(3939) Civilizáció

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Hogyan törölték el a nyugati civilizációt

Szerző: Paul Craig Roberts

89. útban a 90. felé

Diákkoromban az oktatási elvek és az egyetemi adminisztráció támogatta a tanárokat. Megértették, hogy amint a tanárokat megvádolhatják a diákok, a tanulási fegyelem megbomlik, és elvész az ellenőrzés az osztályozás, és az előadások tartalma felett.

Most ez történt. A tanárok élete megváltozott, mert figyelembe kell venniük olyan diákok vádjait, akik baloldaliak, feministák, feketék, homoszexuálisok és transzneműek. Ma már a gender névmás használata (he vagy she) is okot adhat egy előadó felfüggesztésre.

A lecsúszás a lejtőn a szexuális forradalommal kezdődött. A diáklányok a jobb jegyekért kikezdtek a professzorokkal Í(ami nem egy új jelenség). A feministák ezt a tanárok által elkövetett szexuális zaklatássá változtatták, és hamarosan olyan regények jelenléte az olvasási listákon, mint Flaubert Madame Bovary, szexuális zaklatássá vált.

A következő lépésben a feketék rájöttek, hogy szinte mindenen megsértődhetnek, és hogy van-e sértés, ellenőrzik a tanár és a kurzus tartalmát. A tényeket a fekete feltételezésekhez kellett igazítani. A homoszexuálisok úgy találták, hogy bizonyos feladatokban bizonyítékot találtak a homofóbiára.

Ma a gender névmások tabunak számítanak, és a férfiaknak meg kell engedni a női létesítmények használatát és a női sportágakban való versenyzést. Ez a folyamat odáig fajult, hogy az egyetemek matematika tanszékei azzal a váddal szembesülnek, hogy a matematika rasszista és a fehérek elnyomásának eszköze.

A tudomány olyan területeit, mint az intelligencia genetikai alapja, bezárták. A felfedezés korát, az amerikai polgárháborút és a rabszolgaság történeteit átírták, hogy illeszkedjenek a kívánt narratívákhoz.

Az iskolák és az egyetemek azt közlik a fehér diákokkal, hogy rasszisták. Lehetetlenné vált a nyugati civilizációhoz való pozitív hozzáállás. Valójában a diákok nem tudnak pozitív hozzáállást tanúsítani a fehér emberekkel vagy az Egyesült Államok alapítóival szemben. Még az alapítók otthonait is lejáratják. Lásd például: https://www.unz.com/jtaylor/dragging-the-founders-through-the-mud/

Az egyetemek működésképtelenné váltak. A költségvetés nagy részét az adminisztrátorok emésztik fel, mert van az elnök, akinek az adománygyűjtés a feladata, az alelnökök, a rendészek, a dékánok, a dékán-helyettesek, a dékán-asszisztensek és a megfelelést ellenőrző tisztek, akik figyelemmel kísérik a kurzus tartalmát, a jogsértéseket, a sérelmeket, a szexuális zaklatást, és a rasszizmust.

Néhány évvel ezelőtt, egy egyetem bordély élmény volt, ma kafkai. Az egyetemek már nem töltik be azt a szerepet, hogy az ország és a civilizáció kultúráját és értékeit továbbadják. Azokat a pozitív értékeket, melyek fenntartották az országot összetartó kötelékeket, megsemmisítették. Ma az oktatás az agymosás egy formája, és a történelem és a kultúra elleni indoktrináció.

Ma lehetséges angol irodalomból diplomázni úgy, hogy a hallgató soha nem olvasott Shakespeare-t. Számára John Donne [Műveire jellemző a magas intellektualitás]  egy ismeretlen figura. Ennek egyik következménye, hogy a frissen diplomázok nem tudják elolvasni a klasszikus irodalmat, mert nem ismerik a korábbi idők értékeit, metaforáit és erkölcseit. Ennek egyik következménye az, hogy az emberek jelleme megváltozott.

Manapság a tanárok nem taníthatnak anélkül, hogy ne veszélyeztetnék pályafutásukat. Egy ilyen környezetben a nyugati civilizáció kitörölődött.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

43 gondolat erről: „(3939) Civilizáció

  1. A bornírt hülyeséget, nem gyógyítja meg, egy ellene szegülő orbitális ostobaság !
    A nyugati civilizációnak vannak problémái.
    Kinek nincsenek?
    A szélsőséges gondolkodás és érzelmek sohasem jótékonyak !

  2. Az alábbi video eléggé jól ábrázolja a problémát, mikor három angol csajszi azt próbálja kibogozni, hogy mit is jelent manapság a nő – very difficult 🙂

  3. A világ fejlettebb részén, a piacgazdaság jelentős társadalmi szerep változásokat okozott.
    Olyan társadalmi szokások is , amik többezer éve mindig jelen voltak, veszítettek a hegemóniájukból.
    Az egyén megnövekedett mozgástere , választási lehetőségeinek bővülése, hátrább sorolta az egyén prioritási skáláján , a házasságot, a családot és a gyermekvállalási hajlandóságot.
    Hosszú időn át, a történelemben ez utóbbiak voltak, a női és férfi identitásának meghatározói.
    Megváltoztak a nemi szerepek, következésképpen a karakterek is.
    Ezt a tényt, sokan dekadenciaként, mások fejlődésként írják jóvá.
    A tények azonban nem változnak attól, hogy hogyan nevezzük el őket.

  4. 3 Pahlavi
    Hát, azt azért nehéz fejlődésnek minősíteni, ami társadalmi összeomláshoz, kihaláshoz vezet.
    Az eddigi modellek legalább biztosították a népesség fennmaradását, ami kulcskérdés.
    Hacsak ennek az új modell szószólói eleve nem abból indulnak ki, hogy úgyis vége a világnak, minek szaporítsuk, vagy tartsuk fenn a pusztulásra ítélt népességet…
    Ha úgy vesszük, az is lehet humánus akció, hogy sok meg nem születettet megkímélünk a kínos haláltól.

  5. Re:4 hubab
    A halál kultúrájának soha sincs ideológiai alapja,akárhogy is el szeretnék hitetni az emberekkel.
    (Pl ez a felkent ideológia szószólói azért kampányolnak, hogy a terhesség megszakítást 9 hónapos magzaton is el lehessen végezni, csak úgy megjegyzem mihez tartás végett…)

  6. Az ember tudata azt tartalmazza, azzal van teletömve, amit a környezete (családi és társadalmi) beletölt. Persze van utólag önképzés, meg néhány szerencsés erős egyéniség.

    Ebből a szempontból ma már mindegy az is, hogy milyen nemi szervekkel születetünk, az emancipáció ezt végleg lerendezte és kinyitotta az utat a nemileg egyenlő lehetőségek előtt.
    De még mindig lehet egyik nő apácának, másik szajhának alkalmas. Milyen modellt látott 10-20 éven át? Egyáltalán, látott-e választékot?
    Nehogy már az egyes embert tegyük viszont felelőssé, amikor generációkon át kontraszelektált és gonosz haszonleső emberek irányítják a társadalmakat!?!
    Amikor tervgazdálkodást folytatnak az alattvalók kiképzésében, ahol fő szempont a gazdaságos haszonállat kitermelése?!
    Persze ehhez évszázadokra kellett tervezni, folyamatosan kiszelektálni a „káros” egyedeket, forradalmakat szervezni megtorlásokkal váltakozva. Egy-egy generáció ezt észre sem vette, időnként szobrokat állíthattak, időnként rombolhattak csak.
    Bár mi már kicsit beleláthatunk
    /https://youtu.be/9oHOhpfRJJs

  7. 6 Vaszil
    Ne ragadj bele ebbe az idealista mocsárba, az emberi alapösztön minden magasztos eszmét és probálkozást szertefoszlat ,de ez így van rendjén.
    Majmok vagyunk ,csak még nem láttuk be.
    Sokan még nem látták be.

  8. 7 kalotaszegi
    Ne ragadj bele ebbe a hús-vér mocsárba amiben dagonyázol. Több vagy ennél, ha több okból nem is tudsz róla…
    Az emberi alapösztön ezeket mindet szépen szertefoszlatja.

  9. 5 dajtás
    Hát ezt nem nagyon értem, ezt hogy érted. 🙂
    Valami ideológia csak van mögötte…
    Az is lehet, amit én írtam fentebb, de az is, hogy felesleges szaporodással tölteni drága időnket, azt megteszik helyettünk a harmadik világ népei, ők is ki tudják termelni számunkra a szükséges munkaerő utánpótlást, még akkor is, ha 100 közül csak egy alkalmas erre, vannak rá elegen.

  10. 8Vaszil
    A látószerv azért fejlödött ki az evolució során ,hogy a ragadozó hatékonyabban kaphassa el prédáját. Nem azért ,hogy lássa Szűzmáriát,mert arra elég a képzelet,ellentétben egy kérödzönek,amelynek semmi szűksége látásra , a fű nem szalad el, és a hite is csorbátlanul megmarad.
    Én magasabb szintre emeltem ezt és látószerveimmal meghatároztam a helyzetemet a belátható Univerzumban és mindenhol az köszöntött vissza ,amire számitottam- a látszolagos rend csak a káosz szűleménye ,ami káoszban is fog véget érni.
    Ragadozó főemlősnek vallom magam ,se nem többnek ,se nem kevesebbnek.

  11. 10 kalotaszegi
    Egyetértünk, a vallás döntő ebben az egészben. Hogy kinek vallod magad a saját magadnak kialakított világod és tudatod rácsai között.
    Tetszik, nem tetszik van benne determinisztikus, akár materialista, akár idealista alapokról indult valaki.

    És van minden ilyen „futamnak” kezdete, és vége is…

  12. 11.Vaszil
    Nem tudsz felemelni a Nirvánába,én túl racionális vagyok,nincsenek vallások, azok a képzelet szűleményei. Ellenben van fegyver,káosz ,éhezés,halál,szenvedés ,és néha-néha egy -egy diadal.
    Szólj,amikor meguntad az elvont fogalmazást.

  13. 12 kalotaszegi
    Emel a fene, leírtam a véleményem. Én a témával foglalkozok, nem veled.
    Azt állítom, hogy kontraszelektált pszichopata zsenik vezetik a társadalmat, amitől sok a gond. Akár akarod látni, akár nem és csak velem foglalkozni. Engem nem zavar a véleményed.
    /https://youtu.be/tL8m7aLYCC4

  14. „Minthogy a világ folyása eszelőssé válik, kénytelenek vagyunk eszelős szemmel nézni a világot.” –

    Már csak az emberi jogokról tudunk beszélni – jámbor, csekély, haszontalan, képmutató érték, amelynek alapja a Jó természetes vonzerejébe vetett felvilágosult hit az emberi kapcsolatok eszményítésének talaján… A jog óhatatlanul enged annak a rontásnak, amely miatt teljesen fölösleges akkor, ha valami simán megy, amikor pedig követelni kell, annak az oka, hogy a dolog elveszett: jog a vízhez, a levegőhöz, a térhez annak a visszajelzése, hogy ezek az elemek eltűnőben vannak…
    (J. Baudrillard A rossz transzparenciája.)

  15. 13,Vaszil
    Ez így van rendjén, törzsi szinten is a varázsló irányitotta a törzsfőnököt és az a többi debilt, és az ember bizony fikarcnyit sem változott a bunkosbot feltalálása óta és nem is fog. Akarom mondani,hogy ez egy természetes állapot az emberi fajnál, aki ezt megkérdőjelezi , az képmutató vagy nem e világ szülötte.
    Vagy csak simán hülye. 😀

    A szuperintelligens gonosznak egzakt tervei és végtelenül preciz civilizációs tervei és akció lennének ,de a világunk pont olyan,mintha hülyék laknák és irányitanák és csak a személyes,buta haszon lenne a dontő tényező.
    Mit gondolsz ,mi a faxért emelünk szobrokat és koronázzuk?!

  16. Ez a cikk az amerikai egyetemekről szól. Kíváncsi vagyok, mi a helyzet nálunk. Van köztünk aktív egyetemi oktató, aki vázolni tudná a helyi helyzetet?

    Különösen pikánssá teszi a témát, hogy közben Amerikában az egyetemek tandíja tízszeresére emelkedett a medián bérekhez viszonyítva. Míg a hetvenes években akármilyen szakmája lehetett valakinek, ki tudta taníttatni a gyerekét, ha nem volt lusta, ma már az értelmiség számára is nehéz a tandíjat kinyögni, gyakorlatilag csak a leggazdagabb nagytőkéseknek nem probléma már. És ezek szerint értelmes se sok van: a színvonal a béka segge alatt.

  17. 18 Abel
    A skandinávok a legjobbak a világon minden szinten , mégis társadalmukat mára buzik vezetik és bevándorló cigányok tartják rettegésben.Kockázatosabb rendőrnek lenni ma Stockholmban ,mint katona lenni anno az Öböl háborúban.
    Miről akarodzik itt papolni ?
    Hogy melyik társadalom sikeres?
    Aha,ahol ,folyik a pénz a konzumidiótizmusnak ,ahol mindenki tanul és senki sem dolgozik..
    A szinvonal a béke segge alatt…

  18. 14,15: László
    Ha már Baudrillard, akkor a lényeg :” a gonosz jelenségének megértése nem megkerülhető feladat.”

    Ideje szembenézni ezzel, mert növeli, ki elfödi a bajt…
    Vagy csak hisztizik, fortyog.

    „Srebrenica esete a barbarizmus egyik legborzalmasabb és legszégyenteljesebb példáját jelenti a világháború utáni Európában. 1992 közepén a szerb haderő hat napig tartó erőszakhullámot engedett szabadjára Boszniában, amely közel nyolcezer muszlim férfi és fiú halálát okozta, olykor horrorisztikus módszerekkel. A Nemzetközi Törvényszék bírája, Fouad Riad által emlegetett egyik esetben egy idős férfit késsel egy fához szegeztek, és mielőtt közelről agyonlőtték, arra kényszerítették, hogy egyen unokája beleiből. »Pokoli jelenetek ezek a történelem legsötétebb lapjairól — mondta a bíró. ” (Kasimeris 2006,1)

    A modernitáshoz vezető civilizációs folyamat egyik legfontosabb eleme a gonosz impulzusoknak és az erőszaknak a szabályozása, megregulázása és elrejtése volt. (Elias 2000) A késő modernitás médiakultúrájában paradox módon tobzódunk a gonosz megjelenítésében, horror- és akciófilmekben, thrillerekben, híradókban és brutális videókban. De bármilyen hátborzongatóak vagy gyomorfordítóak is ezek a képek, nyomába sem léphetnek a valóságnak. A Baudrillard-féle hiperrealitásnak (1995) a valóság és reprezentáció egymásba omlásának, a szimulákrumok világának nincs ékesebb cáfolata, mint a gonosz valódi megjelenése a világban, amelyhez képest a médiareprezentációk csak pszeudokatarzist okozhatnak. A médiaerőszak körüli felfokozott érdeklődés különös kontrasztban áll a valódi erőszakot és gonoszt övező csenddel. Ez utóbbi ugyanis jóval nehezebben emészthető vagy feldolgozható: a helyesen összerakott, többé-kevésbé jól működő világba vetett hitünket rázkódtatja meg. Ezért az öncsalás, az önmagunkba zárkózás virtuózaivá válunk: a látszólagos erőszakkal telítettség mellett mesteri technikákkal becsomagoljuk és hárítjuk a gonosz valóságos feltűnésének különböző formáit. Az exjugoszláv háború borzalmai nemcsak azt mutatták meg, hogy Európában a második világháborút követő „soha többé” eszméje ellenére is megjelenhet a népirtás gyakorlata, hanem azt is, hogy az elérhetőség és közelség ellenére milyen mértékben hárítjuk a gonosszal való szembenézést.

    A gonoszról való beszéd lehetetlensége, a rémtettek felpuhított ábrázolása a közbeszédben a világ logikus és természetes részének tűnik. Legyen szó akár az Ikertornyok vizuális tabujáról (Borradori 2003, Schweighauser 2010), vagy a költészet Auschwitz utáni barbarizmusáról (Adorno 1967), amit ezek az elhallgatások kifejeznek, nem más, mint az emberiség univerzális jellemzője, az ösztönös törekvés, hogy a gonoszt megérthetetlennek, befogadhatatlannak tartsa. Ahogyan Art Spiegelman nagy sikerű holokauszt-képregényében, a Mausban a beszélő Sámuel Beckettet idézi: „Minden egyes szó fölöslegesen ejtett folt a csenden és a semmin.”

    A társadalomtudományok számára ez az út azonban több okból is járhatatlan — már csak a tudományos diskurzus szabályai miatt is. Nemcsak a mögöttünk álló rövid 20. század példátlan vérontásai, de az előttünk álló korszak potenciálisan elszabaduló agressziója is arra figyelmeztet: a gonosz jelenségének megértése nem megkerülhető feladat.”

    idézet (63-67.o.)

    /https://moly.hu/konyvek/dessewffy-tibor-a-gonosz-szociologiaja

  19. 18 Számomra rejtély, hogy a talpraesett, vagány vikingekből hogy lett az önsorsrontó woke idiotizmus zászlóvivője.

    Mi mindig kicsit le voltunk maradva, de ebben az esetben ez előny. Remélem, Erdély végleg lemarad erről a romlásról.

  20. 19.
    Az általad idézett durva példák írója sem értette meg amiről Baudrillard filozofált – arról, ami a szemünk előtt van, amibe benne élünk, amivel egybeforrtunk, és ezért láthatatlan.
    Inkább olvasd el a könyvet !
    A gonosz megértése elsősorban önismeret, szeretnénk a jelenséget kivül látni, de nem mindig ott van 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=RyJAk338FhY
    Tán még a kereszténység is beszélt valami hasonlóról – amig nincs megértés, addig kár az ellenállás. Ha meg már van, nincs ellenség.
    Az ukránok és közvetve Európa a példája a gonosz meg nem értettségének.

  21. „Világunk már nem a növekedés hanem a kinövések világa. A burjánzás társadalmában élünk, olyan valamiében ami egyre csak növekszik, s már nem mérhető a saját céljaihoz, amely önnön meghatározásra való tekintet nélkül fejlődik…” J.B.
    Az emberiségnek mi erre a gyógymódja ? Kemoterápia. Fegyverek, háború. A szörnyű az, hogy még bele is megyünk a játszmába.

  22. 20
    Nem a felsőoktatás határozza meg egy társadalom jellegét ,hanem a szülői nevelés.
    Te elvesztetted a keresztény fonalat ,ezért az érzelmi hánykolodás. 😀

  23. 19. Vaszil
    ” A gonoszról való beszéd lehetetlensége, a rémtettek felpuhított ábrázolása a közbeszédben a világ logikus és természetes részének tűnik. Legyen szó akár az Ikertornyok vizuális tabujáról ”

    Kínai diplomata VAD HYPERTROLLKODÁSA az Egyesült Államokban: Mindannyian tudjuk, mi történt szeptember 11-én az ikertornyokban,

    Lijian Zhao, a Kínai Külügyminisztérium hírszerzési osztályának igazgatóhelyettese egy mémmel gúnyolta ki az Egyesült Államok külpolitikáját a Twitteren, amely az Egyesült Államok világügyekbe való beavatkozásának képes történetét ábrázolja.

    „Kicsit durva, ha minket kérdezel. Mindannyian tudjuk, hogy valójában ki csinálta szeptember 11-ét, és nem, nem áruljuk el.

    /https://www.el.gr/diethni/agrio-ypetrolarisma-kinezoy-diploma//

  24. Az orosz energiaipari óriás, a Gazprom jelezte a francia Engie energiacégnek, hogy keddtől (2022.08.30.-tól) csökkenti a gázszállítást az országba.

    Gázfogyasztásának mindössze 17 százalékát adja Oroszország. Ennek ellenére az európai szintű problémák miatt az aggodalmak Párizsban is jelentős mértékűek.

    forrás: bloomberg

  25. 25. János

    Igen, hiába „csak” 17%, ennek a kiesése, de más, jóval drágább forrásokból történő pótlás az egész beszerzési költségekre vetítve már jelentősebb áremelkedést hozhat.
    Mivel ez nem csak Franciaországot, hanem az egész EU-t érinti, így értelemszerűen ez további áremelkedéseket jelent, hiszen Franciaország – akárcsak a többi tagállam – messze van az önellátástól, így nem csak a saját drágulás okoz problémát, hanem a partnereknél fellépő drágulás is.

    … és hogy továbbra is „kellően meg legyen dolgozva” a kedves pógár az Unióban, biztos ami biztos, most már nem is csak egyetlen téllel riogatnak, hanem…:
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20220829/a-kovetkezo-5-10-tel-szornyu-lesz-563833

  26. 26. MangaM

    A Farm Policy News tanulmányai szerint is az aszály következményei Európán kívűl az Usa-t és Kínát is sújtja 2023.-ban.

    A gazdasági szankciókat csillámpóniék több éven keresztül fenn fogják tartani!
    Ebből, hogy lesz bármiféle európai gyártás? Majd Kínából hoznak mindent is?

    (Észak-koreai gazdasági rendszer felé tartunk?)

  27. 27. János

    Ha engem kérdezel, akkor azt mondanám, hogy direkt események tanúi vagyunk.
    Nem tudom nem látni, hogy minden véletlen vagy nem véletlen eseményt azonnal felhasználnak arra, hogy még szarabb legyen a helyzet.
    Hogy ez összeesküvés vagy nettó hülyeség…

  28. Az az igazság hogy teljes mértékben nem hiszek ezeknek a gázelzárásos dolgoknak.Sajnos a bloomberg is hatásvadász dolgokra megy.Egy cikkket megírni sokkal jobb így neki mert sokan fogják nézni. Közben meg lehet hogy a normál működtetés során is vannak olyan szakaszok amikor kevesebb gáz jön.Na nem azt mondom hogy nincs baj, de én majd akkro hiszem valósnak a dolgot ha pl német vagy francia ipar áll le emiatt.De itt is vegyünk ketté két dolgot.például bejelentik a német bmw összeszerelő gyárban hogy 2 hétig 15%-al kevesebb gáz áll rnedlekezésre.Mondjuk emiatt a havi 10 ezer bmw-ből csak 9970 darabot gyártanak le.Namost szerintetek milyen cikkek jelennének meg a portfolioponthu-n? Egybő ilyenek: Romaban a német ipar, leállította a gyártást a német bmw gyára, megállt az autógyártás Németországban, Rossz hírek jönnek németországból bedőlhet a gazdaság, Nem lesz több új német autó stb stb…. Mondjuk azért mert lenne 1% termeléskiesés kb iylen cikkek jelennének meg a sajtóban.
    A másik dolog az hgy ha majd tényleg leáll az iapr mondjuk 30%-a a gáz miatt.Na ott már tényleg lesznek valós problémák.De én akkor hiszem el ha majd látom.

    Másik:
    a gáz árát a tőzsdéhez kötik.Régen jártam tőzsde tanfolyamra.Az a lényeg hogy a tőzsdei árakat nagy eséllyel pár amerikai (zsidó) hedge fund mozgatja,Ha kiadják a parancsot pl a földgázra hogy fel kell nyomni akkor a computerek elkezdik
    feltolni az árat oda ahová akarják.Mondjuk 1 hónap alatt a duplájára .Persze van mögötte némi pénz is amivel feltolják az árat.
    Most eldöntötték, hogy feltolják valószínű európa tönkretételére játszva.Nem hiszek el minden összeesküvéselméletet de simán benne van hogy Sorosék meg a többiek…..Elvileg 36 millió miráns készül útnak indulni Afrikából….

  29. Mindenesetre ha tovább emelik a gáz árát mondjuk 1500-1600 ft/m3 akkor a fa ára tovább fog emelkedni , mert nagyjából leköveti.Még többen akarnak majd fával fűteni.Pár éve csináltam egy faaprítót és amikor vágtam 20 láda aprítékot akkor örültem neki hogy „ingyen” van.De amúgy más részről pedig elégedetlen voltam hogy sok idő a gallyat hazahordani, leaprítani stb….de amúgy jó hobbi.Tavaly aprítottam vagy 60-70 ládányit , persze akkor értékben nem volt nagy összeg , talám ma érhet 70-120 eft-ot az apríték.A faültetéssel is úgy voltam eddig hogy szerettem volna de belterületen nem nagy területeim vannak. Külterületen meg fél hektárnál ki kell járrni havonta letárcsázni a füvet májustól augusztusig.
    Eddig a nyárfa 10 eft/m3 volt és azt számolgattam hogy ugyan szeretném csinálni a dolgot kistraktorral de azt látni hogy mások pihengetnek, utazgatnak én meg mégiscsak dolgozok vele és ráadásul a fahozam
    nem olyan sok , már úgy értve hogy ha a letermelt köbmétert beszorzom az akkori 11 eft/os árral akkor eddig talán tényleg jobban megérte nyaralgatni, utazgatni , mert 1 millió forintért kapott az ember 100m3 nyárfát és valamilyen szinten nem érte meg dolgzni vele.

    Mostmár azért fordul a helyzet mert a tüzépen 1 kaloda fa 70-80 eft.Tehát az élőmunka már megéri csak egy a baj: legyen földterület, egy kistraktor, meg min. 10 év mire megnő a fa.Plusz munka is van vele ami egy része lehet hobbi pl. kistraktorral művelni de azért a vágás elég kemény munka. De 10 év mire megnő meg ki is halunk 😀
    Amúgy meg aki kisebb házban lakik érdemes előbb a padlást leszigetelni.napelemet venni és infrapanelt meghajtani vagy solar vízmelegítőt venni télen akár nappal is rásegíteni a fűtésre úgy hogy bemegy a forróvíz.Vagy sziget üzemű napelem + villamos radiátor így nappal akár átvészelhető télen ingyen este meg fával begyújtani.Mondjuk így már lehet fele annyi fa kell és azt az ember meg is tudná termelni otthon.Szóval sok stratégia van amin el lehet indulni.
    Mindegy nem kellprofesszionális dolgokon gondolkodni , meg hűhidakon vacillálni, basszátok fel a padlásraa nagyjából a hungarocellt vagy a gyapotot , vagy vegyetek solar vízmelegítőt meg vascsövet és hegeszétek össze hogy bemenjen a melegvíz a házba.(szakember drága, rohadjonak meg 😀 )A lényeg hogy nagyjából legyen megcsinálva.Vagy pl egyik évben egy solar vízmelegítő a másik évben pedig még egy vétele .A harmadikban meg sziget üzemű napelem +elektromso radiátor.Bassza az annyát ha a ház tele lesz vezetékkel meg csövekkel nem ezzel kell törődni most 😀

    Persze ha általánosan drága lesz minden termék és beszarik a gazdaság majd meg az élelem is kilő akkor baszhatjuk 😀

  30. 30 Minek tárcsázol a fa alatt? Inkább ültess valami keveréket, (mondjuk méhlegelőt) amiben van here, egyéb pillangós, az még tápanyagot is ad a fának. Évente egyszer ha lekaszálod, már nem nő túl, egyébként meg ha úgyis a faanyagra mész, akkor hadd nőjön, ami akar, nem? A fák alatt az árnyék majd úgyis visszafogja az aljnövényzetet, amikor megnőnek a fák.

  31. Én nem tudom, honnét veszitek a fát, nálunk 1 köb hasított bükk 80 ojró, és sokallom. Nem is nagyon veszik. A szomszéd most hozatott lábon száradt akácot egy traktorral, 40 ojróért köbét fuvarostul, igaz azt össze is kell vágni…

  32. 32 Én most rákerestem faárakra, és 60 ezer körül van egy köbméter keményfa, mind a négy fajta egyformán. Már ahol lehet kapni egyáltalán, mert a helybéli fatelepen hiába áll hegyekben, nem vesznek fel már rendelés, minden le van kötve.

    Én most épp azon gondolkodom, hogy erdőt veszek. Az csak a baj, hogy nem értek a favágáshoz. Meg elég kicsi az erdő, és ahhoz képest nem olyan olcsó.

  33. Orjónak, pontosabban ojrónak (elírtam) becézik nálunk az Euró nevezetű, egyre ócskább vásárlási értékkel bíró fizetőeszközt, azaz pénzt… a jaffások, vagyis az anyaországi magyarok, mikor a váltónál váltják a kemény királyi valutát, a forintot ócska „ojró”-ra. 🙂

    Ès az a vicc, hogy a forint mögött van némi aranyfedezet, míg a tótok azt is elkótyavetyèlték, úgyhogy ha koronájuk lenne, most nagy szarban lennének…

  34. 33. Ábel
    Több baj is lehet.
    Ha erdőművelő már dolgozik azon a területen, akkor tulajdonos sem vághat ott fát. Vele kell megegyezni. Ez a legegyszerűbb.
    Ha nincs erdőművelő, akkor majd az erdészet megmondja, mikor, melyiket és mennyit vághatsz. Ha nem vágásra engedélyezett fákat jelölsz be, akkor nagy gondba kerülsz. Ha kivágják és ellopják a fát, akkor téged büntetnek, ha nem pótlod. Ha leég és nem pótlod, téged büntetnek. Csak abban az időszakban vághatod, mikorra az engedély szól. Tudnod kell, mennyi hulladékfát kell a területen hagyni. Mennyire kell kitisztítani.
    Tisztába kell lenni azzal, melyik fa hajthat ki tönkről és melyik gyökérről. Melyiket kell facsemetével pótolni. Ha a vad lerágja az újulatot, akkor szintén te fogsz ezért bírságot fizetni.
    Ha a kitermelést segítő úgynevezett közelítő utad más területében kárt okoz, akkor azt helyre kell állítani.
    Sok szerencsét az erdőhöz.

  35. 29. andrew

    Franciaország felkészül az idei 2022-2023.-as bizonytalan télre, mivel az atomenergia-hiány is fenyeget (erőművi nagykarbantartások miatt).

    Előfordulhat, hogy Franciaország, amely Európa egykor legnagyobb energiaexportőre volt, ezen a télen nem termel elegendő atomenergiát ahhoz, hogy segítsen az orosz gáz alternatíváit kereső európai szomszédoknak, és még az is előfordulhat, hogy saját szükségleteinek kielégítésére kell fordítania az összes áramot.

    Franciaország évek óta hozzájárult Európa villamosenergia-ellátásának biztosításához, a régió teljes energiatermelésének mintegy 15%-át adja a közös frekvenciaszabályozott hálózatba.

    Magyarán:
    Black out-ok várhatók többfelé.
    A visszakapcsolások pedig sok napig – többszöri próbálkozással járnak!

    Forrás: Reuters ( France braces for uncertain winter as nuclear power shortage looms)

  36. 31 Ábel
    A tárcsázást jelképesen értettem.Ez lehet fűnyírás (hogy ne kapjon hőgutát a fa soszor jobb nyírni),de lehet talajmarózás is mert lazítja a talajt és jobb a fának. Meg kistraktor mániás vagyok imádom a régi dízelek hangját.Olyan mint amikor valaki szeret motorozni 😀 Amikor dolgozik a gép kicsit úgy érzem hogy ez a „saját iparom” és én igazgatom és én profitálok belőle. (ugye Kínába vittünk ki mindent).4-ik évtől összezár a lomb és nől magától.

    36.Károly
    Ja 1 hektár felett macerás az erdő papírmunkája.Csak szakképzett vágó vághatja ki a tulaj nem.Igen az időpontok is …Ők adják meg.
    Meg ki tudja milyen világ lesz és milyen törvényt hoznak Orbanyeszkuék, lehet majd azt mondja hogy add át az államnak árstoposan a fádot féláron mert energiaválság van.Mészáros cége megy kivágni de majd kiszámlázzák neked a vágást így még te fizetsz hogy erdőd volt 😀

    Ha egyszer erdővé lett minősítve akkor mindig újra kell telepíteni.A kivágás díja már rohadt sok (vállalkozó+husqarna árak is elszálltak).Amúgy ha lenne erdő mégiscsak jó lenne a horrorrezsi helyett.De tényleg a sajátodban nem lehet ritkítani gallyakat a faszkalap törvények miatt :C
    De pont ezért kell csak fél hektárt telepíteni mert annál nincs ilyen hercehurca, és még talán te is ritkíthatod, meg akkor vágod amikor akarod (vagy csak engedélyt kérsz),Szóval egyszerűbb és fél hektár szűkösen elláthat (lakástól és szigeteléstől függ) vagy 2x fél hektár.
    Vagy épp tényleg az van hogy házmérettől függően dolgozik az ember 5-10-15 milió forintért és azt beleteszi napelemes ,sörkollektoros rendszerekbe, szigetel , nyílászárót cserél, de ott sincs ingyen áram mert pl a beleölt 15 milliónál elpukkan az inverterm a kollektort szétbassza az el nino jégeső, a csoda nyílászárók is addig szépek még újak , 5 év után gyártótól függően kisüti, szétsüti a nap őket ,lógnak ,lötyögnek,nem csukódnak jól stb…….A hungarocell szigetelés is ki tudja lehet 10-20 év és gatya , szóval nemigen van olyan hogy rádobod a 15 milliódat (ami sok embernek nincs) és életed végéig haway van 0 rezsiszámlával 😀

  37. Ja meg még annyi hogy ha erdőd van nem tudom eladhatod e a fát tűzifának vagy ha jobb minőségű akkor lehet papírgyárnak vagy mittudomén hogy csak kinek adhatod oda(lehet nem így van) a rönköket és akkor lehet hogy szintén te fizeted az elszállítást pl. 200 km-re a papírgyárba, ami majd ilyen árak mellett szintén tetemes költség lesz.Ad a sofőr egy gázfröccsöt a MAN rönkszállítónak és kiszámláz egyből 1000 forintot 😀
    Csak a felrakásért a kocsira daruval lehet vagy 40 ezert elkér mert drága a hidraulikaolaj.Az elszállítás meg lehet vagy 2-300eft, nemtudom 😀 ja fuvaronként 😀 Még most a 830 ft-os gázolaj mellett, később több lesz 😀

  38. 2800 m2 az egész erdő, ha szerencsém van terem vagy évi 1,5 m3 fát, olyan kicsi, hogy tán terv sincs rá, amit be kéne tartani. Talán valami bejelentési kötelezettség azért van. Ma nézegettem a szabályokat, persze A-tól cettig nem olvastam el mindent, arra kevés egy nap.

    Azt a kicsi fát egy utánfutóval el lehet hozni, csak amilyen hülye vagyok, nem kértem a kocsira vonóhorgot. Nem megoldhatatlan, csak annyival több macera. Arra jó, hogy ne fagyjunk meg télen, kb. ennyi fogyott tavaly.

  39. „Most, hogy már képesek vagyunk madarakhoz méltón repülni a levegőben és halakhoz méltón úszni a vízben, már csak egy dolog maradt: megtanulni, hogyan lehet emberekhez méltón élni a Földön.”

    George Bernard Shaw

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük