2022-05-11 nap bejegyzései

(3848) Hőhalál

Tibor bá’ online

 

31,7 °C


89. Útban a 90. felé

Ismerkedjünk meg a Wet Bulb Temperature fogalmával. A higany hőmérő alján található üveggömb tartályban van a higany. Ezt a tartályt angolban „bulb”-nak nevezik. Erre ráhúznak egy textil zoknit, aminek a folyamatos nedvességéről gondoskodnak. Az így preparált hőmérő nem képes jelezni a környezeti hőmérsékletet, mert a higanyt hűti a nedves zokni. Ez a hűtőhatás annál nagyobb minél szárazabb a levegő, hiszen akkor könnyebben tud párologni. A párolgás pedig hőelvonással jár. Ha a relatív légnedvesség 100%,  akkor egyáltalán nincs párolás. A WBT tehát azt jelenti, hogy közben 100% a relatív légnedvesség.

Az emberi test belső hőfoka 37°C, amit iparkodik fenntartani. Ha ez csökken, akkor „fázunk” és iparkodunk vagy melegebb helyre menni, meleget csinálni fűtéssel, vagy felveszünk jól szigetelő ruhát. Ha emelkedik, akkor melegünk van, és vagy vetkőzni kezdünk, vagy/és elkezdünk izzadni, hiszen már írtam, a párolgás hőelvonással jár, de csak akkor, ha az izzadság leszárad rólunk. Viszont ha a légnedvesség magas, a párolgás csekély, vagy teljesen leáll 100% relatív légnedvesség esetén.

Sokáig úgy tudtuk, hogy az ember ellenállása 35°C WBT-ig terjed. Ez azonban nem volt tudományosan alátámasztva. Most az USA-ban kísérletet végeztek fiatal, egészséges embereken, és kiderült, hogy a határérték nem 35°C, hanem 31,7°C WBT, de kifejezetten fiatal, erős, egészséges emberek esetében. Hogy mi a helyzet más hőfokokon azt az alábbi táblázatból kiolvashatjuk.

fehér = óránkét 3 dl folyadék
zöld = óránként 7,5 dl folyadék
sárga = óránként 1 liter folyadék
vörös = óránként 1 liter folyadék, tilos a mozgás
fekete = halál


______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________