(545) Bukik az Euró?

Tibor bá’ online

ewuró

Két hete az angol parlamentben az ellenzéki felszólalók tobzódtak annak ismertetésében, hogy az Eurónak annyi. Az amerikai, erősen nem mainstream hírportálok tömegesen jelzik, hogy az Euró napjai meg vannak számlálva. A múlt héten a Der Spiegel minden nap foglalkozott az Euróval, mígnem pénteken kerek perec kijelentette az egyik publicista (Henrik Müller) hogy ha az Euró bedől, akkor azért Németország lesz a felelős. Én meg úgy gondolom, hogy a régi közmondás most is érvényes, ami szerint, nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja.

őNos, a tét óriási. A beteg országokat egymás után mentették meg, most éppen Görögországon van a sor, de az összeg gigantikus. A teljes tartozás 350 milliárd Euró körül van. A németek eddig mélyen a zsebükbe nyúltak, de ebből már elegük van. Angéla Merkel több pénzt nem akar adni, de Obama a német kiszállást nagyon rossz szemmel nézi. Olyan rossz szemmel, hogy Merkel beadta a derekát, ami egészen biztos a vereségéhez fog vezetni a következő választásokon, mert a németek ezt nem fogadják el. Ahogy a görögök se fogadják el azt, amit a görög kormány megígért, cserébe az utolsó mentőcsomagért. De ez a csomag tényleg mentő? Aligha. Mindössze időben tovább tolja az összeomlást, és persze addig is tejelnek a „befektetőknek”.

Az angol közmondás szerint: Don’t throw good money after bad, vagyis: Ne dobj ki pénzt (az ablakon) a jelentkező vesztesség elkerülése végett. A kereskedelmi bölcsesség szerint a vesztességet le kell nyelni, mert az elkerülésének megkísérlése újabb kidobott pénzt jelent. Azaz, csak fokozza a vesztességet. Hogy most ezt a közmondást miért nem alkalmazzák, csak az isten tudja, meg esetleg én (is). Az ma már mindenki előtt ismert, hogy ezek a kölcsönök visszafizethetetlenek, akkor pedig valakinek vesztességet jelent. Éppen ez az, ki veszítsen. Ha nem segítik ki a görög államot, akkor a 350 milliárd Euró vesztességet azok a német, francia, angol és egyéb bankok könyvelhetik el, akik végső fokon birtokolják a görög kötvényeket. De, ha most a görögöket kisegítik….na kik? A német, francia, angol, stb. államok, akkor övék, illetve az ő adófizetőiké a vesztesség. A játék az egész világon arra megy ki, hogy ki nyerjen és kiveszítsen a nagy globális szabadpiaci kísérlet alatt, a nép vagy az oligarchák. És mivel a kormányok – természetesen kivétel nélkül – az oligarchák kezében (vagy inkább a szivar zsebében) van, a zászló nekik áll.

Bukik-e tehát az Euró vagy sem? Nem fog bukni, mert az oligarchák azon nem nyernének. A görög adósságválságot addig fogják az Euró Övezet állampolgárai finanszírozni, ameddig lehet. Ezután Görögország kiszáll az övezetből és visszajön a Drachma. Ezt követve a görög nép lesz megkopasztva, de alaposan.     

 

85 gondolat erről: „(545) Bukik az Euró?

 1. üdv.

  Csapból is az euró vége folyik. Szerintem, míg Németország nem lép ki az eurozónából, addig nem bukik meg az euró. A tőzsdei grafikonokra tekintve meg azt látom, hogy az eurónak semmi baja, mindössze annyi történhet vele, hogy a brutálisan nagyon-nagyon erős euróból simán erős euró lesz. Az, hogy a chf-vel szemben erősebb a visszaesés semmit nem jelent, mert minden más valutánál ugyanez van, a fonttal, a dollárral szemben meg brutálisan erős még mindig az euró.
  Görögöknél arra megy ki a játék, hogy a reáljavaikat fillérekért megszerezzék a „befektetők”. Meg is fogják.
  A gyenge euró, ha valami pesszimista forgatókönyv szerint megvalósulna igen nagy áldás lenne a németeknek. Ugyanis náluk is, meg mindenhol a gyenge belső fogyasztás miatt a belső kereslet gyenge, így exportálni szeretne, pl kínaiaknak. Az exportszektornak meg a gyenge hazai pénz a jó, mert az exportért kapott külföldi devizát átváltva többletnyereségre tesz szert, amiből bővíthet, beruházhat, többet költhet stbstbstb. Én személy szerint nem temetném az eurót, míg a németek ki nem lépnek a zónából.

 2. Hamarabb lesz német márka, mint görög drahma.

 3. Sokan félreértik az erős/gyenge fogalmát a pénzpiacon. A gyenge € erősíti az exportot és csökkenti az importot. Nem vitás, hogy ez kinek jó. Ezért óriási teher nekünk a rengeteg devizahiteles, akik az erős forintban érdekeltek, holott a magyar gazdaság számára a gyenge forint lenne jobb.

 4. 2: Van rá egy fogadásom. Ha lenne DM, az kurva erős lenne és az a német exportot jelentősen legyengítené. Ezt a németek is jól tudják.

 5. Hova a fenébe lehetne még itt többet exportálni?
  És főleg több évvel az olajcsúcson túl honnan lesz fizikai erőforrás a több exporthoz? (hacsak a mesebeli izraeli óriás olajmező nem válik valósággá, bár sok más is kezd a csúcsrajutni, pl. a foszfát, a ritkafémek, az urán, lassan minden)

 6. A németek rengeteget profitálnak az EU-ból, dübörög az export. Hogy hová lehet exportálni? Kínába, Indiába, Oroszországba. A titkuk: a legjobb minőséget kell gyártani.

 7. Az euro az unió jelképe, hogy lemondjanak róla, ahhoz gyökeres változás kell az európai politikában. Megszűnése az első lépés lenne az integráció széteséséhez. Az euró megmentéséhez viszont egy központosított pénzügyi kormányzás kellene, amit csak úgy lehet keresztülvinni, ha a kisebb országok szavazati súlya csökken. Ha továbbra is az egyes országok csak a saját érdeküket hajtják, nem csak az euró, hanem az unió is befuccsol. Ennek első lépéseként el tudok képzelni egy német eurózónát, aminek tagjai pl. a Benelux államok, Ausztria stb. és kiesnek belőle az eddigi haszonélvezők, pl. Írország, a görögök stb. Szerencse, hogy a németek megszokták, hogy mindenki őket feji, így működik a verkli. Amikor ezt a szerepet megunják, vagy valamiért a francia-német viszony megromlik, akkor bukik az euró, únióstul.

 8. Szerintem mindegy, hogy hogy hívják egy ország fizetőeszközét amíg az ország nem független pénzügyileg.

  A másik dolog pedig az, hogy a görög „segélyek” sosem jutnak el a görög prolihoz, az csak egy parasztvakítás, hogy így szedjék le a spekulánsok a pénzt attól, akinek van, jelen esetben a németektől.
  A gyengébb országok már jórészt ki vannak zsigerelve, akarom mondani „privatizálva”… Most a gazdagabbakon a sor.

  A pénzügyi elit most gyűjti be azt a pénzt (ha hagyjuk), amivel 5 év múlva játszani szeretné a Csekonics bárót a legnagyobb országokkal szemben, amikor már Németország is segélyre szorul.
  Majd akkor elkezdődik a szelekció, hogy ki lesz megmentve az éhhaláltól.

  Az euró NEM fog összeomlani, csak akkor, ha sikerül lázadást szítani a nemzetközi pénzügyi elit ellen. Ugyanis az euró elsősorban az ő eszközük.

  A görögöket meg nem hagyják kipotyogni, mint ahogy az uzsorásnak is abból van 70 milliós háza, hogy a legkiszolgáltatottabbak neki dolgoznak egész életükben.

  Ha a görögöknél (spanyoloknál, portugáloknál, íreknél) felszámolják a szociális rendszert, akkor az ország(ok) munkája nagyon szép pénzt hoz új „gazdáinak”.

 9. 6 ra günther günther !
  Te még hiszel a kapitalizmusban ?!

 10. Az euró bevezetése óta meg vannak számlálva napjai. USA és Kína érdekeltségéről is többször volt már szó. USA nyomást gyakorol Európára a görögök megmentésére. Összeomlás előtt kínai mentőcsomag érkezése várható.

 11. Az euro ,eddig leginkább a németeknek érte meg. De tuti, hogy bukni fog. Soros Gyuri bátyánk(alias patásördög) is megmondta tegnap Bécsben, hogy bukni fog az egész euro, eu.

 12. 10: Precízen! Az oligarchák zsebében lévő amerikai kormány gyakorol nyomást Németországra, hogy mentsék meg a görögöket, így a görögökön keresztül a németeknek is lehet szívni a vérét. Figyelem! Itt nincs USA, kínai, stb. érdek, itt kizárólag nemzetközi oligarchák érdeke van.

  11: Addig nem, amíg egy deci kiszívható vér van még bennük.

 13. Görögország állami vagyonának legértékesebb részét megszerzik a hitelező német és francia bankok. Ezzel a görög szocialista pártot is kinyírják. Erre megy ki az egész.

 14. 11.)

  A patásördög nem véleményt mond, hanem befolyásolja a tőzsdét… Igaz, egyre többen tudják, így hatása gyengül.

  ———————

  A nyár végére lángba fognak borulni a bankok Európában.

 15. Attila, bárcsak tényleg lángba borulnának a bankok . Mert akkor a parázs felett süthetnék szalonnát. 😀

 16. Remélem addig még marad egy kis olaj a tűzre 😀

 17. -Ha bukik az EURO bukik Europa
  – Ha bukik Europa drasztikusan csökken a Kinai export
  – Ha csökken a kinai export kevesebb pénzük lesz finanszirozni at USA államadóságát
  – Ha nem finanszírozzák az USA államadósságát akkor az USA kevesebbet importál Kinából és visszaesik a kinai gazdaság
  – Ha megáll a kínai gazdaság előtörnek a már most meglévő társadalmi feszültségek és akkor bukik Kína

  Ezek a dolgok körbe körbe összefüggenek . Bármelyik szálat húzzuk bomlik az egész .

  …és akkor még lehetnek a klimaváltozás miatt nagyhatású időjárási katasztrófák is és lehetnek giga méretű ipari katasztrófák is .

 18. Én Kínát tartom a legnagyobb szemfényvesztésnek. Józan ésszel nem képzelhető el, hogy a nyugati országok és az USA egyszerűen kiadta volna a kezéből a technológiát. Egyszerűen áttették Kínába és óriási profittal dolgoznak, mert jól képzett, intelligens és szorgalmas olcsó munkaerő milliárdja áll a rendelkezésükre. Nincs sztrájk, elégedetlenség. A haszon azonban az övék. Szereztek egy kétmilliárdos piacot (Indiát is beleszámítva, ezeket az embereket pénzhez kell juttatni, hogy vásárolni tudjanak és térjenek át a nyugati életformára. Át fognak térni. Amerikai filmeket néznek, McDonaldba járnak, a szárit átcserélik jeans-re. Pörög a gazdaság, a spekuláció, 50 évig nem lesz probléma a kapitalizmussal. Aztán majd kitalálnak valami mást.

 19. 16 ra ” 50 évig nem lesz probléma a kapitalizmussal.”

  Nálam megnyerted a blog legmerészebb jóslata címet 🙂

 20. Akkor legyen 24,5 🙂 Nem mindegy? Addig jó, ameddig nem lesz probléma a kapitalizmussal. Mi jön utána? Gondolni se merek rá. Egy biztos, nem az aranykor.

 21. 18 Minél tovább tart . Minél jobban átrágja a földet annál nagyobbat fog szólni amikor kipukkan .

  „Addig jó, ameddig nem lesz probléma a kapitalizmussal.”

  A kapitalizmus amióta megvan azóta van vele „probléma”.
  A nácizmus és a kommunizmus a kritikája ként jött létre , de ezek legalább olyan borzasztóak voltak . De ez a kapitalizmust nem menti fel és nem bizonyítja a müködőképességét .

 22. Ezeket minden normálisan gondolkodó ember tudja. Azt is tudjuk, hogy az emberiség tönkreteszi a világot. Azt is tudjuk, mi lesz ennek a következménye. Háborúk, járványok, pusztulás. Lehet rajta változtatni? Lehet. Fognak rajta változtatni? Nem.

 23. günther & Hun_ce!
  Ez a mai kapitalizmus már réges régen nem az, amit annak idején Marx látott. Folyamatosan baszódik el és az öngyilkosság felé halad (ezt Marx nagyon jól látta). Minimum egy tucat oka van annak, hogy nem tart el még 50 évig. Pl. A világ bruttó adóssága exponenciálisan növekszik. Már rég visszafizethetetlen. Már a kamatokat se tudja törleszteni. A különböző erőforrások 5-20 évre elegendőek. A népesség már ma alig etethető és a szaporulat megállíthatatlan. A klímaváltozás folyamatosan gyorsul, minden előrejelzés optimistának bizonyul. Egy világméretú járvány bármely percben kitörhet, ami rombadönti a társadalamakat és anarchiát szűl. Egyes szakértők szerint a folyamatosan és leállíthatatlanul szennyező fukushimai reaktor (maradványok) az egész japán szigetet lakhatatlanná tehetik. Csak hogy néhányat említsek.

 24. 20 „Lehet rajta változtatni? Lehet. Fognak rajta változtatni? Nem.”

  Fognak ??? Nem fognak !!!!
  Neked kell rajta változtatni meg nekem meg mindenkinek aki tudja ,hogy ennek nagyon nem lesz jó vége .

 25. 18: Az erőforrások csökkenése fogja fékezni a pörgést. Minden drágább lesz és egyre nagyobb rétegek szakadnak le (ez most is zajlik, de egyre gyorsulni fog). A vásárlók számának csökkenését még egy jó darabig persze kompenzálhatja az árak emelkedése – lényeg, a profit ne csökkenjen. Hogy az elszegényedett tömeggel mi lesz…, arra még gondolni is rossz.

 26. 24: El kell hogy jöjjön egy pont, amikor a fentről segítséget váró tömegek rádöbbennek, hogy az nem jön. Aztán újra kell szerveznie önmagát. Képes lesz rá?

 27. 23: Korábban a lakosság nagyon nagy része az agráriumból élt (1945-ig Mo-n kb 70%, most van kb 100-200ezer mg-i vállalkozó, meg őstermelő), majd a beinduló iparosodás elszívta az embereket. Ennek a folyamatnak kell megfordulni, az ipari termelés csökkenése mellett a lakosságnak vissza kellene menni az agráriumba- ahol esetleg túlélheti az elkövetkező időszakot. Ez persze csak keveseknek lesz megoldás, mert a többség önerőböl nem fog (nem tud) mozdulni – az állam meg nem tesz semmit ennek érdekében.

 28. 5- Már kiderült, hogy semmi sem igaz a nagy Izraeli olajtartalékokkal kapcsolatba. Egy kis tőzsde manipulációnak azért jó volt (Y)

 29. 26: Ez nem is hangzik rosszul. Mármint az, hogy visszatérjünk az állattartáshoz, növénytermesztéshez. A kaja biztosítása felcsúszik majd a legfontosabb helyre. Kényelmetlenebb lenne, de élhetőbb is, remélem. Bár, ha a sort folytatnánk: földesurak, királyság, robot, adók – hiszen a hatalmasok akkor is hatalmasok lennének – akkor már nem is tetszik annyira. Visszafelé fejlődünk majd, vagy kitalálunk az eddigi rendszereknél valami jobbat? Hosszabb távon szerintem ez utóbbi fog teljesülni. Gyanítom nekünk addigra már mindegy lesz, de legközelebb ha le akarunk ide látogatni, remélem még lesz hova! 🙂

 30. 22:
  „20 “Lehet rajta változtatni? Lehet. Fognak rajta változtatni? Nem.”

  Fognak ??? Nem fognak !!!!
  Neked kell rajta változtatni meg nekem meg mindenkinek aki tudja ,hogy ennek nagyon nem lesz jó vége .”

  Tegyük fel, hogy én változtatok rajta! -mármint a saját életemen keresztül- -mit segít ez?????????????????
  Ha az indiai, kinai elkezd fogyasztani, akkor mit számít egy-két ember euban, sőt mit számít 10 millió?!?!?!
  Tulajdonképpen indiának meg kinának mindegy is lenne, hogy itt mi van, ha az ő népeik elkezdenek fogyasztani! Viszont énis úgy érzem, hogy egypár éven belül ahogy kimerülünk olcsó természeti erőforásokból, vége lesz itt mindennek!

 31. 28:
  az a baj, hogy a visszatérés a földműveléshez nem lenne baj, tényleg kényelmetlenebb, stb! De megoldható!
  Ha könnyebb lenne földet művelni, mint mástól elvenni, akkor már régen békesség lenne a világban! Így Viszont, hogy békesség maradjon kell valami/valaki, aki a rendet fenntartja! Ha az állam az, akkor neki adózni kell és akkor tényleg ott vagyunk, hogy: „földesurak, királyság, robot, adók”

 32. 29 „Tegyük fel, hogy én változtatok rajta! -mármint a saját életemen keresztül- -mit segít ez?????????????????”

  A lelkiismeretednek segít és tán egyre többen követnek …

  Vagy hogy József Attilát idézzem :
  „Mért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgyis!
  Mért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgyis.”

 33. 30 ra
  „Így Viszont, hogy békesség maradjon kell valami/valaki, aki a rendet fenntartja! Ha az állam az, akkor neki adózni kell és akkor tényleg ott vagyunk, hogy: “földesurak, királyság, robot, adók”

  Miért kellene ,hogy az állam legyen az ?
  Lehet az önkormányzó közösség is .
  Az államok nem biztos ,hogy egyáltalán fenn tudnak maradni .
  Szükség sem lesz rá és lehetőség sem a lokalizáció egy pontján túl .

 34. 30: Lehet, hogy csak mi vagyunk elégedetlenek? Ha kapitalizmus van, az is szar, ha királyság van nekünk az is büdös! 😀 Tudod hogy van, mindegy lenne ha, fentebbről pislognánk lefelé. Ugyanúgy, ahogy azok számára is mindegy a forma, akik jelen pillanatban felülről néznek le ránk. Tényleg megvalósíthatatlan egy olyan önszabályozó rendszer, ahol mindenkinek jut is, de mindenki dolgozik is, és ahol érdek a másik jóléte/jól-léte? Akkor kicsiben miért működik?

 35. 30: Attól függ, melyik oldalon vagy. Nem mindegy. 🙂
  Különben a jobbágy a földesúrtól kapott földön (jobbágytelek) gazdálkodott. Ennek egyfajta bérleti díja a tized meg a robot (ami általában 1 nap/hét volt). Egyébként a rendszer majd minden eleme megvan most is: robotolunk, adózunk, vannak földesurak, nemsokára királyunk is lesz… 😀

 36. 31: Azért ne légy tiszteséges, mert akkor a kiterítők közé kerülsz. 🙂

  Egy ártatlan kérdés: Mit tesz az a 35 éves férfi, aki nem kap munkát, van két gyereke egy felesége, a segélyt felére csökkentette a kormámny. Már kikapcsolták a gáz és a villanyt. még 6 nap van a segély folyósításhoz, de már egy fillérjük sincs, és egy darab kenyér sincs otthon, amit meg lehetne enni….. És moit tgesznek, ha egymáshoz közel száz hasonló hdelyzetben lévő férfi él?

 37. 35:
  A lényeg a látszat! Kifelé ugyanúgy kell élni mint mindenki más, de ettől még készülhetek, csak nem érdemes nagydobra verni! Mert aztán ha éhezik a falu és eszükbe jut hogy én készültem és van raktáron akkor jajj lesz nekem!

 38. 15:Igazad van ezzel a körforgáselmélettel.Ezt ők is tudják.Most folyik az erőforrások,és a hatalom felosztása,s ha ennek vége,a fölösleges populáció,a $, az €,s bármilyen valuta mehet a levesbe.
  Akkor majd a valós értékeken alapuló „Fitying” lesz az elszámolási egység,s az eddigi megtakarításaid vagy nullázódnak,vagy jó esetben harmincadolódnak.
  A világ adósságállományának 88,14 %-áért az alábbi országok,a mellékelt százalékokkal felelősek:
  -USA – 22,64
  -Nagy-Britannia – 19,33
  -Németország – 8,30
  -Franciaország – 8,12
  -Olaszország – 4,33
  -Hollandia – 4,21
  -Spanyolország – 3,78
  -Írország – 3,40
  -Japán – 2,76
  -Svájc – 2,48
  -Belgium – 2,43
  -Kanada – 1,40
  -Ausztrália – 1,40
  -Ausztria – 1,39
  -Svédország – 1,11
  -Honkong – 1,09

  és ők lesznek azok,akik a múmiává kiszipolyozott maradék
  11,86 % adóssággal rendelkező többi országra akarják a saját rablógazdálkodásuk ereményét testálni,s fel vannak háborodva,hogy a tél derekán kopszra nyírt, éhező bírkájuk meg merészelt dögleni.

  Még annyi fentiekhez,hogy az USA adósságállománya jelenleg több,mint az egész világ GDP-je.Tehát az úgynevezett fejlett világ már előre megevett 4 évnyi világtermelést.

  Ezek után van még valaki,aki úgy gondolja,hogy ezek a valuták megmenthetőek? Igen,a mai vásárlóerejük töredékén ez elképzelhető.
  Ugye mindenki hallott már a Pengőről?

 39. Éhen halnak.
  Harci kedv még lehet, hogy lenne 1-2 napig, de ki ellen harcoljanak?
  Hol az „ellenség”?
  Zavargások, esetleg a helyi boltokat kifosztják, de azután?
  Gyermekes családok nem szerveződnek hatékony, veszélyes rablóbandákká, ha erre célzol – még a cigók sem.

 40. Pedig tök egyszerű: kétsebességes Európa lesz. Lesznek az erősek, meg a többiek, akiket dugnak…

 41. Ez egy összeesküvés-elmélet, bár attól még igaz lehet…

  Miért olyan nagy probléma az adósság leírása? Ezt magyarázná meg valaki.

 42. 39:Nem probléma,csak nem teszik,mert az adósságcsapdával a teljes vagyonod,a munkaerőd, halálodig őket szolgálja,sőt ha ügyesek még az útódaid is a te terheidet fogják nyögni,s kész az Orwell-i világ.

 43. 37 re!
  Először kifosztják az esetlegesen még működő boltokat, és segély központokat. Utána nekimennek azoknak akiknek még vannak tartalékaik. Mindezt egyre nagyobb területen belül ameddig el tudnak jutni. És csak utána halnak éhen vagy fagynak meg!
  De persze ha van még valamilyen központi irányítás és fegyveres szervezet, akkor kenyér helyett osztanak nekik ÓLMOT! Ami az állam részéről különösen jó üzlet lesz, az elrettentésen kívül, aki ólmot kap az nem kér több segélyt. Úgyhogy ezekből jó lesz kimaradni majd!

 44. Amióta a pénz önálló értéke (aranyalap) megszűnt , a pénz, mint fizetőeszköz értéke a bizalmon alapul. A munkádért papírdarabokat kapsz, vagy azt se, mert számlára utalják. A pénznek addig van értéke, míg van aki árut, szolgáltatást ad érte. Mindegy, hogyan hívják a pénzt.
  Nem pénzed van a bankban, hanem követelésed van a bankkal szemben. Ha nem látod a különbséget, nem is olvass tovább.
  Ha arra számítasz, hogy bukik az Euro, számold fel az Euro megtakarításaidat, fektesd áruba.
  Ha arra is számítasz, hogy bukik a forint …

 45. 41: Nincs ki ellen lázadni. Szét lehet verni pár bankfiókot, de attól még nem lesz jobb – az adósság marad.

 46. Nono. Lehet nem fizetni. Ekkor lefoglalhatnak ezt-azt – egy darabig. Az USA ban vannak kisértetvárosnegyedek lefoglalt ingatlanokkal. Pár év alatt lerobbannak, értékük alig van.

 47. Kirúgott képzett emberek, volt rendőrök, katonák fogják megszervezni őket, vagy bűnözők…

  Van egy jó kínai film, a Hadurak, a Tajping-felkelés idején játszódik. A rablósereg élére gyorsan akadt még kiszuperált tábornok is, igaz, ott még voltak parssztok.

 48. 45: Ha nem tudsz fizetni, nincs rád szükség, nyugodtan éhenhalhatsz, családostul. Akkor is le kell foglalni mindenedet, ha semmi értéke sem lesz a piacon – a többiek viszont okulnak belőle, és próbálnak fizetni.

 49. 44-re!
  Én is úgy látom!
  Adós vagyok! Kire haragudjak? Arra a szerencsétlenre, aki a megtakarításait odaadta a banknak, aki nekem kiközvetítette? Mert ha nem fizetünk tömegesen, először a betétesekkel, meg a nyugdíjpénztár tagokkal szúrunk ki. A nemzetközi pénzoligarchia arctalan (és arcátlan)! Ezért nem lehet felpofozni. Szerintem egy tűszúrásnyi fájdalmat sem tudnánk okozni azoknak, akik felelősek a kilátástalan gazdasági helyzetért, azzal, hogy porig romboljuk az összes bankfiókot, vagy akármit. Mert nem biztos hogy az adósság marad, de biztos, hogy az marad legtovább.

 50. 48:A bank nem kiközvetíti a betéteket kamatra,hanam a kötelező tartalékráta rendszerén belül,megtízszerezi azt már az első lépsben,s ez nem a végszám.
  „A nemzetközi pénzoligarchia arctalan (és arcátlan)! Ezért nem lehet felpofozni.”
  Izlandon ezt nem így gondolják.

 51. 44.) „Nincs ki ellen lázadni. Szét lehet verni pár bankfiókot, de attól még nem lesz jobb – az adósság marad.”

  Ha agyonütöd az uzsorást akkor meg nem kell adósságot fizetni…

  Régen 7 évenként elengedték az adósságot, és mindenki megélt.
  Ezt a szabályt elvetették, és virágzik az uzsora globális mértetekben.

 52. 47: Én nem magányos akciózásról beszélek, hanem szervezett lázadásról.

  Ha egyedül állsz ki az út közepére, bolondnak néznek és bezárnak. Ha százezredmagaddal, azt felkelésnek hivják. Jobb helyeken ilyenekkel eredményeket is el lehet érni.

 53. 48…

  Nyilván nem a szegény takarékoskodók VALÓDI pénzét adják kölcsön.
  Amit mi kapunk azok virtuális pénzek.

  Ezért tényleg nem a bankok felgyújtása a valódi válasz, de jelzésértékű lehet.
  Ha lassan elterjed, hogy a jelen válság valódi oka a spekulánsok, és a bankok határtalan kapzsisága akkor lassan kialakul egy mozgalom…
  Pélául nem bankban tartani a pénzt…
  Nem kártyával vásárolni, hanem készpénzzel…
  Ez kényszeríti a bankokat, hogy sok pénzt tartsanak forgalomban.
  Aztán tömegesen lehet csődöt jelenteni…
  És újraszervezni – alúlról – a pénzügyi rendszert.
  Végülis egyre közelebb keül a valósághoz az, hogy a bank nem tud fizetni, ha muszály.
  A környezetemben egyre többen mondják, hogy ha nagyobb összegű készpénzt akarnak kivenni, akkor a bank minden kifogással húzza az időt, és próbálja elkerülni a dolgot.

 54. 52:A készpénz tartása csak tüneti kezelés.
  A pénzrendszer puszta léte a betegség forrása.

 55. Valaki már leírta előttem: Ázsiában és Afrikában 4 milliárd ember akar úgy élni, mint mi most. Őket nem érdekli semmi és nincs is jogunk meggyőzni őket, hogy ne tegyék. Ők is autóval akarnak járni, spray-t akarnak használni, húst akarnak enni. Teljesen egyértelmű, hogy ez a növekedés nem tartható fenn, csak ezt nehéz kommunikálni 10-20 milliárd embernek. Mi lesz a jövőben? Ki tudja? III-IV-V világháború, járványok, 2-3 óriásmeteorit? Egy biztos: az erősebb, okosabb és ügyesebb emberek nagyobb valószínűséggel életben maradnak, mint a gyengébb, butább és ügyetlenebb emberek.

 56. 6: Hogy hová lehet exportálni? Kínába, Indiába, Oroszországba. A titkuk: a legjobb minőséget kell gyártani.

  A perifériára sosem visznek minőséget. Erre mi vagyunk a legjobb példa.

 57. 54.)
  Valaki már leírta előttem: Ázsiában és Afrikában 4 milliárd ember akar úgy élni, mint mi most.

  De ez nem feltétlenül szentírás.

  Akiknek nem verék generációkon keresztül a fejébe hogy betonkockában élve kipufogógázt lélegezve bóvlikat vásárolva igazi az élet, azt mindez nem vonzza annyira.

  A 80-as években nagyanyámnak vettümk egy szines TV-t… Szinte sosem kapcsolta be. Bekötöttük neki a vizet, de azután is a kútról húzta. Pedig nem volt elmaradott, az USA-ban is töltött egy évet, művelt, olvasott asszony volt.

  Azok a „parasztok” akik megéltek, nem hagyták magukat elvakítani a városi cifraságokkal.

  „Egy biztos: az erősebb, okosabb és ügyesebb emberek nagyobb valószínűséggel életben maradnak, mint a gyengébb, butább és ügyetlenebb emberek.”

  Erre se vegyél mérget…
  Sok disznó ludat győz…
  Persze kérdés hogy ki az okos meg az ügyes?
  Aki a mostani elitben szívja le a még leszívható nyereséget?
  Vagy aki képes lesz elkapni a frakkjukat ?

 58. 35
  „Azért ne légy tiszteséges, mert akkor a kiterítők közé kerülsz. ”

  A magam részéről inkább maradnék a tisztességesek között .

  Tibor Bá ! Szerintem Te jóindulatú vagy és tisztességes csak mindig meg akarod játszani a cinikust 🙂

 59. 56:
  Na erre én azt mondom: nemis kell senkinek a fejébe verni! Majd a kedves szülő beleveri a saját gyerekébe! És onnantól már majd a gyerek fogyaszt a szülő helyett is, pl. vesz neki tv-t! 🙂
  Bizonyos szempontból nézve ez normális is, hiszen ki ne akarnak a gyermekének könnyebb életet mint ami neki volt, nade sztem azis túlzás, hogy sokan arra fogják, hogy mért nem vállalnak gyeremeket, mert nem tudnának neki megadni mindent…

 60. 57: Inkább arról van szó, hogy nem mindig a saját nevemben írok, hanem úgy, mint egy kívülálló. Logikailag József Attilának nem volt igaza, mert tisztességtelennek lenni határozottan kifizetődő. Az más lapra tartozik, hogy utána évekig járhatsz pszichológushoz, mert nem tudod saját magadat elviselni (persze, van aki eltudja). —– Cinikus? Nem tudom, hogy megjátszom-e. Egy biztos, ezt a szar és megreformálhatatlan világot némi cinizmussal könnyebb elviselni.

 61. 54. Persze, hogy nem szentírás, de a tendencia ez. A világ Európát és Amerikát utánozza. Az indiai, kínai, arab teenagerek MTV-t néznek.

 62. 52.-re
  „Nyilván nem a szegény takarékoskodók VALÓDI pénzét adják kölcsön. Amit mi kapunk azok virtuális pénzek.”

  Ez közismert. DE!
  Ha bukta van, a takarékoskodók valódi pénze bukik először!
  Ebben biztos vagyok…

 63. Múlt héten 3 x ára nőtt, 118-ról 335 re azon bankok száma akik kénytelenek a BCE, Európai Központi Bankhoz fordulni refinanszírozásért! Az eddig rekord 371 bank volt, aki sorban állt pénzért, de az 2008 szeptemberében a Lehmann Brothers bukása után történt, amikor egymásnak se mertek, tudtak hitelezni a bankok. Most meg még elvileg egy krach hír előtt vagyunk még. ez nem sok jót ígér.

 64. Tiborba! Köszönöm, hogy a sorok között tanulni is lehet.

  Tiszteletem mindenkinek. 46-ra: Csak gratulálni tudok az igazi gondolatokhoz, csak sokkal jobban ki kéne bontani a témát. Igen viccesek a kommentek, amikből az tükröződik, mintha nekünk fontos volna. Mi simán rendbe vagyunk, és a görögök is rendbe lesznek, csak még most pipiskednek. Rugózunk az Eurón. Pedig amikor kitalálták nagy üzletet csináltak, mert egyszerre több mint tíz ország vesztette el saját valutáját, és az önrendelkezést. Ehhez nem kellett háború, csak ki kellett találni. Sok 100 millió embert átvertek, vagyis a devizába bujtatott hitelpénz, ami itt is funkcionál, amit a BIS-nél nagyon jól tudtak. MI röhögve nézzük, hogy emelkedik a CHF. Hatalmas cumi
  pár ember kitalálása (játéka), míg (magyar) százezrek teljes tönkretétele. Nem, hogy háza, autója de kajája se marad, és aztán el lehet ballagni szervezni hogy nehogy várólistára kerüljenek. De azért csak csináljuk meg magunkat, és van esély a békés mindennapokra. Úgy néz ki, a krumpli jó üzlet lesz. További szép estét! gajdi

 65. 67, gajdács jános:
  A vásár kettőn áll: hitelezők és hitelfelvevők. Mi csak együtt érezhetünk a hiteltörlesztő nemzettársakkal, de egyénileg azt hiszem nem tehetünk semmit.
  Igen, ahogy mondod: a legvégén semmijük sem marad…megint a pár millió koldus országa leszünk, akik nem tudnak hova kivándorolni !
  64, szilvas:
  Ha otthon tartod, akkor is bukik a takarékoskodók pénze ?

 66. 68. „Ha otthon tartod, akkor is bukik a takarékoskodók pénze ?”
  Igen. Mert ha bukik a pénzrendszer, maga a pénznem is bukik, így az adott pénznek az értéke is bukik. A bank nem fog olyat csinálni, hogy nem adja oda a pénzt. Csak olyat, hogy amit odad, gyakorlatilag egy gyufáskatulyát sem ér, pedig egy élet megtakarítása szélsőséges esetben. De a bank nem veszíthet. Neki a tőkéje értéke mindig növekszik. Erről szól a kapitalizmus. És ezért van halálra kárhoztatva azóta, hogy feltalálták. Pedig milyen szép eszme volt…

 67. János!
  „Ha otthon tartod, akkor is bukik a takarékoskodók pénze ?”
  Nyilván megmarad. De az értéke?
  Bontottál már régi házat, elfeledett pengőköteget találva egy résben? 🙂
  Arany ugyebár, csak abban érdemes. És lehet rettegni a rablóktól.

 68. 71: Úgy szeretnék rettegni, hogy a 20 kiló aranyamat elrabolják. 😀

 69. Az arany esetében is várható, hogy a „gazdaságosan” kitermelhető mennyiség elfogy. Ha ez bekövetkezik, az arany értéke lenullázódhat, mert gyakorlatilag eltűnik a piacról. 😉

 70. Vagy, mivel lecsökken a népesség, mindenkinek jut egy vagonnal.

 71. 73,74 Hogy harmadikféle változat is legyen : Az ára felmegy az egekbe . 🙂

  De nem érdemes felhalmozni.
  Ezt sem mást sem . Minél több mindened van annál inkább célpontja vagy a fosztogatóknak .

  Tudást érdemes felhalmozni mert úgy élve vagy értékes . 🙂

 72. Nem nagyon tudom elképzelni hogy az arany valaha is elértéktelenedjen.Persze attól még simán megtörténhet bármi.
  Persze van az az indián mondás, hogy a fehér ember majd rájön hogy az aranyat nem lehet megenni, ami igaz is, de abban is van igazság amit nagymamám mondott: a pénz szart sem ér sokszor, de ha van egy darab Lajos aranyad, azért mindig kapsz kenyeret…
  Mostanában folyamatosan nyomatják hogy befektetési aranyat érdemes vásárolni, granulátumtól grammban mérve a kis tömböcskékig.. az ékszerarany nem jó.

 73. Az oroszok házon belül oldják meg, semmi IMF. Mekkora előnyük van ebből?
  http://bit.ly/iAqKFh
  „14,2 milliárd dolláros segítség egy moszkvai banknak
  A pénzügyileg megroggyant Bank of Moscow 14,2 milliárd dollárnak megfelelő pénzügyi támogatást kap az orosz betétbiztosítási ügynökségtől (DIA), illetve a bankban résztulajdonos állami VTB banktól.”

 74. Állítólag a FED elzárja a pénzcsapokat, nem nyomtat több pénzt a piacnak. Ez volt a második körös lazítási program 2008 óta. Vajon lesz-e harmadik kör?

 75. 78: A FED eddig se pénzt nyomott, hanem megvette az USA állami kötvényeket. Ez után is meg fogja venni.

 76. penzcsinalok.transindex.ro/hir/6422

  „Daily Express: a német jegybank elkezdett márkát nyomtatni”

 77. 80: Ma már a forgalomban lévő pénz nagyobbik része elektronikus, kisebbik része bankó. Amikor a forgalomban lévő mennyiséget növelik, akkor használják a nyomtatás kifejezést, ami ténylegesen nem fedi a valóságot. A Daily Express újságírójának a fogalmazása nem bizonyíték semmire.

 78. szép estét.
  Együttérzek, sajnos azokkal akik talánnem elég körültekintőek voltak…De azért próbáljunk már meg gondolkozni…amikor a Tiborbá… a tulélést tette fel, nem az volt a cél, hogy leszakad a sok lové…mert otthon van…ugye? vagyis ha igy haladunk, simán kaja se lesz, a lakhatás / hitel nélkül/is pár év alatt a többszörösére emelkedett..vagyis pl.egy év alatt a 250es benzin 380kb..vagyis máris 30% minusz van…ugye? Fel kéne ébredni, és ha mindenki a magáéhoz kicsit hozzátesz. igaz munkával…hát csak nem a Szentháromság termetőbe indulunk a várólistára.
  Az a sokunk problémája…/ tiszt kivételeknek/ hogy legalább két kategóriával nagyobbat alkotunk, álmodunk.és vagy a farkunk rövid, vagy a pénztárca karcsu..
  Emléjkszem…régen…a pincérnek volt BRIFKÓJA…igaz, mindig dolgozott és müködött…most mindenkinek van Brifkója…csak mintha karcsu lenne a benne levő rekeszek tartalma..az aranyról csak annyit…az egy másik szakma….és a ház, házak is…ha bajba vagy, azon is buksz.HA a kaját és egészségedet ki tudjuk hozni….már jók vagyunk…. mert ma a mát éljük…holnap..a holnapot.egy kis érdekessség… szabad riport….humor…sötétségmérő..keresőbe…na ilyen felkészüéltek vagyunk. egy másik… goggle kereső a zsemle ára a gázszolgáltató büféjében…aki rátalált…adja tovább…ha röhögjenek ismerősei is…és gondolom, Tiborbá ..se neheztel…köszönöm…gajdi

 79. 83: Ez több, mint valószínű. Minden eshetőségre felkészülnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük