(3853) Orbán

Tibor bá’ online


89. Útban a 90. felé

Isten látja lelkem Orbán Viktornak nem vagyok a híve az első miniszterelnökségének első hónapjától, bár én is rá szavaztam hetekkel korában. Az elmúlt 12 évben erőteljesen Orbán/Fidesz ellenes voltam, amit nem volt nehéz felfedezni az ide látogatóknak. Nos, most nem várt meglepetéssel szolgálok. Kifejezetten örülök, hogy a választásokat a Fidesz nyerte kétharmaddal. Ha nem a Fidesz nyer, akkor ez a kifejezetten alkalmatlan MZP már javában nyalná a CIA vezérelt Nyugat seggét, megszavazna öngyilkosság számba menő gáz és nyersolaj szankciókat, aktívan segítené az Ukránokat, és nyakig süllyednénk a háborúba.

Természetesen nem felejtettem el az ország kifosztását, ami mellett még lehetett létezni Magyarországon, de az ellenzék Magyarországa kifosztás nélkül is élhetetlen lett volna.

Hadd ismertessek egy rész Paul Craig Roberts legújabb posztjából.: Azzal, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz nukleáris célponttá válik. Nyilvánvaló, hogy ezzel a lépéssel Finnország biztonsága nem javul, hanem romlik. Akkor pedig, miért csatlakozik? A legnyilvánvalóbb válasz az, hogy a finn politikusokat Washington lefizeti. Minden okom megvan, hogy ezt elfogadjam. Évekkel ezelőtt a Pentagonban jártam. A lehetőséget megragadva egy igen magas rangú hivatalnokot megkérdeztem. Hogy lehet az, hogy Washington rá tudja venni a külföldi kormányokat az amerikai érdekek támogatására? PÉNZ – jött az egyértelmű válasz. „Úgy érted, hogy segélyek?” Tettem fel a kérdést. „Dehogy, pénzt adunk a politikai vezetőknek. Megvesszük őket.”

Szerencsénkre Orbán nem megvehető, mert százmilliárdok vannak a háta mögött. Ha úgy tetszik a magyar nép már megvette. Igaz, nem egészen önszántából.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

85 gondolat erről: „(3853) Orbán

  1. Orbánt és rendszerét – minden hibájával együtt! – a lehetséges alternatíva tükrében kell megítélni! A választópolgárok a közelmúltban ezt újra megtették és döntöttek.
    Orbán régi motoros, főleg ezekben az időkben túl nagy luxus lett volna újra cserélni. A változás nem mindig azt jelenti, hogy az élet utána jobb lesz. Érdemes mindig mérlegelni a változás lehetséges következményeit. A magyarok ilyen szempontból jól vizsgáztak április 3.-án. Értve azt is, hogy messze nem minden működik jól az országban, vannak dolgok, amit joggal kritizálnak az emberek. Olyan rendszer viszont soha sem lesz, ahol senkinek semmi sérelme ne lenne!

  2. Hogy Orbán lopott vagy nem lopott eddig, azt a múltbéli mandátumában tette, valószínűleg ha más lett volna kormányon az is azt tette volna.
    Mivel megkapta az újabb 2/3-ot ez azt bizonyítja, hogy a magyarság nagy része nem ezt tekinti a legfontosabb problémának.
    Orbánnal kapcsolatban meg kellene húzni a vonalat az ellenzéknek és nem azon rágódni, hogy eddig mit tett vagy nem tett, hanem azt, hogy most mit tesz és mit szándékozik tenni a mostani mandátumában, és ha ez KÖZÖS magyar érdek akkor támogatni kell benne, még ha fáj is. Meg kell adni neki az esélyt, hogy tiszta lappal induljon. Jó politikus, valószínűleg tanult a hibáiból és nem fogja újra elkövetni azokat.
    Hajrá magyarok!

  3. Paul Craig Roberts ezek szerint ismét kivetítette 1 bites gondolkodását a világ történéseire. Enciklopédiája: „Csakis a CIA, mindig a CIA” jól összefoglalja a kizárólag összeesküvés-elméletekben gondolkodók egyszerű gondolatvilágát.
    Totál elfelejtkeznek Occamról is.
    Részletezve: Atomháborúnál Finnországnak is annyi így is, úgy is, tehát felesleges számolni vele, de mivel a szomszédos Oroszország – mint észrevehették – hajlamos lerohanni a szomszédjait, ők nem szeretnék ezt tétlenül megvárni. Hagyományos fegyverekkel szemben a NATO tagság nagyobb védelmet jelent. Ennyi.

    Orbánnak az a szerencséje, hogy Magyarország már NATO és EU tag, így sem katonailag sem gazdaságilag nem izolálható és nem kebelezheti be Oroszország, mint a Fehéroroszországot a hasonló diktatúrája nyomán. Ha ügyesen lavíroz, még jól is kijöhet belőle. Magyarország érdekében még én is drukkolok neki, miközben utálom őt, mint a ****-t, és sohasem szavaznék rá, bármilyen szar a magyar ellenzék – inkább nem szavazok senkire.

  4. A lopásra azt mondom szintén, lehet, hogy ez a szerencse: Mostanság nincs biztonságban semmilyen vagyon a világban, mert hipp-hopp kisajátítják… az esetlegesen lopott vagyon csak itthon van biztonságban, ahol viszont a nemzetgazdaság része…

  5. A baloldal az színt vallot már rég, hogy kit szolgál, csak a vak nem látja. Orbánnál még van esély bizonyítani, hogy tényleg úgy vane ahogy mondja. Toroczkai retorikája tetszik de talán most túl kockázatos lenne arra a lapra tenni. A nyugati vezetőknek a lelkük van eladva s egyre inkább begyűrűzik mindenhová a romlás. A sok titkos vagy féltitkos társaság, aminek politikusok, meg országok vezetői tagjai, szinte garantálja ő maguk agyának átmosását is erkölcsi felsőbbrendűségnek meg a közös jó érdekében tett áldozatnak beállítva emberiség elleni bűntetteket, olyan érdekek kiszolgálását támogatva, ami a nép érdekével teljesen szembemegy. Még a pápának se lehet hinni, annyira súlyos a helyzet.

  6. 3 – d311c
    Ez: ” hajlamos lerohanni a szomszédjait” egyértelműen CIA propaganda. Hát persze, miden héten lerohan valakit. Hol Irakot, hol Afganisztánt, hol pedig Líbiát.

  7. 5. András

    100%-ig egyetértek.
    Függetlenül attól, hogy létezik-e a transzcendens világ vagy sem, a jelen globális folyamatokat irányító felső politikai elit, bizonyos titkos társaságok keretében, olyan okkultista szeánszokon/szertartásokon vesz részt, ami a legvadabb álmainkban sem bontakozik ki (még a sokat tapasztalt Tibor bá’ is nagyon meglepődne, ha látná, hogy a felvilágosulás eszmeiségét magának valló sok politikus meg milliárdos népség mit művel egy egy ilyen találkozó alkalmával).
    És mindeközben kifelé azt kommunikálják, hogy ők két lábbal állnak a földön nem hisznek semmi féle felső erőben (igaz ez az amerikai elitre annyira nem húzható rá, mert ott kötelező valamiben hinni, ha nem akar bukni).
    Egyébként valamennyi nagy vezér kíváncsiságát (még Sztálinét is) birizgálta az okkultizmus.

  8. Az EU-ban most nagyjából mindenki egy irányba megy, hogy ilyen körülmények között mennyire lehet hintapolitikát megvalósítani, egy seggel két lovat megülni, nem tudom. Széllel szemben nem érdemes pisilni, de mi azért külpolitikailag elszigetelten megpróbáljuk.
    Bennem az is felmerült, hogy Viktor tétet emelt, ha az EU belemegy ebbe a kettős játékba, úgyis jó, ha nem, akkor meg max kilép. Rezsicsökkentés címén lesz EU-csökkentés. A lényeg, hogy a hatalma megmaradjon.
    Miután az ellenzék gyakorlatilag megszűnt létezni, elég hátradőlni, és élvezni a műsort, minden is Viktoron múlik. Bár megjegyzem, hogy öregszik, és túl sokszor nyert túl sokat, ami azért nem a legbiztosabb alap a jövőre nézve. Putyin is elég jól élt 22-ig a saját lehetőségeivel, de ugye ez nem garancia arra, hogy ez mindig is így lesz.
    Finn szemszögből a NATO olcsóbb, és biztonságosabb, mint a saját hadsereg, szerintem logikus döntést hoztak. A svédekről nem tudok mit mondani, ők eddig elég szerencsésen kimaradtak a nagy világégésekből, nem tudom mi indokolja a belépésüket.
    Az oroszok rohadt nagy pofonba szaladtak bele, lassan ideje lenne levonni a tanulságot, kivonulni Ukrajnából, és újra meghatározni önmagukat, gazdaságukat, politikájukat, hadseregüket, stb. Több évtizedes munka vár rájuk. Minél hamarabb lépnek, annál kevésbé lesz fájdalmas.

  9. 6 – Tibor bá’:

    Nem ukrajna volt az első, ahova hivatlanul bementek.

    Miért kizárólag a CIA közreműködése az egyetlen elfogadható elképzelés? Minden más logikus indok elvetendő? Mitől lesz akkor „Az értelmes emberek vitafóruma”?
    Paul Craig Roberts is ugyanazt hajtogatva mindenre nyilván néha célba talál már csak a nagy számok törvénye miatt is, de az alternatívák azonnali tagadása jelentős szűklátókörűség megtestesülése.
    Van-e realitása Finnország megtámadásának? Csak némileg van, de a lényeg, hogy nem zárható ki teljesen. És van rá precedens. Így sok finnben felmerülhet az igény ennek megelőzésére. Ehhez NEM kell a CIA lefizessen bárkit is, mert szimplán logikus következtetés lehet.
    Ugyenez volt a magyar NATO tagság esete is. Az oroszok bejöttek, majd hazamentek néhány évtizeddel később. A többség ezért nem kedvelte őket, a tagsággal csökkenhetett az esélye, hogy mégegyszer előforduljon.

  10. 5,7 – András, Bendegúz

    Így van.
    Lényegében az úgynevezett elit harca zajlik az emberiség ellen. Amelynek csak elitnek képzeli magát, lényegében egy végtelenül romlott társaság. Van amelyeknél a korrupció dominál, van, ahol az okkultizmus, borzasztó dolgokkal egybekötve.
    A „gyalogos politikusoknak”, akik igazából csak arra jók, hogy vigyázzba álljanak és mindent végrehajtsanak a saját országaik állampolgárai ellen, meg sok esetben zsarolva is vannak. Sokszor eleve csak olyanok kerülhetnek egy-egy magas pozícióba, aki valamiért nagyon zsarolhatóak meg persze a pénz és a hatalom érzése nagy afrodiziákum mindig.
    Ennek az úgynevezett elitnek egyébként csak egy része a politikusok, ez egy szélesebb réteget takar a gazdaság, úgynevezett kultúra, média stb. különböző területeiről. Lehet ezt összeesküvés elméletnek nevezni vagy a fejet a homokba dugni, attól még ez a jelenség valós és rengeteg mindent meghatároz ezen a bolygón.

    Magyarországon sokan nem is tudják felfogni, hogy Orbánnal és a rendszerével milyen nagy szerencséje van! Mondom, minden hibájával együtt.

  11. 5. – András –

    És mit csinált eddig a jobboldal? Két vesztes háborút és közben azzal hülyítik magukat, hogy bennünket mindenki bánt, pedig mi vagyunk a legjobbak a világon.
    Most újból háborúra készülnek és már megint a rossz oldalon. De ne féljetek, nektek már semmi bajotok nem lehet, majd a fiaitok és az unokáitok fognak ráfaragni.

  12. 9. Jobboldal vagy baloldal bármelyik lehet romlott a történelem folyamán egymást felváltva is akár. Nép elleni árulás történt ottan is, mivel hagyták belerángatni az országot más érdekek kiszolgálásába, semlegesség helyett.
    8. Az tény, az okkultizmusra való hajlamot nem is tagadják. A durva az, hogy ugyanazon emberek döntik el egymással teljesen összhangban, hogy mi a teendő világjárvány esetén, hogyan előzzük meg a világháborút, hogyan oldjuk meg az élelmiszerhiányt, hogyan enyhítsük a klímaválságot. Az hogy egy ilyen ember vallásosnak nevezi magát még ront a helyzeten, mivel egy romlott erkölcsű személy könnyebben legitimálja tetteit (ál)hit által. Lásd akár Bush isteni sugallatra elkövetett tettei. Mikor látom, hogy az ilyen politikusok a siratófalnál vagy a pápánál tetszelegnek s fotózkodnak, miközben imádkozást színlelnek, annál álnokabb, undorítóbb dolgot nehezen tudok elképzelni.

  13. 10 – András

    Majd ha lesz egy megfelelő téma, bemásolok néhány nagyon érdekes linket az okkultizmus témájában, ha Tibor bá´engedi és ha én el nem felejtem. Ezek ismert vagy kevésbé ismert, de nyilvános eseményekhez, intézményekhez köthetőek szerte a világon.
    Most ide nem akarom, itt Orbán a téma, ez ide sehogy sem passzol.

  14. 9
    Bezzeg 1949- 1990 között a jó oldalon álltunk mint szovjet csatlós mint VSZ tag baloldali diktatúra alatt….mintha 1914- ben lett volna független Magyarország és nem Monarchia. Nato – tagként orosz oldalon ? Érdekes felállás lenne ….

  15. „Szerencsénkre Orbán nem megvehető” – Muhaha!

  16. Oroszország már lerohant több országot is, amelyek nem voltak a NATO tagjai, de még nem rohant le NATO-tagországot.
    Egyelőre nekem úgy tűnik, hogy a NATO-tagság védelmet jelent

  17. 15. Ábel:
    Azt csak remélni lehet, hogy nem csak a neki szánt színdarabot játssza el, de egyelőre még úgy tűnik, lehet kicsit túl puha de összességében rendben van a hozzáállása a jelenlegi helyzettel kapcsolatban.
    16. Asidotus:
    Sarkított amit mondasz, mert még nem volt konkrét szituáció, amikor az elrettentő erőt alkalmazni kellett volna. Eme logika mentén akkor minden szövetség védelmet jelent amit Oroszország még nem rohant le. A NATO szükségességét Amerika léte indokolja mivel agresszív mivolta miatt a szövetségeseit jövőbeni potenciális célponttá tette. Eddig a NATO csak támadott, védekeznie nem kellett még.

  18. 8. Majsz

    Írod:
    „Az oroszok rohadt nagy pofonba szaladtak bele, lassan ideje lenne levonni a tanulságot, kivonulni Ukrajnából, és újra meghatározni önmagukat, gazdaságukat, politikájukat, hadseregüket, stb. Több évtizedes munka vár rájuk. Minél hamarabb lépnek, annál kevésbé lesz fájdalmas.”

    Amit most írok, azt már ezen a helyen sokan és értelmesen leírták!
    Vagyis, az oroszok nem önszántukból szaladtak be a faszerdőbe tátott szájjal. Rá lettek kényszerítve. Ez volt a nyugat célja, hogy kicsinálja Oroszországot egy elhúzódó háborúval.
    Ezzel:
    – egyrészt korlátlan nyersanyag forráshoz jutna ami lehetővé tenné, hogy a föld népei felett létrehozza az áhított világkormányt és új világrendet,
    – másrészt Kínát az USA így tudja megtérdeltetni (elzárja az orosz nyersanyagot és kereskedelmi útvonalat szankció címén, és felvonultatja az Északi határára az egyesült NATO és „orosz” seregeket, közben meg csinálnak egy kis Mongol cirkuszt álá Ukrajna, hogy Kína is bemenjen a sárkánycsapdába – a tengerről meg blokádot alkalmazna, pont mint Japán esetében 95 éve). Ne legyen senkinek kétsége, hogy az elsődleges cél Kína.
    Szóval az oroszok be lettek rendesen kergetve abba a bizonyos erdőbe. Olyan ravaszul volt megalkotva a medvecsapda, hogy bármit lép azzal csak rosszul járhat.
    Ha nem lép, akkor a nyakára építenek egy teljes mértékben oroszellenes ukrajnát, akit aztán be is vesznek a NATO-ba, majd felvonul a nyugati határára a NATO.
    Ha pedig lép, akkor meg az van ami most, agyonszankciózzák és páriát csinálnak belőle a világ előtt.
    Putyinnak választása sem volt, mert már januárban meg volt mondva a nyugat részéről, hogy így is úgy is szankciók lesznek. Ha háborúba lép azért, ha nem akkor „megelőző jelleggel”, mert ugye, soha sem lehet tudni (ezzel az USA kitalálta, a megelőző szankció intézményét – amit aztán mostantól bárkire rá lehet húzni, kb. gondolatrendőrséf szintjén /Orwell, 1984/). Ez a lépés is azt mutatta, hogy mint az űzött vadat aki nem akar a felállított csapdába lépni, a hajtók egy kicsit megnoszogatják, aztán katt!
    Egy szó mint száz, nem volt mit választania, mert ha nem lép, ugyanúgy a nyakába kapta volna a szankciókat, na meg az idő az ukránoknak dolgozott volna, ami szintén nagy baj lett volna neki.

    Annak tükrében, hogy mi a nyugat eredeti célja, Putyin bár mit is tenne a jövőben, nem állnának le az atlantisták. Az ítéletet kimondták! Oo. meg kell gyengíteni, ki kell véreztetni, majd szét kell szedni legalább 5 részre.
    Erről a döntésükről Putyin is értesült. Nem véletlen volt az a kijelentése, hogy nem tud elképzelni egy olyan világot amiben Oo. nem lesz benne (kvázi a Sámson opciót lengette be).
    Szóval, az orosz bár mit is tenne, akár ki is vonulhatna Ukrajnából, Grúziából és Transznyisztriából, a rajta lévő nyomás nem enyhülne. Találnának nyugaton más okot amiért folytatni kell a szankciókat, meg a katonai bekerítést.
    Az oroszok kivonulása csak a gyengeségüket mutatná, amitől még jobban vérszemet kapna a nyugat. Nem marad más hátra Putyinnak, mint felvenni a kesztyűt és beleállni a háborúba és nem különleges műveletezni, mert ennek nem lesz jó vége, sem számára sem az országa számára (már ha annak tekinti egyáltalán Oo.-ot).
    Röviden, ha nem nyeri meg az Ukrán háborút az oroszoknak annyi. Ha megnyeri, akkor a nyugatnak lesz óriási presztízs veszteség (megspékelve egy gazdasági omlással) ami majd elseperi a jelen liberális demokráciának hazudott neokomcsi/libsi rendszereket. Nem beszélve arról, hogy mekkora arcvesztéssel járna a többi „szövetséges” felé, hogy az USA nem tudta megvédeni. Innentől kezdve jó ideig nem sok balek ország akadna, akit fel lehet hergelni a nagy szomszédok ellen (pl. Vietnámot Kína ellen).
    Vagyis mindkét oldal számára nagyon nagy a tétje az Ukrán háborúnak.
    Nyugat nem is szarozik, nyomja a fegyvert és embert ahogy bírja, mert tudja, hogy a bőrére is megy a játék, és ha majd Ukrajna az elesés szélre kerül, szinte biztos, hogy a NATO be fog lépni közvetlenül (ez alapozza meg Tibor bá’ azon álláspontját, hogy nagy valószínűséggel év végéig nagy gebasz lesz errefelé).
    A tét ismeretében Putyin viselkedése értelmezhetetlen. Már rég hadba kellett volna lépnie! Hogy ez nem történik meg, ennek két oka lehet. Jelen harctéri körülmények alapján én azt szűröm le, hogy vagy (1)áruló (volt már ilyen Gorbi és Jelcin személyében), aki Oo. lassú ledarálásában működik közre, vagy ami szintén lehetséges, hogy van valami (2)nagyon ütős terv a tarsolyában (az biztos, hogy első körben nem atom, hanem valami hagyományosabb dolog).

  19. Azért ne szálljunk el annyira Orbántól. A mi országunk nagyon kicsi, a gazdaságunkat nem mi gerjesztjük. Az hogy Orbán politikája teljes egészében tetszik bizonyos felsőbb köröknek, összességében nem rossz dolog. Sokat jelent a politikai „egység”. Ez társadalmi széthúzás nélkül nem megy. Csak ugyebár egy nemzet vagyunk…..

  20. Sok militáns lett itt ezen a blogon mióta Orbánt nem nézik jó szemmel a fejlett, demokratikus világban. Mondják, hogy jogos Putyin háborúja Ukrajna ellen. Ez számomra érthetetlen és értelmezhetetlen. És még az is felvetődik időnként, hogy milyen szemetek ezek az ukránok, mert védekezni merészelnek.
    Sajnos, sokan csak a KGB propagandát tartják mérvadónak. Egy olyan országnak drukkolnak, ahol újságírókat, ellenzékieket gyilkolnak, ahol ha valaki azt meri mondani, hogy ez háború, akkor 15 éves börtön vár rá. Hát mit is lehet erre mondani: Jól bekajáltátok!

  21. O.V. miniszterelnökünk elég pontos információkhoz jut hozzá, ha a zártkörűhöz nem is – melyet az Isaura tv-t nézőknek már leegyszerűsítve ad elő.

    Ugyanezt mondják Scott Berrier, Tim Kaine, Jack Reed szenátorok meg effélék is…, hogy ez az évtized (2030.-ig) a háborúzás, migráció, űrháború, klímaváltozás, élelmiszerhiány, gazdasági-és az energiahiány évtizede lesz.

    Az energiaszállítás lesz az új amerikai fegyver.

    Richard Blumenthal úr pedig építse majd újjá Kis-Ukrajnát, ha 2014. óta hordja oda a pénzt, paripát, fegyvert.

  22. 21:
    Sok széplelkű békekatona van szerte a neten, mióta Orbánt nem nézik jó szemmel a fejlett, „demokratikus” világban. Mondják, hogy jogtalan Putyin háborúja Ukrajna ellen. Ez számomra érthetetlen és értelmezhetetlen. És még az is felvetődik időnként, hogy milyen ártatlanok ezek az ukránok, pedig csak válogatás nélkül elnyomták a kisebbségeket, illetve afrikai szintre züllesztették az amúgy is kihívásokkal küzdő országukat, továbbá burkoltan és nyíltan támadták az autonómiát követelő nemzetiségi kisebbségek lakta területeket. Tették mindezt az „önzetlen” nyugat támogatásától megrészegülten atommal és biológiai fegyverekkel fenyegetőzve, EU és NATO tagságot követelve.
    Sajnos, sokan csak a CIA propagandát tartják mérvadónak. Egy olyan országnak drukkolnak, ahol újságírókat, ellenzékieket gyilkolnak, ahol állami szintre emelik a kisebbségek elnyomását és az azt elkövető nácikra ha valaki azt meri mondani hogy náci akkor azt „nyom nélkül” eltüntetik.

    Hát mit is lehet erre mondani: Jól bekajáltad 🙂

  23. 10. Zsolt
    „Magyarországon sokan nem is tudják felfogni, hogy Orbánnal és a rendszerével milyen nagy szerencséje van! Mondom, minden hibájával együtt.”

    De vajon hogyan teheti meg ezt a széllel szembe pisilést? Nála sokkal nagyobb emberek is lekerültek a színről, ha sokat akadékoskodtak.
    Örvendünk, hogy karakán és kiáll a magyarokért, de nehogy az legyen mint amit mondott, hogy ne azt figyeljük amit mond, hanem amit tesz.

    11. Kacor
    „Most újból háborúra készülnek és már megint a rossz oldalon…”

    Ki készül háborúba? Tényleg ennyire nem látszik, hogy egyedül Orbán az aki az ukrajnai tüzet nem benzinnel locsolgatja, mint a „demokratikus” nyugat/USA?
    Mond már meg nekem, hogy lehet háborúra készülni, úgy, hogy Mo. gyakorlatilag semmit nem tesz az eszkaláció kiszélesítése érdekében? Nem küld fegyvert, de még más fegyverét sem enged át a területén.
    És hogy lehet úgy védeni a békét és nem készülni háborúra ahogy nyugat teszi? Nevezetesen, hogy fegyverrel pumpolja az egyik háborúzó felet és közben a serege nagy része meg a keletiek közül az idiótábbak lassan felvonulnak az orosz határra – természetesen csak gyakorlatozni.
    Csak halkan szólok, nem Orbán lesz aki kirobbantja a NATO-Oo. háborút!

  24. Tibor bá’:

    Egy hozzászólásom beragadt, valami retteneteset írhattam, hogy moderálásra vár. Legalább írd meg mi az, hogy elkerülhető legyen a jövőben.

  25. Kicsit szatírikus eszmefuttatás

    Az egész Q-Anon, Alt-Right, CIA konteós társaság felteszi a lapot arra az axiómára az oroszok kapcsán, hogy:
    1) A CIA a főgonosz, a háttérhatalom végrehajtó-szervezete.
    2) Putyin a jó oldal, ő az aki megvédi a világot a nyugati mocsoktól és a buzik uralmától.
    Valahol ez nem csoda, hiszen számos esetben került nyilvánosságra, hogy orosz pénzek is jutottak az Alt-Right mozgalmak támogatására.

    Egysíkú gondolkodással a fenti axiómát mindenre rá lehet húzni, akár a finn NATO tagságra is éppen, mint a példa mutatja.

    Úgyhogy itt a gondolatkisérlet, hogy mi van, ha nem teljesen igaz az axióma, és pont olyan egyszerű:
    Nem akarok ajtóstól rontani a házba, tehát az 1. állítást hagyjuk ahogy van.
    2) Mi van, ha Putyin a CIA kettős ügynöke, akit arra szerveztek be KGBs idejében, hogy együttműködésben velük (szinte) teljhatalommal uralkodjon Oroszország felett. Mindig legyen partner a hidegháborús félelmek felélesztésében, beugrjon ide-oda zavart kelteni, a NATO karmai közé hajtsa a még kimaradt országokat. Stb.

    Jöhetnek a cáfolatok. (Bizonyítékokkal. ?)

  26. 25 – d311c:
    A rendszer ördöge nem enged át, majd csak én. Nekem se kellemes. A szövegedben van egy olyan szó, vagy szórész, ami le van tiltva. Pl. Ha a „lófasz” le van tiltva és te azt írod, hogy „ló” vagy „fasz”, akkor moderál.

  27. Gratulálok Tibor bá, hogy ezt a faszt veszi forrásnak. Én ültem amerikai egyetemen az előadásán, és annyi hülyeséget hordott össze, hogy az előadás felénél majdnem mindenki kiment a teremből. Hogy ki ez az ember? Itt van egy idézet tőle. Természetesen el lehet vitatkozni rajta, hogy igaza volt-e vagy sem:
    „No German plans, or orders from Hitler, or from Himmler or anyone else have ever been found for an organized holocaust by gas and cremation of Jews… The „death camps” were in fact work camps. Auschwitz, for example, today a Holocaust museum, was the site of Germany’s essential artificial rubber factory. Germany was desperate for a work force.”

  28. 26. Nekem még az a feltételezésem ezzel kapcsolatban, hogy Putyin és Orbán ugyanannak a háttérhatalomnak a megbízott emberei, akik a CIA-t csinálják, és ők azt a feladatot kapják, hogy a normalitás konzervatív értékeit lejárassák a nagyvilág előtt. Azzal, hogy nagy mellénnyel fölvállalják, hogy a gyerekeknek tilos a szexuális propaganda, hogy támogatják az egyházakat, és közben olyan korrupt, autoriter szar diktátorok, amilyenek csak bírnak lenni.

  29. 29 – Ábel:

    Semmi ellentmondás, simán beleillik a képbe.
    Közben a nagy gyerekvédő Orbántól mégsem kérdezik meg: „Mondd Viktor, mi van Áderrel?”

  30. Oroszország lerohanta:
    1956. Magyarország
    1968. Csehszlovákia
    1979. Afganisztán
    2008. Grúzia
    2022. Ukrajna

  31. Tiborbá:
    Korábban azt írtad, az ellenzékre szavaztál, de Orbánnak drukkolsz.
    Eszerint a szavad most már ugyanannyit ér, mint Putyiné vagy Orbáné.
    Ez van. Tudomásul vettem.
    Na szevasztok!

    Ui.:
    „Én utálom a vénasszonyos lamentációt, amely minden bajért a kormányt teszi felelőssé. Segíts magadon, az Isten is megsegít. Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan megmarad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba. Akkor az a nemzet aljas vagy műveletlen. Mit használna a dél-afrikai feketéknek az, ha valami isteni hatalom megajándékozná őket Anglia, Franciaország vagy Magyarország alkotmányával?”
    /Surányi Miklós – 1936/

    „Népek kormányaikkal való diszharmóniáját harmóniába hozni mindig nehéz, még akkor is, ha a vezetők és a vezetettek – amennyire lehet – világosan látnak. Ha azonban a népek rövidlátással vannak megverve, a hatalmon lévők pedig egyenesen vakok, akkor a harmónia megteremtése némiképp bizony meghaladja az emberi erőt, s ilyenkor dönt a véletlen, a világszellem, a magasabb fény, a fátum, az Isten.”
    /Széchenyi István – 1832/

    Egyébként Putyin beletörődött a NATO bővítésbe.

  32. 23. – berko –

    Nagyon szépen felmondtad a leckét, de kettesnél jobbat nem érdemelsz. Most üljél le, és akkor szólalj meg, ha van önálló gondolatod.
    Addig nézzél utána, kivel kötött meg nem támadási, kölcsönös segítségnyújtási és együttműködési szerződést Oroszország 1997-ben és azután kit támadott meg 2014-ben. És az is jó lenne, ha tudnál különbséget tenni az ok és az okozat között.

  33. 24 – Bendegúz

    „De vajon hogyan teheti meg ezt a széllel szembe pisilést?”

    Orbánnak hátszele is van.
    Máshol, más vonatkozásban már írtam ezen a blogon, hogy az elit egyáltalán nem egységes, különböző korporativista klánok vannak, akiknek a térségünkről alkotott jövőképe más és más. Magán a Nyugaton belül is, de például ez igaz magára az Egyesült Államokra, Oroszországra, Kínára is. A zsidóság sem messze egy egységes társaság. Sőt, a globalistáknak is vannak célok, amelyek különbözők lehetnek vagy akár hasonlóak is, de a megvalósítást szolgáló eszközök különböznek jelentősen.
    Például a mi térségünkben vannak koncepciók az Intermariumra, ami egy lengyel elképzelés (Międzymorze), de vannak akik egy új Ausztria-Magyarországban, sőt Magyarország-Ausztriában gondolkodnak, ahová persze nem csak ez a két ország tartozna. Létezik Nagy-Morvaország koncepció is, ez jelenleg marginális, de ilyen gondolatok is vannak.
    Szinte humoros, de az igazán jelentős elképzelések között az Európai Unió jelenlegi vagy kiszélesített formája egyáltalán nem szerepel. Ha durvul a helyzet, kérdéses, hogy az EU egyáltalán kibír-e egyetlen kemény telet.
    A fenti lista korántsem teljes. Orbánnak vannak nehéz kaliberű szövetségesei a háttérben; nem az a mérvadó, ha egy von der Leyen, Verhofstadt vagy Zelenszkij vicsorog rá, nem ezek a figurák számítanak. Akik igazán számítanak, azok legtöbbször nem is politikusok, persze erre is van egy csekély számú kivétel.

  34. 32. Surányi Miklós erkölcsi romlottsággal átszőtt műveiről híres személy, szabadkőműves, Széchenyi István gyaníthatóan szabadkőműves. Nincs olyan pozícióban, hogy önmagát erkölcsi magasságokba emelve ítélkezzen, embereket hibáztasson, ossza az észt arról, hogy ki mit érdemel vezetőikkel azonosítva a népet; innen már egy lépés a kollektív bűnösség elve, fix ami történik az oroszokkal szemben is meg tettek a németek a zsidók ellen. „Segíts magadon, az Isten is megsegít” – nincs köze a bibliához se Istenhez. Az ilyen közmondások a népek manipulálásának kezdetleges eszközei.

  35. 31. Asidotus

    Az első háromnál a Szovjetunió volt, aminek része volt pl. a mai Ukrajna is.
    A grúzokat pedig hagyjuk, ők támadtak és megöltek több oroszt is. De ezt már leírtam itt nem egyszer.
    Ukrajna stimmel.

  36. 32. Horváth Csongor

    „Korábban azt írtad, az ellenzékre szavaztál, de Orbánnak drukkolsz.
    Eszerint a szavad most már ugyanannyit ér, mint Putyiné vagy Orbáné…”

    Biztos?

    „Eddig a baloldali összefogásra akartam szavazni. De hülye lennék…”
    https://www.antalffy-tibor.hu/hogyan-nyert-a-fidesz-2-0

  37. 34:
    Ezt akár hívhatjuk egyfajta maffiának?

    35:
    Boldogok a… 🙂

    37:
    Elébb, a kommentek közt, a linkelt poszt már a választás után volt…
    Nem keresgetem, de emlékszem rá: az ellenzékre szavazok, de Orbánnak drukkolok.
    Ezzel még egyet tudtam érteni…

  38. Menjetek ti az összeesküvés elméleteitekkel rézfán fütyülőnek. Széchenyi lába nyomába sem értek. És a mostani, és korábbi, parlament összetétele alapján egyetlen Magyar sincs a parlamentben.

  39. Re:32
    Surányi szava kb nulla relevanciát ér annak fényében hogy eladta a magyar aranytartalékot, és akkor finom voltam.
    Jobb helyeken ezért egy szűk cella járna.

  40. 28 – Kardos Zsolt:
    Több tucat esszét olvastam Paul Craig Roberts tollából. Ennek alapján nem nevezném fasznak, főleg olyan helyen, ahol meglehetősen új fiú vagyok. Ettől függetlenül a most idézet résszel 100 százalékosan egyetértek. Persze, ha CIA ügynök vagy, akkor értem a kifogásodat.

  41. 32 – Horváth Csongor
    Ezt írtad: „Korábban azt írtad, az ellenzékre szavaztál, de Orbánnak drukkolsz.
    Eszerint a szavad most már ugyanannyit ér, mint Putyiné vagy Orbáné.”
    Tulajdonképpen mit sérelmezel?

  42. Ezeket a maiakat mind TI SZAVAZTÁTOK BE ODA. Vállaljátok a következményeket is. Nem csak fintorogni kell, ha nem jó a szájíz.

  43. 33:
    Nem kell besérülni ha a mantrádat kiforgatva, felhívja valaki a figyelmedet annak egyoldalú mivoltára.

  44. 42. Tibor bá,

    szerintem azt sérelmezi Csongor, hogy a szavad nem ér semmit. Én is emlékszem, azt írtad április 3.-a előtt egy pár nappal: „Az ellenzékre fogok szavazni, de Orbánnak drukkolok”.
    Most meg kiderül, hogy Orbánra szavaztál.

    Csongorral ellentétben én nem sérelmezek semmit. Nemcsak az orosz propagandát vetted be, hanem az orbán féle hazug narratívát is. Elhitted orbán nagyságát, békepártiságát és az ellenzék háborúpártiságát, amire az orbán féle választási hazug kampány épült. Az is belédivódott, amit a mocskos orbán féle média MZP-ről hazudott. Pár hete lebuktál, hogy hittél az olcsó orosz gázban, hogy Magyarország jóval olcsóbban kapja az orosz gázt, pedig ez nem igaz. Semmivel nem kapja olcsóbban.

    Magyarország legkomolyabb biztonságpolitikai elemzőit és kutatóit mégcsak nem is ismered.

    Tájékozottságod felszínes, ez a posztod is egy rakás sz@r.

    Nehogy személyeskedésnek vedd, csak őszinte és egy kicsit direkt vagyok, de nem akarlak bántani.

    De sebaj, mindig is lesz egy pártucat buta, alacsonyan tájékozott kommentelő aki helyesel. Hajrá! 🙂

  45. Gyarmathy 46: minden szavad: TELITALÁLAT!

    Az oldalt lassan itt hagyom, bő évtized után. Orbánista udvarlók nyáltól csöpögő szavaira egyre kevésbé vagyok kíváncsi.

  46. Re:47
    Akkor mi lesz ha Tibor bá’ megtér, és a lélek örökkévalóságáról kezd majd írni… 🙂

    Beszélgetek sok emberrel, aki nem csüng a királyi TV-n, de érdekes módon egyik sem nyalja-falja az ukrán-nyugati propagandát.
    Olyan szintű a hazugság cunami az ukrán háborúval kapcsolatban, hogy a kovidos hazugság cunami után már ezt nem bírják lenyelni.

    Re: Tibor bá’
    Most komolyan a Fideszre szavaztál?
    Én mint látens „Fidesz bérenc” szavazó sem tettem rá a voksomat, szóval ezt nem értem én sem.

    El se mentünk szavazni, mert fáj a térdem, alig tudok járni.

  47. A kognitív disszonancia megnyilvánulását láthatjuk. Dühösek vagytok, mert a világ történései nem titeket igazolnak vissza, és ezt le kell vezetni valahogy. Nem gondoltam volna, hogy ilyen éretlen személyiségek állnak bizonyos nickek mögött, akik nem bírják elviselni, ha valami nem úgy van, ahogy ők gondolják.

  48. „Orbán Viktornak nem vagyok a híve az első miniszterelnökségének első hónapjától, bár én is rá szavaztam hetekkel korában.”
    Ez a mondat azt jelenti, hogy az első Orbán győzelemnél szavazott rá.
    Az első hónapjától nem híve, de hetekkel, értsd egy hónappal korábban rá szavazott. Nem most hanem akkor.
    Ha jól emlékszem, a mostani választáskor Tiborbá nem ment szavazni.

    Pontosan, azok kritizálnak, akik nem értenek magyarul, vagy felületesen olvasnak.

  49. 50:
    Amennyiben így van, én nem értettem.
    Ebben az esetben tárgytalan a megjegyzésem.
    A magyar nyelv itt lehetővé teszi, hogy kétféleképpen értelmezzünk…

  50. Érdekes, én nem értettem félre… Lehet, hogy jobban figyelek, mint Te?
    Gilgames: senki nem nyal itt senkinek, ha így látod, lelked rajta, a sakkjátszmát kīvülről figyeljük, és véleményezzük, kommentáljuk. Személyes érzelmeket ebbe belekeverni szintjelző, aki nem bírja indulatok nélkül, lemorzsolódik. Ez a dolgok tetmészetes rendje és, nehogy azt hidd, hogy egyedül vagy ezzel. A kovid kapcsán én is fel voltam háborodva, de aztán megnyugodtam: Tulajdonképpem minden a fejben dől el.

  51. Őrjöngés, hőbörgés, eltérő álláspontra adott személyes, hisztérikus reakció a tipikus, média által sugallott ál-liberális viselkedésminta, emiatt nagy a szakadék, nehéz egyetértésre jutni. Meg kell érteni hogy a magyar nép nem Orbánra szavazott hanem van még benne annyi szabadság iránti ragaszkodás, erkölcs, hogy az alternatívát nem bírta megemészteni. Európa a romlás útjára lépett, ami úgy néz ki visszafordíthatatlan. Ha nincs meg a kiút lehetősége, hanem helyette mégjobban összefonódunk velük akkor ugyanúgy sűllyedni fogunk velük. Amit a baloldal képvisel, hogy még mélyebbre bele vinni az országot az európai sűllyedő hajóba a legtöbb magyar számára elfogadhatatlan. Nem elhagyni kell a hajót, hanem itt ezen a ponton megállni s elkezdeni önálló döntéseket is hozni, nem vakon, feltétel nélkül elhinni mindent s követni őket mindenben. Aki csak a pénzét számolgatja meg azt nézi mekkora nagy jólétet adott európa, nem fogja megérteni soha hogy pénzen túl más értékek is vannak ebben a világban (pl az élet ?)

  52. „Persze, ha CIA ügynök vagy, akkor értem a kifogásodat.” Ajajjaj. Ne menjunk mar at AVO-ba Tibor ba. Tenyleg, csak ez a valasz, hogy ha maskepp gondolom, vagy ha elet tapasztalat alapjan mondok valamit errol az emberrol akkor maris CIA ugynok vagyok? Kezdunk Bayerosodni Tibor ba!!!

  53. 51.Horváth Csongor: Ahogy infos írja, Ő nem értette félre. Meg én sem. Meg aki figyeli és érti Tibor bá érvelését, akár véleménye változását, az nem érti félre. (Pedig időnként súlyosan nem értek egyet Tibor bá-val, de nem mindig fontos ennek hangot adnom.)
    Csongor:
    „Eszerint a szavad most már ugyanannyit ér, mint Putyiné vagy Orbáné.”
    Ez a mondatod nem tárgytalan, viszont sértő. Becsüllek annyira, hogy örülnék, ha elismernéd, határozottabban vonnád vissza, ha tévedésből fakad.
    Egész szép „félreértő lavinát” indítottál, de az egyoldalú propagandisták nem érdekelnek. De a Te szavadnak maradjon súlya.

  54. Paul Craig Roberts írásaira lassan egy évtizede rendszeresen hivatkozik Tibor Bá’, és PCR azóta folyamatosan írogatja, hogy az armageddon küszöbén állunk, szerinte Amerika hamarosan háborút robbant ki az oroszok/Irán/Kína ellen (mikor hogy), és elkerülhetetlen a 3. világháború, meg az atombombák potyogása.
    Lelkes kommentelő társaink rendszeresen mélyen egyetértenek vele, és megerősítik hogy a SHTF várható dátuma „2017, legkésőbb 2018, de eszkalálódhat 2016-ban is.” (Jövőnk 2015-12-10)
    Aztán minden évben, amikor nem jön be egy évvel odébb tolják, és alig várják már az első atom robbanást, hogy bejelenthessék, hogy „ugye előre megmondtam!”…

  55. Megismétlem: „A magyar nyelv itt lehetővé teszi, hogy kétféleképpen értelmezzünk…”
    S megismétlem ezt is: Amennyiben Tiborbá most nem Orbán Fideszére szavazott, hanem annak megfelelően, ahogyan korábban leírta, s téves értelmezésem okán gondoltam azt, hogy ez a mostani 2022-es választásra vonatkozott: „Ebben az esetben tárgytalan a megjegyzésem!” Elnézést kérek érte mindenkitől! Azonban kérem, hogy engedtessék meg a tévedés joga minden embernek…

    S akkor már megismétlem azt is, hogy „Egyébként Putyin beletörődött a NATO bővítésbe.”, mert ez is fontos! Az újabb támadó rakétatelepítés mindkét fél részéről érthető aggodalomra ad okot, s szvsz. teljesen felesleges.

  56. 58 – Horváth Csongor:
    „A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindnyájan beleegyeztek én nem ellenzem.” Ezen a mondaton kívül nem ismerek olyat a magyar nyelvben, ami kétféle képen értelmezhető. Ez is csak azért mert Katona József szándékosan nem tette ki a vesszőket. Ezt a mondatomat viszont: „Orbán Viktornak nem vagyok a híve az első miniszterelnökségének első hónapjától, bár én is rá szavaztam hetekkel korában.” nem lehet félreérteni. Nincs neki két értelmezése. A mondat időpont meghatározása: Orbán Viktor első miniszterelnökségének első hónapja. — Ha össze kívántam volna vonni a jelennel, akkor ezt írom: „rá szavaztam néhány hete” a „hetekkel korábban” a korábbi események időkeretére vonatkozik. – Hát ennyit az anyanyelvünkről.

  57. 59: Azt eredetileg latinul írta az esztergomi érsek:
    Reginam occidere nolite timere bonum est si omnes consentiunt ego non contradico.
    Szép fordítói teljesítmény hogy a magyar változattal is eljátszható a kétféle értelmezés, de valószínűleg már évszázadokkal Katona előtt létezett ez a fordítás.
    Viszont többértelmű mondatok ezen kívül is igenis vannak, pl:
    „Ausztriában lopott autóval karambolozott három magyar fiatal.”
    Mi történt Ausztriában? A lopás vagy a baleset?
    A 3 magyar fiatal lopta el a kocsit, vagy a másik kocsi volt lopott?
    https://www.nyest.hu/hirek/egy-mondat-negy-ertelem
    Vagy pl:
    „A királynak kell szolgálnia az országnak”
    Na akkor most ki szolgálja a másikat?

  58. “Ausztriában, lopott autóval karambolozott három magyar fiatal.” – a baleset.

    “Ausztriában lopott autóval karambolozott három magyar fiatal.” – A lopás. A baleset helye ismeretlen.

    A levezetést ráhagyom egy ötödikesre, legalábbis nálunk akkor kezdik tanulni a mondatelemzést, az egyéb értelmezések pedig az intonációtól és a szövegkörnyezettől függenek.

  59. 59: Tiborbá:
    Amennyiben azt írod:
    Orbán Viktornak nem vagyok a híve az első miniszterelnökségének első hónapjától, bár én is rá szavaztam AKKOR, hetekkel korábban…
    biztosan nem értelmezi másként senki sem a mondatot.

    Hagyjuk a nyelvészkedést. Félreértettem, megkövettelek, sajnálom!

    OK. Nem érdemes rá több szót fecsérelni.

  60. A jelen idő a baj. Tehát hogy Orbán még mindig jelen idő.

  61. 44. – berko –
    Nem sérültem be, de ha valaki kisiskolás stílusban támadja a véleményemet, akkor vehetem a bátorságot, hogy én pedig tanári stílust kövessek. De valóban nem ártana némi történelmi ismeret sokak számára.

  62. 63. Kedves Tia: az elmúlt pár év tapasztalatai után, ez minden politikusra igaz. Ha egy intézményt, kórházat, céget, így menedzselnének, mint ezek a világot, ugyanolyan siralomház lenne, mint a világ… legszvesebben a sapkámmal csapnám le mindegyiket, mint a legyet…

    Vietnamba vágyom…

  63. 61: irány vissza a suliba… Az általad elsőként írt változat nem felel meg a magyar helyesírás szabályainak.
    Ha így kellene a két értelmezést elkülöníteni, azt nyilván a Nyelv és tudomány oldalon is leírták volna. És ha még jó is lenne a megoldásod, akkor is kétértelmű, hogy a magyar fiatalok a lopott kocsiban ültek-e.

  64. 64:
    Arra próbáltam rámutatni, hogy „gyerekes módon” – egyoldalúan és érzelmektől vezérelten – írt hozzászólásodat ugyanúgy meg lehetne fogalmazni ellentétes előjellel. ÉS igen mindegyikben vannak csúsztatások és részigazságok. Amíg te csak a saját verziódat fogadod el abszolút igazságnak, addig engedtessék meg hogy más a saját igazságát fogadja el annak. Persze ennek személyeskedés vagy a vita megszakítása szokott a vége lenni.

    A gond az abszolút igazsággal van. Nincs olyan. Egy ilyen háborúnál pedig végképp nincs. Sokan elmondták már, hogy hazudik mindkét fél, a saját abszolút igazságának megfelelően. Az oroszok sem szentek de azért ne ne emeljük erre a szintre az Ukránokat sem, sőt.

    „Nem ártana némi történelmi ismeret sokak számára.”
    Valóban … talán kezd magadon. Elsőre talán a 11 hozzászólásod környékén kezd.

  65. 67 – berko:
    Természetesen létezik abszolút igazság, csak nagyon nehéz megtalálni, és bizonyítani.

  66. 68: Igen elviekben létezik, de ahogyan te is írtad gyakorlatilag kevés kivételtől eltekintve szinte lehetetlen bizonyítani … ha másért nem a szemlélődők elfogultsága miatt.

  67. 64. – berko –

    Akkor meséld el, hogy ki léptette be Magyarországot az első világháborúba. Okosítsá fel, hogy ki léptette be Magyarországot a második világháborúba. Cáfold meg, hogy Oroszország és Ukrajna 1997-ben barátsági és meg nem támadási szerződést kötött egymással.

  68. 70:
    Nem volt önálló Magyar külügy, sőt leginkább az Osztrák és Német érdekek kiszolgálására szorítkozott. Ezzel együtt a Magyar vezetés élükön Tiszával nem támogatta a háborút, pedig volt mitől tartani. (Ororsz, Szerb, Román érdekek).
    „A balkáni háborúk, valamint a szarajevói merénylet után a hivatal magyar álláspont szerint – melyet gróf Tisza István magyar miniszterelnök 1914. június 30-án Bécsben ismertetett a császárral –, a háború egyáltalán nem elkerülhetetlen.”
    Végül beadta a derekát.
    A magyar társadalom, a politikai élet szereplői, a parlamenti pártok és a sajtó – hasonlóan Európa többi hadba lépett országához – helyesléssel, támogatólag, sőt örömmel fogadták a háború hírét. Sőt még a parlamenten kívüli Szociáldemokraták is egyet értettek a kormánnyal

  69. 71. berko
    és Kacor

    Ferenc Jóska volt az uralkodó, övé volt az utolsó szó. A Magyar Királyi Honvédség is a Császári és Királyi Hadsereg alá volt rendelve, aminek „élén a korlátlan rendelkezési joggal bíró császár és király, mint legfőbb hadúr (Allerhöchster Kriegsherr) állt, az ő kezében összpontosult a legfelsőbb főparancsnokság (Allerhöchste Oberbefehl).”

  70. 71. – Berko –
    Na, hát pont erről beszélek.
    Egyébként osztrák-magyar közös külügyminisztérium volt és gróf Leopold von Berchtold gróf vezette akinek a felesége
    Károlyi Ferdinanda grófnő volt. És, hogy ki mit mondott, senkit nem érdekel és senkit nem ment fel a cselekedetei alól. Ez megint csak arra jó, hogy bizonyítsuk, hogy mi nem tehetünk semmiről. Ha nem értett egyet a háborúval, miért nem mondott le? Mi hátránya lett volna belőle? Azon a tanácskozáson ott volt a már demens császár és másfél magyar. Az egyik annak
    a Magyarországnak a miniszterelnöke, amelyik a legnagyobb ország volt a monarchiában és a hadsereg kétharmadát adta. Ott volt még az asztalon Vilmos császár háborúra késztető noszogatása és ígérete, hogy majd megvéd minket. De ott volt a Rédl ezredes botrány is, mivel akkor már mindenki számára tudott volt, hogy eladta az oroszoknak a K.u.K hadsereg felvonulási tervét. És az sem volt titok, hogy Szerbia és Oroszország kölcsönös segítségnyújtási szerződést kötött egymással. Ilyen körülmények között épeszű ember nem indít háborút. Ráadásul Magyarország katonai felszerelésileg az egyik leggyengébb volt Európában. A kis Szerbia majdnem kétszer annyi hadosztályt állított fel, mint Magyarország.
    Arról van ismereted, hogy hány magyar katona halt éhen Isonzónál? Sejtem, hogy erről Tőkéczky nem írt egy sort sem.
    Tudom, hogy Tisza István nagyon okos ember volt, de szerintem mint politikus nagyon nagy a bűne. (Egyébként ő liberális konzervatívnak vallotta magát. Ilyen is van!)
    Ajánlom figyelmedbe báró somorjai LUKACHICH GÉZA
    NY. ALTÁBORNAGY Magyarország megcsonkításának okai című 1933-ban megjelent könyvét. (mek.oszk)

  71. 72. – SzVP –

    Ez felmenti Tiszát?
    Június 28-án merényelték meg a trónörököst, amikor is Tisza István Arad környéki birtokán tartózkodott. Június 30-án Tisza István már letette a császár elé a háborús terveit, pedig a császár a nyári rezidenciáján, Bad Ischl-ben tartózkodott (50 km Salzburg előtt). Ezt a logisztika még mostanság is irigylésre méltó!

  72. 74. Kacor

    Nem. Ez csak egy dolgot jelent: nem voltunk önállóak, mint amit 48-ban akartunk. Még a seregünket is egy nyavalyás osztrák vezette.

  73. 75. – SzVP-

    Akkor meg miért van mindenhol Nagy-Magyarország térkép, még Orbán irodájában, ha Mátyás óta nem voltunk függetlenek? Hazudunk magunknak több száz éve, de jólesik, ugye? Még egy pár év és kiderül, hogy nem csak Mohácsnál volt majdnem döntetlen, hanem Isonzónál is. Visszatérve Tisza Istvánra: fegyverrel kényszerítették, hogy írja meg Szerbia lerohanásának tervét? Ha nem értett egyet vele, miért nem mondott le. Teleki öngyilkos lett, amikor rájött, hogy nem olyan lovat akart. Az sem volt könnyebb elhatározás, mint nemet mondani a háborúra. Említed a 48-at, ami ékes bizonyítéka annak, hogy Kossuth ragyogó lázadó és szónok volt, de mint politikus és ember sajnos buta, ráadásul mindent Görgeyre kent, annak ellenére, hogy megegyeztek a fegyverletételben. A Vidinben írt levél meg egyenesen kiábrándító. Nincs szerencsénk a politikusainkkal!

  74. 73:
    Próbálok rövid lenni.

    „Leopold von Berchtold gróf vezette akinek a felesége
    Károlyi Ferdinanda grófnő volt.”
    Bravó ez nyomós érv.

    „Ha nem értett egyet a háborúval, miért nem mondott le? Mi hátránya lett volna belőle? ”
    A Monarchiának és azon belül az Országnak lett volna hátránya. Próbálta alkalmazni érvként és zsarolási potenciálként a lemondása lehetőségét. Egyébként ki követte volna ? Igazából nem volt megfelelő alternatíva akit Bécs és Berlin is elfogad.
    Továbbá nem így működnek a dolgok. Amikor te több rossz közül választhatsz akkor egyszerűen megfutamodsz ugye ? Te nem hozol soha kellemetlen „kisebb rossz” döntést ? Inkább kihátrálsz és nem foglalkozol az utánad érkező káosszal.
    #https://mult-kor.hu/ellenezte-a-haduzenetet-megis-tisza-istvant-tekintettek-sokan-az-elso-vilaghaboru-felelosenek-20200422

    „amelyik a legnagyobb ország volt a monarchiában és a hadsereg kétharmadát adta”
    Szimplán nem igaz.
    #http://www.bibl.u-szeged.hu/bibl/mil/ww1/100/hadseregek/omm.html

    ” A kis Szerbia majdnem kétszer annyi hadosztályt állított fel, mint Magyarország.”
    Monarchiáról beszélünk és Szimplán nem igaz. A szerb haderő 180-250 ezer fő között mozgott. A támadásban résztvevő 5 és 6 hadsereg (a Monarchia hadseregének kisebb része) kb 270 ezer fő volt.

    „Ajánlom figyelmedbe báró somorjai LUKACHICH GÉZA”
    Eddig a jobb oldal háborúba rángatásról volt szó. Már régebben olvastam, de ha jól emlékszem ott a végjátékot részletezi. Ha már a végjáték szóba került a „baloldal” ténykedése is megér egy misét az ország széthullásában.

    „Június 28-án merényelték meg a trónörököst, amikor is Tisza István Arad környéki birtokán tartózkodott. Június 30-án Tisza István már letette a császár elé a háborús terveit”
    Háborús terveit ? Idéztem, hogy pont ellene volt. De a fent már belinkelt cikk is erről ír.
    Továbbá Július 7 közös minisztertanácsi ülésen egyedül ő nem támogatta az azonnali háborút, és diplomáciai úton próbált enyhíteni a dolgokon.
    Egyébként a Beogradski Dnevnik ujságban Krsta Cicvarić (Igen egy szerb, talán nem elfogult újságíró) is ezt erősíti meg már 1922-ben.

    Amiket itt leírsz az embernek az az érzése támad, hogy a gonosz Magyar királyság bekebelezte és elnyomta a többi nemzettel együtt az Osztrákokat is, és szegény Osztrákok semmiről nem tehetnek, mert valójában mindenért Magyarország és Tisza a felelős.

  75. 77. – berko –

    „A Monarchiának és azon belül az Országnak lett volna hátránya. Próbálta alkalmazni érvként és zsarolási potenciálként a lemondása lehetőségét. Egyébként ki követte volna ? Igazából nem volt megfelelő alternatíva akit Bécs és Berlin is elfogad.”
    Mellébeszélés és szerecsenmosdatás.

    „Továbbá nem így működnek a dolgok. Amikor te több rossz közül választhatsz akkor egyszerűen megfutamodsz ugye ? Te nem hozol soha kellemetlen “kisebb rossz” döntést ? Inkább kihátrálsz és nem foglalkozol az utánad érkező káosszal.”
    Az megfutamodás, ha valaki tartja magát az elveihez és meggyőződéséhez? Ugyan már! Az volt Tisza megfutamodása, hogy megvehették kilóra. És ez volt a „kisebb rossz”? Mi lehetett volna ennél rosszabb? És különben is: Tisza látnok volt, vagy jós?
    Ez szintén történelem hamisítással egybe kötött szerecsen mosdatás.
    A multkor-ból idézett cikk írója bölcsész!
    Ami a hadsereget illeti, szerinted három hadsereg volt, sőt a negyedik az apraja-nagyja. Én nem említettem, hogy magyar nemzetiségű volt a kétharmad. A dualizmus két országot jelent közös uralkodóval, de ezt te legalább annyira tudod, mint én. Én azt mondtam, hogy Magyarország adta a két harmadot. Lehet, hogy tévedek, egy pár százalékot, de közel sem azt mondtam, amire te gondoltál.

    „Amiket itt leírsz az embernek az az érzése támad, hogy a gonosz Magyar királyság bekebelezte és elnyomta a többi nemzettel együtt az Osztrákokat is, és szegény Osztrákok semmiről nem tehetnek, mert valójában mindenért Magyarország és Tisza a felelős.”
    Teljesen félreértesz és szerintem szándékosan. Én a Magyar királyságról és Magyarországról egyetlen rossz szót nem mondtam. Én Tisza Istvánról beszéltem, Magyarország miniszterelnökéről. Miért kéne fényeznem azt az embert, aki több száz ezer magyart (katonát és civilt) sírba tett, az ország és a lakosság jelentős részét elvesztette. Ez az ember bűnös volt és a szememben az is marad. Ez a véleményem.

  76. 78:
    „Mellébeszélés és szerecsenmosdatás.”
    Bravó nyomós érv.

    „A multkor-ból idézett cikk írója bölcsész”
    Bravó, ez is nyomós érv. A cikk mondanivalójához érdemben valamit ?
    #https://tenyleg.com/2014/06/19/a-gyulolt-tisza-istvan/
    Ő megfelel ?

    „És különben is: Tisza látnok volt, vagy jós?”
    Széles látókörű politikus … a te értelmezésedben látnok.

    ” Magyarországnak a miniszterelnöke, amelyik a legnagyobb ország volt a monarchiában és a hadsereg kétharmadát adta”
    „Én nem említettem, hogy magyar nemzetiségű volt a kétharmad. A dualizmus két országot jelent közös uralkodóval, de ezt te legalább annyira tudod, mint én. Én azt mondtam, hogy Magyarország adta a két harmadot. Lehet, hogy tévedek, egy pár százalékot, de közel sem azt mondtam, amire te gondoltál.”
    Idéznék egy klasszikust „Mellébeszélés és szerecsenmosdatás.” 😉
    … a számok mást mutatnak.

    „Az megfutamodás, ha valaki tartja magát az elveihez és meggyőződéséhez”
    „Én Tisza Istvánról beszéltem, Magyarország miniszterelnökéről. Miért kéne fényeznem azt az embert, aki több száz ezer magyart (katonát és civilt) sírba tett, az ország és a lakosság jelentős részét elvesztette. Ez az ember bűnös volt és a szememben az is marad. Ez a véleményem”
    Igen le lehet egyszerűsíteni a dolgokat és homokba dugni a fejünket. Vagy utánajárni és mélyebb összefüggéseket keresni.

    A lényeget itt is a nagyhatalmi érdekek (Német, Angol, Francia, Orosz, USA), amiben a Monarchia 2. hegedűs volt, a Királyi Magyarország – aki önállóan nem is létezett – pedig 3-4 lehetett volna önállóan vagy inkább annyi sem. A nagyhatalmak farvizén lavírozó kis országok csak hab a tortán.
    Körülöttünk a Szerb/Román/Orosz, stb veszéllyel, biztos, hogy a lemondás jobb döntés lett volna ? Az mivel járhatott volna ? Ki kerülhetett volna abba a pozícióba ? Szerinted az Osztrákoknak nem lett volna ebbe beleszólásuk ? Az is benne volt a pakliban, hogy az országot nem hogy feldarabolják de megszűnésére is voltak tervek.
    Ezek fényében egy államférfi esetén valójában mi a megfutamodás ?

  77. 79. – berko – Végtelen történet….

    Kiforgatod a szavaimat és fényezed és véded a védhetetlent.
    Tudom, te másokat okolsz, nem azokat akik két világháborúba vitték az országot. Részemről vége.

  78. 80.
    Nem fényezek senkit, mivel nem kell.
    A történészek, a jelen tudomány által elfogadott érvekből próbáltam néhányat megmutatni. Amire te érdemben nem reagáltál.
    Csak a szokásos. Elfogynak az érvek és személyeskedés vagy vita megszakítása a vége.

    Egyébként tényleg jobb befejezni, így is szétoffoltuk a bejegyzést.

  79. 81. – berko –

    Az a lényeg, hogy neked van igazad. Akkor is ha nem.

  80. Magyarország mentesül az olajembargó alól – jelentette be Orbán Viktor 2022.05.31.-én, ‘ződ’ hajnalban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük