(3855) Erőviszonyok

Tibor bá’ fordítása online

 


89. Útban a 90. felé

Andrei Martyanov legújabb könyve (The Real Revolution in Military Affairs = A hadászati események valódi forradalma – röviden RMA) megállás nélkül bizonyítékokat tár fel az amerikai katonai erőkre váró megsemmisüléssel kapcsolatban, ami egy jövőben játszódó, lehetséges háborúban várna rá, amit igazi ellenféllel (nem a tálibok vagy Szaddam Husszeinnel szemben) kellene megvívnia.

De ki ez a Martyanov? Kiemelkedő hadászati kiértékelő, elsősorban orosz viszonylatban, aki még a Szovjetunióhoz tartozó Bakuban született, de Amerikában él, angolul ír és vezet blogot. Könyvében, mindjárt az elején cáfolja nem csak Fukuyama és Huntington lelkes megállapításait, de Graham Alison szinte gyerekes hivatkozását Thuküdidész csapdájára mintha az erő egyensúlya az USA és Kína között a XXI. században párhuzamba hozható lenne a 2400 évvel ezelőtt lefutott Peloponézoszi háborúval. Hová vezet ez, Xi Jinping lenne az új Dzsingisz Kán? [Thuküdidész szerint, ha egy nagyhatalom mellett újabb hatalmi feltörekvés jön létre, a háború elkerülhetetlen.]

A könyv olvasóinak meg kell emészteni néhány matematikai egyenletet, amiknek lényege, hogy az USA hadászati képességében folyamatosan lefelé csúszik egy olyan nemzettel szemben (orosz), akikről azt hiszi, hogy alul maradt a hidegháborúban.

A lényeg, hogy földi cirkáló rakétákat csak az USA, Oroszország, Kína és Franciaország tud gyártani. És csak két globális rendszer van, amely képes műholdvezérlésre: az amerikai GPS és az orosz GLONASS. Jelenleg se a kínai BeiDou, se pedig az európai Galileo nem globális rendszer.

Martyanov matematikai egyenleteivel azt állítja, hogy a szubszonikus hajóelhárító rakéták kora lejárt. NATO-nak, a Macron szerint agy halott szövetségnek, most már szembe kell nézni az orosz szuperszonikus P-800 Onyx és Kalibr osztályú M54 elektronikus harceszközök létezésével. Arról is említést tesz, amit én 2015-ben személyesen megtapasztaltam Dombassi látogatásom alkalmából, ahol is a megnevezett eszközöket a szovjet időkbe ragadt ukrajnai haderők ellen vetették be.

Martyanov kimerítő információval szolgál az orosz hiperszonikus, 10 Mach-al haladó ballisztikus Kinzhal-ról, amit nem rég próbáltak ki az Arktiszon. A helyzet az, hogy az amerikai tengerészetnél nem létezik olyan rakétaelhárító rendszer, amely képes lenne lelőni, még akkor se, ha a bejövő rakétát detektálnák. A Kinzhal hatótávolsága 2000 km, miután kilőtték a míg-31K vagy TU22M3M repülőgépekről. Az amerikai repülőgép anyahajó és kíséretének védelmét a vadászgépek adják, de ezek hatótávolsága túl rövid.

A Kinzhal volt az egyik fegyver, amit Vlagyimir Putyin 2018. március elsejei beszédében megemlített. Az volt a nap, amikor az RMA beköszöntött és tökéletesen megváltoztatta a globális erőviszonyokat, felrúgva a korábbi egyensúlyt.

A Pentagon vezetői, például John Hyten tábornok a Vezérkari Főnökség helyettes elnöke bevallotta „nincs elhárítási lehetőség például a 27 hangsebességgel érkező Avangard hordozóval szemben” (ami a rakétaelhárító rendszereket használhatatlanná teszi). Mindezt a kongresszusi meghallgatáson árulta el, hozzátéve, hogy csak „nukleáris elrettentés” a járható út. Hasonlóképpen nincs létező elhárítási rendszer a Zircon és Kinzhal-lal szembe se.

A katonai kiértékelők nagyon jól tudják, hogy a Kinzal egy Toyota Carollából álló célpontot 1000 km távolságból eltalált, kedvezőtlen időjárási viszonyok mellett. Ebből következik, hogy az európai NATO vezetés és irányítás épületei de facto védtelenek.

Martyanov simán kijelenti: „A hiperszonikus fegyverek bevezetése bekavar az amerikai hiedelemnek, miszerint az Észak Amerikai földrész biztonságos a válaszcsapásokkal szemben.”

Martyanov felveti, hogy az amerikai politika irányítóknak nincs birtokukban a megfelelő eszköz a geo stratégiai valóság megragadásához, ahol a RMA drámai módon devalválta a különben aránytalanul feltornázott katonai készséget, és szükségessé tette volna az amerikai geopolitikát újragondolni.

Különösen azért, mert ilyen fegyverek birtokában az oroszok garantálják a válaszcsapást az amerikai kontinensen. A létező orosz nukleáris elrettentés (kisebb mértékben még a kínai is, amit nemrég felvonultattak) is képes áttörni a meglévő amerikai anti ballisztikus rendszeren, és elpusztítani az Egyesült Államokat, függetlenül a Pentagon ide vonatkozó propagandájától.

2019 februárjában Moszkva bejelentette, hogy a nukleáris meghajtású Petrel cirkálórakéta teszteléseit befejezte. Ez egy szubszonikus rakéta nukleáris meghajtással, ami igen hosszú ideig a levegőben tud maradni, hatalmas távolságok bejárásával, és így a legkevésbé várt irányból is képes támadni. Martyanov kajánul rámutat, hogy a Petrel egy bosszú-fegyver, amely képes megsemmisíteni azt az amerikai döntéshozót, aki megpróbál elbújni az általa kirobbantott háború következményei alól, valahol a déli féltekén.

A könyv foglalkozik a kínai hadászati fejlődéssel, és az orosz-kínai stratégiai partnerség hozadékával, például azzal, hogy Beijing 3 milliárd dollár értékben vásárolt S-400 légvédelmi rakétarendszert, amiket ideálisan lehet alkalmazni, amennyiben az USA konvencionális összeütközésbe kerülne Kínával.

Ugyanakkor a könyv megírásakor még nem volt látható a Kínai Népköztársaság megalapításának 70. évfordulója alkalmából rendezett felvonulás. Itt látható volt a DF-21D „anyahajó gyilkos”, amely 1500 km távolságig alkalmazható hajók ellen. A DF-26, DF-17 hiperszonikus közép hatótávolságú rakéták. Az YJ-18A nagy hatótávolságú, tengeralattjáróról indítható, hajók ellen bevethető, cirkáló rakéta. Nem beszélve a DF-41 ICBM több töltetű rakétákról, amely Kína nukleáris elrettentő fegyverei, mert el lehet velük érni Észak Amerikát.

A szerző kitér még arra is, hogy az S-500 védelmi rakéták elérik az AWACS felderítő gépeket is, és nem lehetetlen, hogy meg tudják semmisíteni a nem ballisztikus, hiperszonikus célpontokat is. Az S-500 és a legmodernebb közép hatótávolságú védelmi rendszer az S-350 hadrendbe lépett 2020-ban.

A kulcs téma: Az USA és Oroszország között nincs paritás légvédelem, hiperszonikus fegyverek tekintetében, és általánosságban, rakéta fejlesztés terén. Amerika ezeken a területeken le van maradva, de nem csak években, hanem generációkban is.

Orosz és kínai kiértékelők egyetértenek abban, hogy Washingtonnal nincs értelme szerződést kötni, mert azokat sorra felbontják.

Amerika megkerülhetetlen lenne? Nem, sebezhető.

Marthyanov kénytelen emlékeztetni a 2019 februárjában megtartott szövetségi gyűlésre, ami után Washington egyoldalúan felmondta az INF megállapodást, és ezzel lehetővé tette, hogy Amerika közép hatótávolságú rakétákat helyezhessen el Európában, orosz célpontok felé irányítva. „Ezzel Oroszország arra lett kényszerítve, hogy a megfelelő fegyvereket létrehozza és hadrendbe állítsa, azon területek ellen, ahol döntéseket hoznak és alkalmazzák azon rakéta rendszereket, amelyek fenyegetik őket.”

Lényegében: Egyszer és mindenkorra vége Amerika sebezhetetlenségének.

Rövidtávon ez csak rosszabb lehet. Moszkvában a hagyományos év végi Putyin összefoglalón, ami közel négy és fél órán át tartott, Putyin kijelentette, hogy „Oroszország több mint kész megújítani a létező START megállapodást, ami 2021 elején járt le. Amerika már holnap elküldhet nekünk egy szerződés tervezetet, vagy mi küldhetünk oda egyet aláírva. De a mi javaslatunkra mind ez ideig nem érkezett válasz. Ha START megállapodás lejár, akkor nincs semmi a Földön, amiért ne indulna be egy új fegyverkezési verseny. Ami szerintem rossz.”

A „rossz” egyértelműen finomkodás. Martyanov szerint az amerikai elit, legalább is most, az Orwelli kognitív disszonanciában szenved, annak ellenére, hogy az RMA megsemmisíti a hagyományos amerikai sebezhetetlenséget.

A szerző egyike azon igen kevés kiértékelőnek, aki figyelmeztetett arra, hogy Amerika véletlenül beleeshet egy Oroszország, Kína, vagy egyszerre mindkettő elleni háborúba, amit hagyományos fegyverekkel lehetetlenség megnyerni, tehát egy globális nukleáris katasztrófába torkol. Kérdés, ennek ismerete elég-e  ahhoz, hogy egy kevéske észre térítésre kényszerítse azokat, akik irányítják az ipari-katonai-biztonsági komplexusba tartó hatalmas pénzáramlást. Erre ne számítsatok.

A szerző, Pepe Escobar az Asian Times szabadúszó tudósítója. Ez a cikk eredetileg a „CN”-ben jelent meg.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

61 gondolat erről: „(3855) Erőviszonyok

  1. „Arról is említést tesz, amit én 2015-ben személyesen megtapasztaltam Dombassi látogatásom alkalmából, ahol is a megnevezett eszközöket a szovjet időkbe ragadt ukrajnai haderők ellen vetették be.”

    Nem is tudtam, hogy Tibor bá volt 2015-ben Dombassban. Erről lehetne bővebben?

  2. 1 túl hosszú volt végigolvasni?
    „A szerző, Pepe Escobar az Asian Times szabadúszó tudósítója.”

  3. 2 számomra nem volt világos. Azt hittem, Escobar, a cikk írója tesz említést, amit Tibor bá is látott Dombaszban…. Majd Tibor bá elmondja, ha akarja 🙂

  4. Érdekességképpen néhány cikk, aztán pár gondolat a poszt témájával párhuzamosan:

    „Oroszország szerdán közölte, nagy teljesítményű, új generációs lézereket vetett be az ukrán hadszíntéren.”
    #https://hellomagyar.hu/2022/05/19/star-wars-a-valosagban-oroszorszag-beveti-a-futurisztikus-lezerfegyvereit/

    A Perevest-rendszer műholdak megvakítására van, tehát ezeket nem vethette be Oroszország Ukrajna területén, maximum felette a világűrben. De mivel nem tudok ukrán műholdról, így ezek használata US/NATO műholdak ellen lehetséges, amit jelen idő szerint kétlek, hogy megtettek volna.
    A cikk említést tesz egy Zadira fedőnevű lézerfegyverről is, ami közel-körzeti légvédelemre még jó is lehet, elsősorban drónok és egyéb repülő kütyük (esetleg helikopterek) ellen lehet hatásos. Ha valamit kipróbáltak, az inkább ez lesz majd.
    Hasonló, jól haladó fejlesztése egyébként Izraelnek is van:
    #https://neokohn.hu/2022/02/02/raketaelharito-lezerfegyvert-allit-hadrendbe-az-izraeli-hadsereg/

    „A legfrissebb brit hírszerzési tájékoztató szerint egy sor orosz katonai felsővezetőt rúgott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az ukrajnai orosz invázió kudarcai miatt.”
    https://24.hu/kulfold/2022/05/19/hullanak-a-fejek-az-orosz-katonai-vezetesben-a-haboru-kudarcai-miatt/
    Ez még akár igaz is lehet, de mostanában javasolt azért fenntartásokkal kezelni minden olyan hírt, ami úgy kezdődik, hogy brit hírszerzés vagy brit tudósok…, a régi poénon túl a brit hírszerzés egyik feladata olyan tömegmanipulációs kiszivárogtatások közzététele a médiában, amelyek nem feltétlenül úgy igazak, ahogy azt előadják.
    Ez természetesen semmit sem von le az orosz hadvezetés harcászati-taktikai balfaszkodásaiból, de érzésem szerint túl van tolva az orosz bénázás és fel van nagyítva az ukrán haderő sikere – de egyelőre a háború még mindig ukrán területen folyik, az orosz haderő hódítási bénázása mellett az ukrán haderő nyugati segítséggel végzett védekezése sem kimondottan a csillagos ötös kategória. Az is tény, hogy itt azért két „keménylegény” rúgta össze a port, az ukránok meg nem egészen a félanalfabéta kecskepásztorok kategóriája. Itt szláv szláv ellen balhézik, de ez egy külön történet, ha megmarad a világ, akkor az utókornak lesz mit elemeznie bőven a témában.

    Most pedig közvetlenül a cikk témájához néhány gondolat még:

    Az USA pár nappal ezelőtt tudott sikeres tesztindítást végrehajtani a saját hiperszonikus kísérleti fegyverükkel, tény, az elmúlt években volt több próbálkozásuk is, gyakorlatilag mind besült.

    Ez a trend egyébként nem új dolog, a tengeri indítású amerikai cirkálórakéták döntő részben szubszonikus (hangsebesség alatti) fegyverek mind a mai napig, az oroszok álltak rá már a hidegháború idején (1970-80-as évek) a szuperszonikus cirkálórakéták alkalmazására.

    Az amerikai doktrína nagy mennyiségű, de kvázi lassú támadófegyverek bevetésével operált egy képzeletbeli tengeri összetűzés során, ahol a nagy mennyiség túlterhelte volna a szovjet flotta légvédelmét és így törték volna át a szovjet flotta védelmi rendszereit.

    Az oroszok a nagy sebességre tették a hangsúlyt, az ő elveik szerint kisebb darabszámú, de nagyon gyors támadó fegyverekkel operáltak volna, ebben az esetben a NATO flották légvédelmének nem a nagy mennyiség, hanem a nagy sebesség okozott volna problémát. További elv volt az, hogy a megtámadott fél válaszcsapása hamarabb érhet így célba, mint a támadó által indított fegyverek.

    Mindkét doktrínának van létjogosultsága és értelme is, az viszont tény, hogy a harcászatban/hadászatban még sosem volt hátrány az, ha a támadó eszköz nagyon gyors.
    Ilyen alapok után nem meglepő, hogy az orosz katonai fejlesztések hamarabb jutottak abba a fázisba, hogy a hiperszonikus támadó eszközök területén lehagytak mindenkit és jelen idő szerint 2 ilyen fegyverrendszer már hadrendben áll (Avangard és Kinzhal), sőt, az egyiket (Kinzhal) be is vetették Ukrajnában, illetve közvetlen hadrendbe állítás előtt van a harmadik ilyen fegyver, a Cirkon.

    Attól viszont óvakodnék, hogy egyes fegyverrendszereket úgy tekintsünk, mint ami mindent eldönt a nagyhatalmak között, erről szó sincs. Ugyanígy nem igaz az sem, hogy a B-2 lopakodók vagy az F-35 5. generációs vadászgépek majd megoldanak mindent, ha baj lesz. Előnyt jelentenek adott esetben (akár jelentős előnyt), de egyik önálló fegyverrendszer sem döntött el még soha semmilyen háborút a történelemben.
    Egy háborúban nem egyes fegyverek vagy alakulatok csapnak össze, hanem teljes és komplex rendszerek, amelyeknek egy-egy ilyen eszköz max. csak egy kis részeleme!

    Amerika sebezhetősége: Ez nagyjából az 1950-es évek vége, 60-as évek eleje óta ismert az amerikai hadvezetés számára, mióta az oroszok (szovjetek) fellőtték az első szputnyikot és hadrendbe állították az első ICBM rakétáikat. Sőt, 1960-1980 között semmiféle érdemi védekezési lehetőségük sem volt ICBM/SLBM támadás ellen, a csekély számú ABM-rendszer pedig jó esetben is csak mutatóba tudott volna megfogni egy érkező robbanófejet, egészen egyszerűen nem volt ott a haditechnika, hogy érdemi védekezést tudott volna bármelyik oldal is produkálni – innen ered a MAD doktrína is. (MAD = Mutually Assured Destruction, azaz kölcsönösen biztosított megsemmisítés – micsoda egy őrült (mad) egy világ ez, ahol ez jelenti a világbéke alapját.)
    A jelenkor haditechnikai fejlődése és az USA által felmondott ABM-szerződés gyakorlatilag ha nem is teljesen végezte ki, de erősen erodálta a MAD-doktrínát, erre érkezett válasz volt az oroszok részéről a manőverképes hiperszonikus támadófej az ICBM rakétákra (Avangard-rendszer).
    A korabeli ballisztikus rakéták robbanófejei egyébként szintén hiperszonikus sebességgel érkeztek be (7-9 km/sec 10.000 km hatótáv esetén), de ezek semmiféle manőverezésre nem voltak képesek, jöttek szépen a saját ballisztikus röppályáikon oszt jónapot. Az igazi nagy újdonság az, hogy ezek a visszatérő fejek a röppálya egy szakaszán kitérő manőverbe kezdenek, azaz a nagyon magas szinten fejlett ellenrakétáknak drasztikusan lecsökkentik a hatékonyságukat.

    Nagyjából itt tartunk most a fegyverkezési versenyben.

    Az oroszoknál a nukleáris arzenálon túl képbe kerültek a különböző irányított energiasugarú fegyverek is (Laser illetve Maser), valamint az ún. skalárfegyverek, amelyekről az égvilágon szinte senki sem tud igazból semmit, beleértve engem is, így ezekről sokat nem okoskodnék. Aki meg tud róluk bármit is, az igen mélyen hallgat, valószínűleg igen egészségtelen lenne számukra az, ha széles körben publikálnák az ismereteiket.

    Remélem tudtam valami új vagy értelmes infót is adni a témában, minden további kérdéssel forduljatok Jövőnkhöz vagy Pythonhoz, ők biztos tudnak még némi plusz adalékot tenni az egészhez.

    Tényleg, hol van Python?

  5. Igazából Amerikát Anglia alapította, amit a vikingek alapították. A Kievi Ruszt, Oroszországot szintén vikingek alapították.

    Akárhogy is nézzük, ez az egész egy viking belháború…

  6. 1.: hogy is mehetett volna Tibor bá 2015 ben a donbasz ba mikor ebben az évben a gyalogos Antarktisz átszelő expedícióban vett részt? 🙂

  7. 5 „A Perevest-rendszer műholdak megvakítására van” első 2 nap az oroszok kilőtték a teljes ukrán kommunikációs hálózatot. Azért nem omlott össze a hadsereg, mert eljezdték Elon Musk műholdjait használni. Ezeket fogják most leszedni az oroszok. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen nem geostacionáriusak a röppályák.

  8. 5.
    Tegnap ennyi jelent meg:
    „A csúcstechnológiás eszközök akár 5 km-re lévő célpontokat is át tudnak égetni – vázolta fel egy vezető tisztségviselő
    Oroszország kifejlesztette saját drónellenes lézeres fegyverét, és már használja is Ukrajnában – állította Jurij Boriszov miniszterelnök-helyettes egy szerdai interjúban. Hatótávolsága 5 km, és Zadira-nak, oroszul „bajkeverőnek” nevezték el – mondta. Egyéb részletet nem árult el az új készülékről. ..
    Arra a kérdésre, hogy az orosz hadsereg milyen ütemben kapja meg az ilyen rendszereket, Boriszov azt mondta, hogy már szállítják őket. Arra a kérdésre, hogy a drónellenes lézert bevetették-e Oroszország ukrajnai hadjáratában, a miniszter elismerte, hogy az „első mintákat” ott használták.
    Katonai szakértők szerint a lézereknek fegyverként számos hátránya van, többek között a hatalmas teljesítményigény, valamint a sugárromlás, amelyet a levegőben lévő por és vízgőz okoz.
    A lövésenkénti költséget tekintve azonban jelentős előnyük van a hagyományos légvédelmi rakétákkal szemben. A dróntechnológia fejlődése, amely pénzügyileg elérhetőbbé tette a légi eszközök bevetését, arra késztette a katonai tervezőket világszerte, hogy különféle módokat keressenek a fenyegetés leküzdésére anélkül, hogy kimerítenék hadi költségvetésüket…
    Az Egyesült Államokban az idén sikeresen tesztelték a haditengerészeti lézereket csónakok és drónok ellen, a Layered Laser Defense (LLD) áprilisi légi gyakorlati célpontjának legyőzését a hatóságok „történelminek” minősítették.”
    https://www.rt.com/russia/555689-russia-combat-laser-capability/

  9. 7 – Ábel

    „A történelem egy csokor hazugság, amiben többen megegyeztek.”
    Napóleon Bonaparte

    A Kijevi Ruszt nem a vikingek alapították, ezt – és nagyon sok minden mást is! – ma már tudományos módszerekkel meg lehet cáfolni. A viking-varég vonal ebben az esetben nagyon könnyen cáfolható.
    Igazából sok mindent rekonstruálni lehet a történelemben, ami sokaknak nagyon, de nagyon nem tetszik!
    Hogyan? A DNA genealógia relatíve friss, de alaposan kidolgozott tudományág, nem keverendő a genetikával.

    Konkrétan, abban a példában, amit te felhoztál a tények a következők: A Rurik-ház haplocsoportja N1a1-es. Röviden ez azt jelenti, hogy nem skandinávok maguk sem, sem a felmenőik. Hanem dél-balti szlávok.

    A téma nagyon hosszú, ha tényleg érdekel a dolog Anatolij Kljosov könyveit ajánlom, ott nagy részletességgel és tudományos alapossággal ki vannak fejte az egyes törzsek, népek, nemzetek migrációs útvonalai. A magyarok is szóba kerülnek, egyébként minden kontinens lakói, de nem foglalkozik minden egyes nemzettel külön-külön, több a regionális megközelítés. A mai értelemben vett nemzetek, nemzetállamok, történelmi szempontból friss fogalom, azt mondanom sem kell.
    Persze, lehet valakinek a Wikipédia a Bibliája, nekem aztán teljesen mindegy.

  10. 7 Ábel… Angliát a vikingek?! 😀 😀 😀 hát, ha a neolitikumig megyünk vissza, akkor igen, sőt, még mi is benne voltunk a buliban. (Értem – remélem hogy értem – a poént, valóban részt vettek Alfréd oldalán (is) a későbbi daganat létrejöttében…)

  11. Műholdakat támadó lézerfegyver, hiperszonikus támadófej, meg a fene tudja milyen hipermodern pusztító nyavaja.

    Tessék mondani, tud valaki mondani egy normális orosz autót orosz kútfőből? Mobiltelefont? Számítógépet?
    A szakadár területek katonái Baofeng (kínai gyártású) adó-vevő rádiókkal vannak felszerelve. (Amiket egy pár ezer forintos hasonló rádióval hallgatni lehet, tehát titkosításról szó nincs).

    Most engedélyezték Oroszországban az ABS és légzsák nélküli autók gyártását, mert gondot okoz a szankciók miatt ilyen – ma már minden autóban alapnak számító biztonsági – berendezések beépítése.

    Hihető, hogy a ruszkik semmi hétköznapi csúcstechnológiás termék előállítására nem képesek, de a támadó fegyverekkel messze lehagyták a világot?
    Nem egy rohadt nagy blöff ez? (Mármint az erről szóló orosz forrásból származó hírek).

  12. 11. Zsolt,

    Jól kielemeztél és megszakértettél egy ironikus, vicces bejegyzést. 🙂 😀

  13. 13. Gyarmathy

    Még mindig az orosz Pazsitnov mester Tetris (régi nyugati szlogen: „Oroszországból, szeretettel”) alkotása a világ legjobb videójátéka. Mit akarsz még? 🙂

  14. 11. Zsolt
    ” “A történelem egy csokor hazugság, amiben többen megegyeztek.”
    Napóleon Bonaparte”

    ” Persze, lehet valakinek a Wikipédia a Bibliája, nekem aztán teljesen mindegy.”

    / https://www.pronews.gr/kosmos/protofanes-i-gallida-prothypourgos-prin-ton-diorismo-tis-eixe-rosiki-katagogi-kai-meta-egine-poloni/

    O’Brien szerint George Orwell 1984-ben (1949) „Aki uralja a múltat, az irányítja a jövőt: aki irányítja a jelent, az irányítja a múltat.”
    Pontosabban, Franciaország új miniszterelnöke kinevezéséig orosz származású volt. De tegnap délután óta a Wikipédia megváltoztatta, és most Lengyelországból származik!
    Franciaország új miniszterelnöke, Elizabeth Bourne „megváltoztatta” származását, mert az előző orosz nem volt kényelmes számára!

  15. 12 Jövőnk
    Végül is a vikingek is birtokoltak területeket Angliából jó ideig, míg ki nem verték őket.
    Sőt, jóval később másik vonalon is beszivárgott az a vérvonal, mivel a normannok is viking leszármazásúak, csak közben Normandiában elfranciásodtak…

  16. 13. Gyarmathy

    Célszerű azért tárgyilagosnak maradni, a kérdésedre a válasz igen, hihető, már csak azért is, mert jó néhány dolgot többek között a Pentagon is megerősített.

    Konkrétan:
    1. Ukrajnában bevetettek hiperszonikus fegyvert, erről szemtanúk által okostelóval felvett videót is raktam fel anno – ergo ezek léteznek, a Pentagon ilyen eszköz bevetését megerősítette.
    2. Pár évvel ezelőtt az egyik orosz műhold akkumulátorát a világűrben lézersugárral töltötték fel működés közben, ez szintén nem kőkorszaki technológiára utal, ezt is lekövették a riválisok.
    3. Az Avangard hiperszonikus manőverező robbanófejjel felszerelt két kísérleti indítást egészen a célbecsapódásig szintén végig követték az amerikai műholdas szenzorok, az ilyen ICBM kísérleteket amúgy sem lehet eldugni a többi nagyhatalom elől.
    4. Az amerikaiak már az 1980-as években cikkeztek és foglalkoztak az akkori szovjet MASER rendszerek fejlesztésével, amely hasonló elven működött, mint a lézer, csak itt mikrohullámú sugárzást voltak képesek olyan szinten összpontosítani, ami elvileg fegyverként is használható. A MASER technológia további fejlesztéseiről nincs infó.
    5. Burevesztnyik atomhajtású cirkálórakéta: A Pentagon szintén megerősítette, hogy az egyik kísérleti példány repülését két évvel ezelőtt lekövették, valahol az Északi-Sark térségében viszont elvesztették, valószínűleg műszaki hiba miatt lezuhant.

    Tehát ezek vagy létező dolgok/fejlesztések, vagy az USA is kamuzik.

    Oroszország messze nem a világ legfejlettebb gyártástechnológiájával rendelkező állama, de azért kőkorszaki szinten sincsenek és igen, néhány részterületen – elsősorban fegyverkezés terén – valóban előnyben vannak mindenkivel szemben.
    Az egy más kérdés – ahogy korábban is írtam – hogy néhány technikai újdonság még önmagában nem változtatja meg alapvetően a világ erőviszonyait, egy fecske nem csinál nyarat.

    (Egyébként még egy infó, informatikusoknak ez többet elárulhat: Oroszországban megkezdődött egy 28 nm-es technológiát alkalmazó processzorok gyártására szolgáló üzem építése. Amit tudni, hogy jelen idő szerint 90 nm az a szint, amit még gond nélkül maguk is megoldanak, illetve van egy kis kapacitású gyáruk, ahol 65 nm szintet hozzák.)

  17. Re:19
    „4. ”
    Van infó róla, csak szépen szakzsargon mögé van bújtatva, de más hasonló finomságaik is vannak még…

    „Oroszországban megkezdődött egy 28 nm-es technológiát alkalmazó processzorok gyártására szolgáló üzem építése.”
    Az egy dolog, hogy valahonnan egy levedlett gyártósort megszereztek, mert erős a gyanúm, hogy nem saját a gyártó gépsor, de még ott van van az elég különleges vegyszer és alapanyag igény, amit javarészt nyugati cégek gyártanak. Pl egykristály Si 300mm wafert tudomásom szerint nem tudnak gyártani, és a extra tisztaságú vegyszerek sem a sarki vegyszerboltból beszerezhető kategória. Ezt csak több szereplőn keresztül fogják megszerezni, mert direktben biztosan nem adják el nekik.

  18. Gyarmathy:

    a „blit hílszelző-elemzők” direkt úgy beszélnek-beszéltek, hogy az oroszok csak papírkutyák lennének…

    Azt is beszélhetnék, hogy az a közel egy-kétezernyi külföldi harcossal (és számítógépes háborús játékokon megnőtt, magát katonának nevező egyénekkel)mi lett Ukrajnában?

    Hányan égtek bele a a lengyel határhoz közeli yavoriv-i laktanyákba, mennyien szenvedtek tüdőgyulladásban, vérhasban, Covidban, ismeretlen eredetű kórokozótól származó fekete hurutos köhögéstől? Hányan voltak közülük a fronton?

    Mennyien jutottak vissza szülőhazájukba?

    Ezek közül, hány zizis van, akik csak a gyilkolás izgalmát akarták?

  19. 20. dajtás
    Ha van valami infód a MASER rendszerekről, oszd meg, örülnék neki!
    Nyilván a digitális technológia nem az oroszok erőssége és kapnak valamiféle háttér támogatást a témában.

    Amit (majdnem) mindenki hajlamos elfelejteni az egész történettel kapcsolatban az annyi, hogy Európában zömmel csak az angolszász média által hozott (adott esetben kreált) híreket és véleményeket lehet szinte csak olvasni, az orosz oldal fullra kizárva, a többi kontinens „véleményét” pedig nem reklámozzák agyon, nem véletlenül.
    Senki értelmes emberfiának nem érdeke az, hogy az oroszok megbukjanak és végül tényleg az atomarzenálhoz nyúljanak, mint ahogy az sem érdeke senkinek, hogy az oroszok „túlnyerjék” magukat.
    Oroszországra a világ 4/5-öd részének szüksége van, mert mind az USA, mind Kína tekintetében kell még egy szereplő, aki képes valamilyen szinten gátat jelenteni velük szemben. Európa perpill gyakorlatilag nem focizik ebben a játékban, hogy mit hoz a jövő az EU számára, majd kiderül, egyelőre a lejtmenet az, ami biztos.

    Még egy észrevétel, két apróság, ami nagyon nem apróság:
    Az ukránoknak szállított amerikai M777 tarackok esetében teljes az ukrán felháborodás, ugyanis minden nagyon szép és jó, csak pont a digitális célvezető rendszer nem jön hozzá, innentől kezdve a technikai előny zéró, az M777 pont annyit ér, mint a régi szovjet D30.
    Az oroszok mind a mai napig a békeidős haderejük 10-15%-ával „szerencsétlenkednek” Ukrajnában, nem hirdettek hadiállapotot, nem kezdték meg a tartalékosok mozgósítását, a zárolt technikát sem igazán bontották meg.

    Ebből nekem két dolog teljesen nyilvánvaló:
    1. Az USA lesz@rja Ukrajnát, nem ukrán győzelmet akar, hanem egy elhúzódó, befagyottnak nevezhető európai fegyveres konfliktust, ami permanensen fenntartható.
    2. Tök mindegy, hogy mit mond a média az orosz nyilatkozatokról és szándékokról, Oroszország egyelőre nem igazán erőlteti meg magát abban, hogy dűlőre vigye a dolgot, nincs nagyobb léptékű mozgósítás, nem növelik a bevethető állomány létszámát, nem növelik a bevetett technikát, hanem a kezdeti erőforrásokkal „dolgoznak”, nincs nagyságrendi változás.

    Innentől kezdve mindenki vonja le a saját következtetéseit, hogy voltaképpen mit is látunk valójában és ennek mi lehet a valódi oka és célja.

  20. 22 – MangaM
    Az orosz bénaság logikusan nem megmagyarázható. Occam szerint, simán hülyék.

  21. Re:23
    Vagy a fele sem igaz a bénázásnak, és a brit hírszerzés ordas nagyot hazudik(mondjuk az orosz sem ma született bárány).

    Re:22
    Majd megbeszéljük, úgy is van más témában elintézni valónk. 😉

  22. 23 Tibor bá’ a próféta szóljon belőled, bár simán hülyék legyenek. De én attól tartok, hogy a harcászati és hadműveleti bénázás valóban dilettantizmus (nagyrészt), azonban a hadászati – és nem ukrán frontva értve – csak látszólagos és a hadászati (stratégiai) cél ezen a „Nyugat” fronton egyelőre nem ismert, így félő, hogy nagy meglepetés várható, nem éppen jó értelemben.
    Tartok tőle, hogy mindketten megérjük a geddont, rövidesen.

  23. 23. Tibor bá’

    Occam borotvája: az oroszok hülyék.

    Ez jól hangzik és még akár igaz is, csakhogy nem pillanatfelvételeket nézegetve, hanem összefüggésében látva az elmúlt jó pár év geopolitikai/katonapolitikai eseményeit nem feltétlenül ez jön le kizárólagos magyarázatként.

    A média narratívája szerint Putyin az orosz titkosszolgálatokat teszi felelőssé a kudarcért…, ejj de ismerős ez nekem valahonnan…
    A 2003-as iraki hadjárat után a brit és az amerikai kormány egymással versengve varrta a saját titkosszolgálataik nyakába a „téves vagy hamis” információkat a háború indokával kapcsolatban.
    Szerencsétlen szolgálatok néhány alkalommal próbálták a világ közvéleménye felé jelezni, hogy erről szó sincs, de elég gyorsan el kellett hallgatniuk „nemzetbiztonsági érdekekre” hivatkozva.

    Az USA afganisztáni kivonulása kapcsán is van egy rendkívül zavaró körülmény, amiről ismét csak mindenki mélyen hallgat, mintha meg sem történt volna…
    Biden elrendelte a gyors csapatkivonást, mire a Pentagon nem tudott „elég szabad szállítókapacitást” biztosítani az amerikai erők kivonására, így a Biden-kormány kénytelen volt polgári légitársaságok gépeit is igénybe venni – miközben a világ legnagyobb légi szállító kapacitása az USA-nak van és emlékeim szerint nem igazán voltak túlterhelve azokban a hónapokban.
    Ez is felvetne néhány kínos kérdést, de hódolva a ma divatjának lépjünk túl rajta. Nincs kérdés, nincs probléma.

    Az oroszok hülyék. Ez így igaz.

    De 2014-ben a Krím elcsatolásakor hadtörténeti mestermunkát mutattak be a világnak, majd vérprofi módon létrehoztak Ukrajnán belül egy ellen-Ukrajnát, amit csak annyira fegyvereztek fel, hogy az ukrán haderő lenyomni ne tudja őket, ugyanakkor ők se tudjanak teljesen elszakadni.
    Ennek etikai/erkölcsi oldala vitatható, de stratégiai szempontból „szép munka” volt, ezzel permanensen jegelték az ukrán NATO-csatlakozást.
    Az ukránoknak meg annyi esze nem volt, hogy kapásból elengedjék a lázadó tartományokat és a Krímet, így kifogva minden akadékoskodó vitorlájából jó előre a szelet – hiszen innentől kezdve nem állt volna háborúban senkivel, nem lett volna területileg megoldatlan problémája a szomszédaival, ergo mi lett volna a NATO-csatlakozás akadálya?

    Ja, hogy az USA sem ebbe az irányba biztatta őket csak még nagyobb felkiáltójel, magyarul Amerikának nem NATO-tag Ukrajna, hanem az oroszokkal folyamatosan háborúzó Ukrajna kellett mindig is.

    Mindezeken túl Aszadot is lassan 8 éve hatalomban tartják, nem mellesleg „megmentették” Lukasenka seggét is, illetve 2022. januárjában cirka 12 nap alatt „rendezték” a kazah balhét és Tokajev mester nemcsak hogy hatalomban maradt, de egyenesen meg is erősödött a Nazarbajev-klán ellenében.

    Ezek mind olyan tények, amelyek alapján nem egy dilettáns banda képe rajzolódik ki, akik azt sem tudják, merre van arccal előre.

    Ehhez képest február 24.-én Putyin elindított egy olyan hadműveletet, amelyet a nem napi szintű kötelező aktuálpolitikai narratívákat, hanem a szakmaiságot szem előtt tartó szakértők tömege sem tud hova tenni.
    Nyolc különböző szakértő az nyolc különböző véleményt jelent ugyanarról az egy témáról.

    Elhiszem, hogy az oroszok tök hülyék, azt is elhiszem, hogy az EU vezetése is idióták gyülekezete és azt is elhiszem, hogy a levegővel kezet fogó Biden sem fut már százon.
    Viszont van egy gondolat, ami nem hagy nyugodni: Oké, hogy szép lassan minden nagyhatalom meghülyült, de mi van akkor, ha valójában nem ők a hülyék, hanem mi, a kisemberek vagyunk ismét totál hülyére véve?

    Occam borotvája: Hányszor is volt ilyen a történelemben?

  24. 26. MangaM,

    „majd vérprofi módon létrehoztak Ukrajnán belül egy ellen-Ukrajnát, amit csak annyira fegyvereztek fel, hogy az ukrán haderő lenyomni ne tudja őket, ugyanakkor ők se tudjanak teljesen elszakadni.
    Ennek etikai/erkölcsi oldala vitatható, de stratégiai szempontból „szép munka” volt, ezzel permanensen jegelték az ukrán NATO-csatlakozást.”

    Milyen szép leleplezése ez az orosz propagandának, ami azt állítja, hogy Oroszországnak köze nem volt az ukrán keleti megyék lázadásához és sem ideológiai sem katonai támagatást nem adtak ehhez. Örülök, hogy ezt leírtad.

    „Az ukránoknak meg annyi esze nem volt, hogy kapásból elengedjék a lázadó tartományokat és a Krímet, így kifogva minden akadékoskodó vitorlájából jó előre a szelet – hiszen innentől kezdve nem állt volna háborúban senkivel, nem lett volna területileg megoldatlan problémája a szomszédaival, ergo mi lett volna a NATO-csatlakozás akadálya?”

    Tényleg így lett volna, ha az ukránok lemondanak az említett területekről? Az Oroszország által bujtogatott és támogatott lázadók nem mentek volna tovább? Nem néztek volna ki újabb és újabb területeket, nem jutott volna eszébe újabb megyéknek az ‘elszakadás’?
    Mert ha így gondolod, ahogy leírtad, az szerintem nagyfokú naivitásra vall. Főleg így utólag, hogy látjuk mi történik Herszonban, meg a zaporizzsjai területeken, sőt már a mikolaivi és odesszai megye is kell(ene).

    Az oroszoknak egész Ukrajna kell(ene), hiba ezt nem látni ennyi idő után.

  25. 28. Gyarmathy

    Én nem propagandából „dolgozom”. Tükörlépések történtek, ezeket ráadásul „elszólta” az amerikai oldal is, akik nem túl rejtve egy ellen-Oroszország létrejöttén dolgoztak évtizedek óta. Sokáig a lengyelek voltak a kiszemelt célnáció, majd váltottak Ukrajnára. A kijevi puccs után az oroszok a Krím lenyúlása mellett az ellen-Oroszország mintájára létrehozták Ukrajnán belül az ellen-Ukrajnát.
    Javaslom olvasni/hallgatni George Friedmant, aki az árnyék-CIA-ként ismert STRATFOR alapítója, jelenleg a Geopolitical Futures online kiadvány elnöke. Friedman elég sokat elárult már az USA hegemón geopolitikájáról, nem beszélt mellé sokat.

    Az oroszoknak oroszlakta területek kellenek, amelyek évszázadok óta eddig is az övék volt, igaz, akkor cári birodalomként ismerték őket. A mai Ukrajna nyugati területei soha nem voltak orosz területek, azokat a II. VH után csatolták a Szovjetunióhoz.

    Nem, szó sincs naivitásról ezekben a kérdésekben, Ukrajnának 8 éve volt arra, hogy kiegyezzen a szakadár régiókkal, de USA vezénylettel folyamatosan telibesz@rta a minszki egyezményeket, ezen keresztül nem csak Moszkvát, hanem Berlint és Párizst is. Ami most Ukrajnában zajlik, az nem orosz, nem német, nem francia és nem ukrán érdek, hanem amerikai.

  26. 29. MangaM,

    „Az oroszoknak oroszlakta területek kellenek, amelyek évszázadok óta eddig is az övék volt..”
    Akkor van ötleted, hogy mit kerestek egyből a háború első napjaiban Kijev alatt?

    Minszki egyezmény:

    „A tűzszüneti megállapodásban foglaltak sorsa már a kezdetektől fogva megpecsételődött. Nem sokkal a memorandum kibocsátása után a Donyecki Népköztársaság erői május után másodjára is ostrom alá vették a Donyecki Nemzetközi Repülőtér épületkomplexumát…..Miután az ukránok elveszítették a donyecki repülőteret, Eduard Baszurin, a Donyecki Népköztársaság szóvivője január 23-án kijelentette, a „minszki memorandumot a maguk részéről a korábban már elfogadott formájában nem veszik figyelembe.”

    #https://hu.wikipedia.org/wiki/Minszki_jegyzőkönyv_(2014)

    Akkor mégis ki sz@rta telibe a Minszki Egyezményt?

    Nem akarlak bántani, de mégiscsak az orosz propagandát fújod. 🙂

    Azt nem lehet felfogni, hogy az ukránok nem akarják az oroszokat? Sem a rendszerüket, sem a befolyásukat.
    Amikor széthullottak a „szövetségbe forrt szabad köztársaságok” (mely szövetséget ” a nagy Oroszország kovácsolta ezt így”) szinte mindegyik a nyugathoz és a NATO-hoz akart csatlakozni. És nem amerikai érdekből, hanem mert látva Amerika meg a nyugati világ szabad rendszereit, gazdagságát, ők is azt szerették volna.

    Miért annyira nehéz felfogni, hogy az ukránok is ezen az úton járnak, igen még a legtöbb orosz nemzetiségű és ajkú ukrán állampolgár is. El akarnak szakadni a nagy Oroszország öleléséből, annyira érthetetlen ez?

    A putyini latorrezsimet senki épeszű ember nem akarja, még a saját állampolgárai is évente százezres nagyságrendben hagyják el saját hazájukat.
    Milyen ország az, amelynek még ma is napi több mint 1 milliárd dollár bevétele van csak szénhidrogénekből, de amelynek több tízmillió polgára napi kevesebb mint 1 dollárból nyomorog, miközben az ország vezetőjének 200 milliárd (200 000 000 000) dolláros vagyona van (vagy volt a háború kezdetéig)? Ki szeretne ilyen rendszerben élni?

    Hogy most amerikai érdek Oroszország meggyengítése(ami kelet Ukrajnában folyik), abban egyetértek. Csakhogy volt némi előzmény, az orosz nyomulás, az ukránok akarata ellenére, majd a nyílt és brutális orosz támadás.

  27. Mit szólnak ehhez a putyin fanok?

    „Az elhurcolt/deportált emberekről is kezdenek hírek szivárogni, mivel az első “visszamenekültek” (tehát akiknek sikerült Oroszországból kijutniuk Ukrajnába vagy nyugatra) már adtak beszámolókat. Nagyjából hatvan darab “átmeneti tábort” azonosítottak az oknyomozók, ennél sokkal több lehet a valóságban, ilyen helyekre kerülhetett az az orosz források szerint is már több mint 1 millió ember (ötöde gyermek!) akiket elvittek az orosz erők. Telefon és közösségi média átvizsgálása, kínzás a kihallgatásokon és tetoválás-ellenőrzés az alap, mert ukrán-párti / oroszellenes személyeket inkább eltüntetik, fogva tartják. ”

    Részlet Feledy Botond május 15.-ei írásából.

    Mit szólsz MangaM, ez is amerikai érdek? Vagy az amerikaiak kényszerítik erre az oroszokat?

    Hiszi is az ember meg nem is, hogy 2022-ben van olyan hatalom ezen a Földön, amelyik megtámad egy országot és annak polgárait deportálja, elhurcolja szülőföldjéről milliós nagyságban.

    Aztán bevillan a Málenkij robot c. gyalázatos történet, hogy mit művelt ugyanez a hatalom bő hetven évvel ezelőtt.

    „A Kárpát-medencei szovjet fogolygyűjtő akció a megtorlás, az etnikai és politikai tisztogatás, valamint a kényszermunkásszerző akciók sorába illeszkedett. A szovjet hadsereg által elfoglalt magyar területeken romeltakarításra való hivatkozással fegyveres szovjet katonák a nyílt utcáról gyűjtöttek, és vittek el magyarországi civileket. … A Munkás-paraszt Vörös Hadsereg, a Belügyi Népbiztosság (NKVD), az Állambiztonsági Népbiztosság (NKGB) és a szovjet katonai hírszerzés (SZMERS) katonái cinikus módon ennek az orosz kifejezésnek (маленькая работа, magyarul: kis munka) az ismételgetésével vagy csak néhány perces igazoltatás ígéretével, illetve hazugságával hurcolták el a magyar polgári lakosság tömegeit először a hadifogoly-gyűjtőtáborok valamelyikébe,[7] majd onnan a civil internáltakat és a hadifoglyokat a szovjet munkatáborokba a világháború után.”

    #https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1lenkij_robot

  28. Gyarmathy

    Igen, amerikai érdek. Helyesebben azok érdeke, akik a világszintű irányítást akarják megtartani és ehhez kiváló „bázis” maga Amerika.
    Ezzel egy olyan határhoz érkeztünk, amiről sokat nem fogok regélni, csak néhány gondolatot osztok meg.

    Alexander Dugin: Korábban már írtam róla, őt tartják ma az „új-Raszputyinnak”, több okkultista csoportban is részt vett, nem állnak tőle távol a fasiszta nézetek sem, a 4. alternatíva „megalkotója”, hosszú ideig Putyint támogatta, majd szembekerült vele. Dugint egy rendkívül káros és veszélyes figurának tartom.
    Dugin képviseli az eurázsista irányvonalat, erről annyit kell tudni, hogy ennek az irányzatnak a képviselői elsősorban az orosz hadseregben és a katonai hírszerzésben (GRU) találhatóak meg hosszú évtizedek óta.
    Velük szemben az atlantista-vonalat képviselők álltak már a Szovjetunió idején is, ennek egyik fő bázisa az egykori KGB volt, ma FSZB-nek hívják őket.
    A két irányvonal bőven a szovjet idők előtti cári korszakba nyúlik vissza.

    A minap egyébként a kiszivárgott hírek szerint az FSZB-től átvette a teljes „ügyintézést” a GRU Ukrajna ügyében…, erről ennyit. Hogy Putyin körül mi zajlik a háttérben…

    … és hogy teljesebb legyen a kép, közvetlen személyes kapcsolat volt Alexander Dugin és Zbigniew Brzezinski között is, gondolom Brzezinskiről talán nem kell túl sokat mondanom.
    https://pbs.twimg.com/media/ETDDFeNXYAE8Sct?format=jpg&name=small

    Tehát hogy egészen pontosan mi is zajlik a háttérben, arról a legjobb esetben is csak halvány sejtéseink lehetnek, de abban biztos lehetsz, hogy nem az van, amit a nyugati vagy orosz sajtó/média mesedélutánok címén előad.

    Amerikai érdeknek pedig az egyszerűsítés miatt nevezem, illetve azért, mert ez még egy „kezelhető” megfogalmazás.
    A globalizmust felépítő és abban érdekeltek egyébként magasról tesznek Amerikára is, számukra az is csak egy fejőstehén, aminek az erőforrásait fel- és kihasználják, amíg szükségük van rá – de ez már egy másik történet és nincs helye ezeken a fórumokon.

    Ha megértetted, hogy miről próbáltam finoman értekezni, annak örülök, akkor a későbbiekben kezeld így a „pongyola” megfogalmazásaimat.
    Nem, nem tolok semmiféle propagandát, nem vagyok semmilyen politikai csoportosulás, vallási felekezet, okkult társaság vagy egyéb szekta tagja sem.

  29. 32 – MangaM

    Ez valóban egy finom értekezés, a helyzet ettől jóval bonyolultabb. Ez még a felszín kapargatásától is távol áll. Ez nem kritika, csupán a tények rögzítése. Helyesen rámutattál valamire, ami viszont egy torta szeletének egy pici morzsája csupán.
    Sokan nem képesek felfogni, hogy – példaként – az Egyesült Államok vagy Oroszország nem egy monolitikus tömb, hanem több belső és külső érdekcsoport „politikai halmaza”, miközben a „politikai” fogalom itt sok mindent takar (gazdasági érdekeket, ideológiákat, geopolitikai és egyéb, ennél magasabb szintű, hatásfokú irányítási módszereket, elgondolásokat, megvalósuló és megvalósulandó folyamatokat, amelyekről az emberek több, mint 99 %-ának halvány fogalma sincs. Magyarországon ez a szám csak egy hajszállal van a 100 % alatt.

  30. Gyarmathy!
    Folyamatosan azzal érvelsz, hogy aki teheti nem keletre, hanem nyugatra megy. Nos! Kb. 16 éves koromban sikk volt közöttünk az amerikai követségre mászkálás. USA volt az isten. Web áruházak lejárt katalógusait osztogatták, színes magazinokat lehetett nézegetni. Jó jazzt lehetett hallgatni, és voltak vetítések. És értesültünk az amerikai álomról. A romantikus vadnyugatról. Hét évvel később, amikor lehetőségem lett volna az USA-ba vándorolni. ESZEM ÁGÁBAN SE VOLT. Mert közben megjött az eszem. De a társadalom nagy részének sose jön meg az esze, vagy túl későn. Propaganda terén az USA messze a világ első. A pénz nem akadály, azt éjjel-nappal nyomtatják. Akinek ez nem tetszik, és tenne ellene, az lerohanják, a vezetőjét meggyilkolják. „Jöttünk, láttunk, ő meghalt”. Az Iraki lerohanásban 1.455.590 arab vesztette életét, (ami Amerikának csak 8.800 emberébe került.) Hol van ettől még Ukrajna? – Te azt használod fel argumentumnak, hogy erről az átlagember nem tud. Aki fel akarja őket világosítani, az terjeszti az orosz propagandát. Persze van orosz propaganda is, és ők se angyalok, de MangaM és én csak az arányokra szeretnénk elhívni a figyelmet.

    Ja és miért az oroszoknak drukkolok? Mert ők az emberiség reményét testesítik meg. Ők azok, akik szembe mernek nézni Amerikának. És miért? Dick Cheney: ”We’re an empire now, and when we act, we create our own reality.”

  31. 34 – Tibor bá´

    „Ja és miért az oroszoknak drukkolok? Mert ők az emberiség reményét testesítik meg.”

    Ez szinte tapintható az úgynevezett harmadik világ országaiban. Ahol az embereknek a tökük tele van nem csak USA kétszínű, agresszív politikájával, hanem en bloc az egész Nyugattal. Ez nagyon-nagyon alsó hangon az emberiség két harmadát jelenti.

    A Szovjetuniónak sok hibája volt, ajaj, de még mennyi! De amikor megszűnt, akkor sok, főleg kelet-, délkelet-ázsiai politikus az oroszok szemére vetette, hogy „nem is tudjátok, milyen nagy bajt csináltatok! Az alternatív választás lehetőségét szüntettétek meg!”.
    Az, hogy hova vezet az unipoláris világrend, láthattuk, láthatjuk. A pokolba vezető út ez! A Nyugatnak lehetősége volt megmutatni az utat, amely az emberiség felemelkedéséhez és a globális biztonsághoz, békéhez vezet – éppen az ellenkezőjét tette, ilyen szempontból elbukott, eljátszotta a bizalmat.
    Nekem nincs illúzióm, hogy például egy Kína által vezetett unipoláris világrend sem lenne egyáltalán jó. Az egyensúly jó dolog. Ha felbillen, akkor abból baj lesz!

    Oroszországnak megvannak a maga problémái, szeretni sem kell őket, nem erről van szó! De pontosan, egyetértek veled, az alternatívát és a reményt teljesítik meg. Ha az oroszok kapitulálnának a Nyugat előtt, Kína is sorra kerülne. És utána mi lenne? Talán olyan szép világ lenne, élne mindenki békésségben és jólétben, amíg meg nem halna? Ez következik abból, ahogy a Nyugat viszonyult a világhoz, népeihez évszázadok óta, amióta „uralja a történelmet”?!

  32. 36 Zsolt
    A gond „csak” annyi vele, hogy nemhogy műholdat nem képes lelőni, de max 5 km a hatótávolsága, ezzel kiváló célpont minden hagyományos fegyver számára – talán a Kalasnyikov kivéve…

  33. Re:37
    Nem is mélységi támadó fegyver, helyén kell kezelni a használatát.
    Drónelhárításra teljesen jó, más országok is pontosan ugyan azért akarják hadrendbe vonni ezt a technikai megoldást. Bár drága maga a fegyver, de lövés/költség, tüzelési gyorsaság sokkal olcsóbb/jobb, mint egy elhárító rakéta. Energia fegyverek már csak ilyenek…

  34. 32. MangaM,

    Remélem nem bántottalak meg, csak szeretek egyenesen, egyszerűen fogalmazni.

    „Nem, nem tolok semmiféle propagandát, nem vagyok semmilyen politikai csoportosulás, vallási felekezet, okkult társaság vagy egyéb szekta tagja sem.”

    Sajnos a propaganda olyan, hogy átjárhatja az embert, formálja a gondolkodást és úgy is tolhatja az ember, hogy nem is tud róla.
    Idősebb embereknél tapasztalom mostanában, – akiket régóta ismerek – hogy egy az egyben felmondják a leghazugabb orbáni propagandát is, pedig nyílván nem propagandisták, csak a ‘tájékozódásuk’ egysíkú, (főleg az m1-et meg a Kossuth rádót hallgatják).

    Az oroszok által elkövetett tömeges emberrablásról nem mondtál semmit. Egyáltalán igaz lehet a hír szerinted?

  35. 34. Tibor bá,

    Korábban úgy emlékszem te is elismerted, hogy az egyén szempontjából a nyugati társadalmak sokkal élhetőbbek.

    2014 óta ha jól emlékszem átlagosan ÉVENTE 400 000 orosz hagyta el hazáját, hogy nyugaton éljen. Most pedig a háború kezdete óta a három hónap alatt legalább ennyi, ha nem több.
    A szocialista években az orosz fennhatóságú országokból az életük kockáztatásával is nyugatra szökdöstek az emberek és nem fordítva.
    Amikor először hallottam nagyobbacska gyerekként, hogy nyugaton lehet szidni nyílvánosan az ország vezetőit, hittem is meg nem is.

    Az ukránok nagy része sem akar az USA-ba vándorolni, csak nyugatias társadalmat akar, a nyugathoz akar tartozni és nem orosz féle rendszert szeretne, ami számomra teljesen érthető.
    Mindig az van itt sulykolva általatok, hogy az ukránok azért állnak szemben az oroszokkal, mert Amerika így meg úgy, pedig ez nem igaz.
    A finnek és svédek sem azért akarnak NATO tagok lenni, mert az amerikai propaganda…

    „Az Iraki lerohanásban 1.455.590 arab vesztette életét” Nemtudom honnan ez a szám, én több szakértőtől is kb. 200 ezer iraki áldozatról hallottam.

    Amerika is megéri a pénzét persze, de most az ukrán – orosz háborúról volt szó.

    „Ja és miért az oroszoknak drukkolok? Mert ők az emberiség reményét testesítik meg. Ők azok, akik szembe mernek nézni Amerikának. És miért? Dick Cheney: ”We’re an empire now, and when we act, we create our own reality.”

    Én nem azt nézem, hogy mit mondott Dick Cheney vagy akárki ott, hanem azt, hogy milyen amerika közelsége, felügyelete, befolyása alatt élni és milyen az orosz befolyás és uralom alatt élni. Nem azt mondom, hogy az USA által uralt világban az élet tökéletes, de azt igen, hogy még mindig sokkal, de sokkal jobb, mint az oroszok általt uralt világban.

  36. 35. Zsolt,

    „Ez szinte tapintható az úgynevezett harmadik világ országaiban. Ahol az embereknek a tökük tele van nem csak USA kétszínű, agresszív politikájával, hanem en bloc az egész Nyugattal. Ez nagyon-nagyon alsó hangon az emberiség két harmadát jelenti.”

    Kíváncsi lennék, hány országban jártál.
    VAjon miért ússzák át lélekvesztőkkel ezen országokból származó tömegek a tengereket és miért másszák meg a szögesdrótos falakat, hogy a nyugati világba jussanak? Ha annyira imádják az oroszokat, akkor miért nem a hatalmas Oroszországot ostromolják? 😀

  37. 40. A spenótot és a sóskát is utàlom. Hiába adnak a spenóthoz tojást, akkor is. Én rántott húst szeretek, babgulyást, körömpörköltet, halpaprikást. És már a sprnóthoz sincs tojás, mert az nem trendi…

    41. Jönnek visszavenni azt, amit elloptunk tőlük…

  38. „Ja és miért az oroszoknak drukkolok? Mert ők az emberiség reményét testesítik meg. ”

    Vaóó, micsoda vonzó egy rendszer.
    Miközben az ország vezetője talán a világ leggazdagabb embere és az országban szarásig van szénhidrogén, ásványkincs, termőföld, addig tízmilliók a mélynyomorban vannak.
    A leigázott területek lakosságát erőszakkal elhurcolják a szülőföldjükről tömegével, illetve kényszersorozzák golyófogónak.

    Micsoda reménysége ez az emberiségnek. Elég megnézni az elmúlt száz év történelmét Oroszországnak, mit művelt saját polgáraival is, mennyibe nézte őket, mennyit ért ott az orosz kisember élete.

    Ez volna a reménység, az USA által uralt nyugati világ alternatívája?

  39. 42.
    Sajnos egyelőre csak kétfajta menü van, vagy lehet legelni a harmadik világban.

    Vannak ismerőseim, sőt munkatársaim is a harmadik világból,(Afrikából és Ázsiából is) nagyon jól érzik itt magukat. Nem szeretnének visszamenni, sőt komoly összegeket kifizetnek, hogy állampolgárok lehessenek.

  40. 34. Tibor bá:
    “ Ja és miért az oroszoknak drukkolok? Mert ők az emberiség reményét testesítik meg”
    Kitűnő éleslátásra utal ez a mondat!
    32. MangaM:
    “ Ha megértetted, hogy miről próbáltam finoman értekezni”
    Én megértettem. +1
    Úgy gondolom és érzem, hogy az oroszok testesítik meg a világ utolsó reménységét, mielőtt káoszba zuhan. A láthatatlan felső vezetés Európára már régen kiadta a kilövési parancsot. Ennek a végrehajtását láthatjuk évek óta. Egy reménységünk van: az orosz medve. Józanságot és erőt kívánok nekik!

  41. 41. Gyarmathy
    “ VAjon miért ússzák át lélekvesztőkkel ezen országokból származó tömegek a tengereket és miért másszák meg a szögesdrótos falakat, hogy a nyugati világba jussanak?”
    Azért, mert tájékozatlan, tapasztalatlan hülyék. Én sem hittem volna, hogy valaha visszasírom a vasfüggönyön túli időket. Ez a vasfüggöny sok mindentől elzárt, de egyben meg is óvta az egyént és a társadalmat is, a nyugat mocskától és a pénzt istenné tevő szemléletétől. Ez a mocskos erő, jelenleg a normalitás utolsó bástyáit, a kereszténységet és a nemzetállamokat próbálja felszámolni. Egy digitálisan kontrolált, gyökér nélküli, csökkentett lélekszámú emberi masszát akarnak. A “haladó” nyugati világban ez már sikerült!

  42. Erőltetik az „oroszokat meg kell dögleszteni, mert csúnyák” témát.
    1. Meg kell büntetni őket, meg háborút indítottak.
    Igaz, hogy mi provokáltuk ki, mert lesz@rtuk őket, amikor meg akartak egyezni, de ez is volt célunk.
    2. Nem jó a függés az orosz gáztól, nem jó a hosszú távú szerződés, a tőzsdén kell manipulálni az árral, mert ott lehet nagyot kaszálni a semmiért.
    Igaz, hogy ez a gáz csövön jön, viszonylag nem túl messziről és bőséges tartalékjuk van. Emiatt az ára is kedvező, a megbízhatóságáról meg annyit, hogy eddig kölcsönösen előnyös szerződéseket lehetett kötni, amit be is tartottak. Másrészt meg már kiépült infrastruktúrára támaszkodik.
    Erre itt a mindent problémát megoldó katari megoldás.
    Igaz, ők is hosszú távú szerződéseket szeretnének (nyilván ez előnyös mindkét fél részére, ha biztonságban szeretné magát tudni). Igaz, megkötöttségekkel jár, de nem olyan termékről van szó, ami minden sarki boltban levehető a polcról.
    „nagyban hozzájárul majd az Oroszországtól független németországi energiaellátás kiépítéséhez.”
    Miért kell megszüntetni az oroszt? Nem az volt a duma, hogy a háború miatti büntetésről van szó, meg hogy ezzel rákényszeríthetik az oroszokat annak befejezésére? A végleges leválás mire jó? Az oroszok átirányítják Ázsiába az értékesítést, ha tudják, hogy hiába fejezik be a háborút, ez a piac akkor sem jön vissza, akkor ez milyen kényszerítés?
    A másik az időpontok.
    „A katari külügyminiszter, Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni sejk megerősítette, hogy a Texas állambeli Golden Pass LNG-terminálról legkorábban két éven belül elindulhatnak a gázszállítások Németországba. A Golden Pass terminált, amely katari állami tulajdonú QatarEnergy 70 százalékos tulajdonában van, a tervek szerint 2024-re befejezik; több mint 15 millió tonnás évenkénti exportkapacitásával a világ egyik legnagyobb ilyen létesítménye lesz. ”
    Jó, de ezt fogadni is kell valahol. „A Wilhelmshavenben és Brunsbüttelben tervezett fejlesztések utolsó stádiuma azonban legkorábban 2025-ben, illetve 2027-ben készül el…Leszögezte azonban, hogy a Németországba irányuló közvetlen katari földgázszállítás legkorábban 2026-ban vagy 2027-ben indulhat meg.”
    „Katar igyekszik elérni: a németországi terminálokra érkező jövőbeli szállítmányait ne továbbíthassák más európai országokba, hanem az összes gázt Németországban használják fel…Németország új földgázellátási stratégiája révén hamarosan „megfelelő mennyiségben” tud cseppfolyósított gázt (LNG) fogadni, a fejlesztéseket pedig úgy hajtja végre, hogy a tervezett németországi terminálokra érkező szállítmányokhoz azok az európai országok is hozzáférhessenek, amelyek nem rendelkeznek tengerparttal. ”
    Ügyes. Tehát ne vacakoljatok, majd én adom nektek a gázt, jó pénzért, ti csak függjetek tőlem, mert az jó függés. A lengyelek is ilyen önzetlenek lennének, ők is vállalnák ezt a feladatot, ne használjátok az olcsó orosz gázt, amihez csak meg nyitni a csapot.
    „A harmadik vita a földgáz áráról szól. Katar a kőolaj világpiaci árához kötné a németországi értékesítésre szánt földgáz árát, Berlin viszont az európai földgázpiaci árakhoz. Ezzel kapcsolatban a német sajtó szerint egyelőre csak az biztos, hogy a katari gáz mindenképpen drágább lesz, mint az orosz.”
    De a legszebb a vége:
    „A katari uralkodó és a német gazdasági miniszter által jegyzett dokumentumban a többi között az áll, hogy a tervezett energetikai partnerség „a már elindult sikeres párbeszédre épül, és a tervek szerint kölcsönösen előnyös lesz mind az LNG-kereskedelem kiépítése, mind a két ország éghajlatvédelmi céljainak megvalósítása szempontjából”.
    Valóban csodálatos. A csövön jövő nem jó, de helyette kell a cseppfolyósított, amit kétszer kell átalakítani, mielőtt használható lesz, valamint át kell hajóztatni az óceánon. Drágább is, de nem probléma, mert előbbre visz bennünket az éghajlatvédelmi céljaink elérésében.
    Lehetséges, de akkor azt lenne jó tudni, hogy valójában mik is az éghajlatvédelmi céljaink.
    https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2022/05/katar-legkorabban-2024-ben-szallithat-gazt-nemetorszagnak

  43. 39. Gyarmathy

    Nem bántottál meg, dehogy, csak jelezni akartam, hogy nem csoportosulok semmilyen „zászló” alatt és a saját szubjektív véleményem és szimpátiám sem gátol meg abban, hogy kritikus legyek, ha olyat látok, ami nem tetszik.

    Mindenki a saját szubjektuma szerint éli meg az objektív világot, engem nem zavar az, ha másoknak eltérő a véleménye és nem szoktam kivenni azt az egy „lapot sem a pakliból”, hogy akár én tévedhetek adott témában.

    Most nincs időm arra, hogy hosszabban leírjam a véleményem (tudásom?) a témáról, a lényeg, hogy a II. VH után a világon sosem látott általános jólét alakult ki, ennek a két fő centruma az USA és a Szovjetunió blokkjai voltak. Igen, a szovjet világ is benne volt minden ellentmondásával és ostobaságával együtt, mert amíg a Nyugat komoly életszínvonalat és szabadságjogokat volt képes biztosítani, addig a szovjet világ szerényebb személyes jólétet adott, de cserébe sokkal erősebb társadalmi biztonságot, közoktatást és általános egészségügyi ellátást is nyújtott. Az USA vezette blokk és a szovjet blokk sok jót és pozitívumot is adott a világnak, ez akkor is igaz, ha most az egyiket nem illik, a másikat meg nem divatos emlegetni – igen, és ezek mellet közben pedig számtalan galádságot és gaztettet is elkövettek.
    A két blokkhoz képest a világ többi része sokáig a futottak még kategória volt rengeteg szempontból, de ez már egy másik történet, majd egyszer talán beszélünk róla.

    Tömeges orosz emberrablások:
    Nem tudom, hogy igaz-e a hír, de akár igaz is lehet. Hogy ezek mennyire voltak „rablások”, vagy inkább zömmel az orosz nemzetiségűeknek „ajánlottak” egyfajta újrakezdést ezt innen megítélni nem tudom.
    Az oroszoknak elsősorban nem terület kell, abból van nekik bőven dögivel, hanem emberanyag, miután az 1,5 körüli születési ráta garantált hanyatlást jelent történelmi szempontból.
    A mostani „területszerzésnek” katonai-védelmi okai vannak elsősorban, erről Dr. Robert C. Castel (IDI, Izrael) többször is beszélt a magyar médiában is.
    A lakosság „elrablását” én kettéválasztanám. Egyik oldalról egyáltalán nem tartom kizártnak ukránok elhurcolását egyfajta újkori „málenykij robot”-ra büntetésből, főleg az oroszlakta régiókból, ahol bizony 2014 óta azért voltak komoly és súlyos oroszellenes atrocitások is, a másik oldalról pedig a zömmel orosz nemzetiségű családoknak ajánlhattak fel egyfajta „újrakezdést” Oroszországban.
    Tehát az ukrán háborús propaganda szerinti emberrablásoknak biztos, hogy van reális alapja, de nagy valószínűséggel az ukránok erősen eltúlozták ennek a nagyságrendjét és belevettek olyanokat is, akiket nem kellett rabolni, mert mentek maguktól, hiszen akinek családja van, az inkább él és dolgozik 500-1000 km-re odébb Oroszországban, mint próbálkozik túlélni egy háború sújtotta Kelet-Ukrajnában.

    Ami viszont nagyon erős túlzás és ami a világ többi részén is valóban ellenérzéseket kelt, az a Nyugat és a médiája által napi szinten túltolt, már-már az elmebaj határát súroló antiorosz propaganda (az orosz macskák kizárása a nemzetközi macska szépségversenyektől kezdve egészen Csajkovszkij műveinek ignorálásáig, stb.).

    Nem értek egyet Putyin háborújával, de a Nyugat erre adott szándékosan hisztérikus válaszaival még kevésbé.

    Miközben…:
    „George W. Bush véletlenül elismerte, hogy az iraki háború indokolatlan volt és brutális
    „Úgy értem, Ukrajna” – próbálta korrigálni a freudi elszólást.”
    https://nepszava.hu/3157452_george-w-bush-nyelvbotlas-iraki-haboru-indokolatlan-brutalis-joe-biden
    Na, asszem, ehhez sem kell külön kommentár.
    Van valami igazán bájos abban, amikor az egyik gazfickó tart erkölcsi prédikációt a másiknak.

  44. 48 – MangaM:
    Már egyszer írtam, de átugrottátok, és a magyar média se hozta le. Bush a freudi elszólás után korrigált majd azt mormogta magában: „különben Irak is”. (“Iraq too, anyway.”)

  45. 49. Tibor bá’
    Igen, később olvastam a másik topikban, hogy már írtál erről.
    Visszatérve a „nagyhatalmi valóságokra”, igen, ez van.
    A sz@rnak hiába is lenne gazdája, felelősségre senki politikust/elnököt sem vontak az elmúlt harminc év gaztetteiért Nyugaton.
    Igaz, Szaddamot és Kaddhafit kivégezték, csakhogy nem ők voltak az igazi fő kavarógépek.

  46. Most olvasom Rogozin nyilatkozatát, hogy „rövidesen” 50 db Sarmat (RS-28, Satan-2) ICBM lesz hadrendbe állítva? Mi van?
    Egy ilyen rakéta 10 (-15) db MiRV vagy MaRV fejet hordozhat, ez alsó hangon is 500 db (800 db) atomrobbanófejet jelent.
    Eddig azt hittem, hogy a Sarmatokból 12, max. 24 db-ot terveznek szolgálatba állítani…, feltéve persze, ha igaz, amiről Rogozin beszél…

  47. 51 – MangaM
    Miért csodálkozol. Már szorgalmasan készülődnek az atom háborúra mind a két oldalon.

    🙁

  48. 52. Tiborbá

    Tiborbá Csak egy javaslat .Ha már ez a helyzet átállíthatnád a honlapod háttérképét valami apokaliptikus képre és a hátteret estleg feketére, már csak hogy a hangulatot megadjuk a dolgoknak 😀
    Aműgy geddonistáknak a youtubon van már apokaliptukus ambience a hangulathoz 😀
    Egy pár példa:
    https://www.youtube.com/watch?v=wZo45IPcBug Post Apocalyptic Ambience – Nuclear Wasteland
    https://www.youtube.com/watch?v=f2y1T8LqS3c Post Apocalyptic City Ruins
    https://www.youtube.com/watch?v=cRzQuPvLjdU Nuclear Winter

    Amúgy van nyugat európában aktív készülődés atomháborúra ? Hallott valaki valamit? Gondolok a németekre,svájciakra, stb….Bunker előkészítések, feltöltések..

  49. Re:53
    Majd pont az orrodra kötik mit csinálnak… 🙂
    Közvetetten lehet ezt kideríteni, pl:
    liofilizáló gép/élelmiszer szállítási határidő, bunker légtisztító/légtechnika szállítási határidő, akku/inverter szállítási határidő (ezt konkrétan tudom, Karácsony előtt talán megkapod…), víztisztító gépek/szűrők, vas, speciális bunker szerelvények (zsanér, reteszek, stb). Ha erre fél évet kapsz, akkor csak sok a rendelés, de ha 1 évet, akkor vadul építi mindenki a bunkerét, és fosnak a gazdagok (alsó hangon egy kis bunker egy jobb családi ház ára, szóval mi a prolik az isteni gondviselésben bízhatunk).

  50. 54. andrew

    A médiában megjelent infók szerint Németországban leállították a régebbi építmények egy részének a bontását és vizsgálják felül, hogy hol alakíthatóak ki bunkerek, ezen kívül a meglévőeket újítják és töltik fel, ezen kívül Svájcról hallottam, hogy ott is készletezik fel a bunkereket.

    Ezen kívül pár éve jelent meg infó arról, hogy Oroszországban is bunkerláz van, csak Moszkvában 5000 db új és régi/felújított kisebb-nagyobb óvóhelyet adtak át, illetve két-három éve volt egy hatalmas polgári védelmi gyakorlatuk, ami közel 40 millió embert mozgatott meg valamilyen szinten. Állítólag az USA rá is kérdezett Moszkvánál, hogy mi ez a nagy bunkerláz, amiben élnek, de érdemi válasz nem jött erre.
    Hogy a többi európai ország hogyan áll a kérdésben nem tudom, véleményem szerint olyan szinten nincs képben egy potenciális atomtámadás az emberek fejében, hogy konkrétan lesz@rják az egészet, maximum annyit mondanak, hogy nem érdekli őket, mert úgysem tudnak mit csinálni – ez konkrét vélemény volt, amit több esetben is hallottam.

    A gond ezzel csak annyi, hogy nem akkor kellene „valamit csinálni”, amikor már kilövik a rakétákat, hanem bőven előtte, társadalmi nyomást gyakorolni mind keleten, mind nyugaton a politikai vezetésre, hogy el se jusson a világ addig, hogy ez téma legyen.

    A 70-es és 80-as években folyamatosan nagy tüntetések és mozgalmak voltak világszerte az atomháborús fenyegetések ellen (pl. NSZK Pershing-II telepítések), ma semmi. Olyan, mintha a lakosságot már nem is érdekelné ez az egész, el sem hiszik, hogy ilyesmi bekövetkezhet. Innentől veszélyes a dolog, mert a politikusok – sajnos keleten és nyugaton is egyaránt – simán vezetik a világot a szakadék szélére, a tömegeket meg maximum a facebook és a valóvilla érdekli. Vagy ahogy anno Moldova György egyik írásában megfogalmazta, csak a „hasa és a hasa alja” az, ami motiválja a jóembert.

  51. 55 – MangaM
    Gondolom tudod, ha mind ellövik, ami van (és miért ne lőnék el) akkor a bunker tök felesleges. 100 ezer évig nem lehet bunkerben élni.

  52. 57. Jövőnk

    Szerintem, elképzelhetetlen, hogy egy átlagos mentális állapotú ember 10 évet kibírjon egy családi ház méretű bunkerben – bár álljon rendelkezésére bármilyen figyelemelterelő eszköz (pl. tv. videó, játék, stb.). Márpedig a többségünk, valljuk be átlagJános. Ezek nagyon hamar, azaz egy két éven belül kiakadnának a bezártságtól. De ha nem is, 10 év múlva, jellemben teljesen deformálódva, emberi roncsként lépnének ki azon a bizonyos acélajtón.
    Ugyanez igaz a gazdasági/pénzügyi/politikai elitekre is. Sőt ők fokozottabban ki lennének téve a bezártsággal járó körülményeknek. Egy minden jóhoz hozzászokott (magánsziget, hajó, repülő, szabadon jövés menés, semmi kötöttség) népség, hogy bírná ki a 10 évet? Legfeljebb, leszedálva, félaltatásban. Ahogy elnézem őket, nagy részük ideggyenge, semmilyen nehézséghez nincs hozzászokva. Egy ilyen csoport, még ha egy pláza méretű bunkerbe is megy be, szorongani fog a bezártságtól és attól, hogy nem tud parancsolgatni (ez a feladat a védelmüket ellátni hívatott katona-zsoldos csoport kiváltsága lesz). Az sem segítene a rajtuk lévő pszichés nyomáson, ha levinnének egy szekér kurvát és közben habzsolnák a finom kajákat és italokat. Hiányozna, hogy nincs akin uralkodni és körül vannak véve hozzájuk hasonló okostojásokkal, akik szintén idegesek, mint egy vöröshangya. Ez előbb vagy utóbb (de inkább előbb) oda vezetne, hogy vérben forgó szemmel, késsel a kezükben keresnék egymást az ágyneműtartókban.
    És még nem beszéltünk a védelmükre rendelt jól képzett katona-zsoldos személyzetről. Ezek is hamar rájönnének, hogy felettes pozícióban vannak az elpuhult védendő milliárdos bagázzsal szemben. A zsoldosok azon része aki eskü vagy más hülyeség okán szembeszállna a hatalmat átvenni kívánó társaival, mivel pár év elteltét követően teljes kisebbségben lennének, nagyon hamar lemészároltatnának, és akkor jönne a feketeleves a nagyságos milliárdos uraknak/hölgyeknek. Mi lenne? Kb. az, hogy a szebbecskék meg lennének ba@va (szexrabszolga), az erőben lévők be lennének fogva „házimunkára” (rabszolga), a többi menne a levesbe, hogy ne pusztítsa az élelmet és egyéb tartalékot.
    Szóval ezek tükrében nem is értem a világot befolyásolni vágyó és részben tudó milliárdosokat, mit várnának egy atomháborútól? Ebből ők sem jönnének ki jól az biztos. Ha csak nem valami egyszerű irányítást igénylő robotokra bízzák önön védelmüket (nem MI-re, mert az kiirtja őket). A baj ezzel is az, hogy az egyszerű robotokat is irányítja valaki, aki szintén rá fog jönni, hogy a többi bunkerlakó tőle függ!
    Tényleg, Jövőnk, Erre a helyzetre (őrző védő személyzet esetleges lázadására) van valami megoldás?

  53. 57 – Jövőnk:
    Azt te is tudod, hogy ez a 10 év egy fikció. Nem azt jelenti, hogy 2035 június 16-án ki lehet jönni. 15-én még halálos. 16-án már biztonságos. Ezt azt jelenti, hogy kb. 10 év után csak akkora dózist kapsz, hogy néhány évig túléled, de felejtsd el a tisztes öregkort. A bunker hasznos egy lokális csete-patéhoz, de egy totális világ égésre haszontalan. Az a szerencsés, aki egyből elpárolog.

  54. 59 – Ebben nem lennék olyan biztos. Atomfegyver használatakor a keletkező radioaktív izotópok túlnyomó része rövid felezési idejű, szemben az atomreaktorral.

    Inkább azt mondanám, hogy már 10 év előtt is elő lehet akár merészkedni, megfelelő védőintézkedések mellett. Nyilván olyan helyre gondolva, ahova konkrétan nem jutott atomrobbanás, csak a távoliak hatása ért el.

  55. 60. Ábel

    Olvasd el az „Utolsó Part” című regényt és megkapod a válaszodat arra, hogy mi várna a földre egy totális atomháború után.
    100 év múlva sem lehetne előjönni, nem a bombák okozta kihullás miatt, hanem a leolvadt atomerőművek szennyezése miatt.
    És ha elő is lehetne jönni, mi a francokat lehetne csinálni?
    A legelső amivel szembesülnénk, hogy a finomtudás eltűnt vagy eltűnik belátható időn belül. Mert senki se gondolja, hogy a gyűjtögető túlélő üzemmódban élő embercsoportoknak lenne ideje még maga szintű természettudományt művelni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük