2022-05-18 nap bejegyzései

(3854) A francia tanú

Átvett poszt a Daily Telegraph New Zealand-tól

 


89. Útban a 90. felé

Feltételezések szerint 400-an rekedtek Azovstalban – egy hatalmas acélmű-komplexumban az Azovi-tenger melletti Mariupol városában, amely súlyos károkat szenvedett a harcok során az elmúlt két hónapban.

Adrian Bocquet, a francia hadsereg egykori katona orvosa, aki több hetet töltött Ukrajnában orvosi felszerelések szállításával és beüzemelésével, elmesélte az Azov-ezred – az Ukrán Nemzeti Gárda alatt működő hírhedt neonáci haderő – által elkövetett atrocitásokat.

Ott a helyszínen háborús bűnöket láttam. Sok háborús bűnt láttam. Minden bűncselekmény, amit az ott töltött napok során láttam, ukrán erők követték el – mondta Bocquet a hét elején a Sud Radionak nyilatkozva.

Bocquet elmondta, hogy több hetet töltött az országban, és segített humanitárius orvosi segítségnyújtásban kórházaknak és árvaházaknak szállítani, de a segítség egy része az ukrán hadsereg kezébe került.

Láttam orosz katonákat, akiket foglyul ejtettek, megkötözve és súlyosan megverve… Három-négy fős csoportokban, kisbuszokkal vitték [egy fogdába]. Minden kisbuszból kilépő katona egy Kalasnyikov puskából kapott golyót a térdébe… Akik elismerték, hogy tisztek, azt fejbe lőtték” – mondta a volt katona.

Amikor visszatértem Franciaországba, rendkívül megdöbbentett, amit a tévéműsorokba meghívott emberek mondtak. Szakadék tátong a médiában bemutatottak és a helyszínen látottak között. Számomra ez förtelmes. – mondta Bocquet.

Az önkéntes elmondta, hogy az Azov-ezred harcosait látta szerte az országban tevékenykedni, jellegzetes náci stílusú rúnafoltjaikkal.

Rendkívül megdöbbentő, hogy Európa még mindig fegyvereket ad egy olyan erőnek, amely véleményem szerint neonáci, akik neonáci jelvényekkel rendelkeznek. Nem beszélünk róla. Ez egy SS-jelvény, amelyet Ukrajnában, mindenhol lengettek – mondta Bocquet.

Ukrajnában senki sem aggódik emiatt, miközben európai fegyverekkel látjuk el őket. Elmennek és háborús bűnöket követnek el, ezt magam is láttam – tette hozzá a francia.

Az egykori katona elmondása szerint 10 órányi kemény letartóztatásban volt az azovosoknál, miközben átkutatták és kihallgatták, hogy mit csinált az országban, és végül Szlovákián keresztül kiszivárogtatták az országból, mielőtt Lengyelországba utazott, ahonnan repülővel ment vissza Franciaországba.

Bocquet a legutóbbi külföldi, aki Ukrajnában járt, hogy megnyilvánuljon az ukrán erők által elkövetett feltételezett háborús bűnökről.

A múlt hónapban egy Ukrajnában harcoló dán állampolgár megerősítette a helyi médiának, hogy az elfogott orosz katonákat kivégzik, olvasható itt.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________