(817) Energia oh!

Tibor bá’ online

 

Amint kiderült, hogy valójában mit is jelent Fukushima, a németek percek alatt döntöttek, hogy nekik aztán több atom nem kell. Hát akkor mi? Megújuló energia. Most ne menjünk bele, hogy a megújuló energia tényleg megújuló-e, fogadjuk el, hogy megújuló. A németek elég gazadagok, nyilván ebben is láttak üzletet, mert ha ezt az ipart (is) felfuttatják, akkor ők fognak szállítani az egész világnak. Aztán meg tényleg szar ez az atom buli úgy, ahogy van, tehát rajta. Csakhogy mostanára kezdenek a dolgok körvonalazódni. Eddig úgy tűnik, hogy az árat elsősorban a kispénzűek fizetik meg, amit mi (magyarok) lassan már megszokunk. De nini, úgy látszik ez a németeknél is dívik, mert aki nem fizeti ki az elfogyasztott elektromos energiáért kiküldött számlát az két héten belül kap egy udvarias emlékeztető levelet, egy héttel később jön egy felszólítás. A negyedik hét végen pedig megjelenik egy szerelő, és ha legalább részben nem törleszt a fogyasztó, pápá elektromos áram. Igen ám, de ott se kolbászból van a kerítés annak, aki munkanélküli – és van ilyen – ráadásul több mint 10 százalékkal emelték az elektromos energia árát, az atomerőművek leállításából kifolyólag. És hitted volna? A Német Szövetségi Fogyasztó Szervezet munkatársa Holger Krawinkel szerint minden tízedik német háztartásnak problémát okoznak az emelkedő energia árak.

A Paritätische Gesamtverband (egy német szociális mozgalom) szerint 200.000 tartósan munkanélküli családnál kapcsolták ki az áramot a múlt évben. Észak Rajana – Westfália szövetségi államban működő Fogyasztóvédelmi szervezet szerint az összes kikapcsolások száma egy év alatt meghaladja a hatszázezret. Miközben a következő áremelés a küszöbön áll. A német gazdasági minisztérium számításai szerint a következő 12 hónap alatt az elektromos energia ára kilówattóránkét 5 centtel (15 Ft) fog emelkedni, hogy fedezzék a megújuló energiával kapcsolatos extra kiadásokat. Ez egy háromtagú család esetében, éves szinten megközelítőleg 150 € (45.000 Ft) extra költséget jelent. Különben a rendszer pont úgy működik, mint nálunk. A visszakapcsolás költsége 80 € (24.000 Fr.).

A német honatyák csak most ébrednek fel, hogy a gyors elhatározással egy időben elfelejtettek számításokat végezni, hogy mégis mibe fog ez kerülni a nemzetnek. Egészen pontosan, lényegében ki fogja megfizetni a technikai átállás költségeit? Közben az erősen szubvencionált fényelemek gyártói hipp-hopp multimilliomosok lettek. NÉMETORSZÁGBAN.  

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

 

26 gondolat erről: „(817) Energia oh!

 1. Az Északi Áramlat azért csak besegít a szélturbinák által előállított villamos energia előállításába !

 2. ? Az Északi Áramlat hogyan segíti a szélturbinákat az áramtermelésben? 🙂 🙂 Erősebb szél fúj?

 3. 2:
  János úgy gondolta (csak nem tette ki a 😀 -t) hogy a nukleáris hiány pótlására segit be a szélturbinák elégtelenségéhez. Szerinte ugyanis, ha annyira biznának az alternatívákban, akkor nem kellene nekik az Ézzaki Áramlat.

 4. Nemetorszagban csak az munkanelkuli, aki lusta dolgozni.
  Nekem nincs tevem, az egesz lakasban energiatakarekos egok vannak, csak a huto es az A++os mosogep van a lakasban nagy fogyaszto. A laptop 18W TDP fogyasztasu.
  Igy 13 EUR a villagyszamlam. A hiba a munkanelkuliek eletsilusaban van. Kivancsi lennek Jancsika mit mond, mert szinte ugyanott lakunk.

 5. A szélturbinák teljesítménye nagyon változó (hol fúj a szél, hol nem, hol erősebben, hol gyengébben), ezért a teljesítményingadozásukat – és magának a rendszernek a teljesítményigény változását is – állandóan kompenzálni kell. Erre szolgálnak a gyorsreagálású kombinált ciklusú gázturbinás erőművek, amikből Magyarországon is pont ilyen célból már egyre több épül (Csepel-II, Gönyű, Százhalombatta, stb.). Ezek meg földgázzal működnek, ezért is kell nyomni az Északi Áramlatot, vagy a Nabucco-t, hogy megépüljenek.

 6. MO-on kicsit drágább szokott lenni a visszakapcsolás.
  az áram szolgáltató az esetek nagy részében nem kapcsolja vissza a régi rendszerre az áramot (holott előtte évekig úgy volt) , hanem elavultnak minősíti és akkor kb 200eFt a visszakapcsolás. (terv, vezeték és óracsere, stb)

 7. Na most megint negatív vagyok. 🙂
  A szélenergia csak játékra való.
  Olvastam valahol, „a szélerőmű egyetlen dologra jó csak, hogy kivégezze az elektromos hálózatot.”
  Aki nem hiszi járjon utána.

 8. 5,7:
  Hmm.
  Azért vannak olyan kezdeményezések, amikor a német és skandináv országok szélerőműveit egy hálózatba kötik (grid) és ezt a hálózatot kötik rá a hagyományos hálózatra.
  Ez, mivel kicsi a valószínűsége, hogy mindenhol szélcsend van vagy fúj a szél kiegyenlíti a szélerőművek termelési egyenetlenségeit.

  Ezt még meg lehet fejelni azzal, ha a naperőműveket is rákötik, mivel általában, ha nagyon fúj a szél, akkor nem süt a nap.

  Ergo, ennek az egyesített hálózatnak sokkal kisebb gázturbinás kiegyenlítő erőmű szükséglete van.

 9. 8:
  Már most is össze van kötve Nyugat- és Közép-Európa szinte összes országának villamos energia rendszere (UCTE). Tehát kisegíthetjük egymást, de az országok közötti kapcsolatok még mindig túl gyengék ahhoz, hogy mondjuk nagyobb egy német termeléskiesést magyar energiával pótoljuk, és vica versa. De persze a rendszer állandóan fejlődik, erősödik. Abban persze igazad van, hogy minél nagyobb a rendszer, relatíve annál kevesebb tartalék kapacitásra és kiegyenlítő energiára van szükség, de ha ránk telepszik egy nagy nyári anticiklon, akkor nincs front (és szél) szinte sehol Európában.

 10. Rendben, a szél azért jó valamire, de NAGYON alaposan goldolja át minden részletét, aki használni akarja.
  Megújuló energianyerésre pedig tuti tipp a fotoszintézis.

 11. Az RWE-nek van egy csomó szélcsapdája 😀 Meg nyomja az új hőerőműveket.Ha kell kép nyomhatok.A tengerparton a szélcsend kb 1%-os ezzel kapcsolatos ellenvélemény merő képzelgés szerintem.Gyakorlati tapasztalat ez.(és utálatosan fúj)

 12. 6: Az E-ON nem német cég véletlenül?

  Fura, hogy nálunk minden drágább, vagy ha mégse, a fizetéshez mérten, átlagban számolva megint csak nálunk jönnek ki a legmagasabb számlák.
  Nem hiszem, hogy ennyivel rosszabbul teljesítenénk, inkább csak ennyivel gyengébb a fogyasztóvédelem, és ennyivel többet mutyiznak el a haverok.

 13. 4: „Kivancsi lennek Jancsika mit mond, mert szinte ugyanott lakunk.”

  Na, ha már így megszólítottál, nézzük a dolgokat egy kicsit „madártávlatból”, ahogy Tibor bá mondja.

  Kezdjük az energiával. Meggyőződésem (ahogy itt többen is írták), hogy a szél és napenergia kutyafülére lesz elég, a jelenlegi ipari társadalomra biztosan nem. Ha az lenne a kérdés, hogy lehet-e emberhez méltó, tartalmas életet biztosítani 7 (vagy akár 9, mert 2030-re, mire beüt a globális depopuláció, kb. ennyien leszünk) milliárd embernek megújuló energiákból fenntartható módon, akkor nem lennék teljesen biztos a „nem” válaszban, de az tuti, hogy a jelenlegi rendszert nem fogjuk tudni átmenteni megújulókkal. Nagyjából azért nem, mert a megújulók több nagyságrenddel szarabb energiaforrást jelentenek ipari hasznosítás szempontjából, mint a fosszilisek. Erre a legjobb levezetést a Do the math blog adta, a posztot már többször belinkeltem, szerintem zseniális. (the alternative energy matrix) Főleg azért tetszik, mert az egészet fizikai szempontok alapján vezeti le a posztoló.

  Továbbvezetve a gondolatot, Németország gőzerővel dolgozik azon, hogy kialakítson egy fenntartható energetikai infrastruktúrát megújuló erőforrásokból. Nem mondom, hogy nem fognak tudni összehozni valamit, de a jelenlegi ipari termelésüket szerintem elfelejthetik. Persze elképzelhető, hogy Németország ennek ellenére képes lesz fenntartani a társadalmi rendet és emberhez méltó életet biztosítani a területén élőknek, de hogy egy nagy társadalmi kataklizmát nem fognak tudni elkerülni, az biztos. A legnagyobb probléma a megtermelt energia tárolásával és a felhasználás helyére történő szállításával lesz. Viszont látok kezdeményezéseket pl. óriási víztározók kiépítésére (ha már itt laksz: pl. Möhnesee), ezeket én a magam részéről üdvözlöm, mert jelzik, hogy a német társadalom legalább VALAMILYEN értékelhető reakcióra képes ebben a témában, és nem tartanak még ott, mint Matolcsy miniszterünk, aki 1,5%-os recessziónál „tündérmeséről” beszél a CNN-en Richard Quest-nek. (tényleg, láttátok a riportot?)

  Amit mondasz a németországi munkavállalásról, valóban igaz, itt mindenkinek van munkája, aki akar dolgozni – legalábbis egyelőre. Korábban már volt szó az ipari társadalmak összeomlásának 6 fokozatáról (1. működő növekedési paradigma, 2. tömeges munkanélküliség, 3. tömeges elszegényedés és hajléktalanság, 4. mindennapos összecsapások az establishment és a nép között, 5. teljes törvénytelenség, 6. depopuláció). Németország most még 1. stádium, de meg vagyok győződve róla, hogy Merkel úgy gondolja: ha az eurózóna összeomlik, Németország nem fogja tudni megúszni a 2-es stádiumba lépést. Szerintem ezért öntik az euró százmilliárdokat a görögök, a spanyolok meg a portugálok megsegítésébe, mert ez még mindig jobb, mint a 2-es stádiumba csúszni.

  Tehát igen, a német társadalom most még tud bárki számára elfogadható prosperitási stratégiát felmutatni. Még. Hogy mit hoz a jövő, az jó kérdés (illetve hosszú távon semmi sem kérdéses, a kérdés csak hogy mikor üt be a geddon itt is).

 14. Bódi Gábor (06 30 492 1492)(bodigabor@citromail.hu) szerint:

  Jancsika te is százalékot kapsz a túlélési irodalom terjesztésnek bevételéből ?

  Ha igen akkor te is MEGÉLHETÉSI RÉMHRTERJESZTŐ vagy mint
  ” Tibor 79 ”

  Sok pesszimista azért pesszimista, mert a félelmeit tompítja az idióta jóslataira való örömteli várakozásával.

  ” Igaz hogy kurva szar lesz ,de én legalább előre megmondtam ”

  Károgó, beteg szellemi fertőzéstől szenvedő, vén göthös varjak.

  ARMAGEDDON ‘szomat

  Aláírás :

  Jézus Krisztus területi képviselője.
  sk.

  Tibor bá’: Ezentúl minden hozzászólásodat átengedem a valódi neved alatt. Esetleg hozzátehetem még a lakcímedet is.

 15. 14: Ember te beteg vagy és vak!!
  A Vélemény nyilvánításnak van civilizált formái.
  Mikor elfogynak az érvek előkerülnek a bunkók!!!

 16. Juuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuj

  Ennek mán felese tréfli.

  Tibor bá’: Nem bizony, mert holnaptól a Google is rátalál.

 17. Ezt a Bódi Gábort ismerem. Mosógépeket szerel, és mindenkit ott ver át, ahol tud. Engem már átvert, de esküszöm, hogy nem normális.

 18. 18:
  Köszönjük Zsazsa az infot, de ne vigyük el erre az irányba az ügyet. Trollokkal csak annyit érdemes foglalkozni, amennyit megérdemelnek.

 19. Bölcs tanítom mindig azt mondta: A tudás hatalom.A vélt tudás káosz.A nem tudás sötétség!

 20. 20:
  Ez szellemes, csak nem tudni, mi a tudás, fél tudás, nem tudás. 🙂

 21. 18: Ez a megállapítás még akkor sem lenne tisztességes, ha te is odaírnád a neved és a telefonszámod, mivel te nem mindenki vagy.

 22. Hát nem tudom hol az igazság.Reménykeltő infokat nyomnak a közszolgálati rádióban.Monoton munkám lévén gyakran hallgatom. Ellentétes a blog szellemiségével ugyan- hogy mégis lesz + energia de talán nem okoz botrányt. Az Oláh György féle metanol előállítás most megint előtérbe került valami technikai újítás miatt.Kína és Indonézia hatalmas földgázkincsre bukkant de ezek a hírek nem kaptak kellő visszhangot.Ezt a földgázt alakítanák át folyékony üzemanyaggá keleten.Ha jól értettem a dolgot.Még egy dolog amiben Kína nagyhatalom lesz. És még valami.Nem tudom hallott-e valaki a szélturbina helyett szélsárkány irányzatról.A lapátzajt mindenesetre kiküszöböli és a madarakat sem zavarja.Egy aerodinamikailag tervezett formájú sárkány a magasba emelkedik és közben a zsinórja egy generátor tengelyét forgatja.Mikor elérte a csúcsmagasságot akkor rádió jelet kap és átalakul a formája olyanná hogy lesüllyedjen.Utána a ciklus újra indul.Mondjuk egy valami azért zavar. 25 éve nézegetem újságokban a jövő autóját :elektromos, hidrogén stb.De nem látok egy darabot sem ismerőseim körében./nem Ladás cigányok/ Az alapelvek megvannak de valahogy nem akaródzik az átállás.

 23. 24-re.
  Beleolvastam az Oláh György féle cikkbe.
  Elismeri a fosszilis anyagokról, hogy „ezekből az alapvető anyagokból egyre többet használunk, de egyre kevesebbet találunk”. Ez egyértelmű, egyszer elfogy és kész.
  Aztán írja: „Az Oláh György által szorgalmazott javaslat szerint a szén-dioxidból előállított metanolt (metil-alkoholt) kellene használni energiaforrásként.”
  Mit javasol? A fotoszintézis a legjobb hatásfokú eljárás széndioxidból szerves anyagot előállítani. Ezt az eljárást már feltalálta a természet (isten, bármi).
  Ezzel a hatékony eljárással kb. annyi szerves anyagot és ezen keresztül energiát lehet előállítani, mint ezer évvel ezelőtt,
  és ez kb. annyi ember eltartására elegendő mint ezer évvel ezelőtt.
  Valamennyit tévedhetek, de kb. így igaz.
  És ha az emberek éhesek lesznek, akkor a szerves anyagokat nem a gépkocsikba töltik, hanem a gyomrukba.

 24. 24 & 25:
  A kellemetlen tényeket az Ember nehezen veszi tudomáyul, ennek látjuk jeleit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük