(662) A boldogság 10 trükkje

Tibor bá’ online

 

Válogatok a Huffington Post lapjai között, hátha rábukkanok valami érdekességre, és ni, itt van a boldogság öt trükkje. Ki a fene ne akarna boldog lenni, ebben a savanyú világban? Trükk kell hozzá? Megtanuljuk a trükköket, ezen ne múljon. Csak két kérdés vetődik fel, működik? Érdemes-e belevágni? Elválik!

Az ötlet átvétel mindjárt a kezdetén problémával kezdődik, mi a fene az a boldogság? Csak azért kérdezem, mert legtöbbünknek elég lenne az is, ha megszűnne a boldogtalansága, a depressziója, az örökös félelme a holnaptól, a bizonytalan jövőtől. A cikk szerzőjének nemrég jelent meg egy könyve „Spontán boldogság” címen. Ebben állítja, hogy a boldogság nem jelent folyamatos gyönyört, mert az soha el nem érhető, hanem csak „elégedettséget”, vagyis „jó így, ahogy van”. Természetesen beleférnek élvezetes pillanatok, de aztán marad az érzelmi stabilitás. Na, jó, beleegyezünk, nekünk ennyi is elég. Lássuk a tippeket! 1) Tornázás. 2) Gyulladás gátló étrend. 3) Rendszeres halolaj és D-vitaminfogyasztás. 4) Depresszió elleni gyógyfüvek fogyasztása. 5) Légzésgyakorlatok alkalmazása.

Ezek nem normálisak! Ennyire beteg még a magyar társadalom se lehet. 😀 de, van még 5 pont! Meg vagyunk mentve, még öt pont.

6) Próbáld ki a kognitívviselkedési terápiát! – nahát, nahát, lássuk csak! – Ez egy viszonylag újfajta pszichoterápia, amely segít a rajtunk eluralkodott, önmagunkra és a világra nézve kialakult negatív képen történő átlépésben. Bizonyított, hogy a depresszió és örökös aggódás ellen egy hatékony módszer.

7) Nevetés hatékony hangulatjavító megnyilvánulás. Lépj be a világ több mint 60.000 nevető klubjának egyikébe! – Sarkig lerohadok! Hogy itthon még senkinek se jutott eszébe egy ilyen klub, pedig micsoda lehetőség van benne.

8 ) Menekülj a média hatása alól. – Na, végre egy okos ötlet – Számold össze, mennyi időt töltesz a Tv, a számítógép előtt, mennyit töltesz el mobil telefonon, és ezt csökkentsd le 25 százalékkal. Így több kapcsolatod lesz az igazi élettel.

9) Megbocsátás. Filozófusok által évszázadok óta fenntartott vélemény, hogy a megbocsátás a boldogság fontos tényezője. A modern kutatások alátámasztják, hogy akik gyorsan és könnyen meg tudnak bocsátani, azok érzelmi élete egészséges. Ellenkezőleg, a gyűlölet a depresszió üzemanyaga. Szerencsére a megbocsátás készsége javítható.

10) Légy hálás! Adj hálát nem csak étkezés előtt, de színházba menés előtt, egy könyv olvasása előtt, mielőtt úsznál, rajzolnál, tennél egy sétát, táncolnál, és érezd át milyen jó, hogy mindezeket megteheted, hogy élvezheted az életet.

Őszintén megmondom az ötödik pont környékén már el akartam menni másfelé, de kíváncsi voltam, mennyi hülyeséget tudnak még összehozni. A 6. Pontnál – na, igen, ezek az idióta amerikaiak. A 7. pontnál hümmögtem, hogy ami igaz az igaz, de nagyon sovány ez a vélemény. A 8. Pontnál beleegyezően bólogattam. De csak a 9. pontnál döntöttem el, hogy ebből kihozok egy posztot. Ez igen, az egy nagyon lényeges pont. Sok embert a bosszú hajszolása teljesen eltorzít, kiforgat emberi mivoltából. Ezt érdemes megjegyezni. Az utolsó pont egyszerű szavakkal azt állítja, hogy az életet ne vedd magától érthetőnek, élvezd, hogy részese lehetsz, hiszen a világ oly gyönyörű és benne az emberi élet egy kész csoda.

_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

 

37 gondolat erről: „(662) A boldogság 10 trükkje

 1. A boldogság nem lehet cél, mert ha azzá válik, soha nem érhető el. Az a helyes életút jutalma.

  „A boldogság olyan,mint az árnyék. Ha hajszolod, nem éred utol, ha fény felé fordulsz, mindig követni fog.”

 2. Réges-régen élt egy király, aki nagyon beteg lett. Összehívták az ország orvosait, tudósait, de senki sem talált gyógyírt a király bajára. Volt, aki köpölyözést ajánlott, más eret vágott volna, a harmadik gyógyfüvek főzetével itatta volna a királyt. De bizony nem használt semmi. A király egyre betegebb lett. Végre jött egy bölcs, aki csak annyit javasolt: A király búskomor, azért beteg. Egy módon gyógyulhat csak meg, ha magára veszi egy boldog ember ingét.

  Nosza, összehívták a palota minden lakóját: a király családtagjait, a minisztereket, szolgákat. Mindenkit. A király főminisztere felszólította az embereket, aki maradéktalanul boldog, adja az ingét a királynak.

  Adta volna mindenki, szerették volna, ha a király meggyógyul, de bizony az emberek, amikor magukba néztek, be kellett vallaniuk, hogy bár életük jó, nem boldogok maradéktalanul. Ezért a király fia, ki igazán szerette volna, hogy királyapja meggyógyuljon utasította a katonákat, kapjanak lóra és járják be az országot. S aki talál egy boldog embert, kérje el ingét. A király fia maga is elindult keresni egy boldog embert.

  Teltek a napok, a hetek és egyre betegebb lett a király. Sorra tértek vissza a katonák, akik elmondták, hogy bejárták az ország minden zeg-zugát, de boldog embert bizony nem találtak sehol. Szomorúság telepedett a királyi udvarra.

  A király fia is hosszú utat bejárt, kérdezett öreget és fiatalt, boldog-e? Kérdezett fiút és leányt, földművest és katonát, boldog-e. De maradéktalanul senki sem volt boldog. Csüggedten tartott hazafelé, útja egy erdőn keresztül vezetett. Egy kis tisztáson egy kunyhóból boldog füttyszó hallatszott ki, úgy, mint ahogy mi hallottuk e derék ember fütyörészését. A király fia bezörgetett az ajtón:

  – Ki az? – hallatszott belülről.

  – A király fia vagyok!

  – Légy üdvözölve királyfi, miben segíthetek?

  – Egy boldog embert keresek.

  – Ne menj tovább, királyfi. Én boldog ember vagyok!

  – Akkor kérlek, segíts nekem! Apámuram beteg, s egy bölcs azt mondta, a király gyógyulhat meg, ha magára veszi egy boldog ember ingét. Kérlek, ha igazat mondasz, és valóban boldog vagy, add ide az inged, hogy elvihessem a királynak…

  Nyílt az ajtó és egy öreg, félmeztelen ember lépett ki az ajtón: Királyfi! Elégedett és boldog vagyok. Nem kívánok semmit az élettől, de olyan szegény vagyok, hogy bizony még egy ingem sincs…

 3. Goethe aki korának egyik leggazdagabb embere volt így írt.:
  „Tudom, nincs semmi vagyonom,
  csak a gondolat, mely száll szabadon
  a lelkemből kiszakadva,
  meg a pillanat, melynek gyönyörét
  néha jó sors, a kegyes ég
  fenékig üríteni hagyja. ”
  Nekem ez a boldogság.

 4. A lista első 8 pontja egy elrontott életszemléletre ad felületi kezelést…
  Aki az utolsó két pontot teljesíteni tudja az nagy valószínűséggel elkerüli azokat a csapdákat amelyekre az első 8 pont kínál fájdalomcsillapítást.

 5. Inkább azt kéne megnézni, hogy mi az oka a boldogtalanságnak. Én részben egyet értek azzal az elmélettel, hogy a boldogtalanság oka a helytelen gondolkodás. Azon túl, hogy a gondolkodás szóban benne van a „gond”, érdemes észrevenni, hogy a legtöbb esetben nem az ember helyzete sz*r, hanem a gondolataival minősíti sz*rrá. Azt mondja: ez nem jól van így, másképp kéne legyen. De ez baromság, mert a helyzet adott. Ha elutasítjuk és gondolatban egy más helyzetre vágyunk , akkor feszültség lép fel a valós helyzet és az általunk ideálisnak képzelt helyzet között. Tehát gondolatban teremtünk egy másik pólust. A feszültség miatt megjelenik az ellenállás is, ami még szarabbá teszi a dolgokat 🙂
  Az állatok pl. nem szomorúak azért, hogy egy hét múlva nem lesz mit egyenek, de az ember igen. Pedig az adott pillanatban van mit egyenek(van ellenpélda is), jól laknak. Tehát a gondolat cseszi el a kedvüket, pedig egyáltalán nem kizárt, hogy lesz mit egyenek egy hét múlva is…

 6. Igazából a három utolsó lóg ki a többi pont kommersz, pénzcsináló sorából. A hálaadás, áldás minden jóért formalizáltan beépült a zsidó szakrális kultúrába, ez egy nagyon helyes dolog náluk. (kár, hogy Dorka nincs itt… 🙂 )
  Más kérdés, hogy ugyanaban a kultúrában épp nem szólítanak fel a gojok ellen érzett gyűlölet helyetti „megbocsátásra”, ha lenne egyáltalán valami goj bűn ellenük. (jobb, hogy Dorka nincs itt…)
  Mindenesetre a szerző ismerte ezt a zsidó szokást, hogy mindenre van formális áldás, ami jó.

 7. Tibor bá

  Itthon is van nevető klub..Ezt találtam róla hirtelen:

  2011. októberber 21-én, pénteken 18 órakor tartjuk, a következő Hahota Jóga Klubfoglalkozásunkat az Újpesti Gyermek és Ifjúsági Ház II. emelet 217-es teremben (1042 Budapest, István út 17-19)

 8. 8:
  Nyugodj meg, hogy itt van, csak latens és kurvára viszket a billentyűzete.

 9. Szerintem, ezekből a tanácsokbólegy szó sem igaz. Tudományos cáfolat alant:
  1) Tornázás.
  A torna koptatja az izületeket, és leolvasztja az élettani zsírt a testről. A tespedés, döglés sokkal jobb
  2) Gyulladás gátló étrend.
  A gyulladás jó, mert edzi és életben tartja az immunrendszert. A gyullad ellentéte a kialszik, tehát aki nincs begyuladva, az meg van halva.
  3) Rendszeres halolaj és D-vitaminfogyasztás.
  Ha nem eszel D-vitamint, puhábbak lesznek a csontjaid. A gumigerinc, vagy a gerinctelenség pedig sokkal jobb. Tovább megmaradhat a munkahelyed
  4) Depresszió elleni gyógyfüvek fogyasztása.
  Nehogy már ne legyek depressziós, ha akarok! Szürke, őszi, ködös napon igenis jogom van itthon ülni, és szomorúan bámulni a TV-t!
  5) Légzésgyakorlatok alkalmazása. Ebből a mocskos levegőből még többet lélegezzek be!? Kész tüdőbaj!
  6) Próbáld ki a kognitívviselkedési terápiát!
  Ez a módszer ki akarja irtani az agyadból a „diszfunkcionális gondolkodást”. Ezt megtenni bűn. Az Ember már csak ilyen. Aki tisztán, racionálisan gondolkodik, az nem is ember, hanem Robot.
  7) Nevetés hatékony hangulatjavító megnyilvánulás. A nevetés káros, mert a túlzott igénybevételtől a rekeszizomban és a hasizomban sérv alakulhat ki. A nevetőklubokba meg különben is csupa idióta vigyori jár.
  8 ) Menekülj a média hatása alól. Mi az hogy „menekülj”!? Valami gyáva szar vagyok én!? Igenis felveszem a kesztyűt. Még a klozetba is TV-t szereltetek, a mobilomat pedig beépíttetem egyenesen az agyamba.
  9) Megbocsátás.
  Dehogy bocsátok meg! Ha odatartom a másik orcámat is, tuti hogy újra pofán vernek. Inkább belelovallom magam a sértettségbe, mániákus leszek, leskelődök, aztán jól elkapom a házánál…
  10) Légy hálás!
  Miért, és kinek lennék hálás? Kaptam én valaha, valamit is ingyen? Különben is: ami jár az jár! Az egész világ arra való, hogy Engem szolgáljon! Amit elloptam az az enyém!….. 🙂

 10. 11:
  Na látod: 10) pontod. Ezért nem leszel soha boldog! 😀

 11. „Tedd fel magadnak a kérdést: boldog vagyok e? és máris megszűnsz annak lenni.” 🙂

 12. Szerintem itt tömören le van írva: Lao-ce: Tao Te King – Az Út és Erény könyve

 13. Közben egy hír is felkeltette figyelmemet az egyik napilapban: „Nyilvántartásba veszik a felnőtt férfilakosságot. A kormány nem kívánja visszaállítani a sorkötelezettséget, de az államnak muszáj hatékony adatnyilvántartást vezetni a hadkötelezettséggel összefüggésben, hogy ne egy minősített helyzet esetén kezdje vakarni a fejét-reagált a napilapnak csütörtökön dr. Hende Csaba honvédelmi miniszter Vadai Ágnes egy nappal korábbi közlésére.”
  Úgy látom már nincs messze az összeomlás és a háború.

 14. 17: ha összeomlás, akkor nem lesz háború, maximum atomrakétákkal. Már nem tudnának mozgósítani egy összeomlott világban.

 15. 17:
  Semmi összeomlás. Egy elmebeteg a hajó kapitánya, de a rendszer olyan stabilra van konstruálva, hogy nem lehet tőle megszabadulni.

 16. 19: nemcsak Mo-on van baj, legfeljebb a magyar kormány alkalmatlansága még tovább növeli. Az USA államai, megyéi és városai is csődben vannak, pedig nem hirdettek gazdasági szabadságharcot.

 17. A boldogság érzés egyetlen elsorvasztója a megszokás. Lehetsz boldog egy forró teától is amit hazaérve a munkahelyedről a kellemesen meleg szobában elfogyasztasz egy hideg téli napon. Tudni kell értékelni a pillanatot,és mindent ami az alatt történik,meg kell élni,nem csak úgy elsiklani felette. A mindennapos monotómitás megmérgezi az életet,mindent hétköznapivá,átlagossá tesz. Ezt kell elkerülni ahhoz hogy örülni tudjunk valaminek.

 18. Miért érdeke itt néhányaknak hogy minden posztban felmerüljön a világháború meg az összeomlás?Ez már perverzitás. Még véletlenül egy poszt tiszta lehetne a politika mocskától,az miért fáj?

 19. 22: ez egy olyan szerző blogja, aki szerint „A jövőnk végetért!” Ezért talán nem meglepő, ha a törzskommentelők egy része bátorkodik mindenhol AZT is előhozni, mint Móricka a maga örök témáját.

 20. Dan-nek bazira igaza van szerintem. A boldogság nagy ellenfele a megszokás. Ha beleszeretsz egy Nőbe, minden perced Vele akarod tölteni. Ha tíz éve Vele élsz….főztél valami finomat anyukám? Ez a baj. A jövő soha nem ér véget-elég nagy ellentmondás is feszül itten-maximum mi nem leszünk a részesei… És? Ne legyél önző, a jövő nem a miénk, hanem az utánunk jövőké! 🙂
  Béke Veled!

 21. 25.
  Sőt ha egyáltalán főzött, az már nagy boldogság! 🙂

 22. 23:
  Majd ha prokátorra lesz szükségem, feltétlenül felfogadlak. Illetve, frász karikát. Neked rá kellett volna mutatnod, hogy milyen sok szex témából is csináltam már posztot. 🙂 nem emlékszel az ondos posztra? Pedig kommentelted is. 🙂

 23. 27: sőt saját blogomon is bejegyeztem az ürügyén. Ahogy te kikéred magadnak, hogy ne írhass bárhova a pináról, vagy az arcsra fröcskölt ondóról, én is kikérem magamnak, hogy ne írhassak bárhova a világvégéről, vagy a vakolókról… 🙂
  Nem vállalnám a prókátorkodást. Szerződéssel nem dolgozok, ingyér, úri jókedvből igen!

 24. Ez sehova nem mutató szellemi onanizálás. Tisztában vagytok ezzel?

 25. „meg hát!”… nem jó ezt olvasni, s szembesülni azzal, ha őszinte véleményem ennyire cinikus fogadtatásra talál. Én egy szubjektív, lehet szentimentálisan megfogalmazott nézőpontból közelítettem meg a kérdést, de az az enyém volt. Emberi, érző, sajátom. Persze van ki okosabb-műveltebb-tájékozottabb (náladnál is van ilyenebb), de engedd meg hogy ezért elküldjelek….

 26. 11!
  Én eddig pontosan így gondolkoztam,ahogy leírod.De tudod Te milyen fárasztó?.. 😀
  Úgyhogy 3 napja megbocsátottam 3 szomszédomnak… 😉
  17!
  Ez nekem is felkeltette tegnap olvasván a figyelmemet..

 27. 32. Igazad van. Meg legközelebb is! Meg örökkön, örökké!

 28. Miért rossz ha leírja valaki a véleményét?!

 29. 35:
  Nem rossz, csak könnyen ellenvéleményt szűl. Ez egy ilyen hülye játék. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük