Párt preferencia szavazás kiértékelése

Párt preferencia szavazás kiértékelése

 

24 óra + egy fél éjszaka után a következő meglepő eredmény született:

Demokratikus Koalíció         2 %      3 fő

Fidesz                                    4%       6 fő

Jobbik                                   48%    70 fő

LMP                                       6 %      10 fő

MSZP                                     4 %      6 fő

Nem szavaz                          34 %   50 fő

Eredményt befolyásoló dupla szavazást kizárnám, mert a végső eredmény egész idő alatt előre látható volt. És persze mindenkit meglepett. Mi lehet az oka? Mivel ez az eredmény nem egyezik az országos átlaggal, csak két lehetséges okot látok. 1) A honlap vonzza a jobbikra szavazókat. 2) Az országos eredményt – félelemtől hajtva – manipulálják, vagy a Jobbikra szavazók preferenciájukat nem vallják be a kérdezéskor (volt már ilyen). Vizsgáljuk az elsőt! Én személy szerint nem látok okot arra, hogy ez a honlap különösen vonzó lenne a jobbikos szavazók számára. Az tény, hogy az idelátogató-itt ragadtakra jellemző az igényesség, tájékozottság és az átlagot jócskán meghaladó intelligencia. Kérdés, hogy ezek a tulajdonságok ösztönöznek-e a jobboldalra húzáshoz? Az én megfigyeléseim szerint a jobbikos megnyilvánulásokra (TV, hírportálok, stb.) éppen hogy nem a műveltség, tanultság a jellemző, sokkal inkább a „bunkóság”. Akkor pedig a műveltebbek, éppen ezek okok miatt, preferálják a háttérben maradást. Úgy is felfoghatnánk, hogy a Jobbik táborának az intelligens része látens, de itt – többnyire az anonimitás miatt – hajlandó volt megnyilvánulni. Ha van kedvetek, akkor végezzünk közösen egy másik felmérést, hogy tisztábban lássunk. Szavazzunk az szerint, hogy mi volt a Jobbik előtti preferenciánk. Tehát most csak azok szavazzanak, akik tegnap a Jobbikra szavaztak.  

A második szavazásból az derült ki, hogy 30 % a Fidesztől pártólt át a Jobbikra. 25 % az MSZP-től. Ugyan akkor 38 % korábban nem szavazott, de most úgy gondolja érdemes elmenni és a Jobbikra szavazni.          

___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________

24 gondolat erről: „Párt preferencia szavazás kiértékelése

 1. A ‘nem szavaz’ kategória nálam az ‘egyikre sem szavazok’-ot jelölte. Szerintem inkább fogok szavazni egy kicsi új pártra, aki szimpatikus számomra, mintsem hogy tovább folytassam az eddigi gyakorlatot. Szerintem a politikában, és a felső vezetésben akkor van csak lehetőség változásra, ha szakítunk a korábbi pártokkal.

 2. 1:
  A lényeg, hogy a felkínáltakból nem választottál. Ez érthető álláspont, de mi van akkor, ha nem lesz új párt? Miből gondolod, hogy egy leendő új párt nem fog elkurvulni? Végül: a passzívitás nem old meg semmit. Ha sokan passzívak maradnak, akkor a legradikálisabb párt fut be elsőnek, esetleg kétharmaddal, mert annak fanatikus és lelkes hívei vannak,

 3. Tibor bá, nem kéne a szavazáshoz is odaírni, hogy csak azok szavazzanak, akik tegnap a Jobbikra szavaztak? Hátha automatikusan rányomnak, mielőtt ezt elolvasnák.

 4. 3:
  OK. Bár, aki hibázik, van lehetgősége jelezni.

 5. A választásokról :

  Funkciója demonstrálni ,hogy mivel vannak választások ezért demokrácia van,tehát nincsen a többi demokrácia által bojkottálandó diktatúra.

  Kormányt alakítani, amelyik ugyanazon a szűk mozgástéren belül kvázi ugyanazt csinálja,mert mást nem is tehet.

  Nem elmondható, hogy a szavazó reálisan kiválaszthatná a számára legkívánatosabb politikai programot.

  A pártok hazug igérgetéseire szavaz a polgár, amit a hatalomba kerülés után párt tüstént elfelejt.Az ezután következő politizálása gyakorlatilag abszolút független a választási szlogenjeitől.

  Azt a szerepet nem vállalom fel ,hogy találjam ki melyik hazudik a legkorrektebben (vicces )

  Számomra tehát ettől kezdve látszat és cirkusz az egész.

  Eddig akárkikre szavaztam, mindig megbántam többet nem szavazok, azt talán nem fogom megbánni.

 6. 2: „Miből gondolod, hogy egy leendő új párt nem fog elkurvulni?” Ez benne van a pakliban, de ha esélyt sem adok valami újnak, akkor valószínűleg maradnak a régi ribancok a régi szokásokkal.

  A passzivitás pedig tényleg nem old meg semmit. Az én szavazatom pedig csak akkor válik elveszetté, ha a többiek is elvesztegetik a szavazatukat a régi pártokra.

  A jobbról balra, balról jobbra történő átszavazás már számtalanszor megtörtént, és egyik sem hozott számottevő eredményt. Eredmény alatt nem a világmegváltást értem, csak egy letisztultabb vezetést, kevesebb cirkuszt, kevesebb lopkodást, ésszerűbb döntéseket a vezetésben.

  Végül is a Jobbikra, és az LMP-re is rá lehet fogni, hogy új pártok, de rájuk más okok miatt nem fogok szavazni.

 7. nem is tudtam, hogy van ilyen szavazás, bár én is csak a „nemszavazók” táborát erősítettem volna. meglepő a sok jobbikos. kíváncsi lennék arra, hogy ők átgondolták -e, hogy, hogyan fogja ez a párt megvalósítani a programját? nekik egész egyszerűen nincsenek meg a megfelelő káderei. ez a fidesz legnagyobb problémája. már egy fontos miniszteri posztra sem tudnak normális embert ültetni (ld. „lászlóné”). ha ne adj isten, a jobbik kerül hatalomra, az egy totális káosz lesz. zagyva gyula államtitkárral és betyársereggel. nekem végül is mindegy, jól elvagyok, nem zavarna a jobbik sem, de azért lássuk be, hogy nem erről álmodoztunk, amikor megtörtént a rendszerváltás.

 8. Fúj fúj, de sok antiszemita van :D.

  Nos az én meglátásom szerint:
  – az Mszp szavazótábora a sír szélén van, nem kezd itt szavazni
  – a Fidesz szavazótáborának jó része sem használ internetet, nekik elég ha a tévé megmondja a frankót.
  – a kis liberális pártocskák jól elvannak az Élet menetével és a melegfelvonálsokkal, nem szavazgatnak itt.
  – a Jobbik szavazói többnyire a nemzetben gondolkodó fiatalok, akik egyrészt használnak számítógépet, másrészt érdekli őket a nemzet és a világ sorsa. Ezért tévedtek erre az oldalra.
  – a honlap látogatói között sok a globalizációellenes
  – a Jobbik programjában érinte voltak azok a témák, amiket ezen a honlapon ki szoktak beszélni.
  – néha van egy kis un. antiszemita hangulat, ami bevonz pár Jobbikost. Az antiszemitizmus címkét persze nem értelmes emberek sütik ránk, mert szerintem itt senki sem mondja, hogy a zsidókat deportálni kellene és hogy minden bajunkért ők a felelősek. Itt csak objektíven megállapítják, hogy Izrael beteges és veszélyes politikát folytat és nagyon gyakran alkalmaz kettős mércét.

 9. Nem szerepel a MIÉP-JOBBIK harmadik út az opciók között. Aki arra szavazott, az mit nyomjon?

 10. Szia Tibor bá’!

  A Jobbikos politikusok egy (nagyobb?!) része a MIÉP-ben kezdte a pályafutását. Gondolom ez a szavazóikra is igaz… ezért is jelzem, hogy a szavazásba nem került bele a miép-jobbik a harmadik út.

 11. „Az én megfigyeléseim szerint a jobbikos megnyilvánulásokra (TV, hírportálok, stb.) éppen hogy nem a műveltség, tanultság a jellemző, sokkal inkább a „bunkóság”.”

  A valóságban van a Jobbikon belül egy intelligens/szakpolitikus konzervatívok – bunkó utcai betyárok választóvonal, ezt a megoszlást az átlagtól jobban érdeklődők ismerik a párt politikusi gárdáján, aktivistáin és szavazóbázisán belül is. Az a helyzet, hogy a legtöbb médium a Jobbikról a bunkóbb megnyilvánulásokat szereti felmutatni, egyrészt mert általában a szenzációt hajhássza a szakma (tehát a többi pártból is szivesen mutatnak ilyet, ha van, és néha mindenhol van!), másrészt ez illik az ideológiai „agendájukba”, hogy a Jobbikról ilyen arculatot mutassanak. Természetesen a Jobbikban akad bőven alak, aki tényleg ilyen.
  Az erőforrásválság csakis jobbra tolhatja a középosztály és a tömegek világnézetét, a liberális felfogás az erőforrásbőség terméke.

 12. 3. lehetőség, hogy a honlap egyik jobbikos látogatója feldobta egy jobbikos levlistára, hogy „szavazzatok a jobbikra, hogy lássák milyen nagy a támogatottságunk”, és jött szavazni pár tucat jobbikos, aki sose járt még az oldalon korábban (és többet se fog)…

 13. 9: teljesen egyetértek. Tapasztalataim szerint a vadnáci veszélytől elbódított lakosság egy jelentős része még csak nem is hallott a Jobbik szakpolitikusi szárnyáról. Pedig pl. egy Volner János messze más szinten politizál, mint amit másoktól az elmúlt húsz évben megszokhatott a magyar nép.

  Az érdekes az, hogy máig vannak ébredések, néhol egészen megdöbbentő szekciókban is. A feleségem rokonsága (zsidó vonallal) nagyrészt meggyőződéses szdsz-es volt. Nem mintha tudnák, hogy mit csinált az szdsz ebben az országban, de a liberális elveket szeretik, és senki nem tudta megingatni őket abbéli meggyőződésükben, hogy azokat az értékeket hazánkban az szdsz (azaz ma már az lmp) képviseli (ez az, amit én drámai értelmiségi félreértésnek hívok). És fél éve megtörtént a csoda, amit sosem hittem volna: három idősebb családfő (50-60 között, nem a tájékozatlanabb fajtából, mert főmérnök, főorvos, ügyvéd) váltott a Jobbikra. Nem vakhittel, de logikai alapon. Most ők a fekete seggűek a családban, a többiek meg nem értik, milyen náci világ ez, ahol már a saját véreik is elárulják a szent eszméket.

  10. ha már occam borotvája, van egy minden eddig felsoroltnál nyilvánvalóbb lehetőség: pusztán csak közös halmazok metszetéről van szó. Tiborbá honlapja alapvetően geddonista témájú. Aki ismeri a Jobbik programját, a következőket veheti észre:
  – a pártok közül a Jobbik vezette be azt a közbeszédbe, hogy a kapitalista rendszer összeomlásra téltetett -> a geddon alaptétele
  – ki a gyarmati sorból, értelmetlen függésekből adódó kiszolgáltatottság megszüntetése -> geddonban nagyobb túlélési esély
  – élelmiszer önrendelkezés visszaszerzése, mezőgazdaság, kisgazdaságok, helyi piacok erősítése -> geddonban nagyobb túlélési esély
  – csendőrség, erősebb polgárőrség, erősebb helyi közözsségi csoportosulások ->geddonban nagyobb túlélési esély
  – magyarsággal kapcsolatos nemzetstratégia erősítése, a trianoni határok bel és kólországai helyett a magyar ajkú népesség egy kulturális blokként való kezelése ->geddonban nagyobb túlélési esély

  Folytassam? Lehetne, de jégkorong válogatott meccs jön, elnézést.

 14. 9 (Gedeon) & 11 (Raon) : egyetértek!

  Tiborbá: nem tudok szavazni a mai szavazáson, a tegnapin pedig sikerült úgyhogy légyszi ezen húzz be egyet a „nem szavaztam” rublikába. Köszönöm!

 15. Na, ez egy nagyon hiányos poszt. Hol van a Magyarok Kommunista Pártja karika!?

 16. 12:
  Akkor 24 óra alatt nem 105 szavazat lett volna, hanem 300.

  14. OK.

 17. Sokáig azt hittem, hogy Orbán geddon-tudatos, (Peak oil fórumon ki lett tárgyalva, ellenzékben az volt) de úgy tűnik, mégsem az. A lejárt paradigmát folytatja. Ángyán és Bencsik távozása is kiábrándított, és Lázár meg Rogán-félék kerülnek az élre.

  Másrészt a cigány probléma olyan méreteket kezd ölteni, hogy mindeki jobbikos lesz, akit érint. És nem azért, mert annyira szimpi neki a párt, hanem mert csak ők mondják ki ebben a kérdésben, amit mindenki gondol, aki szembesült már a sáskahaddal. Minden más probléma másodlagossá válik, ha az emberek létalapját veszélyeztető deviánsok elözönlik a lakóhelyét, és az állam a bűnözőket védi.

  A készülő választási törvény miatt viszont kevés esélyét látom, hogy alulról építkező (azaz nem fentről létrehozott kamupárt) párt bejuthat az országgyűlésbe, drasztikus szigorítások vannak a jelöltállítás terén, az összegyűjtendő ajánlószelvények száma sok, és a rendelkezésre álló idő is rövid.

 18. 18:
  Az elkeseredett embereket semilyen kieszelt jogszabály nem tudja megállítani. És az elkeseredésre van még 2 év. Kurva sok, ha nincs elég betevő kenyered és a gyerkek sírnak este az éhségtől.

 19. 18-19: valóban, a lefolytott gőz kirobbantja a fedelet. Ha választási szabály-mesterkedéssel, netán Jobbik-betiltással próbálják a vulkán kitörését megakadályozni, csak fokozzák az elkerülhetetlen robbanás erejét.
  Más kérdés, hogy emiatt most értelmes karrieristák is a Jobbik felé veszik útjukat, másrészt a háttérhatalomnak is lehetnek tervei a párttal.

 20. 20: „Jobbik betiltásának megvitatását javasolta Gerő András történész” Ötletadó már van.
  Akik meg rájuk szavaztak, azoknak meg irány Recsk vagy a Hortobágy.

 21. Én nem is tudtam,hogy lehet szavazni, de ha még lehet pótolni, akkor csatlakoznék a Jobbikra szavazók táborához.

 22. 22:
  Sajnos csak egy napig lehetett „technikai okok” miatt. U.i. 24 óra letelte után másodszor is lehet(ne) szavazni, és az torzítaná a képet.
  De ha már elárultad, akkor azt is írd meg, hogy 2010-ben melyikre szavaztál.

 23. 21: Gerőt tipikusan azért tartják, hogy akit ő megtámad, az népszerű legyen… Egy hazai Kohn-Bandi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük