(1339) Az aranyfedezet nem halt ki (The Gold Standard Never Dies)

Tibor bá’ online       

 

~ab164A világ aranytermelése 2700 tonna évente, amiből a kínaiak 1700 tonnát vásárolnak fel. A kínaiak tudják, mit csinálnak, alternatívát akarnak nyújtani azoknak, akiknek ma már teli van a hócipője a fiat pénzzel, aminek a mértéktelen nyomása egy ellenállhatatlan kísértés. De nézzük az ide vezető utat!

Az 1930-as években John Maynard Keynes elmélete gyökeresen kiirtotta az aranyfedezet intézményét. A különböző kormányok mindent megtettek, hogy a keynézian elv érvényesüljön, bár a folyamat tovább tartott, mint azt betervezték. Az aranyfedezetnek sikerült fennmaradni egészen Nixon elnökségéig, aki 1971-ben adta meg a kegyelemdöfést. Ez lett volna az arany halála és a papíralapú boldog, gazdag évek kezdete. A új korszak némi monetáris gubanccal kezdődött, aminek következtében, amiért 1967-ben egy dollárt kellett fizetni, azért ma 10 dollárt kell, ami 40 év alatt egy kicsivel több mint 1000 százalékos infláció (nálunk legalább 2500 százalékos).

Kedves olvasó, légy üdvözölve a papírpénz birodalmában, ahol a kormányok és a jegybankok annyi pénzt nyomnak, amennyit akarnak, mert semmi sincs, ami határt szabhatna. A pénznyomtatási ámokfutás utolsó akadálya az aranyfedezet volt. Aranyfedezet nélkül az infláció nem csak beépült a rendszerbe, de átvette felette az irányítást is. A jegybankok  nem eltűrték az inflációt, hanem „betervezték”, mint az „egészséges” gazdasági fejlődés zálogát.

Közben az arany – ha hiszed , ha nem – nem tűnt el. A beruházok nem feledkeznek meg róla, különösen nem, gazdasági gondok idején. Az arany megmaradt a legstabilabb, legkönnyebben eladható, legmegbízhatóbb vagyontárgynak, ráadásul tárolását tekintve, minden más árucikkhez képest a legpraktikusabb, a leggazdaságosabb és leginkább időtálló.

Ha ez igaz, akkor miért nem mennek vissza az aranyfedezethez? Mert az oligarcháknak nem érdeke. Amikor az értéktelen papírpénz szóba kerül, az ellenzők azonnal felzúdulnak. A Világbank elnöke, Robert Zoellick nemrég tett egy halvány megjegyzést az arannyal kapcsolatban, mindössze azt sugallta, hogy talán az arany árát figyelembe lehetne venni a monetáris politika kiértékelésénél. És mi történt? Zoellickre ráhúzták, hogy a világ leghülyébb embere. A New York Times előhalászott egy szakasznyi közgazdászt, aki napestig bizonygatták, hogy az aranyfedezet nem hozna helyre semmit, sőt bevezetése nagyobb instabilitást okozna, amihez képest a 29-es gazdasági világválság gólyafing lenne, és leírhatatlan emberi szenvedés járna nyomában. Robert Zoellick megjegyzése valamire azért jó volt, kiderült, hogy a mainstream média, a kormány, és a jövedelmüket féltő közgazdászok hada, érthető okokból kifolyólag, gyűlöli az aranyfedezetet. Ugyanis aranyfedezet nélkül az általuk oly nagymértékben kedvelt papírpénz lehetővé tesz számukra mindenfajta trükk alkalmazását. Tény az, hogy az aranyfedezet a jegybankok flexibilitását és beavatkozási lehetőségeit korlátozza, aranyfedezet mellett a jegybank nem avatkozhat be a gazdaság „fellendítése” érdekében, arany fedezett mellett a veszteséges bankokat nem lehet „megmenteni”. Ez természetesen jó a népnek, de nem jó a bankároknak. Jó a népnek, mert a hatalom a nép kezében van, nem pedig a bankárok kezében. A pénz nem válik digitális elszámolássá, hanem megfogható érték marad.  Valós arany fedezett mellett nincs is szükség központi bankra. A kereskedelmi bankok pedig csak egyszerű vállalkozások maradnak, akiknek az ügyleteik mögött nem puszta, és áttekinthetetlen számok állnak, hanem tényleges értékek. Senki nem használhatja fel a monetáris rendszert mások kirablására. A kormányok csak annyit ,költhetnek, amennyi bevételük van. A külkereskedelemben nincsenek átváltási problémák, mert az arany fedezett egyértelművé teszi egy valuta értékét.

Viszont azok, akik gyűlölik az aranyfedezetet, nem akarnak semmiféle monetáris reformot, nekik minden úgy jó, ahogy van.

Nem  valószínű tehát, hogy a papírpénz a közeljövőben átváltható lesz aranyra, ezüstre, vagy bármi más valódi értékre. De azért valami történhetne, mert a jelenlegi káosz nem elfogadható. Végül is a vita nem a monetáris politikáról szól, hanem arról, hogy milyen lesz a jövő társadalma. Az emberek életébe egyre jobban beavatkozó állam árnyékában sínylődő társadalom, vagy olyan, amelyben az emberi szabadság garantálva van. Ez természetesen egy költői felvetés, mert az uralkodó elit a hatalmát magától még soha nem adta fel az emberi történelem folyamán, csak úgy, ahogy az arany értéke se szűnt még meg.

Ezt azonban a kínaiak át tervezik húzni, és ugye a zászló nekik áll, nem a dekadens USÁ-nak. Tehát akkor teszed okosan, ha tartalékaidat, megtakarításaidat aranyban tartod. és akkor beszéljünk erről!

Az Európai Unió előírta (Magyarország számára is), hogy a befektetési aranyat (ellentétben az arany ékszerrel) nem lehet semmiféle adóval sújtani. Szabad tehát az út a befektetés felé. Ennek milyen módozatai vannak?

Van néhány vállalkozás Magyarországon, amelyek aranyat adnak és vesznek. Egészen pontosan a tőlük megvett befektetési aranyat kérésre visszavásárolják a mindenkori árfolyamon. Az eladási és vételi ár közötti különbség az ő hasznuk, ami azért nem csekély. Konkrétan a www.aranypiac.hu esetében 15%. Vagyis például a 35.655 forintért eladott 1 dukátost 30.765 forintért veszik vissza (az nap). A dolognak két szépséghibája van. Már volt olyan cég, aki felvette az összegeket, de nem adta át az aranyat, ami helyett csődöt jelentett be. Ez nem azt állítom, hogy az „Aranypiac” csődbe juthat, csak azt, hogy ilyen már bekövetkezett. A másik hátrány, hogy a személyes felkeresés nem túl egyszerű, mert a XVIII. kerületben vannak.

Alternatíva a kizárólag befektetéssel foglalkozó osztrák bankok. A séma igen egyszerű. Tetszés szerinti összeget átutalsz a banknak, ahol nyitnak számodra egy „aranyszámlát”. Vagyis az átutalás napján érvényes árfolyamon a számládon meg fog jelenni a megfelelő arany grammokban kifejezve. Ha tehát ma átutalsz 100.000 forintot, akkor a számládon meg fog jelenni 10,557 gramm arany. Ha a következő hónapban további 10.000 forintot utalsz át, akkor ehhez hozzácsapnak 1,055 grammot, azaz lesz a neveden 11,612 gramm, amennyiben az árfolyam egy hónap alatt nem változik (persze változik). Ez tehát gyakorlatilag egy takarékbetét, ahol nem kapsz kamatot, de az arany árának felfelé kuszásából kifolyólag egyre több pénzt kaphatsz az aranyadért. A számládról természetesen bármikor levehetsz pénzt, vagy akár az egész arany mennyiséget elkérheted. Ráadásul kisebb árréssel dolgoznak, mint az arany forgalmazók. Nem kell személyesen elmenni, és mivel ezek a bankok más bank tevékenységet nem folytatnak, elméletileg nem mehetnek csődbe, ráadásul az osztrák állam szavatolja a betéted sértetlenségét. Nem utolsó sorban nem rabolható el tőled, és mégis biztonságos helyen tárolt fizikai aranyat birtokolsz, amit bármikor kézhez kaphatsz. Plusz, az arany most relatív olcsó, most érdemes befektetni, mert emberi számítás szerint a hozam felülmúlhatatlan lesz.

Ha érdekel a téma, akkor kérj további ingyenes útbaigazítást az alábbi E-mail címen: laszlo.bernath0513@gmail.com .

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
___________________________________________________

57 gondolat erről: „(1339) Az aranyfedezet nem halt ki (The Gold Standard Never Dies)

  1. most Tibor bá, nem írom, hogy baszd meg csak azt, hogy szexuáld meg. Az aranypiac az egyik leglehúzosabb megoldás Magyarországon.
    Adott pl. a conclude ami sokkal olcsóbb (kb. 5% a különbség)és alkudható (igaz kicsit és nagyobb mennyiségnél de 300 gr körül már kijön 3%). Az aranyszámla értelme kb. annyi mint a bankszamláé. Ha bukik a rendszer felfújhatod az aranyszámládat is. Naivitás azt hinni hogy egy magyar állampolgár az osztrák vagy svájci számlavezetővel szemben tudná érvényessteni a követelését főleg ha némi beutazási korlátozásokat is figyelembe veszünk. Véleményem szerint a aki mindenáron aranyba akar fektetni (nem rossz megoldás) annak oda kell figyelnie arra, hogy tényleg CSAK azt a részét a megtakarításának fektesse aranyba amit BIZTOSAN nélkülözni tud évekig//évtizedekig (és hajlandó is erre másképp könnyen lehet, hogy vesz 1600-on és elad 1300-on) és vár egy jó/jónak tűnő árfolyamra (most lesz a nyáron szerintem elég jó lehetőség) és ott vásárol 50-100 gr. aranyat (ha sokkal több pénze van akkor többet, ez utóbbi esetben azonban javasolnék némi pénzkiadást és időt egy befektetési tanácsadóra és coachingra akit érdekel megismagyarázhatom, hogy miért) lehetőleg 5-10 grammos lapkákban. Utána megint gyűjtöget és várhatja a megfelelő pillanatot.
    Hogy miért 5-10 grammos lapkákról beszélünk: azért mert ha égetően sürgősen pénzre van szükséged és nem vagy biztos benne, hogy, mikor tudod visszaadni (a gyerekedet elütötte a szomszéd és éppen nincs pénzed de az orvosnak (azon becsületes magyar értelmiségi nyugdíj előtt állónak akinek Tibor bá szerint JÁR a nyugdíj) kell adni 300.000 HUF hálapénzt) akkor elég ha csak 30-50 gr. vésztartalékot beváltani stb. Másrészt ha gáz van sokkal több helyre tudod elrejteni a 20 lapkát mint két tömböt.
    Harmadrész-és ami a legfontosabb-az arany nem több mint biztosítás amire elsősorban azért van szükség ha baj van/rendszerösszeomlás. Azonban ilyen esetekben nagyon SOK MINDEN MÁS kurva fontos tud lenni és könnyen lehet, hogy némi semmi költségű hétköznapi dolog SOKKAL DE SOKKAL fontosabb mint újabb 200 gr a már meglévő sokszáz mellé (benzin, tetanusz oltás, diesel, világítóeszközök, jó fizikai kondició, minimális önvédelmi tudás, alternatív menedékek stb.) Ezért IS javasolják azt, hogy megtakarításaink kb. 10-15%-át tartsuk aranyban (főleg azért mertha elásol 200 gr aranyat vagy svájci aranyszámlát vezetsz egy tarkólövés után valószínűleg nem sok hasznát veszed, ugyanakkor ha minimális elővigyázatosságot betartasz akkor könnyen lehet, hogy nem téged lőnek le vagy csak a válladat kapják el stb.) A jó anyagi helyzetekben lévőknek ezért ajánlom a coachingot és a befektetési tanácsadót mert könnyen lehet, hogy 2 kiló arany helyett érdemesebb egy felet megvenni és közben egy eldugott (és itt nem a ti viziótók szerint eldugott) kissebségektől mentes helyen szerezni egy kérót amit jól felszerelünk. A nagyon közeli ismerősőkkel folyamatosan megismerjük közben pedig bushcraft és krav maga (vagy hasonló) kurzusra járunk (LEGALÁBB 5 évig) és a gyerekek pedig cserkészetre/lovastáborokba/nyelvtáborokba járnak EGÉSZ nyáron.

  2. 1:
    Látom nagy hirtelen elöntött a közlés vágy. Világosan felállítottam, hogy két megoldás létezik. Vehetsz fizikai aranyat és hetente mászkálhatsz utána. Vagy nyitsz egy aranyaszámlát. A költség hatékonyság ég és föld. Előnyök-hátrányok. Azt nem írtam, hogy az utolsó petákodat is tedd aranyba. Állj három lábon. Arany-Ingatlan-kézpénz. Vagy diverzifikáld tovább a vagyonod. Arra az egy lapra nem érdemes mindent feltenni, hogy összeomlunk, mert ennek hosszú évek óta számtalan jele van, de valahogy nem akar hirtelen bekövetkezni. Ha csak 10 évünk van, akkor is jó ötlet az aranyszámla. — Máskülönben adtam egy E-mail címet, miért nem ott vitatkozol? nem én vagyok a csúcs szakértő.

    Azt még áruld ol hogy egy tarkólövés után minek v eszed hasznát?

  3. 1: Annyit tudunk – a régi tapasztalatok alapján – ha gebasz volt, az azért jobban át tudta vészelni, akinek volt valami elcserélhető cucca, pl. aranya. /Ezt már sokszor kitárgyaltuk persze, hogy az arany ‘használhatóságának’ a feltétele, hogy legyen érte kínált áru. Ez eddig még mindig teljesült Mo-n, a II. vh. idején is./ Ha tényleg nincs mit venni aranyért sem, akkor nagy-nagy gebasz van 100% közeli elhullással.
    A jövőt viszont nem tudjuk megjósolni, csak sejtjük, hogy egy globalizált világban a korábbi kis gebaszból is lehet világméretű gebasz, plusz még a természet hatalma is bejátszhat.
    Egy pénzügyi összeomlásban nem feltétlenül a bushcraft meg a krav fog kihúzni a csávából /bármik is ezek 😉 / hanem az, ha tudsz vásárolni akkor is, amikor mások már nemigen tudnak (pl. olyan embert, aki megvéd… 😉 ). Hozzátéve, hogy a nyelvtanulással, meg önvédelmi technikák tanulásával messzemenően egyetértek, ártani biztosan nem fog egyik sem.
    Azzal is egyetértek, hogy a másnál vezetett aranyszámlának nincs sok értelme, mert ha bezárják a bank ajtaját, akkor ugye baj van… Járni jár, csak nem jutsz hozzá. Bár ez minden banki termékre igaz.

  4. A rendszer totálisan fog összeomlani, ennek már számos jele van.(és ez részben szándékos, részben tudatlanságból fakad) Tehát az aranyvásárlás is inkább csak az azt megelőző időszakra tűnik realitásnak.
    Persze az arany vészidőkben is jól jöhet kis „címletekben”.

    A probléma, hogy nincsenek valódi(szükséges) termékek melyekre cserélhető lenne. Nincs olyan fokú és inkább- ami a lényeg- jellegű élelemtermelés mely a mai fejlett infrastruktúra 10-15%os gyengülésénél biztosítaná akár a lakosság 1/10-nek az alapvető szükségleteit. Talán a felső tízezernek, ha időben lép.

    A termőföldi munkák gépesítésétől a feldolgozóiparon át a lakosság ellátásáig minden nagyon szervezett, bármennyire is nem annak tűnik- elnézve az tecsot. A rendszer még úgy-ahogy(max.10év) sokáig kitarthat, de a viszonylagos nyugalmi idő kitolódásával arányosan nő az a realitás, hogy az arany összeomlás utáni cseréje valódi javakra(kaja, tűzifa stb.) nem lesz könnyen kivitelezhető-ha finoman akarok fogalmazni.

    Addigi befekltetésnek azonban tényleg az egyik legideálisabbnak tűnik. Én személy szerint a kajába fektetek(élő szinten) mert -ha leszek egyáltalán- éntőlem és a hozzám hasonlóktól kapjátok meg az aranyatokért cserébe. Bár ez az egész kufárkodás inkább a hányinger gondolatával egyenértékű számomra.A föld nagybirtokosok ugyanis külföldre fogják lepasszolni a védett karavánjaikat.

  5. Annyit még hozzátennék, hogy képzeletben játsszátok el, hogy elmentek az aranyatokkal egy felfegyverzett birtokra vagy csak a szomszéd utcába a „fejlett erkölcsű” kajakupeccal üzletelni.

    Hát nem egy egyszerű móka lesz, az egyszer biztos. Ha most nem próbálunk összefogni akkor egy kiélezett szituációban, az állati túlélési funkciók felerősödése közepette arannyal szaladgálni?! (szinte -mondhatni- mennyiségtől függetlenül veszélyes)

  6. 5. Balázs: arany elrejthető. Majd amit veszünk belőle, mint pl. két zsák krumpli, vagy 10 tyúk tőled, és azzal kell hazamenni. Na akkor lesz félnivalónk.

  7. 6-7: Erre találták ki a helyben fogyasztást. Ha szar lesz a helyzet, majd vendéglőbe járunk. 😉

  8. Szerintem a túlélés záloga a közösségépítés, megfelelő tartalékokkal.
    Egyénileg, családban vagy kis csoportokban az esély minimális.

    Ennek meg az lesz ára, hogy amid van, azt be kell dobni a közösbe…

    Hadikommunizmus? Lehet.

  9. Az aranynak csak akkor van értelme, ha magadnál tartod. A fizikai arany is attól fizikai, hogy meg tudod fogni/szagolni/nyalogatni, mert nálad van. Ha valahol máshol valaki állítólag őrzi neked és te erről kapsz egy cetlit, az inkább etf, mintsem fizikai. Az ilyen befektetési tippek a háziasszonyok lehúzásáról szólnak. Létezik egy halom cég, akik ügynökökön keresztül értékesítenek nyugdíjszámla meg egyéb címkék alatt ilyen „fizikai arany alapú” termékeket, őrült jutalékos rendszerben, amit nem nehéz kitalálni ki fizet meg.
    Az írás azt sugallja, hogy idehaza csak annál a cégnél lehet aranyat eladni, akinél vette az ember. Ennek a megtakarítási formának pont az a lényege, hogy a világon bárhol, bármikor eladható, mindenhol ismert és kedvelt anyag. Az meg, hogy mekkora haszonnal ad-vesz egy cég, az teljesen érdektelen, mert épeszű ember nem napokra, vagy hetekre fektet aranyba, hanem évekre-évtizedekre. Tibor bá-tól eddig teljesen korrekt írásokat olvastam a témában az évek alatt, de ezt most valahogy elnagyoltnak érzem.

  10. Kedves mindenki! (különösen Samu, és Balázs)

    A világégés, gazdasági összeomlás tényleg remek terep mindenféle elmélet gyártására. A világgal minden szempontból komoly baj van, ez tény. De nézzük a többi tényt is, mert azok makacsok.
    Ház az erdő közepén egy vadász-túlélő-önvédő képesség kifejlesztése, és állattartás (saját önfentartó gazdaság).
    Talán egyben megegyezhetünk, egyik sem megy egyik napról a másikra. Én évekig aikido-ztam ( heti 5! edzés),és elhiheted, hogy egy olyan technikai tudás melyet egy összeomlás után használhatnál, nem alakul ki sem egy, sem két év alatt, legyen szó bármelyik harci technikáró. És ez vonatkozik bármelyik felvetésre, hogy egy magángazdaság kialakítási feltételeiről, finanszírozásáról már ne is beszéljek. Sőtt, hogy mi maradna belőle, mondjuk egy háború folyamán…Mindent lehet, sőtt én azt mondom, hajrá!
    És addig?
    Vagy ami 1000-szer valószínűbb, hogy még tíz-tizenöt-húsz év múlva is itt leszünk? Akkor mi lesz?
    Mert nagy valószínűséggel nem fog semmi változni, ahogy eddig sem változott, felnőtt dédapám, nagyapám, apám, én, és most a fiam cseperedik. Sőtt ezalatt az idő alatt volt két világháború, gazdasági összeomlás több országban, Trianon, több valuta semmivé értéktelenődése, éhezés, diktatúra, rendszerváltás… kell ennél nagyobb világégés? Mindez 100 év alatt! És mégis kellett dolgozni, lakbért fizetni, adózni, iskolába járni, házasodni, gyereket nevelni, magyarán pénzből ( valamilyenből)élni
    Volt akinek nagyon sok pénze volt, és éhezővé vált.
    Volt akinek birtokai voltak, és hajléktalan lett.
    Volt akinek hatalma volt, és semmivé lett.
    Volt akinek aranya volt, és, és, és újra kezdte saját, és családja életét.
    Ebben a száz évben minden volt, olyan is amit el sem tudunk képzelni. Minden elveszett…vagyis mégsem.
    Mert ezalatt az időszak alatt az arany értéke 4000%(!)-al emelkedett!
    Olyan időszakban, amilyet mi mégcsak elképzelni sem tudunk.
    Ja, de ne beszéljek elmúlt száz évről, mert a mában élünk? Rendben. Az elmúl 15 évben az arany évente 33%-al emelkedett!
    De hisz két éve több volt! Az is benne van a 33%-ban, különben 39% lenne. Tessék utána nézni az arany árának mindenkori értékét a londoni aranybörze határozza meg, ezt fogadták el nálunk is, goldfixing.com .
    Na jó, lehet, hogy igazam van, de akkor is! És aki két éve vett, most nem annyit ér! És ez így is van. kb. az akkor érték 27%-ával ér most kevesebbet. Na ugye!!
    Hát nem kedves barátaim, nem ilyen egyszerű. Mert akkor ér ennyit, ha most ki akarnád venni az egészet. Viszont az arany nem arra van, hogy kell most 5000 forint tankolni, kiveszem az aranytartalékból. Minimum 5 évben kell gondolkodni, ez közép, vagy hosszútávú befektetés. Most aranyat kell vásárolni, kiárusítás van rá, mert a központi bankok is tudják mit fog érni rövid időn belül, ilyenkor lenyomják az árat amennyire csak tudják, és készleteket halmoznak fel. Minden gondolkodónak, ezt kéne tennie. De ami sokkal fontosabb, és kézzel foghatóbb, az az, hogy ha azt a pénzt akkor meghadja az illető, a tényleges értékvesztés ( ugye infláció) miatt még két éves viszonylatban is rosszabul jár,mert az inflációt az eurohoz nézik, és az még éves -5%.
    Az euró az elmúlt tíz évben több mint 50%-ot inflálódott, az arany 2000-től a szándékos visszanyomásig éves 39%-ot emelkedett, de a visszanyomással együtt napjainkig is megvan az éves 33%!
    Úgy, hogy az aranyra még kamatadó sem vonatkozik!
    Tehát mi történik, ha nem lesz világégés és van aranyam? Nagyon jól járok!
    És mi történik, ha mégis lesz? Az elmúlt 100. 80, 30, 15 évet nézve nagyon-nagyon jól járok.
    Maradt a kérdés honnan vegyek, hogyan?
    Hát ahol legnagyobb garanciával a legolcsóbb! Semmiképp ne neten!
    Marad a bank, meg a magánszemély/cég.

    Cég: személyes vásárlás, nagy árrés, sajnos volt olyan, hogy hat év után derült ki, hogy a vett arany közepe volfrám volt. és a cég egyik nap van másik nap nincs.
    Bank nagyon nagy árrés, biztonságos arany,ennyi
    Legolcsóbb, legmegbízhatóbb : osztrák banki aranyszámla. Árulnak mások is aranyszámlát Magyarországon, de mint cég, és valahol svájcban, valaki vigyáz az aranyamra, legalábbis ezt mondják.
    Az osztrák banki aranyszámla viszont rendelkezik többek között az Osztrák Nemzeti Bank garanciájával. Amiről annyit érdemes tudni, hogy negyedik éve a legjobb benkrendszer a világon az osztrák sógoroké.
    Magasan a legolcsóbban adják-veszik vissza, de ha az ember szkeptikus és otthon szeretné tudni, hazaküldetik, vagy személyesen lefogás nélkül átvehető.
    Külföldi? Az összes bank. Ráadásul azok bármikor csődbe mehetnek, a letéti bank nem kereskedik pénzel, nem függ hiteltől, minimális költségből tartja fenn magát, és még nem volt a történelemben példa rá, hogy tönkre ment volna egy is.
    Semmi sem 1000%-os, de ez áll hozzá a legközelebb!

  11. 10:
    Nem sugalltam, hogy csak ott adhatod el, ahol vetted. Ez különben is nonszensz. Ki tilthatja meg? Amit állítok, hogy az, akitől vetted, garantálja, hogy felkínálás esetén megveszi tőled a napi árfolyamon.

    Nem igaz az, hogy csak akkor van az aranynak értelme, ha magadnál tartod. Tőled könnyen elrabolható. ha folyamatosan bővíted a megtakarítást, akkor az állandó beszerzés kényelmetlen. Egészen kicsiny összeggel is növelheted a megtakarítást. Ezek konkrétumok, a hátrányok nagy része pedig spekuláció. A magyar félelmeket nem kell áthelyezni Ausztriára.

  12. Hál istennek nekem ilyen gondjaim nincsenek.Örülök ha hónapról hónapra húzom.. 😀
    Majd vége lesz a dolgoknak itt ezzel a fiat moneyal,aztán a chipet beültetik mindenkibe oszt jóság lesz.Aki nem akarja,azt bezárják a Zorbán féle stadionba.. 🙂

    Állítólag az Amerikaiak elvitték az ukránok aranyát mostanság.Erről mi az igazság?Mi a helyzet?

  13. 13:
    Az ukránoknak évek óta nincs aranyuk. 😀 Semmijük sincs, csak adósságuk. Eddig is szenvedtek, de most jön majd a java.

  14. Engedtessék meg egy naiv kérdés: Tegyük fel, hogy összeomlottak a papírpénzek, és hajlandó vagyok bizonyos javakat aranyra cserélni. Hogyan tudom bonyolult kellékek nélkül biztosan megítélni, hogy aranyat kapok vagy valami értéktelen hamisítványt?

  15. Szerintem,
    az elkövetkező időszak „háborúit” az önmagunk által létrehozott (beleértve a klíma miatti problémákat is), vagy éppen biológiai fegyverként kikísérletezett kórokozók ellen fogjuk vívni.
    Arany, fegyver, klasszikus gyógyszer, talán azt is mondhatom bármi, használhatatlan lesz. Marad az evolúció által irányított kiválasztódás folyamata, amely az egyén szempontjából annyit jelenthet, hogy szerencséje van. Életben maradhat…
    Nyilván az esélyek – lehetőségek szempontjából -véleményem szerint max. egyharmadnyi arányban- számíthat az élelem-, gyógyszer-, aranytartalékok megléte, de az alkalmazkodás kényszere minden életen maradott számára keserű pirula lesz. Teljesen mindegy, hogy mivel füstöljük el a bolygót, amin élünk, száz százalékban biztos vagyok abban, hogy ebben az évszázadban be fog következni az ökokatasztrófa, ami miatt a mai tág értelemben vett élet lehetőségei úgy beszűkülnek, hogy a „túlélőknek” le kell mondaniuk a legfontosabb emberi lét adta értékről is, nevezetesen a boldogságról. Akkor érünk el a pokol kapujába… Aki szeretne, az értéktelen dolgokért továbbra is fizethet majd, amivel csak akar!

  16. 15-re:
    Tömény salétromsav: az arany kivételével oldja a többi nemesfémet. Választóvíznek is hívják, mert az aranyat csak sósavval 1:3 arányban a sósav javára keverve oldja. Azzal akár el is tüntetheted az ellenséged elől az aranyadat, ahogy egykoron Hevesy György is tette:
    http://www.origo.hu/tudomany/20111005-kiralyvizben-oldotta-fel-max-von-laue-es-james-franck-nobeldijait.html
    Otthonra megteszi a nemesfém vizsgáló készlet is, vagy akár a sűrűség meghatározása víz-térfogat-kiszorítás és egy pontos patikamérleg segítségével. Arany sűrűsége: 19,3 g/cm3, hozzá hasonló egydül a wolfram, de kisebb érmék esetében az ilyen hamisítástól nem kell tartani. Spájzolni nem érdemes a nemesfémvizsgálóból, mert az oldatok hígulva tönkre mehetnek.
    http://aprod.hu/hirdetes/nemesfem-vizsgalo-komplett-szett-IDSmFn.html

  17. 14.
    „Semmijük sincs, csak adósságuk. ”

    Dehogyisnem !
    Európa legjobb feketeföldje ott van.
    A Kínaiak már bevásároltak belőle, és az EU kicsit későn ébredve ingyé akarja megszerezni…
    Ebbe a levesbe pökött bele Putyin. Aztán meg az IMF.

    Majd amikor az ukránok ráeszmélnek, hogy milyen drágába fáj az EU meg az IMF baráti segítsége akkor lesz az igazi haddelhadd !

  18. 16:
    Én abban vagyok biztos, hogy a felkészüléssel mindössze azt tudod elérni, hogy nem te leszel az „első”, aki végleg távozik.

  19. Az ipari forradalom előtt a gazdaságot az egyház szervezhette, a piacok is gyakran kötődtek a templomokhoz és az egyház által is fenntartott piacterekhez. Ott talán nem volt szempont a profit.

    3. melike: valóban megjelentek ilyen hírek, és ez nem április elsején történt – az USA úgymond megvédte azt az oroszok elől. Ukrajna aranytartaléka 2010 végére 27.2 tonna volt.

    Most április elsején jelent meg kinti hírekben, hogy a német Bundesbank 1000 tonna aranyat Londonba szállítana, hogy segítsenek megvédeni az oroszok elől. Másodikán ezt a kacsát cáfokták, mint áprilisi tréfát.

    15. nippur: bizalom kérdése, illetve a csengéséről felismered

    Magyarország aranyának alakulása is érdekes lehet:
    1989-ben 46.6 tonna, 1990-ben 9.3 tonna, 1991-ben 8 tonna, majd 1992-tl 3.2 tonna

    Grafikusan:

    http://www.24hgold.com/graphiques/picturedata.aspx?lg=en&dte=4&pays1=Hungary&labelsup=central%20bank%20gold%20reserves%20%28in%20ounces%29&repr=val&typeGraph=courb&format=750&dateDeb=1800-01-01&dateFin=2014-04-04&periode=MAX

    FED FRED adatbázisából vett monetáris agregátumok nagysága (mennyi dollárt nyomtak, vajon mennyi most egy uncia arany ára, ha minden unciának elérhetővé kéne lennie azon az áron, amin az összes elérhető lehet)

    – M1 agregatum területen látok 2011-ben 2000 milliárd dollárbankjegyet és más M1-et

    – Fort Knox aranyának mennyiségétt 3395.5 tonnára vallják

    Akkor mennyi is lehet az ez alapján számolható aranyár dollárban, amelyik lefedhető a FED rendelkezédére álló köteklezettségegel?

    3395.5 tonna arany van, ez jut fedezetéül áttételesen a 2000 milliárd dollárbankjegyre. A FED által kinocsátott monetáris aggregátumok lefedésére,

    Az M3-at , biztosításokat, nyugdíjtervekett nem ismerjük, az megdobná az eredményt

    2000000000000/3395.5 At USA aranyára eső nyomtatott dollár
    tehét 1 tonna USA arany mögött kinyomott dollár a fedezet 589014872$
    Mosat az unciánkénti árat érdemes még kiszámolni, mert a tonna árat kevesen ismerik és bonyolult összehasonlítani a piaci árakkal.

    1 tonna 32000 uncia, így egy uncia arany értéke 589014872$-nek harminckétezred része 18400 dollár
    Vígyis 18400 dollár lenne az unciánkénti aranyár, ha ismét kinyitnák a az aranyablakot, amit Nixon bezárt. Ilyen magas árak láttán ez azt hiszem érthető lépés volt.

    Pár éve a Credit Swiss world wealth report jelentése keretében az összes pénzt,
    pénzzé tehető jogokat (pl, nyugíjalapok jövője, életbiztosítások által lekötött és biztosított pénzeket, sőt … ingatlanokat is felértékelve dollárra ~ érdekesek voltak a módszereik az értékelésre) Kiszámolták ugyanezt erre a nagyobb vagyonhalmazra és a világ becsült összes aranyának mennyiségére rászámolta. Az így kapott végeredmény egy 55000 dolláros unciánkénti ár lett.

    Szóval ennyi az arany igazi valós értéke a mi papirpénzeinkben kifejezve. hhhhuu de perverz mondat

  20. 19-re:
    Igen, egyetértek.
    Az egyetlen motiváció (s talán egyszer ez lesz az emberiség szerencséje) a kíváncsiság. Ennek szolgálatában áll lényegében minden. Milyen lehet annak a nőnek a melle a póló alatt? 🙂 Miért történnek körülöttünk ezek a dolgok? Milyen volt a múlt? Milyen lesz a jövő? Amíg kíváncsi ember él a Földön, nem lesz öngyilkos, s így komoly esély van arra, hogy valakik túlélik. A csak magára gondoló, törtető típus a veszély láttán maga is össze fog omlani, -úgy érzem- akkor jön el azok ideje, akik másként gondolkodnak. Aki meg csak a hasznot lesi, bukni fog, ha nem ő, hát az utódai… Ez mindig is így volt, s mindig is így lesz (itt Viola László – 11 vonatkozó felvetésével is egyetértek).

  21. Azt be kellene látni, hogy az arany nem pénz, hanem áru.
    Így aztán az ára manipulálható.
    Ha túl sok pénz kerül a gazdaságba, akkor megnövekedhet a fizetőképes kereslet, és ha megnövekedik ( ez nem minden esetben következik be) ennek a következménye infláció .
    Az infláció úgy védhető ki, hogy akinek pénze van, mielőbb elkölti, ami persze még jobban gerjeszti az inflációt. Az inflációt az is gerjeszti,ha az emberek inflációt várnak. Ezért emelkedik az arany ára egy darabig. Aztán, ha még sincs infláció, az arany ára visszaeshet.

  22. Volt itt fent vagy 2 éve egy poszt arról, hogy Obama csődbe viszi Amerikát .
    Nem vitte csődbe azóta sem. Persze,ha a dollár az aranyhoz lenne kötve,akkor már valóban csődbe ment volna.
    Na ezért nem fogják a dollárt az aranyhoz kötni ! Mert Amerika mindent elkövet, hogy ez ne történhessen meg .
    Persze a folyamat (a csődbemenetel) elindult, és ha nagyon lassan is, de előre halad.

  23. 22 & 23:

    Nincs szükség arra, hogy ellent mondjak, mert magaddal is ellentmondásban vagy. 😀

  24. 24.
    Nincs ellentmondás . Az arany árú és nem pénz .
    És nem is lesz pénz, mert a legnagyobb pénzkibocsátó ebben ellenérdekelt.

  25. 25:
    Akkor szép lassan olvasd el egymás után háromszor ezt:

    „Az infláció úgy védhető ki, hogy akinek pénze van, mielőbb elkölti, ami persze még jobban gerjeszti az inflációt.” 😀

  26. 26. Nincs ellentmondás, csak pontatlanul fogalmaztam. 🙂
    Köszönöm szépen a kritikát. 🙂
    Az egyén úgy tudja a maga számára kivédeni az inflációt, hogy elkölti a pénzét.
    De ezzel csak növeli az inflációt azok számára, akiknek még megvan a pénzük . 🙂

  27. 27:
    Nem feltétlenül. Például, kikölcsönözhetem a pénzem az inflációt meghaladó kamatra.

  28. 28 :
    Persze lehet ezt is csinálni. De lehet, hogy nem kapja vissza az ember a pénzét.
    Egyszerűbb kurrens áruba fektetni ..

  29. Jó az ilyen „Az arany árú és nem pénz .
    És nem is lesz pénz, mert a legnagyobb pénzkibocsátó ebben ellenérdekelt.” bölcselkedés. Egy válsághelyzetben kit érdekel, hogy a „legnagyobb pénzkibocsátó” mit szeretne? Nézzétek már meg, hogy egy gazdasági döccenő esetén hányan menekítik a vagyonuk egy részét aranyba. Ha nektek, az ellenzőknek lenne igazatok, akkor ez sok „idióta” dollármilliárdos is mind a barbár szenvedély miatt tenne így, de ez nem igaz.
    Az arany pont a korlátozott mennyisége/hozzáférhetősége miatt értékőrző, tökmindegy, hogy erről az ellenzői mit hangoztatnak, mert ez tény. Mondjatok még egy dolgot, amiben elképesztő vagyonokat tudsz mobilizálni, mindenhol ismerik, könnyen beazonosítható (itt a bélelt rúd nem ellenérv, mert komoly helyeken roncsolva vizsgálják, majd újra öntik tömbbé), és ha megszakadsz sem tudod elinflálni. Egyértelmű, hogy ilyen akármi nincs még egy a földön!
    Ugyanúgy, ahogy a kapzsiság jelensége is tény, ezért az olyan okoskodások, hogy „válság esetén nem fog senki krumplit aranyra cserélni, mert az aranyat nem lehet megenni” is teljes mellélövés, mert bizony fognak cserélni.
    Én is osztom azt a nézetet miszerint: arany+ingatlan+kp.

  30. olvasó, tetszik a porfóliód.
    én az ingatlant ezüstre cserélném benne, de a lényege ugyanaz
    arany+ezüst+kp

  31. Kihagytátok az egészséget! Anélkül cseszhetitek a portfóliótokat. Testi-lelki-szociális egészség, nem csak a betegség hiányára gondolok…
    Válság esetén -én úgy gondolom- a válságot a munkanélküliség jelenti elsősorban. Máskülönben egy válság kiváló kitörési pont is lehet. De ha nincs munka, végül az is rosszul jár, akinek van aranya. Persze ez is csak addig igaz, amíg a megélhetés munkához kötött. Nyilván aki gazdag, gazdag is maradhat, s erre az aranyportfólió (fiz.arany) jó megoldási lehetőségként kínálkozik. S tény, hogy alternatíva nem sok van, hiszen a modern eszközök, pl. bitcoin sem bizonyították az ellenkezőjét. A spekuláció pedig minden téren csak ront a helyzeten és az átláthatóságon, sőt a hozzáférhetőségen is, ami még nagyobb rosszat hoz az átlagember fejére.

  32. 31:
    Az adómentesség csak a befektetési aranyra érvényes, ezüstre nem.

  33. 34 :
    Nem lesz konvertibilis a rubel?
    Ez a bezárkózás kétélű fegyver. Aki bezárkózik, az nem fejlődik. Így volt ez a rendszerváltás előtt . Ezért volt a rendszerváltás .
    Nincs jelentősége az aranynak ! A dollár mögött már alig van arany, mégis a dollár világpénz. Azért, mert dollárért a legkurrensebb árut is meg lehet kapni. A rubelért pedig nem. Hiába lesz a rubelnek aranyfedezete.

  34. 35:
    Persze, hogy elfogadják. A dollárnak katonai fedezete van. Az egy kicsit jobb, mint az arany. 😀

  35. 36 :
    Tibor bá, én fegyveres kényszerítés nélkül is dollárt szerzek, ha csak dollárért tudok megvenni valami elektromos cuccot. 🙂

    Tehát egyelőre melléfogott Putyin .
    Gondolom úgy lesz, hogy akinek rubele van, az aranyat vesz belőle, aztán ott maradnak az oroszok a rubellel, aminek már elvitték az aranyfedezetét. 😀 😀

  36. Sokat ne rugózzatok ezen az aranyrubelen. Ez nem komoly hír.
    Ezüst rubelem nekem is van, még a komcsik adták ki a legelején forgalmi pénznek… Igaz, előtte a cár még a kopejkát is ezüstből verette /bizonyos érték felett/.

    Szóval, aminek lenne realitása, az az ezüst alapú pénzrendszer – abból azért elég sok van /mármint ezüstből/, de mégse annyi, mint rozsdás szegből… És frankón funkcionált is az ezüst ilyen téren a II. vh előtt /és részben utána is/, mint a forgalmi pénz anyaga.

  37. 38:
    A ténylegesen nemesfémből legyártott pénznek hátrány, hogy használat közben kopik, egyre kisebb lesz a tömege. Miközben a névleges értéke marad.

  38. 39: Ez igaz, de megoldható a dolog. A dollár bankjegy is először „silver certificate” volt /ezüstre váltható bankjegy/
    http://en.wikipedia.org/wiki/Silver_certificate_%28United_States%29
    – aki akarta beváltotta ezüst érmékre a bankban (névértéken) és csücsült rajta otthon, a forgalomban viszont jellemzően a bankjegyek vettek részt. Ez ma is simán működne.

  39. 40:
    OK, ezt hívják nemesfém fedezetnek. Vagyis ide kanyarodunk vissza. Aztán előbb vagy utóbb hígítani fogják a pénzt. Hogy ne tudják hígítani, aranyból kell kibocsátani, ami kopik, tehát bankjegy stb. stb.

  40. 41: A pénzrendszer ‘manipulálására’ mindig voltak próbálkozások, mert a fő probléma a nemesfém fedezetű pénzek esetében az, hogy a fedezet mennyisége lassabban növelhető, mint a gazdaság tényleges /és egyre növekvő/ pénz igénye. Ez ellen nincs igazi orvosság, csak a rendszeres devalváció, illetve a gazdasági /és demográfiai/ növekedés mesterséges lefékezése /kis csihi-puhi időnként/.

    Na, ezért sem lesz aranyrubel – ha jobban átgondolják/juk/… 😀

  41. 23.
    Az USA csődben VAN.
    Csak „kreatív könyveléssel” odázgatják, hogy hivatalossá tegyék.
    Az USA gazdasága már régen képtelen kiszolgálni azt a pazarló országot. Az olajdollárok, a dollár világpnként való használata, a világ 140 országában állomásozó haderők, a nyílt vagy rejtett CIA befolyások, az IMF és a Világbank feltételei mind arra vannak kihegyezve, hogy az USA-ba irányítsák azt a pénzt amit a gazdaság nem tud kitermelni.

  42. 2: Nem, nem öntött el a közlési vágy, csak úgy gondolom, hogy 5-6 év gazdasági válság, az aranyról írt relatív nagyszámú cikk és hozzászólás után egy kicsit snassz ilyen cikket megjelentetni (ahogy a 10-es hozzászóló említi: elnagyoltnak tűnik). Szintén macerás a 33-as hozzászólásod miszerint az adómentesség csak a befektetési aranyra vonatkozik, az ezüstre nem. Ki a fenét érdekel az adómentesség? Van Magyarországon több olyan cég (elég komolyak) ahova bemész mondjuk százezer forinttal a zsebedben és kisétálsz 20 philarmonikerrel a zsebedben. Számla áfa és minden további hülyeség nélkül. Ugyanígy veszik vissza tőled, ha arról van szó. Ha van egy-két milkód elmész Bécsbe és személyigazolvány nélkül kapsz egyszerű nyugtával 5%-os áfával és kb ugyanennyi felárral ezüstöt. Ami a költséghatékonyságot illeti kb. annyi a különbség a fizikai arany és az aranyszámla között mint a praktiker OK láncfűrész és a stihl valamelyik nem pont a legolcsóbb druzsbája között. Többe kerül de legalább van valamid, a dr schmidt és dr körösztös cég (igaz, ők az aranyszámla esetében tisztességesek és elmondják, hogy egy kalap szart sem ér) igéretén kívűl.
    Ami a tarkólövést illeti: itt olvastam valamelyik posztban, hogy mi a helyes teendő zavargások esetén, hogyan lehet maximalizálni a túlélésed stb. Na most ha az a néhány száz halott és jópár ezer maradandó sérülést szerző ember olvasta volna ezt (az az erőforrásait az arany megszerzésése/könnyebb élet miatti hőbörgés helyett a reális túlélésre IS koncentrálta volna) jó valószínűséggel jövőre nem egy szobortalapzatán találkoznának velük a szüleik. Ugyanígy van viola lászló aikidos hasonlatával is. Ha valaki 2008-ban komolyan hozzáállt volna aikidozni (nem heti 5, csak heti 3 alkalommal) akkor ma egy utcai csetepatéban jó eséllyel maradna felül vagy egyszerűen csak túlélné (helyesen mérné fel az erőviszonyokat és gyorsabban szaladna mint az üldözői) persze ez azt is jelentené, hogy kevesebb pénze lenne aranyat vásárolni stb. Ezért írtam, hogy komolyabb összeg esetén érdemes pénzt költeni egy coachra és egy befektetési tanácsadóra is (esetleg érdemes energiát -nem egy két emailt, hanem többhetes, hónapos -éves- társalgást megereszteni- fektetni néhány olyan fazonnal mint Tibor bá vagy néhány más hozzászóló esetleg Tóth András stb.) és közben alakítani az életünket, életvitelünket.

  43. 43. Lehettem Volna :
    Szeretnél te így „csődbe menni „. Ha pénzre van szükséged egyszerűen csak nyomtatsz… 🙂

  44. 40: ha ugyanolyan névértékkel két eltérő belső értékű pénz is forgalomban van (pl ezüst és papír, vagy réz változat) akkor az alacsonyabb belső értékű szinte törvényszerűen kiszorítja a forgalomból a jobbat, mert elsőként azzal fognak fizetni az emberek. Amelyiknek csak a névérték adja az értékét, attól megszabadulnak, az értékesebbet hajlandóbbak megtartani.

    45: neked is jogod van pénz helyettesítőt, váltót kibocsátani, ha nincs pénzed, csak az a kérdés, ki bízik benned annyira, hogy elfogadja. Az USAban egyelőre a világ nagy része megbízik.

  45. 46 :

    „…az alacsonyabb belső értékű szinte törvényszerűen kiszorítja a forgalomból a jobbat, mert elsőként azzal fognak fizetni az emberek. ”
    Indulatból butaságokat írogatsz . Mert mi van, ha én az árumért csak a jobb pénzt vagyok hajlandó elfogadni???

    „Az USA-ban egyelőre a világ nagy része megbízik.” Már régóta nem bíznak az USA-ban olyan nagyon, hanem inkább arról van szó, hogy bizonyos áruk még mindig csak dollárért beszerezhetők . Amikor két ázsiai ország egymás között kereskedik, a jobb dolgokat csak dollárért adják egymásnak.
    Ha az én váltómért is lehet majd kurrens árut (vállról indítható rakéta) vásárolni, akkor az én váltómban is megbíznak és értékes lesz.

  46. Itt szerintem komoly félreértés van: „… csak az a kérdés, ki bízik benned annyira, hogy elfogadja. Az USAban egyelőre a világ nagy része megbízik.”
    Nem az usában bízik meg, hanem abban, hogy majd a következő cserepartnere azt a zöldnyomatú cetlit kb ugyanolyan „névértéken” fogja tőle elfogadni, mint ahogy ő is beszámolta az előző bizniszében. Az usának ebben a játékban mindössze ennek a „hitnek/reménynek” az őrzése a feladata, azaz ha valaki ezt az axiómát megkérdőjelezi, azt gyorsan lebombázza.
    Alapvetően a világgazdaság szereplőinek/nyerészkedőinek nem érdeke ezen a rendszeren változtatni, mert egyszerű, jól kezelhető, a közember szintjén is érthető. Gyakorlatilag szinte mesterségesen meghatározott értékű dolgokat csereberélünk mesterségesen kreált értékhordozók közbeiktatásával (fiat money). Viszont a nyersanyagaikból élő nemzetek vezetői egyre inkább rájönnek, hogy nekik a fizikai értéket fizikai értékre kellene cserélniük, mert az ő készleteik végesek, ha beborul a rendszer, ők a jelenleg elfogadott cetliben felhalmozott vagyonukat (ha egyáltalán van ilyen) meglökhetik. Utána majd bevezetik a pekingi sárga cetlit, mint világvalutát, de attól még az ő kútjaikban bányáikban nem termelődik újra az érc/gáz/olaj, tehát gyakorlatilag ingyen odaadtak mindent. Ez ellen lehet hőbörögni, meg aranyelszámolásról beszélni, aminek a következménye egy váratlanul kipattant forradalom/felkelés/usa-beavatkozásos-bombázásos játék, vagy lehet gondolkozni. Ezért okos húzás dubai, dől a dollár, gyorsan költsük el olyasvalamire, ami irreálisan fényűző, drága, mert ez lesz a jövőnk, ha már olaj sem lesz, meg dollár sem, akkor el fogjuk tudni adni az attrakciót pekingi sárga cetliért is és nem fogunk éhen dögleni az akkorra már érdektelen sivatagban.

  47. „Megyek bearanyozom magam néhány dukáttal.”
    Jessica – V. Shakespeare: A velencei kalmár

  48. 46: „két eltérő belső értékű pénz… kiszorítja a forgalomból a jobbat”

    Nincs arról szó, hogy eltérő lenne a ‘belső’ értéke, hanem pont arról, hogy a papír korlátlanul ezüstre váltható – persze az kell hozzá, hogy valóban így is legyen.

    Más kérdés, hogy annyi nemesfém soha nem lesz kitermelhető /emelkedő mértékben/, hogy egy folyamatosan növekvő gazdaságban a forgalomban levő pénz fedezete legyen. A középkorban ez csak azért működhetett /bár ott sem zökkenőmentesen/, mert a gazdasági fejlődés évszázadokon keresztül szinte észrevehetetlen volt.

  49. 47: Ezt a „butaságot” Gresham-szabály néven ismeri a közgazdaság-tudomány.

  50. 51 :
    És akkor mi van, ha Gresham-szabály néven ismeri a közgazdaság-tudomány?
    A szabály ellenkezője is érvényes.

  51. 51-52!
    A mostani pénzügyi világban,az a szabály hogy nincs szabály..

  52. Arany es az osszeomlas.. Emlekeim a csaladi beszelgetesbol: Nagyanyam testverenek volt egy edesseg boltje haboru elott Budapesten, forgalmas helyen. Az osszeomlaskor eltunt az elelem./ Amig a haboru tartott addig sokkal konnyebb volt mindenhez hozza jutni mondtak./ Ebben az idoben ez a rokon, egy gramm aranyat adott 1 kg lisztert!! Abban az idoben nem volt penz, hanem csere vilag volt. Az edesapam anyamnak cserelt egy kilo zsirt egy arany karikagyurure, amirol kiderult, hogy csak aranyozott. A zsirt, megolvasztva demizsonba toltottek, es megszilardolas utan feltoltottek borral. Budarol a III keruletbol gyalog mentek a csepeli piacra dinnyet vettek es kezikocsival vittek a budai piacra es csereltek.
    Szoval a fiataloknak nics problemejuk, a kenyszer hatasara majd megoldjak. Mi oregek meg esetleg szivunk. De en akarmi is jon, azt a nagyszuleimet sajnalom, akik ket vilaghaborut, egy 1932-es gazdasagi valsagot, egy rakosi rendszert ertek meg, es ezzel ment el a fiatal eletuk.

  53. Kedves Tibor Bá!

    Az imént gugliztam rá az „aranyfedezet”-re, és harmadik találat volt a Te cikked. Végigolvastam, és a kommentek között meglepődve látom „samu”-t. Hadd nyugtassalak meg, semmi közöm hozzá, nem ugyanaz vagyok, nem is ismerem! Ha emiatt tartasz kimoderálás alatt.

  54. „Végül is a vita nem a monetáris politikáról szól, hanem arról, hogy milyen lesz a jövő társadalma. Az emberek életébe egyre jobban beavatkozó állam árnyékában sínylődő társadalom, vagy olyan, amelyben az emberi szabadság garantálva van.”

    🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük