(3152) Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja

Tibor bá’ online

 

Elnézést a látszólagos ismétlésért, de egyre több helyen olvasok élelmiszerhiányról. Illetve egyre több helyen deklarálják, hogy nincs, nem lesz élelmiszerhiány. Ami egy kicsit gyanús. A lehetséges hiány oka egyfelől a koronavírus miatti munkaerőhiány, másfelől a szélsőséges időjárás.

Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nekünk magyaroknak nincs mitől félni, mert szerencsére a mi mezőgazdaságunk bőségesen el tudja látni magyar igényeket, sőt jelentős exportra is képes. Viszont a kormánynak fel kellene ébredni nyugodt álmából, és fel kellene készülni az esetleges eseményekre (nem január helyett április elején rendelni maszkokat). Például most olvastam, hogy Kína megjelent a piacon és hatalmas mennyiségű élelmiszert vásárol, nyilván a pénze meg van hozzá. De a pénzt nem lehet megenni, amit a hírek szerint az amerikaiak egy-két héten belül meg fognak tapasztalni.

A kormányunknak tehát figyelni kell, nehogy valakik a hátunk mögött jó pénzért eladják az itthon termett, előállított élelmiszert. Időben szóltam. Hadd jegyezzem meg, hogy január végén megírtam, hogy Orbánnak most hatalmas mennyiségű lélegeztető gépet kellene beszerezni. Helyette mostanában kapkodnak, és még így is előfordulhat, hogy nem jut mindenkinek, ha a járvány rákapcsol, ami még hátra van Cecília szerint.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

38 gondolat erről: „(3152) Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújja

  1. Tibor bátyám
    Jól látod előre a lépéseket, amiket tenni kéne.
    Már kb.1 hónapja megy az élelemtermelő és feldolgozó egységek üzemek stb. nyilvántartásba vétele.

    Már írtam, hogy a grafikus haverom az egyik legnagyobb malomnak tervezett, jóban van a tulajjal. És ott pl. felmértek mindent a katasztrófavédők. A kapacitást, a készleteket, az ellátottságot, a védhetőséget stb.
    Már csinálják a terveket szerintem.
    Jobbat mi sem tudunk tenni.

    Magyarország csak a lehetőségei szerint van jó helyzetben. A lehetőség az ellátásra nem egyenlő azzal.
    Egyébként hiába van rengeteg élelmiszer-ipari alapanyag-, élelem termelés ha pl. az exportkényszer(hitelek, szerződések stb.) miatt kiviszik.
    Ezenkívül a bejáratott elosztórendszeri utak is nagyban akadályoznák az élelem „szükség szerinti” landolását. Nem beszélve a vezetőréteg(kik az elosztórendszer csúcsán állnak) személyes igényeikről.
    A II. világháborúban is éheztek a bakák, de leginkább a háttérben a lakosság, míg a német tisztek kaviárt ettek a párizsi bálokon.

    Pl. én mindent megteszek, hogy eljussak emberekhez a kis cuccaimmal. Ha ez nem sikerül, tönkremegyek. Ha én tönkremegyek kiesik x kaja, nem időlegesen, hanem végleg.
    Én nem fogok tönkremenni,max. visszabontom az állományt. De nagyon sokan igen. Pl.egy szintén kecskés ismerősöm csak 5 csillagos hotelokba szállított be. Ő volt a király. Meg piacoznia sem kellett.
    Most ott áll napi200- 240liter tejjel, hova tegye hirtelen? Csináljon hosszú lejáratú sajtokat? Kis időt nyer, de a sajt-tárolókapacitás
    sem növelhető a végtelenbe.
    Közben a kecskek folyamatosan esznek ugyebár.
    A kormanynak gyorsan és sok helyen kellennw beavatkoznia.

    Itt van 3 nagygazda a faluban, ővék minden.
    5luxuskocsi, 3 ház stb. Az egyik csak több százmilliós vagyonnal, míg a másik kettő szó szerint milliárdos, szigettel Horvátországban.
    Jószantukból biztos nem fognak nagylelkűek lenni és nem a hollandiaba importált búzájukat, meg malacaikat szétosztani. Meg kinek is?

    A kényszerítés meg nem egyszerű ma már. Ilyen katonasággal és rendőrséggel szinte, -mondom- szinte lehetetlen ezt megszervezni. Ezenkívül a globalis ellátórendszerek nélkül meg az élelmiszer-ipari alapanyag termelő egységek sem fognak a megfelelő és elvárt minimum szinten mükődni, ld. szervíz- és egyéb háttér ellátottság. Nem beszélve az ipar hiányáról.

    Egyébként egyetértek. MO. meg tudja csinálni.
    Kérdés, hogy mit és mikor tedznek.

  2. A vetőmag jelentős részét behozzuk. Nem csak búzával élünk. A kiskereskedelmi forgalomban nem kapható, de ma még nélkülözhetetlen növényvédő szereket külföldről vásároljuk. Ehhez szükséges védőfelszerelést, védőruha, maszk szintén import. A talajmunkáló gépek alkatrészeit, kenőanyagait importáljuk. A vakcinák alapanyagait is be kell hozni. Az előállított élelmet importált gépsorokon dolgozzuk fel. A világpiacról be kell tudjuk szerezni a gépalkatrészeket. Higgyétek el, ezeket folyamatosan javítani kell. Import a csomagolóanyag. A modern gépeknél rendszeres szoftverfrissítés kell, különben leállnak.
    A teljes vertikumnak rendelkezésre kell állnia, hogy az élelem a fogyasztóig eljusson.

    Felborult a fogyasztói piacunk. Éttermek, közintézmények a termelőktől a tejet, tejfölt kannás kiszerelésben a gombát rekesz kiszerelésben vásárolták. A termelő nem tud gépsort venni és áttérni a családi adagok csomagolására.

    Csirketartó leszállította az utolsó állomány, a feldolgozó még átvette tőle, de jelezte, hogy bezárja ő is a feldolgozót.
    Ki venne csibét akkor amikor azt sem tudja, ki mikor miért fogja elrendelni a teljes karantént? Külföld mikor tiltja be a vakcina kivitelét? Ezek az állatok négy hét alatt vágásérettek és nem lehet ezeket továbbtartani, elpusztulnak.
    Tavaly kaptam húshibridet. Táp nélkül 4.5 kg-ra híztak. Figyelni kellett melyik pilled el, mert elhízásuk okán megdöglenek.
    Csak remélni lehet, hogy ott fent is érzékelik a gondot és intézik amit kell.
    Az állatoknál, növényeknél nem lehet két hónappal később intézkedni, mint a maszkok esetében.

  3. Idő kérdése, és -amennyiben tényleg élelmezési gondok lesznek- bejelentkeznek a „kiskirályok”. A „hűbérúri rendszer” könnyen visszájára sülhet el ebben a helyzteben, s ezzel lesznek régiók, amelyek jól járnak, még többen, akik nem.

  4. Sajnos a magyar mezőgazdaság termékszerkezete hiányos. A munkaigényes növények termelése nem elegendő a lakosság ellátására. Mi az oka? Leölték a háztáji gazdálkodást, nincs elegendő munkaerő. Az ország több tájékán olyan mérvű a megélhetési bűnözés, hogy nem érdemes könnyen aratható növénnyel foglalkozni, mert más learatja a gazda elől. A jól gépesíthető, kézzel nehezen aratható növényekből van bőven, de búzán, kukoricán, napraforgón nehéz túlélni. Az EU mezőgazdasági politikája is kártékony. Lásd cukoriparunk kivégzése, a külföldi ártámogatott zöldségek dömpingje. A multinacionális kiskereskedelmi cégeknél a beszállítói korrupció miatt (polcpénz) a magyar kistermelő esélytelen. Szóval a magyar mezőgazdaság önellátó képessége erősen kétséges.

  5. Ráadásul aggaszto a csapadékhiány. Itt a felvidéken semmi hó nem volt a télen. Február elején volt valamennyi eső, de azt már rég kifujta a szél a talajbol. Most szomjazik a föld. A kutban a vizszint nagyon lent van. Hamarosan indulnak kerti munkák, én már felástam kigyomláltam palántákat nevelek..stb folia alatt.
    A termény ellopása pedig szerintem egy tuldimenzionált probléma.
    Vagy én élek C mentes helyen,ezért nem tapasztaltam eddig. A lustaságot és a -nem éri meg- hozzáállást vélelmezem inkább a parlagon hagyott telkek okának.
    Ne legyen igazam, de hamarosan akár meg is duplázodhatnak, az amugy is magas zöldség és gyümölcs árak.
    Ami érdekes hogy sok mai fiatal elvan hétszámra a szalámis pizzával,hotdoggal. Valahogy nincs igénye a vitaminra, vagy beveszi tablettában..
    Nekem is nagyon gyanus ez az állando sulykolás hogy lesz élelmiszer.
    Persze hogy lesz, csak aranyáron.

  6. A vízigény is megoldható, ha foci helyett erre összpontosít az egyszemélyi legfőbb vezér. Csak tározókat kell építeni a Tisza mentén, amit már több mint 10 éve javasoltam.

  7. A malmok, pékségek már katonai ellenőrzés alá vonódtak már régen az elsők közt.
    Lehet hogy nem lesz hús, de kenyér lesz.

    Azon már túlél a lakosság.

    Amig nincs kiviteli korlátozás addig önteni fogják a kaját annak aki jól fizet.
    Itt magyarhonban nem magyar élelmiszert eszünk nagy tömegben.
    Ha az import leáll akkor hiány lesz a boltokban, de éhenhalás akkor sem lesz.

  8. 6:

    Zseni vagy Tibor bá’, de kár, hogy a legjobb víztározó a természet- gy.k: erdők, árterek.

    De mit akarsz tárolni, amikor nincs csapadék? A kondenzcsíkok és szulfátok eltűnése csak ront az eddigi aszályon is.

    Amúgy:

    https://imgur.com/a/1540KqU

  9. 5.
    Apáméknak a város mellett volt a telkük. Kisebb, nagyobb hétvégi telkek vannak ott, szőlővel, gyümölcsfákkal. Rengeteg munkával gyönyörűvé tették. A 90-es években a város déli részére, ahol hasonlóan sok kiskert volt, az akkor városvezetés a Nyírségből telepített be új lakókat. Először azon a területen, majd később távolabb is hirtelen megnőtt a betörések száma. Apámékhoz is sorozatban törtek be és pusztítottak. Sok érték nem volt, például azért törték össze a mosdót, hogy a fémből készült lefolyószifont elvigyék. Mire újra rendet csináltak, jött a következő menet. Nehezen viselte apám, hogy nem tudja megvédeni azt, amit létrehoztak.
    Később, a halála után a fiammal vettük át a területet, az első dolgunk az volt, hogy kamerákat, riasztót szereltünk be és fizetjük a távfelügyelet. (Nem, mintha a kamera valamit védene is, a riasztó meg csak az épületre riaszt, de szerencsére ezt még a látogatók nem fogták fel) Szerencsénk van, mert ez a rész nem öregedett el, van polgárőrség és a facén a csoportban rögtön riasztanak és fényképet készítenek, ha megjelenik egy rendszám nélküli kocsi, tömve fiatalokkal. Így is áldozatul esik évente néhány telek, de ez a rész legalább megmenekült, nem úgy, mint a déli, ami teljesen lepusztult.
    Ezt itt meg lehetett csinálni, de mit tegyen az az idős, aki szerencsétlenségére olyan faluban lakik, ahol az arány már 10-20 százaléknál nagyobb? Várja beletörődve, hogy mikor látogatják meg?

  10. Már a kisebb zöldség-gyümölcs kertészetek és feldolgozó üzemek, pékségek is be vannak vonva a körbe…csak essen az eső!

  11. 9 – kakukk:
    Éva szüleinek volt egy hatalmas hobbikertjük házzal a lakhelytől néhány kilométerre. Kb. 15 éve elkezdtek a környéken cigányok megjelenni. Nem csak betörtek és a házat teljesen kifosztották, a termést letarolták, de amikor kimentek ősszel leverni a fáról a diót és össze szedték, cigányok fel voltak háborodva, micsoda dolog, hogy a tulajdonos összeszedi a termést. Fenyegetően megközelítették a kerítést és hangos megjegyzéseket tettek. — Különben a területet lehetetlenség eladni, mert a kutya se akarja megvenni, de az önkormányzat kötelezi a karbantartást, amit persze nem a cigányok fizetnek.

  12. Jó, jó Tibor bá’. De mi lesz ezekkel a karbantartókkal, ha nem lesz segély, vagy ha lesz is, abból még félhavi élelemre sem fogja futni (nembeszélve a cigiről, piáról)?
    Nagyon észnél kell legyen a kormány az biztos.
    Hála Istennek, ahonnan én vagyok (Erdély) ott még a falvak nagyrésze (főleg a hegyi falvak) még él, és ha primitívebb módszerrel is de folyik a gazdálkodás (még egy ideig, mert ha nem lesz változás, ott is redőny:-(). És a legtöbb faluban még ha üresen is de állnak a csűrök és egyébb gazdasági épületek. Úgy, hogy az újrakezdés alapfeltételei adottak. Sőt az állatvontatta eszközök is használatosak a kisebb gazdaságokban.
    Na meg mindenki tudja, hogy hol a helye. Ha jogosulatlan terménybetakarításhoz folyamodik valaki, könnyen beléállítják a villát.

  13. Sziasztok! Egy ideje figyelemmel kísérem az oldalt, több elhangzott dologra is reflektálnék majd, az aktuális témához egy videót találtam egy prepper csoportban:

    https://www.facebook.com/100001596926943/posts/2934626189933916/

    Nemtudom lehet/szabad-e facebook linket feltenni, ha igen akkor jó. Ha nem, akkor elmondom. Parasztember beszél a videóban arról, hogy sajnálatos módon a frissen elvetett burgonyát másnapra kilopják a földből.

  14. Hát márpedig látszólag(?) VAN élelmiszerhiány. Szűkítve a lisztekre. A boltokban nincs, ha van is alig (búzafinom-rétes-kenyérliszt, tönköly amikről személyes tapasztalatom van). Az utóbbi hetekben rendelni sem tudok. A malmokból sem! Pedig legalább 5-6ból próbáltam.
    Többnél áll a sorban a rendelésem, előbb-utóbb sorra kerül(2-4-6hét). És vagy lesz liszt vagy nem. Ma sikerült egy malomból 2hét múlvára rendelnem.
    Elég érdekes beszélgetést folytattam velük, amelyből kiderült, hogy „nem mondhat semmit”, de azt már ők is (kis malom az ország egyik végiben’) érzékelik, hogy a fővárosból nagyon megnőtt az igény a magánszemélyek részéről IS. Új fuvart kell rendszeresítsenek.
    A másik webshop ahonnan rendszeresen rendelek, reggel még megkérdezték várjunk-e 1hetet a beszàllítóra, mert a lisztjeim hiányoznak, és egyéb dolgokat is rendeltem, vagy küldjék 2x-re?! Várjunk.
    Pár órával később kerestek megint, hogy nem is lesz liszt, ne várjunk, van ebből a fajtából még 20kg-ja, abból 6kg, abból meg amannyi. Válasszak ezekből. Ha ezek elfogynak neki nem lesz lisztje. Választottam.
    Nálunk multi ételallergiák vannak, így én itthon sütök mindent (jelenleg anyósommal 6-unkra), hogy nincs élesztő nem érdekel, kovászolok elég nagy sikerrel, de baszhatom ha liszt sem lesz!!!
    Én nem sétálhatok be a pékségbe, hogy vegyek egy kenyeret, mert olyan dolgok vannak/lehetnek benne, amitől helyből 2gyerekem kerülne órákon belül kórházba. Vagy akár megfullad. Rólam nem is beszélve. (Tej-tojás és egyéb allergia, intolerancia).
    Azt pedig luxusnak érzem leírni, hogy nagyon tudnak örülni egy kis kakaóscsigának, péksütinek is, amit viszont sehol nem vehetek, csak én csinálhatok.
    Tehát üzenném felfelé qvajó volna ha lisztet vehetne akinek kell!!!
    Arról ne beszéljünk, hogy amíg a pékségbe elmennék, már kiteszem a lábam itthonról, és még mindig nem tudhatom, hogy a pékségben ahol u.azzal a kézzel fogja a kenyeret, és a pénzt, emellett ki köhögi be a szabadon lévő kenyereket?!

    De írhatok arról is, hogy a boltoktól, melyek házhoz is szállítanának, lehetetlen időpontot foglalni, talán ha gyors vagy 3hétre előre tudsz egy rendelést leadni. És vagy a felét kihozzák, vagy nem viszik. De olyanról nem nagyon hallottam mostanában, hogy minent vigyenek. Mert nincs. És itt sem kell elmenni a luxus, vagy épp csak nélkülözhetőek irányába, alapvető és mindennapi termékekből is vagy van hiány, vagy van szerencséd.
    És ez nem rémhír, hanme tény, tapasztalat!

  15. Milyen típusú lisztre van szükséged?

  16. A malomba menjél el személyesen. A másik lehetőség, hogy vegyél egy zsák búzát és egy köves kis malmot.

  17. Én az elmúlt három hétben három menetben vettem finomlisztet. Teszkóban, Lidlben raklapon áll, egy-két tízes csomagot raktam be alkalmanként. Választék nem nagyon van, de finomliszt volt rogyásig. Legutóbb tegnap, 110 ft-nál kevesebbért kilója.

  18. Ildi
    Finomliszt és rétesliszt. Kenyérliszt nem fontos, de ha tudok azt is szerzek.

    Zsuzsa
    Egyrészt nincs autónk (bármilyen meglepő is ?), tömegközlekedve annyit utazni és úgy hazahozni annyi lisztet kivitelezhetetlen.
    Búzát fogalmam nincs hova tegyek a panelba.

    Ábel
    Köszönöm, de csak finomlisztből nem lehet kenyeret sütni. Jót legalábbis nem. Réteslisztet nem találok sehol. Pláne kenyérlisztet (mondjuk ebből csak néhány fajtát veszünk meg. És igen, sikérem van, hogy javítsak a lisztek minőségén)
    Itt a boltokban (lidl, aldi ahová járunk) tegnap láttam először finomlisztet.
    Azt pedig csak nagyon halkan jegyzem meg, hogy SZERINTEM (tehát ízlés dolga, ezen nem kívánok vitatkozni) a 110ft-os lisztből nem lesz normális kenyér (különösen a nagyititkát utálom). Mert nem olyan a tészta. Nem úgy viselkedik, nincs megfelelő sikér tartalma, nem olyan a minősége. Inkább megveszem drágábban, de akkor olyan kenyeret sütök amit mindenki szeret.

    Köszönöm ezen opciókat, de ezeken már túl vagyok, hol nézzem, milyet vegyek… nem itt van a probléma, hogy ezekre ne találnék megoldást, főleg ha már a „forrás” megkeresésénél tartok. De egyrészt ha a fél várost bejárom gyalog és tömegközlekedve akkor elég nagy rizikót vállalok tekintve fiatal vagyok, de veszélyeztetett.

    A problémám inkább az, hogy most, még gyakorlatilag békeidőben a normális liszteket nem lehet megszerezni! Alig van, és az is visszatartva.
    Most még van lisztem, ha szerencsém van kihúzzuk míg érkezik az 5-6aktív rendelésből valamelyik.
    Ezzel kívántam volna a témához hozzászólni, nem a problémám részletkérdéseivel.

  19. Jól mondja Tiborbá, annyira mondják hogy már az a gyanús! 🙁
    Hiába mérik fel a készleteket, az van mint kínában a maszkokkal, aki többet fizet az fogja vinni.
    Az erdőket is sorra vágták kifele a környékemen, azt mondták azért mert félnek hogy szigorítani fognak, így inkább pénzzé teszik amíg lehet.
    Élelmiszerrel lehet ugyanez lesz, előbb adja majd el a gazda is külföldre minthogy az állam esetleg lefoglalják a raktárkészleteit.
    Van állami élelmiszertartalék? Készítettek újjat vagy van már terv róla??? Nincs.
    https://index.hu/belfold/2016/09/07/tenyleg_nem_tartalekol_mar_nekunk_elelmiszert_az_allam/

    Alapvető dolgokat ellop a kormány, nem még hogy ilyeneket lássanak előre mint amiket Tiborbá is, de van ahol már cikk:
    https://444.hu/2020/04/06/egy-honapja-nem-volt-komolyabb-eso-eleg-rossz-hir-ez-a-mezogazdasagnak

    Én is azt tapasztalom hogy tiszta száraz minden. Aztán még a szélsőséges várható időjárásról nem is beszélve.

    Nomeg a 2008-as válság után tényleg vittek mindent a kiskertből. Ha megette azonnal nincs bizonyíték, olyan mint a gyilkosság hulla nélkül, akkor nincs kit elkapni.
    Pest megye széli falu, simán leszedték a gyümölcsfákat, sőt még a krumlit is felszedték néha az éjszaka.
    Nem egy ember ment ki a faluhatárra, sőt autót is láttam megállni a kukoricaföld mellett egy kis főttkukoricának valót szedni.
    Persze volt aki lovaskocsival vitte takarmánynak eladni zsákszámra, de azokat el is kapták.
    Szóval volt élelmiszerbűnözés már akkor is, pedig akkor 9 hónap volt a munkanélküli és a családi pótlékból meglehetett élni.
    Most az utóbbi 1-2 évben volt az a jelenség hogy a cigánynak is jobban megérte dolgozni mint lopni, és tényleg csökkentek a betörések meg a lopások.
    Nademost ez más helyzet. A családi pótlékból már nem lehet annyira megélni, a sima segély csak 22800 Ft, és az sem jár alanyi jogon, 1 családból 1 ember kaphatja , akkor ha 1 évig együttműködött a munkaügyi központtal vagy lejárt a munkanélküli járadéka.
    Egy a lényeg: az átlag feketemunkás semmiféle segélyre vagy szociális juttatásra nem jogosult…
    Tehát ha nem lesz ingyen ételosztás ebből nagyon nagy bajok lesznek mindenhol.

    Ui: régen a jegyrendszer hogyan működött? Padlássöprés és újraosztás?

  20. 20 – Btgujj:
    Először a jegyrendszert Horthy vezette be a háború alatt (de ez volt máshol is, pl. Anglia). Minden élő személy kapott egy jegyet egy-egy hónapra. Amikor vásárolni ment nem csak ki kellett fizetni a cikk árát, de le kellett adni az azt jogosító kis jegy darabkát. Ha elfogyott a jegy, hiába volt pénze a vevőnek, nem kapott többet.
    A padlás lesöprést Rákosi találta ki. Ha valaki nem teljesítette a földje után előírt beszolgáltatást (vagyis meghatározott áron való eladást az állam részére) arra hivatkozva, hogy nem termet több, akkor kiment a „kommandó” átkutatta a házat, pincét, padlást, stb. és ha talált terményt, akkor azt elvitte az utosó szemig (lesöprés). És a paraszt mikért nem adta le a terményt az államnak? Mert a szabad piacon jóvan nagyobb árat kapott érte.

  21. Én kenyeret úgy szoktam sütni, hogy fele-fele arányban fehérliszt és rétesliszt (lehet 40-60% is), ez kb. megfelel a bolti „kenyérlisztnek”.

  22. A vírus hozzájárul az életmódváltáshoz.

    Ha nem lesz liszt és cukor, legalább lefogytok.

    Nézzétek mindennek a jó oldalát.

  23. 20.Btgujj
    Igen mostanában nem loptak a kissebségiek mert sokan elmentek dolgozni,meg már nem volt menő az utóbbi időben leszedni a gyümölcsfát. Ez talán a 2000-es évek előtt volt divat amikor még nem volt telefon és azok a régimódi kisebbségiek bizony pl. esete nekiálltak az utcáról leszedni a meggyet.De az újabb generáció már ilyet nem csinál mert nyomkodja a mobilját, vagy épp elmegy dolgozni.Persze visszajöhet az az időszak is amikor kipakolják a fagyasztót vagy leszedik a termést csak hogy enni tudjanak(ez településfüggő is mert most is vannak olyan települések ahol ezt megteszik).Ehhez nem kell sok csak szegénység és munkanélküliség mert az ilyen embereknél nincs tartalék.
    Jövő hétre modnonak 24 fokot is.Ma a kocsiban ülve üvegen keresztül olyan érzésem volt mint nyáron. A kihulló korom hatása is inkább majd lehet hogy májustól fog érződni igazán és jún-augusztusban csúcsosodik ki.
    Azt hiszem a tavalyi év is aszállyal indult de csak lett termés, úgyhogy előre semmit sem tudhatunk.

  24. Chani
    Én is így. Egy kis tk lisztet (5-10%) teszek bele néha, jót tesz az autolízisnek.
    Anyósnak viszont a cukra miatt a tk kenyér a nyerő.

    Margit
    Egy dolog ha mi lefogyunk, bár épp nem hiányzik, de a gyerekeket kéne etetni…

  25. 5. félmázsás félisten
    „Most szomjazik a föld. A kutban a vizszint nagyon lent van.”

    Nálunk meg az utolsó két héten szinte megállás nélkül esik az eső. Theszália, Pyliosz a Szkiathosz és Szkopelosz szigetek szükségállapotban vannak az árviztől.

    „A termény ellopása pedig szerintem egy tuldimenzionált probléma. Vagy én élek C mentes helyen,ezért nem tapasztaltam eddig.”

    9. kakukk
    „A 90-es években a város déli részére, ahol hasonlóan sok kiskert volt, az akkor városvezetés a Nyírségből telepített be új lakókat.”

    Nálatok a 90-es években betelepítették. Nálunk akkor „felső” rendeletre beengedték az albánokat. Még a börtöneikből is az életfogytiglaniakat kiengedték számunkra. Azóta már nem alszunk nyitott ablakokkal. A bűnözés mindennapos lett hazánkban…

    11. Tibor bá’
    „Kb. 15 éve elkezdtek a környéken cigányok megjelenni.”

    Érdekes, hogy az események szinte párhuzamosan történnek egy időben.
    Ez időtájt szinte parancsszóra jelent meg az „új sáskajárás”.
    A Balkán szomszédos országaiból a cigányok -az államvezetés „közönyössége” alatt- szinte egy időben jöttek országunkba.
    A fő foglalkozásuk:
    -a kék kukák tartalmának az eltulajdonítása, amiket a városok a fémek gyűjtésére állították az utcákon és ez az önkormányzat tulajdonát képezi.
    -az aszfaltozott utcákon helyezett öntött rácsok, fémből készült kerítések lopása.
    -a betörések az otthonról hiányzó családi házakba és víkendházakba.
    -a fémből készült mellszobrokat sem kímélték.
    -az öregek tolvajlása, a vidéken lévő trafók, ólak, gyümölcsösök stb lopása.
    -még a fémből készült szabadságharcért meghalt hőseink mellszobrait sem kímélték.
    Persze mindez az „új friss cigányainkra jellemző” mert az itteni „belföldi cigányainknak teljesen más a mai foglalkozásuk:
    -szőnyegkereskedők
    -gyümölcskereskedők
    -kábítószer kereskedelem
    -fegyver kereskedelem
    -betörések és rablás ( bank, autó, ékszer, stb.)

    12. tanuló
    ” Ha jogosulatlan terménybetakarításhoz folyamodik valaki, könnyen beléállítják a villát.”

    Mai hír az új sáskajárásról: „a muszlim vendégeinkről”:

    Egy 48 éves Chalkios-i férfi úton van Chios bírósági börtöne felé.
    Információk szerint a betolakodók megtámadták a 48 éves férfit a fóliás kertjében, mielőtt ő rájuk lőtt…

  26. 26 – L.S.:
    Nem csak a cigány a bűnös, aki ellopja a fémből készült szobrot, de a színesfém kereskedő is, aki szó nélkül megveszi súlyra.

  27. 27. Tibor bá’
    „Nem csak a cigány a bűnös, aki ellopja a fémből készült szobrot, de a színesfém kereskedő is, aki szó nélkül megveszi súlyra.”

    Természetesen így van!
    Az állam „közönyössége” nem véletlen. Ha egy holokauszt szobort lopnának el még aznap sittre vinnék még a dédapjukat.
    A polgármestert nem kéne sittre vinni aki nem védi a kék kukák tartalmát amely az önkormányzat tulajdonát képezi?

  28. 25. Brunhild
    Egy dolog ha mi lefogyunk, bár épp nem hiányzik, de a gyerekeket kéne etetni…

    A gyerekeknek is nagyon jó lesz, ha nem esznek fehér lisztet és cukrot.

    Fehér liszt helyett ajánlom a zablisztet, zabpehelyt.
    Cukor helyett lehet almát vagy répát rágcsálni.

  29. Margit. Igazad van. Manapság a kenyér gluténjére érzékenyeknek gluténmentes kenyeret sütnek, a cukrosoknak cukor nélküli édesítőket, a laktóz érzékenyek, laktózmentes tejet, vegánoknak húsmentes (szója) húst. Minek? Ha laktóz érzékeny, hagyjon fel a tejivással, stb. Minek kell az ártalmas helyett mű pótot készíteni?

  30. A cigányság, ha lett volna rá valaha is politikai akarat, rég a háta mögött tudhatná deviáns magatartását.
    Élesen megmaradta bennem a kép amit évtizedekkel ezelőtt az MTK stadionnál a 28-s villamosról láttam.
    Kardlapos lovasrendőrök egy kisebb, de annál hangosabb szurkolói csoportot oszlatnak.
    Fél évszázaddal később is ugyan úgy létezik ez a maréknyi radikális szurkoló, mint annak idején.
    Senki nem gondolhatja komolyan, hogy a politikusok ne tudták volna felszámolni ezt a török zúzok szurkolói magatartást.
    Jól jönnek ezek az emberek, mert felhasználhatók, ha éppen egy rendezett balhé kell.
    Azt látom, pont ez a helyzet a cigánysággal is. Nem akarja a politika, hogy már egy tál étellel is jól manipulálható, milliós? létszámú embertömeg elvesszen számára.

  31. Tudom én, hogy legjobb a BL80, meg a frissen őrölt teljes liszt (fuzáriummentes biobúzából, ami alig létezik), de kovásszal és olajjal nekünk a 110 ft-os finomlisztből is olyan jó kenyerünk van, amit boltban alig kapni.

  32. A cigányság integrációjában nincs nagy üzlet. Ráadásul manapság a politikai korrektség megköti a kezeket. Erélyesség nélkül nincs eredmény. Az erélyest azonnal megkiabálják, hogy rasszista, fasiszta, embertelen, stb.

  33. A Thesszáliai Romák elnöke élő adásban a tv kamera előtt:

    a táborunkban a koronavírus miatti karanténtől, nem szabad kijárnunk,
    így nem tudunk lopni, nem tudunk koldulni.
    Valójában azt igényli, hogy legyen számukra egy támogatási politika, mivel a járványügyi válság miatt elvesztették a jövedelmüket.

    https://newsthessaloniki.gr/proedros-roma-thessalias-den-mporoyme-na-klepsoyme-kai-na-zitianeyoyme-theloyme-epidoma-stirixis/?fb_node=1875005965900335&ul=5e90bb29c995d&fbclid=IwAR1OhD2u_3H7-A3lSC56x6orK42U9a83o_-dDfyDzdDVdnuuAPlJDv4cwYo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük