2022-05-07 nap bejegyzései

(3846) Kriplinek áll a világ

Tibor bá’ vissza a múltba online

 


89. Útban a 90. felé

Ifjúkoromban éltem néhány évet Nyugaton. Mondhatnám úgy, hogy részben nyugaton szocializálódtam. Ez különben nem egy irigylésre méltó állapot, mert az alapokat az ember gyermekkorban veszi fel, amire már csak rárakodhatnak a későbbi tapasztalatok és ez bizony okoz némi kognitív disszonanciát, amiből az elsőt egy újpesti presszóban kaptam.

Első (és egyben az utolsó) magyarországi munkahelyemen, mindjárt az első héten szerveztem egy gesztenyepüré partit valamelyik újpesti cukrászdában, ahová beültünk vagy hatan. Néhány perc várakozás után megjelent a pincérnő, hogy felvegye a rendelést. Azt írtam, pincérnő. Aki valójában megjelent az egy nyugdíj előtt álló mosónő volt hatalmas hassal, amire egy picsányi fehér kötény volt rákötve. A nő karjai, amik kilógtak a feketének tűnő blúz alól, elefánt méretűek voltak. Mindezek tetejében életunt pofával ránk förmedt, hogy mit akarunk. Én meg nem akartam hinni se a szememnek se pedig a fülemnek. Az utolsó pincérnő, akit néhány hete láttam, fiatal volt, csinos, sőt szexis, mosolygott és csicseregve kérdezte, what can I do for you, azaz „mit tehetek érted?” Erre szívem szerint egészen más válaszoltam volna, na de ne menjünk vakvágányra.

Szóval a mosónő színre lépett. Nem csoda, hogy rendelés helyett megkérdeztem a többieket, hogy ez kicsoda. Mondták, hogy ez a pincér és értetlenül néztek rám. Én meg az egyik ámulatból a másikba zuhantam. Aztán gesztenyepüré majszolása közben elmagyarázták, hogy ez szocializmus (mintha nem tudtam volna), és csak azért mert valaki megöregszik, meghízik nem lehet kirakni az utcára szociális okokból kifolyólag. Ezzel természetesen csak egyetérteni lehet, de miért nem alkalmazzák hátul a tálalóban vagy a ruhatárban és miért nem vesznek fel ide egy fiatal nőt. Üzleti szempontból nem lenne mindegy. Üzleti szempont??? Örülj, hogy van gesztenyepüré.

Ez a szemlélet (jó vagy rossz, már nem is tudom) vezet oda, hogy egy filmről, hang nélkül, 1 perc alatt megmondom hol készült. Hollywood-ban, ami mégiscsak a filmipar fellegvára, találnak egy bombázót és színésznőt csinálnak belőle. Kelet Európában felvesznek egy tehetséges versmondó kislányt a főiskolára és lesz belőle színésznő, olyan, amilyen. Ennek a módszernek köszönhető, hogy negyven év alatt egyetlen dugnivaló színésznőt láttam, akit Tordai Terinek hívtak. Az összes többit megszoktuk (bár Eszenyit én még megszokni se vagyok képes, mert a nyávogásától kiütést kapok). A férfi színészekkel egy kicsit jobb a helyzet, de ott is tucat számra szaladgáltak a 160 centi körüli alakok. Nem tehetek róla, de képtelen vagyok elfogadni azt a nézetet, hogy romantikus táncdalokat (is) éneklő férfiakat Aradszky László mércével kell mérni. Ráadásul 40 év után még fellépnek a kereskedelmi TV-ben.

Újabban Oroszlán Szonja folyik még a csapból is. Nálunk az a szokás, hogy ha egyszer valakit felkapnak, akkor éjjel nappal azt kell nézni. Nagyon helyes kis nő ez az Oroszlán Szonja, csak sose tudom, hogy hova néz. El tudok képzelni olyan szerepeket, ahová pont egy kancsal nő kell. Na de minden szerepben, minden nap, 40 éven keresztül? A végén még ez lesz a divat és a fiatal nők száz számra fogják magukat kancsallá plasztikázni. 😀

Nem vagyok én kegyetlen, de bizonyos szakmákhoz, pozíciókhoz szorosan hozzátartozik egy megfelelő mércével mért külső megjelenés. Aki ilyennel nem rendelkezik, azt nem feltétlenül kell likvidálni, hanem megfelelő munkakörben kell alkalmazni. Igazságtalan az élet vagy igazságos, tők mindegy, de az egyednek tudomásul kell venni adottságait. Egy félkegyelműt nem lehet kinevezni professzornak az egyenlő esély elvére hivatkozva. Hol van az előírva, hogy az Országgyűlés elnökének félkarúnak kell lenni. Nem tudom Szili Katalin hol és milyen sajnálatos körülmények között veszítette el az egyik karját, de a tényt tudomásul kellene vennie. Nem veszi, sőt, köztársasági elnök akart lenni. Ajánlani tudnám neki, hogy nézze meg Horthy Miklós fényképét fehér lovon. Nem érdekelnek a politikai bűnei, pláne idestova 100 évvel később, de egy jelenség volt, azt el kell ismerni.

Nekem, mint magyarnak lesül a pofámról a bőr, hogy egy Mádl Ferenc, mint köztársasági elnök, képvisel a nemzetközi gálán, és ha csak képviselne, de meg is szólal. Miért nem nézi magát vissza videón? Az istenszerelmére, miért kell egy szélütött embert a kirakatba állítani?

És egyesek szerint akár mekkora csibész vagy hazug fráter is Gyurcsány Ferenc, büszke vagyok rá, amint az EU csoportképen fél fejjel emelkedik ki slang alakjával a többi politikus közül. Ritka kivétel, mert nálunk csak Rákosi Mátyáshoz hasonló, porba fingó alakok érvényesülhetnek. Itt kérem, kripliknek áll a világ.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________