(3658) Elégedetlenségünk tele

Tibor bá’ online

 

(Our Winter of discontent)

2021. A 89. év

Angliában gáz van. Illetve nincs. A magyar média is beszámolt róla, hogy üresek a benzinkutak, mert szállítási problémák adódnak. Nincs elég kamion sofőr. Kb. 100.000 hiányzik. Most, nagy hirtelen? Ugye, az Egyesült Királyság kilépett az EU-ból, a főleg kelet európai sofőrök hazamentek, és hívásra se akarnak visszamenni.

Már írtam, hogy amikor már komoly bajok lesznek a rendőrök is haza fognak menni a családjaik mellé, sőt, a kulcsfontosságú helyen dolgozók is. Én legalább is ezt tenném. Most ez történt kicsiben. Mindenki érzi a fújdogáló szelet, nem mennek vissza, ha baj van otthon a helyük. És baj az van.Néhány hónap alatt a gázár megháromszorozódott, az olaj ára is 80 $ fölé szökött, általános energiaár jelentkezik, felfelé araszolnak az élelmiszer árak is. Az időjárás hektikus, mezőgazdasági hozamcsökkenés várható, és akkor itt van a delta variáns is. Az életkilátások sötétek.

Angliában, már (kvázi) élelmiszerhiány van. Kiszállítási problémákkal kezdődött, majd az itt-ott üres polcokat látván, az emberek elkezdtek felhalmozni. Pozitív visszacsatolás a társadalomban. De, valójában mik történt?

A globalizáció gyönyörűen felépült, úgy működött mint egy svájci óra. A fogaskerekek precízen forgatták egymást, de egyben függtek is egymástól. A pandémia, ebbe a csodás szerkezetbe kiütött egy fogaskereket, csak egy kicsit, de az elég volt. A járvány néhány dolgozót elkapott, ezek nem mentek munkába. Kevesebb kamion volt az utakon, a kikötőkben kevesebb kipakolás történt. Az elektronikus alkatrészekből kevesebbet szállítottak, ami lelassítja gépkocsigyártást, stb.

Ezek a „kevesebbek” szép lassan felhalmozódtak, kapcsolódtak egymáshoz, hiányokat okozva. Ez utóbbi pedig az árak emelkedéséhez vezet.

Már régen írtam (többször is), a szelekció anyagi alapon fog történni. Legelőször a szegények fognak elhullani, akik nem képesek három-négyszeres, de akár ennél többszőrösebb árat is fizetni. Az emberiség beleesett saját csapdájába.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

142 gondolat erről: „(3658) Elégedetlenségünk tele

  1. A szegények majd tavasszal a tuja, muskátli, nyírt gyep szentháromság helyett krumplit paradicsomot, paprikát fognak vetni.
    Ne becsüljük le az emberi találékonyságot, főleg ha belekakilt a cica a ventilátorba.

  2. Most akkor mégsem kellettek volna a lezárások, karanténok? Mellesleg szerintem Angliában nem a kovid tette be a kaput, csak próbálják a politikusok erre kenni. Az egész világ megtapasztalta a kovidot, mégsem hallok híreket más országokból az angolhoz hasonló szituról.

  3. Válság esetén nem a szegények szoktak általában tönkre menni, hanem azok a középosztálybeliek, akik nem kapcsolnak időben és ugyanazt a költekezést folytatják tovább a lecsökkent bevételük mellett.
    Persze bőven ismerek olyanokat is, akik nem a jövedelmi szintjükhöz igazítva költenek most is, egyik adósságból a másikba bukdácsolnak.
    Még emlékszem, amikor Kolozsváron jártam anno, a lakótelep környéke tele volt apró veteményesekkel.

  4. Tán nem kellett volna a dolgozók kb felét kizárni a munkából 1,5 évre. Felkészül: Olaszország, ott még egy kisebb polgárháború is kinéz.

  5. 1. dajtás,
    Már, ha megterem a konyhakerti zöldség a szélsőséges időjárás ellenére.
    A környékünkön, ha valaki nem locsolt minden nap, akkor pl. sem krumplija, sem paprikája nem termett.
    Annyi mindenről kell majd lemondani, hogy a psziché túlterhelődik.

    3. malleusorbis,
    Legalább az év végéig leállítják a termelést a németországi Eisenachban működő Opel-gyárban a globális csiphiány miatt. infostart.hu

  6. Szerintem az van hogy elszámolták magukat.Ott is bemegy mindegyik politikus öltönybe havi 3 milláért dolgozni.Gondolom nincs olyan szerv aki ezzel foglalkozott volna.Önszántából pedig egyik polituikus sem szólt volna ezügyben mert mindenki úgy van vele hogy jöjjön a hóvégén a fizetés a számlára oszt kész 😀
    Szerintem fog visszamenni külföldi sofőr.Irtátok itt hogy miért menne vissza.Hát a pénz mindenkinek pénz, indiában sem rózsás a helyzet.Persze lehet nem 100000 sofőr megy oda hanem csak 20 ezret tudnak összekaparni.

    Nemtudom mennyire él jól az angol.Mert pl. amerikáról is halljuk hogy napról napra él a tömeg , de egy másik műsorban meg azt láttam hogy egy pár keres havi mittudomén 10 ezer $-t és simán megél belőle úgy mutatta be hogy lazán megélnek.Másik statisztikában meg azt hallani hogy 300$ tartaléka sincs egy átlagembernek.

    Az biztos hogy a dráguló ingatlan,anyagár élelem miatt az angol átlagpolgár is kezd rosszabbul élni.

    De azt is elmondhatjuk hogy ez még semmi ami az angoloknál van egy kis kellemetlenségen kívül.Mert végül is ha nincs „A” tészta akkor vesz „B” tésztát.Egy háborúhoz képest ez semmi.Vagy egy válsághoz képest is amikor NINCS semmi munkalehetőség.

  7. 7: Hát, havi tízezer dollárból tényleg nem nagy kunszt megélni. A gond az, hogy a többségnek nem jut annyi.

  8. Jajj-jajj, szegény briteknek még a végén dolgozniuk kell, maguknak kell megtanulni kamiont vezetni és furikázni vele a saját cuccaikat – mindjárt meg is siratom őket, ha megtalálom a zsebkendőmet. Ez a senki-nem-akar-dolgozni egyébként mindenütt divatba jött, rengeteg termés rohad meg a földeken, mert nincs aki leszedje, itt nálunk is, miközben ezrek várják otthon a segílyt. Tegnap mesélte egy ismerős vállalkozó, hogy egy gazdával beszélgetett, aki epertermesztés után kap támogatást. El is ülteti, de már most tudja, hogy kb ott fog elrohadni, mert nem fog találni senkit, aki majd leszedi. Különösebben nem is érdekli a dolog, mert a támogatás miatt így is megéri elültetni. Mindeközben – ugyanezen okból – eltűnik a málna Magyarországról. 2 hete volt itt az osztrák főnököm, mesélte, hogy Ausztriában 400.000 munkanélküli ül otthon, aki nem óhajt dolgozni, mert a minimálbér és a segély között csekély a különbség. Van egy csomó bérháza, amikben a lakásokat folyamatosan kéne renoválni, de évek óta nem talál normálisan dolgozó munkásokat. (mit szóljunk akkor mi.) Csodálkoztam, mert nekem Ausztria a szívem csücske, imádom a hegyeket, a muskátlis falvakat, a csodálatos természeti környezetet. Erre azt mondta, hogy ez csak a kirakat, bár az állam fizet a vidékieknek azért, hogy gyönyörűen tartsák a vidéket, minden ablakban ott is van a muskátli, de ezt már csak az öregek hajlandóak kiültetni, a fiatalok még erre sem kaphatóak. :-O Ez egy nagyon elcseszett világ lett, nem is lesz kár érte.

  9. 9,Camelia
    Megint jön a Bálint unalomig ismételt beugatásával:
    Nem tetszett volna a tulajdonképpeni TELJES ipart átsibolni Kinába, a fiatalok nem szoktak volna le a munkáról.
    Valami iszonyatosan megbicsaklott a nyugati társadalmakban, de ebben benne vagytok ipar tekintetében ti is. Ha jól emlékszem, Valakmikor Magyaro. az egyik legiparositottabb volt a keleti tömbben, a németek, illetve a csehek után.
    Mi maradt belöle??
    Térjünk vissza a globális helyzetre, ellátási problémákat sejtek lassanként mindenhol, félő, hogy Anglia csak az első dominókocka.
    Nálunk sem rózsás a helyzet.Alig félórája jöttem meg a közeli szuperből, a kenyerek polcán két – KETTŐ DARAB – ottfelejtett kenyér közül válogathattam.Nem elöször történik, hogy hiányzik, vagy kenyér, vagy tej, tejtermék.
    Megkérdem az üzletvezetőnőt amúgy kiváncsiságból, vállát vonogatja:nem ő végzi a rendeléseket, hanem a láncolat logisztikai központja.Hiába rendel a központ 800 kenyeret, ha csak 300 érkezik, mondja, és igaza van.Nekem ebböl az jön le, hogy országos szinten importkiesés van kevés hajó, csökkent kikötöi kapacitás okán amiatt a sütőipar kevesebb liszthez jut, innen a tapasztal hiány.
    Mi van még a továbbiakban, csak az isten tudhatja.

  10. 9. Camelia és 10. Bálint
    Így van, sokan nem akarnak dolgozni, közben meg – divatos kifejezéssel – az ellátási láncok akadoznak. Közben az energiahordozók ára megy felfelé, a chiphiány világszinten egyre komolyabb problémákat okoz, minapi hír, hogy leáll az Opel egyik németországi gyára, egyelőre januárig.
    Elnézve az „alapanyagot”, ebből miért sülne ki jó vég?

  11. 10. balint

    Milyen érdekes, hogy tejtermékekkel és vadkovászos kenyérrel foglalkozom.?

    Persze ha dől a rendszer ez édeskevés
    lesz. Mondjuk pont most intézem a védelmet is, még fegyvermesterünk is van.?
    Talán a végére összeáll a történet.

    11.MangaM

    Nem biztos, hogy továbbgyűrűzik. Lehet ,hogy Angliában is orvosolják a dolgokat, mondjuk sofőrökkel.
    Persze csak idő kérdése a rendszerszintű pofon és a hajamra kenhettem a sajtjaimat is.
    Károkynak szerintem igaza van abban, hogy a túl sok problémát nem fognak tudni orvosolni a mai fiatalok, és ez a mi hibánk.
    Pszichésen nagyon gyengék vagyunk.
    Már 10 éve mondtam, hogy hirtelen nem tudunk visszalépni 5-6 lépcsőfokot. Amíg meg minden megy egy felet sem hajlandóak visszalépni az emberek.
    Mindenki vakon a trendet követi.

  12. 12.Balázs
    …”Milyen érdekes, hogy tejtermékekkel és vadkovászos kenyérrel foglalkozom…”
    Balázs kedves, minden szép és jó, de gondoljunk bele:
    Ha nagyon megbicsaklik az ellátáslánc, hogyan fogod, üzemanyag nélkül bevinni termékeidet a legközelebbi piacra.Azt ne is gondold, hogy legközvetlenebb környezetedből, az utcabeliekből meg lehet élni.
    A vadkovászos kenyérröl fogalmam sincs, ahhoz nem kell liszt?
    Liszt szintén nem lesz, mert szállitási kapacitás hiányában, legyen bárhol messze dögig gabona, ha nincs kiszállitás.

  13. Elzárta a gázcsapot Ukrajna felől a Gazprom, hogy a gázvitának vége legyen ma reggelre.
    A hazai tározói feltöltöttségben nagyon jól állunk amúgy.
    Tiszta zizi az ukrán fél, hát hiába kaptak vakcinát, lélegeztetőt, ezt-azt még … mégis elfelejtették most nagy hirtelen.

    forrás: utg.ua és a twitter

  14. 14. János,

    Kiépült az alternatív gázszállítási lehetőség, így Ukrajna csúnyán megszívta a korábbi évek lopkodásait meg tranzitdíj emelgetéseit, zsarolgatásait. A hatalmas tranzitdíjak bukása után teljesen kiszolgáltatott helyzetbe került a gázellátást illetően.

    7. andrew,

    „Gondolom nincs olyan szerv aki ezzel foglalkozott volna.”

    De, számos szakértő, szervezet évek óta figyelmeztetett, hogy meg kell becsülni a kelet európai munkaerőt, mert ha elmegy, nagy baj lesz. Ráadásul tanulmány és számszerű kimutatás is készült, hogy anyagilag is megéri az UK-nak, mert a kelet európaiak átlagosan személyenként jóval több adót fizetnek és jóval kevesebbe kerülnek a költségvetésnek(kevesebb támogatást kérnek például), mint egy átlag angol munkavállaló.

    A politikai elitet itt is elsősorban az érdekli, hogy mi hoz szavazatokat és nem az, hogy mi lesz 3-4-X év múlva, hogy mi az ország érdeke. Egy friss felmérés szerint az utóbbi hetekben történtek hatásárára is sok sok angolnak leesett, hogy a brexit súlyos hiba volt.

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210930/rosszul-sul-el-a-brexit-mar-a-britek-tobbsege-gondolja-ezt-503022

  15. 13. balint
    Hú, ezekre még sosem gondoltam!?
    Ezért írtam, hogy a hajamra kenhetem.
    De az összeomlás mértékétől függ a vásárlói köröd mérete is. Ha anyagi szelektálód ás lesz első kanyarban, akkor ez jó döntés.
    Valóban a kenyérhez kell liszt.

    Hát ha nincs üzemanyag, akkor nincs semmi, de amíg tart a liszt, széna stb.
    tartalékunk, addig van mit ennünk.
    Én nem végleges önellátásban gondolkodom már régóta, hanem, hogy a végidők legvégéig ne legyünk állatok! Márpedig az éhezés könnyen azzá teszi a lelki szegényeket.

    Szóval még önismeret sem árt, mert mi is lelki szegények lehetünk éhes hassal.

  16. El fognak akadni a szállítmányok. Mostanra égető probléma lett a hajózási krízis. És úgy tűnik egyre csak rosszabb az irány mert a kikötők Californiában és Los Angelesben egyre nagyobb a kirakodási várakozási idő https://www.businessinsider.com/pictures-of-record-cargo-ship-port-congestion-off-california-coast-2021-9

    Elsőre ez nem kéne hogy érintse európát de ha nyugati parton 50 hajó várakozik akkor az már jelentős. Itt az összesített hajók száma, amiből látható hogy 50-70 hajó már nagyon is jelentős: https://twitter.com/chigrl/status/1413542695423860737
    Csak mellékesen ha ezeket tengerfenékre küldik, jelen állás szerint a nyugat megállt.

    Kínáról nem esik elég sok szó mert az Evergrande van csak célkeresztben. Most várnak rájuk mert 30 napos határidő van. Elvileg kaptak valami támogatást ami ha nem is bail out de megoldás hogy a többi cég kötvényt vesz tűlök és együtt közösen írnak le bizonyos veszteséget (ami egész jó ötlet) csak közben gond van mert a „people’s banks of china” 100 milliárdos nagyságrendben önti a pénzt a bankokra hogy legyen likviditás. Ennek is több oka van, lehet hiba volt a CCP-nek azt mondani hogy „nem etikus ha fizetős az oktatás”, vagy „videójáték spirituális ópium” stb stb.
    Az evergrande 300 billion USD (300 milliárd dollár) tartozása lassan semmi ahhoz képest hogy a tőzsdei esések lassan 3.2 trillió dollárt ( ki se tudom mondani ezt a számot: 3 200 000 000 000 USD ) buktak. Kínában a lakosság két dologba tud fektetni vagy ingatlan vagy tőzsde, szóval a középréteg rendeset bukik épp.
    Arról volt szó hogy UK-ban tönkrement pár szolgáltató az energiaárak heves emelése miatt, de arról nem volt szó hogy mi történik Kínában. Jelenleg jelentős mértékű áramszünetek vannak ( https://www.youtube.com/watch?v=mWg4gXguhxI ) ráadásul pont északi területeken ahol hideg van.

    Közben „váratlan” beismerés jött a FED-től, tartós maradhat az infláció https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/usa-fed-powell-inflacio-prognozis.737333.html

    Hogyne lenne infláció, mit gondoltak, a végtelenségig lehet nyomtatni a dollárt. Persze már látják hogy baj van. https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210930/nagyon-nehez-helyzetben-van-a-fed-es-ezt-maga-az-elnok-mondta-ki-503156

    Mióta kb 10 éve Ben Bernanke bevezette a csodafegyvert nem tudtak leállni, és lehet már késő mert ha kamatot emel összedől a gazdaság, ha nem emel kamatot akkor meg infláció lesz (sakk matt), mivel a dollár a tartalékvaluta így senki nem marad ki a buliból.

    Azért jelen körülmények között már van rá esély hogy nagyobb gond lehet. El kéne gondolkodnia a vezetőknek hogy meddig van elengendő tartalék az alapvető dolgokból, persze ha állami szinten kedzene tartalékolni mindenki akkor mégnagyobb hiány lenne.

  17. UK: van ott sok indiai, pakisztáni, afgán, afrikai, stb. bevándorló. Még kamionsofőrnek sem alkalmasak? Csak a K-európai emberek képesek UK-ben kamiont vezetni? Röhej.

    IC-hiány: itthon is több gyártó céget érint, van ahol havi egy hét termelési szünet lesz emiatt, van ahol bizonyos termékek átmenetileg nem gyárthatók (pl. egy alkatrész hiánya miatt, hiába van meg a többi alkatrész készleten).

  18. 17 Jacksoon

    Számomra az az érdekes hogy hová tűntek a kikütői munkások vagy miért nem jönnek vissza? Oltási igazolvány kell azért? De ha kell is miért kérik mert pl egy kikötőben nem egymás hegyén hátán dolgoznak az emberek

    Az Evergrande-ről nem tudni hogy beindít e nagyobb valamit.Lehet hogy igen lehet hogy nem , de ez olyan mintha valakik a hátérben döntenének arról hogy ezzel most bedöntig a gazdaságot vagy csak épp egy netes cikk lesz semmi több.Idővel kiderül.Szépen megugrott az infláció.Gondolkoztam is kisember szintjén hogy a felment árakban még mibe kellene a pénzt tenni. Pl. venni 1-2 kamion tűzifát későbbi eladásra , 1 év múlva lehet dupla ára lesz.Vasanyagot venni gépek építéséhez amit később eladok.Mert ha az infáció megeszi a pénzünk felét már az is szívás. De ha marad az áruk magas értéke akkor venni kellene.Vagy készíteni egy jó pdf-et angolul amiben azt leírom hogy hogyan készüljünk fel az elkövetkező időkre>>50$/letöltés, havi 100 letöltéssel 5000$/hó haszon lenne 😀

  19. 18.UK
    …”UK: van ott sok indiai, pakisztáni, afgán, afrikai, stb. bevándorló. Még kamionsofőrnek sem alkalmasak? Csak a K-európai emberek képesek UK-ben kamiont vezetni? Röhej….”
    Vigyázz miket irogatsz a migránsokról, föleg ha azok, ne adj isten, szinesek, legföképpen négerek, mert ha nem vagy száz százalékben polkorrekt, és nem bálványozod öket -meghajolva is renben , de letérdelve , az az igazi – akkor jön egy itt a blogon szolgálatot teljesitő afféle avatar-szerü polkorrektum-felügyelő valaki, és úgy letermt, hogy azt se tudod majd honnan szedd össze magad!!
    Ugyanis szerintük minden ember egyenlő, de a migráns egyenlöbb, föleg ha fekete!
    Ha ezzel nem értesz egyet, akkor neonácifasisztarasszistakirekesztő imperiálkolonialista vagy…
    Úgyhogy vigyázz, én már megjártam…..

  20. Hitler Adolf: Main Kampf című szerzeményét ismét kiadják Franciaországban.
    https://telex.hu/kulfold/2021/06/01/mein-kampf-kritikai-kiadas-franciaorszag-100-euro
    Kik is irányítják a Világot eme kétes hírű és értékű „mű” szerint? Akar „valaki” beszélni róla? Mondhatnám, hogy szerintem a könyvben több probléma okozójaként is megnevezett népcsoport miatt van ez a migránsimádat is, mert rengeteg pénzükkel és befolyásukkal, a háttérből mozgatva a szálakat ezt kötelezővé tették (ne nekik kelljen „befogadni” őket a szomszédban!). 🙂
    Csak Mo. kivétel, úgyhogy nekünk ez nem probléma. Nekünk hamarosan majd őket kell befogadnunk… A lényeg, hogy se itt, se ott nem kell majd dolgozni (mármint a befogadottaknak). 🙂 🙂

  21. 22,Anonymus
    A kérdésröl több könyvtárnyi anyag van, ezerszer már körül lett járva.
    Se eleje, se hossza, se vége a témának, ez valami kimerithetetlen.
    Egy dolog világos és logikus, valakik mindig vezették a világot, természetesen ugy és azért, hogy nekik elönyük származzon belöle, ugyanakkor másvalakiknek ez nem tetszett.
    Igy megy ez már többezer éve, olvass bele két távol-keleti nép, a kinai és a japán történelmébe.

  22. Azok más országok, ez meg elvileg a mi hazán, már ha a mi hazánk…?!
    Na de kié is ..??!! és meddig is meg hogyan? ezek végtelenig és azon túli beszédtémák lehetnek.

  23. 23:
    Köszönöm a válaszodat! Nem csalódtam benned, s nálam innentől megengedett részedről a feketék hátsójának felemlegetése, akár nyalatnád, akár megbillentetnéd őket. 🙂

  24. Hátráltak Johnsonék, most már március 31-ig kaphatnak könnyített munkaengedélyt üzemanyagszállításra alkalmas jogosítvánnyal rendelkező európai sofőrök, viszont október 15-ig munkába kell állniuk (vagy jelentkezniük kell munkavégzésre).

    Nem tudom mi ez? Felsőbbrendűségi komplexus vagy a fogyatkozó brexiterektől való félelem? Azt képzelik, hogy egy ilyen speciális szakmával rendelkező sofőr majd eldob kaszát – kapát és siet az angliai 5 és fél hónapos idénymunkára? 🙂

  25. 26: Olvasom, hogy nem csak a sofőrök hiányoznak, hanem vagy egymillió más munkás is minden más szférából, üresek az ápolási otthonok, hotelek, farmok, (nem tudják beszedni a termést), építőipar, bankszektor, későn érkeznek a gyógyszerek a patikákba, stb. stb. Íme, a király meztelen, élőben a modern rabszolgatartó társadalom bedőlése. Akik elmentek, már nem fognak ugyanannyiért visszamenni, pláne nem ideiglenes vízummal. Jól megszívatták magukat a britek.

  26. 26 – 27:
    Ma reggel olvastam az RT-on: „Three things lie behind Britain’s cultish obsession with James Bond: nostalgia for Empire, its national insecurity, and xenophobia
    I like Ian Fleming’s novels, but there’s no doubting that the central character in them is still revered because lots of Brits have a lingering, if misplaced, superiority complex.”
    Hát ez az, felsőbbrendűségi komplexus. Pedig, hol van már az Empire! De ne legyünk túl kritikusak. Mi is nosztalgiázunk Trianon miatt, még 100 évvel később is.

  27. 19. Andrew

    Itt volt némi infó ebben a hozzászólásaban: https://www.youtube.com/watch?v=KSi-3WhOMEc Videó hozzászólása:
    AngelBaby Cards 12 hours ago:
    Hi Dan. Yesterday, I watched the video concerning the long supply chain of ships docked out in the harbors. I began asking my own questions, asking my own sources about the problem with unloading ships and why. After doing some research, I realized the problem is not with the dock workers. It is because of the super inflated price of Diesel fuel strictly in California. Independent Truck Drivers are refusing to pickup and deliver loads from California because California in particular, [has the very highest prices in the Nation for Diesel Fuel]. Because independent truck driver costs versus profits are so low these days, based on what the truckers are saying amongst themselves from my sources in the independent trucker industry, they are avoiding California and are saving 25% per load in-lieu of going to the docks and losing money. Instead, they are working in the other 49 States and if the loads aren’t picked up.. so sorry, but that is just too bad they are saying, because they can make far more, simply by avoiding work in California, lol. I’ll make another comment and post the data I found that confirmed my research on the high cost of fuel in California as compared to the other States in the Nation. I hope this helps. Best, MDM. \\//

    Röviden: Úgy néz ki nem a kikötőkkel van a gond. A hozzászóló szerint Kaliforniában nagyon magasak lettek az üzemanyag árak emiatt csökkent a logisztikán a haszonkulcs, míg a többi államban nem, így a kamionosok próbálják Kaliforniát elkerülni és mivel nem szállítják el a kikötőkből az árut torlódás alakul ki.

    Nálunk is érik ez a probléma: https://alapblog.hu/a-hatszaz-forintos-benzinar-sem-elkepzelhetetlen/

    A videó tartalma is érdekes:
    – az átlagpolgár megtakarítása a bankszámlákon folyamatosan csökken
    – 100 dolláros olaj árat jósolnak
    – wells fargo kirúg 100.000 embert és Mesterséges Intelligencia veszi át a helyüket
    – ami talán legfontosabb és már szóba került 20 bank együttes leállása volt egy nap alatt. Új-Zélandon pl a Kiwi bank eléggé megdőlt (legyen készpénzetek)
    – Augusztusra 4.2% inflációt mondtak pedig mindenki jóval többet érez. Ezt szóvá is tette Michael Burry, hogy a FED nem jól számolja, ők persze azt mondják hogy ez egy inflációs átlag, például a tetejét és alját levágják.

    Továbbra is tartom hogy a FED-nek sakkmatt.
    Augusztusban még minden mesés volt:
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/nagyon-jo-adatokat-kozoltek-az-usa-ban.734238.html
    A folgalkoztatási adatok alpaján fordulópont van megint.
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/usa-foglalkoztatottak-szama.735881.html

    Pedig a csodafegyvert már sokan be akarják szünteni, az adósság plafon emelését csak úgy hagyta jóvá egy szenátor ha a FED végre befejezi a használatát
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211001/nagy-arat-kert-az-egyik-befolyasos-szenator-azert-hogy-megszavazza-az-usa-leallasat-megakadalyozo-torvenyt-503226

    Már nem csak Matolcsy emel kamatot https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210930/varatlanul-megduplazta-a-kamatot-a-cseh-jegybank-evtizedek-ota-nem-tortent-ilyen-503094

    Politikusok nyilván nem örülnek, mert jelentős kamat emelés = válság, és népszerűség vezstés https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211001/babisnak-nem-tetszik-a-jegybank-lepese-503284

    Közben az USA-ban is elkezdődik az ingatlan lufi pukkanása nem csak Kínában.
    https://www.youtube.com/watch?v=R2zI_5rOO-4
    Kínában folyamatosan nyomja a pénzt a jegybank, viszont USA-ban nem lesz még egy bail out.

    Lehet minket sem fog elkerülni minden: https://bank360.hu/blog/8-millio-forintot-meghalado-buntetessel-is-jarhat-a-csok-ha-nem-szuletnek-gyerekek

    Kínai áramszünetek is érdekesek, megint egy blogról jött az infó hogy azt akarják vele elérni hogy az olcsó áruk árát felverjék.

    Csapongok jobbra balra de nagyon közel van egy fekete hattyú esemény.
    2008-ban csak USA-ban volt „csak” ingaltanpiaci válság, de most problémák tömkelege van kész gazdasági atombomba. Akkor szinte tapsoltak a traderek hogy lehet keresni, kiváncsi vagyok most majd ki marad talpon. A Weimari köztársaság sem egyik napról a másikra ment a hiperinflációba.

  28. 19, andrew

    A gépépítő vasanyaghoz te milyen hegesztőeljárást használsz? A fogyóanyaga még nem drágult meg?

  29. 31.

    CO-val hegesztek.A hegesztőhuzal is megdrágult szerintem. Pl.Ágaprítót építenék eladásra hobbiból és ahhoz vasanyagot venni .Csak sokszor az a gond hogy pl. ha azt mondom hogy 450 eft az ágaprító amiből a munkadíjam 100 eft és nagyon sok idő elmegy vele akkor az van hogy szívják a fogukat hogy miért kerül annyiba.Hát azért mert napi 10 eft-ért nem építek gépet amikor egy segédmunkás napi 15 eft-ot kap.Vagy pl. japán kistraktorhoz eszözöket (kultivátor,fűnyíró, tárcsa..) de amúgy már foglalkoznak ilyennel páran az országban és facebok fórumokon beteszik így romlik az eladási esély.A vas ára már most nem fog tovább menni , legalábbis nem 100%-okat így kár bevásárolni belőle. 1,5 éve kellett volna.Persze ez csak egy lehetőség lett volna az infláció ellen védekezni „kicsiben” A tűzifa ára még mehet fel a gázválság miatt szerintem.Csak eszembe jutott hogy venni 1-2 kamionnal és később eladni feldarabolva(már csak hobbiból is) .Olcsóbb biztos nem lesz.
    Az infláció elleni védekezésre vannak stratégiáim kicsiben és nagyban.A fenti 2 dolog a „kicsiben” stratégia tehát nem milliókkal játszunk de sok embernek csak erre van lehetősége.Csak sajnos most mindennek felment az ára 1-300%-ot így most nem éri meg „bevásárolni”.Legfeljebb a tűzifa későbbi eladásra vagy saját részre még jó lehet mert lehet menni fog fel ha a gáz ára elszáll a lakossági árakban.Csak az a kérdés hogy a 600%-os emelkedés hány % lesz a lakossági gázárban.

  30. 29. Jacksoon,

    Ezt a fekete hattyú eseményt (‘black swan’ moment ) vagy pillanatot egy Guardian cikkben olvastam, ahol az UK energiaválságát elemzik.
    Nem állunk jól. Az UK-nak van a legkisebb gáztároló kapacitása, kb. 4-5 napra elég. Nyomják a vészcsengőt a hozzáértők, hogy ebből könnyen nagy baj lesz, mivel hatalmas a hiány a gázpiacon.
    Ráadásul az UK villamosenergia termelésének kb. fele gázerőművekkel történik, úgyhogy ha nincs gáz nincs fűtés meg lehet áram sem, mivel sokan már így is árammal fűtenek.
    Szóval lehet, hogy egy hidegebb hét után jön nálunk a ‘fekete hattyú’.

    Közben megvan a cikk, ha valakit érdekel.

    https://www.theguardian.com/business/2021/sep/24/how-uk-energy-policies-have-left-britain-exposed-to-winter-gas-price-hikes

  31. 32. andrew,

    Ha van helyed, ahol nem megy tönkre és nem lopják el a tüzifát, akkor szerintem vegyél, bár már lehet túl drága és szinte biztos, hogy vizes is, így azért meggondolandó.

    A magyar gáztároló kapacitás – ha igazak a hírek – jól áll, otthon szerintem nem lesz komolyabb gond. Az árakat meg a választás előtti hónapokban orbánék nem fogják engedni felemelni, inkább megtámogatják, kerül amibe kerül. A vállalkozásoknak, nagyfogyasztók részére biztosan drágulni fog, de a lakosságnak nem hinném.

  32. Ez az „elégedetlenségünk tele” kifejezés most nyert új értelmezést nálam az irodalmi utaláson túl. 🙂
    Pont a mai TV híradóban láttam, hogy Boris Johnson igyekszik egy hivatalos eseményre, míg körülötte a tömeg nemtetszésének ad hangot, és valaki bekiabál neki, hogy „Miniszterelnök úr, ez a tél lesz elégedetlenségünk tele?
    Most azon töröm a fejem, hogy ez már egy régebbi esemény bejátszása volt, amit Tibor bá’ már látott, vagy léteznek ekkora véletlenek, és így megjósolt öntudatlanul egy majd bekövetkező eseményt… 🙂

  33. 29. Jackson.
    Jó hozzászólás , tartalmas cikkek.
    Lesz még itt 600 Ft az üzemanyag.Autó autó hátán, ha az ember megy valahová egymás hegyén hátán a mindenhol kikerekített bmw-k, audik, már nem tudják hol kerekítsék ki az autót hogy „vagány” legyen. A tulaj meg nem tudja hogy feszítsen már.A hányás elkap az egésztől.Na majd kihullonak szép lassan ezek a feszítők.
    Az olajos cikk úgy álíltja be az olajat hogy majd szép lassan 2030-től kivezetik , meg a BP is karbonsemleges lesz.Hát nem tudom hogy tudják majd a világ járműveit átállítani olajmentesre.Szerintem sehogy.

    -infláció: most elképesztő mértékű a világban az infláció. Az átlagember követni sem tudja mert nem úgy van min régen hog volt tej, kenyér meg 1-2 cikk aminek az ára rögzült a fejekben.Ma van 10 000 termék aminek az átrát nem tudja követni az ember, azt érzi ugyan hogy minden drágul de hogy mégis 1-2 év alatt mennyit veszített a megtakarítáa értéke nem nagyon tudja követni .
    A jegybankok alapkamatot emelnek (elkezdték) .Most is észen kell lenni hogy a kézpénzt mibe rakjauk.Mert ha hiszitek ha nem lehet még további durva áremelkedés (de nem biztos) az élelem, ingatlan és minden terén.
    Namost ha az elmúlt évben leegyszerűsítve duplázódott minden ára akkor a pénz a felét éri.DE ha még jön egy tobábbi 100%-os emlekedés (banki alapkamat emelés miatt , dráguló üzemanyagár, stb….)mondjuk 1-2év alatt akkor a pénzünk ami az 1 évvel ezelőtti állapothoz képest már a felét éri és most újabb 100%-os emelés lesz akkor a 2 évvel ezelőtti állapothoz képest már csak a negyedét érheti.
    Tehát pl kenyér 100 ft és felment 200Ft-ra 1 év alatt .Most újra femegy 100%-ot azaz 400Ft-ra így a 100 Ft megtakarítás már csak a negyedét éri pár év elteltével! És nagyon sok ember tartja bankban a pénzét.
    A hiper de nem is hiper inkább magas infláció veszélye még most is megvan.Pl anyumnak a nyugdíjmegtakarítása kézpénzben van bankban.Nem tudni mit hoznak a következő évek de a pakliban benne van további nagy infláció is.
    Nem kell ide hiperinfláció.A kenyeres példán nézve meg tudnak csinálni pár év alatt egy 90%-os inflációt ami pont elég arra hogy a pénzből semmi nem marad.Nehéz a döntés mert ha esetleg most venne az ember egy kisebb ingatlant és jönne az atmbomba válság akor az ingatlanárak újra beszakadnának nem kicsit.Viszont annak az esélye is megvan Hogy az ingatlanárak tovább elszállnak mert a tőke abba menekül.Na most mit tegyen az ember?

    Ha usa dől még jó lehet a dow jones-t shortolni, de a dőlés kétséges hogy beindul ebben az évben.Lehet még oldalazik a piac 1 évet majd utánna szakad be.Viszont ebbe csak a pénz kis részét szabad tennni.

    Nálunk talán nem lesz sok ingatlanbedőlés mert most a bankok már több fedezetet kérnek mint 2008-ban amikor mindenkihez odabaszták a lóvét.Illetve a csok támogatás amit nem kell visszafizetni teehát relative nem mindenkinek van sok hitele.Habár a franc tudja.Sok oylan ember van aki apucitól örökölt lakást most lecseréle egy nagyobbra csok-al(tehát nem kell 10 milliókat felvenni) , de olyan is van aki erőn felül vett ingatlant és be fog bukni, el fog vállni stb…Ennek az arányát nem tudjuk Mo-on.
    De valaki itt írta hogy ha egy átlagembert nézünk átlag keresettel azért vicces hogy 20-70 millióig vannak a házak.

  34. 35 – hubab:
    Az „Our Winter of discontent” emlegetés már egy ideje szájon jár Angliában. Nem volt nehéz átvenni.

  35. Re:35
    Ezt hívják önbeteljesítő jóslatnak.
    Kíváncsi leszek, hogy a finom angol úri modor mennyi idő alatt hámlik le, és alakulnak át „vademberré”. Avagy a jólét máza tette azzá őket amik, vagy valóban belülről fakad.
    Boris már bizonyított, bunkó k-európaiak a hibásak…

  36. 37 Tibor bá
    Nem csoda, hogy régóta szájon jár, ez eredetileg John Steinbeck regényének címe, ami magyar fordításban „Rosszkedvünk tele” címen ismert, meg is filmesítették, így elegánsan, irodalmi műveltséget fitogtatva lehet idézni, alkalmas helyzetekben… 🙂

  37. 39 – hubab:
    Természetesen tudtam Steinbeck művének magyar fordításáról. Szándékosan nem éltem vele, mert most másról van szó. Angliában közhellyé vált az “Our Winter of discontent” emlegetése, így néznek elébe a következő télnek. Különben az angoloknak nem a kedve rossz, hanem nincsenek megelégedve a miniszterelnökük munkájával.

    Még megjegyzem, csak úgy általánosságban, hogy én „fejből” dolgozom. Kritikusaim a Wikipédiához nyúlnak.

  38. 38 dajtás
    Azért kíváncsi leszek, ez még nem lefutott játszma.
    Borisz arra vezeti vissza a problémát, hogy a kelet-Európai sofőrök hajlandók voltak alacsony bérekért, és rossz munkafeltételek mellett is dolgozni, így az angolok kiszorultak erről a piacról, de majd most fel kell emelni a bérszinteket, javítani a munkakörülményeken, hogy az angolok számára is vonzó legyen a szakma, és a helyzet megoldódik.
    Csak arra nem gondol, hogy a korábbi helyzet a briteknek extra nyereséget teremtett az államnál és a tulajdonosi körökben, így viszont ez megszűnik, ennek meg ők nem fognak tapsolni…
    Arról nem is szólva, hogy ez egy hosszú folyamat, mire a piac ezt rendezi, addig meg szívni fog a brit társadalom, még simán bele is lehet bukni…
    Majd meglátjuk, milyen stratéga.

  39. 40 Tibor bá’
    Természetesen nem gondoltam, hogy nem ismered az alapművet, és én is fejből dolgoztam, mert a cím láttán rögtön az ugrott be, hogy „de ismerős ez e cím, csak nem egészen ebben a formában”… Tán valami régi emlék ugrott be, mikor még a rádiószínház műsoraiból volt ismerős a cím, amit persze akkoriban még nem hallgattam, de néha belefutottam a felkonferálásba… 🙂

  40. 38. dajtás

    „…Kíváncsi leszek, hogy a finom angol úri modor mennyi idő alatt hámlik le, és alakulnak át “vademberré”. Avagy a jólét máza tette azzá őket amik, vagy valóban belülről fakad…”

    Keress rá egy videóra, ahol Theresa May védelmezi a szaud-arábiai fegyverszállítmányokat (Jemen, stb. kapcsán voltak némi kifogások…), és figyeld meg az arckifejezését. Az a máz olyan vékony, hogy sokszor csak illúzió…

  41. 42. hubab
    Eredetileg Shakespeare.
    III. Richard: ” York napsütése rosszkedvünk telét tündöklő nyárrá változtatta át „

  42. Camelia írta jól.
    A covid miatt rengeteg segélyt osztottak ki, úgymond bérpótlék címén, olyan embereknek is, akiknek volt munkalehetőségük. A kis falunkban nehéz mezőgazdasági napszámost találni, mert a covid segélyen elvannak.
    Más iparágakban is hasonló a helyzet. Nem valóságos áruhiány van, hanem mesterségesen gerjesztett munkaerőhiány.

  43. 44 néni
    Így van, az említett riportban is mondták, hogy ez egy Shakespeare idézet, csak ez a Steinbeck könyvnél már a mű címe lett, tán ezért onnan többen ismerik…

  44. Mindeközben Németországban fogyoban a kőszén:
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-vallalatok/olyan-draga-lett-az-aram-hogy-le-kellett-allitani-az-eromuvet.737656.html
    Az Opec csak novembertől emeli a köolaj kitermelést:
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20211004/dontott-az-opec-tepik-az-olajat-a-befektetok-503616
    Irán csak akkor ül le amerikával tárgyalni, hogyha hozzáférhetnek a pénzükhöz:
    https://www.portfolio.hu/global/20211003/az-iraniak-a-penzuk-zarolasanak-feloldasat-kerik-az-egyesult-allamoktol-503428
    Amerika arra szólította fel Kinát, hogy csökkentse az Iránból importált olaj mennyiségét, hogy így gyakoroljanak nyomást Iránra:
    https://www.rt.com/business/536210-us-china-iran-oil/
    Kiváncsi leszek, mi lesz hogyha nem lesz atomalkú, felrobban-e a Közel-keleti puskaporos hordó?

  45. 48.Csaba81

    Európában is ahogy Kínában lehet előfordulnak majd áramszünetek.Mind a németeknél mind az angoloknál és nálunk is.Hideg telet jósolnak, vagyis leszenk hideg hónapok talán január,februárban bár lehet nem nálunk hanem nyugat európában.Na majd akkor csúcson lesz a fogyasztás.Én mondjuk örülnék egy pár napos áramszünetnek télen.Én örülni szoktam amikor elmegy az áram és nincs számítógép,tv az ember ilyenkor nem érez kényszert hogy ezekkel foglalkozzon, kimegy az udvarba ,a természetbe, egyé válik a természettel, gyertyafénynél van, tök jó lenne ilyen 1,2 napos áramszünet.Remélem lesz 😀

    Kezd kibontakozni az hogy sokan vagyunk a földön sokat fogyasztunk és az életszínvonala picit mindenkinek nől (vesz egy számítógépet, autót, lakást fűt, utazgat stb…) Minden évben egyre több ember akar bekapcsolódni a nyugati életszínvonalba miközben azért az energiahordozók kitermelés elosztása akadozik.És még csak a folyamat elején járunk a dolgok durvulni fognak.

    Gail is írt egy cikket az energiahordozókról, de egyszerűen nincs időm elolvasni, de biztos nem jókat ír. Ha valaki esetleg kihámozná a lényeget megköszönném.
    https://ourfiniteworld.com/2021/09/25/could-we-be-hitting-natural-gas-limits-already/

  46. 49. Andrew
    Az áramszünetnek én nem örülnék, mivel a fagyasztóban lévő hús tönkremenne nálunk. Viszont nem sajnálkoznék, hogyha Irán lezárná a Hormuzi-szorost, mivel a nyugat azt most nagyon megszívná. Évek óta azt olvasom a neten, hogy csökkenteni kellene a függöségünket az oroszoktól, mivel az rossz. De mi lenne, hogyha nem jönne köolaj a közel-keletről, akkor az oroszok is leállítanák a szállításokat európa felé? Az eu élükön a németekkel segghülyék, Fukusima után elkezdték leállítani az atomerőművüket, bezárták a szénbányákat, és most sirnak, hogy energiaválság fog kialakulni a télen. És persze az oroszok a hibásak ezért. Amerika nem fog segíteni rajtunk, mivel náluk is nemsokára beüt az energia válság. Ott is állítottak le atomerőművöket és zártak be széngyárakat és álltak át földgáz tüzelésű erőművekre.

  47. Ausztrálok erőltetik a covid vizsgálatot emiatt kína nem vesz tűlük szenet, de így kína mindenhonnan venni akar szenet ami máshol extra keresletet jelent. Ez a kínálat jóval gyengébb minőségű szenet eredményez mert ausztrália kiválló minőséget biztosított korábban. Áramszünetek eredménye a 2 munkanapos hét, majd 5 nap szünet. Kínában is volt nagy esőzés és áradás ami nagy károkat okozott, most áramszünetek, közben hajózási krízis, tőzsdén kihúzta a párt a dugót és szabályozzák hogy mekkorát engednek ki a szelepen, közben a housing market is megdőlni látszik, még csak az Evergrande van eddig fókuszban de már a Fantasia nevű cég sem tud fizetni, náluk is van még covid. Kína a világ második legnagyobb gazdasága ha ők lassulni fognak azt mindenki megérzi majd. Akkora mértékű már a globalizáció miattai összefüggés hogy pillangó effektus van. Valaki elfignja magát a föld túloldalán ami itt vihart kavarhat.

    Energiát illetően mivel nem vesznek ausztráliából szenet így máshonnan vesznek így megy fel a szén ára, a szén pedig húzza mindennek az árát. Az oroszok is szállítanak már oda is gázt és így emelik az árat majd versenyzetetik európát kínával. Az infláció is húzza az energiaárakat. Az elektromos áram rekord használata (elektromos autók) is verik fel az árat, az energia zöldítése is veri fel az árat (szénerűmű, atomerőművek lekapcsolása)

    Az olaj kitermelésével az a gond hogy mikor covid alatt beesett az ár sok további fejlesztés és további olajterületek kutatása felfedezése elmaradt. Az olaj gazdaság nem tud így ugrálni ha a hosszú távú befektetések nem térülnek meg akkor a további fejlesztések leállnak és a könnyen kitermelhető területek száma fogy. Az új területek pedig magasbb olajárat igényelnek a kitermelési költség emelkedése miatt. Az OPEC-nek vigyázni kéne hogy egy bizonyos szint alá nem menjen be az olaj ára, de most jön egy nagy válság, de ha túl magasra mennek az árak ami kb 80 dollár fölött van akkor az szintén elkezdi fékezni a gazdaságot. A magas olajár infláció gerjesztő és az is fékezi a gazdaságot ezért nehéz egyensúlyozni. Innen még simán viszsa lehet hozni a dolgot de ha Irán elkezdi nyomni az olcsó olajat borítja a piacot, ezért mindenkinek érdeke hogy megfelelő mennyiségű és árú olaj legyen kínálva, vagy megint nagyon olcsó lesz, elmaradnak a fejlesztések majd a kínálat ismét szükűlni kezd. Röviden az olcsó olaj sem jó és a túl drága olaj sem jó de ha sikerül normalizálni a helyzetet egy időre visszaállhat a megszokott világ.

    Hasonlóan más energiahordozók is csak hosszútávon megfelelő árazás esetén biztosíthatóak, márpedig amire szükség van és nincs annak megy fel az ára. Ez nem jelenti azt hogy például a Hetesi (vagy Hubbert) által vizionált olajcsúcs nem következett be, csak akkor még nem számoltak a repesztéses, pala és egyéb új technológiák által biztosított többletről, de ennek az EROEI értéke már töredéke a szuadi olajnak. Bár az olajcsúcson már túlvagyunk, az összenergetikai csúcson még nem (gáz, szén, urán). Mivel az újonnan eladott autók fele már elektromos….

    A kínai Evergrande részvényeit felfüggesztették a „nagy” tranzakcióig, szóval lehet mégis csak lesz valami beavatkozás, megveszi az állam mikor már eléggé összecsuklik a részvény, viszont ha nem akkor komoly következmények lehetnek, és további kötvénykifizetések kérdésessé válnak, remélhetőleg a napokban kiderül.

    Közben repkednek taiwan felett ami más jellegű aggodalomra ad okot hiszen ott van a TSMC. A héten találkozik majd Svájcban Jake Sullivan és Yang Jiechi (egyik legrangosabb kínai diplomata), többit már meghagyo Magnának, de remélhetőleg rendeződnek a dologok.

    Valamit javult a hajó helyzet is https://www.bloomberg.com/news/newsletters/2021-10-04/supply-chain-latest-countdown-to-stock-up-before-christmas

    Mindezek ellenére lehet hogy Shock-Tober jön, tőzsdéken legalábbis. Blak sawn event-re visszatérve, ha jön valami nem várt esemény példul természeti katasztrófa, tőzsde pánik, valuta bizalom vesztés, vagy amint Bálint is említett hogy lezárják az irániak a szorost akkor sajnos borulhat minden, pengeélen mozgolódás folytatódik. „ShockTober” 7 és 18 érdekes dátumok lesznek.

  48. 50, Csaba81:

    ” ha lezárnák a Hormuzi – szorost, az delyó lenne”. Miért, így hullana a férgese szerinted vagy mi?

    51, Jacksoon:

    nem tudom, hogy az ezévi közel 500 db. vadászrepülős erőfitogtatás jogos-e annak ellensúlyozására, hogy az USA a tajvani szeparatistákat támogatja? Tajvan új mozgósítási rendszere miatt nőtt meg a puffer légtér berepüléseinek száma?
    Megnő kockázata a téves riasztásnak a folytonos stressz miatt és így a tajvani Han Kuang hadgyakorlat majd élesbe fordul át? A kínai provokáció egyik indítéka lehet a Boeingtől megvásárolt partvédő rakétarendszer telepítése is?
    Az apokalipszis-igenlők, már tapsolhatnak előre, ha leáll a tajvani csipgyártás.

  49. 52. János
    Volt egy atomalku, ami nagyjából jó volt, ezt mindenki betartotta. Aztán jött trump és felrugta, ujra bevezette a szankciókat és arra késztett a szövetségeseit(alatvalóit), hogy ők is kövessék ezt. Irán is végül visszalépett és újra dúsítani kezdett. Most az a helyzet, hogy olyan a szituáció mint amikor két kocsi frontálisan közelít egymáshoz, de egyik sem akarja félrerántani a kormányt. Iránnak előbb vagy utobb lesz atombombája, mert már olyan vezetése van aki akar. De inkább zárják le átmenetileg a hormuzi-szorost, ezzel kényszerítsék ki az ujabb atomalkut, minthogy atombombája legyen. A magas olajárral meg szívja meg a nyugat, ez járna nekik.
    51. Jacksoon
    A tegnapi facebook leállás megmutatta, hogy elégé megszívta több kis és közepes vállalkozás az usában. Most egy komolyabb természeti katasztrófa, pl. egy erős füldrengés San Fransiscóban (utoljára 32 éve volt), padlóra küldheti az amerikai gazdaságot. Úgyanis ott van a föbb imformatikai vállalkozások döntő többsége pl. ZOOM, paypal, apple, inter. Föképp, hogyha nem lesz adóságplatform emelés és kifogynak a pénzből.

  50. 51.Jacksoon
    Tökéletes elemzés,tökéletes hozzászólások.így tovább minél több ilyet 😀

  51. 51. Jackson

    Az amerikaiaknak most ez a nagy palaolajforradalmuk kifulladhat.Hát igen mondták hogy az EROEI arány már nagyon rossz palaolajnál is de ugye nem számít a rossz EOREI felhozunk 1 liter olajat és elhazsnálunk 2 litert itt már az sem számít az emberiségnek, főleg ha a palaolajtermelést is gépek végzik mert így végül is pluszmunka amit gépek végeznek , így csak a környezetszennyezés nagyobb.
    Nem számít már hogy ha így nézzük 1 liter felhozott olaj 2 liter elégítésébe kerül (mert 2 literből hozzuk fel mire minden infrastruktúra kiépül) , így ha egy amcsi terepjáró 15 litert eszeik az valójában a háromszorosa lesz azaz 45 liter olajat kell elégetni hogy 100 km-t menjen.Na a példa túlzó példa (bár nem tudom palánál mennyi az eroei) volt de a palaolaj EROEI-vel nem lehet modern és kényelmes életet fenntartnai az emberiségnek.Főleg nem 2 milliárd magas életszínvonalon élőnek.
    H a palaolaj és gáz kitermelés kiesne akkor is nagy bajban lennénk, de amúgy meg állítólag ezek a kutak kb. pár év alatt kifingonak nagyyon gyors hozamcsökkenéssel.Maximum abban lesz a mentsvár hogy tudnak nyitni párhozamosan sok ezer palaolaj kutat ami pár évig orvosolja a problémát de ezek már a végső mentsvárak mert így van a konvencionális olaj nagyon fogy és ott is egyre romlik az eroei így az összz EROEI in romlik .

    Persze kérdés hogy mi lesz ebből az egész energiaválságból? Újranyitnak e szénbányákaat a világban? Ha igen biztos hogy azok is könnyen kitermelhetőek? Vagy nagyon nehezen.Nem úgy van már itt sem hogy letúrunk 15 méter földet és ott a szén.Max, annyival könnyebb hogy ma gépek csinálják.
    Újranytják e az atomerőműveket? Ha sok ország gázzal termeli az áramot lesz e elég gáz? Persze van benne politikai is hogy X ország nem ad Y országnak.De már lehet a pakliban olyan dolog is
    hogy pl. a világ ki tud termelni mondjuk napi 100 liter gázt és napi igény meg 110 liter lenne a világban mert most már mindenki gázzal akar áramot termelni (kína,német, angol,usa meg mindenki ) így ebből komoly gondok lehetnek.

    Csak emlékezetből pár éve még azt mondtéák hogy a világ olajigénye 80miillió hordó, manapság napi 100milliót beszélgetnek és itt vanak /lesznek még az e-autók.Szóval az energiaéhség nől.
    Gázból egyszer olvastam hogy még nagy tartalékok vannak.DE ez nem azt jelenti hogy pl a föld utólsó harmad készelte könnyen kitermelhető.Vagy pl hogy az oroszok majd a következő években adnak európának ,kínának is gázt
    (VAGY TUDNAK E ADNI EGYSZERRE MINDENKIENEK ,MERT EGY VÍZCSAP IS VÉGES AZ ÁTFOLYÁS, és pl.Kínának gondolom nem egy 2 méter átmérőjű csövön megy a gáz hanem kibaszott sok kell a városoknak a fűtéshez és az iparnak is )
    Tehát még nem látni hogy az energiaválság átmeneti lesz vagy már beállunk a szopóágba. Esetleg még helyrerázódnak a dolgok pár évig ha kitisztul a most zavaros kép és majd lehet 5 év múlva lesz gebasz.

  52. Hidrogén (nem a földgázból kinyert) és szén-dioxid elegyéből folyékony üzemanyagot lehet szintetizálni. Biztos, hogy nem fognak eltűnni a tisztán belső-égésű motorral hajtott járművek és repülőgépek a Földről, már csak azért sem, mert a szénhidrogénekből lényegesen nagyobb fajlagos teljesítmény nyerhető ki, mint elektromos akkumulátorból. A jövő (média)közösségi alapú társadalmának az alapja a vegyipari szintetizálás, így a szénkörforgás-tárolás is megoldhatóvá vállik.

  53. 59 János

    Szénből is lehet benzint csinálni (a II.vh. alatt a németek már megoldották) és alkohollal, metanollal vagy akár fagázzal is mehet a belsőégésű motor. (Vagy használt sütőolajjal a diesel). Ezeknek sokkal nagyobb az energiasűrűsége, mint az aksiknak

  54. Re:59
    Ez szép és jó János, csak jellemzően ezek a kémiai átalakítási folyamatok több energiát igényelnek, mint amit a létrehozott vegyület tartalmaz.
    Itt mosódik össze az energia forrás, és az energia hordozó fogalma, mert ezek a szintetikus vegyületek csak energia hordozók, és nem energia források.
    Viszonyításként a kukorica alapú bioetanol talán EROEI 1 környékén mocorog, „kék hidrogén” EROEI 1 alatt van, zöld hidrogén szintén elég kevés EROEI 1 alatt van. 2020 elején együtt dolgoztam egy nyugdíjas hazaköltöző amerikás magyar mérnökkel, aki NASA-nál „tengette” napjait. Neki volt a fixa ideálja a zöld hidrogén, de amikor beleástam magamat a témába, és elkezdtem összerakni a modelleket, akkor elég siralmas lett a végeredmény, durván a teljes ciklus hatásfok 15-20% között mozgott.

    Ebből nem lesz hidrogén forradalom…

  55. 59 János.
    Ez a folyékony üzemanyag szintetizálás lehet jó dolog.De a hidrogén előállítához sok villamos energia kell.Működika echnológia , de szerintem megint ott lesz a bökkenő hogy ma napi 100 millió horó kőolaj fogy plusz az elektromos autóknak is nől a villamosenergiaigénye.Szintetizálással nemhinném hogy akárcsak napi 10 millió hordó üzemanyagot elő lehet majd állítani.Ha elő is lehet valamennyit állítani az már nem az átlagember tescoba,wellnessbe járásához lesz mert nagyon drága lesz.Tehát nagy tételben , olcsón , a mai emberi kénylemes élet nem tartható fenn ezzel a típusú üzemanyaggal (legalábbis ez az én véleményem)

    60 Hargi
    Lehet kőszénből is benzint ez igaz.A 2 vh-ba kellett max. 10 ezer autóba gyártani.Nade most a világ kőolajfogyasztása napi 100 millió hordó.Szerintem ahhoz rohadt sok szenet kellene pluszba kibányászni.Így is rohadt drága a szén nemhogyha mondjuk abból kellene akárcsak 10-40 millió hordónyi olajat gyártani.

    61
    Én is úgy látom hogy ebből irtózatos nagy szopás lesz.Ha itt energiaigényekről beszélünk el sem tudjuk képzelni hogy egy Kína mennyi zabál meg.Nem egy 2 méter átmérőjű csövön megy a gáz .Ezek giga foygasztások mind az ipa mind a lakosság.

  56. andrew

    Nem tudom, hogy elolvasni vagy értelemezni nem sikerült az előző hsz-em linkjén szereplő anyagot. De gyere, kivonatolom neked:
    „Tóriumos sóolvadékos reaktort fejleszt Kína”
    „2014 márciusában egy kínai újsághír szerint az új típusok kifejlesztésének határidejét Kínában 15 évvel előre hozták, mivel a kormányzat megpróbálja csökkenteni a függőséget a szmogért nagyban felelős széntüzelésű erőművektől.”
    „A tórium természetes, enyhén radioaktív anyag, amely sokkal bővebben áll rendelkezésre, mint az urán.”
    ” Az amerikai Rare Earths bányatársaság szerint a nagykoncentrációban lerakódott tórium mennyisége az USA-ban több évszázadra elegendő az egész ország ellátására.”
    Segítek levonni a következtetést: az olajon – szénen túl is vannak potenciális energia források.

  57. 63 malleusorbis

    Hát ez alapján akkor nem lesz gon.Nyári napsütésben felbasznak a John deer-re 3 négyzetméter ilyen 1000x-es hatékonyságú napelemet (ami 3000m2 napelemnek felel meg) és a gép elhúzza vele a 20-as ekét 40 cm mélyen 😀
    Ilyen alapon akkor a háztartások energiaigénye is meg van oldva.2 db ilyen tetőcserép biztosítja a ház áramellátását.Esetleg a pincében még hidrogént bont és este visszaalakítja elektromos áramra.
    Hát kicsit hihetetlen,de mindig lehetnek nagy technikai áttörések.Ez az áttörés ha igaz akkor világmegváltásnak számít. Ez az eddigi legnagyobb áttörés hacsak nincs valami el nem titkolt apróbetős rész.

  58. Re:56
    Idézek:
    „A hasonló vastagságú bárium-titanáthoz képest az áram 1000-szer erősebb volt”
    Magyarán a molyfingból csináltak mérhető hatásfokot(kissé vulgárisan fogalmazva).

    A mai kommersz mono Si napelemek tudnak ~20% panelhatásfokot, amit értelem szerűen nem lehet 1000× növelni, mert akkor nettó örökmozgó lenne a napelem.
    Bármit is csinálnak az elvi plafon 100%-os konverzióval max ~1000Wp/m2 lesz, ennél többet nem lehet kisajtolni a napelemekből(nem is fognak), mert kb ennyi a földfelszíni lesugárzott teljesítmény.

    Kínaiak mindenre repülnek, amivel energiát tudnak termelni, azonban egy sorozatgyártású tóriumos reaktor akkor elavult lesz, mire kifejlesztenék.
    Nem fognak ezzel kínlódni, mert több alternatíva is van, pl LENR reaktorok, amik hasadó anyagok nélkül termelnek úgy energiát, hogy a végtermék sem lesz sugárzó szemét.
    Egy energetikai paradigmaváltás küszöbén vagyunk, és sok régi dogma fog hamarosan megdőlni, nem az energia hiány fogja az emberiséget lenullázni, inkább a hülyeség, és a kardcsörtetés a problmásabb…

  59. 64 andrew
    Nagyon felületes olvasol.
    Ez az ezerszeres áram a sima bárium-titanáthoz viszonyítva értelmezhető, ami viszont egy igen rossz hatásfokú elem.
    A már működő napelemekhez képest nem lehet ilyen hatékony elemeket készíteni, mert azok már eleve 10%-nál jobb hatásfokúak, és mégsem lehetne olyan elemet elképzelni, amely 100-szor több energiát ad le, mint amennyit a naptól kap…
    Egyébként tényleg működhetne elvileg a nap energiájával működtetett üzemanyag előállítás, még ha nagyon rosszra is jönne ki a hatásfoka, amennyiben a nap segítségével előállított áram árát le lehetne szorítani még a mainál is sokkal alacsonyabb szintre.
    De tartok tőle, hogy van egy határ, amit nem tudunk túllépni, lévén a napelemek előállítási költségeinek biztos van egy alsó határa, hiszen kell hozzá nyersanyag, és technológia.
    És kérdés, hogy ilyen gigantikus üzemanyag mennyiség előállításához nem kellene-e einstandolni a természettől a besugárzott területek olyan nagy részét, ami az élővilág kisemmizését jelentené?
    Ha már elvennénk a növényektől is a fotoszintézishez szükséges fényt is a saját hasznunkra…
    De ez csak megérzés, nem számoltam utána, lehet, hogy a sivatagokból is fedezni lehetne, de akkor megint az arabok kezében lenne az adu, mint most az olajjal… 🙂

  60. Tehát akkor mindmeghalunk?

    Kvantuminformatika ill. az erre épített „hálózat” és sokmilliónyi mérésadatgyűjtő „rovar” lesz a jövőnk, ami segít az energiaspórolásban (pl. forgalmi dugók), közlekedésben, adatkezelésben, anyagtudományban, gyógyszerfejlesztésben, genomikai kutatásban, gyártásban, szállítási-elosztási útvonal meghatározásában és egy lényegesen megváltozott világban.

    De tessék mondani, nekünk magyaroknak mikor lesz ilyenünk? Lesz hozzá elegendő fiatal humán erőforrás? Lesz majd egy olyan elitképző iskola, ahol emelt szinten tanítanak matematikát, hackerkedést, programozást, műszaki kreativitást, fizikát, pszichológiát?

    A kulcsot építésre vagy további rombolásra fogjuk használni??

    62, andrew:
    az atomerőműveket kihagytad.

    61, dajtás:
    valahogy mindenki kevesebbet tud a különféle témákról, csak te vagy agytröszt.

  61. Számomra a harmadik út nem jelentheti sem a neoliberális-kapitalista, sem a romantikus-konzervatív irány valamifajta változatát. Ami volt, elmúlt és ami van, folytathatatlan. Alternatív jelenidőt kell létrehozni: a jelen katasztrófája ellen nem használ sem a régi időkből még visszamaradt formák utóvédharca, sem a szakértők és a tudomány, a technika majdani eredményei.” – Dr. Kiss Viktor vitacikke az Ökopolitikai programtöredékekről http://www.kissviktor.hu/2021/10/05/elet-es-forradalom-milyen-legyen-az-okopolitika-uj-idoszamitasa/?fbclid=IwAR1Ax9jhyATkvgPpWtx8ZuniL8BCZ4HTzDY-D0zum7Y9O3d5vcui38kRyvU

  62. 70 – Camelia:
    Mindenkinek erkölcsi joga, hogy szív melegítő értekezéseket írjon, de a kocka már el lett vetve. Az emberiség végnapjait éljük.

  63. Re:69
    Nem vagyok agytröszt, de mivel a munkám java része kutatás-fejlesztés, és jellemzően energetika területén mozgok, ezért ha tetszik ha nem, ebben az átlag mérnököknél jobban tájékozott vagyok. 😉
    Az megint más kérdés, hogy vagyok olyan „perverz”, hogy metafizikával is foglalkozok, ezért a spiri-ezo témában sem veszek el, ezért tűnhet úgy, hogy „mindenhez is értek”.
    Pedig nagy frászt, csak széles az érdeklődési köröm, és mindent elolvasok, még az extrém hülyeségnek tűnő dolgokat is.

    Egyik ilyen gyöngyszem ez:
    „A Q-bit az első stabil logikai szerkezet, ami önmagában is megáll. 6 kauzális lépést tesz meg, majd a 7.ben visszaigazolja a saját okát. A 7. lépésben az állapotsorrend az első lesz. Közben pörög a komplex síkon az egység hosszú logikai vektora.
    Az első 6 logikai állapot az 101010 bináris számot adja. A Q-bit logikai állapotait geometriai vektortérben ábrázolva két darab egymásra merőleges fánk alakú formát kapunk, amiknek a keresztmetszeti képe egy 4 levelű lóhere lesz. ”
    Csak mihez tartás végett a fenti bináris számsor decimálisban mennyi is?
    Paff… 😉
    (Balázs értékelni fogja 😉 )

  64. Re:72
    Popkultúrás kikacsintás, avagy a képünkbe van tolva a megoldás, csak hülyék vagyunk felfogni azt:

  65. 67 Tibor bá
    Tudom, csak kissé eltúloztam a dolgot, hiszen a Szahara sem teljesen az araboké, de azért elég jelentős része igen, már ami a megrajzolt politikai határokat illeti.
    De a lényeg az, hogy a világ összes sivatagjai is tartoznak egyes államok fennhatósága alá, akik nem hiszem, hogy önzetlenül adnák magukat a világ energiaellátásához a ma ismert megosztott világban…

  66. @Hubab: Szerintem bárkié is a terület, szívesen bérbe adná, csak inkább a szükséges technológia hiányzik a megvalósításhoz ( főképp az elosztó hálózat, meg a hatalmas teljesítményű inverterek, transzformátorok tömege stb.), valamint még itt is lemegy a nap, ekkor vagy alternatíva kell, ugyanilyen léptékben, vagy tárolási kapacitás,meg persze egy valag pénz. Tudomásul kell venni, mindenre lenne megoldás, de nem 8 milliárd embernek, hanem csak kis töredékének.

  67. 66 „És kérdés, hogy ilyen gigantikus üzemanyag mennyiség előállításához nem kellene-e einstandolni a természettől a besugárzott területek olyan nagy részét, ami az élővilág kisemmizését jelentené?
    Ha már elvennénk a növényektől is a fotoszintézishez szükséges fényt is a saját hasznunkra…”

    Amíg még van háztető, amin nincs napelem, addig van tartalék.

    A problémafelvetés egyébként jogos. Azon gondolkodom, hogy olyan rendszereket kellen építeni, ahol a napelem és a növénytermesztés (állattartás) egyaránt jelen van. Pl. üvegházat, aminek a tetején a napelem úgy van elhelyezve, hogy a nyári hőségben csökkentse a növényekre eső fényt, hogy ne süljenek meg, de amikor alacsonyabban jár a nap, akkor azt beengedje. Geometria kérdése.

    Vagy napelemmező, alatta fűvel, amit a birkák legelnek.

  68. Re:Ábel
    Mi a kérdés?
    Mi a primer ok, avagy mi a kauzalitás őskezdete. 😉

    Re:77
    Vannak részben transzparens napelemek, amik a napfény X%-át átengedik, cserébe nem éppen olcsók, de technikailag semmi akadálya nincs az elképzelésnek.
    Üvegházaknak egyébként nem az a legnagyobb baja, hanem a fűtés. 1ha modern üvegházat cirka 1,5MW kazánteljesítménnyel lehet kifűteni, ezért aki nem ül termálvíz vagyonon, annak a mai gázárakkal teljes bukta az üzemeltetés.

  69. A műrtágyahiányból baj lesz.Nem értek a szántőföldi műtrágyázáshoz.Azt látom hogy odaállnak egy pótkocsi műtrágyával és szétszórják pár tíz hektáron ősszel. Nem tudom hogy négyzetméterenként amúgy mennyit számít az a fél kg műtrágya a növény szempontjából.De most úgy néz ki nagyon kevés lesz európában.
    A fóliás termelésben pár éve panaszkodtunk amikor 13 eft volt 25 kg Megasol műtrágya. Na majd most mennyi lesz? Az így is drága fóliás növények még drágábbak leszenk.Nől a fólia ára, a csepegtető, a mag, a munkabér.
    Majd jövőre sem inflációkövető drágulás lesz a zöldség,gyümölcsnél hanem rázúnak majd 10-20-30%-ot az árra.

    Namármost ha évi 25% drágul az ár akkor 3 év alatt kamatos kamattal duplázódik az ár.Mondjuk legyen 100 ft a paradicsom.1 év: 125 2 év 156 3 év: 195. Tehát a harmadik év végére évi 25% drágulással megdplázódott az ára az életszínvonalad pedig lefeleződött de nem is feleződött mert egy felezés az nem valódi felezés ha már csak feleannyit kapsz lehet éhenhalsz.Mindehhez még hozzájön a klíma , a kínai terményfelásárlások,a dráguló olaj.
    Mindmeghalunkkk 😀

    Dajtás:
    A tudásod tényleg nagy ezen a területen.De egy átlagembernek átlagtudással nem lehet leellenőrizni a cikkben leírtakat legyen az tóriumos , báriumos fúzisós erőmű 😀 Ráadásul ha le is tudnánk ellenőrizni
    nem tudni hogy működtethető e a rendszer 8 milliárd embernek.
    Pl. ha peakel a gáz majd aminek nemtudom lehet kell 10-20 év, honnan lesz majd műtrágya 8 milliárd embernek amikor már most is buziskodás van és úgy néz ki nem egy átmeneti dolog hanem állandósul a drága műrtágya,élelem.
    De nem csak az hanem a lakhatás meg minden drágul.Nem úgy néz ki hogy arra haladunk hogy jobb lesz minden pedig a technológia fejlődésének és az általad vázolt olcsó energiáknak ezt kellene eredményezni (olcsó élelem ,olcsó lakhatás) közben meg kezd szopóágra futni a világ.

  70. 71. Tiborbá

    Tiborbá úgy vagy mint a jógásoknál vagy hogy pozitív gondolatokkkal indítják a napot amikor reggel a tükörbe néznek: Szép napom lesz ma, tele vagyok pozítív energiával , egészséges vagyok.
    Tiborbánál meg: az emberiségnek annyi, az emberiségnek befellegzett, a globális melegedés megöl minket , pesszimista vagyok az ember jövőjét illetően,nincs már 5 évünk , nem lesz élelem ,mindmeghalunkk…… 😀
    Na de téged ez tart életben:D Amúgy meg tényleg mindmeghalunk kezdenek lecsúszni a fejlett államok is , és mielőtt mindmeghalunk vannak izgalmas fordulatok mint egy szappanoperában és ez miatt izgalmas az egész.
    Néha úgyy tűnik hogy mégsem lesz baj egy darabig aztán jönn pár hírek ami miatt itt úgy látjuk hogy ebből óriási gebasz lesz.Aztán lesz is (pl gázár ,műtrágya, áremelkedések) de nem világvége de minden átlegembert emgszopat ha máshogy nem a pénztárcáján.Aztán megint jön egy nyugis időszek majd megint beüt valami negatív hírek.Lóg a levgőben pl. USA adósságplafonja ( mint a szappanoperában az izgalmas fordulatok) ,de nem tudjuk hogy pl. kitolják e 1 évig vagy akár idén összeszakad miatta a világgazdaság 😀

  71. 78 A fűtésre rég megvan a jó válasz: friss lótrágyát kell behordani nagy mennyiségben tél elején. Tél végére lebomlik, addig fűt, onnantól táplál.

    De ha nagyon rá kell segíteni, én hőszivattyúznék… Azt úgyis táplálja a napelem. Azzal aztán tényleg lehet tartani az optimális hőfokot télen-nyáron.

    Egyébként a legolcsóbb napelemből is könnyen lehet X%-ban áteresztőt csinálni, ha a tető 1-X%-át rakod ki napelemmel, a maradék meg üveg.

  72. Re:79
    Nem óriási, csak az átlag műszakis embernél nagyobb a tudásom, de ez csak beállítottság kérdése, mert gyerekkoromban is a Mi-micsoda könyveket bújtam. 😉
    Egyébként bátran belém lehet kötni, mert sokszor fejből írom az adatokat, szóval a tévedés jogát fenntartom.

    Hogy újra bedobjak egy dolgot.
    Igazából a műtrágyázás nélküli világ is megoldható lenne(nem a klasszikus állattartásból származó trágyázással), mert az utóbbi pár évbe elég komoly kutatások folytak a termőtalaj mikrobiom kutatásban, és feltárták a fenntarthatóság kulcselemeit. Szóval egy elég komoly agrárreformmal megoldható lenne a probléma, de mivel a főbb szereplők masszívan ellenérdekeltek(vegyszer gyártó gigamultik, műtrágya gyártó gigamultik, gépgyártók, és legfőképp a régi szisztémára szocializált mérnöki gárda), ezért érdemben csak akkor lesz változás ezen a téren, amikor már nagyon lépni kell, és a régi paradigmák csődöt mondtak. Megjegyzem ennek a határán billegünk, plusz a hazai birtokosi rendszer és a hazai mezőgazdasági felső oktatás sem kedvez túlságosan ennek…

    Egy dolgot meg kell érteni. Ha fenntartható habitatot akarsz, akkor pár alapvető tételt jól meg kell oldanod. Az egyik fő terület az energetika, másik fő terület az élelmiszer ellátás, harmadik a jó vízgazdálkodás, ha ezek állnak, akkor van mivel fűteni, és van mit enni és inni, utóbbi masszívan befolyásolja a klímát is. Teli hassal már könnyebb lesz a fenntartható közlekedést tervezni, környezet kímélő anyagtechnológiákon gondolkozni, és ha már nem egy omladozó vályogviskóban élsz(meg lehet ezt is jól csinálni tisztán organikusan, mai energetikai normák szerint is), akkor el lehet azon gondolkodni, hogy milyen jogok illetik a melegeket.
    Ezzel szemben a mai „probléma megoldás” teljesen fordítva van, most azon vitatkozunk, hogy milyen színű legyen a budi, miközben éppen dől ránk az egész ház.

    Azok a társadalmak akik a budi kifestésével vannak elfoglalva, szükségszerűen elsüllyednek, és akik generálisan oldják meg a problémát, felemelkednek.
    Lehet tippelni, hogy a „fejlett nyugat”, és a „vadkelet” hova fog tartozni…

    Hogy értsd, azokkal a területekkel foglalkozok, amik a generális problémákra adnak választ, és ezért tűnik úgy, hogy mindenhez is értek, pedig nem. Bolygómérnökösködés már csak ilyen, pedig ebbe a passzív és aktív klímaszabályzás vastagon benne van, csak erről nem annyira beszélnek.

  73. 81, Ábel:

    mikor volt szerszám a kezedben utoljára, hogy ilyen könnyen beszélsz?

    Az ágyad alá teríted be vastagon vagy hova a szarba?

  74. Re:83
    Gondolom komposzt kazánra gondolt Ábel…
    Jó nagy prizmába rakott lószar kupacba(több 10m3) rakott kemény KPE csővel tud akkora hőforrás lenni, hogy jól rádolgozzon a padlófűtésre egy szezonon át.
    De lehet hogy Ábel szereti a trágyaszagot(ezt tőle kell megkérdezni), pl a „jómunkásember” krisnások istálló fölött alszanak, mert így nem kell annyit fűteni.

  75. 83 Speciel szerszám tegnap este volt, amikor továbbépítettem egy kerítést.

    Köszönöm, kérdésed, le van írva a válasz a linkelt honlapon. De Tibor bának is volt posztja róla néhány éve, „alomszék” néven keresd.

  76. 83-84 – Ja, most esett le, mit értetek félre! Üvegház fűtésről beszéltem, amikor a lótrágyát említettem. A növények közé kell behordani a trágyát, az ágyások szélére. Friss trágyába közvetlen ültetni-vetni nem szabad, mert kiég a növény, de mellé lehet. Egész télen át melegít a bomló trágya, plusz jön belőle CO2, ammónia és egyéb kiváló tápanyagok a növények számára. Tavaszra aztán lebomlik, szét lehet teríteni az ágyásokban, és ültetni bele.

  77. 86, Ábel:

    akkor megint feltalálták a módern városi emberek a melegágyat ezek szerint….

  78. https://telex.hu/gazdasag/2021/10/07/tombol-a-tokeletes-vihar-az-energiapiacon-hiaba-a-rezsiilluzio-itthon-is-nagy-a-baj-a-gazdasagban

    Na itt a nagy baj.A cikkből kiderülnek a részletek, nagyon jó cikk. Tehát az ipari fogyasztók az adott gázévben már az új áron kapják a gázt/villanyt, azaz 3-5 -szörös áron.Így majd beépítik szépen a termék árába, ami nem kis emelkedés lesz.
    A lakosság még a piaci ár harmadáért kapja, de gondolom ez sem tartható fenn a végtelenségig.Ha piaci áron kapná, akkor egyből 50 %-al kellene többet fizetni a cikk szerint.Amúgy a telexnek sem lehet hinni mert olyat is írtak hogy a
    gazprommal 15 éves szerződésünk van.Igy egy fos az egész cikk mert konkréten nem tudni mi van.
    A lényeg szerintem mégiscsak az lesz hogy meglövik mindennek az árát a gecibe.Ja és nem évi 2-5%-ot henem: A kenyérre azt mondják hogy 360 helyett 450 lesz mert drága a sütés,egy új lakás nem 60 millióból jön ki hanem 70-ből mert pl. a tégla kiégetése drága.De néha nézelődni szoktam a műszaki cikk boltban az így is elszállt árakon. (pl taliga 28 eft, márkásabb csaptelep 3-40Eft)

  79. 89 szóval a cikk nagyon jó, de fos az egész. Javaslom szalmával komposztálni akkor, ha kiváló minőségű fos, valószínűleg jó humusz lesz belőle. 😛

  80. A hírek nagy része szar és a minősége olyan, mint a fos.

  81. János,
    most is sikerült átugranod az árnyékodat, congrats.

  82. Ugye nemrég kiderült hogy a FED-nél belsős kereskedés volt. Azt hittem nincs ennél dúrvább erre kiderül hogy lesz vizsgálat. Jeremy Powell elrendelte, és saját magukat fogják megvizsgálni….

    Infláció: Hogy is volt? Csak ideiglenes lesz. Jah nem, tényleg van de 2022-ben vége. Jah tényleg van de majd 2023-ban vége. Végülis az is csak egy ideig van ha 15 évig van, meg akkor is ha csak egy évre…

    És ekkor Loretta Mester azt mondja:
    – Igen van infláció.
    – És mikor lesz vége?
    – ” we will see ”

    Matolcsy után kamatot emeltek már a Csehek és a Lengyelek is. Mindhiába fiúk. A dollár a tartalékvaluta. Ha azt inflálják az összes inflálódni fog nincs mit tenni. Ja de van, kamatemelés. Hiába az emelés. Hiába hogy a kamatok majd növelik a költségvetést és az emberek meg fizetnek. Ki is fizet? Aki kamatot emel. Ki fog emelni ? Mindenki kivéve a FED.
    Ki fizeti akkor tulajdonképpen az adósságot???

    Ezek után kiderült hogy van válasz arra hogy mi lesz akkor ha az usa fizetésképtelen lesz. Ez tudta csak kicsit mozgatni a piacot hogy van itt némi aggodalom ha mégsem szavazzák meg az adósságplafon növelését. Mi lesz akkor? Azt hittük hogy majd a tapering lesz vagy a kamatemelés ha túl nagy lesz az infláció? Azt hittük ugye?

    Nem lesz!

    A FED megveszi a default adósságot is!
    Mindent!
     Az összeset!
    ALL IN

    https://youtube.com/watch?v=Il2Iou2_vYc

    A fed nem fog felhagyni a nyomtatással, és lehet az a cél hogy minden adósságot megvegyenek. Ez lesz asztán az economic Bubble. Nincs megálllás nyomtatnak tovább. Mikor eszkalálódhat ez? Mi lesz ennek a vége?

  83. Szándékosan írtam így hogy jó a cikk de mégis szar, mert a cikkből megtudhatjuk hogy elvileg a nagyfogyasztók piaci áron kapják a gázt amit a termékeikbe be fognak építeni.Az a kérdés hogy tényleg van e valamilyen 15 éves szerződés a gazprommal fixált áron.Mondjuk az elmúlt 2 évben volt 100% drágulás pl. ha bemegyünk a vasboltba legyen az egy betonkeverő,balta vagy akármi.Namost simán rádobnak majd 20-30%-ot a már megduplázott árra.Így a 2 évvel ezelőtti áron ez így már nem harminc hanem 60% lesz a kamatos miatt.Így a két éve 100Ft-ba kerülő termék ami most 200 ft és 260 ft lesz tovább növeli az inflációt.

  84. Re:94
    Olvasva a rövid elemzéseidet(egyébként jók), csak egy dolgot tudok mondani:
    tébolyda. 🙂
    Ezt nem lehet a végtelenségig csinálni.

    Nem vagyok nagy asztrológus bubus( ne is olvasd tovább Tibor bá’), de az október elég zűrös lesz, mert október 9-én magyar idő szerint reggel 6 órakor (4 AM UTC), pontosan az Erisz-Plútó kvadrát pillanatában van egy kihívást jelentő pillanat. A második időpont, heliocentrikus Szaturnusz-Uránusz kvadrát pillanatában, október 19-én 15:13-kor (UTC) következik be, a pontos Altjira-Rigel együttállás és a pontos Chariklo-Chaos quincunx (150 fokos fényszög nélküli aspektus) pedig ehhez képest, 24 órán belül. Ez gyakorlatilag az egész Naprendszerben a maximális feszültség pontját jelenti.

    Szóval ha mindenki a seggén tud maradni, akkor megúszható lesz nagy csörte nélkül, de ha nem, akkor nagyon bele tud kakilni a cica a ventilátorba.

    Újabb gyöngyszem Bidenről:
    https://nypost.com/2021/10/07/president-biden-mocked-over-fake-white-house-set/
    Legközelebb maga Biden lesz fake,mikor beszélni fog(itt bukik majd le a biorobot, mert túl összeszedett lesz 🙂 )

  85. „A drágulás okairól megoszlanak a vélemények. Az egyik nagy véleményáramlat szerint a Kreml áll a háttérben. A földgáz azért drágul, mert a Gazprom és Vlagyimir Putyin orosz elnök „csökkentette a Nyugatnak szánt gázszállításokat, hogy a szükségtelen Északi Áramlat-2 gázvezetéket gyorsabban üzembe helyezzék, és megkerüljék az európai játékszabályokat” – mondta a Handelsblattnak Oliver Krischer, az ellenzéki Zöldek szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciójának helyettes vezetője.

    De vajon megállja-e a helyét az a tézis, hogy az oroszok szándékosan visszatartják a gázt, hogy a vitatott balti-tengeri gázvezetéket üzembe helyezhessék – vetette fel az üzleti lap, hozzátéve, hogy számos érv szól amellett, hogy az oroszok nem elkövetők, hanem inkább áldozatok, de a helyzet a kezükre játszik.

    Az egyik legtekintélyesebb német külpolitikai kutatóintézet, a berlini Tudomány és Politika Alapítvány – Német Nemzetközi Politikai és Biztonsági Intézet (Stiftung Wissenschaft und Politik – Deutsches Institut für Internationale Politik und Sicherheit, SWP) elemzője, Kirsten Westphal szerint inkább arról van szó, hogy „a piac pontosan úgy működik, ahogyan azt az Európai Bizottság mindig is akarta”.

    Ez azt jelenti, hogy „nincsenek már hosszú távú szállítási szerződések és megszűnt a földgázár olajárhoz kötöttsége, így a gáz ára rövid távon alakul ki, és ingadozóvá vált”. Ezért ha hiány lép fel, az rögtön tükröződik az árban – mondta Westphal.

    „Orosz szempontból ez egy tökéletes helyzet” – mondta az elemző, rámutatva: Oroszország azzal érvelhet, hogy feltétlenül szükséges az Északi Áramlat 2. Azonban a Moszkvának kedvező helyzet nem a Kreml és a Gazprom műve, hanem több tényező összhatása.

    Ezen tényezők közé tartozik, hogy az előző tél hidegebb volt az átlagosnál, ezért a németországi gáztárolók töltöttségi szintje történelmi mélyponton van. Ez a keresletet és ezáltal az árakat is magasabbra hajtja, mint a korábbi években. Ugyancsak fontos, hogy nemcsak Európában, hanem Ázsiában is erősen növekedik a kereslet, cseppfolyósított földgáz (LNG) pedig egyelőre nem érkezik Európába számottevő mértékben.”

  86. Re:98
    Szerintem itt a töketlen eurokraták eltaktikázták magukat, és azt hitték, hogy a macit úgy ugráltatják némi jogi herce-hurcával ÉÁ2 vezeték esetén, ahogy akarják.
    Jól láthatóan ez nem jött be…
    Most amit főztek, meg kell inni, és nyilván ki fizeti ki a számlát, mi a plebs.
    (Profit magán kézben, politikai károkozás újra társadalmasítva.
    Meg kellene érteni már az EU-nak, hogy az Oroszokkal kell szövetséget kötni, és nem egy óceánnal arrébb mindig cserben hagyó „szövetséges” kívánalmait teljesíteni.)

  87. Nem csak a medve bajszának huzogatásáról van szó, amiatt nem emelik meg a gázárat.Kevés a gáz mert Kínánka is sok kell meg a fent leírt okok miatt.Majd megy mindenki 4x3méteres zártszelvényből heggesztett bódéba lakni ami le lesz szigtelve hungarocellel (agenda 21 vagy mi ) 😀 Persze röhögünk ezen most. De pl. az újépítésű ingatlanok tovább drágulnak mert növekednek az előírások így egy átlagembernek már nem megengedhető még a nyugati társadalmakban sem egy új ház, holott 30 éve el sem hittük volna hogy ez igaz lesz 2021-ben.
    Nem elég hogy a klíma miatt drágul a zöldség,gyümölcs,élelem, majd még a műrtágyahiány is rátesz egy lapáttal. Ezek a műtrágyagyárak egész évben termeltek szerintem és ha msot leállnak hónapokig akkor azt nem lehet behozni.
    Leállnak hónapokig? A franc tudja meddig , nem tudni mikor normalizálódnak az árak.
    Itt elég nagy szívás lesz.

  88. 100: Kinek lesz it pénze zártszelvényre? Vályogviskó lesz az. De a tetejéhez fát már nem fogunk tudni venni.

  89. Re:101
    Akkor feltaláljuk újra a vályog boltív födémet…
    Megjegyzem sokkal jobban néz ki. 🙂

  90. 94. Jacksoon

    Költői kérdés.

    Qrva nagy szar!
    Tegnap és trgnapelőtt, 24 órán belül 5 -számomra jelentős – ismerősöm mondta, hogy extrán beindultak a folyamatok. Na most már lehet, sőt kell konkretizálni a terveket, nincs hova tovább várni.
    Egyikük sem gyári melós,
    kettő magasrangú katona, egy gabonakereskedő és pékhálózat tulaj, egy kutató és egy prepper haverom.

    Azt búzás mondta, hogy az lisztforgalma a duplájára ugrott 3 napja.
    Mondtam, hogy 3-4 hordó búzát tegyen félre nekem is.
    Az a világ, a kényelmes szép világ amit megszoktunk a végéhez közeledik.
    Szóval öveket becsatolni!

  91. 94.Jacksoon
    …”Mikor eszkalálódhat ez? Mi lesz ennek a vége?…”
    Ha Amerikától függene, soha, a végtelenségig nyomnák a papiralapú, semmi sem érő papirpénzt, de lehet, hogy már nemsokára leáldozik a dollár, mint konvertibilis világvaluta szerepe.Már régóta köztudott, hogy a dollár nem éri meg elöállitási költségét, vagy már szinte ott tart.
    Egy régi magyar vicc jut eszembe, ott,ha jól emlékszem valamikor az ötvenforintosról mondták volt, hogy kabátgomként értékesebb, mert mint pénzérme, nem érte meg a belefeccölt munkát és anyagot.
    Nos, nagyjából már itt tart a dollár is, csak valamiféle megszokással párosult kényelem inerciós ereje viszi még tovább globális elfogadottságát, mintha még érne valamit, de ha a világ meggondolja magát és valami más fedezettel biró – legyen az ipar vagy arany – valuta után néz, Amerikának és pénznemének annyi.
    Talán tapétázni fognak vele, feltéve, ha valakinek ez az izlése.
    És gyanitom, hogy lesz nagy robaj a világban, Amerika nem adja meg magát egykönnyen, tudva, hogy ez a vég, ez után számára többé nincs semmi!

  92. Milyen egy beteg világ az, ahol fontos anyagok (pl műtrágya) gyártását leállítják, mert túl drága hozzá az energia, de Londonból pl. Athénba 18 fontért (sőt 9 fontért is) lehet repülni?

    Ki tudja, hogy a most látott földgázhiány az valós és a helyzet már nem sokat fog javulni, vagy pedig egy több tényező szerencsétlen egybeesése miatt kialakult hiány, ami ideiglenes?

  93. Ukrán szituációról valakinek valami belsős infó?

  94. Mit szeretnél tudni malleusorbis?

    Hogy az ukrán emberek nemcsak a covid, hanem a gyermekbénulás, kanyaró, tbc ellen sem oltatják magukat és a gyermekeiket?
    Vagy az orosz tavasz weblapon találtál valami jó kövér ukrán vadkacsát?

  95. Shipping Crisis

    https://www.youtube.com/watch?v=tfkAFdr76aU
    https://www.youtube.com/watch?v=XaDPXyqXpFI
    Kamionos fickó elmondása szerint (Szept 25) a nyugati parti shipping crisis mellett a kínai sokkal érdekesebb mert Sanghai/Nimbo környékén kb 154 hajó vár berakodásra. A probléma korábban inkább Kalifornia partjaira, kikötőire vonatkozott de úgy látszik Kína kikötőiben is probléma van a berakodással. Ez azt is magával hozza hogy az amerikai export lassul és az import export arány felborul. Itt lehet látni hajókat, olyan mint a flight radar https://www.marinetraffic.com/ Nem sok jót jósolnak az ellátási láncokat illetően egyelőre. Minap voltam egy szakboltban ahol már magam is láttam hogy pár termék hiányzik, meg is lepődtem – nyilván ez nem reprezentatív infó.

    Kína

    https://www.youtube.com/watch?v=3KPPIS4cRWQ
    China Insights szerint több cég elkezdte elhagyni Kínát. A Japán állam 37 cégnek fizet állami támogatást hogy elköltözzön Kínából. Ez a folyamat 2016 után indult el miután Trump különböző vámokat vezetett be hogy büntesse Kínát. A folyamathoz Koreai, Európai és Japán cégek is csatlakoztak.
    – Samsung
    – Toshiba (33 kínai gyárat zárnak be Japán állami támogatással)
    – Ericson (európai)
    – Huyndayi (koreai)
    Meglepetés: További lelépők Apple, Microsoft, Dell, Google, HP. Médiában nem olvastam róla ez azért felkeltette volna a figyelmem. A videóban már „China employment crisis-ről” beszélnek. Volt ahol 20% munkanélküliséget említtetettek hivatalos adatot nem ismerem, de hirtelen 45 millió munkanélküli problémát tud okozni. Volt ahol Japán ellenes tüntetések törtek ki.

    Kína szarozott Hong Konggal, Ujgurokkal, emberi jogokkal, erőt fitogtat a dél kínai tengeren, és most hirdeti az egy Kína elvet és Taiwant is Kína részének tekintik, és mindez a világon egyre rosszabbul érinti a megítélésüket. Bár ők repülőkkel fenyegetnek, Taiwant meg amerikaiak tömik fegyverrel, lehet ez lesz az új Afganisztán.

    Beflöldön meg 2020 augusztus elején bevették a három vörös vonalat ami az építőipari cégek csődjéhez vezetett, néhány külföldi befektető. Evergrande : Blackrock, HSBC Fantasaia: Citi, Crediu Suisse Eredményként kb 20 kötvény bukott már meg eddig.
    Xi Jinping 2017-ben mondta hogy a lakhatás nem spekulációra való. „housing should be for living in, not for speculation” Lehet ha akkor lépnek nem lesz ekkora lufi.

    https://hu.euronews.com/tag/kinai-arviz
    Idén már volt náluk egy nagy esőzés ás árvíz és most a táfjun megint gondot okoz, ismét árvizek vannak.

    Trump vámok, árvizek, munkanélküliség, elköltöző gyárak, ingatlanos cégek csődölnek, ingatlan lufi is pukkan, tőzsdét maga a párt döngöli földbe, kikötőik tele vannak szintén várakozó hajókkal, rejtett állami adósságok, … hol ér ez véget ? Mintha minden esemény Kína ellen mutatna, lehet most fogják megtörni, és a dollárnyomtatásnak is ez az oka, ez már gazdasági WWIII mint az oroszok ellen.

    USA
    https://www.youtube.com/watch?v=Vh50ErhG8lY
    A gazdaság és az infláció pengeélen táncol. Elképzelhető hogy hamarabb dől össze a gazdaság mint hogy megugorjon az infláció. Amerikában a 4.8-as munkanélküliségi adat lassan nem lesz értelmezhető mert sokan elhagyják a munkahelyüket majd nem kezdenek el újra dolgozni. Ezért a 4.8-as szám valójában hazugság. Biden vakcina szabályai oda vezetnek hogy a kötelező vakcina miatt sokan inkább elhagyják munkahelyeket. 12 millió nyitott munkahely van, önmagában már ez furcsa. Hogy lehet az hogy az átlagkereset olyan sokat nőtt mikor a munkahelyek megszűnnek. Ennek oka a helikopterpénz amit a lakosság kapott (3 csekk), a másik hogy a 6 hónap munkanélküliségi támogatás meg lett változtatva és a 6 hónapos határidőt eltörölték, így gyakorlatilag örökké munkanélküli lehet valaki. Közben a tőzsde, házak, crypto buborékokat alkotnak. Moratórium után mikor kirúgták a régi bérlőt az új bérlő 20-50% áremeléssel szembesül.

    Mi lesz akkor ha
    – Megszűnik a végtelen munkanélküliségi támogatás
    – Nem lesz több pénzeső (stimulus csekk)
    – Októbertől megszűnt a moratórium
    – FED lehet mégiscsak bevezeti a taperinget (no more QE)
    – FED talán kamatot is növel

    https://www.youtube.com/watch?v=NPh_hkvOs5o
    Média szerint egyre több a foglalkoztatott de egyre több az elbocsájtás is. Nincs amerikai munkavállaló. Az indok a vakcina. „Biden’s vax mandate will also cause job losses soon as people quit due to not wanting to be forced to take the vaccine.” Sokan inkább kilépnek mintsem oltást kapjanak, és mivel a munkanélküli segély 6 hónapos időtartamát eltörölték így tengődhetnek otthon. Mivel egyre több betöltetlen állás van növelik a béreket ami tovább löki majd az inflációt. Éttermekben lassan nincs munkavállaló. Oda jutottak hogy Los Angelesben bár kb 71% oltva van mégis új hullám van így már nem mindig tartja be a rendőrség a kötelező szabályokat. A hajózás miatt a nagy hipermarketek már saját kis hajókat akarnak. Biden találkozott Xi Jinpinggel – Taiwan relations act https://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan_Relations_Act Láthatóan nem tetszik nekik hogy Taiwanon évek óta amerikai katonák vannak, és képzést tartanak. A lényeg hogy decemberig meg van toldva a határidő így a FED folytatja a kokain hadműveletet és pumpálja a lufikat de már amerikai szenátorok tiltakoznak.

    „The wall of worry” https://www.youtube.com/watch?v=FqEBw5KFhI0&t=987s
    Avagy a félelem fala: infláció, kína, hajózás, energia, taiwan, mindenhiány

  96. 108. Jacksoon
    Tökéletes elemzés.Azt olvastam én is hogy az adósságplafont újra megemelték az USA-ban(azt nem tudom meddig,nincs időm sokat olvasgatni).

    Ha esetleg amerika fizetésképtelen lenne én azt mondom hogy akinek fizetnie kell mi lenne ha elengednék az adósság felét? Nem megy csődbe az a bankárcsalaád akárcsak ha 10 millió $-t kapna összesen.Persze lehet hogy nem bankárnak tartozik USA hanem külföldnek,Kínának stb..de már olyan rég tartozik hogy ha nem adja vissza azt a pénzt akkor mi van? Szerintem semmi. 10-20 éve megy az adóssághalmozás.Aki adott akkor pénzt volt neki.Ez olyan mintha atam volna neked 20 éve 500 eft-ot és ma követlenék 50 milliót rajtad.Na és mi van akkor ? Csődbe mennék én ? Nyilván nem mert már 20 éve adtam kölcsön azt a pénzt ha eddig nem láttam semmit belőle akkor nem mindegy már? Persze ezt a gondolatmentet csak a józan eszem diktálja.Az ember sokkel körülményesebb lény.

    Ha nem emelik majd meg az adósságplafont akkor mi várható.Ugye lesz egy műbalhé , bejelentik hogy nincs tovább, 2 óra múlva összeszakad a tőzsde , beszakad minden,google, Fb leáll, stb….De mit csinálnak majd az amcsik egymással? Nem lesz munka.Leölik egymást és megsütik grillen a szomszédot?Egy ilyen globalizált világban mi lesz velük.Az átlegember ott hónapról hónapra él lakáshitellel. Akkor bedől mindneki lakáshitele.Ilyen szempontból akkor ott soha nem látott összeomlás lesz., mert még az 1929-es válságnál nem volt függőség(vízdíj,áram,élelem ,lakáshitel) mert pl sok embernek volt földje.Egy ilyen durva lépést nem mernek szerintem meglépni, mert kb. akkor a 300 millió amerikaiból az első hónap végén 150millió éhenhalna.Lehet csinálnak majd megszorítást vagy valami.Amúgy meg olyat is olvasni hogy azért nem élnek ők rosszul az USA-ban úgyhogy van hová leadni az életszínvonalból.

  97. Gázválság: a szakadék szélén a brit ipar sok cége, a kormány széttárja a karjait, a miniszterelnök nyaral

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211011/gazvalsag-a-szakadek-szelen-a-brit-ipar-sok-cege-a-kormany-szettarja-a-karjait-a-miniszterelnok-nyaral-504576?fbclid=IwAR0da3mSGB4OuP4ImhTwP4GIfj1FNmETglzrEIQ5iwCPVFDa9_RYyRtVxtE

    Az acél-, üveg-, kerámia- és papírgyártó cégek, azaz a rengeteg gázt felhasználó ágazatok „a szakadék szélére” kerültek >>
    ebből az acél érdekes mert ha gázzal vagy szénnel üzemelnek (de ha villannyal is) akkor mennyi lesz a már most 300%-ot emelkedett vas ára?? (amire rájön a most 500Ft-os dízel szállítási költség , most 500 „holnap” 600Ft/l, de nem csak ez pl kamion gumiabroncs sem évi 5%-ot emelkedik ott is alapanyaghiány van, ez beépül majd az árba amint lekopik a gumiabroncsszett 😀 )
    Továbbá minden műszaki cikk drágul majd , nem okostelefon vagy tv hanem vegyestüzelésű kazán,gázkazán stb……
    Hogy hosszútávon marad e kérdezte valaki: szerintem igen.A 3mm vaslemez amit 1,5 éve vettem kb 12 eft-ért 3 hónapja 36 eft volt.Namost beépül az új üzemanyagár és gázár akkor a 3 mm vaslemez nem 36 eft lesz hanem 46eft.Hogy megy e lejjebb? Igen mehet mert ilyenkor benne van 10-20% esés a rendszerben, de nem ilyen dráguló üzemanyag és gázár mellett, úgyhogy szerintem nem megy lejjebb.Hosszabbtávon lehet csinálnak megállapodást hogy mégis csökkentsenek gázárat.Nem tudom kik a nagy kitermelők, azt tudom hogy az oroszok, de ha nincs potenciális ellenfelük akkor lehet hagyják így az árat és kész (Putyin is korrupt , benne van a maffiában is ,jó pár embert lelövetett Oroszországban is (Magyarországon csak a Nav szed szét fidesz irányítással))Szóval Putyin korrupt is meg úgy van vele hogy hagy szívjon mindenki.

    Még annyit tennék hozzá hogy a hedge fundok is mozgatják a tőzsdei árat (pontosabban computerizált és állítólag kb. 1000 nagy hedge fund van ) és sok esetben lehet ezek (is) nyomták fel az árat.Aztán lehet hogy jön a short most meg beszakítják majd de már nem oda ahol volt 1 éve hanem mondjuk visszamegy „csak” 200%-ra.Ha kell tudnak csinálni rallyt, ha kell esést, a kapzsiság jelen van.Tehát lehet nem csak Putyin van ebben benne hanem amcsi hedge fundok is.
    Aztán az is lehet hogy az emberiség fogyasztását akarják csökkenteni.Hogy is lehet ? Fel kell nyomni az árakat és kész.Nem vagyok összeesküvés elmélet hívő de ezt sem tartom kizártnak.
    Az is lehet hogy Kína akar világhatalmi pozíciót.Munkahelyen a chipekkel kapcsolatban hallom a beszerzőt : olyan rossz hogy mintha Kína írányítana minket , függünk a chipektől.Lehet tönkerebasz egy pár acélerőművet , meg egy pár ipari szegmenst és majd jön felvásárolni olcsón.
    Mindezek feltételezések és nem tudjuk mi az igazság.

  98. Ha nő az olajár (szénár), akkor Kína és India kevesebbet vásárol majd és ezzel párhuzamosan hozzányúl a saját készleteihez?

    Ennek mi lesz a következménye, azonkívűl, hogy a kereslet csökken?

  99. 112. János
    Az lesz a következménye, hogy csökken a tartalékuk és átmenetileg az adott energiahordozó ára, de hosszabb távon nőni fog a világpiaci ár mivel potolni kell majd a tartalékokat. Jelenleg viszont Indiában hiánycikk a szén, alig néhány napra elegendő tartalékuk van a hőerőművöknek.

  100. 113, Csaba81

    Köszönöm szépen szíves tájékoztatásod.

  101. 114 – János:
    A dolog úgy kezdődött, hogy Ausztrália atom tengeralattjárókat rendelt, hogy részt vehessen a kínai tenger felvigyázásában. Erre Kína bosszúból nem vesz több szenet Ausztráliából. Hanem máshonnan. Az ausztrál bányák leálltak, és szén hiány lett a Világban.

  102. Vakami történik a világban, valami rossz, negativ eseménysorozat,de a média úgy kussol, mint szende kis úrilány a szüzessége elvesztéséről.
    Kevés tej és tejtermék, kenyér, rizs meg ilyesmi az üzletekben, kora délutánra már nem kaphatóak, senki nem pofázik az okokról.
    Megdrágult hirtelen, minden bejelntés nélkül a benzinár, a ti pénzetekben a 95 oktán az 550 forintot nyaldossa, és azt rebesgetik, hogy lesz ez még drágább is.
    Nekem nagyon, de nagyon gyanus, hogy a nyugat semmit nem reagált az iráni elnök nemrég tett bejelentéséről a szoros tervezett, vagy már valós lezárásáról.Nekem ebböl valahogy az jön le, hogy a végletekig meggyengült nyugati tábor a dolgok agyonhallgatásával tulajdonképpen saját iszonyatos gyengeségét igyekszik titkolni, azt a tényt, hogy egy komoly válság-mint a mostani – esetén nem mer ujjat húzni a hatalmas Iránnal, csak messziről pofázni.
    Komor ősz, még komorabb tél áll a világ elött.

  103. 116 – bálint:
    Szerintem egyszerűen csak arról van szó, hogy a csökkent termeléssel a világ nem látható el. Nagyobb a kereslet, magasabbak az árak. Aki szegény dögöljön meg!

  104. 117.Tibor bá
    …” hogy a csökkent termeléssel a világ nem látható el. .”
    Ez igaz, de mi az oka a termelések, az elöállitott mennyiségek csökkenésének?Mi az oka a hirtelen megemelkedett energiaáraknak?
    Valami van a háttérben, amiről senki nem akar beszélni, amit senki nem akar kiteregetni – értem ezalatt a máskor oly szemfüles, jólértesült, mindent móhón és azonnal késhegyre tüző médiát – valami komoly probléma, amiről a médiának parancsba adták, hogy kuss, ezt nem szellöztetni, és az ember csak magában találgathat, hogy mi is lehet a dolgok háttere.

  105. Tán nem kellett volna kivenni a dolgozó lakosság felét a munkából másfél évre. Meg nem kéne tovább erőltetni a „Ha nincs oltásod kirúgunk’ sztorit sem. Megjegyzem ezt nem most mondtam először. Remélem azt senki nem gondolta komolyan, hogy egy ilyen időszak úgy zárul le, hogy pénteken bejelentik hogy minden fasza, hétfőn meg minden egyből visszaáll a normál fordulatszámra, és még mindig a bohóckodás fázisában vagyunk, szóval ez csak rosszabb lesz.
    Ha rám hallgattok, akinek látható mennyiségű készpénze van, az még a választások előtt konvertálja át valamilyen reáleszközbe, amivel pénzt tud csinálni, nehogy úgy járjunk, mint a románok a Lei-jel. Idén úgy duplázódtak a vállalási áraink, hogy senkinek a szeme se rebbent, anyag dettó, kaja közelít, energiaár ki tudja hol áll meg.

  106. Többek között gáz van, mert nincs gáz. Illetve olyan áron, hogy a nagy műtrágyagyártók, vegyi kombinátok mind leálltak, minimális szinten működnek, hogy csökkentsék a veszteségeiket. Most kezdenek az egyes országokban tárgyalni a segítségről.
    Leállt az Ad blue gyártása is, többek között. Egyes kocsik Euro 5-től felfelé, de Euro 6-tól majd mindegyik Ad blue-val üzemel ( a dízel természetesen ), de az összes kamion, és traktor (az újabbak). Pár nap, és érdekes dolgokat fogunk látni…

  107. 120. sleeper,
    Megkérdezhetném, hogy honnan van az információ, hogy leállt az ad blue gyártás?
    Ugyanis én csak 50-60%-os ár drágulást tapasztaltam. A MOL Almásfüzitői gyártása még hét elején működött!

  108. 19 Pride

    Az áremelkedés a végtelenségig nem mehet.Az építőipar a támogatások miatt megy Magyarországon így a mestermeberek bére is.Ha a támogatás megvan akkor úgy vannak vele kerül amennyibe kerül csak kész legyen már.
    500 Ft az üzemanyag az utak még ugyanúgy tele vannak, aki eddig kocsival vitte a gyereket a 2 km-re lévő ovodába az most is azzal fogja főleg hidegben.Én is ugyanannyit megyek.De van egy ár amikor már elkezdik letenni az autót sokan.Egyrészt mert hó végén nem marad lóvé másrészt pszichológia.6-700Ft-nál még majdnem ugyanannyi autó lenne de 1000Ft/l-nél jelentősen megritkulna.Vagy pl. a pick szalámi 8000Ft/kg, de ha 16000 lenne otthagynám a francba,így meg néha veszek.
    Az a baj hogy a fizetéseek is mégjobban szétszakadnak, mert pl, mesterember mégtöbbet kér,hiányszakma még többet kér, a nyugdíj marad.Na jó most orbanyeszku megemeli szerintem a kb. 30 000 eft-os mininálnyugdíjat mert ilyen árak mellett semmire nem elég.Hát igen most úgy van hogy akinek nincs pénze az dögöljön éhen, vagyoni alapon szelektálódik a dolog.
    Szóval további áremelkedések meg már válsághoz vezethetnek mert nem lesz fizetőképes kereslet egy idő után.
    Az árak nőnek évi 50-100%-ot, de sok szektorban vagyis a legtöbb szektorban a fizetések pedig csak évi 2-5%-ot.

  109. Az UK-ban vasúttársaságok visszatérnek a villanymozdonyokról a dízelekhez, mivel számukra megháromszorozódott az áram ára, így olcsóbbá vált a pöfögő dízelekkel húzni a vonatokat.

    Nesze neked CO2 csökkentés. Pedig nálunk az áramtermelési mix-ben 40% körül van a megújuló+ atom és a másik részét is a viszonylag legkevésbé szennyező gázzal állítják elő.

  110. 116. Bálint,

    nemtudom nálatok mi van, mi az ok. Nálunk az UK-ban hasonló a helyzet. Sokminden hiányzik napokig vagy hetekig.
    Több mint 100 000 sertést nem tudnak levágni, mert nincs elég hentes. A baromfifeldolgozó láncból hiányzik legalább 5000 ember. A földeken sokminden tönkremegy, elrohad, mert nincs aki leszedje. A szállítási lánc akadozik és össze van zavarodva, pl. a kikötőkben egy csomó áru fel van gyűlve, mert kevés a söfőr, aki elvigye.

    A magas gázár (és ennek nyomán a magas villamos energia ára) miatt a vegyipar (és még egy rakás iparág) akadozik, ami fenyegeti vagy már akadályozza az élelmiszer feldolgozást is.

    Nehéz megjósolni mi jön. Talán éhezni még egyelőre nem fogunk, de az igényekből lejjebb kell adni.

  111. 125. Elképesztő. Olvastam, hogy le kell ölni a disznókat vágás és feldolgozás nélkül ezerszám, mert nincs hentes. Nem értem, mért nem vágják le és dolgozzák fel akkor a parasztok? Csak nem olyan töketlen az angol paraszt se, hogy egy disznót ne tudna levágni? Kiderült, hogy olyan eszement állatvédelmi és élelmiszerbiztonsági törvényeik vanna, hogy a házilag vágott disznó húsát nem adhatják el, legfeljebb maguk ehetik.

    Inkább kidobják a dögöket ezrével.

  112. Köszönöm sleeper. Tényleg igy van. Ma robbant a hír a szállítmányozó/fuvarozó szektorban. Az ár 50%-ot ugrott azonnal. Mi beraktároztunk 3 hónapra!
    Várjuk a fejleményeket.

  113. 127. Ábel,

    Angol paraszt? 🙂 Na jó láttam párat, de a sertéseket nagyobb telepeken tenyésztik és a tenyésztőnek sem tudása, sem felszerelése, sem tárolókapacitása nincs, hogy ő vágjon. Meg nincs rá engedélye. Én úgy tudom, hogy még saját részre sem vághatja le. El kell vigye egy vágóhídra és visszakapja levágva, kérésre darabolva.

    Ez a helyzet hetek vagy inkább néhány hónap alatt alakult ki és mostanra vált súlyossá, mivel felgyűlt az állomány. Azonnal kellene legalább 800-900 hentes, aki levágja az állományt, darabolja, így bekerülne a kereskedelmi és feldolgozó láncba.
    Most megy a kapkodás, hogy rendkívűli munkavízumot adjanak, illetve hogy elő állatnak eladják valahová, de hogy több tízezer állat megy a szemétbe, az szinte biztos.

  114. Akkor most mi lesz az Adblue miatt? Úgy néz ki tovább drágul az üzemanyag majd emiatt is.Alapanyaghiány,gumihiány , autógyára állnak le,új autó jelentősen drágulnak. Lesz még itt baj.Kérdés hogy mennyire nagy baj lesz?

  115. 131. andrew
    Most kell azonnal a „B” tervet aktiválni, ha tovább szaródik a szitu akkor esetleg elmehetünk az „F”-ig. Remélem megvan még a kódolt terv füzeted neked is.
    „Hagyd, hogy a világ megváltoztasson téged, hogy te is meg tudd változtatni a világot!”

  116. 131:
    Nem kell beszarni, évek óta erre készültök 🙂

    Én 40 hektár vágásérett közeli erdő(0-1-2 év) vagy egy kisebb horgásztó(2-4 hektár) között gondolkodok, de egyiknek sem ismerem a jogszabályi hátterét, úgyhogy ezzel el leszek pár hónapig, és lehet hogy mindkettő tévút. Egy szántó vagy egy tanya valószínűleg jobb megtérülést mutatna, de egyrészt a ráfordítandó idő blokkosítási lehetősége(favágás évi 2 hónap vs. bármit termeszteni évi 7 hónap) nekem jobban fekszik, másrészt nem vagyok telhetetlen. 🙂

    Ha Tibor bá nem sértődik meg az off miatt, és valakinek van más ötlete, én szívesen olvasnám.

  117. 133. Pride
    Ismerek néhány erdőtulajdonost és erdőművelőt.
    Erdő még ingyen sem kellene.

  118. Tudok eladó tanyát, kiépített rendszer. Állatok, sajtkonyha, termékspaletta,mára kiépített piac,, vadkovászos pékség kiépülőben.Erdő, fúrt kút, napelem stb. Igény szerint magas műveltségű és intelligenciájú geddontudatos ismerősi kör. 15 év munkája.
    Ez tuti jó befektetés.
    jelentkezés nálam, email cím Tibor bánál.

  119. Személyes és egészségügyi okai vannak.
    Aki megveszi és hasonlóan gondolkodik az ‘jól’ jár.

  120. 134:
    Köszönöm, utánanéztem, és tényleg tévút.
    135:
    Ha ‘elérhető’ közelségben van, beszélhetünk róla. Győr-Moson-Sopronban lakom, úgyhogy remélem nem az Alföldön van 🙂

  121. 135. Ne már, Balázs, feladod az álmot? Megcsináltad, amiről én csak álmodozom tizenéve. Ennyi volt?

    Remélem, csak a pillanatnyi elkeseredés szól belőled, és nem gondolod komolyan.

  122. 138. Pride
    Nem az Alföldön van. Dombóvár mellett az egyik kis faluban
    Nem lógok mindig itt a honlapon.Ha érdekel írj e-mailt légyszíves a részletek miatt!

    Ábel

    Nem adnám fel olyan könnyen, de az egészségem fontosabb.

    Külföldi oldalakon is fogom hirdetni, azok is most mozgolódnak. Már egy falubeli holland is megnézte.

    A végén valaki még a baj előtt
    „belelülhet”. Engem már nem nagyon érdekel.
    Legyen szerecséje!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük