(3854) A francia tanú

Átvett poszt a Daily Telegraph New Zealand-tól

 


89. Útban a 90. felé

Feltételezések szerint 400-an rekedtek Azovstalban – egy hatalmas acélmű-komplexumban az Azovi-tenger melletti Mariupol városában, amely súlyos károkat szenvedett a harcok során az elmúlt két hónapban.

Adrian Bocquet, a francia hadsereg egykori katona orvosa, aki több hetet töltött Ukrajnában orvosi felszerelések szállításával és beüzemelésével, elmesélte az Azov-ezred – az Ukrán Nemzeti Gárda alatt működő hírhedt neonáci haderő – által elkövetett atrocitásokat.

Ott a helyszínen háborús bűnöket láttam. Sok háborús bűnt láttam. Minden bűncselekmény, amit az ott töltött napok során láttam, ukrán erők követték el – mondta Bocquet a hét elején a Sud Radionak nyilatkozva.

Bocquet elmondta, hogy több hetet töltött az országban, és segített humanitárius orvosi segítségnyújtásban kórházaknak és árvaházaknak szállítani, de a segítség egy része az ukrán hadsereg kezébe került.

Láttam orosz katonákat, akiket foglyul ejtettek, megkötözve és súlyosan megverve… Három-négy fős csoportokban, kisbuszokkal vitték [egy fogdába]. Minden kisbuszból kilépő katona egy Kalasnyikov puskából kapott golyót a térdébe… Akik elismerték, hogy tisztek, azt fejbe lőtték” – mondta a volt katona.

Amikor visszatértem Franciaországba, rendkívül megdöbbentett, amit a tévéműsorokba meghívott emberek mondtak. Szakadék tátong a médiában bemutatottak és a helyszínen látottak között. Számomra ez förtelmes. – mondta Bocquet.

Az önkéntes elmondta, hogy az Azov-ezred harcosait látta szerte az országban tevékenykedni, jellegzetes náci stílusú rúnafoltjaikkal.

Rendkívül megdöbbentő, hogy Európa még mindig fegyvereket ad egy olyan erőnek, amely véleményem szerint neonáci, akik neonáci jelvényekkel rendelkeznek. Nem beszélünk róla. Ez egy SS-jelvény, amelyet Ukrajnában, mindenhol lengettek – mondta Bocquet.

Ukrajnában senki sem aggódik emiatt, miközben európai fegyverekkel látjuk el őket. Elmennek és háborús bűnöket követnek el, ezt magam is láttam – tette hozzá a francia.

Az egykori katona elmondása szerint 10 órányi kemény letartóztatásban volt az azovosoknál, miközben átkutatták és kihallgatták, hogy mit csinált az országban, és végül Szlovákián keresztül kiszivárogtatták az országból, mielőtt Lengyelországba utazott, ahonnan repülővel ment vissza Franciaországba.

Bocquet a legutóbbi külföldi, aki Ukrajnában járt, hogy megnyilvánuljon az ukrán erők által elkövetett feltételezett háborús bűnökről.

A múlt hónapban egy Ukrajnában harcoló dán állampolgár megerősítette a helyi médiának, hogy az elfogott orosz katonákat kivégzik, olvasható itt.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

31 gondolat erről: „(3854) A francia tanú

  1. Szerintem Zelenszkij is fél tőlük, mint a tűztől, azért hagytàk őket kivérezni Mariupolban.

  2. 3 – infos

    Ez igaz, csak az a baja, hogy nem az összes náci halt meg vagy esett fogságba Mariupolban. És még csak nem is arról van szó, hogy az Azovon kívül ott a nagyon hasonló Dnipro 1, Dnipro 2, Aidar vagy Donbas alakulatok. Ezek az azovosok ideológiai rokonai.
    A reguláris ukrán hadseregbe is beszivárogtak a nácik, ott természetesen kisebbségben vannak, de elegen ahhoz, hogy a besorozott kiskatonákat terrorizálhassák és a legveszélyesebb küldetésekben maguk előtt tolják, mint élő pajzsot. Ezt csinálták a kimondottan Azov-ezredbe tartozó katonák, de a reguláris ukrán hadsereg „azovos” katonái, parancsnokai is. Ezt még a saját katonatársaikkal is folyamatosan eljátsszák, nemcsak a civilekkel. Erről rengeteg, Mariupolban fogságba esett ukrán katona számolt be, ezek még az ottani utcai harcokban vettek részt, mielőtt az azovosok és társaik végleg visszaszorultak az acélmű területére és az ottani katakombákba.

  3. Nos, mindennek tudatában nekem van egy alternatív elméletem erről a hadműveletről…

    Zelenszkij és Putyin azért nem egyezkedik, mert már megegyeztek… Zelenszkij pedig tulajdonképpen túsz…

  4. 5 – infos

    Ezt meg hogy érted? Zelenszkij az amerikaiak és a kokain túsza, de hogy jön ide Putyin? Mi a te elméleted, ha nem titok?
    Szerintem Zelenszkij önmagában semmiről nem tud megegyezni vagy dönteni, ő csak egy kirakatfigura. Nem kell egy pillanatra sem elfelejteni, hogy színész a becsületes szakmája! Abban lehet, hogy egész jó, ez már ízlések és pofonok dolga…

  5. 5, infos

    Szerhasználóval nem lehet egyezkedni és mivel nem következetes a tárgyalópartner, így a tárgyalások sok napja megszakadtak.

    Kár, hogy a villámlátogató EU-s politikusok nem veszik észre Volodimir Zelenszkij elnök tekintetén és mozdulatain – miközben vele beszélnek, hogy masszívan füvezik – mint ahogy a videókon sem látják a jeleket az európai ukránbarát milliók.

    Függővel nem lehet tárgyalni, nem tartja be ígéreteit és élősködik másokon, követelődzik, nem is beszélve a rengeteg agresszióról.

    Az amfetamin/mefedron – útvonal/előállítás egyik állomása Ukrajna…ezért mondtam itt három hónappal ezelőtt, hogy a függők elvonási tünete az maga a féktelen düh, rombolás, pusztítás.

  6. Tibor bá’ beszámolójából kimaradt, hogy Adrian Bocquet mindezeket állítólag Bucsában látta, mikor 16 napot Ukrajnában töltött. Csakhogy úgy néz ki, hogy ez a jóember április 4 lépett át a lengyel-ukrán határon, tehát amikor ott volt, akkor már Bucsában nem zajlottak harci események, és kamuzik. Állítása szerint a háborús bűnökről videói is vannak (több száz!), de egyet se hozott nyilvánosságra, sem pedig a az atrocitásokat kivizsgálni Ukrajnába utazott hivatalos francia delegációnak nem mutatott egyet se.
    Bővebben:
    https://www-stopfake-org.translate.goog/fr/comment-le-francais-adrien-bocquet-blanchit-les-crimes-russes-a-boutcha/?_x_tr_sl=fr&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=wapp

  7. 8. János
    Már a 2019-es választási kampányban előjöttek ezzel a „függő” váddal. Azóta nem egy, hanem több hamisított videót köröztettek az interneten, jellemzően az orosz média kapta fel ezeket és terjesztette ezerrel. Digitálisan meghamisított videókról beszélek, illetve primitívebb változatról is, pl. hamis feliratozásról…
    A drogfüggőséggel kapcsolatban tudnál olyan forrásra hivatkozni, amelyről még nem derült ki, hogy hamis, vagy igazából a szubjektív véleményed az, hogy Zelenszkij drogfüggő?

  8. 10, elesz:

    Szubjektív véleményem. Van tapasztalatom a drogos kultúráról…

  9. Re:10
    Nézz meg 1-2 spontán felrakott twitter írását, vagy videó anyagát.
    Nem kamu videók ezek, mert a saját twitter fiókján publikálta(igaz 1-2 óra után leszedték, mert vállalhatatlan volt).
    A feszkó enyhítésére biztosan szed valamit, plusz kórosan keveset aludhat, és valljuk be a személyisége ezt a terhet már nehezen viseli, és ha elcsúszik benne valami, akkor elkezd randalírozni a neten, kb mint a beszívott Musk.
    Egy ilyen ominózus anyagát láttam, amiben hörögve, teljesen homályos tekintettel értelmetlenül motyog, amire nehéz azt mondani, hogy tiszta, mint a frissen mosott patyolat.

  10. Nézem Khodarenok megnyilatkozását az orosz állami tévében, találgatják is, hogyan mondhatta el, amit elmondott… A műsorvezető ezzel zárta az adást:

    „Our very existence is on the line. Surrender is not possible. Finding a common language with those who want us to disappear is impossible. We’ll have to go to the very end. We’ll get there, our great country will win.”

    Ezt akár egy ukrán is mondhatta volna.

  11. Tehát a cikk szerint az ukránok megszegik a Genfi egyezményt?

  12. János, ez („Függővel nem lehet tárgyalni, nem tartja be ígéreteit és élősködik másokon, követelődzik, nem is beszélve a rengeteg agresszióról.”) durva általánosítás. Több olyan ismerősöm van aki rendszeresen füvezik, de ezek egyike sem jellemző rá, az végképp nem hogy agresszívak lennének. A cannabis származékokkal egyébként sincs gond, a természet „ajándéka”, több országban legális vagy engedélyezett az orvosi felhasználása. Nem véletlenül.

    Tehát ne tegyünk egyenlőség jelet a fű és a szintetikus kábszerek közé, mert nagyon más a kettő és az emberi pszichére gyakorolt hatásai rövid, közép és hosszútávon is.

    Szerintem egyébként Z. valamilyen stresszoldó gyógyszereket szed, esetleg nyugtatókat + néha iszik is rá.

  13. 14, graw:

    Drog a fű is.
    Nem általánosítok.
    Élősködő minden függő, kivétel nélkül.

  14. 15. Korlátolt vagy János, nem kicsit.

    Ilyen erővel az alkohol is drog. Szoktál sörözni/borozni? Akkor drogos vagy.

    „Élősködő minden függő, kivétel nélkül.” Ez meg szimplán hazugság.

  15. Ha szokott, akkor függő, vagy ha reggelt nem tud kezdeni alkohol nélkül? Én kávéfüggő vagyok, de ha nincs, kibírom. Cigi nélkül viszont nem megy. Tökönrúghatna már valaki ezért, meghálálnám neki, ha leszoktatna…

  16. A fű is drog. Mondom ezt úgx, h régen sokat füveztem.
    De egyenlőségjelet a szintetikus drogokkal nem szabad tenni.

    A fűnek is vannak negatív hatásai, a cigiről nem is beszélve.
    Az alkohol sokkal rosszabb függőség.

  17. 17.infos
    Ha nem birod leszikni a cigarettát, próbáld ki a jóminőségü elektromos cigaretta készüléket. Nagyon segithet, tiszta nikotinsüritménnyel müködik, a dohánylevél-papir eggyüttégéséből származó rengeteg káros anyag nélkül. A legjobb alternativa azoknak, akik képtelenek teljesen leszokni.

  18. Köszi, nekem a nikotin nem hiányzik, és csak egy helyen bagózom, a tanyámon. Ha máshol vagyok, nem hiányzik… Maga a rituálè, kàvé, cigi, madárfütty, terasz, kilàtás, királyság…

  19. Sokak szerint viszont Putyin feldagadt arcán. látszik az amfetamin, úgyan úgy, mint Hitlerén kb. 1943-tól.
    Hogy visszatérjünk a témára, h alap kell, hogy legyen egy újságírónál: egy forrás nem forrás.
    Más: beírtam a google keresőjébe: dr. adrian bocqeuet. Próbáljátok ki ti is: meglepetés! surprize!!! Fölöttébb érdekes!

  20. „Nem találhatók eredmények a következőhöz: dr. adrian bocqeuet” – nekem ezt írja ki…

  21. 23: lehet, hogy épp arra akarta felhívni a figyelmet, hogy (legalább is az általam talált forrásokban) sehol máshol nem állítják, hogy orvos lenne/lett volna. Csak volt katonaként és önkéntesként emlegetik

  22. Ez egy neves újság lenne?
    #https://dailytelegraph.co.nz/about/
    „dailytelegraph.co.nz was launched in October 2021”
    Jó gyorsan nevessé vált! 🙂

    „We are not affiliated with any ‘Daily Telegraph’ publication overseas.”
    Nincs köze azokhoz, akik ezt a nevet nevessé tették…

    „Our international news is syndicated from RT News, Sputnik News and teleSUR.”
    2 orosz és egy venezuelai forrásból veszi át az anyagait. Csakis megbízható, hiteles, független és kiegyensúlyozott lehet…

  23. 26. 27.

    Elkezdtem olvasni egy másik cikkét, de miután az ukrán történelemből egyszerűen kihagyta a Holodomort, feladtam.

  24. 8.
    A hazug embert gyorsabban utol lehetetett itt is érni, mint a sánta kutyát.

    Szutyok orosz propaganda. Meg sem lepődöm már. Jól illeszkedik a sorba Tibor bá blogján.

  25. 28

    Holodomor is mint oly sok más történelmi esemény a politika áldozatául esett. A múlt át és újraírása mind az orosz mind az ukrán oldalon az éppen aktuális viszony szerint folyik. Persze van egy határ illetve kellene lennie hogy legalább a tényeket tartsák már tiszteletbe. De nem így van. Mondjuk a konkrét témában előszeretettel elfelejtik megemlíteni azt a tényt mind orosz mind ukrán részről -más és más okból- hogy az akkor a SZU területen lezajlott éhínség nem korlátozódott pusztán az Ukrán Szszk területére…..Egyébbként a nyugati progresszív és kultúrmarxista értelmiség számára is az ukrán narratíva az elfogadottabb értelmezés mert az jobban illeszkedik abba az elgondolásukba ,hogy az eszme és a rendszer – szocializmus és kommunizmus stb- nem felelős a tragédia bekövetkeztében , hanem az ukrán állásponthoz hasonlóan ők is ugyanazt jelölik meg legfőbb okként azaz : elsősorban és személyesen Sztálint és a nagy birodalmi orosz elnyomó nacionalista és soviniszta rendszer a felelős minden rosszért ami a SZU- ban Sztálin hatalomra kerülése után egészen 1953 – ban bekövetkezett haláláig történt. Így lesz mindkét oldalról Sztálin újra értelmezve mint diktátor és rendszere és maga a SZU is. Ez a felfogás fog rohamosan terjedni majd mert most ezt diktálja a közös ellenség elleni harc érdeke…A történettudomány már az ukránoknál és az oroszoknál lassan beáll a sorba a hatalom parancsára és mi lesz a tudomány szabadságával ebben a kérdésben is Nyugaton ?

  26. A SZU legdélebbi, legjobb termőterületén, ahol jellemzően felesleget termelnek exportra, mennyire valószínű, hogy nem kellett külső behatás (élelmiszertartalékok elrablása) a helyiek tömeges éhhalálához?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük