.000 extra szívbetegre, 700.000 cukorbetegre kell számítani a szokásos mennyiségen felül. Ez azonban nem minden. A kövérségnek vannak egyéb „áldásai” is: a kövér ember nehezebben kap munkát, ha kap, kevesebbet keres, többet van távol a munkahelyétől, kisebb a termelékenysége, és könnyebben lesz rokkant, kvázi nagyobb eséllyel kell rá áldozni rokkantnyugdíjat. Az általános elhízás miatt nagyobb a társadalombiztosítás kiadása, és még a nemzetbiztonságra is kihat, mert a sorozáson egyre kevesebb fiatal férfi felel meg a katonai követelményeknek. A legszomorúbb eredmény, hogy a társadalom egy jelentős része rövidebb ideig él, mint élhetne, és mind ez az elhízás miatt. De ezért erről nem csak a mértéktelen zabálás és a fizikai munkától való távolmaradás tehet. Nézzük a teljes listát!

Mesterséges édesítők: A „low calories” és „light” italok és ételek egyre nagyobb számban jelennek meg a piacon azzal az elhitetett céllal, hogy ezektől aztán nem lehet hízni, hiszen nem cukortól édesek. De ez semmit se jelent. A gyakori édesség fogyasztás rászoktat az édességre, a kelletnél több evésre. Hatásában a mesterséges édesítőktől hízásnak indul a fogyasztója.

Antibiotikumok: Antibiotikumok használata kiöli a szervezetben található „jó” baktériumokat, ami elősegíti a súlygyarapodást. Egerekkel végzett kísérletek szerint az antibiotikummal etetett egerek 40 százalékos súlygyarapodást jeleztek.

Endokrin zavarkeltők: A normális hormonháztartást megzavaró vegyi anyagokkal ma már mindenütt lehet találkozni kozmetikumoktól kezdve, szőnyegtisztító szereken át, egészen az ásványvíz palackokig(bifenol-A). A hormonzavar pedig kihat az anyagcserére, ami hízáshoz vezethet.

Szertelen étkezés: Kísérletileg bizonyított, hogy McDonald’s szerű gyorsbüfé mellett lévő iskola tanulóinak átlagos testsúlya meghaladja azokét, akiknek a környékén nincs ilyen.

Ételfüggés: Tapasztalati tény, hogy vannak olyanok, akiknek „állandóan” rágcsálni kell valamit. Hozzászoktak az állandó kajálgatáshoz.  — Boldogult anyám idős korára elképesztően kövér volt. Mindenkinek azt mondta, hogy ő a levegőtől és a csapvíztől is hízik. Valóban, ebédnél, vacsora közben ott ült közöttünk az üres tányér felett és látványosan nem evett, esetleg egy aprócska adagot. Viszont főzés közben percenként kapott be egy falatot, természetesen az étel ellenőrzése végett. Képtelen volt megállni a kóstolgatást.  

Életvitel: Saját tapasztalatom, hogy behívás után a honvédségnél 3 hónap alatt 3 kilót híztam (híztunk). Az étel nem volt ínyenceknek való, de az életritmus rendszeressége, beleértve a pontos étkezési időket is, súlygyarapodást eredményezett. Amerikai megfigyelések szerint a szertelen alvás, főleg a normálisnál rövidebbek, súlygyarapodáshoz vezetnek, sőt csupán 4 óra alvás, egymásra következő hat napon át, képes diabéteszt megelőző állapotot előidézni.  

A poszt megírásánál felhasznált háttéranyag tanulmányozgatása után, a fentiek összeszedését követve, hiányérzetem támadt. Pusztán ez lenne az oka ennek a rengeteg fiatalon kövér embernek? Látom, tapasztalom, hogy senki se akad ki rajta, csak én lepődök meg, amikor az utcán, étteremben, a tévé képernyőn megpillantok egy hatalmas testet, aminek a felső végén egy egészen fiatal arcot látni. Ezt az irgalmatlan méretű testtorzulást már úgy megszokta a társadalom, oly mértékben nyert polgárjogot, hogy Tóth Vera szerű énekesnők nem tartják fontosnak, hogy elképesztő méretű elhízásukon valamit változtassanak. Elvégre, aki kiáll egy közönség elé, elvárhatóan valahogy ki kellene néznie.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

 

68 gondolat erről: „(816) Obesitas

 1. Szerintem a mozgáshiány is fontos szerepet játszik az elhízások többségében. Nálam legalábbis biztosan így van, mert én szívesebben olvasgatom Tibor bá’ blogját, mint elmenjek kocogni (úszni, szörfözni, vagy vitorlázni :-)).

 2. 1.
  Szerintem is a sportolás hiánya az egyik legfontosabb ok. Mert sokan gép előtt ülnek egész nap, játszanak, faszbukoznak, ahelyett hogy megsétáltatnák a seggüket. A másik pedig a fizikai munka. Sokan nem végeznek semmi ház körüli munkát, főleg aki nem kertes házban lakik.

  Elszomorít, amikor a velem egyidős húszon évesek szarul néznek ki, mármint egészségtelenül egy 25éves srác ne legyen pocakos. A másik meg a lányok, egyszerűen zokognom és röhögnöm kell amikor magassarkúban is egy kis szarnak néz ki a lábuk, se izom nincs rajta, és nem is formás. 🙁

 3. 1:
  Miértke! Te nem vagy kövér.

  1 & 2:
  Ezt a mondatot olvastátok? „De ezért erről nem csak a mértéktelen zabálás és a fizikai munkától való távolmaradás tehet.”

 4. ” Viszont főzés közben percenként kapott be egy falatot, természetesen az étel ellenőrzése végett. Képtelen volt megállni a kóstolgatást”
  Na igen ezzel vigyázni kell, különösen annak aki jól és szívesen főz. Én is próbálom megállni, több kevesebb sikerrel… Nálam az vált be, ha este nem eszem, és icipicit éhesen fekszem le. Súlytartáshoz. Bár ez elég bánatos modszer, főleg úgy hogy a többiek meg mind úgy soványak, hogy négyszer annyit esznek mint én.. vacsorára is. Mondjuk apa kivételével mindenki elég intenzíven sportol, (de ő is tök vékony)
  tegnap pl az vette el a kedvem egy durva esti becseresznyézéstől, hogy megtudtam mennyi szénhidrát van benne..Ellennék egész nap kaja nélkül csak este jól bevacsorázhatnék, de sajnos ez nem jó módszer.

 5. 4:
  Jó étvány esetén nehéz abbahagyni a zabálást, de ha sikerül, akkor az éhségérzet 5-10 percen belül megszűnik. Érdemes kipróbálni.

 6. Igen igen, már hallottam, hogy az agynak kell egy kis idő, míg konstatálja a tényt, hogy már ettél. Mostanában azt is bevezettem, hogy egy kis ikeás üveg salátástányérból eszem, abba pont annyi fér, amennyi kell, és tele van. Igaz, hogy kicsi méret, de még sincs fél vagy negyed tányér érzete.
  Még egy kicsit több mint tíz-12 kiló vár eltűntetésre, de radikálisba még nem kezdhetek.. majd ősszel.Eddig minden gyerek után sikerült (szoptatás befejezése után) pár hét alatt radikális módon visszafogyni, de lehet hogy ez a kor előrehaladtával nem fog olyan pikpakk menni. Pedig muszáj, mert, viszonylag magas vagyok, és ezzel a magassággal egy kis súlyfelesleg eldrabalyosítja az embert.

 7. 7. Ez nagyon igaz. Mikor ilyeneket olvasok, hogy megtalálták az elhízásért felelős gént stb. elgondolkodom, hogy ez most tényleg komoly vagy csak egy újabb etetés a javából. Ami nagyon veri a biztosítékot, amikor olyanok megjelennek főcímként, hogy egy fél hadseregnek le kell bontani a házat, hogy ki tudják hozni a 400 kg-os brit tinédzsert, mert ilyen-olyan rohama van s ha nem kap idejében segítséget az életébe is kerülhet. Egyértelmű, hogy nem kapott idejében segítséget, hol vannak a szülők, az orvosok, akik gyerek kora óta mellette voltak? Szerintem a nyugati államokban az elhízás egyik fő oka a tudatlanság is, a legtöbb ember itt nem néhány kg súlyfeleslegtől szenved, hanem több 10, több 100 kg-tól. Szép új világ…

 8. A fizikat megb’szni marpedig nem lehet. Ha valaki tobb energiat eget el, mint amit bevisz, fogyni fog es vica versa. Innentol kezdve csak odafigyeles es onmegtartoztatas kerdese a dolog.

  Persze azert Tibor ba’nak igaza van, ami az edesitoszerek hatasat illetti, az edes iz ugyanis alapvetoen arra osztonzi a szervezetet, hogy meg tobbet vigyen be. Tehat itt is a megtartoztatas.

  Egy magamfajta embernek kb 2500 kcal-ra van szuksege egy nap. Amikor a bevitelt radikalisan lecsokkentem 1000-1500 magassagba, akkor egy hirtelen es latvanyos sulycsokkenessel egyuttjaro anyagcsere folyamat-lassulas megy vegbe, minek utan mar ezen az energiaszinten stabilizalodik a sulyom es taplalkozassal mar csak lassu fogyas erheto el.

  Ugyanolyan hiszteria ez, mint a dohanyzas, illetve az alkoholfogyasztas. Az emberek elhiszik magukrol (elhiteti veluk a fogyasztoi kultura), hogy nem kepesek nemet mondani bizonyos dolgokra es ugy viselkednek mint a birkak, akikkel azt csinalnak amit akarnak.

 9. „Pusztán ez lenne az oka ennek a rengeteg fiatalon kövér embernek?”

  …hehe…

  A sok finom kaja, amit nem lehet abbahagyni nyalakodni…
  Meg a rengeteg mesterséges, vagy ügyesen kevergetett természetes „ízfokozó” meg a reklámokban nyomott „tudatmodosító”…

  Semmi sem véletlen !

  Végezzünk el egy gyors gondolatkisérletet !
  Ha az USA-ban holnaptól mindenki elkezdene egészségesen táplálkozni, milyen gazdasági hatások lennének?

  Negyedére csökkenő húsfogasztás: bedőlne a húsipar.
  Összecsuklana a Coca-Cola mg a többi lónyál üzem…
  Oh és a „frit” meg a kukorica alapú élelmiszerek.
  A textilipar is megsínylené hogy feleannyi anyagra van szükség egy nadrághoz vagy inghez.
  Nopersze a „fitnesz” biznisz is besülne.
  Ezzel együtt a naponta megjelenő tuti fogyókúrás kiadványok, TV műsorok.
  És felkopna az álla egy egész sebészeti ágazatnak ami a gyomor bevarrásától a zsírleszívásig különböző trükkökkel hatalmasat kaszál…
  Nyilván a kövér emberek nagyobb biztosítást is fizetnek…
  Oh és a gyógyszeripar, meg a cukorbetegeket kiszolgáló „pót” kaják…
  Ja persze… És muszáj monstrum SUV-okba paszírozni ezeket nagy fenekeket, ami ugye sok vasat jelent, meg még több olajat.

  Elmondhatjuk, hogy a kövér polgárból akkor is pénzt lehet csinálni amikor hizlalják őket, meg akkor is amikor fogyni akar, meg akkor is amikor már orvosi beavatkozás szükséges.
  És a világ legnagyobb gazdasága függ ettől a hizlaldától…

  Lehetne feszegetni, hogy gonosz boszorkánykényt hizlalja a népet (mint Jancsit) egy cinikus terv alapján az elit, vagy „csak” hagyja hogy akik tudnak keressenek jól a hizlaldán, aztán aki hülye haljon meg, de előtte jó sok bőrt lehessen lehúzni róluk…

  Addig amíg a büdös paraszt magának – és magától – termelte a kaját, ilyen problémák nem vltak.
  De mióta tudományosan van kidekázva – no nem az élelmiszer tápértéke, hanem az élelmiszeriparon nyerhető profit – azóta ez van…
  És talán az sem véletlen, hogy az egészségtelen kaja nem fogyaszt hanem hizlal…

  Mindenkinek szíves figyelmébe ajánlom a „Szupesize me!” című filmet.

  Egy manus csinált magáról egy dokumentumfilmet egy hónapon át amikor csak McDonaldsot evett.

  Bemutató: http://www.youtube.com/watch?v=I1Lkyb6SU5U

  Ebben hangzott el, hogy 10 éves gyerekeknek „szabad” választást adnak az iskolai étkezésnél, hogy Mars csokit egyen kólával, vagy borsófőzeléket gyümölcslével…

  Aztán meg lehet találni a Youtubeon a 6 hónapos McDonalds burgert…
  Úgy néz ki mint a friss… még a penész se ül meg rajta:

  http://www.youtube.com/watch?v=aMgsoAsLVWw

  Elgondolkodtató, hogy mivel etetik a népet !

 10. Oh… és kimaradt a fogászok mindennapi kenyere ! Tuti, hogy ők a cukoripar fő részvényesei !

 11. 11 Így van!
  Éppen csinálják a fogamat, jön az orvoslátogató, kezelés felfüggesztve, és nagy elánnal árulja a „cólaerózzió” elleni cuccot.

 12. 7 éves volt a fiam, mikor elkezdett látványosan hízni. Mondatam a nagyszülőknek, hogy csoki stop, legfeljebb joghurtot, vagy krémtúrót. Nem történt változás. Akkor betiltottam lényegében azt is, csak a hátam megett kapott olykor-olykor. Nagy mozgásigényű, virgonc kölyök volt, egyszerűen nem értettem.
  Aztán egy reggel véletlenül belekóstoltam a reggeliről megmaradt gabonapelyhébe. Olyan édes volt, hogy összeragadt a szám tőle. Fordítottam egyet a dobozon, hogy mi a frászkarika van benne. 70% szénhidrát, amiből 30% cukor. Mondom ez durva! Elkezdtem keresni kissebb cukor tartalmú pelyhet, hát egyet találtam, de az szörnyű volt. Azóta nem vettem ilyesmit, a gyerek visszatért a normális súlyához. De nehéz küzdelem volt átszoktatni a vajas kenyérre.
  A legszomorúbb az egészben az, hogy a reggeliző pelyheket úgy árulják, hogy bitang egészségesek, mert még hozzáadott vitaminokat is tartalmaznak. 🙁 Hazugságvilág!

 13. 10: „Addig amíg a büdös paraszt magának – és magától – termelte a kaját, ilyen problémák nem vltak.”

  Hagyjuk már ezt a bunkó cinikus megnyilatkozásokat! Bár én nem mezőgazdasági munkából élek, de megbecsülöm azoknak a szorgos munkáját, akik az egészséges termékeket még az asztalunkra termelik. Valószínűleg fingod sincs, mennyi fáradsággal és munkával jár az a kis egészséges háztáji zöldségféle, amit a kis mamikák kivisznek még -szerencsére- a piacra árulni fillérekért. Tudod itt vidéken van egy mondás, miszerint:
  ” Ha a paraszt nem sz@rik, a városi nem zabál”

 14. Huszonéves koromig nagyon sovány voltam. Megakartam hízni ezért annyit ettem amennyit csak bírtam, tészta, vajaskenyér, sültkrumpli. Az orvos kiszámolta, 4000 kalória körül volt a bevitel naponta, de egy deka sem jött föl. Nem mindig olyan egyszerű ez a kalória számolgatás. Szedettek velem vitaminokat, hátha segít, de hatástalan volt.
  Gondoltam elkezdek cigizni, mindenkitől azt hallottam, mikor leszokott a cigiről, akkor elhízott.
  A gond az volt, a szagát sem bírtam, de a cél érdekében rászoktattam magam. Persze azt is hallottam, hogy függőséget okozhat és vannak akik nem tudják abbahagyni. Ha-ha, nekem van akaraterőm, célom, akkor hagyom abba amikor akarom.
  Már három hónap után nem voltam képes eldobni. Öt év után mikor ismét megkíséreltem eldobni, verítékezés, szívdobogás, remegés.
  Húsz év után újabb kísérletek, ragtapasz meg amit akartok, és nem ment.
  Na jó, mondtam magamnak, ki itt a főnök!? A főnöktől mindenki fél, na ez bejött és cigi a múlté.
  A kísérlet sikeres lett, két hét alatt tizenöt kiló feljött. Megijedtem, hogy nem áll meg a hízás. Futni kezdte, pontosabban lassan kocogni és délután négytől no étel, csak víz és tea cukor nélkül. Ez bevált. Leállt a hízás.
  Volt anno egy olyan lengyel vicc csak a poént írom, látod nem éhes voltál hanem szomjas.
  Nemrég kipróbáltam ezt a gabonamentes étrendet. Degeszre ettem magam zöldséggel, gyümölccsel, fehérhússal és fogyásnak indultam. Abba kellett hagyni ezt a gabonamentességet, mert majdnem visszafogytam a régi súlyomra.
  Mikor a túlsúlyos panaszkodik, -a levegőtől is hízik-. Akkor most mondom, csak levegőtől éhenhalna rövid időn belül, nyílván eszik is néha.
  Meg, hogy nem érti, hogy lett ilyen túlsúlyos. Kérdezem, hól volt akkor amikor felszedett 60-80kilót,nem vette észre a folyamatot? Komolyra fordítva, tényleg soka ennyire sem figyelnek magukra?

 15. 15:
  Te aztán alaposan próbára tetted az anyagcserédet! 😀

 16. Ugye ha veszek csirkemellet a boltban akkor számomra szinte abnormális mérete van ahhoz képest amit nagyszüleim neveltek.
  Ki nevelt csirkét? Ki emlékszik még hogy mekkora a csirke melle mikor felbontják az állatot ?
  Ki tudja mivel vannak etetve, legjobb példa erre a tojás mikor a bolti tojásból szinte hiányzik a tojás sárgája.

  Sertésüzemről nem is éri meg beszélni….

  De hogy tartson állatokat az ember a nyolcadik emeleten ?
  Azt is kétségbe vonnám hogy „bio” dolgokat olyan egyszerű lenne termeszteni ha vidéken lakna az ember, mert elég sok feltétele van. Legyen messze ipari kéményektől, forgalmas autóúttól, permetezett mezőgazdasági területtől, és a többi… Gyakorlatilag lehetetlen : /

  + ezt sem hagyhatom ki, szerintem eléggé témába vág:

  http://tudnodkell.chaoskru.hu/component/content/article/8-almale-blogs/1320-miert-nem-bomlik-le-a-mcdonalds-os-happy-meal-hamburger–az-igazi-magyarazat

  Nem kell összeesküvéseket gyártani. Az egyik hogy senki nem mozog a másik hogy így vagy úgy de egyszerűen szemét az étel. Erre mondhatjuk azt is hogy jó, meg azt is hogy rossz. Rossz mert mérgező. De jó hogy szemétből „ételt” tud varázsolni a tudomány, mert másképp nem lehetne etetni 7 milliárd embert….

  Az egészben az a legelszomorítóbb hogy Magyarország területén kb. 20 millió embernek lehetne megfelelő egészséges élelmiszert előállítani. (Forrás: Talán Hetesi Zsolt oldalán olvastam) Mert ugye a TSZ idejében… most jut eszembe hogy volt időszak mikor mezőgazdaságban szinte lenyomtuk egész Európát csak aztán jött a rendszerváltás, privatizáció, kárpótlás, vállalkozók, minden gazda inkább hitelez mint összefog, EU….. a többi már történelem.

  Ez így egy kicsit zagyva és sok lett.
  Jó étvágyat!

 17. 14. nobody

  „Hagyjuk már ezt a bunkó cinikus megnyilatkozásokat! ”

  Túllőttem a célon, és nem mindenkinek jött be a fanyar humor.
  (nem először)
  Pontosan azt a nézőpontot akartam kiélezni, amit szóvá tettél… Végülis elérte célját a büdösparasztozás.
  Ezerrel hajkurásszuk az új megoldásokat, és közben lenézzük a hagyományos módszereket, miközben az élelmiszerhiány egyre valósabb fenyegetés lehet…

  Az ötlet nem az enyém… Nagy Lajos, Képtelen Természetrajzából csentem:

  „A földbirtokon a büdös parasztok szemtelen földtúrása által nagy jövedelem keletkezik, amely legtöbbször több mint egymillió korona, s roppant gondot ad a földbirtokosnak, hogy hogyan is költse el, ami miatt újfent szidja a büdös paraszt béreseket, azokkal a huncut zsidókkal együtt.”

 18. 13: Bebek
  Reggelizőpehely.. borzalmas, igazad van. Gyakorlatilag édesség, amit csemegeként lehetne , édességként enni, egy egy szemet bekapva. Nem reggelire, ahogy ajánlják, hatalmasra dobva a kölök vércukorszintjét. Volt egy fajta régen, ma is van,csak már kinőttek belőle, amit rendszeresen vettem. Vaniliás krémmel töltött párnácskák. Reggeliző pehelyként árulták, tejbe rakva egy tányérnyit. Na úgy nem lehet, szerették, de csak öt nyolc darabot egyszerre,zsebbe mikor mentek le focizni.

  Engem ilyen szájösszeragadós sokkolós élmény nemrégiben ért, kaptunk ajándékba egy nagy doboz babáknak való teagranulátumot, Hipp márkával. Édesköményes, bio, hasfájásellenítő.. megkóstoltam. színtiszta cukor.Újszülött kortól ajánlva. Jó, lehet hogy nem ártana sokat, de mi a frásznak kellene ilyen sokkolóan édes ízhez szoktatni egy gyereket már egészen kisbaba korától? Itt áll felbontva, még nem volt szívem kidobni,de az lesz a vége.

  A mi felelősségünk hogy mit asunk a gyereknek, és Attilának mondom, semmi sem tiltja hogy az anyák apák főzzenek, süssenek, és megnézzék mit adnak a gyereknek, vagy kényelmesen odadobják a pénzt kólára. Szülői felelősség. Ha a mekire nem lenne igény, a Meki becsukna. De a meki jó dolog, évente három négyszer senkinek nem lesz baja, ha bemekizik, vagy ott randizik és a barátnőjével eszik egy sajtburgert , egy fagyival. Utálom az irányítós terelgetős szabályokat, ugyanis nem vagyok birka. Tudok dönteni. Egyszerű „kisember”–Jajj. létemre.Minden normális ember tud, akit érdekel egy kicsit a gyereke.

 19. Tibor bá’ már annyiszor van awaiting moderation nálam, hogy a végén le fogom antiszemitázni a blogmotorodat 🙂

 20. No, megint egy „profilomba vágó” téma. Az elhízásról fontosnak látom megemlíteni a következőket:

  1. A kardiovaszkuláris (szív- és érrendszeri) betegségek ill. cukorbetegség szempontjából a nulla rizikófaktor a 22-es BMI (testtömeg index: a kg-ban mért testtömeg osztva a méterben mért magasság négyzetével, pl. egy 70 kg-os 180 cm magas ember BMI-je 70/(1,8×1,8)=21,604). 25-ös fölött már túlsúlyról, 30-as felett már elhízásról beszélünk.

  2. Meggyőződésem (és az orvostársadalomnak is egyre nagyobb hányada állítja), hogy a hihetetlen mértékű elhízásnak a legfőbb oka a szénhidrátokban keresendő. Azonban szénhidrát és szénhidrát között is hatalmas különbségek vannak. A szénhidráttartalmú ételek esetében két statisztikai mutatót érdemes vizsgálni: a GI-t (Glycaemic Index, glikámiás index) és a GL-t (Glycaemic Load, glikémiás telítettség). Kicsit pongyolán fogalmazva, a GI azt mutatja meg, hogy az elfogyasztott élelmiszerben mennyi a szénhidrát, míg a GL pedig azt, hogy az élelmiszer elfogyasztásának hatására mennyivel nő meg a szervezetben a vércukorszint (illetve milyen gyorsan). Egy jó táblázatot találtok pl. itt:

  goo.gl/zCGQG

  A lényeg, hogy a természetben előforduló, feldolgozatlan élelmiszereknek még ha magas is a glikémiás indexe, a glikémiás telítettsége általában alacsony. Ha megeszel egy kanál kristálycukrot, akkor a benne lévő szénhidrát 15 percen belül a véredbe kerül, ellenben egy alma elfogyasztása során a benne lévő cukor 6 órán keresztül szívódik fel. Ez elsősorban azért van, mert a nyers zöldségben/gyümölcsben lévő cukormolekulák sejtekben vannak, a sejteket pedig sejtfal, sejtmembrán, stb. védi, ezek lebontásához a szervezetnek idő kell, így a cukorért „meg kell dolgozni” úgymond. A problémánk tehát, hogy a modern táplálkozásban túlságosan könnyen jutunk hozzá a szénhidrátokhoz.

  3. Az emberi szervezet az élelmiszerek feldolgozásából valószínűleg csak a húsok sütéséhez/főzéséhez tudott hozzászokni (mivel a húsok elkészítése egyes kutatók szerint kb. 2 millió éves tudomány, így volt rá ideje az emberiségnek, hogy evolúciós léptékben is adaptálódjon ehhez az anyagcseréje). A kristálycukor és a finomított liszt az embernek gyakorlatilag méreg, metabolikus szindrómát okoz. Nagy mennyiségben legalábbis biztosan. Mi is a mechanizmus? Nagy glikémiás telítettségű szénhidrát bemegy, a vércukor nagyon gyorsan felszökik – erre a szervezet nagy mennyiségű inzulin elválasztásával reagál, az inzulinnak pedig az alábbi hatásai vannak:
  – Csökkenti a vércukorszintet
  – Serkenti a zsír szintézisét
  – Az anyagcserét anabolikus (felépítő) irányba tolja el

  Ha gyorsan emelkedik a vércukor, nagy mennyiségű inzulin választódik el, gyorsan, hirtelen csökken ismét a vércukor – ez pedig éhségérzetet alakít ki nagyon rövid időn belül (ezt az élettan még külön latin névvel is illette, úgy hívják „orvosul”, hogy postprandialis hypoglycaemia, vagyis étkezés utáni alacsony vércukorszint. Ma már egyre több orvos állítja, hogy a postprandialis hypoglycaemia nem élettani, hanem KÓRélettani jelenség, vagyis normálisan nem volna szabad léteznie). Vagyis a delikvensünk megeszi a magas glikémiás telítettségű ennivalóját, majd hamarosan megint éhes lesz, és újra eszik, és újra és újra és újra… kész is az elhízás.

  4. A magas glikémiás telítettségű ételek elterjesztésében az orvostudománynak nem kis felelőssége van. A Framingham Study (ez egy kardiológiai vizsgálat volt, amit 1948-ban kezdtek, célja, hogy megállapítsa a szív- és érrendszeri betegségek legfőbb okait) óta ugyanis az a nézet terjedt el, hogy a népesség kalóriaigényét egyre nagyobb mértékben kell szénhidrátokból fedezni, ezáltal a fő bűnösnek kikiáltott zsírokat háttérbe szorítva. A zsírok bizonyos fajtái valóban hordoznak kardiovaszkuláris kockázatot, de a fürdővízzel együtt sikerült kiönteni a gyereket is, ugyanis rászoktatták az embereket a magas glikémiás telítettségű ételekre (pl. gabonapelyhek – mindenkinek javasolnám, hogy figyelmesen olvassa el bebek 13-as hozzászólását, nagyon jó!!!), aminek hatására elkezdődött az elhízás „járvány”. Egy példa: 30 év alatt az USA-ban a kukoricából előállított fruktózszirup fogyasztása évi 0,25 kg/fő-ről 25 kg/fő-re nőtt!!!! 100-szoros emelkedés!!! Mindeközben a cukorbetegek száma DRÁMAIAN megnőtt. De ha magyar viszonylatban gondolkodunk, elég csak arra a szólásmondásra gondolni, hogy „viszik, mint a cukrot”. Mért is vitték a cukrot? Azért, mert ritkaság volt. Alig 100-150 éve a cukor még nem volt minden háztartás része, mára „stratégiai termék” lett, vagyis mindenki eszetlen mennyiségeket próbál felhalmozni belőle, hiszen cukor, az kell. Pont, mint a liszt.

  5. Végül egy személyes megjegyzés. Meggyőződésem, hogy az embernek naponta legalább 2 óra hossza intenzív testmozgásra van szüksége, hogy egészséges tudjon maradni. Az elmúlt fél évben kb. 10 kg-ot fogytam úgy, hogy naponta 10 km-t futok és mellé egy óra hosszát „gyúrok” (főleg könnyű súlyokkal végzett intenzív testmozgásra tessék gondolni, amolyan Béres Alexandra stílusban). Bár a 22-es BMI-től még hónapokra vagyok, de a fél-egy kg fogyást hetente tudom tartani. Az biztos, hogy számomra a legnehezebb a kalória kontroll, vagyis, hogy ne egyek egy bizonyos mennyiségnél többet naponta. A mozgás egy kicsit olyan, mint a drog: ha egyszer rákaptál, egyre könnyebb csinálni, és egyre nehezebb abbahagyni.

 21. 22. Jancsika

  Teljesen felesleges az elhízást okait szubatomi szintű fejtegetésekkel is megspékelni.

  A TÖMEGES elhízás alapvető oka nem a kalória, meg a szénhidrát hanem a profit.
  Aki eladja a gyakorlatilag mérgező szennyet a tömegeknek az TUDJA… De a dobozra az van írva, hogy egészséges…
  És ezt támogatja a reklám, ami kifinomultan, már 100 éve igen sikeresen írja felül a józan észt különböző pszichológiai trükkökkel.

  Most, hogy a bio kaja terjed, egyre nyilvánvalóbb hogy az ipari szemét amivel a tömegeket hizlalják az pusztán profitnövelő adalék. Viszont az egészséges étkezés manapság luxus.

  Olvasd el a 10-es beírást… világosan benne van, hogy mekkora a haszon az Egyesült Népi Hizlaldában…

  Ha nem a profitmaximalizálás hajtaná az élelmiszeripart, a a fasorba lenne a vércukor meg a kalóriatáblázat…

 22. 22:
  Kitűnő hozzászólás. Sajnálom, hogy 20 évvel ezelőtt nem olvaashattam. Külön köszönet érte Jancsikának. És akinek van egy kis esze, az olvassa el minimum háromszor és ÉRTSE MEG, ne csak úgy felületesen!

  Különben az éhgyomi cukrom 5,1. A Hg A1c értékem 5,6. BMI-m 22,8. Szóval én is odafigyelek.

  23:
  Általában csak hülyeségeket írsz, amin náha mulatni is lehet. Most viszont a szöveged halálosan káros, félrevezető. A vércukor és a kalória nem vicc. Te egyszemélyileg lehetsz hülye, mert Simicska szerint ez állampolgári jog, de másokat nem tévessz meg.

 23. 24. Tiborbá

  Szerintem inkább az a félrevezető, hogy megpróbálják személytelen, biokémiai vágányra vezetni az elhízás alapvető okait.

  Nem azt mondom, hogy a kalória meg a vércukor nem játszik közre, de a kiváltó ok nem vegyi, hanem gazdasági. Már rámutattam, hogy a kövér embereken nagyobb profit van mint az egészségeseken. És mivel a profit mindig privát a veszteségek pedig állami/egyéni szinten maradnak, akkor elmondhatjuk, hogy politikai aspektusa ia van a dolognak.

  Attól hogy akadémikus szinten meg lesz állapítva egy csomó élelmiszer és tevékenység káros hatása, attól még nem fog megszűnni.
  Pontosan az a helyzet mint a klímával és környezetszennyezéssel.
  Ameddig azokk az OKOK nem szűnnek meg, amelyek előidézik a káros folyamatokat, addig hiába vizsgáljuk magukat a folyamatokat.
  Jó… nem teljesen hiába, mert lehet segítséget nyújtani a már elhízott embereknek, de végül ez is csak része lesz a biznisznek mint a liposuction.

  Ha nem tudjuk megakadályozni, hogy egészségkárosító anyagokkal töltsék tele a szupermarketokat, amelyek között az átlagos felkészültségű vásárló alig tud eligazodni, akkor baj lesz. Az USA-ban már visítanak, mert az elhízás elviszi az egészségügyi költségvetés nagyrészét.
  NAGYON LASSAN ébredeznek, kezdik betiltani a transfat használatát meg kitiltani az iskolákból a magas cukortaltalmú üdítőket.
  De még mindig nem jutottak el odáig, hogy benyújtsák az egészségügyi számlát a McDonaldsnak meg a Coca-Colának, akik profitot bezsebelték, de a „káros mellékhatásokat” ügyesen áthárították.

  Addig, ameddig az ipari/mezőgazdasági tevékenységek negatív környezeti, egészségügyi hatásainak költségét nem terheljük vissza az előállítókra, hanem hagyjuk, hogy a közösség fizesse meg, akiknek sok esetben sem felkészültsége, sem választása nincs, addig tudhatjuk ugyan extrém precizitással hogy hogyan is hatnak azok a mérgek amelyek megölnek bennünket, de úgyis belehalunk.

 24. 25. Attila, részben van igazad, de teljesen leveszed a felelősséget az egyén válláról. Már majdnem párhuzamot tudok vonni e között a mondandód és a hitelkárosultak között. Senki nem áll fegyverrel a hátam mögött, hogy tömjem magamba a kristálycukrot, hogy egész nap chipset egyek a tv előtt stb. 90%-ban azért az én hibám, ha 400 kg-osra hízlalom magam és semmit sem próbálok ellene tenni. Mindenki elsősorban önmagáért felelős, a Te felfogásod szerint mindenki áldozat, mert hagyja magát átverni. Ez már olyan gedeonos egy kicsit…

 25. Szerintem Attilának azért jórészt igaza van abban, hogy jóval nagyobb az élelmiszer lobbi felelőssége a dologban, mint az egyéné. Elvárható az egyéntől, (és itt a széles tömegekre gondolok, nem a kevés, intelligens, tájékozott, és a téma iránt fogékony kevesekre)hogy felfogja, a mértéktelen zabálás elhízáshoz, az pedig halálhoz vezet. Az már nem várható el azonban, hogy folyamatosan lépést tartson az élelmiszeripar rohanásával, és mindig naprakészen válogasson, elolvasgatva az összes címkét. Amikor 8 óra munka után bevásárolni, megy, a gyerek csokiért bömböl, stb. stb. A gyerekektől, tizenévesektől meg főleg nem várható el. És akkor a tudatos félrevezetésről még nem is beszéltünk. És az sem várható el, hogy a csoda diéták, életmód magazinok, orvosok, „orvosok”, diétaguruk állításait egyenként megvizsgálja, és felelős döntést tudjon hozni. Egy állításra legalább ugyanakkora szakértői tábor hozza az ellenkezőjét, orvosokkal, kutatási eredményekkel. Hogy csak egy példát mondjunk, itt van a fehérje-szénhidrát ellentét. A fehérje tábor szerint egészségtelen főleg szénhidrátból fedezni az energiabevitelünket, és sok fehér húst kellene fogyasztani, valamint a zsír sem probléma; a makrobiotikus diéta szerint meg 80%-ban gabonákból kellene fedezni, és az állati fehérje tilos. És a makrobio nem egy olyan dolog, amit csak úgy lesöpörnék az asztalról, tekintve, hogy sok ezer rákos beteg életét menti meg világszerte. (Köztük a családom egy tagjáét is.)

 26. 22 ! Félreértek valamit? A húsok elkészítése 2 millió éves tudomány? A tüzet kb. 800.000 éve kezdte használni a Homo erectus.

 27. 25 & 27:
  Nem siránkozni kell és össze-vissza keverni a szart. Van itt egy intelligens, jóindulatú, kiváló orvos, aki naprakész tálalja a legjobb információt, és akkor egyik bedobja, hogy hülyeség a vércukor, meg a tudomány úgy általában. A másik pedig tököl az ellentmondásokon. NINCS ELLENTMONDÁS. Találd meg a helyes információt. Jancsika tálcán, ingyen kinálja, nem kell nála semmit se rendelni, csak meg kell érteni és nem höbörögni ellene.
  A vércukor elképesztően fontos, mert plusz/kinusz 20 évet jelent. Semmit se érzel csak hideg a lábad, lassan gyógyul a sérülésed, kifekélyesedik a lábad, majd amputálják, megvakulsz, elbaszódik az idegrendszered, kifingik a veséd. Mindez egy kis cukor miatt a véredben. És akkor te előállsz azzal a marhasággal, hogy PROFIT, FELESŐSSÉG, SZAR A TUDOMÁNY, HÜLYESÉG A VÉRCUKOR.
  Koponyanyi, neked pedig figyelmesen el kellene olvasnod Jancsikát és nem idekeverni mindenféle hülye véleményt. Max 10 ezer éve eszünk tömény szénhidrátot. Kevés az adaptációhoz. Több zsiradék, kevesebb szénhidrát és főleg nem cukor, buzaliszt, rizs, burgonya. Zöldség/gyümölcs a jó szénhidrát forrás.
  Jancsika leírta az elhízás mechanizmusát is. Ne ellenvéleményekkel gyertek, meg höbörgéssel. tegyetek fel Jancsikának értelmes kérdéseket.

  28:
  Őszintén! A homo erectusszal akarod basztatni Jancsikát? Úgy mellesleg 1,7 millió éve jelent meg, nem 800.000, de nem ez a lényeg. A lényeg hogy jelentősen több, mint 10.000 év.

 28. 29.

  Szerintem kissé le kellene higgadnod, és figyelmesebben olvasnod, nem csak Jancsikát, hanem engem is.

  1. Nem állítottam egyetlen ponton sem, hogy bármiben is tévedne. (Kiv. Homo erctus, de azt később)
  Csupán abbéli véleményemnek adtam hangot, hogy nem kizárólag az átlagparaszt a felelős az egészségtelen táplálkozásáért, éspedig azért nem, mert tudatosan is igyekeznek megtéveszteni. Itt pedig hiába jössz azzal, hogy el kell olvasni Jancsikát, mert mindenki nem tudja őt olvasni, és mások, köztük orvosok is igen meggyőzően állítanak mást.

  2. Minek jössz azzal, hogy: „Max 10 ezer éve eszünk tömény szénhidrátot. Kevés az adaptációhoz. Több zsiradék, kevesebb szénhidrát és főleg nem cukor, buzaliszt, rizs, burgonya. Zöldség/gyümölcs a jó szénhidrát forrás.” ?? Nem vitattam, nem hoztam ezzel ellentétes információt, fel sem vetettem semmit ezzel kapcsolatban!! (A makrobiotika tök máson alapul, szóval remélem nem azt értetted félre.)
  3. Minthogy nem elleneztem a Jancsika által leírtakat egyetlen érdemi ponton sem, nem tudom értelmezni a következőt: „Ne ellenvéleményekkel gyertek, meg höbörgéssel.”
  4. Iszonyúan mellékúrtál a cimbalomnak, (remélem ennyi trágárság belefér, miután te is élsz vele) mivel nem állítottam, hogy a Homo erectus 800.000 éve jelent meg.
  Ezt írtam: A tüzet kb. 800.000 éve kezdte használni a Homo erectus. Ami meglepő módon azt jelenti szerintem, hogy A tűz használata kezdődött ekkor, a Homo e. által. (Merthogy erre van régészeti lelet. Kezdődhetett korábban is.) Ami viszont szinte biztosra vehető, hogy a hús sütése-főzése nem volt még sehol 2 millió éve. És ezt nem baszogatásnak szántam, csupán kérdéssel tisztázni akartam, hogy jól értettem-e a leírtakat.
  5. Személyes véleményem, ami szubjektív, és korábbi megfigyeléseimen alapul, gyakran felhúzod magad, ha valaki ellenzi a Jancsika által leírtakat, vagy (mint most) úgy érzed, hogy ellenzi. Ez persze nem baj, csak némiképp ellentmond a logikusan és érvek alapján ítélő képnek, ami a honlapod légköre alapján rólad kialakult.

 29. Jancsika és Attila(PV) a dolog két oldalára világított rá.

  Világos, hogy a tudatos egyén szintjét Jancsika által leírtaknak van sokkal nagyobb szerepe.

  A kevésbé tudatos, alul informált egyénekre meg az Attila(PV) által leírtak hatnak, az alulinformáltságuk okán.

  Nincs itt semmi ellentmondás, az igazság két oldala, szerintem.

  Nekem még 7 kilót kéne leadnom a 22-es BMI-hez.
  Az év elején óta, ha minden igaz leadtam 4,5 kilót, nem tűnik lehetetlennek a 67,3 kg.

 30. „Nincs itt semmi ellentmondás, az igazság két oldala, szerintem.”
  Pont erre próbáltam rávilágítani én is, míg le nem lettem baxva. 😀

 31. Faszom.
  Az a rettenetesen idegesítő, hogy ez egy irdatlan balfaszkodás. Mire való? Hiábavaló, mint minden felelősséghárítás! Mert mikor használsz, mikor segítesz? Akkor amikor tájékoztatsz legjobb tudomásod szerint-Mint jancsika–és felkínálod a lehetőséget az egyénnek,(aki itt olvas) hogy megfontolja, és változtasson. IGEN EZ SEGÍTSÉG.
  Az amit te írsz Attila sorozatban, meg azok akik mindenre ugyanazt mantrázzák, (profit, szar a világ, összeesküvők stb stb)
  Egy nagy nulla. Meg tudod változtatni a világ menetét? Más, akinek ezt előadod, meg tudja? Neked sincsenek eszközeid, csak ha egyénileg vállalod a felelősséget, és úgy élsz ahogy jónak látod, ezt neveled a gyerekeidbe, példát mutatsz a környezetednek.Praktikus tanácsokat adsz. Tudatosan élsz, úgy ahogy jónlesik. Ilyen eszközöd VAN. Amolyanod meg NINCS. És elveszed a kedvét másnak is, hogy a saját maga elérhető eszközeivel éljen! Aki nem teljesen felelőtlen trotty, az tudja nagyjábból, hogy mi az ami egészséges, hisz azért az iskolában is van róla szó eleget, a neten is, és mindenütt, nincs információstopp.
  Én csak azt mondom, hogy tedd azt amit tudsz, akkor amikor tudod, azzal amid van. De olyanokról papolni amit ismeretterjesztésnek hiszel, fölösleges. Nem világosítasz fel senkit semmiről,(ugyanis az önsajnáló, rossz a világ, nem tehetek semmit, kisember vagyok, rosszul IRÁNYÍTANAK, IRÁNYÍTSANAK máshogy, lényeg hogy nem én vagyok a felelős semmiért-életszemlélet nagyon is jelen van Magyarországon már így is.Tényleg erre kell ráerősíteni? És nem adsz hasznos tanácsot. Ez mire jó a szájtépő körökön kívül, azt fel nem bírom fogni. Olyan emberekre nézek fel, mint PL Ejha, meg még jó páran. Aki zsenge kora ellenére teszi amit tud, úgy ahogy bírja, azzal amije van. Vagy Jancsika. Ős is teszi amit tud, tájékoztat, praktikusan, informál, legjobb szakmai tudása szerint. Lehet nem érteni egyet vele, de olyasmivel elvenni a kedvét bárkinek a cselekvéstől, hogy ” a profithajhászó globálfaszom irányít úgyis mindent, az GÁZ.
  Egyénileg hathat minden amit itt olvasunk, és át kell gondolni, hogy a szavaink hogyan hatnak?Mert hatnak! Tibor bá’ is ír olyan posztokat, ami megváltoztat egy két dolgot, de nem úgy, hogy elidegenedjek a világtól, és felfele mutogassak,segítséget várva vagy vádolva, vagy irányításért fohászkodjak hanem úgy hogy kedvet csinál például egy totál városinak a kertészkedéshez. Vagy bárkinek a tartalékoláshoz, az önellátáshoz, vagy akár a barkácsoláshoz. vagy elriaszt valakit a hitelfelvételtől.. vagy elmondja, hogy mi hogy volt 60 éve, és minek mi lett a hatása.
  De ne haragudj meg Attila, a te tanításaid nem mutatnak az egyén számára semmit. Olyan megoldásokat javasolsz, amire az egyénnnek nincs, és nem is lehet eszköze. Ezért demotivál, és inaktivizál. Pont ebbe hal bele Magyarország.

 32. 26. Edit

  „Senki nem áll fegyverrel a hátam mögött, hogy tömjem magamba a kristálycukrot…”

  Ez teljesen igaz.
  De az elhízottak legnagyobb számban nem abból a csoportból jönnek akik kristálycukrot kanalaznak.
  Hanem azok közözüll a gyerekek közül, akiknek a szemmagasságába teszik a legnagyobb hasznot hozó édességet az üzletekben a pénztárnál.
  Meg akiknek a reggeli műzlis, kukoricás, rizses cukorral tömott „egészséges” kajájára aranyos rajzfilmfigurákat rajzolnak.

  Az egésznapos melóban kifáradt szülők nem tudnak versenyezni a legkifinomultabb „tudományos” eredményekkel, amelyek minden becsukott kapu mellett kinyitnak egy másikat… Mert a 0%-os zsírtartalmú yoghurt tele van cukorral, és viszont…
  A gyerekeket cukorral lehet kábítani… és minden nekik célzott termék tele van cikorral…

  Jancsika kilométereket írhat a fiziológiai hatásokról… meg igaza is lehet. De amíg milliárdokat lehet kaszálni a gyerekek fogainak rontásáért és a cukorra, sóra való szoktatásáért, addig marad a rendszer.

  Tibor bá’: A „rendszer” örök időkig maradni fog. Tehát nem érdemes szarakodni a témáddal. És tudod-e miért fog maradni a rendszer? Azért barátom, mert ha holnap felkeresne egy Attila-látogató és letenne az asztalra 10.000 Eurót, hogy hagyd már abba a lázitó kommenteided, nyomban elhallgatnál. Ezért fog maradni a „rendszer”.

 33. Koponyanyi és Attila,
  Nem fogok ezen most szőrszálat hasogatni. A lényeg, hogy Jancsika elképesztően pontos, halálosan frontos osztályon felüli információval lepett meg benneteket (engem nem, mert elég régen tudok róla). Nem Jancsika, én elvártam volna, hogy megköszönjétek, hogy INGYEN, KÖTELEZETTSÉG NÉLKÜL, MANIPULÁCIÓTÓL MENTESEN, ÉLETBEVÁGÓAN FONTOS INFORMÁCIÓT kaptatok tőle. Ehelyett elkezdtek kekeckedni. Attila olyan, mint Móricka, mindenről, de az égvilágon mindenről, a baszás jut az eszébe, neked pedig, hogy velünk állandóan kicsesznek. Koponyanyi pedig bemutatja, hogy ő se hülye gyerek ám. Ő is tud ezt meg azt, és akkor a témához egyáltalán nem kapcsolódó dolgot akar „tisztázni”. A FASZOM! Homo habilis, homo erectus, homo sapiens. Ki a fenét érdekel, amikor a homo catastrofaus felé lavírozunk. Jancsika nem említette, de én megírtam, hogy Attila által lecikizett vércukor 20-30 évet vehet el az életedből, ha fingod sincs, miről van szó. Titeket 20-30 év nem inspirál? Vagy nem fogjátok fel ésszel? Tudjátok ti i az, hogy 90 helyett 60 előtt döglötök meg, mert képtelenek vagytok észlelni és megbecsülni a korrekt információt Koponyanyi, azok a diéták, amiket emlegetsz én meg se néztem. Azok nem tudósok, azok egészségügyi üzletemberek. Eladják nektek a reményt, aztán csalódtok, aztán hőbörögtök, micsoda felelőtlenség, hogy lehet ilyen disznóságot csinálni, stb. stb.
  Ami pedig a személyemet illeti, én se vagyok tökéletes, de azt hiszem most már ilyen maradok. Aki akar és tud, az hasznosít, aki nem, az ne vesztegesse itt az idejét.

 34. 33. Dorka

  „Hiábavaló, mint minden felelősséghárítás! Mert mikor használsz, mikor segítesz?”

  Azzal segítek hogy feltárom ezeknek a betegségekne a VALÓDI okát.
  Jancsika ezer évig folytathatja a Hidrával való harcát, mert hiába mutat rá egy jelenségre, és hiába igyekeznek „egészségesebb” életmódot folytani azok akik hallgatnak rá, mert azok akik megszokták a nagy profitot már készen állank a legújabb trükkökkel, amiből Jancsika majd 15 év múlva fogja megírni ezirányú tudományos elemzését.

  A felelősség természetesen kétirányú, de a tájékoztatás és a nyomás aránayában megosztva. Mondjuk úgy hogy egy átlagos napon a TV-ben hány percben nyomatják az egészséges életmódot és hány percben az egészségkárosító reklámokat.
  Ez nagyjából érvényes a svájcifrank kölcsönökre.

  Ott viszont, ahol tömegeket vesznek le súlyos milliárdokkal, vagy nyereségvágyból, előre megfontolt szándékkal károsíthatják az egészségüket, ott rendszerszinten van a hiba és nem egyéni szinten.

  „lényeg hogy nem én vagyok a felelős semmiért-életszemlélet nagyon is jelen van Magyarországon már így is.”

  Látens Orbánozás?
  Mert a poszt eredetileg az USA-val indult, ott lett járványszerű az elhízás. És az amerikaik mindig is büszkék voltak a „can do” attitüdükre… Akkor ott most ki a hibás?
  Akkor most meg van vezetve a szabadság hazájának népe saját vezetői által, vagy akkor felelősség nemzetfüggetlen…
  Mert ugye a vezetők nem azért vannak megválasztva, kinevezve hogy VEZESSENEK, még az USA-ban is, hanem hogy azokra hárítsák a felelősséget akiket szivatnak…
  Szépen vagyunk… és akkor még neked a faszodat ?

 35. Tiborbá

  Tévedsz… Ilyeneknél jóval kedvezőbb ajánlatokat utasítottam vissza…
  Talán ezért nem az az egyik legnagyobb gondom, hogy akkor most aranyba fektessem a Júdáspénzt vagy száraztésztával töltsem fel a padlást.

  Tudom, értem én a logikát abban hogy a tömegeket lenézzük, és mocskos önsorsrontónak állítjuk be… Ugyanis akkor kevesebb lelkiismeretfurdalást okoz a kihasználásuk, meg az is borzasztó kényelmes kibúvó, hogy mindenki csaló, csak én ügyesebb vagyok…

  Mindenesetre meg kell hagyni, átlagon feletti intellektuális teljesítmény hogy a mai pénzügyi, klimatikus, környezetszennyezési, és lassan egészségügyi válságban azok a tömegek a lettek a hunyók, akiknek a legkisebb beleszólása van az őket irányító folyamatokba.

 36. Látens orbánozás… hát bazmeg, ez eszembe se jutott.De az USA sem.

  „Azzal segítek hogy feltárom ezeknek a betegségekne a VALÓDI okát.
  Jancsika ezer évig folytathatja a Hidrával való harcát, mert hiába mutat rá egy jelenségre, és hiába igyekeznek “egészségesebb” életmódot folytani azok akik hallgatnak rá, mert azok akik megszokták a nagy profitot már készen állank a legújabb trükkökkel, ”

  Attila kösz hogy segítettél. Leültem, elgondolkoztam, és megértettelek. Nem is akarok most már vigyázni a vércukromra. Nem tehetek róla, ha megkívánom a rafaellót, amit a pénztárnál sorban állva meg kell vennem, hisz tudják hogy ŐK hogy befolyásolható vagyok. Azért rakják oda. a gonoszok. Nem adnak rá ŐK esélyt hogy megszabaduljak súlyfeleslegemtől. Persze a gyereknek is megveszem, ha nyávogni fog érte, hisz rárakják Spongyabobot, aki szépen néz és vásárlásra csábít. Ebben nem is leszek bűnös, hisz amúgy is szarrá vagyok hajszolva, megfáradok a munkába, ahová a globálnagytőke miatt vissza kell majd mennem. Persze ezt kihasználják. ŐK: én majd ott állok dúlt lélekkel, kövéren, cukorbetegen, és a kis dagadt gyerekemnek elmagyarázom, hogy nem én tehetek róla. Hanem mások.. mások vittek rossz utakra engem.. szidja őket,engem meg sajnáljon. Hisz én hiába is próbáltam volna, volt vaami Jancsika nevű orvos, de egy másik hazafi felvilágosított, hogy hiábavalóan küzdenék a lipidekkel,hisz és megint idézlek: hiába igyekeznek “egészségesebb” életmódot folytani azok akik hallgatnak rá, mert azok akik megszokták a nagy profitot már készen állank a legújabb trükkökkel, ”

  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Nem , Jancsikára hallgatok mégis. Pont mert semmi ideológiai célja nincs, és orvos. Nem üzletember.Nem kuruzsó, és nem megszállott mint az egyes diétákat hirdető más (akár ismert fejek)

 37. 37:
  Tévedek? Aligha! Miért hinnék neked. A történelem teli van „forradalmárokkal”, akik a népet csak a hatalom megkaparitásárá használták fel. A legutolsót itt nálunk úgy hívják, hogy Orbán Viktor. Az iskolában, munkahelyen sok olyannal találkoztam mint te. Ma már, ha még élnek, az USA-ban Canadában milliomosok, és szarnak a népre. Te vajon miért lennél kivétel. Te talán nem emberből vagy? Az igazi népbarátok olyanok mint Jancsika és én (nem fogok álszerénykedni!) akik fáradtságot nem kimélve próbálunk segíteni azoknak, akik maguk is segíteni akarnak önmagukon, mert másképp nem megy. A te nagyhangú höbörgésed senkinek se használ, sőt ebben az esetben ront.

 38. 28:
  „22 ! Félreértek valamit? A húsok elkészítése 2 millió éves tudomány? A tüzet kb. 800.000 éve kezdte használni a Homo erectus.”

  Ha figyelmesen elolvasod a kommentet, azt írtam:

  a húsok elkészítése EGYES KUTATÓK SZERINT kb. 2 millió éves tudomány

  Ugyanis az emberiség tűzgyújtása, ill. a sütés-főzés megjelenése a történelmi-antropológiai időskálán a mai napig vita tárgyát képezi. A wikipediát idézve:

  „Claims for the earliest definitive evidence of control of fire by a member of Homo range from 0.2 to 1.7 million years ago”

  Tehát hogy pontosan mikor kezdtünk el tüzet használni és azzal sütni-főzni, az a mai napig nem ismert pontosan. De – ahogy Tibor bá rámutatott – a lényeg nem az lett volna, hogy napra pontosan megmondjam, hanyadik születésnapját ünnepli a sütés-főzés idén, hanem az, hogy demonstráljam: a húsfélék sütése-főzése olyan biokémiai változásokat okoz, amihez az emberiségnek már volt ideje hozzászokni (evolúciós léptékben), ezzel szemben a szénhidráttartalmú élelmiszerek feldolgozása evolúciós értelemben nagyon új dolog, főleg ha azt nézed, hogy széles tömegek számára mennyi ideje elérhetőek a magas glikémiás telítettségű ételek (a nemesség és a tehetősebb réteg már jó 1-2000 éve eszik cukrot, de az emberiség java része még lisztből is csak az alacsonyabb GL-űhoz jutott hozzá még 40-50 éve is – tökéletes tanpélda Petőfi Sándor Fekete kenyér című verse).

  Egyébként hasonló a dilemma a tejtermékekkel, ugyanis tehéntejet is csak relatíve kevés ideje (úgy kb. 5000 éve, de pontos számot itt se várj) fogyasztunk, így EGYES KUTATÓK szerint azok sem egészségesek. Más kutatók szerint viszont nagyon is azok. Ezt a dilemmát viszont nem én fogom eldönteni.

  Attila, a te hozzászólásaidhoz meg annyit:
  – Most megsértődhetnék, ahogy régen csináltam, és mondhatnám, hogy kollektíve kapjátok be a faszomat, irkáljon nektek akinek van erre ideje. De ebből már „kinőttem”.
  – Elkezdhetnék rámutatni arra, hogy hányszor bizonyítottam már be mindenki számára nyilvánvalóan, hogy akkora baromságokat írsz, amiknél nagyobbat nekem már kitalálni is nehéz volna. De ezt se teszem, mert megmondom őszintén, unom, hogy állandóan én javítgassalak ki, ráadásul tök feleslegesen, mert legközelebb kezded elölről az egészet. Falra hányt borsó.
  – Bizonyíthatnám (illetve bizonyítottam) azt is, hogy az általad nagyra becsült értékek, mint pl. a vallás nemhogy pozitív szerepet töltenének be, de egyenesen ezeknek meg a hozzád hasonló stupid faszoknak köszönhetjük a problémáink 99%-át – de ezt se teszem, mert nemes egyszerűséggel túlságosan elvakult hülyének tartalak ahhoz, hogy egyáltalán elkezd felfogni ezeket a szempontokat. Ismét falra hányt borsó.
  – Rámutathatnék arra is, hogy „you’re so full of shit”, ahogy a művelt angol mondja, mivel az általad oly nagyra becsült értékekhez képest PONTOSAN az ellenkezőjét csinálod a valódi életben, ahogy azt kommentjeidből eddig megtudhattuk. Programozóként high-tech ágazatban dolgozol, holott elítéled a tudományt, külföldön élsz, mert ott jobb, holott „nagy magyar” vagy és mit ad isten, maximálisan kiélvezed az Európai Unió adta előnyöket, holott elvileg teljes mellszélességgel kiállsz a globalizáció ellen. De ezt se teszem, mert ebből csak köpködés meg rágalmazás lenne mindkettőnk részéről, annál meg tényleg BÁRMIVEL jobban el tudom foglalni magam.

  Úgyhogy csak annyit mondok: Attila, én veled nem fogok leállni vitatkozni. Kár beléd az idő meg az energia, baszd meg. Ha hülye fasz akarsz maradni, ám legyél hülye fasz. Én nem foglak visszatartani.

 39. Kollégák !
  2010 óta csatlakoztam Tibor Bátyánk olvasói táborához…írtam 1-2 posztot (és lesz folytatás is). De itt valami nagyon elszabadult, ebbe a levegőmasszírozásba unt bele „Mérnök úr”, „Csont” és én is. Folyamatosan olyanok szólnak hozzá, akik nem csinálják, nem tudják a dolgok valóságos fizikai mivoltát.

  Itt van „jancsika”, amihez ért és logikailag helyes meglátása van ahhoz hozzászól és a tudományos ismereteit megosztja velünk. Nem ködösít, nem zsidózik, nem bilderbergezik – csupán a tényeket mondja el.

  Viszont Te Attila, különben mindenki azt zabál amit akar, joga van hozzá ! Ha nem elégséges neki a bolti élelmiszer, akkor fogjon kapanyelet és menjen ki a háztájiba ! Aki ezt meg tudja csinálni, az most is csinálja. Aki nem tudja vagy nem akarja (mert látástól – vakulásig külföldön építgeti a karrierjét) az maradjon csöndben. Sajnos mindenhez hozzászólsz és igen úgy néz ki, hogy ismereteidet nem tankönyvekből, hanem a zagyva internetről szedted össze.

 40. Évek óta olvasom Tibor bá’ blogját, de csak nagyon ritkán szólok hozzá. Most is csak két dolog miatt szántam rá magam az írásra. Egyik, csak mert valaki nem szól hozzá, az nem jelenti azt, hogy elment melegebb vidékre. Másik, szerintem Attila szándékos rombolásból időzik itt, feltűnően sokat. Ezt a romboló munkát egyértelműen irigységből teszi. Irigyli a blogot, és irigyel minket, hogy itthon élünk.

 41. Jancsika,

  „- Most megsértődhetnék, ahogy régen csináltam, és mondhatnám, hogy kollektíve kapjátok be a faszomat, irkáljon nektek akinek van erre ideje.”

  Hmmm… Tiborbá blogján mindenkinek felborzolódik a szexualitása… ez már csak egy ilyen blog.

  Neked az a dolgod, hogy meggyógyítsd a megbetegedetteket…
  Semmi kétség, jól csinálod. Ezért és a jótanácsaidért jogosan kapod a hálás köszöneteket…
  És még én is szivesen olvasom, mert a tanácsok tényleg jók…
  Csak ne vigyáznál olyan kínosan arra, hogy ne lépj azoknak a tyúkszemére, akik a rendes betegellátást olyan lelkiismeretesen biztosítják…

  Mert szerintem az jó hogy törvény tiltja a kiskorúak számára az alkohol árusítását… De miért van joga egy 12 éves sihedernek bemenni a boltba és megvenni 5 liter Coca Colát amivel a második double cheesburgert öblíti le… Még nekem sem kellene külön szekció Bariatric Surgery címszóval a sebészeti kutatások publikálásakor…

  Persze … ez nem a te dolgod… A te dolgod a következményekkel való lelkiismeretes törődés… Nem igaz?

  Mert miért is kellene Orbánt vagy Obamát, az élelmiszer- vagy a banklobbit hibáztatni ?

  Hát a ebben a csodás liberális demokráciában a népakarat érvényesül… Nem igaz ? A politikusok és a többi döntéshozók a tömegek által odatéve a nép akaratát érvényesítik… Ugye? Ha meg a nép hülye, akkor egyrészt haljon meg, másrészt ne hibáztassa (ki)választott vezetőit !

 42. Bár nem vagyok aktív követője a blognak – elnézést Tibor bá’- , de azért néhanapján bekukkantok ide, hátha akad valami téma ami megmozgat. Az elhízással illetve annak kiváltó okairól szóló post tipikusan ilyen a következők miatt. Terhességem alatt mindkétszer – terheléses vizsgálattal – inzulinrezisztenciát állapítottak meg nálam. Bár a hír elsőre letaglózott valahogy számítottam rá, mivel dédanyám öregségi, anyám pedig terhességi cukorbeteg volt. Szóval benne volt a „levegőben”. Ezzel szembesülve nagy erőkkel vetettem bele magam a téma tanulmányozásába, így a Jancsika által írtakat is ismerem. Nagyképűség és hazugság lenne azt állítani, hogy sokat tudok a témáról, bár szerintem mindeképpen többet mint az átlag – nem érintett – ember. Az korábbi hozzászólások eléggé kivesézték kinek mekkora szerep jut az emberek elhízásában – és bár e tekintetben is meg van a véleményem – így a dolog ezen részével nem szeretnék vitába szállni. Engem egyetlen dolog nem hagy nyugodni, mégpedig a gének. Az egyén szerencséjére de a tárdadalom hátrányára, családunk tagjai szép életkort éltek illetve élnek meg. Dédnagyanyám – aki mint már jeleztem – kb 50 éves kora óta cukorbeteg volt és jelentősen elhízott, a 90. életévében hunyt el úgy, hogy az utolsó 20 évben pár lépésnél többet nem tett meg, azt is jobbára a lakása folyosójára korlátozódott. Emelett étkezése sem volt kielégítő. Ami meglepő és örvendetes, hogy szinte mindvégig remek szellemi állapotban volt. Az ő mindkét gyermeke közel 80 évet élt, és bár csak nagyanyám étkezési szokásait ismertem, azt ki merem jelenteni, hogy ő a mai egészségesnek tekintett alapelveket gyökeresen rúgta fel. Élénken élnek emlékek bennem az este 10-kor elfogyasztott – amúgy kifogástalan – tejfölös szárazbabfőzelékről, a hozzá megevett zsírós sertéspörköltről és a 2 jókora karéj fehérkenyérről. Persze nagyanyám a cukrászipari termékek terén is jeleskedett, mi gyerekek legnagyobb örömére. Csak megjegyzem a mozgást hírből sem ismerte. Jó nyáron úszkált a strandon. 🙂
  És most jöjjön a jéghegy csúcsa, a nagyapám aki bár a mozgáskultúra tekinettében jócskán eltér többi felmenőmtől – 82 évesen még letekert Győrből a Balatonra, a mai napig bicilizik, túrázik stb – étkezsi szokásait illetően rácáfol minden mai elméletre. Ő ugyanis beteges szénhidrátfüggő. Fiatal korától kezdve habzsolta az édességeket. Sütemény, csokoládé előtte nem maradhatott érintetlenül, és ami lényeges mindenből mennyiséget evett 4-5 gombóc fagyi, két rúd rétes, tovább nem is részletezem. Emellett persze rendeget gyümölcsöt is megevett és „normális” ételt. Mindezt anélkül tette, hogy valaha komolyabb betegsége lett volna, illetve elhízott volna. A mai napig él és virul!
  Szóval akkor „miről” is beszélünk? Erre adjon nekem magyarázatot valaki, ez ugyanis még az alapvető biofizikai törvényeknek is ellentmond.
  Magamra visszatérve, szinte mindig azt kutatom miképpen élhetnénk egészségesebben, így magam sütöm a kenyerünk, illetve amit lehet magam állítok el, mondván legalább a sok adalékanyagot iktassuk ki. Sok idő és energia, bár én élvezem. Nagyon megválogatom mit eszünk, sok gyümölcs és zöldség kerül az asztalra, és a húsok is jó minőségüek. Ja és a mozgás is napi szinten van jelen az életünkben.
  De sokszor elgondolkodom valóban elég ez, valóban ez a hosszú egészséges élet titka? Ha csak a felmenőimre gondolok elbizonytalanodom és azt mondom nem, valami másban keresendő és ezek a gének. Persze senki ne értse félre nem szándékom senkit arra buzdítani, hogy most aztán faljon ami belefér, sőt ellenkezőleg igen is oda kell figyelni. Szerintem a kulcs inkább a mértékletességben keresendő mintsem az egyes élelmiszerek tilalmán van. Élvezzük az életet ésszel, legyünk aktívak és érjük be azzal a 85-90 évvel. Nem elég ez?? (megyjegyzem nekem nem :-))
  Írta ezt egy 38 éves 2 gyerekes, rendszeresen sportoló 163 cm magas 55 kg-os anyuka aki mellesleg rabja a finom süteményeknek.

 43. 44:
  Editke!
  Köszönjük, hogy megosztottad velünk a gondolataidat, a tapasztalataidat. Meghagyom, hogy Jancsika válaszoljon neked. Aztán én is hozzáteszem a magamét.

 44. 46: (Ezt Attila is elolvashatja):

  Nincs abban semmi ördögtől való, ha valaki fokozni akarja termékének a forgalmazását. Az vesse az első követ, aki sose akart valakit döntésében befolyásolni. Maga Attila is ezt teszi itt a kommentek között. Befolyásolni akar minket, szerint e jó irányba. De valójában mi is történik? Ha az anyuka egy csoki helyett hármat vesz és gyakrabban, akkor valami másra nem fog jutni pénz, mondjuk fagylaltra. Ennyi. Miért baj az, ha valaki megfigyeli a fogyasztók szokásait? Miért kedveskedünk évszázadok óta virágokkal kedvesünknek? Mert észleltük, hogy kedveli. Tudományos kutatás nélkül kiderült, hogy szokásává vált a virágot hozó „megjutalmazása”. A kereskedelmi praktikákon nem felháborodni kell, hanem ki kell őket kerülni.

  Attila belekötése Jancsika hozzászólásába teljesen alaptalan. Megmondom miért. 50 éve is volt reklám, sőt 80 éve is, 100 éve is. Az elhízási lehetőség akkor is meg volt teremtve, mégse volt kövér a társadalom. MIÉRT? Akkor nem voltak „gonosz kapitalisták”? De, éppen úgy voltak, ahogy ma. A ludasok a másik oldalon vannak, a fogyasztok között, a társadalmon belül. Teljesen mindegy milyen gyönyörű hangja van, egy Tóth Verát sose engedtek volna szinpadra 50 évvel ezelőtt. Egy 120 kilos hájpacnit sose vettek volna fel a rendőr akadémiára. Egy Falusi Mariant sose hivtak volna meg nyilvános besélgetésre. A torz liberális felfogás ellepte a nyugati világot. Ma mindenkinek mindent szabad mindenfajta hárány nélkül. A légi közlekedésnél a költség egyenesen arányos a súllyal. Ennek ellenére egy 120 kilós disznótól nem lehet többet kérni a jegyért, mert az „diszkrimináció” lenne. A párválasztásnál se hátrány a túlsúly. Vagyis nincs ellensúly. Az egészségen kívül semmi se hátráltatja az elhízást. Az egészség pedig nem számít, addig, amig van. Ha meg már nincs, akkor lehet keresni bűnbakokat.

 45. 44.Amikor szülés után rajtam maradt pár kg,egy idő után elkezdtem a kalóriákat számolgatni.
  Az éhező afrikaiak között ugyebár igen kevés kerek formát látni, a fizika az fizika – gondoltam.
  Elolvastam gyorsan néhány szakkönyvet, és azzal szembesültem legnagyobb meglepetésemre, hogy kevesebb kalóriát viszek be pillanatnyilag, mint amennyit a szakértők fogyás céljából javasolnak!WTF???
  Kidobtam a francba az összes könyvet, és elkezdtem még az addigiaknál is kevesebbet enni, és leadtam a felesleget.:)
  Tanulság:kétségtelen, hogy a fizika az fizika, de azért jobban teszed,ha odafigyelsz a saját szervezetdere,mert nálad jobban akkor sem tudja senki,hogy mire/mennyire van szüksége.:)
  Ha erre nem vagy képes, úgy jártál.:)

 46. Amit Jancsika leírt, kb. az került kifejtése az itt is, és máshol is sokak által vitatott paleolit táplálkozásos könyvben.

  Valaki említette régen a fórumon, hogy nem csak géneket, hanem szokásokat is öröklünk. Azóta figyelem, hogy ez mennyire igaz. Pl. egyik kollégám – aki egyébként túlsúlyos – cukrozva ette a bundás kenyeret. Na én ilyet soha nem láttam a családban, míg náluk így szokás.

  Egyébként tényleg érdekes, hogy vannak, akik könnyen, vannak akik nehezen híznak. Én is alig tudok felszedni 1-2 kg-ot. Ennyire nagy különbségek lennének az anyagcserében? Illetve abban, hogy ki milyen jól tudja hasznosítani, beépíteni a bevitt kalóriát?

  A piac, és a fogyasztó meg olyan, mint a zsák meg a foltja 🙂

 47. 49:
  A saját személyes tapasztalatom a következő. Másfél éve derült ki, hogy inzulin rezisztens vagyok. Napi szénhidrát bevitelemet lecsökkentettem 100 g-ra. 78-ról lefogyam 68 kg-ra (22-es testtömeg index). Éva kétségbe volt esve. Zsírt, szalonnát, vajat ettem teli pofával, kenyér nélkül. Semmi hatás! A végén fel kellett emelnem a szénhidrát mennyiséget, így nagy nehezhen vissza „híztam” 70-re, ami utoljára 18 éves koromban voltam. Ennyit arról,hogy mi hízlal és mi nem.

 48. 47:
  „Megmondom miért. 50 éve is volt reklám, sőt 80 éve is, 100 éve is. Az elhízási lehetőség akkor is meg volt teremtve, mégse volt kövér a társadalom. MIÉRT? Akkor nem voltak “gonosz kapitalisták”?”

  Azért a fenti idézetet követő a felsorolást árnyaljuk még azzal, hogy nagyságrendekkel hatékonyabb most a reklámozás technikája , mint 50,80,100 évvel ezelőtt.
  Nem hiába kezd külön szakmává, megkockáztatom interdiszciplináris tudománnyá válni a reklámozás.

  Hasonló módon régebben csak a nádcukrot és a répacukrot ismerték, hol voltak a kukoricából előállított édesítő származékok.
  Az ízfokozó, szomjúság fokozó adalékokról és társaikról nem is szólva.

  A termékek akkori és jelenlegi társadalmi elterjedtsége és ára szintén érdekes összehasonlításra adna okot.

  „Nincs abban semmi ördögtől való, ha valaki fokozni akarja termékének a forgalmazását. Az vesse az első követ, aki sose akart valakit döntésében befolyásolni. ”

  Ez OK, de mivel a reklámozás hatékonysága az idők folyamán nő, az emberekre való hatása is nő.

  Így ennek megvalósítása „A kereskedelmi praktikákon nem felháborodni kell, hanem ki kell őket kerülni. ” egyre nehezebb.

 49. 49.Igen,szerintem ennyire sokat jelentenek a gének, és az egyéni adottságok.
  Egyik kollega 130 kg/180 cm, férfi. Cukorbeteg, de komolyan.Elkezdte a paleo diétát, szakember kiszámolta neki,max. mennyi kalóriát vihet be. Be is tartja, + hetente 3 alkalommal edz. Több mint fél éve csinálja és nem fogy. Kétségbe van esve.
  Azt javasoltam neki, hogy akkor egyszerűen egyen még kevesebbet (több edzésre nincs ideje), de nem teszi, mert a szakember ezt mondta.43 éves.Szerintem rövidesen meg fog halni.
  Nekem nagyon furcsa, hogy egyes emberek jobban megbíznak egy másik emberben, mint a saját józan paraszti eszükben.

 50. 51.””Ez OK, de mivel a reklámozás hatékonysága az idők folyamán nő, az emberekre való hatása is nő.

  Így ennek megvalósítása “A kereskedelmi praktikákon nem felháborodni kell, hanem ki kell őket kerülni. ” egyre nehezebb.””
  Persze hogy nehéz. De ha nem vagy rá képes, és emiatt belehalsz/teljesen eladósodsz és az utcára kerülsz,akkor ki fog megmenteni? A multi/bank, aki jól megszedte magát rajtad? Senki nem fog veled törődni! Ilyen a világ, és ezen nem tudsz változtatni.Vagy képes vagy felelősséggel felnőtt módján élni benne, vagy nem, de akkor elpusztulsz.

 51. Szerintem az a baj, hogy már többjüket nem is érdekli, hogy kövér. Sem a kövér ember férjét, feleségét nem zavarja (annyira). Sokan már meg sem próbálnak lefogyni vagy idő előtt megállni, amikor még csak egy kis felesleg van, amit más észre sem vesz, csak mi.

  A másik, hogy megy a propaganda, hogy el kell fogadni a másikat olyannak, amilyen. Ami nem rossz, de a kövérség igenis rossz, nem csak hogy nem esztétikus, hanem számos testi baj oka lehet. Arról nem is beszélve, hogy kényelmetlen, nem tud olyan könnyen mozogni, kisebb az állóképesség stb. Hallottam már olyanokat, hogy a kövér nőn „van mit fogni”, meg az „nőies” és már vannak túlsúlyos modellek. Már nem azt kell mondani, hogy kövér, hanem molett meg teltkarcsú és ilyenek.

  Egyetértek a cikkel és tényleg rengeteg a kisebb-nagyobb mértékben elhízott ember Magyarországon. Hihetetlenül sok. Tavaly nyáron strandon dolgoztam. Már nem is nagyon rejtegetik az emberek a zsírpárnáikat. Simán felveszik a legdivatosabb bikinit. 🙁

 52. 35.
  Na, csak hogy tisztán lássunk.
  „A lényeg, hogy Jancsika elképesztően pontos, halálosan frontos osztályon felüli információval lepett meg benneteket (engem nem, mert elég régen tudok róla). Nem Jancsika, én elvártam volna, hogy megköszönjétek,”
  Kb. 8 éve tudok mindarról, amit Jancsika leírt, nem minden részletre kiterjedően, de a lényeget ismertem, így olyan nagy meglepetést nem okozott. Nem értem milyen alapon feltételezed, hogy ezzel menti meg éppen az életemet, nem is érdekel, a lényeg, hogy megint tévedsz.

  Mindemellett szeretném megköszönni Jancsikának, hogy önzetlenül segít mindazoknak, akik nem tudták ezeket. És ismét kijelentem, hogy jó, és értékes posztot tett közzé. A homo erectus kérdést is tisztázta, aminek külön örülök, hogy neki, Tibor bával ellentétben sikerült higgadtan intézni a dolgot, pontosan ezt akartam megtudni a kérdésem révén.

  „Koponyanyi, azok a diéták, amiket emlegetsz én meg se néztem. Azok nem tudósok, azok egészségügyi üzletemberek.”
  Pedig jobban tetted volna, ha utánanézel a makrobiotikus diétának, mert egy ilyen egyszerű manőverrel elkerülhetted volna azt a balfogást, hogy egy olyan világszerte ismert és elismert professzort, mint Michio Kushi, egészségügyi üzletembernek titulálsz. Ez a diéta megfelel egyébként annak az elvárásnak is, hogy ne dobálja meg a vércukor szintedet, ily módon egybevág a Jancsika által írottakkal. Az sem véletlen, hogy egyre több helyen alkalmazzák a klinikai gyakorlatban a rák gyógyításában kiegészítésképpen.

 53. Szuper poszt, a 22-es és a 40-es hozzászólás pedig mindent visz. Köszönet értük.

  Egy megjegyzés a poszthoz, még a középkorban-kora újkorban is a kövér-telt volt a szépségideál, ma pedig a sovány. Miért? Mert ma a fejlett világban biztonságos az élelmiszerellátás, de ez nem volt mindig így, és egy kövérebb ember tovább tud éhezni, és kibekkelni egy esetleges hosszabb evés nélküli időszakot. Szegényebb vidékeken a kövérség ma is az egészség, a jólét jele, a fejlett nyugaton (leglátványosabb ez az USÁ-ban) a szegények kórosan elhízottak, a gazdagok soványak. (egészségesen étkeznek, és sportolnak)

 54. Jóféle…elolvastam a posztot is a hozzászólásokat is,érdekes majdnem mintha könyvet olvasnék…egyébként miután olvasgattam ezt-azt gondoltam leállok a cukorról(finomított) mert ennek nem lesz hosszútávon jó vége mivel én a teát sok cukorral ittam régen.. a csúcs 180-200g/2liter volt és napi 3-4 liter teát bármikor elfogyasztottam,volt,hogy egyszerre másfél litert….node azóta leálltam a mértéktelen tea fogyasztással is meg a cukorral is és annak ellenére,hogy napi fél kiló cukrot fogyasztottam csak a folyadékkal a testömegindexem 20-21 körül volt mindig is évek óta szóval nekem tök mindegy mit eszek az a testemen nem változtatott legalább is kívülről.Most már egy kiló cukor nekem személy szerint akár 1-2 hónapig is elég mivel néha azért teázgatok így azért fogy,de most már 70-80 gramm cukrot rakok a 2liter teába és így lassan egy éve nincsen hiányérzetem attól,hogy kevesebb cukrot fogyasztok.
  Szóval ez részben ránk van bízva mit teszünk magunkkal,a marketing meg csinálhat amit akar mert ha rászánom magam,hogy ne vegyem meg a csokis pudingot(azért néha megveszem) akkor így járt a reklám gépezet.Ha valaki eltudja dönteni,hogy mit tegyen akkor nosza tegye de a többség akik erőtlenek a lemondásra….milyen érdekes például azt lemondásnak tekinteni,hogy legalább részben nyitunk az egészséges élelmiszerek felé amikor hosszútávon pont ezek adhatnak nekünk pluszt például 10-20 évet,és az a jelenlegi normális,hogy vesszük a mindenféle szart csak olcsó legyen amivel rövidítjük az életünket és majd amikor pereg az életünk filmje igazságtalanak érezzük,hogy távoznunk kell és nekünk nem jár az a plussz 10 év….pedig amikor eljön a vég és az ember kapna egy lehetőséget,hogy változtasson akkor hamar gyorsan megígérne fűt,fát de mivel akarat gyenge így kis idő múltán a ,,marketing,, visszacsábítaná és az utolsó előtti lehetőség csupán elodázta a karrierje végét.Tehát hiába szeretnénk megmenteni az akarat gyenge embereket ha nekik egyszerűen nem ez a sorsuk…mint amikor a kiszabadított rabszolgák a saját szabadságuk visszanyerésével az őket szállító hajó tulajdonosának és matrózainak odaát Angliában nyomort okoztak mert elmaradt a megígért búsás megtérülés a nagy haszon.

 55. hmm.

  elhízás. Mit nem adnék pár kiló pluszért!
  Annyit eszek, mint egy viziló, mégis 192 centihez 75 kiló vagyok.
  Tény, hogy bagózom, de a 90 kilós nagyétkű haverom kiettem a pizzériában, majd egy másik alkalommal szalonnasütésnél.

  Bárki bármit mond, az elhízás az bizony adottság.

  A párom annyit eszik, mint egy madár és mégis, elég ha kajára ránéz, már rajta van 2 kiló plusz. én meg ha egész nap eszem, akkor sem hízok.

  Jut eszembe, főleg szénhidrátokat eszem.
  Érdekes nem?

 56. 58:
  Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Kalória nélkül nem lehet hízni. De kalóriával lehetsz sovány. A lényeg az ugynevezett anyagcsere. A bevitt kalóriának hány százalékát hasznosítod. Ha 2000 kaloriára van szükséged, 2000-et veszel mnagadhoz és a felhasználásod 100 %, akkor súlyodnál maradsz. Ha a felhasználásod csak 50 %, akkor rohamos tempóban fogsz fogyni. Ha egy nőnek 1500 kalóriára van szüklsége, 1600-ot fogyaszt és a felhasználás 100 %-os, akkor szép lassan meg fog hizni. Te az elbeszélésednél nem vetted figyelembe a „felhasználást”. Ha nem hízol, pedig zabálsz, akkor a kaja anagy része emésztés nélkül távozik.

 57. 44-49-58:

  Magától értetődik, hogy az egyéni genetikai „mindent vivő sláger” lehet, és totálisan átírhatja mindazt, amiről feljebb írtam. Statisztikailag viszont akkor is az a helyzet, hogy a többség anyagcseréje igen szarul reagál a magas GL-ű ételek fogyasztására. A szórás viszont egyértelműen igen nagy.

  Az én családomban a nagyapámnak vannak ebből a szempontból nagyon előnyös génjei. Egész életében habzsolta a szénhidrátokat, még a sárgadinnyét is kenyérrel eszi a mai napig is, ehhez képest soha nem volt 70 kilónál nehezebb, 82 évesen fára mászik és baltával aprítja a tüzelőt, kb. olyan a testfelépítése a mai napig, mint egy tornásznak. Egyszerűen képtelen volt meghízni, amit a nagyanyám a mai napig 50 éves házasságuk legnagyobb kudarcaként él meg.

 58. Genetikai adottságok hízás ügyben:
  Megváltozott a prioritás.

  Régen amikor általánosak voltak az éhezések, az volt az előny ha valaki takarékosan használta fel a bevitt kaját, a többletből zsírpárna lett (tartalék).
  Eleve több volt az izomtömege az embereknek, mert nem voltak az emberi munkát kiváltó gépek (sem a helyváltoztatáshoz, sem az egyéb tevékenységhez), ami szintén sok kalóriát éget, és sok kalóriát is tartalmaz.

  Ma nem általános az éhezés (köreinkben, azért a fejlődő/leszakadó régiókban van bőven), ezért a takarékos anyagcsere nem előny, sőt mivel felrakódik a zsír az emberre még hátrány is. Főleg hogy az izomtömeg is kevesebb, és a keringés is 0 mozgásra van kondícionálva, ezért egy kövér ember fullad, izzad, szenved a plusz súly okozta tehertől is.
  E mellett a társadalmi, egyéb hátrányai is vannak.

  Viszont ha jön a visszaesés, és újból érték lesz a kaja (a jó minőségű kaja már most is az), akkor megint a „pazarló anyagcseréjű” emberek lesznek hátrányban. Mert nem lesz tartalékuk, illetve nem lesznek képesek (hacsak tudatosan nem) tartalékolni.

  Ugyanez igaz a dohányzásra is pl., de ebben már haladunk egy jó irányba.

  Az alkohol egy másik tészta, mert egyébként az egy nagyon koncentrált energiabomba, nem tartom kizártnak hogy bizonyos élethelyzetben (kemény fizikai munka előtt közben) ha van tarcsiban pia akkor mértékkel tolom majd, de csak tudatosan.

 59. 61, makula:
  Én pl. nemrégiben koszorút öntöttem, betont talicskáztam, a betont feladogattam vödörben az állásra…magától értetődött, hogy a csak itallal lehet kibírni.

 60. 62.-re: Így van! Ilyenkor sokkal-sokkal több vizet iszom én is! 🙂

 61. jancsika linkelt GI-táblázatot, itt egy még részletesebb:

  http://www.bodysport.hu/dieta/glikemias-index

  (Amúgy javítsatok ki, de én úgy tudom, kalória-hiány esetén nincs gond a gyorsan felszívódó szénhidrátokkal.)

  Itt pedig kalória-táblázatok, és kalkulátorok találhatók. Nyilván nem kell őket (főleg utóbbiakat) szentírásként venni, de adhatnak támpontokat:

  http://body.builder.hu/kalkulatorok.htm4
  http://body.builder.hu/prg_kaja.htm4

  Lassan lebomló szénhidrátot tartalmazó ételekhez ajánlom a zabpelyhet, mert olcsó és laktató. (Hátránya, hogy az elfogyasztása körülményes -hacsak nem „issza” valaki, összekeverve valamivel-, és jelentős bélgáztermeléssel jár. 🙂 )

 62. Az oldal szerint az én 168 cm-emhez minimum 63 kg-nak!!! kéne lennem, hogy ne legyek „kórosan sovány”-nak nyilvánítva. Testsúly tartásához napi 2100kcal szükséges. Ennek eléréséhez, és az egészségem megőrzéséhez természetesen a CÉG termékei a legideálisabbak…:((
  Na, helyben vagyunk.

 63. 65:
  Ha tovább kutakodsz, ki fog derülni, hogy Vysotsky rész tulajdonosa a cégnek. 😀

 64. Ja igen, azt elfelejtettem, hogy mint „márkás” testépítő oldal, nyomatják rajta rendesen a reklámokat, de azokat is testépítők számára. Akiket érdekelnének a reklámozott termékek, nézzenek szét máshol is, persze.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük