(3393) Barátság

Tibor bá’ fordítása online

 

Hat jelzés arra, hogy felszámolj egy barátságot

Szerző: Jennifer Twardowski (The Huffington Post)

Tapasztalataim szerint a barátság természetes módon megy át különböző fokozatokon. A kezdetben hallatlan közel vagytok egymáshoz, az égvilágon mindent elmondotok egymásnak, aztán évekkel később csak néha-néha jöttök össze egy kis beszélgetésre. A barátság mélységét több tényező is befolyásolhatja. Te megházasodsz, a barátod nem. Neked gyerekeid lesznek, a barátodnak nem. Te törtetsz az előrejutásért, a barátod nyugodtan él. Te családi kirándulásokra jársz, a barátod minden héten kirúg a hámból, és így tovább. Ez zavarólag hathat, viszont ez egy természetes fejlemény, végül is valamennyien „fejlődünk” (változunk) az idő múltával. Ami ma érdekel minket, az mellett holnap közömbösen elmegyünk. Ha viszont ezeket félretesszük, az életben akadnak olyan pillanatok, amikor az a helyes, ha egy barátságnak véget vetünk, de mivel ez egy nehéz döntés, fel lehet sorolni hat olyan „jelzést”, ami indokolt egy barátság felbontására.

  1. A barátod (barátnőd) folyamatosan kritizál: öltözéked, frizurádat, egyéb dolgokat. Ráadásul a hátad mögött is emlegeti ezeket.
  2. Összedolgozás, segítségadás helyett úgy tűnik, hogy verseng veled. Megjegyzéseket tesz, hogy ezt vagy azt jobban oldotta meg. Valamit elér magától, és megjegyzést tesz rá, hogy neked ez nem sikerült. Átveszi a te hobbidat, majd közli, hogy jobban csinálja, mint te.
  3. Elkezd téged felhasználni. Mindig te teszed a szívességet neki, soha se ő neked. Ő tartozik neked pénzzel, és késlekedik a visszaadással. Hozzád jár segítségért, de ha neked van szükséged segítségre, kitér előle.
  4. Kikezd a házastársaddal, partnereddel. Illetve ráhajt a te volt partneredre, de ezt előtte nem beszéli meg veled. Az ilyen húzások egyértelműen árulkodnak arról, milyen mértékben értékeli a barátságotokat.
  5. Elég gyakran kapod rajta, hogy hazudik neked. Néhány apró hazugság egy dolog, de amikor ebből kivétel helyett szabály lesz, az már tűrhetetlen. Az nem nevezhető barátnak, akinek a szavahihetőségében nem lehetsz biztos.
  6. Szükség esetén nem áll melletted. Amikor nehézségeid vannak, segít? Hajlandó együtt érzően meghallgatni téged? Segít céljaid elérésében? Örül-e veled együtt a sikerednek?

Végül pedig kérdezd meg magadtól: Miért vagyunk mi barátok? Mit nyerek én ebből a barátságból? Mit élvezek ebben a barátságban? Ha ezekre a kérdésekre negatív a válasz, és a fenti 6 pont közül néhány bejön, akkor a barátság megszakítása egy logikus lépésnek tűnik.

Aztán pedig, ismered a közmondást, madarat tolláról, embert barátjáról ismerni meg. A barátaidból ragyogóan lehet következtetni valójában ki vagy te. Az évek múltával rádöbbenhetünk, hogy néhány aspektusunk már nem képviseli személyes érdekünket. Ennek lehet eredménye az is, hogy egy-egy barát elhagyását saját érdekünk követeli meg, bármennyire is lehet az fájdalmas.

Ne feledkezzetek meg arról, hogy a szerző nő.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12 gondolat erről: „(3393) Barátság

  1. Mindenkinek az  első, egy életre meghatarozó , szerencsés esetben a legjobb, legboldogabb kapcsolata az Édesanyjahoz fűződik.
     Ezt a paradicsomi allapotot keresi mindenki, minden intim kapcsolatban.
     Amikor az emberek – altalaban anélkül ,hogy ennek tudatban lennének – elkezdik kvazi édesanyaként kezelni a baratjukat, akkor jönnek a problémak.
     Sértések, megsértődések, csalódasok, duzzogas, neheztelés, harag ….szakítas néha örökre.    
    Senkitől nem elvarható ugyanis, hogy édesanya módjan szeresse a baratait.
     Ha ez néha napjan mégis sikerül, az inkabb értékes, különleges kivétel.

  2. Szerintem a barát nem azért barát mert előnyöm származik belőle.
    És ez minden kapcsolatra igaz kéne legyen.
    Az emberek így nézik a dolgokat általában, de ez helytelen gyakorlat, hiaba a több milliárd követő!

    Ha valaki azt mondja nekem, hogy : „Hű de jól jártam a feleségemmel, mert …ezért, azért stb.”! az már rengeteget elárul. Na ha ott változik vmi a felállásban, akkor szoktak a kígyót-békát kiabáló házaspárokká változni.
    A szeretet nem mérlegelhető így-legalábbis szerintem. Talán az ember( főleg az anyák) gyerekei iránti szeretet közelít, vagy éri el a feltétel nélküli szetetet szintjét.

    Sok ember hálátlannak gondolja a gyerekeit, mert nem segítenek neki pl.öregkorukban, mintegy viszonzásképpen. Pedig ilyenkor eszünkbe kéne jutni, hogy az ő kudarcuk mint ember az voltaképpen az én kudarcom mint szülő.

    Én is eltávolodtam pár barátomtól az eltérő életvitel és néhány rögeszmém miatt. Össze kell rakni magunkban a történetet.

    Mostanában békültem ki egy barátommal, aki csúnyán bevitt az erdőbe, anyagilag is.
    Én akkoriban „meg tudtam volna ölni”. Aztán az évek múltával rájöttem, hogy mindenki küzd a démonjaival és nem kell annyira személyesre venni a figurát.
    Magam is ezer embert megbántottam, tiszta tévedésből.

    És milyen érdekes, most úgy néz ki, hogy ő tud segíteni nekem.
    Én persze hagyom, nem büszkélkedek feleslegesen. Egyrészt jól jön a segítsége, másrészt hagyom, hogy feloldhassuk a konfliktust. Közben persze nehezen, de bocsánatot is kért! Pedig már nem is haragudtam, de saját maga miatt ki kell mondania.

    Jó a cikk! Megmutatja a tipikus egós viselkedés ismérveit a’ barátság ‘vonatkozásában.

    Meg kell találni az olyan embereket, akik értik ezt. Ezekben a kapcsolatokban mindenki ad, így senki nem szenved hiányt.
    Mivel ez ritka, ezért kevés barátom is van.
    Nem hülye vagyok és naiv, hanem már nehezebb bevini az erdőbe. Egyből észre lehet venni a másik belső ellentmondását, ha a szavakon túlnézünk.

  3. Valószínűleg egy érzelmi deficites ember írta a posztot.

  4. Tibor bá: A cikk elején mindjárt olvasható a szerző neve, így mindenki számára nyilvánvaló, hogy ő egy nő. Miért hangsúlyozod ki ezt még kétszer?

    Számomra a cikkből az látszik, hogy a a szerző nem ismeri a barátság fogalmát és ezt nem látom elég alapos indoknak ahhoz, hogy egy írásában tanácsokat adjon az ilyen emberi kapcsolatok kezelésére. Azon is csodálkozom, hogy végigolvastad, nem hogy lefordítottad közzétételre. Bár arra jó volt, hogy a hozzászólókból a szerzőénél sokkal értékesebb gondolatokat hozzon ki, melyek sokkal érdemesebbek a saját továbbgondolásunkra is.

  5. 5.malleusorbis: „Valamikor réges régen egy messzi messzi galaxisban” egy valóban barátom hasonló szavakkal szokott „megvédeni” megkritizált személyiségeket: „Azért ő is ember. Igaz, szar ember,… de ember.” 🙂

  6. 6 – Csont:
    Igazad van, de a magyar nyelvet használók János (3) mondatát így fogalmazták volna meg, ha tudják, hogy a szerző nő: Valószínűleg egy érzelmi deficites írta a posztot. De János ezt írta: „Valószínűleg egy érzelmi deficites ember írta a posztot.” Jogosan feltételeztem, hogy azt hiszi a szerző egy férfi. Különben a cikk ragyogóan rámutat az amerikai nők gondolatvilágára. Vita alapnak jó, csak nem kaptátok fel.

  7. 8: Tibor bátyám, nem csak az amerikai nők. A 45 alatti hölgyismerőseim többsége is hasonlóan gondolkodik, lényegtelen, hogy szingli, elvált. házas, két pasi közt őrlődő, stb.! 30 éves kor alatt meg…, szerintem amerikaibbak az amerikai nőknél, mert ott még befigyel a túlzott pénzéhség is, hogy könnyed életük lehessen, mert a hazai viszonyok között nem tud kiépíteni alanyi jogon olyan anyagi létbiztonságot és függetlenséget, mint egy nyugat-európai vagy amerikai nő.

    Persze ez a saját tapasztalataimon alapuló szubjektív véleményem, és én is ismerek kivételeket női ismerőseim, barátaim között; de nagyjából az az átlagos, amit leírtam.

  8. 9 – Python:
    Sajnos 45 alatti nőkkel már jó ideje nem találkozom 😀 Illetve átnéznek rajtam vagy átadják a helyet 😀 😀

  9. Idézetek, mondások, bölcsességek:

    A BARÁTSÁGRÓL

    „A barátság az, amikor egy lélek két testben lakik.”(Arisztotelész).

    „Akinek sok barátja van, annak egy sincs.” (Arisztotelész).

    „A hü barátot a veszélyben ismered.Az igazi barátok együtt maradnak a nehéz időkben.”
    Ógörög közmondás

    Damon és Fintias. A két barát, akik azon veszekedtek, kit öljenek meg, hogy megmentsék a másik életét. Az ajánlatuk meghatotta a szirakúzi zsarnokot, és az önfeláldozásuk örök szimbólumává váltak …

    „Ne siess barátot lelni, de amikor megleled, oltalmazd azt.”
    Iszokratész,

    ” Az idő ítéli meg a barátokat – ha a barátságuk kiállta az idő próbáját – úgy mint a tűz, az aranyat.”
    Menandros

    „Ne barátkozz sebtében.”
    Solon

    „Légy önmagad a boldog és szerencsétlen barátokkal.”
    Periander

    „A barátot és a lovat a veszélyben ismerjük.”
    Aiszóposz

    „Ne barátkozz, addig amig megtudod hogyan bánt az előbbi barátaival.”
    Iszokratész

    „Jobb, ha egy méltó barátunk van, a sok helyett, akik semmit sem érnek.”
    Anacharsis

    „A rabszolga és a zsarnok soha nem lesz barát…”
    Platón

    „Amikor Szókratésztól megkérdezték, mi a legelőnyösebb megszerzés – amire szert tehetünk – , „az állandó barát”. válaszolta.”
    Szókratész

    „A barát nem hagyja el barátját, fájdalmában és a veszélyben.”
    Ógörög közmondás

    „Ittasan és sértegetve próbáld ki a barátodat.”
    Aiszóposz

    „Ha pénzünk van, barátaink is lesznek.”
    Menandros

    „Ha nagyon szereted magad, nem lesznek barátaid.”
    Menandros

    „Mindaddig, amíg a köcsög forr, addig barátság is van.”
    Ógörög közmondás

    „Egyenlőség a barátság.”
    Ógörög közmondás

    „Szavakkal voltak barátok, nem tettekkel.”
    Euripidész

    „Amikor az isten szerencsét ad nagylelkűen, kinek kell a barát?”
    Euripidész

    „Az ember önmaga barátja.”
    Arisztotelész

    „Egy ellenség is sok, ezer barát is kevés.”
    Damokritosz

    „Mindazon javak közül, melyeket a bölcsesség szerez a teljes élet boldogsága számára, a legeslegnagyobb a barátság birtoklása.”
    Epikurosz

    „Az ember lelkének egyik fele be van zárva egy másik emberbe, ezt kell megkeresnünk és lelkünknek ezt a felét talaljuk meg barátainkban, akik annyira megértenek, mintha nekünk és értünk születtek volna…”
    Plátón

    A barátok lelki ikrek.

    Horatius lelke felének nevezte barátait.

    Γνωμικά στην κατηγορία Φιλία

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük