(779) Okozhatja-e Fukushima az emberiség végét?

Huncsogor (soronkívűli) beküldése

 

Le van szarva a világ az összes izotópjával. Röhögjünk a nyomorunkon, amíg lehet!

 

Tibor bá’ online

 

Újságírói fogás, hogy kérdő mondattal állít egy jól fizető szenzációt. Pontosan ez futott át az agyamon, amikor megláttam az eredeti (angol nyelvű) beszámolót április 19-én, de aztán a részletes adatok átnézése után, [értek hozzá valami keveset 😀 ].  rádöbbentem, hogy ez most nem egy újságírói fogás. Komoly esély van rá, hogy Fukushima fogja befejezni a Homo Sapiens fejlődését egyetlen gyors tollvonással. Tudom, hogy a kétely máris átvonult az agyadon, és csak a kíváncsiság hajt, hogy utánajárj ennek a Tibor bá’ féle túlkapásnak, majd kaján pofával belinkelj néhány engem cáfoló posztot. Na, akkor kapaszkodj!

Mivel a tényleges helyzet egy évvel a katasztrófa után végre körvonalazódott, a szakemberek össze tudtak állítani egy elszomorító helyzetjelentést. Jelen pillanatban a Dai-Ichi negyedik, fukushimai reaktor erősen megrongálódott épületében, nem tökéletes vízhűtés alatt tárolnak 1535 darab deformálódott, elhasznált fűtőelemet [és most kapaszkodj meg] a talajtól 30 méter magasan. Statikusok mérése és becslése alapján, amennyiben az épületet egy újabb, Richter skála szerinti 7-es vagy ennél erősebb földrengés megrázza, amire Japánban 3 éven belül 98 % az esély, akkor az épület 70 százalékos valószínűséggel összeomlik (nagyobb erejű földmozgás esetén az összeomlás valószínűsége természetesen nagyobb), és a széteső fűtőelemek visznek magukkal további 6375 fűtőelemet, amelyek mindössze 50 méterre vannak tárolva az összeomlásra ítélt épülettől. Mit jelent ez?

Ebben az esetben felszabadul és kijut a telepről 134 millió Curie radioaktív cézium-137. Mennyi ez. 1 Curie sugárzó ereje (másodpercenként 3,7 x 10^10 dezintegráció, azaz atombomlás, ami rádium esetében alfa-sugár kiválását jelent). Egy Curie mint láthatjátok egy kurva nagy egység, a gyakorlatban µ Curiet használnak. Ami pedig rászabadulna a világra az megfelel 134.000 kiló rádiumnak. Elképesztő és félelmetes mennyiség. Ez becslések szerint a Csernobilből kiáramlott mennyiségnek a 85-szöröse. Szakértők szerint ez elégséges lenne a környezetünk és a civilizációnk biztos kipusztulásához. Ha ezt saját szemeiddel akarod olvasni, akkor kattints ide: ttp://bit.ly/HRNVmQ  

2012. március 8-án Dr. Hiroaki Koide (Kyoto University) egy rádió interjúban kábé a fenti kiértékelést nyilatkozta plusz hozzátette, hogy a négyes reaktor épületében tárolt fűtőelemek kiemelése, és elhordása nem megoldható még robotokkal se, mert amint kiemelnék a hűtővízből azonnal elképesztő sugárzásba kezdene. Amennyiben az épület összeomlana, a fűtőelemek szétesnének, és hűtés nélkül maradnának. Ekkor az egyik műsorvezető megkérdezte Dr. Koidét, hogy az mint jelentene? Az – válaszolta a professzor – lenne a vég. A megrendült műsorvezető újra kérdezett – milyen vég? Az emberiség végét jelentené – válaszolt a professzor.  

Ezek után már csak egy kérdés maradt. Miért nem tesz „valamit” a Japán kormány, és az Amerikai. Elvégre az első áldozat az USA és Kanada nyugati partja lenne.     

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

 

52 gondolat erről: „(779) Okozhatja-e Fukushima az emberiség végét?

 1. Mit tehetünk megelőzésként?
  Nem lehetne az egész objektumot egy medencével körbevenni? Vagy mivel magasban van a leginkább veszélyes része a hulladéknak, egy medencét építeni mellé és csúszdán, vagy futószalagon odajuttatni? Persze ez is csak ideiglenes megoldás lenne, mint a csernobili szarkofág.

  Mit tehetünk felkészülésként a bajra, kármentésként?
  Lokalizálni a szennyezést, amennyire lehet. Melyek a fő radioaktív bomlástermékei? Nem lehet ezeket vegyi, vagy biológiai úton hatékonyan kivonni a rendszerből? Vagy legalább koncentrálni és eldugni egy időre?

  Hogy lehet erre felkészülni egyénként?
  A fő radioaktív bomlástermékekből alternatív, tiszta forrást biztosítani magunk és táplálékunk számára. Egykor a fizikatanárom mondta, hogy az urán egyik fő radioaktív, emberre veszélyes bomlásterméke egy jódizotóp. Ha nem radioaktív jóddal (pl. fertőtlenítő ampulla) bekenjük a tenyerünk, hetekre előre eltárol a szervezetünk jódot, így nem vesszük fel a környezetből. És persze be kell szerezni egy Geiger-Müller számlálót.

  De persze csak laikusként ötletelek. Nem tudom, minek mekkora hatása van. De gyanítom, hogy a szakértők is eléggé elméleti tudásra alapoznak, mert ekkora léptékű kísérleteket nem nagyon hajtottak végre ilyen komplex rendszeren. És szerintem még mindig nem ismerünk minden adatot azok közül sem, ami a döntéshozók birtokában vannak.

 2. Nem értem.

  Miért olyan tragikus ez?
  85-szöröse a csernobili anyagnak.
  Csernobil mennyit terített be? Kb fél európát, de csak lazán teljes kipusztítás nélkül…

  Ha fukusimát nézzük akkor belerombol Ázsiába csúnyán, az atlanti óceánba, meg Amerikába is.
  Természetesen jut mindenhova valamennyi, de hogy ettől pusztulna az emberiség azt azért le kellene vezetni valahogyan…

 3. Na de ezt se hozza le a mainstream:
  „A fukushimai erőművek 2011. március 11-i meghibásodása óta mondjuk, hogy a japán kormány, a TEPCO és a fővonalas média szándékosan közvetít a valóságtól eltérő információkat az erőművek állapotával kapcsolatban. A legtöbb embernek a világon fogalma sincs a helyzet súlyosságáról és a még mindig fennálló veszély komolyságáról.

  A fukushimai erőmű, (elvileg a hűtéshez szükséges víz közelsége miatt, illetve mivel a tenger az egyetlen hely ahová a szennyezett vizet visszaengedhetik) a Csendes óceán partján épült fel. Amikor az alternatív média az óceán súlyos szennyezéséről kezdett írni a legtöbben kétkedve fogadták a hírt.

  A válság előrehaladtával végül kiderült, hogy a feltételezés igaz, a súlyosan szennyezett vizet valóban az óceánba öntik. A szennyezés terjedését az is fokozta, hogy a japán kormány engedélyével a sérült reaktorok hűtésre használt szennyezett vizet tankerhajókkal az óceán távolabbi részeibe szállítják kiönteni.

  Arról is szó esett annak idején, hogy a szennyezés a halakból a madarakba, a madarakból az emlősökbe és onnan az ürülékbe kerül majd, így a radioaktív szennyeződés egyre távolabbi helyeket is megfertőz. Eközben a japán kormány és az erőművet üzemeltető TEPCO egyre hajtogatták, hogy a szennyeződés valahogy mégis ott marad az erőmű környékén.

  Ezzel szemben például a napokban Tokióban vett talajminták az amerikai szabványok szerint veszélyes (radioaktív) hulladéknak számítanának az Egyesült Államokban.

  A legújabb jelentések szerint a Fukushimából származó radioaktív szennyeződés már a Csendes óceáni halakban, kagylókban és a Kalifornia partjai mentén található hínárokban is kimutatható. Azt feltételezni, hogy folyamatosan mozgásban lévő bolygónkon a sugárszennyeződés kizárólag Japánt érintené nevetséges. Egyértelműen félreinformálásról van szó.

  Amikor a tömeges kitelepítések kérdése felmerült, a legtöbben ismét a fejüket rázták. Kiderült azonban, hogy a japán kormány titokban vészforgatókönyvet készíttetett Tokió teljes kiürítésére, mivel a négyes számú reaktorral ismét komoly gondok vannak.”

  És ez most pont téged igazol 😉

 4. 1:

  Kimerülő olajmezők nagyon faszák lesznek majd a radioaktív szemétnek, csak ugye azt le is kell küldeni valahogy, de majd megoldják az okosok a metódust. Emberanyag meg lesz dögivel, nem is lesz baj ha fogyunk…

 5. Reménykedjünk…
  Reggel néztem a webkamerájukat, ott most szakad az eső.
  Tehát a hűtés egyenlőre OK.

 6. Elég brutálisan szembesíti a többévszázados tudományos-technikai megváltás ideológiájában hívőket a realitással az a tény, hogy mennyire tehetetlen a világ egyik vezető gazdasági-technológiai hatalma egyetlen harminc méter magas létesítmény lebontása ügyében…
  Vagy milyen megoldhatatlan logisztikai kihívás a harmincmilliós Tokió kitelepítése, főleg, hogy messze nem csak Tokióról van szó, hanem kis túlzással a fél országról, ha Tokió nem maradhat a helyén. Mindezt egy patkószög rosszul beverése miatt, hogy nem tervezték 50 méterrel távolabbra a parttól az egész létesítményt, meg hogy magasban helyezték el a fűtőelemtárolót, meg pár hasonló banális apróság.

 7. Most tessék kinevetni a kocsordi bunkerépítőt a Fogarasi Árpádot. 🙂

 8. 7:
  Ha a 134 millió Curie cézium-137 szétterül a Földön, akkor abból bunkerből csak 4-5 generáció múlva lehet kibújni, mert a cézium-137 bomlásának felezőideje 30 év. A hüvelykujj szabály szerint 8 felezési idő után áll be a biztonság, azaz 240 év után. Ha van türelmed várd ki. 😀

 9. Én még mindig azt nem értem, hogy egy atomreaktort miért 14 m-rel a tenger szintje fölé kell építeni földrengés/cunami veszélyes területen. Ha 5 méterrel feljebb építik, akkor most mindenki happy.

 10. Én kaptam TÖPFE kiképzést: ha jön az atom, egy fehér lepedőben kezdj el kúszni a temető felé.

  (boccs)

 11. Na látod Tibor’bá. Riogatsz itt összeomlással meg minden ilyen hülyeséggel, aztán pedig nem is, mert a cézium mindent elintéz. Olajcsúcs, meg energiaválság, bah.

  Azért remélem mindenki megkönnyebbül az ilyen hírek után. Én jobban örülnék neki mint egy elhúzódó kínkeserves geddonnak.

 12. „Szakértők szerint ez elégséges lenne a környezetünk és a civilizációnk biztos kipusztulásához.”

  És ez nagyjából mennyi idő alatt történne meg?

 13. Tisztelt Hozzászólók!

  Ezirányú ismereteim felszínesek.
  Kérem a nálam tájékozottabbakat,segítsenek nekem a fent leírtak értelmezésében, miszerint: összevetve a Hiroshimára és Nagaszakira ledobott atombombákkal mit jelent egy ekkora szennyezés és mik a különbségek a terjedés és a hatás kiteljesedése szempontjából?
  Köszönettel:
  Fodor Gábor

 14. @13 Egy miniszter nem kérdez, hanem tud, vagy ha valami csoda folytán mégsem tudna, akkor azt semmi esetre sem ismeri be.

  Atombomba esetében a pusztító hatást a hő- és lökéshullám okozza. Természetesen marad vissza sugárzás a robbanás során keletkezett változatos lányelemek szétterülése miatt, de ezek általában kisebb rendszámúak (40-50 környéke), míg egy ilyen balesetnél magas rendszámú (90 környéke), a bomlási sorok elején elhelyezkedő (tehát tovább aktív, nagyobb terhelést jelentő) elemek kerülnek a környezetbe. Tehát ebben az esetben – szerény ismereteim szerint – a rákos daganatok és genetikai rendellenességek előfordulása nő meg.

  Nem gondolnám, hogy ez az eset az emberiség teljes kipusztulásához vezet, mivel statisztikailag előfordulnak olyan emberek, akikben a sejtszintű DNS hiba javító mechanizmusok nagyon jól működnek (a Csernobili zóna közelében is maradtak emberek, akik azóta is élnek), de attól függően, hogy hogyan megy majd végbe a reaktorok ismételt sérülése, drasztikusan eshet az átlagéletkor és a népesség.

  Vérmérséklettől függően lehet imádkozni, hátha elmarad a földrengés még egy ideig.

 15. Egy 6% plutónium tartalmú fűtőelem (MOX) elég 2.89 milliárd ember megöléséhez, ilyenből van a tizediken kb 1565 és a környéken még vagy 10 ezer

 16. üdv
  Ha baleset lesz, a gazdagok járnak jól, mert nekik majd jut tiszta kaja, viz meg levegő. A csóróknak pedig majd több emeletes fejű gyereke születik.
  Hosszú távon pedig „kinevel” az evolúció embereket, akik jól birják a sugár’-t.
  „Fajilag” semmi baj nem lesz itt kérem, csak alakulgatunk…

 17. 12. Azt hiszem ez irányú ismeretei a szakembróknak is meglehetősen hiányosak, még azt sem igen tudják mi a jelenlegi helyzet és úgy tudom soha senki nem próbálta mi történik ha néhány ezer használt fűtőelem kezd reakcióba lépni egymással és a már most is állítólag 1600-féle izotóppal nyílt felszínen a sitt tetején.
  Már találtak U és Pu nanorészecskéket amelyeket könnyen szállít a magas légkör.

 18. No, ez most azért tényleg duuurva thread lett.

 19. Huncsongor!

  Köszönjük a beküldést. Hülyére röhögtük magunkat.
  (Aki egyből idejött, nézze meg a poszt elejét)

 20. Nincs mit! Gondoltam, hogy tetszeni fog! 🙂 🙂

 21. Birtalan Balázs blogjából:
  Nem szívesen használják
  „Az engedetlenség szót nem szívesen használom.” (Ádám)
  „Az árulás szót nem szívesen használom.” (Geréb Dezső)
  „A robbantás szót nem szívesen használom.” (Matuska Szilveszter)
  „A népirtás szót nem szívesen használom.” (Adolf Hitler)
  „A pedofília szót nem szívesen használom.” (Vladimir Nabokov)
  „A terrorizmus szót nem szívesen használom.” (Oszama bin Laden)
  „A mohóság szót nem szívesen használom.” (Gombóc Artúr)
  „A ravaszság szót nem szívesen használom.” (Vuk)
  „Az elkúrás szót nem szívesen használom.” (Gyurcsány Ferenc)
  „A megszorítás szót nem szívesen használom.” (Orbán Viktor)
  —————
  Kiegészítés:
  A „plágium” szót nem szívesen használom – Schmitt Pál.
  A „sugárveszély” szót nem szívesen használom – Aszódi Attila.

 22. 25:
  Kiegészítések:

  „A közömbösség szót nem szívesen használom.” (Isten)
  „A ‘családi abjuzus’ kifejezést nem szívesen használom.” (VIII. Henrik)
  „A ‘fasztemető’ kifejezést nem szívesen használom.” (Mária Terézia)
  „A ‘vakoló’ kifejezést szívesen használom.” (Arma Gedeon) 😀

 23. 28 OldDumbMartian:
  Durva ez a cikk, pedig még csak a felénél tartok. Aki tud angolul rágja át magát rajta.

 24. Bizony nagyon durva!
  Ennél már csak az durvább, hogy micsoda szemellenzős, gyáva, biológiailag determinált, ön és közveszélyes faj szerzett átmeneti uralmat ezen a gyönyörű bolygón.
  Kurvára magunkba kéne néznünk, mert párom szavaival e bolygó nem a mi tulajdonunk, hanem az ördög játszótere 🙁

 25. 30.OldDumbMartian!
  Ez a cikk /technikailag/ számomra és Armagedeon számára nem űjdonság. Az állami tehetetlenség és az elhallgatás inkább!
  Mennyibe is kerül 1kW nukleáris energia valójában…?

 26. 31:
  Ez volt a depiest theme of all. 😀 [és elraboltál 20 percet az életemből] 😀

  32:
  IGEN
  Amikor találnak egy második világháborús bombát, 500 méteres körzetben kilakoltatják a városrészt. Aztán ennél milliószor veszélyesebb elhasznált fűtőelemek ezerszámra tárolnak évtizedekig (persze többnyire titokban).

 27. 33: olvastad a Parkinson Törvényét? Ha jól rémlik, abban volt, hogy az igazgatótanács tagjai vita nélkül megszavazzák a cég új atomerőműberuházásának minden főbb tételét, mert mindegyik tízmillió fontos nagyságrendű, az utolsó napirendi pont az erőmű dolgozóinak biciklitárolója 600 fontért. Ezen órákig vitatkoznak, mert ezt a pénzügyi nagyságrendet fel tudják fogni, erről van véleményük…

 28. 33. ám remélem nyújtottam mellé néhány évtizedet minimum 🙂

 29. 34 kinyírunk 3 millió irakit + egy biciklis postást 🙂

  viccet félretéve, a mai világ totál nem kedvez a lelkiismeretes, nagy tudású kompetens egyéneknek, enyhén szólva, itt az prosperál aki a kontra szelektáltak kedve szerint kattintgat az Excel táblába….

 30. 33. a fene se tudná megmondani, viszont ha bölcsen és felelősségteljesen használnánk biztosan sokkal olcsóbb lenne minden egyébnél.
  De csak olyan reaktorokat lenne szabad használni, melyek minden esetben leállnak maguktól, csak az jóval drágább.
  Valamint a használt elemek kezelése sem elhanyagolható.

 31. 34:
  Nem csak olvastam, de beírtam ezt a történetet a honlapra. Könnyen lehet, hogy itt találkoztál vele (először), xde a bicikli tároló 50 Ł volt. 😀 (Bizony, olyan régi a sztori)

 32. 37: Az a baj, hogy 5-10évig kell még a kiégett fűtőelemet vízhűteni, majd ezután elegendő 20-30évig léghűteni… Ugye ha veszünk egy összeomlást, háborút, bármit, ami mondjuk 20év múlva lesz, akkor még mindig lesznek működő erőművek, és ez az 5-10 plusz 20-30év onnantól számolódik majd… (persze Tibor bá ezt is már ezerszer leírta, nem mondok újat)

 33. 39. én olyasmire gondolok amihez nem kell emberi közreműködés a későbbiek során, pl ősi gránitban konvekciós keringéssel, mélyen hogy egy kisbolygó tudja csak szétcseszni, ám előtte addig használni amíg van benne energia.

 34. a jelen technológiáink első számú és másod + harmad rendű szempontja a PROFIT minél nagyobb, minél gyorsabb PÉNZ!!!

 35. nekem volt szerencsém (óriási mázli) ismerni sőt taníttatva lenni akkora személyiségek által, akiket nem a pénz vagy haszon motivált.
  Mára mélyen elnyomott kiveszőben lévő géniuszok, a hetvenes évektől valahogy nagyon rossz irányba fordultak a dolgok 🙁

 36. Ha jól tudom felvetődött korábban egy lehetőség miszerint a kiégett elemeket pihentetés után a burkolattal együtt lávába raknák, aminek a fajsúlya kisebb mint a fűtőelemé. Így a fűtőelem elmerülne, és ha igaz akkor ez teljesen biztonságos és tiszta lebomllást is eredményezne. Tud valaki erről valamit?

 37. 43:
  A hatvanas évek derekán (valódi) értelmiségi körökben szenzációként kézről-kézre járt a könyv, mert az egyre fonákabb magyar bürokrácia is azt az útat kezdte járni (a kádári koszolidációban).

 38. 45: a bürokráciának általános és örök törvényszerűségei vannak az ókori kínai császári hivatalnokoktól a mezopotámiai templomgazdaságok heréin át napjainkig.

 39. 46.:
  Egy biciklitárolós vita a főnököknek való színház:
  A ki lehet a méltó utód című kiválasztási játékban.
  Ez egy ősrégi játék: Japán egy atomkísérleti telep is lehet az „angolszászoknak”!

 40. Előre kíváncsi vagyok, hogy vajon itthon – a nagy nyári hőségben – meg fogják még említeni Japánt a lekapcsolt nukleáris erőművei nélkül ? Vajon lakossági tombolás miatt, mit fog tenni a japán kormányzat ? Visszakapcsolja vagy megtiltja a klímagépek használatát a nagyvárosok üvegpalotáiban…?
  Esetleg a keresletet kihasználva, magasabb árért kap olajat ezután ? Tudja majd fizetni, mert az exporttal elkezdődtek a bajok állítólag ?

 41. 48:
  A japán nép a világon a legfegyelmezettebb. Ezt ne hagyd ki a számításból.

 42. 51:
  Ma reggel hallgattam (és néztem) Arnie Gundersen-t és már döntöttem, hogy posztolom. Egy kis türelmet. Kurvára szar a helyzet. Aztán délelőtt félig merghallgattam Mike Adams-ot is, jokat röhögtek a félig atombombán Arnie-vel. Persze igazuk van, sírni nem érdemes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük