(3248) Sötét anyag

Tibor bá’ fordítása online

 

 

Idegen galaxisból származó egyatomos hidrogén detektálásával áttörés születik a sötét anyag titokzatosságával kapcsolatban

Az 500 méter apertúrával (blende) rendelkező speciális teleszkóp (FAST) Kínában:

Egy nemzetközi kutatócsoport végül sikeresen világított rá a sötét anyag lényegére, amikor egyatomos hidrogént sikerült először felfedezni idegen galaxisból.

A sikert a hatalmas 500 méter átmérőjű ernyővel rendelkező FAST teleszkópnak köszönhetik, ami Délkelet Kína Guizhou tartomány hegyeiben található.

A kutatók a hidrogént három helyről detektálták 5 perces expozícióval, ami a teleszkóp rendkívüli érzékenységére vall. Ez volt az első alkalom, amikor sikerült egyatomos hidrogént érzékelni a Tejúton kívülről.

A kutatási beszámoló első szerzője Dr. Cseng Cseng szerint egyatomos hidrogén és szénmonoxid mérései segítségével különböző átmérőknél a galaxis dinamikus tömege megbecsülhető. Ezen kívül tanulmányozhatók a barionok és a sötét anyag eloszlása is.

Feltételezés szerint a sötét anyag teszi ki a Világmindenség tömegének a 85 százalékát, de még nem sikerült közvetlenül detektálni a jelentős erőfeszítések ellenére. Megtalálása megoldaná a tudomány egyik legnagyobb talányát.

A FAST megfigyeléssel elért áttörés azt jelenti, hogy a titokzatos sötét anyag tanulmányozása egyatomos hidrogén segítségével lehetséges a galaxisokban.

Egyes tudósok úgy gondolják, hogy egy új elmélet végül fényt deríthet a sötét anyagra.

A hatalmas teleszkóp fő célja a Tejúton kívüli egyatomos hidrogén detektálása, aminek lehetővé válását a hatalmas parabolaantenna biztosítja. Az mellett, hogy a Világ legnagyobb töltött-apertúrájú rádió teleszkópja, egyben a második legnagyobb egy parabolaantennás teleszkóp az orosz RATAN-600 után.

Az 1,2 milliárd juan (170 millió $) költségen épített szerkezet, (aminek beceneve Tianyan, vagyis égre néző szem) körülbelül 4400 alumínium panelből áll, és több mint 2000 csörlőt tartalmaz, amik lehetővé teszik az ég különböző részeinek a megfigyelését.

Dr. Cseng szerint a csoportja még több FAST működési időt kér az egyatomos hidrogén tulajdonságainak a vizsgálatához.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8 gondolat erről: „(3248) Sötét anyag

  1. A cikket elolvasva nekem az jött le, hogy a 170 millió dollár elköltése ellenére a “sötét amyag” továbbra is sötét maradt. Kukkerolhatják a Világmindenséget napestig, ezen a vonalon nem jutnak el a kezdetekhez.

  2. 1 Hanyistók

    Nem értek egyet. Ha ezt a gondolkodásmódot követné a tudomány, akkor ma nem ismernénk a fotont, neutrinot, pozitront és más (mára több mint 200) szubatomi részecskét. A tudomány célja nem mindig a célszerűség hanem inkább a világunk jobb megismerése. Szerintem az nagyon jó, hogy vannak gazdag államok melyek pénzelik ezt. Sajnos legjobb fizikusaink is kénytelenek ezekhez szegődni, mivel itthon erre pl. nincs pénz. Sőt az akadémiai kutatóintézetek tulajdonos váltását is azzal indokolták, hogy a bennük folyó kutatás nem hasznosul eléggé.
    Azért tudnék mondani egy két államilag támogatott projektet aminek a hasznosulása kifejezetten rossz és mégis öntik beléjük a milliárdokat számolatlanul.

  3. Valaki segítsen: szóval ez a sötét anyag + sötét energia végül is itt van, mindenhol körülöttünk (a Földön is?) csak eltérő sűrűségben? Azért kell „messzire nézni” nagy távcsövekkel mert arrafele sűrűbb és/vagy nagyobb mennyiségen „átnézve” feltűnőbb? Két kérdés.

  4. 3. Minato

    Már vagy három évtizede, hogy a tudományos világban komolyan felvetődött a fekete anyag létezésének teóriája. Ez az anyag több non-baryonic anyagot is jelent, amik közös tulajdonsága, hogy nincs atomos szerkezetük és a fotonokkal sincs kölcsönhatásuk, tehát láthatatlanok. ( axion, fekete lyuk stb.) Egyedül a gravitációs kölcsönhatásuk detektálható a feltételezések szerint.
    Ha jól értem a publikáció most sem állítja, hogy sikerült a fekete anyag detektálása csupán annak az esélyei növekedtek meg.
    A kérdésed megválaszolása emiatt pillanatnyilag csak a különféle feltevéseken keresztül lehetséges.
    Ezekben én sem igazodok el. Valószínűleg ha végre hitelt igazolóan kimutatják majd a fekete anyagot többet tudhatunk majd róla.

  5. 1. Hanyistók, és 2-1000 ig a többi kétkedőnek !!!
    Nekem sikerült a sötét anyagot megtalálnom,
    eleddig ismeretlen töménységben, a sötétnél
    sötétebb árnyalatban !!! — Ha ti is szeretnétek
    megtekinteni, csak orbánviktor fejébe kell
    belenéznetek !!! — UFF !!!

  6. 5. Barna Mihály

    Terápián képeket mutogat a pszichológus a betegnek. Először egy kört ábrázoló képet mutat.
    – Erről mi jut eszébe?
    – Pina.
    A pszichológus rajzol egy négyzetet.
    – Erről mi jut eszébe?
    – Pina.
    A pszichológus rajzol egy háromszöget.
    – Na és erről mi jut eszébe?
    – Pina.
    – Hát, azt hiszem, a probléma egyértelmű. Maga túlságosan sokat gondol a nemi életre.
    – Én? Hiszen maga rajzol folyton pinát.

  7. Cernnel is igy voltak aztán csillagkaput csináltak hátha ellehet menni a segitségével valamerre…én azt se hiszem el amit kérdeznek…mást csinálnak mint amiröl beszélnek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük