(441) Tibor bá blogja – Az Unió helyzete

önarcképHagyományosan, minden év január utolsó szerdáján, az USA elnöke szól a szenátorokhoz, ami a XX. században egy ünnepi beszéd az Unió helyzetéről. (The State of the Union). A múlt szerdán megtartott beszámolóból az „infláció” szó tökéletesen hiányzott, mintha nem is létezne, mintha nem ez lenne Amerika egyik legnagyobb félelme.

Ezek után az már teljesen természetes, hogy az immáron két éve tartott, majdnem 0 százalékos irányadó jegybanki alapkamat se került szóba, csakúgy, mint a legújabb ütemezett könnyítésre (QE = quantitative easing) szánt 600 milliárd dollár. Összegezve, ha Obama nem tesz említést a fedezetlen (fiat) dollár okozta problémáról, akkor az egész szövegének nincs semmi értelme. Nem árt felidézni, mi is valójában az USA helyzete.

2007 decembere és 2009 decembere közötti két év alatt 8.360.000 ember vesztette el az állását. Miután a kormány 4.600 milliárd dollárt költött a bankok megmentésére és a gazdaság fellendítésére 1.120.000 munkahely visszaállt, még mindig maradt 7.240.000 mínuszban. De ennél is kirívóbb, hogy minden egyes megteremtett új munkahely több mint 4 millió dollárba került. Sokkal jobb lett volna, ha minden elbocsátottnak a kormány küldött volna egy csekket 635.000 dollárról.

Obama természetesen csak arról beszélt, hogy több mint egy millió munkahely teremtődött, de hogy az mibe került, azt nem említette meg. Amikor a kormánynak az éves költségvetési hiánya meghaladja az 1500 milliárd dollárt, akkor annak egy kiadós infláció lesz az eredménye. Mértéktartó közgazdászok szerint 2015-re várható egy hiperinfláció. Ez természetesen csak ráérzés, mert az infláció beindulása bármelyik percben bekövetkezhet.

Obama említést tett arról, hogy Amerikának spórolni kell. Nem megadóztatni a gazadagokat, nem, megtakarítani, és hol? Egészségügy, mert ott megy el a legtöbb pénz. Ez csak azért érdekes, mert egy kicsit hasonlít a magyar helyzethez. Meg az összes többihez. Nem szabad a gazdagokat megadóztatni, hanem további pénzeket kell elvonni a szegényektől. Vissza a dickensi időkhöz. Egy dolog egészen biztosan kiderült. Obamának esze ágában sincs tenni valamit az amerikai valuta érdekében. Miért is tenne, ha a világ olyan hülye, hogy továbbra is elfogadja fizetés fejében.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

34 gondolat erről: „(441) Tibor bá blogja – Az Unió helyzete

 1. Szerintem a hiperinfláció abban a pillanatban beindul, ahogy a dollár elveszíti kizárólagos monopóliumát az olajpiac felett. (Az arabok mostanában elég sokat tesznek ennek érdekében.)
  Ahogy a szabadkereskedelem beindul, és az üzletfelek bármilyen valutában megegyezhetnek, az a zöldhasú azonnali kimúlását fogja eredményezni.
  És némi reményt adhat az euro megmaradására…

 2. Obama úgy csinál mint Kádár János : a megoldhatatlan problémákról nem szabad nyíltan beszélni.

  Én mindenütt azt láttam, hogy a (QE = quantitative easing) -et mennyiségi könnyítésnek fordították.

 3. Végül is mához képest (2010. február) egy év telt el azóta, mióta fogadtam (magammal?) hogy nem nem fog egy év múlva összedőlni a dollár. Hát nem is dőlt. Nem is fog még egy jó darabig, azért, mert nincs helyette más. Akkor fog, ha lesz. Az oddig nem 1-2 év.

 4. 3: Tudom Soge! De engem senki se érdekel. Nem ez az első új angol kifejezés, amit elsőnek fordítok, de végül más (rosszabb) honosodik meg. Gondolj bele melyiknek van magyarul értelme? Mennyiségi könnyítés vagy ütemezett könnyítés. Ugyanis (most) a 600 milliárdot nem öntik ki egyszerre, hanem havi 60 milliárdos kötegekbe ütemezve. A „mennyiségi” tükör fordítás, amit sose csinálok.

 5. Tibor bá, mit gondolsz – a dollár helyzetétől függetlenül – létrejöhet-e egy „északi” euró mondjuk 5 éven belül? Arra gondolok, hogy Németország. Ausztria, Hollandia (esetleg a franciák) fenntartanának egy közös valutát, amiből a PIGS kipotyogna. Vagyis nem szűnne meg totálisan az euró.
  És a fő kérdés, biztosabb lehet-e egy osztrák bankban tartani eurót (mert úgy automatikusan váltanák), mint magyar bankban (nem tudom ott mire váltanák az eurót ilyen esetben)?

 6. 1: Ha a dollár eldől, abban a pillanatban az euró is. Nem véletlen a nemzeti valuták vissza-felemlegetése. Az euró olyan, mint a Donald kacsa – nem valódi. Hogy is van ez: Angliának esze ágában sem volt eldobni a fontot? A City of London-t emlegetném… de mégsem – simán szétszednek a részletek bajnokai. 🙂

 7. 7: A font nem segít az angolokon, ha dől a dollár, viszi a fontot is.
  Egyébként annak idején jól ráfaragtam, amikor bedőlt, mégegyszer nem tenném abba a pénzem 🙁

 8. 6 & 7: A kalapban minden benne van, de okosabb az euródat osztrák bankban tartani. Az esetleges eurózona szétválása miatt és a magyar bankok esetleges lenyúlása miatt is.

  Anglia nem gazdasági megfontolásból maradt kívül, hanem elsösorban érzelmi alapon.

 9. Tibor bá, szerintem ezek egy ilyen horderejű döntést nem érzelmi alapon hoznak meg.

  7: Anatolij, nyugodtan megkapirgálhatjuk a részleteket, legfeljebb akinek nem tetszik, az jól megmondja a magáét 😀
  Én minden esetre kíváncsi vagyok.

 10. 10: Netán egy újabb összeesküvés-elmélet hívő? 🙂

  Arma Gedeon kezében a fürge szablya, nekem csak kiskésem van…

 11. Tibor bá, tudom, hogy nem szereted, ha régebbi (esetleg elavult) írásra hivatkozok, de most mégis megkockáztatok egy írást ide linkelni (2010/11/27 dátumú). Akinek idejétmúlt, attól elnézést és ugorja át a hsz.-omat.
  http://akv5.wordpress.com/2010/11/27/osszeomloban-a-dollar-jon-a-valsag-cunami/
  „…de a kialakuló pánikot nem lehet majd megfékezni, és a dollár semmivé válik (esélyes a hiperinfláció).
  Az események tükrében ez bármikor bekövetkezhet. Holnap is. És akkor nincs amerikai gazdaság, amerikai vagyon, bankvilág, multicégek, sem semmi más. Euró sincs, hiszen az az európai gazdaságon keresztül a dollárhoz kötött.”

 12. Amerika már egy ideje Kínai kölcsönökön él.Érdekes volt,hogy a Kínai Elnök látogatásakor Obama feszegette a kínai emberi jogokat és a szólásszabadságot 🙂 Én a kis kínai helyébe megkérdeztem volna Tőle ,hogy Kedves Obama mond csak Nálatok ,hogy állnak az emberi jogok Az indián rezervátumokba? 🙂 Lehet ,hogy kífehéredet volna e kérdéstől 😀

 13. 12: a rezervátumok szuper jó helyek, pia, szerencsejáték, minden mehet. Szabadabbak, mint a kintiek 🙂

 14. # Aphofis ! Én úgy tudom, hogy Obama már nem is merte feszegetni az „emberi jogokat”. 😀

 15. Sorge!Akarta feszegetni de nem foglalkozott vele a kis kínai:)Gondolta ha kiöntöm a piacra azt a 2800-milliárd dollárunkat ami tartalékba van és elkezdünk megszabadulni töle mehetsz újra a gyapotültetvényre barátom 🙂

 16. 15.-re ! Ez nem mind dollár. Kína egyébként sem érdekelt, hogy a vérrel-verítékkel megszerzett dollárja elértéktelenedjen.

 17. „Teljes egészében a kínai Wanhua birtokába került a BorsodChem. Hazánk egyik legnagyobb vegyipari társasága a Bank of China hiteleiből fejleszt majd.” (fn)

  Nem csak az USA-t finanszírozzák. Bíztató, hogy már a forint is megbízhatóbb a dollárnál a kínaiak szemében 🙂

 18. 11: Igen, de azért mértékkel:)

  Igazából azért érdekel mert, hülye vagyok a pénzdolgokhoz, meg azért nem is árt tudni mire számítsunk.

 19. mud!

  Forintba na takarékoskodj mert lassan papirgyújtosnak lesz jó:)

 20. 10: Én az angolszász „lelket” jobban ismerem. Higyj nekem!

  12: a HIPER infláció egy divatos szó. Szerintem nem lesz több, mint évi 20-30 %. És az eurónak semmi oka, hogy kövesse, nincs belőle kint több, mint kellene.

  13: Már kurvára unom, hogy nem vagytok hajlandók megtanulni: az emotikonok előtt és után karakter helyet kell hagyni, különben : és ) meg ( meg D az eredmény. Ne írjátok egybe!

  20: Ez egy kicsit elhamarkodott volt. Ma a forint tovább erősödött. Rossz hír. mert ez azt jdelenti, hogy a befektetők arra tippelnek: Orbán alaposan meg fog szorítani. Ja, mától az elektromos energia 3 %-al drágább (bejelentés nélkül).

 21. Nem állom meg, hogy itt ne idézzem, egy nagyon fontos hír:
  „Dominique Strauss-Kahn ugyanakkor arra figyelmeztette a kormányokat, hogy birkózzanak meg a munkanélküliség és a jövedelemegyenlőtlenség problémájával, mert különben háború kirobbanását kockáztatják meg. Szerinte a dráguló élelmiszerárak „potenciálisan pusztító következményeket” idéznek elő a szegényebb országokban. Ázsia gyorsan növekvő gazdaságai a „katasztrófa” kockázatával szembesülnek – fogalmazott Strauss-Kahn az AFP jelentése szerint.”
  http://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/az-imf-vezetoje-szerint-haborutol-kell-tartani-339748

 22. 20: Eszemben sincs. Épp a napokban gondolkodtam, hogy ami van azt átváltom rubelre, meg azt a kicsi ojrót is (?)

  21: Nemrég beszélgettem egy jót és azt hallottam, hogy a dollár valamilyen módon kötődik, vagy függ a fonttól. Nem vagyok a szakmában, ezért nem is jegyeztem meg mi módon, de mindenesetre elgondolkodtatott (ez is).
  Az angolok valóban elég fura népek, viszont szerintem nem azért maradtak a saját pénzüknél, mert rá van hímezve a királyi család.
  Persze mindezt úgy mondom, hogy se angol nem vagyok, se nem értek hozzá, csupán érdekel.

 23. Ha a nemzetközi piac és a befektetői tőke egyszer lép, bármelyik valuta omlik is össze, lényegében az összes létező papírpénz hirtelen értéktelenedni fog. Az elektromos pénzeket befagyasztják a pánik miatt (aztán a várható infláció majd visz abból is, ha még egyáltalán kifizetik). A kereskedelmi elszámolások átárazásra kerülnek, később ennek függvénye lesz, hogy a fennmaradó vagy „új pénzek?” közül melyek fognak még érni valamit. Ennek jelenlegi kipuhatolózása éppúgy nem lehetséges, mint az időjárást 4 napnál korábban, jó beválási eséllyel előre jelezni. Ez szerintem még akkor is igaz, ha a jelenlegi biztos befutónak a dollár tűnik… Tudod, hogy közelít egy vihar, de, hogy a Te városodat eléri -e, kicsit pusztít, vagy a földdel teszi egyenlővé, azt nem tudhatod. Max. akkor, ha már az udvarodban tombol a szél. Ezt a pillanatot nem célszerű kivárni, mert az biztos, hogy a vihar közelít!
  Cs.

 24. 22: Erre már én is többször utaltam, hogy a jövedelmeket közelíteni kellene egymáshoz a humanitás nevében. csakhogy ez (szerencsére) sose fog bekövetkezni, mert az ember alapvetően önző. A „szerencsére” pedig azért, mert akkor sose fog lecsökkeni a 7 milliárd. Amit kell tenni (és ez fog történni), hogy mindig egy-egy alsó réteg tűnjön el. Mindig a legalsóbb. mert ha egyszerre 80 százalék lehetetlenedne el, akkor az komoly ellenállást tudna kifejteni a 20 százalékkal szemben. De, ha mindig csak 10 %-ra kerül sor, akkor az simán eltűnhet.

 25. Tibor bá!Ha jól tudom,Kina megoldotta a túlnépesedési problémát.Az emberiség lélekszámának drasztikus lecsökkentése mesterséges eszközökkel emberiségellenes bűncselekmeny.Ki tartozhat a mindenkori alsó rétegbe?A hajléktalanok,a szegények és a lakásukat nemsokára elvesztők?Akik nem tudják megvenni a létszükséglethez nélkülözhetetlen termékeket? A végén csak egy maradhat(hegylakó)?Az első mondatod szerint kellene cselekedni,az a gondolat pedig,hogy minden ember alapvetően önző,egyszerűen nem igaz.Az embernek lelke van,kinek ilyen,kinek olyan.Az tény,hogy a növekedésnek határa van,mert a Föld bolygó véges.Réges-régen benépesithettük volna már a Holdat,vagy a Marsot,akár más égitesteket is,de úgy látszik nem ez a cél.Az Elit ismét csak gyilkolással akarja megoldani a problémákat.

 26. 26:
  Kína nem oldott meg semmit. Kb. 30 éves a családonkénti 1 gyerek rendelkezés. Mivel egy házaspárnak csak egy gyereke lehetett, gondoskodtak róla, hogy az fiú legyen. Mára sok tízmillióval van több fiatal férfi, mint nő. Egyszerűen nem találnak maguknak feleséget. A gátlástalan szaporodás bűncselekmény az emberiség ellen! A pápát fel kellene akasztani, részben a pedofilia pártolása, részben a családtervezés tiltása miatt.

  „Ki tartozhat a mindenkori alsó rétegbe?A hajléktalanok,a szegények és a lakásukat nemsokára elvesztők?Akik nem tudják megvenni a létszükséglethez nélkülözhetetlen termékeket?”

  Igen, ezek.

  „Az a gondolat pedig, hogy minden ember alapvetően önző, egyszerűen nem igaz.”

  Ha tetszik ez neked, ha nem. Egyszerűen IGAZ.

  „Az embernek lelke van, kinek ilyen, kinek olyan.”

  Semmilyen sincs. 😀 Bár sokan úgy hiszek, hogy nekik van.

  „Az tény,hogy a növekedésnek határa van, mert a Föld bolygó véges. Réges-régen benépesíthettük volna már a Holdat, vagy a Marst, akár más égitesteket is.”

  Ezt gondold át még egyszer, esetleg kiderülhet, hogy Hold, Mars, stb. szintén végesek. Tudod mi végtelen? Az emberi butaság. Az valóban végtelen (ezt Einstein mondta)

 27. 27: „Mára sok tízmillióval van több fiatal férfi, mint nő. Egyszerűen nem találnak maguknak feleséget.”

  Mázlisták 🙂

 28. Mázlisták :-))
  Szerintem egyébként technológiai ugrás lesz, de előbb megvárják míg elhullik az a 4/5 ödnyi ember aki nem képes átvészelni azt a pár évet amit Tiborbá is jósol.
  Lesz majd egy föld méretű III. Birodalom, minden nemzet helyén egy múzeummal, meg egy nemzeti portással…meg gondolatrendőrség stb.1984

 29. A bejegyzés címe ugyan egy távolabbi Unióról szól, de minket erősebben érint saját (európai szovjet-)Uniónk helyzete.

  Mintha a magyar kormány az euró idei összeomlására készülne!

  „250 milliárdos biztonsági puffert akar Matolcsy

  Javaslatot tett Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy az idei költségvetésben a kormány hozzon létre stabilitási tartalékalapot, amely súlyos külső kockázatok megjelenése esetén megvédi a büdzsét az európai pénzügyi rendszer hullámveréseitől. Elképzelhető, hogy a kormányfő döntése még pénteken megszületik a javaslatról – tett hozzá Matolcsy, aki ezt brüsszeli sajtótájékoztatóján jelentette be.
  A tartalékalapba helyezett összeg csak a kockázatok tényleges bekövetkezte esetén költhető el, egyébként az év végére újra felhasználható az államháztartási törvényben szereplő célokra – fejtette ki a költségvetésért felelős tárcavezető.
  Mint mondta, meglátása szerint az alapban jelentős összegnek kell lennie, ezért a bruttó hazai össztermék, a GDP egy százaléka körüli összeget, 250 milliárd forintot javasol félretenni. Jelezte azt is, hogy az alap forrása az érvényes költségvetés: az összeg a jelenlegi büdzséfejezetekből származna, más forrásokban a kormány nem gondolkodik.”

 30. 250 milliárd forint még az IMF szívatásának a kivédésére sem elég.

 31. 31: Az euró összeomlását még a Der Spiegel is felvette a témái közé, ha a spanyolok…..

 32. 27:”Mivel egy házaspárnak csak egy gyereke lehetett,gondoskodtak róla,hogy az fiú legyen” Sajnálom azt a sok tizmilliót,mert nem találnak feleséget,de ebben a kérdésben a szüleik hibáztak.Senki sem irta elő nekik,hogy csak fiúgyermeket hozhatnak a világra.Focinyelven mondva:öngólt lőttek! „A gátlástalan szaporodás bűncselekmény az emberiség ellen” Tudnál mondani olyan nemzetközi egyezményt vagy törvényt,melyben ez a „bűncselekmény”szerepel,mint büntetendő cselekmény? A dollár és a világ összes más pénzneme 1971 óta nem értéktartalmú,csak egyszerű,törvényesitett fizetőpapir,ami nem létezik valóságos értékkel,tehát semminek is nevezhető.Ilyen papirfecniket vettek kölcsön a lakáshitelesek,uzsorakamatra.A pénznemek átváltása egy állitólagos,de nem létező árfolyamértéken történik,amit úgy manipulálhatnak,ahogy kényük kedvük tartja.Tehát egyszerűen mondva a semmi értékét hintáztatják,amibe ártatlan emberek milliói beledöglenek.A svájci frank alapú hitelek ezen világméretű pénzcsalás /Ők ezt játéknak nevezik/ következtében dőltek be,ezért veszitik el ingatlanjaikat az átvert adósok.Ezért én nyugodtan kijelenthetem:az emberek többsége nem önző,hanem áldozat.A maradékba tartoznak a csaló pénzhamisitók és azok kiszolgálói.Ezt a maradékot nevezhetjük lelketleneknek. Olyan értékálló pénznemeket kell létrehozni-de nem aranyalapút,mert az amerikai pénzhatalom az óriási aranykészletével/összeharácsolt/ismét nyerő helyzetbe kerülhetne-amelyek szigorú törvények által minden magán és közületi visszaélés ellen biztositva vannak.Azután fokozatosan lehetne mindent visszaállamositani.Ez ugyanúgy működhetne/részleteiben is/,mint a privatizáció,csak éppen a mostanival ellenkező irányba.A monopolkapitalizmus révén veszély leselkedik egy leendő pénzrendszerre,mert a pénzhatalom már átállitotta a váltókat a következő jegybanki és pénzrendszer birtokbavételére.Vajon miért van szükség diktatúrára?

 33. 33: Épp az a probléma, hogy a „gátlástalan szaporodás” nem számít bűncselekménynek. Jelenleg kb. 7 milliárd ember él a Földön. Szerinted kedves Suhi meddig lehet növelni ezt a számot katasztrofális következmények nélkül?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük