(549) Elhallgatott atomveszély

Tibor bá’ online

őFukushima negyed századdal követte Csernobilt. Joggal feltételezhettük, hogy az ilyen volumenű nukleáris balesetek statisztikailag huszonöt évente következhetnek be. Aztán mindössze három hónappal később Nebraskában a Missouri folyó soha nem látott áradása elöntéssel fenyegette (és még mindig fenyegeti) a Fort Calhoun atomreaktort. A hatóságok közölték, hogy semmi vész, urai a helyzetnek, a Missouri nem fogja elérni a tengerszint feletti 1008 láb magasságot, amikor is a víz elöntené a géptermeket, rövidzárlatot okozna a szivattyúknál és megismétlődne Fukushima, azaz leállna a hűtés, a fűtőelemekről lepárologna a víz és az egész leolvadna. Tekintettel arra, hogy a Sziklás-hegységben az olvadás egész nyáron fennáll, a veszély még hónapokig nem múlik el. Viszont Új Mexikóban az erdőtüzek 1600 méterre megközelítették a Los Alamos Nukleáris Laboratóriumot. Az emberek ezrével menekülnek, mert mi lesz, ha a tűz eléri a létesítményt.

Úgy tűnik nem a gondatlan tervezéssel van a baj, hanem a klímaváltozás következményeivel nem számoltak, mert nem is számolhattak. A várható következményeket a Hivatal agyonhallgatja, vagy elbagatellizálja. Gondolom az ok a szokásos, nem akarnak pánikot kelteni.    

 

Az atomreaktor veszélyes üzem, éppen ezért a reaktor környékén élőkre vonatkoztatva ki dolgoztak evakuációs terveket. A probléma az, hogy időközben a lakósság megnövekedett. Van olyan reaktor, amelynek szomszédságában a lakósság 302 százalékkal megnőtt. New Yorktól északra egy katasztrófa esetén 17 millió ember kellene kiüríteni két sávos autópályán, ami logisztikailag lehetetlen. De van más apróság is. Amerikán belül a reaktorok körül 16 kilométeres sugarú kört kellene elhagyni, ugyanakkor az amerikaiak Japánban 80 kilométeres sugarú kört ajánlanak. Felmerül a kérdés, akkor most mi a biztonságos?

Ami valóban furcsa, hogy még ma is vannak mérnökök, akik az atomreaktorokra voksolnak. Ha megnézzük a videóban bemutatott amerikai térképet, akkor áthatóvá válik az össze-vissza telepített reaktorok számossága. Az emberiség időzített aknákon ül, és fogalmunk sincs melyik mikor robban fel, és mekkora lesz a robbanás. Tényleg azt hittük, hogy a Föld végtelen nagy és mindig lesz hova rohanni, ha valamit elszúrunk.

31 gondolat erről: „(549) Elhallgatott atomveszély

 1. Ezért mondogatom, hogy már rég le kellett volna tiplizni innen.
  Ezt már nem lehet visszacsinálni.
  Szurkolok, hogy ne legyen ebből is katasztrófa, de sajna a lényegen semmi sem változtat.

 2. 80 km sugarú kör? Hát, akkor csak remélhetjük, hogy Pakson nem lesz bibi, mer akkor kb a fél ország röpül!

 3. Üdv.
  2. Arma
  „A kérdés nem az hogy lesz atomkatsztrófa”, – a kérdés az, hogyan készüljünk fel rá?

 4. „Úgy tűnik nem a gondatlan tervezéssel van a baj, hanem a klímaváltozás következményeivel nem számoltak, mert nem is számolhattak.”
  A nagy megmondóemberek,világvezérek,mint pl.Brzezinski,
  fennhangon hirdetik,hogy ők mindent megterveznek előre,ami a világon be fog következni,-háborúk,forradalmak,életmódbeli változások,az emberek gondolkodásmódjának megváltoztatása – és nem kevesebbre látnak előre, mint 15-25 év.
  Ebből azt a következtetést kéne levonni,hogy ez is meg volt tervezve,sőt a klímaváltozás is.
  Ebben az esetben a tevékenységük,a tervezésük, élet,és emberellenes,mivel az egésséges,és biztonságos környezet megteremtését,amiért az emberek megválasztják a vezetőiket,csak messziről ugatják,mint a kutya a holdat,s kb.annyi eredménnyel is.
  Itt a tudósok,és politikusok,és a hatalmi elit egy olyan játékot játszik-tudatosan-aminek a neve „HAZARD”,mivel tudva tudják,hogy egy atomreaktor soha nem lehet biztonságos,de hátha megússzuk.Lehet,hogy az orosz rulett találóbb kifejezés erre a viselkedésmódra.

 5. Ja, orosz rulett.
  Tele tárral, automata fegyverrel.

 6. A gazdagabb országok (lásd Németország) megtehetik, hogy leállítják az atomerőműveket, Magyarország erre képtelen lesz. Paks túl nagy hányadát adja a magyar áramigénynek, miközben pl. Németország pótlólagosan megjelenő kereslete felnyomja majd az árakat. (Miközben a magyar kormány meg már most is a rezsiköltségek „befagyasztását” tartaná szükségesnek, mert túl magasnak tartja – miközben csak takarékosabban kellene élnünk.)
  Minden esetre – mivel feltehetően a kieső atomenergiát nem 100%-ban megújuló erőforrásokkal váltják ki – a bolygónk klímaváltozása még inkább gyorsulni fog. Ugyanakkor a leállított erőművek veszélyessége sem lesz sokkal kisebb. Lehet, hogy nem nyerünk semmit, miközben a klímaváltozást meg gyorsítjuk. (Hozzáteszem, nem vagyok az atomlobbi embere 🙂 )

 7. 6:)Németország nem úri passzióból állította le az atomerőművei egy részét.
  Az idei tavasz rekordszíntű szárazságot hozott É-Európában.
  (Anglia,Franciaország,Németország..stb.)
  A folyók olyan alacsony vízhozamúak,hogy nem tudják biztosítani a mezőgazdasági területek öntözését sem,sőt veszélyeztetik ezen folyók mellé telepített atomerőművek hűtését is.
  Nos,németországban ezért zártak be néhány erőművet,vagyis a reaktorok álltak le.Azért maradt még ott hűteni való.
  Az emberek döntő többsége,önként nem fog semmilyen radikális önkorlátozó életmódot elkezdeni.
  -Egyrészt:kényelemszeretetből
  -Másrészt:benne van a mókuskerékben,s az aki tekeri nem hagyja,hogy a kerék leálljon,mégha mókus úgy döntene is,hogy nem fut.Eredmény:fejreállás.

 8. Igen, mikor meghallottam, hogy a németek leállítják az atomerőműveiket, egyből arra gondoltam: Miért ne tehetnék meg?
  Virul a feketeerdő, hiába használnak fel annyi fát. Erdély meg lassan kopár. Mi meg úgy járunk majd Paks áramával, mint az írek a krumplival. Élenjárnak a környezetvédelemben? FENÉT!!!
  A saját közvetlen környezetüket védik. Hiába termelnek annyi aluminíumot, nálunk van vörösiszap szennyezés! Köcsög banda!
  Az ehhez asszisztáló honi bagázs meg minősíthetelen.

 9. Talán tényleg most van az ideje, hogy az ember egy „elmaradott” helyre, vidékre települjön, messze mindenféle ipari létesítménytől? Habár már olyan méretű ez az egész fejetlenség, hogy az egész bolygó röpül..

 10. 7 „Másrészt:benne van a mókuskerékben,s az aki tekeri nem hagyja,hogy a kerék leálljon,mégha mókus úgy döntene is,hogy nem fut.”

  Az emberek maguk tekerik . Legfeljebb az agyukat mossák .

  De kilehet iktatni a tudatbefolyásoló médiumokat és (némi kényelmetlenség árán ) ki lehet szállni a mókuskerékből .

 11. Ha már (post-) apokaliptikus sci-fi, az elszigetelt helyeken lakóknak lenne azért esélye. Egyrészt mert nem érné őket annyira a sugárzás, másrészt mert az élet már így is jobban megedzette őket, és több dologhoz is kell érteniük. Aztán kijönnének a bunkerlakók, és újra uralmuk alá hajtanák a Földet.

 12. 9:)Itt a mókuskerék fogalmat szélesebb értelemben használtam,azaz nemcsak a pénz utáni hajszára,s az agymosott tudatra,hanem arra is,hogy még a megvilágosult emberek sem biztos,hogy át tudnak lépni a saját árnyékukon,bármennyire is szeretnének.
  Az átlépés csak akkor sikerülhet,ha teljesen leválsz a rendszerről.
  Amig,s amilyen mértékben használod a társadalom által nyújtott előnyöket,addig,s annyira leszel a rabja.
  Teljes leválást csak az Amazonas folyó (mondhatnék még egy két eldugott helyet) belső vidékein,fehér ember által nem látogatott helyen tudok elképzelni.
  A cél az,hogy a kerék tekerőjének a szolgáltatásait minél kissebb mértékben vegyük igénybe,ezáltal az ereje fogy,s a végén végelgyengülésben kimúlik.
  Van egy drasztikusabb módszer is,a múkus beleharap a „jóakarója” ujjába.Így meg lehet gyorsítani a folyamatot.
  Remélem ilyesmikre gondoltál,amikor „némi kényelmetlenségről” írtál.

 13. 9: Azért ez nem annyira egyszerű. A barátaim gülü szemeket növesztettek, amikor kábé egy év alatt: leszoktam a dohányzásról, abbahagytam a kéthetente hétvégenkénti iszogatást, kikapcsoltam a TV-t, letöröltem az összes Windows-os programot és magát a Windows-t, abbahagytam a nassolást, elkezdtem 7 napból 5-ön sportolni, csak ásványvizet és vizet inni, plusz teljes étrendváltást véghezvinni az immunerősítés jegyében. Ugyanakkor még most is ugyanúgy függök a vezetékes víztől, az áramtól, a meleg szobától télen, és a többi, és a többi. 180 fokot változtattam az életvitelemen, de nem érzem könnyebbnek az „ökológiai lábnyomomat”.

 14. Petya, szerintem semmi baj a windows-al, és hiába iszol ásványvizet, nem a szobádba ered a forrás, előállítása, palackozása környezetszennyezőbb mintha vezetékest innál.
  TV-be rengeteg jó, építő műsort is lehet találni. Egyél finomakat, húst tejet bátran, csak arra kell figyelni, hogy valóban húsból és tejből legyen.

 15. 1: Irány a Hold! Ott (még) nincs atomerőmű! 😉

  Egyébként nem értem ezt a lekapcsolósdit. Ha komolyan megcselekednénk, akkor összeomlana az áramszolgáltatás. És mivel az áramra nem lehet ráparancsolni, hogy ne menjen bele Gipsz Jakab légkondijába, ezért csak komplett szegmenseket lehet lekapcsolni. Pl: egész városokat, lakótelepeket stb. Magyarországon ez azt jelentené, hogy kb. Budapestet meg egy csomó nagyvárost mindenestül. Kíváncsi vagyok hány anti-atom-szuperaktivista kezdene tajtékozni, ha elsötétülne este minden, egész a láthatárig…

 16. Miért pont a windows? Az itt valamiféle közellenség?Bojkottáljátok?

 17. Én azt nem értem, minek annyi automata ajtó, lift a plázákban, közintézményekben, miért kell nappali világosságot csinálni éjszaka, légkondícionáló nélkül is megvoltunk a múltban.

  Ha ezeket visszafognánk, szerintem máris leállíthatnánk a paksi erőművet.

 18. 13: Köszi! Egyébként ásványvizet azért iszok, mert a csapvíz állítólag arzénos. Úgyhogy keverem a kettőt! 🙂

  15: Mert drága, meg a programok is rája! 🙂 Amire nekem kell a PC, arra bőven megfelelnek az ingyenes programok is.

 19. 17, Petya:
  Legjobb, ha vízszűrőt használsz, amit csak épületgépészeti áruházban érdemes megvenni. Egy asztali szűrő kilenc-tízezer ft. körül mozog. Egy szűrőbetét elég 3 m3 vízre, annak ára 2.000.- ft.
  Nem kell cipekedni, nincs flakonhegy, nem kell feleslegesen költeni !

 20. 16.
  A paksi atomerőmű: alaperőmű, az összes erőmű között ez biztosítja a legnagyobb rendelkezésre állást.
  Ha lekapcsolnánk, másnap az egész ország leállna. Szó szerint. Nem lenne villamosenergia-, hő-, gáz-, vízellátás. Leállna a szállítás, posta, hírközlés, kereskedelem az ipar stb.
  Nem olyan egyszerű, hogy csak úgy kikapcsolom. Kiváltani, tök jó lenne, de mire? Megújuló energiára? 🙂 Talán fosszilis energiahordozókra? 🙂

  Én se szeretem az atomenergiát, de nincs helyette más!
  Olyan társadalmi változás meg nem fog történni, hogy lekapcsolható legyen.

 21. 18: Köszi, igen, már gondoltam rá. Viszont ameddig nem tudom hogy a víz tényleg nagyon arzénos, vagy csak mondják; valamint, hogy a vízszűrő mit képes kiszűrni, és milyen mértékben, addig nem is lesz nálam vízszűrő!

 22. 15!
  Azért mert az crackkkeléses volt.. 😉 És így Petya a saját lelki ismeretét is megreformálta..

  A 19-es versenyző mond valamit most nagy hirtelen..

 23. Fiúk! Nem kell agyalni. Paks marad, mert kell. Elektromnos áram marad, mert megszoktuk a kényelmes életet és kivilágítva menetelünk a biztos halálba, hogy jól lássuk merre megyünk, nehogy megforduljunk. 😀

 24. Üdv. Mindenkinek!

  Lehet most megköveztek,de szerintem olyan ez az atom hiszti, mintha mondjuk öten ötféle fejszével vágnánk magunk alatt a fát,aztán az egyik sajna levágná egy lábujjunkat, na ezt a típust soha többé nem használnánk,mert az bizonyítottan veszélyes, helyette a maradék négy típusból választanánk, mert az még ilyet nem tett.

 25. 27: Ha felkérnek, hogy tanits logikát, ne vállald el az állást bármilyen jól fizetnék. 😀

 26. 27: A szén meg az olaj meg a többi fosszilis hordozó lassaban öl, a szennyezés által, de az eredmény ugyanaz, csak ennyi volt a lényeg. A civilizáció valamiképp mindenképp elpusztul, a kérdés csak a mikor és a hogyan.

 27. 27 & 30: Szoktál magaddal beszélgetni? (így a diákkori tréfás kérdés) IGEN – akkor te dilis vagy. NEM – ne is beszélj azzal a dilissel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük