(3682) AKÁR IGAZ IS LEHETNE…  

Szerző: Anonymus

Egy szép és kellemes őszi délutánon elbóbiskoltam, s miközben testem akaratlanul is átadta magát a kikényszerített pihenésnek, a vér agyamba tódult, s elmém kéretlen zakatolásba kezdett. Rég nem látott barátom jelent meg álmomban, s mielőtt elárulta volna a következő hét lottónyertes számait, egy kis beszélgetés zajlott le köztünk, ami akár igaz is lehetne, íme „a képzelt riport”:

  • Szervusz Tanár Úr!

Szeretnélek meginterjúvolni, hogyan érzed magad, mi a helyzet a magyar közoktatásban a 2022-es év előestéjén?

  • Szervusz kedves Író Barátom!

Szívesen beszélgetek veled, de el kell keserítselek, névvel nem vállalhatom a riportot, mert ahhoz engedélyt kellene kérnem a Munkáltatómtól, s ismerve a közös érdeklődésünket és hozzáállásunkat a világ dolgaihoz, ez a riport aligha kapna jóváhagyást és engedélyt a nyilvános leközlésre, inkább tudatosítanám benned, hogy most éppen álmodsz.

Jó, jó, de kezdjünk már bele, mert nem szeretem az üres fecsegést! Fel is teszem az első kérdést:

  • Mióta és hol dolgozol pedagógusként?
  • Hát nem most kezdtem, s emlékszem, amikor pályakezdő voltam, még 80 főiskolás diák indult neki a szakma elkötelezettévé válni egy évfolyamban, de csak töredékéből lett tanár. Bizony, nem gyermeket kísérgető rabszolgának = paidagogosz, hanem tanárnak tartom magam! Lehet, hogy sokak szemében ma, a tanbák és tündérnénik világában nagyképűnek tűnök emiatt, de az ezredforduló küszöbén ez még megszokott volt, s egyáltalán nem tűnt kirívónak. Emlékszem, elképedve néztük a „Suli” című amerikai sorozatot, ahol szó szerint leköpték a diákok a tanáraikat, nagyobb és drágább autókkal érkeztek az iskolába, s bizton hittük, hogy ilyen nálunk biztosan nem fordulhat elő az életünk során. De az idő kegyetlen, mindenkit utolér, mára szinte minden pályán maradt tanárember elfogadta, hogy ez a valóság. Az iskolánk egy városi, de peremhelyzetű iskola, ahol nagyobb számban tanulnak halmozottan hátrányos helyzetű diákok. Ők szinte semmilyen használható segítséget nem kapnak hátránykompenzációként. Mi több, az intézmény fennmaradása is annak köszönhető, hogy sokuk nem kívánatos a többségi iskolákban, ahol valószínűleg nem is tudnának mit kezdeni velük azok a kollégák, akik az átlagos, sokkal jobb képességű és komolyabb hátránykompenzációt nem igénylő gyerekekhez, illetve családjaikhoz szoktak hozzá.

 

  • A mindenét, ez azért elég kemény felütés volt, pedig elnézve a munkahelyed online adatlapját, nyomát sem találni annak, hogy közlésednek a valósághoz bármi köze volna!
  • Persze papírforma szerint minden rendben van körülöttük, mert papíron egy fejlett EU régió, szegregációtól teljesen mentes, mondhatni átlagos magyarországi intézményében tanulhatnak az itt cseperedő tanulók. Mi több, sok pályázaton is részt vettünk, ahol a kirakott transzparensek alapján horribilis összegek lettek szétszórva a különféle oktatásban jelentkező problémák megoldására. Mindössze annyi gond van ezzel, hogy saját eszközfejlesztést, a létszámhoz arányosított felújításokat ezekből az összegekből valójában nem látott az iskola, mert olyan eszközök megvásárlására költhettek csak belőle egy előre meghatározott lista alapján, amelyek tartóssága 1-2 év. Nyilván mindenki ismeri azokat a kínai játékokat, amelyek 3-6.000 Ft-os vételáron kaphatóak, s még egy családon belül sem biztos, hogy segíteni tudják a csemeték kíváncsiságának kielégítését, nemhogy egy 20 fős osztályban. Biztosan mindenki tartott már a kezében olyan labdajátékot, amelyik a használatba vétel után 1 órával kilyukadt, használhatatlanná vált, mert például nem egy futballmérkőzésen történő felhasználásra tervezték, hiszen az annak megfelelő minőségű termék a tízszeresébe kerülne. Vagy ott van a rengeteg pedagógus továbbképzés, amelyeken 20-30 éve pályán lévő és helyt álló pedagógusokat próbálnak meggyőzni új módszerek kipróbálásáról, akár olyanokról is, amelyeket nevezett kollégák már évtizedek óta alkalmaznak, illetve alkalmaznának, ha a hozzájuk szükséges feltételek rendelkezésre állnának. De arra már nincs pénz és akarat, mert minden segítség kimerül a továbbképzés finanszírozásában, amelyért bizonyos cégek és azok tulajdonosai, számunkra felfoghatatlan összegű kifizetéseket kaptak és kaphatnak. Ami használható tudás és megfogható eszköz így visszamarad, az szinte konvergál a nullához. A tényleges fejlesztések inkább energetikai jellegűek voltak az elmúlt időszakban, de azok nem az oktatáshoz, hanem elsősorban a fenntartás költségeinek lefaragásához kapcsolhatók. Szerintem mindez jól példázza azt a helyzetet, ami nagyon sok, hasonló kvalitású magyarországi iskola léte és működése során kialakult mára.

 

  • Miért nem próbáltok dolgos családokat, jó képességű diákokat bevonzani az iskolátokba?
  • Ugyan! Ezekkel a feltételekkel kellene szó szerint versenyeznünk olyan diákok és szüleik bizalmáért, akik cigány tanulókkal történő egy légtérben tartózkodásról hallani sem akarnak, akik születésüktől fogva olyan feltételrendszer mellett élhetnek, hogy az iskola által nyújtott lehetőségek megmosolyoghatók számunkra, s akik  háromféle több százezer forintot kóstáló Lego robot közül válogathatnak, s a kínai termékeket -úgy alapból- a kukába hajítanák. Ez ugye képtelenség, ez egyszerűen nem működik!

 

  • Gondolom, ha fizetésemelést kapnának a tanárok, ez a helyzet azért rögtön megváltozna…
  • A pedagógusok anyagi megbecsültségéről ódákat lehetne zengeni, de ezzel a problémával mindenki tisztában van, vagy lesz nemsokára, amikor az iskolák már gyermekmegőrző központként sem fogják betölteni funkciójukat, mert nemhogy megfelelő szakemberek nem lesznek, hanem egyszerűen nem lesznek emberek, akik működtethetnék őket. Ezt most tegyük is félre, mert nem szeretném sebnyalogatássá silányítani a riportot. Sokkal nagyobb probléma, hogy egy szakmailag komolynak ígérkező, de gyakorlatilag hasznot egyáltalán nem hozó projekt ma maximális támogatást kaphat, míg a valódi pedagógiai értékeket kínáló, saját kezdeményezésű szakmai próbálkozások rendre csalódással végződnek, elhalnak. Úgy is mondhatnám, hogy a kutyát nem érdekli a hozzáadott érték, mindenki csak a saját csemetéjén keresztül próbálja mérni az iskola hatékonyságát, a saját, sokszor nem is a valóságban gyökerező világképének megfelelő gondolatvilággal. Így egyik helyen az lesz a jó iskola, amelyik tényleg nem csinál semmit, másik helyen egy kegyetlen versenyistálló, s az ezzel járó rendkívül stresszes helytállási kényszer uralkodik el, míg valahol az egyház köntöse mögé menekülve próbálnak elitképzést megvalósítani több – kevesebb sikerrel, általában nagy fokú önámítás és a hitelesség elvesztése, de a hitelesség látszatának erőteljes megtartása mellett.

 

  • Túlságosan keserű vagy! Én életem során olyan sok szép és derűs tanárnőt ismertem, legalábbis, miután a meghallgatás mellett mélyebbre hatóan is próbáltam segíteni nekik a mindennapi feszültségek levezetésében…
  • Nem egy pedagógus, éves szinten milliós tétellel magasabb fizetést, avagy ennek megfelelő jelentős órakedvezményt tehet zsebre pusztán azért, mert kedve és ideje van arra, hogy valamilyen elméleti megoldás felkínálásával próbálkozzon, esetleg beáll egy csapatba, amelyik a napi szinten helyt állni próbáló pedagógusokat próbálja a papírforma betartására szakosodva, ellenőrzéseivel elrettenteni attól, hogy véleményt nyilvánítsanak, vagy bármilyen innovációt vigyenek a rendszerbe, amely nem szolgálja az aktuálpolitika, valamint az aktuális oktatási rendszer működését, működtetését. Legszebb példája ennek a kapható, lassan egyetlen tankönyvcsalád kritizálása, esetleg más, használhatóbb oktatási eszközök és segédanyagok felhasználása. S ebben egy egész hivatal segédkezik, amelynek kiürítésével szinte az összes hiányzó pedagógus állás betölthető lenne az országban, mert itt is pedagógus végzettségű emberek dolgoznak, akik valamiért a katedrától messze kerültek.

 

  • Na jó, akkor van az a mondás, hogy: „Fejétől bűzlik a hal!” Vajon az iskolát igazgató személyek mennyiben felelősek a kialakult helyzetért?
  • A regnáló rendszernek sikerült elérnie, hogy az iskolát vezető igazgatók és helyetteseik, bár az intézményben székelnek, valójában nem tartoznak a nevelőtestületekhez. Az ő fizetéseik egészen európaiak, ez sem egy elhanyagolható feszültségforrás, s elvárás feléjük, hogy a fentről jövő utasításokat ne csak egyszerűen betartassák, de el is fogadtassák.

 

  • Fenyegetnek, zsarolnak? Miért nem jelented fel ilyenért?!
  • Nincs fenyegetés, kényszerítés, egyszerűen tönkreteszik annak a mindennapjait, aki nem hajlandóak beállni a sorba. Olyan órarendet, tantárgyfelosztást adnak részére, olyan elvárásokat támasztanak és ahhoz olyan feltételeket teremtenek, hogy előbb – utóbb a számukra problémát jelentő ember magától feláll és továbbáll, hiszen elhelyezkedhet bárhova. Emiatt ez a fajta vezetői magatartás annak kedvez, hogy nincsenek már állandó tantestületek, bizonyos helyeken az emberanyag évente cserélődik. Természetesen nagy tisztelet a kivételeknek! Aztán amikor ők is felismerik, hogy ez a végtelenségig nem mehet tovább, akkor következik, hogy nem a munkaerőpiacról töltik már fel a megüresedő állásokat, hanem ők, vagy akikben megbízhatnak, saját rokonaikat, ismerőseiket hívják meg dolgozni. Így előfordulhat, hogy egy iskola egyben családi vállalkozásként, illetve baráti körként működik tovább, elveszítve már nem csak a függetlenségét, hanem szakmai bázisát és annak egészséges önellenőrzését is. De itt is gyorsan eljön az a pillanat, amikor az egyenlők között egyenlőbbek lehetnek egyesek, s akkor az ördögi kör kezdődik elölről.

 

  • Azért ez elég elkeserítő! Szerintem ebben te is hibás lehetsz, miért nem tettek semmit egy ilyen helyzet kialakulása ellen a tanárok?
  • A jelenlegi pedagógus társadalom szinte az egész szakmai életútját olyan feltételrendszer mellett élte végig, amelyben az elismerés helyett a támadás, a segítés – segítségadás helyett a felelősségre vonás, a megértés helyett az irigység, a társadalmi hozzáállásban a közöny domináltak. Ráadásul mindent egy állandóan változó környezetben kellett megvalósítani, mert 1990 óta csak jönnek és mennek a tantervek, az elmúlt egy évtizedben is két új tanterv született (2012, 2020), tehát lényegében egy mindössze 10 éve pályán lévő tanárnak is 3 féle tanterv szerint kellett dolgoznia és megfelelő minőségben tanítania. Próbáljuk meg ezt akár egy mérnöki munkára, akár egy szolgáltatói szektor elvárásai mögé igazítani, s figyelembe venni azt is, hogy a kifutás időszaka 8, középiskolában 4 év! Érdekes is lenne, ha megérkeznék a fodrászhoz és rövid, nyári frizurát szeretnék, majd távozás előtt az ajtó előtt köpnék egyet, mert ebben a szélben –miatta– meg fogok fázni… El lehet gondolkodni azon, hogy évtizedeket ilyen körülmények között töltő munkavállalók egyáltalán egészségesnek tekinthetők –e? Mert kötve hiszem, hogy a társadalom bármely szegmenséből ne válhatna ilyen körülmények között bárkiből testi – lelki roncs, akiket ráadásul még meg is félemlítenek, adott esetben kilátástalanságba taszítanak, s közösségében megosztanak különféle, az emberi méltóságban is megalázó körülményekkel.

 

  • Konkrétan mire gondolsz?
  • Például ingyenes rendelkezésre állással, ingyenes helyettesítésekkel, szerintem európai szinten is egyedülállóan nem fix, hanem 22–26 órában meghatározott munkaidőkerettel, önkényesen kikényszerített pedagógus életpálya modellel, és azzal, hogy szakmailag és országosan is egyedülállóan 4 ellenőrző szervet is beültetnek az egyén fölé (EMMI, Klebelsberg Központ, Tankerületek, Oktatási Hivatal + POK), egy amúgy nagy fokú szellemi önállóságot megkövetelő munkában, miközben az érdekképviseletét is egy lényegében munkaadó által fenntartott szervezetre (Nemzeti Pedagógus Kar) bízzák. Vajon ezen elgondolkodik a magyar társadalom? Hiszen a felhatalmazást ők, a többségi társadalom adják mindehhez, s ők fogadják el ezt a feltételrendszert, mondhatnám, hogy miattuk alkalmazzák ezt így, ebben a formában a végrehajtó hatalom emberei.

 

  • Hoppá! Éva kávéjának illatát érzem, azt hiszem be kell fejeznünk a riportot, mert erre biztosan fel fogok ébredni. Zárásul csak annyit, röviden, látsz ebből a kelepcéből egyáltalán kiutat?
  • Őszintén? Nem igazán… A ma még pályán maradt tanártársadalom gerincét nem a fiatalok és nem is a nyugdíjasok adják. Nyugdíjasként leginkább a jóval korábban nyugellátást szerzett, akár már a 70. életévet is meghaladt kollégák térnek vissza, akiknek megalázóan alacsony a nyugdíjuk, s élni kényszerülnek a lehetőséggel, hogy azt a gyalázatosan alacsony havi fix összeghez képest egészen jó,félállásos adómentes fizetésükkel kiegészítsék. Nekik ez létkérdés is, amíg a Kormány be nem vezeti a „katedráról a koporsóba” programot.

A fiatalok hamar feltérképezik a helyzetet, s a fentiekben részletesen ismertetett rendszerből igen gyorsan kiábrándulva, valamint a mai gyermekanyag valóságos, gyakorlóiskoláktól erőteljesen idegen magatartási világán megbotránkozva –legkésőbb a tanulmányi szerződésük lejártát követően– tovább állnak. A gyakorlóiskoláknak mindig lesz versenyképes pedagógus ellátottságuk, hiszen a kényelmes helyekről nyugdíjba elzavarni sem lehet az embereket, de hát nem az ilyen típusú álláshelyből van és lesz sok az országban.

Ma, az a középkorosztály, amelyik képes lenne a tudását átadni és egy új tanárgenerációt a valós gyakorlatban kiképezni egyszerűen hiányzik! Egy részük rég elhagyta a pályát, elment nyelvtudását hasznosítva külföldre dolgozni, vagy nagyobb tudását olyan cégeknél veszik igénybe, amelyekkel szemben a fizetés versenyképessége egy általános iskola esetében az elkövetkezendő 100 évre fel sem merülhet. A leggyatrább képességekkel rendelkezők természetesen maradtak, s zsíros pozícióikból kimozdíthatatlanul felügyelik, hogy ezt a status guot még sokáig ne lehessen a helyéről kimozdítani. S van még pár, de ma már tényleg csak néhány őskövület (mondjuk iskolánként 2–3 tanárember), akik teszik a dolgukat, s a mostoha körülmények ellenére a szarból is várat építenek, s ha kell, a széllel szemben pisálnak (már bocsánat a vulgáris megjegyzésekért!). Persze csak addig, amíg a sorozatos megaláztatásokkal, s rendszeres mellőzésükkel (mert ők valahogy mindig kimaradnak a pedagógusok körülményeinek javítását célzó programokból, tudniillik bizonyos idióta körök szerint csak a fiatalok munkakörülményeit, bérét és pályaelhagyását szükséges rendezni) ők is bele nem öregszenek ebbe a megfásult rendszerbe, amelyet a társadalom 30 éve nem képes, vagy nem hajlandó értelmesen megreformál-tat-ni, s végül nem lesz kitől megkérdezni, hogy egyáltalán mi fán terem az a bizonyos katedra?

A digitális oktatás nemrég mindenkinek megmutatta, hogy az online világ bár sokat segíthet, egyáltalán nem képes helyettesíteni a pedagógusok munkáját, s bár Magyarország a 10 millió focista, 10 millió virológus, s természetesen a 10 millió pedagógus hazája is egyben, mégis ezrek estek pánikba akkor, amikor rövid időre valóban át kellet venni a szerepet és tényleg tanárosdit kellett játszania a családoknak. S mindezt egyszerűen, például fizetésemeléssel, már egyáltalán nem lehet kivédeni!

Híííííííí, pszk, pszk, pszk…

Hmm. Lefőtt a kávé!

  • Jaj ne, még meg akartam kérdezni a jövő heti lottószámokat!
  • Nem is tudom, elmondjam –e, a végén még szerencsét hozó talizmánként tekintesz majd rám! Egye fene: 4,7,9,14,19. Ha nyersz, osztozunk! J

És felébredtem. Vége az október 23-ai bóbiskolásnak! Most aztán jöhetnek a hírek, ne csak a kávé legyen friss!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

78 gondolat erről: „(3682) AKÁR IGAZ IS LEHETNE…  

  1. Ennyi erővel akár meginterjúvolhattál volna egy valódi tanárt is…

  2. 2 – Akkor csak a körítés vezetett félre.

  3. Rendszer szintű összeomlás veszélye, utolsó figyelmeztetések, gyermekeitek jövője, s emellett széthúzás, politikai önelégültség, félelem, tudatlanság és mérhetetlen, sőt számomra egyre gusztustalanabb KÖZÖNY.

    Apropó, ez az 5 hozzászólás vajon a közöny, vagy a tehetetlenség hangja?
    1 félreértésből eredő diskurzus, és egy PDSZ-es podcast reklámozása. Se kérdés, se cáfolat, se megerősítés, se egyéni tapasztalat, se aggodalom, se semmi…
    Ennyire telt 2021-ben az „értelmes emberek vitafórumán”, ahol a hitről, politikai közhelyekről, a koronavírus veszélytelenségéről, valamint L.S. baromságairól oldalakat megtöltő igény mutatkozik vitázásra.

    Korábban többen állították, hogy az emberek butítása mesterségesen történik. Én itt azt látom bizonyítottnak, hogy az emberek elbutulása és egyre gyalázatosabb igényszintje kényszeríti ki azokat a változásokat, amelyekkel civilizációs mércével nézve egyre lejjebb süllyed az egész emberiség.
    Igenis az egyén/ek/, az ő saját döntése/i/ és beletörődése/megalkuvása felel azért, hogy ma itt tartunk, és biztosan egy törvényszerű ökológiai katasztrófa útján tűnünk el a szakadék végén, s nem az elme csillogása visz majd egyre előrébb és feljebb bennünket! De hát ma ezt úgy illendő megfogalmazni, hogy ez az én egyszeri, aprócska, jelentéktelen kis véleményem…

    Tiborbá:
    Sztem. told be azokat a reklámokat, mert egyfelől meggyőződésem, hogy itt senkit sem zavarna, másfelől meg végre hasznod is származhatna az itt végzett önzetlen munkádból (szavazással megerősíthetnek). H.Cs. (talán róla azt elhiszik, hogy igazi tanár) tervezett vendégposztját meg sztem. le sem érdemes hoznod, mert valószínűleg egy oltástagadó- és egy pinaposzt között itt senkit sem érdekelne az abban megjelenő tartalom (talán nem haragszik meg, ha ez a véleményem).

  4. 6 – Anonymus
    A pina poszt se érdekel senkit. Andrew vezetésével mindenki előre nyalogatja sebet, amit a gazdasági összeomlás fog okozni nekik. Pedig hiába nyalogatják, mert max 2030-ig tudják kitolni létüket. Itt az én koromat senki se fogja megérni Tök felesleges agódni és felkészülni. Vajon mire? Szerintem, mély, filozófiai elmélkedésen kívül nemigen van másnak értelme. Mi végből vagyunk a világon? Hogy elpusztítsuk magunkat. A NATOn keresztül Amerika most jelentette ki, ha kell atommal állnak ellen kínai és orosz térhódításnak. Magyarul, vezető szerepüket nem hajlandók feladni. Inkább megdöglenek.

  5. Ha valaki nem ért velem egyet, az a közöny és butaság jele.
    Ha valakit nem érdekel, amiről írok, az a közöny és butaság jele.
    Ha valakinek nincs hozzáfűznivalója ahhoz, amiről írok, az a közöny és butaság jele.
    Ha valakit esetleg érdekel, de nem tud mit hozzáfűzni, az a közöny és butaság jele.
    Ha a világ nem úgy működik, ahogy elképzeltem, a világ a hülye…

    Elismerést kikényszeríteni nem lehet. Ugyanúgy érdeklődést sem. Egy tanár ezt igazán tudhatná.

  6. 8:
    Te magad vagy az élő példa az emberiség végküzdelmének öniróniájára!
    Annyi értelem sem szorult beléd, hogy felfogd, mekkora bajban vagy, micsoda hatalmas slamasztikába csúsztál követőiddel együtt. Tényleg nem kár értetek, kizárólag a gyerekeiteket sajnálom (ha vannak).

    Szerencsétlen együgyű, segíteni akarok, nem elismerést kiharcolni, de neked például egyáltalán nem lehet segíteni sem… Kár a szóért! Kész megoldást soha, senki sem fog alátok tolni, mert az egyedülien a sokat szidott és hőn félt háttérhatalomnak a lehetősége és a szokása (Mo. esetében most a Fidesz oligarcháké).

    Az ilyen jellegű, sértően ostoba megnyilatkozásokkal pedig azt éred el, hogy aki segíthetne, legközelebb átlép rajtad és a tapasztalatai alapján a feltételezetten hozzád hasonlókon is. Emiatt ez volna egyfajta felelősség is, ha hallottál már róla!

  7. Ha pedig az ténylegesen így helytálló, hogy egy ilyen témában valakinek értékelhető véleménye legyen, az a témát felvető személyétől függő, akkor itt valami nagyon nincs rendben! 🙂

    Tiborbá: Legalább kísérleti jelleggel, told be azokat a reklámokat… Duplán megéri!

  8. Az elmúlt kb. másfél évben olvasgattam a fészbúkon tanárok posztjait, ahol panaszkodtak és rettegtek, hogy a sok kontaktól meg fognak fertőződni és védelmi intézkedéseket, iskolabezárást, az oltási sorban előrevételt kértek. Ezen posztok alatt a hozzászólások túlnyomó többsége tanárellenes, irigykedő, lenéző, közönyös, gyalázkodó.
    A magyar társadalom szellemi és erkölcsi nívója nagyon mélyen van. A magyar társadalom túlnyomó része nem becsüli azokat, akiktől a gyerekei nevelését, oktatását várja.

    Ezt kérdezed:
    „Vajon ezen elgondolkodik a magyar társadalom?” (Mármint hogy a pedagógusok érdekképviseleti szervezetét a munkaadó jelölte ki, így el lehet gondolni, milyen érdekképviselet az). „Hiszen a felhatalmazást ők, a többségi társadalom adják mindehhez, s ők fogadják el ezt a feltételrendszert, mondhatnám, hogy miattuk alkalmazzák ezt így, ebben a formában a végrehajtó hatalom emberei.”

    Elgondolkodik? Nem is tud róla, vagy ha tud is róla, szarik rá. A magyar társadalom többsége a saját kirablására is tesz vagy fel sem fogja.

  9. 11:
    Köszönöm a hozzászólásodat!
    Akkor nem csak egyedül látom így a sajnálatos helyzetet…

    Abban, hogy többen tudhassanak róla mi történik, megcselekedtem, amit kötelességemnek éreztem. Sajnos a végkövetkeztetésünk ellen már nem ilyen egyszerű bármit tenni.

  10. 8 sleeper lol, +1!

    Kedves Anonymus! Egész biztos igazad van abban, hogy a magyar közoktatásban súlyos bajok vannak. Feltételezem, hogy nagyjából helytállóan megfogalmaztad azt is, hogy melyek ezek közül a legsúlyosabbak. Bár az én gyerekeim iskolaigazgatója pont nem ilyen elvetemült rohadéknak tűnik, mint amit itt lefestettél, mint általános állapotot. A tanároknak nyilván nehéz, és nem is tökéletesek, de nem hiszem, hogy túlnyomó többségben az alkalmatlanok maradtak volna csak pályán.

    Szóval biztosan van igazságod, de nehéz ezzel a picsogással, dühöngéssel együttérezni.

    Amikor kifejted, hogy (rajtad kívül) mindenki IS hibás, azzal leginkább csak ellenérzéseket váltasz ki.

  11. Anonymus: Röviden: Ne keseredj el, igazad lehet, nem csak Te látod úgy, hogy a helyzet elkeserítő! 🙂 🙁

  12. 13:
    Értő olvasás (már megint). Van egy korosztály… Nézz csak jobban körül!

    Valószínű azon üdvösek közé tartozol, akik elitiskolába adhatják le a gyerekeiket, s nyilván rettenetesen felháborodnál, ha mondjuk bevezetnének egy körzetesítést, ami valós integrációval nagyrészt egy csapásra felszámolná a szegregációt, csak azt a többségi társadalom -ugye- nem vállalná.

    14: Köszi!

  13. 15: Az integráció egy lila ködös álom. Néhány kivételes, extrém esettől eltekintve soha, sehol nem működött. Az extrém esetek extrém erőforrásigénnyel is járnak.

    A jelen helyzetben, túlterhelt pedagógusokkal és rendszerrel egyet jelentene: mindenki a legalacsonyabb szintre lenne lehúzva. Mindenki csak annyira tudna tanulni, amennyire az osztály legbutább, leglustább, legantiszociálisabb gyereke engedi, és minden osztályba jutna pár ork, úgyhogy senki se tanulna semmit onnantól kezdve. Hogy az orkok hány százaléka cigánygyerek, hány a számítógép és az elhanyagoló/válófélben lévő szülők által tönkretett szerencsétlen lelki roncs, ebből a szempontból indifferens.

    A szegregáció nem ideális, de még mindig az egyetlen valamelyest működő megoldás.

  14. 16:
    Te is kiállítottál most magadról egy bizonyítványt, gratulálok!
    Akkor ezt igennek is veszem, s nincs több megbeszélnivalónk.
    Azért itt már tetten érhető, hogy megértetted, némileg mégiscsak tartogat a jövő neked is meglepetéseket az általam felvetett problémakörben. 🙂
    De amíg neked jó, addig simán bele lehet rúgni bárkibe… Dózerember, mi több, egy úthenger. Egyébként, bár sokan osztják ezt a felfogást, pedagógiailag abszolút nincs igazad! Az extra erőforrásigény stimmel.

  15. 13. Ábel,

    nem gondoltam, hogy valaki ilyen gyorsan szemlélteti itt, amit az előbb írtam. 🙂

    ..”nem hiszem, hogy túlnyomó többségben az alkalmatlanok maradtak volna csak pályán.”

    A folyamat zajlik. Íme:
    https://www.youtube.com/watch?v=MVzHyYR5Dp4

    Gondolom nem vonod kétségbe, hogy ő aztán alkalmas és elhivatott ember, aki az élete nagy részét a tanári hivatásra tette fel. Rendben van ez így?

  16. 15 – Anonymus:
    Az én időmben becsülték a tudást. Most a nagy többség leszarja. Divat lett tudatlannak lenni és még büszkék is rá. Ez világ jelenség, nem hungárikum. Apám maga készített detektoros rádiót kamasz korában. Én fényképeket laboráltam. A mai kamasz csak gombokat nyomogat és az okos órájával fizet. Ez a kor szelleme, nem lehet és érdemes harcolni ellene. Ha a tudatlanság a menő, akkor az ellene tevő, az ellene harcoló tanárt persze, hogy nem becsülik meg. A tömegek szemében feleslegessé váltatok. És ezen szemlélet zászló vivői ide is beszivárogtak. De itt napi 3000 csendes olvasó van, akiket néhány tudatlan hangoskodó nem riaszt el.

  17. 19:
    „De itt napi 3000 csendes olvasó van, akiket néhány tudatlan hangoskodó nem riaszt el.”
    Úgy legyen, akkor elsősorban nekik szólt „a 3. ébresztőórám”, mert aztán pár év múlva úgy járunk, mint az egészségüggyel, és nem lehet majd „visszacsinálni”, amikor mindenki számára egyértelmű lesz. Ami ma még megoldhatónak tűnik, az hamarosan késő bánat kategóriába kerül! Aztán lehet majd pincsorogni, de legalább itt visszakereshető lesz, hogy nem a semmiből szakadnak a társadalomra ezek a gondok, nagyon is tevékeny ebben a tisztelt nagyérdemű, akár a nem túl nemes szándékok kiszolgálásával, akár nemzetes tűrésével és hallgatásával, akár a józanész által súgott cselekedetek halogatásával.

  18. Van -e arra a civilizált világban példa, hogy egy kormányzat ingyen munkát rendel el a pedagógusai számára, ugyanakkor van pénze – hetente akár több száz millió forintnak megfelelő összeg – a politikai ellenfelének mocskos rágalmazására?

    Van -e arra példa, hogy bíróságnak kelljen kimondania, hogy a tanárokat nem lehet ingyen dolgoztatni?

    „A Budapest Környéki Törvényszék Munkaügyi Kollégiuma első fokon kimondta, hogy nem jogszerű a tankerületek és más munkáltatók által elrendelt ingyenmunka..”
    „Emellett az ingyen ellátott helyettesítéseket, illetve az esetleges helyettesítésre elrendelt rendelkezésre állást három évre visszamenőleg ki kell fizetnie a munkáltatóknak.”

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211020/kimondta-a-birosag-nem-dolgozhatnak-tobbet-ingyen-a-pedagogusok-506336?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

  19. 21:
    Majd másod-harmadfokon hoz/at/nak egy ítéletet, hogy mindez mégis teljesen rendben van. Még az elsőfokon ítélő bírónak kell majd elnézést kérnie!
    Ha így sem működik, módosítanak a törvényeken, hogy mindez a legtisztább és legerkölcsösebb eljárás legyen. 🙂

    S van -e arra példa a világban, hogy ennyi és ilyen súlyú égbekiáltó gaztett után egy nép kitartson az őt túszul ejtő rabló mellett? Magyarország!

  20. Anonymus: ezzel az arrogáns stílussal remélem az én gyerekemet véletlenül sem tanitottad. A tanárok nagy része ilyen mint te, csak ott háborog ahol senki nem hallja, meg annak mer beszólni akit magánál kevesebbnek gondol. A legtöbbetek megalkuvó, szánalmas alak.

  21. Ir01:
    Értékes gondolataidat köszönöm! Ritkán szólsz, de akkor rendkívül hasznosat.

  22. 16: Ábel:
    Ez meg mi? Talán egyfajta keresztény racionalizmus? Csalódtam benned az orkokról szóló véleményed miatt, mert én pl. ehhez igazítva szinte csak „orkokat” tanítok. Tudod, sokszor csak a vakszerencsén, vagy épp egy szerencsétlenségen, esetleg csak a viszonyítási alapokon múlik, hogy ki kerül bele abba a bizonyos ork kategóriába!

    Maradjunk annyiban, hogy rendkívül hasonló körülmények mellett dolgozva, ha Tiborbá is úgy akarja, lesz majd egy poszt, hogy konkrétan hol tartok ma Tatabányán… Bízom benne, hogy szebb és hosszabb életű lesz ez a próbálkozás, mint a klímamagazin! Bár a covid miatt lehet, hogy szó szerint a fene eszi majd meg az egészet. 🙁

  23. 25 Csalódtál bennem? Ó jaj, ne, most mihez kezdjek!

    Te szoktál itt panaszkodni, hogy a gyerekek egyre nagyobb részével nem lehet mit kezdeni, olyan érdektelenek. De ha én mondom, csalódsz.

    Fiúk, teljesem érthető, ha kivagytok! Én el se tudom képzelni, hogy lehet a tanári pályát elviselni. Csak arra hívnám fel a figyelmeteket, hogy a hibaleltár önmagában még nem megoldás. Ha csak panaszkodtok, ventilláltok, annak csak annyi haszna van, hogy leadjátok a feszkót. Ami jó, mert legalább nem a gyerekeken csattan.

    De ahhoz hogy valami jobb legyen, tovább kell menni. Javító javaslatok kellenek, és azt afelé kell kommunikálni, akinek módjában áll tenni is valamit. Mi itt lamentálhatunk akárhányezren, de hogy lesz ebből változás?

  24. 26 – Ábel:
    Ne okoskodj, ebben az országban egyetlen egy ember van, akinek módjában van tenni valamit. Gondolom tudod ki az. Ezen kívül csak 5 millió embernek van lehetősége tenni valamit kollektíven.

  25. 27 ha sikerül is kormányt váltani, az önmagában nem garancia arra, hogy a fent vázolt szarkupac eltakarításra kerül. Simán lehet, hogy csak kicsit arrébblapátolják és hóembert építenek belőle, hogy jobban mutasson.

  26. Én pl kiakadtam, amikor a momentumos aktivista arról beszélt, hogy 260 000 fizetést is kell adni a tanároknak. Az mindig mindig éhbér! 500 000 minimum, hogy még pár gyereket is el lehessen tartani belőle!

    Azt viszont nem értem, hogy mért növekszik az életkorral. Egy 25 évesnek kevesebbre van szüksége, mint az 50nek? Inkább többre, mert lakást venne, családot alapítana!

    A túlórát kifizetni az abszolút minimum. Normális helyeken azért még pótlék is jár pluszban.

  27. 29:
    Ezt az életkoros, érdekcsoportos, fideszes típusú elosztást felejteni kéne, mert fordulsz kettőt, s máris visszafelé sült el. Többek között ezért is kell visszaállítani a demokratikus magyar Alkotmányt.
    A fiatalok lassan úgy érezhetik, mintha két-három gyerekáldásért cserébe automatikusan egy életen át tartó kitartási szerződés járna. Pedig valójában csak felsrófolták velük az ingatlanárakat, nem ritka lassan a 3x túlárazás sem, ráadásul hitelekből, amit majd nem fognak tudni visszafizetni, s akkor lesz ám jajveszékelés.

    Igen Ábel, az egyetlen remény a kormányváltás maradt. És igen, Te is tehetsz azért, hogy jövőre legyen kihez fordulni, mert mostanság az a helyzet, hogy foroghatsz is körbe-körbe, nagy ívben leszarják az illetékesek.
    Pl.: https://index.hu/belfold/2021/10/26/sztarjktargyalas-psz-pdsz-emmi/
    Lehet, hogy ma csak nekem fáj, de holnap Te is sorra kerülsz majd!

    Azt kéne végre mindenkinek megértenie, hogy de bizony, itt minden a gyerekeden csattan (max. tanára válogatja, hogy mekkorát)!

    25:
    Úgy kellett (26)! 🙂

  28. 9. Anonymus

    Eredetileg azt szerettem volna írni, hogy értő olvasásból megérdemled a fát, de a helyzet sokkal rosszabb, ezért megpróbálom dedós szinten elmagyarázni neked:

    – nem foglaltam állást az írásod tartalmával kapcsolatban
    – a tanári szakma szerintem igazából hivatás, és valami hihetetlen jó érzés, amikor a tudásból át tudsz adni valamit másoknak is, gyerekekkel foglalkozni, meg különösen – van ilyen tapasztalatom, bár nem vagyok tanár
    – szerintem hihetetlenül nehéz ma tanárnak lenni
    – szerintem hihetlenül sok ostoba és öntelt alak van a tanárok között
    – nem hiszem, hanem tudom, hogy régebben is sok öntelt és ostoba tanár volt, és volt nem kevés, aki igazi tanár volt, a szó legnemesebbik értelmében

    – az itt megnyilvánuló tanárok nem adnak reprezentatív metszetet a magyar tanárok csoportjából, mert hiszem és tudom, hogy a nagyon nehéz helyzet ellenére Magyarországon nagyon sok tanár van, aki hivatásának érzi a munkáját, és úgy is viselkedik, míg az itt megnyilvánulók – legalábbis azok, akikről tudni lehet, hogy tanárok, – öntelt, beképzelt és arrogáns alakok, akik érvelni nem, csupán személyeskedni tudnak.

    Anonymus, egy tanár a tudását adja át, ám nemcsak azt. Egyfajta gondolkodásmódot is, olyan készségeket segít a diákjaiban kifejleszteni, amivel azok boldogulni tudnak, és olyan problémákat megoldani a jövőben, amit ma el sem tudsz képzelni.
    Egy gyerek, egy diák, olyan mint egy facsemete, neveled és óvod, nemcsak a tudást, de olyan képességeket adsz neki, amivel saját maga is megszerzi majd a tudást. És amikor eljön az ideje, túlnő mesterén, mert ez a dolgok rendje. Még akkor is, ha a hétköznapi valóság másképp néz is ki néha. Viszont ilyenkor igazolódik be az az ősi bölcsesség, hogy mindenkinek meg van a helye a világon – ahogy Konfuciusz mondta: annak a fának, amelyik semmire sem jó, mert deszkának görbe, tűzifának felhasogatni göcsörtös, termést sem hoz, még mindig lehet élvezni az árnyékát egy forró nyári napon…

    Így fejlődik a világ. És aki azon panaszkodik, hogy egyben el is felejtenek sok régi tudást és bölcsességet, saját magukra kell hogy mutassanak, mert ők nem adták tovább, ők nem voltak képesek úgy nevelni a következő nemzedéket, hogy az új tudást a régi bölcsességgel ötvözzék.

    Egy tanár ostoba és öntelt, ha saját magát és tanítványait korlátozza, ahelyett hogy kinyitná előttük a világot. Én sosem adnám a gyerekemet olyan iskolába, ahol a világ és új dolgokra való nyitottság helyett arroganciát és önteltséget láthat csupán.
    Nagy merészségre ( vagy másra … ) vall, hogy így ki mersz állni a világ elé, ezt a stílust felvállalva. Szerintem elfelejted azt, hogy nagyon sok ember olvassa a mondataidat még akkor is, ha nem érez késztetést arra, hogy reagáljon is rá ( vagy éppen úgy érzi, nem tudna semmi hasznosat hozzátenni, és ezzel példát mutat a magamfajta szószátyár embereknek 🙂 ). Lehet, hogy a diákjaid szülei, vagy maguk a diákok is…

  29. Kitettetek magatokért. Már csak az az egy kérdésem maradt, hogy ha minden IS szar, amivel egyébként maximálisan egyetértek, akkor miért nem kerestek másik munkát? Ha nem marad tanár ennyiért, akkor meg fogják emelni a fizetéseket. Amíg valaki ennyiért is dolgozik, addig ennyit fognak fizetni. Ha hagyjátok, hogy lábtörlőnek használjanak, akkor azt ki fogják használni.
    Értem én, hogy hivatás, de ez így soha nem fog változni.

  30. 32. Pride,

    Nemtudom végigolvastad-e a posztot, mert ha igen, akkor láthatod, hogy nem is a tanári fizetésről van benne szó igazán.

    Sok tanár elhagyta már a pályát és a folyamat most is zajlik. Egyébként meg nem biztos, hogy fideszék fel fogják emelni a fizetéseket, ha már nagyon kevés lesz a pedagógus.(Mostanában 10 majd 20%-ot ígértek, ha jól emlékszem, de ezt is biztosan csak a választások miatt). Már butítják könnyítik a tanárképzést, a színvonal nem számít. A helyettesítést pedig majd – ha nincs más – megoldja a takarítónéni. Senkit sem fog érdekelni, hogy a gyereked fejlődött – e rendesen, akárcsak az sem, hogy megtanult – e rendesen olvasni, szöveget érteni. Ha nem tudtad elit iskolába adni, hát így jártál, majd jó lesz jobbágynak.

  31. 31:
    „Nem foglaltam állást az írásod tartalmával kapcsolatban.”
    Na ne mondd! 🙂 Persze valóban értelmezhető úgy is, hogy érdemben nem, csak mellébeszélsz, mint már sokszor megszokhattuk.

    Nyáltól csepegő, idilli világot festesz fel, miközben térdig állunk a szarban és érezzük annak bűzét mindannyian! A hozzászólásod azon fideszes megmondóemberek szövege, akik nagyon jól tudják, hogy szakadékba kormányoznak, de ők maguk nagyon jól érzik magukat, s próbálnak mindent rózsaszínűre festeni azoknak, akik végre eljutnak a problémák legalább felismeréséig. Mondataid lábszagúak, mint Rákay Filipé, aki jópofa zenecsatornás fingógépből avanzsált fel, jól fésült, hitelesnek tűnő, fideszes megmondóembernek. Iszonyatos romboló tevékenység, hihetetlen árulás ez, egy undorító gaztett! (Tudod, nem Te, hanem amit csinálsz! 🙂 )

    Ha ismerős olvassa, nincs mitől tartanom, tudják, hogy mit teszek le az asztalra, azzal kell elégedettek legyenek, nem az írásaimmal. Remélem amúgy egyet értenének velem és a céljaimmal is! Ha pedig egy szülő hagyja, hogy a gyereke itt bolyongjon, az egyértelműen az ő hibája (mert nem gyereknek való hely ez)!

    32:
    Ne aggódj, most érte el a szakma azt a szintet, hogy hamarosan vissza kell hozni a testi fenyítést, mert ellenkező esetben a legtöbb állami iskolában nem lesz olyan ember, aki megakadályozhatja azt, hogy a gyermekfelügyelet közben csemetéidet szarrá ne verjék a derék társai. Lehet beleölelkezni sleeper csaló szavaiba, de amit a valóságban találni fogsz, az garantálom, hogy az általam leírt világ és nem Konfúciusz világa lesz!

    Ha érdekel, én már csak félállásban tanítok (rendre könyörögnek, hogy ne menjek el, mert nincs tanár, aki betöltené az állást), valójában a sleeper félék miatt szarom rá, mert egyenesen megérdemlik azt, ami jönni fog (ráadásul mindenki tesz mindenre, mert ezért a megbecsülésért jogosan ez jár, csak okosan nem mondják). Van jópár nyugdíjas, akik rühellik az egészet és ennek megfelelően dolgoznak, meg hát idősek is (bár Konfúciusz szerint ez biztosan erény). A fiatalok addig nem jutnak el, hogy ordítás nélkül valamiféle rendet tartanának, s nem a felső tagozatról beszélek, hanem az alsós (írni – olvasni – számolni készülő) osztályokról. Hamar elhúznak, ritkák, mint a fehér holló. Maradnak a félállású anyukák, akik rengeteget hiányoznak, de az iskolát igazi hivatásnak tekintik, ők dicsérnek mindent, mert ellenkező esetben nincs nyugdíj. Néha meg is sértődnek és akkor kivesznek hónapos szabikat is, gyárigazgató férjük bármikor kipótolja a jövedelmet, s szükség esetén áttolja a mamát másik egységbe, kezdődjön a kanossza elölről. A gerincen még ott van pár nyugdíj előtt álló becsületes ember, akik ugyanígy vélekednek, de ne szólj szád, nem fáj fejed, teszik a dolgukat és tépik az egyre rövidülő centit. Garantálom, hogy nyugdíjazásuk után ők soha nem fognak visszatérni! Szóval, ha ez a társadalmi kívánság, remélem sok tanár olvassa, s velem együtt elhúznak végleg, akkor aztán majd futhattok Konfúciuszhoz és sleeper szép szavaihoz, mert a valóság bele fog marni a testetekbe, s ami valóban szomorú, szó szerint a gyerekeitekbe (mert nem lesz, aki kiálljon, csak a sorban kullogó szürke eminenciások)!

    Gyarmathy megértette, tökéletesen érti miről van szó!
    De felőlem -akinek erre van igénye- csak ismételgesse, hogy minden a legnagyobb rendben van… Ugyanezt teszik az ostobák a vírussal, a klímaváltozással, s mindennel, ami a napnál is világosabb!

  32. Csak egy kicsit rákeresve a témára:

    Egyetlen ábrán az igazság: így menekülnek a tanárok az iskolákból
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210916/egyetlen-abran-az-igazsag-igy-menekulnek-a-tanarok-az-iskolakbol-500718

    „A szívem szakad meg, de erre kényszerít a rendszer” – felemészti a tanárokat az elértéktelenedő fizetés
    https://g7.hu/kozelet/20211020/a-szivem-szakad-meg-de-erre-kenyszerit-a-rendszer-felemeszti-a-tanarokat-az-elertektelenedo-fizetes/

    Évtizedes tapasztalattal rendelkező tanárokat suhint meg a szakmunkás minimálbér szele
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20211001/evtizedes-tapasztalattal-rendelkezo-tanarokat-suhint-meg-a-szakmunkas-minimalber-szele-503124

    Sztrájkolnának a nevelésben-oktatásban dolgozók! – a PDSZ felmérésének eredményei
    https://nedolgozzingyen.hu/2021/09/02/sztrajkolnanak-a-nevelesben-oktatasban-dolgozok-a-pdsz-felmeresenek-eredmenyei/

    Pedagógus bértábla 2021: Ennyit keresnek a pedagógusok a pedagógusi életpályamodell alapján
    https://www.penzcentrum.hu/karrier/20210422/pedagogus-bertabla-2021-ennyit-keresnek-a-pedagogusok-a-pedagogusi-eletpalyamodell-alapjan-1113969

    Rövid idő alatt harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma
    https://index.hu/belfold/2021/10/08/pedagogushiany-palyakezdok-beremeles/

    A közoktatásból 12 ezer pedagógus hiányzik
    https://index.hu/belfold/2021/08/18/oktatas-tanar-pedagoguskepzes-iskola-egyetem/

    stb.stb.

  33. 31: Sleeper:
    Kikérem magamnak azt a vádat, amelyet hozzászólásodban megfogalmaztál, név szerint ellenem (is)!
    Rólam tudni lehet, hogy gyakorló tanár vagyok Tatabányán, amit büszkén vállaltam és vállalok! S kikérem magamnak, hogy megállapításod szerint: „öntelt, beképzelt, arrogáns alak lennék, aki érvelni nem, csak személyeskedni tud”!
    Hogyan is veszed a bátorságot ehhez, miközben leírod, s valóban, akár a diákjaim is olvashatják? Hitelrontás ez a javából a sok szépséges pedagógia tankönyvből kölcsönzött gondolat között!
    Azt, hogy mitől esik el a rendszer, ha a magamfajta tanítók tényleg leteszik a lantot, hamarosan megtudhatod egy különleges posztból…
    Érdemi vita ilyen körülmények között nem folytatható, ha rajtam múlna, kitiltanálak egy jó időre innen!

  34. 34 „De felőlem -akinek erre van igénye- csak ismételgesse, hogy minden a legnagyobb rendben van… ” – Hol láttál ilyet?

  35. 36:
    Jaj, még megsiratunk a végén! 🙂

    37:
    Ne találd meg benne magad, de pl. itt tetten érhető: „a nagyon nehéz helyzet ellenére Magyarországon nagyon sok tanár van, aki hivatásának érzi a munkáját, és úgy is viselkedik”
    🙂 🙂 🙂
    s boldogan szolgálja hazáját ingyenes, minőségi munkát felmutatva, a XXI.században.
    Amikor a fiatalok adott helyeken a szemtelenül magas fizetéseket is sorra utasítják vissza! Muhaha!

  36. A pedagógus vitában olyanok támadják Anonymust, akik személyesen nem ismerik, mindössze írásait olvassák,és azokból messzemenő következtetéseket vonnak le (hibásan). Én nem csak személyesen is ismerem, de barátomnak tartom. Írásaiban sarkosan fogalmaz, ami a végső elkeseredettség jele. Kitűnő tanár, és karakteres értelmiségi, aki több mint egy évtizede aggódik a nemzetért, az egész emberiségért, tegyők hozzá, hogy hiába. Én azt mondom, hogy a nemzet is, az emberiség is, és persze az oltás tagadok is megérdemlik a sorsukat. Ő a maga elkeseredett módján, még harcol értük. Ezt tapasztalhatjátok hozzászólásainak az olvasása közben.

  37. 40: Én is valami hasonlóra gondoltam.

    Nekem az jön le a szövegéből, hogy totálisan ki van akadva. Érzelmileg felfokozott állapotban van, ki van borulva. Erre biztos megvan a maga oka, az ő helyzetében valószínű én is ki lennék. De érdemes tudadosítani, hogy ilyen lelkiállapotban az ember nem gondolkozik tisztán. Ami világosan látszik is a sértett reakcióiból.

    Még azt is fontos tudatosítani szerintem, hogy az aggodalom nem segítség és nem harc. Az csak egy lelkiállapot, a lehúzó fajtából. A panaszkodás és a dühöngés már tekinthető tevékenységnek, de segíteni ez se igen segít.

  38. 41. Ábel
    Én is qrvára ki vagyok borulva, egyre többen ki lesznek, de ki a f@szt érdekel?!
    Egyébként egyetértek.
    ——————————————————
    Nekem tetszett az írás. Szépen rávilágít belülről a problémákra.
    Nálunk van, volt tanár a családban, nem is egy. A nénikém már nyugdíjas kb.10 éve, de már akkor hasonlóakat mondott. Gondolom mennyit „javulhatott” a helyzet azóta. 50 évig volt tanár, ráadásul a 8. kerületben, látta a változást.
    Unokatestvérem iskolaigazgató, matek- meg fizikaszakos tanár is egy alapítványi iskolában. De mióta igazgató, azt hiszem nem tanít.

    Ez esetben megint csak azt látom amit szoktam. Egy rendkívül bonyolult témát boncolgatunk egy bizonyos aspektusból. Jelen esetben a tanár szemszögéből.
    A gyerekek hibás szocializációja nem kicsi szelete a problémának, akárcsak a többi társadalmi jelenség,(pl. egy pornószínész vagy ketrecharcos kiemelkedő pénzért csinál teljesen felesleges, sőt káros! dolgokat, míg egy tanár-ki elméletileg alakítja az elkövetkezendő generációkat- pont elvegetál a fizújából) mégsem kerül be a képletbe csak mint nehezítő körülmény.

    Ha elnézem a nénikémet, akkor látom a korlátait, amit mint tanár szépen beletáplált a mi generációnk hozzá kapcsolódó egyedeibe.
    A kormány sajnos nincs a helyzet magaslatán, de-valljuk be- a poroszos oktatási rendszerünk reformokra szorult és szorul a mai napig.
    Én vagy 30 éve nem járok iskolába, de a mai napig érzem tanáraim elhivatottságát és dilettantizmusukat is egyúttal, legalábbis abban a tekintetben, hogy kell egy gyerekhez állni.

    Hogy húzzák a pajeszt vagy manapság a túloldalra átesve a kis fickók keménykedve húzzák a tanár idegrendszerét, csak egyet mutat. Nem tudnak mit kezdeni a helyzettel, nem tudják hogy lehetne ezt megoldani. Ugyanis a gyerekek motiválása a tanulásra a legfontosabb, a tárgya másodlagos.

    Ilyen amikor a kapitalizmus alakítja ki az értéket és nem egy „jobb” idea.
    Ugyanis a kapitalista ösztöntörekvés egyik megnyilvánulása az oktatási rendszer.
    Lehet, hogy most nyakig vagyunk a szarban, de a tűzoltás amúgy sem segítene. Sleepernek is van igaza.Új, jobb idea kéne. Természetesen elsősorban a politikusoknál, mint elsődleges döntéshozókra, de mindenkire ráférne egy kis takarítás.
    Pl unokatesóm mondta, hogy egy waldorfos diákját majdnem meg kellett buktatnia matekból, mert sokszor csak a végeredményt írta le(amúgy helyesen), de neki a többi lépést is értékelnie és látnia kell a pontokért cserébe.
    Látszik az oktatási rendszer rugalmatlansága, hiszen a waldorf módszer sokkal közelebb áll a gyermek szellemiségéhez mint a „hagyományos” okatási modell.
    Persze mit is beszélünk mi szellemtudományi módszerekről , ami a gyermek lelkiségén és fejlődési korszakain keresztül állítja fel a tanítási metódust? Amikor a tanár még a lélek létéről vitatkozva, pusztán elvek mentén akarna jól tanítani, a szülő meg nevelni!!!

  39. 41:
    Te sem tudsz, nem kínálsz megoldást, semmit! Ami még kiderült, hogy rálátásod sincs a témára. Számomra elfogadhatatlan higgadtsággal és közönnyel szemléled, ahogyan a gyermekeid jövője elszáll. Azt ugye azért vágod, ha én egyszer leköszönök, mert a társadalom pimasz és magának bármit megengedő része miatt berágok, nem fogsz tudni a fogasról másik hozzáértő embert leakasztani (szerintem nagyon sokan vannak hozzám hasonlóan a kollégák közül ugyanebben a lelki állapotban, ami rátok s a gyerekeitekre nézve elég veszélyes lesz, de nem miattunk, hanem nélkülünk)!
    Némely reakció jól példázza, hogy miért nem a fizetésemelés jelent megoldást, ill. mi a baj a malasztként hazudozott pedagógus társadalmi megbecsültséggel kicsiny -e hazában!

    40:
    Elképesztő! Ezek komolyan azt hiszik, hogy következmények nélkül szidhatják az orvost, aki a szikét tartja a kezében, idegesíthetik a buszvezetőt, aki kormányozza előttük a járművet, amelyen ők is helyet foglaltak! Nem vagyok benne biztos, hogy egyáltalán normálisak. Nem tanultak az orvosok, a mérnökök és a rég elvándorolt igazi értelmiség hiányából semmit? Tényleg ekkora hasznot jelent nekik ez a rendszer, ami lassan, de biztosan mindent és mindenkit tönkre tesz? Vagy egyenesen ők lennének, akik majd betöltik az űrt? 🙂
    Erről jutott eszembe:
    https://index.hu/techtud/2021/10/27/homo-sapiens-agyterfogat-torzsfejlodes-zsugorodas-tarsadalom/
    Hogy mik vannak?!

  40. 43. Anonymus

    A tanárok-véleményem szerint -áldozatok.
    A politikusok nem adhatnak olyat(pl,hozzáértést) ami nekik sincs.
    Ugyan nem hisztek az összeesküvésekben, de ahogy ti is látjátok, lehetne ezt akár jól is csinálni.
    Ennyire nem hülyék ám. Csak a vezérelvek mentén csinálják a dolgukat, akárcsak a gyerekek. Nincs itt szabad akarat, determináltsági szintek vannak csupán.
    Mindenki meg fgoja látni, nem csak mint szülő, hanem mint munkás vagy épp politikus. Mindegy.
    Mindenki rá fog jönni.
    Nincs kire megsértődni, csak magunakat okolhatjuk, de ez törvényszerű. Hülyék vagyunk, akár tanár, akár más.
    Ha nem így lenne, akkor nem lennének fidesz-szavazó tanárok, nem igaz? Pedig biztos vannak.

    https://index.hu/kulfold/2021/10/27/a-squid-game-masolt-valtozatai-veszelyesek-a-gyermekekre/

    Ehhez a linkhez! Akkor most a gyermekek igényei alakítják e a társadalmat vagy a társadalom alakítja-e a gyermekek igényeit?
    Ha az igényeket alakítom, alakítom-e a társadalmat?

  41. 43 „Te sem tudsz, nem kínálsz megoldást, semmit! Ami még kiderült, hogy rálátásod sincs a témára.” – Hát, leginkább pont azért nem kínálok megoldást, mert a partvonalon állok. Javasoltam komolyabb fizetésemelést, világos, hogy ez csak egy apró szeglete a problémahalmaznak, de miután nemcsak a rálátásom korlátos, a beleszólásom nulla, így ez is totál indifferens.

    „Számomra elfogadhatatlan higgadtsággal és közönnyel szemléled, ahogyan a gyermekeid jövője elszáll. ” – Mensch ärgere dich nicht! Mire mész vele? Egy kis higgadtsággal és közönnyel te is előrébb lennél. Jobban is éreznéd magad, és még lehet, hogy a megoldásért is többet tudnál tenni.

  42. Balázs, már nem arról szól a diskurzus, hogy milyen a jó tanár, s milyen tanárok kellenének. Az a hajó rég elúszott olyan messzire, hogy már a nyoma sem látszik!
    Nincs ember, aki vállalja, pontosabban aki vállalja és garantálni is tudja, hogy gyerekek felügyeletét tisztességesen elvégzi! Nincs az iskolákban gondnok, takarító, iskolatitkár, és most következik pár éven belül az az időszak, hogy ténylegesen tanár sem lesz. Nincs a társadalom abban a helyzetben, hogy válogathatna! Ahogyan a melós megsértődik arra, aki komoly munkát vár el és faképnél hagyja, ahogyan, ha reklamálsz a fodrásznál, máskor csak dupla pénzért vállal és még szarabbul csinálja meg, ahogyan, ha nem tetszik a pizza, majd sütsz magadnak, itt is ugyanide lyukadunk ki, csak ezt valahogy senki sem látja, senki sem akarja észrevenni. Vajon mi lesz akkor majd, amikor ezt tudomásul venni kényszerültök?

    44:
    „Egy kis higgadtsággal és közönnyel te is előrébb lennél.”
    OK. Ezt alaposan megfontoltam és úgy döntöttem, megfogadom a tanácsodat (több ébresztőóra nem lesz)! 🙂

  43. 43, Anonymus.
    Egyetértek.

    Tanár, tanító rokonságom és ismerőseim vannak…százezernyi gyerek egyszülős családokban, katasztrófális párkapcsolatokban, nulla önismereti munkával rendelkező ún. szülőpárok között éldegél.
    Súlyos transzgenerációs traumák, szorongások, videójátékok, fel nem ismert családi függőségek gyűrűjében. Figyelmüket nem tudják fenntartani – így szakmákat nem tudnak megtanulni, lehetőségek százairól maradnak le.

    Ebből semmilyen jövő nem lesz, a jelenlegi gyerekekkel ill. a szüleikkel komoly lelki gondok vannak, de mivel ebben élünk, fel sem tűnik hogy mennyire beteg a szocializációnk….

    Jelenleg sem találni már kreatív – rajz alapján önálló-munkavégzésre alkalmas 30-35 év körüli lakatos munkaerőt. 14 -16 éves fiúgyermekek kezeiből a szerszámok kihullanak. Szeretethiányos fiatal lányok és full nárcisztikus (hiteles visszajelzés nélkül felcseperedett) fiúkák kapcsolatából mi lesz? //csak dugunk, nem járunk?!//

    Waldorf?
    Hagyjuk már. Ezekből a művészgyerekekből fogászok, tanárok, mérnökök, irodavezetők, CNC-programozók sose lesznek!

    XANAX a jövő.

  44. 34: A stílus maga az ember, ha elkeseredett akkor is.
    A hozzászólásaid stílusával a mondanivalód és saját magad hitelességét erodálod.

    A poszt témájához visszatérve. Amit leírtál nem csak tanári kiváltság. Az összes állami szektorban (ellátó rendszerben) ugyanez a helyzet (Csak azokat meg te nem tapasztalod ilyen mélységben). Gyakorlatilag mind működésképtelen, csak még nem mondták be a Híradóba.

    Amiket felvázoltál azokkal szinte mindenki találkozik, főleg ha van gyerek a családban, pedagógus az ismerettségi körben.
    A poszt lényegi része sokaknak ismert, így a „közöny ” ennek is volt köszönhető. A poszt igazából egy szomorú helyzetjelentés.
    Erre milyen reakciót vártál ?

    43:
    „Te sem tudsz, nem kínálsz megoldást, semmit! Ami még kiderült, hogy rálátásod sincs a témára.”
    Megoldást vársz, de te magad sem tudsz, kínálsz megoldást. Pedig ha valakinek neked van rálátásod. Az nem megoldási javaslat, hogy váltsuk le a kormányt. Az lehet egy szükséges, de semmiképpen sem elégséges feltétel.

    „Elképesztő! Ezek komolyan azt hiszik, hogy következmények nélkül szidhatják az orvost, aki a szikét tartja a kezében, idegesíthetik a buszvezetőt…”
    Isten hozott a következmények és munka nélküli társadalomban, ahol mindenkinek csak jogai vannak, kötelezettsége és felelőssége pedig semmi. A társadalom teljesen szétesett, darabjaira hullott (a családok sem húzzák már sokáig). Ezért is működőképtelen a társadalom aminek indikátorai az ellátórendszererek, beleértve az oktatást.

    Az egészről FankaDeli 2 sora jut eszembe:
    „Így nem fog menni, én mondom, nem
    Hogy ennyi szülő lett neveletlen”

  45. 47:
    „Az lehet egy szükséges, de semmiképpen sem elégséges feltétel.”
    Szükséges bizony! Az első lépés, vagy zuhanás. Akkora a baj már, hogy nem jut más eszembe (esetleg jobb ötlet?)! Annyi minden megpróbáltunk már, de még arra sem méltattak, hogy meghallgassanak, mindent eltűrő, ostoba rabszolgának tekintenek bennünket.

    Sokat foglalkoztok azzal, hogy ki mondja, hogyan mondja… Nem igazán van itt az udvariaskodás és a türelem ideje, most arra kellene figyelni, hogy mit mond! Nem érdekel, ha a fejemre szartok sem, ha valami elindul, mert ugyan hol indulhatna el, ha nem a feltételezett értelmiségi körökből?

    Persze, sok helyen tör elő a kaki, nem sértődnék meg, sőt kifejezetten örülnék neki, ha más, más szegmensekből is előállna ilyen tényfeltáró riportokkal. Tiborbá 100%, hogy leközölné mindet, hiszen igaz, valós problémát, a mi közös problémáinkat feltáró dolgok ezek, s ha mindet kipakolnánk, talán megoldás is hamarabb születne, talán még időben. Higgyétek el, sokaknak csak ez nyitja ki a szemét!

    Köszönöm az utolsó sorokat! Tanulságos, rendkívül találó! Tényleg. 🙂

    Azt azért remélem mindenki veszi közben, hogy Anonymus nem ezen a síkon létezik, egy valós személy ugyan, de játékfigura is egyben, akire szerepet írtak. Az az ötlet is itt született! Szóval nem őt, hanem amit mond, azt vegyétek véresen komolyan (a fene a puhány mindeneteket)!

  46. 46. János
    Amúgy én is azt gondolom hogy a mai gyerekekről hogy nem lesz semmi.Természet iránti érdeklődés 0, kint nem is játszanak már, nincsenek önálló gondolataik (na ez felnőtteknél is nagyon megvan manapság) stb….
    De mire felcseperednek az egyik részük kap szülői támogatást. (pl fodrászom lánya 18 éves picsként kapott pesti lakást a szülőktől amikor főiskolára járt , most meg nyomoz 500millió ft feletti sikkasztások ügyében 22 évesen, ez ám a karrier a szülő odabasz egy házat ő meg semmi karrierlépcső egyből iylen ügyekben nyomoz). De példékat lehetne sorolni hogy egyik másik szorgalom, tudás nélkül is hova jut.
    Szóval egy részük kap szülői támogatást, másik részük szerez valami gazdag bikát (pl. egyik osztálytársam soha nem erőltette meg magát, pénzes bika, oszt audival járkál)
    Egyik másik réteg meg „vezető” lesz persze ezek sem az észemberek ,legalábbis a rokoni és ismerősi környezetemben,Hülyék mindenhez de vezetők lettek.
    Aztán vannak ezek a gyerekek akiket írsz hogy szülőkelváltak, hányattatott sors,linkek, azt hittem nem lesz belőlük semmi de azért mire oda jutnak 25 év fölé hogy meg kell élni addigra pl . Egyik elment festőnek meg mindenesnek (pl kéményt felrak) és elkéri a napi 20-30-40-ezret és többet keres mint én mérnökként.
    Van egy ismerős másik link gyerek akik 20 éves korukig csak buliztak, meg max egy érettségi vagy az sem és most meg járnak a rokoni körrel építőiparba és lehet szintén többet megkeres mint én mérnökként pedig iellinkeskedte az első 20 évét de ott meg beletanult.
    Szóval amúgy érdekes dolgok ezek.De mire felnő a most 10 évesnek tűnő béna gyerek lehet elvégez valami programozó gyorstalpalót és többet keres mint egy tanár 30 év után.Sokszor az élet igazságtalan.
    Amúgy már én is gondolkodtam hogy elmegyek szakmunkásnak mert ha kihalnak az idősebbek az utánpótlás már nagyon csekély így piszok jó lehet majd keresni.

    János amúgy meg az esetek egy részében pont az ilyen nyomorékokból és lustákból lesz valami mert már itt sem a tudás számít hanem hogy szimpi e a gyerek felvételkor vagy apucinak éppen az ismerőse.Van aki meg értelmes és jó szakember az meg nem jut sehová.

    pl. unokatesóm egy automatizálási technikumot (2 év) nem tudott elvégezni és most logisztikai „vezető” érettségivel 25 embert vezet. Persze szerencséje volt mert előző munkahelyén felmondott mert idegileg kivolt, elment másik helyre szaré húgyé, emiatt kereste az új helyet és azzal szerencséje lett. Pl. másik unokatesóm mezőgazdasági mérnökként végzett.Mondom sem kell szart sem ér a szakma.Utánna elvégzett egy gyorstalpaló minőségbiztosítási mérnöki szakot (2 év) és most osztályvezteő egy multinál (400 ember van „alatta”) .Látod pl. ide sem a 20 év tapasztalattl rendelkező mérnök-közgazdász kell osztályvezetőnek henem egy 2 éves minőségbiztosítási mérnök papír amivel azt sem tudja milyen hegesztési eljárások vannak vagy pl. forgácsolás vagy mi az a forgatónyomaték vagy egyéb mérnöki dolgok (nőként mégannyira sem tudja) . Sajnos itt is más szelek fújnak már.

  47. 49, andrew:

    már ne is haragudj, de egy alkoholbeteg családi játszmában élsz gyermekkorod óta, gyermekkorod helyszínén…te amúgy melyik szerepet viszed épp most?
    A megmentőt?

  48. 51.
    János most nem rólam van szó, hanem általánosságról beszéltem és példákat hoztam a környezetemből.Az én környezetemben ez van de szerintem máshol is .A példákat lehetne sorolni hogy pl.voltak olyan főnökeim akiknek diplomájuk sem volt.(jó jó ezt fújják az idióták mindig hogy nem az számít, igen ám de szaktudásuk sem volt).Most lehet úgy látod semmi nem lesz a mai gyerekekből de majd lesz valahogy. HA meg nem lesz akkor nem lesz , nem lesz ács , kőműves oszt jólvan, ki a faszt érdekel.
    Az más kérdés hogy rengeteget dolgozom munkán kívül is és felbasznak amikor így lenéznek mint te, de mindegy.

  49. 52:
    „HA meg nem lesz akkor nem lesz , nem lesz ács , kőműves oszt jólvan, ki a faszt érdekel.”
    Ez a beszéd! Atyaég. 🙂
    Ugye milyen bosszantó, amikor jobbító szándékkal megszólalsz, aztán agyoncsapnak?
    Valóban nem csak a papír számít, s tény, hogy mivel nincs ember, ha valaki valamilyen szinten tudja csinálni, azonnal felveszik (ha nem csinál túl nagy marhaságot) nagy örömmel alkalmazzák is. De a lényeg, hogy így oda jutunk, hogy egy évtizeden belül nem lesz orvos, tanár, szakmunkás, csak felesleges szolgáltatások, s így mindent magadnak kell megcsinálnod, megoldanod, vagy egyszerűen összeomlik minden körülötted. Belőled kinézném, hogy megoldanád, de hogy ez mindenkinek sikerüljön, kötve hiszem!
    Magyarország 10 év múlva a Mekk Mesterek paradicsoma lesz?

    Egyébként nem a gyerekekkel van a baj, hiszen ők rendkívül alkalmazkodóak, pillanatok alatt képesek fejlődni, nagyot változni, ha van kellő motivációjuk. A társadalom abban hibás, hogy a sok megoldatlanul hagyott problémával elveszi tőlük ezt a motivációt. Ha azt látja, hogy a tapasztalati törvényszerűségek a józan észnek ellent mondanak, akkor abban az irányban fog tovább menni és fejlődni. Bizony, akár egy bűnöző is fejlődik tevékenysége közben. Amit meg kellene érteni, hogy amennyiben továbbra sem parancsolunk megálljt ennek a politikának, a gödörből hosszú ideig nem fogunk tudni kijönni majd! Meddig akarunk még lejjebb ereszkedni? Miből fogunk még engedni, miről fogunk még lemondani? S leginkább, miért is?!

  50. János
    Én nem Istenítem a Waldorf sulikat. Elkurvult az is mint minden, természetesen.
    Természetesen ez van, lesz ha a módszert alkalmazók nem lépték át azt a küszöböt ami egy ilyenhez szükséges. Lehet, hogy egy-két óvónéni, tanítónéni igen, de a gyakorlat nem igazán. Ettől eltekintve még mindig jobb, mint egy borsodi, hagyományos általános suli, ahol a kis mauglik aztán felkészítik egymást a nagybetűs életre. De ebből olyan élet fakad, amit magunk is megtapasztalhatunk, egyre fokozódó állapotban.

    Köszönöm szépen én nem akarok ilyen világban élni és ez az egyedüli helyes hozzáállás részemről, nyilván ezért is írok ilyeneket.
    Én nem vagyok szívbajos, sem értelmetlen szépelgő. Az agresszivitás fontos dolog és néha olyat kell tenni ami a végcélod(béke) elleninek tűnik.
    Itt nincsenek semmilyen megfontolások, puszta önérvényesítés van, agresszív eszközökkel.

    48. berko véleményével teljesen egyet tudok érteni.
    Ez a probléma nem kiváltsága semmilyen szakmának. A hanyatlás általános jelenség.
    A megoldást nem lehet ilyen kormányzat vagy ennyire lezüllött állapotban lévő társadalomban végrehajtani.
    Hiába panaszkodunk!

    Anonymus konstruktívan szólt hozzá a 49ben. Azonban milyen megoldást javasolhatunk?
    Az én javaslatom minimum 100 000 karakter lenne és Ádámtól kezdődne. A mai helyzetre szóló javaslatom sem lenne ‘humánus’ első olvasatra, mert hülyékkel nehéz mit kezdeni. Először is össze kell fogni kis léptékben, majd egyre bővülő összefogás kell. A francba a komplett társadalmi eseményekkel és folyamatokkal. MEGVÁLTOZTATHATATLANOK!!!!

    Gondolkodásunkat függetleníteni a köztől. Abbahagyni sodródást az önmagába kanyarodó értelmetlenséggel és tevékenységgel.pl. szavazásunkkal hozzájárulni a rendszer életben tartásához.
    Utána valószínűleg lenne egy kis forradalom, mert másképpen a ragaszkodók soha nem takarodnak ki a hatalomból, valószínűsíthetően diktatúra lenne a megfelelő irányítás érdekében, de nem olyan diktatúra, mint ami most van kiépülőben.
    Most az emberek kizárása van a hatalom érdekében. Később még teljesebb kizárás kéne, viszont az emberek saját érdekében.
    Aztán az oktatás lenne az egyik legfontosabb nyilván, de teljesen más szempontok és metodika szerint, stb.stb.
    Ezt itt különben nem lehet kieszközölni, nincs hozzá kellő számú fejlett tudatosságú egyén. Az emberek pedig nem akarnak változni. Meg kell várni a hamarosan érkező pofonokat!

  51. Visszatérve
    Nem kell félteni a mai gyerekeket sem.Tényleg lószarnak tűnnek tizenévesen , de idővel benő a feje lágyuk.
    Elmondható hogy kb. 20 %-uk tökmindegy milyen béna és csak a tabletet nyomkodja 18-20 éves koráig , 20%-uknál a szülők alábasznak egy komplett házat(mégcsak nemis a felét hogy érezze már a gyerek hogy dolgozni is kell érte, hanem egy full házat amibe apuci meg megy is felújítani nehogy már a gyerek összepiszkolja a kezét) ,a gyerek elvégez valami főiskolát és ellébecol.A fodrászom lányának is vett az apja egy házat pesten a telefonnyomkodós lányának.
    Csajoknál kb. 20 % van aki hozzámegy pénzes bikához.Pl az utcánkban is a lány kiment londonba és olyan bikához ment akinek fitnessterme volt.Ünnepekkor meg jöttek haza a szülőkhöz jaguárral.Utánna szétmentek és a lány pestre ment , persz apuci vett alá egy házat pesten 30 milláért.
    Az utcánkban van még pl egy család akinek vegyeskereskedése van.A 2 gyerek nem tanultak , nem is okosak a vegyeskerben dolgoznak és amikor kértem valamit azt sem tudták mi az ….Ezeknek is vett apuci házat nem kell félteni őket, hülyének lehet maradni egy életen át akkor is megélnek.
    Szóval a gyerekek kb. fele lehet hülye mert ugyis beleteszik a készbe vagy beházasodik, tök mindegy ha hülye is marad akkor is megél.
    Az az idegesítő hogy pl. unokatesóm osztályvezető mondjuk keres nettó 800 eft-ot meg céges autó, a tanár meg keres mittudomén 180 eft-ot , meg az ápolónő a kórházban 160Eft-ot .Ez a baj hogy akik a munkát végzik és főleg ha már régóta végzik nekik kellene sokat keresni.És az egyik új házat épít 70 millióért a kórházi ápoló meg a hitelt fizeti életfogytiglan mert nem tud mást csinálni, ez a baj.
    Az meg már idegesítő amikor azt látod hogy a gyerek hülye is , meg 1 db tégláért nem dolgozott meg életében , 18 éves koráig a telefont nyomkodta , utánna meg szerencséből (és sok ilyen van) talál valami jól fizető állást. meg beházasodik vagy a szülő beleteszi a készbe.
    Aztán vannak a szegény családból származó link gyerekek de azok is tanulnak valami szakmát csak nem 16 évesen hanem 20 évesen amikor már rákényszeríti őket az élet.
    Meg vannak akik soha nem fejlődnek aztán elmennek a gyárba szalagra /targoncázni és sokszor annyit keresnek mint a diplomás tanár, vagy többet keresnek mint a kórházi ápoló.De ilyenek is kellenek mert nem lenne a szalagon ember ha mindenki doktor lenne.
    A legidegesítőbbek meg az életképtelen cigány csajok akik full hülyék mégis megélnek ,jólélnek egész életükben pózolnak a faceboknak,életükben nem dolgoznak, hozzámennek valami maffiózóhoz.Na az már tényleg a csúcs….

  52. Nem kellene eljutni oda, hogy az eü. dolgozók, a pedagógusok, a rendvédelmiek, stb. akik nincsenek megbecsülve anyagilag, miért nem szervezik meg magukat és lépnek sztrájkba?

  53. Anonimus és Csongor
    Egy régi bibliai mondás szerint ” a sokak baja fél vigasz”.Ha esetleg béna a forditásom, megmagyarázom: ha mindenki lyukas cipőben jár, az én rongyosságom fél vigasz.
    Csak szólok, hogy vigasztaljalak benneteket, a jelennség nem specifikus magyar, rengeteg példát hozhatok az oktatás, a tanerők helyzetéről sok helyen a világon, most anélkül, hogy centire lemérnénk a magyar tanárok helyzetét, valszeg ti is tudjátok, hogy néz ki a közoktatás például a szabadság és a demokrácia hazájában, ahol ISKOLARENDÖRÖK állnak reggelente a suli kapujában, hogy azért pisztolyt, rugóskést már mégse vigyenek be a nebulók az iskola területére, ráérnek leszurkálni egymást tanulás után.
    Tudom, persze, ez nem vigasz, de ekkor viszont ismét megkérdezném Tibor bá után szabadon: ha ennyire pocsék a helyzet minden vonatkozásban, miért nem lépnek azonnali és idütlen sztrájkba az összes elnyomott, kizsákmányolt, pofátlanul kihasznált szolgáltatási ágazat dolgozói, mert már ugyan ne haragudjatok, de csak annak a hátán lehet fát vágni, aki ezt megengedi.
    Egy példával szolgálok: valamikor, nagyon-nagyon régen nálunk például a városi köztisztasági alkalmazottak voltak ilyen pocsék helyzetben, ugy a fizetés, mint a munkafeltételek szempontjából, a társadalmi ranglétra legalján. Egyik napról a másikra sztrájkba léptek, eszméletlen, de tényleg eszméletlen tömegverekedésekkel gátolták meg a várovezetőségeknek sztrájktörö új nyomorultakkal végeztetni a munkát, kiszurták a szemeteskocsik kerekeit, lyukat vertek a benzintartályokba, meg ilyesmi radikális, vad lépéseket foganatositottak. Az utcákon két-három napon belül már nem lehetett lélgzetet venni, elképzelhetitek a szeméthegyeket, és ime, mit nem ad isten, tüneményes gyorsasággal született meg az új munkaszerződás, amely alapján mai napig is álomszerü javadalmazás és fantasztikus feltételek alatt dolgoznak. Csúnya volt a harc, de rövid, és megérte.
    Nagyon megérte. Úgy látszik, kedves barátaim, nem megy másképp!

  54. berko-nak köszönet a 48sz. írásáért, tökéletes látlelet országunkról. Olvassátok el többször.
    Anonymus hozzászólásaival is teljesen egyetértek. Elszomorító a helyzet.
    Nem olyan régen elvégeztem egy klima szerelő képzést, a szakintézményben kb 1000 fő nappali tagozatos tanult. Épület gépészettől kezdve épület automatizálásig oktattak. Az igazgató elmondása szerint ennyi tanulóból 5 azaz öt főnél több nem lesz aki érteni fog a későbbiekben valamihez!
    Technikai civilizációt építünk, ebben élünk. Ki fogja ezt karbantartani? Egy több tiz hektáros ipari parkban dolgozom, az egyik legjobban megbecsült munkavállaló a 2 fő villanyszerelő. Lassan igazgatói fizetést kapnak mert látnak a pályán…..természetesen szolgálati gk-val. Kellemetlen tud lenni amikor a klima megáll a mélyhűtött gyógyszer raktárban.
    Még egy történet ehhez a témához, egyik villamossági szerelő alvállalkozóm budapesti kórház dolgozója is. A karbantartási osztályon többen nem kértek covid oltást, ez pedig a hatályos rendeletek szerint felmondási ok. Mivel nem védettek……Mai napig is ott dolgoznak, élvezik a helyzetet, arcába vágják a vezetőknek, elég ha délután szóltok, hogy holnap ne jöjjünk. Amúgy becsületes szorgalmas emberek. Sokat dolgoztatok velük.

  55. 56:
    Folyamatban van, de ne felejtsd el, hogy az orbáni rendszerben úgy van minden megkreálva, hogy 1. ne legyen érdekvédelemre lehetőség sem, 2. legyen egyfajta megosztás, amelyen belül a többséget sakkban lehet tartani. Hogyan várjam el attól a kolléganőtől, hogy ne legyen sztrájktörő, aki egyedül neveli két gyerekét, s ez a gyalázatos éhbér is létkérdése? Vagy hogyan várjam el a felettesemtől, hogy emellett kiálljon, ha tudjuk, azonnal leváltják, ha mellénk áll, s találnak a helyére egy még rosszabbat? Hogyan várjam el, hogy a tantestület harmadát adó, kényszerből dolgozó nyugdíjasok egyáltalán sztrájkoljanak? Sajnos nem ilyen egyszerű ez ma már! Bárki mellé oda állnánk, de ezt már csak alulról lehetne megszervezni, azoknak, akiken csattan az ostor, akik a szolgálatot igénybe veszik. Egy SZFE-vel elbánhattak, de ha mindenhol fellángolna egy ilyen tűzfészek, nem tudnának vele mit kezdeni! Ezért ismételgetem, s várom, hogy több helyről is megerősítsenek, hogy egy nem is kormányváltás, hanem elitváltás kellene, amivel tényleg tűzzel – vasssal elégtételt vehetnénk azokon a latrokon, akik ezt ránk hozták és ízig – vérig kiszolgálják!

    57:
    Az iskolaőr program tavaly országosan Magyarországon is elindult! Csak az is hamar ott tart, hogy nincs elég iskolaőr (sem)… Nemzetközi összehasonlításokban kegyetlenül kijön, hogy ekkora mértékben sehol sincsenek leköpve a tanárok, mint Magyarországon. A Köpcös egyébként megmondta, csalódott bennünk, nem álltunk be a sorba, ezért nincs pénzosztás sem. S, ha még alaposabban mögé nézünk, valójában a KDNP-nek köszönhető az, hogy a sokat szidott liberálisoknál is mélyebbre került a magyar közoktatás. Ki gondolta volna, hogy Krisztus követőiként, a keresztények lesznek azok, akik beviszik a kegyelemdöfést ebben a legérzékenyebb és legsérülékenyebb szegmensben, s mindezt egy nemzetinek és polgárinak reklámozott maffiaformációval karöltve. Vajon hogyan fognak tükörbe nézni majd azok a papok és lelkészek, akik a szószékről a leghátsó sorokban, egyszer csak meglátják majd az igazi Krisztus szenvedését, egy nép utolsó sarjainak analfabéta jajveszékelésében, mert azok is be fognak majd térni a templomaikba, s nem csak a kiválogatott értelmiségiek utódai, akikkel egyelőre köszönik, ők jól elvannak. Nem úgy a tanáraik, akik ugyanúgy és egyre jobban feszengenek a gyalázatos és egyre húsba maróbb megbecsültség-hiány miatt (mert ti. ugyanazt a … fizetést kapják ők is).

    Amúgy nem lenne a pénzzel baj, de látva, hogy mindeközben mekkora vagyonokat lopnak ki maguknak, látva, hogy mennyi felesleges baromságra dorbézolnak el hihetetlen pénzeket, az ember nem maradhat csendben! „Gyufaszáltól gyullad a háború tüze!”

  56. 56: Ez a beszéd, Tibor bá! Végre egy konkrét javaslat!

    Sztrájkba emberek!

    Ha elmondjátok, mi a bajotok, még mögétek is állunk!

  57. 59 Anonymus, ezt kifejtenéd konkrétabban, kérlek? „S, ha még alaposabban mögé nézünk, valójában a KDNP-nek köszönhető az, hogy a sokat szidott liberálisoknál is mélyebbre került a magyar közoktatás.” Mit csinált konkrétan pont a KDNP? Mi volt az a kegyelemdöfés? Tájékozatlan vagyok.

  58. 61:
    Üsd be a keresőbe: Hoffmann Rózsa és Balogh Zoltán nevét!
    Valamint olvasd át a NAT2012 és a NAT2020 tartalmait, főleg, ami a természettudományokra vonatkozik (elsősorban a konkrét tartalmi és a tanóraszámokkal kapcsolatos változtatásokat keresd, de elolvashatod erről korábbi posztomat is).
    S gondolom külön nem kell bemutatnom Dr. Kásler Miklóst és Semjén Zsoltot.

    A legtöbb, jelenleg rosszul működő, megosztó és célját el nem érő, felesleges „szakmai ártalmat” a Hoffmann tanszékről, vagyis a „független Nemzeti Katolikus Egyetemről” és Balogh Zoltánon keresztül a református egyház szellemi műhelyeiből vételezték. A Református Egyház pedagógiai szolgálatától és az országosan működő református gimnáziumokban dolgozó szellemi megmondóemberektől temérdek olyan ötlet és gondolat került be a NAT-ba és a jelenleg is működtetett szakmai ellenőrzési struktúrába (pedagógus életpálya modell), amelyekről sem hatástanulmány nem készült, sem a szakma egyetértése, de még véleménycseréje sem született meg, egyszerűen autokratikusan beépültek. Itt nem feltétlenül rosszindulatot kell látni és keresni, egyszerűen arról van szó, hogy ami kicsiben, adott körülmények között jól működhetett, nem lehetett az országos rendszerre, főleg ilyen fideszes eleganciával, konszenzus nélkül ráhúzni. Ha egyébként ezen „műhelyekben” dolgozó pedagógusok is megelégelik az anyagi juttatásaik jelenlegi színvonalát, az ellenőrzési rendszer is össze fog omlani.

  59. 57. balint

    Jól látod hová tart a világ, sőt igazából már majdnem ott is vagyunk.

    Csakhogy ez egy rendszerszintű probléma, és rendszerszintű problémákat nem lehet lokálisan megoldani. Ez egy alaptétel.

    Egy közös és egységes érdekképviselet talán hatékony lenne, de nem látok rá esélyt, mert kéne hozzá néhány szilárd jellemű és határozott ember, de erre nincs sok esély, mert az emberanyag ugyanolyan, mint máshol.
    Mielőtt valaki megsértődne ezen, ez teljesen normális, az egyéneket mindig egyszerűbb elgáncsolni, még mielőtt összeáll a kritikus tömeg.

    Nem szívesen beszélek erről a témáról, mert ötletem sincs, mit lehetne csinálni. Pontosabban mi olyat, ami eredményt is hozna.
    Az első és legfontosabb, hogy tudatosítsuk, hogy ez rendszerszintű probléma. Ez már abban segít, hogy mit nem érdemes csinálni, mert látszólag jó szándékú cselekedetek vagy döntések is jelenthetnek egy szöget a koporsóba hosszú távon.

    Az első kis (nagy!) lépés az kellene hogy legyen, hogy ismerjük fel, mi az, ami ténylegesen a mi érdekeinket szolgálja. Ez nagyon nem egyszerű, de kezdhetjük azzal, hogy nem hiszünk el mindent feltétel nélkül, amit a média szajkóz. A következő, hogy keressük meg a hibát azokban a dolgokban, amik látszólag a mi érdekeinket szolgálják.

    Mondok egy általános példát: kevés a pénz, ez közhely, és természetesen igaz is, de nem mindig megoldás a több pénz. Például akkor, ha a megosztást és különbségeket növeli, csupán bizonyos csoportokra fókuszálva.
    Ellenpélda: a szocialista világban a rabló félt a rendőrtől, nem a rendőr a rablótól. Az nem létezik, hogy egy tanárt a szülő terrorizáljon, vagy ne adj isten, egy diák. Ez nem pénzkérdés, mégsem lépte meg kormány sem, hogy ténylegesen tegyen ez ellen ( ténylegesen = olyasvalami, ami ténylegesen működik, és azt mondhatjuk, ez a probléma nem létezik többé ).

    De minden ágazatban ez zajlik, pontosan azért, mert ez egy rendszerszintű probléma. Ismétlem: rendszerszintű. És itt nem konkrét kormányra, konkrét pártra, konkrét emberek kell gondolni, mert a lényeges kérdésekben nincs különbség közöttük. Itt folyamatok zajlanak. Aki nem hiszi, nézzen ki távolabb a fejéből, nézze meg a környező országokat, Európát, a világot.

    Ezért nem tudok érdemben hozzászólni a cikkhez, mert nem tudok semmi olyat mondani, ami segítene. De tudom mi az, ami nem segít: az önteltség, kritikán aluli stílus, és a korlátolt gondolkodás felsőbbrendűséggel kombinálva még nem oldott meg soha semmit, csak elmélyítette az ellentéteket.

  60. 63:
    Akkor a fentiek alapján az Európai Ügyészséghez csatlakozással és a média jogállamisági mechanizmussal történő EU-s kordában tartásával egyet értesz?

    Illetve akkor minden rendszerben fogadják el az emberek, hogy rendszerszintű reformoknak nincs értelme? Vajon 48-ban és 56-ban is ezért buktak el a forradalmaink?

    De végre elismerted, hogy 1. lövésed nincs, 2. valós problémák jelentek meg. Számomra ez rendkívül komoly eredmény! Így már a végére ismét becsúszott minősítést át is ugorhatjuk, elvégre annak filozófiai igazsága elvitathatatlan.

  61. Anonymus, megpróbállom összefoglalni a mondandódat, javíts ki, ha tévednék!

    Az alapvető baj az, hogy manapság Magyarországon nagyon szar dolog pedagógusnak lenni, aminek következtében egyre többen hagyják ott a pályát, és az utánpótlás a nullához konvergál.

    Emiatt aki marad, az viszi a hátán a többiek munkáját is, aminek következtében az eredetileg is embert próbáló megterehelés elviselhetetlenné válik.

    Hozzájön ehhez a megalázó bér is: akik a legtöbbet kapják, az felel meg kb. az elviselhető minimumnak, a belébő bér ennek fele se, nem csoda, hogy nem is lép be a pályára szinte senki.

    A probléma másik fele a KDNP által a pedagógusok nyakára rakott intézményrendszer és adminisztráció, ami alkalmatlan arra, hogy a minőséget növelje, viszont a tanárok számára egyrészt megalázó, lealacsonyító, másrészt plusz terheket rak rátok. Ehelyett egy olyan rendszerre lenne szükség, ami a szakma széleskörű egyeztetése után, a többség egyetértésével kerül kifejelsztésre, semmiképpen sem hatalmi szóval.

    Tehát ahhoz, hogy a helyzet kilátástalansága megszűnjön, alapvetően sokkal vonzóbbá kell tenni a pályát, amihez minimálisan két lépés szükséges:
    1. A bértáblát rendezni úgy, hogy versenyképes legyen a mérnökbérekkel (aki érti a matekot, mért menne pedagógusnak, ha rögtön 2-4-szer annyit kereshet mérnökként?)
    2. A nyomorító, megalázó, elnyomó rendszert azonnal felszámolni, a pedagógusokat felszabadítani, és helyette közös munkával egy a munkát segítő rendszert létrehozni

    Ez csak a tűzoltás része a dolognak, hogy még pár év múlva is legyen tanár az iskolában, aki a gyerekekre vigyáz. Ha ez megvan, akkor lehet elgondokodni azon, hogy hogyan is kéne átírni a NAT-ot és az oktatási módszereket ahhoz, hogy a jelen figyelemzavaros tömeggyerekéből is ki lehessen hozni valamit, és lehetőleg közben a tehetségesek se unják halálra magukat.

    Megértettem vagy nem, hogy mit akartál mondani?

  62. 64: EU, EU ügyészség/bizottság,jogállamiság mechanizmus, stb
    Legalább olyan hiteltelenek és kiszolgálói/haszonélvezői a rendszernek mint a mi politikai elitünk kompletten itthon.
    Kár kintről várni a segítséget ezekre nekünk kellene megoldást találni itthon. Már amennyire ezt engednék nekünk.

    A következő jogos kérdés lehet, hogy hogyan oldjuk meg ?
    Kormányváltással ? Igen, váltsuk le őket!!!
    Eddig az emberek nagy része egyet is értene. De utána következik a jogos kérdés, hogy ki vezeti az országot és hogyan ?
    Az az ellenzéki összefogás ami városi szinten sem működik ? Olyan emberekkel akik már többször hiteltelenné tették magukat ? Olyan emberekkel akik nyíltan előre tudhatóan szolgalelkű kiszolgálói lesznek a nyugati tőkének ?
    (Nem mintha Vityáék ne lennének kiszolgálói)

    A jelen rendszeren belül, annak felépítéséből és az azt működtető társadalomból adódóan nincs megoldás. Rendszeren kívüli megoldáshoz (elitváltás ?) pedig még mindig sok a veszteni valója az embereknek.

    48 és 56 szerintem nem jó példa, több okból sem. Az egyik pl. hogy ott volt egy látszólag egyértelmű külső ellenségkép.
    A mai világban nincs egyértelmű ellenségkép (külső meg főleg), a Fidesz többek között ezért is keres mindig egyet.

  63. 57,sleeper

    …”Egy közös és egységes érdekképviselet talán hatékony lenne, de nem látok rá esélyt, mert kéne hozzá néhány szilárd jellemű és határozott ember, de erre nincs sok esély, mert az emberanyag ugyanolyan, mint máshol …”
    Az emberanyagot tekintve nem vagyunk egy véleményen, vannak másfélék is.
    Van ugyan ilyen-olyan kvalitású fönök, de van karizmatikus vezéregyéniség is, aki egyuttal fönök is, és aki nem csak felmarkolni jött az igazgatói fizetést, de munkásait bárki ellen megvédő, becsületes, erkölcsös ember is
    Ime példa, egy szintén nagyon régi eset:
    Egy nagymultú, komoly autóbuszgyártó cég müködik nálunk hosszú évtizedek óta, ők látják el az összes autóbusztársaságot. Jó minőségú ,tetszetős buszokat állitanak elő a megrendelők legnagyobb megelégedésére, mint mondtam volt, évtizedek óta.
    Mit ad isten, cserélödik választások után, mint lenni szokott, a miniszteri gárda, egy korrupt, aljas alak kerül a közlekedési minisztérium élére, és már szinte másnap engedélyezi valami vacak kinai autóbuszgyár buszait behozni, ugymond költségcsökkentés mián, mert tudvalevő, hogy a kinaival árban nem lehet versenyezni, de olcsón csak szir-szar minőséget adnak, ’olcsó húsnak hig a leve” alapon.
    A kinai buszok behozatala természetesen eljut a helyi cég vezérigazgatójának fülébe is, aki bemenve a tévéstúdióba, az esti hirek idején, prime time adás alatt, megkérdi a müsorvezető hölgyet, melyik kamera van a vendégre ráirányitva.Megmondják neki, mire az ürge a kamerával szembefordulva, több millió néző elött istenesen kiosztja a rühes aljas miniszter őuraságát, igyekszem emlékezetből idézni, éspedig:
    ’ XY miniszter úr, figyelj rám, figyelj nagyon jól, te jóllakott szarházi! Vedd tudomásul, hogy én, Ez és Ez , az autóbuszmüvek vezérigazgatója, kit ismersz nagyon jól, ezennel közlöm veled, hogy aljas, gonosz tervedet a kinai buszokat illetően NEM ENGEDEM neked keresztülvinni, és nem fontos, hány importengedélyt is adtál ki gazdag rohadt, dagadt fiatalkori puszipajtásodnak, ime, előre szólók:egyetlen kinai busz nem lesz az országban, ha fejetek tetejére álltok, akkor sem. Az üzemem több ezer embert foglalkoztat, és valami hétezernél is több bedolgozót, nem engedem meg nektek, hogy elvegyétek a kenyerüket, ti rohadt, a néptől fényévnyire eltávolodott rohadt politikusbanda. Ha három napon belül nem értesülök a visszakozásodról a buszokat tekintve,akkor halljad ám, és hallja minden néző:
    Munkásatömegeim élén megyek fel Jeruzsálembe, hogy személyesen verjem korrupt, lekkismeretlen fejedet az iróasztalodba, míg ember lesz belőled.”
    Finálé, kedves sleeper: NINCSENEK kinai buszok az országban.

  64. 65: „Ehelyett egy olyan rendszerre lenne szükség, ami a szakma széleskörű egyeztetése után, a többség egyetértésével kerül kifejelsztésre”
    A mai világban az egyik alap probléma ez. Ki a többség ? Biztos, hogy ő a többség? Biztos hogy az ő által képviselt irányzat a teljes érdekcsoport/társadalom érdeke ? Mindig találsz ellenpéldát és síró „kissebséget” akinek nem felel meg.

    Például az oktatásra visszatérve egy látszólag egyszerű kérdés. Abban szinte mindenki egyetért, hogy csökkenteni kellene az óraszámot. De mely órák rovására ?

  65. 66 Berko +1

    68 Világos, hogy minden egyes pedagógust megkérdezni nem lehet. De vannak a pedagógusoknak is szakmai fórumai, szervezetei, őket fel lehetne kérni, hogy működjenek közre egy reform kidolgozásán.

    Ahogy én elnéztem, sokszor jó (nak hangzó) ötleteke valósítottak meg rosszul. Aminek leginkább pont az volt az oka, hogy nem kérdezték meg az érintetteket a részletek kidolgozásáról, és nem hallgatták meg a visszajelzéseket arról, hogy hogy működik, miért nem, és mi kellene ahhoz, hogy jó legyen.

    A tanárok kompetens, felnőtt, autonóm, szuverén emberek, nem lehet csak úgy átlépni rajtuk, és a fejük fölött eldönteni, hogy mit csináljanak. A helyzetek, osztályok, személyek is különbözőek, muszály meghagyni nekik a szabadságot arra, hogy egyénileg döntsenek, nem szabad mikromenedzselni őket. Nem szabad mindent autoriter módon, központilag eldönteni, mert a legbölcsebb ember se tudna mindenre és mindenkire működő megoldást találni. Ellenkezőleg: minél több döntést minél alacsonyabb szinten kell meghozni, a problémához a lehető legközelebb.

    Az például szerintem nagyszerű ötlet volt, hogy vegyük le a családok válláról az tankönyvek árát fizesse az állam, nagyon nagy teher volt. Viszont a temérdek kiváló tankönyv közül csak tantárgyanként kettő rosszabbnál rosszabbat kiválasztani – egy rettenetes döntés volt.

    Akkor már értelmesebb lett volna államosítani a tankönyvkiadást, és mondjuk egységárasítani, hogy ne a szegény családokon nyerészkedjenek már a kiadók.

  66. 68 „Abban szinte mindenki egyetért, hogy csökkenteni kellene az óraszámot. De mely órák rovására ?” Ez is egy nehéz kérdés, tényleg.

    Alapvetően kétféle tantárgy van az iskolában:
    -Amik abban segítenek a gyereknek, hogy emberségében fejlődjön, kiteljesedjen (művészeti tárgyak: irodalom, ének, rajz, és a tesi)
    -Amik adnak olyan tudást, készségeket adnak, amikkel hasznos tagja lesz a társadalomnak (matek, természettudományok, szövegértés és szövegalkotás)

    Nyilván egyik szempontból sem akarunk lejjebb adni: sem kevésbé egész embereket, sem haszontalan hülyéket nem akarunk! Viszont nem is kell mindenkinek mindenből brillíroznia. Egy költő nem baj, ha nem tudja a másodfokú megoldóképletét, egy focistának nem baj, ha rossz a helyesírása, egy mérnöknek nem kell feltétlenül tudnia szolmizálni.

    Szerintem a NAT-ot kellene erősen kigyomlálni: ki kellene jelölni azt a kb. egytizednyi részt, amit TÉNYLEG MINDENKINEK TUDNIA KELL, és azt nagyon alaposan bedrillezni minden egyes gyereknél. Erre nem kell eszement nagy óraszám. A maradékot meg úgy elosztani, hogy mindenki azt és annyit tanuljon, ami neki a leginkább való.

    Lesznek kis zsenik, akik nyakló nélkül megtanulnak mindent IS, és még az is kevés lesz nekik, meg olyanok is, akiknél alig lehet olyan területet találni, amit ne kéne erőnek erejével fejleszteni, hogy az elfogadhatóság szintjét elérje. Meg közte nyilván a nagy átlag, aki pár dologban jobb, párban gyengébb.

    De annak semmi értelme, hogy egy irtózatos méretű anyagon áthajtják a gyerekeket, akiknek a többsége alig fogja fel, hogy miről van szó, de amit megértett azt is elfelejti két napon belül a TZ után.

    Pl. a lányomnak németből napi 5-10 újabb szót kellene megtanulnia. Ennek az lesz az eredménye, hogy még amiből jó szódogát ír, arra se fog emlékezni egy hónap múlva.

  67. 70.Ábel
    Hozzászólásod magva szerintem az alanti idézet.
    …”l. Egy költő nem baj, ha nem tudja a másodfokú megoldóképletét, egy focistának nem baj, ha rossz a helyesírása, egy mérnöknek nem kell feltétlenül tudnia szolmizálni…”
    Nos, úgy tünik, a probléma megpldásra lelt.A demokratikus iskolákról hallottál?

  68. Igen Ábel, jól látod, megerősítve.
    Az óraszámok további csökkentése helyett átsúlyozás kellene.

    Azt tudjátok -e, hogy elviekben manapság egész napos, tehát délutáni foglalkozásokat is magába foglaló tanítási napok vannak érvényben, ahol kötelező a napközi. A szülő nem azt kérvényezi, hogy napközis legyen a csemete, hanem azt, hogy ne kelljen ott maradnia, mert meg tudja oldani az otthoni felkészülését. Természetesen senki sem akar napközizni, de így mire mész azzal, hogy elvileg délutánra is tervezhetnél kötelező tevékenységet az osztálynak?

    Ahhoz, hogy az Ábel és berko által felvázolt szakmai egyeztetések megvalósulhassanak, kell a kormányváltás! Az orbáni hatalomnak 12 éve volt arra, hogy bizonyítson, de ide juttatta a rendszert. Sem az egészségügy, sem az oktatásügy nem az a szegmens, ahol ráérünk kivárni!

    Berko, ne relativizálj!
    Mindenki érzi valahol a bőrén, hogy hol tartunk és hol lehetnénk.
    Nem Gyurcsány kell ide, attól a forgatókönyvtől én is félek! Ezt a két kiskirályt egyszerre kéne kidobni, s én így még azt is elképzelhetőnek tartanám, hogy 4 év múlva létrejöjjön egy nagykoalíció.
    Nem egymást kell legyőznünk, hanem meg kell oldani a problémákat úgy, hogy mindenkinek valamilyen szinten jó, de legalább elfogadható legyen. Ebbe bele kell férniük olyan kompromisszumoknak, amelyek elfogadására a Fidesz, jelenlegi állampárti, egyvezéres működésével alkalmatlan.

  69. 66. Berko
    Igazad van, azt mindenki könnyen mondja, hogy szar a rendszer, de hogy mi legyen helyette, mi lenne a jobb, hogyan, stb.? Ezekre a kérdésre már kevesen tudnak válaszolni és még kevesebbek tarsolyában van használható koncepció is. Abban is egyetértek veled, hogy a pedagógusok, oktatás helyzete siralmas, de nincs egyedül ez a szféra sajnos. A reformok és a jobbító változtatások minden területen szükségesek. Gondolkodjunk egy kicsit, miért van szükség egyáltalán politikusokra, ezt a „szakmát” ők maguk találták ki elferdítve az ókori görög politizálást (a társadalmi kérdésekkel való foglalkozást). Különben is, anyanyelvünkben benne van a lényeg: „Ne pártoskodj!” Ez negatív jelző, ez rossz, mert széthúzásra vezet, nem az összefogásra. Miért ne lehetne például szakmai irányítás? A társadalom vezető pozícióiba miért ne lehetne szakmai alapon pályázni? Miért juthatnak be képviselők a parlamentbe pártlistákról? Miért üres az Országház fele, a Felsőház, vagy -tábla? Miért nincs ott pl. a Vének Tanácsa, akiknek csak egy dolguk lenne, megvizsgálni és azután jóváhagyni az Alsóház (Parlament) által hozott törvénytervezeteket. Csak azt kellene vizsgálniuk, hogy a tv. tervezet hasznos-e, vagy nem az emberek és az ország számára. Tagjait úgy lehetne választani, mint ahogy a nemzet színészei választják meg a tagjaikat pl. Könyvet lehetne írni, hogy milyen sok a teendő. Az első lépéssel kell kezdeni, amit Berko már vázolt, aztán meghozni konszenzusos úton a döntést a második lépésről, és így tovább, vagy különben a körmünkre ég.

  70. Köszönöm Tiborbá a megjelenés lehetőségét és köszönöm mindenkinek a „végére” abszolút konstruktív, az értelmes vitához méltó minőséget és hozzáállást! Kérem, hogy vigyétek tovább azok felé az információkat, akiket érdekelhet a téma és maguk nem tudnak utána járni annak, hogy miért nem működik az oktatás sem körülöttünk. Köszönöm!

  71. Tisztelt mindenki ! Örülök az eszmecserének s hogy a végére megfogalmazódott az az általános igény , szükség van a változásra mivel minden területen a rombolás és az értékvesztés dúl. A változást nem külső irányból hanem mi magunknak szükséges elinditani és végig vinni. Az igény megszületett csak megoldást nem talált senki sem amely megfelelő lenne.
    Elsőnek mindenkinek ajánlanám az alábbi könyvet elolvasni melyet Tibor bá részére átküldök . Amennyiben a könyvön túl kiváncsiak lennétek hogyan tovább? Állunk rendelkezésre..

    Üdvözlettel . Zsidany
    a könyv cime: Bozsik Valéria: Hatalom nélküli társadalom

  72. Először is köszönet Anonymus-nak a posztért. Kb. 15 éve hallottam, hogy országos szinten 5-en jelentkeztek fizika tanár hallgatónak, miközben akkoriban évi 400 ment nyugdíjba. Nem biztos, hogy mindet felvették, hogy a felvettek le is diplomáztak, vagy hogy a diplomások a szakmában helyezkedtek el. Ha valaki érti a matekot, fizikát, akkor más szakmákban sokkal többet kereshet. Ugyanakkor frissen végzett biológia-kémia szakos barátomra az első munkahelyén, egy budapesti gimnáziumban ráosztották a fizika és matematika oktatását jó pár osztályban, mert már akkor akkora hiány volt reáltudományok oktatóiból. Évtizedek óta alulfizetettek a tanárok, és a társadalmi megbecsültségük sem az őket megillető helyen van. Emiatt hígult is a szakma. Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja. Ezzel párhuzamosan, pozitív visszacsatolásként az alsóbb iskolákból és otthoni nevelésből egyre gyengébb színvonalú diákság kerül be az iskolákba. Kb. 20 éve jó pár egyetemi reálképzésen egy matematikai felzárkóztató félévet vezettek be a gólyáknak a középiskolás anyagból, hogy alkalmasak legyenek az egyetemi tananyag befogadására. A korábbi generációkhoz képest jómódban, kényelemben, biztonságban felnövő gyerekeknek nem fejlődnek ki azok a készségeik, amik az elődöknek természetesen kialakultak, de jelenleg nem szükségesek. Már Szent-Györgyi Albert is a hallgatók és az oktatási rendszer hiányosságait ostorozza választékosan egy 1930-as évnyitó beszédben, aminek szinte minden szava ma is megállja a helyét:
    https://www.youtube.com/watch?v=pTtOEUwjjEs

    Nyilvánvaló, hogy ez az oktatási rendszer lezüllőben van. A tanárok jellemzően már az egyetemen is elavult elméleti tudást gyűjtenek, amit elavult módszerekkel adnak tovább. A Waldorf iskola szerintem tök jó a gyerek lelki békéje szempontjából, csak a magyarországi közállapotokban való érvényesülésre nem készít fel, ha a pénzes apuka nem egyengeti a gyerek művészi pályafutását. Ha a tanár ostoba, önző hangulatember, aki arcra osztályoz, akkor legalább nincsenek a gyereknek illúziói, hogy a munkahelyén a főnöke milyen lehet, vagy a közhivatalban egy felelősségre vonhatatlan mindenható. A COVID adott egy lehetőséget, hogy színvonalas előadások tömegei kerüljenek fel az internetre minden témából az otthonról tanulást elősegítendő, de nem az a benyomásom, hogy tömegesen éltek volna a tanárok ezzel a lehetőséggel. Szerintem ha az alaptanterv minden részletéről készülnének intellektuálisan és megvalósításban igényes előadások, amiket összegyűjtenének egy helyre, az kicsit ellensúlyozhatná a tanárhiányt. A helyettesítőnek behívott karbantartó is meg tudja nézni az osztállyal a videót, esetleg ő is tanul valamit. Házi feladatnak is ki lehet adni a megnézését. Hosszabb távon szerintem egy néptanítói rendszert kéne kialakítani, de ez attól is függ, hogy hogyan alakul az emberiség, benne Magyarország sora.

  73. 77:
    https://telex.hu/belfold/2021/11/05/elkurtuk-karcag-diakok-kotelezo-vetites-onkormanyzat-fidesz-gyurcsany-film-buszoztatas

    Olvasd el a fenti linket is! Ez van akkor, amikor csak felfigyelsz egy hírre.
    A tanárok rosszalták, nem értettek egyet vele, de vinni kellett a diákokat, utasították őket erre. Ez biztosan nem a pedagógustársadalmat minősíti, hanem megerősíti mindazt, amiről én is írtam, s felveti a szülők felelősségét is, akik szintén hagyták/hagyják, hogy ilyesmi történjen. A szexualitásról már nem szabad beszélni az iskolákban, de az elkúrtuk rendben van. Szintén ajánlom figyelmedbe azt a tényt, hogy egy fideszes vezetésű városról beszélünk, s véletlenül épp egy református iskolában történt. A többi telexes cikkben önmagáért beszél.

    Egyébként a „megalkuvó szarjankó” stimmel, de nem 90%, hanem max. 20%. S ugye, ki merjen ennek a diktatúrának ellenállni?

    Egyébként ezt a Kálomistát én korábban csíptem, de most, hogy a piros ingében pöffeszkedő, nagyképű dumáját leadta, egy életre megutáltam. A film meg tényleg olyan, mint bármelyik magyar mozi, jó társaságban elmegy. A többi szimpla történelemhamisítás, megmondták, akik tényleg ott voltak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük