2022-05-03 nap bejegyzései

(3842) Kutyák

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

Kutyák személyiségét nem határozza meg a fajtája

89. Útban a 90. felé

Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy a különböző kutyafajtának más-más viselkedése van. A golden retrieverek játékosak, szeretők. A pitbullok agresszívek, ellenségesek. A csivavák temperamentumosak, míg a bulldogok barátságosak.

Nem csoda a szakkönyvek mind kiállnak az mellett, hogy amikor kutya tartásra adjuk a fejünket, a legfontosabb a fajta kiválasztása. Azonban a Science legújabb számában Morrill és munkatársai bemutatták, hogy egy kutya viselkedését a fajtája nem igazán szabja meg.

A feltételezés tisztázása végett Morrill és munkatársai 18.385 kutya gazdáját interjúvolták meg, több mint 100 kérdés feltevésével, beleértve a kutya méretét, szőrének színét, viselkedését, stb.

Nehezítette a felmérést, hogy a lakosságnál élő kutyák legnagyobb része korcs. Fajtiszta kutyák viszonylag ritkán fordulnak elő.

A kutatók arra az álláspontra jutottak, hogy a kutyák viselkedésére a fajtához tartozás csupán 9 százalékban jelentkezett. Valamint egyetlen egy viselkedést se találtak, ami egy fajtán  belül az összes egyednél jelentkezett. Például, bár a Labrador ritkán vonyít, a gazdák 8 százaléka szerint a Labrador kutyája hajlamos volt a vonyításra. Hasonlóan, bár Greyhound kutya tulajdonosok 90 százaléka nem tud arról, hogy kutyája elásná a játékokat, a fajta tenyésztői állítják, hogy a kutyák jelentős tulajdonsága a játékok elásása.

Morrill szerint az emberek meg vannak győződve arról, hogy a fajták viselkedése eltér egymástól, ő viszont azt gondolja, hogy ez az eltérés egészen minimális.

Forrás: Jack Tamisiea

Hadd vegyem át a szót a kutatóktól. Mi úgy kezeljük a kutyáinkat, mintha családtagok lennének. Bármit kérnek, megkapják. Elvehetjük tőlük az ételt anélkül, hogy felénk kapnának. Kotorászhatunk a szájukban (pl. beragadt csont miatt) zokszó nélkül tűrik. A bizalmuk irántunk abszolút. Teljes biztonságban élnek. El se tudják képzelni, hogy bármi bajuk lehet. Abszolút szófogadóak. Viszont minden kívánságuk teljesül. Hogyan? Úgy hogy tökéletes közöttünk a kommunikáció. A nézéséből tudjuk, hogy mit szeretne. Ők meg a szavakból értenek. Meggyőződésünk, hogy nem a fajta a döntő, hanem a gazda nevelése.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________