(3347) Én szóltam

Tibor bá’ online

 

Magyar Covid-katasztrófát jelez előre a legfontosabb járványmodellező intézet

A Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME),amely világszerte az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbbnak tartott, egészségügyi trendek modellezésével foglalkozó kutatóintézet.

A koronavírus-világjárvány kezdete óta mindenki figyel rájuk, mert kifinomult matematikai modelljeik jó közelítéssel képesek előre jelezni, hogy az adott pillanatban érvényes folyamatok milyen jövőt vetítenek előre. Vagyis előre megrajzolják a járványgörbét, az új esetek és a halálozás alakulását. Különböző forgatókönyveket állítanak fel attól függően, hogy milyen intézkedések történhetnek a jövőben.

Az aktuális predikciójuk szerint, ha Magyarországon a jelenlegi trendek folytatódnak (és úgy tünik folytatódnak), nagyon hamar katasztrofálissá fog válni a helyzet. Az év végéig több mint 12 500 halálos áldozata lehet a járványnak, a november végére várt tetőzéskor 35 ezren fognak ténylegesen megfertőződni (tehát az azonosított és az azonosítatlan fertőzöttek együtt), és 220-an fognak meghalni naponta.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

327 gondolat erről: „(3347) Én szóltam

  1. „…a november végére várt tetőzéskor…”
    Melyik november lesz ez?
    Ahogy Én SZÁMOLOK, aszerint (ha a járványkezelés így marad ), 2021 január-februárban még mindig emelkedőben lesz.

  2. Ennél a járványügyi bohóckodásnál ez elég logikus előrejelzés. Nálunk 3 dolgozó lett pozitív a gyerekem ovijában. Mi azon a héten pont nem voltunk, így nem karanténolódtunk. Azonban tudom, hogy sem a többi dolgozót nem tesztelték, sem a gyerekeket. Karanténolták őket 10 napra, de míg megjött a határozat mindenki jött ment kedvére. Most 10 nap után kötelezően vinnem kéne a gyerekem, csak orvosi igazolással maradhat távol az ovitól.
    Volt munkahelyemen, 5-ből öt teszt pozitív lett, a többiek közül 15 beteg, de nem tesztelték őket.
    Anyám 3 hétig volt iszonyú beteg, kétszer vittük ügyeletre, egyszer sem tesztelték. Klasszikus covid tünetei voltak.
    Barátnőm, és felnőtt fia két hétig volt nagyon beteg covid tünetekkel, háziorvos telefonon diagnosztizálta őket, „biztos influenza”.
    Gondolom, más is tapasztalt hasonlókat, és nem csak a mi környezetünkben van ennyi anomália.
    Ha ez több helyen hasonlóan működik, az előrejelzés, még lehet, hogy optimista.
    A focimeccsek sem hiszem, hogy javítanák az adatokat.

  3. „Talán meghaltok páran, de ilyen áldozatra hajlandó vagyok” – Farquaad

  4. Arra azért kíváncsi lennék, hogy miből jön ki, hogy november végén megáll az emelkedés.

  5. Szólhatna már valaki orbán szakértőinek is, hogy a tények makacs dolgok. De lehet csak olyan szakértőket választott akik nem értenek a matematikához. Orbán a vírus kitörése óta az alacsony 1 millió főre eső halálozási számokkal fényezi magát. A jó munkájának eredményeit látja bennük . Ma 1 m / 148 fő az elhalálozottak száma.
    Kérdezem én, ennyire nincs egy normális szakértő mellette?
    Ha én lennék orbán tanácsadója, ezt az adatott tüntetném el elsőnek és soha meg sem említeném. Itt már pár hét alatt is 50-100 százalékos növekedés is előfordulhat.
    De ha még is bejön a 12500 as halálozás ez már vagy 1 m/ 1300 fő lesz. Ez már úgy 1000 százalék feletti növekedés lesz.
    Én a helyében az 1 M/ fertőzött számot mondogatnám amit könnyebben lehet „jó” irányban befolyásolni például kevés teszteléssel.
    Ezek tényleg ilyen hülyék ?????

  6. 5: Van egy olyan hatalom okozta személyiségtorzulás, hogy azt hiszi, hogy amit ő eldönt, az úgy van.

    Ha a szakértő ellentmond az elképzelésének, simán ignorálja. Ha tovább okoskodik és köti az ebet a karóhoz, lecseréli.

    Ráadásul ezek már ilyen loyalitásra előválogatott szakértők, akik most vannak.

  7. Orbán megbolondult. Megrészegítette a hatalom, s valószínűleg már nem a maga ura, így béna kacsaként csapkod össze-vissza. A hatalmi centrum is gyengül, a végén még Mészáros is ellene fordul, persze okosan, hátulról, nem mint Simicska…

    Ez a barom azt hiszi, hogy működhet a nyájimmunitás. Jó, egy politikus/jogász megszoktuk, hogy hülye (tiszt.kev.kiv.), mert nem ért a természettudományokhoz. De a szakértők tétlensége tényleg egekbe kiált! Őket keményen számon kell majd kérni és meg kell büntetni. Nyilvánvaló, hogy egy rakás pénzt kapnak az együttműködésért. Orbánnak egyébként a legnagyobb büntetés az lenne, ha hatalmon maradhatna 22-őt követően. Talán elnézőbb lesz vele a sors, mert ezt folytatva számunkra csak az erőszak marad, ami szintén egyre jobban érződik az élet minden területén.

    Magarországnak annyi. Nem, nem a vírus miatt távozók, így a sok halott miatt, hanem a járványkezelésből kiinduló, várhatóan óriási káosz miatt. Ezzel a tempóval minden veszni fog, amit eddig elértünk! Lehet, hogy ennek az őrültnek éppen ez a célja, meg kellene végre állítani…

    Hány birka béget még mindig mellette?

    Tanuló:
    Sajnos megkapod az Ádventedet, amit korábban előre vetítettem, ill. többen jeleztünk. Egyébként álmomban nem gondoltam, hogy képes lesz ez a banda idáig elmenni! S még jöhet ránk hamarosan az is, hogy „a tengeren utat változtatnak a hajók”.

  8. Még most nagy forgalom tapasztalható mindenhol az esetszám emelkedések ellenére.Az építőnyag áruházak , tesco lidl, stb.. mind tele vannak. De szerintem hamarosan nem mernek annyit járkálni az emberek majd.
    Például én is fel szoktam menni busszal Pestre csavarogni ,vásárolni a plázákba, így az ünnepek előtt jó volt felmenni hétvégén havonta egyszer karácsonyig.De most már én is úgy vagyok vele hogy nem nagyon merek felmenni
    mert mi lesz ha elkapom.
    Ugye tavasszal volt egyszer amikor beszart mindenki és a nagy bevásárló parkolók üresek voltak, emlékszem olyan armageddon hangulat volt.Ahhoz képest most mindenki megy,
    És szerintem egyre többen lesznek így ha emelkedik az esetszám.Viszont az online rendelések erősödni fognak.
    Tavaszig van még 4-5 hónap, kíváncsi vagyok mi lesz addig Magyarországon és a világban.

  9. Horváth Csongor.
    Adventig még van vagy 40 nap. Addig sok minden változhat, akár jó irányba is (hogy legyek optimista). Egyik opció sincs kizárva. Ha ilyen ütembe terjed, akkor kb. nov közepére sok lesz a betegségen átesett – 2-4 hónapra – imunizált polgár, ezzel lecsökken a vírus átadási lehetősége. Na de majd meglátjuk. Tény, hogy van és terjed.

    Nem mellékesen a románok is elengedték a járványt, pedig választások jönnek december elején. Nem is értem őket. Mert ha nem jön be addig a csökkenés, akkor annyi a liberális pártnak és a szociknak is.

    Elnézve az alábbi hivatalos statisztikát (KSH), kérdések merülnek fel bennem. Gondolom bennetek is. Mivel nem számottevő a kiugrás (ha van is) az elöző évek hasonló havi adataihoz mérten.
    https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html

    Valahol van egy halálozást mutató grafikon is, amiből kitűnik, hogy a 2015, 2017 és 2018 év eleje még vészesebb volt mint a 2020-as évé.
    Miért van ez? Jó lenne erről egy kicsit gondolkozzunk közösen, mert nekem az kevés magyarázatnak, hogy idén nem volt közlekedés meg egyébb külső halál ok a karantén miatt.

  10. Szerintem sokan leszarják, vagy mert nem tudják elképzelni, hogy őnekik bajuk lehetne, vagy mert nem bánják, ha meghalnak.

  11. Még most sem tudják hogy hogy fertőz pontosan a vírus.Azt tudtam hogy a kutyák szaglása jó, de hogy mennyire azt nem,Múltkor mutatta egy dokumentumfilm: a kutya kilométerekre képes követni a szagmintát mág akár másnap is és nagyon kis szagminta alapján is. Vagy pl amelyik kutya bundája ráncos az mégjobban segíti begyűjteni a szagokat.Tehát ha egy ember szaga akár napokig is egy több kilométeres útvonalon marad, akkor szerintem nem kizárt hogy ha valaki kilélegzi a covidot vagy tüsszent egyet pesten párás időben akkor még akár a levegőben is megmarad a vírus akár napokig és nem kell közelmenni senkihez hogy elkapjuk.Persze az intézkedések segítenek, csak azt akartam mondani hogy el sem hinné hogy a szagminta napokig a levegőben maradhat több kilométeres úton. De ha továbbmegyünk akkor pl. a medvéről hallottam hogy ha jól emlékszem akár 10 kilométerről is megérzi a vér szagát(lehet nem jól emlékszem, javítsatok ki) .Ezzel megint azt akarom mondani hogy a vérmolekulák ezek szerint több kilométerrel elmennek a levegőben. Akkor nem csodálkozzunk ha egy covid nagyvárosokban terjed.Noha lehet fogy a fő terjedés nem így levegőben történik hanem kontaktok útján.

  12. 7: Már kb. 1,5 hónapja voltak olyan „pletykák”, hogy OV -nak feszült a viszonya Merkelyvel és Jakabbal , mert már akkor szigorításokat javasoltak. Ignorálta őket OV, csak Vargára hallgat, mert első a GAZDASÁG…! Merkely kivonta magát az OT dolgokból, Jakab pedig a kb. 3-4 hete egy a sajtó által felkapott szakmai konferencián tett kijelentései után kb. a háttérbe került. Hogy önkánt vagy OV tette talonba azt nem tudni! Aztán jött kb. 2 hete Oroszi Beatrix -al (epidemiológus, járványügyi szakértő) az interjú a Portfólión, ami csak az ITM engedélyével történhetett meg. Magyarul Palkovics is látja, hogy nagy baj lesz/van, és az eddig csak a szakma előtt nyilatkozó Oroszit is kiengedte az első ismertebb nevek elbukása után a sajtóba, hogy a szakma igen is szigorítást akar. De itt mindenben 1 ember dönt, aki jelenleg csak Vargára hallgat, és a Rogán féle mérések eredményeit figyeli. Kb. a populizmus azon szintjén, hogy ha majd ha fél a lakosság a sok halott miatt akkor szigorít valamennyit; de a gazdaság akkor is a legfontosabb. És mivel az állampártól sajnos nem idegen a cinizmus, így az is szempont, hogy úgy is az öregek hallnak meg elsősorban. És így ennyivel kevesebb nyugdíjat kell majd fizeni, meg fokozatosan bevezetni a 13. havi nyugdíjat, tiszta anyagi nyereség a sok járványügyi áldozat.
    Pletykákból kb. ennyit tudni arról, hogy mi is az egyszemélyi irányelv a „vízfejben”…!

  13. Horváth Csongor

    Az általad korábban említett pánik szint akkor fog beállni (vagy nem), ha napi 100 felett lesz a halottak száma. Azonban ezt nem biztos, hogy elérjük. Valamiért az 50 sem ugortuk meg eddig.

    11. Andrew
    Azért ez már bizonyított, hogy nem terjed ilyen könnyen. Ellenkező esetben már az egész cégünknek ki kellett volna feküdni a vírustól. De a betegeken kívül egy pozitív sem volt. Közel 100 tesztről beszélünk.

  14. 7 Csongor: „Magarországnak annyi. Nem, nem a vírus miatt távozók, így a sok halott miatt, hanem a járványkezelésből kiinduló, várhatóan óriási káosz miatt. Ezzel a tempóval minden veszni fog, amit eddig elértünk! Lehet, hogy ennek az őrültnek éppen ez a célja, meg kellene végre állítani…” – Ezt nem tudom követni.

    Tegyük fel, hogy a modell nagyjából bejön, és kb. 12500 halottja lesz a járványnak év végére. Jövőre meg mondjuk 2-3-szor ennyi.

    Leáll ettől a gazdaság és az élet? Nem.

    Fel fognak háborodn az emberek, és megharagszanak a kormányra? Lehet. Akkor 2022-ben majd valaki mást szavaznak meg. Nem látom az armageddont a forgatókönyvben.

  15. 14 – Ábel:
    Hogy az emberek pontosan mikor pánikolnak be, az nem lehet tudni, de ha bepánikolnak, akkor annyi. Egyszerűen nem fognak bemenni dolgozni, mert mindenki a családjára gondol, és azt teszi, ami nagyobb biztonságot ad. Ha az sorbaállás vécé papírért, akkor azt. 😀

  16. 15: Nem tudom, én nem érzem a pánikot olyan fenyegetőnek. Mindenki pánikszerűen otthon marad, és akkor mi van? Esik a GDP, pont mintha parancsra maradnának otthon, egyébként meg a szekér megy tovább.

  17. Dehogy lesz pánik meg világvége, legalábbis nem a virusosditol.
    Persze itt is lennének jopáran akik örülnének neki „ugyemegmondtammegfogtokdöglenimind”.
    Nyárelején lement a pánik, elkéne engedni az élet megy tovább, persze van virus, relativ veszélyes egyes emberekre, de attol mert rettegünk nem lesz jobb.
    Vagy mit kéne tennem otthon ülni és nézni ki a fejemböl, ha nekem is hozná a postás havonta a lovét ezt tenném, de nem a virusosdi miatt, amig nem ugy van dolgozok és a többi ember is, volt már ettöl rosszabb is, nem ettöl fog összedölni a világ nyugi.

  18. 17 – shadowgray:
    Ez rendben van, de nem erről van szó. Néhány napja Németországban valaki elfingotta magát, és a nép megindult megint felvásárolni a vécépapírokat. Hogy egy pánik mikor, hol és miért indul be, az kiszámíthatatlan. A szükséges klíma most megvan hozzá.

  19. 18: Nekem negyedévre előre megvan a vécépapírom, úgyhogy ez engem nem érint.

  20. „Mentővel vitték kórházba Csepel polgármesterét, oxigénnel segítik a légzését”

    „Szombat este már alig tudtam levegőt venni, és így már a beszéd sem nagyon ment. Ki kellett hívni a mentőt és kórházba kerültem. Itt kiderült, hogy kétoldali tüdőgyulladást kaptam, az immunrendszerem összeomlott, és a véroxigén szintem folyamatosan csökken. Ezért jelenleg oxigénnel segítenek, de ezek a napok meghatározóak, hogy javulok-e, és hogyan tovább. Szombat este óta szteroidos gyógyszert, antibiotikumot és egy további gyógyszeres kezelést kapok” – írja a 39 éves politikus, aki saját elmondása szerint aktív életet él (minden hétköznap sportol, sokszor jár biciklizni hétvégente), ezért nem gondolta, hogy vele ezt megtörténhet.”

    http://www.atv.hu/belfold/20201026-mentovel-vittek-korhazba-csepel-polgarmesteret-oxigennel-segitik-a-legzeset

    Egy fideszes fiatalemberről van szó, aki állítása szerint vigyázott és mindent betartott, de saját fészbúk profilján olyan fotók vannak kint, amelyek szerint kb. két hete maszk nélkül, távolságtartás nélkül valami főzőversenyen parolázott. Tehát nem tartott be semmit csak a hivatalos megjelenésein.

  21. 20 – Gyaarmathy:
    Ennél szem nyitogatóbb, hogy 11 gyerek (14 év aluli) van intenzív osztályok, de nem lélegeztető gépen. Szóval akkor ki immunis? A nemzet Cecíliája az is elárulta, hogy vannak újra fertőzöttek is, akik tavasszal meggyógyultak, most újra elkapták.

  22. 12 Python
    Orbán egyensúlyozgat azon a vékony mezsgyén, amely nem arra irányul, hogy a legkevesebb gazdasági és életbeli veszteséget veszi figyelembe, hanem a legkevesebb politikai veszteséget, szavazatveszteséget.
    Ahogy írod, érzékeny barométerként arra koncentrál, hogy a tömegek véleménye mikor billen át az egyik oldalról a másikra, ezt próbálja jó ütemben elkapni döntéseivel.
    De ezzel is elszámolhatja magát, mert rajta számon fogják kérni az áldozatokat akkor is, ha az egyszeri szavazó valamikor így gondolta, de most utólag meg már másképpen.
    Ha nagy baj lesz, a szavazó nem fog ragaszkodni egykori véleményéhez, ő nem köteles következetesnek lenni, neki csak szavazni kell, mikor itt lesz az ideje.
    Nyugodtan mondhatja, hogy én nem vagyok szakember, a kormánynak kellett volna tisztábban látni a következményeket, és dönteni, akár az én akkori véleményemmel szemben is, (ami egyébként sincs dokumentálva 🙂 ).

  23. 7. Horváth Csongor.
    „meg kéne őt állítani” — Tudom hogy nem szalonképes,
    de én másfél éve rendszeresen posztolom a fészbukon,
    gyilkolja már meg valaki, aki a közelébe tud férkőzni,
    mert szőröstől bőröstől az egész ország totálkáros lesz !!!
    Persze mindig vannak még az ellenzék oldaláról is, akik
    azzal hurrognak le, hogy egyszer csak meggondolja magát.
    HÁT NEM !!! AKINEK EGYSZER ÍGY ELBORULT AZ AGYA,
    AZZAL NINCS MIT KEZDENI !!! — Minél tovább marad
    nyregben, életben, annál rosszabb lesz, mert benne már
    nem az irányítás dolgozik, hanem a bosszú !!! — Tudott
    dolog, hogy az idősebb korosztály a veszélyeztetett a
    vírustól, neki már az is győzelem, ha az ellenzék
    korosabb rétegét vagy a hangadókat megritkítja.

  24. 22 hubab: már egyértelműen úgy látom, hogy az új migráncsok (bűnbakok) az egészségügyi dolgozók lesznek.

  25. 21: A pestis után is maradt emberiség. Most is fog maradni. Még újrafertőződéssel és maradandó károsodással is.

    Még ha a Föld lakosságának a 80%-át elvesztenénk is, az is csak egy nagy nehézség lenne, de könnyebbé tenné utána a folytatást. Nem kellene például újabb és újabb területeket elvenni az esőerdőktől, mert aki maradna, annak elég lenne, ami van. De nem lesz ekkora szerencsénk.

  26. 23: Nem akarok olyan országban élni, ahol a politkusokat gyilkolják. Akármekkora barom és akármilyen károkat okoz is egyébként. Az ilyen könnyen szokássá válik, akkor aztán tényleg a legalja banánköztársaság leszünk végleg.

  27. 25 – Ábel:
    Ugye nem haragszol, ha kijelenem, hogy nem érdekel kihalunk-e vagy sem. Engem csak a saját életem idegesít. Nem szeretnék kínok között kimúlni egy lélegeztető gépen.

  28. 27 Tibor bá’
    Gondolod, hogy neked vagy nekem jutna, ha kellene?

    Van állítólag 16.000 lélegeztetőgép. És kb 2000 azaz kettőezer olyan eü szakember, aki ért hozzá. Mintha lenne tizenhatezer vadászrepülőd, és összesen kétezer pilótád.

    Mostanában kb. 12 naponta duplázódik a kórházban ápolt covidos betegek száma és az elhunytak száma is. Sajnos attól tartok, hogy előbb-utóbb nem fog kiérni mindenkihez a mentő, nem mindenki fog hozzájutni az eü ellátáshoz, nem mindenkinek jut majd orvos/szakdolgozó/szakrendelés/kórházi ágy/ellátás. Már most is horror sztorikat hallok ismerősöktől. Nemcsak a covid miatt. Ha így haladunk, lehet hogy hullani fognak az emberek az eü még nagyobb túlterheltsége miatt is. Balesetes, szívinfarktusos, lázas, vetéléses, vakbélgyulladásos stb. És félek attól, hogy a rokonok a tehetetlen dühüket a még ott lévő eü dolgozókon fogják kitölteni. Egyébként már most is ide-oda vezényelgetik az orvosokat és az ápolókat. (Nemcsak egyik osztályról a másikra; egyik megyéből a másikba! Több eü dolgozó karantén vagy betegség miatt is kieshet… Ahonnan elvitték őket, ott máris nagyon hiányoznak a létszámból.

  29. 27. Tibor bá’

    Én meg pont az ellenkezőjét érzem.
    Saját magamért egy kicsit sem aggódom, annál inkább a gyerekekért(közvetve a covid miatt is, de millió egy más ok miatt is).
    Persze tudom, hogy ezt is el kell engedni.

    Ábel

    Én nem tudom, hogy honnan veszitek azt, hogy ez a gazdaság simán kibírja ezt a fülest? Neki csak bakfitty ez a Covid?
    Teljes kihalásról én sem beszélnék, de majdnem arról már igen.
    Lehet, hogy nekem túl élénk a képzeletem?!

    Egyébként csak halkan jegyezném meg mindenkinek, hogy életünk vízválasztó időszaka lesz az elkövetkező 2 hónap. Főleg dec 13-21-ig.
    Most kell felülemelkedni a félelmeinken, mert ocsút a búzától időszak van.
    Célszerűbb lesz a figyelmet az egyre ijesztőbb hírekről egyre inkább befele fordítani!

  30. 27. Tiborbá remélem még vagy 10 évig tolod a posztokat és nem lesz semmi bajod :D. Nem csak a vírus , hanem reméljük nem ér semmi . Mert pl. szomszédom akinek a szülői háza mellettünk van,de amúgy 200 km-re Várpalotán lakik egy most 88 éves ember aki történelemmtanár volt.84 éves koráig rendszeresen lejárt busszal a szülői házba , onnan mindenféle önkormányzati rendezvényekre,találkozókra.Aztán egyszercsak már nem jött, menni tudott de busszal Pesten 2 átszállás stb.. már 85 évesen nem jött csak akkor ha a fiaik hozták kocsival.Aztán most 88 évesen már kezdiaz agyán csúszni az ékszíj.Pl levitte a fia a balatoni ismerőséhez , megálltak a ház előtt , és Imre bátyám megkérdezte hogy miért áltunk itt meg, pedig már sokszor volt ott.Szóval 90 fölött sokan kezdenek hanyatlani sajnos.2 éve voltak itthon de már akkor sem volt olyan minőség vele beszélgetni mint régen.Hiába elérte a 85-86-ot és már agyilag nem olyan.Na de van aki 60 évesen hal meg manapság.Sajnos lassan kifogy az a generáció aki még átélte a világháborút és a régi dolgokat.Én szeretek velük beszélgetni.És higgyétek el hogy egy mai 60 évessel sem olyan beszélgetni mint egy mai 80-85 évessel aki világháborút élt át.mások a szokásaik, spórolósabbak , más a szójárásuk stb…

  31. 25. Ábel
    Az biztos hogy nem halunk ki, de kérdéses hogy összeomlik e az ipari termelés?Jelenleg még (még) van termelés mindenhol. Szórakoztató elektronika fut.Bár azt mondják hogy az autóipar döglődik, de én döglődésnek azt nevezném amikor mondjuk kibasszák a gyár 40%-át.Turizmus meghalt de helyette van belfeldi turizmus.Szóval kihalásról nem érdemes beszélni.inkább arról lesz érdemes beszélni hogy lesz e egy nagyobb válság?Lesz e olyan amikor mondjuk a Wolswagen autógyár beszarik és mondjuk 70%-al kevesebb autót gyártanak majd?Mert már az is kaotikus állapotokhoz vezhet majd.Nem lesz munka (most még van bőven aki dolgozni akar) ,nem lesz közbiztonság, egészségügy,nyugdíj, stb…inkább azt kellene elemezni hogy lehet e ilyen a közeljövőben.Megfordíthatja e a gazdasági trendet ( ami még nem eső!) a következő pár hónap?
    Például valaki azt mondta hogy az audi győrben tőkekivonást csinál, de ez nem 1 hónap hanem 1-2 év mire kivonnak tőkét, tehát lehet tudnak valamit.

  32. 30 – Andrew:
    Kedves tőled ez a figyelem felkeltés, ami szerint most már itt az ideje, hogy lágyuljon az agyam. Jelzem neked, hogy nem fogom követni a szabályt. Különben, ha beindul nálam a hülyülés, azt észlelni fogjátok. Addig pedig viselkedjetek tisztességesen, mert figyelek. 😀

  33. 32:
    Észlelni észlelhetjük, csak te nem fogod elhinni hogy így van. ?

    Mindenesetre eddig csak némi nárcizmus meg cezarománia merül fel, agylágyulás még nem.

  34. 30. Andrew
    “ Sajnos lassan kifogy az a generáció aki még átélte a világháborút és a régi dolgokat.Én szeretek velük beszélgetni.”
    Sok érdekes és fontos dolgot lehet megtudni tőlük. Egyszer beszéltem egy idős, de stramm, 80 év feletti bácsival. Megkért, hogy hangosan beszéljek mert rosszul hall. Kiderült, hogy légnyomást kapott a 2. VH. alatt. Ingyen megjavítottam az elromlott dolgát, cserébe csak egy rövid történet kértem. Kiderült, hogy sváb származása miatt, népi németként a Waffen SS kötelékében harcolt egeszen a háború végéig. Legutoljára Berlin melleti kisvárosban, egy földalatti tankgyártó üzem őrségét és légvédelmét látták el a társaival.Az angolszász gépek folyamatosan támadták az üzemet. Mesélte, hogy a mai napig hallja a repeszek surrogását, ahogy áthatoltak a fák lombkoronáján.
    A légicsapás után az őrök közül csak ketten maradtak. A rövid sztorizás kb. egy órásra nyúlott, de az öreg végig szálfa egyenesen állt velem szemben. Hívtam, hogy jöjjön máskor is, de többször nem találkoztunk. Ilyen volt ez a generáció!
    Bocs, a vírusmentes posztért!

  35. Furcsa ennek a vírusnak a terjedése. Ismeretségi körökben egy 15 éves kislány kb. 2 hete megkapta, nagyon lázas volt, a teszt kimutatta a vírust. A családja nem kapta el, az iskolában mellette ülő unokám se. Már jól van, azt mondja, olyan volt mint bármilyen betegség. Másik családnál is hasonló eset volt: az anyuka megkapta, senki más nem a családból. Két ismerősnél egy munkahelyi tesztelésnél kimutatták a fertőzést, egyáltalán nem érezték, érzik magukat betegnek, meg voltak lepődve. Hiába viselkedik valaki felelősen, ilyen esetben bizony terjesztheti, úgy, hogy nem is tud róla.

  36. 33. Dumburnyak

    Háháháháhá! 🙂

    Hosszú, egészséges életet Tibor bá’nak (és minden posztjait olvasónak).

  37. 33 – Dumburnyak:
    Ha egy klinikai pszichológus mást nem tud kitalálni, akkor áll elő a nárcisztikus viselkedéssel. Mert bizonyos mértékben mindenki az. A cezarománia más, az csak egyes vezetőkben létezik. Ugyanis, az alárendeltek mindig így érzék. Az más lapra tartozik, hogy ha a főnök nem cezaromániás, akkor az alárendeltek igen gyorsan csürhévé változnak. Nektek 12 év alatt ez nem sikerült. Lehet, hogy én voltam gátjául vala?

  38. 17.shadowgray:
    Tegnap hallottam, hogy szomszédom apját már pumpálják az intenzíven. De ha altatják, nem tudom átadni neki, hogy nem kell pánikolni! 🙁
    Abban egyet is értek veled, hogy aki nem érzi veszélyeztetettnek magát, az tegye a dolgát továbbra is. Nagyrészt én is ezt teszem. De a védekezést e mellett is inkább javítani kellene, mintsem a legkisebb propagandát kifejteni ellene („vírusosdi”).

  39. A II. világháborúban Magyarország embervesztesége kb. 900 ezer ember volt, a németeké kb. 5 M fő, a szovjeteké 12-20 M fő, a franciáké 600 E fő, a lengyeleké 5 M fő.

    Az élet ment tovább, pedig nemcsak az emberekből volt jóval kevesebb, hanem az infrastruktúra jelentős része is elpusztult, amit a COVID azért megkímél.

    A középkori Európában előforduló pestis sokkal pusztítóbb volt, mégis ment tovább az élet. Hazai példát említve: „A Rákóczi-szabadságharc utolsó éveiben, 1708-tól hatalmas pestisjárvány pusztított. Becslések szerint az egész szabadságharcban 80 ezer ember halt meg, a járványban 410 ezer. Ekkor tizedelődött meg a bányavárosok és a Szepesség népe, s települtek az elhaltak helyére a szlávok. ”

    Magyarországon a legtöbb ember halálát egyébként mégsem a pestis okozta, hanem a tatárjárás (becslések szerint -20-40%), és még inkább a török megszállás; akkor néptelenedett el szinte a teljes „középső része” a megszállt országrésznek. 1500-1600 között Magyarország népessége 6%-al, míg Ausztria népessége 20, Németországé 80%-al (!) gyarapodott.

    Azért írom ezeket, hogy helyén kezeljük a dolgokat.

    Nyilván minden halottért, tartós szövődményt kapó személyért kár, viszont az élet a pestisjárványok, a tatárjárás, a török hódoltság és a II. vh után is helyreállt, pedig akkor azért nehezebb volt, összességében.

    Fentiek ellenére, sőt éppen azért: mindenki viseljen maszkot, és ha tud, maradjon otthon, intézze ügyeit távolról.

  40. 15. Tibor bá,

    Vajon meg fogják mondani, ha az áldozatok napi száma 100 felé emelkedik, netalán 200 közelébe vagy felé is?
    Nekem már most nagyon gyanús, mintha ki lenne adva, hogy 50 fölé egyelőre nem mehet a statisztika.
    Mikor mondtak ezek igazat saját érdekeik ellenében?
    Hazudozás, csúsztatás és elhallgatás, ami jellemző a kommunikációjukra.

    Persze nem tudom kinél futnak össze a számok, de én nem bízok bennük.

  41. 40 – Gyarmathy:
    Szerintem Orbán nem akar lebukni a halálozási számmal, mert mindenütt van valaki, aki beköpné, és nincs is rá szüksége. Megdumálta az embereket, hogy a jólétért fel kell áldozniaz öregeket. Ez mindenkinek jó. Kevesebb nyugdíj kifizetés, több marad lopásra. Hamarabb lehet örökölni. Aztán majd egyszer felébrednek, addig majd kitalál valamit. Mondjuk az egészségügyiseket, akik a felemelt fizetés ellenére se hajlandók teljesíteni a parancsokat, pedig járvány van. Ez biztos így van, mert a idősávos vásárlás bevezetése egyáltalán nem hatna ki a gazdaságra, de jó alkalom az idősek megfertőzésére. Tehát nem vezetik be, hadd hulljanak nyuggerek, van belőlük elég.

  42. Eképesztő, hogy sokan milyen könnyen lemondtok emberéletekről!
    Statisztkák, becslések, önnyugtatás, az élet megy tovább.
    Szokásos csak egy gyíkfing volt semmi gáz bejegyzés, de arról nem szól, hogy titkon hány embert fertőzött meg a kicsike. Mindegy is, tavaly ilyenkor nem gondoltam, hogy ez a semmiség így felforgat majd mindent körülöttem!

    13: Tanuló:
    Pánik akkor lesz, amikor lesz érintett a családban. A számok alapján hamarosan mindenhol lesz halott is, aztán ki-ki lemond, örül neki, vagy sírhat…
    Számszerűleg ez nem borítékolható, mert pl. az itt is eluralkodott mentalitás mellett van, akinek napi 400 halott sem probléma, ha ő jól van.

    Tavaly többen voltunk. Nem érdemes statisztikákkal bűvészkedni! Mind torzít valahol (itt például azt kellene megnézni, hogy az adott időszaki elhalálozásoknak nem a pontos száma, hanem az összeshez viszonyított százalékos aránya hogyan alakult). Az idei születések száma is több, ami pozitív irányban szintén korrigált.

    A covid halottak számát kormányzati utasításra nem a valós eredmények alapján adják meg. Konkrétan beszéltem egy olyan emberrel, aki hullaszállításból él. A dupla zsákos, egyenesen a krematóriumba szállítandó hullák általa megadott száma majdnem a duplája annak, amit adott időszakra a területileg illetékes kórház a közp.statisztikának lejelentett. Mindenhol azt hallani, hogy bármire ráfogják a covid halálesetet. Itt egy konkrét példa alapján mégis az a tapasztalat, hogy épp fordítva történik. És simán lehet, hogy rendre az érdekek mentén cselekedtek/nek… Ez is nehezíti a tisztán látást!

    14: Ábel:
    A gazdaság, az egészségügy és az oktatás azért nem lesz ilyen elnéző. Ezek szépen visszaesnek, összeomlanak, s kész a káosz, amiről beszéltem, nem armageddont várok, nekem épp elég vacak és kaotikus a helyzet már most is (lényegében nincs egészségügyi alapellátás, mindenki a saját érdekét nézi csak, a munkahelyen egy feláldozható rongy lettem, a politika hülyének néz és közben egekben az euró árfolyama/gyenge a forint, a kaja egyre durvábban drágul, s tele van a környezetem idiótákkal)! Mi kellene még?!

    23: Barna Mihály:
    Megértem a kétségbeesés szülte ötleted indulatát, de ezt azért ne…
    Mindenesetre hsz-od alapján igazolva látom azt, hogy egyre több emberben szabadulnak el az indulatok.

    31: Andrew:
    A német autóipar döglődik. Nem kedvez nekik az USA védővámja sem.
    Ha az e-autóikkal se tudnak fordítani, végük van, sztem. ez nem kifejezetten a vírus miatt alakul így.

  43. Csehországban teljesen elszakadt a gyeplő, de a csehek teljesen fegyelmezetlenek. Egy állami felmérés szerint minden negyedik cseh károsnak, vagy hatástalannak tartja a maszkot. 21.-től már az autóban is kötelező a maszkviselet, ennek ellenére Babiš nyilvánosan siránkozik, hogy ő már nem tud mit csinálni, ha az emberek nem fegyelmezettek. Az utolsó héten emelkedett napi 150 fölé a halottak száma. Közben Jaroslav Flegr neves cseh virológus már a harmadik hullámmal és a halottak számának exponenciális emelkedésével riogat, egy hónap múlva napi 1000 halottat jósol, ami az utolsó időszak görbéjét nézve hihető próféciának tűnik.

    Én meg itt a magányomban azon röhögök, hogy processzor meg rakéta meg holdraszállás ide vagy oda, egy nyomorult vírus lassan taccsra teszi az egész bagázst, amit emberiségnek neveznek. És az egésznek az az oka, hogy hülyébbek vagyunk, mint az a szegény vírus: mindent elbasztunk, ami nehezíti egy vírus terjedését: nincsenek már falusi kisiskolák, nagy hodályokba tereljük a kölköket minden szinten, multikban lehet bevásárolni és megfertőződni óccsóé, a szlovák borászatok pénzért rinyálnak a kormánynál, mert nincs aki leszedje a szőlőt, meg nincs, aki megigya a bort, a szövetkezeteket felszámoltuk, a járási kórházakban most rendezik be a fertőző osztályokat, de orvos nincs nagyon hozzá, mert kimentek sok pénzért dolgozni a FEJLETT nyugatra, ezért behívjuk az ápoló tanulókat, medikusokat kötelességből, ingyé… és sorolhatnám.

    És van olyan gyanúm, hogy ez csak a bemelegítés…

    FG, 39: a pestisben tényleg sokan meghaltak, de tudatlanok voltak. A háborúnak van valamilyen eredménye és elkerülhető. Mi ismerjük a vírust, tudjuk, hogyan lehet megelőzni a megfertőződést, és az országos főorvos asszonyotok a WHO félreértett közleményei alapján hülyeségeket beszél! Csoda, hogy lüke politikusok kezdenek el kotyogni? Normális parasztész elfogyott?

    H.Cs.: Egyik pajtásom Németországban szed szét autóipari présgépeket, csomagolja be, és küldi őket Kínába. Két éve. Eleinte hárman, az utóbbi évben 27 emberrel járnak ki. Hasonló brigádból, mint az övék – ott ahol dolgoznak – van vagy húsz. Szerintem kiszervezik a gyártást, mert nem akarnak tönkremenni.

  44. 42. Horváth Csongor

    „Eképesztő, hogy sokan milyen könnyen lemondtok emberéletekről!”

    Az itteni posztokat olvasva nekem éppen nem ez jön le, sőt.

    Tény viszont:

    1) Adott személyt leginkább önmaga tud megvédeni. Nem a kormány, nem a másik ember, nem a külföldi segítség, nem az orvos: saját maga. Magyarországon ugyanúgy, mint külföldön. Maszkviselés, tömeg kerülése, ismeretlenekkel közvetlen kontakt kerülése, hazaérkezés után kézmosás, mások által is megfogható cuccok fertőtlenítése stb.

    1a) Matek professzorunk mondta anno: „Minden vizsgaidőszakban megbuknak néhányan. Van, hogy többen, van, hogy kevesebben, de minden vizsgaidőszakban kihullanak páran. Arra figyelj, hogy ne TE legyél az.” Ennek az analógiájára mindenki figyeljen magára.

    2) Ha valaki (másik személy) nem figyel magára, akkor arra érdemes figyelni, hogy az ő hülyesége csak az ő hülyesége maradjon. Példa: redőnyszerelők jöttek néhány hete, és mielőtt a házba léptek volna, a kezükbe nyomtam a maszkot (amit én vettem), hogy vegyék fel. Morogtak, de felvették, és utána is végig morogtak, hogy fulladnak, mert az asztmájuk, meg egyébként is hülyeség… amire a reagálásom az volt, hogy megértem, ha emiatt nem vállalják, de nálunk csak maszkban szerelnek; főleg úgy, hogy naponta 3-5 helyet járnak végig több településen, azaz ideális vírushordozók – egyébként ameddig szerelnek, én is maszkot fogok viselni. Ha elmentek volna, kerestem volna másokat. Velük kapcsolatban ennyit tudtam tenni; felnőtt embert nem lehet megváltoztatni. Ha máshol nem visel maszkot és megfertőződik, sajnálni fogom, de …

    3) Ha valaki érintett lesz, az tragédia (is lehet) számára és a családja számára, de a társadalom nem fogja megérezni adott személy elmúlását. „A pótolhatatlan emberek a Fiumei úti sírkertben vannak.” – szerintem több, mint fél évszázados mondás. Nyaranta majd’ minden munkavállaló elmegy egy-két hét szabadságra (=kiesik a munkából), mégis működik az ország. Nyilván az ideális az lenne, ha senki sem halna meg, sem COVID, sem más miatt, de azon túl, hogy megvéded önmagad és a családodat (akikre hatással tudsz lenni), túl sok lehetőséged nincsen.

    4) Akinek nem szimpatikus az éppen regnáló vezetés (EU, országos, helyi stb. szinteken), az morogni fog, a tényektől és az ésszerűségtől függetlenül. Tavasszal a településen, ahol lakom, „bejárási tilalom” volt, mert a jogszabályok akkor lehetőséget adtak arra, hogy a polgi csak a helyi lakosoknak engedélyezze a településre lépést hétvégenként. A (helyben lakó!!!) ellenzékiek morogtak, hogy a mellettünk levő erdő mindenkié, hadd kiránduljon bárki, aki jön. Most nincs „bejárási tilalom”, most meg azért morognak, hogy nincsenek korlátozások (=nincs OV-n meg a nemfideszes polgin füstszűrős sapka).

  45. 45: Fg.:
    – „Adott személyt leginkább önmaga tud megvédeni. Nem a kormány, nem a másik ember, nem a külföldi segítség, nem az orvos”
    – „Van, hogy többen, van, hogy kevesebben, de minden vizsgaidőszakban kihullanak páran. Arra figyelj, hogy ne TE legyél az.” Ennek az analógiájára mindenki figyeljen magára.”
    – „de a társadalom nem fogja megérezni adott személy elmúlását. “A pótolhatatlan emberek a Fiumei úti sírkertben vannak.”

    Köszönöm szépen! Ebben tökéletesen összefoglaltad azt a mentalitást, amiről a 42-ben írtam. Érdemes a fenti beidézett pár sort így újra elolvasni. Neked, magadnak, magadat, önmagad, segítségre ne számíts (ez nem is fontos?)…

    A 4. pontban egyetértünk. De azért csak odaszúrtad a végére:
    „=nincs OV-n meg a nemfideszes polgin füstszűrős sapka”
    – Ez lenne a lényeg? 🙂

  46. 46. Horváth Csongor

    Ez örökös vita az egyén és a társadalom felelősségéről.

    Hasonló volt a devizahitelek esetében is: egyesek felelőtlen döntést hoznak, utána meg mástól várják a megmentést, és ha nem úgy, akkor, olyan mértékben jön, ahogyan az szerintük kellene, akkor mindenki hibás, csak ők nem.

    Amit hiányolsz (egymás segítése, betegek gyógyítása) az szerintem természetes, arról nem írtam. Kórház adott, az idősek, szomszédok helyetti bevásárlás stb. ahol működik, az jó, de ezt mindenki maga tudja, esetében mennyire lehetséges, az nem lehet általános.

    Minden külső segítség mellé ismét hangsúlyozom az adott személyek felelősségét: amit lehet, oldjanak meg maguk, lehetőleg megelőzéssel.

    Másik alapelv (szerintem), hogy azt lehet segíteni, aki arra nyitott és önmaga is hozzáteszi a segítséghez a csak általa hozzátehetőket.

  47. 46. Horváth Csongor

    Te mentalitást említesz, azonban 45.-ben Fehérlábú gólya tényekről írt, és bárki, akinek a lába valamennyire még érinti a realitások talaját, az elismeri, hogy ezek valóban tények. Nem tapsikálunk örömünkben, de akkor is szembe kell néznünk ezekkel. Az élet nem habostorta, és nem is kívánságműsor. Ez a blog elejétől fogva erről szól. A te hozzászólásaidból pedig sugárzik, hogy te nem akarod tudomásul venni, hogy a jóléti társadalmaknak világszerte befellegzett.

  48. Csongor, a túldimenzionálást és a bagatellizálást is el kellene kerülni. Itt egyelőre nem látható kiugrás a magyarországi halottak számában a korábbi évekhez viszonyítva, sőt csökkenés van. Egy hónap múlva gondolom ez is változni fog:

    https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps/

    A KSH alapján meg 2019 I-III negyedév 97.742 halott, 2020 I-III negyedév: 94.494 halott.

    Itt is az utolsó negyedévben várható a COVID miatti változás.

    https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh001.html

    Egyébként a napi átlagos halálozás száma Magyarországon 350 fő körül van.

  49. Tök mindegy, hogy én lemondok-e valakinek az életéről vagy nem. Attól nem fog sem meghalni, sem életben maradni.

  50. proton

    A mentalitásból lesznek a tények.
    Ez a társadalom, emberiség azért megy a kukába, mert mindenki örökösen a tényekhez alkalmazkodva alakítja a dolgokat.
    Ezért fokozódik az örökös versenyhelyzet, mivel mindenki a tényeket veszi alapul.

    Ezért csesztük szét a bolygót is többek közt.
    Ez nem liberális ájvékolás, hanem a racionalitás talaján 100%-osan állva is beláthatjuk -ennyi idő és tapasztalat távlatából-, hogy mi az ami működhet és mi az ami biztosan nem. Ugyanis a sok elbeszélés mellett csak ez számít. Evolúciós ösztöntörekvéseinket tudatunk(mint magasabbrendű) segítségével kell meghaladni.
    Aki azt mondja lehetetlen, az mondja el legyen kedves, hogy mi a fészkes fene a tudat!

    Lehet a „földön állni” páros lábbal, stabilan, de magasabb rendű eszmények nélkül, az erőforrások fogyása és a környezeti feltételek romlása esetén a ” két lábbal a földön” mentalitás egyre nagyobb bunkót kell, hogy eredményezzen, és azt használni is kell majd.

    Horváth Csongor ugyanakkor megtartja magát a reménytelen vágyakozás kategóriájában látszólag, beletörődésnek is hívják. Ez sokunkat érint, ugyanis jelenlegi természettudományos ismereteink erre a hozzáállásra predesztinálnak minket.

    A kiút idő hiányában , és de! leginkább gondolkodásunk dogmatikus mikéntje miatt egyre távolodik, vagy már rég el is hagytuk a belépési pontot egy másik valóságba.

    dajtás, Loránd sokat mesélt erről, de ezekre mindig az volt az ‘érdemi ‘ válasz érkezett, hogy bakfitty, meg Egely kinyalhatja. Pedig ez egy tökéletes példázata azon hozzáállásunknak mely
    kudarcunkért is felelős.

    Én egyre jobban az egyéni megváltást és a következő világkorszak emberi attitűdje felé történő erkölcsi elmozdulást tartom még, de! megvalósíthatónak, pont az előbb felsoroltak miatt.
    Aki nem tesz ezügyben, majd fog a körülmények hatására.
    Ha akkor sem, akkor ő a győztes ősember, az ocsú kategóriájába fog kerülni.

  51. 49 Ábel

    „Tök mindegy, hogy én lemondok-e valakinek az életéről vagy nem.”

    Egyre zavarodottabban beszélsz.
    Úgy gondolod, hogy lemondhatsz mások életéről, vagyis rendelkezhetsz velük?
    Istennek érzed magad? Hívjak orvost?
    Olvasd vissza a hozzászólásaidat néhány hónapra. Egyre jobban kevered a valóságot az álmaiddal.

    Más:
    Én nem szóltam, és így már késő:
    https://telex.hu/belfold/2020/10/27/influenzaoltas-haziorvos-mennyiseg-3fluart-vaxigrip-sanofi
    „Várólistás lett a kormány által reklámozott ingyenes influenzaoltás”
    „A kormány szerint tudnak venni és gyártani is plusz vakcinát, a Sanofi viszont a Telexszel azt közölte: ők már nem fognak újabb készleteket szállítani a saját négykomponensű oltásukból. ”
    Lekéstétek?

  52. 51: Pont fordítva, te beszélsz zavarodottan. Illetve összekavarod, hogy miket írtunk, és az ellenkezőjére fordítod.

    Csongor a szemünkre vetette, hogy lemondunk emberéletkről. Erre írom, hogy az, hogy én mennyire törődök bele, hogy az emberek meghalnak, semmi hatással nincs arra, hogy meghalnak-e.

    Ha orvos lennék, vagy miniszterelnök, valószínűleg lenne, de mindkettőtől igen távol vagyok, a társadalom 98%-ához hasonlóan.

  53. 52 Ábel

    Lássuk, írod:
    http://www.antalffy-tibor.hu/3347-en-szoltam#comment-267014

    „Tegyük fel, hogy a modell nagyjából bejön, és…”
    Ez így feltételes mód, Te találtad ki.

    A következő bekezdésben más tényként, valóságként beszélsz a kitalációdról:
    „Leáll ettől a gazdaság és az élet? Nem.”
    Ez nem feltételes mondat!

    Balázs-t sikeresen meg is zavartad ezzel.
    http://www.antalffy-tibor.hu/3347-en-szoltam#comment-267035
    „Ábel
    Én nem tudom, hogy honnan veszitek azt, hogy ez a gazdaság simán kibírja ezt a fülest? ”

    Biztos lehetsz benne, Én ÉRTELEK téged!

  54. 53: n/a mondd csak, tisztában vagy a logikus gondolkodás elemeivel? Jártál valaha valami egyetemre, ahol tanítottak például matematikát vagy filozófiát?

    Például a matematikában jellemző, hogy feltesszük egy állításról hogy igaz, majd levezetjük, hogy mi minden következne ebből.

    Itt például azt tettem föl, hogy a posztban leírt szimuláció nagyjából pontos, és a számok bejönnek majd. Vagyis egyáltalán nem én találtam ki, hanem egy levezetés erejéig elfogadtam pont azt, amit Tibor bá írt.

    Aztán arra jutottam, hogy ha meg is halnak sokan, az élet nem áll meg.

    A gazdasággal kapcsolatos feltételezésem talán nem volt elég egyértelmű. Nem azt mondom, hogy nem lesz visszaesés, recesszió, szegényedés: ezek már most is megjelentek, és nyilván súlyosbodni fognak. Azt állítom csak, hogy a gazdaság nem fog megszűnni, összeomlani.

  55. 42. Horváth Csongor,

    „A covid halottak számát kormányzati utasításra nem a valós eredmények alapján adják meg. ”

    A kórházak adatot csak a kormányhivatalokkal közölhetnek, a kormányhivataloknak pedig újabban meg van tiltva, hogy az adatokat kiadják bárkinek, beleértve az érintett önkormányzatot is. Még a karanténba kerültekről, kilétükről és számukról sem tudhatnak semmit a helyi önkormányzatok sem.

    Így aztán a kormány olyan számokat mond, amilyeneket akar.

    Szerintem érdemes a cseh számokat figyelni. Kb. ugyanakkora lakosság, ott is fegyelmezetlenség, csak kb. 3-szor annyit tesztelnek és nem egy notórius politikai kalandor, beteges hazudozó a miniszterelnökük és jobban lehet bízni így a számaikban.
    Az ő számaik közelebb állhatnak a magyar valósághoz, mint amit a magyar kormány bevall.

  56. A Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME), a világ vezető járványmodellezői október elején elég baljóslatú képet festettek a magyarországi járványhelyzet várható alakulásáról. Az elmúlt időszak fertőzési és halálozási adatai a valóságban még rosszabb állapotot mutatnak: kétszer többen haltak meg az elmúlt napokban, mint azt a legrosszabb forgatókönyv alapján várták. Pedig az alap felállás sem volt megnyugtató: a november végére várt járványcsúcson napi 220-at vártak.

    Koronavírus: a legrosszabb forgatókönyvnél is súlyosabb a magyar járványhelyzet
    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/koronavirus-jarvany-magyarorszag-elorejelzes-halalozas-statisztika.716417.html

  57. 56 Python

    „A Washingtoni Egyetemen működő Egészségmérési és -értékelési Intézet (IHME),…”
    Talán az időjárási frontok miatt vagy figyelmetlen?
    Az idézett cikk ennek a posztnak a viszhangja. Talán innen vették a gondolatot…

  58. 57: n/a

    A magyar média kb. 3-4 hete felfedezte magának az IHME ránk vonatkozó modelljét.
    https://covid19.healthdata.org/hungary?view=total-deaths&tab=trend

    Október 22 -én frissítették, ez 5 nap késéssel realizálódott egy hazai cikk keretében magyar nyelven. Szóval nem vagyok figyelmetlen, én személy szerint március-április fordulója óta nézem a hazánkra vonatkozóan kb. 5-8 naponta frissülő modell valószínűségi görbéit ábrázoló grafikonokat. De egyszerűbb a nem hozzáértők számára egy cikket posztolni, mint grafikonokat. Egyébként az IHME matematikai modelljének az eredményei szignifikánsan nem térnek el a szegedi matematikus csapat modelljének az eredményeitől. Persze vannak eltérések, de elég pontos az amerikai modell is, főleg hogy a nemzetközi egészégügyi szervezeteknek kiküldött részletes hazai adatokból töltik fel, ami még mindig több mint amit idehaza nyilvánosan elérhető. Csak ez publikus, míg a hazai modell, és úgy általában a járványügyi dolgok nem transzparensek, csak az nyilvános amit mi Ceciliánk kienged az OT napi tájékoztatójának keretében. Persze ennél sokkal több és részletesebb bontású statisztikai adat áll rendelkezésre belső felhasználásra. Viszont nem hozzáférhetőek a számunkra, de itt ez az eléggé pontos és nyilvános modell a maga eredményeivel a szélesebb társadalmi körök és az érdeklődő laikusok számára.

    Tibor bátyám meg szintúgy figyeli a modell eredményeit ahogy sejtem. 😉

  59. 48: proton:
    „A te hozzászólásaidból pedig sugárzik, hogy te nem akarod tudomásul venni, hogy a jóléti társadalmaknak világszerte befellegzett.”
    – Ezen de jót derültem! 🙂
    Köszönöm!

  60. 55. Gyarmathy: Mindenki kísérletezik. Babiš cseh miniszterelnök is kísérletezett, a szlovák bohóc is kísérletezik, és Viktorunk is.

    Szerintem Viktor a pánik megelőzésére játszik és húzza az időt amennyire lehet. Ahogy elnézem, lehet, hogy neki van igaza. Szlovákiában óriási kísérletezés folyik szabadrablással és egyre nagyobb káosszal (50 millió ojró állami pénzért vett saját szakállra a miniszterelnök egy kétes értékű és hatású tesztcsomagot), szemtelen hazudozással és egyelőre enyhe terrorral vegyítve (akinek nincs kétes állami tesztje, nem mehet munkába, kijárási tilalom, stb). A helyzetről mindig Tibor bá valamelyik posztja jut eszembe a zsidókról: akkor se hitte senki, hogy azt meg lehet csinálni.

    Szerintem Viktorunk teszi, amit lehet: magyar gyártású Remdevisir, egyebek, elkülönítő app, büntetések, de csak azoknak, akik érintettek. Aztán meglátjuk, ki nevet a végén. Innét kintről úgy látni, Magyarország nagy része kicsit beleszokott a gondoskodó állam érzetébe és az emberek nagy része mindent felülről vár közben nagyokat méltatlankodva. Próbáljátok meg belelélni magatokat abba a helyzetbe, amikor már az is jó, hogyha leszarnak.

    Intermezzó: Tegnap este kivonultak a szlovák járási rendőrök a temetőbe, és mindenkit, akit ott találtak, megbüntettek 600 euróra. A kijárási tilalom nevében.

  61. 58 Python

    Ez már jobb. Gondolkodsz, és ezt ki is adod magadból.

    Te idézted be:
    „…november végére várt járványcsúcson napi 220-at vártak.”

    Te érted ezt a mondatot?

  62. 60: Infos:
    Járványügyi védekezést nem lehet egyénileg eszközölni! (ezt amúgy mindenkinek üzenem!)

    A Remdevisir legjobb tudomásom szerint nem hozza a hozzá fűzött reményeket, tehát semmivel sem jobb próbálkozás, mint a többi…

    A leszarásnak és a kivárásnak minden nap egyre több halott az eredménye. Ez elfogadhatatlan, mert ezek az emberek feleslegesen vesznek oda! S egyre többen lesznek ám! Hiába tűnik úgy, hogy a filozófia, a politika, vagy a gazdaságtudomány érvei felülírnak mindent, valójában a természettudományos törvényszerűségek komoly leckét fognak adni azoknak, akik ostobák és nem értik, mert nem tanulták meg az alapvető törvényszerűségeket. Ki kell próbálni… Hajrá Mo.! És ezt most nem politikai felhangnak írom.

  63. 61: Halottat vártak…, akart az lenni, csak hát így sikerült a cikk megírása. És online -ban nem nagyon néznek rá a webfelületre kikerült cikkekre ha az előzetes korrektúrán, és a főszerkesztőn, napi szerkesztőn is így ment át.

  64. 62: Csongor, persze hogy nem hozza, hisz a tavasz óta tudjuk, hogy csak akkor hatékony, ha a fertőzés utáni napokban adják, amkor még tünetmentes, vagy enyhe tünetes állapotban van a beteg. Azaz nagyjából úgy, ahogy Trampli elnök úr is kapta a többi koktéllal együtt. Viszont a Gilead terméke baromi drága ezen a hazai gyártás sem fog segíteni, mert a licensz és szabadalmi díjat ugyan úgy fizetni kell utána, ezért a kórházakban a komolyabb eseteknél alkalmazták eddig ott ahol rendelkezésre állt, akkor meg már közel sem olyan hatékony a Remdesivir mint a betegség elején. A WHO is pont ezt vizsgálta, hogy súlyos eseteknél mit érhet a Remdesivir és kiderült, hogy akkor már nem sokat. Szóval ha van pozitív teszted akkor kb. egyből adni kellene akár tünetmentes állapotban is!

  65. 62. H.Cs.: Nem azt mondtam, hogy Viktor leszarja. Egyelőre úgy nézem, kezeli a helyzetet. Próbálkozik. Igyekszik. Csehországban, ahol az egészségügy egész jól áll, a helyzet aggasztóan tragikus.

    Aszondod: „A leszarásnak és a kivárásnak minden nap egyre több halott az eredménye. Ez elfogadhatatlan, mert ezek az emberek feleslegesen vesznek oda! ”

    Noss. Induljunk ki a tényekből: van egy ravasz, gyógyíthatatlan vírusos fertőzésed, amire nincs, vagy csak differenciált gyógyszer létezik, korlátozott az eszköztárad, és fegyelmezetlenek a társadalom tagjai. Kitör a pánik (ha tudod, mivel jár a pánik egy társadalomban). Mit teszel?

  66. 65: Infos:
    Van egy óriási bökkenő!
    A járványügyi védekezésben nagyon fontos a kezdeti megfogása a kórokozó szabad terjedésének. Tavasszal ez a lépés meghozta a sikert. A nyár végi hezitálás és a nép szavára alapozott lazítások ellenben kihúzták a lábunk alól a talajt. Itt a felelősség, hiszen ezek tudományos tények, és itt jön az is, hogy most már tényleg mindegy is, mit tennénk. De nehogy már felmentsem ezt a szarházit, és azt a sok barmot, akiknek köszönhetően ez a helyzet kialakult és a B forgatókönyv fut mindannyiunknak, függetlenül attól hogyan gondolkodtunk!

    A pánik jönni fog! Azért, mert nem mindenki harmincas fiatal (tiszt.kiv.), aki természetszerűen és félvállról veszi, ha párezren meghalnak körülötte, hiszen egyszer úgyis mindenki meghal! 🙂

  67. 63 Python

    Egy hanyagul megírt cikket tettek ki a netre, Te pedig ezt a hanyag munkát akartad megosztani velünk.
    Igazán elolvashattad volna, és megpróbálhattad volna értelmezni.
    …és még a nevem sem írtad ki. Az a három karakter nem fért bele az idődbe?

    Hasznos információkat keresek, de itt mostanában zagyvaság terem.

  68. 50. Balázs

    Az általad leírtak megint az egyén és a társadalom lehetőségét és felelősségét feszegetik.

    62. Horváth Csongor

    „Járványügyi védekezést nem lehet egyénileg eszközölni! (ezt amúgy mindenkinek üzenem!)”

    Ahogyan látom, ha mindenki megteszi, amit ő saját maga tenni tud ésszerű keretek között, akkor előrébb vagyunk minden tekintetben – nem, csak a klímavédelemben, vagy a vírus elleni védekezésben, hanem szinte mindenben.

    Hatalmas hibának tartom, ha a kormányra, polgármesterre, más országokra, bármilyen szervezetekre mutogatunk, illetve tőlük várunk ezt-azt, miközben még saját magunk is tudnánk tenni a haladás érdekében.

    Néhány példa:

    Nincs befolyásom rá, hogy a többiek viselnek-e maszkot vagy sem, én viszont megtehetem, és viselek is; sőt ha „megrendelőként” szolgáltatást rendelek, attól veszem igénybe, aki maszkot visel (korábbi példám a redőnyszerelővel).
    Nincs befolyásom rá, hogy a többiek mennek-e tömegrendezvényre, én viszont dönthetek úgy, hogy nem, sőt kerülöm a kapcsolatot olyanokkal, akik tömegrendezvényen voltak.
    Nincs befolyásom rá, ki és milyen gépkocsit gyárt, vásárol; én viszont megtehettem, hogy olyat választok, amelyet elektromosan is lehet hajtani.
    Nincs befolyásom rá, ki és hogyan tölti az elektromosan használható gépjárművét (szén- vagy vízerőműben előállított árammal, atomerőműben fejlesztettel stb.), de én magam megtehettem, hogy napelemeket telepíttetem és az ott fejlesztett áramot csorgatom a gépkocsiba (nyilván csúsztatás, mert ha nappal mozgok, éjjel van a töltőn, azaz nappal betáplátok, este meg visszaveszem).
    Nincs rá befolyásom, hogy ki és milyen, hol készített, gyártott, termelt terméket vásárol, én viszont úgy döntöttem, hogy ha lehetséges, hazai kistermelőtől származó terméket veszek, ráadásul azon a környéken, ahonnan a bevételem származik, így valamennyit visszacsorgatok oda, ahonnan nekem is jön.
    Nincs rá befolyásom, kinek és mennyi a túlfogyasztása, én viszont dönthetek úgy (és meg is tettem), hogy azt vásárolom meg, ami szükséges; tartós fogyasztási cikknél pedig a tartós és javítható termékeket preferálom.

    A világ összes problémáján aggódás helyett tehát az azonnali, számomra látható, ellenőrizhető eredményt adó irányba mozdultam; és hasonlóan: nem másra várok a cselekvéssel és nem mástól várom el a cselekvést, hanem én magam cselekszem, amint arra lehetőségem nyílik.

  69. 66: H.CS: Erre az jutott eszembe, hogy a csata után mindenki kapitány. De azért hozzáteszem, hogy láttad, hányan kerülték a tömeget, és hordtak maszkot? Mikor – asszem – szeptemberben lezárta Orbán a határt, mindenki fel volt háborodva…

    Amint látom, a zabszem már a fenekedben van. Amíg nem kell attól félned, hogy kötelezően megfertőznek kijárási tilalom alatt egy kétes mondvacsinált teszttel, és van módod arra, hogy kikerüld a járványt, vagy legalább védekezz, szóval addig, amíg módodban van neked is tenni ellene, addig ott van, hogy tehetsz valamit. Ha a hatalom fog tenni, az hétszentség, hogy senkinek nem fog tetszeni…

    68. F.G.: Igen. Ez számomra is egy végletesen elfogadható gondolkodás és hasonlóan cselekszem.

  70. 69: Fg.:
    Első két bekezdés ok., egyetértünk.

    A többit illetően, akkor süketelés helyett vállalsz önkéntes ápolói, esetleg pedagógus asszisztensi teendőket is? Mert aki itt dolgozik, azért teszi kénytelenül kockára az életét, mert jópár barom nyaralgatott a nyáron, mintha a vírus nem is létezne… Ebben a kormányzat bátorította és megerősítette őket.

    „A világ összes problémáján aggódás helyett tehát az azonnali, számomra látható, ellenőrizhető eredményt adó irányba mozdultam; és hasonlóan: nem másra várok a cselekvéssel és nem mástól várom el a cselekvést, hanem én magam cselekszem, amint arra lehetőségem nyílik.”
    – Egy Kennedy veszett el Benned. Gratulálok!
    Ha ez tényleg így működne, már nem lenne semmilyen probléma a világban…

    70: Infos:
    „Erre az jutott eszembe, hogy a csata után mindenki kapitány.”
    – Ha ezt pont nekem címezted, akkor elmehetsz ám a tudod hova!
    „Utólag okos kapitányok” inkább azok, akik most hozakodnak elő a maszkkal, mert elszabadult a pokol. Eddig hülyeség volt, meg félősek játékszere…

    —————————————————————-
    De még mindig van jócskán olyan is -minden tényadat és tapasztalat ellenére-, aki szerint ez a vírus nem is okoz akkora kalamajkát, nem is veszélyes!

    Pedig érnek a dolgok körülöttünk (rendkívüli mértékben korlátozódik az átlagember mozgástere), s majd kíváncsi vagyok, amikor a sok tökfej ráeszmél erre, vajon kit fog okolni érte? Van egy ötletem: Csak nem a vírust?!

  71. Egyébként, ahogy olavsom, mi történik Csehországban meg Szlovákiában, az a benyomásom, hogy most fog elválni a szar a májtól a felső vezetés köreiben. Babiš siránkozik, már nem irányít, Szlovákiában szintén a pánik és a szélhámoskodás jelei mutatkoznak a vezetésben, és ami a legfontosabb: most derül ki, ki a vezető. Kiderült, hogy se Babiš, se Matovič nem tud teljesíteni. Előbb-utóbb mennek a levesbe… Megvárjuk, mit tud Viktor. Én szorítok neki, mert nála csak nagyon rosszabb van jelenleg…

    Egyébként, ami Szerbiában történt, azt sose hittem volna, mikor elolvastam, azt hittem leesem a székről… Egységkormány alakul. Szerbiában! Aleksandar Vučić bölcs politikus. Oszd meg és uralkodj…

  72. A dolog ennél jóval bonyolultabb, vagy egyszerűbb.
    Pécsett van lóvé újabb stadionra.
    Direkt nem tesztelnek általánosan.
    Ha jobban belegondolsz, párak jólétéért feláldoznak milliókat. Csakhogy ez egy vírus, aminek nincs ismert ellenszere, ez nem a hadszintér, vagy a politikai csatározások miatt teremt egy rakás hullát, hanem csak úgy szimplán mint a pestis. A fertőződési és halálozási ráta már rég túllépte azt a volument amit kordában lehetne tartani. A vírus elszabadult. Lehet itt kemény tél, vagy enyhe ősz tök mindegy. Lehet itt Jézus újbóli visszajövetele, vagy isten alászállása a mennyből, akkor is több tízmillió ember fog meghalni az újtípusú koronavírusban. Maszkkal vagy anélkül, fertőtlenítve vagy annak hiányában. Nem számít.

  73. 71. Horváth Csongor

    „A többit illetően, akkor süketelés helyett vállalsz önkéntes ápolói, esetleg pedagógus asszisztensi teendőket is? ”

    Már megint (még mindig) ez a lekezelő stílus, meg a hozzáállás, hogy aki tőled eltérő véleményen van, az, hacsak nem oldja meg a világ összes problémáját (pontosabban amit te annak tartasz), akkor jó ember nem lehet.

    A hazai termelőtől vásárlást, a tartós és javítható termékek vásárlását, a bevételünk helyén vásárlást, a fosszilis tüzelőanyagok vásárlásának mellőzését részemről nem süketelésnek tartom, hanem tényleges és eredményes cselekvésnek.

    Ha szerinted ez süketelés, akkor te vagy az, aki támogatod a multis, túlfogyasztó, szennyező világgazdaságot a hipermarketben vásárolt primőr termékekkel, a külföldi tulajdonú boltokban elköltött pénzeddel, meg a CO2 termelő üzem- és tüzelőanyagok használatával. (Ha nem így van, akkor meg miért is süketelés?)

  74. 73: Dan:
    Ez így van!
    De látod, pl. Infos Orbánnak drukkol…
    Abszolút természetesnek veszi, hogy pl. Vucic ugyanez a karakter. Eszébe sem jut, hogy lehet másként is! Sajnos abban igaza van, hogy nem sok rátermettebb ember akadna. A lopásban egészen biztosan!

  75. 74: Fg.:
    „A hazai termelőtől vásárlást, a tartós és javítható termékek vásárlását, a bevételünk helyén vásárlást, a fosszilis tüzelőanyagok vásárlásának mellőzését részemről nem süketelésnek tartom, hanem tényleges és eredményes cselekvésnek.”
    – Ezekkel elkéstél úgy röpke 20 évet! Szeretném megjegyezni, hogy ezekben anno én konkrétan megcselekedtem, amit lehetett, társadalmi szerepvállalás terén is jeleskedtem, de a hozzád hasonló gondolkodásmódúak akkor azt mondták: „ráérünk még, ne ugrálj!”

    Most megint -részben jogosan- azt fogod hozzám vágni, hogy értelmetlenül támadlak és személyeskedek.
    Pedig egyszerűen csak arról van szó, hogy élettapasztalatból tudom, aki így gondolkodik, csak süketel. Nem XY lényeddel van bajom! Nem Téged támadlak, egyszerűen -korábbi tapasztalataimból okulva- lesöpröm a porondról az olyan butaságokat, amelyek nem a tényleges lehetőségeket és a legfontosabb cselekvési pályákat határozzák meg (nincs türelmem és nincs is időnk a máz meghallgatására)!

    Konkrétan most a járványügyi intézkedések vannak előtérben, amivel kapcsolatban te szemernyit sem tágítasz a Kormány intézkedéseinek helyeslésében és a felelősségük megítélésében.
    A helyi piacodnak meg úgyis az lesz a vége, hogy a kisemberek cserekereskedelme helyett egy helyi gazda előnyt élvez, aki (pályázatok, pozíciók és együttműködés) terén gyorsan összeszűri a levet a politikával, s a dolgozók szempontjából semmivel sem lesz jobb a helyzet, mint a multinál.
    Tényleg, akkor hol voltál, amikor mindenki a multiknál dolgozott? Valóban soha nem dolgoztál multinak, vagy multival?

  76. 74.re valami konkrétum a víruskezelésre esetleg? Mert igazából az most a fontos.

  77. 77: Dan:
    Vigyázz magadra! 🙂
    Most már többet nem lehet tenni…

    Ugyanez van a klímával is… A későn ébredők, most tetszelegnének, és nem értik meg, hogy az a vonat elment, s egészen más feladat vár ránk! Mire ráébrednek erre, már a 3., 4. lépésre kellene figyelni… Mindig arra gondolok, milyen lenne velük sakkozni, vagy bridgelni.? 🙂

    De persze én is kíváncsian várok ötleteket, amelyek itt még nem hangzottak el úgy 3 hónappal ezelőtt… Sajnos az időutazás nem opció!

  78. 78. H.Cs: Matovič jut eszembe rólad. Az nagyon jó kritikus volt, de mikor odakerült, a médiában kezeit tördelte, siránkozott, alibizott, suba alatt pedig elkezdett lopni.

    Kérdeztem valamit: Mit tennél Te? Egy árva szóval nem válaszoltál, csak azt közölted, hogy várod az ötleteket. Erre én azt mondom, na így könnyű… de ez valójában csak DUMA … Az elsők között voltam februárban, aki megmondta mit kell csinálni… Miközben csak magadra számíthatsz, Te még mindig Orbán sarát dagasztod, nem látva, hogy pont ez a célja. Na találd ki, hogy miért…

  79. „Hétfőn még Orbán Viktorral egyeztetett Vidnyánszky, akiről mostanra kiderült, hogy koronavírusos”

    https://hvg.hu/kultura/20201027_Hetfon_meg_egyeztetett_Orban_Viktorral_Vidnyanszky_akirol_mostanra_kiderult_hogy_koronavirusos

    Lehet Viktorunknak is futni kellene egy kört az intenzíven, hogy testközelből tapasztalja, miről is van szó. Az elhízott Vidnyánszky-nak erre elég jó esélye van, bár ő bizonyára a Magyarországon ma elérhető legjobb kezelést kapja.

    Viktorunkhoz visszatérve, sajnálja a pénzt plusz 10 ezer tesztre naponta. Mondjuk nem kevés az a napi 200-300 millió forint, havonta ez közel 10 milliárd is lenne.

    Hogy költene már ennyit életek megmentésére, mikor sokkal fontosabb dolgokra kell a pénz, mondjuk semjén vadászkiállítására 55 milliárd.

    A mérleg egyik serpenyőjében a semkereszténysemdemokrata semjén hobbija, a másikban kb. 2 millió teszt, amivel fertőzöttek ezreit vagy tízezreit lehetne korán felfedezni és idejében kezelni.(No meg a járványt fékezni).
    Melyik fontosabb? Na ugye…

    Igaz fehérlábú barátunk. Csak xólok, hogy a 21.század 20. évében, a wikileeks korában a trollok névsora könnyebben napvilágra kerülhet, mint anno a 3/3-asoké.

  80. 80. Gyarmathy: Ezért mondtam azt, hogy most fog elválni a sz@r a májtól. A szomszédom azt szokta mondani: Mindenkinek eljön az ideje!

    Asztmás koromból sejtem, hogy nagyon szar kék szájjal, fulladozva meghalni….

  81. 79. Infos,

    „Kérdeztem valamit: Mit tennél Te?”

    Bár nem engem kérdeztél, de válaszolok én is, ha nem baj.

    Mondjuk hogy orbán helyében mit lehetne tenni, ez nehéz kérdés. Egy hitelét vesztett autoriter vezető nem tudom mit tehetne.

    De például meg lehetne próbálni tanulni a járványt jól kezelő európai országoktól. Vannak ilyenek, ha nem is túl sokan.
    Sok tesztelés, iskolazárások, tömegrendezvények tiltása (mégha a meccsek oly kedvesek is a vezetőnek). Példamutatás (nem jachtozás Horvátországban és maszknélküli parolázás a kormánytagok részéről. Olyan képek kerültek ki az operatív törzs üléséről még pár hete is, hogy maszk nélkül, egymás mellett ülnek.
    A járványtagadó/relativizáló mozgalmak felszámolása és kemény büntetése és így tovább.

  82. Infos,

    Ülésezik az operett törzs augusztus végén:

    https://nepszava.hu/3089989_maszk-nelkul-egymastol-konyoktavolsagra-neztek-at-orbanek-a-jarvanyugyi-terveket-video

    Akkor még 132 fertőzöttet találtak az országban. Valahol ott kezdődött az, ahová mostanra jutottunk.

    Ezzel szemben a járványt jól kezelő normális országokban (főleg ázsiai országokról van szó) az összes vezető a járvány tavaszi kezdetétől fogva folyamatosan példamutatóan viselkedik.
    Meg is van az eredményük. Nézd meg a 126 milliós japán, az 51 milliós Dél Kórea vagy a 70 milliós Thaiföld számait.
    Szándékosan ezeket említem, mert ezek nem diktatúrák és rossz esélyekkel indultak.

  83. 82, Gyarmathy: Nem védem egyik politikust se, nemhogy félreért valaki, de: egyrészt egyensúlyoz egy csomó faktor között, politikusnak – nálam – azért nincs hitele, mert az a szakmája: politikus. Járványt kezelni meg szakember tud. A politikusoktól nem várható el példamutatás, mert külön világban élnek.

    Mindemellett egyetértek veled.

    „Olyan képek kerültek ki az operatív törzs üléséről még pár hete is, hogy maszk nélkül, egymás mellett ülnek.” – ez szimpla butaság, nemcsak a példamutatás miatt.

    „a járványt jól kezelő európai országoktól.” – melyik az?

  84. Horváth Csongor
    Hosszú hozzászólásaidat elolvasva látom már, hogy nem értetted meg azt, amit írtam, vagy pedig NEM AKARTAD megérteni. Nekem meg arra nincs türelmem, hogy magyarázzak az értetlenkedőknek (korábbi tapasztalataim eredményeként). Amúgy szeretnék én is jót nevetni rajtad, csak sajnos nem tudok… 🙁

  85. 84. Infos,

    Hát igen, nem sok van. Norvégia, Finnország, de akár Dánia, akiknek jók a számaik, meg azért van még néhány. Nem kéne megnézni, mit csinálnak jól?

    De mivel van sok rossz példa is, így Viktorunk tud mutogatni és takarózni velük. Sok környező ország rosszul áll, akkor a magyar kormány miért erőlködne (és költene túl sokat járványkezelésre és a gazdaságilag tönkrementek megsegítésére)?

    Az adatokat kicsit kozmetikázzák (majd), a propaganda gépezetet meg a trollsereget pedig csúcsra járatják, aztán majd csak lesz valami.

  86. A majd lesz valami nem opció.
    Sokaknak van tele a tökük a Fidesszel.
    Nagyon hamar átvált a felelötlenség anarchiába.

  87. 78-79 HCs és Infos

    a legegyszerübb dolgok a legnagyszerübbek és leghatásosabbak. A megfelelö idöben és megfelelö mértékben.
    És a jók is hibázhatnak. Tavasszal Szlovákia kezelte magasan a legjobban a helyzetet, legalábbis Európában biztosan, de ez a mostani tömeges tesztelés hülyeség. Minden normális, épeszü ember belátja, hogy a tömeges tesztelés csupán egy pillanatképet ad.
    A pillanatnyi helyzet pedig arról nrvezetes, hogy változik, ezért pillanatnyi. Ezt a változást pedig kétlem, hogy követni tudnák, mert a tapasztalat egyszerüen ezt mutatja, nemhogy befolyásolni, föleg nem kontrollálni.
    Például a határok nincsenek lezárva, és nem is ellenöriznek, holott a belsö szabad mozgás korlátozva van. Erre szokták azt mondani, hogy Nooormááális?
    Ami viszont a legérdekesebb, és ezért érdemes igazából figyelemmel kísérni ezt, az az, hogy kijárási tilalom van, és negatív teszthez kötik a szabad mozgás lehetöségét.

    Megismétlem: nem ahhoz, hogy valaki egészséges-e, betartja e a szabályokat ( maszk, stb. ), hanem a negatív teszt.

    Ezzel az elsö fecske megjelent. A tesztelés szabályai szerint egy viszonylag érdektelen, kis jelentöségü helyen, ám egy nagy jelentöségü övezetben.
    Tüntetések, vízágyúk (!), józan ész helyett ( gócpontok kontroll alatt tartása, ami mindig is jól müködött, ha jól csinálták ) kemény határozatok ( brutal force ), és a hab a tortán, ami menden szabadságszeretö ember rémálma: dokumentum a negativ tesztröl hogy kimozdulhass otthonról.

    Tudom, ez már összesküvéselmélet irányába ment el, de az arra érzékeny embereknek ( akik a látszólagos káoszban látják a rendet ) ez nagyon bántja a szemét. Mi történt, hogy legjobból egy csapásra a lehetö legrosszabb lett? Valaki nyugtasson már meg, hogy hipoizé vagyok 😉

  88. 79, 82:
    Infos:
    Ezeket mind tételesen leírtam augusztusban, fene tudja már melyik poszt alatt.
    Feltételezem, aki hozzászól, nem csak beugrik, hanem követi folyamatosan a véleménycserét. Így magyarázkodnom -úgy gondolom- nem szükséges. Tucatnyi esetben kardoskodtam az iskolák működtetésének átgondolása mellett, de a gazdaságot életben tartani kívánók rendre lehurrogtak…

    A járvány pillanatnyi állásában -megismétlem- nincs konkrét cselekvési lehetőség! A jelen helyzetből történő visszafogásához tényleg mindent le kellene állítani, még a tavaszinál is komolyabb korlátozások mellett (ahogyan a szomszédos országokban is látszik, rövidesen úgyis ugyanoda jutunk).

    Hasonlíthatsz bárkihez, egyfelől nem vagyok politikus, másfelől nem most kellene cselekvéssel előállni, mert azt legkésőbb két hónappal ezelőtt kellett volna megtenni, amikor is a hsz-ok java része nagyképűen a gazdaságról szólt, elbagatelizálva a vírusveszélyt. Ennek van itt az eredménye. Semmi mást nem várnék, mint ennek beismerését és a jövőben okosabb hozzáállást, véleményformálást. Valószínűleg álmokat kergetek!

    85: proton:
    48-ban írod:
    „Te mentalitást említesz, azonban 45.-ben Fehérlábú gólya tényekről írt, és bárki, akinek a lába valamennyire még érinti a realitások talaját, az elismeri, hogy ezek valóban tények. Nem tapsikálunk örömünkben, de akkor is szembe kell néznünk ezekkel.”
    – Sikeres egyéni járványügyi védekezést kívánok neked egy 10 milliós társadalom tagjaként, egy 7,5 milliárdos lélekszámú bolygón! 🙂
    Mert ugye az Fg-vel indult vita kiindulási pontja ez volt…

    „A te hozzászólásaidból pedig sugárzik, hogy te nem akarod tudomásul venni, hogy a jóléti társadalmaknak világszerte befellegzett.”
    – Persze, azért hirdetem 20 éve, hogy -Tiborbá szavaival élve- ” a jövőnk véget ért”!
    Akkoriban azért kaptam az idiótáktól, most pedig ezért. De sebaj, hiszen már akkor megbeszéltük, hogy így fog történni… Aki későn ébred, hiába akarja élvezni a reggeli napsütést.

    A jövőben ilyen jellegű hozzászólásaidat ignorálni fogom, ezért kár néha-néha hozzászólni. Ami az összeomlással kapcsolatos helyzetet és teendőket illeti, nincs vita köztünk, a vírushelyzet kezelése azonban nem tartozik ezen felkészülési lehetőségek közé.

  89. 89 – Horváth Csongor:
    Hadd tegyem hozzá a felháborodásodhoz, hogy átlagosan naponta kétszer még most is jön olyan hozzászólás, amiben sértő módon közlik velem, hogy hülye vagyok, mert promotálom ezt a kamu vírust. A napi 63 halott még nem térítette észhez a Curixféle gazdaságért aggódókat. Ezek azt hiszik, hogy halottakkal, betegekkel, tartósan megnyomorodottakkal is lehet termelni. Isten állatkertje hatalmas.

  90. Ezek a „tartósan megnyomorodottak” elég érdekes kattanás Tibor bá’-nál… Nyilván léteznek olyanok, akiknél tartós szövődmények jelentkeztek, de ennek tömegessége max. rémhírek terjesztésének megy el.
    A 63 halott meg csak egy szám, semmi több. Ma pl. 43.
    Igazán mókás, hogy a többször belinkelt KSH adatokat senki nem boncolgatja, miszerint „2020. január-szeptemberben 94 494-en haltak meg, 3248-cal kevesebben, mint az előző év azonos időszakában.” Van még a vírusnak teendője, hogy „beérjük” a 2019-es évet…

    A felosztó-kirovó nyugdíjrendszerben meg nem opció a „nem termelés”.
    Legalábbis én nem tudom, hogy azok a nyugdíjasok, akik teljes lezárást szorgalmaznak (annak ellenére, hogy ők maguk amúgy is egész nap otthon ülnek), mit szólnának hozzá, ha hirtelen bejelentenék, hogy mostantól nincs nyugdíj, mert a lezárások miatt senki nem dolgozik, így nem fizet nyugdíjjárulékot. Vagy csak az emberek 50%-a dolgozik és fizet járulékokat, úgyhogy 50%-kal csökkentett nyugdíjat tudunk fizetni, a többi tessenek kipótolni a megtakarításaikból.

    Egyetlen érdekes kérdés: ha szavazni lehetne a gazdaság lezárásáról és az lenne a feltétel, hogy amennyi munkahely megszűnik (SZHA, nyugdíjjárulék kiesik), automatikusan annyival csökkenne a folyósított nyugdíj, akkor hány olyan harcos nyugdíjas lenne, aki teljes lezárást követel? Szerintem gyorsan elfogynának…:)

  91. Volt egy poszt korábban, amiben az szerepelt, hogy a gyógyultak 80%-a tartós szívkárososást szenved. Ez, ha igaz, tényleg elég durva, de azért nem jelenti azt, hogy leáll a gazdaság. Egyrészt ott van a maradék 20%, másrészt a munkák egyre nagyobb részét vígan el lehet végezni beteg szívvel is.

    Például irodában billentyűzetet verni. Vagy akár traktort vezetni.

    Egy soktonnás kamionba vagy buszba mondjuk már nem mindegy, hogy ki ül. Ha el is tudja vezetni, egy hirtelen szívroham nem vicces a városban 50 km/h mellett vagy a pályán 120-al…

  92. 91: Berliner:
    3x fejtettem már ki erről álláspontomat.
    Nem volt arra sem reakció!
    Vagy olvasni nem tudtok, vagy a blog címének nem feleltek meg.

    Tiborbá:
    Tényleg hatalmas az Isten állatkertje…
    A 92-ben leírt baromságok minden mércét átlépnek.
    És jelenleg ilyen észkombájnok aratnak a Fidesz berkeiben is, mert az értelem rég elpártolt onnan… (Ezt nem személyesen Ábelnek célzom, hanem a 92-ben leírt okfejtésnek, már ne is haragudjon.)

  93. 93: Lehet, hogy pszichopata vagyok, mert nem különösebben érint meg a halál gondolata, és igyekszem tágabb perspektívából nézni a dolgokat. De mégis hol a hiba a gondolatmenetemben? Vagy akár Berlinerében?

    Nem háromszor, legalább háromszázszor fejtetted ki az álláspontodat, amire többen is ismételten reagáltunk. Az igaz, hogy a sok gondolatszál között biztos akadt olyan is, amire épp senki nem reagált. Ha szeretnéd, hogy pont arra is reagáljuk, amire épp most gondolsz, akkor kérlek, nevezd meg, melyik is az!

  94. 77. Dan

    „valami konkrétum a víruskezelésre esetleg? Mert igazából az most a fontos.”

    Mire vonatkozik a kérdésed?

    Nem keresem a vírus ellenszerét éjjel a konyhában nagyítóval gyógyfőzeteket meg köpetmintákat elemezve.

    Mit kellene tennem laikusként?

    Értem, hogy ebben az országban van tízmillió szakértő, aki ismeri a mindenből (is) kivezető utat, de hadd legyek az az őszinte kivétel, aki megmondja, hogy EBBEN én nem vagyok az.

    Ez ugyanaz a szereptévesztés lenne, mint sokaknál (elnézést, nem a személyednek szól, hanem ennek a megjegyzésednek).

    Nem értek hozzá, ezért nem osztom az észt, hogy mindenki másnak mit kellene tenni, ahogyan a liftszerelőnél sem okoskodom, hogy ne azt, hanem másik csavart, meg a fogorvosnak sem mondom, hogy ne azzal a fúróval, hanem… meg műtétnél sem okoskodtam az orvosnak, hogy másik szikével.

    Amit meg tudok tenni, azt teszem meg. Maszkot viselünk, megbízás annak, aki szintén maszkot visel, tömeg kerülése, másokkal kapcsolatot tartók kerülése, vitaminok, egészséges ételek, kétoldali idős szomszédok helyett vásárlás (ami nem nagy erőfeszítés, azt is beteszem a kosárba, ami Nekik kell aztán leteszem az ajtajuk elé…).

    Ez sem új gondolkodás, Samuelson a közgazdaságban már közel ötven éve publikálta a „Small is beautiful” elvét, könyvét; több vallás meg évezrede hirdeti ugyanezt, de a józan ész is ezt mondja.

    Korunk nagy gondolkodója 🙂 Hadházi László humorista 😉 mondta az egyik előadásában: „Kapálni tudsz? Akkor gyerüüünk!” azaz azt tedd, amit tudsz, azt viszont tedd meg, ne sopánkodj, hogy mások mit tesznek vagy nem tesznek.

    Mindig lehet mondani több tucat cselekvést, amit ha MÁS megtenne, akkor SZERINTÜNK jobb lenne a világ (de legalább NEKÜNK jobban tetsző), de nem a valóságot kellene hajlítanunk, hanem megtenni, amit tudunk.

  95. Itt páran nem ugyanabban a dimenzióban léteztek… Atyaég!

  96. „Miután több diák is igazoltan koronavírusos lett, és tanárokon is jelentkeztek a tünetek a felcsúti Letenyey Lajos középiskolában, ezért a Fejér Megyei Kormányhivatal egy múlt pénteki határozattal digitális tanrendre állította át az intézményt. ”

    És ennek az iskolának az épületében tartották meg egyetlen nappal a pénteki járványügyi intézkedés meghozatala után, október 10-én, szombaton a Magyarország étele 2020 szakácsversenyt és a hozzá kapcsolt I. Magyar Gasztronómia napja című rendezvényt.”

    Érdemes megnézni a fényképet és videót is, távolságtartás és maszkügyi szempontból.

    „A rendezvényre a határon túlról (Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Vajdaság) is jöttek csapatok. Ami a határzár miatt elég macerás lett volna, de a Külügyminisztérium külön engedélyével ezt is megoldották, nem is győztek hálálkodni a szervezők.”

    https://444.hu/2020/10/14/a-jarvany-miatt-hazakuldtek-a-diakokat-a-felcsuti-focistak-kozepiskolajabol-de-masnap-megrendeztek-egy-szakacsversenyt-az-epuletben

  97. 95. FG,

    Ő elég szakértő?

    „Falus Ferenc: Az iskolákat azonnal be kellene zárni! – a katasztrófa ott lóg a levegőben”

    „Azonnali és nagyon határozott intézkedéseket kell hozni, nem lehet rosszat lépni – sürgette a jelenleginél sokkal szigorúbb járványügyi intézkedések bevezetését Falus Ferenc, volt országos tiszti főorvos. Drámainak látja a hazai pandémiás helyzetet.”

    https://szeged.hu/hirek/37990/falus-ferenc-az-iskolakat-azonnal-be-kellene-zarni-a-katasztrofa-ott-log-a-levegoben

  98. 91 – Berliner:
    Olvasva a hozzászólásodat rendkivül nehéz nem közönségesnek lenni.
    Nagy marha az, akik úgy gondolja, ha 2019 januárjában 12.536 ember halt meg Magyarországon, akkor 2020 janujában is 12.536 embernek kell meghalni. És sok ilyen van. Megnézi, hogy az elmúlt évben az ötös lottónál melyik számot hányszor húzták ki, és azt játssza meg, amelyiket a legkevesebbszer. És csodálkozik, hogy nem nyer.

    Amit meg kellene az ilyen kamuj-virus hódolóknak érteni, az a következő: Svédországban ötezerrel több a halott, mint Norvégiába, és jobban visszaesett a gazdaság, mint a Norvégoknál. — Tegnap hozta le a magyar média (én már hetekkel ezelőtt megírtam) hogy Oxfordban kiderítették. Tíz gyógyultból nyolcnak nincs védettsége, a kettőé pedig 3-4 hónapon belül megszűnik. Nincs nyáj immunitás. Felesleges feláldozni az időseket. És, ami a legfelháborítóbb. EZ TUDHATÓ VOLT. Mert a megfázást is koronavírus okozza, és újra és újra meg lehet fázni. Nem leszel rá immunis.

    Nem hirdetem a gazdaság leállítását. De felháborít, hogy nincs megfelelő védekezés. Védekezéssel az élet nem olyan kényelmes, mint amilyen 2020 előtt volt, de ezt tudomásul kell venni. A digitális oktatás kényelmetlenebb, mint a hagyományos, de az iskolák, óvodák a járvány fenntartói. A gyereken semmi se látszik, de az egyik átadja a másiknak, aki hazaviszi. Ezt csak a hülye nem tudja ésszel felfogni. Orbán csak dumál, hogy védjük meg az időseket, de esze ágában sincs vásárlási idősávot biztosítani. Miért, a vásárlási idősáv gátolja a gazdaságot? Hülyeség.

    Az aktív dolgozóknak már többször elmondtam. A nyugdíj nem kesgyes ajándék. Az jár! Ha az állam elbaszta a befizeésemet, nem fektette be, elhasználta, neked csinált belőle stadiont, és most a jelenlegi befizetésekből fizet nekem, az nem az én hibám. Ha ez az aktívaknak nem tetszik, akkor szavazzák le ezt a kormányt.

    Vedd kegynek, hogy ezeket leírtam neked. Nem kötelező ide járni, ha sokat hözöngsz, simán kitiltalak.

  99. 95. Gyarmarty

    Országos szinten a járványkezelés egy komplex csomag. Ha mindenhonnan átvesznek egy-egy elemek, teljesen szétüthetnek vele bármilyen koncepciót.

    Példa: el akarsz jutni A-ból B-be, és van három GPS-ed. A három eszköz különbözőképpen tervezi, optimalizálja az utat. Ha indulsz a GPS-1 útvonalán, majd néhány km után váltasz a GPS-2 útvonalára, utána a GPS-3 útvonalára, könnyen lehet, jónéhány km-t megteszel, de nem a célhoz jutottál közelebb, csak az útvonalak között vándoroltál.

    Falus Ferencet 2010-ben a jelenlegi kormány mentette fel az ÁNTSZ vezetői székéből, majd 2014-en az Együtt-PM budapesti főpolgármester-jelöltje volt és komoly esély volt rá, hogy ő legyen az akkori egyesült ellenzék főpolgármester-jelöltje.

    A szaktudása ettől még meglehet, de a véleményének helyén kezeléséhez érdemes ezt a háttérinfot is tudni.

    A koronavírus túl komplex és túlzottan sok rejtett eleme lehet még a terjedésnek, károkozásának, hogy abszolút igazságokat mondhasson bárki is (bármely oldalról), kijelentve, hogy az az egyedüli üdvözítő megoldás, és minden más a nihilbe vezet.

  100. 100. Tibor bá’

    A vásárlási idősávval egyetértek, az kezelhető lenne a fiataloknak és időseknek egyaránt.

    Kérdés, hogy mennyi tényleges védelmet adna, hiszen a vírusok ott maradhatnának a megelőző vásárlóktól a levegőben, a megtapogatott árukon, a bevásárlókocsikon stb. Mindezektől függetlenül biztosan csökkentené az idősek kockázatát – s szerintem a fiatalokét is, mert ha egy idős szervezetben gyorsabban szaporodik a vírus, akkor abból a fiatalok is többet „kapnak vissza”.

    Mi tavasszal azt találtuk ki, hogy bevásárolunk a kétoldali idős szomszédaink helyett; illetve ritkábban, de akkor nagyobb mennyiségű árut veszünk.

  101. Ha ezek az állítások igazak:
    -Nem lehet mindenkit karanténba rakni.
    -Az élet és a termelés nem állhat meg.
    -Nincs nyájimmunitás.
    -Nincs igazán egyéni szerzett covid specifikus immunitás sem.
    -A jó karban lévő immunrendszer véd a betegségtől.
    Akkor vonja le mindenki a következtetést.

  102. 102 – F.g.
    Az idősek fegyelmezettek, és ha beteg lesz, nem megy még napokig vásárolni, hanem ágynak dől. A fiatalok egy része szarik mindenre. Az idősek között védett, mert az idős hordja maszkot, de ő fertőz, mert nem hordja.

  103. F.G.: Szlovákiában jelenleg az idősek 9 – 11ig mehetnek üzletbe, és négyzetméterre meg van adva, hányan mehetnek be. Az üzlet bejáratnánál fel van akasztva egy fólia kesztyű csomag, azt fel kell húznod (mindkét) kezedre, különben nem engednek be. Maszk nélkül se. És most nem azt akarom mondani ezzel, hogy a tótok okosak…

    88, Sleeper: Nem tudlak megnyugtatni. Mindamellett amit mondtál, olyan intézkedéseket hoznak, amiket rémálmaimban sem gondoltam volna… Pl.: rosszul vezetett betegdokumentációért a háziorvosnak kiszabhatnak 100 000 ojrós büntetést – erről tegnap nyújtottak be a parlamentbe javaslatot. Miközben általános orvoshiány van nálunk is és a háziorvosok majd meg szakadnak…

  104. 103: malleusorbis:
    „A jó karban lévő immunrendszer véd a betegségtől.”
    – Ez megtévesztő. Maximum védhet a betegségtől!
    Ha biztosan megvédene, hogyan betegedhettek meg az élsportolóink (feltételezem életkoruk és eü. állapotuk alapján egyáltalán nem tartoztak a kockázatos csoportokba)?

    106: Infos:
    „És most nem azt akarom mondani ezzel, hogy a tótok okosak…”
    – Nem hát, bezzeg a magyarok! Itt aztán van ész…
    Késő bánat mindkét esetben, de ők legalább megértették, hogy a lazítás áldozattal és később még több megszorítással jár. Honi vizeken még tanulni szeretnénk, lesz is rá lehetőség.

  105. Gólya láb a konkrét kérdés az volt hogy a mindenkori kormány milyen komolyan vehető intézkedést vet be az állampolgárai védelmében. Az Újpest Fradi meccsen húszezren lehettek. A Barcelona Fradi meccsen egy lélek sem volt.

  106. Tehát, amíg nálunk az operatív törzs egy kormány által akkreditált kirakat, semmi mást nem tudnak, csak hogy hány ember szegte meg a karantén vagy maszkviselési szabályt, emiatt hány százezer forintot róttak ki bírságként, illetve az óvodás ne vigye a nyunyókáját magával jótanácsokon kívűl, jelenleg semmit nem tesz az, aki tehetne valamit rendeletben vagy bárhogyan. Ez nem víruskezelés. Népegészségügyi szempontból.

  107. 107. Horváth Csongor
    Az élsportolóknak sem feltétlen van optimumon az immunrendszerük (pl. túledzés, kimerültség). Mellesleg:Testnevelési Egyetem – 2020. május 20.
    „az élsportolók az egészségügyi dolgozók után a legveszélyeztetettebb társadalmi csoport Magyarországon, és vélhetően világszerte is.”
    „Általánosan kijelenthető, hogy az élsportolók viszonylag tünetmentesen jutnak túl a fertőzésen”
    https://tf.hu/hirek/3843-koronavirus-kutatas-az-elsportolok-kiemelten-veszelyeztetettek
    Valamint azt írtam „véd” nem azt, hogy megvéd. A várvédőknek sem sikerül mindig megvédeni a várat, csak ha elég jók a védekezésben.
    De szerintem nem érdemes ezt tovább ragozni.

  108. 108. Dan

    Az intézkedéseket mindenki olvashatja, azokról felesleges itt, vagy máshol polemizálni.

    Szerintem minden tömegrendezvényt tiltani kellene: a meccseket, lakodalmakat, tüntetéseket, évzárókat, koncerteket.

    Amikor viszont ezt tette a kormány tavasszal, elég sok támadást kapott érte; szóval megértem, hogy fontolva intézkednek.

  109. 105. Tibor bá’

    Sajnos az idősek sem fegyelmezettebbek, mint a fiatalok, sőt…

    Egyik szomszédunkat (92 éves) rendszeresen látogatja egy olyan ismerőse, aki ügyfélkapcsolattartóként dolgozik és járja a partnereket. Maszk nélkül beszélgetnek órákat. Az idős redőnyszerelőre (60 körül lehetett) úgy kellett rátukmálnom a maszkot (a vele dolgozó fiára szintén). Villanyszerelőre (kb. 60 lehetett) szintén. A hétvégi piacon az idősebb eladók jellemzően nem viselték a maszkot, csak a fiatalok. Az ugyanott maszknélküli vásárlók többsége idős ember volt.

  110. 112 . F.g.:
    Tavasszal, amikor létezett az idősáv, többször voltunk bevásárolni. A tapasztalatom az volt, hogy mindenki, akivel találkoztunk kifogástalanul viselkedett.

  111. 111 re Soros ellen ment a plakátkampány. Az a…. Más felekezetü irányít mindenkit Európában meg mindenhol ellenünk nagy magyarok ellen…. (megjegyezném ma Orbán nem lenne miniszterelnök soros György nélkül)

    Tudod undorom van a képmutatásból. És majd azzal jössz hogy az a szarházi ellenzék… Csakhogy én jelenleg mindegyiket kitenném és felelősségre vonnám. Legyen egy tényleges fékező erő. A nép adta, a nép elveheti elven. Mert most csak röhög mindegyik azokon, akik megszavazták őket.

  112. Kezd nálatok komolyan elgurulni a gyógyszer, srácok. Nem kezdek el mindenkitől idézgetni, mert kb. az egész hozzászólásfolyamot beidézőjelezhetném.
    Ugyanazok a körök újra meg újra, egyre minősíthetetlenebb stílusban. Nézzük csak a kék szövegeket, ha már ki van emelve:

    ‘Ezek azt hiszik, hogy halottakkal, betegekkel, tartósan megnyomorodottakkal is lehet termelni. Isten állatkertje hatalmas.’
    Így van, elférsz benne például te is. Ezt SENKI nem hiszi, ellenben te folyamatosan mantrázod, minden egyéb információt kényelmesen ignorálsz.

    ‘Amit meg kellene az ilyen kamuj-virus hódolóknak érteni, az a következő: Svédországban ötezerrel több a halott, mint Norvégiába, és jobban visszaesett a gazdaság, mint a Norvégoknál. — Tegnap hozta le a magyar média (én már hetekkel ezelőtt megírtam) hogy Oxfordban kiderítették. Tíz gyógyultból nyolcnak nincs védettsége, a kettőé pedig 3-4 hónapon belül megszűnik. Nincs nyáj immunitás. Felesleges feláldozni az időseket. És, ami a legfelháborítóbb. EZ TUDHATÓ VOLT. Mert a megfázást is koronavírus okozza, és újra és újra meg lehet fázni. Nem leszel rá immunis.’
    És? Nátha-elkapod-meggyógyulsz-pont. Ugyanaz a történet itt is, amennyiben nem, Isten se segít rajtad, ha idegeskedsz, ha nem. Ezért nem értem, miért vár mindenki az oltásra, ki fogja magát évente 4x beoltatni az összes lehetséges törzsre? Ha csak 15 törzs lesz, máris járhatsz hetente oltatni magad.

    ‘A nyugdíj nem kesgyes ajándék. Az jár!’
    Nincs olyan, hogy JÁR, maximum a szánk. Tegye fel a kezét, aki elégedett az egészségügyi szolgáltatással, ami ugye alanyi jogon JÁR, hiszen horror pénzt húznak le miatta a fizetésünkből, ha igénybe vesszük, ha nem. Nem kell itt megállni, mehetünk szépen sorba, oktatás, bármilyen közintézmény szolgáltatási színvonala, utak állapota, stb. Úgyhogy ha nem lesz az államkasszába befolyó pénz, fejenállhatsz, senkit nem fog érdekelni, mi az ami szerinted neked JÁR.

    ‘Az idősek fegyelmezettek, és ha beteg lesz, nem megy még napokig vásárolni, hanem ágynak dől. A fiatalok egy része szarik mindenre. Az idősek között védett, mert az idős hordja maszkot, de ő fertőz, mert nem hordja.’
    Témánál vagyunk, a geci fiatalok az okai mindennek. Igen, mindenki direkt meg akar fertőzni mindenkit az örökség miatt. Nincs is ám olyan fiatal, aki maszkot hordana, meg olyan öreg sincs, aki nem hord. Olyan fiatal sincs, aki nem lapostévére meg drogosbulira vesz fel hitelt hetente, meg olyan se, akinek több JÁR egy bérelt szobakonyhánál 40 év meg három gyerek alatt, há’ nekem is az volt, meg sorba kellett állni a Trabantért, nehogymá’ Az ilyen magvas igazságok kiválóan alkalmasak értelmes diskurzus elindítására, és nem adnak semmilyen kórképet az elmeállapotról, lásd következő pont.

    ‘Védekezéssel az élet nem olyan kényelmes, mint amilyen 2020 előtt volt, de ezt tudomásul kell venni. A digitális oktatás kényelmetlenebb, mint a hagyományos, de az iskolák, óvodák a járvány fenntartói.’
    Nem, nem ‘KELL’. Meddig akarsz minket bezárni egy évig, öt? Legyen inkább tizenöt, kit érdekel ha felnő két teljes generációnyi pszichopata a szocializáció teljes hiányával, az a lényeg, hogy ettől ÉN megnyugszom, a többiek meg le vannak szarva. De azért én elvárom a szolidaritást, hiszen nekem az JÁR. Hát bocs, de nem jár. Zárkózzon be nyugodtan aki akar, de elvárni hogy mindenki be legyen zárva, és közben még tapsoljanak is hozzá, az körülbelül annyira reális elképzelés mint vidám integető arcokat keresni Auswitzban.

    Curix utolsó hozzászólása telitalálat volt, remélem sokan olvasták. Ne haragudj, de kezd elmenni az eszed, és ez azoknak akik sok éve olvasnak, egyre látványosabb. A többieknek meg lehet hogy hasznosabb lenne kiélvezni a jó időt, mint a halálozási statisztikát bújni óránként, meg tövig rágni az összes körmük.
    Nem kell kitiltani, többet nem írok, totálisan felesleges.

  113. https://korkep.sk/cikkek/belfold/2020/10/28/rendkivul-fajdalmas-procedura-egy-orvos-bemutatta-hogyan-kotik-lelegeztetogepre-a-beteget-video/

    „Fontos tudni – ez a videó végén hangzik el – hogy a procedúra alapvetően ellentétes az emberi anatómiával, ezért nem kis fájdalommal jár eljuttatni a tubust (a csövet) a szájon át a garaton és gégén keresztül a légcsőig. Ezért az intubálás során a beteget arányos mértékben altatják és fájdalomcsillapítót (akár izombénítót) kap. …..
    Aligha kétséges, hogy a videó elrettentésként szolgál. Jelenleg Szlovákiában 113-an vannak lélegeztetőgépen.”

    Valóban ijesztő, csak ilyenkor jön a szokásos, miért pont én kerülnék oda? Á, én biztos megúsznám egy kis köhögéssel.
    Lehet, csak az a baj, hogy ez utólag derül ki.

  114. 115.
    Szerintem neked mentek el otthonról. A korlátozó intézkedésekhez meg jobb ha hozzászoksz vagy minél hamarabb megbarátkozol velük, mert lehet szeretni vagy sem, úgyis jönnek. Csak a késlekedéssel sokkal tovább fognak tartani, miközben egy rakás ember feleslegesen meghal. De úgyis oda jutunk napok vagy hetek múlva, mint a franciák, olaszok, angolok, spanyolok stb.

    Dolgozni persze továbbra is járni kell, de a szabadidőt úgy kell eltölteni, hogy a társas összejöveteleknek, kocsmázásnak, welness hotelezésnek, szabad utazgatásnak és hasonlóknak egyelőre vége.
    Én sem szeretem ezt, de tudomásul veszem, hogy a világ megváltozott és egyelőre nem élhetünk úgy, mint eddig megszoktuk.

  115. 115. Pride : A tiéd a legjobb hozzászólás!
    Egy lehetséges mentsvár van: a saját immunrendszer. Ennek az erősítésére kellene koncentrálni. Ez a fene nagy tesztelés (és annak a költségei), az államok bedöntésére lesz jó. Még a leggazdagabb államok sem fogják bírni anyagilag, ezt a felfokozott tempót. A módos gazdák majd biztos adnak kölcsön az eladósodott államoknak!

  116. 118.
    A tesztelés aprópénz. De tekinthetjük egy új iparágnak is, ami számos embernek ad munkát.

    A tesztelés bakfitty, viszont a járvány gazdasági hatásai, a kieső iparágak, az már kemény dió.
    A Föld nevű bolygó viszont fellélegzik.

  117. 111: Fg.:
    „Amikor viszont ezt tette a kormány tavasszal, elég sok támadást kapott érte; szóval megértem, hogy fontolva intézkednek.”
    – Na itt a lényeg!! Végre beismered, amúgy is úgy vagy itt jelen, mintha Orbán személyes szócsöve lennél… És pont ez a lényeg, felelős abban, hogy a buta nép akaratára hagyatkozott, s ezzel sokak életét vette el FELESLEGESEN. Nem felmentés a felelősség alól, hogy a nép ostoba része mit akart, hisz ki hallott már olyan bölcs vezetőről, aki -ha ki is kéri a véleményeket-, a baromságot elfogadja és végre is hajtja?

    Mondd már ki végre, hogy nem helyesen gondolkodott és döntött. Kerülgeted itt a forró kását… Pedig leírtad:
    „Szerintem minden tömegrendezvényt tiltani kellene: a meccseket, lakodalmakat, tüntetéseket, évzárókat, koncerteket.”
    – Igen, ezt kellene tennie a Kormánynak!! Nem tudod Te, és nem tudom én megtiltani, pedig jól érzékeled, ez lenne a minimális logikus és felelős döntés (nem a büntetési tételek megemelése, aztán nincs rá ember, meg sokszor az is szarik rá, akinek ellenőrizni kellene)!

    Az iskolák működtetése a következő lépés, ahol szintén be kell avatkozni, mert ha így megy tovább, az amúgy is komoly szakemberhiánnyal küzdő ágazatból ezrek fognak kiesni. Nincsen ám nagyon kedvük a nyugdíjasoknak sem jelen körülmények között tanítani… Vagy legyen a következő eszes lépés, hogy érettségivel mehet bárki gyerekfelvigyázónak? Utána meg szuszakol a magyar, hogy szar a közoktatás?! Olyan, amilyenné tette a hülye nép, a szülők, akik rendre belepofáztak az oktatásba (a liberális forradalom is nekik köszönhető és a jelenlegi kormányzati kézi vezérlés is – nem politikai beállítottság kérdése volt, mindkét tábor emberei beleszartak), de tenni nem voltak hajlandóak semmit a saját gyerekük érdekében. Aztán most csodálkoznak, hogy aki jó szakember, az vagy továbbállt, vagy már nagy ívben tesz rá, mi lenne jó… A vírus már csak hab a tortára, ráadásul a társadalom ebben ismét cserben hagyta ezt a szakmát, ami szintén meg fog látszani a jövőbeli eredményeken.

    115: Pride:
    „Nem kell kitiltani, többet nem írok, totálisan felesleges.”
    – Ez az egyetlen értelmes mondat, amivel érdemes foglalkozni a 115-ös hozzászólásodban!
    A többiből ordít a személyes sértettség és a totális beszarás az így is, úgy is bekövetkező következő lezárásokkal kapcsolatban… Ráadásul emiatt ismét totális baromságokat hordtál össze.

    Sok balfék van, nem lehet életkor szerint szelektálni. Ez az egyetlen jogos kritikád (ez érvényes Fg. 112-re is!).

    118: Hanyistók:
    Hozod a klasszikus formádat… Pfff.
    Biztosan nem olvastad valamiért, ezért leírom megint: A jó immunrendszer megvédhet, de nem megvéd a betegég kialakulásától!

  118. 115 – Pride:
    Tulajdonképpen minden egyes bekezdésedbe beleköthetnék, de kinek van ehhez ideje. De nézzük az elsőt: „‘Ezek azt hiszik, hogy halottakkal, betegekkel, tartósan megnyomorodottakkal is lehet termelni.” Hogy lehet ebbe belekötni. A halott termel? A beteg termel? A tartósan megnyomorodott termel? Ez utóbbi a nyomorodás mértékétől függ. Én csak hozott anyagból tudok dolgozni. Különböző felméréseket jeleztem. Volt, ahol a vizsgálat a gyógyultak 80 százaléknál talált szívelégtelenséget. Mert különben a gyógyultnak nem volt róla tudomása, csak amikor lefordul a székről. Te melyik leszel a három közül? Szerencse kérdése. A gyereked hazahozza a fertőzést az iskolából, mert naná, hogy jár az iskolába. Mikor? Ki tudja, de előbb vagy utóbb biztos. Gondolod jövőre vége a járványnak? Rosszul gondolod. Ennek már soha a büdös életben nem lesz vége. Ahogy a náthának se. Csak ez egy kicsit kellemetlenebb. De azt te is tudod, ezért vagy beszarva és ezért cikized ki, amit írok, mert nem vagy képes szembenézni azzal, hogy a világ végleg megváltozott. Ezért lehetsz is mérges, elsősorban arra, aki felhívja rá a figyelmed. Az emberiségnek annyi, csak várd ki a végét.

  119. 120. Horváth Csongor

    Önmagadnak mondasz ellent, amikor lelkendezel a tömegrendezvények betiltási ötlete mellett, kb. egy hete viszont hasonló vehemenciával lelkendeztél, hogy majd 23-án a fiatalok tömegei megmutatják a kormánynak, hogy…
    Az nem tömegrendezvény lett volna, vagy akkor még annyira más volt a vírushelyzet, hogy lehetett volna, vagy a tüntetés immunitást ad vagy…?

    Az a „buta népes” megszólalásod egyenesen gyöngyszem, hiszen

    1) vagy te is a „buta nép” része vagy, akkor meg miért is hallgatna rád a kormányzat bármiben is,
    2) vagy mégis a „buta népre” kellene hallgatnia, akkor meg miért baj, ha megteszi?

    Melyik legyen? (Elárulom, bármelyiket választod, tökönrúgod a monológodat, csak az a kérdés, melyik lábbal.)

  120. 113. Tibor bá’

    Tavasszal azt tapasztaltam én is, amit írtál (fegyelem), most viszont nagyon lelazultak az emberek. A példáim az elmúlt két hétből vannak, a piacos szombatról.

  121. A tömegrendezvények betiltásához: nem kell elmenni, akkor nem lesz se tömeg, se rendezvény, megoldódik a kérdés.

    Legyen annyi józan esze mindenkinek.

    Ez már megint a „valaki oldja meg felettünk, mert önmagunk nem tudunk cselekedni” szokás. Nem kell másra várni, cselekedni kell, illetve jelen esetben nem kell cselekedni, nem kell (tömeg)rendezvényre menni.

  122. Egy videoban,azt állították hogy a járvány szinte megszűnne,ha megtanulnánk hogy csak a s z á n k o n k e r e s z t ü l vegyünk levegőt .Ugyanis a tapintással összeszedett fertőződés elenyésző százalékot képvisel a betegségben,mert túlnyomó részt, a kiindulási pont,- mindig az orr nyálkahártya.
    Onnan indul útjára,egyre hízó hólabdaként a vírus le a tüdőbe.
    Hogy megússzam,én kipróbálnám,de nem tudom ér-e valamit???
    Nem nagy áldozat ruha csipesszel az orron járni a közértbe.
    A kínos halálnál mindenesetre jobb.

  123. 125. kamunév
    Ekkora hülyeséget! Ha a szádon veszed a levegőt, akkor kikerülsz egy védelmi rendszert, az orrot. Így közvetlenül a tüdőre szívod a jó kis vírusos levegőt.
    Ennyi erővel, gázálarcban is lehet közértbe bandukolni vagy elő kell venni a középkorban már jól bevált, pestisdoktor maszkot. Az orrmányát jól ki kell bélelni gyógyfűvekkel, fokhagymával és ezen keresztül kell lélegezni. Nincs az a vírus, amelyik átjut egy ilyen védvonalon. 🙂

  124. 126: Ne hasonlítsd össze a kettőt! A szájon át lélegzés orbitális baromság, míg a gázálarc vagy a pestismaszk értelmes. Talán még jobbak is, mint a tipikus rongymaszk.

  125. 128: malleusorbis:
    Ebből csak az látszik, de nagyon egyértelműen, hogy a hülye magyar kormány beleszőtt a tervébe egy svédcsavart.
    Ám miért is?!

    Egyetlen elvi okot tudnék elfogadni magyarázatként, ha 100% bizonyossággal tudnák, hogy legkésőbb december közepére lesz működő, Magyarországon mindenki számára hozzáférhető vakcina. Ebben az esetben lenne logikus magyarázat arra, hogy elengedik a járványt a gazdaság teljes körű működtetése mellett, s majd a vakcinázás visszafogja az eü. katasztrófát.
    A helyzet jelenlegi állása szerint én nem látom, hogy erre bármi realitás lenne, s a legkisebb nüansz is azt fogja eredményezni, hogy nagyobb gazdasági és társadalmi károk mellett (a jó szomszédi viszonyt is kockáztatva a környező országokkal, a várható kényszerű és tartós határlezárások miatt), sokezer halottal is számolhatunk.

  126. 129: Nem tudom, de felmerült bennem egy gondolat. Tiszta spekuláció az egész, de azért leírom. Hátha direkt taszítják az országot a káoszba, hogy aztán a zavarosban lehessen halászni? Hogy a legnagyobb értékekhez bagóért hozzá lehessen jutni?

    Lehet, hogy hülyeség, mert az eddigi status quo nekik kedvezett, és igazából akadálytalanul tudtak lenyúlni mindenféle értéket, nem olyan hülyék, hogy ezt direkt felborítsák.

  127. 125: kamu:
    Egy forrásmegjelölés jól jönne ehhez az elképzeléshez.
    Mivel a levegő útja a garatban találkozik, egy vírus szempontjából (méret) teljesen mindegy, hogy melyik nyíláson át érkezik. Az orron át azért kerülhet könnyebben be, mert egyfelől azt piszkálgatja a mindent összetapizó kezével mindenki, ill. a maszkviselésnél is ott történik az igazgatás, esetleg az orr szabadon és védtelenül hagyása. A vírus „célja” (egyben a cseppfertőzés lényege) -teljesen mindegy milyen úton-, a tüdőbe, ill. annak hajszálerein keresztül a véráramba kerülni.
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Cseppfertőzés
    Ezen kívül a fertőző felületek sérült bőrfelülettel történő érintése is veszélyes lehet.

  128. 130: Ábel:
    „nem olyan hülyék, hogy ezt direkt felborítsák”
    – Egyetértek, biztosan nem ez a céljuk!

  129. 124: Fg.:
    Tények:
    1. A Kormány maga döntött arról, hogy a futballmérkőzéseket megtartja a nagyérdemű előtt. Fene tudja mi célból/okból, de ezt a döntést ők hozták meg, nem a nép. Ehhez kényszerűen igazítani kellett az egyéb tömegrendezvények megtartásának lehetőségét is, lényegében a bulizás volt az egyetlen, amit tiltani próbáltak, de tapasztalataink azt mutatják, az ősz kezdetéig csak beszéltek róla, tehát nem sikerült.
    A nyári turizmusra egyenesen buzdító reklámok is erről szóltak…

    2. Az SZFE botrány időzítése nem véletlen esemény volt. Pontosan arra nem számítottak, hogy az előző lopásokhoz hasonlóan éppen itt és éppen most probléma lehetne. Fontos lenne megjegyezni, hogy az így kirobbanó tiltakozás, majd tüntetés (egyáltalán az ultimátumok kiadása, az egyeztetési hajlandóság teljes megtagadása) kinek a felelőssége. Vajon, ha jelen eü. vészhelyzetben kiprovokálok egy tömegrendezvényt, akkor felelős vagyok érte? Vajon, ha kirúgom alólad a lábaidat, kedves fehérlábú barátom, Te leszel a felelős, ha a csőröddel fejen próbálsz koppintani?
    Megjegyzem, a tiltakozás módja civilizált és kellően visszafogott volt, tehát biztosan nem tett jót a vírus terjedésének, de a felelősség minimum kétirányú (itt simán oda lehetne dobni a Te logikád szerint, hogy tiltották volna meg, így ez is kizárólag a Kormáy felelőssége)!

    – Nem tökön rúgom magam, hanem egyenlőre a lábaidat csavarom össze, aztán, ha így folytatod a szárnyaid következnek, mert most már én is bizonyosságot szereztem arról, hogy itteni tevékenységed a blognak káros, tehát részemről felkerülhetsz a kitiltottak listájára. Értelmes ember okul és továbblép, én most rajtad lépek tovább nagy sajnálatomra… Javasolom, a jövőben keress fel egy NER által üzemeltetett topikot és ott jeleskedj, mert hamarosan a többi felület és út be fog zárulni előtted.

    A 122-ben leírtak gyermekes trükk részei, pedig elsőre jól hangzanak, s egyetlen igazságtartalma a „buta nép” általánosításban leledző jogos kritikai élc.
    Maradjunk akkor annyiban, hogy a nép (sajnálatomra egyre nagyobb többségben jelen lévő) butaságot képviselő és hirdető alakjai. Mivel ezen változtatni nem lehet, együtt kell élnünk vele, s igen, hogy valójában ki a hülye, azt sokszor csak az idő dönti el. Persze, hogy az ember belefárad, hogy a kiváló rockoperából kölcsönözve, az élete végül ezzel teljen el:

    De hát ez az élet rendje! Jó mulatást hozzá, repülj messze innen Gólya, afrikai otthonodba… 🙂

  130. 129 – Horváth Csongor:
    A legújabb jelzés szerin Spanyolországból terjedve egy új és gyorsabban terjedő vírus törzs kérdésessé teszi a vakcina használhatóságot. Mire kész a vakcina, már el lehet dobni, mert az új törzs széleskörűen elterjedt.

  131. 134: Tiborbá:
    Tudom. De a Kormány és az emberek többsége nem.
    S amikor az ember ezt szóvá teszi, jönnek, hogy nagyképűség, pesszimizmus, rémhírterjesztés és milyen jogon nevezed a népet „hülyének”… Pedig az információk mindenkinek ugyanúgy a rendelkezésére állnak.

  132. 130. Ábel:
    “ Hátha direkt taszítják az országot a káoszba, hogy aztán a zavarosban lehessen halászni? Hogy a legnagyobb értékekhez bagóért hozzá lehessen jutni?”

    Látom, kezded kapiskálni a vírus helyzet lényegét. A nagy gazdasági és pénzügyi átrendeződés és a vírus leple alatt megy végbe. Ennek a cirkusznak csak akkor lesz vége, ha sikerült mindent megszerezniük a tervezőknek.
    Az államok csak sodródnak az árral, de a végkimenetel mindenhol ugyanaz lesz. Az ellenállókat meg letörik majd egy kis plusz adaggal.

  133. 135 – Horváth Csongor:
    Ez nem ok arra, hogy egymás között ne a valóságról irkáljunk. A hülyéket le kell szarni, ha nem tanulni, hanem ellenkezni járnak ide.

  134. 133. Horváth Csongor

    Annak örülhetünk, hogy az atomtámadást indító piros gomb messze van tőled.

  135. 138: Fg.:
    Megint csak ennyi telt…

    Egyébként miért is? Csak neked kéne futni, nem mindenkinek! 🙂

  136. 139 – Horváth Csongor:
    Hogy mennyire igazad van újra és újra. Tíz perce olvastam egy magyar szalagcimet: „Meccs közben derült ki, hogy pozitív a tesztje, lehívták a pályáról, majd visszatért, és mindenkit megölelt és megcsókolt.” Ehhez nem kell hozzátenni semmit.

  137. Az elmúlt évet és az elkövetkező hónapokat biztosan meghatározó COVID-19 világjárványnak már több mint egymillió ember esett áldozatul és több tízmillióan betegedtek meg. A járvány katasztrofális hatással van a társadalmakra világszerte. A pandémia okozta gazdasági válságból való kilábalás mellett minden ország közös célja a járvány megfékezése. Az ENSZ Biodiverzitással és Ökoszisztéma Szolgáltatásokkal kapcsolatos Kormányközi Platform (IPBES) legújabb jelentésében hangsúlyozza, hogy a jelenlegihez hasonló világjárványok várhatóan egyre gyakrabban fordulnak majd elő, amire a biodiverzitás csökkenése és az éghajlatváltozás csak ráerősít. Ha a jövőben a megfékezés helyett a megelőzésre fektetnénk a hangsúlyt, az társadalmilag, gazdaságilag, valamint éghajlat- és természetvédelmi szempontból is kifizetődőbb lenne.

    A COVID-nál sokkal durvább világjárványok jöhetnek, ha tovább romboljuk a biodiverzitást és az éghajlatot
    https://masfelfok.hu/2020/10/29/a-covid-nal-sokkal-durvabb-vilagjarvanyok-johetnek-ha-tovabb-romboljuk-a-biodiverzitast-es-az-eghajlatot/

  138. 139. Horváth Csongor

    🙂 Komolyan úgy véled, hogy másnak nincs hozzám hasonló véleménye?

    Az az érdekes, hogy a politikai témát te rántod elő, kevered bele mindenbe, kb. úgy, hogy bármi negatívumot találsz bármiben, akkor menjen a kormány, mert egyéni felelősség nincsen, csak a kormány tehet mindenről, tehát menjen a kormány – lehet, hogy az nem lesz megoldás, de azért menjen.

    Aztán ha kiderül, hogy van, aki máshogyan vélekedik, mint te, akkor elsőnek felháborodsz, hogy mindenbe belekeveri a politikát (érted: más, nem te), ezért menjen ő is, sőt vigyék, vagy még jobb: te viszed; de mindenekelőtt szégyellje magát, mert a kormány szócsöve, veled ellentétben, aki okos, önálló, független, egyedi véleményt fogalmazol meg: azt, hogy menjen a kormány.

    A „kormányváltás nélküli” hozzászólásaid egész érdekesek – ami nem azt jelenti, hogy egyetértek veled, sőt… de a politikát kár mindenbe belenyomnod, mert nagyon elviszi a fókuszt.

  139. Korra való tekintet nélkül háziorvosokat kezdtek berendelni a nyíregyházi kórházba
    A 444.hu több forrásukra hivatkozva írta meg, hogy a megfelelő szakvizsgával rendelkező orvosokat mozgósítják.

    Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a kormányhivatal elkezdte 24 órás határidővel kórházi munkára rendelni a megfelelő szakvizsgával rendelkező háziorvosokat a nyíregyházi Jósa András kórházba. Korra való tekintet nélkül – írta a lap, és hozzátették, hogy a nyíregyházi Jósa András oktatókórházban, mint megyei elsődleges járványügyi ellátóban nincs már elég orvos az intenzív osztályon fekvő betegek, illetve a koronavírus-fertőzöttek ellátásához. ”

    http://www.atv.hu/belfold/20201029-allitolag-korra-valo-tekintet-nelkul-haziorvosokat-kezdtek-berendelni-a-nyiregyhazi-korhazba

    A mentőknél pedig kezd szétcsúszni a rendszer. Ha tesztet rendel el a háziorvos, a mintavételhez jelenleg 3-6 nap alatt érnek ki, de ki tudja mi lesz 1-2 hét múlva. Egyre több mentőtiszt megfertőződik.

    Nem kéne más országoknál bevált autós módszert bevezetni? Amikor odamegy az autó, ki sem kell szálljon a paciens a mintavételnél.
    Ja, hogy ahhoz normális informatikai rendszer kellene?

  140. 133. Horváth Csongor,

    Évekkel ezelőtt volt itt egy kommentelő, valami Attila (PV? vagy ilyesmi). Aztán lettek más nevei.
    Mindent ki tudott magyarázni, a fidesz legaljasabb disznóságait is, kente a sz..rt, szaporította a szót.
    FG kb. ugyanez. Vagy ugyanaz a személy, de ha mégsem, a stílus és a módszer, amit csinál ugyanaz.
    Felesleges vele vitatkozni, mert csak kifáradsz és terheled magad. Az ilyen OV hívőket észérvekkel nem lehet meggyőzni, bármit mondasz, bármilyen világos és egyértelmű is az érvelésed, falra hányt borsó.

    Ha Tibor bá megtűri és még írkáll ide, javaslom ignoráld és olvasatlanul lépd át a szövegeit.

  141. 141: Python:
    De ezt 50 éve tudjuk, 20 éve ordítottunk miatta, s nem történt semmi. Sőt!
    Valószínűleg most sem fog… Tovább a „lenini úton”.

    142: Fehérlábú gólya:
    _____________Szerző által moderálva! 🙂 _______________________
    egyénileg:

    (A Kormány felőlem maradhat, elvégre én is azon bűnösök között vagyok, akik 2010-ben -nem csak fülkeforradalmárként- hatalomra juttatták!)

    143: Gyarmathy:
    Nincs itt semmi látnivaló! 🙂
    Az történik mindössze, hogy Ázsia lekörözi Európát, az USA-ról már nem is beszélve!

    Egyébként tényleg szörnyű… S mindez két hónappal ezelőtt, okos hozzáállással megelőzhető lett volna! Öszeomlás szélén minden, és ezen már a pénz sem fog segíteni. Balfasz bandája, mondjon rám bárki – bármit is ezért!

  142. 146. Tibor bá’

    Köszönöm.

    145. Horváth Csongor

    😉

    144. Gyarmathy

    Ha összevetem az ország és az állampolgárok 1998, 2008 és 2018 évekbeli állapotát, messze a 2018-as a legjobb. A gazdaság és a lehetőségek szempontjából egyaránt.

    Reálisan gondolkodva egyértelmű a következtetés.

    Számodra az a furcsa, ha valaki nem úgy gondolkodik, mint te; sőt még furcsább, ha úgy, mint én – nekem az, ha valaki nem egyéni súlyos érdeksérelem, hanem „csak úgy” mégsem azt a következtetést vonja le, mint én.

    Egyébként elgondolkodtató, hogy a máshogyan gondolkodók bárhonnan kitiltását / elnémítását általában a baloldaliak szokták követelni, a jobboldaliak valahogyan mindig lenyelik a békát, hogy vannak, akik máshogyan gondolkodnak, mint ők.

  143. Lehet szidni Fehérlábú gólyát, de ebben tényleg igaza van. :
    “ Ha összevetem az ország és az állampolgárok 1998, 2008 és 2018 évekbeli állapotát, messze a 2018-as a legjobb. A gazdaság és a lehetőségek szempontjából egyaránt.”

    Nekem is azután változott gyökeresen a véleményem, miután meghallgattam Budaházy Gy. előadását, ahol kérdéseket is fel lehetett tenni. Történelmi távlatokban gondolkodik és felvázolta a magyarság sorsának lehetséges alakulását. Ő belülről (a börtönök, bírók, ügyészek világa felöl) is ismeri az elmúlt és a jelenlegi rendszerek erényeit és hibáit is.
    Az egészből, a jó és rossz dolgok mérlegelésének esszenciája : csak a jobboldal! (hogy kicsit vagy nagyon jobb, azt döntse el ki-ki magában.)

  144. 148: Fg.:
    „Ha összevetem az ország és az állampolgárok 1998, 2008 és 2018 évekbeli állapotát, messze a 2018-as a legjobb. ”
    – Persze, és a világgazdaság helyzete is ugyanígy alakult, minő véletlen. Nézzük inkább a kerek évfordulókat!

    „Egyébként elgondolkodtató, hogy a máshogyan gondolkodók bárhonnan kitiltását / elnémítását általában a baloldaliak szokták követelni, a jobboldaliak valahogyan mindig lenyelik a békát, hogy vannak, akik máshogyan gondolkodnak, mint ők.”
    – Igen. Lenyelik… Úgy, mint a gólya nyeli le a békát? :-))
    Bizonyára ezért kellett mindent átalakítani annak érdekében, hogy mára az ország minden érájában csak az ő hangjukat lehessen hallani (köz tv, médiapiac, közp.iskola, alapítványi egyetem, bíróságok, stb.)

    Ezek azok az undorító megállapításaid, amit gondolkodó ember nem tud elfogadni!
    Hanyistókokat meggyőzhetsz, de kíváncsian várom, Gyarmathy például mit fog szólni ehhez, már, ha válaszra méltat…

    „Számodra az a furcsa, ha valaki nem úgy gondolkodik, mint te”
    – Nem a másként gondolkodással van itt probléma, hanem a meggyőzés módjának megválasztásával!

    ISTEN ÓVJA A MAGYART EGY ÚJABB BALOLDALI BANKÁRKORMÁNYTÓL, DE A FIDESZ PÖKHENDISÉGE ALAPOT TEREMT AHHOZ, HOGY A FIATALOK ISMÉT KEZÜKBE VEGYÉK A SORSUKAT ÉS AZ ÉLET TANULSÁGAINAK PADJÁT VÁLASSZÁK!

    146: Tiborbá:
    Minden jót kívánok!

  145. 151 – Horváth Csongor:
    Nem változott a 146. alatt ismertetett véleményem. Egyáltalán nem értek egyet Fehér lábú gólyával, de ez nem lehet indok a kitiltására. Vérbő vitázás helyett, lehet őt ignorálni is.

  146. 148 – Fehér lábú gólya:
    Az 1998, 2008, és 2018 összevetése egy oltári jó trükk. Az átállás a kapitalizmusra, a privatizálással együtt keserves volt. A 2008-as világválságról a regnáló magyar kormány nem tehetett. 2018-ra az Orbán kormány hihetetlen mennyiségű felzárkóztatási pénzt nyalt fel az EU-tól, plusz Nyugatra üldözött százezrek hatalmas pénzeket küldtek haza. És milliós tömegek lettek nyomorba taszítva. És akkor még nem említettem meg az ellopott magánnyugdíjat.

  147. 151. Horváth Csongor:
    Köszönöm az újabb “dicséreted”! : “ Hanyistókokat meggyőzhetsz”

    Jókat írsz, de egy csomó dologra neked sincs rálátásod, ezért is említettem egy hiteles ember véleményét. Ő nem csak pofázott a fotelből, hanem belülről ismerte meg és szenvedte el a rendszerek árnyoldalait és ismerte meg a jó oldalukat is. Nem lehet elfogultsággal vádolni, mivel jelenleg is eljárás folyik ellene a múlt történései miatt (mindkét oldal potenciális ellenségként kezeli). De nem is szaporítom a szót, Horváth Csongorokra ez úgysem lesz hatással.

    153. Tibor bá’ : megint igazad van, de a rosszak közül a leg(jobb)at érdemes választani. A logika is ezt diktálja.

  148. Szlovákiában ma és holnap zajlik az egész lakosság tesztelése antigén tesztekkel, amivel a rejtett vírushordozókat, fertőzőket szeretnék kiszúrni. A kormány kommunikációja, amatőr, katasztrofális, de ma délig egymillió embert teszteltek, amiből 8000 volt pozitív. Mindenkinek elkérték a telefonszámát is. Nem tudom eldönteni, hogy a koreai AG tesztek mennyire pontosak. Én egy 400 lelkes kis faluban teszteltettem magam meg a családom, és csak reménykedni merek, hogy nem fertőződtünk meg.

    Aki pozitív, kötelező tíznapos házi karantén családostul, még az utcára se mehet, mert ha nincs igazolása, 1650 ojróra büntetik. Aki negatív, mehet munkába, üzletbe, viheti a gyerekét iskolába, relatíve szabad…

    A 65 évnél idősebbeket és a 10 évnél fiatalabbakat nem tesztelték, dehát akinek a családban van pozitív, ott a gyerek se mehet iskolába, óvodába…

    Nagyon kíváncsi vagyok a véleményetekre.

  149. Amiről senki sem ír: van a fokozódó esetszám, az egyre inkább töltődő kórházi ágyak, és van egy egészségügyi szolgálati jogviszonnyal kapcsolatos törvény, ami január elsején életbe lép. És nagyon sokan nem fogják aláírni az új szerződést. A szakdolgozóknak csak a szigorításból jutott, de a bérükről szó nincs a törvényben. Rengetegen dolgoznak másodállásban. Nem lesz kollektív szerződés. Már most is 1-2 nővér lát el 30-40 zömében fekvőbeteget a covid osztályokon, 12 órára kapnak egy szett védőruhát, ami nem is mindenhol a megfelelő overall. Januártól ki fogja ápolni a megnövekedett számú beteget? Mert nővér és orvos alig lesz. És akik maradnak, azok is megbetegedhetnek.
    És persze a fél ország gyűlölni fogja az egészségügyiseket, mert nekik semmi sem elég, és pofátlanul felmondanak (helyesebben nem írják alá az új munkaszerződést). Lincslés is lesz? Vajon akkor hány halott lesz majd naponta?
    Kis kórházakat fognak majd bezárni, ahonnan a maradék dolgozót átvezénylik a centrumkórházakba, az üreseket meg lehet majd magánosítani?
    Ha karhatalommal beviszik a korábbi dolgozót melózni, merthogy vészhelyzet van, akkor ott fog állni mögötte egy rendőr vagy katona és üti a fejét, hogy akarata ellenére dolgozzon, vagy rögtön jön a „fejbelövés”, mert megtagadja?

  150. 157. Infos
    Arra lennék kíváncsi, hogy a 8000 pozitív esetből mennyien érzik magukat betegnek illetve mennyien betegek, láthatóan? Gondolom, hogy ez az adat nem publikus, pedig ez lenne a lényeg.

    Valószínűleg bevásároltak még az elején az Ag tesztekből, amit most gyorsan el tudnak nyomni, így nem érheti szó a ház elejét. A pontossága pedig… :

    „„Pozitív” teszteredmény esetén megerősítésként PCR elvégzése mérlegelendő.”

    „A Covid-19 Ag antigén gyorsteszt a fertőzést okozó vírus antigénjét mutatja ki. A PCR-hez képest alacsonyabb érzékenységű, de annál gyorsabb vizsgálati módszer a vírus jelenlétének kimutatására szolgál a betegség korai szakaszában.”

  151. Hanyistók: Nagyjából senki nem érzi magát betegnek, és nem is látszik annak, de terjesztik a vírust. A kormány tagjai nagyon elégedettek magukkal, egy hét múlva még egyszer ugyanez. 12 millió tesztet vettek, kétes körülmények között, de most ez nem érdekes. Engem az érdekelne, hogy ha nincs jelen a vírus, lehet e pozitív a teszt, mert akkor az egésznek nem sok értelme… Viszont ha csak vírusgazdát tesztel pozitívan, akkor ez a megoldás,mert a teszt olcsó és gyors.

  152. 158 – Ava:
    Pontosan tudjuk, mi a helyzet, és azt is ki a felelős (O1G). Nem hiszem, hogy a társadalom az egészség ügyisek ellen fordul. A nagy vesztes O1G lesz.

  153. 160. Infos : „Engem az érdekelne, hogy ha nincs jelen a vírus, lehet e pozitív a teszt, mert akkor az egésznek nem sok értelme…”
    Ez egy sarkalatos pontja az egész tesztelési procedúrának. Az Ag tesztelés működésének részleteit nem ismerem, de a PCR tesztek pozitív vagy negatív eredménye erősen függ a minta melegítésének számától.

  154. 157. Infos

    „Aki pozitív, kötelező tíznapos házi karantén családostul, még az utcára se mehet”

    Honnan lesz élelmük? Visznek nekik, vagy egyék, amit találnak otthon?

  155. 151. Horváth Csongor

    „Bizonyára ezért kellett mindent átalakítani annak érdekében, hogy mára az ország minden érájában csak az ő hangjukat lehessen hallani”

    Itt sem kormányhű hangok vannak, és a techcégek vezérelte hirdetések, közösségi oldalak is elég komolyan a jelenlegi kormány ellen vannak (jobboldali vélemények eltüntetése, jobboldaliak blokkolása stb.), Magyarországon a Central Mediacsoport teljesen baloldali és így tovább.

    Általában jellemző, hogy a baloldaliak sokkal harsányabbak, mint a csendben meghúzódó és dolgozó jobboldaliak.

    Az egyre többször elhangzó „megjegyzünk benneteket”, „el fogunk takarítani benneteket” is baloldalról jönnek, a listázásokat is a baloldaliak végzik, most is.

    Amikor a baloldalnak nincs többsége, jellemzően megindul az erőszak felé.

    „Nem a másként gondolkodással van itt probléma, hanem a meggyőzés módjának megválasztásával!”

    Mármint az a probléma, hogy érvelek, mert tüntetnem kellene, vagy vissza/elfoglalni az SZFE-t, vagy fosztogatni, mint az USA-ban az antifa, mert az olyan remek baloldali lenne?

  156. 153. Tibor bá’

    „Az 1998, 2008, és 2018 összevetése egy oltári jó trükk. ”

    Nézzük bármelyik időszakot – az a tapasztalat, hogy egy-egy OV kormányciklus után jobb állapotban van az ország, mint a kormányciklus előtt.

    A baloldali ciklusoknál meg fordított a helyzet: a ciklus végén rosszabb az ország gazdasági állapota, mint a ciklus elején. Pedig uniós pénz baloldali kormány idején is jött, plusz a nagy országkiárusítások, hitelfelvételek is baloldali kormányok alatt történtek jellemzően.

    A baloldali kormányoknak persze mindig van magyarázata a rosszabb teljesítményükre. Eredményük kevéssé.

    Hasonló a helyzet Budapest esetében is. Akkor fejlődött a város, amikor jobboldali kormány volt.

    Megértem, hogy ezek a tények flusztrálóak annak, aki nem szimpatizál a jelenlegi kormánnyal, de attól még „a tények makacs dolgok”.

    (Nyilván mindent lehetne még jobban csinálni – ahol gyalulnak, ott hullik a forgács -, de a kormány gazdasági szempontból eredményes, a baloldali elődeivel összevetve különösen.)

  157. 150. Hanyistók

    plusz 1 (csak a jobboldal)

    Hozzátéve, hogy a baloldalon is vannak nagyon jó emberek, egyik legkorrektebb középiskolai tanárom „mellesleg” iskolai párttitkár volt, viselkedésére pedig angol gentleman (diákokkal és kollégáival egyaránt).

    Mondjuk ez az akkori baloldal volt, a jelenlegi eléggé különbözik a korábbitól.

    Az is lényeges, hogy helyi szinten azért emberibbek a kapcsolatok, mint a „nagypolitikában”. Egyik szomszédunk szintén párttitkár volt anno, de sem ez, sem a jelenlegi politika, sem a nézeteink nem téma a „kapcsolatunkban”; viszont kölcsönösen kulcsot adunk egymásnak és etetjük a másik macskáját, locsoljuk a növényeit, ha nem vagyunk otthon.

  158. 160. infos,

    Ha jól emlékszem, ezek a tesztek kb. 94%-os pontosságúak, ami már egész jó.

    Azért tisztelet a szlovákoknak, hogy így meg tudták szervezni és az egész országot letesztelni.
    1 millióból 8 ezer pozitív, ez még nem olyan vészes. Talán a következő napokban jönnek ki egy részüknél a tünetek, de ami a lényeg, hogy már nem fertőznek tovább senkit. Eddig is jól kezelte Szlovákia számok szerint a helyzetet, de ezzel alaposan lefékezik a nyavaja terjedését, miközben az ország nem áll meg.

    Nálunk meg (UK) csütörtöktől országos lock down 4 hétig és a vele járó gazdasági katasztrófa.

  159. 158. Ava,

    „MOK: A Covid-osztályok kritikus állapotú betegeit már szemészek, pszichiáterek és fogorvosok látják el”
    https://telex.hu/belfold/2020/10/31/orvosi-kamara-kincses-gyula-pinter-sandor

    Pedig még október van.
    Be fognak rendelni mindenkit, akit csak tudnak.
    A covidban meghaltak csak egyik része a dolognak, mert sokan fognak meghalni(lehet már jelen időt kellene használni) valami más betegségben, ugyanis nem lesz kapacitás az ellátásukra.

  160. 165/166 – Fehérlábú gólya:
    Értesítelek, hogy ez volt az utolsó csepp a pohárban. Figyelem fiúk a „gólya” szó off limit.

  161. Szlovákia: Amire rálátásom van – Nyárasd, az öcsém ott lakik.
    Kb. egy órája elfogyott a tesztelőanyag, az öcsémék két óra várakozás után mehettek haza.
    Hogy holnap lesz-e újra tesztelőanyag, nem tudják.
    Az elfogyott tesztelőanyag állítólag más helyen is probléma.
    Nyárasdon a mai nap folyamán nem találtak senkit pozitív teszttel.
    Másik – szülőfalum Boly, onnan holnap lesznek információim.

    Csehország (Prága) – itt élek. A jövő héten van az őszi szünet az iskolákban.
    Állítólag nem várt mértékben fogynak a last minute tengerparti üdülések.
    Kíváncsi vagyok mi vár minket ezek után decemberben 🙁 .
    Tegnaptól Csehországban „csak” 13 605 új fertőzött van. Ez 1600-al kevesebb, mint az előző nap.
    A ma (szombat) este hatig 6771-et találtak.
    Kijárási tilalom van este 9-től regel 5-ig.

  162. Ma október 31-én – miközben az eü rendszer omladozik – Fehérvár – Fradi meccset játszottak kb. 7 ezer néző előtt.

    Érdemes megnézni a videókat (kb. 2 perc a kettő, úgyhogy ki lehet bírni) járványügyi szempontból. Vannak benne – igaz csak pillanatokra – közeli közönség képek. (kettő darab rövid videó van beágyazva a cikkbe).

    https://www.origo.hu/sport/futball/20201030-nb-1-kilencedik-fordulo-mol-fehervar-ferencvaros-bajnoki-merkozes-osszefoglalo.html

    Miközben verbális járványvédelem van, vagy mondhatnám, szövegelés szintjén ‘járványvédelem’, addig ez a valóság. Több ezer szotyolázó, ugráló, üvöltöző ember kis helyen.

    Vigyázzon mindenki magára, még az ujját se vágja el, ha lehet, mert az az érzésem, hogy egészen banális dolgokba bele lehet majd halni, mivel az ország sok pontján nem lesz alapvető eü. ellátás sem.

  163. 157.
    Ne reménykedj,mindenkit elkap előbb-utobb . 🙂 Én sokáig kerestem a virust, de nem találtam,végül az talált meg engem.
    Van egy román mondás – az ördög nem annyira fekete ,amilyennek lefestik .
    A média annyira túlnyomja,hogy hányingerem van ,mert direkt érintett vagyok ,érintett sok ismerősőm, sok fiatal és rengeteg idős rokon , rálátásom volt és van a dologra.És átéltem ,ami hogyismondjam-lófütty ,nem is igazi betegség,nálam két hidegrázásban kimerült,mert azóta eltelt már három hét. Édesanyámnak ,aki 78 éves- volt egy kis láza két napig és fájtak az izűletei. A településről senki sem került kórházba, mindenki szépen bent maradt két hétig ,ahogy a hatóság és csendőrség kérte-felügyelte.
    Hogy a világ többi táján,más emberfajták között miféle járvány tarol ,nem tudom és nem is érdekel ,mert ezek után vagy Isten kiválasztott népe vagyunk ,vagy messze a legegészségesebbek a világon,vagy a vírus nem is annyira veszélyes ,mint amilyennek beharangozzák szüntelenül online.

    Egy nagyvárosban lehetetlen ellenőrizni a hirek valódiságát egy embernek, mert a híreket csak a netről, tv -ből halászhatja ,mert jelentéktelen a közös,hiteles ismerettségi kőre,de falun más a helyzet ,ahol mindenki ismer mindenkit személyesen .Kis településeken nincs hatalma a médiának,nem tud rémhíreket terjeszteni.

    Ezzel a bejegyzéssel csak azért vártam mostanáig,hogy 100% -an megbizonyodhassam , hogy igazat szólók.

  164. 173 kalotaszegi
    Akkor mivel magyarázod, hogy az egészségügy sok helyen már kezd rogyadozni a teher alatt, már itt Magyarországon is vezényelni kell az orvosokat, sorra nevezik ki a második vonalbeli kórházakat is Covid-os betegek kezelésére?
    Az valószínűtlennek tartom, hogy ilyesmit blöffből megrendeznének az országok, akiknek a körmére ég a probléma.
    Ilyesmire én a hagyományos influenza járványok esetén nem emlékszem.
    A vészhelyzethez nem kell ám nagyon magas mortalitás, elég, ha a szokásosnak duplája, háromszorosa, arra már nincs kiépítve az egészségügy struktúrája…

  165. 173—175:
    A magyarázat az lehet, hogy sokkal egészségesebb a környezet. Tiszt levegő, táplálék, testmozgás, stb.

  166. 175 kalotaszegi:
    A Google fordítóval azt hámoztam ki ebből, hogy a három orvos beteg lett, őket is kórházban kezelték, majd onnan hazamentek. Közben a munkahelyük hiányolta őket, mert nem jelentkeztek dolgozni, és ezért indult ellenük eljárás??

    Szó nincs arról, hogy ott nincs beteg.

  167. 176 Tibor bá
    Na,ez akkor rossz ,nagyon rossz hír a városlackóknak – el kell hagyni a fertőt és kiköltözni vidékre .

  168. Mindeközben eddig a Kenézy kórháznak csak az intenzív osztályán fogadták a kovidos betegeket, az már tele van, most már a többi osztályra (pl. szemészet, fül-orr-gége) is csak lázas, légúti tünetesek kerülnek, mindenki mást a klinikára visznek. (Kivétel a baleseti sebészet, az csak a Kenézyben van.)
    https://hirek.unideb.hu/hu/valtozik-surgossegi-betegellatas

  169. 177 Delp
    Azért,mert azt állitották ,hogy átverés és leléptek.Az egyikük pneumologus. Hogy fertözöttek voltak vagy sem ,ki tudja? Te sem voltál ott ,én sem,te sem vagy mikrobiologus, és én sem.
    Csak egy érdekes hír egy fősodrú tv -ben ,ami összevág az én tapasztalataimmal.

  170. Fehérlábú Hanyistók:
    Budaházy György, mint hiteles jobboldali politikus:
    (Megjegyzem, hogy 2016-ban már rég Fidesz, tehát jobboldali kormányzás zajlott, s külön érdekes, hogy 2018-ban, miután a „körülmények megváltoztak”, új eljárás indult, amely máig tart.)

    „2016. augusztus 29-én a Fővárosi Törvényszék első fokon – társtettesként elkövetett terrorcselekmény, felbujtóként testi sértés és kényszerítés bűntettében, mindezt bűnszervezetben elkövetve vádpontokban bűnösnek találva – elítélte. Összbüntetésül 13 év fegyházat kapott, melyből feltételesen sem szabadulhat. A büntetés idejébe beleszámítják az előzetesben és házi őrizetben töltött éveket is. Ezzel egyidejűleg – szökés, elrejtőzés veszélye miatt – a bíróság elrendelte házi őrizetbe helyezését. Az ítélet ellen a védelem felmentésért, az ügyészség súlyosbításért fellebbezett. 2016 októberében a kényszerintézkedést a másodfok előzetes letartóztatásra súlyosbította, ahonnan csak 2017. februárjában szabadult. 2018 áprilisában viszont a másodfokú bíróság az elsőfokú ítéletet súlyos megalapozatlanság és egyéb eljárásjogi hibák miatt hatályon kívül helyezte és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte, amely 2018 őszén indult el. Azóta Budaházy ismét teljes szabadlábon él.”
    /Forrás: wikipedia/
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Budaházy_György

    – Ha Bajnai „libapásztor”, akkor Ő vajon mi?!
    Hiába, a politika már csak ilyen… Akár az azeri baltás gyilkos esetében, aki az egyik oldalnak véres kezű terrorista bűnöző, a másik oldal szemében nemzeti hős.
    Ezért nem kell felülni a politikának, egyik oldal megközelítésében sem! Gondolkodni kellene és ez alapján cselekedni…

    Vigyázó szemünket pedig az USA-ra vessük, ma sok tekintetben eldől a világ sorsa az elkövetkező évtizedre nézve!

  171. Amikor kijött két riporter a falu határába ,hogy leadják a döbbenets hírt a gócpontról cigiztek és nevetgéltek,majd beöltözött az egyikük szkafanderbe és belekezdett drámai hangon a hazúg mondokájába jött ,hogy agyonverjem. 2o méterről figyeltem öket a bozótból. Amint vége lett a pár perces világvége riportnak ledobta a védőrúhát ,maszkot ,szeműveget ,majd elhúztak a kocsijukkal a búsba.
    Mi ez ,ha nem dramatizálás és átverés a tv néző tömeg felé ?

  172. Kalotaszegi – Hubab:
    Egy kisebb falu közössége reprezentatív mintának édes kevés!
    Hála Istennek akkora mortalitással azért nem bír a vírus, hogy mondjuk 6-ból több beteget elvigyen. Ha egy 60-as mintát vizsgálunk más lesz a helyzet…

    Nyilvánvaló, hogy minél nagyobb városon belül vizsgálódunk, egyre aggasztóbb számokat kapunk, noha mondjuk egy lépcsőházon belül ott is érthetetlennek tűnhet a tapasztalat és a statisztika közt fennálló egyezés hiánya.

    Tény, hogy a falusi vs. városi életforma és lehetőségek, az egészségi állapot és erőnlét is nagyban közrejátszhat, de sztem. itt most csak erről lehet szó…

    Megjegyzem, hogy a fertőzések felfutása és az azzal járó kockázatok tekintetében akkor is felháborító lenne számomra a kormányok, s különösen a magyar kormány jelenlegi tétlensége, ha mindössze egy erős hasmenést okozó és az embert 1 hónapra letaglózó járványos betegségről lenne szó!
    ——————————————————–
    Vajon, ha egy szimpla szalmonella fertőzést találnának és a túl drága fertőtlenítőszerek miatt csak langyos vízzel felmosnának, beadnátok -e a gyermeketeket másnap az iskolai étkezdébe nyugodt szívvel, mondván, hogy á…, csak igen ritkán fordulhat elő, hogy valaki ebbe belehal?

  173. 152/169: Tiborbá:
    Nyertem Veled szemben 2 napot! 🙂
    Gyarmathy meg engem is lekörözött…

  174. 173. Kalotaszegi

    – Én is írtam korábban, hogy 9 kolléga esett át a betegségen.
    – 8-10 nap alatt gyógyultak.
    – Ahogy mesélték (mert valamennyivel beszéltem /kettővel még csak telefonon/)
    legrosszabb lefolyás is egy gyenge influenza és egy erős nátha tünetei voltak. Többségében csak levertek voltak.
    – A 9 személy a munkahelyén senkit sem fertőzött meg, úgy hogy több közülük közös légtérben dolgozott több másik kollégával, illetve vezetői beosztású, és ezért sokszor és sok beosztottjával találkozott napi szinten. Közel 100 tesztet végeztek, de egy sem lett pozitív.

    A fentieket nem csak én mondom (tapasztalatból), hanem romániai ismerőseim is (ahol a fél falun átment a COV), vagy pl. te is Kalótaszegi. Falun tényleg nehezebb hülyíteni vírus ügyben az embereket, mert ott tapasztalati tudás van róla (nem véletlenül, hogy fel akarja számolni a falvakat a nemlétező globalógazdi).

    Szerintem a vírus nem az aminek beharangozza a szajha média.
    1. Ha olyan virulens lenne, akkor a közel száz munkavállalóból legalább egy tucatnak meg kellett volna kapnia. De egy sem kapta meg! Hol van az a fene nagy ragályossága amiről itt sokan írnak?
    2. Ha annyira mortális lenne, akkor az általam közvetlenül ismert, víruson átesett, közel tucatnyi emberből legalább egynek meg kellett volna halnia. De hála a Jóistennek nem ez történt. Valamennyien jól vannak és négyet leszámítva (akik lábadoznak) dolgoznak.
    3. Senkinél nem alakult ki krónikus betegség. Az általam ismert betegek közül 3 orvos. Ezek közül kettő (egy nőgyógyász főorvos, egy belgyógyász főorvos és üzemorvos) mióta meggyógyult, ellenőrzi a vérképét. De semmi eltérést nem találnak.

    Ezek számomra mind kérdéseket vetnek fel.
    Azonban egy nem kérdés. Hogy ez a vírus hiszti nélkül képes lenne-e leállítani a gazdaságot. Mert 8-10 napos kiesések szezonális betegségek okán eddig is voltak a munkaközösségekben, akár negyedét is érintve a dolgozóknak, de mégsem állt meg a gazdaság. Most valamiért ezt, a leállással ki akarják kényszeríteni. Visít is rendesen a baloldali média, hogy O.V. miért nem tesz így, amikor bezzeg mindenki az EU-ban ezt teszi. Jó, hogy nem hallgat rájuk. Ha lezárna bukna. Ha kitart, akkor nyert ügye lesz.

    Fent négy lábadozóról írtam, az öt napja említett kettő helyett. Az újabb betegek azok az erdélyi rokonaim akik közül egyik intenzíves orvos egy megyei kórházban. Most öt napja ő is és a férje is megkapta. Egyiknek fájt a feje három napig, a másiknak egy napig erős izomfájdalmai voltak, plusz láz. Most már a tünetek elmúltak és lábadoznak. Tervezik a CT-t a jövő hétre, biztos ami biztos alapon.

    Más. A hatvani kórház COV központnak van kijelölve. Az ott dolgozó ismerősünkkel találkoztunk a Grasalkovics kastély látogatásakor a hét közepén. Kérdeztem, hogy mennyire vannak tele. Azt mondta, hogy még harmadára sincs feltöltve a COV-os osztály. Akkor milyen összeomlás szélén álló leterheltségről beszélnek egyesek?

    Tibor bá” és a többiek, akik azt remélitek, hogy a COV miatt fog a kormány bukni (mert a töketlen és alkalmatlan ellenzék rendesen nem tudná leváltani) ki kell ábrándítsalak, hogy nem lesz igazatok. O.V. sokkal több infó birtokában van mint mi. És nem hülye, hogy egy elengedett veszélyes vírussal megbuktassa magát. Nagy összegben merek fogadni, hogy ebből is jól fog kijönni.
    Amint belengette, december végétől már lesz vakcina (lett is sivalkodás az EU-ban, hogy így nem EU-s szabvány az oltás, úgy nem biztos forrásból jön – csak nem készül beleköpni a nagy vírus mizériájukba O.V.?). Ha az oltás meglesz, akkor ez is egy szezonális vírussá fog alakulni, amivel együtt fogunk élni ettől kezdve. Aki fél az beoltatja magát, aki nem az nem oltatja, pont úgy mint az influenza esetében.

  175. 184.Tanuló
    így van,nem annyira fertőz ,ahogy állitják. Férj -feleség ,a férj pozitiv, a felesége nem kapta meg pedig nyalják ,falják egymást 🙂
    Én is úgy látom,hogy a világ átalakitása zajlik, mivel az őkoszisztéma végveszélyben . A repcsik nagyrésze továbbra is a földön, a legtöbb egy éven belül bedobja végleg a törölközöt ,a kocsigyártás úgyszintén.
    Én arra épitek,amit látok.

  176. Tanuló:
    Kedves Barátom!
    „Amint belengette, december végétől már lesz vakcina (lett is sivalkodás az EU-ban, hogy így nem EU-s szabvány az oltás, úgy nem biztos forrásból jön – csak nem készül beleköpni a nagy vírus mizériájukba O.V.?). Ha az oltás meglesz, akkor ez is egy szezonális vírussá fog alakulni, amivel együtt fogunk élni ettől kezdve. Aki fél az beoltatja magát, aki nem az nem oltatja, pont úgy mint az influenza esetében.”
    – Oltári nagy tévedésben vagy! (sztem.)
    Ha mégis így van, ahogy fent leírtad, OV. napjai meg vannak számláva… Nincs az a pénz, amit egy ilyen helyzetben a feltételezett háttérhatalom ne tudna biztosítani, s akkor a kívülről jövő buktatás garantált, nem ez lenne az első és nem is az utolsó példa.

    Vagy mégsincs emögött senki és semmi, csak a félelem és a hazárdírozás számunkra kellemetlen csatája csikorgatja fogait fejünk felett!

    – OV-vel nem az a kérdés, hogy nyertes lesz -e a végén vagy sem, hanem az, hogy pill. nem informál korrekten, s bábukként játszik egy ország lakosságával. Ez megengedhetetlen és megbocsáthatatlan (kéne legyen egy értelmes világban)!

    – 182-ben kifejtettem álláspontomat a statisztikai anomáliával kapcsolatban, s rendkívül örülök annak, hogy páran ilyen szerencsések vagytok, de én már 3 ismerőst vesztettem el a covid-19 miatt (plusz két maradandóan károsodott, persze hivatalosan nem emiatt), s közülük egy eü. dolgozóként kapta el a vírust. Ez éppen olyan tény, mint a Te tapasztalatod, s mint nagyjából a halálozási ráta, amelynek alakulását napró – napra megismerhetjük (a valósághoz közelítően).

  177. 185. Kalótaszegi
    Nekem már áprilisban volt egy olyan érzésem, hogy a nagyok az ipar leállítását pont erre használták fel. Nevezetesen, hogy lemérjék, hogy mivel jár egy nagyfokú széndioxid kiesés több hónapra. Nem-e fut meg a klíma az árnyékoló hatás megszűnte miatt (mint pl. a sokat emlegetett szep. 11. támadást követő két heti leállás miatt). Most, hogy látják, hogy nincs vész a kiesés miatt, szépen le fogják nyesegetni az életszínvonalát a tömegeknek, hogy ezzel elejét vegyék a klíma összeomlásának. Másképp nem menne. Mert ha azt mondod a tömegnek, hogy vegyél vissza egyharmadot az életminőségedből, egyből elkergetnének. De ha azt mondod, hogy az életed miatt kell leadnod ezt, akkor elfogadja. Erre jó a rémisztgetés a vírussal, illetve megy már rendesen az érzékenyítés a Tv. csatornákon is. Például David Ettenboro legújabb filmje, ami a végén pont abban adja meg a problémák megoldására a választ, hogy vissza kell venni az életszínvonalból, ha azt akarjuk, hogy a föld megmaradjon. És eszik a filmet a népek, mint kacsa a nokedlit. Egyébként ezzel én is egyetértek, mert ami most megy fogyasztás címszó alatt az földgyilkolás. Talán az utolsó pillanatban lépte meg az elit a föld megmentése projektet.

    Más.
    Apropó oltás. Október 31-től oltanak Oroszországban. Legalább is ezt nyilatkozták az ottani vezetők. Kíváncsi vagyok, hogy milyen hatással fog működni. Mert ha jól (nem lesz sok mellékhatás és sikerül a populáció felét beoltani), akkor ők december közepére kiiktatják a vírust. Ha így lesz, nagyot fog nézni a fejlett nyugat.

  178. Horváth Csongor
    A fertőzési és halálozási anomáliákért én elfogadom a természetes kiválasztodást,de te vagy az ,aki ezt nem hajlandó lenyelni,mert akkor vége a világodnak.A végtelenségig nem lehet védekezni ugysem, és végül mindenki megkapja.Az orvosok is vallják ezt az álláspontot.A politikát kár belevinni mert fél év és teljesen felbomlik a mostani társadalmi berendezkedés.Ami egyálltalán nem baj sőt üdvözülendő

  179. Tanuló
    Egy nyelvet brszélünk 🙂 láttam David A .új filmjét

  180. 186. Horváth Csongor.

    Tévedtem abban, hogy nincs halott az ismeretségi körben. Az egyik gyerekkori barátom két hete temette el az 53 éves barátját Csíkszeredában. COV-ban halt meg. Ezt el felejtettem írni. Nem ismertem, így kiesett a fejemből.

    Hogy ki van a háttérben, nem tudjuk. Mindig is voltak összeesküvések a történelemben. Hogy csak egy ismertet mondjak az – utólag bizonyított – sok százból. Te is fiam Brutus, Caezar elleni merénylet a szenátusban. Vagy még enged meg megemlíteni Ceausescu esetét, ami szintén egy évekkel korábban kiagyalt terv része volt, mint utólag kiderült. Mennie kellett! Ezek tükrében nincs kétségem, hogy mindent meg próbálnak tenni egy nem tetsző személy eltávolítására bizonyos hatalmak. De nem mindig jön be. Lehet bár mennyi pénzük is. Ott van élő példának Venezuelában Madurót sem tudták pedig mi pénzt beleölt az USA (a magát államfőnek kikiáltó és a nyugat által egyből elismert (nem furcsa?????) Gaido ment szépen a levesbe. Aztán ott van Szíria. Ott sem sikerült a buktatás, pedig irdatlan pénzt beleöltek, nem ismerték el elnöknek a megválasztott elnököt. Még az ISIS-t is létrehozták. Csináltak jó nagy felfordulást és lerombolták z országot. Oszt jó napot, jól van Bassar el-Aszad. Ezenkívül most kínlódnak Fehéroroszországgal. A demokrata nyugat ismét olyant ismer el elnöknek akit senki meg nem választott (milyen érdekes, még a látszatra sem ügyelnek). Lukasenkó, köszöni jól van. Pedig ide is jó sok pénzt beleöltek.
    És mondok egy érdekeset. A mai (november 1) Moldvai választások esetében is ezt tervezik tenni. Már érzékenyítik a népet,arra, hogy választási csalás lesz, ha Dodon elnök nyer ismét.
    Szóval nincs összeesküvés, csak háttér megbeszélés bizonyos körök között, arról, hogy miként távolítsák el a nekik nem tetsző vezetőt (vezetőket).
    De hát ez a természetes. Vannak érdekek és azokat megfogalmazó és képviselő csoportok. Mindig is ez volt a történelem során. Csak ha mostanában hamarabb rájössz a tervükre, egyből rád fogják, hogy összeesküvés hívő vagy, hogy ezzel diszkreditáljanak (mellékesen ez egy CIA találmány azok lejáratására akik meg merték írni a dolgaikat).

    Tény, hogy voltak sikeres akciói az Atlantistáknak. Szegény Khadaffi nem volt olyan szerencsés mint a fent említett három társa, illetve Ukrajnát is bevették a narancsos forradalommal.

    Szóval lehet bármennyi pénzük, ha a tömegeket nem tudják felheccelni, vagy nem mennek direkt tankokkal a kinézett országra, nincs nagy esélyük leváltani a nem tetsző vezetőt.

    És azt sem szabad elfeledni, hogy itt Mo-on is voltak próbálkozásaik, de nem jártak sikerrel. Kezdődött a 2011-es opera előtti 20 ezres tömegdemonstrációval. Merkel már nézte Orbán utódját. Aztán válaszul jött a több százezre békemenet, mire ejtették a leváltását.
    Aztán ott volt a Goodferiend által szervezett 2014 januári Margit hídi diáktüntizés, ami pár napig tartott. Aztán haza is rendelték a nagy machinátort. Hiába az erölködés, ha nincs tömeg mögötte. Egyelőre a hangulat nem nekik dolgozik. És ha sikerül O.V.-nak „legyőznie” a járványt, akkor ez nem is fog változni.

    Apropó. Csongor, Te miből gondolod, hogy nem közöl rendes adatokat velünk a kormány? Mert szerintem ránézésre elég ütősek a napi esetszámok. Szerinted többen vannak?

  181. 70. ZoliT

    a csehek híresek arról, hogy sokat kirándulnak, hallottam egy illetöröl, aki alighogy véget értek a (fö) harcok, végigtúrázta Irakot, Jordániát, autóval, családdal 🙂 . Mondjuk, még az iszlám állam elött.

    Szlovákiában azt várom, hogy mikor fogják bejelenteni a kötelezö oltást, azzal, hogy kötelezö lesz felmutatni ha elmész otthonról. Az összeesküvés elméleti forgatókönyvek szerint ez lenne a következö logikus lépés pàr hónapon belül. Szlovákia elég kicsi pilot projektnek…

  182. 190: Tanuló:
    „Tévedtem abban, hogy nincs halott az ismeretségi körben.”
    – Erre szokták mondani, hogy „tévedni emberi dolog”?!
    Volt egy vatera hirdetés úgy 8 éve. Egy srác kiásott valahonnan néhány római fibulát meg egy rézöntvény szarvast, ami pár évtizedes lehetett. Feltette, hogy „római kori szarvas eladó”. Pár hülye rá is startolt, 50E Ft-nál tartott a licit, amikor egy ócskás megjegyzést írt, hogy szerinte ez egy 10E Ft értékű 60 évet a földben pihent műtárgy. Mire a srác azzal indokolta római kori voltát, hogy együtt ásta ki a biztosan többezer éves fibulákkal. Nem késlekedett a szakember válasza: „Hát, néhányezer évet tévedni emberi dolog!”

    „Szerinted többen vannak?”
    – Sztem. igen, de nem szándékos, irányított elhallgatásra gondolok, és nem is 10x-es szorzóra, tehát a járvány követésére megfelelőek az adatok…
    —————————————-
    A klímaváltozást -bár vannak közvetett összefüggések-, ne keverjétek ide! Biztos vagyok benne, hogy közvetlenül ok-okozati viszonyban nincs köze a vírushelyzethez, ill. annak kezeléséhez. Már csak azért sem, mert a tavaszi gazd. leállás a világban is kevésnek bizonyult ahhoz, hogy ebben érdemi változást érjünk el. Ehhez teljes paradigmaváltás kellene, ami egy emberöltőn belül erőszakkal megtámogatva is lehetetlen! Maximum a népirtás maradna opcióként, de ahhoz ez a vírus kevés, ill. szintén lehetetlennek tartom, az automatizált gazdasági technológiai átmenet szükségszerű kezelése miatt is.

    188: Kalotaszegi:
    Úgy gondolom, ezzel nem csak az én világom érne véget, hanem vége lenne vele a jelenlegi világnak! Sztem. bármi jönne utána, az senkinek sem tetszene, aki most él… De ettől függetlenül elfogadom ebben eltérő álláspontodat.

    A politikát kizárólag a járványügyi intézkedések miatt kényszerülök bele vinni. Ebben nem lehet egyénileg védekezni, a társadalmi reakció irányítsáért pedig a regnáló politika, ill. politikai vezetés tartozik felelősséggel (pl. hagyja -e a szakmát érvényesülni?).

    191: Sleeper:
    A kötelező védőoltások miatt nem kell a covid-ig menni, hiszen jelenleg is temérdek kötelező vakcina, ill. védőoltás létezik szerte a világban, mindannyiunk védelmében és érdekében!
    Az oltásellenes idiotizmus szintén létezett a koronavírus nélkül is…

  183. 192. Horváth Csongor.
    Köszönöm a válaszokat.
    Egyet értek. Mondjuk a klíma megregulázása terén én azt látom, hogy fel akarták mérni, hogy ha kiesik a széndioxid (ami olyan mint a chemo a rákosnak – élteti rövid távon, de a végén megöli) az nem-e okozza a felmelegedés megfutását. Mert emlékezz vissza, amikor 2001-ban volt a merénylet, az USA leállította a légi forgalmat vagy két hétre és az akkori médiajelentések szerint vagy 5 fokot emelkedett a hőmérséklet (kiesett a repülők füstje okozta árnyékolás).
    Csak gondolkozzunk. Mi van ha erről akartak bizonyosságot szerezni bizonyos körök? Mert ha kiütik hirtelen a kibocsájtókat, akkor mi lesz? Leomlik a mennyezet rájuk is a hirtelen megfutás okán? Én mielőtt házat építek, megnézem a statikai, földtan viszonyokat is. Valószínű ők is. Sajnos a kísérlet azt mutatja, hogy a kibocsátás radikális csökkenését a föld nem fogja megsínyleni. Ez nekünk a nagy masszának, nem jó hír.

    Kedves Csongor.
    Tisztelettel vártam volna a véleményed az összeesküvés elméletekre tett megjegyzésemre. Mert érdekel az álláspontod.
    Vagy szerinted az említett esetek (Venezuela, Szíria, Líbia) véletlenek voltak? Nem is beszélve Irakról, ahol egyértelműen kiderült, hogy az egész vegyi- és biológiai fegyver megléte kitaláció volt, hogy meg lehessen támadni Irakot másodjára is.

  184. 192. HCs

    „…jelenleg is temérdek kötelező vakcina, ill. védőoltás létezik szerte a világban…”

    amit én másképp látok:
    – itt most arról van szó, hogy ha nem oltatod be magad, akkor alapvető dolgokat nem fogsz tudni elvégezni (nem mehetsz munkába, üzletbe, lehetetlenné válik az életed)

    és ami miatt ez az egész nagyon fura, azok a (most már bizonyított) tények:
    – a vírus mutálódik, egyes verziók nem csereszabatosak vakcina szempontjából
    – a gyógyulás nem jelenti az immunitás megszerzését, vagy pedig csupán nagyon rövid időre

    ha semmi más hátsó gondolat nem lenne ebben, már akkor is bűzlene az egész, ha csupán a rendszeres profitot biztosítaná az oltás által bizonyos köröknek.
    Persze ez most csak feltételezés, a jövő megmutatja majd, hogy mi lesz ebből. De ez a vírus túl jó helyzetet teremt sok mindenre. És azt már Kosztolány is megírta anno, hogy a pénz nem minden, gyakran a helyzet (pozíció) sokkal fontosabb…

  185. A kötelező oltás egy fura helyzet, mert nem csak az egyént védi, hanem a társadalmat is. Ezért nem lehet hivatkozni az emberi jogokra.

  186. 193: Tanuló:
    Az összeesküvéssel én nem foglalkozom, mert a felvetett példák követhető politikai szándék és stratégia mentén bontakoztak ki. Eddigi életem során egyedül a 911 toronyházak lerombolása volt olyan mozzanat, ami az USA hadigépezetének működésével kapcsolatban felnyitotta a szememet, hogy már meddig is képesek elmenni. De azóta ezt is bekalkulálom. Az iraki háborúnál már akkor sem lehetett komolyan venni a tömegpusztító fegyverek létét, amikor anno megindult a hadigépezet ellenük. Ugyanakkor ne feljtsük ki a történetből azt sem, hogy magát az iraki hadurat is lényegében az USA hadiipara teremtette meg, Líbiában szintén hasonló forgatókönyvet láthattunk.

    Jelenleg ilyen forró pont Irán, de pl. az azeri góc nem hiszem, hogy háttérhatalmi alku miatt tört volna ki, az más kérdés, hogy most majd a török – orosz vonalaknak állást kell foglalniuk, hogyan tovább… Nyilvánvaló, hogy Irán esetleges megtámadása kizárólag érdekből valósulhat meg, ehhez sem kell háttérhatalom, a Közel-Keleten elindított tárgyalások és erőcentrumok egyértelműen jelzik, hogy mi az ábra.
    Venezuela és Észak-Korea esete -én úgy látom- próba/szerencse alapon a Karabahhoz hasonló lehetőségek alapján alakultak. Nem jött be, de az, hogy kinek volt érdeke és ki pénzelte, ill. miért, ugyanolyan egyértelmű, mint a „Soros expressz”, amitől függetlenül még nem lesz Soros a világ megrontója, hiszen ez a terve egyelőre nem sikerült.

    Azzal egyetértek, hogy siker csak akkor várható, ha sikerül a terv mellé nagy létszámú tömegeket beszervezni, akik azt bármi okból helyeselik és anyagilag támogatni is képesek. Van tehát döntési lehetőségünk, de egyre inkább nem egyénileg, hanem társadalmilag, amelyet pénzzel és lehetőségekkel nagyon könnyű befolyásolni, főleg akkor, ha az adott társadalom által képviselt tömeg nem tud, vagy nem akar gondolkodni.

    A világban eddig az USA diktált és irányított. Biden ma ezt a pozíciót kívánja visszahozni, amire Trump kiderült, egyáltalán nem hajlandó. Volt is, lehet is ebből még sok kalamajka. Akkor is, ha meggondolja magát, és akkor is, ha az így kialakuló űrt megpróbálják más erők kitölteni. Na ebben az esetben lehet majd igazi összeesküvéseket sejteni, amelyek egyértelműen körvonalazódni csak évtizedes távlatban fognak.

    Egy fórumozó rendre megemlítette, milyen jó, hogy nem nálam van a piros gomb… Nos, ha nálam lenne, megsemmisíteném, ahogyan korábbi gondolkodók is tették volna azok közül, akik megalkották ezt a lehetőséget. Nem tudom, ha ma Biden nyer, milyen forgatókönyvek jöhetnek, a végén még elfelejti, hova tette azt a táskát, amiben a piros gombot tartják! 🙂

    A vírussal kapcsolatos mizéria annyira szerteágazó és annyira kaotikus, hogy én kitartok korábbi álláspontom mellett, ezzel nem lehet semmilyen „irányítást” vagy „kísérletezést” elvégezni. Maximum egy nagy pániktesztnek menne el, de arra manapság sok egyéb, sokkal egyszerűbb és burkoltabb módot is találhatnak (se nem célszerű, se nem ésszerű a pandémia)…
    A Facebookon terjedő kerekasztal fórum, ahol a világ vezetői 3 perc alatt döntöttek a pandémiáról egy kiváló fantasztikus irodalom, ám aki ennek bedől, nem több tájékozatlan, együgyű emberkénél!

    Többet nem írok, mert átlépem a tűréshatárt a karakterekkel…

    194: Sleeper:
    „arról van szó, hogy ha nem oltatod be magad, akkor alapvető dolgokat nem fogsz tudni elvégezni (nem mehetsz munkába, üzletbe, lehetetlenné válik az életed”
    – Ezt vírus és oltás nélkül is el lehet érni. Pl. egy chip beültetéséhez sem kell oltás, számos módja lenne annak, hogy ez szép csendben kivitelezhető legyen, ahogyan a mobilod is önkéntes alapon követi az életetedet…

    „a vírus mutálódik, egyes verziók nem csereszabatosak vakcina szempontjából
    – a gyógyulás nem jelenti az immunitás megszerzését, vagy pedig csupán nagyon rövid időre”
    – Ezek természeti tények, és valóban megnehezítik a védekezést. Korábban már leírtam (Meredeken csökken a mortalitási ráta poszt alatt), mi a véleményem erről, ill. mit látok a pandémia végén…

    „De ez a vírus túl jó helyzetet teremt sok mindenre. ”
    – Ez a lényeg és ebben maximálisan egyetértek!
    Ettől függetlenül nem kell egy álságos embert, vagy döntéshozó testületet látni a pandémia kialakulása mögé, sztem. már csak a kínai kiindulópont miatt sem, ahhoz az egyetemes emberi felelőtlenség inkább járulhatott hozzá, mint bármilyen geopolitikai érdek!
    —————————————–
    Ha van geopolitikai startégia felett működő, valóban ütőképes hatalmi centrum a világban (nem a globál cégekre gondolok, mert azok még együttműködni kényszerülnek!), akkor pofára fogok esni a véleményemmel. Sajnos ebben az esetben viszont nem lesz lehetőségem elnézést kérni, mert maga a világ (az egész emberiség) is pofára fog esni. Ez az egész így -pill. megítélésem szerint- értelmetlen lenne, ennyi erővel felsejthetném egy aszteroida becsapódásának veszélyét is 2021.01.21-én, egy szupertitkos vatikáni összeesküvés jegyzőkönyvére hivatkozva.

  187. Csipszer Bernadett háziorvos írása

    „Kedves Ismerőseim, Barátaim, Betegeink!
    Gondolkoztam, hogy megírjam-e a következő „pár” sort, avagy sem….
    Mégis az írás mellett döntöttem, mert hátha lesz pár olyan, akihez eljut az üzenetem, kérésem.
    Ma reggel ügyelet után (Győr, Petz Kórház, az ország talán második legnagyobb kórháza, aneszteziológiai ügyelet) nem túl rózsás a hangulatom….
    A tények: a győri kórház érdemben közel teltházas COVID pozitív betegekkel, lassan minden korábbi osztály helyén koronavírusos betegek fekszenek.
    A kórházban jelenleg 3 intenzív osztályon (eddig 1db központi intenzív osztály volt) küzdenek szó szerint a kollégáim a betegekért….2 intenzív osztály COVID-intenzív, 1 nem fertőzött betegeket ellátó intenzív osztály.
    A betegek csak jönnek és jönnek, egyre fiatalabbak az intenzívre kerülő pozitív betegek…nem 80+, hanem 50+, 40+ vagy fiatalabb.
    Az intenzíven dolgozó kollégák elmondása alapján, aki lélegeztető gépre kerül, annak sajnos kis esélye van a túlélésre. Kevés beteget tudnak megmenteni. Aki intenzíves szakorvos, szakdolgozó hozzá van szokva a küzdelemhez, halálhoz, de nem ehhez, ami most zajlik.
    A környéki megyék kórházai beteltek, a mobil járványkórház, közel teltházas…intenzíves orvosok hívják egymást, hogy próbáljanak a betegeik számára vmelyik másik intenzíven helyet találni, mert ők már nem tudják hová tenni a beteget……TELE, TELE, TELE….. ”

    Meg lehet nézni a profilját, szerintem a hitelességéhez nem fér kétség.

    https://www.facebook.com/bernadett.csipszer

  188. 198. n/a

    Rákattintottál a linkemre? Mert én közvetlen a szerzőt linkeltem. Nem csupán a profilját, hanem ott az írása is, amit az általad linkelt oldal átvett. 🙂

  189. 197: Gyarmathy:
    Kösz az infót! Fontos lenne, hogy a közvélemény a valós helyzetről is tájékoztatást kapjon saját életének megóvása érdekében. Ha már mindig az egyénről papolunk, hadd döntsem el én, megengedhetem -e magamnak az 1 hónap karantént, ennek az őrületnek a kihagyása érdekében…

    Ennél sokkal rosszabb forgatókönyvre számítok november végére. Addig kizárt, hogy megérkezzen a vakcina, nem hiába jut egyre több „előttünk járó” állam a teljes lezárás, kijárási tilalom elhatározására.

    Ha ez egy vezényelt cselekedet lenne, nem a pandémia tényleges adatsorához igazodna. Hiszen sokkal hatásosabb lenne, ha mindenhol -az állítólagos összeesküvésnek megfelelően- összehangoltan cselekednének, s akkor tényleg pánikolhatna a világ. Ezzel szemben az látszik, hogy minden közösség akkor hoz pánikszerű és radikális intézkedéseket, amikor már egyértelműen látszik, hogy nincs tovább! Nem a kisfalvak, ahol szerencsésen elkerüli a többség a pandémiát, hanem azok a soklakosú gócpontok, ahol kvázi megszűnik minden orvosi ellátás, pedig a spontán alakuló beteglétszám függvényében is arra igény mutatkozna.

    Holnaptól indul az iskola, az esetszámok pedig ennek megfelelően 10-15 napos követéssel ismét exponenciálisan felfutnak majd. Bergamo közelébe érünk…
    Mi lesz ebből?!
    A Kormány álláspontja változatlan, annyit tudhatunk, hogy büntetni fognak.

  190. Horváth Csongor
    Azt hittem Magyarországon élsz,hogy ilyen magabiztosan beszélsz az otthoni helyzetről.
    És te is Gyarmaty.Most esett le ,hogy egyiketek sem él otthon.Hányan még az idelátógatók közül ?
    Mindenki onnan hirdesse az igét ahol él,és amit ott megtapasztal.
    És légyszíves ne ferdits,mert a kisfalvakat sem kerüli el a pandémia,sőt az átfertöződés ilyen helyeken 100% -os . Mire felfedezik már mindenki az , a nagyon aktív szomszédolás 🙂 és közösségi élet miatt.

  191. 199 Gyarmathy

    „Rákattintottál a linkemre?”

    Hibáztál!

  192. 201. kalotaszegi,

    Nem baj, ha én kitekintek a lakhelyemül szolgáló kisvároson kívűlre is? Engedd már meg nekem.
    Főleg, hogy szüleim és sok családtagom Magyarországon él, sőt nekem is van otthon házam, földem és kötődök az otthoniakhoz.
    EGy személyes otthoni ismerősöm a múlt héten halt bele a covidba, de erről írtam is pár napja.
    Elmondhatom? Vagy ne, mert ahhoz semmi közöm, mivel nem otthon élek?

    203. n/a

    Szerintem meg te hibáztál. 🙂 Hibát kerestél és ezt benézted.

  193. 201: Kalotaszegi:
    Tényként leírhatom a kedvedért, hogy Nyugat-Magyarországon születtem, de már jó ideje egy közép-magyarországi faluban lakom, és a közeli megyeszékhelyen dolgozom. Én sem értem, hogy miért, ill. miből jutottál a 201-ben leírt következtetésre?!
    Elképzelhető, hogy más következtetéseid helytállósága is ilyen hatásfokú lehet? 🙂
    Megjegyzem, a községben a többség rendkívül odafigyel a szabályok betartására, például több közösségi kör is szünetelteti ideiglenesen tevékenységét, vagy digitálisra váltott. Tapasztalatom szerint a városi emberek sokkal inkább kikerülik a szabályokat…

    n/a:
    Mohamed nevében egyszer már iga alá próbálták hajtani Európát. Akkor nem sikerült…
    Ebben a tekintetben Macron felébredt, bár túl későn.

    Erdogannak ellenben abban van igaza, hogy a muszlim ember nem szükségszerűen terrorista:
    http://www.mohamed.hu/index.php?menu=vallasosmuzulman

    Ki tudja mi sül ki ebből az egymás mellett vergődésből? Izrael jó „kísérleti terep” lehet, ahogyan a Közel-Keleten alakulnak a dolgok és az erőviszonyok, tanulságos lehet -a kimenetele függvényében- Európa számára is.

  194. 165-166-ra engedjetek meg két megjegyzést:
    Megfogadtam, hogy többet nem reagálok ilyen felvetésekre, de nem tudom megállni…

    1. Fehérlábú barátunk nyilván elírta a frusztráció szót, bár ez a Facebookon elég gyakran megesik:
    https://www.facebook.com/Tbolyultak/photos/a.382924972247332/669428663596960/?type=3

    2. A másik komolyabb megjegyzésem egy tanulságos tapasztalat egyben:
    „Mondjuk ez az akkori baloldal volt, a jelenlegi eléggé különbözik a korábbitól.”
    erre a mondatra reagálva:
    A korábbi pártkatonák és főtitkárok mind ott ülnek a jelenleg regnáló Kormány köreiben és kiszolgáló személyzetében. Ideje kinevelniük olyan utódokat, akik majd vállalják, hogy a hatalom megtartása mellett nem büntetik meg eleiket, ahogyan ez egykoron ugyanígy megtörtént…
    Ha nem így lenne, nem lennének bizonyos akták 50 évre titkosítva, amely titkosítás feloldását ezidáig senki sem lépte végül meg.
    Ugyanígy érdekes lenne a 90-es évek olajmaffia tevékenységének felgöngyölítése is, amiről a távoli jövőben úgyis lehull majd a lepel, de most még szükségszerű, hogy kimondottan ne legyen téma a közbeszédben.
    Lásd pl.:

    Mindkét oldal politikájának van sara és eredménye is. Következményeik az egész ország lakosságának sorsára rányomta a bélyegét. S azt nem árt szintén figyelembe venni, hogy 1990 óta 12 évet ügyködött a bal-liberálisnak bélyegezett társaság, míg 18-at a jobboldali (ebből 10-et megszakítás nélkül az elmúlt időszakban, az ismert formában).

  195. 208: Gyarmathy: Azért, mert akit AG teszttel teszteltek, az tünetmentes, de fertőző, tehát nemcsak fertőzött, ergo mostanáig senki sem sejtette, hogy szórja. PCR tesztre a tünetesek mennek, az orvosuk javaslatára, mert megjelentek a tüneteik. Aztán a teszt után kiderül, hogy COVID betegek vagy nem.

    Az AG teszteseknél aki pozitív lett, mehet családostul tíznapos karanténba, aztán ha megbetegszik, PCR. Ha nem betegszik meg, egy hét múlva következő teszt, de ez még nem biztos.

    Magyarul attól, hogy COVID van benned, még nem muszáj, hogy beteg legyél, de fertőzöl, mint a fene.

  196. 181. Feketelábú Horváth Csongor
    “ Fehérlábú Hanyistók:
    Budaházy György, mint hiteles jobboldali politikus:
    (Megjegyzem, hogy 2016-ban már rég Fidesz, tehát jobboldali kormányzás zajlott, s külön érdekes, hogy 2018-ban, miután a “körülmények megváltoztak”, új eljárás indult, amely máig tart.)”

    Így jár mindenki, köztük te is, aki a médiából és a netről tájékozódik . Beveszitek a központilag hírdetett maszlagot. Budaházy ellen egy koncepciós eljárás kezdődött még a szocik alatt, ami jelenleg is tart. Az igazi hazafiakat egyik rendszer sem szereti, ezért próbálják őket kivonni a forgalomból, több-kevesebb sikerrel.
    Ismereteid bővítése céljából javaslok neked egy személyes találkozót Gyurival, valamelyik előadásán. Kevesen vannak ebben az országban, akik többet tettek Magyarországért, mint Ő!

  197. 195. Tibor bá’
    A gyerekkori kötelező oltás beadása rendben. De egy influenza oltást már ne tegyenek kötelezővé! Ha valaki meg van ijedve az oltassa magát, aki nincs annak minek kéne? Egyik oldalon lesznek a félősek, másikon a reszkírt bevállalók. Az oltottakat nem fertőzi a nem oltott, legfeljebb azokat akik nem oltatták magukat meggyőződésből. Erre az estre nem igaz a maszk analógiája! Ha te be vagy oltva, a hülye oltatlanok köhöghetnek körülötted,nem kapod meg. Akkor mire hivatkozva erőltetnéd rá a magát oltani nem akaróra az oltás, főleg úgy, hogy az oltás egyébként is csak időleges védettséget ad? Mert az influenza sem megszüntethető, ha mindenkit be is oltasz.

    196. Horváth Csongor

    Köszönöm a kimerítő válaszodat. Megtisztelő!

    Igazad van, hogy a felvetett összeesküvések követhető politikai szándék és stratégia mentén bontakoztak ki. De egy biztos, hogy csoportérdekek mentén. Mondjuk az atlantista dominancia megvédése, kiterjesztése mentén. Ezek mögött emberi csoportok állnak, és ne hidd, hogy valamennyi választott képviselő.

    Ahogy említed, ezek akár egy 911, es balhét is összehoznak a céljaik elérése érdekébe. Nincsennek gátlásaik. Miért gondolnánk azt, hogy a vírus teremtette helyzetet nem próbálják kihasználni a céljaik elérésére, mondjuk globálisan. Például az USA 911 kapcsán bevezette a patriót törvényt ami azóta is hatályban van, és minden demokratikus jogot felfüggeszt, ha valakik úgy akarják! Miről is beszélünk? Mi van ha ezt a korlátozást most globális szintre emelik? Na majd meglátjuk.

    Irán kapcsán azt mondom, hogy amíg nem semlegesítik Oroszországot, addig nem mennek neki. Nem véletlen, hogy próbálják bekeríteni az oroszokat. Ukrajna, Belaruszia, Grúzia, Kaukázus eseményei és most Örmény-Azeri konfliktus. Az azeri góc mögött nincs semmilyen háttérhatalmi alku. Vegytiszta atlantista projekt. Ha ki tudják nyírni a medvét, akkor neki mennek Iránnak, különben számíthatnak a medve beavatkozására és akkor nagyon sok sok hullazsákot kell rendelni a nyugatnak a kici kínai emberektől.

    Venezuela próbálkozás volt, nem kérédés. Beszopták, ez sem. Az indián lakosság nem kér a fehérek uralmából. Ott csak katonai erővel lehetne változást elérni.
    Észak-Korea esete nem értem, hogy került ide. Amióta van atombombája, az USA sem tud mit kezdeni vele. Leatomozza, csak úgy? Vagy partra próbál szállni ahol várja 1.5 millió é-koreai katona, majd ha kiépít egy 200 ezre katonai hídfőt, kap egy töltetett a 200 ezer Dzsiájdzsó. Csak, hogy tudd, észak Korea fővárosával olyan demokratikusak voltak az USAkoko, hogy bombázások után a 800 ezerből 80 ezer maradt életben. A mai generáció bambuszbottal is nekimenne az usankának, ha nem lenne más fegyvere és megtámadná őket nevezettek.

    Karabah pedig elúszott az örményeknek, mert kétkulacsos politikát foltattak az oroszok ellenében. Putyin az árulókat nem szereti. Ha nem térnek észhez, Örményországot sem biztos, hogy megvédi.

    Írod: „A világban eddig az USA diktált és irányított.”
    Már nincs így. Kínát már nem tudja leckéztetni, hiába Trump nagy pofája. Ha Biden nyer, ők egyezkedni próbálnak. Ez lesz a vesztük. A kínai nagyon ravasz. Mire felébrednek lesz vagy másfél tucat anyahajója Kínának a nyugat-csendes óceán vizein. Sem a Trump, sem a Biden taktikája nem fogja meg őket. Legfeljebb az atom, de akkor ők is búcsút inthetnek az USA-nak, mint államnak.
    Ha pedig Kína nyeri a versenyt, légy nyugodt át tudja venni az USA hagyta űrt. Több ezer éves birodalmi tapasztalat van szemben az USA 100 éves tapasztalatával.

    Azt is írod, hogy a vírus maximum egy nagy pániktesztnek menne el, de arra manapság sok egyéb, sokkal egyszerűbb és burkoltabb módot is találhatnak (se nem célszerű, se nem ésszerű a pandémia)… Szerintem ekkora irányított leállítást, mint a vírussal, más semmivel sem tudnának elérni (de lehet tévedek), úgy, hogy a tömegek másnap ne robbannának! Vagy szerinted, mi az amivel ezt a szintű együttműködést el lehet érni a tömegek részéről? Mert a 911 is csak lokális hatása volt. Máshol minden repülő repült és az emberek élték megszokott életüket (még az USA-ban is).

    Írod Sleepernek, hogy: „Ezt vírus és oltás nélkül is el lehet érni. Pl. egy chip beültetéséhez sem kell oltás, számos módja lenne annak, hogy ez szép csendben kivitelezhető legyen, ahogyan a mobilod is önkéntes alapon követi az életetedet…”.
    Én nem hiszem, hogy ha csak úgy egy kormány bejelentené, hogy holnaptól kötelező a chip mindenkibe ültetése, nem törne ki tömeglázadás. A sok szektás már reggel ott lobogtatná a bibliát az antikrisztus jeléről értekezve. Vagy erőszakot alkalmaznának? Szerintem nem. Első lépés a tényleg védelmet adó oltás, aztán a szoktatást követően jönne a mindet látó, halló chip beadása. Persze erőszak nem lenne (nem hülyék, hisz ennek – illetve a sok mártírnak – köszönhetően terjedt el robbanásszerűen a kereszténység is annak idején), csak nem jutnál hozzá a szolgáltatások nagy részéhez ha nem lenne benned a chip. Persze ez is csak egy összeesküvés szerű eszmefuttatás, de hát miért ne, ha már ez is szóba került az oltás kapcsán.
    De azért, itt is kérdem tisztelettel, hogy szerinted milyen más módszer adódhatna arra, hogy a tömegek önként jelentkezzenek a chip bevételére?

  198. 211- Tanuló:
    Hogy melyik vakcina kötelező és melyik nem azt szakembereknek kell eldönteni. — Nekem már 1965-ben volt a kocsimban biztonsági öv, amit külön meg kellet rendelnem. Ennek ellenére nem értettem egyet a kötelezővé tétellel. „Jóga van mindenkinek megdögleni” alapon. Na ja, de mi van ha nem döglik meg, és a gyógyítása, rokkantsága milliókba kerül AZ ADÓFIZETŐKNEK?

  199. 204
    Gyarmaty
    Hozom a jó hírt,hogy a vírus mégsem olyan veszélyes ,te erre belöksz olyan linket,ami az apokalipszist vetití előre . Na ezt nem komálom, mert én átestem rajta,majd ha te is átesel ,akkor törj pálcát a dolog felett.Ha a 78 édesanyám két napos 38C lázzal túlesett rajta ,aki semmiféle ultramodern vitaminokkal nem tömtködte degeszre magát és mindenki más is az ugynevezett veszélyesztetett korcsoportból – netán a többi földi halandónak is van némi túlélési esélye ,hacsak nem döglik bele a pánikrohamba,amit a médiából sugároznak. Vagy ha nincs valami rejtett és végzetes betegsége. Számomra az nem betegség ,ami nem rúg le a lábamról és erős dohányosként a tűdőmet sem köpöm ki a fertőzéstől,pedig hordtam én ki lábon több tüdőgyulladást is,ismerem a légszomj fogalmát.

    201
    Horváth Csongor
    A legújabb kutatások szerint ,ha nem támadja meg a tűdöt ,akkor biztos megtámadja a vesét,ha azt sem ,akkor holtbiztos az agyat. Nálam ez lehet , épp most zabálja fől,hülyülök el 🙂

    209
    Infos
    „Magyarul attól, hogy COVID van benned, még nem muszáj, hogy beteg legyél, de fertőzöl, mint a fene.”

    Tehát mindenki potenciális gyilkológép?

  200. Tibor bá’
    Ha valaki úgy dönt, hogy nem kér az oltásból, de később bizonyíthatóan COV-tól betegszik meg és költségesen kezelni kell, akkor szépen vele fizettetném meg a gyógyítását vagy a hátramaradtakkal. Erről törvényt is hoznék. Mindenki rizikózzon, de ne a közösség kárára. Azt azonban ellenzem, hogy egy kötelező oltástól tegyék függővé valamely szolgáltatás elérhetőségét, ne adj isten a munkahelyre való bejutást.

    213. Kalotaszegi
    A nyáron, július elején amikor az unokatesóm megbetegedett Erdélyben én is csodálkoztam, hogy a francban nem kapta meg senki a környezetében a kórságot, amikor az egész média azzal volt tele, hogy hú de mennyire fertőző ez a vírus. A 76 éves anyja sem kapta meg, sem pedig a munkahelyén vele lévő négy kolléga, akik vele is étkeztek, úgy, hogy már két napja beteg volt (csak azt hitte hogy egy nátha ezért járt dolgozni).
    A szentgyörgyi nőgyógyász megfertőzte a nővért, de más senkit, míg a rendőr ismerős csak a járőrtársát ( a család csak karanténban volt, két tesztet követően szabadultak).
    Szóval nekem már akkor kérdéseim merültek fel a virulenciával kapcsolatban.

    Hallom, hogy ma Boris Johnsont is bekényszerítették az ország karanténba tételének zsákutcájába (ezzel neki annyi!).
    Úgy látszik így akarják az angolok konokságát megtörni, a gazdaságukat megroppantani és ezzel az EU-ban maradásra kényszeríteni őket. Nem lepődnék meg ha így lenne:-).

    Orbánnak az lenne egy nagy húzása, ha szarna az EU-s tiltakozásra és megrendelné az orosz vagy kínai vakcinát, ezzel letörné a járványt. Ezek után mind indulhatna kötelezettségszegési eljárás. Mivel érvelne az UE? Hogy nem hagyta megdögleni a lakosságot, mint ők? Majd a végén a sok komprádor Eu-s vezetőt vernék agyon a népeik.

  201. 214. kalotaszegi,

    Az is baj, hogy nem otthon élek, meg most már az is, hogy nem estem át rajta.
    Addig nincs jogom írkálni, meg egy magyar orvos saját tapasztalatát betenni.

    Jól értem?
    Ha átestem rajta és viszonylag könnyen megúszom, akkor már biztosan hülyeség az is, amit linkeltem, hogy az említett kórház tele van betegekkel? Nyílván a háziorvos hölgy saját hiteles profiljával hazudott egy nagyot, mert te könnyen megúsztad?

    Kedves kalotaszegi, én nem mondtam meg neked, hogy miről írkálj és miről ne. Még csak kétségbe sem vontam, hogy mit tapasztaltál.

    Engedd meg nekem is ezeket.

    Ha meg megrémít, amit írok, beteszek, lépj át az írásaimon. Aki meg elolvassa, majd eldönti, hogy hasznos és hiteles-e számára, amit ide vések. 🙂

  202. 216. Gyarmathy
    Mint írtam fentebb, a hatvani COV kórház harmadára sincs tele. Ezt ott dolgozó nővér mondta nekem amikor a hét közepén Hatvanban jártam múzeum látogatáson.

    Győrben jártam elhalt rokonok és most chemozás alatt álló rokon okán. Ő bejárhat a kórházba, kezelés miatt (két napot van bent) de elmondása szerint nem látott semmi tömegjelenetet, illetve az őt kezelő személyzet is nyugodt, kiegyensúlyozott. A város is teljesen normálisan él. A vendéglő ahol ettünk, fullra tele volt, éppen kaptunk egy asztalt, mert lemondták. A doktornő szerintem egy sértett doktornő aki így próbál ütni egyet.
    Ennyi erőből bárki feltehet egy „írást” az általa tapasztalt „tényekről”. Nem lehet ellenőrizni. Miből gondolod, hogy igaz?

  203. 215. tanuló,

    „Hallom, hogy ma Boris Johnsont is bekényszerítették az ország karanténba tételének zsákutcájába (ezzel neki annyi!).
    Úgy látszik így akarják az angolok konokságát megtörni, a gazdaságukat megroppantani és ezzel az EU-ban maradásra kényszeríteni őket. Nem lepődnék meg ha így lenne:-).”

    Vaóó, és Macron-t mire akarják kényszeríteni? Mert hát ő is hasonlókat lépett. Hát az olasz miniszterelnököt épp mire akarják rávenni, mert épp ott is az angolhoz hasonló intézkedések történnek. Németeket, spanyolokat….?

    Orbán, a nagy harcos viszont ellenáll a gonosz…(nem tudom kinek) és nem követi őket. Mármint a környező országok ‘ostoba’ vagy ‘gyáva’ vezetőit. De annyira azért nem áll ellent, hogy orosz vagy kínai vakcinát vegyen, mert az már túl sok lenne a gonosz (háttérhatalom)nak (??).
    Meg hát nincs is rá szükség, hiszen alig van beteg. Tudod saját tapasztalatból.

    Nyílván Johnson tanácsadóit, járványmatematikusait, virológusait megvette kilóra a gonosz deepstate…

    Jó neked, hogy mindenfelé jársz. Gondolom a londoni döntéshozók környékéről is van saját tapasztalatod. 🙂

    A doktornő meg nem üt senkit, csak figyelmeztet. Hiteles profillal, gyakorló orvosként ekkorát hazudni? Nekem ő a hiteles egyelőre.

  204. 215. tanuló
    „Majd a végén a sok komprádor Eu-s vezetőt vernék agyon a népeik.”

    Létezik még egy alternatív megoldás is:

    „Először a politikusokat óltsák be a koronavirus elleni vakcinával!
    Ha nem halnak meg a vakcina jó!

    Ha meghalnak, meg lettünk mentve!”

  205. 2O7. H. Cs.
    „n/a:
    Mohamed nevében egyszer már iga alá próbálták hajtani Európát. Akkor nem sikerült…
    Ebben a tekintetben Macron felébredt, bár túl későn.”

    Franciaország irányváltása a „politikai korrektség”-gel szemben..

    – Kiüldözik azokat a muszlimokat, akik nem hajlandók beilleszkedni az európai életmódba.
    – A muszlim gyermekek „magán” vallási tanítása szigorú felügyelet alatt áll.
    – Kiűzik azokat az imámokat, akik intoleranciát hirdetnek a keresztények ellen.
    – A „tiltott” vázlatok (amelyekért Samuel Petty francia tanárt lefejezték) nyilvánosan láthatók a kormányépületeken.
    – Megszűnik a muszlim normákhoz kötelező étkezési adaptálás (sertéshús-tilalom stb.)
    – Megszűnik a külőn a férfiak és külőn a nők nyilvános uszodáinak üzemeltetési kötelezettsége.
    – Megszűnik a… szüzességi bizonyítványok stb kiadása.
    – Tiltva lesznek azok a civil szervezetek (NGO szervezetek), amelyek „iszlamofóbnak” vagy „rasszistának” nevezik azokat, akik ellenálnak a francia társadalom iszlám szabályokhoz való alkalmazkodásán.
    – Meg kell jegyezni, hogy ezekről most dönt, a „középsös” elnök Manuel Macron – nem egy „jobboldali” államfő, mint p.l.: az osztrák Kurtz kancellár.
    – Azt is meg kell jegyezni, hogy Macron az iszlamofasizmus elleni szigorú intézkedéseit elsőként – igazi megkönnyebbüléssel – tapsolták a mérsékelt francia muszlimok! Akik az első áldozataik voltak a fanatikus vallásvallóiknak – főleg a muszlim nők.

    Írta: Thanasis K.

  206. 218. Gyarmathy
    Igen, sok fele járok. Például a Hatvant útba ejtő járkálásom közepette – lévén, hogy szabadságon voltam – jártam egy gyógyfürdő telepen is. Hét közben voltam, ennek ellenére sok lubickolóval volt tele. Főleg 70 felettiek. Kérdeztem, hogy nem félnek-e, mire csak legyintettek. Aztán kezdtek beszélgetni a helyi problémákról (kinek mennyi lett a termése, Józsi a marhák alól egy év után kihordja a trágyát, stb.).
    Egy sem volt beszarva. Lehet, hogy holnap már valamelyik légzőgépen lesz, de akkor is a maradék életét nem rettegésben töltötte, hanem társaságban (és nem a neten mint sok beszari budapesti). Minden tiszteletem az övék. Vidéken még helyén van az emberek esze. Nincsenek megbolondítva ettől a fogyasztói fa hülyeségtől.

    Győrhöz pedig kivételesen, feleségem okán van kötödésem!

    Ha pedig annyira be vagy szarva, gyere haza a „haladó” nyugatról és költözz vidékre. Ott szarnak a nagy vírusjárványra! A legtöbb öreg akivel beszéltem, azzal válaszolt a vírusos halálos felvetésemre, hogy ha születtünk, meg is kell halni valamiben. Elég sztoikus szemlélet, de abszolút igaz.

    Nem a tények ijesztik meg az embereket, hanem az amit gondolnak róla – mondta egy görög filozófus, meg a prédikátorok könyvéből (Ószövetség) is ez jön le.

    És a győri doktórnődnek mitől hiteles a profilja? Ismered? Vagy valamelyik barátod, rokonod ismeri? Vagy mi az ami hitelesé teszi?

    Gizike a tanya végéről is kijelentheti a facebukon, hogy ő doktornő és Szolnokon betelt a kórház, nincs lélegeztető gép, meg egyébként is Argmegedon. Azt miből ellenőrzöd?
    Ő is a te hiteles forrásod lesz? Csak mert azt nyomatja ami neked kedves, mert a te véleményeddel megegyező?

  207. 221. Kedves tanuló,

    Micsoda érvek. A vidéki lubickolók, meg a trágyahordó Józsi legyintése a covidközpontba rendelt magyar orvos saját tapasztalatával szemben.

    Ez aztán a cáfolat.

    A doktornő nyílván csak hazudja magát. Az ismerősei meg elhiszik és stb. Nyilván a Magyar Orvosi Kamara is csak hazudik, amikor arról beszél, hogy már fogorvosokat, szemészeket vezényelnek covidos betegek ellátására…

    Úgy rémlik te hívő vagy. (Ha rosszul emlékszem, akkor bocs).
    Akkor ezt biztosan ismered. Ezzel búcsúzom is tőled és az írásaidtól.

    „Az eszes meglátja a bajt és elrejti magát; a bolondok pedig neki mennek és kárát vallják.” (Biblia, Példabeszédek 22. fejezet).

  208. 214. Kalotaszegi: nem potenciális gyilkológép, csak úgy fertőz, hogy se ő, se más nem tudja, mert nem látni rajta.
    Én azelasztint fújok az orromba, virostopot a pofámba, d vitamint szedek magnéziummal, cinkkel, mosom a kezem, bagózok újra, elvonultan élek falun, holott pozsonyi gyerek voltam, a faluban pedig egy fertőzöttet találtak, aki pedig éppen az a guszta 20 éves menyecske, aki a szemközti házban lakik… annak meg egy magyarországi legénye van…

    Azt érdekes itt is megfigyelni, hogy stressz alatt elbeszéltek egymás mellett, nem feltételezve a rosszindulatot.

  209. 220 L.S.
    Ejsz-e Makaroni olvasta a Gerilla című regényt (holnap jön ki a 2. része, ajánlom mindenkinek, az elsővel kezdve):-)?
    Ha ezt tényleg meglépik, van Európának esélye a muzulmánokkal szemben. Különben szép lassan bebújnak a bőrünk alá. és mire felébredünk, már csak az alávetés marad.
    Nem mellékesen az egyesült Európával szemben nem volt és nem is lenne esélyük egy nyílt háború esetén. Még ha őket egy fejlett hatalom is támogatná!
    Vissza lennének bombázva a kőkorba!

  210. Tanuló:
    Annyira más a gondolkodásmódunk (és most igen finoman fogalmaztam), hogy egyszerűen nincs erőm és őszintén megmondom, kedvem sem mindenre tételesen válaszolni.
    Egy járványos betegséggel szembeni védekezés esetén mindenkit oltani kell, ellenkező esetben a járvány újra és újra felüti a fejét. Pont a covidnál látható, hogy újabb és újabb mutációk jöhetnek, ami rendkívül veszélyes is lehet, tehát ebben az esetben ellenállni az oltottsággal kapcsolatban nem egyedi kockázatvállalás, hanem mind az egyéni- és mind a közérdekkel szembe menő cselekedet. Erre mondhatják akár azt is, hogy az illető a butasága miatt ön- és közveszélyes…

    Mit lehetne az önkéntes chiphez bevezetni? Ingyenes internet előfizetés, bizonyos oldalak, egyébként zárt internetes klubok (pl. ismerkedős) ingyenes és kizárólagos látogatási lehetősége, egy kis kedvezmény az üzemanyagkutakon, no meg heti 1 ingyenebéd a mekiben. Készen van a recept! Cserébe csak azt kérjük, hogy ezt a kis láthatatlan szart, amivel a kocsidat is integetve vezérelheteted dugd a bőröd alá. Mibe fogadjunk, hogy az emberek milliószám cumiznák, s lenne, aki Biden fejét is a seggére tetováltatná akár kevesebbért is. Nyilvánvaló, hogy innen sokan nem fanyalodnánk rá, Kalotaszegi pl. biztosan nem, de hidd el, emberek garmadája menne így önként bele még a fejlett világban is, s a költségei eltörpülnének egy pandémia esetéhez képest, ráadásul a félelem helyett az emberi mohóság még inkább spirálozná az ügyet. Ki lehetne egészíteni azzal is, hogy aki belövi, ingyenesen kapja 2 évig az 5G szolgáltatást…

    Na ez aztán tényleg összeesküvés lenne, de tuti jobban működne egy pandémiás, halottakkal teli maradj a seggeden kampánynál, s a néhány értelmes ember, ha akarna sem tudna tenni semmit, mint ahogyan a tv műsorok kínálata is olyan – amilyen, de nézik milliószámra. Az állami szabályozók is könnyebben lekenyerezhetőek lennének, s ezt onnan lehetne tudni, hogy Észak-Korea például érintetlen maradna, nem úgy „a természet bosszújaként” érkező pandémiában!

    Sosem mondtam, hogy háttéralkuk ne léteznének, még ha nem is azonosan ítéljük meg ezeket (sem), a „háttérhatalom” és az emberiség elleni összeesküvés témáját kellene már elfelejteni és végleg száműzni innen!

  211. 221 – Tanuló:
    Csak figyelmeztetlek, hogy amit folytatsz az rémhírterjesztés. Egy halálosan komoly témában a helyzetet tűzzel-vassal kicsinyíted. Arra beszéled rá az olvasókat, hogy ne védekezzenek.

  212. 222. Gyarmathy.
    Ne kell válaszolj? De a tények kedvéért megírom, hogy, szerinted az a sértett magyar orvosi kamara a hiteles akiknek a vezérbikái nagy részétől elvették a gazdagodás lehetőségét az új törvénnyel? Nevezetesen, hogy állami pénzen ne buherálhassanak. Pl. magánpraxisban felvett, de államiban végzett szívműtétet (vagy a nőgyógyászok, akik még egy kenetet is az állami praxisuk okán értékeltetnek ki).
    Persze, hogy köpködnek a „magyar” orvosi kamara vezetői. Mert hogy ők (valamennyi professzor, 60 felett) adják ki ezeket a nyilatkozatokat, a felől ne legyen kétséged. Most itt az alkalom és rémisztgetnek, hátha a kormányt rá tudják enni, hogy maradjon a jövőben is a kettős praxisuk (magán, ahonnan a műtéttel irány az államiba).
    Meggyőződésem, hogy te is az a fajta hazánk egészségügyét köpködő nyugati hazánk „fia” vagy aki még egy mandulakivételre is hazajön ebbe a szutyok ellátó rendszerbe. Ha pedig kint vagy ne kukkorékolj bele a mi rendszerünkbe (nem ezt mondjátok az erdélyieknek, hogy ha nem itt él, milyen alapon szól bele a dolgainkba? Ti milyen alapon szóltok bele, ha ott fizetitek az adót és ott éltek?).
    A honos ellátásod a te ügyed, nem ez a Mo-i. Ha rokonaidnak sem tetszik, kiviheted magadhoz valamennyit a nagy demokratikus, nyugati jólétbe. Kolbászból van a kerítés, csak le kell egyétek. Vagy nem?

  213. Tibor bá’
    Egy szóval sem mondtam, hogy ne védekezzenek, csak azt, hogy a vírusból az általam ismertek valamennyien jól gyógyultak. Védekezni kell. Sőt a maszkot is első perctől támogattam. A hasznosságára a bizonyíték, hogy idén tavasszal alig volt influenzás megbetegedés. Szóval félreértesz.
    Ha pedig a H. Cs.-nek írtak kapcsán felvetett elméletre gondolsz, az igaz egy buta konteos eszmefuttatás volt. Ami arról szólt, hogy mi lenne, ha?

    Egyébként, hogy nem zár a kormány, azzal maximálisan egyetértek. Több esze van mint a többinek. Vagy lesz oltás, vagy előbb vagy utóbb úgy is megkapjuk valamennyien.

    Egyébként a senki által nem ellenőrzött Győri doktornőre való hivatkozás (aki rá akarja hozni a frászt a népekre) az szerinted nem rémhírterjesztés?

  214. 225. Horváth Csongor
    Igaz amit írsz. Egy stabil vírus esetében, mint a torokgyík, igen is ér valamit a teljes lakosság átoltása. De egy influenza szerű vírusnál, ami gyakran mutálódik, nem ér semmit. Már pedig a COV ilyen. Nem véletlen, hogy nincs kötelező oltás az influenza estében sem. Így a COV-nál sem célszerű.
    Nem is gondoltam rá, de jó a felvetésed. Igazad van abban is, hogy nem kell COV oltás a chipeléshez. Nagyon sokan kötnék meg a Memphistoi alkujukat, egy kis anyagi kedvezményért cserébe. Nem véletlenül nem teszi ki az ördög a szerződéskötéshez szükséges asztalát a metró lejárathoz. Mennek a tömegek szerződés nélkül is hozzá:-).

    228. Horváth Csongor.
    Nagyon jó anyag. El is mentettem.
    De hát nem értem miért tetted be nekem. Nem vagyok oltás ellenes (vagy ez jött le neked?). Valamennyi oltást beadattam a gyermekeimnek, sőt még olyant is ami csak ajánlott (pl. kullancs csípés elleni, vagy HPV).
    Én csak azt ellenzem, hogy kötelezővé tegyék pl. az influenza oltást mindenkinek. Hadd döntsem el, hogy akarom-e vagy sem, – ha megkapom a kórságot – a vele járó szenvedést. Ha pedig az állam be akarja hajtani rajtam a gyógyítás árát, mert nem oltattam be magam, az ellen sincs kifogásom. De nem kényszerítsenek.
    Nem mellékesen az oviból is ismertem olyan szülőket, akik nem oltatták a gyerekeiket, mert az veszélyes. Meg, lám egyébként sem betegednek meg a gyerekeik, érveltek. Persze, hogy nem mikor a csoport 90%-a át van oltva és nincs hogy a vírus tanyát verjen, mondtam én. Mire ők csak néztek, mint egy szektást.
    Na de azért köszönöm az anyagot.

  215. 229 – Tanuló:
    Figyelj! Nem most jöttem le a fáról. Engem nem a szavak érdekelnek, hanem a következtetés.
    Ezen túlmenően, az ellenséges hangvétel, amit Gyarmathyval szemben tanúsitasz szintén csípi a szemem. Remélem tudod, ez mit jelent.

  216. Új kutatás a covid-19 mortalitásról

    Ioannidis úr a Stanford professzora, azt állitja, hogy a Covid-19 tényleges átlagos halálozása a legtöbb országban valószínűleg 0,20% alatt van.

    Becslések szerint világszerte összességében talán 0,15% (kortól függetlenül), és a 70 év alatti embereknél 0,03–0,04%.
    Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a földön 1000 koronavírustol fertőzött ember közül körülbelül kettő hal meg, míg a 70 éves korig ennél jóval kisebb az arány
    (10 000 fertőzötből körülbelül négy a haláleset).
    Az új alacsonyabb becslései után G. Ioannidis ismét ellenzi a zárolási intézkedések megismétlését a különböző országokban.
    A tényleges halálozási arány (fertőzés-halálozási arány), azaz a koronavírussal fertőzött halálának valószínűségének becslése a halálozások arányára vonatkozik a tényleges (nem csak a diagnosztizált) esetek számához viszonyítva.
    G. Ioannidis főként a koronavírus elleni antitestek kimutatására szolgáló szeroprevalencia vizsgálatokon alapszik.
    Becslései szerint 2024 végéig 1,58-től–8,76-ig millió ember fog meghalni koronavírus miatt (eddig több mint egymillióan haltak már meg).
    A kérdésre, hogy végül hány halálesetünk lesz az számos tényezőtől függ , például attól, hogy mennyire hatékonyan védik az időseket és más, magas kockázatú csoportokat, milyen gyorsan és széles körben lesznek elérhetők az oltások és milyen egyéb kezelések állnak majd rendelkezésre, milyen lesz a koronavírus és az influenza vírusok kölcsönhatása, milyen gyakran fordulnak elő a visszatérő Covid-19 fertőzések ugyanazokban az emberekben stb.
    Ioannidis rámutat a Covid-19 mortalitásának nagy különbségeire: október elején 66 országban 100 000 lakosra kevesebb, mint egy halálesetet regisztráltak, míg 17 országban 100 000 lakosra több mint 50 haláleset fordult elő.
    Felhívja a figyelmet arra, hogy e különbségek miatt nem ismert, hogy a világjárvány mennyi ideig tart egy globális ciklus befejezéséhez (2024 előtt vagy után
    befejeződhet).
    A tényleges esetek száma a becslések szerint körülbelül 20-szor nagyobb, mint a világon diagnosztizáltak száma, vagyis a világ népességének már körülbelül 10% -a.
    A fertőzések mintegy 40% -a teljesen tünetmentes, miközben továbbra is bizonytalan, szerinte melyik az a populáció „küszöbértéke”, amelynek végül meg kell fertőződnie, hogy a többiek számára elérjék az „állomány immunitását”.
    Ha a világ népességének 60% -a fertőzödik meg, akkor a világméretű járvány halálesetei becslései szerint végül csaknem a 8,8 milliót fogják elérni.
    Ha a fertőzési arány nem haladja meg a 30% -ot (amit ésszerűbbnek tart), a halálesetek nem haladják meg a 4,4 milliót.
    Ha a fertőzések aránya, különösen a magas kockázatú csoportokban (idősek stb.), A világ népességének 10% -ára korlátozódik, akkor még akkor is, ha a világ általános népességének 60% -a fertőzött, a halálozások száma nem haladja meg az 1,8 milliót.
    Az influenza kapcsán a professzor úgy becsüli, hogy a Covid-19 nélkül az influenza várhatóan világszerte legalább 2,5 millió halált okozott volna a következő öt évben, köztük 150 000 öt év alatti gyermek.

    «Bulletin of the WHO»-«European Journal of Clinical Investigation»,

    https://www.ert.gr/eidiseis/epistimi/evzoia/ygeia/sto-023-i-thnitotita-toy-koronoioy-pagkosmios-ektima-o-kathigitis-toy-stanfornt-giannis-ioannidis-ta-senaria-gia-tin-epomeni-pentaetia/

  217. Az ΕΣΥ (Nemzeti Egészségügyi Rendszer) orvosainak haragja a műtétek 80% -ának kormányrendeléssel történő törléséről: „Végzetes döntés”

    Közleményükben az OENGE (Görögországi Kórházi Orvosok Egyesületeinek Szövetsége) és az EINAP (Athén és Piraeus Kórházi Orvosok Szövetsége) képviselői kijelentik, hogy a konkrét döntés „halálos és katasztrofális”, miközben a fertőző betegségek szakembereit is megtámadják. hogy egy országban a vírus miatt teljesen le kell állítani a műtéteket.
    A kormány nyílt vallomása, hogy az összes előző hónapban nem védte meg a Nemzeti Egészségügyi Rendszert és nem erősitette meg egészségügyi személyzettel és ezért – tavaszhoz hasonlóan – a munkatársakat a műtőkből a COVID Intenzív osztályokba akarja áthelyezni.
    Nyílt vallomás, hogy a kormány egyszerűen nem törődik a halandóság és a morbiditás kitörésével a műtéti megbetegedésekben. Nem érdeklik azok a halálesetek, amelyek nem érintik a híradókat.
    Jellemző az úgynevezett „állami szakértők” bűnös hallgatása is, akiket a miniszterelnök szerint valójában „tilos kritizálni”.
    Hadd magyarázzák el nekünk, hogy pontosan mit jósol a tudomány a műtéti tevékenység szinte teljes megszüntetésével az állami közellátásban és a tudományuk szerint pontosan hová kell menniük a szegény embereknek műtétre vagyis a túlnyomó többségnek, akik nem tudnak fizetni magánklinikákra.

    https://www.pronews.gr/ygeia/930280_orgi-giatron-toy-esy-gia-tin-mataiosi-me-kyvernitiki-entoli-toy-80-ton-heiroyrgeion

  218. 3347-en-szoltam
    197. H.Cs.
    „A vírussal kapcsolatos mizéria annyira szerteágazó és annyira kaotikus, hogy én kitartok korábbi álláspontom mellett, ezzel nem lehet semmilyen “irányítást” vagy “kísérletezést” elvégezni.”

    „Ma már mindenki számára világossá vált, hogy a kamatrendszerre épülő világgazdaság nem tartható fent tovább. Nincs is annyi pénz a forgalomban, amennyiből ki lehetne fizetni az emberiségre erőltetett uzsorakamatokat. Mit tennél akkor, ha már látod, hogy már elkerülhetetlen a bankvilág összeomlása, és már nincs az a pénz, amivel a bankokat újra meg lehetne menteni? Kell egy kis mutatvány, ami eltereli a figyelmet. Kell egy kisebb-nagyobb áldozat, amit a bankok maguk elé tolhatnak, és máris van egy kézenfekvő megoldás.

    Ma már felértékelődött az emberi élet, legalábbis az emberek számára, nem lehet őket olyan könnyen háborúba küldeni egy-egy eszméért. Egy kis vírus megteszi. Maradj otthon, éld fel a tartalékaidat és a végtelenségig maradj engedelmes. Az eredmény már most kézzelfogható, bedől a gazdaság minden szinten, a bankok pedig nagylelkűen, átmenetileg elengedik a kamatokat – hiszen már úgyis kifizethetetlenek –, miközben a háttérben már rég beáldozták a mai fizetőeszközöket, és elkészült az új világ partitúrája, ahol a totális ellenőrzés, a végtelen kiszolgáltatottság béklyójába küldenék az emberiséget.

    De van megoldás emberek! Felelős közgazdászok kis csoportja kidolgozta azt a használható pénzrendszert, amibe nem fullad bele az emberiség, de ösztönzi a pénz forgását a gazdaságban. Az mindig jó hír, ha van egy másik út ahelyett, amit kitaláltak a számunkra, csak a döntést kell meghozni, hogy végre élsz, vagy tovább félsz!”

    A vírussal mentették meg a bankokat – Vezér-Szörényi László, Jakab István

  219. 234. L.S.

    „De van megoldás emberek!….”
    Nincs semmiféle megoldás. Több ezer éve próbálkozik az emberiség és nem jött létre egy igazságos társadalom (és pénzrendszer).
    A kapzsi és aljas uralkodni mindenáron emberek és az őket támogató ostoba tömegek tévelygése tovább folytatódik.

    Egyébként a nagy szakértő itt Vezér – Szörényi László. Ő egy bankár, aki abból élt és abból gyűjtött vagyont, amit egy bank fizetett neki. Márpedig a bank abból fizetett neki, amit (uzsora) kamatként, meg mindenféle egyéb banki költség címén beszedett az ügyfelektől. Most pedig lesajnálja azt a bankrendszert, amiből élt vagy még most is él.

  220. „Koronavírusban hunyt el egy tanár Tiszafüreden”

    „A Karcagi Tankerületi központ ezt meg is erősítette.
    A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint csak úgy lehet megelőzni a további tragédiákat, ha több tesztet végeznek az iskolákban, és ha átállnak az iskolák a digitális oktatásra.”

    http://www.atv.hu/belfold/20201102-koronavirusban-hunyt-el-egy-tanar-tiszafureden

    Ja, hogy nincsenek meg hozzá a tárgyi feltételek?(Mármint a digitális oktatáshoz). Nincs számítógépe, de még csak egy használható táblagépe sem a gyerekek nagy tömegének?
    Vagy/és kiderülne, hogy ha a gyerek egész nap otthon van, akkor nem tudják fűteni a lakást? Esetleg nincs, aki otthon maradjon (főleg a kisebb) gyerek(ek)kel?

    Nem irigylem a pedagógusokat, de az iskolába járó gyerekekkel rendelkező szülőket sem.

  221. 201. Horváth Csongor,

    Hogy mi lesz, erre én is kíváncsi vagyok. Nagyon nehéz helyzetben van Orbán. A járvány tavaszi könnyű megúszása után elbízta magát és most ömlik a baj megállíthatatlanul.

    Csak közben elfogyott a pénz. Azt hitték nem lesz már baj, így elköltötték marhaságokra, oligarchák további tömésére stb.. Közben az emberek jó részének is elfogyott a tartaléka, úgyhogy ha lezár és tízezrek munka és bevétel nélkül maradnak, az éh/fagyhalál szélére sodródnak.
    Monetáris eszközökkel sem nagyon tud már élni (pénzt nyomtatni) mert az további forintgyengüléshez és további durva áremelkedésekhez vezetne.
    Az iskolabezárás is súlyos gondokra mutatna rá és sokba is kerülne, így egyelőre kivár vele.

    Bármit lép, nagy baj lesz belőle, de ha nem tesz semmit, akkor meg felfut a betegszám és hullanak az emberek. Mégis ez tűnik a legolcsóbbnak és legkönnyebben megúszhatónak. Az egyre csúnyább valóságot kommunikációs technikákkal (propagandagépezetével) és némi kozmetikázással lehet kisebbíteni.
    És mivel máshol is baj van, így lehet takarózni ezzel. Lehet azt mondani, hogy nézzétek, a franciáknál 500-an is meghaltak egy nap alatt, tehát mi még mindig mennyire jók vagyunk.

    A csókosokat, a holdudvart és a propagandagépezetet (csak a legutóbbi is százmilliárdokba kerül) továbbra is táplálni kell, mert ha nem, akkor neki vége. Ezen felül nincs elég pénz a lezárt ország bajba kerülő tömegeinek megsegítésére.
    Vagy ha igen, ha erre költene, akkor nem marad forrás a 2022-es választások megnyerésére (amelyre szintén giga összegek kellenek).

  222. Tegnap megosztottam Csipszer Bernadett doktornő drámai írását, melyen tanuló barátunk annyira kiakadt.

    Most ránéztem mi történt azóta. És mit látok. A győri kórház nem határolódott el a beszámolótól, sőt hivatalos facebook oldalán meg is osztotta az orvos írását.

    „Petz Aladár Megyei Oktató Kórház

    Tisztelt betegeink, látogatóink. Kérjük olvassák el Dr. Csipszer Bernadett kolléganőnk gondolatait a kialakult járványhelyzetről.”

    https://www.facebook.com/Petz-Aladár-Megyei-Oktató-Kórház-672029119551928

  223. 237 – Gyarmathy:
    A COVID-19 Orbánt alaposan meg fogja fingatni. Talán ráébred arra, hogy nem ért mindenhez. De tök mindegy. Egyre többen háborodnak fel, és lépnek fel ellene. Ha ezt ki tudja köszörülni, és megnyeri 2022-öt, akkor leveszem előtte a kalapom. A hülye nép pedig le van szarva. Ez akkor már tényleg „életünket és vérünket” lesz.

  224. 239. Tibor bá,

    fingatja már most is rendesen. A köreiből is szivárog ki információ, ami az elégedetlenkedésről tanúskodik.
    Azt kérdezik némelyek a közelebbi hívei közül, hogy hány halott kell még, hogy lépjen valami komolyabbat?

    De ha lép, akkor mi lesz? Az UK-ban a lezárás miatt bezárt üzemek, boltok, vállalkozások dolgozóit segítik és munkabérük 80%-át odaadja az állam. A franciáknál, belgáknál stb. szintén. Orbánnak erre már nincs pénze, mert akkor nem marad a hatalma megtartására.
    Tavasszal még volt az embereknek némi tartalék és akkor jött a nyár. Most kevesebb vagy semmi a tartalék és jön a tél, fűteni is kellene. (A közelgő ünnepekről nem is beszélve).

  225. 235. Gyarmathy
    „Most pedig lesajnálja azt a bankrendszert, amiből élt vagy még most is él.”

    Tisztelt Gyarmathy
    Nagy vonalakban igazad van abban amit irtál.
    De!!!
    Azt sem lehet figyelmen hagyni amit a történelem tanit :
    Mint mindig, „a várak belülről esnek” el.

  226. 242. n/a
    Mit figyeljünk?
    Hogy eddig nem jött be Zsidaynak egy jóslata sem?
    Egyelőre annyi jön le nekem, hogy nevezett egy kókler.

    1. Lukasenkó maradt. és maradni is fog, bár mit tesz a kivülről hergelt ellenzék. Főleg, hogy most minden külső támogatást elvágtak tőlük (pl. nem mehet be nyugati ember az országba. Lengyel, Litván diplomaták nagy része kitiltva).
    2. A törökök úgy tönkre mentek, hogy közben két háborúban is benne vannak szűgyig (észak-nyugat Szíria, Hegyikarabak /mondjul itt csak proxi/). És tudjuk, hogy a háborúhoz három dolog kell. Pénz, pénz és megint pénz.
    3. És holnap reggel jön a harmadik pofára esés, amikor Trump jelentős előnnyel nyeri a választást (már az utólag érkező levélszavazatok sem fognak tudni fordítani).
    Ez az én jóslatom. De holna reggel már okosabbakleszünk.

    Azonban az 1. és 2. pont alatti Zsiday féle „előrelátás” (vágyainak kivetítésének) cáfolata, az tény!

    Más.
    Nem mellékesen Orbán nagyon jól teszi, hogy nem állítja le az országot, mert attól aztán tényleg dölne a gazdaság és azzal a hatalma is. Ezért verik az ellenzékiek a seggüket a plafonba, hogy állítsa le az országot, mert irgum burgum mi lesz itt, ha nem. Ez az egy esélyük lenne a leváltására.

    De miért is szigorítana és állítaná le az életet? Nem mellékesen, nem azt harsogja a „demokrata” média, hogy most már úgy is késő, bármit is tesz?

    Egyébként a nyugati országokban ahol már jó ideje szigorítások vannak, jobban állnak, mint mi (pl. Spanyolország, Olszok, stb.)? Lehet, hogy 100.000 népességre vetített adataik valamivel jobbak, de hosszú távon nehogy úgy járjanak, hogy többe kerüljön a csont nekik, mint a hús (vagy amit megnyertek a vámon, azt elveszítsék a réven).

    Szóval fog még Viktor egy kicsit a szigorítás terén varázsolni 🙂 (lesz szép lassan újból idősáv, nagytömegű rendezvények korlátozása, stb.), hogy lássa az EU, meg a többi jómadár, hogy mi is beálltunk a sórba, de aztán ennyi.
    Az iskolákat azonban nagy valószínűséggel nem zárja le, mert akkor a dolgozó szülökkel cseszik ki közvetlenül és közvetve pedig a gazdaságot löki még meredekebb lejtőre.
    Nem hiába sivalkodik a pedagogusok demokratikus szagszervezete (amit egyébként 99,9% ellenzék érzelmi vezetők irányítanak). Jól tudják a káoszban érdekeltek, hogy miként kellene közvetlen eszközzel a gazdaság bedöntését megindítani.

    És azt se feledjük el, hogy a múlt héten PDSZ által közölt COV-os tanár-haláleset is kamú volt. A testvére megírta, hogy az érintett egy hosszan elhúzódó betegség áldozata lett, de nem volt COV-os. Amikor ezt a PDSZ orra alá tették, és megkérdezték, hogy honnan szedték az infot a tanár COV-os haláláról, annyi volt a válaszuk, hogy egy közeli kollégája mondta. Ez aztán a hiteles forrás, amivel meg lehet tölteni a médiát). Persze azóta is fennt van (még a tegnap fennt volt) a PDSZ oldalán a tanár COV által okozott halálának története.
    https://hvg.hu/itthon/20201027_halal_koronavirus_covid_pedagogus_tanar
    Kb. ennyire hiteles az új törvény által a pluszbevételeiktől megfosztott főorvos/osztályvezető-orvos klánok hiteles COV tájékoztatásáról is.

    243. Gilgames
    Miért lennék az? Mert nem követem/eszem a hivatalos média „tájékoztatását”. Vagy nem csak azt követem. Lukasenkó és Törökország kapcsán hazugság, amit írtam? Nem Zsiday tévedett?

  227. tanuló „Nem hiába sivalkodik a pedagogusok demokratikus szagszervezete (amit egyébként 99,9% ellenzék érzelmi vezetők irányítanak).” – Az is egy érdekes kérdés, hogy mitől lett az egész tanári kar ellenzéki. Tán csak nem azért, mert egy emberként csesztek ki velük és vették el a lehetőségeiket a jó munkára?

  228. 244,255: Tanuló és Ábel:
    Hogy Ti mennyire hülyék vagytok!
    (Ezt , mint gyakorló tanár mondom…)

    Egyben bocsánatot is kérek a nyers megjegyzésemért (de kikívánkozott)!

  229. 247: Én most mér? 255 nincs is még, de ha a 245-öst nézem, ott épp a kormány oktatáspolitikáját feltételeztem a tanárság kormányellessége okául. Lehet, hogy nem így van, de mért lenne ez akkora nagy hülyeség?

  230. 244.tanuló
    „2. A törökök úgy tönkre mentek, hogy közben két háborúban is benne vannak szűgyig (észak-nyugat Szíria, Hegyikarabak /mondjul itt csak proxi/). És tudjuk, hogy a háborúhoz három dolog kell. Pénz, pénz és megint pénz.”

    Tisztelt „tanuló”

    Én még hozzáfüzném a libiai háborút amiben nyakig benne vannak tehát már három fronton háboruznak és ha a „görög” miniszterelnökünk végre észhez tér már a negyedik front is megvan.

    „3. És holnap reggel jön a harmadik pofára esés, amikor Trump jelentős előnnyel nyeri a választást (már az utólag érkező levélszavazatok sem fognak tudni fordítani).
    Ez az én jóslatom. De holna reggel már okosabbak leszünk.”

    Ebben azonban nem lennék annyira biztos mivel Trump mint magánszemély többszázmilliot fektetett törökországi válalataiban.

  231. 248: Ábel:
    Megkövetlek, elnézést kérek!
    Igazad van, a számozást is elírtam, és nem vettem figyelembe, hogy az idézőjelen belül tanulót idézted, tehát nem saját gondolat volt a ped.szakszervezet (maradékának) ekézése…
    Köszönöm, hogy erre felhívtad a figyelmemet!

    Pszichológiai szempontból azért jól jön ki a dolog, mert állítólag az emberek könnyebben viselik a bántó szavakat, ha nem egyedülien vonatkozik rájuk… 🙂
    /Természetesen a másik kommentelő, értelmi szerzőre értve./

  232. Olvassátok el és mindenki döntse el maga, hogy mennyire számít itt és ma az emberélet.
    Tanuló, tőled külön is kérdezem, a tanárok mind ellenzékiek? Honnét szoptad ezt a hülyeséget? Lázas vagy, hogy ilyeneket irkálsz?
    „Nem hiába sivalkodik a pedagógusok demokratikus szagszervezete (amit egyébként 99,9% ellenzék érzelmi vezetők irányítanak). Jól tudják a káoszban érdekeltek, hogy miként kellene közvetlen eszközzel a gazdaság bedöntését megindítani.”

    Akkor ezt olvasd el te szerencsétlen és cáfold!
    https://nedolgozzingyen.hu/2020/11/03/2020-osze-osszeomlik-az-oktatas/

  233. Orbán Viktor újra a puritán sarokból.

    Éjszaka kijárási tilalom, szórakozóhelyeket bezárják.

    Kevés lesz.

    Ja és persze rendkívűli jogrend már éjféltől, jelentsen ez bármit is.

    251. Gilgames,

    Ugyanmá, ez is csak biztosan baloldal/ellenzék által irányított sivalkodás lehet. (Igaz, hogy elég részletes és konkrét).

    Ez is csak kamu lehet:
    „Koronavírus miatt meghalt egy tiszafüredi és egy nyíregyházi pedagógus”
    https://telex.hu/koronavirus/2020/11/03/koronavirus-miatt-meghalt-egy-tiszafuredi-es-egy-nyiregyhazi-pedagogus

  234. Elképzelem, hogy ennek a „tanuló” névre hallgató majomnak (elnézést hogy megsértettem a majmokat), mi lehet az egyik legijesztőbb mondat akkor, amikor várakozik a pénztárnál: jöjjön, mert maga a soros! Biztos pelust kell cserélnie…

  235. 253. Gilgames

    Csak nem a már kitiltott Koca Zolikát tisztelhetjük a bunkó fajtádban??

  236. Tegnap(vagy tegnapelőtt?) meghalt egy 28 éves fiatalember koronavírusban.

    „Pikó András polgármester

    Ezzel a közös képünkkel búcsúzom Tőled, drága Paci.
    Ezt szeretted Te is, én is a legjobban – Te már akkor is roma politikus voltál, aktivista, csupa szív harcos, én még csak készültem. Egy éjjel, munka után fogtad a gitárod és csak játszottál, amíg mindketten mosolyogni nem kezdtünk – akkor voltál elemedben, ha Te adhattál.
    Büszke vagyok erre a Veled végig küzdött egy évre, és kimondhatatlanul fáj, hogy nem lehet már több.
    Nyugodj békében, barátom!”

    https://www.facebook.com/pikoandraspolgarmester/photos/a.380677302574366/695024894472937

  237. Tibor bá’
    Te egy „pártatlan” bloggazda vagy?
    Amikor egy picit is felszívom magam, valakinek a bejegyzésén (de nem hülyézek!), akkor egyből megjelensz rendet tenni, pusztán azért mert az illető a te véleményed képviseli.
    Amikor engem majmoznak, ahhoz nincs szavad
    Tisztán korunk médiájának kivetülése vagy, csak kicsiben.
    Tisztelettel.
    visszautasítom.

  238. Orbán mai bejelentéseire:

    Éttermekkel mi lesz? Be lehet ülni? Welness központok, fürdők, szállodák, családi összejövetelek, esküvők, házibulik? Rokonság simán összejárhat?
    (Az UK-ban a járványhelyzet sokkal jobb jelenleg, mint kis Házánkban, mégis a fentiek egyike sem engedélyezett csütörtök nulla órától).

    Kijárási tilalom nulla órától hajnal ötig, meg szórakozóhelyek bezárása.
    Majd lesznek házibulik, amik éjfél előtt kezdődnek és hajnali ötkor vagy utána érnek véget(?).

    Az az érzésem, hogy a különleges jogrend itt a lényeg. Az SZFE ügy kinyírásra megoldásra kerül, meg áttolnak ezt- azt(mint tavasszal), azt csinálhatnak, amit akarnak.

  239. 251 – 252:
    A tantestületünk zömében jobboldali szavazó (volt).
    A víruskezelés miatt egyre többen és egyre erőteljesebben adnak hangot annak, hogy Orbánnak mennie kell majd. Eljött az érzelmek ideje, s hol lehetne jobban tesztelni a hangulatot, mint egy iskolában?
    A szülők félnek, a tanárok félnek, a takarítók félnek, de mivel kell a szaros pénz, mindenki sunnyogva teszi a dolgát. A diákok szarnak az egészre, maszkot sem hordanak, hiszen megtehetik, nem ők döglenek bele.
    Az iskolában egyébként folyamatosan van hiányzó tanár és diák is. Egyes osztályoknak a fele hiányzó, hetekre kiesnek, pótolni nem igazán akarnak és tudnak. Jól jön a lusta, nemtörődöm természetüknek a vírus mögé bújni, hiszen beteg voltam.
    A tanárok közül most 4 fő van karanténban. Őket ingyen helyettesíteni kell. Egyre többen lázadnak, hogy a kimerültség határán vannak és emiatt fognak megfertőződni. Valószínűleg hamarosan ők is hiányzók lesznek, vagy mennek a kórházakat telíteni. Az egyik idősebb kolléga nagyon rosszul van, de a fiatalabbak közül is egyik már 4 hete nem tud negatív tesztet produkálni.
    Az ilyen tanulófélék fel sem fogják, mi zajlik egy iskolában, garantálom fingja nincs róla! Ha érintett lenne akár a gyereke, akár hozzátartozója okán, nem írna ekkora ordas marhaságokat.
    Figyelmeztetek mindenkit, hogy az iskolák gyerekmegőrző fertőközpontokká alakultak, ilyen körülmények között eredeti funkciójukat nem töltik be, elleneben a vírusterjedéshez nagyban hozzájárulnak. Orbán menni fog, mert aki gyilkolja a saját nemzetét, az nem érdemel szemernyi bizalmat sem a jövőben! Gyurcsány vagy Orbán, nekem tök mindegy, üljön már oda valaki, aki nem csak színészkedni tud, hanem ér is valamit a jelenléte! Érjen már véget ez a fasiszta rémuralom!

  240. Tibor bá’
    Köszönöm.
    Én enyhébb lettem volna, de Ítéleted nem vitatom, mert ez az egy vitafórum, ahol az értelmes emberek vitatkoznak (nem feltétlenül vagyok közülük való, mint a nick nevem is mutatja), még ha a véleményük eltérő is.
    Szerintem az a jó, hogy sok oldalról látjuk az elefántot és elmondjuk a látottakat, hogy aztán mindenkinek kiegészüljön az állatról alkotott képe.
    És nem utolsó sorban bocsánat az elhamarkodott ítéletemért.

  241. USA-ban mi a szart csinálnak hogy már 240000 halott van (bevallva)Mindenki kefél mindenkivel vagy mi a frász? 😀
    Amúgy a média meg nem is hozza fel nagyon.Ha usa-ban 3 millióan halnának meg lassan már azt sem említenék meg , az elején meg tavasszal ezerrel tolták az olasz esetet, most meg meg sem mukkan a média hogy pl. olaszban vagy franciában mi van.

  242. 244. tanuló
    „És azt se feledjük el, hogy a múlt héten PDSZ által közölt COV-os tanár-haláleset is kamú volt. A testvére megírta, hogy az érintett egy hosszan elhúzódó betegség áldozata lett, de nem volt COV-os. ”
    „Kb. ennyire hiteles az új törvény által a pluszbevételeiktől megfosztott főorvos/osztályvezető-orvos klánok hiteles COV tájékoztatásáról is.”

    Elizabeth Pittmann
    Varga István
    November 1-én 20: 31-kor. ·
    „Itt találjátok egy román fiatalember vallomását:
    Nem élhetek tovább hazugságok között, elmondom most őszintén így leesik egy kő a szívemről…adnak nekünk pénzt, ha reklámozzuk a c-ovis 19 vírust, mivel sok embert megfizet az illuminátus.
    Nem lenne szabad elmondjam, lehet, hogy holnap már nem is lehetek itt.
    Itt az árlista a korona vírus reklámozásáért cserébe:
    Nagyon sok embert megfizetnek azért, hogy korona-reklámozó legyen:
    1) reklám: a korona vírus létezésének mondogatása=500 Eur
    2) teljes körú reklám, amivel elmondod, hogy milyen veszélyes, és hogy nagyon terjed: 1000 eur
    3) pontosítás, figyelmeztetés maszkhordásra, fertőzés, stb ösztönzés, nyilvános szereplés:: 1500Eur
    4) kontatktukatás – 2500 Eur / nap
    5) nyilatkozat a család fertőzöttségéről: naponta: 10.000 Eur/ fő, minden egyes családtagnak.
    Kérem, hogy nyissátok ki a szemeiteket, ne hagyjátok, hogy tovább hazudjanak nektek.”

    https://www.facebook.com/pisze1/videos/4616659041709788

  243. 26O. tanuló
    ” mert ez az egy vitafórum, ahol az értelmes emberek vitatkoznak, még ha a véleményük eltérő is.
    Szerintem az a jó, hogy sok oldalról látjuk az elefántot és elmondjuk a látottakat, hogy aztán mindenkinek kiegészüljön az állatról alkotott képe.”

    Tisztelt „tanuló”
    Nyugtával dicsérd a napot. Ne kapkodj, ne ítélj elhamarkodottan!

    Tibor bá!?
    Mi lett a 262. L.S. hozzászólással?
    Újra törőlve lett? Igen, 100 % propaganda volt a rossz irányba. Ha nem fogod magad vissza, büntibe mész.

  244. 261. andrew,

    Az USA -ban rengeteg az egoista, lázadó, járványfáradt/tagadó/relativizáló stb. Trumph úgy kezdte, hogy áprilisra eltűnik a vírus, aztán amikor nem tűnt el, azután is bagatellizálta az egészet.
    Kórosan elhízott embertömegek, Black live matter tüntetések és hasonlók. Meg is van az eredménye.

    Mégis, ha csak az utóbbi napokat és a jelen helyzetet nézzük, kb. háromszor jobban állnak, mint a magyar állapot.

  245. 264. n/a

    Tévedtem, nem ő volt az.
    De akárki is volt, nehogy már jogot formáljon ahhoz, hogy szarba se vegye a másik embert, úgy beszéljen vele mint ha a seggéből rángatta volna ki.

    “ A te szavaid is hagynak kivetni valót maguk után!”
    Áruld már el nekem, hogy min vagy meglepődve az előzmények után?
    Hidd el, így is a lehető legkedvesebben fogalmaztam..
    Az ilyeneket én el szoktam taposni, csak Tibor bá, és a blog hozzászólók tisztelete miatt fogtam vissza magam.

    “Kitiltalak.”

    :))))

  246. Dániában kiírtottak 17 millió nyércet. Miért csinálták ezt?
    Csak nem átugrott a covid a nyércre, majd vissza az emberre, közben meg a vírus mutáción esett át, ami valamiért bepánikoltatta a Dánokat?

  247. 268. n/a
    Amennyit a portfolio ír, azért nem ölnek le ennyi állatot. Szerintem nem.
    A lényeg hiányozhat, a 12 beteg menyire súlyos állapotban van, milyen tüneteik vannak ami így megrémítette őket? Mit tud a mutálódott vírus?
    Wuhan érzetem van. Ott tízegynéhány halott miatt 11 milliós várost zártak le.
    Itt 12 beteg miatt 17 millió állatot öltek le.

  248. Sokan azt hiszik, hogy Orbán Viktor félrekezeli a vírusválságot, miközben csak arról van szó, hogy nem feltétlenül arra optimalizál, hogy kevesen haljanak meg. Mint politikus, a fő célja a hatalomban maradás, ahhoz pedig a kulcs a gazdaság életben tartása, és a járvány mielőbbi magunk mögött tudása. Ezért nincsenek valós korlátozások.
    http://www.zsiday.hu/blog/terv

  249. 272. n/a,
    Köszönöm.
    Ez most csak nyércről terjedt emberre, vagy emberek közt is terjed?

  250. 271. Python,
    Politikusaink rendre elhitetik magukkal, hogy a globális világ folyamatai nem érintenek minket olyan súlyosan, mint másokat.
    Eddig még mindig az ellenkezője igazolódott be.
    Sok halott és brutális gazdasági zuhanás lesz ennek a kanyarban előzünk politikának a vége.

  251. 274: Szintén így látom.

    Nagyjából azt akarja OV amit Trump csinált az USA -ban. Lett nyájimmunitás? Nem lett!

    Most pörögnek az orosz és kínai vakcinákon, hogy majd mi gyártjuk licenszben hazai felhasználásra. Csak azokra nem lesz EU -s törzskönyv, így az EU területén nem használhatóak fel!

    Menekülünk előre, mert a gazdaság minden áron, hiszen már a nyár óta több alkalommal bocsátottunk ki jen alapú államkötvényeket, ami kb. a technikai államcsőd közeli helyzet burkolt beismerésével ér fel.
    Szóval lesz sok halottunk, 10ezernél is több, meg a gazdaság is bezúg még jobban, de a rövidtávú politikai logika már csak ezt képes produkálni járványügyi „védekezés” alatt, amit látunk.

  252. 274. Károly

    Úgy valahogy.

    Ma hallgatom Varga Mihály dumáját(egyébként őt tényleg nagyra tartom).
    Arról beszélt, hogy most kell befektetni, mert most versenyelőnyre tehetünk szert.
    Mint ha a vírus után minden menne tovább és a fák valóban az égig nőnének. Egy nagy szállodalánc előrébb hozza a felújításokat és leépít.
    Minden logikus, feltéve ha azt hisszük,
    hogy semmi baj, a Covid és kísérői átmeneti
    zűrzavarok csupán.

    Hát, basszus ezek ennyire hülyék?
    Még mindig nem fogják?
    Ez lehetetlen, két arcuk van.

  253. 277. Horváth Csongor,

    És tényleg. A professzor urak be lettek mutatva a nyílvánosságnak. A professzor urak kiabálhattak volna, de mivel nem tették(vagy nem elég hangosan), így osztozniuk kell a felelősségben. A szervilizmus eddig kifizetődött, de mindennek eljön a vége egyszer.

    Videó: Orbán hivatalos fészbúk oldalán rövid videóban mutatja be az Egészségügyi Tudományos Tanácsot.(Ma reggel).
    https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/284244926145082/

  254. 276. Pyton
    És ha esetleg működik az orosz vagy kínai vírus, akkor mi lesz?
    Az EU büntetni fog, hogy meg mertük menteni a lakósságot? Milyen alapon?
    Nekem mindegy ki gyártja az oltást, ha egyszer megóv a betegségtől. Nehogy az UE-tól kellene engedélyt kérnem a védekezésre.
    Majd ha látja a többi EU-s ország polgára, hogy lám a magyarok már nem döglenek, akkor leszek kíváncsi, hogy mit mondanak a politikusaik nekik. Esetleg, hogy kell még várni egy évet az EU konform oltásra? Na akkor verik őket agyon. Nem véletlen, hogy előre kiabál brüsszel.
    Mellékesen ha úgy döntünk, hogy oltunk kínai oltással, azt az EU nem tudja megakadályozni. Esetleg utólag kötelezettségszegési eljárást indít:-).

    Egyébként az általatok írtakból az jön le nekem, hogy nektek is az a legfontosabb, hogy menjen a vírus buli, és nem az, hogy meggyógyuljon a világ. Na meg, hogy hátha ezzel az úttal O. V. megbukik.

  255. 276.Python:

    „Menekülünk előre, mert a gazdaság minden áron, hiszen már a nyár óta több alkalommal bocsátottunk ki jen alapú államkötvényeket, ami kb. a technikai államcsőd közeli helyzet burkolt beismerésével ér fel.”

    Nono….

    Érdekelne ennek a levezetése.
    Szerintem nem azért bocsájtunk ki jen kötvényt, mert ezt euróba vagy dollárba nem tehetnénk meg.

    Az orosz vakcináról:

    „Az orosz koronavírus-oltás tömeges gyártásának elindítása csúszhat, mivel hiányosak az ehhez szükséges gyártórendszerek – idézte Vlagyimir Putyin államfő beismerését a Moscow Times. Már csak az a kérdés, hogyan garantáljuk a vakcina tömeges előállítását, mivel a szükséges hardverrel kapcsolatban gondok merültek fel – mondta az elnök egy befektetői fórumon.”

    „Emellett a tesztelés jelenleg folyó utolsó szakasza is elakadt, az ebben részt vevő 25 klinikából nyolcban felfüggesztették az önkéntesek oltását, mivel felhasználták a Szputnyik V névre keresztelt vakcinából rendelkezésre álló készleteiket. Ezt a tesztelésben részt vevő egyik szervezet, a Crocus Medical egyik neve elhallgatását kérő munkatársa árulta el a Reutersnek, hozzátéve, hogy tudtukkal november közepén folytathatják a tesztelést.

    Az informátor szerint az óriási kereslet magyarázza a gondot. A Szputnyik V kétdózisú oltás, azaz a pácienseknek 21 napon belül két szúrást kell kapniuk. Éppen ezért az állami tulajdonú Gamaleya Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóintézet, amely az oltás fejlesztéséért felel, azt állítja, hogy csupán az első és a második oltás közti időkülönbségről van szó, azaz nincs csúszás.”

    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/vlagyimir-putyin-vakcina-koronavirus-jarvany.716666.html/amp
    „A veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak. A kiadott ajánlóíveket e rendelet hatálybalépését követő tizenöt napon belül le kell adni a választási irodában, amely azokat megsemmisíti.

    A ki nem tűzött és az elmaradt választást a veszélyhelyzet megszűnésé követő tizenöt napon belül ki kell tűzni.

    Mindez vonatkozik az országos és helyi népszavazásokra is. Azokat sem lehet kezdeményezni, a már kitűzött népszavazások elmaradnak ”

    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/dontott-a-kormany-veszelyhezet-ideje-alatt-valasztasokat-sem-lehet-tartani.717102.html

    280.tanuló:
    „Az EU büntetni fog, hogy meg mertük menteni a lakósságot? Milyen alapon?”

    Nem arról regéltél korábban, hogy kamu ez a vírus és fel van fújva az egész?
    A háttérhatalom, a gonoszok állnak a háttérben?
    Szóval akkor mitől kéne megmenteni a lakosságot?

    „A szóvivő válaszában, Magyarország említése nélkül kiemelte: nem lehetséges egy unión kívüli országból oltóanyagot vásárolni és használni azt az Európai Unióban, a szükséges és érvényeben lévő uniós eljárásoknak és elvárásoknak való megfelelés hiányában.”

    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/vakcina-koronavirus-covid-19-orban-viktor-eu.716703.html

    Tudod, ha beléptél egy klubba, akkor be kell tartani az ottani szabályokat.
    Ilyen egyszerű.

  256. 277.Horváth Csongor:

    Érdekes, hogy ebben azon virológusok, orvosok nem szerepelnek, akiknek nagy szerepe volt abban, hogy az első hullámot, viszonylag olcsón megúsztuk.

    Most gyorsan bemutat egy másik tanácsadó testületet, akire gondolom, majd a felelősséget átháríthatja a járvánnyal vagy az új EÜ törvénnyel kapcsolatban, ami ellen az orvosi kamara élénken tiltakozik.

    „Az Egészségügyi Tudományos Tanács az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete, mely állást foglal és ajánlásokat dolgoz ki az orvostudományi kutatásokkal kapcsolatos általános érvényű etikai kérdésekben, kidolgozza az orvosbiológiai, klinikai kutatások elveiről és gyakorlatáról szóló etikai irányelveket, valamint az egészségüggyel kapcsolatban jogszabályalkotást is kezdeményezhet.”

  257. 282: Idegen:
    Nyilván a vakcináról/vakcinázásról egyeztettek. Megfelelő lesz így (több, akár bizonytalan eredetű helyről beszerezve)? Ingyenes lesz? Meglátjuk hogyan!

    280: tanuló:
    „Egyébként az általatok írtakból az jön le nekem, hogy nektek is az a legfontosabb, hogy menjen a vírus buli, és nem az, hogy meggyógyuljon a világ. Na meg, hogy hátha ezzel az úttal O. V. megbukik.”
    – Beteg a gondolkodásod ember!

  258. 281. Idegen

    Már meg ne haragudj én soha nem mondtam azt, hogy ez a vírus nem létezik.
    A virulenciájával és az általa okozott betegség súlyosságával és a mortalitás fokával kapcsolatban voltak kételyeim.
    Hogy természetes vagy mesterséges, illetve hogy magától vagy valaki által indított, na az még lehet kérdéses.

    Igen, EU klubban vagyunk. De az nem jelenti azt, hogy nem tehet a magyar állam a népe egészségének megóvása érdekében!
    Ha pedig a kormány úgy dönt, hogy mégis (EU akarata) ellenére beszerzi az orosz vagy kínai oltást és alkalmazza, szerinted az EU mit tud tenni? Azon kívül, hogy elítéli nagy hangon.
    Ha az EU engedélyére várunk, amilyen töketlenek és döntésképtelenek, 10 évig is várhatunk.

  259. Én a szkeptikusoktól csak azt kérdezem, mi lehet az oka, hogy már több országban telítődik az egészségügy, egyre közelebbinek tűnik az az időpont, mikor nem lesznek ellátható az összes beteg, minden, korábbi években soha sem látott intézkedés, és korlátozás mellett sem.
    A magyar egészségügy sem olyan magabiztos már, mint néhány hónappal, sőt héttel ezelőtt.
    A fertőzöttek számát lehet manipulálni, de a kórházak leterheltsége azért elég objektív jelző…

  260. Az orosz gyártókapacitás szűkössége szerintem egy jó érv amellett, hogy licenszbe adják nekünk és másnak is, hogy gyártsuk csak.

    Majd legfeljebb az első néhány tízezer adag az EU-s tesztelésre, törzskönyvezésre megy. Aki megkapja, így is védve lesz, hogy még papír nélkül kapta az anyagot.

  261. Ha már meg letten szólítva, akkor összefüggéseiben válaszolok, nem pontonként.

    Nem hiszem, hogy a NER összeomlana, nem is drukkolok neki, mert azt mi kisemberek szívnánk meg de nagyon! A NER vízfej meg felülne a „nem kormánygép” repülőparkra, aztán elhagyná az országot kb. örökre, hisz a vagyon egy jelentős része már rég ki van mentve offshore cégeken keresztül külföldre az utánunk a tűzözön (nem, nem a vízözön…) jegyében.

    A védekezésünk meg a trumpi utat követi, aminek nagyon komoly következményei lesznek! Perszem érteni vélem OV logikáját, akiben a nyári technikai államcsőd közeli lavírozás mély benyomásokat hagyott. És ugye a populista rendszereket amelyek hajlamosak fasizmusba is átcsapni sosem a halottak száma rengeti meg, hanem a gazdaság bedőlése és a komoly gazdasági kihívások. Nem azt írtam korábban, hogy államcsőd közelében voltunk, hanem azt, hogy a technikai államcsőd (a kettő nem ugyan az a folyamat…) közelében lavíroztunk, ezért volt a jen alapú államkötvény kibocsátás is több alkalommal a nyáron. Nézzük az okait: A nyár elején a lakosság megtakarításokkal rendelkező részének egy nagyobb hányadánál is likviditási problémák léptek fel, így lejárati idő előtt nagy mennyiségű lakossági lekötésű állampapír és államkötvény került kiváltásra (ebből mentek nyaralni, stb.) amit az Államkincstár ki is fizetett, de ezt a tetemes forgóeszköz hiányt hirtelenjében pótolni kellett. Volt több kísérlet forint és euro alapú államkötvény kibocsátásra de elégtelen jegyzés vagy egyáltalán nem érkezett jegyzési szándék sem okok miatt ezeket felfüggesztették, vagy már ki sem hirdették. A nagy nemzetközi befektetői csoportok nem voltak hajlandóak az alacsony kamatú EUR és Ft alapú kibocsátásainkat lekötni a kialakult bizonytalan világgazdasági helyzetben. És ugye az EU -s pénzek akkorra kezdtek kifutni, a következő brüsszeli kifizetések pedig tudhatólag augusztus végén szeptember elején következtek. Így lett jen alapú kibocsátás több alkalommal is nyár folyamán nagy összegben, amit le is kötöttek. Ugye ennek jóval magasabb a kifizetendő kamatszintje mit a forint és euro alapúaknak, így vitték is mint a „cukrot”. Csak a jóval magasabb kamatszintet majd ki is kell fizetni!
    Aztán a nyár végén ősz elején beérkező EU -s euro százmilliók ezt a problémát úgy ahogy megoldották, azóta nem is történt jen alapú kibocsátás! De ez jól mutatja, hogy a nyarat a technikai államcsőd közelében lavírozva csinálta végig a kormányzat.

    Ez mélyen beégett OV -ba, ezért követjük a trumpi járványkezelési utat kicsiben. Nem örülök neki, mert meg kell nézni mihez vezetett az USA -ban, ez kicsiben nálunk is le fog zajlani, és mivel egy kitett és nyitott gazdaságú ország vagyunk, még rosszabb is lesz mint a tengerentúlon. Azt mondom, hogy ’21 februárig lesz 10-15000 fő közötti halottunk, és a elbizakodottan várt gazdasági fellendülés is később fog jönni, mint ahogy azt a NER vízfej várja. Amikor ezt Vargáék OV -al kitervelték, akkor még nem volt a mára kvázi rajtunk kívüli összeurópai gazdasági kézifék behúzás! Nincs satufék, de a német gazdaság kézifék behúzása ránk is erőteljesen hatni fog! Szóval akár védekezhetnénk komolyabban is, mert lesz sok halottunk jövő tavaszig, de cserébe gazdasági előnyeink sem lesznek, és a várt gazdasági felpattanás is később fog bekövetkezni a tervezetthez képest!

    Nem mondom, hogy kínai, tajvani, dél-koreai, új-zélandi járványügyi metodika szerint védekezzünk, mert erre láthatólag a németek sem képesek! De inkább követném a gazdaságilag nem annyira megterhelő, de járványügyileg sokkal felelősebb osztrák, német metodikát, mint a totálisan csak a gazdaságra fókuszáló, had hulljon a férgese elvet követő trumpi amerikai modellt!

    Mondjuk amióta a halálozási számaink napi 50 fő fölé ugrottak, azóta az OV hívő Fideszes ismerőseimnél is megjelent a kisördög a gondolatokban. Nem, nem lettek kiábrándultak, a gyerkőcök vagy kirepült felnőttek, egyetemisták, esetleg akad pár középiskolás is, de amióta egyre több a napi halálozás, azóta elkezdték félteni az idős szüleiket, hogy mi lesz ha elkapják?! És amióta közelítünk a napi 100 halottoz, azóta megjelentek az olyan hangok, hogy valaki magyarázza már el OV -nak, hogy komolyabban kellene ezt venni. Jó, nem kell olyan szigor mint tavasszal, de azért mi az, hogy a foci mehet, stb.! Legyen már időskori vásárlási sáv, tömegrendezvényeket állítsuk már le, stb.! Ettől nem rogy meg a NER, de mutatja, hogy a törzs Fideszes szavazógárda sem érti igazán ezt a lazaságot már ennyi halottnál.

    Vakcina: Ha az orosz és a kínai gyártó elvégezte volna a Fázis III. klinikai tesztfázist akkor kaphatnának EU -s törzskönyvet ezek a vakcinák is. De nem rendelkeznek ilyen tesztelési eredménnyel! Persze nem most jöttem a falvédőről, a vakcina üzlet most az egyik legnagyobb biznisz, szóval az illetékes EU -s hatóság minden jogilag adott adminisztrációs akadályt kihasználna amire inkább utóbb, mint előbb megkapná a kínai és az orosz gyártó az EU -s törzskönyvet, de megkapnák releváns Fázis III. teszteredmények birtokában. Mert azért az EU -s piacra némi protekcionizmus keretében csak az angol, német, stb. vakcinák kerüljenek előbb felhasználásra mint a más gyártók termékei, kivéve az USA; mert az amerikai vakcina is hamar megkapja majd a törzskönyvet. Ilyenek az üzleti érdek a mai globálkapitalista világban, sajnos! Az, hogy most jönnek be orosz és kínai tesztminták, attól még nem lesz EU -s törzskönyv, de azt lazán kinézem, hogy teszt keretében a NER vezérkart beoltják ezekkel a vakcinákkal.
    Mondjuk az beszédes, hogy Putyin sem adatta be magának a Szputnyik V. nevű vakcinát, mert egy sebtében elkészült védőoltás, ahol gyártási kapacitási korlátok is vannak. Az orosz elnök is az eddig név nélküli 2. orosz vakcinára vár, ami egy jóval komolyabb oltóanyag. Az angol és az egyik német vakcinához hasonlatos felépítésű. Csak itt még a Fázis 1. és Fázis 2. kiscsoportos tesztekhez elegendő mennyiség megfelelő minőségű legyártásánál is komoly kapacitáshiánybeli problémák léptek fel az oroszoknál!

    Az meg hogy tavaszra lesz vakcina, és oltani fogunk erős csúsztatás OV részéről. Ursula von der Leyen még a nyár végén elmondta, hogy ’21 nyarának második felére lesz tömegesen elérhető oltóanyagkészlet az EU -ban. Azt nem mondom, hogy tavasszal nem kaphatunk egy párezer db -os tételt kísérleti teszt keretében, amit kb. az egészségügyi dolgozóknak fognak beadni, ez egy teljesen reális opció!

  262. Nekem ezekből a cikkekből az jön le, hogy az orosz vakcina III. fázisú tesztjét az akadályozza, hogy szűkös a gyártókapacitásuk, nem tudnak eleget gyártani belőle. Mért ne segíthetnénk be nekik? Ráállítunk mi is egy sort, és elkezdjük gyártani. Keresünk önkéntes tesztelőket, majd az adatokat megosztjuk az oroszokkal, és így hamarabb a végére lehet érni. Megvan a kívánt mennyiségű teszteredmény, jöhet a törzskönyv. Addig is gyártunk, ha megvan, lehet oltani.

  263. Brutális mennyiségű új beteg érkezéséről és az őket egyre kisebb számban fogadó egészségügyi személyzetről beszéltek nekünk ápolók, orvosok, egészségügyi szakdolgozók. Van, aki már a családját félti az elégtelen védőfelszerelések miatt. Ha pedig a dolgozók is elkapják a vírust, akár hónapokat is várhatnak a táppénzük jó részére. Már ha egyáltalán megkapják.
    https://hvg.hu/itthon/20201106_Egyre_tobbszor_fordul_a_halottaskocsi__beszamolok_a_magyar_korhazakbol

  264. 288. Python, Ezt jól összeszedted, teljesen egyetértek!

    „A sürgősségi orvostani társaság szerint hamarosan szükség lesz az etikai kódexre, ami segít eldönteni, kit mentsenek meg inkább, ha nincs elég kapacitás

    Online kongresszus tartott csütörtökön a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság (MSOTKE), amelyen az egészségügyi ellátórendszer koronavírus miatti túlterheltségével foglalkoztak – számolt be a Medical Online. A felszólaló szakemberek érintették azokat az etikai irányelveket, amelyek mentén dönteni kell majd, kinek az életét mentsék meg, ha több lesz a súlyos állapotú beteg, mint a rendelkezésre álló kapacitás. Ez nem egy távoli, pesszimista jövőkép…”

    https://telex.hu/koronavirus/2020/11/06/surgossegi-orvostani-tarsasag-etikai-ajanlas-koronavirus-jobban-vedheto-eletek?fbclid=IwAR0_OPJxwK5bSDihnwnFMAprHavHnrI0XIQSs9tGSCiAmcNQSii_BcdQWqg

  265. „Orbán bejelentése lényegében sok ezer ember haláláról szól

    Megdöbbentő előrejelzéseket osztott meg Orbán Viktor reggel a rádióban arról, hogy mire számítanak járványügyben. A miniszterelnök szerint

    november 21-én 2240 intenzív ágyra lesz szükség,
    december 10-én pedig 4480-ra.
    Nem azt mondta, hogy akkor, ha így folytatódik a kórházba került covidosok számának erőteljes emelkedése, ahogy az elmúlt hetekben, ezért további intézkedéseket kell hozni. Hanem azt, hogy ez lesz. .. ”

    https://444.hu/2020/11/06/orban-bejelentese-lenyegeben-sok-ezer-ember-halalarol-szol?fbclid=IwAR3FvxCx7sI0ogjDmm5Pvq6Pc7MDPT7axwh0FMT5Eed2e0g7cOsM9slU5QU

  266. 288.Python:
    „aztán elhagyná az országot kb. örökre, hisz a vagyon egy jelentős része már rég ki van mentve offshore cégeken keresztül külföldre az utánunk a tűzözön (nem, nem a vízözön…) jegyében.”

    Azért ez nem ilyen egyszerű.
    A belföldi vagyontárgyakat le lehetne foglalni, állami vagyon hűtlen kezelése vagy hasonló jogcímen.
    Az alapítványi vagyonok osztogatása hasonló módon visszacsinálható.(MNB, egyetemek stb.)

    Csak megfelelő tökös kormány kell hozzá.

    Jó pár diktátort, nemzetközi bűnözőt el lehet/lehetett kapni nemzetközi szervezetek felhasználásával.

    „. Nem azt írtam korábban, hogy államcsőd közelében voltunk, hanem azt, hogy a technikai államcsőd ”

    Én sem állítottam ezt.

    „amit az Államkincstár ki is fizetett, de ezt a tetemes forgóeszköz hiányt hirtelenjében pótolni kellett. ”

    Az okok érthetőek és valószínűsíthetőek.

    „A nagy nemzetközi befektetői csoportok nem voltak hajlandóak az alacsony kamatú EUR és Ft alapú kibocsátásainkat lekötni a kialakult bizonytalan világgazdasági helyzetben. ”

    Ez meg is látszott a forint árfolyamán.
    Azonban lehet a kibocsátási ársávval játszani, magasabb kamatot ígérni euro vagy dollár alapú kibocsátás esetén is lehet.

    „Volt több kísérlet forint és euro alapú államkötvény kibocsátásra de elégtelen jegyzés vagy egyáltalán nem érkezett jegyzési szándék sem okok miatt ezeket felfüggesztették, vagy már ki sem hirdették.”

    Ezekről nem hallottam.

    Általában nemzetközi brókerházakat/bankokat JPMorgan, Citibank, ING stb. szoktak megbízni a szervezéssel.

    Mondjuk most megnéztem a japán és német 10 éves kötvény hozamát.
    Germany -0,62%
    Japan 0,01%

    #www.bloomberg.com/markets/rates-bonds

    Világos, hogy Magyarországra van felár ehhez képest, de azért nem lehet nagyon vészes az a 1-3% hozam.(tipp)

    Hoppá, facts:

    2020. szeptember 11.
    „Magyarország sikeresen bocsátott ki kötvényeket 500 millió eurónyi jenben a japán piacon – jelentette be Varga Mihály. A pénzügyminiszter kiemelte: a kötvények egyharmada zöld kötvény, ezzel Magyarország az első külföldi szuverén kibocsátó, aki a szigetországban eredményesen lépett a jenalapú zöldkötvények piacára. ”

    „A zöldkötvények futamideje a japán piacon hosszúnak számít, így a papírok népszerűsége azt bizonyítja, hogy a befektetők Ázsiában is bíznak a magyar gazdaságban és az ország klímavédelmi törekvéseiben.

    Az állampapírt megvásárlók 80 százaléka japán, míg 20 százaléka más országokból érkező befektető. A kibocsátás illeszkedik a magyar adósságkezelési stratégiába, hiszen ezekkel az ügyletekkel az államadósság átlagos hátralevő futamideje hosszabbítható, valamint a befektetői bázis is bővül.

    A magyar állam utoljára 2018-ban járt a japán kötvény piacon.

    Magyarország korábban június 2-án, ötszörös befektetői érdeklődés mellett sikeresen bocsátott ki zöld kötvényeket, 1,5 milliárd euró értékben.

    Ezek olyan államkötvények, amelyek forrásait igazoltan környezetvédelmi, klímavédelmi fenntarthatósági célokra kell fordítani.”

    „A két hagyományos kötvény 22,7, és 20 milliárd jen értékű, 3 illetve 5 éves lejáratú. A rövidebb futamidejűt 0,52 százalékos, a hosszabbat 0,74 százalékos kamatszelvénnyel bocsátották ki, ami 51, illetve 73 bázispont kamatfelárnak felel meg.

    A hétéves lejáratú zöldkötvényből 15,5 milliárd, a tízéves lejáratúból 4,5 milliárd jen értékben bocsátott ki a magyar állam 1,03 százalékos, illetve 1,29 százalékos kuponnal, ami a referenciakötvényekhez képest 100, illetve 120 bázispont felárnak felel meg.”

    #www.napi.hu/magyar_gazdasag/magyarorszag_csinalta_meg_eloszor_jenalapu_zoldkotvenyeket_bocsatott_ki.713343.html

    „Magyarország kedvező kamatozás és magas befektetői érdeklődés mellett összesen 2 milliárd euró értékben bocsátott ki 6 és 12 éves futamidejű államkötvényeket – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter. A befolyó összeget az ÁKK általános finanszírozási célokra fogja felhasználni. ”

    „Az 1 milliárd euró összegű, 6 éves futamidejű 1,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1,45 százalékkal, az 1 milliárd euró összegű, 12 éves futamidejű évi 1,625 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1,8 százalékkal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű EUR midswap hoz”

    #www.napi.hu/magyar_gazdasag/uj_finanszirozas_magyarorszag_eurokotvenyt_bocsatott_ki.704928.html

    Háttér:

    https://akk.hu/content/path=kozponti-koltsegvetes-adossaganak-lejarati-szerkezete

    A devizadósság növekedése 2020.03.31 és 2020.09.30 között:
    6276,3−4786,1=1490,2 milliárd HUF ami kb.4,25 milliárd EUR ami a beidézett cikkekből számolva durván meg is van.

    2 milliárd EUR plusz 1,5 milliárd EUR) plusz 0,5 milliárd EUR, de Jenben kibocsájtva=4 milliárd EUR

    ( A blogmotor kapja be, de NE a plusz jelet!!)

    Egyébként a nem EUR kibocsájtásokat leszokták fedezni, hogy ne fussák a devizakockázatot.

    Ezen még az esetleges deviza törlesztések változtatnak, azzal nem számoltam.

    Python:
    Egyébként a hozzászólásoddal egyetértek, kiemelve az orosz vakcinát és az oltás általános elérhetőségét.

    Rég óta olvasom a blogot, jó látni, hogy hogyan fejlődött a gondolkodásod, a sokoldalú megközelítés felé.

    Így tovább, és sok ilyen emberi példa kéne, hogy a sok szónak, ama itt a blogon elhangzik, értelme legyen.

  267. „A csak az állampapírok vásárlását célzó idei tényleges QE elérheti a GDP 7 százalékát, ami nagyságrendileg megfelel az idénre várható költségvetési hiánynak. Gyakorlatilag tehát a magyar jegybank közvetlen és közvetett vásárlásai szinte teljesen fedezik az államháztartás idei nettó finanszírozási igényét.”

    No ezért nem kell félni a nagy adósságtól az USA-ban, a FED majd megveszi.
    Aztán, hogy milyen mellékhatások lesznek (dollár gyengülés?), az más kérdés.

    „most nem a magas devizaadósság jelenti a kockázatot Magyarországnak, hanem az alacsony futamidő és a változó kamatozású elemek magas aránya miatt a globális kamatszint esetleges emelkedése.”

    Ha meg nem lesz kamatemelés globális kamatszint emelkedés mellett, a forint gyengül.

    https://g7.hu/penz/20201026/a-jegybank-finanszirozza-a-magyar-koltsegvetes-idei-hianyat/

  268. Hátez…

    Zsiday Viktor olyat mondott, amitől majdnem hanyatt estem.

    http://www.zsiday.hu/blog/terv
    „Mivel pedig tavasztól-nyártól jön az oltás, ezért a fő cél, hogy a lakosság durván harmada minél gyorsabban átessen a betegségen.”
    WHO kimondta: nincs nyájimmunitás, a vírus gyorsan mutálódik így vakcinára sem lehet számítani.

    Imádkozzatok, (ha nem vagytok hívők akkor is)!

  269. 296 – n/a:
    A legfőbb hiba ott van, hogy a nyáj immunitáshoz minimum 80 százalék védettség kell. Ez rengeteg halottat jelent, és akkor jön a vakcina hatékonytalansága.

  270. Hadházy Ákos megpróbálta elkérni Cecília nénénktől az adatokat, hogy melyik kórházban hányan haltak és halnak meg.
    Így nyilvánosságra kerülnének bontásban az adatok és ellenőrizhetőek lennének.

    Nem kapta meg.

    A TASZ (Társaság a Szabadságjogokért) szintén igényelte a részletes adatokat és nem kapja meg.
    Vajon miért?

  271. 297.
    Tibor bá

    Ez tradiciónális falvakban képes létrejönni,nagyon gyors az átfertőződés,ez történhetett a saját településemen is. 967 lélekből nulla elhalálozás ,nulla súlyos,korházi eset. A testvéremnek,(65éves) 8 napig volt temporális láza(38,4 – 39,4) és erős fáradékonyság jellemezte a teljes kilábalásig (3,5 hét),Volt akinek a feje fájt erősen,száraz köhögés -főleg a nemdohányzoknál , volt ,aki elvesztette pár napra a szaglását, furcsa láz nélküli hidegrázás ( ez volt nálam is,de magyarosan mondva /meg se basztam – úgyanúgy és abban a tempóban dolgoztam megállás nélkül tovább és megmagyarázhatatlan ufoszerű fáradékonyság,izomfájdalmak sem jelentkeztek.
    Erről bezzeg már nem számolt be a média,csak a gócpont megjelenését és falú vesztegzár alá helyezését tárták a nagyérdemű elé mintegy végitéletet .

    A java azomban csak most kezdődik.Sorba jönnek ki a városiak ,eladó házakat és telket keresve. Érzik már ők is ,hogy eljőtt a városi kényelmes élét vége,nincs plázázás,éjszakai mulatozás,csak a betondoboz marad tizezer idegennel.
    Mindenesetre egy pár Alabai-al bővitettem a falkát 🙂

  272. 299: Gyarmathy:
    Milyen igazságos lenne, ha ez a kórokozó is a HIV-hez hasonlóan csak azokat ölné meg, akik közvetlenül elkapják! A bolygó és az emberiség is profitálhatna ebből, természetesen nem anyagilag…

  273. 301.Horváth Csongor
    Akkor lenne igazságos ,ha annyi ember döglene meg amekkora mértékben terheli le a és alakitja át a természetes környezetet .

  274. 301. Csongor,

    Néztem valami híradót, ami többek között beszámolt róla, hogy készülnek a vívók a jövő évi olimpiára meg paralimpiára.
    A zárt edzőteremben ugrabugrálnak több tucatnyian stb. Ott vannak az idősebb edzők is. Maszk semmi.
    Gondolom az összes sportágnál ilyesmi lehet.

    A kórházakban pedig néhol már bergamói állapotok vannak.

    Az ember esze megáll!

  275. 303: Gyarmathy:
    Mennek a vezér szavai és a saját ösztöneik után…
    Őket egy influenza nem fogja megállítani!

    Számomra az a döbbenet, hogy az iskolabezárás fel sem merül ezeknél a csököttagyú barmoknál, pedig sztem. nem is lenne szükség a tavaszi teljes zárra, csak valamilyen szintű kontaktmentesítésre, de arra mindenképpen. Pl. a felső tagozat 3-4 hetes digitálisra átállásával, vagy egy A-B hetes konzultációs vs. digitális tanítási ciklus biztosításával, amit hónapok óta, rég elő lehetett volna készíteni, s a kézivezérlésükkel működtetett rendszerükre is rég ki lehetett volna dolgozni.

    Ebből is látszik, hogy nem sok maradt a gépezetükben, ami szakmai alapon, vagy megfontoltan, tényleg az emberek és az ország érdekében dolgozna. Most fontosabb nekik, hogy sírjanak Trumpon, mert tudják jól, hogy mi következik rájuk és sajnos az országunkra nézve ebből az egyébként várhatóan kialakult vereségből… De ide a bökőt, hogy többmillió barom lesz, aki ezt fel nem fogja és észre sem veszi.

    Ráadásul hamarosan az ápolók (talán sok orvos is) és a tanárok lázadni fognak. Senki sem hülye, hogy ingyen, vagy a társadalom által kialkudott éhbérért vigye a bőrét a vásárra.
    A forint gyengül, a pénz értéktelenedik, a sok hitelből építkező mihaszna már most is alig tudja az életvitelét fenntartani (de persze lejjebb nem adna belőle az Istenért sem).
    Sztem. most nem az USA-t kell félteni a polgárháborútól! Tanuló korábbi hsz-a alapján boldog Karácsonyunk lesz, Ádventre a vírus eltűnik innen… Ilyenkor szoktam mondani, hogy bárcsak ne lenne igazam, mert szívesen pofára esnék, ha nem az általam felvázolt forgatókönyv jönne be! Sajnos én azokkal egyetemben, akik hasonlítanak hozzám, nem a vágyaim alapján fogalmazom meg a lehetséges jövőt, hanem logikusan átgondolt sémák alapján írok véleményt. És sejtéseim alapján most sem rózsaszín abrosz látszik az alagút végén…

    302: Kalotaszegi:
    Felőlem bevehetjük ezt is a „képletbe”, de sztem. az általam felhozott összefüggésben az általad megfogalmazott kiegészítés szoros korrelációt mutat.

  276. 304. Csongor,

    Szerintem lesz iskolabezárás, ha nem is teljes (alsó osztályosok mennek, a többiek otthon tanulnak).

    „Orbán: Hétfőn további egészségügyi döntések várhatóak”

    https://telex.hu/belfold/2020/11/07/orban-viktor-vakcina-ausztria-laboratorium

    De szerintem lesz más szigorítás, intézkedés is már hétfőn. Az más kérdés, hogy már régen késő.

    8.osztállyal semmi tapasztalattal is lehet menni ápolónak egy hírdetés szerint. Lehet menni a vírusfelhőbe ki tudja milyen védőfelszereléssel golyófogónak szanitécnek. Úgyhogy hajrá tanulók, halálozásistatisztikákkaloperáló vitézek.

  277. Közben a MOK felületet hoz létre és arra biztatja az orvosokat, hogy számoljanak be azokról az állapotokról, amiket tapasztalnak akár név nélkül (mivel névvel nem nagyon tehetik).

    „Szakmai körökből a 444 úgy értesült, hogy a Magyar Orvosi Kamara hamarosan új felületet hoz létre a honlapján: orvosok beszámolóit tervezik megjelentetni arról, hogy a járvány milyen problémákat okoz a kórházakban, ahol dolgoznak. A kamara már ki is küldte az első felhívást, amit hamarosan továbbiak követnek.

    Dr. Svéd Tamás, a MOK titkára megerősítette a hírt. ..”

    https://444.hu/2020/11/05/az-orvosokkal-taratna-fel-a-valos-korhazi-helyzetet-az-orvosi-kamara?fbclid=IwAR2tN1kmBavjn8pPC6vMUOYba7pXWNRblZcPLYtfJVgThajmJhJXPZP4ZVw

    Van rá remény, hogy bepillantást nyerhetünk majd a kórházakban folyó állapotokba a következő nehéz és katasztrofálisnak ígérkező időszakban. Egyébként is valószínűsíthető, hogy sokaknál el fog szakadni a cérna.

  278. A járványtagadókat/szkeptikusokat meg be lehet sorozni is. Nekik még védőfelszerelés sem kell, mert úgy sincs semmiféle veszélyes vírus ugyebár.

    Gödénytamasipócslenkei quattroval lehet kezdeni. Mondjuk Pócs valószínűleg már be is van és hamarosan vezénylik valamerre. Kíváncsi leszek mi lesz a véleménye úgy 2-3 hónap múlva, ha túléli persze.

  279. 307: Gyarmathy:
    Elek után szabadon, most én írom azt , hogy plusz egy!

  280. Gyarmathy.

    Nyugi nem halunk ki.
    Valami továbbra sem stimmel a mindkihalunk történettel. Nézd (nézzétek) az alábbi cikket, illetve adatsorokat:

    INDEX: „A koronavírus-járvány látszólag nincs hatással a halálozások számára – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatsorából, amely több évre visszamenőleg heti bontásban is olvasható.”
    https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/a-j%C3%A1rv%C3%A1ny-alatt-sem-emelkedett-okt%C3%B3ber-k%C3%B6zep%C3%A9ig-a-magyarorsz%C3%A1gi-%C3%B6sszhal%C3%A1loz%C3%A1s/ar-BB1aOafl?ocid=msedgntp

    Részlet a cikkből:
    „Az adatsor hosszas nézegetése után sem egyszerű a helyzet értékelése, mivel az adatok hétről hétre változnak, illetve a tavalyi és az idei adatok fej-fej mellett szinte azonosak. A KSH állományába legutóbb az október 11-ei adatokat töltötték fel. Eszerint az október közepi héten Magyarországon összesen 2470 fő hunyt el, míg egy évvel korábban, a 2019. október 7-ével induló héten 88 fővel kevesebben, vagyis 2382-en haltak meg.”

    De itt a hivatkozott statisztikai adatsor is.
    https://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html

    Kíváncsi leszek, hogy ez továbbra is így megy-e.

  281. 310: Tanuló:
    Ezt már háromszor elmagyaráztam, de számodra falra hányt borsó…
    Persze, hogy nem halunk most ki, de ettől még irány a kórház, eredj önkéntesnek, ahogy Gyarmathy írta, ha nem fog rajtad a vírus! Ne szájalj, amikor napi száz feletti halottat temetünk el az általad is felvállaltan támogatott gondolkodásmód miatt. Egyre több esetben nincs alapbetegség, s az exponenciális növekedés továbbra is érvényes. Csendben megjegyzem, hogy 100-nak a duplája már 200, s annak a duplája félezer közelében van 1 nap alatt…

    Kevesebb ember összesen = kevesebb halál. Kevesebb ember összesen ugyanannyi halállal = több halál! Ne csak nézd, lásd!
    ————————————-
    Az ilyeneket lehet átdobni a palánkon az átlagfizetések leközlésével, meg a növekedési görbékkel…

    S nicsak, ezek a sorosbérenc tanárok már idáig mentek:
    https://index.hu/belfold/2020/11/08/pdsz_felhivas_oktatas_jarvany_koronavirus/
    Nyilván nem akarnak dolgozni, félnek ettől a kis globális hisztitől a hülyék, s a végén még leállítják a gazdaságot. Pfaj!
    Eddig is rengeteg hiányzó volt, de most majd a Facebook megteszi hatását. Ez a balfasz Orbán azt hitte, hogy sokáig szembe mehet még az emberek akaratával… Na majd most megkapja a káoszt, aminek az alapjait elvetette az észér fajtája! Kell pár érintett Fidesz szimpatizáns, ami a nagy számok törvénye alapján egyre valószínűbb, s jöhet az újabb Pál fordulás!

  282. 311. Horváth Csongor

    Dolgozó szülő vagyok. A kollégáim nagy része a tavaszi iskola leállástól is ki volt akadva. Most a háta közepére sem kívánja. Egyrészt mert nincs akire hagyni a gyereket (gyermekeket), másrészt az otthoni oktatás szart sem ér (tapasztalatból mondom). Úgy, hogy a PDSZ felhívása falra hányt borsó lesz. Akinek nem beteg a gyermeke, szépen küldeni fogja.
    És mellékesen nem vagyok a védekezés ellen, csak a túlhajtott rettegést nem támogatom. Ha leáll a gazdaság, kíváncsi leszek te kitől kapsz majd fizetést. Ezt Curix korábban sokszor és érthetően elmagyarázta, persze azóta ő is el lett üldözve, mint sokan mások.
    Az általam feltett, de nem általam készített statisztika az elmúlt öt év adatait tartalmazza. Kíváncsi leszek, hogy hasonló adatállapotra decemberben vagy januárban mit fogsz mondani.

  283. 312 – Tanuló:
    „Ezt Curix korábban sokszor és érthetően elmagyarázta, persze azóta ő is el lett üldözve, mint sokan mások.”
    Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy az apád faszát?

  284. 311: Tanuló:
    Nem fogod fel a lényeget, nem reagálsz rá, fújod tovább a hülyeségedet…
    Ráadásul más gondolataival jössz elő, ami itt nem elfogadott, hiszen ez nem egy kocsma, és nem is pártiroda.
    Curix ilyen módon tett felemlegetésével sikerült Tiborbát is vérig sértened…
    Én már úgy gondolom, nem tehetsz róla, toljad csak, de ne itten!

  285. Haveromon kipróbáltam a következőt, mert elkapta. Magas a vérnyomása, cukros, dagadt, második nap már nem érzett szagot.
    Nos, allergodil orrba, virostop szájba, belélegezve. Láza az első szippantás után megszűnt, lázcsillapító nélkül. Légzés tiszta. Hozzáteszem, hogy tavasztól d vitamint szed. Karanténban van a feleségével. Majd referálok, ha valakit érdekel.

  286. 314: Infos:
    Igen, engem érdekel mi lesz!
    A leírtak alapján -véleményem szerint-, sikeres tüneti kezelést hajtottál végre, ami a későbbiekben akár negatívan is befolyásolhatja a betegség lefolyását. Véroxigént figyelni pulzoximéterrel! Az állapot állítólag hirtelen is romolhat… Bízom benne, hogy problémamentesen felépül belőle, mint a nagy többség esetében tapasztalható! A D vitamin jó ómen, de nem mindenható.

  287. 310 H. Cs.
    Neked vannak szövegértési problémáid.
    Én a 310 alatt írtak második felére reagáltam a 311-ben.
    Vagyis, hogy hiába a PDSZ felhívása, aki nincs hova tegye gyermeket, az küldi iskolába. A nagy többségnek pedig nincs! Ha nem megy dolgozni, akkor nincs miből megéljenek.
    Vagyis semmi farokkergetés nálam, mint…
    A statisztikára azért tértem vissza a 311 alatt, mert az nem bizonyítja azt amiről ti itt rettegtek.
    Curixot pedig miért nem hívhatnám „tanúnak”. Más is tette, más fórumozóval. Úgy, hogy ez a kijelentésed, hogy „itt nem szokás”, nem állja meg a helyét.

    Tibor bá’
    Kezd olyan lenni a fórumod, mint egy viszhangszoba. Lassan csak azok járnak ide, akik saját véleményüket akarják visszahallani.

    Jó, jó. Apám f..a. De ettől függetlenül nevezett nem jelenik meg mostanában. Ha jól emlékszem utolsó bejegyzése az volt, amiben elmondta, hogy Te miért is várod annyira, hogy veled együtt (korod okán) mind menjünk a lecsóba.

  288. 315. Hát, nem hiszem, hogy gondja van, mert ma kertészkedett, vagyis felásta a kertjét, este meg a pálinkának való eszközöket készíti elő… Tegnapelőtt még az volt a gondja, hogy a pap is karanténban van…

  289. 317. Infos
    Te hol élsz? Ilyenkor nem azt kell írni, hogy kertészkedik, hanem, hogy sajnos a kezelésed nem használt, az illető élet és halál között van, éppen esélyes a légzőgépre.
    Ez nyugtatja meg H. Cs., na meg, hogy holnap senki nem küldi iskolába a gyerekét (hála a facebookon futótűzként terjedő PDSZ felhívásnak):-).
    Egyébként tudom, hogy a másik oldalon állsz (vírus, USA választás, Zorbán), nem akarlak személyemmel lehúzni:-). Csak azért szóltam, hogy Csongort ne piszkáld – tudjon nyugodtan aludni.

  290. 316: Tanuló:
    Többen ki lettek tiltva… Ahogy olvaslak, Te leszel a következő…
    Nem az számít, kik és mennyien hangoztatják itt a véleményüket, hanem az, hogy mit (mennyire megalapozott, védhető és indokolható) mondanak és hogyan! Maradjon ez meg az én szerepem és feladatom.

    Most például megtudhattam, hogy nekem szövegértési problémáim vannak, de Te még mindig nem érted, hogy kevesebb embertömegre értett ugyanannyi számú elhalálozás, az valójában több halálesetet jelent. Ne aggódj, hamarosan a Te statisztikád is kidobja, mert napi 200 embernél már nem tud elbújni a „csontváz”!

    Olvasd el a PDSZ-es cikket is! A szülők féltik a gyerekeiket, mert már bárki meghalhat… Én holnap is megyek dolgozni, de elképzelhető, hogy az osztályban csak 8 gyerek lesz. A többi hogyan fog tanulni Te észlény? Vagy azért, hogy a magadfajta gondolkodásúak odadobott gyerekeit őrizhessem, szarjak rá, hogy mi lesz az osztályom 2/3-ával? Nyilvánvaló, hogy nem fognak igazolatlant kapni a távol maradók egy ilyen helyzetben, csak azt próbálná meg bárki! Itt arról van szó, hogy az oktatás is összeomlóban van, s nem csak az SZFE-n!!

    317: Infos:
    Köszi! Örülök neki!
    Edzett falusiba sosem tesz kárt a természet! 🙂

  291. 318: Tanuló:
    „Te hol élsz? Ilyenkor nem azt kell írni, hogy kertészkedik, hanem, hogy sajnos a kezelésed nem használt, az illető élet és halál között van, éppen esélyes a légzőgépre.”
    – Ezt bizonyára nagyon poénosnak szántad.

  292. Nem kell kitiltsanak, én leléptem magamtól.
    Itt nincsenek értelmes emberek, csak szektások.

  293. 316- tanuló:
    Ezt a blogot több mint 12 éve tartom fenn. Sokan, sokszor támadtak már mindenféle váddal, amiken átléptem. Úgy vezetek, ahogy azt jónak látom, és ezen nem változtatok.

  294. 321: Tanuló:
    „Itt nincsenek értelmes emberek, csak szektások.”
    – Ez a mondatod most mementóul rád ég, és itt marad még hosszú ideig!
    Eddigi megnyilvánulásaid alapján -én úgy értékelem- az értelemnek csak szűz csíráit mutattad, tehát magam részéről elfogadom, hogy ez a Te véleményed.
    De azt rendkívül sajnálatosnak érzem, hogy nem csak rólam, hanem az itt kommentelő blogtársakról is…

    „Nem kell kitiltsanak, én leléptem magamtól.”
    – Ez okos döntés, bár nekem elég, ha feleslegesen nem szólalsz meg!

  295. tanuló: Felvidéki vagyok, semmilyen csapatnak nem vagyok a szurkolója, illetve a Ti szurkolótok vagyok. Úgy mindannyiotoké. Nálam a józan ész diktál, meg az ami van, a többit ráfogom a Jóistenre. Augusztusban kiröhögtek a maszkomért az esztergomi praktikerben, a mostani állapot ennek az eredménye. Lehet kezeket tördelni jobbról is meg balról is. DE jobb maszkot hordani, kezet mosni, meg nem túl közel menni másokhoz. És arról NE FELEDKEZZÜNK EL, hogy a bloggazda is ezt már régen mondja, úgyhogy mindenki tájékoztatva volt. A másik oldal ölelgesse a nyunyókáját.

  296. HCs: Ez a dagadt haverom is gyakorló tanár. Nem az iskolában kapta el. Azt javasoltam neki, hogy képzelje azt, hogy a munkahelyén minden szaros. Kesztyűben, ffp3as maszkban dolgozott. Az esztergomi piacra járt kolbászért.

  297. 325: Infos:
    „Az esztergomi piacra járt kolbászért.”
    – Ha ezt mostanában tette, akkor megvan, honnan érkezhetett a vírus…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük