(466) Tibor bá blogja – Élelmiszer krízis 2011-ben?

önarcképA poszt végén felsorolok 14 zavarba ejtő tényt, ami arra vall, hogy az élelmiszerhiány már beindult. Vajon 2011 lesz-e az az év, amire visszaemlékezve azt fogjuk mondani, hogy akkor kezdődött az élelmiszerhiány, ami magával hozta az alapvető élelmiszerárak megállíthatatlan növekedését, az élelmiszerkínálat mérséklődését, és az egyre terjedő villongásokat a kielégítetlen élelmezés miatt. Na igen, amikor az embereknek nincs elég élelműk, kétségbeesnek, amivel párhuzamosan úgy tűnik, hogy az alapvető élelmiszerek frontján nem fog beállni kedvező változás.

Jelenleg a Világ nehezen tudja ellátni magát, mert minden egyes elmúlt nappal egyre több éhes szájat kell kielégíteni. Az előrejelzések szerint 2050-re 9 milliárd ember lesz a Földön. Miközben már ma túl sok ember hal éhen, és sajnálatos módon az éhezés egyre elterjedtebbé válik, mivel az alapvető élelmiszerekben hiány áll be. A legnagyobb élelmiszer termelő kínai vidékek az elmúlt 200 év legnagyobb szárazságával néznek szembe. Az elmúlt hónapokban az áradások szétzilálták az ausztrál és brazil termést. Oroszország megpróbál talapra állni az elmúlt nyár alatt elszenvedett rendkívüli szárazságból. A globális időjárás az elmúlt 12 hónapban egyszerűen megbolondult, ami hatalmas nyomás gyakorol a különben is roskadozó élelmiszer ellátásra.

Az élelmiszerkészletek az egész világon idegesítően alacsonyak. Amennyiben egy globális éhínség bontakozna ki, még Amerika se úszná meg szárazon. Elvileg az amerikai kormánynak jelentős élelmiszer tartalékkal kellene rendelkezni, de a valóságban ilyen nincs. Jelenleg egy kétségbeesett élelmiszer felhalmozás indult be, mivel több élelmiszer exportáló ország importra szorul. Olyan alapanyagok ára, mint búza, kukorica, szójabab meredeken emelkedik és az ENSZ előrejelzése szerint az emelkedés 2011 folyamán folytatódni fog. Hacsak nem következik be egy jelentős változás, a globális élelmiszerhelyzet egyre rosszabb és rosszabb lesz, ahogy az évtized előre pörög.  

Felteszek egy érdekes, ám aktuális kérdést: Ki jut hozzá az élelmiszerekhez és ki nem? Nyilvánvalóan az fog élelmiszerhez jutni, aki meg tudja fizetni az egyre növekvő árát. Ahogy az élelmiszer árak emelkednek, egyre több „éhséglázadás” fog beindulni, mivel az éhezők hada választ vár a kormányaiktól. És akkor kérdezzük meg magunktól,  vajon mi történik, ha az időjárás a mainál még kedvezőtlenebbre módosul, vagy a már megismert szélsőségek folyamatosan ismétlődnek? Mi történik akkor, ha beüt egy globális gazdasági összeomlás? Jelenleg csak „szülési fájdalmaink” vannak,  de ha a helyzet sokkal rosszabbra fordul, akkor az egész Földet megrázó szörnyű élelmiszerhiány léphet fel. Így feltételes módban, viszont a következő 14 konkrét tény arra késztet, hogy elgondolkodjunk, vajon beindult-e már az elkerülhetetlen globális élelmiszerhiány? Szerintem igen. Nézzük a tényeket!

1.) Az amerikai mezőgazdasági minisztérium bejelentette, hogy az amerikai kukorica tartalék 2011-ben rekord alacsony szintre esik.

2.) Az ENSZ jelentés szerint a globális élelmiszerárak 2011 januárjában rekord magasságot ért el.

3.) Az elmúlt 6 hónap alatt a kukorica világpiaci ára megduplázódott.

4.) A búza ára 2010 dereka óta durván megduplázódott.

5.) A szójabab ára 2010 június óta 50 %-al drágult.

6.) ENSZ előrejelzés szerint a globális élelmiszer árak 2011 végére egy további 30 százalékkal fognak nőni.

7.) A szokatlan ausztrál áradások miatt az ausztrál aratás eredményei abszolút siralmasak.

8.) Az idei télen (északi félteke) Brazília soha nem látott áradást szenvedett el, ami az ország élelmiszer termelését erősen visszavetette.

9.) A világ legnagyobb búzatermelője, Oroszország még nem tért magához a múlt évi kánikulából, ami heteken át szívósan tartotta magát. Valójában Oroszország a télen gabonát importált, hogy állatállományát etetni tudja.

10.) Kína felkészül egy hosszantartó, nagyfokú szárazságra, amit előre jeleznek. Az alábbi videó bemutatja a kínai szárazság képeit. <http://www.youtube.com/watch?v=bBGsxn_lvX4&feature=player_embedded>
11.) Úgy tűnik, hogy a kínai kukorica import körülbelül kilencszer lesz nagyobb, mint amennyivel az amerikai mezőgazdasági minisztérium számolt 2011-re.

12.) A Világon körülbelül 1 milliárd ember fekszik le éhesen minden este.

13.) A Világon valahol valaki éhen hal minden 3,6 másodpercben, akiknek  75 százaléka 5 év alatti gyermek.

14.) Az élelmiszer lassú hiánycikké válására a technológiai válasz például az, hogy Kínában a rizs egy részét műanyagból állítják elő!!! Ezzel iparkodnak kiváltani a természetes rizs egy részét. Ilyen rizsből elfogyasztott három adaggal egy plasztik zacskónyi műanyag jut a szervezetbe. — Szóval, mit rejt a jövő? Közeledik-e a végső óra ?

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

99 gondolat erről: „(466) Tibor bá blogja – Élelmiszer krízis 2011-ben?

 1. Tibor bá, mi az a „műanyag rizs??? Miből készül, kőolajból?

 2. Tibor bá: „aki bújt, aki nem…” ritkán fogok zavarni, de most kaptam egy leüthető labdát – persze tudom, csak az árnyékára mozdultam… Szép napot kívánok! Csorba Tibor

 3. 2: Természetesen, az még van, rízs nincs (elég), és drága.

 4. Ma úgy gondoljuk, a szegények lassan éhenhalnak, a gazdagok pedig túlélik. Nem biztos, hogy a szegények hajlandók csendesen éhenhalni. Inkább balhézni fognak, és elveszik attól, akinek van.
  A gazdagok nem biztos, hogy gazdagok maradnak. A kaja a legfontosabb. Például, ha éhezem, nem biztos, hogy Windows szoftverért vagy kábeltv-ért fizetek. Akkor pedig Bill Gates és a Deutsche Telecom már nem lesz gazdag.

 5. 6. Bill Gates Monsanto részvényekbe fektetett tavaly.

 6. 1: Ilyen menő fehér kipát hol lehet beszerezni? Fázik a fejem búbja. 🙂

  Más. Az mnyp-ből lenyúlt pénz bankárzsebbe tömése helyett jobb lenne arra fordítani, hogy a magyar termelőktől felvásárolja (és készletezze) az idei gabonatermést a kormány. Ne az legyen, hogy a külföldi kereskedők már a kombájn mellől felvásárolják, mint a korábbi években. Ez talán fontosabb lenne, mint a pálinkát főzni… , annélkül el lennénk, kenyér nélkül már majd nehezebb lesz. „Attila”, szólj már Matolcsy(né)-nak..

 7. 8: Nyugodj meg a 16 milliós gépkocsi mellé van nekik kaja is bespájzolva. A nép pedig nem érdekes. Fogyóanyag. Majd meg lesz magyarázva, hogy a szocik 8 éve miatt nincs elég gabona az országban, és a sok hülye fideszes el is fogja hinni, Gyurcsányt felhúzzák egy lámpára (persze megérdemli, de a többi is) és vacsora helyett majd nézegetik a lengedező hullát. És éljen OV. mert ő is emberből van. És adjunk neki még néhány évet, hadd valósítsa meg, amit akar.

 8. 9: Tibor bá, hiszen vigyáznak a zemberek egészségére, meg a zemberek pénzére… , ne légy már ilyen pesszimista 😀

  GyF élőben is iszonyat ronda, nézné a fene. (Persze a hírt hallani.. ) 🙂

  Arra leszek kíváncsi, hogy a zemberek 2/3-a beírja-e az „alkotmányozó kérdőív” 13-ik sorába, hogy királyt szeretne. Nem lennék rajta meglepve. 🙁

 9. Hamarosan jön a glucochip. A sok szar fast food, amit megetetnek az emberekkel, megbetegti őket. Műanyagf rizs, fűrészporos szarburger. Nem véletlenül álltak rá erre a fejlesztésre, milvel csak Európában több mint 50 millió cukorbeteg , és számuk hatványozottan növekszik.

  A RFID és a PositiveID Corporation legújabb fejlesztése szerint a chip egyrészt a testünk belső hőmérsékletét is figyeli, amely a betegség kórjelzője, és így korán képes figyelmeztetni az illetőt és az orvosát egy kezdődő betegség kialakulásában. A másik a glükóz (cukor) érzékelő segítségével a kezdődő cukorbetegség kialakulását, és a kialakult betegség nyomon követését diagnosztizálja, és kapcsolatot tart fenn külső egészségügyi rendszerekkel
  communicate with each other and deliver solutions to patients seamlessly. kommunikálhatnak egymással és megoldásokkal a betegek zökkenőmentesen.
  rádiófrekvenciás azonosítás (RFID) együttes alkalmazásával, és könnyíti a megfelelő gyógyszeres adagolást.

  Forrás: http://www.receptorsllc.com/news.html
  Forrás: http://www.msnbc.msn.com/id/40231824/ns/business-press_releases/
  Forrás: http://href.hu/x/eq37
  A pénzügyi összeomlás után, új rendszer jön, és a beteg emberek mindenre hajlandóak lsznek, még arra is, hogy chipet ültessnek a testükbe.

 10. 2: V.orsi
  „Nos a legújabb kreálmány a műanyag rizs, ami nem más, mint különféle burgonyák és ipari szintetikus gyantából rizs alakúra formált, nos élelmiszernek árult de annak jóindulattal sem nevezhető valami. Ezen gyanta, mondanom sem kell, hogy az emésztés során rendkívül káros anyagként viselkedik az emberi szervezetben. Na de az így elért extraprofit minden bizonnyal felülírta az emberek egészségének fontosságát.”
  http://bit.ly/hqrUUu

 11. A következő 2 cikk nem teljesen friss (januári, februári), de vannak bennük érdekes, a témához kapcsolódó dolgok.

  „Egy rossz aratásnyira a káosztól” A világ szegényeinek millióit és az egész világgazdaságot veszélyezteti az élelmiszerárak emelkedése. (2011/01/12)
  http://bit.ly/ez7xzb

  „A kormányok készletgyűjtésbe kezdtek a lakosság dühének enyhítésére.(..)Egyes tekintélyelvű kormányok agresszív készletgyűjtésbe kezdtek az élelmiszerárak drasztikus növekedését lelassítandó, azt remélve, hogy ezzel elkerülhetik a nép dühét.” (2011/02/03)
  http://bit.ly/fp3wu8

 12. A glucochip már kész, most tesztelik.
  http://href.hu/x/eq3x

  Amit fent kihagytam, „hogy ezek a rendszerek kommunikálhatnak egymással és megoldásokkal a betegek megterhelése és rálátása nélkül zökkenőmentesen.” Az emberek ellenőrzése ilyen módon egészségügyi vonalon is egyre nagyobb méreteket ölt majd, úgy, hogy nem is tudnak róla. A gyógyszeripar már dörzsöli a kezét.

 13. Homolucus mond valamit.
  Én amondó vagyok,hogy van itt minden,illetve lesz itt minden,csak nem fogjuk tudni megfizetni.
  Egyébként a burgonya talán azért van hogy ki lehessen váltani a gabonával,pont egy ilyen éhínséges időszakban például..
  Az afrikai országok éhínségéről annyit ,hogy amennyit fegyverkezésre és egyéb dolgokra költöttek,már az egész sivatagból oázist lehetett volna csinálni..
  Observer is mond valamit:Nem kell Norbi ubdate… 🙂
  De mi van ha megkérdezünk egy élelmiszeripari mérnököt?.. 😮
  Vajon az mit mondana?.. 😮

 14. Az se lenne rossz megoldás, ha megtanulnánk a cellózt megemészteni. Akkor még évekig legelhetnénk füvet.

 15. 17: Semmi az egész. A kecskék megfelelő géjét be kell módosítani a női petesejtbe. A következő nemzedéknek lesz cellulózt emésztő enzime. 😉 Lásd a holnapo VM-62-t.

 16. 18: Ez nem jó ötlet, mi lenne a könyvtárakkal? 🙂

 17. 18. Egy vicces biológus nehogy a nőstény imádkozó sáska párzási szokásait kódoló DNS darabkával kísérletezzen. 🙂

 18. 20: Gyors halál szex közben nem a legroszabb alternatíva 😀

 19. 21: de ahhoz, hogy tényleg gyors legyen, szükség van az imádkozó sáska fizikumára, vagyis küllemére is. 🙂

 20. Amikor tavaly nyáron az amerikai gabonatőzsdén 70%-os áremelkedés történt az itthoni médiában egy mukkot sem lehetett róla hallani. Apósom gazdálkodó ember de sajnos az orráig sem lát, hiába hívtam fel rá a figyelmét. Mondtam, hogy addig nem is fog róla hallani amíg fel nem vásárolják a betakarítást. És vhoálá, így történt, szeptember végén hallottam a mózes 1-en először, hogy az áremelkedést az amerikai gabona tőzsde mozdította el. Jó duma mi? Ha valakinek még kétségei vannak a médiát érintően ez elég nyilvánvaló hovatartozás.Még pisszenni sem mertek míg fel nem vásároltak mindent.Utána már drágulhatott. Ez majdnem olyan mint mikor egy cimbora mesélte, hogy felszedett egy utcalányt aki mindössze annyit kért, hogy szóljon ha jön a produktum. A cimbora meg azt mondta, persze mert bolond lettem volna, még pisszeni sem mertem 😀 😀 .
  Azóta nagyot fordult após is, nem egyszer mondta „fiam rád kellett volna hallgatnom” Mit lehet erre mondani, hogy én megmondtam? Nem inkább bespájzoltam gabonából, úgyhogy jut neki is.

  Másik, a napokban olvastam, hogy 2050-ig annyi élelmiszert kell előállítani mint az elmúlt nyolc ezer évben. Ha ez igaz ez elég meredek. Én nem számoltam utána de ezt a természet nem fogja tolerálni.

  9.”Gyurcsányt felhúzzák egy lámpára (persze megérdemli, de a többi is)” Ez a követendő irány. Ezt nem lehet elégszer kihangsúlyozni.

  16.jól érted, nézd meg a Statikus által belinkelt anyagot amit Tulok írt, Ő már évekkel ezelőtt figyelmeztetett és „megjósolta” hogy először afrikában lesznek az éhséglázadások, be is jött neki.

 21. 25: Nekem meg az a dolgom, hogy utána számoljak. Igaz, ha a Föld lakossága az elmúlt 8000 évben átlagosan 40 millió volt. Számokban: 8.10^9 x 40 = 8.10^3 x 40.10^6

 22. 26. Kösz hogy utána számoltál de a számításnál nem elég az emberek számát figyelembe venni, ugyanis az elmúlt 50 évben nagyot változott a „fejlett” világ táplálkozási szokása és a jövedelmek növekedésével egyre több húst fogyasztanak az emberek. Amerikában naponta eladnak közel száz millió hamburgert amihez sok hús kell. Egy kg. hús előállításához pedig kell kb. 3-4 kg. gabona.Ezt összevetve alig 100 évvel ezelőtti táplálkozási szokáshoz(heti egyszer hús)igen meredek eredményt kapunk.

 23. 17.Európának nem ártana egy kis éhezés, úgyis túlsúlyos az USa-val együtt. Sok hülye magyar megy ki a szomszédba cukrot venni, utána irány a gyógyszertár. Ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember két hét alatt, mint amennyit elődeink kétszáz évvel ezelőtt egy év alatt. Az egy főre jutó évi cukorfogyasztás Mo-n hetven kilogramm! Szóval barátkozzunk meg a a jövőt illetően a bogarakkal ,sáskával 🙂 , és a természet-adta egyéb lehetőséggel, és lehet, hogy még a gyógyszeripart sem gazdagítjuk többet.Ha nem megy, majd jönnek a kínaiak a konyha-tudományukkal 🙂

 24. 25: Ennyi erővel azt is mondhatjuk, hogy az utóbbi 100 milliárd évben annyi gabonát termeltek, mint 2050-ig kellene.

  Szerintem a fejlett világ lakossága pl. már a gyógyszer és TB támogatások nélkül is megtizedelődik. Természetes kiválasztódás nélkül rettenetesen meggyengültek a génjeink. Ma Mo.-on minden 4.-ik ember allergiás, kisgyermekek közül szinte mindegyik…

 25. holnap veszek egy ostor.
  Ugyanis betyár világ fog jönni…

 26. Szerintem nem csak a rizs készülhet műanyagból, pl. a meki-s kaják 78 féle adalékanyaga már üti ezt a mércét. http://antalvali.com/hirek/sokkolo-meki.html

  Ördögi kör: műkaja = allergia = gyógyszer = szintén allergia = allergiára szintén gyógyszer
  Talán ha elfogy az olaj, várható változás ebben a műéletben 🙂

 27. 29: A felszaporodó alergiások száma nem a korcsosodás jele, hanem annak tudható be, hogy hülyére szennyeztük a környezetünket.

 28. 32. és ehhez az is kapcsolódik, hogy a csecsemők nem anyatejet kapnak, hanem műkaját….ettől hogy alakul ki a normális tápcsatornája vajon, ami egész életében kell az emésztését, tápanyaghasznosítását szabályozni????

 29. Ma Árpád kifejezetten jól szólt.

  Én nem hiszek abban hogy a föld nem tudja ellátni a most jelen lévőket,vagy akár 9 milliárdnyi embert. Ez is mesterségesen kreált dolog. Akárcsak a pénzügyi válság. Abból kihoztak maguknak amit lehetett,nem hozta el a kívánt eredményt,vagy csak evés közben jött meg az étvágy. Mivel enni táplálkozni ugye mindenkinek kell, hát még ezt is el lehet venni az emberektől, és ez ugye létszükséglet. Ráadásul jó sokat lehet vele keresni ha felvásároljuk betárazzuk..
  Vagy valami mást akarnak kikényszeríteni ezzel…
  Szóval én nem hiszem ezeknek azt sem amit kérdeznek..

 30. 29!
  Persze hogy sok az allergiás.De még reklámozzák,és még meg is veszik a sok otthoni légfrissítőt.
  Ahelyett hogy egy kis tálkába beletennének 2-3 fej hagymát egybe pucolatlanul,és a szoba valamelyik sarkába,vagy asztalra letennék.Tisztitja és fertőtleníti a levegőt.Magába szedi az összes baktériumot..Valamikor fel is szeletelem,és 2-3 naponként kicserélem.
  Ha esetleg megvagyunk fázva,éjszakára megpucolva felszeletelve magunk mellé kell tenni az éjjeli szekrényre.Másnapra kutya bajunk.De helyette van jó légfrissítőnk..

 31. 34: A spekuláció valóban belejátszik az élelmiszer árak emelkedésébe, de spekulálni csak akkor kezdenek, amikor soványka a kínálat. Ez pedig azért következett be, mert sok gabonából etanolt csinálnak, sok gabonával olyan állatokat etetnek, amikre eddig nem volt fizetőképes kereslet, de most már van. Olvasd el még egyszer a posztot. 😀

 32. 36!
  Na de ez nem azt jelenti hogy a Föld nem tudna eltartani ennyi embert ha rendeltetésszerűen használnánk.
  Az hogy etanol van meg miegymás ültetve,az más kérdés.
  De Tibor bának mindig igaza van.. 😉

 33. A cukor ügynek van egy fontos tanulsága. Ahogy a lehetősége felmerült, hogy drágul az olaj, Brazília – ha jól értem szerződést szegve – beszüntette a cukor kivitelét az EU-ba. Tudom, hogy nem illik általánosítani, de az én számomra ez mégis azt jelenti, ha kitör a balhé, elsődlegesen minden ország csak magára számíthat. – Még egy indok, hogy az államnak kutya kötelessége lenne élelmiszerkészletet felhalmozni.

  A magyarországi áremelés szerintem a multik adóáthárításával indult, aztán mindenki rájött a dolog ízére. Röhej, hogy az osztrákoknál fele ennyibe kerül.

 34. 37: A talaj termékenységének fenntartása hosszú távon nem működik, a nagyadagú műtrágyázás és az öntözés hatására a talajok szikesedhetnek, a talajvíz megnövekedő sótartalma pedig (valahol 2g/l felett) gátolja a növények fejlődését. A nehéz gépek rombolják a talajszerkezetet és komoly gond az erózió is. Szóval lehet, hogy azzal a 9 milliárdal bajok lesznek.
  Lehetne kevésbé kizsarolni a termőtalajt, de az kevesebb termést is jelent.
  Lényegében a termőtalajjal is azt műveljük, mint a többi erőforrással – használjuk ész nélkül.

 35. Halkan mondom, de tudomásom szerint most már valamennyi művelhető területet műveljük, azokon élelmiszert termelünk. A művelhető területeket úgy nyertük, hogy kiirtottuk a flórát és a faunát. Évezredek óta folyik ez. Már alig van erdő a történelem előtti időkhöz képest.
  Ha az adott területen, ami a szárazföldek 70%-a, nem sikerül a terméshozamokat növelni (mitől is sikerülne), akkor a 9 milliárdos népesség nem más, mint egy függvény extrapolációja. Semmi alapja.

  Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kupac élesztőgomba. A gombák vidáman éltek, ettek, ittak, szaporodtak. Egyszer csak kaptak egy nagy adag cukrot. A sok élesztőgomba mind nekiesett a cukornak, falták, habzsolták. Szaporodtak, mint állat. Hirtelen populációjuk óriásira nőtt. Azt hitték, ők az evolúció csúcsa. Először csak az anyagcsere termékeik halmozódtak fel és mérgezték őket, de aztán elfogyott a cukor. A populáció hirtelen lecsökkent, az élesztőgombák civilizációja kihalt. Ha nem hiszed, próbáld ki egy pohár cukros tejben.

 36. Az élesztőgomba a program szerint működik, az ember nem! Nem úgy működünk, ahogy a Földön élő többi emlősfaj sem.
  Mi majd megesszük egymást vagy a füvet vagy amit találunk. Mindent felzabálunk….Sáskák…

 37. 41 Épp azt kívánom sugallni, hogy ugyanolyanok vagyunk. Mit jelent, hogy értelmesebb? Hamarabb ki tud pusztulni?

 38. gomba és sáska helyen én inkább a vírus szót használnám.
  Ugyanis mi iszonyat gyorsan tudunk mutálódni a helyzetekhez.
  És tovább rontunk mindent, amit lehet.

 39. A fajtáját eláruló betyárok vagytok. 😀 😀

 40. Minap olyasmit hallottam a rádióból, hogy mivel nem jön a brazil cukor, az EU felszabadított bizonyos cukortételeket, amit exportra (EU-n kívülre?) szántak, de így maradhat belső eladásra, fogyasztásra. Segítsetek már, hogy most én vagyok hülye (rám ne hagyjátok!!!), vagy úgy kell ezt érteni, ha jönne elegendő brazil cukor, akkor az itt megtermeltet nem szabadna felhasználni, hanem el kellene adni EU-n kívülre, és venni helyette pl. brazilt???

 41. 41-re:
  Ugy gondolom, hogy az elesztogombas pelda rendkivul jol illeszkedik az emberekre is. Akar tetszik, akar nem. 🙁

 42. Románia ebből a szempontból nagyon jó helyzetben van,Europa gyöngyszeme .Három millió hektár termöföld áll érintetlenül két évtizede ,egy-két millió hektár pedig egyszerű paraszti modszerekkel van megkinlódva.
  Ceusescu rendkivűli találékonysága ,hogy még a hegyekre is beűltethető teraszokat dozeroltatott,búzatáblák viritottak még a hegyoldalakon is .Románia földművelésre alkalmas terűlete igy elérte a tiz millió hektárt.A legnagyobb kukorica terméseket produkálta akkoriban Europában.
  Most dubai milliárdosok vásárolják fel a parlagon levő rengeteg termőföldet.
  A baj sokkal nagyobb,mint amilyennek látszik,borzasztó élelmiszerválság közeleg.
  Jaj nektek metropolisziak!

 43. Ne haragudjatok meg, de szerintem a rendelkezésre álló földterületekkel nincs semmi gond. Lenne bőven.
  Egyszerűen szarul vannak kihasználva.
  Az út mentén ha bármerre megyek nem látok mást, mint hogy a hülye paraszt nem termel mást csak kukoricát, meg napraforgót.
  A gyümölcsösök olyanok, mint valami dali-képek. Szerencsétlen almafák ott kornyadoznak olyan talajon, ahol minden ki van írtva, mert a gazdi nem bírja elviselni egy kis fű látványát. Ha a növényi kultúrák megfelelő módon lennének vegyítve, szerintem nem lenne gond, illetve ha az emberek rájönnének, hogy nem csak a kukorica, meg a szotyola a lényeges növény.

 44. 49

  Attól függ,hogyan nézzűk a problémát.A metropoliszi létforma pazarlóságára és spekulációs felépitésére már nincs elegendő termöföld.
  Ha viszont az én szemszögemből nézem lokálisan annyi kiváló minőségű termöföldem és termésem van,hogy abszolut semmi értelmét nem látom ,hogy mind a kilenc hektár földemet megműveljem.
  Tehát le kell bombázni a városokat ,hogy eltünjön a világ lelmiszerláncából a pazarlás 🙂

 45. 49: Szerencsés húzás várható élelmiszerválság előtt „hülyeparasztozni”? A „szotyola” meg olyan növény mint argentinul beszélni?

 46. Ezt a témát nincs értelme lokális szinten nézni és vizsgáli. Mindenki csak azt tudja, amit maga körül lát és tapasztalt. Ez egy globális téma. Minden rendben van, ha a főcél a profit maximalizálás. Ti pedig úgy gondolkodtok, hogy ne éhezzenek az emberek, meg tudják venni az élelmiszert, ne errodálodjon a termőföld stb. De ha innen közelíted meg, akkor a profit maximalizálás nem érvényesül. Ha abból indultok ki, hogy mi emberséges, akkor soha se fogtok eljutni a dolgok mélyére. Busht és Balirt nem érdekelte, hogy másfél millió irakit megölnek, öket csak a geopolitikai siker érdekelte. Nekik másfél millió ember élete annyit jelent, mint étkezési célból az évi 300 milliárd kínai csirke nyakának az elvágáa.

 47. Szerencsés vagy sem, nem változtatom meg, így gondolom.
  A paraszt alatt a jó munkásembert értem, nem pedig a szlengbe bekerült paraszt szót, aminek a jelentése gyökér, surmó, tapló, barom, hasonló. A hülye pedig azért hülye, mert nem krumplit, zöldséget, búzát termel. Sajnos az egészben az a poén, hogy nem is nagyon tud mit, mert ugyebár csak azt tudja eladni.
  Sajnos a földművelők annyira függenek mára a külföldtől, hogy nem látják meg a hazai piac erejét. A hülye kormány mindent a külföld javára csinál. Ezért a hazai éllelmiszerárak irgalmatlanok. Nincs értelme hazai piacra termelni ilyen állapotok között. Ezért az ország egyre jobban a behozatalra szorul, olyan szinten, hogy most már lassan az itt őshonos terményeket is behozatalból vásárolják a jónépek.
  Az, hogy itt egy korrekt szemléletváltás következzen be a lakosság részéről, ahhoz minimum egy kataklizma kell. Ahhoz, hogy a kormány a saját népe javára dolgozzon, ahhoz minimum 400 lámpavas kell. Ahhoz hogy a gazda megfelelő terményeket termesszen, megfelelő támogatás, iránymutatás és piacteremtés kell, de itthoni piac. És ahhoz hogy itt egyáltalán változzon valami, ahhoz már tényleg isteni segítség fog szükségeltetni, mert itt az ember már kevés lassan.
  Olyannyira sikerült ellehetetleníteni mindent és mindenkit, aki tudna tenni valamit, hogy itt már csak egy (informatikusi szóhasználattal élve) újraindítás segíthetne.
  Én csak azt látom, hogy minden az ellen dolgozik, hogy szarba menjen az ország. És az egészben az a legelkeserítőbb, hogy nem tudok érte tenni semmit. Hiába veszek én magyar árut, egyedül kevés vagyok. Hiába pofázok, lecsuknak izgatásért, vagy bármi másért. Hiába próbálkoznék bármilyen vállalkozással, befuccsolna, mert nem lenne terem, lehetőségem.
  A gazdák nem tudnak mást, csak támogatást kérni, az államot olyan szinten megpumpolni, hogy az már a pofátlanság többszörösén is túlmegy, de hogy összeálljanak, véd és dacszövetséget alkossanak és azt mondják, hogy ennyi, elég volt, az már úri móka lenne. Bele van itt fásulva mindenki már abba, hogy ha tenni akar, akkor esélye sincs, épp ezért meg se próbálja, ezért maradunk benne a pöcegödörben és szép lassan le is fogunk süllyedni az aljára.

  A termőföld pedig köszöni szépen jól meglesz, legfeljebb kivárja, míg mi eltakarodunk a balfenékre. Mi sem leszünk más, mint jó, vagy kevésbé jó minőségű trágya.

  A szotyola pedig nem más, mint a napraforgó termése, némi
  utómunkával. Ergo a napraforgót értettem alatta.

 48. Hali!

  Nem is tudom ki, de nemrég az egyik posztban valaki említette hogy rohamosan vásárolják fel a cukrot az emberek Kelet-Magyarországon. Nemrég még 220 Ft-ért vettem, most pedig megdöbbenve tapasztaltam hogy 330 Ft.

  De amin meglepődtem az ez: „Érdekes hír volt ma, hogy a JPM átvett 1 millió tonna cukrot és most tárolni fogja. (Ha valaki vesz futures szerződést és nem adja el lejáratkor akkor megkapja amiből vette mint pl, arany, ezüst, olaj, búza…stb) Ez az USA éves használatának a 9%-a. Most vagy nem tudták volna eladni profitban vagy hiányt akarnak csinálni és a felnyomott magasabb áron eladni. Nekem azért kiütötte a biztosítékot, hogy egy befektetési bank cukrot tárol.”

  Forrás: http://tombolatom.blogspot.com/2011/03/trichet-es-tozsde.html

 49. 54: ezekben a befektetési bankokban semmi tolerancia nincs a piac többi szereplője iránt. A JPM legutóbb decemberben a réz készletek 50%-át vásárolta fel, azonnal az egekbe emelve az árát. Szabad piac, hurrá. Csak egyszer szállítanák le nekik ezt a cukormennyiséget, amit nyilván a banki kávéautomaták feltöltésére vásároltak csak, mert hallották, hogy fel fog menni az ára.

 50. 49!
  Még szerencse hogy Gorgonnal egyetértünk..

  Majd ültetünk levendulát..

 51. Gyümölcstermesztéssel foglalkozom.Folyamatos változások vannak árakban(nem mindig felfelé),időjárásban,szabályokban,piaci viszonyokban.Aki nem tud(ott) alkalmazkodni az abbahagyja.Nagyon sokmindent(szabályokat) meg kellene változtatni szerintem,(de legalább betartatni) mert nem az marad életben aki becsületesen megtermeli az árút.Ha rajtam múlna megszüntetném a támogatást,főleg azért mert az unióban nem egyformák a támogatások.Ezért jön külföldről sokkal olcsóbban minden.
  Annyi mindenről lehetne beszélni….de azt érzem, már késő,mindenki csinálja amit eddig, és jöjjön aminek jönnie kell.

  Korábban én irogattam a cukorral kapcsolatban, mert kaptam jó helyről infót.Sikerült is bevásárolni…

  Ki vagyunk szolgáltatva,az ország nincs alkupozicióban,úgy kell táncolni ahogy fütyülnek.

  Egy folyamat végére értünk,nem lehet mindig növekedni, mert nem mindenki egyformán növekszik.Vannak veszetes és nyertesek.

 52. Szerencs környékén a cukorrépa termelő gazdák kaptak 10-20 millió forintot,ki mennyit hogy ne termeljenek cukorrépát,és így a szerencsi cukorgyár nem kapott alapanyagot.Mikor nem kapott alapanyagot,akkor széttárták a kezüket,hogy sajnos be kell zárni a gyárat,nincs más hátra.De úgy bezárták,hogy még le is robbantották.Maradt a Nestlé csokigyára mellette.Ennyi.Mi ez ha nem tudatos tönkretétel?..

 53. 58.

  Na látod, ez egy tipikusan olyan hír, amit odafenn tuti aktáznának egy bazihosszú számsorral és extrahipermegatitkosítást kapna.

  És igen, ez bizony az, aminek mondtad.

  És valószínű, hogy a többi cukorgyárral is pontosan ez történt.

 54. 59!
  Minden hétfőn meg pénteken elhajtok a gyár előtt,mert viszem hozom a gyerekemet Miskolcra.És majd a sírás jön rám mikor nézem a gyár helyét..
  Az utakról ne is beszéljek,mert 20-al nem lehet menni végig Miskolcig,mert már út sincs.Hát szavakat nem lehet találni arra ami ebben az országban is van.
  Elővettem megint a jó öreg terminátor filmet,hogy megnézzem hogyan is fogunk kinézni nemsokára..

 55. 60: Közben a politikusaik 16 milliós kocsikkal mászkálnak a Fővárosban az Országháza és a Vár között. 🙁

 56. 61!
  Tibor bá!
  Csak 16 milliós?Hát hajléktalanok ezek?.. Még egy „normális” autót is képtelenek venni,vagy csináltatni maguknak.. 🙂 Ezek még álmodni se tudnak rendesen…

 57. 62: Álmodni nem tudnak, de mindíg visznek magukal egy másik embert. 🙂

 58. 64: Dugovics Titusz állítólag nem is létezett 🙂

 59. 65!
  Mint a fidesz kormányprogramja.Senki nem látta,csak hallottak róla.. 🙂

 60. 66: Én láttam, fel is tettem a „Fidesz kórkép”-hez. Az igaz, hogy okosabb én sem lettem tőle. Leginkább olyan, mint egy vasuti menetrend. Na azon se igazodok el… 😀

 61. 67!
  Akkor legközelebb a menetrendet tedd fel.Észre sem fogják venni a különbséget.Lehet hogy Te se vetted észre..
  Ez olyan mint térkép helyett a szabásminta.. :d
  De most akkorát rötyögtem.. 🙂

 62. A Fidesznek dehogy nincs kormányprogramja a címe:A Végső Összeomlás késleltetése. Megállitani nem tudják már csak elodázni az elkerülhetetlent legalábbis még egy kis ideig…Utánna futás ki merre lát 🙂

 63. üdv. Melike!

  Itt nyugatabbra is pontosan ez történt a Petőházi cukorgyárral,sok jót nem hozott az unio erre az országra, nem is értem akik még kívül vannak pl. a Horvátok, miért is akarnak annyira befelé jönni, mért nem látják a sok hátrányát is.

 64. 71. Greenpeace-nek is elküldtem ezt a linket. Ezt válaszolták: „Abban a tv-tervezetben van egy olyan méretbeli limit, ami alatt nem érinti a gazdaságokat, ezért arról nincs szó, h a háztáji gazdaságokat, zöldségeskerteket is kicsinálnák. Szerencsére.”

 65. 70!
  Üdv. Gartai!
  Mert aki kifelé él ,az befelé hal… 😀

 66. Vajon merre megy a világpiacon az ár amikor kiderül hogy az EU cukorvásárlásba kezd mert hiánycikk?Ha nem is emelkedik mennyi lesz a cukor a vevőknél 160 ft-ról?Szállítási költség,csomagolás,nagykereskedelmi-,kiskereskedelmi-árrés,ÁFA,stb…szerintem akkor sem lesz 300 alatt.

 67. 74!
  Igen 300 körül van most jelenleg..Na most már jövő héten én is veszek.Belém beszélitek a gyereket komolyan mondom.
  Veszek vagy 50 kilot,az kitart nekem vagy 5 évig.. 😮
  Elég lesz annyi?Vagy Hány évre kell spájzolni?.. 😮
  Szerintetek?..

 68. 75: melike ne vegyél 50 kg cukrot, mert: 1.) diabéteszt kaptok tőle. 2.) magas lesz a vérzsirod (triglicerid). 3.) ha elmúlik az őrület, akkor olcsóbb lesz. EZ MÉG NEM AZ IGAZI. 4.) Tibor bának mindig igaza van. 😀

 69. 76!
  Az jó lesz,mert most fogytam le 15 kilot.. A válság alatt 🙂
  Nem használok csak édesítőt mindenhez… 🙂
  Azért írtam csak 50 kilot.. 🙂
  Tibor bának mindig igaza van.. 😉
  THX…

 70. Melike, mézet vegyél, ha már venni akarsz valamit.

 71. 1!
  A kipás képet többször láttam, de a Mein Kampf könyv photoshopnak tűnik.

  Ha meg az, akkor a szerző hitelessége megkérdőjelezhető.

  Ettől függetlenül részigazságokat tartalmazhat a cikk.

 72. 78!
  Csődbe akarsz vinni Gorgon?..
  Tudom,már méhek sincsenek.. 😉

 73. 80.
  Bizony, már nagyon gyér az állomány.

  A méz örök eltarthatóságú, ha minden igaz. Be szokott ugyan kristályosodni, de akkor egy kis meleg vizes fazékba belerakod az üveget, a méz szépen visszaolvad és továbbra is használható.
  Ha minden jól megy, kb. 20 befőttesüvegnyi finom akácmézet és néhány üveg virágmézet is fogok kapni, persze fiztnem kell majd érte, de ha minden jól megy, akkor 500 Ft-kilós áron kapom. Jelenleg 1100-1300 körül mozog a jó minőségű méz ára. Csak a viszonyítás miatt. Amúgy ismerősömtől lesz, a kedvező ár pedig a kölcsönös cseresegítségek okozata.

  No, de megyek inkább a túlélős témába, mert most olyan dolgk jutottak eszembe, amelyek oda valók.

 74. 81: Nem elég ha a kikristályozodott mézet felmelegíted, kell hozzá adni egy nagyon kevés tiszta vizet is.

 75. 81!
  Tudom hogy olyan ára van.Ezért szoktam én minden évben kapni.Csak úgy.. 🙂
  Mert engem mindenki szeret.. 😉
  82!
  Köszönöm Tibor bá.Ezt nem tudtam..És sajnos dobtam már ki ezért mézet. A kémiához még ennyire nem értek.. 😀

 76. 80-81:
  Az a helyzet, hogy jelenleg Magyarországon legnagyobb a négyzetkilométerenkénti méhsűrűség ! 8-10 méhcsalád/km2 ! Bizony már megelőztük a világelső Görögországot is. Na persze ez se jó, mert így végül is a méhészek látják ennek a kárát (kevés a fóka, sok az eszkimó) ! Manapság nagyon sok a kényszer-méhész: a tartós állástalanok számával a méhészek száma is egyre fog nőni. Persze a sok „kocaméhész” kezeletlen méhcsaládjai pedig a különféle méhbetegséget terjesztik amivel gyakorlatilag más egészséges méhcsaládokat veszélyeztetnek…

 77. 85: Köszi János a szakmai hozzászólás. Lehet, hogy a méz is hungarikum lesz?

 78. Az a bajom a mézzel, hogy nem tudom, hogy tuningolt-e! a másik pedig az hogy én itt a piacon (Gyömrő) nem tudok 1100-1300-ért mézet! 1600-1800 talán… , …és talán még méz is!

  Egyébként szeretjük a mézet! Pitypangból is lehet mézet csinálni! Igaz nem lesz igazi méz, de finom az is!

 79. 36-ra.
  Érdekes módon nem kapni szinte egyáltalán repceolajat.
  Vagy csak arany árban,amióta dívik a bioüzemanyag biznisz.
  (csak halkan és zárójelben jegyzem meg:Szlovákiában még kapni
  azonos árban a napraforgóolajjal.olyan 400 Ft-árig. Ha valakit
  érdekel…)

 80. 88: A repceolaj reális ára 1500 ft/liter körül van. Azért írom, hogy reális, mert repcét csak hidegen sajtolva árulják osztrák vagy német importból. Hidegen sajtolás esetén a hozam csak kb. a fele a vegyi kioldásénak. Ha valóban érdekel írok neked egy nagykert, de ott legalább egy rekeszt (6 liter) kell venni.

 81. 89:
  1500Ft/liter sajnos nekem már sok.Inkább egyéb élelmiszerre fordítom.
  Engem az zavar hogy eltűntek a nagyobb multik polcairól az „olcsó” repce olajok.Emlékeim szerint 2-3 éve még volt napraforó olaj árban kapható.Csak akkor még nem tudtam,hogy egészségesebb választás.Mostmár tudom…
  Tavaj láttam nagy táblákban sárgán rikítani a repcét,valószinüleg
  üzemanyagként végezte.
  Gondoltam érdemes lenne eltenni a kellően érett magkból.
  Vajon emberi fogyasztásra lehet kockázata a nagyüzemi repcének?
  ( Gondolok itt a vegyszerezésre stb. üzemanyagnak elbír bármit )

 82. 90: A repceolaj eredetileg ipari célra (festékek) készült, mert a magas erukasav és eikozénsav tartalom emberi fogyasztásra nem tette alkalmassá. Az utóbbi időkben nemesítéssel sikerült a 25-30 százalékos káros zsírsavak arányát 3 százalék alá levinni és hidegen sajtolni. Ez alakalmas emberi fogyasztásra.— De van más megoldás. Közönséges napraforgó olajba (80-20 %) öntsél lenmagolajat. Így a keverék nem lesz drágább 1000 forintnál, és bőséges mennyiségü omega-3 jut beléd.

 83. 91:
  Köszönöm a költséghatékony megoldást.

 84. 75: Melike ! Ha nagyon szereted az édes ízt, akkor neveljél Jázminpakócát. Rettentő édesek a levelei. Igaz befőzéshez nem használható, de édesíteni lehet vele. Életünk végéig kell spájzolni.
  49: a növényi kultúrák azért néznek ki ahogy, hogy a gépekkel könnyen meg lehessen munkálni, mind a talajt, mind a növényeket. Ha egy táblán többféle növényt termesztenénk, akkor hány függesztéket kéne kiszállítani egy időben a tábla végére? A munkáskéztől pedig lényegesen olcsóbb a gépi művelés, így nagyobb a profit is. A kukorica és a napraforgó, mint ipari alapanyag pedig manapság jól fizet, ezért ezt termesztik. Nem lehet, hogy autópályák mellett láttad ezeket a nagy egybefüggő táblákat ? Alsórendű és még alsóbbrendű utak mellett bőven láthatsz példákat a sokféleségre is.

 85. Tibor bá, érdeklődnék hogy valami rossz fát tettem-e a tűzre mert ki van tiltva az ip címem. Hiába próbáltam beírni többször is nem enged be a rendszer, meg azt írja ki hogy cenzurázás alatt.
  Ugye nem melikére vagy féltékeny. :-))
  Melike nem szabad engem itt dicsérni, hihihi. Még jó hogy vannak anonym proxyk, na mindjárt kiderűl hogy kicselezem-e a rendszert.
  Üdv.Árpád.

 86. 95: Sajnálom, de a spamszűrőm kiszűrt, és csak most vettem észre (egy hét késés). Legközelebb, ha ilyen van, akkor E-mailben kérdezz. Ez másokra is vonatkozik, ha nem jelenik meg a hozzászólás.

 87. napenergiabol a sivatagban energiát lehet elöállitani + a tengerviz (sok van) + egy kis co2 a levegöböl (van böven) és akkor lehet heterociklusos szénhidrátot gyártani (cukor ) + egy csekély mennyiségü biogén elem és akkor szintetikusan 1 osztályu élelmiszert lehet gyártani. az éhezés csak a primitiv emberi fajnak probléma mert tiszta hülyék :)))

 88. Ha lesz éhínség valahol, akkor én Jáva szigetére tippelnék. Kicsit nagyobb mint Hungary, de 130 millió lakosa van, 38 aktív vulkán, kiemelten földrengés cunami hurrikán áradás veszély stb. És egyre csak szaporodnak mint lemmingek, nem is nagyon tudnak elvándorolni sehova…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük