Tibor bá blogja (211) Mennyi olaj ömlött ki a Mexikói öbőlben?

önarcképMiután sikerült nem véglegesen megszüntetni a katasztrófát, felmerül a kérdés, hogy mennyi olaj ömlött ki 1500 méter mélyen, azt megmérni természetesen nem lehet, de ez nem jelenti azt, hogy a megbecsülés lehetetlen lenne. A mérési probléma nem ütközik műholdfellövéssel azonos nehézségekbe. Egyszerű, általános iskolás matekpéldák szintjén áll. Nem kell mást tenni, mint a henger űrtartalmát kiszámítani, aminek képlete r*r*π*h. Ahol az r = az eltört cső keresztmetszetének a sugarával, vagyis 26 cm-el. A h pedig a henger magasságával egyenlő, ebben az esetben az áramlási sebességgel. Ugyanis a henger magassága egyenlő a kiáramló folyadék esetében a folyadék oszlop egy pontja melletti elhaladásával az egységnyi idő alatt. A h tehát konkrétam = áramlási sebesség x idő. Ebben a képletben egyetlen egy ismeretlen van az áramlási sebesség, amit meg kellett mérni. A videó felvételek (lásd a felvételt a cikk alatt) kockáról-kockára történő analízise szerint a folyadékban található részecskék másodpercenként 0,6 métert tettek meg. Ezt tehát fel lehet fogni áramlási sebességnek. Akkor most számoljunk. 0,25 * 0,25 * π * 0,6 * 60 * 60 * 24 ≃ 10.200 m^3 azaz durván 64.000 hordó. Ez pedig körülbelül tizenháromszor több, mint amennyit a BP bevall.

Hozzá kell tenni, hogy az áramlási sebesség a teljes cső keresztmetszetben valószínűleg nem azonos és a videó felvétel elemzése se túl pontos, de ez csak néhány százalékos eltérést mutathat, semmi esetre se nagyságrendit. Amennyiben az olajömlés 40 napra vesszük, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy megközelítőleg 400.000 m^3 olaj került a tengerbe.

Most már csak azt kellene megtudni, hogy miért tagadják el a valóságot? Mit fogunk enni tonhal és szardínia helyett? Miután a horvát tengerparton nincs nyaralom, se jachtom az Adrián, más már nem is érdekel. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük