(2900) Ültessünk fát, védjük meg az emberiséget

Tibor bá’ online

 

Magyarországon beindult az „ültessünk 10 millió fát” lelkes mozgalom, amit felkarolt a média. Szép dolog a faültetés, és hasznos is. De most ennél többről van szó. Faültetés lenne a csodafegyver a felmelegedés ellen.

Nem kell matematikai zseninek lenni ahhoz, hogy valaki kitalálja, ez csak egy szép álom. Az emberiség 1750 óta lovagolja meg a hőenergiát, ami azt jelenti, hogy mindent eléget, amit csak tud. Erdőkkel kezdte, majd kőszénnel folytatta, végül rádöbbent, hogy a földben nyersolaj és földgáz lapul elképesztő mennyiségben, ami 100 millió évek alatt gyűlt össze. Az égés mellékterméke a széndioxid volt, aminek klímamelegítő hatásáról közel 150 éve tud az emberiség. Most ezt az elképesztő mennyiségű CO2-ot, faültetéssel akarja visszafordítani. Amennyire szép az ötlet, annyira reménytelen. Ennek bizonyítására irányuló, az ETH Zürich kutatóinak munkájára az egész világ felfigyelt. Ezek szerint 730 milliárd tonna CO2 köthető le, amennyiben az emberiség elültet 1 biliárd, azaz ezer billió, vagyis egymillió millió(1012) fát. Ez azt jelenti, hogy minden földön élő emberre kb. 15 fa ültetése jutna, ha találnának hozzá nem lebetonozott (városok), és mezőgazdasági kultiválásba nem befogott területet. Ez elég lenne az Ember által, 200 év alatt a légkörbe juttatott CO2 kétharmadának a lekötésére. Ilyen egyszerűen megúszni ezt a kérdést szinte álomba való.

És az is, egyszerű álom, mert megfeledkeztek az igen fontos rendszer visszacsatolásról. Nézzünk néhány egyszerű tényt a CO2-vel kapcsolatban. Jelen pillanatban az emberiség évente 40 Gt CO2 juttat az atmoszférába, és ez az érték évről évre növekszik. Ez összességében 1850-óta 2330 Co2, amiből 31 % erdőkből, 67 % fossziliákból és 2 % egyéb forrásból származik. Ennek az eredménye az atmoszféra eredeti CO2 tartalmának az 50 százalékos megnövekedése. Azonban mindössze 1090 Gt CO2 atmoszférikus növekedés következett be, mert a kibocsátás kábé felét elnyelték az óceánok és az erdők.

Ebből az következik, ha mi az ezer milliárd fa ültetésével kivonunk az atmoszférából 730 Gt CO2-t, az atmoszférában lévő szén nem fog 730 Gt-val csökkenni, csak ennek 60 százalékával, állítja a szakirodalom. Tehát a 730 Gt csak egy harmada lenne a 2330 Gt-nak. Ráadásul 50-100 évre lenne szükség ahhoz, hogy az elültetett fák felvegyenek 730 Gt CO2-t. Átlagosan évi 7 Gt-át, miközben jelenleg évente 40 Gt CO2-t bocsátunk az atmoszférába.

A faültetési ötletet tovább fúrja a következő tény: Az ültetés jelentős részére rendelkezésre álló terület Alaszkában, Kanadában, Finnországban, és Szibériában van. Ezeket a területeket jelenleg hó fedi, ami a beeső fénysugár hatalmas részét visszaveri. Ha ezek a területek erdőkké válnak, a sokkal sötétebb erdők visszaverés helyett elnyeli a fényt, vagyis segít melegíteni a Földet. Nyilvánvalóan, ez nem lehet a cél.

Would a large-scale tree restoration effort stop climate change?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

123 gondolat erről: „(2900) Ültessünk fát, védjük meg az emberiséget

 1. Közben próbáltam magam is tanulni, és ezt találtam:
  https://www.szombat.org/politika/4035-1948-izrael-es-a-palesztinok-az-igaz-tortenet

  “Míg azonban a zsidó vezetés és a média úgy kommunikálta e borzalmas eseményeket, ahogy megtörténtek, vagy néha – a pánik elkerülése és az arab-zsidó megegyezés lehetőségének fenntartása végett – eltitkolt néhány részletet, addig az arab média nem csupán aránytalanul felnagyította az eseményeket, de nem létező atrocitásokról is beszámolt. Haifa eleste (április 21-22) például hatalmas mészárlásokról szóló hamis hírek áradatát indította el, melyek elterjedtek a Közel-Keleten, és elérték a nyugati fővárosokat is. Hasonlóan hamis hírek terjedtek el Tiberiás eleste után (április 18), a Cfatért folyó harcok napjaiban (május elején), valamint Jaffában, ahol április végén a polgármester „több száz arab férfi és nő” lemészárlásáról szóló álhíreket koholt. Az arab média Deir Yasin-ról szóló beszámolói különösen vadak voltak: nemi erőszak, pusztítás, sarló-kalapácsos tetoválás a zsidó katonák karján és hasonlók.”

 2. 101 – Leba:
  Orbán éhezteti a menekülteket. Helyeslem, mert így ezt jelzik vissza az otthon maradottaknak, és nem jönnek ide. 48-ban a zsidók irtották az arabokat (szintén helyeslem) ezért menekült el 3 millió palesztin a jordán táborokba. Nincs evvel semmi baj (szerintem) addig, amíg ezt nem tagadják le. Így működik az Ember, és csak akkor akadok ki, amikor valaki azt ellenkezőjét állítja, lásd Balázs és Attila. Erre rengeteg példát lehet látni. Pl. Puzsér Róbert, aki most hogy lehetősége akadt rá, egyszeriben tolni kezdi a Fidesz szekerét. Ilyen az Ember, bassza meg, ne játsszátok a jámbor hívőt.

 3. 100.Lebá
  Messze, nagyon messze kéne kezdeni az “oktatásodat”az arab-izraeli -vagy ha jobban tetszik, zsidó-viszály kezdetéről, okairól, fordulatairól, ugyszólván majdnem Mohammed korából, hatalmas munka volna, még dióhéjban is.
  Annyit jegyzek meg, hogy az arabbal, az ő vallásával, az iszlámmal-és most esküszöm és becsszavamat adom, hogy nem hazabeszélek -az a baj, hogy LEHETETLEN vele egy fedél alatt, egy országban, egyazon területen élni, azon szent pillanattóé kezdve, amikor az iszlám tulerőbe kerül a másvalllásuak fölött.
  Lehet, hogy első nekifutásra nehéz hinni, felfogni, megérteni, mert tapasztalni kell, amit irok, de ezerszer irtam volt nektek, most ezer egyedszer: Isten megőrizne benneteket, hogy odaát nálatok ezt megtapasztaljátok, mert a halálból NINCS VISSZAÚT!!!
  De summa-sumarum: semmi sem fehér-fekete, mindkét fél messze nem angyal, és sajnos, az ellenségeskedést, attrocitásokat a legtöbb esetben az arabok kezdeményezik.Ismétlem, a legtöbb esetben!!!!
  A rémhirek egy szavát se hidd, természetesen, az élénk keleti képzelet–mindkét oldalon- fölöttébb nagybbnak látatja a holdat. mint a valóságban.
  De az iszlámtól őrizkedjetek, mert karmaiból NINCS VISSZAÚT.
  N.B.
  Nagyon eltértünk a topik témájától. Az arab-zsidó viszályt már máshol kiveséztük volt.

 4. Egy évszázad kell ahhoz, hogy újjáéledjenek a tűzvészben leégett szibériai erdők
  Az orosz tudósok szerint a fenyők és lombos fák 60-70 év alatt válnak felnőtt növényekké, ám Szibéria északi részén, Jakutföldön és az Evenki Autonóm Körzetben ehhez legkevesebb 100 év szükséges.

  https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/egy-evszazad-kell-ahhoz-hogy-ujjaeledjenek-a-tuzveszben-leegett-sziberiai-erdok/?fbclid=IwAR2eP4MMh0DkcorOWnlDYnJD8-xeBjXPIDHd0BR7gjt1-puPOCw-FUHA18Q

 5. 106 – Andrew:
  A természet ennél gyorsabban dolgozik. Az újságok szeretnek nagyokat írni.

 6. 105: Köszi. Nem arról van szó, hogy tekintsük át az arab-zsidó viszály 1400 évét, hanem csak hogy megállja-e a helyét az a megállapítás, hogy Izrael ugyanazt csinálnja a palesztinokkal, mint amit a nácik tettek velük.

  103: Köszönöm, Tibor bá, hogy tisztáztad, hogy helyesled. Szerintem azért lehet helyeselni az izraeli agressziót és a magyar éheztetést is, mert mindkettő jogos önvédelem, legfeljebb időnként túlzó. Ez szerintem nem mondható el a holokausztról.

 7. 108 – Leba:
  Én csak az igazságot keresem és hirdetem, nem döntöm el mi helyes és mi helytelen a politikábnan, a történelemben. Azt döntse el mindenki maga. Csak egy példát mondok. Mi úgy tudjuk, hogy Árpád hont foglalt. Majd a magyarok potyáztak. Az senkinek se jut eszébe, hogy Árpád más népeket elűldözött, és később végigrabolták Európát, amíg lehetett.

  A holokausztról a németek is azt mondták, hogy önvédelem. A zsidó ideológia szerint az ősi földhöz joguk van. A német ideológia a Lebensraum-ról szól. Ők az életteret keresték

 8. Re:109
  Árpád úgy jött ide, hogy nem kellett hozzá tolmács, hogy beszéljen a helyiekkel.
  Akkor ki üldözött el kit? 😉
  Továbbá az avar kincseket deklaráltan ellopták a nyugatiak, és mivel az avar felső vezetés erősen kötődött Árpádékhoz, ezért megkérték őket, hogy szerezzék vissza a jogos ingóságukat. Ebből a szempontból a portyázás egyből átminősül jogos “vendettává”, és a mai napig tanított nyugati történelem szimplán történelem hamisítássá.
  Zárójelben jegyzem meg, hogy a keleti történet írásban nagyon másként jelenik meg a hunok helyzete, érdekes gyöngyszemeket lehet benne találni, pl Tarih-i Üngürüsz…

 9. 110.

  egy volt osztrák kollégám hobbija volt a történelem. Egyszer megleptem őt egy cd-vel, amin németre lefordított magyar történelem volt. Mikor rákérdeztem, hogy milyennek találta, kicsit húzta a száját, hogy nagyon a magyarok szemszögéből van leírva.

  Nincs objektív történelem, nem is lehet, nem egzakt tudomány, mindig értelmezni kell, és keretek amik között értelmezed (interpretálod), hatással van a végeredményre.

  Ez azért annyira nem nagy probléma, mind amekkorának tűnik, hiszen a végkövetkeztetések legtöbbször a fontosnak vélt dolgokra vonatkoznak.

  A legnagyobb gond akkor van, amikor valaki elveszti a saját “nézőpontját”, idegen “álláspontot” vesz fel, és akkor aztán be lehet neki magyarázni, hogy ő milyen semmirekellő, rabló és minden stratégia nélkül fosztogató nép sarja. Esetleg még azzal is be lehet etetni, hogy objektivitás kell mindenek felett, és hogy magára kell vállalja a világ összes bűnét …

 10. 110.djts
  Nagyon helyesen látod a dolgok állását a történelemirás, azaz az események kommentálása szempontjából.
  Az csak logikus, hogy ugyanazon eseményt TELJESEN MÁS szemszögből látja-magyarázza két szembenálló fél, attól függően, hogy cselekvő avagy elszenvedő fél volt.
  .Ezek szerint a régi események előadása, bemutatása legtöbb esetben szubjektiv lesz, beleértve a Koránt, a Bibliát és az általános történelmet is, attól függően, melyik oldal munkáját olvassuk éppen.

 11. Re:112
  Teljesen jó álláspont, amit úgy lehet kiegészíteni, hogy lehető legtöbb szemszögből nézzünk meg egy adott történelmi eseményt.
  Általában itt kezd csúszóssá válni sokszor a történet, mert gyakran egymással harcban álló, tehát egymást nem befolyásoló történet írók egy harmadik félről ugyan azt tartják, szemben azzal aki a harmadik féllel harcban áll.
  Ilyen kereszthivatkozások során kiderül pár turpisság, ami egyértelműen leleplezi a rosszindulatú történelem hamisítást.

 12. 113.djts
  Van még egy vetülete a dolgoknak, éspedig az, hogy nagyon nehéz, ha nem egyenesen lehetetlen pártatlan, semleges, a tényeket ferdités nélkül bemutató dokumentumokhoz hozzáférni.
  Nem vagyok képes elfelejteni-pedig hány esztendő telt el azóta – rabbi rokonom fejtegetéseit bizonyos ősi eseményekről, amelyeket a biblia vagy sehogy, vagy teljesen elferditve közöl.
  Jó, megadom, hogy a ferditések esetében maguk a bibliairók sem tudták, rendkivül korlátozott ókori fogalomkörük miatt, miről is van szó, de ugyanakkor látnod kellett volna az könyveit, melyeket soha sehol látni nem fogunk, melyeket csakis és kizárólag rendelésre, megfelelő emberek beajánlása birtokában lehet beszderezni, eszméletlen áron.
  De amit belőlük forditott-magyarázott….. AZ minden pénzt megér.

 13. A Nagy Zöld Fal – az elsivatagosodás védőgátja

  https://www.afrikablog.hu/a-nagy-zold-fal-az-elsivatagosodas-vedogatja/

  2010 júniusában a Nagy Zöld Fal kezdeményezésben résztvevő tizenegy ország aláírásával létrejött a Nagy Zöld Fal Ügynökség (GGW Agency).
  Az afrikai országok által létrehozott kezdeményezés számos pozitív változást hozhat a kontinensen. A talajerózió, az elsivatagosodás, a terrorizmus visszaszorítása, a termelékenység növelése mellett lehetővé tenné például a kontinens vízforrásainak védelmét, többek közt a Csád-tó kiszáradásának megakadályozását.

 14. Megérintett ez a poszt és arra gondoltam, megosztom Veletek egy részét:

  “Kérhetek egy szívességet?

  Kérjük, ha gyümölcsöt fogyaszt, ne dobja el a magvakat.
  Hagyja megszáradni, és tartsa egy tasakban vagy táskában az autójában.
  Amikor kiránulni megy, dobja ki az ablakon olyan helyekre, ahol nincsenek fák. Szórja szét a magokat a műveletlen földekre!
  Bárhol … !!!!
  Dobjon el legalább egy magot, majd felejtse el, az anya természet gondoskodik a többiről.!!!!
  Saját maga is látni fogja, hogy a magot amit 3 évvel ezelőtt dobott el most gyümölcsözik.
  És automatikusan szeretni fogja azt mint saját alkotását.
  Ez történik …
  Higgyen nekünk !!!!
  Dobja el a magokat vissza, oda ahová tartoznak a talajban, és soha a szemetes kukába…
  Természetesen nem minden csírázik, de mégha csupán az 1% -uk csírázik sokkal jobb, mint a szemétbe dobni.
  Az egészségesebb, az erősebb és alkalmazkodóképesebb felnő.
  A legtöbb gyümölcsöt most nyáron fogyasztjuk. Közöttük
  a sárgabarack, őszibarack, cseresznye, meggy, nektarin, szilva, körte stb. A fák gyümölcsei az embereket és a vadon élő állatokat tudnák táplálni. Több oxygént termelhet egy lágyszárú növényzetnél.
  Igy mostantól kezdve egy dobozban összegyűjtjük az elfogyasztott gyümölcsök magjait és később elszórjuk a müveletlen talajra.”

 15. 116 – L.S.:
  Még ha be is jön az ötlet, és valóban kicsirázik egy mag senki földjén. Egy az nem fog 3 év múlva teremni. Ha terem a gyümölcse aligha lesz ehető, mert a mai gyümöcsfák nem vad szaporítás, hanem oltottak a kívánt fajtára. Végül a közterületen élő gyümölcsfákat a nép szabadon rabolhatónak tekinti, nem kíméli a fát, nem marad ott sokáig. Nem leszedik a gyümölcsöt, hanem ágakat vágnak le és viszik haza. Az emberiség menthetetlen, kár erőlködni.

 16. 114. balint

  van egy olyan sanda gyanúm, hogy a rokonod olyan dolgokról beszélt, amiről a zsidóság a régi sumér eredetű történetekből értesült a babiloni fogság idején ( amikor két állam, Júdea és Izrael volt, és Izraelt elfoglalták ).
  Szívesen elolvasnám ezeket a könyveket, még akkor is, ha – mint írtad – nagyon nehéz értelmezni őket, mert az akkori emberek fejével kell gondolkodni és a világnézetükkel azonosulni hozzá..

 17. 118:sleeper
  Valamikor foglalkoztam az agyagtáblák témával, Leonard Woolley komplett könyvtárakat rabolt ki és szállított a British múzeumba… elég hamar leálltak a publikációk. A rabbik kifelé szeretik híresztelni hogy a legrégibb írásokkal rendelkeznek, ebbe a képbe bezavar ez a téma… a hivatkozások idővel felszívódnakhttps://www.metaxy.hu/cikkek/nyitooldal/nincs-uj-a-nap-alatt.html

  https://www.metaxy.hu/cikkek/nyitooldal/az-iras-rejtelye–elso-resz-.html

 18. 118.sleeper
  A rabbi rokontól tudom, hogy van egy világot átölelő tanulmányi diszciplinum, komoly régészek, bibliakutatók igyekszenek a régi iratokból-amelyek közül sok, ami a bibliai esetek alapját képezi- kihámozni a tulajdonképpeni múltat, annak minden történésével egyetemben.
  Ezek az emberek természetesen szoros kapcsolatban állnak egymással, eszmecseréket folytatnak, tájékoztatják egymást haladásaikról, megosszák egymással észrevételeiket és igy tovább.
  Nos a rokon szerint -aki jónéhány ősi nyelvet beszél- elképzelhetetlen, milyen gyatra, korlátolt, szűk volt az ősi nyelv, jóformán semmi szokatlant vele kifejezni nem lehetett, új szavakat sem tudtak sebtében kerálni, maradt a bonyolut körülirás, ami viszont sajnos eléggé kiferditette a szüvegeket, nagyon megnehezitve a valós dolgok kibogozását és megértését.
  Már hoztam egy általa előadott példát, Jónás beszámolójának egyik adata a ‘cet’ gyomrából: az ital leirása, amit ott kapott , és ami az égvilágon semmit nem mozgatott meg senkinél évszázadokig, mignem meg nem jelent a polcokon a közönséges szódás üditő!!!
  Márpedig ez a szerencsétlen ember már évezredekkel ezelött beszámolt arról, hogy ő italt kapott ami MENNYEI NEKTÁR VOLT, ÉDES ÉS TÁNCOLT A SZÁJADBAN, vagyis egy üditőt!!
  És tessék: neki nem lévén szava a pezsgésre, neki az ital TÁNCOLT a szájában. Tessék rájönni, hogy miről is van szó!
  És még mennyi hasonló dolgokról esik szó azon munkákban, azt még felsorolni is sok.

 19. “…egy kristályból épült hatalmas házhoz értem. És a ház fala olyan volt, mint a jégeső köveiből összerakott leheletvékony mozaik, és a padlója szintén kristályból volt.
  A mennyezete olyan volt, mint a csillagok és villámok boltozata, és tüzes kérubok jártak benne, és az égboltjuk tiszta volt, mint a víz.
  És lángoló tűz ölelte át a falakat, és a bejáratai tűzben izzottak.
  És bementem a házba, és az forró volt mint a tűz, és hideg, mint a jég: nem volt ott látható az élet örömének semmi jele: félelem szállt meg, és remegés fogott el.
  És amint rázkódtam és remegtem, arcra estem, és egy látomást láttam.
  Íme! Egy másik házat láttam, amely nagyobb volt az előzőnél, és a nyitott bejárata előtt álltam, amely lángoló tűzből épült.
  És minden tekintetben csoda szép volt, annyira csodálatos, hogy ki sem tudom fejezni ékességének mértékét….”

  vagy akár:

  “…egy üvegfalú házhoz értem…
  a falai és a bejáratok ki voltak világítva …
  bent olyan világos volt, mintha tűz égett volna, de ennek ellenére hideg volt, semmi melegséget nem éreztem ( sem igazi, sem átvitt értelemben – otthon/ház melege)
  miután beléptem a felvonóba, remegést éreztem, és az megrázkódva elindult, arcra estem a váratlan megindulástól…
  miután a felvonó felért, egy még nagyobb üvegfalú, pompásan kivilágított ház előtt álltam…”

  persze ez csak fikció, de azért pár dolog szöget üt az ember fejébe..
  mondjuk ilyenkor érdemes figyelembe venni az eredeti hogyan hangzott, valamint hogy mikor készült a fordítás, stb.

 20. Re:21
  Tipikus leírás, egy bizonyos környezetre.
  Magasabb szférákban mindenből fény jön, és a perspektíva nagyon más. Pl bemész egy kis kápolnába, de belülről akkora, hogy felhők úsznak a mennyezetnél. Megszokott formákat felváltja a kristályos jelleg, fények és színek nagyon mások, stb, stb.

  Re:14
  Ezen egy csöppet sem lepődök meg.
  Valós történelmi eseményeket sokszor ma is a szőnyeg alá vannak söpörve, mert évezredes érdek rendszereket borítana fel még ma is.
  Nem baj, régi bűnöknek hosszú az árnyéka.

 21. 122 djts
  Volt ott egy tudós is, aki azt állította, hogy a földgömb belsejében van egy másik gömb is, amely nagyobb, mint a külső… /Jaroslav Hasek: Svejk a bolondokházában/ 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük