(2968) Ha új állást keresnél….

Tibor bá’ online

 

Manapság bárkivel előfordulhat, hogy új állást keres. Ha te is ebben a cipőben jársz, ez a cikk segítségedre lehet.

Böngészd az összes állásbörze ajánlatát egy helyen

Ma már szinte mindenki foglalkozik álláskereséssel: valaki elvesztette állását korábbi munkahelyén leépítés miatt, mások – diákok és végzősök – csak most léptek be a nagybetűs életbe és állást keresnek. Van egy másik kategória is, ezek az emberek hajlandóak szakmai fejlődésre, ezért folyamatosan böngészik más, nagyobb cégek ajánlatait karrierépítés szempontjából. Általában ez a kategória passzívan bár, de állandóan munkát keres.

Ahogy a gyakorlat mutatja, hazánkban átlagosan 1-2 hónapot tölt el egy ember álláskereséssel szakmájától függően. Ez alatt az idő alatt több száz internetes hirdetést böngésznek át, van olyan is, aki a hagyományos újságmódszert választja. Lehetsz te  bármennyire pedáns, az összes újság és internetes oldal összes álláshirdetését nem tudod átnézni. Ezenkívül a munkaerőpiac nem statikus, minden nap változik.

A fiatal pályakezdők főbb nehézségei:

  1. Tapasztalat hiánya- ma már szinte minden cég érdeklődik, van-e a jelentkezőnek szakmai tapasztalata (1-3 év, vagy még több). Amennyiben nincsen, nem felel meg az állás követelményeinek, mivel ilyenkor általában kevés az elméleti tudás. Bizonyos állások betöltéséhez azonban nincs szükség szakmai tapasztalatra.
  2. Akár a munkaadó, akár a jelölt túl magas követelményeket támaszt. Lehet olyan is, hogy a munkaadó előre tudhatóan magas követelményeket támaszt, melyeknek a jelentkezők többsége nem felel meg. Gyakran a jelentkező kér túl magas munkabért, amit a munkaadó nem tud megadni.
  3. A személyzeti osztály vagy nem teljes mértékben vagy hanyagul végzi munkáját. Jelen probléma azokat a cégeket érinti, ahol ezzel külön osztály foglalkozik. A 45 évnél idősebbek számára létezik úgynevezett kimondatlan „életkorcenzúra”. Holott a törvények szerint ez jogtalan.

Ahhoz, hogy a munkakeresés folyamata ne legyen kimerítő és hosszú, alapult a Jooble. Fő jellegzetességei, hogy nem tárolja az önéletrajzokat, illetve állásajánlatokat, viszont kitűnően tudja őket keresni. Ha arra klikelsz, hogy munka Budapesten, minden aktuális állásajánlatot megtalálsz ebben a városban, több, mint 290 börze ajánlatait.

Álláskereső portálok a világ több, mint 50 országában működnek. Naponta több, mint egymillió felhasználó alkalmazza őket és minden hónapban több, mint félmillió felhasználó talál így munkát.

További információ: : https://hu.jooble.org/

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

25 gondolat erről: „(2968) Ha új állást keresnél….

  1. Megtört a jég Tibor bá’?
    Fizetett hirdetés van az oldaladon?

  2. A 3. pont mint a „fiatal pályakezdők főbb nehézségei”? Persze fiatal, aki annak érzi magát 🙂
    45 felettiek próbálhatják az életkort kihagyni a pályázatból, de a szűrő ettől még működik. A munkáltató meg hadd döntse el kit akar felvenni. Hosszú távon jobb mindkét félnek.

  3. 2

    Minél több igazából alkalmatlan, de szorgalmasan teljesítő közép vezető van, annál fontosabb a 45 évnél idősebbeket megszűrni, mert a kor tapasztalatot is jelent, és a tapasztaltak már ritkán szeretnek hülyeséget hülyén csinálni. Kétszer meggondolj, minek hogyan áll neki, így kevesebb kárt okoz. A mai pénzügyi rendszer növekedést akar, nem feltétlenül a hatékony termelést preferálja, hiszen idióta felfogását a hatékonyság sérti, itt mindenáron termelni kell, mint az „Egészséges erotika” láda gyárában. Az autóipar tökéletes példa rá, viszont az idősebb generáció ösztönösen védekezik, ez teremt konfliktust a a munkavállaló és munkáltató között. Ja, hogy a környezet védelem is a józan ész alapján érvényesülhetne igazán ?? Ez senkit nem érdekel azok közül, akik haszonélvezői a rendszernek.

  4. Tibor bá
    Átmásoltam:
    Népszerű állások Magyarországon:
    azonnali kezdéssel = takaritó
    azonnali munkakezdéssel = vagyonőr
    Már ne haragudj, de vonitva röhögtem…. a padlón….

  5. 5 – bálint:
    Ugye tudod, mi az én első számú célom, és persze felvállalt kötelességem? Természetesen nem az, hogy vonyítva röhögj, hanema vita generálás, amiből mindenki profitál.

  6. 3, Szabolcs:

    A 2013 óta folyó elég gyors bérnövekedés miatt a cégek, vállalkozók rákényszerülnek a hatékonyabb munka végzésre, munkaszervezésre. Amelyik erre nem képes, az nem tudja tartani a lépést ezzel a bérnövekedéssel, elég sok cég meg is szűnik, ami ennek a következménye. Ami sajnálatos, hogy ezek legtöbbször magyar KKV-k, hiszen ezek azok, amelyek a kisebb tőke miatt kevésbé tudna rugalmasan reagálni erre a helyzetre.
    Tehát éppen egy hatékonysági átrendeződés megy végbe az országban, és ez ellen igazából tenni se tud a rendszer.

  7. 6.Tibor bá
    Jól van, legyen vita.
    Felteszem a vitainditó , övön aluli kérdést:
    Az ipar nélküli Nyugaton milyen álláskinálat van?
    Könyörgöm, ne gyere te is a szolgáltatóiparral, az nem láthat el kenyérrel egy egész nemzetet, az nem tarthat el egy egész népet, ha valami csoda folytán mégis, az egy egészségtelen, torz helyzet, az a nép mankón járó nyomorék, ott az egész gazdaság ugy beteg, ahogy van.
    Mit csinál manapság egy iparorientált fiatal, aki nem képes sem fodrász, sem műkörmös lenni?
    Nem vonza a fogászat, a szobafestés abszolút nem megy neki, a plakátragasztást kimondottan rühelli, azonkivül valahogy túl alacsonytermetű, mig azok a fránya hirdetőoszlopok.. na hagyjuk.
    Az iparban szeretett volna elhelyzekedni, mint nagyapja, apja, kiknek ez még megadatott anno régen, mielött az üzemet, ahol valamikor a papa dolgozott kivitték volt Kinába, helyét felszántották és gondos kezek behintették sóval.

  8. Ma Magyarországon nincs normális szakmai képzés. A Fidesz gittegylet gyermekei magániskolába járnak évi hárommilliós tandíjért. Ma is az van mint kádár idején. Ügyvéd papa, meg a tanári kar átrugdossa a gyereket az építész mérnöki szakon. A munkafelvételnél egyből nem lesz gond a tapasztalathiánnyal.

    Maximum az lesz gond, hogy a gépész elküldi a halál retkes faszára az építész tervezőt, mert tíz centiméteres rétegrendet tervezett olyan épületben, ahol padlófűtés van. Ez ugye vizesblokkoknál kivitelezhetetlen. Az ötvenes lefolyócső helyigénye hat cm. Plusz lejtetni is kell. Erre rájön a térháló, majd padló fűtés. Teljes helyigénye alapból nyolc centi egymáson. Hol a beton? A padlófűtésre hat centi beton kell.

    A gond nem csak a szakember hiány, hanem az építész tervező nulla szaktudása.

  9. 8: Bálint a kenyérrel való ellátáshoz kizárólag mezőgazdaság kell. A kenyér búzából készül, ami a földből nő ki.

    Egyébként hol van az az iparnélküli nyugat? Az Atlanti-óceánban?

    Az összes egyetem onja a mérnököket, mégsem elég, akármennyit felszippant az ipar. Ami köszöni, jól van.

  10. 8 – bálint:
    Ebből nem lesz vita, mert egyet érek abban, hogy profit maximalizálás céljából főleg a könnyűipar átkerült Kínába, ami egészségtelen.

  11. 11: Ezzel egyetértek. Én sem örülök neki, hogy a könnyűipar áttelepült Kínába. De azért en bloc temetni az európai ipart erős túlzás.

  12. Re:12
    Könnyű, és nehézipart, főleg a leginkább szennyező nehézipart passzolták le Kínának, hogy ők szívják a szmogot.

  13. Az alacsony szaktudást igénylő (betanított) munkákat már Kínában is építik le, irány Afrika. A két bérszínvonal között ugyanakkora a különbség, mint Európa és Kína között. Afrika jelenlegi nagy hátránya a képzett szakemberek hiánya.

  14. Egy termék legyártása, forgalomba hozatala és jelenlegi használati élettertama másik 4-5 munkahelyet teremt.
    Így általában /pl. EU-ban is/ 80-90% körül alakul a foglalkoztatás.

    Mi történne, ha megtripláznánk használati tárgyaink élettartamát és elterjedne kisközösségi használatuk is?
    Első gondolat az, hogy sokkal több munkanélküli lenne. Ha egy termék háromszor annyi ideig van használatban, akkor háromszor kevesebb is kell belőle.
    Ez igaz. Viszont gondoljuk tovább a folyamatot és meglepő eredményt kapunk.

    Az egyszerűség kedvéért kiveszem az élelmiszert a folyamatból.
    Tételezzük föl, hogy egyetlen termékre van szükségünk az életben, legyen ez a mosógép.
    A munkaképes lakosság 1/4-e gyártja az 5 évig üzemképes mosógépet. Ők 45 év munkaviszony után mehetnek nyugdíjba.
    Mi történik, ha olyat kezdenek gyártani, ami 15 évig üzemel?
    Ekkor 15 évnyi munkával letudja gyártani a 45 éven át üzemelő mosógépeket.

    Éri e kár a szolgáltató szektorban dolgozó 3/4-i embert, ha 30 évig úgy kapnának fizetést a 15 évig mosógép gyártó dolgozók, hogy nem dolgoznak?
    Egyetlen fillér kár nem éri őket.
    Mivel lenne jobb, ha továbbra is 5 évig üzemelő mosógépet gyártanának és ezt 45 éven keresztül teszik és mi vehetnénk 5 évente mosógépet?
    Semmivel, sőt, háromszor kevesebb energiát és alapanyagot használnánk.

    Ha ezt a 15 évig üzemelő mosógépet 3 család használhatná, mi történne?
    Annyi, hogy 5 év alatt legyártanák a 45 évnyi mosógép szükségletet.
    Adhatnánk fizetést 40 évig úgy, hogy nem dolgoznak? Érne kár másokat?
    Nem. Annyi történne, hogy kilenced annyi energia és alapanyag fogyna el.

    Ha minden terméket háromszor több ideig lehetne használni, javíthatóra lenne gyártva, adókedvezmény annál nagyobb lenne, minél tovább használunk egy terméket, a termék használatát másoknak is lehetővé tennénk.
    Ha ilyesmik megvalósulnának, azzal senkit semmilyen kár nem érne, sőt.

    Máshonnan közelítve.
    Ha 5 évig üzemelő, egy családot kiszolgáló mosógép 4-5 munkahelyet teremt /szállítás, raktározás, kereskedelem, biztosítás, jog , stb./, akkor 15 évnyi időtartama alatt, három családot kiszolgáló mosógép hány egyéb munkahelyet teremt?
    A piacon három mosógépgyártó van.
    5-10 és 15 évig használhatót gyártanak.
    Vajon, hogy szólna az álláskereső hirdetése?

    Ha új állást keresnél…
    Elhelyezkednék első kategóriás mosógépgyárban, ahol 15 év munkaviszony után nyugdíjba mehetek.
    Vagy. Elhelyezkednék harmadosztályú mosógépgyárban, ahol 45 évi munka után nyugdíjba mehetek.

    Tönkre mennének a silányakat gyártók. Senki sem akarna náluk dolgozni.
    Az ilyen gondolkodás is megváltoztatná viszonyulásunkat a többi emberhez, környezetünkhöz.

  15. 2 dolog maradt ki ebből: az egyik az ár.
    A másik, hogy ez technológiai fejlődés.
    Na meg egy harmadik: a sok semmihaszna merketingessel mi lenne???
    Egyébként maga a gondolat tényleg jó.
    Viszont kínálat uralta piacok is vannak, köszönhetően az emberi sznobizmusnak, meg az erre alapozó marketingeseknek.

  16. Titok,

    Tudom, ez sokkal bonyolultabb.
    Viszont az egyértelmű, hogy a jogszabályi környezet megváltoztatásával kiderülne, az emberek vevők lennének a tartós holmikra. Vadásznának rá.
    A lényeg, hogy kára senkinek nem keletkezik.
    Mint akkor sem, ha egyszerűbb jogszabályi környezetből fakadóan, a hivatalokban dolgozók felét elbocsátanák. Ők is kaphatnák életük végéig a fizetésüket, mintha misem történt volna. Kár nem ér senkit.
    Tegyük föl, holnaptól az összes hivatali ügyet egy bivaly erős számítógép és egy , MI intézi. Emiatt mindenkit elbocsátanának. Miért ne kaphatnák tovább a fizetésüket? A munkájuk elvégezve!
    Hogy világos legyen. Ha a fejlesztést titokban tartanák, mindenki bejárna a munkahelyére mintha dolgozna, de a munkát a számítógép végezné, akkor senkinek semmi kivetnivalója nem lenne a bér kifizetése ellen.

    Minél kevesebbet fogyasztasz, annál kisebb adót fizetsz és annál kevesebbet dolgozol.
    Ennek a komplex változata, föld eltartóképesség: föld létszámmal=1fő/1 fogyasztói kredit
    Aki nem fogyasztja el a rá eső 1 kreditet, ő eladhatja a gazdagnak a felesleget.

    off, a pénzteremtéshez.
    A hitel tőkerész visszafizetésekor törlik a tőkét, a kamat marad.
    Ez biztos így van? Mert akkor elég, ha csak a kamatot fizetem vissza, a tőkét úgy is törlik.

  17. Ez a modell ma már működik hazánkban. NER. Meg ez az államtitkári szint, nem? (Nem kell dolgozni, de kapja a fizetést, mintha dolgozna.) : – )
    Egyébként sok jó ötlet lenne, de keresztül vihető?
    Egyszer olyan hülységet talátam ki, hogy a nyugdíjas kor az 25-35 éves kor között lenne. 36-tól végtelenig meg a munkáskorszak.
    Lenne idő gyereket nevelni. Sőt, továbbképezni magad.
    Szerinted megoldható lenne? Nem.

  18. Re:18
    Erre nekem is van egy alternatívám.
    Tegyük fel, hogy olyan utópisztikus társadalomban élünk, amiben korlátlan az energia, ergo nagyon sok mai alapértelmezett álláspont nem érvényes.
    Ebben a világban az állampolgárnak egyetlen egy kötelessége van, hogy 35 éves korára elvégezze az iskolákat(alanyi jogon járna)+kötelező állami munkát végezzen, 35 éves koráig nő esetén szüljön 2,1 gyereket :), majd a 35 év betöltése után a kedves állampolgárunk azt csinálhat amit csak akar. Maradhat ott, ahol volt, mert mondjuk hivatásos tűzoltó akar maradni/rendőr/katona/bürokrata, akármi, de belefoghat másba is, ez csak rá van bízva. Kötelező 35 év után alanyi jogon járna egy alapfizetés, amivel vagy él, vagy nem, de ez annyira elég, hogy szűken, de meg lehet élni belőle.
    Aki ambiciózus, az csinál magának vállalkozást, aki otthon akar pötyörészni valamit, az otthon marad.

  19. 15. Károly

    Teljesen jól látod.
    Sőt fokoznám.
    A mosógépgyári munkások évente csak három hónapot dolgoznának. A többi időt egy kellemes éghajlatú országban elnyaralgatnák.
    A nyaralás (turizmus) is munkahelyet teremt.
    Turizmusban dolgozók is csak három hónapokat dolgozhatnának.
    A tartós mosógépnek sem kellene sokkal drágábbnak lennie, mert rendszerint egy két fontos alkaltrészt terveznek gyengére a gyártók, és ennek javíthatóságát nem engedélyezik, alkatrészt sem biztosítanak.

    Viszont a mai gazdaságszervezés haszonorientáltsága, és rövidlátása a fogyasztói mókuskerék pörgetésében látja a jövőjét.
    Nem azért dolgozunk, hogy megéljünk, sokkal inkább azért élünk, hogy dolgozzunk.

  20. 11.Tibor bá és utána az az összes többi kedves blogtárs.
    Igazatok van, nem vitás, Európa még mindig virágzik iparilag.
    Jól van, legyen igy.
    Tegnap hozták meg a nejem új mosógépét, Német gyártmányt szeretett volna, tehát Siemens márkára esett választása.
    Szóval meghozták a gépet, benne volt az ilyenkor szokásos csatolt kisérő papiranyag, szállitólevél, ilyesmi.
    Nos Ime, fiúk , idemásolom a kis használati könyvecske mindig a legvégén levő gyártói adatokat:
    Siemens Ltd China
    Siemens Ltd. China manufactures electrical components. The Company develops, manufactures, and sells switches and other related products.
    SECTOR
    Industrials
    INDUSTRY
    Electrical Equipment
    SUB-INDUSTRY
    Electrical Components
    FOUNDED
    10/06/1994
    ADDRESS
    8543 Mailbox 7 Wangjingzhonghuan South Road Beijing, 100102 China
    PHONE
    86-10-6476-3263
    WEBSITE
    http://www.siemens.com.cn
    NO. OF EMPLOYEES
    45000
    Board Members
    NAME/COMPANY
    Dr Roland Busch
    Bloomberg LP
    Cedrik Neike
    Siemens AG
    https://assets.new.siemens.com/siemens/assets/api/uuid:8e8c323e-e9a3-46c5-a4bc-417aeb67106f/width:1920/quality:high/version:1565245357/header-image-new.jpg

    10.Ábel
    Az egyetemek ontják a mérnököket , de nem eleget. Hm…
    Elmondanád nekem, a mai nyugat élelmiszeren, orvosságon és autókon -amelybe szintén nagyon beleharapott a távolkelet – kivül még mit gyárt?

  21. 20 – bálint:
    Hajdu: mosógép, porszívó, hűtőgép, bojler.

  22. Igen a Hajdu nagyon jó volt!

    Ma az uj LG ami most a legjobbnak van mondva nem akart teljesiteni.
    Ugyanis fekete tapis(érintös) ablakán látom nem tettszik neki hogy 40 fokon 900 fordulattal centrizve akarom bekapcsolni… Baxxus.
    Aztán nagy nehezen megtaláltam hogyan szeretné Ö és amit egy indezit 40 perc alatt megcsinált ennek 1h30perc kellett.
    Na baxxa meg, és ez a legjobb. Akkor milyen a többi?

    A hajdu vagy a német mosógépek 16 éveket elmentek és szépen mostak 3-4 program volt nem 20 amit ugyse használ az ember, de ma mindegyik ha vágignézzük elektromosan felvan panelozva meg tán elavulást jelzö chippelve bizonyos munkaóra után.
    Amit megtudna 40 perc alatt azt 3x idöben lötyögi el – erre mondtuk ha ember tette lógós.
    És tele a föld szeméttel meg hiányzik a megfelö ásvány az uj vacakokba.
    .

  23. 22.Tibor bá
    Ha a magyar Hajdú cég mindezeket gyártja, akkor megkövetlek, visszavonom szavaimat, vedd úgy, hogy egy szót sem szóltam. 😀

  24. 21: Például elektronikát, azon belül teljesítményelektronikát, mérőgépeket, liftet, robotot, stb.
    Tudom, hogy sok elektronikai gyártást is kivittek már Kínába, de nem mindent.

    Ezen kívül van építőanyaggyártás is. Meg nyilván még sokminden, de én ezekre látok rá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük