(479) Felkészülés

Tibor bá’ online

 

Felkészülés? De mire? Mindegy, bármi következzen be, abban biztos lehetsz, hogy a jól megszervezett civilizációnak vége. Tudom, hogy a magatok módján megpróbáltok felkészülni rá. Viszont a hozzászólásokból azt szűrtem ki, hogy ez a felkészülés szinte csak az élelmiszer, fegyver, rejtőzés, későbbi önfenntartás területére korlátozódik. Ebben a posztban ezt a listát megkísérlem egy kicsit kitágítani. Hamarjában összekaptam egy listát, íme: fogászati panaszok, antibiotikumok, szemészeti panaszok, szemüveg, papír zsebkendő, szappan, tisztítószerek, gyarmatárú (babkávé, teafű, fűszerek) cigaretta, papír és írószerek, gyufa – tűzkeltő eszközök, gyógyszerek, gyógyászati eszközök, világító eszközök, ruházkodás. A lista nem teljes, nézzük tehát részletesen végig az eddigieket!

1) Ha kilyukad egy fogad, vagy valamelyik családtagod foga, azt be kell tömni. Ha nem tömeted be, akkor kirohad a szádból, ami rettenetes fájdalommal jár, amikor a szuvasodás eléri az idegcsatornát. Nyilvánvaló, hogy szükség van egy fogorvosra. És ha nincs? Vagy nem megfizethető?

2) Fertőzést bárki kaphat. 80 évvel ezelőtt egy fertőzést a szervezet immunrendszere vagy letudott győzni, vagy a halál. Nagy volt a halandóság. Ha ezt el akarod kerülni, akkor antibiotikumokat is be kell spájzolni.

3) Most jól látsz (vagy szemüveges vagy) de ez bármikor megváltozhat, az időskori messzelátás pedig mindenkinél bekövetkezik 40-50 év között. Szemüveg nélkül nem látsz közelre. Nem tudsz olvasni, vagy finomabb munkákat elvégezni, egyszerűen azért mert nem látsz. Sőt rád telepedhet a szürke hályog (katarakta) és akkor vagy megvakulsz, vagy találsz egy szemsebészt, aki elvégzi a műtétet és van neki (számodra megfelelő) műanyag lencséje. Ha nem rak be műanyag lencsét, akkor viszont kell kb. +16 dioptriás szemüveg. Mi van, ha nincs?

4) Megtalálod a szemészt, aki felír egy bizonyos dioptriát, de ilyen szemüveg lencsét természetesen nem fognak gyártani, és a raktáron lévőért vagyonokat fognak kérni. Erre hogyan készülsz fel?

5) Ma már mindenki papír zsebkendőt használ. Nem csak kényelmes, de higiénikus is. Ebből mennyit spájzolsz be, meddig lesz elég, és mi lesz utána? Textil zsebkendő. Spájzoltál textil zsebkendőt? Vagy majd felvágsz egy lepedőt? És van varrógéped, hogy beszegd? Természetesen lábbal hajtható varrógéped.

6) Szappan, tisztítószer. Ezek manapság filléres és természetes dolgok, de nem fogják őket gyártani. Bespájzolsz? Mennyit, és mi lesz, ha elfogy? Sulykolod a ruhát a patakban? Mi az a sulykolás?

7) Ha be is indul valamifajta hazai termelés, és lehetőség nyílik az áruk csereberéjére, gyarmatáru nem lesz. A banán, citrom, narancs nélkülözhető, de a kávé, tea és olyan fűszer, mint például a fekete bors, már egy keményebb dió. Tudom, meg lehet lenni kávé és tea nélkül is, de ezeknek a hiányába be kell születni. Aki hozzászoktak, nehezen mondanak le róla. Mi lesz a megoldásod?

8) A cigaretta egy külön téma. Ha nem dohányzol, az jó. De mi van akkor, ha dohányzol? Leszoksz róla? Jól teszed, de akkor szokj le róla most. Vagy inkább vetsz dohányt és megtermeled a saját szükségletedet? Van dohány magod? Tudod, hogyan kell termelni?

9) Papírra és írószerre gondoltál már? Mert nem fognak papírt gyártani. Természetesen meg lehet lenni papír nélkül, de néhanapján előfordulhat, hogy rettenetesen kellemetlen, ha nincs.

10) Néha tűzet kell gyújtani, amihez gyufa vagy öngyújtó kell. Most csak odanyúlsz, ahol tartjátok, és veszel ha elfogy, de ha nincs roppant kellemetlen. Az ősember nem hagyta kialudni a tűzet, olyan nagy nehézségbe ütközött a tűzgyújtás. Bespájzolsz belőle? Mennyit? És ha elfogy?

11) Gyógyászati eszköz! Például lázmérő. És ha eltörik. A digitális? 2-3 év alatt kimerül a gombakkumulátor és dobhatod a szemétbe. De ez nem minden, majd később folytatom.

12) Áram nem lesz. Hogy fogsz este, télen már délután is, világítani. Petróleumlámpa volt a villanyégők előtt, de ahhoz petróleum kell. Raktározol belőle? Mennyit? Vigyázz, a lámpához lámpabél is kell. Mi lesz, ha elfogy a petróleumod? Igen, marhafaggyúból lehet csinálni mécsest, jó büdös, de ég és világít. Lesz majd marhafaggyúd? Étolajjal is lehet világítani. Tudod, hogy kell?

13) Mi lesz, ha leszakad a lábadról az összes cipő, testedről az összes ruha? Tudsz varrni? Van varrógéped? Van anyagod? Tudsz cipőt készíteni? Van bőröd? Mi az elképzelésed ezekkel kapcsolatban? Majd valaki gyártani fog? Talán igen, talán nem. Talán meg tudod fizetni, talán nem.

De ezzel nem fejeztem be a dolgot. Manapság az emberek 80 évig is elélnek, ha nem viszi el őket a rák vagy infarktus 50 környékén. Te most 30-40 körüli vagy, esetleg 50 és egészségesnek érzed magad, mert az is vagy. Azonban 60 környékén jelentkeznek a „betegségek”. Azért tettem idézőjelbe, mert valójában nem betegségek, hanem az életkorral együtt járó dolgok. Nézzük csak:

a)  Nagy eséllyel a prosztatád meg fog nagyobbodni és elzárja a húgycsövet. Nehezen fogsz vizelni és gyakran fogsz kapni vesemedence gyulladást, mert a vizeleted pangani fog a húgyhólyagban. Ez még az egyszerűbb eset, mert ha van antibiotikumod, akkor meg vagy mentve. Ha nincs, akkor rámegy a veséd és vese nélkül nem lehet élni. Dialízis lenne a megoldás, ami viszont nem lesz. De ez még a jobbik eset. A húgycsöved teljesen el is záródhat. Ha van, aki ellát, akkor katéterezés a megoldás, de ehhez kell katéter (ha már van, aki behelyezi) ez pedig a korábban írt gyógyászati eszköz.

b) 60 környékén fellép az esszenciális magas vérnyomás, minek az okát az esetek 90 százalékában nem tudják az orvosok. Nem nagy ügy, mert ma már több gyógyszercsalád is van, melyekkel a vérnyomást elfogadható szinten lehet tartani. Ezek csak néhány évtizede léteznek, és nem fogják őket gyártani. Honnan szerzed be? Van alternatíva, nem fogod megérni a 70. születésnapodat. Válogathatsz a halálokok között, agyvérzés, szívelégtelenség, infarktus (ez legalább gyors), vérellátási zavar majd végtag üszkösödés majd amputálás vagy szepszis.

c) időskori cukorbetegség (kettes típusú). Enyhe fokban elég a diéta, később gyógyszer is kell, illetve inzulin. Inzulin és gyógyszer nem lesz, marad a lassú halál (megvakulás, végtag elhalás). A diétához viszont kell egy házi vércukorszínt mérő a tesztcsíkokkal. Ez ugye gyógyászati eszköz, ami nem lesz. A cukorbetegség nem gyilkol azonnal, de biztos halál, ha nem tudod kezelni.

d) Idősebb korban sok és különböző panaszod lehet, amik esetén csak egy orvos tud kiigazodni, de ehhez kell egy orvos, akinek meg vannak az eszközei, és kellenek gyógyszerek, amikkel meggyógyíthat, vagy szinten tarthat. Tudom, most tök egészséges vagy, de ez nem tart örökké. Jó hőszigetelt lesz a házad, lesz saját termesztésre fogott földed, de ott fogod hagyni a családodat, mert egy könnyen kezelhető betegség elkap és gyógyulás helyett temetés lesz a sorsod. Megúszhatod a fosztogatókat, az éhezést, a szomjazást, de az idős kort nem. Felkészültél rá? Ne mondj le az életedről, az egyszerű, de a családodnak szüksége lesz rád.

___________________________________________________
___________________________________________________
___________________________________________________

166 gondolat erről: „(479) Felkészülés

 1. Szerintem meg kell őrizni a bölcs idősebbeket is, mert azért nem mindenkinek jut eszébe, hogy nem csak sót, cukrot, lisztet, stb. kell raktározni, hanem mást is, ami nem csak az életben maradáshoz, hanem az újrakezdéshez szükséges. A hit és a remény sem lesz magától, ami még kell a túléléshez.

 2. Nem raktározni, hanem előállítani kell. Az ipari gyógyszerek szavatossága idővel lejár, megmaradnak a füvek, a házi orvosságok és a ráolvasás. Papírt már most lehet gyűjteni (egyoldalon már használt). Szikravetők (gyári, obszidián-szerszámacél páros). Textilzsebkendő örökéletű. Hamulúg. Mindenre nem érdemes rákészülni, a következő életszakaszunkhoz szerencse és sok-sok kézimunka szükséges. Mindent nem lehet megcsinálni-megoldani, valaki ehhez, valaki ahhoz ért jobban, abban eredményes. Akinek ESETLEG van árufeleslege, az el tudja cserélni szolgáltatásra, eszközre, ruhára. Cipőt, csizmát csak a hideg idő beálltával lesz érdemes hordani.

 3. A posztból én azt szűröm le, hogy az egyedi sorsok miatt mindenre nem lehet felkészülni, illetve ha alapból feltételezünk egyfajta stabilizálódást bizonyos idő múlva, csak akkor van értelme felkészülni. Meg kell egy nagy adag szerencse is (ami nem objektív kategória 🙂 )
  Amit tehetünk, amit már (állítólag) Lenin elvtárs is mondott: ucsityszja, ucsityszja, ucsityszja, ismereteket gyűjteni gazdálkodásról, gyógyászatról, kézműves termékek előállításáról stb.
  A legneccesebb rész hosszútávon egyértelműen az egészségügy, ha az elejét túléljük.

 4. A kávét és a cigit lehet nélkülözni, csak szerintem is le kell szokni, most. A teafüvet pedig eddig is a réten és az erdőn gyűjtöttük be.
  A kellékek beszerzését én úgy terveztem, hogy legalább egy 5 éves átmeneti időszakra legyen elég. Utána már ki kellene alakuljanak az előállítási módszerek (legalapvetőbb cikkekre)

  A pontok legnagyobb része a betegségekkel foglalkozik. Erről a véleményem kicsit sajátos, ezért nem osztom meg mert mindig megkapom a kioktatast és lehülyézést érte.

 5. Az egészségügy lesz a legkritikusabb véleményem szerint. Fogorvosra már sokat költöttem a felkészülés részeként.

  Az időskori cukorbetegséghez (NIDDM),ahol van saját inzulintermelés nem kell vércukormérő, ha csak diétáról van szó. Az inzulinfüggők (IDDM) nagyon nagy bajban lesznek…

 6. Kollégák,

  Tibor bá mai posztja tényleg kicsit ki lett hegyezve az egészségügyre….

  Belinkelnék egy filmet, tessenek megnézni, a kolléga hatalmas igazságokat mond. Darabja egy órás, de bizisten megéri végignézni, abszolute kapcsolódik a poszt minden pontjához. Engedjétek meg, hogy a figyelmetekbe ajánljam Géczy Gábor előadásait. ( Az élet él és élni akar)

  A honlapon lévő többi előadás is érdekes.

  A raktározást valóban csak 1-2 évre érdemes számítani, tovább ugyse lesz elég, meg meg is romlik az eltett cucc. Utána már ki KELL alakuljon valami.

  A felkészülésről: Lenin elvtárs mondata valóban igaz, DE: nem szabad átlendülni a ló túloldalára. Magyarul tényleg tanulni kell, mégpedig minél több GYAKORLATI ismeretet. De CSINÁLNI is kell!!! Már ma kezdd el a dolgaidat. Művelj kertet, építs kemencét, ácsolj tetőt, tanulj csontkovácsolást, tornáztasd a szemed, szokj le a cigi/kávé/spangli élvezetéről, süss kenyeret magadnak, és MINDENEKELŐTT keress ehhez társakat stbstbstb. Az ELMÉLETI tudás ugyanolyan védtelenül hagy, mintha végig a kocsmában üldögéltél volna a megváltást várva.

 7. 1: Lekötelez, hogy életben hagysz. 😀

  4:Itt nem leszel lehülyézve. Csak akkor, ha a szerintünk rossz elkpzelésedet minden áron le akarod nyomni a torkunkon.

 8. Jók ezek a listák.
  Sok mindent tudok már.
  Gondoltam is rá, hogy elkezdek spájzolni pl. tarós élelmiszert úgy, hogy megveszek egy csomó lisztet, cukrot, sót, stb, betárazok a pincébe. A felhasználást mindíg a készletből a legrébebbi anyagból végezném, s mindíg pótolnám frissel. Terveztem kézi szerszámok beszerzését, kovácsműhely építését (ehhez konyítok).
  CSAK egy a baj.
  Jóval azelőtt, hogy `geddon tudatos lettem (2007 tavasza) családot alapítottam, építkeztem, kocsit vettem hitelből.
  Nem kábultam el a sok hülye reklámtól, s forinthitelt vettem fel, gondosan ügyelve arra, hogy ha a reálbérem nem emelkedik, akkor se legyen gond. Az építkezés sok-sok saját erőt(fizikait) emésztett így fel, s „trükkök százai”-t is bevetettem. Mindenki hülyének nézett, de nekem lett igazam, a legpesszimistább forgatókönyvem jött be. Tehát most is megélünk. Éppcsak. Betárazni kaját, szerszámokat, ólat építeni, állatokat beszerezni???
  Szó szerint nincs hó végére 500 forintom.
  Hiába látom, hogy szakadéknak robog velem a vonat, én időben meghúztam a kéziféket, de az a kezemben maradt.. .

 9. 4: Intuitiv, ugyan oszd már meg velünk a „sajátos” véleményedet. Kiváncsivá tettél 🙂

 10. Nos, csak annyi, hogy a betegségek nagy hányada lelki eredetű, tehát fontos lenne a gyógyszerek helyett hangsúlyt fektetni a lelki egészség megtartására: konfliktus helyzetek azonnali feloldása, kis- és nagyközösségek erősítése. Jó ha van kire szamítanunk(így nem esnek annyira rosszul a dolgok és kevésbé betegedünk meg)
  Persze lesznek olyan betegségek is, amik nem tartoznak ebbe a kategóriába. Azokat valahogy másképp kell kezelni..

 11. A betegségekhez még annyit tennék hozzá, hogy azok a betegségek,amiket Tibi bá felsorolt (részben) civilizációs betegségek.

  A mű ill. kutyakaját, cukrot zabáló, alkoholizáló, dohányzó szennyvizet ivó – számítógép ill. pannellakásban kuksoló eltunyult népesség, akiket mesterségesen gyógyszerekkel tartanak életben 50 éves kor felett nyilvánvalóan sokkal több nyavajával küzd, mint aki mondjuk napi 5-6 órát dolgozik, mozog a kertben, jó levegőn. És (részben) a saját maga által vegyszermentesen megtermelt, elsősorban növényi élelmiszereket fogyasztja.

  Nagyapám 87 éves, napi szinten dolgozik a kiskertjében – nyugdíjaskora óta. Kutya baja, még szemüvege sincsen.
  (Amúgy előtte mérnökként dolgozott Bp-en, tehát nem egész életében ezt csinálta. Valószínüleg, ha nyugdíj után beül a panelbe TV-zni, már 15-20 éve nem élne..)

 12. Ami gond lehet az orvosi ellátás hiánya, elsősorban baleseti dolgokra. AZ orvostudomény amúgy is csak ehhez ért jól, műteni, kivágni, összevarrni. Ez sajnos valóban probléma lesz.

  Akkut betegségek gyógyítása, kezelése ugyanolyan, vagy nagyobb hatásfokkal megoldható gyógynövényekkel, régi népi módszerekkel, mint a legújabb gyógyszerekkel. És természetesen a legfontosabb a megelőzés, életmód, táplálkozás. Az orvosoknak foglamuk sincs a valódi gyógyításról.

  Más kérdés, hogy egy Geddonos időszakban, rengeteg összeomlott ipari, atomlétesítmény lesz, ami szennyez, sugároz. Ha ez megmérgezi az élletteret, akkor lesz a nagy gond.

  A másik pedig a háború, valószínüleg 3. világháborús helyzet, sőt atomháború is várható a közeljövőben – ez ellen nem lehet védekezni gyakorlatilag.

 13. 12: egyetértek

  Amúgy ma Gedeon névnap van. Isten éltessen Arma Gedeon!

 14. 10: Intuitiv, mi ebben a különleges? Ezt szerintem mindenki tudja, aki idejár olvasgatni 🙂
  Ajánlom szives figyelmükbe az Új Medicina tételeinek tanulmányozását (lásd pl. http://www.ujmedicina.hu/letoltes/rovidjegyzet.pdf )
  Oszt utánna lehet gondolkodni, mér is vagyok rákos? Meg ilyen bajom olyan bajom mér is van ?? stb. Ha körülnézel a környezetedben, kinek mi baja van és hogyan él – lehet meg fogsz döbbenni az összefüggések felismerése után 😀

 15. 13: Köszönöm, de én azt szeretném, ha még évszázadokig nem kerülne sor a „névnapomra”!!! (az Armageddonra…)

 16. 6: a spangli élvezetéről miért kéne lemondani? sőt a THC természetes vérnyomáscsökkentő ez kipipálja Tibor bá egyik aggodalmát. Valamint remek étvágytalanságra, kár, hogy ilyen probléma nem valószínű 😉
  a kender számos háztáji használati tárgy alapja (kötél, zsák, papír), magja magas tápanyag tartalmú, olaja alkalmas bioüzemanyagnak
  ha összeomlás miatt kicsit elburjánzik a természet kender minden bokorban fog teremni fog, nem azért mert valakik elültetik hanem mert annyira igénytelen
  amikor az idősek arról storyzgatnak, hogy a fonóban mulatoztak, szerinted mit fontak ott?

  a saját védelmem érdekében még annyit tennék hozzá, hogy a mi éghajlatunkon a kender nem terem THC-t (a joint hatóanyaga), ezért buknak le a termesztők a magas áramszámlán

 17. 14: épp az újmedicinát akartam felhozni, hisz a felsorolt betegségekhez nagyjából mindenhez van „térképe”.
  Azért féltem említeni, mert itt van egy olyan szemlélet is, hogy csak anyagból állunk és megfelelő vegyszerrel mindent rendbe lehet hozni…

  15: valami változás, azért csak legyen. Nem akarok egész nap gép előtt ülni és ezt munkának is nevezni… De azt a névnapot én sem várom annyira

 18. 6: Te tényleg elhiszed azt, hgy ha egy falúban felüti egy adott betegség a fejét, akkor a falú határában megjelenik a betegséhet gyógyító növény? Figyelj! Ez nem egy ezoterikus honalp. A faszbásoktól kiméljetek meg!

  8: Ez a vonat nem rohan olyan gyorsan, lesz még időd teljesen felkészülni. A lényeg, hogy jó irányba léptél.

  10: Igazad van. Jók a tapaszalataid. Valóban ma az emberek nagy többségének pszichoszomatikus (beképzelt) betegsége van. De megnyugtatlak, hogy az összeomlás után ezek egycsapásra el fognak tűnni. A II. világháború alatt szinte nem volt öngyilkosság, a neuraszténiások hirtelen meggyogyultak, a női nyavalygások megszüntek, a lelki betegség elavult fogalommá vált. Mindenki élni akart, és tett is érte sokat. Senki em panaszkodott, és mjindenki boldog volt, hogy még mindig él.

 19. Első olvasatra befordultam ettől a poszttól, aztán nekem is a civilizációs betegségek jutottak eszembe. Modern gyógyszerek helyébe lép a biokert, az igazi csalántea, hagymatea, népi gyógymódok, népi gyógyítók. Idős kori megvakulás egyik ellenszere a család és kisközösségek. Fél karral, fél lábbal, vakon is lehetünk hasznos csoporttagok. Persze egy frontvonalon végzett műtétben másként érzéstelenítenek. (Vakbélgyulladásnál fogalmam sincs mit fognak csinálni.) Majd eszembe jutott Japán. Remélem hamar leszerelik az atomerőműveket Európában…

 20. 22: Épp most gondoltam én is a közelünkben lévő atomreaktorokra… És Erdélyben is terveznek ilyesmit…
  Leszerelni pedig nem fogják…

 21. 22: nem lesz menekvés, csak egy hosszú-hosszú haldoklás. A kertművelés az egy hasznos napi szintű elfoglaltság, de csak az egyéni drámákat hosszabbítja meg. Ha leállítják a németeknél az alaperőművek egy részét, akkor a lakosságot, hogyan veszik rá a kevesebb villanyfogyasztásra ? Vagy korlátozni fogják pl. a stuttgarti üzem áramfogyasztását ? Vagy a környező országok-tól vesznek áramot ? Mivel Európa egy rendszeren van, várható, hogy üzemzavarok lehetnek a villamosenergia-hálózatban. Sőt, még egy áremelkedést is el tudok képzelni !

 22. Leszerelni nem lehet az atomerőműveket, bár Fukusimában és Csernobilban a robbanások leszerelték…
  Ott kell maradniuk, ahol vanak és ott KELLENE évszázadokig szakszerűen húteni, kezelni, karbantartani egy lehanyatló társadalomnak, mely elveszjti modern technológiai lehetőségeit…
  Mekkora esélye van, hogy sikerül???!!!

 23. Tibor Bá!

  Minden tiszteletem ill. maximálisan elismerem munkásságod. Mindemellett úgy gondolom, hogy felállítottál magadnak egy súlyosan korlátolt 4 fal által határolt materiális mátrixot, amin túl nem vagy hajlandó tekinteni. Szerintem ez hiba.
  Az elkövetkező idők problémáira, vagy legalábbis kezelésére – egyéni szinten ez nem lesz elég.

  Biztos vagyok benne, hogy egy félelemtől terhelt, bunkerbe bujó, bespájzolt, felfegyverzett egyéni felkészülés nem a helyes megoldás. Aki a legrosszabtól tart, az kvázi meg is valósítja a rémálmát.

  Egy pozitívabb, nyitottabb hozzáállás – szerintem eredményesebb lehet. A 6-os hosszászólásban linkelt videó pedig szenzációs, és elgondolkodtató. Neked is érdemes lenne megnézni, a zsigerből elutasítás helyett.

 24. 28: ööö Tibor bá, én is valami hasonlót éreztem, csak nem tudtam ilyen szépen megfogalmazni, mint Gianni kolléga…
  Sajnos VAN valami az anyagon túl, ez az igazság, még ha nehéz is esetleg elfogadni. És ez a VALAMI a továbbiakban egyre nagyobb szerephez jut.

 25. 29.Nemm fog menni, Tiborbá lesöpör beneteket aztán pisloghattok!
  Egyébként egyet értek, nem az anyagból lett értelmes anyag, hanem az értelemből lett buta anyag valószínűleg.

 26. 21-re:Tibor bá!
  Pont az a baj hogy nem léptem!
  A betárazást, stb csak leírtam, hogy tudom hogy ezt kéne csinálni. 4 éve tudom! Mégsem haladtam szinte semmit! Fokozatosan építem le a havi kiadásokat (ez harc a családdal, mert elsősorban előfizetések lemondásáról van szó. Telefon, UPC stb, ami nem megy gyorsan, a szolgáltatók kifejezetten büntetik a hűségidő ki nem töltését.). A kiadások csökkentésével nem tudom követni az áremelkedéseket. PL a bölcsődei/óvodai díj most nőtt a duplájára! Ha nem kapnék egy hónapban fizetést, éhen halnánk. Ukrajnában volt egy zavaros időszak kb 10-15 éve,mikor hónapokig nem fizettek nyugdíjat, bért például a tanároknak. Túl tudták élni! Én nem tudnám! Pedig erre akarok készülni 4 éve! Persze van sok gyümölcsfám rendezett kert zöldségek, stb. De 2 éve már, hogy egy ásót sem vettem, pedig lassan teljesen használhatatlan. Persze tudnék venni ásót hó elején, de akkor hó végén az árát kölcsön kéne kérnem…

 27. 26-28: Apokalipszis előtt meg szoktak jelenni a „hamis próféták”. A halál előtt az emberek belekapaszkodnak a szalmaszálba is. Nagyon jó példa vagytok erre. Nekem pont az a feladatom, hogy ne engedjem a fantáziák szabad csapongását. Igen, kereteket húzok, amin nem lehet átlépni. Ma az országban ezer helyen tartanak felgyűrt ingújban „előadásokat” sarlatánok. A nép pedig megy utána, hagyja magát elbutítani. Igaz, hogy az orvosok alig vagy rosszul gyógítanak. De ez nem jelenti azt, hogy a csontkovácsok karjaiba meneküljünk. Ez az egyszerű megoldás. Tanuld meg minimálisan közéfokon a gyógyászat azon részét, amiben érdekelt vagy, ahogy én megtanultam a kardiológiát. Igaz, hogy komoly stresszhelyzetben az embert elkapja olyan betegség, mint például a rák, ami stresz nélküól nem jelentkezett volna, de ez nem jelenti azt, hogy a már létező rákot gyógyfüvekkel és ráolvasással meg lehet gyógyítani. Ne ess át a ló másik oldalára. Hatalmi szóval nem foglalk okos.kodo lesöpörni, de nagyon örülnék, ha hosszú belinkelések helyett inkább leirnátok a lényeget, és hogy mit hisztek el belőle. —- Más különben nem kötelező elfogadni azt, amit én írok. Igen, materialista mátrix, ha neked ez a kifejezés tetszik, majd ha a süket szövegelés helyett előáll valaki valami bizonyítékkal, akkor el fogom fogadni a „szellem világot” a „lelket” az „istent” meg hasonlókat. De nem belinkelést kérek, hanem olyan kiísérletet, amit én magam is el tudok végezni, és meggyőződhetek arról, hogy megfelel a valóságnak az, amit állít valaki róla.

  29: Megértem a helyzeted, de csak „erkölcstelen” tanácsot tudnék adni, azt meg nem akarok, aztán meg ugyse fogadnád meg.

 28. Homeopátia, bizonyíték az anyagon túli dolgokra.
  Próbáld ki, te akartad!

 29. 26-28: Fölösleges Tiborbá világnézetét piszkálni. Neki van egy saját világa és jól meg van támogatva érvekkel.
  Természetesen az Isten kérdésében nem értek egyet vele, de vitatkozni hülyeség lenne, mivel olyan bizonyítékaim nincsenek, amit ő is le tud ellenőrizni 🙂 .

 30. 29!
  Szilvas nem vagy egyedül..Azt hittem csak én kínozom magam ezekkel a dolgokkal.De úgy látszik nem vagyok egyedül..
  Veled vagyok ugyanígy..Sajnos..

 31. A rákot valóban nem lehet ráolvasással meggyógyítani. De sajnos a modern orvostudomány sem tudja, csak kínozni a betegeket, ill. meghosszabbítani a szenvedést – ugye gyógythatatlan betegség.

  Ennek ellenére mégis vannak, akik meggyógyulnak, valószínüleg valamilyen oknál fogva nekik beindult az öngyógytó mechanizmus az immunrendszerben. Ilyenkor az orvosok válrándítással elintézik, hogy csoda, de igazán nem is érdekli őket..

  Én magam nem vagyok sem vallásos, sem mindent elutasító materialista. Csak érdeklődöm, és a sok szemét, ill. hazugságban lehet nagyon sok érdekekes és elgondolkodtató dolgot is találni. Az igazság mindig középen van.

 32. 32: Isten létezését sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom (ámbár ha van, nem nagyon vigyáz a világra 🙁 ), viszont mi lehet a szándéka ezzel a várható összeomlással? Egyfajta – az özönvízhez hasonló – az emberiség megtisztítását segítő folyamat (ami nem volt túl sikeres), vagy egy teljes újrakezdés – nélkülünk? Ha az utóbbi, akkor mi itt feleslegesen erőlködünk. ( Tibor bá, ne figyelj ide 🙂 )

 33. Persze, „erkölcstelen” tanácsokra nem szorulok, szükség esetén működésbe lép a saját fantáziám is. Nyílván nem fogok áthágni semmilyen normát, míg az életünk biológiai feltételei megvannak. Ezeket viszont sokkal tovább fent lehetne tartani, ha már most félre tudnánk tenni azokat a „kényelmi” szempontokat, melyek rövid időn belül már nem lesznek érvényesíthatőek. Pl. Apámtól nagyon sok mindent kapok, de valahogy ő ha érzi is mi fog történni, de nem hajlandó tudomást venni róla. Számtalan kisgéppel ajándékozott meg, melyek nélkül nem is boldogulnék jelenleg, mert kevés a „szabadidőm”(otthoni munkára fordítható idő). Viszont a sok apró benzin és villanymotor még alkatrésznek sem jó pl egy amerikáner fúróhoz. Jó hogy van hegesztőgépem, de az is csak szemét lesz. Egy kovácsüllőt még az unokám is megörökölhetne.
  Mégis, hogy mondjam: – Te fater, szar ez a stihl, jobb lenne egy keretes kézi fűrész jó sok tartalék lappal.
  Válasz tutira: -Jól van fiam, akkor dikicselt a jövő téli tüzelődet egyedül az elkövetkező 5-6 hónapban.
  És igaza is lenne! Nem szólok egy szót sem, 5-10 év múlva meg puszta kézzel fogom tördelni a gallyakat…
  Az asszonyt ne is említsem… alig tudtam megakadályozni újabb hitel felvételét mosogató gépre.

 34. Aki ki akar törni a városi rabszolgaságból, nem elérhetetlen, főleg nem pénzkérdés, hanem elhatározás.
  A legócskább panel árából is – bőven kijön egy falusi parasztház 3-4000 négyzetméteres földdel, kúttal, gazdasági épületekkel.

  2-3 millió a lerobbant, de 5M-tól már normális állapotú is van. 6-8-10M pedig egy felújított. Persze nem könnyű kilépni a mókuskerékből, főleg ha van más álláspontot képviselő családtag, feleség, ill. gyerekek vannak.

  A legnagyobb hátráltató tényező természetesen itt is az eladósottság, amikor valóban rabszolga az ember..

  Persze könnyen beszélek én is, egyelőre a fotelban ülök, bár szerencsére nekem csak elhatározás kérdése, ami talán már nincs is messze…

 35. 32. Pont a bebetonozott világnézet ami arra ingerel, hogy ujra és ujra felülvizsgálatra kényszerítsük Tiborbát és ez még arra is jó, hogy a magunkét is ellenőrizzük rajta keresztül. A felkészülés része ez is mert ez a világ már nem bebetonozható többé. A lelki állapotok mindenesetre igen nagy hatással vannak legalább arra, ahogy megéljük a történéseket.Minden lankadás az ellenörzésben, bebetonozódás egy világnézetbe, egy lépés a halál felé!
  A legjobb, ha rugalmas állapotokat tartunk fenn szerintem és minden függést megszüntetünk, változunk az idővel,pontosabban az idő minőségével.
  Ültessünk alkatunknak megfelelő gyógynövényeket!
  Előtérbe fognak kerülni az alternatív gyógymódok de ezt mi is kitanulhatjuk, nem kell sok ezerért csontkovácshoz járni.
  Felelőségteljesebb gondolkodást kíván már ez a világ pont azért mert mindent szabad. A legfelelőtlenebb volt magunkat az orvosokra bízni, a régiek még nem szaladtak sehova ha beteg volt a testük, kivéve ha már meghaladta a tudásukat de nem egy megfázás vagy hasonló bágátel dolog.
  Ismerték a testüket és sokkal figyelmesebbek voltak a világra is. Neaggyisten azt is tudták hogy a világ és ők maguk nem kettő… Ráolvasások stb, fekete macska átszalad akkor mi lesz, is ebböl ered.
  36. Mosogatógép azért nem rossz de hitelből gáz. Nekem a napkollektorra van kötve így nem fűtőszállal melegít de sokat lehet vele spórolni mármint időt, és még vizet is.
  Ha átáll a gondolkodás akkor jobban megy a felkészülés és az asszony is jobban elfogadja a fura világnézetedet meg fater is legfeljebb azt gondolja egy kicsit bogaras.

 36. 37!
  Az ember most jelenleg szinte minden tekintetben rabszolga.
  És mindenki a saját szintjén nyomorog.Mindenkinek a maga baja fáj a legjobban,hiszen azt érzi.
  20 éve mikor 18 éves voltam,Miskolcon panelban laktunk.És az összes falubeli osztálytársam irigyelt milyen szép lakásunk van a belváros közepén.Ma 20 évvel később mindenki menekül onnan, akkor jó,ha kint vagy a városból,faluba,vagy kertes házba.
  Ez nekem sikerült is,és ha valaki ránéz a házra azt hiszi milliomosok vagyunk.Mindennap odavágja nekem valaki.Néha már rohamos vagyok érte.Azért nincs pénzem mert a házra költöttem..
  Csak megfogadtam Lázár tanácsát és kaparkodok.. 🙂

 37. 36: Az élelmiszert leszámítva szerintem rengeteg „gazdátlan” eszköz válik „hozzáférhetővé” egy krach után. Az emberek először a kajára mozdulnak rá, eszükbe sem jut majd, hogy elhúzódó válságra felkészülve alapvető szerszámokat, termelőeszközöket gyűjtsenek be. Légy résen, és persze nem a mosogatógépet kell majd hazacipelni 🙂

 38. 39!
  Dehogynem.Ilyen tekerős mosogatógépet.Kurblis..
  Sulykolóm az van,apjokot szoktam vele fejbe kóbálni,ha bele akarok valamit sulykolni a fejébe.. 🙂

 39. Bocs de a mosogatógép magátol is megy ha van nyomás, nem kell áram hozzá…

 40. Bespájzolás téma, érdemes jelenleg olcsón, fillérekért kapható szerszámokat, használati tárgyakat venni, ami a későbbiekben nem lesz kapható.

  Pl. kerti szerszámok, stb.
  Ill. pl. a Decathlonban megtetszett egy sportcipó, 3990,- Ft, nevetséges áron. Előtte 30 ezres Columbia cipőm volt, 3 év alatt szétesett.

  Annyira kényelmes lett az új cipő, hogy vettem még 2 párat, ezzel 10 évre meg van oldva a cipőgondom, fillérekből..

  Illetve olcsó cigi, pia is jól jöhet még, mint csereeszköz, mert igény az mindig lesz rá.

 41. 4.

  A kávé, pia és cigi jelentőségét alábecsülitek. Én mondom nektek baromi jó csereeszköz lesz, sokan kaját is adnának érte.
  Szóval meggondolandó beszerezni belőle, még annak is, aki nem dohányzik.

  Tibor bá a legfontosabbat lehagytad, amit a végére tettem volna. Semmit nem ér ez az egész lista, ha nem tudod megvédeni magad, családod, és a bespájzolt javaidat. Sok millió éhes száj elég elvetemült dolgokra képes.

 42. Egyébként ti mikorra datáljátok a gazdaság összeroskadását?

 43. 41: Melike, a tányérokat ne próbáld a sulykolóval „mosogatni”, mert elvisz a mentő 🙂

 44. 42!
  És ha a nyomáskapcsoló nem tud működni,akkor vagy nem engedi be a vizet,vagy folyamatosan engedné be megállás nélkül..
  És a szivattyú? 😮
  nem kell?
  Maradok a tekerősnél.. 🙂 Majd kézzel cserpálok..

 45. 45: Amióta a …..-t használom, nem fáj a derekam, és nem tudom megjósolni a gazdasági összeomlás idejét 😀

  Ha ezt valaki tudná…, kapna Nobel-díjat.

 46. 46!

  😉

  48!
  Ez király volt.Ma jó formában vagy observer.. 🙂

 47. ÓÓÓ!
  De sokszor leírjuk: kitörni a panelból…
  Rendben, kiköltözöl a tanyádra.
  Tegyük fel nincs adósságod, s rendben van minden(nem kell felújítani, kisebb állatállomány, bevetett föld stb.)
  Látástól vakulásig dolgozik az egész család.
  Az iskolából hazajött gyerek első útja a földekre vezet, most a leginkább uborkával éri meg foglalkozni. Késő este írja meg a leckéjét csak.
  Az asszony nem is álmodhat róla, hogy te elmosogatsz, vagy kiporszívózol, viszont ha egy szöget sem tud beverni mehet isten hírével.
  Neked három választásod van:
  1. megtartod az állásodat -> lesz pénz villanyszámlára is, de mivel a gyerek(ek) meg az asszony meg te „félidőben” kevesek vagytok a birtok fenntartására, veszteséges lesz minden, vagy tönkremegy. Feladod, „panellakó” leszel a tanyádon, tesco-ba jársz, autóval ingázol. -> VÉGED
  2. otthagyod az állásodat -> nem lesz pénz még turkálós ruhára sem – de virágzó kis kertgazdaságot lesz. Ennivalóra, fűtésre nem lesz gondod, a villany hiányát is megszokhatod. Ilyen körülmények között nincs az a család aki kitart meletted, mert az hiszik van más választás -> VÉGED.
  3. Nagybani gazdálkodásra váltassz, modern „paraszt” leszel.
  Mivel nincs lottó ötösöd hitelt veszel fel több földre, ÉÉÉÉS gépekre. Gépekre, melyek hitelének törlesztését akkor is fizetned kell, ha már nem tudod megtankolni -> VÉGED.

  Mit gondoltok miért annyi a falvaknak?
  A sok reklám, meg valóvilág miatt? Nem, azért szűnt meg a hagyományos paraszti életforma, mert mesterségesen olyan körülményeket teremtettek, hogy ne érje meg. Mindenki, értitek, MINDENKI aki falun még gazdálkodik, s nem nagyban, gépesítve csinálja az rokkantnyugdíjas, vagy kamu állása van ahonnan pénzt kap de nem jár be, vagy cigarettacsempész, stb…
  Olyan nincs, értitek NINCS, hogy egy hagyományos, dolgos parasztcsalád életben tudjon ma magyarországon maradni. NINCS. NINCS!!!
  Ha fent 2. pontban említett körülményeket vesszük alapul, s mindenki zokszó nélkül dolgozik – konkrét példa 4 tagú család uborkázik, évi tiszta bevételük 1.5 Millió forint.
  Fú de jó! Igen, ha ez csak a ráadás. De hiába nem kell húst,tejet,tojást, tüzifát venni…Ez a pénz egy évre akkor is kevés! Ha a családfő (gátőr – ugye a kamu állás) nem kapna fizetést ők is ugyanúgy megnézhetnék magukat.

 48. 50: elég gyászos képet festettél, de nagyjából realis 🙁

 49. 43!
  Vazze! Én már 10 éve csak olcsó cipőben járok, 1-2 évente egyet kapok. Hol anyámtól hol anyósomtól, melyik szán meg előbb.
  Ha nem lenne túrkáló, nem adnánk annyit enni a gyerekeknek, hogy ne nőjék ki olyan gyorsan a ruhát, cipőt.

 50. 50!
  olyan nincs hogy semmit nem kell tenned az életben maradáshoz.igy is ugy is rabszolga vagy..
  A másik amit szajkózok.Minden családnak össze kell,vagy kellene fogni.Mindenkinek meg van a maga dolga a családon belül is.Ennek most is igy kellene lennie.Nincs olyan hogy van más választás.Nincs!
  Máshol sem jobb,és küzdeni kell.Ezért mennek tönkre most is a családok,mert nincs olyan összetartás,nincs jóban rosszban,csak jóban.Ez a baj.Ha jön egy kis probléma,akkor gyerünk váljunk szét cincáljunk szét mindent.Majd aztán jobb lesz.Aztán végül kiderül hogy nem lesz jobb.Ezért van sok hajléktalan férfi is ,mert tönkre tették őket feleségek,és önmaguk is önmagukat, mert hagyták magukat.
  Tehát összefogás és kitartás.Ez az első.
  Nem elrohanni más két gyerekét nevelni,a magadét meg otthagyni.
  De van hogy egy hagyományos paraszt család életben tudjon maradni.
  Itt van nekem egy példa Sárospatak mellett.Építettek sárból egy házat,5 gyerek van.Szinte mindent maguk termelnek meg csak saját maguknak.Nincs nagy birtokuk.Nekik elég.
  Rögtön azzal kezded hogy hogy nem lehet megcsinálni.Azzal kell kezdeni,hogy hogy lehetne megoldani..
  Az az érzésem a Te családod ,vagyis Ti sosem éltetek szétszórva mint mi,hogy 3-an háromfelé.
  Mert akkor még azt hinnéd hogy van más választásod..és VÉGED..

 51. 45:Olyan dátum nincs, amikor a gazdaság összeomlik. Az összeomlás kellős közepén vagyunk. Csak azért, mert bennünket még nem ért el, attól függetlenül már létezik és szép lassan mindegyikünknek számolni kell vele. Ez egy folyamat. Már tapasztalhatjuk egyes jeleit annak, ami máshol már maga a valóság.

  Most olvastam, hogy Csaba testvér látogatást tett Argentínában, megmutattak neki egy nyomornegyedet és azt mondta, hogy Erdély legeldugodtabb, legkoszosabb putrija sem néz ki úgy, mint az a nyomornegyed. Az ott élő emberek hihetetlen lelki-szellemi-anyagi mélynyomorban, középkori állapotok közt élnek és ez igaz lassan a világ népességének nagy részére. Amikor megkérdezte, hogy hány ilyen nyomortelep van még a fővárosban és környékén, azt mondták neki, mintegy kétszáz.

  De ez csak egy ország és egy főváros a sok közül. Képzeljük el, mi lehet Afrikában, ahol ezrével halnak éhen naponta. Élelem, ivóvíz, gyógyszerek nélkül. A napi egy marék rizs és a tiszta ivóvíz is luxusnak számít. Máshol háborúk dúlnak, ez is összeomlás az ott élőknek vagy akár a természeti katasztrófák, lásd Japán egy városát egyik pillanatról a másikra érte el a totális összeomlás.

  Az összeomlás tehát már tart. Hogy bennünket mikor ér el, már Európában is egyre többen érzik, hogy szorul a nadrágszíj, felgyorsultak a folyamatok. Egy éve még 10 ezer Ft-ért tankoltam tele az autómat, fél éve 12 ezerért, most meg 14 ezerért. A rezsi is több lesz fokozatosan, az élelmiszerek ára is növekszik, csakúgy mint a munkanélküliség, a fizetések stagnálnak, a folyamatok gyorsulnak.

  Bizonyos helyeken már most is küszködnek az emberek hazánkban is, mégha Csaba testvér szavaival élve ez még mindig messze jobb helyzet Erdélyben, mint a teljes nyomor, mert ő ezekkel a gyerekekkel foglalkozik már évtizedek óta és van valós tapasztalata. Nekünk még pár évig valószínű nem kell félnünk ettől, de ezt a pár évet jól ki kell használni a felkészülésre, életmódváltásra, hogy elkerüljük a nyomort.

  Mindenkinek szüksége van egy megújulásra, befeléfordulásra, változtatásra. Emellett szükséges az összefogás és hogy megosszuk egymással, amink van. Csak rajtunk múlik, hogy mennyire lesz részünk az összeomlásban, ami már nagyon is valós jelenség a világban, hiszen ez nem más, mint magának az egyes embernek a válsága, a gazdaság összeomlása csak egy külső tünete ennek.

  Tehát konkrét időpont nincs az összeomlásra, csak bizonyos folyamatok és események következnek be, amelyek hatással lesznek az egyes emberre és társadalmakra, emberiségre. Csak rajtunk múlik, hogy ez mennyire érint bennünket, mennyire vagyunk képesek változtatni önmagunkon, mennyire fogunk össze és osztjuk meg egymással, amink van.

  Vajon mennyire múlt az egyes japán embereken, amikor egy tízezres várost elvitt a cunami, vagy mennyire múlt az egyes líbiain, aki Kadhafi nehéztüzérségének áldozata lett, vagy mennyire múlik az egyes argentin nyomortelepen élőn, vagy afrikai éhezőn, hogy mi lesz a sorsa?

  Mennyire tudom én ezeket befolyásolni és mennyire tudom önmagam sorsát befolyásolni? Meg kell tennünk a tőlünk telhető legtöbbet, ott ahol élünk, amilyen képességeink és lehetőségeink vannak, akkor nyugodt lelkiismerettel élhetünk, a többi a Teremtőre van bízva.

 52. Ne higgye senki, hogy a kép amit festettem gyászos. Nem, nem! Ez a rózsaszín!
  Feltéleleztem ugyanis, hogy nincs probléma a kis birtok állataival, növényeivel, s kellő szakértelemmel rendelkezünk. De mint tudjuk a mezőgazdaságban:
  -betegségek, árvíz, belvíz, tolvajok, lenyúlós állatorvos, megfizethetelen takarmány, nyomott felvásárlási ár, irígy szomszéd, KÖJÁL, HACCP, VPOP.

 53. 52!
  És még én szedek néha frontint.. 🙂
  Mit mondott Lázár?Mindenkinek a saját szintjén kell kaparkodni..És igaza van.Felfelé nyalni,lefelé taposni.Mindenkit.
  Senki nem fogja helyetted a problémádat megoldani.Mindenkinek megvan a magáé.

  Tibor bá itt az óvó bácsitok úgy látom.. 🙂
  Majd mond nektek néhány vígasztaló szót..

 54. A legnagyobb problémát szerintem is a nukleáris szennyeződés fogja okozni, kivéve persze ha nem atomháború lesz a végünk, ami egyből lesöpri a fél bolygót. Ez ellen nem fogunk tudni védekezni, képtelenség. A legtöbb túlélő Afrika, Ázsia, Közép- és Dél-Amerika dzsungeleiben lesz, innen fog kezdődni az élet újra, Európa meg majd regenerálódik. De tegyük fel, hogy nincs nukleáris szennyeződés.Tibor bá’ éppen, hogy az időskort fogjuk a legtöbben megúszni. Az összeomlás után a legpitiánerebb betegségekben fogunk belehalni, a mai 20-on, 30 és 40 éves korosztály kis valószínűséggel éri majd meg a Te korodat. A következő nemzedéknek lesz nagyobb esélye, a helyzet jobb ismerete miatt és persze, mert túl akar élni.

 55. Persze a számítógép előtt a fűtött szobában el lehet hülyéskedni erről a témáról, de úgy komolyan belegondolt bárki is, hogy mi lenne egy ilyen gazdasági összeomlás után?

  Lehet erre egyáltalán készülni? Nem jobb inkább rögtönözni? Alkalmazkodni az új helyzetekhez?

  Igazából azt sem lehet tudni, hogy mire kell felkészülni.

  Tényleg visszazuhanunk a középkorba?

  Ez esetben elkerülhetetlen lesz, hogy 100 milliók, akár milliárdok halnak meg.
  Ha komolyan belegondolok ebbe az egészbe, elég depis leszek. Persze az még a jobbik eset, ha csak depis 🙂

 56. Szerintem,
  az egész felkészülés részünkről maximum 1 év átmeneti időre oldja meg a feltételezetten kialakuló problémákat. Meg azon is gondolkodtam múltkor, hogy részben hamis biztonságérzetet is ad, ami végképp nem jó.

  Gondoljunk csak bele, olyan nincs, hogy mindenre fel tudunk készülni, egyszerűen lehetetlen! Ha csak egy aprócska dolog fog hiányozni, semmit nem fog érni a felhalmozott holmik garmadája. Nyilván a csereeszközök jól jönnek majd, de abból vagy csak keveset lehet biztonsággal felhalmozni (pl. szavatosság, romlandóság, tárolóhely-kapacitás, fosztogatók – védelemre reálisan beinvesztálható költségek és erőforrások miatt), vagy csak bizonyos típusokból tudunk tartalékolni, ami koránt sem kielégítő, hiszen nem elégséges. Korábban a hatalmas padlástér, a pince, az istállók is csak egy család télire történő spájzolására, max. 1-2 év tartalékolásához adott lehetőséget! Egy kisházban, egy panellakásban erre esély sincs! Az emberek nagy többsége pedig ilyenekben él, és ez tetszik vagy sem, az egész társadalom problémája lesz, azoké is, akik viszonylag felkészülten érkeznek a történelem eme zűrös időszakába. A többség ereje mindig meghatározó volt, és az is lesz. Már csak azért is, mert egy abszolút kisebbség semmilyen körülmények között nem tud védekezni ekkora tömeggel szemben! Azok meg nem fognak maguktól kimúlni, ráadásul igazságtalannak fogják érezni a kialakult helyzetet. Az uralkodó elit meg kire támaszkodjon majd, ha nem rájuk? Ugye az senkiben sem merült fel, hogy nem lesz „uralkodó”? Pedig én ezt irtanám ki az emberiség rákfenéjéből elsőként, ha lehetne. De nem lehet! Ezért kell pusztulnunk…

  Szóval, tartalékolni mindenkinek másra és másra van lehetősége. Aranyat a legutolsó panelpatkány is vásárolhat és nem is hinnétek, hány ilyennek van már fegyvere is! Az elit sem tétlen. Én pont attól félek, hogy a mennyiség törvényei -bármit teszünk- megint felül fogják írni a minőség törvényeit. Tegyük fel, hogy van lehetőségem és ezt kihasználom, s tartalékolok 10 kg aranyat. De annak a rohadt Sorosnak tonnányi készletei vannak már most, csak úgy…

  Ha a népesség komolyan visszaesik, az összes probléma megoldódik. Bármit újra ki lehet találni, s az élet ment évezredekkel ezelőtt is, sokszor nem is akármilyen szinten. A lényeg, hogy egy faluban pl. csak egy cipész, egy méhész kell, aki már betöltött pozícióra pályázik, felesleges, a közösség szempontjából nem kívánatos. De hová lesz az a sokezer lakó, akik ma egy-egy 10emeletes lakótelep berkei közé szorultak? Egyáltalán hova tudnak majd kirajzani, mit fognak csinálni? És akik ma nyugalomban, hamis biztonságban érzik magukat, mit fognak mejd kezdeni velük? Törékeny egyensúly, és minden okosság, józanész és jószándék ellenére biztosan nem jelezhető előre szinte semmi.

  Tegyük fel -ne adj Isten-, hogy jön egy atomreaktor sérülés a közelünkben is. Az egész felkészülést felülírja. Én már abban gondolkodom, hogy legyen egy gyorsan mozdítható készletem, amivel azonnal útra lehet kelni, és legyen egy erőn belül teljesíthető általános készletem, amit azért hajlandó lennék bármikor felhagyni, ha a helyzet úgy hozza. Nem tudom mi a jobb megoldás, berendezkedni egy „várba”, vagy felkészülni a portyázásra, de abban biztos vagyok, hogy nem létezik tökéletes megoldás, így biztos felkészülés sem! Egyszerűen a jelenlegi körülmények és többségünk anyagi helyzete ezt nem teszi lehetővé.

  Akik Istent meg a megfoghatatlan energiákat, lényegében a nem létező segítőt keresik, azoknak azt üzenem, hogy vegyék tudomásul, ilyen segítség nem létezik! Azonban mindenkit bátorítok, mert van egy mindennél nagyobb erő, amit AKARATNAK hívnak, és ez valóban (ha úgy tetszik bizonyítottan) csodákra képes! Ha eljutottál oda, hogy fenntartások nélkül képes lennél mindenedet elveszíteni és hátrahagyni, akár most, akkor képes leszel akár a rákot is legyőzni. Ha azonban bármihez görcsösen ragaszkodsz, akár a tartalékaidhoz, pokoli világ fog hamarosan rád köszönteni…
  Üdv.:
  Cs.

 57. 59: Én hiszek a létező segítőben, Istenben. De nekünk kell megtennünk minden tőlünk telhetőt mindenkor, ott ahol élünk, lehetőségeinkhez és képességeinkhez mérten. És ha minden tőlünk telhetőt megteszünk, akkor bízhatjuk a többit Istenre.

  Meg vagyok győződve arról, hogy a világ azért tart itt, mert az egyes ember van válságban, aminek csak külső tüneteit tapasztaljuk az eseményekben. Az emberiség a pénz, birtoklás és fogyasztás mámorában él, teljes mértékben letért arról az útról, amit alázatnak, összefogásnak, egymással való megosztásnak nevezünk.

 58. 60-ra:
  Az ember sosem volt alázatos, segítő, meg összetartó. Ha úgy cselekedett, az az akkori aktuális érdekek miatt történt így. A probléma épphogy nem az egyes emberrel van, hiszen kielégítő feltételek között minden ember képes humánusan viselkedni. S ugyanez igaz fordítva is, az állandó problémák kihozzák az ördögöt belőlünk, vagy belebetegszünk. Ne akard individuális kiútkeresésből felülírni azt a tényt, hogy az ember mindenkor érdekből, ha úgy tetszik az évmilliók alatt kialakult belső ösztöneinek indíttatásából cselekszik. Valójában a társadalom romlott, nem az egyén, de ezt a kurva társadalmat az egyének hozták létre, hát mégiscsak felelős érte mindenki! Az embereket meg az ösztönök vezérlik, Maslow piramisáról bizonyára hallottál már.

  Ha van olyan isten, ami/aki folyamatosan beavatkozhat/beavatkozik a világ történéseibe, akkor a létező legszemetebb entitás a világban. Ha valóban a saját képmására teremtette az embert, hát akkor megint csak nyomdafestéket nem tűrő szavakat tudnék használni, miféle lételem is ő…

  Az ösztönök felülírására nincs lehetőségünk és ezt a tényt jelen pillanatban semmilyen entitás sem képes felülírni. A fékezésük, kordában tartásuk is komoly energiákat emészt fel az egyénben, egy részben szintén ösztönös, későbbi hozadék reményében. A fogyasztói társadalom buktatói éppoly károsak, mint korábban a nagy vallási filozófiával kibélelt középkori világ ostoba búcsúcédulái. Ha minden tőled telhetőt megteszel, nem lesz szükség semmilyen túlvilági segítő beavatkozására. Szerencsés úgymond lehetsz akkor is, ha egyenesen tagadod a létezését, ráadásul, ha mindent megtettél, akkor esélyesebb leszel ateistaként, mint egy „szent fazék”, aki az istentől várja a megoldást problémáira.

  A jelen kor embere többségében nem ismer sem Istent, sem embert. Utóbbi a nagyobb probléma, de történelmi (erkölcsi) gyökerei kétségkívül előbbire vezethetőek vissza. Szóval, ha jól esik, nyugodtan imádkozz a cselekedetekhez, de ne akarj másokat ennek érvényességéről és szükségességéről meggyőzni, mert egyfelől teljesen felesleges, másfelől bizonyíthatatlan, lényegében idő- és energiapocsékolás.

  Az összefogás magától ki fog alakulni, mihelyt a körülmények úgy hozzák, hogy a többség veszteségtől való félelme, vagy talán a hirtelen nyereség reménye felülmúlja a jelenlegi (köztudottan szar, de kétség kívül kényelmes) élet- és értékrendet. Arra semmi biztosítékot nem látok, hogy az „új értékrend” erkölcsileg a jelenlegi felett legyen, sőt…
  Cs.

 59. 24: Nekem gyors lesz a haldoklás. Se kert, se hozzáértés. De az egyéni kertecskékben amúgy sem hiszek, ott csak a húslevesbe való zöldségeket lehet megtermelni. Ha nem lesz röfihús meg szalonna meg kenyér akkor elsorvad a kisgazda.

 60. hmm.
  A téma végre újra erre a dologra terelődött, tehát még képben vagyunk.
  Nos, Tibor Bá rámutatott a túlélősdi legfontosabb momentumára.
  Egészségügy.

  Tisztítószert, szappant, fertőtlenítőt meg lehet tanulni készíteni. Cipőt, ruhát szintén.

  Zsebkendő? rongydarab, esetleg „kicsapod” és mész tovább.

  Tűzgyújtás? szikracsapók, tűzszerszámok, őskori módszerek, melyekkel egy túrázó tisztában kell legyen. Én már tudok gyufa nélkül tüzet gyújtani. Gyakorolni kell, ennyi az egész. A mai szikracsinálók 1000-2000 körül vannak és kb 10000 gyújtást bírnak ki. Kova, acél, tapló, és még lehetne folytatni.

  papír. Nos, ez gond lesz. Ha írni akarsz, vagy rajzolni, akkor bizony jó lenne. Ha csak „törölni kell, lesz majd lapulevél, nedves törlőrongy, egyéb házi furmány, vagy vízöblítés kannából, vödörből. A tűzhöz nem feltétel a papír.

  Világítás. Ez is sarkalatos dolog, de nem nélkülözhetetlen. Amúgy petrólámpa, gyertya és társaik. kézi meghajtással töltött lámpák, hasonlóan a lendkerekes kisautókhoz. Nem tudom jobban leírni, nem értek hozzá, de nekem van egy ilyenem.

  Cigi, kávé. egyértelmű, le kell szokni róla. DE. ha bagózol, akkor nem feltétlenül kell lemondani róla. sokmindenből lehet „cigit” készíteni. A legtöbb gyógynövényből pl. De akár említhetném a medveszőlőt is, vagy a csattanó maszlagot, bár ez mérgező ha nagy dózisban nyomod be. Szóval nem csak dohányt lehet szívni. Én pl. már gyújtottam olyan sodort cigire, ami mentából volt.
  Kávé ellen pedig ott a gabona, a makk, esetleg a kakukkfű. Szóval itt sem kell kétségbe esni.

  Lehet itt raktározni orrba szájba bármiből, bármennyit, nem az lesz a lényeg, hogy elég lesz-e, hanem hogy meg tudod e védeni. Ha kicsiny banánországunk gallyra megy, akkor első körben a belső konfliktusokkal kell szembe nézni. Nagyjából a helyi (magyarországi) veszélyforrásokkal tisztában vagyunk, ismerjük már nagyjából azokat, akik ebben a kis medencében élnek. Ha lecsengtek az első népritkítások, marad egy erős túlélőmag, akiknek szembe kell majd nézni a második hullámmal, ami a külföldről beáramló eszeveszett éhes tömeg lesz. Elég csak az arab világ brutális szokásaira gondolni, esetleg más népek vérgőzös tetteit elemezgetni. Ezektől mit fogsz majd várni, ahelyett, hogy nem úgy fognak majd köszönni, hogy Jónapot? Jönnek a kínaiak – kungfu, jönnek a japánok – nindzsák, jönnek az arabok – szentküldetéstudatú vérgőzös berserker állapot, jönnek az északi népek… szóval nem ismerheted, hogy mi lesz itt, de marha nagy vérengzést kell túlélni, ha itt tényleges végső összeomlás lesz.

  az elrakással kapcsolatban csak egy apró megjegyzés: Befőttként szinte bármit el lehet rakni, akár évekre is. Még a pörköltet, vagy a kocsonyát is. a kenyeret azt nem.

  Felhalmozni ezeket kell:
  – alapanyagok, amihez csak lehet
  – szerszámok, amit csak lehet
  – és a tudás, hogy ezeket alkalmazni tudd majd, ha eljön az idő
  – no meg persze élelmiszerkészlet legalább egy éves intervallumra, hogy a következő termésig kihúzd.
  – és persze fegyverzet, ami más témakör, itt nem megyek bele.

  No és visszakanyarodnék az elejére. Szóval hellyel közzel tudsz magadnak biztosítani mindent, egyet kivéve. Az egészséget. Ha itt beindul a dili, népirtás, meg hasonlók, nem fognak válogatni az emberek, hogy neked mi a foglalkozásod, az orvos is ugyanolyan halandó lesz, mint bárki más. Az éhes ember először szúrni fog, aztán enni, és mikor jóllakott, akkor fog érdeklődést mutatni, hogy no akkor most kit is nyírtam ki? Tehát invazív beavatkozást is elvégezni képes szakemberre ne számíts majd, ha eljő a szebb kor. A kisebb betegségeket, megfázás, csípések, kisebb sebek, esetleg még a törések is szóba jöhetnek, hellyel közzel orvosolni fogja tudni mindenki, de a komolyabb beavatkozást, amihez komoly tudás és biztos kéz kell majd, nem ogja elvégezni senki. A sebfertőződés, a testen belüli gyulladások eséllye olyan magasra fog szökni, hogy hiába szedik majd ki belőled a golyót, a sebláz el fog vinni napokon belül. A fogorvos lesz a legkeresettebb dolog, mert ha valakit hasba fognak szúrni, az simán el fog vérezni, de ha valakinek a foga fog fájni, még a fél karját is oda fogja adni, csak valaki húzza ki azt a fogat.
  Hozzáteszem, ha a szuvas fogat nem kezelik, akkor abból is halálos kimenetel lehet.

  Antibiotikumot ma már csak gyógyszertár-rablással lehet szerezni, esetleg orvoslefizetéssel. Vagy a másik megoldás, hogy színlelsz egy betegséget és a doki kiírja, te kiváltod, majd elrakod.

  Mi tehát a lényeg?
  őskori szintre fogunk visszaesni, mert nem lesznek, akik továbbadják majd a tudást szakszerűen.
  Az öregek, betegek pedig, mint az elefántok, el fognak szépen vonulni az ő kis uccsó fekhelyükre…

 61. 57: A következő nemzedéknek a peak oil-nál sokkal nagyobb békát-, a peak soil-t kell lenyelnie. 60 év múlva már szinte sehol sem lesz humusz, mert az évi kétszeri szántás miatt eloxidálódik. Talán Afrikában és Ausztráliában jobb a helyzet. Csak azok az ősemberszerű földművesek maradnak fenn hosszútávon, akik Baji Béla módszerével gazdálkodnak…

 62. Látom, rátok jött a pesszimista siránkozás. Csongor meg a 10 millióért aggódik a panelekben. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
  A ma esti RTL Club hírek hosszú perceket szánt a magyarországi nyomor ecsetelésére. Havonta 5-6000 család áll be a fizetőképtelenek sorába, vagy kölcsön törlesztés, vagy közüzemi tartozás. Azt kell kitotóznunk, hogy mi lesz. Orbán Viktor előtt két lehetőség van: 1) Biztosítja minden magyar állampolgár részére a minimális létszükségletet. 2) Nem törődik a leszakadt tömegekkel, és a lázadást drasztikusan leveri százezrek legyilkolásával, akik nem akartak télen kihűlni, megfagyni, éhen halni.
  Az első esetben be lesz vezetve jegyrendszer, és az emberek úgy segítenek magukon, ahogy tudnak, mint a háború alatt. Ez 1-3 éven belül lehetséges. A rend fenn lesz tartva, ameddig az ország képes eltartani magát. Elképzelhető, hogy ha nem leszek „külpolitikai események” akkor az ország megszervezi magát.
  A második esetben (ami 2-3 éven belül következhet, illetve az első eset fenntarthatatlanságát követve áll elő kb. 5 év múlva). Lesznek fosztogatások, amik az élelmiszer raktáraknál fognak kezdődni. A közrend részleges összeomlásának bekövetkezésére a rendezett körülmények között élők önvédelmi szervezkedésekbe fognak kezdeni.
  Vagyis igenis jó stratégia megerősíteni a házadat, és alapvető dolgokból készletezni. Az idő múlásával a támadások eldurvulnak, de ezzel párhuzamosan az önszerveződés is egyre hatékonyabbá válik. A maradék társadalom mozgás irányát előre látni nem lehet, majd amikor bekövetkezi, akkor kell improvizálni. De az improvizáláshoz tartalékok kellenek mindenféle módon. Olaj még bőségesen van és lesz a megfelelő áron. Oda kell hatni, hogy az üzemanyagot, energiát és a rendkívülien megdrágult olajszármazékokat meg tud venni magadnak, vagy ki tud váltani munkával, tudással, leleményességgel. És, nem kell beszarni. Az ismeretlen sose annyira rossz, mint előre feltételezzük. Természetesen én nem egy elkényeztetett generációban gondolkodom, hanem abban, amit ismerek, a sajátoméban.

 63. Aggódik a rosszseb a panellakókért! Én épp amiatt aggódom, hogy azok a panellakók olyat tesznek, amire én per pillanat nem tudok felkészülni, ill. ami a felkészülésemmel elért esélyeimet komolyan csökkenti majd.

 64. Az összeomlás valóban egy folyamat, és már régóta tart. Bob Chapmans heti pénzügyi összefoglalóiban erről a folyamatról ír. A Wall Street politikai és gazdasági bűnözői „a színfalak mögött előre eltervezik” sötét üzelmeiket. „És nagy a tülekedés, mert tudják, hogy a világ pénzügyi szerkezetének vége, és az utolsó pillanatig annyit akarnak lopni, amennyit csak bírnak az összeomlás előtt.” Az amerikai kötvénypiac lejtmenete már hónapokkal ezelőtt elkezdődött, ezzel a világ tudomásul vette, hogy az USA csődbe ment. „
  Bővebben: http://href.hu/x/exkj Még csak annyit, hogy ezen bűnözők kezében hatalmas anyagi tőke összpontosul, és az a fajta anarchikus állapot, amit itt leirtok, szerintem nem lesz.A felvett hiteleket vissza fogják fizettetni, és egy fasisztoid világkormánynak jut majd az ellenőrző szerep.Az internet használat óta már mindent tudnak mindenkiről.És az emberi félelem sajna majd nekik dolgozik.

 65. Figyeljetek,
  amikor a csernobili katasztrófa történt, mindenki biztos volt benne, hogy minimum 50 évre lakatlanná válik a kiürített zóna. Jelenleg ott tartanak, hogy -igaz nem kis kockázatot vállalva- sokan visszaköltöznek eredeti házaikba, és vígan élnek a zónában. Külön tudóscsoport alakult a vegetációval kapcsolatos anomáliák feltárására, mert a növényzet sokkal hamarabb regenerálódott, mint azt várták. Nem azt akarom ezzel sugallni, hogy bármivel szembe lehet ész nélkül menni, de az biztos, hogy amennyiben a természet kap regenerációra időt, csodákat művel önmagával. Ez az alkalmazkodás és az evolúció fehéren – feketén! Tehát azon a ponton kell valahogy átbillenni, hogy ennyi ember, ilyen vehemensen szipolyozza ki környezetét. Számos „megoldás” szóba jöhet és koránt sem biztos, hogy egy hullámban fognak érkezni. Tehát felkészülni nem lehet, de bárki maximalizálhatja a saját jelenlegi környezetében túlélési lehetőségeit.

  Számomra a legvészjóslóbb árny a Tiborbá által vizionált lassú elszegényedés, mert ebben az esetben mindig lesznek, akik kitaszítottak, és az általunk áhított közösségi változás soha sem fog eljönni. Helyette lesz félelem, bizonytalanság és a társadalmat tovább rohasztó nyomor. Erre sem lehet túlélő készletekkel készülni, hiszen ebben az esetben addig tudod kihúzni, amíg egészséges vagy és van munkád. A jelenlegi rendszertől megszabadulni, ma, teljességgel lehetetlen. Egyetértek azokkal a hozzászólókkal, akik a tiszta mezőgazdaságból – állattartásból történő megélhetés buktatóit ecsetelgették! Segítő háttér, anyagi javak nélkül nem megy. De azt is meg kell/ett korábban teremteni, fel kellett halmozni, amire most már nincs lehetőség (de biztosan nagyságrendekkel kisebb, ha van is esély).

  Nyilván azt senki sem tiltja, hogy akinek van megtakarítási lehetősége, azt értelmesen hasznosítsa. Én például biztosan nem vennék százával cigarettát, vagy mondjuk pálinkát, de tuti, hogy még idén beszerzek egy vörösréz üstöt. Az sokmindenre jó lehet még, és ha nem óriási méretekben gondolkodok, akár anyagában, akár funkciójában később biztosan hasznosítható lesz. Átgondoltam, hogy mik azok a dolgok, amiket pánikban mindenki be tud, így biztosan be fog szerezni. Azt is megszámvetettem, hogy mik azok, amik biztosan ott lesznek mások tartalékaiban is. Akkor tudsz a „szarból várat építeni”, ha most kitalálsz valamit, ami később majd igen nagy eséllyel csak a Te tartalékaid között lesz megtalálható, legyen szó értékről, tárgyakról, szerszámokról, tudásról vagy információról.

  A gyógyszerek között számos olyan megtalálható ma, amelyek bizonyos betegségekben nélkülözhetetlenek, és ezek között nem csak az antibiotikumokat találjuk. Figyelembe véve az asztmások számát, vagy a szív- és érrendszeri betegségeket, ill. a vmilyen. szervi elégtelenségekben szenvedőket, szinte nem lesz olyan család, aki ezt a sokkot a felvázolt formában komoly veszteségek nélkül túlélhetné. Én éppen ezért bízom abban, hogy az ellátórendszerek nem egyik napról a másikra fognak összeomlani, és abban meg biztos vagyok, hogy aki tud fizetni, az továbbra is megvásárolhatja az adott szolgáltatásokat. Legyünk őszinték, aki ma beteg, és nincs összeköttetése, vagy egy valog pénze a gyógyuláshoz, már most is szó szerint megdögölhet.

  Ne hagyjuk ki a túlélési lehetőségekből az éppen regnálók szándékait és várható megnyilatkozásait sem! Már most is sokminden körvonalazódik, s egy esetleges hatalmi szétcsúszás esetén a helyzet lokálisan tovább bonyolódhat… Nem mindegy, hogy a tartalékainkkal kapcsolatban lesz -e bármilyen szándékuk, akár a megkaparintását, akár az ellehetetlenítését, akár az egyszerű ostoba megsemmisítését illetően!
  Cs.

 66. 69-re:
  Én is ettől félek leginkább.
  Egy mikrochippel ma már tényleg elvehetik a lelkünket is, s a mátrixban bemutatott világot hozhatnak létre.

 67. Első és megdönthetetlen MÉZ!Itt az antibiotikumot ki is pipáltam a tárazáson felül.+ kaptár a jövőben.Nem fogyasztok gyógyszereket,a mesterséges dolgokat ha lehet kerülöm.Tartósító szerek több évre.Spangli,na jobban nézz utána(szabad földön is megnő,palántálni sem kell és termel thc-t mind,a fináncok ezért járják a tájat szezon vége felé)Mák megoldva.Szerves kémia 😀 .
  Dohány természetesen ültetni kell a nikotin nem csak minket öl,de a rovarokat is.Régen áztatták és ezzel permeteztek.Így függő volt mindenki.Áram megoldva ezzel hiba nem lesz!A következő generáció meg ki kell képezni!Szakkönyvek töménytelen mennyiségben.Elektromos kütyüket,hozzávalókat nem kell tárazni lesz bőven.Amit viszont relatív sokat fogok tárazni óvszer.Ez lesz a legjobb csere alap,az antibébivel együtt 😀 .Az ehhez tartozó kör a neylon harisnyával,tamponnal kiegészítve.Sőt bármit amiért egy nő meghalni is hajlandó!Tudom ez gonosz,de az élet nem szódavíz.Régen is otthon főzték a szappant mamáék így ezzel sem lesz gond,bár lereszelése nem lesz felemelő érzés.Mert a mosógépünk működni fog,bár lehet én tekerem ha a hűtőnek is kell áram.Gyertya a méhek gondoskodnak róla.Ha jól tudom a századfordulón még élt a törvény kaptár fosztást akár halál büntivel is lehetett jutalmazni.Nem véletlen gondolom.
  A hitelről a svájci frank nagyon sokáig 164 volt(kb. 10éven át ha nem több).A váltás romlása mesterséges.Mondva kereslet-kínálat piaca.Mivel foglalkozásomat nézve életművész vagyok ezért nem aggódom.Eddig is bármit bevállaltam,mert mindig kevés volt a pénz.Vagy az életvitelem volt nem szórványos.Erről inkább nem mesélek.(etettem már tigrist is mert épp azt fizették jól)A munka nem szégyen a tanulással meg több lettem.A diploma szép és jó ha igazolni kell valamit.Bár a jobb állás interjúkon megkérdik:Ne haragudjon ki tanította? 😀
  Egy szóval bár mi lesz is állok elébe.A Dűnében volt a mondat ha emlékezetem nem csal.A félelem az elme gyilkosa!…

 68. 72: Olyan mondás is van, hogy jobb félni, mint megijedni! A félelem késztet arra, hogy átgondolj lehetséges forgatókönyveket, és ezáltal fel is készülj, ne váratlanul érjen ami jön. Ne csak azt vedd majd észre, hogy nincs adás a tv-ben, és meleg lett a sör a hűtőben.

 69. 72-re:
  Nézd, szerintem így nem lehet hozzáállni a dolgokhoz!
  Úgy írsz minderről, mintha már most is így élnél, vagy legalább minden pontját kipróbáltad volna.

  Én próbáltam már kézi tekerős mosógépet hajtani. Jópofa,de tuti nem szaroznék vele, és biztosan időm sem lenne rá. A lavor – súrolókefe egyszerűbb megoldás. Részint koszosan élni, na ez már egy kihívás is, de kényszer egyben, tehát nem árt kipróbálni egy nomád táborban, milyen érzés napi 10l vízzel tisztálkodni. Próbáltam magamon kísérletezve antibiotikum helyettesítőket is, és több népi gyógymódot teszteltem. Nem igazán sikerült. Amikor a kúra vége felé még nagyobb dózisú antibiotikum kellett, akkor inkább abból tartalékoltam, és ebben bízok, mintsem hamis illúzióban ringassam magam valami olyat illetően, amiről kvázi csak olvastam, hogy jó lehet. Látjátok, ez a legfontosabb! Kipróbálni mindazt, amiről beszélünk.

  Ezért becsülöm nagyra például Jánost, aki az egyik korábbi poszt kertészeti tanácsaihoz szükséges információkat verítékes munkával, konkrét tapasztalatokkal szerezte meg.
  Tiborbá sok tanácsában is ez az igazán értékes. Kipróbált, kiforrt módszerek és gondolatok. Nehéz ilyesmikre puszta ötleteléssel akadni…
  Cs.

 70. 74: Egyszer hallottam Eperjes Károlynak(Szamócának) egy előadását, aki azt mondta, hogy jobb megijedni, mint félni.
  Mert ha megijed valaki, akkor legfeljebb becsinál, de utána tisztába teszi magát. Ellenben félelemben élni felemészti az emberet. Ebben is van valami igazság, persze jobb, ha felkészülünk, de ezt ne félelemből tegyük, hanem éljünk olyan életet, amilyet mindig is élnénk.

 71. 74:Megnyugtatásul közlöm próbáltam mind.Novemberben csapról fürödni hideg vízzel nem leány álom a kültéren.(Rendszeres volt nem alkalmi)Általam megfigyelt tendencia az éhség 3-4 nap után csillapodik.Egyre kevesebbel is beéred.(fogysz az igaz ,de tudod normalizálni a dolgokat)Nomád körülmény?Lakókocsi wc. nélkül,tanya áram nélkül,víz 2,2 grm/l vassal,mikor a bútort vágod fel tüzelni csináltam mind.Nagyon új azt hiszem már nem lesz.Ja igen 3 nap után már fel sem tűnik,hogy nem fürödtél.
  73:Úgy át van ez gondolva,hogy csak na!Felkészültem,átgondoltam eszerint is csináltam ezért nincs mitől félnem.Kézügyességem az van.Nem a fejemből élek fizikai munkát csinálok napi 10-12 órában.Télen is.Nyáron néha több.Eredménye is megvan.Ezért írtam anno 1500m2 fel rúgása tudom milyen.Nem fotelhuszár vagyok :O

 72. 43: ha a mában filléres szerszámokat veszel, akkor azokat abban a minutumban viheted a vasgyűjtőbe ! A tartós szerszámok árát minden időben megkérték.
  59: milyen alapon nevezed nemzettestvéredet panelpatkánynak ? Nem tudhatjuk, hogy miért él panelban !
  64: Krisna-völgyben sem esznek évek óta húst, mégsem sorvadnak el. Nem hinni kell, hanem meg kell próbálni.
  65: a beáramló tömeg busszal fog jönni, vagy menetfelszereléssel száz meg száz kilométereket gyalogol üres hassal ? Az irodai papír egy részét gyűjteni kell, nem az iratmegsemmisítőbe dobni.
  68: nem tudnak semmit sem tenni, sajnos ! Várni fogják a Megváltót.
  74: napi 5-8 liter hideg vízben fürdök-mosakszom télen-nyáron. Fogmosásra szappant használok. Az influenza „megszerzése” előtt szilvapárlatos garatöblítést (fertőtlenítés !) végzek. Ha mégis folyna a taknyom-nyálam, akkor a kertből szedett (ill. szárított) menta-citromfű-kakukkfű teával kigyógyítom magam (napi 4-5 liter).

 73. Válságban az atomerőműveket is leállítják? Csak mert ha nem, akkor lesz áram nyugi. Paks magában bőven meg fogja termelni az akkor már kihalt nagyfogyasztók nélküli országot.

  Egyébként vicc nem, hogy minden infrastruktúra itt van, csak nem fog működni, mert nincs pénz. A pénz eddig is a bizalom jele volt, és ez fog elveszni, tömören röviden ez a válság. Ha normális emberek irányítanák az országot, vagy ilyenek vennék át válság idején, akkor a legelső feladat lenne a pénz iránti bizalom visszaállítása.

  Ilyen fekete forgatókönyvre én nem készülök, hogy szinte semmi sem lesz kapható, és önellátónak kell lenni, ez úgysem fog menni.

  Válság vajon együtt jár majd az EU és schengen felbomlásával is? És érvényes útleveletek van? Mert nekem nincs. Egyelőre nincs rá szükségem.

  Gyógyszerfelhalmozás? Tök felesleges, az átlag magyar már úgy tele lett tömve antibiotikummal, hogy úgysem hatnak.

  És mi van egy nyamvadt vakbélgyulladással? Ma 2 nap után kiszórnak a kórházból, ha még nem perforált, tök rutin műtét, de mégis elvisz 1-2 hét alatt, ha nem operálnak meg.
  Egyanez lehet egy epekővel.

  Javaslom szedesse még most ki minden felesleges szervét, nem lesz gond vele később 🙂
  Én már kiszedettem 🙂

 74. Oké a villamos hálózatról mint olyan halovány fogalmunk sincs.Ezt sokak részéről folyamatosan olvasom.Itt leszögezném.A villany csak a mesében szállítható messzire.A rendszer összetett,kialakítása szintén.A folyamatos ellátás jelenleg a fizikai kialakítás miatt lehetséges.Gyűrű,sugaras,csillag és ezek kombinációja miatt.Mert ha a vezeték leszakad (és csinálja na meg folyamatosan) akkor se maradj áram nélkül!De nem lesz aki összeszegelje a sérült szakaszt!!!Keróval,hogy megy ki a szolgáltató terepre?HM?Marad a szélkerék,etc. ha áramot akarsz.Ez a tény!Az atomerőműved meg hamarosan fűtőanyag nélkül nem fog termelni egyik sem.Hűteni azt meg nem fogják max ha Maon.Ésszel lesznek az utolsó percben szarkofágba helyezik az utcsó tételeket.

 75. Ha egy pár száz túlélőművész egymástól elszigetelve remeteként elvegetál az a nullánál is kevesebb. Valami olyasmiben kellene gondolkozni mint az izraelieknél lévő kibucok és mosávok. Állítólag minden közös, nincs magántulajdon, a pénzhasználat csak nagyon korlátozott. Az ország gdp-jének 40%-át ők állítják elő annyira sikeres.

 76. 78

  🙂

  Na ennyire azért nem vittem túlzásba, és az nem perforál 🙂

 77. 81:A GDP a te megtévesztésedre és a Soros féléknek van!A GNI meg nekünk halandóknak!A kommunizmusból pedig nem kérek még ha ezen vallásúak is alkották meg ez előtt is!

 78. 80

  Nod, tényleg azt hiszed, hogy egy válság idején minden szakember az otthon felhalmozott babkonzervét fogja majszolni?
  És minden leáll majd?
  Komolyan azt hiszed, hogy továbbra sem lesz, aki megjavítsa az elszakadt vezetékeket?
  Balhé esetén sok ember lesz, aki akár ingyen (értsd, pénz nélkül) is dolgozik majd, ha azért, hogy előrébb menjen a szekér.

  A fő probléma ott van, hogy „civilázalt” aggyal gondolkudunk, elmélkedünk egy olyan szituációról, ahol már nem megy minden flottul és a civilizáció részben megszűnik.
  Ha ez utóbbi megtörténik, akkor maga az ember is „átszellemül” gyorsabban, mint sokan gondolnák, és az LCD TV-k helyett más dolgok fognak priooritást élvezni.
  Mindezt igazán nem tudjuk átérezni mindaddig, amíg nem kapunk belőle ízelítőt a valóságban.

  Nem tudom nálunk milyen rendszer van, valóban nem értek a hálózathoz, de azt tudom, hogy 30 év után rájöttek az okos E-on szakik, hogy „távtartókat” szereljenek a két oszlop közt a vezetékre, hogy a viharos szél ne üsse össze őket ezzel zárlatot okozva.

  Szakadt is le már vezeték, és baromira nem volt villany, már mi is kezdtünk aggódni a hűtőláda miatt.
  De volt, ahol napokon kerszetül nem volt áram, biztos emlékszel még rá, be is perelték az E-on-t.

  Paksra sem kerül szarkofág nyugi, sőt még kap két blokkot, akár az ország energiaszükségének 80%-át is adhatja majd.
  Ez most a forgatókönyv.

  Argentína is átment a válságon, és elég szép fejlődést produkál, bár amiről most itt beszélgetünk, bár kimondatlan maradt, de globális válságnak gondolom, bár ilyen sincs, mert nem mindenki az USA csöcsein lóg.

 79. Egyébként Argentínában a válság idején 2 atomreaktor üzemelt és nem olvadtak le. Sőt orosz segítséggel tervezik a harmadik megépítését.

 80. No, ez a szappannal fogmosás nekem új. Bár anak idején anyám mondta, hogy ha még egyszer csúnyán beszélek, szappannal mossa ki a szám, de hogy valaki szántszándékkal tegye azt magával, az nekem új.

 81. Csak érdekességképpen:
  A cukorturizmus meg beindult a szlovákokhoz.
  Ott sacc/kb. 1 euro/kg a kristálycukor.
  Nemrég volt szerencsém látni kinti élelmiszerüzelet,
  mindenki reszkető kézzel nyúlt a cukor után…….
  A magyar vásárlók persze 10-es fólia számra pakkolják.
  Milyen könnyen beindul spájolási pánik.

 82. „….beindul a spájzolási pánik….” 🙂

 83. A mai poszt után estére ajánlom még a

  „aftermath population zero” című dokufilm megtekintését.

  Tök érdekes dolgok vannak benn. Többek közt az atomerőművek is előkerülnek.
  Magyarul sajna nem tudtam letölteni a netről, csak inglisül.

 84. 88

  Németországból meg 69 cent/kg hozott a sógorom cukrot. Ez nem feltétlen spájzolás, inkább spórolás, egyszerűbben sokkal olcsóbb, mint nálunk. A cukor meg szerencsére nem romlik meg. De nem csak a cukor olcsóbb náluk…

 85. El foglak keseríteni.Amikor nálad áram hiány van ott már nagyon sok vezeték leszakadt.(keresztbe kapcsolások,a nagyfesz.rendszeren)Nem bírja az időjárást,tudod van az a páratartalom amit Tibor bá pedzegetett.Jég a vezeték nem bírja a súlyát és ez csak egy.Tudod a remény hal meg utoljára.Részvétem.A paradicsomos bab konzervvel pedig hónapokig ki lehet bírni.Ne fitymáld le!Emlékszem mikor emberek még bejártak dolgozni a tönkre ment gyárba.Fizetést nem kaptak lelkesedtek az értelmes hamar lelépet nem várta meg lesz végkielégítés vagy sem.A megélhetősége fontosabb volt.Ők nyertek nem mentek tönkre nem éheztek.De látom soha nem voltál még igazán éhes.Nem áll le minden csak kihagy egyre többet.A vége leáll.Főleg az elektromos rendszer.Alapvető fizikai tények miatt.(Teljesítmény vs meddő)= cos fi)
  Tehát erőmű hállózat fogyasztó.Erőmű első fel kell gerjeszteni,illeszteni,rákapcsolni.Kikapcsolás… legerjesztés különben lesz egy csomó javítani való két-három hónapra.Ezt ki fogja legyártani,kiszállítani?Az a fránya cos fi.Piszok Lenz meg a törvénye.Az RLC tagok összetettsége fúj!
  Na meg nekem is mert nem hiszem,hogy kéz a kézben építjük a cucializmust(H.Géza)Meg azt,hogy az állam majd megoldja és lesz újra 3,60 a vekni 2 a HTO.
  Na meg neki is hiszek:
  http://WWW.fn.hu/makro/20110324 /varro_szisztematikus_olajhiany_lesz/
  Láttam épp elég üres polcot boltban.Nem szatyorban élek csukott szemmel.Strucc politikát folytatva!Próbálom magam függetleníteni az állam óvó kezeitől.Nem akarom még gazdagabbá tenni őket magam meg szegényebbé.Nem akarom eltartani Kovácsék 6-8 gyerekét,mert csinálni mindenki tudja felnevelni.Az a feladat!Közben Kovács megélhetési bűnöző,ha hozzánk jön nehezen távozik.Igen,tárazok,mert felélni könnyű megtermelni az a feladat.Meg,beosztani.Tudom milyen csórónak lenni meg gazdagnak.Tudom milyen mikor nincs!
  Az urán készlet meg sajna véges.A szabad piacon lehet beszerezni.Az erőmű felépítéséről is vannak halvány elképzeléseim.
  A felvásárlást közgazdaságilag megközelítve vicc.Javak és hiányuk.

 86. 75:
  OK. Mert volt pár lazán odadobott mondatod, mint pl. a szerves kémia a mákkal, ami azért nem ilyen egyszerű. Én az indiai kender ültetésére sem ösztönöznék, a dohány (nikotin) kerti használata ellenben szerintem is kiváló ötlet. A többi becsülendő és elismerésre méltó részemről!

  76:
  A gyógyteás – gyógynövényes kúrákról az a véleményem, hogy mindenkinek más-más gyógymód jön be hatásosan. Nekem pl. a fokhagyma+méztől nem múlt el a torokgyulladásom, s a pálinkás gargalizálás sem mindig hozott kielégítő eredményt. Nyilván a szopogatós torokcukorkákat simán kiváltja. Egy kis majoranna főzet viszont volt, hogy teljesen rendbe tette a kötőhártya-gyulladásomat.

  76/59:
  A „panelpatkány” fogalma alatt kifejezetten azokat a konzumidiótákat értettem, akik mindenüket feláldozzák a jelen oltárán és jól érzik magukat a betondzsungelben, sőt lenézik azokat, akik onnan kitörni szeretnének. Már most szarnak mindenre és mindenkire, iszonyatos mennyiségű szemetet termelnek. Szóval nem az odakényszerült átlagnak szántam ezt a kifejezést, ezért is írtam róluk kellő tisztelettel és sajnálkozva a hozzászólásom első részében. Azért az érdekes, hogy ezt a fenntarthatatlan életformát az elmúlt 60 évben mindenki támogatta, most is rengeteg pénz kerül kifizetésre távhőtámogatás vagy biz. -sztem. teljesen felesleges- panelprogramok formájában.

  76/64:
  Minimális állati fehérjére szükségünk van. Nem mindenkinek a szervezetet bírja ki egészségesen a vegán étkezést.

  76/68:
  Ha a fűtés – tüzelő kérdését meg tudnánk oldani, az élelmezésre van már működő példa Kubából. Most Tiborbá majd megint jön, hogy meg akarom váltani a világot…
  —————————————
  Elképzelhető, hogy egy ideig még a szeméttelepek feltúrásával is megpróbálunk majd másodnyersanyagokhoz jutni.

  Az atomerőművek biztosan nem állnak majd le, max. azátlagembernek nem, ill. korlátozásokkal jön az áram.
  Cs.

 87. 92 Nod, nem akarok baromságokról vitatkozni. Ez egy zsákfalu amiben élek, és mikor az utcán látom a lelogó vezetéket, nem is egyet az oszlopról, akkor nem kell atomfizikusnak lennem, hogy kitaláljam, miért nincs áram.

  Mellesleg tél sem volt, csak egy kicsit erősebb szél a szokásosnál. Tudod ez egy ilyen hely. Ha vihar van, akkor rendszeresek az áramkimaradások. Ez tény, hiába jössz nekem fizikai képletekkel.

  A paradicsomos babkonzervedhez meg jó étvágyat! Hónapok múltán szerintem már örülni is fogsz neki, ha elfogy.

  Én sem szatyorba élek, tudom, hogy súlyos zsákutcába futott az emberiség, de nem gondolom, hogy a babkonzerv a megoldás.

  Ha milliárdoknak kell meghalni, akkor meghalunk, akár én is, nem érdekel különösebben. Jöjjön, aminek jönnie kell, ez olyan meddő vita.

 88. 88,91:
  Erről jut eszembe, tavaly raktam el nem kevés cukrot és sót, mivel korlátlan ideig szavatosak, de őszintén szólva itthon a mindennapi étkezésben alig használunk belőlük… Aki befőzne, vagy tartósítana, annak az én tartalékom vajmi kevés, én meg talán ellennék nélkülük is. Megint egy példa a tartalékok mértékére, hiszen komoly szándékkal nem 20-30 kg, hanem több mázsányi jön számításba.

 89. 91:
  Hát éppen ez az.Cukrot hozott!!! Van értelmes tartós
  élelmiszer is.Pl. a szlovákoknál van 0,4 euróért finom
  halkonzerv választék.( 0,15 euro+ üveg -től sör,de ez most
  nem erről szól 🙂 )
  Szóval csak annyit próbálok itt megvilágítani:
  Több minden van ami ár/érték arányban megéri,de nem számít.
  Mindenki a cukorra bukik és kész.1 ismerősöm már meg van bízva,
  ha kimegy 60 kg-ot kell hoznia csak a szűk haveri körének!
  Viszik mint a cukrot – értem már
  De nem írom le többet a cukor szót,mert még letilt Tibor bá.
  🙂

 90. 96

  Szerintem ezért nem fog letiltani Tibor bá.

  Csongornak meg egész egyszerűen igaza van. Ha valaki komolyan spájzolni akar, annak már most meg kell kezdeni a raktárkészletek felduzzasztását, és nem a szokásos hétvégi bevásárlás mértékében, hanem mindig többet az elfogyasztottnál. Amíg megy minden a rendes kerékvágásban addig lehet frissíteni a készleteket, hogy ne romoljon meg.

  De mit ér mindez? Kitolni a haláltusát pár hónappal?

  Mert itt sokan úgy beszélnek Tibor bá indító posztja után, mintha egyik napról a másikra beütne a krach, és napokon belül semmi nem lesz elérhető.
  Ezt nem hiszem el, de ha így is lenne, mint mondtam a készletekkel max pár hónapig lehet kihúzni.

  Ha valaki veteményez és az idő is jó, akkor is minimum ört kell álljon minden éjjel a veteményese mellett. Mit ér az egész évi munka, ha más felszedi a krumplit?

  Aztán mi van a házi kedvencekkel? A kutyákat és macskákat is fel kell lógatni, mert bár jó házörzők (kutyák) még is csak kajával működnek. Az lesz a legkevesebb.
  És még megannyi apróság, amiről most szó nem esett, mert a mai rendszerben ezt egész egyszerűen végiggondolni is képtelenség, ill. nagyon nehéz.

  Kiváncsi vagyok holnap közülünk hányan fogják megtámadni a tesco-t, hogy mindezt elkezdje véghezvinni, amirő a beszélgetés folyt.
  Szerintem kevesen, mert egész egyszerűen elképzelhetetlen, hogy ez bekövetkezzen.

  Pedig befog, csak nem mindegy hogyan…

 91. Elektromos rendszerek összeomlása.Legjobb példa erre az USA.Nekik a felépítésből adódik elsősorban.No nem azért mert hülyén van megoldva.Egyszerűen túlterhelik,mert az energetikai hozzáállás 0.Mikor az erőművet túlterheled leég.Ezt megakadályozni csak leválással tudod,ekkor villámgyorsan le kell gerjeszteni,hűteni.A létező erőteret mert megint csak leég ill. más fizikai károk is keletkeznek.Így a többi próbálja kiszolgálni a fogyasztókat.Egyfajta láncreakció kezdődik.Sorban mindenki leáll.Az újraindítás hasonlóan élményekben gazdag.
  Ezért sem hiszem azt,hogy tartható az állapot.Egy erőmű?
  A másik komoly probléma a felhasználás időszakos jellege.Itt megint csak fellép az első eset.Tehát csúcs(alap) és időszakos erőművek kellenek.Ha ezt kihagyod és úgy gondolod egy szinten kiszolgálsz.Akkor megint csak ellened fordul a rendszer,mert a hálózaton a meddő teljesítmény kiüt.Első pont lesz újra érvényben.A rendszer nagyon összetett.Csak háztartásokat kiszolgálni talán képtelen is, a kialakítása miatt.Átalakítás pedig több évet venne igénybe.
  Az atomenergia pedig véges.Az urán nem csak úgy jön a felszínre.Őt is jelentősen befolyásolja a perol kérdés.A rendszerünk nem önfenntartó.Ezért sem hiszem,hogy működőképes.
  A hiány az igen ez lesz de bőven.
  A szerves kémia:hihetetlen de a világ legpusztítóbb drogját minden kémiai ismeret nélkül kotyvasztják emberek.Az opiáthoz meg nem kell sok tehetség.Ott vannak a mákgubók főzték régen teának,fájdalom csillapítás végett.Az arány mondjuk nem mindegy.
  Te az otthoni kisfeszültségű rendszert látod én meg az egészet egyben kettőnk közt ez a nagyságrendi probléma.Azon kívül én legalább tudom miről beszélek.

 92. 97:
  „..Kiváncsi vagyok holnap közülünk hányan fogják megtámadni a tesco-t..”
  Csak azt viszik jobbára ami akciós.Nagyon manipulálják a vásárlói szokásokat.Persze nem nehéz az árérzékeny vásárlókat
  terelgetni.

 93. Emberek!
  A bespájzolásnak akkor is van értelme, ha sose lesz társadalmi összeomlás, egyszerűen azért, mert az élelmiszer árak joval gyorsabban növekszenek, mint az infláció, illetve a fizetésed. Erre a legszélsőségesebb példa, hogy én akkor vettem 2 q cukrot, amikor 168 Ft/kg volt az ára, nem olyan nagyon rég. És…. nem a hétvégi bevásárlásnál kell spájzolni, hanem hétfőn-kedden este és azt kell megvenni nagyobb tételben, ami éppen akciós. Én például több mázsa lisztet vettem 79 forintért. Most érdemes megvenni a papírárut (zsepi, vécé papír) mert az még tartja az árát, de lefogadom, hogy hamarosan háromszoros lesz.
  Az pdig egy nagyon rossz érv, hogy nem kell tartalék, mert csak az agóniát hosszabbítja meg. Hülyeség. A tartalék azért kell, hogy a rendezetlen, átmeneti időszakban ne halj éhen. Nem kell 30 évre tartalék, mert arra nem lesz szükség. Viszont kell tartalék „30 évre” olyasmikből, ami soha a büdös életben nem lesz már. Például babkávé, kakaó, feketebors. Én 30 kg vákuum csomagolt babkávét vettem, mert Éva nem tud meglenni kávé nélkül. Szoval semmi pánik, okos és nyugodt gondolkodás és cselekedet.

 94. 98

  Nod, hidd el, látom, hogy szakértője vagy a témának, biztosan sokkal többet tudsz erről, mint én. Elismerem.
  Csak azt nem tudom, miért feltételezed, hogy válság idején egyáltalán ne lenne áram, és miért veszel el a sinusok és cosinusok meddő útvesztőjében?

  Érdekes módon Japánba megoldották az atomerőművek kiesése miatti energiahiányt, és tudják szakaszolni, és irányítani az áramellátást, vagyis tervszerűen különböző területeket látnak el árammal.

  Biztosan nem könnyű helyzet, de semmi sem megoldhatatlan. Nálunk sem.

  Pakssal sem lehet szórakozni, hogy leállítom, meg elindítom. Márpedig Paks menni fog.
  Becslések szerint 100 évre elegendő urán van még, ami kibányászható, de nekünk is lett volna uránunk, ha nem adjuk oda a ruszkiknak. (mellesleg most is érdeklődnek a pécsi uránbánya után, mert megint nyereséges lehet a kibányászás, noha valószínűleg nem lesz belőle semmi)

  Véleményem szerint az emberiség az olajjal és az uránnal, mint iszonyatos mennyiségű energiaforrással lehetőséget kapott, hogy előállítson „valamit”, ami helyettesíteni tudja ezeket, és energiához is jutunk planétánk tönkretétele nélkül.
  Az olaj és urán egy átmenet lesz két korszak között. Az előtte lévőt ismerjük, a jövőt pedig nem.

  Az is lehet, hogy már kifejlesztették az olaj, atom utáni korszak energiatermelési módszereit. Ezek biztosan nem a szélkerekek.

  A válságról is úgy beszélünk, mint valami természeti csapásról.
  Nem, ez nem az. Ezt emberek csinálják direkt, és ha az über elit el akarja érni, hogy csak 3 milliárdan legyünk, vagy 500 millióan, akkor annyian is maradunk.
  Eddig így vagy úgy, de minden bejött nekik, amit elterveztek.

 95. 99

  Vigyázz az akciókkal! Dolgoztam egy keveset kereskedelmeben. Az árakat nézd ne a nagy akciós táblákat. Nem egyszer fordult elő, hogy egy termék árát meg kellett emelni 10 ft-al, és rátenni az „akció” táblát.
  Átbaszás, de működött!

 96. 100

  Tibor bá, értem, amit mondasz, a spájzolással, de sokan már a napi kaját is alig tudják megvásárolni.

  Amit te most felsoroltál az alsó hangon is olyan 70-80 ezer forintnyi áru. Van akiknek ennyiből kell kijönni egy hónapban, és a legtöbben pont azért nem tudnak spórolni, mert nincs (elég)pénzük.

  Nehéz ügy…

 97. 100-ra: Tibor bá hogyan tárolja a lisztet?Átlag fél év
  a szavatossága Papíron.Én már faragtam rá liszt spájzolással,megdohosodott és „kukacos” pókhálós lett.
  Néhány hónap alatt.
  Most zacskóba teszem és fóliaheggesztővel
  lezárom,kiváncsi leszek így megőrzi-e a minőségét.
  102:
  Teljesen igazad van.Tudom hogy résen kell lenni a multikkal.
  olvastam ám a teszko-titkot 🙂

 98. A fagyasztóláda csodákra képes, nem gondoltam volna, de kenyeret, zsemlét és csomó egyéb dolgot lehet „tartósítani”.
  Speciel a lisztet nem tudom, hogy lehet-e fagyasztani.

  Ez persze energiát fogyaszt és hát többet is kéne üzemeltetni ezekből.

 99. Japán mit is oldottak meg?Mekkora az a terület ami kiesett ellátásból?Mik állanak?Természetesen tisztában vagyok az egésszel egy halványan. Az a fázis szög pedig lélektanilag,fizikailag hihetetlenül fontos.
  Spájzolás!Tibor bá-nál a pont ismét.Nem tudom mindenki biztos 80-as évek után született a full extrás csúcsban.Nekem úgy rémlik előtte általában sok-sok dolog hiányzott.Néha ez nem volt a boltba néha meg semmi.Az árak egy idő után ugrottak nagyságrendeket.Csak akkor még megszokott dolog volt,hogy spájzolunk és mindent ha kell ha nem.Főzzük a lekvárt,tesszük el a befőtet,savanyút na meg csak,úgy a vicc kedvéért amit lehet megtermelünk. Csak a fő utcán volt világítás, a boltok szigorúan nyitottak és zártak a kocsmákkal együtt.Reggel 10-ig nem lehetett alkoholt venni.Biztos én látom rosszul.De nekem akkor is visszarendeződéses a dolog.Helyesen leépüléses kb 60 évek szintjére.Tőlem azt csinál mindenki amit akar ne egyél úgy is éhes leszel című eposz.De inkább La Fontanie :Savanyú a szőlő.
  Nem értem miből gondolják a 3,60 kenyér örökké tart.Biztos nehéz ok okozat közötti külömbség/összefüggés.Úgy fest a dolog ha nincs produktum üres a has.Akkor is a fránya Marx.Meg az a brutális közgazdaságtan a mikro makroval.
  Tehát érthetően: Ha nem vásárolnak nem termelnek.Ergo nem dolgozol mert nincs melód.Produktum nem tudsz fizetni mert nincs miből.Villanyt kikapcs,gázt leköt utána mikor minuszban kell aludni agyalhatsz.A civilizáció mint olyan a múlt számodra.Mert nem egyedül leszel a lekvárban.Nem adnak segélyt ha meg adnak inflációt gerjeszt a plusz pénz jelenléte.Több pénz nagyobb infláció.Negatív visszacsatolás.A lekvárban a szomszéd országok is ülnek és mindenki lejjebb megy a szószba.Néz keletre Ukrajna szerinted jó hely?Délre Szerbia?
  Ha nem éri meg többet termelni pl disznót hizlalni nem fogsz csak magadnak szolidan sok fűvel,lassan nő a jószág,de ráér a család meg eszik.Külföldről meg majd nem hoznak semmit nem lesz Argentin marhahús amiről nagymama mesélt a háború után, hogy a kutya nem bírta megenni,mert olyan régi volt.Mert megveszi más,meg mivel fogják szállítani?Hú,biztos velem van a baj.Rosszul látom.

 100. Nod

  Kihagytad, hogy hétfőként még adásszünet is volt 🙂
  Túléltük? Igen túl.

  Rgyébként nincs veled semmi baj, csak kicsit nyakas vagy. 🙂

  A szakmai tudásoddal pedig te leszel az elsők közt akik majd segítenek, hogy hálózati zavar esetén a pórnéphez is jusson némi szufla a konnektorokba. Rád is szükség lesz.

  Én ugyan „csak” 77-es évjáratú vagyok, így inkább elbeszélésből ismerem a szocializmust, de úgy gondolom semmi okod szídni a magyar gulyás-kommunizmust, ha mondjuk Erdéllyel hasonlítod össze, vagy meg merem kockáztatni, a mai Magyarországgal.

  Ahhoz képest nálunk mindig is „árudömping” volt. Túlélték Romániában Ceausescut? Bizony túl.
  A magyar nem egy elveszett nép, csak rá kell vigye a kényszer és előjönnek a génjeiben kódolt túlélő mechanizmusok, ha mégsem, akkor életképtelen az egyed.
  De ennek még nem jött el az ideje.

  Jó éjt minden „túlélőnek”

  ui:

  Japánban azt oldották meg, hogy a kiesett atomerőművek által okozott energiahiányt lekezelték, hogy korlátozták az áramot a szükséges helyeken.
  Elhiszed, hogy különösebb probléma nélkül át tudnék állni arra, hogy napi 5-6 órán keresztül van csak áram?
  feltéve, ha ennyi ideig minden nap van áram.
  Az más kérdés, hogy a magyar hálózat nem olyan modern, mint a Japán, és a lakosságot külön nem biztos, hogy ki tudják kapcsolni.

 101. Sok szép szó, de a lényeget „vettem”. IGEN, meg kell tanulnunk szegénynek lenni. Higgyétek el nekem, nem lehetetlen és nem olyan nagyon rossz, ha MINDENKI szegény.
  Liszt: A legtöbb élelmiszerre rá van irva a szavatosság, de ezt az értéket nyugodtan megszorozhatod kettővel, vagy sokkal többel (konzervek). A liszt eltarthatósága nagyban függ a körülményektől. Magasabb légnedvességnél megdohosodik. A liszt moly belemehet – ha tud! Lefoliázva ilyen veszélyek nincsenek. Aztán lehet a készletett forgatni. Veszel ergy mázsát és használod. Minden hónapban veszel 10 kilót és mindig a legöregebb lisztett fogyasztod. — (ez egyéni) Biztonsági okból tartok 3 nagytestű kutyát. Ezeket etetni kell. Két naponta sütök nekik 2 kiló lisztből kenyeret, ami kiegészíti a kutya tápot. Ők nem kényesek, ami nem tökéletes, azt megeszi a kutya. Nekem tehát 2 felnőtt, 3 kutya részére kell spájzolnom.

 102. 108:
  Hogy egy régebbi poszból idézzek: ” könnyű úgy nyomorogni,
  hogy mindenki szegény ” Ezzel nagyon fején találta a szöget
  Tibor bá.Nagyon meg is maradt bennem ez a gondolat.
  Tényleg könnyebb ha látjuk mindenki osztozik sorsunkban.
  Jelenleg még ez nem így van.Még sok „anyuci kedvence”
  család és nagyszülők által támogatott könnyelmű ember él.
  Tudok nyugdíjasokról,akik azért dolgoznak hogy az unokát
  támogatni tudják.Ez nem helyes,mert így 1 olyan embertől veszi
  el a munkát aki tényleg rászorulna.Csak hogy könnyebb legyen
  unokának.Persze ez 1 példa a sok közül.Nem említettem itt
  a harácsolást,adócsalást,szürkegazdaságot,orgazdaságot stb.
  1 szó mint száz:szar dolog szerényen élni,amíg tudod hogy
  „Géza ” az utca végén olyan pénzből tapsol amiért nem
  dolgozott meg.

 103. 109: Én több tucat ilyen esetről tudok, de „isten nem ver bottal”. Ezek az agyon segített unokák és gyerekek a leghálátlanabbak. Költik a juttatást, majd az örökséget, amíg tart, aztán jön számukra a szuper nyomor, és az elbukás, mert edzetlenek, agyon kényesztettek.

 104. Tibor bá! Te mit gondolsz a gyógyszerek szavatosságáról, pl. antibiotikumok. Az az érdekes, hogy szinte minden gyógyszernek egyformán 3 év a szavatossága, egységesen. Ezeket is meg lehet szorozni kettővel, vagy esetleg van ami örök életű, csak azt nem lehet ráírni?

 105. Ha már felkészülés, a HVG oldalán találkoztam egy cikkel, ami a fegyvertartás lehetséges finomítását pedzegeti.
  Érdemes utánanézni, én most itt nem fejtem ki, mire gondolok, mi van a háttérben, de a spejzolást folytatom…

 106. 108:
  A szavatossággal azért érdemes vigyázni, mert nem tudhatjuk, hogy a boltban hányszor szorozták meg 2-vel!
  Egyébként ha a liszt nem is annyira, a búza biztos sokáig eltartható megfelelő körülmények között! Csak akkor kell otthonra házimalom amivel őrölheted!

  Válság-összeomlás:
  Az a nagy baj, hogy már gyakorlatilag mindenki a boltból él! Már a leveszöldséget sem termeli meg senki otthon! Én ezért félek tőle, hogy ha kitör a baj, akkor a lefolyása akár nagyon gyors is lehet!

  Az eszközök gyűjtésével kapcsolatban az a szomorú tapasztalatom, hogy sok régi kézzel működő eszközt, ami egy válságban/világvége jó lenne már gyakorlatilag mind a vastelepre hordtak! Mondván az már régi szar ugyse kell senkinek… Az újabb ugyanolyan funkciójú dolgok meg made in china, már ha egyáltalán létezik még!

  A „tanyasi” életmódra való áttérés tényleg nem egyszerű! Nekünk egyszerűen elegünk lett abból, hogy hiába lesz minden évben esetleg picit több bevételünk, a kiadás mindig jobban emelkedik! Ugyanakkor amíg ott a falba az áram nagyon nehéz megállni, hogy ne kapcsoljuk föl a villanyt…
  Az a baj, hogy hiába spórolok pár %-ot, az áremelkedés miatt max nyertem 2-3 évet!
  Szóval azt terveztük, hogy eladjuk kertes házunkat és veszünk helyette pár hektár földet, meg 2-3 parasztházat!
  Már az eladásnál elakadtunk (15,5 millióig mentünk le egy 157M2-es +70m2 pince + 1500m2 telek, Bp 30 kilométeren belül) semmi érdeklődés! Aztán jön a vételi része! Ha normális cigánymentes falvakban érdeklődtünk, akkor ház még csak lenne, de föld már nemigazán, holott a lényeg pont az! És ez még csak az indulás, a java csak ezután jönne, mármint az önfenntartás!

 107. 114:
  teljesen igazad van,sok hasznos eszköz a vastelepen
  végezte már.De ha nem ,akkor minden nap egyre több kerül oda.
  Mostanában így megy:
  Dakota vasgyüjtők mikrobusszal pásztázza a falvakat és
  mindenhol érdeklődik van-e vas.Ami érdekes,hogy majd mindennap
  ugyanazt az utat járják be.Tehát ahol odaadták vashulladékot
  ugye akkor ott már fölösleges másnap keresni nem?
  És nem!Minden nap előkerül 1 újabb és újabb drótháló,stb.
  Balga honfitársaint ezzel gerjesztik a folyamatot.
  Ennek ellenére szerintem még mindig nem éri meg x mennyiség
  litert elkocsikázni 15 kg vaslemezért.
  Véleményem szerint ez 1 fedősztori lehet,és egyéb ….
  lehetőségeket figyelnek… pl .hova érdemes este visszamenni…
  a vastelepet illetően pedig néha érdemes szétnézni.
  Néha kincseket lehet megmenteni.De itt is a jó helyen -jó
  időben sztori érvényesül.

 108. 115-re:
  Ha szerepjátékoztál volna, lenne benned egy olyan kósza gondolat, hogy hogyan is épülhet fel egy tolvajlásra betörésre szakosodott szervezet.
  1. utcakölykök – figyelés, információk
  2. kukások – mit dobsz ki, abból következtetni lehet az életviteledre. Jómód, enyhén gazdag, épphogy megél. Ha este kirakod a kukádat, hogy reggel el tudják vinni, akkor valószínű, hogy korán el fogsz menni, nincs időd reggel kirakni a kukát. Ráadásul nyugodtan át tudják túrni az egészet. Ha a kukát túrja, a kutyád odamegy a kapuhoz, tehát tudja, hogy van 1. szintű védelmi fázis a kéglin. Én mindig reggel, a kukás autó érkezése előtt rakom ki, és megvárom, míg elmegy, majd behúzom a kukát és reckírozom, hogy elkések a melóból, de legalább nincs széttúrva a ház előtt a szemét, és nyugodt vagyok, hogy kevesebb info szivárog ki rólam.
  3. vasazók, lomizók – mmid van? körülnéz udvaron. Látja, hogy van e védelmed, kutya (1. fázis), kamera-riasztó a nyílászárókon (2. fázis), illetve, hogy van e mozdítható nagyobb érték az udvaron, esetleges lakásba való behatolási pontok, mint hátsó ajtó, erkély, terasz, egyebek (3. fázis), és arra is fény derül, hogy esetlegesen hányan és milyen összetételben élnek abban az ojektumban (4. fázis).
  4. nagyobb utcakölykök, utcai árusok, akik házról házra járnak – bemegy a labda, bemegy érte, illetve bemegy, hogy csóklom, van itthon válákie? Nem ákárnák venni szép kis száőttest?. teszteli a behatolásra való reagálási időt. illetve, hogy mit teszel, ha idegent találsz az udvaron hirtelen. info-info-info…
  5. piti tolvajok – besurran, elemel ezt azt, és már lécel.
  6. rámolók – több fő, behatolás, védekezés és figyelés, szükség esetén támadás. Mindent visznek ameddig nem zavarják meg őket.
  7. zúzóbrigád – több fő, bemegy, lever jó esetben (rossz esetben véged és nem finoman), nyugisan felpakol, majd lelép.
  8. profik – nem is tudod, hogy betörtek az éjjel.

  Figyeljetek oda, milyen infot kap rólatok a külvilág.
  kuka, postaláda, kocsi kint marad a ház előtt és nem bent áll a garázsban udvaron, kinthagyott játékok, lomok, amikből következtetni lehet az életvitelre.

 109. 114, Arwind: hamarosan eljön az az idő, amikor a családok, a városi lakástulajdonosok, „már bármi áron” el szeretnének jönni a lakótelepekről ! Szeretnének, de már akkor nem tudnak ! Áron alul most még el lehet adni – de „normális tulajdonos” ilyen ingatlanárak mellett inkább kivár ! Kelet-Magyarország megyéiben egyik-másik falu most még mentes a „direkttermőktől”, a falusi házakhoz hatalmas – több ezer négyzetméteres telek tartozik, ezek fele annyiba sem kerülnek, mint egy nagyvárosi panellakás. Ezekben a falvakban már régen kitört a baj, mivel nincs a közelben munkalehetőség, az újkori megtollasodott, 100 hektárokat művelő nagygazdákkal meg nem lehet versenyezni !
  Eladni nem lesz könnyű.

 110. 117: János! Elkezdtem taracktalanítani olyan helyen, ahol több mint 10 éve nem volt művelés. Ne is mondjam, hogy a vastag gyökérzet majdnem tömör és alig van közötte föld. A kiélezett rozsdamentes acél ásót kalapáccsal kell beverni a földbe, mert emberi talppal lehetetlen. Az érdekelne, hogy a hajszál- vagy nagyon vékony gyökereket is ki kell-e szedni? Ugyanis az gyakorlatilag lehetetlen. Különben is adhatnál ötleteket a taracktalanítással kapcsolatban.

 111. 117:
  Az a többezer négyzetméter nagyon változó, hegyesebb dombosabb vidéken nagyon kevés is lehet! Az alföldön én meg tanyát vennék!
  De mivel biztosan nincs munka, épp azért kell az a pár hektár föld! Mi legalábbis meg tudnánk élni! Az eladással nagyon ár alá nem lehet menni mert a föld mellett kell néhány gépezet, meg sok apróság és természetesen kell vésztartalék!

  A vastelepről vásárolni, már igen drága! Tudja az illető, hogy ezek a dolgok már ritkaságok! Legalábbis nálunk! Viszont jártunk már úgy, hogy amikor vittünk le vasat, akkor az ott lepakolt még válogatatlan cuccból tudtunk visszaemelni az autóba! Sőt úgyis jártam, hogy egy srác lomtalanított otthon és megkért segítsek elvinni a felesleges vasát! A lomtalanított cuccok között voltak, régi satuk, soha nem használt csákány, stb! -természetesen azok nálam maradtak-

  Nekem homokon nem volt gond a taracktalanítás! Csak ástam, semmi kiszedegetés, aztán néhányszor kapáltam! A nap megtette hatását! Alig maradt őszre tarack! Itthon viszont kötöttebb fekete talaj van, abból többnyire szedegetjük!

 112. 119: Hát nekem agyagom van és vért pisálunk a tarackkal.

 113. Tibor Bá, próbáld meg ezt is, akár egy másik területen, amire nem azonnal van szükség: http://surl.hu/3FCkAg
  Ez nem olyan gyors, viszont alig van vele munka. Precízen kell csak csinálni, félbehagyni nem szabad.

  Az ásásnál egyébként nem a hajszálgyökereket, hanem a földalatti szárrészeket kell kiszedni, a növények e testrészét hívják egyébként taracknak. A tarackok főleg vízszintesen mennek, fehéres színük van és csomók vannak rajta. Na ha ennek akár egy csomós darabja bent marad, a csomóból tud gyökeret és hajtást fejleszteni.

  Volt amikor néhány négyzetméter talaját aprítás után átrostáltam (nagy rostán mint a homokot), de közben figyelni kell, kisebb darabok se potyogjanak át lehetőleg. Tarackirtásnál egyébként alkalmasabb az ásóvilla, esetleg villakapa, mert ezek kevésbé aprítják a tarackot, miközben lazítják, forgatják a talajt. Nagyobb darabokban lehet kiszedni a tarackot. Valamint sokkal kisebb erővel lehet a talajba nyomni.

 114. Tibor bá! Tarack letakarása fekete fóliával, hullámpapírral, fémlemezzel, 3 milis kátránylemez, egyebek. Lényeg, hogy ne jusson a növény fényhez! Két hét múlva a cucc leszedése, majd miután az új gyomkezdemények megjelennek, megint takarás két hétre. Eredményes leszel. Bár a Te specinális tarackjaid elég rémisztően hatnak, azonban egy próbát mindenképpen megér. Meg tán nem holnaputánra kell a tiszta terület, ha tíz évig elvolt magában!?

 115. 120, Tibor: látod ebben is hasonlítunk. A tarackirtást a múlt héten kezdtem a szomszéd ekécskéjével. 1 hétig állt a munka utána, 10-es betonacélból és 10×30-as laposvasból (hegesztővel) csináltam ma délelőtt egy 4 ágú ásóvillát. Ásóvillát az előző héten felpiszkált talajba függőlegesen benyomtam és a földet kiráztam belőle, a tarack gyökerét és hajtásait kézzel kiszedtem, a hajszálvékony gyökerek ottmaradtak. Egyes helyeken az ásót, lábbal betoltam, utána kézzel még lenyomtam pár centit. Hosszú fogú gereblyével gyökereket összegyűjtöttem.
  Tehát amíg van izomerő, addig mechanikusan kell kiszedegetni, ha meg már eljárt felettünk az idő, akkor meg ki kell éheztetni a tarackot. Jól be takarni, hogy meg ne fázzon !

 116. 119: a földművelésbe, ha minden előélet nélkül belevágsz – különösen több hektáron, akkor borítékolható a bukás ! Kicsiben kell nekikezdeni és apránként növelni !

 117. 121:
  Tökéletesen igazad van! De nem véletlen, hogy ezt az utat kívánjuk választani! És az sem véletlen, hogy épp nógrádban keresgélünk!
  Aztán meg hiába megy jól a dolog 1 hektáron, ha nem tudok bővülni! Biztosra akarunk menni akkor meg kell venni azt a földmennyiséget ami el tud tartani minket! Mert ha megy a dolog akkor biztos a megélhetés, ha nem akkor bukás, bár most asszem a föld az egyik legjobb befektetés!
  Itt helyben van néhány probléma! Egyrészt a kert hosszú kb 400m a végén már bizony lopnak!,ezért a végét nemis műveljük, tavaly a „dombon” a palántát is kiszedték, holott az a kert kb felénél van! A másik pedig a bővülés, egy 2000m2 szomszédos kertdarab kb 2-3 millió Ft! És nem eladó, sőt az illető még venne is! Ha jól tudom az országos szántó árak kb 1 millió/Ha

 118. És a szántót hogy fogod megvédeni a lopástól?

  Amúgy érdekelne, merre vannak relatív, vagy teljesen cigánymentes, falvak, régiók? Mert erről semmit nem találtam a neten, tabu..

  Nógrádban SZVSZ sokan vannak, pl. amit ismerek is egy kisebb falu – Verebély már elveszett a magyarok számára. „Hegyvidéken” szerintem rosszabb a talaj is.

  Nekem a Balaton déli partja alatti rész tetszik Somogyban, ott nagyon jó termőföldek vannak. Egy parasztház fél hektár földdel falu belterületén belül (4-5000 nm, de lehet tévedek) 5-6M Ft arrafelé. Az bőven elég 4-6 főnek is.
  Én Google Earth-el keresek, lehetőleg olyat, ami zsákfalu, de legalább 500 fős, van a közelben erdő és horgásztó is. Persze a legvalószínűbb az, hogy maradok a seggemen a fotelban, a városban, aztán majd lesz valahogy..

 119. Köszi fiúk a tarack ötletek. (különben mind a négy kommentet a rendszer visszatartotta, neki se tetszik a taranc 😀 ) A fény elvonásra gondoltam, de hogy ilyen jó hatásfokú, azt nem reméltem. János, van nekem még erőm bőségesen, de az ásót képtelenség benyomni a tarackos talajba pusztán a testsúlyommal. Annál meg többel nem tudom lenyomni.

 120. 127:
  Szerintem cigánymentes régió már nincs, de falvakat bőségesen lehet találni! Egyébként meg tessék menni falunézőbe! Tessék ott sétálgatni, beszélgetni az emberekkel! Az a biztos amit a saját szemeddel látsz!
  Szerintem fél hektár még 2 ember is kevés! A földnek jó a pihenteted, és vannak bizonyos növények amiket nem jó ha egymás mellé teszel, mert akkor nem tudsz róla magot szedni! legjobb talán a több kisebb telek!
  A szántót se tudom jobban megvédeni mint az itteni kiskertemet, csak nem mindegy hogy 200 vagy 10000 „szomszédod” van! Ráadásul azért más a falusi népség! Mert aki ott maradt az már valszeg meg tud ott is élni(főleg nyugdíjas)! Nincs annyi lopnivaló egy kisfaluban ami eltartana valakit! Tehát ha nincsenek cigányok jó az esély rá, hogy lopás sincs!
  Viszont egy idegen faluba be is kell illeszkedni! Ez talán így országon belül nem gond, de azért valamit csak számít! Ha az ember elköltözik a szülőföldjéről, bizonyos értelemben idegen lesz ott egész életére!

 121. 116:
  Gorgon,te aztán kivesézeted a témát rendesen 🙂
  Jobb félni mint megijedni alpon.
  Azért próbálunk minél kisebb rést hagyni a pajzson.

 122. 127re:
  Ahol én építkezek, észak Somogyban az nagyon tuti hely.
  Ecseny. Zsákfalu, sváb népességgel etnikum gyakorlatilag nincs. Sok a Német és Holland akik nyaralónak vettek itt házat. 300 lakos van 15 négyzetkilóméteren. Sok az üres ház.
  Nekem pl.: saját patakom is van (az a telek határa)
  Van sok eladó ház is!
  Nekem pl. 4éve ott van a lakókocsi letelepítve, és senki sem nyúlt még hozzá! Kerítés nélkül!
  http://www.ecseny.hu/

 123. 128:
  Mondok jobbat!
  Vard meg, amig a tarack kibujik a foldbol, a zoldje kint legyen.
  Mit akarsz oda vetni? Babot? Tedd bele a foldbe es fujd le a teruletet gyomirtoval.
  A folymat az, hogy a gyomirto 2-3 het alatt elnyomja a tarackot, a vetett bab pedig ekozben kibujik, megerosodik. Ugymond helyet cserelnek.
  Persze nem latom a foldedet, nem tudom mekkora a baj. 🙁

 124. Jó kis lovasíjjászat, somogyban lehet ,ha jól tudom!

 125. Régi cuccok lelőhelyei:
  -antikvitás boltok. Jó, persze nem pesten, meg nagyvárosban, mert ott lerabolnak mint állat. Vidéken, kisvárosban tessenek körülnézni.
  – Bolhapiacok. MINDEN van. Lásd pl. pest, ecseri piac.
  – És azt se hiszem el, hogy a vastelepen nem lehet megegyezni a tulajjal, hogy a hozott anyagért _kevesebbet_ nem vihetsz úgy, hogy nem ad róla papirt. A gond különben az, hogy hivatalosan nem adhat el semmit, ő magánszemélytől csak vehet.
  – lomtalanításkor is előfordulnak klassz dolgok 🙂 pl. a kidobott bútorokból simán be lehet szerezni a téli tüzelőt…

  Az meg, hogy drágák ezek a cuccok… hát nemtom. Ha KELL, akkor egyrészt semmi se drága. Persze a józan ész határáig. Másrészt meg ALKUDNI kell a Jóisten áldjon meg benneteket!! Minden eladó!!! 😀

 126. 132: Gyomirtót aztán NEM. Inkább megeszem a tarackot. 😀 Különben megy a dolog. Tegnap 4 óra tarackirtás, ma majd beszarok úgy fáj a derekam (ez is egy program).

  134: Minden eladó? A jóisten is? Megveszem! 😀

 127. Apropó felkészülés, az FFEK-oldalon mostanában dömping van a cikkekből, tessenek szemezgetni, van idevágó friss irás is egy pár.

 128. 135-re:
  Persze az ember viszolyog már mindem kemikáliától, de a mai szerek már nem annyira ördögtől valók.
  Amit kiskereskedésben megkapsz, bármennyire tele van rajzolva halálfejjel, nem ártalmasabb egy cola-light-nál.
  (Na jó ez lehet hogy túlzás, de értitek…)

 129. 138: Értjük. Nem is iszom Cola Light-ot, elsősorban a foszforsav miatt. 🙂

 130. 134:
  Én úgy tudom adhat el, csak marha nagy macera(papírmunka). A piac jó hely! De ott nem árt képben lennni, mert régi kütyük lehetnek hiányosak is, és aki nem ért hozzá könnyen pórul járhat!
  A lomizás már más tészta! Lomizáskor ellepik a falut a cigányok és minden fémre ugranak, ha itthon vagyok bekiabálnak nincs-e felesleges fémem! Én szoktam lomizni, könyvek, gyerekjáték bútorok! Tavalyelőtt nagyon jó volt! De elsősorban gyerekjátékot sikerült sokat szedni(kisvasúttól kezdve a kismotorig, dömperig, legoig minden volt!)! bútor sokan viszik, ha másért nem tüzelőnek, könyveket meg eleve nem sokat tesznek ki! Vasszerszámot, vagy biciglit még nem sikerült gyűjteni sose, pedig úgyanúgy jártuk a falut mint a cigányok! A tévét is szétverik akár működik akár nem -a baltásember :D-!
  Pesten nem voltam lomizni, elvileg az lenne a legjobb! Csak ott úgy műkszik, hogy cigányok ráülnek a kupacra és árulják!
  Egyébként a válság beköszöntével leromlott a lomizás is! Eleve kevesebb dolgot tesznek ki, és sokkal többen jönnek gyűjteni! asszem idén már nemis megyünk!
  Ha valakinek van ideje és nagykocsija akkor ausztria, németország a jó lomizóhely! Napersze a cigányok ezt már rég tudják! De ott a sokkal nagyobb gazdagság okán sokkal többminden kerül ki, egyszerűen megunják és lecserélik! pl. mosógép,tv! és rávan írva hogy jó és természetesen mellérakva a papírjai akár még a garancialevélis… -ez ám a lomikultúra!-

  132:Na a gyomírtó! A vegyszer az vegyszer! Pont enélkül kellene létezni! mert így lenne fenntartható, természetes, egészséges!
  138: Persze nem annyira ártalmas! egy kicsit a földet, egykicsit a növényt, egykicsit az ételbe! Végülis senki sem kever bele halálos dózist, de a végére csak benne van!
  A nagybanira termelt zöldségek jó része is ilyen! már eleve műtrágyatúltengése van a földnek amibe ültetik például a paradicsomot, aztán kap ugye öntözéskor egy csomó szert pl a káliumot szereti, permetezni kell néha mert nem engedheted meg hogy megbetegedjen és elvigye valami nyavalya mert belefektettél egy csomó pénzt! Aztán permetezni kell ha nem érik szépen, mert ha foltos nem tudod jó áron eladni! Aztán szokták érésgyorsítóval lefújni, mert tavasszal amikor még kevesebb van a piacon jobb ára van, vagy akarsz menni nyaralni! Aztán még csomagoláskor is lehet kenegetni, hogy szebben csillogjon! -és ezt még csak a termelő műveli! ÉS ez még a hazai ízes, napfényt látott paradicsom!

 131. 140 végéhez:
  Akkor leírom a másik végletet:
  „bio” kertész:
  Csak semmi vegyszer! (khmm. akkor legalább „kapazin” – de az meg fárasztó)
  Csak semmi rovarírtó! (khmm. ahogyan a gyomok spórái, úgy a rovarok sem tisztelik a telek határait. Hősünk által kitenyésztett szúró legyek ellepik a környéket)
  Még mindíg jobb egy minimális vegyszerhasználat, egyszeri korai rovarírtás, gombás fertőzések elleni korai lemosó, illetve rendszeres permetezés májusig, mint hagyni tönkremenni a gyümölcsöst, elfertőzni a szomszédokat.
  A durva vegyszerdózis, nitrát ami kinyír, már rég benne van a talajvizekben.
  Kedvencem az ultracid nevezetű méreg. Na ez a cucc – a tsz idejében olyan kemény volt, hogy egy melós fejére egy leejtett zacskóból kiáramló por 3 napon belül teljes hajhullást eredményezett.
  Pár éve vett az öregem, mert komoly rovarinvázióval kelett szembenéznie. Alig ért valamit.
  Higgyétek el, mióta unió van, nem tudtok komoly kárt okozni kiskereskedésben kapható szerekkel.
  Természetesen én is alig használok ősi „természetes” szereken kívűl valamit – azt is csak amennyi éppen kell, de inkább azért mert hiába olyan drágák a vegyszerek úgysem érnek semmit. Érésgyorsító?? Az meg mi?
  Önámítás azt hinni, hogy egészségesebb leszel, ha csak néhány férges körte, meg némi gombás paradicsom kerül az asztalodra.
  Kevés lesz, elmész a tecsóba, s megveszed az agyonmérgezett spanyolt. Ahelyett, hogy fordítanál némi gondot a növényvédelemre.
  Sajnos kompromisszumokat kell kötni. A valódi biogazdálkodás szép dolog, de nem hiszem, hogy egy hobbikertben, fertőző környezetben működhet.
  Ha valaki meg tud cáfolni tegye gyorsan, mert a felkészülés szempontjából igen fontos lenne!

 132. Hetesi szerint 2030-ra visszaesünk az 1930-as szintre. Utána néztem milyen számadatok jellemezték azt a kort Mo-on. 8 milliós lakosság 2/3-a élt a földből a falvakban. Fürdőszoba 6%, vályogház 47%, várható élettartam 40 év, megélhetési terület 4 fős családnak 5 hold=3 hektár, lóállomány 800k.

 133. Kedves szilvas és mindenki, akit érdekel a bio kertészkedés. Az alábbi részlet Baji Béla bácsi könyvéből való, tavasszal jelenik meg az új kiadása. Tessenek majd keresni.

  XXVI. fejezet: Azok a „Bio” permetlevek:
  Az 1980-as években, a magyarországi „biokertészkedés” kibontakozásával számos információ
  jelent meg arról, hogy milyen növények főzeteivel, erjesztett levével tudjuk zöldségeink,
  gyümölcsfáink a kártevőit elriasztani, kórokozóik ellen megvédeni őket. Az információ jelentős
  részét Seléndy Szabolcs, a Kertészet-Szőlészet c. lap akkori főszerkesztője által éltetett, minden
  számban megjelenő biokertész rovat szolgáltatta.
  Az ökológiai gazdálkodás filozófiája az, hogy elsősorban a növény immunrendszerét kell
  felerősíteni, és ennek érdekében különféle gyógynövények főzeteit, erjesztett leveit, magas
  mikroelem tartalmú kőzetek, ásványok porát juttassuk ki a növény leveleire, talajába. Az utóbbiak
  nyomelem tartalmukon túl magas adszorbciós (felületi megkötő) képességük révén, mintegy „gúsba
  kötik” a kórokozók sejtjeit, megakadályozva fertőzésüket. A levélbogarak, és lárváik (pl.
  krumplibogár, káposzta levélbolha) is „rosszul lesznek” az efféle poroktól. Eltömíti a
  légzőnyílásaikat. Az erős illattal, szaganyagokkal rendelkező növények főzetei, vagy akár
  szomszédságuk, megzavarván a kártevő rovarok tápláléknövény felismerő képességét, mintegy
  „elriasztják” a gazdanövénytől azokat. Más módszerek éppen ellenkezőleg, vonzó illatú anyagokat,
  sárga színű ragacsos lapokat alkalmazva csapdába csalják őket.
  A főzeteket úgy készítettük, hogy egy nagy fazékba beletettünk 10-20 dkg szárított, vagy mintegy
  fél kiló friss növényt, lángon melegítve kb tíz percig forraltuk azokat. Ezzel párhuzamosan
  vödrökbe beáztattuk a hideg ártatásra ajánlott növényeket, elsősorban a csalánt. Magam egy nagy,
  talán 5l-es fazékban főztem meg a zsurlót, hagymahéjat, fehérürmöt, varádicsot. (Majd táblázatban
  részletezem) Ha Vili bácsitól, idős méhész ismerősömtől kaptam kiöregedett, elhasználódott lépet,
  azt a keretből kiszedve, összegyúrva külön főztem meg, hogy a felszínre jövő viaszt,
  megszilárdulása után visszaadhassam. Azt a barna levet, ami kifőtt a lépből, leszűrve hozzáöntöttem
  a többi főzethez. A méhek ugyanis saját védelmük érdekében fertőtlenítő anyagokat, elsősorban
  propoliszt (méhbalzsam) tesznek a lépbe, kaptárba, és ezek gátlólag hatnak a növényi kórokozókra
  is.
  Mindezt pár nappal megelőzően, szedtem egy ölre való csalánt, és egy kb 30l-es edénybe tömködve
  beáztattam annyi vízbe, hogy éppen ellepje. Három nap után kezdett jó kis szaga lenni. Állítólag ez
  az egyik leghatásosabb növényi immunerősítő szer, és ugyancsak állítólag véd a levéltetvek ellen.
  Ez utóbbi hatását nemigen észleltem…
  Nos, miután a sokféle főzet kifőtt a fazékban, és a bomladozó csalánlevél darabokat gondosan
  leszűrtem (a legkisebb is eltömíti a permetezőgépet) a kétféle levet összeöntöttem, lett kb 30l
  levem, ami pont elég volt kétszerre a 16l-es japán háti permetezőbe, és pont elég kertünk
  gyümölcsfáira.
  Két hetente permeteztem végig ily módon kertünk fáit, virágzástól szeptember közepéig.
  A tapasztalatok: Gyakorlatilag teljes sikerről számolhatok be a különféle gyümölcs-kukacok
  tekintetében. Körténél, szilvánál meg lehetett figyelni a gyümölcsök jelentős részénél, hogy a fiatal
  hernyó elkezdte belefúrni magát a gyümölcsbe, mert egy apró pontocska látszott az érett gyümölcs
  héján. Ha ott bevágtuk, keresztmetszetben egy hajszálvékony 5-10mm hosszú barnás járat
  mutatkozott a gyümölcs héja alatt. Ez azonban vakon végződött, és a tettes nem volt megtalálható.
  Tehát zsenge, ifjú korában belefulladt a gyümölcs húsába. Ő tudja, miért.
  Nem volt gond a korábban sokat kellemetlenkedő barackmollyal, körte-levélbolhával,
  hajtáshervasztó darázzsal sem. A körtevarasodás is „tűrhetővé” mérséklődött, kivéve egy fajtát, a
  Hardenpont téli vajkörtét.
  Viszont nem használt a permetezés a cseresznyefa blumeriellás betegsége és az őszibarack
  levéltetűje ellen. A moníliának ez az agresszív rassza akkoriban még nem volt ismeretes, úgyhogy
  kajszi, és meggyfáink elvoltak akár permetezés nélkül is.
  Sok ribiszkebokor volt a fák alatt az a nagy szemű, holland Jonkeer van teets fajta. Ezt különösen
  károsítja az üvegszárnyú ribiszkelepke. A hernyó bent, az ág belében fúr hosszú járatot. Annak az
  ágnak a növekedése legyengül, levelei sárgulni, a bogyók érés helyett gyakran fonnyadni kezdenek.
  A vesszőt keresztben elvágva a fehéres bélszövet helyén egy szénfekete járatot találunk. A lepke
  épp ribiszkeérés idején rajzik. Állítólag lépre lehet csalni, ha sárga tálba ribizkeszörpöt helyezünk el
  a bokrok ágai közé. Több éven át kitettem ezt a tálat, de az az igazság, hogy egyetlen egyszer
  találtam ribsizkelepkét benne. Ennek ellenére a kártétel kevesebb lett.
  Az alábbi táblázatban igyekszem saját jegyzeteimből, valamint különböző forrásokból összeszedni
  a különféle főzetkészítési, és egyéb tippeket:
  Alapanyag Védendő növény Megcélzott károsító
  Vöröshagyma héja Bármely növényre Mindenféle gombabetegség
  Méhlép főzet, snidling tea Körte Varasodás
  Hagymalevél, erjesztett krumpli,
  rebarbara lé
  Bármely nővényre Levéltetvek
  Mezei zsurló Bármely növényre Mindenféle gombabetegség
  Erjesztett csalánlé Bármely növényre Általános immunerősítő
  Zeolit, kovaföld, Alginit permetezve Bármely növényre Általános immunerősítő
  Zeolit, kovaföld, Alginit, fahamu
  porozva
  Krumpli, káposztafélék, levéltetű
  bármely növényen
  Krumplibogár, egyéb levelet károsító
  bogarak, levéltetű, Növény tövére:
  hagymalégy, káposztalégy („kukac”)
  Fehér üröm, gilisztaűző varádics Bármely növényre Rovarriasztás, pl. gyümölcsmolyok
  Csípős (chili) paprika Bármely növényre Rovarriasztás.
  Menta teája Bármely növényre Rovarriasztás
  Denaturált szesz víz 1:1 arányban Bármely növényre Levéltetű
  Trágyalevek: Erjesztés után belocsolni a növényt trágyázás, immunerősítés céljából:
  Csalán, borágó, nadálytő,cickafark, bodza, medvetalp. Mindezeket külön-külön-és együttesen is lehet használni.
  Erjedés kezdetén: Palánta erősítő. Közepén: Permetezésre, belocsolásra levéltetű ellen. Több hetes, hónapos lé:
  Trágyázásra, gyümölcsfák sebápolására. .
  Nos, van ám itt ötlet bőven, a közel harminc éves jegyzeteimből. Lehet próbálgatni! Újabban
  készen is lehet efféle növénykondicionáló szereket kapni. Ilyen pl. a Biomit plussz

 134. Ez jó kis lista! Köszönöm.
  Csalánlevet alkalmazni szoktam, általában rovarkártevők ellen elégséges, de durvább levéltetvesedés esetén nincs kecmec.
  A monilia nálunk a legnagyobb probléma, na arra tényleg kell a fulicurum (vagy mi), meg a dithane. A krumplibogarakat összeszedem 🙂
  Viszont ha a zöld gyümölcsök(kötések) már nagyobbacskák, már nem permetezek. Lesz ami lesz.

 135. 142: A valóság érzékeléséhez ezek a számok nem alkalmasak. Óriási munkanélküliség, hatalmas defláció, vidéken minden volt, csak pénz nem. Az emberek cserekereskedtek. A napszámok napi 50 fillérért dolgozott. Természetesen iszonyatos szegénység volt. A legócskább, használt tárgyaknak is volt értéke. Az emberek semmit se dobtak el. Nulla pazarlás. Közlekedés főleg gyalog történt. 10-12 kilométerre is gyalog mentek az emberek. A budapesti villamosokon 2-3 ember ült. teljesen természetes volt, hogy anyámma-apámmal a VII. kerületből gyalog mentünk meglátogatni a nagyanyámat Újpesten. Tizenéves anyám 20 kilométerről gyalog hajtott haza egy nalacot (nyakán spárga). A parasztgyerekek mezitláb jártak, télen neme mentek ki a házból, mert nem volt cipőjük. Sok gyereknek 10-12 éves korában volt először cipő a lábán, természetesen használt. Nem tudom Hetesi tudja-e pontosan, hogy mit mondot. Valószínűleg igaza lesz, de a ma élők nemigen tudják elképzelni, hogy mi volt, és mi LESZ.

 136. 144: Az egy főre jutó energiahordozó mennyiségre értette, de gondolom ez pontosan meghatározza az életszínvonalat. Mindenesetre azt már látom az itt leírt infókból, hogy a földből megélni jó nehéz lesz, rengeteg a praktika és hatalmas lesz az amortizáció a városiak között. Az ország földterülete 1-2%-nyi gazdag kezében van (Kapolyi féle), ez sem kedvez az átálláshoz.

 137. 146, nótbuk: a mában a mostban, azzal a 18-22 liter gázolajjal egy hektárt meg lehet szántani (a többi talajmunkáról meg inkább ne beszéljünk). És később, hogyan fogunk szántani ? Megfelelő méretű négylábúakat tízezerszámra honnan vesznek úgy hirtelen elő ? Netalántán majd valahogy szétvágják darabokra a 9-es váltvaforgató ekét ? A földből megélni most sem könnyű, hát még, amikor csak a testi erő legvégül fog megmaradni…

 138. Hát betyár világ lesz az biztos! És ez még hagyján, de addig elis kell jutni…
  Azért azt hozzátenném, hogy nálunk a földből az olcsó importárú és a multi miatt nehéz megélni mostanság!
  Pl nálunk házhoz hozzák a tejet! 150Ft literje! Ezt a tejet a tejesember ha leadja akkor kap érte 60Ft-ot literjéért! amit én aztán az auchanba vagy tescoba meg tudok venni 130-150 körüli áron, de az már 1,5%-os tej lesz!!!
  Eddig a sajtot is boltba vettük, de már egyre rosszabb a minősége, rendszerint 2000Ft/kg alatti áron magában ehetetlen!
  Szerencsére a tejesember csinál sajtot is! Hát had ne mondjam mekkora a különbség!!!

 139. 147: Aki vállalkozni akar, annak most lótenyésztésbe kell fogni. Garantáltan multimilliomos lesz néhány év múlva. Ugyan gázolaj még lesz, de a ló versenyképességéhez nem fér étség, főleg, ha a műtrgya kiváltást is beszámítjuk. Itt Borosjenőn van egy fiatal család, akik lóvakkal foglalkoznak, és bizony egy-egy láda lótrágya esetében nem én teszem a szívességet, ha elviszem.

 140. 128: Ha kevés a testsúly, hátadra az asszony, hónod alá egy-egy kutya! (Valahol keress helyet a viharlámpának is!) De csak úgy igazán hatásos, ha sikerül lefényképezni és a fotót itt közzéteszed! 🙂

 141. 150: Egy hízókúra minden bizonnyal kellemesebb lenne. 🙂

 142. 142.-re.
  A Hetesi által leírtaknál sokkal rosszabb lesz a helyzet.
  Mivel 30 as években felszálló ágban voltunk. Egy annál sokkal
  rosszabb életkörülményekből fejlődtek fölfelé.
  Másrészt akkor egy évszázadok óta meglévő életmódú agrár társadalom élt. A mai átlag embernek pedig se szaktudása, se szándéka, se eszközei, se fizikai és lelki keménysége nincs meg
  ahhoz hogy úgy éljen mint a 30 as évek magyar embere.
  Úgyhogy szerintem nem 8 millióan leszünk 2030-ban, hanem kb.800 ezren! Persze csak ha nagy szerencsénk lesz.

 143. 152: Igen, igy igaz. A mai közép generációnak nincs se fizikai, se lelki keménysége. De ehhez hozzá kell tenni. Igazán nagy baj esetén, az emberi adaptáció a csodával határos. Hogy ki lesz rá képes, az a jövő titka. Minden esetre a selyempapírral átkötött, költészetbe burkolózó, széplelkeknek nem lesz semmi esélye.

 144. 153: Az utolso mondat csudajo! Pontos, szemleletes. 🙂

 145. 152: Tényleg, 1930-ban még dugig volt szénnel Tatabánya és a salgótarjáni medence, most meg sehol semmi. A mecseki bánya elvizesedett, a zalai bólogatók is egymás után állnak le. Hajdúszoboszló is azért lesüllyedt pár métert, mert teljesen kiszivornyázták alóla a földgázt. A mezgazdban is lehet valami gond, mert Iowából kellett búzát importálnunk idén először. Nagyon rossz előjel, hogy megjelent a földeken a talajképző kőzet az agyonszántás miatt.

 146. 155:Idén azért kellett Külföldről első sorban rendelni,mert a dögök mikor látták New York-ban,hogy szökik fel az ára.Itthon elfelejtettek szólni a parasztnak:Mi a nagyon régi áron vesszük meg tőled.Amikor a felvásárlások megtörténtek,Hupsz máris a világpiaci árak lettek.A lehúzáshoz értenek.Az I.Viktok király meg volt szíves megengedi ennek eladását.A profit itt ki is ugrott.Az most mindegy ,hogy az Állam így kemény valutáért megvásárolója(tetszeleg most a tükörben) ezt is te fizeted ki természetesen.No meghizlaltuk a Heréinket.De milyen száp a narancs.Ki is fizeti őket?Ki állt s kampányok mögött?Hol és kitől kértek kölcsön?De ettől még nincs is semmi baj 🙁

 147. 157: Vagy másfél éve írtam a Romai Klubról, akik már 19ö70-ben felhívták a figyelmet különböző ásványi kincsek kifogyásáról. Az index nem írt semmi újat. Viszont rá kellett volna mutatni, hogy minden más pótólható így vagy úgy. Valójban az energia az, ami ilyen tömegben nem pótolhat. A víz meg folyamatosan újraa termelődik, csak vigyázni kell rá. — Der azért az index szenzációnak kitűnő.

 148. 158:
  Szerintem ebben az az izgalmas, hogy egy egy ásványkincs vagy energiahordozó pótolható kisebb áremelkedés árán, de ha többminden egyszerre lép fel az már nehezíti a helyzetet! Ez az index hír inkább arra kellene, hogy figyelmeztessen, hogy nagyon pazarlóan élünk minden szinten! Dehát ezt már jó ideje tudjuk, szóval hatása ennek a cikknek sem lesz!

 149. Szerintetek a „pártunk és kormányunk” milyen lehetőségeket fog adni a kisembereknek a lakásuk, portájuk megvédésére a betörők, tolvajok és a direkttermők miatt ? Mert ugye a villanydrótért büntetés jár.

 150. 161: Nem vagy leállítva, csak
  1) Nem kell regényeket írni (arra itt vagyok én 😀 )
  2) Nem kell belinkelni 3 km hosszú URL-t
  3) Össze kell szedni a gondolatokat és nem 5 részletben leírni, hogy mi újság van.
  4) Nem kell szemétkedni a másikkal (velem meg pálána 😀 )
  5) A jóleső trágárság viszont kívánatos.

  Ezek nem mind rád vonatkoznak. Vedd általános Tibor bá ohajnak.

  ÉRDEMBEN: A cigányság segge alá lovat a magyar zsidóság adott, csak az isten tudja milyen szándékkal. A cigány meg már csak olyan, hogy ahol lehetőséget lát, azt teljes mértékben kihasználja. Most aztán alaposan megérett a helyzet, de a liberális kisebbség még mindíg üti a vasat pedig már rég nem meleg.

 151. 164: A VAS. Látom te sose voltál kovács. 😀

 152. A zsidók egy része már „konzi” lett, fognak ők még gázkamrát követelni a cigányoknak, ha fordul a szél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük