(3628) Az apokalipszis négy lovasa

Tibor bá’ online

 

2021 a 89. év

Az Apokalipszis négy lovas a végítélet egyik előjeleként szerepel a bibliai Jelenések könyvében. A négy lovas képviselte: a háborút, az éhínséget, a betegséget, és a halált.

A Jelenések könyve szerint, halált és pusztulást hoznak a világra. A Biblia lapjain úgy jelennek meg, mint Isten küldöttei, akik az ő parancsára pusztítanak a világban.

Az angolszász világban jóval gyakrabban lehet találkozni velük, mint Európában. Híresek lettek a szórakoztató műfajban. Számos filmben jelennek meg, például a Horsemen (2009), The Rapture (1991) vagy a The Four Horsemen of the Apocalypse (1962).

Az alábbi karikatúrán az alkotó, az emberiség végét jelentő négy lovas mellé kialakított egy ötödiket is. A halál azt kérdezi az ötödik, kissé távolabb lévő lovastól: „te ki vagy,” Mire a válasz: „én a miszinformáció vagyok.”

És milyen igaz!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

73 gondolat erről: „(3628) Az apokalipszis négy lovasa

  1. Tibor bá,
    miszinformáció mint magyar szó nincs. Helyette a ‘téves’ vagy ‘félrevezető’ információt lehet használni.

  2. Használhatjuk rá a téves információ, félrevezető információ kifejezéseket, de szerintem a félinformáció a legtalálóbb. 😉

  3. Totális *Jelenések könyve eseménysorozat* várható a nyugati világban és a volt gyarmati országokban, ha megerősödik az Irán – Afrika tengely is.
    Ott és azok együttesen, szerintem végleg elveszik – a demokráciát a levegőből szóró – birodalmak kedvét.

  4. A Jelenések könyvében ez benne van, mint hamis próféták és krisztusok támadnak.
    A működőt értelmezhetővé tevő elbeszélés az igazság. Ennek eltakarása a hamis információk özöne.

  5. Hogy az apokalipszis lovasainak mindenike egyszerre legyen jelen, az szerencsére nagyon ritkán esett meg, de egyikük itt-ott mindig felbukkant a történelem folyamán.
    Nézzük szegény afgánokat, náluk a háború lovasa idestova évtizedek óta fel-alá nyargal, nyomában minden háborús nyomorúsággal.
    Most derült ki , mi az oka, hogy ez a szegény, félreeső, történelme folyamán soha senkinek nem ártó kis ország egy távoli, hatalmas,és gonosz birodalom megszállási célpontja lett.Megdöbbentő számomra, hogy mennyire leplezetlenül kibukkan a gyászos , tragikomikus amerikai kivonulás okán a megszállás igazi célja, valamint annakidején a megszállást Amerikától kikényszeritö HÁROMBETÜS szervezet fantasztikus hatalma az amerikai állam fölött.
    Sokkoló, de mára teljesen lehullt a lepel, már titkolni sem kell:
    Ama szervezet vezetöje teljesen nyiltan, semmit sem titkolva tegnap találkozott nem egy istenhátamögötti, elhagyatott helyen a dzsungelben, vagy valami sivatag mélyén, hanem Kabulban, nem éjfélkor, hanem fényes nappal és kivel?
    Na, kivel?
    A Taliban vezetőjével! Miről tárgyalhattak? Na ne mán…
    Az afgán kábitószerföldek , a szervezet legfontosabb bevételi ágazatának további sorsáról!
    Ugyanis otthon Amerikában az a kis malör történt, hogy egyrészt a félhülye új elnök mindenáron bizonyitani akar a kivonulás szorgalmazásával, másrészt még túl új az ürge, még semmi, a hülye tömegnek beadható okot likvidálására nem adott, egyelöre, persze, úgyhogy bármilyen ciki, muszáj volt nyiltan felvállalni, hogy, igenis, a vietnámi háború óta mi, a szervezet uraljuk a teljes amerikai kábitószer-kereskedelmet, ha valakinek pofáznivalója van, jelentkezzen bátran, haja szála sem görbül, hiszen mi minden jogos kritikát a legalaposabban kezelünk.
    Ennyi a világ mai urairól.

  6. Az amerikai megfutamodás még egy nagyon csúnya és megalázó epizódja történt a mai nap folyamán:
    A hirek szerint a kabuli reptéren, vagy környékén több öngyilkos Isis merénylő felrobbantotta magát a tömegben, legalább 40 halottat és többtucatnyi sebesültet okozva. Egyelöre sem a számok, sem pedig a merényletek pontos helyei nincsenek tisztázva, ugyanis már nincs müködö nyugati tévétudósitó a helyszinen, de szó volt arról, helyiek beszámolói alapján, hogy nyugatiak, valamint amerikai katonák is vannak az áldozatok között.Figyeljétek meg a tálibok szószegését a gyaurok felé: megállapodtak a nyugatiak háboritatlan kivonulásáról augusztus 31-ig, de még ezt a keserves kis tiszteletet sem adták meg nekik! A merényletet ugyan az ISIS egyik szárnya, az EL-Qouradzon vállalta magára, de mivel világos, hogy a tálibok engedélye nélkül még a legyek sem lélegzenek a mai Afganisztánban, a gyaurok megszégyenitése az égre kiált.A tálibok vonogatják vállukat, a másik rohadt szervezetre mutogatva, és Amerika, és vele eggyütt az idióta Nyugat ott áll a végtelenségig megszégyenitve, kicsúfolva, idiótán.Ami történt, hasonló egy menekülő , valaha nagy és erős, mára szánalmas karikatúrává züllött oroszlán seggberúgásához! Ez kellett neked, nyomorult, hülye Amerika?
    Egy nagyhatalom igy , ilyen formában, menekülésszerüen NEM VONULHAT ki egy mezitlábas milicia elől, legyenek azok bár akármilyen fegyverekkel megrakva, egy önérzetes hatalom igy nem hátrálhat meg, terepjárókat, fegyvereket, helikoptereket hátrahagyva!
    Aljas Nyugat a mai nap folyamán rátett egy lapáttal, és elhangzott az elképzelhetetlen az angol hadügyminiszer sajtótájékoztatójából, szintén a délután folyamán:
    Felszólitja az ottrekedt brit állampolgárokat, hogy NE IGYEKEZZENEK elhagyni az országot, ne vonuljanak a reptér felé, csak azt nem árulta el, hogy akkor mit is vsináljon a brit polgár az eggyre jobban bezárodó hurokban?
    EZ LETT A NYUGATBÓL????????????

  7. 10 balint
    Itt már csak találgatni tudunk, mi zajlik.
    Az utóbbi hír nálunk is megjelent, hogy az ottrekedt nyugatiakat lebeszélik róla, hogy a reptérre menjenek, viszont az is, hogy várjanak biztonságos helyen, és megpróbálják más módon kihozni őket.
    Valószínűnek tartom, hogy a reptér körül a tálibok felmérik azokat, akik oda igyekeznek, és így könnyen beazonosítják őket, esetleg el is kapják, amint módjuk lesz rá.
    Így viszont rémregény lesz az ottmaradtak sorsa, hiszen mindenféle konspiratív utakon kell megpróbálni kijutni az országból, kitéve annak a veszélynek, hogy bármikor feldobhatják őket az akár segítőként számontartott afgánok.
    Mert van onnan bőven kiút, különben nem lenne tele afgán migránsokkal a környező világ.
    A másik meglepő hír az volt, hogy állítólag valamelyik menekítő nyugati repülőgépen már kaptak el kimenekített afgánt a wc-ben, aki éppen bombát szerelt, tehát az állítólag ellenőrzött kimenekítettek között is vannak beépített emberek, akik akár életük árán is megpróbálnak bajt keverni…
    Ami történt, az óriási blamázs az egész nyugati világnak, hiszen mi is ott asszisztáltunk a szövetségeseinknek, és az USA még azt sem tudta biztosítani, hogy a kivonulás rendezetten végbemenjen.
    A tálibok meg úgy látszik, mindenképp szerettek volna legalább egy kis vért látni, demonstrálni az ellenség súlyos vereségét.
    Kicsit arra a jelenetre emlékeztet az Utolsó mohikán c. filmből, mikor a francia ostromlók megengedik az angoloknak a szabad elvonulást az erődből fegyvereik megtartásával, majd az indián szövetségeseik hallgatólagos hozzájárulásukkal lemészárolják az elvonulókat…

  8. 10.bálint
    Inkább most jött meg a Nyugat józan esze. Világszintű gazdasági összeomlás várható,és ez a nyugatot fogja a legsúlyosabban érinteni, nem menekülnek ,előre gondolkoznak.
    Egy amerikai katona gyalogsági menetfelszerelése 17.ooo Dollár,a talibáné százharminc. Az amerikai katonát évekig kell kezelni a harcban szerzett lelki traumák miatt,a tálibnak ott van ingyen az Allah 🙂

  9. Kalotaszegi álláspontját tartom valószínű forgatókönyvnek.

    Az usákok részéről ez egy taktikai húzás volt.
    Otthagytak nagy hirtelen 80 milliárd dollár értékű hadászati eszközt egy szélsőségesen kezelhetetlen, vallási fanatikus csoportnak.

    Szerintetek ki mer velük kikezdeni a körülöttük lévő országok közül?

  10. Re:13
    „Otthagytak” egy nagyon finom megállapítás, ami inkább amerikai polgárok pénzéből megvett fegyvereket jól eladják a fekete piacon némi CIA segítséggel(véletlenül pont arra fújta a szél a CIA igazgatót, minő véletlen, lehet pont a jattolásban egyeztek meg) sokkal jobban megállja a helyét.
    Talibánok nem egy high-tech hadsereg, némi túlzással egy tál rizzsel, és teával üzemelnek(nem én találtam ki, magyar privát katonák mondták a kinti szolgálatuk során), ezért az amerikai fegyverre supportot biztosan nem adnak, de van az a pénz, amiért „független” amerikai szakértők(fizetett CIA ügynökök) megoldják ezt is.
    Véletlenül otthagyták a fegyvereket dajka mesét persze be lehet cuclizni, de ez úgy bűzlik, mint a nyári melegben a hetes hering…

  11. 11.hubab
    …” az ottrekedt nyugatiakat lebeszélik róla, hogy a reptérre menjenek, viszont az is, hogy várjanak biztonságos helyen, és megpróbálják más módon kihozni őket…”
    hubab, EZ a Nyugat leiszonyatosabb szégyene!Otthagyják saját polgáraikat egy iszonyatos, kegyetlen milicia fogságában csak mert..?
    Ugyan miért?
    Nem egy hatalmas, erős ország irdatlan hadseregéről van szó, kik elzárták a menekülés útját, egy nyomorúságos, félig mezitlábas milicia csinálja ezt a nyugattal, demonstrálva az iszonyatos dekadenciát, ami jellemző.
    Hova húzódjanak az ottrekedt európaiak? A beszámolók szerint, minden követség udvara/pincéje/teteje zsufolásig megtelt, ha lehetne, még a mellékhelységekbe is helyeznének európai menekülöket, már nincs hova befogadni öket,a néhány volt szálloda, ahol az médiastábok is tanyáztak volt, már rég nem biztonságos.
    A reggeli hirek szerint, a mára virradó éjszaka ujabb robbanás volt Kabulban valahol, egy nyugati követség környékén! Mi volt az eredmény sérültek számáról még nincsenek adatok, de a helyzet nagyon aggasztó.Hogy lehet a nyugati világ ennyire látványosan gyenge, erötlen, a sajátjait egy senki milicia kezében cserbenhagyó szarházi birkanyáj?
    Ennyire??

  12. 13, Lou Bega:

    hiába hagyták ott, mihez kezdenek vele?
    Van hozzá képzett személyzet?
    Javítóbázis?
    Hiányosak az eszközök: GPS/GSM-repeater, rádió, jelfeldolgozó kontérek, megjelölők… hiányában hogyan tovább?

    Szeptember 11.-ig (20 éves évforduló) lehet használni a pakisztáni ALOCS és GLOCS vonalakat. Utána nyista!!!

  13. 13, Lou Bega:

    képzett személyzet és javítóbázis nélkül mit csinálnak velük?

    Szét-és leszerelt eszközök maradtak ott.
    Mihez kezdenek GPS-GSM repeaterek, jelfeldolgozó konténerek, jelölők, rádiók… nélkül?

    Szeptember 11.-ig lehet használni a pakisztáni ALOCS és GLOCS vonalakat.
    Utána konyec filma!!!

  14. N.B.
    Néhány mondat a Nyugat gyalázatos, furcsa viselkedéséről:
    Nem létezik, hogy a nyugati katonai körök ne tudnák, amit nyomorult, senki Bálint is tud:
    Repitsetek 5-6 ezer ejtöernyöst Kabulba, azok gépfegyverezzék le minden, az utcán található FEGYVEREST – GARMADÁVAL NYÜZSÖGNEK, A VIDEÓK SZERINT – kihirdetni, hogy aki kimerészkedik az utcára, legyen fegyveres, vagy üreskezü, halál fia azonnal, a helyszinen, megkezdeni fegyvereik árnyékában a tiszta, üres utcákon az összes európai ember evakulását a reptérrre, a környékét többkilométeres körzetben megszállva tartani, amig a légihid kimenekitette az összes európait, bucsuzóul berobbantani az egész rohadt létesitményt, amúgy beszédesen megmutatva, hogy a nyugatnak van még töke.
    A keserves anyjukat, én kell tanácsot adjak nekik?

  15. Re:15
    Szerintem szándékos ez a töketlenség, mármint olyan értelemben, hogy direkt az a cél, hogy jó nagy káosz legyen a végeredmény.

    Nálunk mikor az oroszok kivonultak, akkor szépen összepakoltak(akkor lehetett bagóért kalasnyikovot venni…), és lebontották még a csapot is a laktanyájukban, és úgy mentek el… Ha akarták volna, akkor ők is össze tudtak volna mindent pakolni, mert előre szóltak a hírszerzésben, hogy az afgán erők azonnal leteszik a fegyvert, ha nincs mögöttük az amerikai támogatás.

  16. ♫ Ég a gyertya ég,el ne aludjék…♫

  17. 16 – bálint:
    Ez egy (volt) birodalom bukásának egyik fázisa. Ez beleillik a képbe. Nagyobb baj, hogy ezt látják Észak Korea, Irán, stb.

  18. 11. Hubab

    Egy ilyen helyen egy nyugati nem tud elbújni. Egyetlen esélye minél előbb elhagyni az országot. Az usákok egyértelműen nem bírnak el a helyzettel, a saját embereiket sem tudják mind kihozni időben. Ráadásul Szíjjártó is azt hányta fel nekik, hogy az amerikai katonák miatt nem tudtak bejutni a reptérre a magyarok által kimenekítésre váró emberek. Magyarok, vagy az ottani segítőik, ezt nem részletezte.

    Csak sajnálni lehet az ottaniakat, a puszta életükért küzdenek, de sajnos azt kell mondani, hogy semmi új a nap alatt…

  19. Re:22-23
    Így bízzanak meg az ukránok, tajvaniak az amerikaiakban, ha bajba kerülnek…

  20. 18.János
    Eladják a kinaiaknak covid elleni vakcinákért. Szakállra sehogysem illeszkedik a maszk viselete.

  21. 23: „Csak sajnálni lehet az ottaniakat, a puszta életükért küzdenek”
    Sajnos a fő probléma az, hogy az ottaniak nem küzdöttek igazán, pedig 10 éve kapták folyamatosan a támogatást, kiképzést, fegyvereket. Aztán a fegyvereket hátrahagyva elszaladtak, amint feléjük közeledett néhány valláskárosult.

    Ahelyett, hogy 10 év alatt az összes barlangból kifüstölték volna az oda visszahúzódott tálibokat, hogy sose bújhassanak elő újra.

  22. 25: Minek kéne nekik vakcina? Akinek Allah azt a sorsot szánta, hogy a COVID-ba haljon bele, az vakcinázva is belehalna, akinek meg más sorsot szánt, az vakcina nélkül is kigyógyul belőle…

  23. Miféle intellegencia kell ahoz,hogy valaki elkülőnitse a szatirát a lényeges információtól ? 🙂
    Tisztelem magát,Tibor bá!

  24. 28. Avatar

    A dolgok nem pontosan így működnek. Amióta az amerikaiak bevonultak – természetesen szintén csupán mézeskaláccsal és kakaóval a kézben – eltelt húsz év. Ha nem is mindenhol, de bizonyos területeken már húsz éve éltek amerikai fennhatóság alatt! Gyakorlatilag, nem jogilag. Az emberek nagy része mindenhol csak élni akar, még ha a szokásaik különbözőek is. Az együttműködés szerves része lett az életüknek, főleg, ha meg is akartak élni. És ez nem feltétlenül csak katonai, rendészeti, besúgói együttműködést jelent, hanem a mindennapi életben szükséges tisztviselőket, iskolaigazgatókat, tanárokat, stb. Nem beszélve a nőkről.
    És amikor legjobb esetben is attól rettegsz, hogy a szomszédod a múltkori „a kutyád rossz helyre piszkított” jellegű összezörrenésetek miatt feljelent mint kollaboránst, az amerikaiak átadnak egy listát, pusztán jóhiszeműségből…

  25. A visszavonulás a világ csendőre szerepből csak első pillantásra tűnik annak. Egyszerűen arról van szó, hogy már nincs szükség katonai bevonulásra, hogy ilyen és ilyen erőt bevessenek akárhol a világban. Megváltozott a háborúzás természete. A legnagyobb hatalmak a már úgynevezett proxy- avagy helyettesítő háborúkon is túllépnek, itt a kiberháború, az űrháború és a klímavédelem – vázolja a helyzetet Feledy Botond, az Európai Szociális Központ igazgatóhelyettese. Arról, hogy a kibertérben mi folyik, nem sok fogalmunk van, az biztos, hogy naponta sok százmilliónyi, vagy milliárdnyi adatot szereznek meg egymástól a felek. Nemrég Putyin orosz elnök tartott egy afféle internetes sajtóértekezletet, amelyen mellesleg bejelentette, hogy hackertámadás érte a rendszert, ezért bizonyos kérdések nem jutnak el hozzá. Az oroszok tevékenységét pedig lehetett tapasztalni világosan az eggyel korábbi amerikai elnökválasztáson. Nem kizárt még az sem, hogy ők segítették hatalomra Trumpot. Feledy Botond szerint egy dologban bízhatunk, hogy az atomfegyverek visszatartó erejéhez hasonlóan a kiber eszközökkel is az a helyzet, hogy egyik fél sem meri bevetni, mert tudja, hogy a másik azonnal visszavághat, méghozzá nagy erővel. Ráadásul számtalan „aknát” igyekeznek elhelyezni az ellenfél rendszerében, amit a másik vagy észrevesz, vagy nem. Az űrhadviselés talán még titokzatosabb, de az egyértelmű, hogy folyik a készülődés, ebben Kína elég nagy lépéseket tesz. A klímavédelem az a terület, ahol az Egyesült Államok nagyon kitett. Floridából elindult a vándorlás észak felé, víztározók, folyók száradtak ki, erdőtüzek tombolnak. Persze nem csak ott, hanem Szibériában, Dél-Európában is. Francia borászok vásárolnak területeket északon, húzódnak a most még hűvösebb tájak felé. És ez a mozgolódás még a szelídebb fajta, a vízhiány, a forróság miatt nagyon komoly népvándorlás indulhat, ez is háborús veszély. Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy a nagyhatalmak már itt tartanak, a hagyományos lövöldözés marad a kisebb, fejletlenebb országoknak.

    Csődöt mondott a világ csendőre?
    https://www.klubradio.hu/adasok/csodot-mondott-a-vilag-csendore-120297

    Az orosz vezetés részben elégtételt érez látva az amerikaiak bukását Afganisztánban, részben erősen aggódik, hogy mi következhet most, miután mindez a szomszédjában történik. Moszkva nem csupán a hatalomra került tálibokkal van kapcsolatban, hanem azokkal a hadurakkal is, akiket most ugyan elpáholtak, de ez nem a meccs vége volt.

    Az oroszok már a következő afganisztáni háborúra készülnek
    https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/afganisztan-talib-talibok-kivonulas-menekult-valsag-orosz-vlagyimir-putyin-joe-biden.734912.html

  26. 18: János, a Talibán használja amíg működőképes a technika. Ez elsődlegesen a modernebb felszerelésre és a megmaradt repülőtechnikára (nyugati helikopterek és szállítógépek) értendő. Az orosz Mi-171 -ek üzemeltetése valószínűleg megoldható lesz hosszabbtávon is, ha úgy ítélik meg. A páncélozott technika és a Hummerek azok is működőképes állapotban tarthatóak szaúdi, katari, pakisztáni segítséggel; ugyan ezen országokon keresztül a nyugati eredetű fegyverekhez is megoldható az alkatrész és lőszerutánpótlás. De a drónokon és az elektronikai eszközökön kívül az ANA és az ANP semmi modern cuccot nem kapott, csak a ’90 -es és a 2000 -es évek levetett nyugati technikáját plusz modernebb orosz cuccokat. Ezért nincs nagy aggodalom, meg az Afgán Légierő és a Különleges Erők (ANA Commando) jelentősebb része átmenekült Üzbegisztánba és Tádzsikisztánba. A Pandzsir-völgy máig nem áll Tálib ellenőrzés alatt és a héten Tádzsikisztánből helikoptereken kaptak némi utánpótlást is. Ez Moszkva hallgatólagos beleegyezése nélkül nem ment volna végbe.

    Az ISIS a Tálibok nagy ellenfele, robbantottak is a kabuli repülőtéren aminek elsődlegesen nem az USA volt a célja, hanem az árulónak tartott Talibán mozgalom, mert tárgyaltak az USA -val. A nyugati erők kivonulása után az Al-Kaida is mocorogni fog bár mára jelentéktelen, viszont az ISIS-K és a Talibán között valószínűleg egy véres belháború fog kirobbanni Afganisztánban ami komoly destabilizáló tényező lesz Közép-Ázsia számára. Ez jelentős Üzbég, Tadzsik, stb. ezeken keresztül orosz erőforrásokat fog lekötni, továbbá ugyan ez a hatás érvényesül Peking, Teheren irányába is. Pakisztán pedig egy billegő dominóvá válik, ugyan is mára az ISI (Inter-Services Intelligence) pakisztáni titkosszolgálat befolyása az önjáróvá váló Talibánra hatványozottan lecsökkent. Olyannyira, hogy a Pakisztánban lévő Tálib mozgalom (Mert a Talibánnak lett egy pakisztáni ága is az ott élő több millió afgán (pastu) menekültnek köszönhetően) mára ott is terrorakciókat hajt végre egyes katonai és ipari célpontok ellen. Az ipari és logisztikai célpontok pedig jellemzően kínai tőkés körökhöz köthetőek, szóval azért nem nagy összegben fogadnék arra, hogy majd most Peking „bagóért” megszerzi az afganisztáni nyersanyagkészleteket!

  27. Akadálytalanul előrenyomuló tálibok, harc nélkül magát megadó, nyugati pénzen kiképzett hadsereg, kármentő üzemmódra váltott nagyhatalmak, elsősorban egy bizonyítványát magyarázó amerikai elnökkel. Meg egy magyar társadalommal, amely mintha nem értené, hogy az elmúlt két évtized a mi ügyünk is volt, nem csak az Egyesült Államoké. Arról, ami az elmúlt két hétben történt Afganisztánban, alighanem még évekig fogunk beszélni, de a mostani HetiVálaszban biztosan. Aki segít eligazodni a történtekben: Csiki Varga Tamás, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. A kérdező Vörös Szabolcs.

    Amerika megszabadult a szálkától, és a többiekbe nyomta – mi lesz Afganisztánnal?
    https://www.valaszonline.hu/2021/08/26/afganisztan-haboru-nato-podcast-hetivalasz87/

  28. 33. Python

    „…A vietnami és a koreai háború kapcsán már sokat beszéltek arról, hogy az Amerikai Egyesült Államoknak volna valamiféle őrszerepe, hisz nyilvánvaló volt, hogy semmiféle érdeke nem fűződött az említett háborúk megindításához. Saját szempontjából nézve egyáltalán nem kellett volna katonákat küldenie a világ másik végére, nyilvánvaló tehát, hogy a demokrácia védelme állt a háttérben…”

    35. Python

    „…„A magyar politikai közbeszéd az utóbbi időkben elkorcsosult: a belpolitikai érdekekhez kötődő vélemények túldimenzionálása és karakteres megjelenése felülírja a külpolitikai racionalitást. A mainstreambe is beférnek olyan, szakmailag megalapozatlan – a magyar külpolitikai érdekekkel, illetve a szövetségei rendszerünk elveivel és gyakorlataival szembemenő – vélemények, amelyek megfogalmazhatják azt, hogy a NATO mintha rajtunk kívül álló entitás és önálló cselekvő lenne, amely különböző hibákat követ el…”

    Kérlek azért válogasd meg hogy miket linkelsz be ide. Nyilvánvaló, hogy ez ma a legforróbb témák egyike, és boldog-boldogtalan ezzel foglalkozik. De ez nem jelenti azt, hogy mindenkire érdemes is időt pazarolni….

  29. 34, Python:

    akkor az ellenállás völgyében expedíciós háborút kezd vívni India és Pakisztán, pedig közel van Kabulhoz.
    Egy másik posztban említettem, hogy első körben most kimenekítettek embereket az európai-haderők…totális elbukás, ha nem hagynak ott mégsem egy alvó hálózatot, ha oly sokáig építgették.

    Megtennéd, hogy a 3625. posztban feltett véleményemre a meglátásaiddal válaszolnál.
    Köszönöm szépen.
    Hiába nézem az ó-sint-elemzőket, abból sokat nem tudok meg. Mintahogy a Flightradarból sem.

    36, sleeper:
    ritkán osztunk meg itt konkrét személyek neveit és hozzájuk rendelt konkrét földrajzi helyeket, lajstromszámokat, időpontokat. Biztos nem ezt a fórumot figyeli egy katari vagy egy pakisztáni kolléga…

  30. 14, dajtás:

    olyan ez a „CIA-igazgató látogatása Kabulban” szöveg, mintha azt mondaná, hogy az afgán közvélemény ne bízzon meg a NATO-USA-WHO erőkben vagy épp az USA hozta létre a terrorista sejteket pl. Szíriában, hogy a dzsihadistákat támogatva Assad elnököt megbuktassa.
    Nem is beszélve arról, hogy a máktermesztés egyre nagyobb területeket vont be művelés alá, amit az összeesküvő-hívők a CIA háttérmunkájának állítottak be a világ előtt.

    Ezek mind-mind az összeesküvés-elmélet részei!

    //Valahogy az afganisztáni ópiumtermesztésről és laborokról nem akaródzik szó esni a különféle felvilágosító fórumokon…azért tényleg nehéz lehet megbízni azokban, akik tűzzel-vassal pusztították a mákvirágokat, no meg a terményfeldolgozókat…//

  31. Re:38
    „USA hozta létre a terrorista sejteket pl. Szíriában, hogy a dzsihadistákat támogatva Assad elnököt megbuktassa.”
    Azok a csúnya összeesküvés, khmm, összefüggés elméletek… 🙂
    Biztosan semmi köze nincs az USA-nak az arab tavaszhoz sem, az is csak úgy spontán jött létre, ahogy a Pentagonba becsapódó két rakéta, párdon, elpárolgott utasszállító is a csúnya talibánok műve volt 2001-ben. 😉

    Egyszerű lesz a matek.
    Ha továbbra is jön az ópium, akkor meg volt a deal, és úgy ki lesznek mosdatva a talibánok, hogy csak úgy fényleni fognak, mint Salamon tőkéje, ellenben ha elapad a szállítás, akkor olyan irgumburgum latorállam lesz újra, hogy azt nem köszönik meg.
    (Mintha bármit is számítana nekik, minden nagyhatalom itt kapálta el magát, és hamarosan omlott össze, és az afgánok éltek tovább „boldogan”…)

    Lehet tippelni mikor omlik össze az USA, Szovjetek 1989-ben vonultak ki, és 1991-ben bomlottak fel,
    USA 2021-ben vonult ki és 202? bomlik fel?

  32. 38: Pl speciel pont a tálibokról, pontosan lehet tudni, hogy valóban az amerikaiak hozták őket létre az oroszok ellen. Ezek után bármilyen egyéb terrorcsoportot is esélyes, hogy ők kreáltak, legalábbis csípőből kizárni nem lehet. Hogy az Aszad elleni lázadások mögött ott volt az amerikai titkosszolgálat, arról már akkor jöttek hírek, amikor elkezdődött az egész. Hogy miben mennyi az igazság, azt én innen eldönteni nem tudom, de a sztori mindenesetre nem hihetetlen.

  33. Néha nem az a fontos, amit látunk, hanem az amit nem látunk. Az iszlám állam az elfoglalt területeken kitermelt kőolajjal finanszírozta a tevékenységét. Itt felmerül a kérdés, hogy mielőtt elfoglalta, és el tudta volna adni az első adagot, ki finanszírozta őket. Meg persze hogy hogyan szállították, ki vette meg – ezzel valahogy senki sem foglalkozott, pedig a világkereskedelem és pénzmozgások angolszász kézben vannak szőröstül-bőröstül. Az amerikaiak évekig bombázták őket, ők pedig úgy voltak vele mint a szúnyogok egyes szúnyogirtókkal – köszönték, szépen elvoltak. Aztán jöttek az oroszok, kapásból szétbombázták a kőolajkaravánokat pár nap alatt. Lett is nagy ribillió emiatt, még Erdogan is berágott, hogy a fia cégét így megkárosították, le is lőttek egy orosz gépet gyorsan…

    Ilyen világban nincs szükség összeesküvés elméletekre 🙂

  34. Van itt baj, a tálib amerikai kreálmány! A talibánt az ISI azaz a pakisztáni titkosszolgálat „hozta létre”. Jobban mondva karolta fel a mozgalmat és kezdte el visszaexportálni afganisztáni területekre pesavari vallási iskolákból az ott tanult pastukkal Kandahárba.
    A CIA úgymond kreálmánya a mudzsahedinek voltak, akikből lettek a hadurak a ’90 -es évekre, mint pl. az Északi-szövetség is, akiket eléggé lenyomott a Talibán akkortájt. De más kor, más történet ez.

    A talibánnal megköttetett az deal az USA részéről az ISIS-K ellenében. A pakisztáni határvidéken a pletykák szerint most is tevékenykedik egy kb. 200 fős SF, ami brit SAS, amerikai DELTA, RANGER, SEAL katonákból áll. És még a flightradaron is jól látható, hogy arrafelé még ma is berepült Kuvaitból egy amerikai C-17 -es Afganisztánba, gondolom dobtak le utánpótlást az SF egységeknek.

    38: Jani az ANA és az ANP egységei nem azért omlottak össze, mert a túlerő és a gerillataktika lehengerelte őket. A végére az ANA Commando SF egységeken kívül már senki sem akart harcolni. A morál a béka segge alatt volt, április óta nem kapott a hadsereg és a rendőrség fizetést, július óta kvázi nem volt logisztika, még a palackos víz ellátás is hektikus volt a harcoló alakulatok számára. Az USA nélkül ez sem akart működni, aztán kiderült, hogy május óta a közszféra és az egészségügyi dolgozók sem kaptak fizetést. Így nem csodálom, hogy az elnök megtudott dobbantani több tíz v. százmillió USD készpénzzel az elmenekülésekor.

    A Pandzsírból nincs hír, elvágták a tálibok a netet, offenzíva indult bár állítólag elakadtak, jobban mondva annyi hír van, hogy Saleh megkereste az USA -t, de nem álltak velük egyenlőre szóba. Ott akkor fog komoly támogatás ékezni külföldről a tálibok ellenében ha a Talibán megszegi a nagyhatalmakkal kötött különalkuit v. ha az ISIS-K -val egy polgárháború robban ki kettejük között. Ez a belháború valószínűleg hónapokon belül ki fog robbanni. A múlt hét utolsó napjaiban az oroszok sem véletlenül evakuáltak 2 teherszállító és 1 utasszállító géppel Kabulból.

  35. Igen. Köszönöm szépen szíves tájékoztatásod.

    A Völgy megtámadásáról kering egy miszinformációs videó, ahol tálib harcosok nyomjelző lövedékekkel és rpg-vel fentről lefelé lőnek: az Jemenben készült pár éve.
    Idegen zsoldosokat mozgósítottak a völgy ellen, Afganisztán szerte.
    Valamint John Kirby írta a kezével, hogy nem hagytak a reptéren egyetlen „labdaimádó” kutyát sem! Ami a helikopteres fotón látható azok a szerencsétlen menhelyes állatok.

    A rádiók és központok remélem a hálózati kulcsok nélkül jutottak isis-k kézre?

  36. 44: János, a videótól függetlenül vannak harcérintkezések a Pandzsír-völgy bejárata környékén. Egy katonájuk el is esett, míg a tűzharcban összedőlt egy lakóház (ezek ilyen vályogtégla v. döngölt föld viskók) és elesett három tálib harcos is.

    A reptéri kutyák kérdése: szerintem befértek volna abba az utolsó C-1 7 -be, de mégsem vitték el a menhelyes kutyákat.

    A rádiók esetén ebben nem lennék annyira biztos, hogy minden eszköz esetében erre volt alkalma az amerikai erőknek országszerte az összeomlás után. Az biztos, hogy a kabuli reptéren hátrahagyott helikopterek, repülőgépek tönkre vannak téve. Volt amit termitgránáttal rongáltak meg, de a többségnék szétverték a műszereket, vésőkkel a burkolaton keresztül (a látható sérülések alapján) szétroncsolták az üzemanyag és a hidraulika vezetékeket. Szóval a Kabulban lévő reptechnika egy komoly ipari szintű nagyjavítás és felújítás nélkül nem fog repülni! Itt valószínűleg a komolyabb telekommunikációs eszközök kiszerelésre és hazaszállításra kerültek. Lásd a hátrahagyott 4 db CH-46 -os helikopter, ami a DOS (Külügyminisztérium) állományába tartoztak. (A Tengerészgyalogság és a Haditengerészet már évekkel ezelőtt kivonta a szolgálatból ezeket az eszközöket.) Ezekből a „Zöld Zónában” lévő nagykövetség és a kabuli reptér közötti 3 napos vészhelyzeti felszállással és leszállással tarkított ingajáratok során kirepülték az üzemidőt, mert rendesen túllettek terhelve és eleve túlsúllyal repültek ekkor. Eleve már kikopó technika a Külügynél is, így már nem érte meg hazaszállítani ezeket egy ipari nagyjavításra. A titkos satelit telekommunikációs rendszerek kiszerelve, hazaszállítva. És ezek a gépek is megrongálásra kerültek. Érdekesség, hogy az egyik gép a lajstromszáma alapján ott volt Vietnámban a Hanoi evakuációs műveletben is.

    A hátrahagyott több tucat MaxPro MRAP és a másféltucat páncélozott HMMWV is meg lett rongálva a képek alapján. Igaz ezek nem elsővonalas technikai eszközök már az USA -ban, és a jelzések alapján eleve az ANA állományába tartoztak. Egy komoly eszköz maradt hátra a Phalanx C-RAM légvédelem, amit a beérkező tüzérségi és rakéta támadások kivédésére használtak. De az is tönkre lett téve, hogy most csak szétverték az elektronikát v. kiszerelték a blokkokat és hazavitték azt nem tudom, de maga a Phalnax is már egy 40 éves technika.

  37. Borzalmasan felháboritó a brit tévériporter esete a kabuli reptéren, aki stábjával az utolsó órákig nem tudott bejutni a területre.A végén, nagynehezen, szinte az utolsó pillanatokban sikerül nekik bemenni, de megdöbbentő , ami történik: a brit kontigens a vállát vonogatja, nem igyekszik csatlakoztatni öket, a tudositó előadása szerint azt a szörnyüséget mondják nekik: you are on your own risk, azaz old meg a problémádat. A megrémült stábot szerencsére a közelben álldogáló szinte utolsó amerikai katonák csoportja veszi gondjaiba, akik mindent láttak és hallottak, és igy sikerült kimenekülniük.
    Megáll az ész és leblokkol az ember agya, EZ MINDENNEK A VÉGE, VAGY A VÉG KEZDETE!
    Már ami a nyugatot illeti!

  38. 46, bálint és Python

    egészen ellépesztő, hogy a Hamasz és a Hezbollah május óta a mai napig is folyton rakétatámadást és léggömböket indít. A libanoni terrorszervezet a saját lakosságát is képes feláldozni, nem számít nekik semmi. Ha a kolumbiai pénzforrását felszámolná mondjuk a DEA, akkor az egyik méregfogat ki lehetne húzni a Közel-Keletről?
    Az Izrael elleni proxyháborúnak sosem lesz vége?
    Ha Irán elegendő hasadóanyagot állít elő, akkor mi lesz a Török-Katar- Muzulmán Testvériséggel?

  39. 47.János
    Csupa olyan kérdés, amire egy átlagember az ő kis szintjén nem tudunk választ adni.Sok a láthatatlan szál, ami összeköt helyeket, eseményeket, összefüggéseket, menj bogozd ki. Lehetetlen feladat.
    Amerika el akart anno jutni Afganisztánba, a hárombetüs szervezet parancsára, kellett a kábitószer.
    Minekokán meg lett rendezve a 9/11. Ez egy példa arról, hogyan is müködik a világ.

  40. 49, L.S:

    hiába takarították el Oszama Bin Ladent Pakisztánból, látod mégis megerősödött a Daesh/Isil. Lásd Szíriát például…valószínűleg Szaddám Husszein, volt biztonsági szakembereinek propagandája és hozzáértése következtében.

    Afganisztánnak nem lehet teljesen hátat fordítani a kivonulással, mert a történelem megismételheti önmagát, pont úgy, mint a 9/11-es események során.

    A szélsőjobbos radikális mozgalmakat az emberek közti bizalmatlanság, az összeesküvés-elméletek hajtják előre. Gondolkodj el, mielőtt kattintasz az online térben!!

    Itt van a negyedik ipari forradalom hajnala és egészen elveszett ember leszel, ha nem fejleszted a médiaműveltséged.

    Ha műszaki beállítottságú lennél, akkor tudnád, hogy az előfeszített acélszerkezetek hőhatás következtében veszítenek a szilárdságukból, elég ha csak 10-15 %-ot, máris egymásra zuhantak a WTC emeletei, dominó módjára. Továbá ekkora épületben a liftek ill. a nyomásfokozó vízszivattyúk vészüzemi működtetése miatt egész biztosan voltak dízelgenerátorok és üzemanyagtartályok is, amik táplálták a tüzet!
    Meg függönyök, parketták, műanyag burkolatok, irodabútorok…ezek is jól égnek, a liftaknák – és lépcsőházak pedig csak fokozták a huzathatást!!!

  41. 50: Ha 10-15% szilárdságcsökkentéstől összeomlik az épület, akkor ott nem volt semmi safety margin a statikában. Nem hiszem, hogy mérnök ilyet kiadna a kezéből.

  42. 49 János
    Jancsi! Ne mérnökösködjél már! 🙂 A WTC azért omlott össze, mert nem volt méretezve utsszállítóra.
    Afganisztán miatt se aggódj, mert semmi se változott. Évszázadok óta lődözik egymást. Eztán is igy lesz. Meg pluszba pufogtatnak a ruszkikra meg a pig-pongokra. Hozzánk meg úgyse jönnek, mert jól átverik őket a magyar embercsempészek, azt leakasztják a pótot Macedóniában.
    Mi meg készülünk a 4. ipari forradalomra. Tanuljuk online a robotikát, azt kész…..

  43. Re:50
    Te még mindig elhiszed a hivatalos álláspontot? 😉
    WTC ügy úgy bűzlik, mint a hetes napon rohasztott hering, ide még konteó sem kell.
    Kedvencem az épen megtalált terrorista útlevél, miközben a kerozinnal nyakon öntött épület összedőlt, és a WTC7 sem piskóta, amiben érdemi tűz nem is volt, még is összeomlott, mint a kártyavár.

    Ha 20 év távlatából nézzük, akkor a az önmerénylet elméletbe teljesen jól beleillik a képbe, és mára már nyilvánvalóak az indokok.

  44. 56 dajtás
    Hát, nekem csak az nem fér a fejembe, hogy az USA számos befolyásos ellensége sem tagadja a hivatalos teóriát, és elfogadják azt, holott ha valaki, ők tudnák a leghitelesebben feltárni a svindlit, hiszen biztos, hogy több hiteles információjuk van a világ valós eseményeiről is, mint nekünk.
    Falaznának ősellenségüknek, akit megfojtanának egy kanál vízben, és akivel napi szinten olyan konfliktusaik vannak, hogy szétszedik egymást a médiában, bojkottal okoznak egymásnak súlyos gazdasági károkat?
    Ebben az egyben meg bólogató Jánosok?

  45. Re:57
    Addig amíg a legerősebb rosszfiú mindenki orrát beveri egy atomfurkóval, ha kiteregeti a szennyest, addig lapít minden ellenfél, de ahogy ez a státusz felborul, egyből mindenki beszédesebb lesz.
    Máskülönben a Putyin azt mondaná, hogy önmerénylet volt, elhinné a nyugati sajtó?
    Ha el is hinnék, akkor másnap garantáltan romokban lenne az orosz gazdaság, és minimum tüntetések törnének ki „spontán” módon, hogy szivárványos demokrácia legyen az orosz földön.
    Vannak érdekek, ami miatt inkább lenyelik a békát, és csöndben maradnak a felek.

  46. 58, dajtás:
    már meg se merek szólalni.

    55, Reinkarnátorr és 57, hubab:
    piros pont!

  47. 58 Dajtás
    Ha a Krím elfoglalása hatására nem használták a bunkójukat, akkor pont egy ilyenre ennyire felbátorodnának? 🙂

  48. Re:59
    Miért ne mernél megszólalni, vagy nem vetted észre a szmájlit a végén? 😉
    Nem azért vagyunk itt, hogy egymás vállát veregessük, mert mindenki mindent ugyan így gondol. Ez az oldal is azért maradt meg olyannak, amilyennek, mert viszonylag jól lehet vitázni, az a minimum, hogy ne értsünk egyet. 🙂

    Re:60
    Krím orosz belügy, és történelmileg inkább volt orosz, mint ukrán, bár ezt az ukránok másként vélik. Máskülönben most jól kimutatták az ukrán Krím konferencián, hogy mire számítsanak az amerikaiaktól (kb nudlit), ezért érdemes volt pedálozniuk, és ellopatniuk, pardon biztonságos helyre vitetni az arany készletüket…
    Nem lepődnék meg azon, ha a sorozatos cserbenhagyások okán(mintha rémlene valami 56 környékéről) valami hülyeséget csinálnának, és válaszként orosz csizma masírozna Kijev utcáin.

  49. 61: Mi is az ukrán? Egy orosz nyelvjárás. Sztálin elcseszte a holodomorral, azóta utálják az oroszokat, bár odatartoznak.

  50. 56- dajtás:
    Holnap egy 10 éves poszt lesz felújítva a WTC tornyokról. Lehet ütköztetni a véleményeket.

  51. 61…András:

    Azért bátorkodtam volt, hogy bár internet ugyan nincs, de Tadzsikisztánból utánpótlás ment ahétvégén repülőn a Völgybe és meg nem erősített hírek szerint (még keresem a hírforrást – lehet, hogy misinformáció, a flightradaron nem láttam gépet, kikapcsolták a nyomkövetőt?) két*echte* pakisztáni századot is átdobott az ISI. Így már egészen érthető, hogy miért utazott nagy hirtelen a 3-4 nagy őrszem Indiába néhány napja…azértírtam azt amit írtam.
    Hatalmi harcok folynak a pakiszt. seregben és az isi-sek közt is vannak megszégyenítések…

    Kalotaszegi, örühecc előre a nukleáris ökölrázásnak, pláne ha bécsi tárgyalások is befagynak…

    (Meg tudod a villáskulcs ügy után én is kinyitottam ám a kicsi számat.)

    Python, hol vagy a fórumról?

  52. 58,dajtás
    …”Addig amíg a legerősebb rosszfiú mindenki orrát beveri egy atomfurkóval, ha kiteregeti a szennyest,…”
    dajtás barátom, nekem úgy tünik, mintha nemigen volna már kinek kiteregetni bármi szennyes ügyeket, ugyanis már sok éve, a boldog 50-60-70 -es évek óta, a középosztály fokozatos lecsúszása óta már nincs közvélemény sehol. A középosztály, a volt leghangosabb, legaktivabb közvélemény-formáló társadalmi kaszt, mióta kihuzták lába alól a megélhetés talaját, kisebb gondja is nagyobb , mint közügyekbe beleszólni.Sem ideje, sem energiája nem maradt a polgárok eme, egyre fogyatkozó csoportjának ilyesmire.
    Egy példa most-most, a napokból: az amerikai hárombetüs szervezet vezetője nem restelli találkozni, teljesen nyiltan, fényes nappal, országa friss megszégyenitésének szinte másnapján a fő megalázóval, a megalázás szinhelyén, mikor a vak is látja és tudja, hogy miröl tárgyaltak!
    Már ime, titkolózni sem kell annyira.

  53. Re:65
    Ez a nagy szerencsénk, túlságosan elbízták magukat, hogy mindenki hülye, de a látszat csal, csak magukat kompromittálják, és a figyelő szemek mindent megjegyeznek…

    Re:64
    Csak úgy kíváncsiságból ránéztem az ISI logójára, ami az egyik esetben egy sas, karddal, másik esetben egy kecske fej kígyóval a szájában, ami rendkívül érdekes mögöttes tartalmat mutat. Zöld szín az iszlám szent színe, de ritkán látok ilyen direkt okkultista logót egy szervezetnél…

  54. 60. hubab

    Ilyen szempontból Krímnek nincs jelentősége, sőt továbbmegyek: pozitív hozadéka van. Hiszen nagyon jó alap arra, hogy konzerváljunk egy konfliktust, és bármikor lehet vele heccelni az ukránokat.

    Úgy képzeld el, hogy mondjuk van egy cukrosbácsi, akinek persze pálcája is van, és két kisgyerek játszik a homokozóban. Az egyik elveszi a másik játék autóját, és ezzel kezdődik az öri hari, amit a cukros bácsi hol egyik oldalon, hol a másik oldalon jutalmaz cukorkával, vagy kicsit odasóz a pálcával. De képzeld el, hogy a két gyerek összebeszélne, és kikapná a cukros zacskót a cukros bácsi kezéből, és elszaladna…

    Az egész a pozícióról szól, az egyik szítja az ellentétet a felek között, és emiatt pozitív hozadéka van a harmadik fél számára, a másik verzió azt eredményezhetné, hogy a harmadik fél esetleg elveszítené az eszközt, és a befolyásolás lehetőségét. Ez megrendíthetné a pozícióját, ezért a legkisebb jelre is kemény válaszcsapás indul.

  55. 64: Vagyok, csak most kicsit időszűke van sok minden tekintetben.

    Afganisztán: Ugye volt az ISI igazgató Kabulban, amire megalakult az ideiglenes tálib kormányzat. A katari vonal háttérbe szorul egyenlőre. A Gitmóban is raboskodó a tálibok között is fundamentalista vonulat (ISI által kontrolált frakció) került előtérbe meg a Haqqani-hálózat. Na ezek állam az államban, azaz a Talibánon belül is kvázi függetlenek. Jó pakisztáni kapcsolatok, de itt már nem annyira érvényesül az ISI irányítás, de jók a kapcsolatok. Ami egy maffia esetében érthető, hisz drog-, ember-, fegyver-kereskedelem vezetői a térségben, saját törzsi hadsereggel ami a tálibok között az elitebb egységeket jelenti.

    Pandzsír: Az ideiglenes tálib kormány és az ISI vezér kabuli látogatásának másnapján megindult a „tálib” támadás. Az addig ott lévő mezítlábas tálibok addig részsikereket értek el nagy veszteségek mellet. Jöttek még tálib harcosok ezrével, Al-Kaida csapatok, a Haqqani-hálózat egységei, és mily meglepő, pakisztáni különlegesek. Továbbá Pakisztán dróntámadásokkal segítette a műveleteket. Meg is lett az offenzíva sikere, a Pandzsír-völgy kb. 40-45% -át kontrolálják a tálibok. Maradtak a mezítlábas papucsos tálibok a műveletek után, meg is indult a lakosság terrorizálása és civilek kivégzése (eddig kb. 20 civil kivégzése erősíthető meg). Viszont a szurdok-völgyek és a hegyek a pandzsíri ellenállásé maradtak. Nagyjából mint 1979-89 között. De jön a tél, és a megszállóknak el kell majd hagyniuk a völgyet, mert az egyetlen bejárata be fog fagyni és hó alá kerül; így utánpótlás nem lesz biztosítható számukra. A hegyekből meg le fog jönni az ellenállás, és a párás felhős téli hegyvidéki időjárás miatt a paki dróntevékenység is minimálisra fog csökkeni.

    De ott van még Irán: A pandzsíri események után nemtetszésüket fejezték ki, azaz konstatálták, hogy ez a Talibán az a Talibán amit ismerünk. Szóval a hazarák ismét fel lesznek fegyverezve és Irán proxyra készül a tálibok ellen, mert kell megint az Afganisztánon belüli ütközőzóna Irán számára.

  56. 68.Python:”kell megint az Afganisztánon belüli ütközőzóna Irán számára”
    Ezt hogy érted, hisz Pandzsír Iránnal ellentétes oldalán van Afganisztánnak?

  57. 69: Csont, a hazarákról írtam azt amit, azok pedig az Iránnal határos régiókban élnek. Persze ha kapnak az afganisztáni síiták némi képviseletet akkor Irán sem fog keménykedni, ez majd kiderül. Amennyiben nem, akkor a hazarák megint azt fogják tenni mint a ’90 -es években is. És valószínű akkor kapna a Pandzsír-völgy is némi támogatást. És már a katari külügyminisztérium is szóvá tette a nők oktatási helyzetét…! Iszlámábád vs. Doha küzdelme eddig a pakiknak áll. Viszont Pakisztán csak évi pár millió USD támogatást tudna adni a Talibánnak, míg Katar akár pár száz millió USD is elégetne arrafelé, ha…!

  58. 70, Python:

    van rá esély, hogy a Száhelben, az európai erők, uklán-és olosz szepalatista illegális harcosokkal fognak harcolni?

    Illetve mégegyszer megkérdezem ebben a posztban is, hogy a latorállam – Algéria is és jó pár afrikai ország is kapja még a támogatást a Frontex-től? (így érdekük fenntartani a migrációt, szerintem)
    A fenti ügynökségnek egyébként van még a jelen formájában jövője, ha jogos vizsgálatokat kezdeményezett ellene egyik-másik brüsszeli munkacsoport ill. az eu némelyik országában a migránskezelés (masszív kerítésépítés, buszos kitoloncolás) befuccsolt?

    A migránsok teljes keresztmetszetű biometrikus azonosítását (DNS, arc, ujj-és lábnyomnyomat, szemírisz, EKG, járásfelismerés, beszédhang, internethasználási szokások izé…) hol fogják csinálni, a túlparton vagy itt?

  59. 70. Python: Kösz, így már értem. Azért is kérdeztelek téged, mert ez a te érdeklődési területed, én meg biztos nem fogok máshol utána járni. 🙂

  60. 71: A franciák belengették, hogy ha a Wagner megjelenik Maliban, akkor otthagyják őket.
    Ennyit tudok mondani erre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük