(478) Tibor bá blogja – Fukushima után

Spiegel Interjú Hans Joachim Schellnhuber, neves klimatológussal

önarcképA neves német klimatológus a Fukushima katasztrófával kapcsolatban elmondja véleményét miért szükséges, hogy a mai társadalmak átalakuljanak. Kulcsmondata: Az emberiség egy év alatt annyi nyersolajat éget el, amennyit a természet 5,3 millió év alatt hozott létre.

SPIEGEL: Kit lehetne elítélni a Fukushimai katasztrófáért?

Hans Joachin Schellnhuber: A földrengés mindössze a gyutacs volt, ami beindította az eseményeket. Valójában azt a vaklogikát kell okolni, amelyet a műszaki kockázatokkal kapcsolatban alkalmazunk. A veszélyekkel szemben csak olyan mértékben védjük meg magunkat, ami egy adott időben gazdaságos, illetve olyan mértékben amellyel egy vállalkozás megszokott működésén belül elfogadható. Viszont a Richter skálának nincs felső határértéke. Kérdés, hogy a japán nukleáris erőművet miért tervezték úgy, hogy mindössze egy 8,2-es nagyságú földrengésnek álljon ellen, a cunamiról már nem is beszélve.

S: Valószínűleg azért, mert különben a megtermelt elektromos áram túl drága lenne.

Sch: A II. világháborút követően elfogadott gazdasági modell arra az elképzelésre épült, hogy az olcsó energia és a folyamatosan fokozódó fogyasztás egyre boldogabbá tesz minket. Ez az oka, hogy jelenleg az atomerőműveket olyan földrajzi helyekre is építik, ahol tektonikus mozgások várhatók, és ezért fogyasztunk egy év alatt annyi nyersolajat, amit a természet 5,3 millió év alatt képes csak létrehozni. Meglopjuk a múltat, meglopjuk a jövőt, hogy a jelen szélsőségeit kielégíthessük. Ez az itt és most zsarnoksága.

S: Milyen alternatívát tudna ajánlani?

Sch: Abba kellene hagyni a társadalmunkra valóban káros dolgok folyamatos figyelmen kívül hagyását, beleértve az atomkatasztrófák lehetőségét, valamint a közeljövőben bekövetkező mintegy 8 °C felmelegedést. Csak ha figyelembe vesszük az emberiségre leselkedő veszedelmeket, akkor dönthetjük el, hogy szükségünk van-e egy bizonyos technológiára, és itt az atomreaktorokra gondolok.

S: Egészen mostanáig ön az atomreaktorok építésének nem volt az ellenzője

Sch: Ez igaz, de nem is támogattam azokat. Az én álláspontom a következő: Használjuk ki  a meglévő atomerőművek előnyeit, mialatt gyorsan kifejlesztjük a megújítható energiaforrásainkat. Abban reménykedtem, hogy valami rosszból kinőhet valami jó.

S: Mi a véleménye a kormány szándékáról, miszerint hét atomreaktort ideiglenesen leállítanának?

Sch: Ez egy jó lépés a helyes irányba. Ami most Japánban történt, ahhoz nagyon hasonló Németországban is előfordulhat, amennyiben szerencsétlen események láncolata bekövetkezik. Itt a valószínűtlenségnek az elkerülhetetlenségéről van szó. De ahogy a kormány a témát megközelítette az a német politikai kultúrának nem nagyon használt.

S: Miért?

Sch: A múlt évben azt hangoztatták, hogy a német erőművek biztonságosak. Ebből két lehetséges következtetést lehet levonni. Vagy akkor nem ismerték fel a teljes igazságot, ami egy elitélendő politizálás, vagy pedig most kizárólag opportunista motivációtól hajtva nyilatkoznak, tényleges meggyőződésük ellenére, ami egy még rosszabb politizálás.

S: Csak nem azért aggódik, mert a kormány új antinukleáris kurzusa a CO2 kibocsátás fokozásához vezet?

SCH: Valójában megvagyok győződve arról, hogy Angela Merkel kancellárasszony ezt egyáltalán nem fogja megengedni. Most tartunk ott, hogy mindenki kezd ráébredni, hogy az egész fosszilis-nukleáris energiarendszernek nincs semmi jövője, és ige jelentős invesztícióra van szükség a megújuló energiaforrások megteremtésére.

S: Gondolná, hogy energiapolitikával kapcsolatban a kormány gyors véleményváltása elégséges lesz?

Sch: Nem, ez csak a kezdete lehet egy alapos átalakulásnak. A Globális Változás Német Tanácsadó Testülete – aminek én vagyok az elnöke – hamarosan publikálni fog egy átfogó tervet a társadalmi átalakulással kapcsolatban. Éppen Fukushima miatt, létrejött az együttműködésünknek egy új alapja.  

S: Ez meg mit jelent?

Sch: a XXI. században szükség van új egy társadalmi szerződésre, ami szavakba önti egy fenntartható ipari társadalom  iránt érzett közös vágyat. Egyszer és mindenkorra meg kell oldanunk az utánunk következő generációk részére a nukleáris veszedelmek és a klímaváltozás örökségét. Ehhez szükséges a német alkotmányba bevenni a jövő generációinak a jogait.

S: Részleteiben?

Sch: Például az energia fogyasztást egy elfogadható szintre kell lecsökkenteni. Ha megpróbálunk komolyan takarékoskodni az energiával, akkor akár 30 százalékot is megtakaríthatnánk, anélkül, hogy ez anyagilag hátrányosan érintene minket.

S: Hogyan lehet elfogadtatni a társadalommal az energia felhasználás csökkentésének szüségességét?

Sch: Ez csak a kultúránk megváltoztatásával lehetséges. Ezen cél elérése érdekében a korábbiaknál sokkal intenzívebb társadalmi párbeszédre van szükség. Ez a fajta változás az egyik legnehezebb dolog a világon, amit el tudok képzelni.

S: A nadrágszíj meghúzás a múltban nem volt túlzottan népszerű.

SCH: Mindössze arra lenne szükség, hogy néhány százalékkal csökkentsük a GDP-t, ami lehetővé tenné a veszélyek elkerülését, név szerint az atombalesetek elkerülését és a mértéktelen felmelegedést. A zöld beruházások az életszínvonal növekedését csak hat hónapra állítaná le 2100-ig. Ez olyan nagy áldozat lenne?

S: Mitől van az, hogy az ön véleményét egészen mostanáig nem lehetett hallani?

Sch: Se pszichológus, se szociológus nem vagyok. Ennek ellenére az életem legnagyobb tanulsága szerint az Emberiség legjellemzőbb tulajdonsága a kényelem szeretet és a tudatlanság. Ez pedig egy potenciálisan halálos kombináció.

SchHans Joachim Schellnhuber (60) világhírű fizikus és klímakutató, előbb Németországban majd Kaliforniában dolgozott. Később a Potsdam Institute for Climate Impact reseach alapító igazgatójává nevezték ki 1991-ben, ahol mind a mai napig irányít. Angela Merkel német szövetségi kancellárasszony klímaügyi tanácsadója. És, mit fentebb említve lett, a Globális Változás Német Tanácsadó Testületének elnöke.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

113 gondolat erről: „(478) Tibor bá blogja – Fukushima után

 1. Abban igaza van, hogy a mai állapot fenntarthatatlan, de rózsaszín jövőképe esélytelen. Nincs „fenntartható ipari társadalom”. De ezt tőled is így tudjuk, Tibor bá. Mindenesetre haladás, hogy a fosszilisokra épülő „élvezd a mát” jelenséget már a fősodor médiában hangoztatják.

 2. Hans Jo-achim Schell & hubert
  Ez az ember nem beszél mellé, ismeri az üzemanyagokat és a matematikai görbéket is 🙂
  Viccet félretéve szerintem nem kell előre elhatározni hogy ez most milyen társadalom lesz, ipari vagy teista vagy ateista, ez mindegy. A lényeg az irány amit ez a pasas jol mond, használjuk ki a már meglévő erőműveket és nyersanyagokat arra, hogy könnyebben tudjuk venni később az akadályt. Ezt egyébként sokkal radikálisabban kellene véghezvinni mint ez a lagymatag tempó, mert csak úgy volna elég idő a felkészülésre. Arra gondolok pl., hogy a meglévő és még kibányászható vasércböl a legjobb minőségű acéltárgyakat kéne gyártani, a gagyi dolgok helyett minőségi alig kopó dolgokat létrehozni, amíg lehetséges. Aztán ha becsap a szar akkor majd lesz mihez nyulni, mert ezekkel a szeméthegyekkel nem sokra megyünk majd.
  Biztos lehet például olyan autót gyártani ami karbantartásmentes és 300 évig nem kopik el és nem kell neki üzemanyag, csak egy kevés bármi amiböl sok van és túlélést támogatna ha fogyna…
  egy javíthatatlan idealista.

 3. Az összeomlás idejét egy módon lehet kitolni, fogyasztáscsökkentéssel. A professzor úr által felvázolt kiút (zöld beruházások felfuttatása) gyorsítja a folyamatot.
  A ma oly divatos szelektív hulladékgyűjtés a maga erőforrás igényével is gyorsítja az összeomlást. Ha az emberek nem vennének hulladékot, nem kéne azt gyártani, majd gyűjteni, szállítani, feldolgozni, ártalmatlanítani.

 4. 4: Egyszerűen nem férsz a bőrödben. Olyan vagy mint a rámenős ügynök. Ha kidobják az ajtón, bejön az ablakon. Ha beszögelik az ablakot, akkor bejon a kéményen.
  Statikus! Nem kérünk a HAARP-ból! Ez érthető?

  Azért azon a mondaton ne ugorjunk át, hogy egy évi nyersolaj fogyasztás mennyiségét a természet 5.300.000 év alatt állította elő. Ötmilliószor gyorsabban pusztítunk! ! ! BORZALMAS! Hol az a sok marha, aki a fenntarthatóságról papol, meg ötleteket ad, és boldog vigyorral a száján vén hülye pesszimistának kiált ki?

 5. A GreenPC hazai szóvivője jrt egy jó cikket az atomipar felelőtlenségéről és a végére odatette a rózsaszín-zöld-lila utópiát:

  http://hirszerzo.hu/publicisztika/20110324_greenpeace_fukushima

  a sci-fi anyag, amit ajánlgat a veszélyes atom helyett:

  http://greenpeace.hu/up_files/1286291432.pdf

  „Energia Forradalom”

  a települések megújulókra átálljtásánál a felosztás: város – külváros (ezt Suburb-ból fordították) FALU-val nem számolnak, az USÁ-ban persze ez a realitás.

  azt mondja a Hjrszerzős cikkben a főzöld:
  „Ma már nagyon jól megalapozott tanulmányok bizonyítják, hogy a megújulók az energiaárak elszállása nélkül is ki tudjuk váltani az atomenergiát. Az egész csak és kizárólag szándék kérdése, Magyarországon is.”

  A jól megalapozott, linkelt tanulmányban ilyen lehengerlő bizonyítékokkal irtják ki kételyeinket:

  „6. ábra. A decentralizált energia jövője”
  „A tiszta energia vidékről is áramlik a városokba. Óriási lehetőségek vannak a tengeri szélerőművekben és a sivatagi napkollektorokban”

  Utóbbiakhoz egy ideális helyszín mondjuk Líbia…

 6. 4. Nem viccelnek ezek az Amik, atomot Japánnak időnként , had igazodjanak. El lesz ez sinkófálva valahogy, hacsak nem az a lényeg, hogy ne irjuk már ilyen könnyen le usenkát, figyeljen Kína is mert az olaj márpedig dollárért eladó és kész…

 7. 5. érthető. A cikkeket nem én írom, ha beléjük botlom szeretném tudni, mások mit gondolnak róla. A Te véleményed ismerem. Igyekszem csukott szemmel böngészni a net-en…Ettől függetlenül tedd meg, hogy megnézed a levelezésed. Sajnálom, én más jeleket fogok, mint Te Tibor bá – pedig majdnem minden nézeteddel azonosulni tudok.

 8. 8: Ma már az Internetre minden szart felraknak, a te felelősséged, hogy ilyet ne linkelj be. Ahhoz, hogy másnak véleménye legyen róla, el kell neki olvasni. Senki se idő milliomos. Ne vedd másokat feleslegesen igénybe. És akkor most sikerült az eredeti témáról megint átcsúszni a HAARP-ra. Gratulálok!

 9. 9. vedd le a 4-t, amúgy komoly ember vagyok én, csak ahol Te vagy, onnan nem látszik. Bocsánatot kérek, hogy a korábbi kérésed ellenére ezt betettem – de az a sok különös véletlen, ami a japán katasztrófa körül előállt, állandóan birizgálja a fantáziám.Kellett nekem internet…

 10. 10. Magam részéről nem zavarnak Statikus HARAPÓS linkjei, igazából úgy látom, Ő is csak nem tud állástfoglalni, mint Tibor Bá teizmus-ateizmus ügyben. Már ha valóban agnosztikus. Persze kompromisszumképpen Statikus is tehette voln inkább valahova a Fukushima kataszrófa posztok után, ott kevésbé off.

 11. Hiába ábrándozik ez a Mr., nem lesz semmilyen átszellemülés. Az ember idealista és szereti önmagát alkotóként (homo faberként) feltüntetni, pedig csak egyre több szemetet termel. A mi parlamentünk is tekinthető alkotásnak, de Sóskútról elhordtak hozzá egy egész hegyet.

 12. Tibor bá!
  Te talán energiatudatos vagy?
  Például a házad fűtéséhez most is évi 100 mázsa lassan növő keményfát használsz fel, miközben már évek óta léteznek olyan megoldások, hogy a fűtésre nem áldoznak energiát, kivéve a néhány 10 W-os ventilátorok és keringtető szivattyúk működtetésére, ami akár kisméretű napelemmel is biztosítható.

 13. Ez a 100 mázsa egyébként sokkal több, mint ami fejenként jut a Földön.

 14. 9: valahol meg kéne tárgyalni komolyan ezt a HARAP kérdést, nézzük, mit álljtanak azok, akiket a dologban hívők az ügy komolyanvehető szakértőinek tekintenek és mit tudnak ebben cáfolni azok, akik elvetik.
  A múltkori egyik linket én a beigért perpetum mobilénél hagytam abba, de hátha van megfontolhatóbb elmélet is…

 15. A “fenntartható ipari társadalom” kifejezés nekem sem csúszott le, ahogy Gedeonnak is rögtön torkán akadt. Viszont a fenntarthatóságot én nem is a múltba való visszatérésnek tekintem. Amúlt kisebb népességéhez és kisebb fogyasztásához szerintem hozzászámolva a jelen tudást és az új célok tuvábbi kutatását szerintem „az emberiség agonizálása” akár odáig lenne húzható, hogy több lenne a jövője, mint a múltja. Ez nem lenne csekély! Ezt persze olyan fokú értékrendváltással tudnám csak elképzelni, ami szerintem sem fog megvalósulni. Ahogy Jancsika is feszegette, vajon elméletileg megakadályozható e a túlnépesedés.

  Bennem úgy fogalmazódott meg a kérdés, hogy miután az evolúció mint minden fajt, az embert is a versenyre és növekedésre szelektált, most hogy betelt az edény (bolygónk), az emberi tudat képes e felfogni, hogy a verseny és növekedés már nem evolúciós előny? Legalább lenne valami értelme az emberi értelem kialakulásának, amit eddig nemigen találtunk.

  Itt persze be kell lássam, ez alighanem elméleti kérdés marad, bármennyire meghatározza is minden gyakorlatunkat.

 16. 15: 11-ben elakadt hozzászólásom. Szerintem is jobb volna egy HARAPÓS fiók mint a kitiltás, ott aztán haraphat rá aki akar, sőt szét is marcangolhatja. 🙂

 17. Majd ha Paksnak nem adják ki az engedélyt a hosszabbítási kérelemre, majd ha a leállított 7 német atomerőmű kiesett áramtermelését nem fosszilis energiahordozókkal pótolják, majd ha kezd körvonalazódni egy alternatíva a belsőégésű motorok leváltására…. a sor végtelenségig sorolható, akkor újra visszatérhetünk erre a cikkre.

  Ebbe az országba, és nyugaton is mindenki, aki olyan pozícióban van, hogy tehetne is valamit csak pofázik és pofázik, de nem történik semmi. Semmi olyan ami előremutatást jelentene ebben a tekintetben.

  A „nagyoknak” el kell dönteni, mi a fontosabb? Profit, vagy egy fenntartható(??) társadalmi, gazdasági modell.
  (Ilyen meg Tibor bá szerint nincs)

  Akik erről dönthetnek, azok egyértelműen a profit mellett voksolnak. Így meg nincs miről beszélni.

  Tovább növelik az atomerőművek számát, egyre több gépkocsi van forgalomba stb…
  Mindez hová fog vezetni….??

  Igen oda.

 18. 16: egy külön bejegyzés? „Statikus vendégbejegyzése”
  Aztán lehet nekiesni, szétcincálni, HARAPNI… 🙂
  Engem érdekel, nagyon komoly, természettudományosan képzett ismerősöm is hisz benne.

 19. 12. a néhány 10W os ventillátorok legyártásával van a baj, meg egyszer el is romlik…
  A passzívház 1 méteres kőolajbol készült szigeteléssel nem éppen fentartható…
  Építhető olyan ház hagyományos anyagokból amiben max 10 mázsa fát kell elfűteni bármilyen télen, és még olcsóbb is az építése. (bio-szolár építészet)

 20. 14

  Ha szépen megkéred Tibor bá-t, biztosan lesz egy poszt a Haarpról is, és ott ki lehet vesézni azt a „kütyüt”. 🙂

 21. 18.
  Felőlem legyen bioszolár ház 10 mázsa eltüzelendő fával. De az akkor sem 100 mázsa, hanem csak a tizede. Ennyi talán még jut is a fenntarthatóság mellett is két emberre.( Mert Tibor bá-ék ketten laknak a házban. )

 22. 12

  Virág ezt majd kifejthetnéd bővebben is, mert érdekelne, hogy miként lehet 10W-os járulékos költséggel fűteni.

 23. 21. úgy hogy jól felfűtjük előre aztán 100 év mire kihül, így csak 10W kell hőntartásra….

 24. 22: egy passzjvházat a magyar éghajlaton állítólag nem is kell fűteni, ha a lakók tudomásul veszik a 15 fokot hideg időben. Én bírnám, de nem lesz passzívházunk.

 25. Ha bemész egy barlagba, ott mindig 11 Celsius fok a hőmérséklet. (Télen meleg, nyáron hűvös)
  Ez Magyarország földrajzi elhelyezkedésének megfelelő átlaghőmérséklet. És emelkedik.
  Ehhez nem kell energia, a nap elintézi.
  Esetleg egy vastagfalú földház…

 26. Egyébként a 15 fok nem annyira hideg egy passzívházban mert minden meleg… 🙂 szóval akarom mondani melegburkolatos, nincs kő, meg hőhíd meg egyebek, ami fokozza a hidegérzetet.
  Értem én hogy motor, de mi hajtja? Rengeteg kőolaj kell a passzívház legyártásához is tehát nem fenntartható. Hagyományos építőanyagokkal, sár, szalma, neaggyisten égetettégla, fecskemódszer,megfelelően tájolt üvegfelületek, lehet fenntartható házat építeni ezen az éghajlaton.

 27. 24.Megint itt tartunk, hogy az öregek nem voltak bolondok vastagfalú földházakban lakni ami használat után visszaolvad a természetbe.
  De nem, minket nem lehet átverni, nem lehet ennyire egyszerű, inkább megvesszük a sok lyukat téglában mert az szigetel és legalább drága.

 28. Úgy látom, tudjátok ti, hogy mit hogyan kell csinálni, csak nem csináljátok.

 29. De Tibor bá csak beszél, de nem tesz semmit.

 30. Tiborbá már megépítette a szarkofágját, ott biztonságban lesz 😀

 31. 22 🙂

  Milyen paradox azért, hogy Fukushimában az a baj, hogy ingyen van (túl)meleg víz, nálunk ez meg külön energiaforrást igényel.

  Csak az a fránya sugárzás ne lenne, akkor tényleg tuti lenne az atomerőmű.
  Vagy mi lennénk sugárállóak.

 32. Még lehetünk sugárállóak, az állítólagos evolúció nekünk dolgozik…

 33. 1. Az atomerőművek üzem közben nem bocsátanak ki CO2-t. Az elmúlt 50 évben volt két eset, amikor lokálisan lakhatatlanná tettek 1-1 területet, és megöltek tízezres nagyságrendű embert.

  2. A szénerőművek üzem közben jelentős mennyiségű CO2-t bocsájtanak ki, és a normál radioaktív kibocsájtásuk meghaladja az atomerőművek normál kibocsájtását (függ a használt széntől természetesen, de az esetek 95%-ban igen). A szénerőművek által okozott kár legjobb tudomásom szerint nem megbecsülhető, de biztosan felülmúlja az atomerőművekét, az üzemzavarokat beleszámítva, kWh-ra vetítve is.

  Kérdés: létezik-e, és megvalósítható-e olyan _stabil_ (értsd, a paradigmából kilépés káros a kilépő számára) gazdasági paradigma, amelynek keretei között az emberiség
  a, csak az időegység alatt rendelkezésre álló energiamennyiséget használja fel ugyanazon időegység alatt, vagy kevesebbet
  b, tekintetbe veszi és a költségek képzésébe bekalkulálja az externális hatásokat
  c, a és b inherensen következik a paradigmából, vagyis a résztvevőknek érdekében áll tekintetbe venni azokat, nincs szükség intimidációra.

  Én azt gondolom, hogy ilyen gazdasági paradigma nincsen. A Zeitgeist Mozgalom által advokált erőforrás alapú gazdaság közel áll hozzá, de nem az igazi. Ahhoz, hogy a lakosság elegendően nagy százaléka elfogadja, egyszerűen kevés a átlagos intelligencia.

  14. Gondolj az EM tér helyfüggésére. Aztán kezdj el rázogatni a kezedben egy 50 kilós cementeszsákot. Most képzeld el, mekkora energiasűrűség kell ahhoz, hogy valaki ezt geostacionárius pályáról kilotonnákkal megtegye, még akkor is, ha csak az interferenciához szükséges külső gerjesztést szeretnék produkálni.

 34. 34. „Feleim, Európában nagyon nagy böszmeség kétségbe vonni az evolúciót. Nem vagytok ti olyan hülyék, mint az amcsik. Ugye!?” – II János Pál

 35. 34. Hagyjuk mert ebböl teológia lesz meg sajátfrekvenciaösszehangzás, az meg tilos 🙂

 36. Szép napsütéses tavaszi idő van, ennek ellenére ha kimegyek a szabadba, és feltekintek az égboltra bicskanyitogató látvány tárul elém. Gondolom nem kell kirészleteznem, hogy mit látok.

  Amikor a manus a cikkben ecsetelgeti, hogy a Globális Változás Német Tanácsadó Testületének az elnöke, akkor publikálhatna erről a témáról is, hogy a fejünkre bizonytalan tartalmú vegyszereket szórnak nap, mint nap.

  Nyilván erről kussol ő is, pedig tud róla.

  Tulajdonképpen semmi értelme ennek az egésznek, a cikknek se, mindaddig, amíg a valódi problémákat, igazságokat sem lehet kimondani.

  Maszatolás az egész. 🙁

 37. 26. Jól szigetelt boronaházban lakunk és uszadékfával fűtjük.
  Az uszadékfa helyi specialitás, de a folyók mellett élő népességnek természetes fűtőanyag, csak a begyűjtéshez kell megfelelő felszerelés. Elképesztő mennyiség érkezik a tavaszi áradással, és tevékenységünkkel tisztítjuk is a folyót, mert megszűnnek a szemetet felfogó akadók. A faluban azóta mások is csatlakoztak, bár nincs nagy lelkesedés, mert igen munkaigényes.

 38. re 39
  Kedves Kata. Ha publikus, akkor szeretnék a boronaházatokról több infót kapni, látni. van valahol fotósorozat, vagy leírás az építéséről?
  de lehet magánban is. Tibor’bá segít a címcserében , ha megkérem.

 39. Marad a régi módszer a túlélésre: hegyekben,patakparton,erdőben,barlanglakás,törzsközösség,varázsló.
  Varázsló mindenképpen kell, nélkülözhetettlen… 🙂

 40. 40. Szívesen adok címet, képeket, megosztom a tapasztalataimat.0

 41. Kata ! Uszadék fa? Melyik folyón? A Tiszán ?

 42. BORONAHÁZAK SZÉKELYFÖLDRŐL

  Energiatakarékos gerenda faházak megrendelésre egyéni terv alapján
  rövid határidő, kedvező ár
  E-mail: kismodi@axelero.hu

  Itt a cím, megnéztem a neten, ezek szerint most is működik. Olcsó, gyors építkezés volt, a mai árakat nem ismerem.

  43. uszadékfát a Bodrogon gyűjtünk Szegi- Szegilong magasságában, van ott annyi, hogy több falut is ellátna fával. Nehézsége , hogy valóban nehéz fizikai munka kivonszolni a folyóból a hatalmas, egész törzseket

 43. 35-re: Igen, létezik ilyen paradigma. A természet már régen megírta ezt a forgatókönyvet, csak még nem publikus. Pontosan a lakosság 100%-a fogja elfogadni. (a maradék)
  Ha szerencsés vagy, te is meglátod.

 44. 13-14: Az idén komoly hőszigeteléseket hajtok vége. Két ablakot is megszüntetek. Egy 30 m2-es falat beborítok hungarocellel. Engem nem érdekel, hogy mennyi keményfa jut rám. Miért vagyunk olyan sokan. Amikor általánosba jártam, úgy tanúltam, hogy 2 milliárd ember van a Földön. Én nem mondtam nekik hogy szaporodjanak fel 7-re 😀

  15 & 17: OKÉ HAARP-buzik, már meg is csináltam, mert kérésetek számomra paracs. 😀

  31: Mi a p……át kellene csinálnom?

  38: Ne légy hálátlan. Jó tudni, hogy a legmagasabb szinten ez van. A többit ki lehet kalkulálni.

  32: Akkor hagytam ott a MensaHungarIQ-t, amikor valaki azt írta, hogy üresek a temetők. Az persze túlzás, hogy én egyedül be tudom népesíteni, de fog jönni utánam mindenki, csak ki kell várni. 🙂 nekem van időm 😀 😀 😀

  40: A címcsere OK, de csak akkor ha Kata hajadon 😀

 45. 46: Nagy kár, hogy ott hagytad a Mensa HungarIQa-t, Tibor bá. Amíg cikkeztél az Asztallapban, még voltak benne érdekes dolgok, azóta szar az egész.

 46. 47: Ez nagyon állat! Ilyen lesz a következő házam! Tiszta hobbit lak 🙂 !

 47. 44: Kata szerencsétek, ha felétek az uszadékfa gyűjtését nem tiltják ( vagy nem ellenőrzi) mint felénk a Duna alsó részén. Persze azért ismerősöm dunamenti nyaralójának téli fűtését (nyugdíjas, 3/4-ed édet ott tölt) azért így oldja meg, de résen kell lenni, figyelni a vizirendőrökre.

  46:”Én nem mondtam nekik hogy szaporodjanak fel 7-re” Tibor Bá, úgy tudjuk neked 5 (ismert 🙂 ) gyermeked van. Gondolod, csak te vagy (szemérem)résen?

  47: Nekem is ez a kedvence, nem találtam jobbat már régóta, pedig több mint 10 éve lesem az organikus építésztet.

 48. Én úgy tudom, az üveggyapotnál van arra lehetőség, hogy akkora hosszúságú és súlyú üvegszálakat alkalmazzanak, amelyek nem képesek lebegni a levegőben. Így a veszély fennáll, de a belégzéssel történő károsodás esélye csökken. Az állatok ebbe biztosan nem költöznek bele. Azonban valóban kérdés, hogy az idő múlásával hogyan viselkedik majd az anyag. Ami nem közvetlenül a természetes élletterünkből származik, mind veszélyes számunkra.

  Jancsika,
  vigyázz, nehogy kiadd magadat! Biztos vagyok benne, hogy a 49-es linkből lesz, aki kikövetkezteti ki vagy, ezért ezt a pár sort -bár mondandójában egyetértek vele- én azonnal töröltetném.
  ——————–

  Valójában a lényegi probléma a 7milliárd ember. Ha feleződik a „versenyzők” száma, megint lehet majd fenntarthatóan élni egy ideig. Ha 10 emberre jut egy erdő és két forrás, nincs gond. Az 1960-as években senki nem spórolt a benzinnel, mert arányában bőven volt elég, legalábbis, akkor úgy tűnt. Ha 100 embert kell ellátni ugyanennyiből, az már a fennmaradás érdekében lemondást igényel (magától vagy kényszerítve az most mindegy), 1000 ember pedig szépen megöli egymást, mert az élet úgy abszolút fenntarthatatlan. Ez történik azokon a helyeken, ahol lokálisan már túlfutottak a platón, ill. ahonnan a „fejlett államok” saját erőforrásaikat kiszipolyozzák. Szerencsénk, hogy Magyarországon még nincs olyan arány a természetes erőforrások és a népesség tekintetében, ami komoly aggodalomra adna okot. Külső tényezők nélkül nálunk csak átszervezés kérdése lenne a megoldás. Mivel a szaporodás túlfutásban most értünk a platóra, természetes, hogy mindenki igyekszik kevesebbel beérni, minden téren spórolni, megfogni, hiszen -a jelenleg elvárt szinten- másként már nem lehetséges a fennmaradás. Ugyanakkor tényleg senki nem figyel kellően fel rá, hogy a „zöld-energiák”, legyen szó hibrid autóról, passzív házról, vagy napkollektoros – hőszivattyús fűtési rendszerekről a gazdagok kíváltságai, pontosan azért, mert az előállításuk iszonyatos energiát igényel, és ha a teljes életciklus károsanyag kibocsátását nézzük, igencsak meglepődnénk. Tehát NEM ELÉRHETŐ MINDENKI SZÁMÁRA! Mégis biztos vagyok benne, hogy egy ekkora területen -a jelenlegi körülényeket figyelembe véve- a 10 millió magyar embernek volna tisztességes megélhetése hungarocell, hibrid akku és tengeri herkentyűk nélkül is. Nyilván nem a jelenlegi életszínvonalon! Hát majd meglátjuk, merre mozdul a rendszer? Egy biztos, a végtelenségig fokozható gyarapodás nem létezik. Ellenben egy szint felett az összeomlás garantált, s ebbe még más tényező is beleszólhat, pl. egy kártevő-invázió.

  47-re:
  Ez a másik utópia. Egyszer egy barátom azt mondta, milyen jó lenne, ha mindenkinek lenne saját forrása. 🙂 Valóban, hiszen az igazán jó minőségű ivóvizet így lehetne biztosítani. Na persze, csak a „mindenkinek” nem stimmel…
  Üdv.:
  Cs.

 49. Te Csont! Nem szóltál az egerekről (se)!

 50. 50-51:
  A túlélésre felkészülés nem hobby.
  Én nem lennék képes önerőből felépíteni egy egyszerűbb házat sem. Vajon hányan vagyunk ezzel még így?

  A természettel összhangban élni egy barlangban, sőt egy sátorral és hálózsákkal is lehet. Azonban hazudnék, ha azt mondanám, hogy én erre vágyok, vagy akár erre most képes lennék. Pedig a többségnek nem lesz más lehetősége! Az előző poszt „kertésze” csinálja jól! Neki már lesz egy komfortosabb „sátra”, puritán körülmények között végezhető élelemtermelési tapasztalata. Néhányaknak -a kíváltságosoknak és az ügyeseknek- meg lesz még irigylésre méltó otthona is, de nem tudhatják, mikor vetnek szemet rá az irigykedő többség soraiból, tehát mégis a Tiborbá-féle „erődítmény” a jövő luxuslakása! Én örülök, amíg a jelenlegi otthonomban és körülmények között élhetek. Közben megteszek mindent annak érdekében, hogy egyszer képessé váljak a „túlélő életformára”, ha már komolyabb felkészülésre jelenleg sincs lehetőségem. És tudom, hogy a többség ebben a cipőben jár.
  Cs.

 51. 49: Te is otthagyhatod 😀

  51: Álljon meg a menet! Nekem 5 gyerekem van, de 3 anyától. Tehát négyünknek van 5 gyereke. Az ötből kettőnek nincs és soha se lesz gyereke, A másik háromnak összesen 4 van. Tehát én 0 szaporulatot produkltam. 😀 Ezt csináld utánam.

 52. 54: Szóltam Tóth János posztjánál 118-ban.

 53. sugarzo_anyag_a_tengerben_fukusimanal
  Lathatoan nem uraljak a helyzetet, a sugarzas szivarog.
  Csak a mismasolas, elkendozes megy. Szerintem belathato idon belul az osszes sugarzo anyag elarasztja a foldet. Ez lessz Fukushima utan. 🙁

 54. Kár volt baszakodni az atommal, ezt nem lehet leállítani egy kapcsolóval!Ezt is meg Csernobilt is meg minden kibaszott atomerőművet kezelgetni kell évszázadokig, évezredekig!!Normális?!

 55. 53: Köszi a jó tanácsot. Voltam már egész pályás letámadás áldozata a neten többször is, úgyhogy tudom, miről van szó. Mondjuk aki nagyon akar, úgyis megtalál.

  Ja, egyébként április 1-től életbe lép az az EU-s rendelet, ami TÖRVÉNYILEG gyógyszer-engedélyeztetéshez köt MINDEN gyógynövény-, illetve vitaminkészítményt. Ez azt jelenti, hogy az „alternatív” és „bio” gyógyszereknek gyakorlatilag adtak egy mattot, mivel pl. Magyarországon egy OGYI-s engedélyeztetés több százmillió forint.

 56. 60. Az étrendkiegészítők is ide tartoznak? (Egész pontosan az MSM tartalmúak érdekelnének. 🙂 🙂

 57. 60: „…április 1-től életbe lép az az EU-s rendelet…”
  Vajon ez kinek jo, kinek (kiknek) ar erdekeit szolgalja?

 58. 62. mindenképpen a gyógynövényekét
  Agyrém, nő a földön, és nem ehetem meg mert akkor nem azt eszem amit adnak nekem pénzért.Mindjárt kivonulok a parlamentből

 59. Örüljetek, hogy a levegő még ingyen van! 🙂 Fogunk mi még fizetni szén-dioxid adót, vagy öko-adót, vagy valami ilyesmit!

  Az „elit” pofátlansága és hataloméhsége nem ismer határokat…
  Gyakorlatilag megakadályozzák, hogy függetlenítsd magadat ettől a szartól, amibe születésünktől fogva belekényszerítenek mindannyiunkat. Ugyanezek a gondok jöttek elő a felkészülésnél (fegyverhasználat-önvédelem) és a helyi piac, helyi pénz vonatkozásában is. Sebaj, az élelmese illegálisan csinálja, elvégre kockázat nélkül nem lehet hasznot húzni!
  Cs.

 60. 65: Előbb az ebadó, vécéadó, fűstadó, ablakadó jön, mert ilyenek már voltak.

 61. 60-hoz:
  Mind elmehet a jó búsba.
  Én már termelem magamnak a dudvákat, szóval feldughatják a törvényt a hátsójukba.

  No, ez most jól felbosszantott…

 62. 51-re Az uszadékfa gyűjtését nem tiltja a Vízügy. A folyót tisztán tartjuk ,így Tiszalöknél nem kell foglalkozni akkora tömegű szeméttel. Így is marad elég… A falu önkormányzata is így szerzi be az iskola téli tüzelőjét – vagy annak egy részét. A parton nem szabad élő fához nyúlni, és ez rendben is van. Nem értem a Duna menti szabályokat. Különös.

 63. 72: Igen óránként 1000 mSv. 3 óra és azonnali halál.

 64. Érdemes elolvasni a cikket. Egy ilyen indítás után szívbaj nélkül beleszerkesztik ugyanebbe a cikkbe, hogy egy japán felelős szerint „semmi ok az egészségügyi veszély miatti aggodalomra”!!!
  A cikkszerkesztő nem teszi hozzá, hogy szerinte az illetékes hazudik, gazember, stb…

 65. 76.Egy klasszikust idézve”nem bontottam ki az igazság minden részletét” Kedves japán szakértök a csomagolásotok már sokszor használt és gyűrőt nem illik ilyen átlátszó és sebtében becsomagolt informácio ajándékkal etetni az emberek 🙂

 66. Én javasolnám az uniónak, hogy egészségügyi okokból vezessék be vízadót a saját kútból használt vízre! Aztán ugye aki nem használja a csatornát, annak környezetterhelési adót(ilyen már van)! Aki a kiskertjét művelje annak is adót, mert pl az ott termelt paradicsom után nem fizet áfát, mint a boltban, ezenkívül a kertműveléssel felborítja az ott kialakult ökológiát! És kirándulóknak is környezetterhelési adó! És igen ablakadó, mert télen sok energiát pazarol, nyáron meg besüt a nap! Ebadóvó, ingatlanadó, telekadó, levegőadó, mégtöbb autóadó, útadó, születési adó, stb!

 67. 78: ez már van, az USA egyes részein is tilos a saját kút és Ausztriában is volt rá kezdeményezés, lehet, hogy az adóztatására. A magán multi vízműcégek lobbija nyomására.

 68. 13: úgy gondolod, hogy a passzív házak megépítése és elemeinek legyártása nulla energiából készül ?
  22: mostanság örülnek az emberek, ha (bármilyen hitellel nem terhelt) saját házban lakhatnak, nemhogy 10-12 milliót beruházzanak egy napházba.
  23: hővisszanyerős (esetleg aprócska hőszivattyús) szellőztetőgép egyenáramú ventilátormotorjairól beszél a kolléga
  29: egyetértek Virág: kritizálás az van, de a munkálkodás az nincs !
  38: ha szórnak esetleg valamit a repülőgépekről, akkor az a Te életedet befolyásolja egyáltalán ?
  44: kétlem, hogy több falut – inkább több háztartást is ellátna tüzelővel
  55: hát előszőr építsél deszkából egy nyúlólat, majd téglából tyúkólat, utána nyárikonyhát…legvégül pedig építsd fel a saját kis mentsváradat !
  70: Szegiben vagy Szegilongon, mert Szegiben nincs iskola !?

 69. Tibor bá!

  ez az ember nem a hatalom által fizetett fizikus?Mert nekem nagyon olyan íze volt ennek az írásnak..

 70. Azért a kényelemszeretettel és a tudatlansággal kapcsolatban nagy igazságot mondott ez a Schellnhuber.
  Viszont ez a fogyasztói társadalom átka!

 71. 82: Persze a „hatalomtól” kapaja a jövedelme javát, de csak nagyon óvatosan hatalom párti. Viszont ne felejtsd el, hogy ha olyan élesen fogalmazna, mint mi, akkor a társadalom 95 százaléka elfordulna tőle. Ettől függetlenül érdekes, hogy mit akar átvinni a tömegekbe.

  83: Hát igen, csak ilyen körmönfontan lehet neki kritizálni az uralkodó életformát. De nekünk van gyakorlatunk a sorokközti olvasásban.

 72. 46!
  Csak 30 négyzetmétert?Azt hittem vagy 300-at.. 😉
  Remélem legalább 8 centivel..
  És a lábazattal mi lesz Tibor bá?.. Az is felvezeti a hideget..

 73. Tibor bá!

  az órát itt nem kell átállítani a hozzá szólásoknál?.. 🙂

 74. Erosodik a panik a vilagban. Jelei:
  A vateran a hattersugarzasra hasznalhatatlan regi muszereket a korabbi ar otszoroseert kinaljak, de a „vilagpiacon” is 10 szeres aremelkedessel adjak a korabban 10-20 dollaros szamlalocsoveket.
  🙁

 75. upsz, elcsesztem. a vilagpiacon nincs emelkedes. tobb darabra szol az ajanlat. Ez a mentesgomb hibas. 🙂

 76. Visszaterve az eredeti cikkhez, ez az ember nagyon szimpatikus.

  Magam is atomenergia hivo voltam, mar nem. Az atmenetrol amit ir, az viszont logikus, magatol ertetodo kene legyen. Egyszeruen meg egy kis haladekok jelenthetnek a mar eddig felepultek, de nem olbe tett kezzel kene a csodat varni es ujakat epiteni.
  (jo , tudom, felesleges az egesz hajciho, de ilyekor csak kibuvik az idealista felem mindig)

  47: Ez valami iszonyat jo 😀
  Vajon milyen engedelyezesi procedura lehet, hogy nalunk egy ilyet epithess!?

 77. Nem nagyon építhetsz ilyet, nem szeretik, nem illik az utcaképbe, minden hatóság „bele akar tervezni” ha mégis sikerül keresztül vinni akkor meg a biztosítást felejtsd el.
  Vájog házat sem biztosítanak.

 78. 91: Jól kicsesztél a néppel. Lehet délig tanulmányozni a linket. 😀

  Persze ahhoz semmi kétség nem fér (ha leülsz gondolkodni) hogy statisztikailag az atomerőmű (eddig) a legbiztonságosabb energia forrás, de a statisztikán kívül vannak más tényezők is.
  1) Az emberi idegállapot, ami most alaposan fel van zaklatva.
  2) Az amromerőművekbe be van építve egy hatalmas potenciális katasztrófa, míg a többiben a statisztika a jövőben is érvényesülni fog, kivétel talán a vizierőművek gátja szakadhat át és moshat el népes településeket.
  3) Az iszonyatos mennyiségű radioaktív hulladék elhelyezése nics megoldva, és megoldhatatlannak tűnik.
  4) Ha szélirányban laksz, akkor egy életen át izgulhatsz, nem történik-e „valami”.

 79. A Hatalom pofátlansága határtalan:

  http://www.hubberts-arms.org/index.php/topic,5777.0.html

  A NemzetköziSugárvédelmi Bizottság javasolja, hogy Japánban a lakosságra vonatkozó évi megengedett dózist emeljék fel a ma érvényes 1 milisievertről 20-100 milisievertre!!!

  A magas Bizotság azzal érvel, hogy még ha a katasztrófát végül sikerül is kezelni, a környező területeken évekig magas lesz a sugárzás. Hogy a terület lakosságát ne kelljen kitelepíteni azon az alapon, hogy a sugárzás meghaladja a megengedett határértéket, fel kell emelni a határértéket!!!
  Ezek már nem titkolják, hogy minek nézik a népet…

  Ha eddig 1 milikurvaanyjuk tűnt elfogadhatónak, most egyből a százszorosa lesz OK? mert milliók kitelepítése túl költséges lenne???

 80. 81. Jánosnak ..Sajnálom, hogy a mondanivalóm lényegét nem értetted meg, ami az volt, hogy a természetből felhasználható, a folyók szállította fűtőanyagot érdemes összegyűjteni. A többi részletkérdés…Valóban nagy mennyiségről van szó, és az egész közösség foglalkozik vele, beleértve az önkormányzatot is. Hogy konkrétan hol, nem írom meg, magánügy, és nem adom ki az embereket sem , ahol befogadtak. Törekszem a pontos és hiteles megszólalásra, melyre Tibor ba blogja kötelez.

 81. Nagyon érdekes TV híradófelvétel került elő a tegnap alőbb felröppent, majd gyorsan cáfolt hír kapcsán a tízmilliószoros sugárzásról:

  http://www.youtube.com/watch?v=1KgTysfmWZw&feature=player_embedded

  Az eredeti japán TV-felvételen a TEPCO cég szakembere elmondja, hogy a reaktor alatti vízben a radiokativitás mérésekor a sugárzás szintje meghaladta a műszer mérési tartományának felső határát!!!

  Hozzáértők hallgassák meg (angolul értők) és tippeljék, hogy az az eset százezerszeres, vagy tízmilliószoros túllépésnél lehetett-e valószínűbb.

 82. 78-ra. Ez a sajátkút vízadó már létezik Mo.-n Ha fúratsz egy kutat, elvileg köteles vagy bejelenteni a vízműnek, és fizetned kell nekik. Persze senki nem teljesen hülye.

 83. 91-92: még valami, amivel szintén érdemes számolni a nukleáris energiánál: a NAGYSÁGRENDEK kérdése.
  Jelenleg a világ energiaszükségletének 6%-át fedezzük nukleáris energiából. Ha ezt megtöbbszöröznénk (mondjuk felvinnénk 60%-ra), azzal NAGYSÁGRENDI ugrás történne, ami MINDEN ESETBEN azt jelenti, hogy új minőségi tényezők jelennének meg, amiről korábban még nem tudtunk.
  A fosszilis tipikus példa: ki a fene gondolta volna, hogy a fosszilis energia egy bizonyos mennyiség felett globális klímaváltozást tud okozni, amikor még csak a jelenlegi éves mennyiség tizedét füstöltük el évente?
  A nukleáris sem kivétel, a nagyságrendek szabálya MINDEN mérhető mennyiségre igaz. Ha a nukleáris energiát tovább fejlesztenénk (márpedig most nemigen van más esélyünk), azzal olyan jelenségeket szabadítanánk magunkra, amikről ma még FOGALMUNK SINCS, mivel ezek most még, ebben a nagyságrendben nem jelentkeznek. Ennek a következményei beláthatatlanok és megjósolhatatlanok.

  Tibor bának abban is igaza van, hogy a nukleáris hulladék tárolása megoldatlan kérdés. Gondolkozzunk csak. A nukleáris hulladék biztonságos ártalmatlanításához jelen tudásunk szerint legalább 10.000 év szükséges. A kérdés: képesek vagyunk ekkora távra biztonságos hulladéklerakókat építeni? Nos, erre a kérdésre csak akkor tudnánk legalább közelítő választ adni, ha már LEGALÁBB EGYSZER sikerült volna ezt megtenni. Hány 10.000 éves, emberkéz alkotta nukleáris hulladéklerakót ismertek a világon? Én egyet sem, sőt, általában emberkéz által alkotott építményből is csak egy jut eszembe: Stonehenge. Ott meg nem igazán lehetett biztonságosan nukleáris hulladékot tárolni az elmúlt 10.000 évben.

 84. 97: „A nukleáris hulladék biztonságos ártalmatlanításához jelen tudásunk szerint legalább 10.000 év szükséges.”
  Ez igy nem igaz. A nuklearis hulladek NEM artalmatlanithato semennyi ido alatt! 🙁 ? Hogy gondoltad ezt?

 85. 97.A tároláson senki se gondolkozott csak a rővid távú érdekek föleg a profit számit más nem.Ha valaki meg meghal hát akkor az hibaszázalék. Ahogy a Napkirály is mondta „Utánnam az özönvíz”..

 86. 98: Úgy, hogy legalább ennyi ideig kell tárolni ahhoz, hogy egyáltalán BÁRMILYEN szinten kezelhető legyen. Ennyi idő alatt a radioaktivitás szintje annyira már lecsökken, hogy megfelelően nagy területre való szétszórással ELVILEG nem okoz további (nagyon nagy) károkat.

 87. A nukleáris hulladék egy gyűtőnév, ami alá különböző izotópok tartoznak. Az izotópoknak pedig felezési ideje van. A jód-131 nem fog gondot okozni, mert a felezési ideje 8 nap. De van olyan izotóp, amelyiknek a felezési ideje néhány évtized vagy akár 5 millió év. Ilyen értelemben a 10.000 év igaz is meg nem is. Egy biztos, emeri mértékkel mérve, ahová eyszer lerakták, annak a helynek annyi.

 88. 101: Ezért írtam, hogy LEGALÁBB. De persze abban megint teljesen igazatok van, hogy a 10.000 év egy teljesen abszurd időtartam, hiszen emberi léptékben számolva annyira beláthatatlanul sok idő, hogy ennyi erővel lehetne 10 milliárd is. Ebből is látszik, hogy a „biztonságos nukleáris hulladék tárolás” egy mai fogalmaink és nagyságrendeink szerint ÉRTELMEZHETETLEN, a gyakorlatban NEM LÉTEZŐ fogalom. Ahogyan a biztonságos nukleáris technológia is az.

 89. „A nukleáris hulladék biztonságos ártalmatlanításához…”
  Ez az a mondatreszlet. A termeszetes lebomlas az nem artalmatlanitas. A felezesi idoket csak kivarni tudjuk, ha hosszu eletuek vagyunk, 🙂 befolyasolni nem.
  Az atomeromuvekbol zommel uran es plutonium kerul ki. Ezek a legmeghatarozobbak. U235 felezesi ideje 0,7 milliard ev, plutonium 24100 ev.

 90. 103: Vagyis a mondatrészlet úgy hangzott volna helyesen szerinted, hogy ártalmatlanODásához?

 91. 104:
  Igen! De azert szamoljunk egy kicsit. Ha egy valamekkora „adag” plutonium sugarzasa most egy nap alatt olne meg, akkor ennek a sugarzasa 24100 ev alatt felere csokkenne es „csak” ketto nap alatt vegezne velem. En meg ezt sem tartom elfogadhatonak, igy inkabb varnek meg x*24100 evet, amig a sugarzas felezessel lecsokkenne 1 mSv/ev szintre, a jelenlegi egszsegugyi hatarertekre. Hu de sokaig kell elnem. 🙂

 92. 104: A dolog vilagnezeti resze:
  Akkor boldogulhatunk a jol, ha a vilagkepunk a pontosabb. Ehhez nem csak a „kulso” vilagot kell pontosan ismernunk, hanem magunkat is. Tudnunk kell sajat kepessegeink hatararol. Ha belatjuk, hogy nincsen termeszetfeletti hatalmunk, akkor akar sikeresek is lehetunk, viszont ha fejjel megyunk a falnak az fajni fog.

 93. 108: Ebben az a legszörnyűbb, hogy mások mennek fejjel a falnak, és nekem is fájni fog. Ráadásul hiába figyelmeztetem őket, hogy fejjel mennek a falnak, azt válaszolják, hogy nem értek hozzá, vén vagyok, pesszimista, és kiröhögnek. A Föld a leghülyébbek szintjén forog!

 94. 1ö9: A világba szétszórt négyszázvalahány atomreaktor és az olajszegénnyé váló közeljövőben nem biztosítható szakszerű fenntartásuk automatikusan az emberiség végét jelenti.

  Mit szósz a hírhez a Fukusimánál kiakadó mutatójú sugárzásmérő műszerről? Szerinted ez alapján százezerszeres, vagy tízmilliószoros volt a normál sugárzás túllépése?

 95. Karl Grossmannal készült interjú olvasható a jövőnk infon,aki irt könyvet „Amit nem kell tudnod az atomenergiáról”cimmel.Szerinte a NAÜ és a Japán kormány eltitkolja az adatokat,az áldozatok száma szerinte meghaladhatja az egymilliót is.Félreértés ne essék,nem akarom reklámozni azt az oldalt.

 96. 111: nem kell szégyenkezni. Ha hungaristák, hát hungaristák, nem kell az ideológiájukat osztani ahhoz, hogy élvezd a jó geddonista szellemű infóikat. Messze nem a legrosszabb ideológia, bár én csak részdolgokban értek velük egyet, nem kedvelem se Hitlert, se Szálasit és távol áll tőlem a forradalmiság. De a ma uralmon levő értékrend veszélyesebb, mint a Jövőnk szerkesztőié.

 97. 110: Tejese mindegy hányszoros, a lényeg, hogy a „szivárgás” nem állt le és nem is fog, amíg minden ki nem jön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük