(664) Három százalék

Tibor bá’ online

A Fidesz kormány egy teljes éven át azt kommunikálta a társadalom felé, hogy függetlenítjük magunkat az elfogadhatatlan feltételeket szabó IMF-től, a piacról finanszírozzuk az országot. Un-ortodox (értsd: „szokatlan”) gazdaságpolitikát folytatunk, aminek első számú ismérve a folyamatos harc. Mert az IMF maga az ördög, és akkor egyik pillanatról a másikra, a romló nemzetközi gazdasági körülményekre hivatkozva, Matolcsy miniszter úr visszalovagolt az IMF-hez, de csak bizonyos feltételek mellett hajlandó elfogadni a segítséget. Ezzel egy időben a kormány megnyerte az első gazdasági csatáját – állítja az Orbán-Matolcsi páros. Eltekintve attól, hogy Orbán csak csatákban tud gondolkodni, az emberekben felvetődnek bizonyos gondolatok, amiről az előbb említett páros is tud, és megelőző (újabb) támadásba kezdett: Magyarország gazdaságának jók („ahogy mondani szokás”) a fundamentumaik. Bizonyíték? Nem a 18.000 milliárdos tartozás, ami másfél év alatt felszökött 21.000 milliárdra. Nem a 79 százalékos GDP arányos tartozás, ami másfél év alatt visszament 82-re. Hanem az államháztartási hiány, ami állítólag 3 % lesz, és ez minden idők minimuma. Mert Nyugat Európa gazdasági válsággal vívódik, de csatát csatára nyerünk, sikert sikerre aratunk.

Előállhatnék azzal a szerény megjegyzéssel, hogy a közel 3.000 milliárdos magánnyugdíj-pénztári vagyon elkobzása, a bankok megadóztatása, a szolidaritási adók bevezetése, végül az CHF messze áron alul való kötelező eladása (végtörlesztés), hogy csak néhányat említsek, ennél szebb eredményt is hozhattak volna, de nem állok vele elő. Mert nekem mással van bajom. Nem a címből következtethető három százalékkal, hanem annak az előjelével. Ugyanis ez a 3 százalék történetesen hiány. Járjuk ezt körül!

A három százalék hiány egész egyszerűen azt jelenti, hogy ebben az évben, minden más mellett, további (durván) 900 milliárdot kell kölcsön venni, mert a kormány ennyivel költ többet, mint a bevétele. Tehát tovább süllyedünk a futóhomokban. És ezzel még fel is lehet vágni. Micsoda fasza fiúk vagyunk, mindössze 3 százalék a hiányunk (szombattól csak 2,8). A nép megzabál mindent. Mi ennek a logikája? Mert van.

Korábbi években a világpolitikusai elhitették a néppel, hogy 1-2 százalékos költségvetési hiányt nem számít, nem kell komolyan venni, mert automatikusan kinőhető. Azaz eleve beszámították, hogy a gazdaság 2-3 százalékot fog nőni, akkor pedig az állami bevétel is 2-3 százalékkal magasabb lesz, tehát az 1-2 százalékos hiány magától eltűnik. Amennyiben a birka nép ezt beveszi, akkor az rögződik benne, következésképpen fel lehet vágni a „csak” 3 százalékos hiánnyal. Mit számit, hogy 2-3 százalékos növekedés ma már nem létezik? Határozottan ki kell jelenteni, hogy a fundamentumok erősek, hiszen csak 3 százalék a hiány. Most már csak azt kellene megmagyarázni, ha évről-évre, következetesen és állandóan csak hiány van, akkor miért gondolja mindenki úgy, hogy az adósságspirálért a spekulánsok a felelősek? Mert az a rohadt spirál pöröghetne visszafelé is, ha mondjuk ennek a 3 százaléknak az előjelét pluszra változtatnák. Ekkor megszorítás mellett nem is lenne olyan nagyon nehéz. Csakhogy…..

Félő, ezt a folyamatos államháztartási hiányt nem veszitek elég komolyan. Ugyanis az ebből fakadó (folyamatosan növekvő) tartozás után kamatot kell fizetni. Ebben az évben 1.100 milliárd forintot. Ez csak kamat. A múlt bűne, ami számszerűsítve 21.000 milliárd forintot tesz ki. A különböző kormányok által összesen felvett hitelek után fizetendő adósságszolgálat. A nemzet munkájának eredményét adókkal megsarcoló államnak ennyit kell kifizetni, kiönteni az ablakon, ahelyett, hogy valami hasznosra költenék. Amikor pedig valamelyik kölcsöncsomag lejár, vissza kell fizetni, akkor újabb kölcsönt vesznek fel, amiből visszafizetik a korábban felvett, futamidejének a végére ért kölcsönt.

Ezt a 21.000 milliárd forint tartozást szép lassan vissza lehetne fizetni, mondjuk évi 1000 milliárdonként, 21 év alatt, abban az esetben, ha a költségvetés nem hiányt, hanem többletet mutatna. Pontosan 1000 milliárd többletet. De persze erről szó sincs. Mivel azonban évről-évre hiány van, évről évre egyre többet kell kölcsönkérni. Közben a kamatteher folyamatosan nő, egyre többet kell elvonni az emberektől, és nem látszik az alagút vége. Lassan már nem lehet többet elvonni, miközben a kamatteher egyre csak nő, mert „csak” 3 % a hiány, de könyörgöm, még mindig csak HIÁNY. Orbán akkor henceghetne, ha 3 százalék többlet lenne, amire tényleg büszke lehetne, de nem ő, hanem a magyar nép, akik ezt kiizzadnák magukból.

Közben a kormány gazdaságpolitikájából fakadó botrány napról-napra nő. Napok óta Matolcsy lemondását követelik ezek-azok. Bődületes naivság. Matolcsi egy nímand, egy senki, Orbán Viktor senkije, akinek egyetlen említésre méltó képessége a főnők gondolatainak a kitalálása. Bármekkora gazdasági marhaságot talál ki a főnöke, azt ő megvalósítja és dajkamesébe foglalja, és ha balul sül el, akkor jön a következő dajkamese, össze esküdt ellenünk az egész világ.       

_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________

52 gondolat erről: „(664) Három százalék

 1. Tibor bá, ha csak a számokat nézzük van igazság abban, amit írsz, de a mai pénzrendszer nem így működik, ez te is tudod.
  Egyszer azt írod az államadósság visszafizethetetlen, most meg azt, hogy 1000 milliárdonként visszafizethetnénk.

  Ez nem így működik, azon egyszerű okból kifolyólag, hogy a piacnak nem érdeke, hogy visszafizesd, és meg is tesz mindent azért, hogy ez így maradjon. (lásd hisztéria a végtörlesztés körül, majd leminősítés, forintelszállás)

  Egyébként a számításaid sem jók. A költségvetés most is többletben lenne, ha nincs kamatfizetési kötelezettség.
  Tibor bá gondolkodj már egy kicsit.
  Jövőre csak IMF hitelre 900 milliárdot fogunk törleszteni, akkor még ott lesz kb 1000 millárd kamatteher, és még ez felett kellene 1000 milliárdot megspórolni, hogy valóban csökkenésnek induljon az államadósság.
  Ez közel 3000 millárd Forint! Csak a nagyságrend érzékeltetésére az állam kb 8-9000 milliárd Forinttal gazdálkodik évente.

  A posztod jó, ha csak a logikát és a matekot vesszük figyelembe, de semmi köze a realitásokhoz.

 2. 21 év alatt ezer milliárdonként visszafizetni de jó is lenne 🙂 A kamatos kamat addig meg szunyókál vagy, hogy gondoltad Tibor bá ?

 3. 1:
  Ez egy elméleti fejtegetés „vissza lehetne fizetni, ha….” A valóságban visszafizethetetlen.
  Kit érdekel, mi a piac érdeke, ha ki tudom gazdálkodni azt az összeget, ami kell. HA!
  Gondolkozz reálisan! „többletben lenne” de NINCS. Ez egy rendszer, egy szar rendszer, de egy kormányaink által elfogadott rendszer, akkor ne nyivákoljunk urtólag.
  A hitel törlesztést mindig újabb hitelekből fedezzük. Még a kamatokat se termeljük ki, ezért van a 3 %-os hiány.
  A 3000 milliárdod rossz szám.

  2:
  Te hogy gondoltad. Az esedékes kamatokat minden évben kinyögjük, ez közel 1000 milliárd. Illetve nem nyögjük ki maradéktalanjul, mert van 3 % hiányunk. Nincs tehát kamatos-kamat. Ha minden évben ki tudnánk nyögni további 1000 milliárdot, akkor 21 év alatt elfogyna, és menet közben egyre könnyebb lenne, mert egyre kisebb tőke után egyre kisebb lenne a kamat. De ez csak elmélet. Gazdaasági témában nem lehet az alapegységet szorozni, mert van egy „emberi tényező”. Különben ha nem jön közbe geddon, akkor előbb vagy utóbb ki fogjuk nyögni ezt a további 1000 milliárdot is, mert annyira fel fog menni a kamatteher. 🙁 Ha nem adók formájában, akkor inflációval.

 4. Tibor bá, vitázhatunk milliárdokon, mert nem jártam teljesen utána, a jövő évi kamat és törlesztőrészlet fizetési kötelezettségeinknek, de hogy a kettő 2000 milliárd körül van az hót ziher. Az, hogy az IMF hitel törlesztése nem a kamatkiadásban szerepel, attól még vissza kell fizetni. Ez az ablakon kidobált pénz.

  Talán Gyurcsányt is elővehetnéd, meg Veres komát, hogy annak idején miért vették fel a teljesen felesleges 25 milliárd dollárt.

  „Gyurcsány szerint jól csináltuk, ezért kapunk gigahitelt”

  Ez egy 2008-as szalagcím.

  Hár qrva jól csináltuk.
  Normális országok inkább elengedték a költségvetési hiányukat, nekünk is ezt kellett volna csinálni, és Orbán ezt is tervezte, emlékezzünk még a választások előtti kijelentéseire. 4-5%-os hiányt tartott volna reálisnak. Minden más ország meg is tette ezt, sőt magasabbra is vitte, hogy ne zsugorodjon a gazdaság és ne csökkenjen a fogyasztás, de Orbán valószínűleg kapott egy barackot a fejére Brüsszelben, mert választás után agyára ment ez a 3%-os hiánycél. Ebben a pénzrendszerben semmit sem szabad visszafizetni, mert tisztességtelenül jutottak hozzá, és úgy is borulni fog az egész egyszer.

  Tibor bá, mondj nekem olyan országot, akinek nincs államadóssága.
  Na erről van szó.

 5. 4. Curix: „… mondj nekem olyan országot, akinek nincs államadóssága.” Kuba, Argentína, Líbia…

  Az, hogy Orbán mit tervezett, az nem mérvadó. Ellenzékben mindenki okos. Amint hatalomba kerül, hirtelen megváltozik a véleménye.

  Gyurcsányék azért vettek fel annyi sok milliárd dollárt, mert elkúrták. Aztán hirtelen elkezdték törleszteni Bajnaiék alatt, csakhogy ez a gazdaságpolitika nem lett fojtatva. Miért kell mindenképp megmagyarázni Orbán marhaságait?

 6. 3: Tiborbá!
  Mire akarsz ezzel kilyukadni?
  Volt itt minden hitelből . Budapest plázs autópálya 2mrd/km áron, irodabútor beszerzés Mudura pláza alstom projekt ciprusi offshore csepeli szennyvíztisztító digitális tábla, horvát tengerparti szálloda, országimázs sulinet, king’s city stb
  Lássuk be sokba van nekünk a viszki meg a nokia Vagy húzunk a nadrágszíjon, vagy megyünk raftingolni a görögökkel

 7. 3:
  Én úgy gondolom, hogy ameddig a kamatos kamatot nem állítják le addig felesleges egy fillért is fizetni, felesleges!
  A kamatos kamat a bajok gyökere azonnal le kellene állítani és aki alkalmazza azt csalás miatt bíróság elé kellene állítani!

 8. 4:
  „Talán Gyurcsányt is elővehetnéd, meg Veres komát” Ezt olvastad? „A különböző kormányok által összesen felvett hitelek után fizetendő adósságszolgálat.”

  Kifejezetten nevetséges, hogy Orbán védelmére állandóan Gyurcsányt hozzátok fel. Vedd már észre ez nem Orbán kontra Gyurcsány téma. Ez most Orbán kontra magyar nép esdet.

  7:
  Fogalmad sincs mit írkálsz össze. Hallottál valamit, ami olyan egyszerű volt, hogy sikerült megjegyezned, és most mondogatod: Kamatos-kamag, kamatos-kamat, kamatos-kamat.

 9. 4: „a jövő évi kamat és törlesztőrészlet fizetési kötelezettségeinknek, de hogy a kettő 2000 milliárd körül van az hót ziher. Az, hogy az IMF hitel törlesztése nem a kamatkiadásban szerepel, attól még vissza kell fizetni. Ez az ablakon kidobált pénz.”

  Az átlagos kamattörlesztésünk 1100 milliárd körül van, de jövőre több esik éppen majd arra az évre. Ez mindössze azért van így, mert ez nem egy bazi nagy kölcsön, hanem sok (ideszámítva természetesen az államkötvényeket is.)

  Ha nem puskintotta volna el orbán és bandája a 2700 milliárd egy részét másra, akkor még lett is volna miből kifizetni. Amikor indult a manyup elhappolás, még sokan azt hitték, hogy három évre elosztva élik fel, így csak a következő kormány lesz kénytelen szorongatni a lakosság tökeit. Ennél jóval hatékonyabban felélték, és már kellettek a megszorítások dögivel, meg jövőre újra IMF készenléti(?) hitel, mert piaci forrás értelmes (kellően alacsony, azaz IMF hitelnél alacsonyabb) kamaton már régóta nem jön.

  7: Ameddig törlesztjük az adott évi kamatot, addig nincs kamatos kamat (azaz az évi kamattal növekvő tőkerész). Állandóan ezen lovagol valaki, anélkül, hogy tudná mit jelent.
  Márpedig az ország évtizedek óta fizeti az esedékes kamatokat.

 10. Észre kellene venni, hogy a magyar nép jellemzően soha nem fizetett még kamatot sem nemhogy tőketörlesztést. (érdemes végignézni évről évre)
  Még a kamatokat is felvett hitelekből fizettünk meg…

  Úgyhogy idáig ez tök jól ment, majdnem olyan jók vagyunk mint az USA 😀
  Most jön az a probléma hogy a forint nem világvaluta, nekünk nincs akkora haderőnk mint az USÁnak, meg a barátaink is hogy úgy mondjam lecsinálnak minket.
  Majd akkor egy kicsit jobb lesz ha itt lesz az Izrael2 amikor az egyet legyalulják az arabok… 😀

 11. 10: Abban igazad van, ha úgy érted, hogy a deficit miatt új hitelt kellett felvenni a törlesztéshez. De a régi hitelek kamattörlesztése mindig megvolt. Ellenkező esetben azt már államcsődnek hívnák.

  Miért pont ez lenne Izrael2, mikor ott van pl. az USA. Ott már jól be is rendezkedtek, kirobbantani sem lehetne őket.
  Max Izrael3 lehetne. 🙂

 12. 8:
  Nekem van fogalmam róla és ahogy olvasom amiket írsz Neked nincs fogalmad róla mi is a kamatos kamat.
  Ennek a több mint 300 éve finomított rendszernek éppen ez a lényege. Hallottál Te az exponenciális növekedésről? Nyilván hallottál csak éppen azt nem tudod, hogy a kamatos kamat exponenciálisan emelkedik és pontosan ez az oka annak, hogy hosszútávon nem lehet visszafizetni az így számolt hitelt. Ha egy élő testben egy sejt elkezd exponenciálisan emelkedni azt az orvosok úgy hívják, hogy rák!
  Úgyhogy lehet kételkedni de akkor járj utána mielőtt nagyképűen kioktatsz bárkit hidd el még Te sem tudsz mindent.

 13. 11: Ha végignézed a hiány sor 1995 óta soha nem volt 3% alatt (korábbit meg nem néztem). A hiteltörlesztés kb 2-3% körül lett volna.
  Azaz a kamatot is hitelből fizettük, és még felvettünk újabb hiteleket is mert volt 7-8-9%-os hiányunk is.

  A magyar gazdaság eddig sosem nyögte a kamatot meg a hitelt.

  Kb úgy mint az egyszeri ember aki bármit aláír csak pénzt adjanak…

  Izrael egy fontos hídfőállás, már csak azért is hogy a világ lássa hol vannak a kilincsorrúak. Az USÁban lévők nem véletlenül nem maguk köré gyűjtik a rokonokat.

 14. 7,12: Dzsamuka

  Neked NINCS fogalmad a kamatos kamat fogalmáról! Csak írod róla az ostobaságaidat.

  Vegyünk 1 fordított példát. Te beteszel a bankba X forintot, és lekötöd 3 évre, az egyszerűség kedvéért 10%-os évi kamatra. Az első évben az X tőkéd után kapsz 0.1X kamatot, ami a MÁSODIK ÉVBEN MÁR HOZZÁADÓDIK A TŐKÉDHEZ, tehát a 2. évben a bank neked 1.1X Ft után fizet kamatot!!! (te ordibálnál a bankkal, ha nem így lenne).
  A 3. évben pedig a tőkéd, ami után a BANK KAMATOT FIZET: 1.21X Ft, ha nem így lenne, KI LENNÉL AKADVA!!!
  A 3. év végén amikor lejár a lekötésed, 1.331X Ft-ot kell hogy kifizessen neked (az 1.2X ft helyett – ha nem lenne kamatos kamat), különben üvöltöznél a bankkal.
  Ha neked jár a kamatos kamat, akkor az EGY ELFOGADOTT DOLOG fordítva is, azaz ha valaki nem fizeti legalább a kamatokat, akkor a kamat a következő évben átmegy tőketartozásba logikusan, és azután is kamatot számolnak fel jogosan.

  Gondold már át ezt, és utána írogassál „okosságokat”! 😛

 15. 7,12: Dzsamuka

  Egyáltalán nincs fogalmad róla, mi a kamatos kamat, mielőtt blődségeket írsz, jobb lenne ha tudnád azt, hogy miket is írsz le.

  Nézzünk egy egyszerű, fordított példát. Te beraksz egy bankba X Ft-ot 3 évre lekötve, az egyszerűség kedvéért legyen az éves kamat 10%. Ekkor az első évi kamat 0.1X Ft, ami a MÁSODIK ÉVBEN HOZZÁADÓDIK A TŐKÉDHEZ, AMI UTÁN A BANK KAMATOT FIZET, azaz a második évben a bank 1.1X Ft után fizet kamatot. Ha nem így lenne, akkor mennél üvöltözni a bankkal.
  A 3. évben a bank már 1.21X forint után fizet kamatot, és a 3. év végén a követelésed 1.331X Ft lesz (az 1.3X Ft helyett !!). Ha nem így lenne, akkor fel lennél háborodva, de ez viszont a KAMATOS KAMAT, ami jár neked! Úgyhogy a kamatos kamat 1 LEGÁLIS dolog, nem az ördögtől való!!

  Fordított esetben, ha valaki/egy ország felvesz egy bizonyos összeget, és nem fizeti az éves kamatot, akkor a következő évben a kamat hozzáadódik a tőketartozáshoz teljesen jogosan, és azután is kell kamatot fizetni joggal, ez a kamatos kamat, és teljesen legális dolog.

  Gondolkodjál el ezen, mielőtt felelőtlenül kijelentéseket teszel! 😛

 16. 12:
  Nem túl nagy lelkesedéssel válszolok, mert ugyanazt kell leírnom kb. 3 havonta. és persze ugyanazok a válaszok rá.
  A kölcsön után kamatot kérnek és adnak. Ez „normál” esetben egy évre vonatkozik, de ettől el lehet térni. Pl. hava 1 %-os kamat. De, ha nincs külön kitétel, akkor a kamat éves. Ha az adós egy év után visszafizeti a tőkét és a kamatát, akkor az ügy le van zárva, ha nem, akkor a 15. alatti példa szerint. 1 millió forint helyett 1.100.000-at kell visszafizetni. Ha nem tudja még a kamatokat se, akkor ezt az öszeget újra kölcsön kell kérnie, azaz a 366. napon már 1.100.000-al tartozik, aminek természetesen megint lesz kamata. Ha valaki előre tudja, hogy 10 évig nem fog egy fillért se viszafizetni, akkor a 10. év végén a kamatos-kamat számítás egy matemartikai művelet csupán. Ha ilyen balga módon kérsz kölcsön, akkor azt mondják, hogy kamatos-kamatra kérted. Csak én megkérdezném, miért nem tudod az első év végén legalább a kamatokat kifizetni. Ebben az eseteben 10 év után se kellene a kamatos-kamat számításhoz nyúlni, mert minden év végén kifizetnéd az esedékes kamatot. – – – de bameg! Utoljára írtam le.

 17. A kamatos kamat csak ebben a degenerált világban jogos egyébként a pilótajátéknál is komolyabb csalás!
  Te meg azon gondolkodjál el azon, hogy minden amiért pénzt adsz annak több mint negyven százaléka a kamatos kamat kifizetésére megy. Szerinted mi az ami miatt minden évben nyomják fel az árakat ?
  Úgy mint minden energia a napból van úgy minden rosszért a kamatos kamat a felelős.
  Bernd Senfnek van egy jó kis előadása erről a problematikáról a világ pénzválságának mély okai címen úgyhogy arra bátorítalak, hogy nézzél bele és nagyon elfogsz csodálkozni amit mond.
  Gondolkoztál el már azon, hogy miért volt a bankrízis? Szánj erre a videóra két órát és megtudod, hogy mi lett a pénzeddel, amit sosem láttál… 🙂

 18. 17:
  Ez nagyon szép, csak – nem tudom észre vetted-e – mi ebben a degenerált világba születtünk bele, itt élünk, és itt is fogunk meghalni. Mi érteleme álmodozni egy nem „degenerált” világról?

  18:
  A 40 százalék nem kamatos kamatra megy el, hanem a politikusaink hülyeségére.

 19. 5:

  Az általad említett mind a 3 ország rendelkezik államadóssággal, még Líbia is, noha nagyon kevéssel. Nézzél már utána.

  „Gyurcsányék azért vettek fel annyi sok milliárd dollárt, mert elkúrták.”

  Ez is csak részben igaz. Magyarország 2008-ban pont olyan spekuláció áldozata lett, mint most. Az állampapírokat akkor sem vették, Gyurcsány nagy örömmel vette az IMF áldásos segítségét.

  „Aztán hirtelen elkezdték törleszteni Bajnaiék alatt, csakhogy ez a gazdaságpolitika nem lett fojtatva. Miért kell mindenképp megmagyarázni Orbán marhaságait?”

  Mit kezdtek el fizetni Bajnaiék alatt? Az IMF-EU hitelt idén kezdjük el visszafizetni 2 milliárd euróval, jövőre már 3,6 milliárddal.
  Nem Orbánt védem, de azért tegyük helyére a dolgokat, mert enyhén szólva is valótlanságokat írsz.

  Egyébként a kamatfizetés csak egy módja az ország kiszipolyozására, ez több csatornán folyik.

  Tibor bá elméletét követve felvetem, miért nem kérünk az IMF-től 21 ezer milliárd Forintot, fizetjük vissza az összes adósságunkat, amolyan adósságrendező hitel, ismeritek, ilyet a lakosság is felvehet. Aztán nem kell több állampapírt kibocsájtani, csak az évi törlesztést fizetni, és akkor látványosan tűnne el az adósság. Nemde?

  Hát nem, mert beledöglenénk, persze ez már másodlagos.
  Utoljára a Kárpátok géniuszának sikerült visszafizetni az adósságot, meg is lehetett nézni Romániát.
  Ez az adósság nem azért létezik, hogy bárki is visszafizesse.

  Az USA mikor fizetne vissza 15 ezer milliárd dollárt? Németország 2 ezer milliárd eurót? SOHA.

 20. Az államháztartási hiány más, mint a külföldi eladósodottság…
  Persze jelen esetben tök mindegy.
  Nem hiába fejlesztik az AVH-t cigányszaddamék…

 21. Pont ilyen ikon-hangulatban van az ismerettségi köröm…
  Nálunk a jogi-fizikai védelem a fő kérdés, minthogy a háború elkerülhetetlennek látszik szerintük!
  (A magyar társadalom már évek óta összeomlott, kivéve az ascercafét…

 22. 20. Curix: Alapvetően ellentmondasz magadnak a 4. és a 20. hozzászólásodban, ezért az igazmondó szerepkörét nem adományoznám véleményedhez. Elmondhatjuk, hogy másként ítéljük meg ezt a kérdést.

 23. 24.Gloucester
  Hol mond ellent Curix polgártárs szerinted?

 24. 25: Andrely nem csak te nem találod az ellentmondást, az a baj, hogy én sem. Talán majd Gloucester blogtestvérünk bővebben is kifejti mire gondol, akkor tudok válaszolni.

 25. 25. andrely: ott, hogy a 4-ben még Orbánt védi, amit a 20-ban már cáfol. A 4-ben Orbán kampányával igyekszik megmagyarázni, hogy mit nem engedett neki Brüsszel. Ott, hogy nem veszi figyelembe az ellenzékből intézett uszítását, miközben az IMF megszorításhoz kötötte a hitelt, amit Bajnaiék indítottak el, de nem lett folytatva, hiszen tudjuk, hogy pl. mire ment el a félretett IMF pénz. Nyilván nem lehet egy év alatt kitermelni a visszafizethető pénzmennyiséget, ez oltári csúsztatás. De a terv megvolt. Ott mond ellent, hogy kétpárti szembenállításból igyeszik bizonyítani a brüsszeli cseleket. De majd mindjárt megmagyarázza, hogy máshogy értette.

 26. Gloucester !
  Szerintem rosszul értelmezted a 4.sz. hozzászólást…

 27. 4:
  Nem kell ezt számok dobálásával komplikálni. Kerek számokban: 21.000 milliárd az állam tartozása, ennek éves kamata 1000 milliárd. „Csak” ezt kell(ene) kiizzadni, de nem tudjuk, ezért van hiány. Az időközben lejárt tartozások kifizetésére azonnal veszünk fel új hitelt. Ismétlem, évente csak a kamatot kell(ene) kiizzadnunk. Azaza 1000 milliárdot, de ebből csak 800-at izzadunk ki, a hiányzó 200-at kölcsön kérjük. Ezért növekszik folyamatosan a tartozásunk, és nem a kamatos kamat miatt. Illetve azért is, mert a Forint/Euró paritás romlik. U.i. az adósság nem forintban van. Ismerős? Ezt tették a CHF jelzálogosok is.

 28. Szerintem mindenki elmegy a lényeg mellett.

  Gyarmati sorunkból adódóan pontosan annyi értékünk van, amennyi pénzt, forrást, értéket ki tudnak belőlünk pumpálni.

  A leminősítés, a forintárfolyam, mind parasztvakítás. Semmi realitásalapjuk nincs, csak a pénzpumpa finombeállításához kellenek.
  A kormány „hibája” nem az hogy fizeti/nem fizeti a kölcsönt, a tőkét, a kamatot, beengedi/nem engedi az IMF-et, meg a többi „gazdasági marhaság”, mert minden mozdulat marhaság ebben a szituációban.
  A legnagyobb talán az, hogy sikerült bebizonyítani, hogy VANNAK még tartalékok, amire rábukott a nemzetközi fináncmafia mint gyöngytyúk a takonyra. Ha sikerült a külkereskedelmi mérleget pozitívba hozni, az adósságállományt lejjebb nyomni, akormány eladósodását szinten tartani, az azt jelenti, hogy innen lehet még rabolni. Nem Orbán politikájának „büntetése” miatt akarják elvenni utolsó morzsáinkat, hanem mert NEKIK IS KELL és ők erősebbek. Ugyanitt tartanánk Bajnai munkássága során is, csak esetleg kevesebb hírértéke lenne az IMF aktivitásának, és a media nagyobb sikerrel simítaná el az ellenvéleményeket, mert ugye ŐK jobban tudják, hogy nekünk mi a jó.

 29. Végül is ez a hiányosdi egészen odáig nem probléma amíg van gazdasági növekedés! Most úgy néz ki ennek vége! Ez viszont azt jelenti, hogy nekünk is végünk! Sőt az egész rendszernek vége!
  Ha jól tudom a maják naptára csak 2012-ig tart…

  Vajon milyen lenne egy államcsőd? Merthogy erre nemigen láttunk még példát! Sajnos ha erről van szó akkor mi is benne vagyunk az élbolyban! Sőt amíg áll az eurózóna addig mi vagyunk ez euban az elsők, mert az látszik hogy ha van rá mód a görögöket nem hagyják bukni!

  Egyébként ha tényleg forró a talaj, én a kormány helyében komolyan kiszámolnám egy államcsőd következményeit! Rövidtávon szívás lenne, de vajon hosszabb távon???
  Vajon kidobnának minket az unióból? Vagy eszük ágában sincs, hiszen jók vagyunk gyarmatnak, pénzünk úgyse érne semmit?!?
  Aztán ott a nagy kérdés, hogy az államcsőd, hogyan gyűrűzne tovább? -mert hiába akarna az unió gyarmatosítani minket, sőt pénzt beszedni tőlünk, ha az államcsőd következtében maga is bedől…

 30. Én (sekélytudású) felvállalnám a harcot…
  1-államadósság törlesztés felfüggesztése
  2-MNB államosítása
  3- Deviza/ingatlanhitelek felfüggesztése-amíg egy állami bank át nem veszi a hitelállományt
  satöbbi…

 31. Lehet, ha vitya-kimirszen vezetné harcba a maradékot…

 32. Ja, ráadásul atombombánk sincs! Csak jódizotópot füstölő kéményünk a 2 milliós város legmagasabb pontján, szélirányban…
  Ihajla-csuhajla!

 33. Amíg vannak tenni akaró emberek addig nem úgy fog kinézni a világvége,hogy mindenki otthon ül a bespájzolt tartalékokon és malmozik és odakint minden olyan mintha megfagyott volna,sehol semmi mert mindenki elspájzolt mindent és mindenki kivár…teljesen olyan mintha itt 10-20 aktív kommentelő már szinte várná a válságot,világvégét,geddont,kisbolygót stb…
  Azért az emberiség mindig megmenti önmagát,eddig is sikerült ezután sem lesz probléma egy világméretű válság,egyébként csak azoknak rossz a válság aki hozzászokott a jóléthez mert ugye a világban nem csak mi vagyunk,hanem vannak akiket már nem érdekel a holnapután mert már aznap éhen halnak,vajon ők mit nyilatkoznának eme pénzügyi rendszernek a várható összeomlásáról ? Aztán eljő a nagy összeomlás aztán tegyük fel a kis kontinensünk egyre Inkább mellőzötté válik és mi kerülünk a bolygó rossz felére és aztán a mi éhenhalásunk nem fog érdekelni sok millió éppen válságtól tartó internetező éppen megvacsorázott embert.
  Aki bebeszéli magának,hogy válság lesz az ám tegye de részben nagyon sok múlik 1-1 emberen abban a tekintetben,hogy mit hagy mi legyen vele,mert lehet másképpen akarni és cselekedni is tehetsz azért,hogy ne legyen számodra válság.Nagy százalékban igaz az,hogy az lesz veled amit te akarsz.

  Kedves Tibor kár,hogy nem kezdtél el még jó pár éve politikával foglalkozni mert kíváncsi lettem volna vajon tudtál volna-e változtatni vagy megevett volna a pénz.
  Esetleg az lett volna mint itt ezen a blogon most,csak nem Tibor bá írásait olvasnánk és kommentelnénk hanem András blogján veséznénk ki Tibor úrunk újabb kreálmányait a parlamentből.

 34. 27:

  Az utolsó dolog, amibe bele akarok menni az egy pártok miatti virtuális harc.

  Csak hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, sem Orbánt sem Gyurcsányt, sem egyik mostani politikust nem fogom védeni, mert közös „erővel” nyomták a padlóba Magyarországot. (A Jobbik kivétel most ebben az esetben)

  Amikor úgy tűnik, hogy Orbánt védem az mindössze abból ered, hogy a 100 kijelentése közül találok egyet, amit jónak gondolok, vagy egy olyan intézkedést, ami megpróbál szembemenni a pénzpiacok gátlástalan és undorító viselkedésével. DE! Itt ne tegyél egyenlőségjelet azzal, hogy a Fideszt, vagy Orbánt mentegetném. Soha nem fogom, és nagyrészt egyetértek Tibor bá Fideszt bíráló kijelentéseivel.

  Viszont Tibor bá szerintem ott követ el hibát államadósság tárgykörében, hogy erősen matematikai alapon közelít hozzá. A dolog azonban ennél összetettebb, mert pl. ha Soros Gyuri bácsi bal lábbal kell, akkor egy művelettel 100 milliárdos károkat okoz az országnak. Ez pedig nincs benne a matematikai képletben, de számos más módszerrel fel lehet borítani Tibor bá elméletét, miszerint 1000 milliárddal szinten tarthatnánk az államadósságot, de erre ő maga is írt egy példát, az árfolyamcsapdával, és ez csak egy a sok közül.

  Ahogy Attila is írta cél mindig is az ország kiszipolyozása lesz, az hogy ehhez nekünk csak kollaboráns kormányaink voltak (vannak) már más történet.

 35. 36:
  Jó a felvetésed, de kevés írásomat olvashattál. Éjjel-nappal hirdetem, hogy minden bajok végső forrása az ember természete. Igen, ha én küldtem volna az oroszokat a p…ába, akkor most az én hülyeségem miatt szívna az ország. De ezt én nem ma találtam ki. 1964-ben a főnököm nem tudott kirúgni, mert akkoriban ez nem volt szokás. Ezért úgy döntött, hogy csoportvezetőt csinál belőlem, ami az első lépés az osztályvezetés, főosztályvezetés, helyettes igazgatói, igazgatói, vezérigazgatói szék felé. Amit visszautasítottam azzal, hogy nem vagyok hajlandó mások letaposására, meg akarom tartani a függetlenségemet. Nem vagyok megvehető!

 36. Curix !
  Lényegében egyetértek a mondandóddal.
  Szerinted mi a csapdából kivezető út?

 37. 39: az Összeomlás… Sokaknak a temetőbe vezet majd kifelé, vagy a keselyűk bendőjébe…

 38. 40 Ukrajnában emberemlékezet óta tengődik többtízmillió ember.
  Nem olyan egyszerű ez! Ráadásul még évtizedeket kell várnunk a keselyűk elszaporodásáig Tibor bá szerint is…

 39. Egyébként szerintem 1 évnyi tartóskaját érdemes felhalmoznia egy l családnak. kb annyi idő múlva lesz mindenki áldozat…

 40. 39:

  Hát Andrely azt hiszem a kérdésedre megadta a választ Arma.
  El tudnék képzelni olyan megoldásokat, amit már tegnap előtt megléphetett volna a kormány akkor is késő lenne, és kivédeni akkor sem tudnánk a nyugat összeomlását, de nagyon sokat enyhíthetnénk a veszteségeken.

  Ez a megoldás pedig egy duális gazdaság működtetése lehetne. Ma is az működik, de a törvények a körülmények a tőkeerős multiknak ad további kedvezményeket, segíti őket állami pénzből.
  Ezt a tendenciát apró lépésekben megfordítottam volna úgy, hogy közben ne döntsék be a Forintot. A multi nem megy el innen csak fenyegetőzik (Audi esete).

  Kormány szinten propagálnám a helyi pénz elterjedését, vagy akár országos pénz bevezetését, egy svájci Wir példájára.
  Ez nem megoldás semmire, mert nem konvertibilis, de ha sikerülne elültetni ezt a dolgot az emberekben, elkezdene működni, akkor egy összeomlás folyamán ez a rendszer azonnal átvehetné a forint szerepét, értékben leválva róla. A forint hiperinflálódna a helyi pénzünk nem, ugyanis az érték nem tűnik el mögötte, mert egy más bizalmi rendszeren nyugszik.

  Nem tudom, hogy működne e, de több reményt látok ebben, mint telepakolni a spejzot babkonzervvel.

 41. Curix
  A helyi pénzt én nem tartom jó megoldásnak.
  1.Nincs mögötte tényleges garancia
  2.Tovább szabdalja-szét csonka-magyarországot.
  Az 1946/48-as évekből kéne szerintem kiindulnunk, egy hiteles vezetéssel. (a babkonzerv pedig nagyon jó helyen van a spájzban!)

 42. 44.

  Andrely mielőtt megyek húzni a lóbőrt még pár gondolat.

  1. A helyi pénz nem ördögtől való, és épp ellenkezőleg, több garancia van mögötte, mint a Forint mögött. A helyi pénzt a helyi vállalkozások, termelők, gazdák, szolgáltatók stb.. használnák, nem a multik. A soproni kék franknak jelenleg Forint fedezete van, de mint mondtam egy totális pénzügyi káosz esetén a kék frankot le lehetne választani a forintról, ami akkor már semmit sem fog érni, ezzel tovább működhetne a gazdaság legfontosabb része a termelő szektor, ami a létfontosságú termékeket állítja elő.

  A gazdasági válságot mindig pénzszűke okozza. A Forint, mint nemzeti valuta nem létezik, ezt már írtam.
  Azt hiszem Bogár, vagy valamelyik közgazdász mondta, hogy a Forint nem más, mint Euro + 6% kamat. Magyarán jól tejelő euro, de ebbe most ne menjünk bele.

  2. Megint azt mondom épp ellenkezőleg. Ha sok helyen a kék frank mintájára indítják a helyi pénzt, forint fedezettel, akkor később ezek a különböző nevű helyi pénzek országon belül mindenhol ugyanannyit fognak érni, tehát a kék frankért pont annyi terméket kapsz mint pl. a „miskolci dinárért” (kitaláltam) ergo országon belül „konvertibilisek” maradnak. ez mind csak bizalom kérdése.

  1946-ból nem indulhatsz, mert 2011 van. Egész más helyzet, más technológiai fejlettség, más tudati szint, más erkölcs, minden más…

  A babkonzerv persze nem árt, de nem megoldás, és pont ez darabolja leginkább Magyarországot, hogy mindenki egymaga akar készülni a geddonra, holott közösen sokkal eredményesebb lehet. Egy ember nem tud mindent előállítani, amire szüksége lesz, és mindent bespájzolni nem lehet.

 43. 45:
  „Egy ember nem tud mindent előállítani, amire szüksége lesz, és mindent bespájzolni nem lehet.”

  Majd beindul a cserekereskedelem. Láttam ilyet 1945 januárjában. A relatív értékek hamar kialakulnak. Egy pasinak volt egy hordó petroleumja (gázolaj), ami világításra kitünő. csak aranyért adott 1-1 litert. Apám lisztért kapott falról leakasztott festményeket. Cssak meztelen hullát láttam, mert lehúzták róluk a ruhát és a cipőt. Minden értékké vált. Semmi se volt szent. stb.

 44. Mit szóltok hozzá, már az indexen is főhír, hogy pár héten belül összeomlik az euróövezet, a brit külügy erre készíti fel a nagykövetségeit. Létezik, hogy pl. a szlovákok még nem kezdtek felhalmozásba? De ha én szlovák boltos lennék, most megfontolnám, hogy eladom-e pl. a konzerveimet, ami egy értékes áru szart érő papírdarabokért, euróért. Ebből perceken belül pánik és káosz lehet… Fel vannak erre készülve? Ki van nyomtatva a schilling, a szlovák korona és a többi a nemzeti bankok pincéjében? Nálunk milyen következményei lesznek ennek? lehet, hogy az összeomlás napokra van?

 45. 47:
  Ne reménykedj. 😀
  Az angolok besegítenek az USA-nak egy kis pánik keltéssel az Euró megdöntésébe.

 46. 48. Akkor Merkel és Sarkozy titkos megállapodásai is kamu a belső euróövezetről vagy un. elitklubról?

 47. 47: Szerintem is jól látja Tibor bá, ez az egész csak pánikkeltés. Az idén még nem fog bedőlni semmi, ezt garantálom nektek. 🙂

  (a befektetési alapjaimat most pihentetem, hogy sok-sok plazma tévét tudjatok még venni karácsonykor, meg okostelefont, így csak jövőre döntöm az eurót, de akkor kegyetlenül 😀

 48. Én Curixal vagyok.. 😉
  40!
  ezt mondom én is..
  48!
  Ez így van..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük