(1769) A szíriai helyzet csak totális háborúval oldható meg, miért?

VIP.46.

 

A történelemben ritkán fordul elő, hogy egy entitás harcolt egy másik entitással. A hasonló érdekeket vallók rendszerint szövetségesnek hívják egymást. Az I. és II. világháborúk esetében ország csoportok álltak az egyik és a másik oldalon, akiknek érdekei nagy vonalakban szinkronban voltak egymással. Amit most láthatunk Szíriában, az egészen rendkívülinek mondható. Nézzük, mi a helyzet!

Az oroszok és az irániak támogatják Bashar al-Assad szíriai elnököt, vagyis harcolnak jó néhány csoportosulással az Al-Kaidától az Iszlám államig (ISIS, Daesh). Viszont mindenki másképp képzeli el a végkimenetelt a polgárháború befejezés után. Az oroszok egy központosított szekuláris államot akarnak erős hadsereggel. Ezzel szemben az irániaknak eszükbe se jut a szekuláris állam, és hadsereg helyett „gárdát” szeretnének.

Törökország, Szaúd-Arábia, Katar és a többi arab monarchia célja Asszad megbuktatása és ezért erősen támogatják azokat a csoportokat, amelyekkel Oroszország, Irán, és a libanoni Hezbolla harcol. De amíg Törökország és Katar Asszad helyett a szíriai Muzulmán Testvériséget akarja uralmon, addig Szaúd-Arábia irtózik a Testvériségtől. Ezen kívül a királyságokat a kurdok nem nagyon érdeklik, addig Törökország bombázza őket és ez a fő ok, amiért Ankara támadja Szíriát.

Amerika, Franciaország és Anglia iparkodik Asszadot megdönteni, de a kurdokat szövetségesnek tartják, az ISIS elleni harcban, azokat a kurdokat, akiket Törökország bombáz, de akikkel az oroszok jóban vannak. – Mik következnek ebből?…..

A VIP cikk folytatását azoknak küldöm szét, akik évi 6000 forint adakozással hozzájárulnak a honlap fenntartási költségeihez, amiért egy év alatt 60 fordítást kapnak Kapcsolatfelvétel: evatibor#t-online.hu.

__________________________________________________________
__________________________________________________________
__________________________________________________________

151 gondolat erről: „(1769) A szíriai helyzet csak totális háborúval oldható meg, miért?

  1. Bánomisénmár, csak ne itt csúcsosodjon ki a helyzet a szomszédunkban, Európának épp elég lesz a menekültekkel bajlódni.

  2. A „totális háborúból” max. az Egyenlítőtől délre fekvő részek maradnak megkímélve.
    Azok közül is minél közelebb az Antarktiszhoz.

  3. 2.: Persze…jövő ilyenkor is várni fogod a „totális háborút”, de akkor már azt fogod írni, hogy csak a Déli sark 20 km-es körzete marad meg…Ez már szinte betegség nálatok!

  4. 3:
    Ha nem értesz semmit, minek kell ideböffenteni?

  5. 2 Ouse M.D. +1
    (Közvetve nem fog kimaradni, de amúgy egyetértek.)

    3 😀 jó reggelt, ideje felébredni. Ha meg nem értesz dolgokhoz, tudod a latin mondást.

  6. Feco NEM NEKED SZÓL!!!

    Néha az az érzésem, itt vagy szórakoznak egyesek, vagy komoly baj van az értelmi képességeikkel, mert Tibor bá’, Ouse és mások, magamat is beleértve, unos-untalan csak ismételgetünk.

    Könyörgöm, legalább TÉNYEKET jegyezzetek meg és ne kelljen folyton ismételgetni. Pl. atomháború esetén megvan az, hogy mivel hová lőnek. Pont. Ennyi. Ezen nincs mit vitatkozni, nincsenek vélemények, csak tények. Legfeljebb pár támadási forgatókönyv típus létezik. Pl. orosz elsőcsapás hazánk kimarad, orosz első csapás és hazánk is kap, orosz válaszcsapás hazánk kap, orosz Perimeter csapás és hazánk kap, ne adj Isten hazánkat is lesorozzák, vagy akár brutál mennyiségben bio anyag is kerül Európába.

  7. 3. és a kétkedőknek- Assange- a Wikileaks- alapító vajon miért szólta itt el magát:

    https://youtu.be/k3rFNQ8ytnE?t=36m16s

    Bár valószínű, hogy kizárólag közvetlen háborúra utal- a „járulékos” hatásokkal nem számol.

  8. @3: +1

    Kapod az ívet rendesen 😉
    Kis buci, beleszóltál a ‘nagyok’ dolgába :)))

  9. 8-ra
    Jövőnk, szerintem ez itt egy véleményformáló mentális ütközőzóna, ahol nincs értelme megsértődnie senkinek sem.
    Szóval türelmetlen vagy, szerintem az ébredés nálad sem egy pillanat alatt zajlott le. Az csak jó ha előrébb jársz mint a többi, bár így nincs kivel szövetkezni.
    Én is készülök, de mindent nem akarok túlélni(lehet később még megbánom).

  10. Az oroszok és az irániak érdekei hosszútávon biztosan ütköznek. Hisz Moszkvának elég a korábbi Szíria kb. 30-40% kitevő tengerparti tágabb régió, ami még nem sivatag, és megmaradnak a korábbi és a most kiépülő bázisaik. Míg Iránnak célja a totális síita félhold megteremtése, és ebből nem fognak engedni. Az öböl menti monarchiák meg egyre inkább belemennének egy teljes körű szunnita-síita vallásháborúba, csak a vahabitizmus győzzön.
    Érdekes dolgok ezek, amelyek alapjaiban határozzák meg a globális geopolitika alakulását…!

    Ja, meg ez is…:

    Az összeomlás határán az olajár
    http://444.hu/2015/12/14/az-osszeomlas-hataran-az-olajar

  11. 12:
    Nem kellene ezt a hülyeséget átvenni amerikaiból. Ott „összeomlás” ha nincs busás profit. Nálunk az olajár mindössze tovább csökken. Ha lenne egy kis eszük a kitermelőknek, akkor 5 százalékkal visszafognák a kitermelést, ami 100 százalékos áremelkedéssel járna, de ehhez nincs eszük, csak a fehér ember lefejezéséhez értenek.

  12. 8-ra
    Jövőnk, mindig lesznek akik nem akarják észrevenni a viharfelhőket, vagy csak simán trollkodnak. Ilyenkor gondolj arra, hogy többen vannak azok akik komolyan veszik a fenyegetést, és – a lehetőségeikhez mérten – valamilyen formában próbálnak felkészülni. (de várják a világvégét, ademfire!)

  13. 13. Én meg úgy látom, hogy a ez a nyomjuk le mesterségesen túltermeléssel az olaj árát, mert akkor tökön rúgjuk az oroszokat…, nagy geopolitikai terv kezd a visszájára elsülni. Saját magukat is jól lágyékon rúgták, és a végén még kirobbant egy újabb nagy gazdasági lufi kipukkanást, katalizátorként működve. A lufi így is, úgy is kidurranna, de ez felgyorsítja a dolgokat. Aztán lehet, hogy tévedek…, de hát a háborúban semmi sem számít, ésszerűséget meg ne keressük az elvakult, egyre őrültebb döntésekben. Ja, de ilyen világban a lefejezés végül is egy „ésszerű” dolognak tűnik…, vagy nem?!

  14. 13:

    Ennél azért bonyolultabb a dolog:
    az exponenciális növekedés fenntartásához nem tudják csökkenteni a kitermelést. Sőt, lassan növelni kéne.
    A meghackelt pénzrendszer nem segít, hiába nyomja le mesterségesen a virtuális olajárat- attól még el fog fogyni.
    De vezetőinknek a pillanatnyi exponenciális növekedés- és a látszat- mindennapi fenntartása- amíg csak lehet- fontosabb bárminél.
    Vannak egyéb sötét lovak is- az egyértelmű klímakatasztrófán kívül:

    -ritkafémek és egyéb ritka nyersanyagok hiánya miatti ipari összeomlás

    -élő rendszerek sokkszerű összeomlása

    -sokkszerű ébredés és globális felkelés/ forradalom

    ezek közül az utolsónak van legkisebb esélye, a másik kettőé viszont elég magas.
    Ha nem lenne elég a klíma… és a NATO- orosz fedősztori

  15. 11 Feco és 14 Zed 🙂 nem vagyok türelmetlen, csak feltűnt, s gondoltam szóvá teszem. Én már nem nagyon nyilvánulgatok meg, de látom, hogy néha Tibor bá’ vagy Ouse M.D. türelmét feszegetik az ilyen hsz-ek, s mivel minden tiszteletem az övék a kitartásukért és mindazokra is vonatkozik ez, akiket nem neveztem meg, így azért néha közbeszólok. Ennyi. Én teljesen nyugodt vagyok. ( 😉 nem álltatom magamat, s minden halad a terveim szerint, s közben élem a normális életemet.)

  16. 17. Jovonk
    Szerintem kellenek néha a hozzászólásaid, mert ez átbilletni a blogot a (és Ouse) . Tehát ha ismételsz is akkor is kell néha.

    16.Ouse
    „-ritkafémek és egyéb ritka nyersanyagok hiánya miatti ipari összeomlás” -erről nem hallotam ,lehet. Bár hozzá kell tenni hogy manapság már a kidobott mobilodot (nemtudom hány %-át)újra tudják hasznosítani (ritkaföldfémek)

    Ami megtévesztő az egészben az az hogy a média is mondja hogy 2050-re X milliárdan leszünk. Meg az hogy közvetetten wordwide még nincs láthatóan nagy gebasz( víz, olaj , energia,összeomlás) Úgy látszik, hogy mindig egy picit tolódik-tolódik kifelé a dolog , és az átlagembernek felmerül a fejében hogy ez kitolódhat akár 2020-2025-ig is….De bonyolult dolog ez..

  17. 18 Tamas… köszönöm, ha olyan a téma vagy a hsz-eknél szükségét érzem, hogy helyreigazítsak stb. továbbra is hozzá fogok szólni, vagy ha valaki kérdez.

    Ouse felé intézett hsz részhez: láthatóan nagy gebasz nincs; a láthatón van a hangsúly, amúgy van.

  18. 16:

    az általad említett első két összeomlás esetében tuti , hogy követni fogja a

    -sokkszerű ébredés és globális felkelés/ forradalom

    hiszen előbb utóbb mindenki ébred csak ki így ki úgy.
    Ráadásul minél szegényebbé válnak az emberek annál jobban lázadni fognak a rendszerek ellen. A hatalom pedig védeni fogja a hatalmát aminek a vége a káosz és elnyomás.

    17:

    Jövőnk az emberek nem akarnak látni. Jó a pocsolyában ülni és tervezni a nem létező jövőt. Egyébként tényleg ijesztő a jövő, valljuk be őszintén szembe nézni vele egy sokk… és van aki inkább az által hitt könnyebb utat akarja választani. De ez csak rövid távon könnyebb. Mégis az a kecsegtetőbb. Ez olyan mint amikor mindenki nyakra főre hitelt vesz fel a mai napig nem fontos dologra, pedig tudja hogy nem biztos hogy vissza tudja fizetni. De a pillanatnyi örömérzés felülírja a későbbi szenvedés gondolatát.

  19. 20:
    Most kell csak a hiteleket felvenni- pláne 20, 30 évre ? Senki nem fogja behajtani.
    Más kérdés, hogy ezzel a növekedést gyorsítja, tehát az összeomlást hozza előbbre.
    A hitel tipikus példája a jövő felélésének.
    És mivel a virtuális pénzrendszeren belül történik- jóég tudja reálértéken mibe kerül (energia, nyersanyag, élő rendszer, stb)

  20. 19. Jovonk

    azert nehez, mert nekem is lettek volna 5-10 eves anyagi terveim. De az itteni infok alspjan most ugy latni hogy nincs ertelme elkezdeni felepiteni egy passziv jovedelmet amibol eletem vegeig elhetek, mert ugyis osszeomlik. A gaz az lenne ha nem omlana ossze (csak lassu rohadas)es en most megsem kezem ezt el.akkor 5 ev mulva biztos szivas lenne. Van esely hogy nem omlik, durran? Nyilvan van, de nem szamolhato. Talan 10-15%.csak erre nem tudok alapozni. Ezert is vagyok itt hatha itt a blogon idovel tobbet latunk.

  21. 21: Tamás!
    Pedig kezdd el! A jövő minden eddiginél sötétebbnek néz ki, de ez nem indok arra, hogy mindent feladjunk és „passzívan” várjuk a halált.
    Végy példát Tibor bá-tól, aki diófát ültet, pedig 100%-os bizonyossággal véli tudni a jövőt ill. a jövőtlenséget.

  22. 21-re
    Erről nem kérdezhetsz meg senkit, saját magad kell döntened s majd hibáztatnod vagy épp dicsérned magad.
    Annyit azért hozzátennék csak(na jó, 95%-ban) olyan dolgokat lépek meg amit, ha normálisan fut tovább az élet, akkor is tudok hasznosítani.

  23. Ezek a háborús előrejelzések a kontextust teljesen eltorzítják, ezzel hamis vitát gerjesztve. A jelen háborúiban nem országok és nemzetiségek állnak egymással szemben, hanem nemzetiségtől független érdekcsoportok, illetve általánosságban van egy – többség által tolerált – háborúra berendezkedett gazdasági rendszer (katonaság, fegyvergyártás stb.). Az egészet pedig átitatja az emberi kiszámíthatatlanság, így természetesen soha nem lehet biztos semmi – és ilyen értelemben mindenki hülye, aki azt hiszi hogy biztonságban van a következő 1 percben.

    Törökország és Oroszország nem áll konfliktusban, így helytelen ilyen retorikát használni – ilyen mértékű általánosítás gyakorlatilag háborús propagandának számít, mivel két egyébként kölcsönösen semleges tömeget hangol egymás ellen. Ha csak a számokat nézzük, akkor közelebb állnánk a valósághoz, ha Oroszország és Törökország helyett Jancsi és Juliska érdekellentétéről beszélnénk.

    Csak egy példa: Egy vadászbombázó lelövése az életstílus része, a pilóták vállalják ezt a kockázatot, senki nem kényszeríti őket. Ha valaki olyan hobbit választana, hogy sziklákról ugrik le, akkor ugyanígy ő sem várhatná el, hogy mások kockázatot vállaljanak az egészségi állapotáért. De persze a média egy ilyen eseményt áthelyez egy olyan kontextusba, ahol Oroszország és Törökország áll egymással szemben – ez propaganda a fent kifejtett okok miatt. A probléma ott kezdődik, hogy vannak olyan hivatások hogy „vadászbombázó”, de ez mintha senkit nem érdekelne, az atrocitást onnantól számítjuk csak, hogy egy ilyen „vadászbombázót” eltalálnak – ez enyhén szólva is groteszk, és jól tükrözi az emberek torz felfogását.

  24. 25:
    Vadászbombázókat nem szokás lelőni, olyannyira nem, hogy ez volt az első 1945 óta. Mióta lett ez életstílus?
    Szíriában (orosz, francia, angol, német) vadászbombázók támadják a Daesh állásokat. Mert gyalogosokat senki se akar oda küldeni. Az orosz vadászbombázó lelövése után az oroszok odairányítottak vadászgépeket is (amivel a Daesh-t nem lehet támadni, csak repülőgépeket) erre a NATO is odairányított vadászgépeket. Szerinted mi a funkciója ezeknek az egymással szemben álló vadászgépeknek? Mire készülnek fel?

  25. 26:
    ez az, amit hihetetlen mennyire sokan nem fognak fel.
    Bár szerintem inkább pszichés gátja van a felismerésnek

  26. Nem 1945:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-24

    Ráadásul a halál gyakorisága a lényegen nem változtat: az életstílusuk szerves része a gyilkosság általi halál kockázata. Mondanál nekem olyan hivatást, ami nem bűnözés, nem katona, nem politikus, ahol az erőszakos halál kockázata az életstílus része? Ezt az életstílust választják, a kockázat ellenére.

    „Szerinted mi a funkciója ezeknek az egymással szemben álló vadászgépeknek? Mire készülnek fel?”

    Nem írtam, hogy nem lehet háború, így nem értem, hogy hogyan kapcsolódik a kérdés a hozzászólásomhoz. Amúgy a pilóták általad lefestett biztonságos életstílusából kiindulva bizonyára örömtáncot járnak és szívecskéket osztogatnak.

    27.

    Az energiádat felesleges személyeskedés helyett miért nem inkább valami életmentő óvintézkedésre fordítod? – pl. segglyuktörlés fakéreggel stb.

  27. 27:
    Kicsi vagy te ahhoz, hogy reagáljak a primitív személyeskedésedre

  28. 26.
    „Vadászbombázókat nem szokás lelőni, olyannyira nem, hogy ez volt az első 1945 óta.” Pl. Afganisztán, Grúzia(?)

    A SU-25 egy viszonylag lassú csatarepülő, nem igazán vadász. Támadóvadásszal földi célpontokat támadnak, radarokat, páncélosokat, irányított rakétával, vagy okosbombával, MIG-35 pl.
    Elfogóvadásszal általában légi célpontokat, SU-27, MIG-31.

    Azért (is) irányíthatnak oda vadászgépeket, hogy a bombázókat védjék, pl. a radarokat kiiktassák. Az orosz bombázókat (TU-160, esetleg TU-22) is kíséri elfogóvadász.

  29. Nekem volt ismerősöm,aki túl korán ugrott ki a társadalomból… Mindent felszámolt maga mögött, mert biztosnak látta a peak oil utáni hard core geddont,de geddon azóta is elmaradt…
    Véleményem szerint folytatni kell a megszokott életet,de szárazon kell tartani a puskaport. Pl Budán lakom társasházban,de lezsírozva pihen egy sparhelt tüzeleővel,plusz 2 hónapnyi kaja,plusz 500ah akku napelemmel 🙂

  30. Itt egyesek miért játsszák el, hogy ők aztán hű de nagyon okosak és mindent tudnak és biztos, hogy ez meg az fog történni…??? Hosszú évek óta irkáljátok a hülyeségeiteket, félelmet keltetek másokban (szerintem ezt élvezitek), csak milyen érdekes, hogy kurvára nem jönnek be a jóslataitok.Amikor az ukrán-orosz konfliktus volt akkor azt hirdettétek, hogy abból lesz a 3. vh., most meg azt hogy a közel-kelet-ről fog kipattanni…Nevetséges.
    Okoskodjatok,hogy kinek hány nukleáris fegyvere van, rettegjetek,élvezzétek, hogy másokban félelmet generáltok,de még véletlenül se éljetek. És az a szörnyű az egészbe,hogy vannak akiket sikerül megvezetnetek…Remek példa erre a 22.-es hozzászólás…VICC!!!

  31. 30:
    Ha nem tudod mi a különbség Afganisztán/Grúzia és Szíria között, akkor felesleges, hogy válaszoljak.

    32:
    Ha a III. világháború kitörése azon múlik, hogy Putyin visszafogott-e vagy sem, akkor elég közel vagyunk hozzá ahhoz, hogy szóvá tegyük. Különben a nemzetközi sajtó teli van III.WW spekulációval. Egymagában ez a tény is ki kellene, hogy nyissa a szemeteket, mert erre nem volt példa a legborúsabb hidegháborús években se. És ugye a nemzetközi sajtót nem Tibor bá’ szerkeszti.

  32. Hogy mindenkinek jó legyen,van egy próféciám:
    Közeljövőben 3db atomfegyver lesz bevetve.1 db Tel-Avivban,1db New-Yorkban,1db Los-Angelesben. Ezt követően az Egyesült Arab hadsereg/koalíció Európa felé veszi az irányt,és még sem állnak a Kárpátokig,ahol totális vereséget szenvednek. Nagyot fognak veszíteni,de nem mi fogjuk a hatalmas tanksereget legyőzni 😉

  33. 34:
    Na, ez nem volt szellemes. Ettől függetlenül közölnöm kell a beszarókkal, hogy a III.vh. nem atomcsapással fog kezdődni, hanem sunyi orvtámadással hagyományos fegyverekkel. Lesz egy ellencsapás, majd diplomáciai egyezkedés, ami sehova se vezet és akkor jöhet az atom csapás.

  34. Nem kell a jövőt látni, elég kkörünézni és beszorozni 3- 4- gyel, hogy milyen lesz a jövő.
    Pl:
    – 3× ennyi migráns jövőre= 3 millió
    – 3× ekkora terméskiesés, mint idén= élelemhiány
    – 3× ennyi orvos/ ápoló mond fel

    Ezt jelenti az exponenciális függvény
    Aztán lehet tippelni, mikor borul a bili globálisan

  35. 26.
    “Vadászbombázókat nem szokás lelőni, olyannyira nem, hogy ez volt az első 1945 óta.”

    Tibor bá’, nem jól tudod. Például az Orosz-Grúz háború (2008) alatt is lelőttek SU-25 -öst.

    36.
    Nem tudom, hogy milyen lesz a jövő, de az orvosok száma Magyarországon évek óta 36-37 ezer körül mozog, viszonylag állandó.

  36. Fehér fejű réti sas. Fekete fejű sas. Egy singli oroszlán. Három fős oroszlán falka. Kétfejű sas. Egy kard. Félhold csillaggal. Két szablya pálmafával. Szaladin sas. Aranyszínű sas. Egy menóra. Egy letűnt sas.
    Ha ez egy olimpián résztvevő országok címerállatai lennének, igaz békésen, de oda is egymás elleni küzdelem miatt mennek az országok és csak egy győztest hírdetnek.
    A szíriai helyszín annyiban analóg az olimpiával, hogy ide is küzdeni, győzni mennek, de ami nem apró különbség, a felvonuló csapatoknál kifejezetten gyilkolásra kifejlesztett fegyverek vannak és az a győztes, aki megöli vagy elkergeti a többieket.
    Mégis miből jutnak arra a gondolatra jópáran, hogy itt a világbékére gyúrnak?

  37. 38:
    Ha nem is a Világbékére, de minimum a „terrorizmus” felszámolására ?
    Aztán lehet tippelni, mi történik, miután az utolsó ISISest meg Nuszrást is lepuffantották.
    Majd nyilván mindenki szépen hazaballag, a NATO feloszlik és Oroszország leszereli atomfegyvereit. Van rá esély, csak nem túl sok.

  38. 23. Mszilárd Says
    „Pedig kezdd el! A jövő minden eddiginél sötétebbnek néz ki, de ez nem indok arra, hogy mindent feladjunk és “passzívan” várjuk a halált.”

    Nem arról van szó hogy várom a halált, hanem arról hogy:
    Ha tudom hogy pl.3 év múlva nagy gebasz lesz akkor már nem töröm magam (karrierépítés,saját anyagi jövő felépítése).Ma is uugyanúgy teszek félre egy kis pénzt,ugyanúgy egészségesen élek stb….Csak a blog hatására az az ember érzése, hogy a napi 8 órán felül minek dolgozzam még 4-6 órát feleslegesen,mivel annak a gyümölcsét 5-10 év múlva élvezném , amikor már szerintetek összeomlik minden.Ha hazamegyek akkor van hogy Tv-zek, mivel már ugysem lesz lehetőség 5 év múlva rá.Meg minek is törjem magam napi 16 órát .

    De ugyanezt mondhatnám a karrierre is.Most itt a döntés hogy átmenjek e az autóiparba dolgozni mérnökként. És a blog hatására (is) úgy dönt az ember hogy az olaj és háború miatt összeomlik az egész autóipar pár év múlva.Akkor minek tanulja én autóipari szabványokat erre a maradék 1-3 évre , akkor inkább megnézek egy jó filmet a Tv-ben. Nálam csak ezek a dolgok változtak

  39. 36.
    Tegnap olvastam, hogy a Svédek elkezdtek felfegyverkezni a migránsok ellen, mert amióta ott vannak megnövekedett a bűncselekmények száma, a támadások, stb.
    Önvédő körök jönnek létre, mert úgy érzik a rendőrség nem védi meg őket.

    Jah és vegyük alapul hogy egy biztonságos országról beszélünk ahol eddig még az ajtót se zárták eddig sok helyen.

    Mi lesz ebből hamarosan ? Akár polgárháborúba is átmehet …

  40. És még annyi hogy 2 lehetőség van:
    1. Lesz nagy háború
    Akkor tényleg borul minden és jön a geddon

    2.Egyenlőre (10-15 évig) nem lesz még nagy háború (atom)

    Ha nem lesz háború (és erre is van esély,mennyi?? 20%,10%,30% nem tudom) akkor meglátásom szerint annak ellenére hogy szar minden (talaj, energia,stb,…)még nem biztos hogy össze fog itt összeomlani bármi (de az is lehet hogy igen)
    Olaj : még van benne tartalék pár évig (?)
    Klíma:franc tudja , de még nem látni hogy a globál termésátlag évente 10,20,30%-ot esne.
    Gazdaság: ez is szar állapotban van de még itt sem látjuk azt hogy a munkanélküliség 1 év alatt megugrik mondjuk +10,15%-ot.

    Tehát a „még nem lesz háború” esetén nem látható az hogy egyik évről a másik évre mondjuk globálisan 10-20-40% beszakadás lenne bármiben is, inkább csak a lassú de biztos leolvadás (elég az ha 10-15 év alatt lefeleződik az életszínvonalad)

    Félreértés ne essék , tényleg szar minden.Csak még kihúzhat (feltételes mód) a rendszer 5-15 évet is.

    Azt hogy lesz e háború meg nem tudod megmondani hogy ki mikor nyomja meg a gombot.Nagyobb valószínűséget viszont tudsz neki adni hogy lesz (azáltal hogy úgy mint Jövönk nézi a fegyverkezési adatokat(köszönet az infóért))

  41. Úgyhogy már a faszom se tudja mit csináljak.Csináljon e az ember gyereket ?Vagy különköltözzek e szüleimtől egy emeletes házból ?mert elszeparálva itt is elvagyok arra a 2-3 évre,ilyen kérdések amit már középtávúak…….

    Na de megyek TV-zni.9-kor kezdődik a Nationalon: Hitler út a hatalomba.
    Esettanulmányként érdemes megnézni, meg annak is aki érdeklődik a Vh iránt.:D

  42. 40:
    Nem muszáj követned a tanácsom, de én továbbra is csak azt tudom mondani, hogy élj úgy mint, aki tudja, hogy holnap is felkel majd a Nap. Emellett lehet készülni a geddonra, de én csakis a mentális felkészülést tartom célszerűnek, a fizikai (konzervek stb. ) csak arra jó, hogy a szenvedést meghosszabbítsa (teljes összeomlásról beszélek, mert pár napig tartó geddon esetén jól jönnek a konzervek is meg a többi bespájzolt cucc).

    1977-ben nagyszüleim szomszédai valami szekta hatására, a 77-et a két kaszás évének tekintették így abban az évben tavasszal semmilyen mezőgazdasági munkát nem végeztek el, az addigi megszokott disznó-, tyúk nevelést is abbahagyták, mert hát jön a világvége, minek. Aztán miután a világvége elmaradt fel is kopott az álluk és a szomszédok könyörületére szorultak.
    Szóval, ha úgy is tűnik, hogy a jövő 100%-os bizonyossággal körvonalazódik, adj esélyt a 0 %-nak is!
    Ez a fórum is arra jó, hogy mentálisan felkészítsen a lehetséges forgatókönyvekre, arra nem, hogy az életedet gyökeresen megváltoztasd mások véleményének hatására. (Lehet, de azért óvatosan!)

  43. 43:
    Guy McPherson után-
    azt csináld, amit szeretsz; szenvedélyesen.
    Légy azokkal, akiket szeretsz.
    Kb ennyi.
    Vagy partytime.
    Vagy lépj ki a rendszerből, amennyire csak tudsz.
    De a legeslegfontosabb: ne árts!

    Lehet válogatni

  44. 45. Sok szenvedélyből űzött tevékenység ártalmas az ökoszisztémára, sőt a nagy része az. Már azzal is ártunk, hogy itt fórumozunk. Rákos sejtként nincs más alternatíva, csak ártani a végső pusztulásig. Esetleg a partytime, ami gondolom az ártalmas életmód megsokszorozását jelenti, rövid ideig világítani nagy lángon.

  45. 44.Mszilárd
    „de én továbbra is csak azt tudom mondani, hogy élj úgy mint, aki tudja, hogy holnap is felkel majd a Nap”

    Úgy teszem Mszilárd, mondom pl. még egészséges táplálkozás terén is úgy táplálkozom mint aki 90 évig akar élni.Nem szórom el el a pénzt (max.picit jobban költök) , teszek félre.Tehát nem a mának élek.

    Viszont a középtávú célokkal van gond (és nem csak nekem):
    -karrierépítés 5-10éves távlat? (minek ha jön az összeomlás és e válság)
    -anyagi jövő építés? valamilyen jövedelemforrás kiépítése (pl. minek spóroljak vagy találjak ki bizniszt azért hogy legyen 1-2 kiadott ingatlanom 10-15év műlva mikor ugyis össszeomlik minden , pedig jól jönne a jövedelem a nyugdíjas éveimre,de a blog alapján ez nem lesz……)
    -vállaljak e gyereket majd?(minek ha a geddonban éhenhal)
    -elköltözzek e szüleimtől? (emeletes házban lakunk , elférek nem arról van szó.Ha nem költözöm el az sem jó,de ha jön a geddon akkor meg jó ha majd 1 házat ki tudunk fűteni nemhogy kettőt)

    Szóval ezek a kérdések , mert nem mindegy hogy 10 év múlva koppannok a pofáraesésben mert a geddont vártam vagy meglépem .Na ez a nehéz mert senki nem tudja a választ.

    Még annyi hogy egy picit várom is az összeomlást.Utálok egy multinál dolgozni ahol a segghülye manager 8x annyit keres mint én, meg az egész organizáció és ellentét az emberek között.Még ha nehéz is az összeomlás idején, akkor is jobban szeretem a házi dolgokat.(kovácsolás, kertészkedés, kapálás,stb..) És mindenki annyit érne amenyit dolgozik, nem lenne ingyenélő stb..(persze tudom nem lesz ilyen idilli ha jön az összomlás, de megszüntetné az emberi egyenlőtlenségeket)…….

    Nektek is vannak középtávú (5-10éves)céljaitok? Ti lemondtatok róla?

  46. 47:
    Megértem a dilemmádat, ha huszonéves lennék, ezeken én is alaposan elgondolkodnék. De ahogy írtad, senki sem tudja a választ. Ezért, építsd a karriert (csak okosan, az elején dolgozhatsz többet napi 8 óránál, hogy mire családod van már ne kelljen, sokan fordítva csinálják s csodálkoznak, hogy a családok tönkremennek), vállalj gyereket (én 40-en túl vagyok, de az idén bevállaltuk a 3. gyereket – 2 fiú után egy lányt), költözz el a szüleidtől, megtartva az egészséges távolságot és kapcsolatot (tőlük ill. velük).
    Igen, ez felelősség és benne van a pakliban, hogy gyerekeid szörnyű halált hallnak, veled együtt vagy akár előtted, de ha nem, akkor a későbbi hiányukat ki vagy mi pótolja?
    Még egyszer: ne adj fel semmit (de azért bizonyos irányokat betarthatsz az itt szerzett ismeretek, információk alapján ) és/de készülj fel minden lehetőségre.
    „Ti lemondtatok róla?” – Vannak hosszútávú céljaim is és nem mondok le róluk, amíg élek.

  47. Na pontosan ezt akartam írni, mint 45-ben Ouse, de küldés helyett inkább töröltem, mert ha autóiparban gondolkodsz, akkor már lőttek a jó lelkiismeretnek meg a „ne árts”-nak, bocsi. 🙂

  48. 47:

    Tamás ne haragudj de borzasztó rossz a gondolkodásod, kicsit depressziós, ami persze érthető, ha túl sok Tibor bát olvasol.. megspékelve jovon, és ouse kommentjeivel… 😀

    Az életben mindig azokat a dolgokat fogod a legjobban megbánni amiket NEM tettél meg. Nézzed a TV-t és várd a világvégét, boldog leszel ettől?
    Ha igen, akkor nincs miről beszélni.
    Ha meg nem, akkor emeld meg a segged, menjél dolgozni és épístd ugy a jövődet, ahogy azt te érzésed szerint a legjobbnak látod és szard le a világvégét.

    Csak mellékesen az autoipar hatalmas átalakulás alatt van, 10 év mulva jelentős részt vesznek maj ki az elektromosok.
    Ha erről a váltásról le akarsz maradni…. te dolgod, de a szakmának van jövöje.

  49. 50:
    Valóban úgy kell élni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne, de az én véleményem szerint, aki ma gyermeket nemz az elképesztően önző.

  50. 51:

    Van igazságod, de Tamás nem csak a gyereket vetette el, hanem az egész jövőjét.
    A lehető legrosszabb dolog passzívan várni a világvégét.
    Teljesen mindegy, hogy annak mennyi a bekövetkezései esélye…

  51. Van abban igazság, amit Curix mond.
    A felkészülés nem válhat kórossá és nem szabad a jövőt sem feladni, egyfajta kettősség, átmeneti állapot… vagy inkább új életmód kell hogy legyen.

  52. Jövőnk, mit szólsz ahhoz, hogy a szergejek a gép lelövése után a bünti egyik pontjának a török zöldség-gyümölcs csökkentést dobták be … a szíriai partoknál már ott ólálkodik egy kínai hadihajó is … bár az ellenség-képet sokféleképpen lehet ragozni, mostanában fut egy fotó, ahol a pápa kezet csókol egy Rotschildnak. Ez számít jelenleg a teljes nyugati világ legfelsőbb csúcsának… (állítólag a Vatikán-bank a FED felső kapcsolata…)
    meg a Denveri repülőtér, és hasonlók.

    Na most a másik oldal. Itt nálunk éjszaka nyomatják a filmeket tömegével a kínai valóságról, ahol fantasztikus modern városokat löknek fel 1-2 év alatt önkormányzati szinten, és a górék a nyomornegyedekböl átköltözők lelkiállapotára is figyelnek, nemcsak a bődületes hadiipari komplexumokra, és a csak náluk található ritka fémekre … szóval ezek a ritka éjjel 2-körüli filmek egyes svéd csatornákon számomra a valóság egy nagyon is figyelemreméltó meghatározását is jelentik.
    Most már az oroszokat és őket, úgy gondolom, nem lehet ignorálni.

    Az orosz helyzet meghatározása szerintem teljesen téves. A május 9-i dísszemle, ahol Putyin házigazdaként le-föl szaladgált emelvény nélkül, s az elsö sorokban megilletödött veteránok unokáztak, s ez bár média-trükk is volt, de szimbóleum is, hogy itt már valami másról van szó. Ezek a cizellált díszletek, de … a hozzáértő nyugati megmondók néha siránkozásba törnek ki, hogy érthetetlen, de a volt szajúzban egy párezres konglomeratum olyan formában ragadta meg a hatalmat, hogy a legdemokratikusabbnak kinéző választásokkal sem lehet róluk leválasztani … s a Putyin elöretolt játékos, nem egy despota, ami nyugati szempontból a normális lenne.
    Szerintem fergetegesen jól csinálja, annyira, hogy magától értetődő, hogy egy komoly csoportnak a hoszútávra kihegyezett tervező-munkája jön ki minden megnyílvánulásából, nem csak egy diktátor csapongó döntése …

    Most már egy megkerülhetetlen alternatívát képviselnek. Nevetséges azt hinni, hogy ha besompolyogva Európába, a felelötlen igennagy-hatalmak atonyot löketnének lengyel, vagy román színekben, akkor a megfelelő válasz Bucurestire vagy Warsawára menne. Nemigazán. Manhattan és Tel-Aviv jobban készülhetne a túlélő csomagocskákkal, amin itt mi rágódunk …

  53. 53.
    Ennyi nem elég. Sokkal helyénvalóbb és logikusabb igaz keresztényként megtérve készülni a végső időkre,így a remény megmarad,ezzel együtt az erkölcs, a mértékletesség,a lelki egyensúly, a közösségi szellem .A curixféle materialista- ateista( nyugati álkereszténység) hűbelebalázs javaslatok nagyon ártalmasak, csak olaj a tűzre,önbeteljesitő jóslat.
    Én a Tamás helyében inkább az Újszövetséget kezdeném el lapozgatni és mindjárt nem gyötörne semmiféle bizonytalanság.
    🙂

  54. 51:
    „aki ma gyermeket nemz az elképesztően önző.”

    Na ezzel nem értek egyet. Vagyis igen, aki így gondolkozik, az jobb is, ha nem nemz gyereket, mert az ilyen mentalitás átörökítésére semmi szükség.
    Szerencsére nem gondolkozik így mindenki, mert ha a nyugati típusú civilizáció nagyon nagy valószínűséggel össze is omlik, az emberiség nem hal ki, de a fenti mentalitással az is kihalna.

    Tibor bá, ezek után ne gyere nekem azzal, hogy káros a gondolkodásom a többi olvasóra nézve, mert hamis reményeket ébresztek egyesekben (klíma), mert ennél károsabb kijelentést, mint a fenti, nemigen lehet tenni.

  55. 56:
    Ez a te verziód. Az enyém pedig az, hogy az egyén részére mindig kellemes engedelmeskedni az ösztön szavának. Te pontosan ezt teszed, illetve erre szólítasz fel, és egyáltalán nem érdekel, hogy saját gyermekedet néhány év leforgása után, talán még felserdülése előtt milyen szenvedéseknek, kilátástalanságnak teszed ki. Ez semmi más, mint egyértelműen tiszta önzés.

  56. 56:

    És a gyereknek milyen jövője is lesz?
    Mert ha ‘csak’ annyira szar, mint a jelen- már nem akarnám átélni.
    Ehhez képest a mainál exponenciálian rosszabb.

    50:
    Te, az „elektromos autód” honnan nyeri az elektromosságot?
    Fukushima után a németek nagyba veszik a palagázt, szenet és növelik a szénerőműveik kapacitását.
    Fizikából hanyasod volt? Az elektromosság maga nem energiaforrás, csak egy energia átvételi mód.
    A többivel nagyjából egyetértek- a „dolgozz” résszel kivéve.
    Miért kell mindig több? Meg is állhatnánk egy szinten, azt mély levegő- és kicsit szusszanhatnánk.
    Úgy globalice

  57. Ha nekem még kinéz pár jó év, mielőtt meghalok, miért tagadnám meg ugyanezt (leendő) gyerekeimtől? Még így is jobban jár, pár jó évvel, mint eggyel sem 🙂

  58. Csak tudnám egyszer, hogy miért olyan fontos ennyi embernek, hogy ne legyenek csalódottak haláluk után. 😀

  59. Én próbálok egy középutat bejárni. Megpróbálok olyan életmódot kialakítani, ami egy működőképes kiindulási alap a legtöbb reális forgatókönyv esetén. Szeretnék képes lenni a túlélésre, de nem rendelek mindent ez alá. Képes szeretnék lenni az önfenntartásra, ha minden kötél szakad. Nem próbálok viszont addig önfenntartó lenni, amíg ez csak versenyhátrányt jelent a javak, információ és kapcsolatok felhalmozásában, mert teljes embert kíván az az életmód, és szektajellegűen eltávolíthat a többi embertől, ha egy tanyán egyedül készülsz a világvégére. Nőt is nehéz úgy találni, megtartani, ha barlangban laksz, és hetente egyszer melegítesz csak fürdővizet.

    Készülök a változásokra, én ’77-ben születtem, folyamatos változások közt nőttem fel, a mi évfolyamunkkal kísérleteztek az általánosban, a gimiben, az egyetemen is. A rendszerváltáskor elmentem mindegyik párt gyűlésére, már akkor mondták, hogy fenntarthatatlan a nyugdíjrendszerünk. Mivel értem a matekot, tudom, mi az az exponenciális függvény, addigra nyilvánvaló volt, hogy sokáig nem mehet az, amit az emberiség csinál, túl sok a rossz tendencia, ami összeadódva nagyon nehezen kezelhető problématömeg. Ahogy telt az idő, az emberiség gyakorlatilag semmit nem tett, hogy az átmenetet komolyabb fennakadás nélkül átvészeljük. Adatok híján nem nagyon tudtam belőni, hogy mikor fog ez a rendszer becsődölni. Már gyerekként a hosszútávú tervem az volt, hogy tanyára költözni, és ott úgy élni, ahogy jónak látom, az addig vezető út volt képlékeny. A válság előtt antikvárium-utazási iroda-keleti bolt kombinációt terveztem nyitni Budapesten. Amikor viszont jött a válság, úgy láttam, hogy itt az ipari civilizáció hanyatlásának kezdete, változtatni kell a terveken. Kell ház és föld falun, ki kell építeni hozzá a megélhetési lehetőségeket (esetemben vendégház, faültetés, stb.).

    Félni nincs sok értelme, de megértem, hogy vannak, akik félnek, főleg ha mostanában vették le a rózsaszín napszemüvegüket, és sok szállal kötődnek a rendszerhez érzelmileg és egzisztenciálisan is. Én egy nagy kalandnak fogom fel az életet, és mivel hajlamos vagyok unni a hétköznapokat, én perverz módon örülök is neki, hogy érdekes időkben élhetek. Mivel most megint független lettem, január-februárra kimegyek Indiába, és esetleg küldök haza dolgokat konténerrel. Lehet, hogy addig kitör egy világháború, amíg ott vagyok. Benne van a pakliban, de emiatt nem fogok beszarva üldögélni itthon. Ha fura helyzetbe kerülök, megoldom valahogy, vagy belehalok. Itt Európában a jóléti rendszer annyira véd minket mindentől, hogy az erőszakos, vagy baleseti halál nagyon alacsony kockázatú. Az emberek ahhoz szoktak hozzá, hogy biztonságban vannak, és a kockázattól félni kezdenek. A harmadik világban teljesen természetes, hogy valaki meghal egy buszbalesetben, lelövik, vagy egy gyereket elvisz a láz, nem rettegnek ezektől állandóan. Amiknek az elvesztésétől nálunk sokan félnek, azok nélkül mások vígan megélnek.

  60. Ha gyereket csinálsz, akkor önző vagy, mert magadnak csinálod.
    Ha nem csinálsz gyereket, akkor is önző vagy, mert akkor meg a saját könnyebb és kényelmesebb utadat választod, a félelmetes jövőkép csak egy olcsó kifogás, hogy miért ne tegyük a biológiai dolgunkat.
    Miután a gyerekvállalás és a gyerek nem vállalása is önzés, így ez nem lehet érv és magyarázat egyik oldal mellett sem.
    Az élet szempontjából a gyerek a lényeg, az élet élni akar mégpedig mindig tovább és tovább, még akkor is, ha megtiltják neki.
    Azt gondolom az egyszeri konzumidiótákhoz képest egészen jól képben vagyok a nem kellemes jövőbeni szkenáriókkal, de ettől még csináltam gyereket, nevelem, dolgozok és tervezek a jövővel, pedig tudom, hogy egy nap mindannyian meghalunk. Én is, a gyerekeim is, az unokáim is – ha lesznek.
    1 hét vagy 50 év, ebből a szempontból mit számít? A halál kapujából visszanézve csak egyetlen perc volt az élet.
    De micsoda egy perc!

  61. 62:
    Ésszerű filozófia, sokaknak érdemes lenne átgondolni.

  62. Gyerek kérdés… valóban nehéz kérdés, de az élet megy tovább. Akinek van gyereke, az más helyzetben lesz, mint, akinek nincs. Ez elég evidens. A részletek már elég bonyolultak és hosszú lenne kifejteni.

    Egy biztos, amikor már nagyon rezeg a léc, akkor nem javallott. Utána pedig vagy túlélő a delikvens és lehet gyereke, vagy halott.

    Az élet tovább fog menni, igaz nem sok helyen lesz elfogadható az az „új” élet, de ahol igen, ott lesznek új gyerekek.

    Mondom újra és újra, a felkészülés nem azt jelenti, hogy rambóféle erdőbe menekülés a cél vagy föld alá bújni valami bunkerbe, hanem egy megfelelő közösséget felállítani (kemény mag), amely hatni tud az adott település lakosságának nagyobbik „tudatlan” részére; békésen értve ezt. A település pedig rendelkezik a megfelelő paraméterekkel. Minden más út vagy csúnya „karma vesztéssel” jár (=fosztogató gyilkológéppé válik a delikvens), vagy teljes kiszolgáltatottsággal (hadúr, banda stb.), vagy halállal.

    Ha ugyanis rendesen odabszarintanak, az államok megszűnnek, egyik rögtön, mésik röviddel később… talán egy-két állam megmarad (Svájc).

    BTW. németek és atomerőművek… fosnak az EMP-től, ezért, nem másért. Lásd német katasztrófavédelmi „doktrína”, ahol az EMP szépen jön fel top 5, majd mára más dobogós helyre.

  63. 60: +1

    Család ügyben Tibor bá’ nem mérvadó… 😉

    És Janinak 62-ben szintén igaza van. /Utolsó két mondat./ Túlzásba visszük a gyerek miatti aggódást. Ezelőtt száz évvel „természetes” volt, hogy néhány gyerek meghalt a családban. Ezért (is) volt általában sok gyerek.

  64. 60. Egyetértek
    A gyerekeim elvesztése esetén valószínűleg nem azt gondolnám, hogy kár volt megszületniük. Hálás lennék az együtt töltött évekért, még ha szenvedés is a vége.

    Mi szerencsések vagyunk, hogy viszonylagos jólétben és békében nőttünk fel. Az elődeink sokkal többet szenvedhettek, de mégsem adták fel.

  65. Úgy gondolom, amig egy nemzetiszínű szalaggal átkötött bármilyen
    törvénycsomagot a parlament megszavaz, addig itt az országban semmiféle változás nem lesz. Minden kb. 10-20 évig ugyanúgy fog
    történni. Igaz, hogy minden kicsit rosszabb lesz, csökkeni fog a
    nyugdíj, a fizetés,és drágulni fognak az élelmiszerárak a szolgáltatások viz gáz stb. de minden évben csak kismértékben,ki van számolva mit és mennyivel lehet emelni, csökkenteni ami még
    szinte észrevétlenül, hol ezt, hol azt, a réteget érinti. Semmiféle forradalmi jellegű megmozdulásra nem lehet számítani, ez ki van számitva. A jelenlegi jogi-bírói-stb. rendszer ezt nem teszi lehetővé.

  66. Persze-persze. Biztos voltam benne, hogy ezen a mondaton szépen át fogtok ugrani: „az egyén részére mindig kellemes engedelmeskedni az ösztön szavának.” Vagy, ami még rosszabb, meg se értitek. Nagy boldogan simogatod gyermeked szőke fürtjeit, és nagy ívben szarsz arra, hogy milyen szar szenvedés után lesz korai halála. És akkor ugye én vagyok a gonosz, mert volt pofám emlékeztetni rá. Egyetlen igen gyenge ellenérv hangzott el, az emberiség nem halhat ki. Szenvedjenek,küszködjenek, de éljen az emberiség, túl kell, hogy élje saját önző önpusztítását is. MIÉRT?

  67. 69 Tibor bá’

    MIÉRT? (Az emberiség egészét értve, tudom, mire utalsz és talán egyet is értek.) Mert ez az Élet rendje, törvénye: élni, szaporodni, túlélni… oszt vagy sikerül vagy elbukik a dolog. Ennyi. – MAGÁNVÉLEMÉNYEM.

  68. 69: Azért nincs igazad, mert vizet prédikálsz, és bort iszol/ittál – mivel neked is vannak gyerekeid, unokáid, még ha egyébként feléd se néznek. Te is engedtél az „ösztön szavának”.

    Azon agyalogni, hogy éppen mitől hal majd meg a gyerek valamikor a jövőben, egyszerűen hülyeség. Ahogy korábban írtad, te magad is meghalhattál volna gyerekkorodban, kicsit korábban még gyógyíthatatlan betegségben. Apád mondhatta volna, hogy neki nem kell gyerek, mert hátha meghal idő előtt…

    Én annak idején legalább kétszer majdnem megfulladtam, egyszer fölrobbantottam magam, számtalanszor leestem innen-onnan, milliméterekre száguldott el mellettem autó, mert elé ugrottam stb. Szerencsére még itt vagyok és anyámék sem kaptak infarktust annak idején miattam. Miközben mondhatták volna, hogy nem kell gyerek, mert mennyi veszély leselkedik rá.
    Teljesen igaza van ‘hargi’-nak, nem tudhatjuk, mennyit élünk és mennyit élnek a gyerekeink, de amíg együtt vagyunk, töltsük ki az időt minél jobban.

    Talán még annyival kiegészíteném, hogy az a szülők felelőssége, hogy a gyerekeikből ne ‘konzumidiótát’ neveljenek, hanem felkészítsék arra, hogy a mainál rosszabb körülmények között is képesek legyenek megteremteni az élet feltételeit – már ha az egyáltalán fizikailag lehetséges. Ha meg nem lehet, hát akkor ennyi volt…

  69. Nincsenek illúzióim; ha elveszteném a gyerekeim, legkevesebb idegösszeomlás, de valószínűbb egy ámokfutással, lehetőség szerint véres bosszúval egybekötött búcsú ettől a világtól. Ennek ellenére minden vágyam, hogy legyen családom, és ezen semmi nem változtat. Felfogásomban az élet értelme maga a létezés, csúnyán egyszerűsítve – a szaporodás; a nő legfontosabb és legnemesebb szerepe mindenek felett a lelkiismeretes anyaság.
    Egyelőre nincs garancia rá, hogy elkerülhetetlen, 100% a boldogtalanság, a masszív szenvedés a következő nemzedéknek, még ha egyre gyorsabb tempóban pusztul is az élőhelyünk. Akkor is van még kilátás. Ha a gyerekem majd nem így látja, akkor dönthet az életéről, ahogy helyesnek véli, de az esélyt megkapta ő is, én is.
    Ha nem érdemes már gyereket szülni sem, akkor már rég nem érdemes készletezni, készülni, szervezkedni, tanulni, bármiben reménykedni, óvni a megmaradt értékeink!

  70. 69:

    MIÉRT?

    Tibor bá a túlélés genetikailag programozott, a kérdést a Teremtőnek kell feltenned, hogy miért kell mindig mindent minden áron túlélni.
    Talán erről szól az élet maga? Én sem tudom a pontos választ.
    Te logikai oldalról közelítesz, az evolució és a programkódok pedig nem csak logika.

    58:

    „Mert ha ‘csak’ annyira szar, mint a jelen- már nem akarnám átélni.”

    Na látod ez a baj veled Ouse barátom, ezennel diagnosztizáltam rajtad a depresszió tüneteit, ami egyébként a hozzászólásaid többségéből ordít.
    TÉNY, hogy soha olyan jó élete nem volt az embernek a földön, mint ma és ezt te úgy próbálod eladni, mint világvégét! Borzasztó amit csinálsz.
    Soha ennyi lehetősége és ekkora szabadsága egyetlen embernek sem volt előttünk, mint ma nekünk. Hogy ezzel te nem tudtál élni és megkeseredve várod a világvégét, az legyen a te problémád, de ne probáld azt sugalni, hogy ez most egy élhetetlen kor, mert soha ezelőtt nem volt ennél élhetőbb az ember számára!

    „Te, az “elektromos autód” honnan nyeri az elektromosságot?”

    Tamás autóipari szakmáját tekintve ez nem releváns. Megint TÉNY, hogy az emberek fejében már az él, hogy az autók következő fejlődési állomása az elektromos autók lesznek. Ez valóban így is van ebbe az irányba fog eltolódni a hangsúly és igen komoly kutatás fejlesztés folyik ez irányban is és egy elektromos autó felépítése teljesen más, mint a benzines… meghajtás, futómű, kormánymű, elektromos berendezések, téli fűtés….stb.

    Egyébként fizikából is ötösöm volt. 😀 Azt gondolod annyira gyenge elméjű vagyok nem tudom honnan jön az elektromosság? 😀 Ejnye benyje hát akko most télleg nem a hangyák horgyák össze? 😀 😀

  71. Observer 72: +1

    Igaz, nekünk is három apró gyerekünk van, de ha nem lennének, akkor is ezzel értenék egyet. És szerintem nem önzésből vállaltunk gyereket, egyszerűen így természetes.

  72. 69.
    Tibor bá’, ha ötven évvel fiatalabb lennél, másképp gondolkodnál.
    Aki képes hinni és áldozatot hozni a jövőért, az minden, csak nem önző! Egyáltalán, hogyan lehet ezen agyalni? Az a normális, ha minden családban 2-3 gyerek nő fel.
    (Azt is lehetne mondani, hogy gyerekeket szülni és felnevelni egyfajta reprodukciós kötelesség a közösség, társadalom stb. felé.)

  73. 72:
    Baszd meg, én az 1960-as években nemzettem gyerekeket, nem a 2010-es években. A különbség fél évszázad.
    .
    Azt hittem, hogy értelmesebb emberek járnak ide. Azt vártam el, hogy közöljétek: Tibor bá’ igazad van, de nem tudok ellenállni a természet hívó szavának. De nem, megpróbáljátok igazolni, hogy az a helyes, amit csináltok. „mindig is haltak meg gyerekek” Szerintetek ez logikus ellenvetés? Persze az élet sose volt és sose lesz életbiztosítás, de most nem erről van szó. Most kivétel nélkül mindenkire ugyanaz a keserű sors vár. Kibírhatatlan hőség, víz és élelmiszerhiány, és egymást gyilkoló emberiség. Nagyon jól tudom, hogy a család védelme is férfi ösztön, de azzal nem véditek, hogy megdumáljátok egymást, hogy ma is gyerekeket kell nemzeni.

  74. Meg kellene végre kérdezni erről azokat a nevezett gyerekeket is…
    9- 12 évtől felfele mindenképp- hogy ők hogyan is látják.
    Addig csak- ahogyTibor bá írja- önzés!
    Elvégre intelligens lények vagyunk- vagy mi.
    Az pont az ösztönök feletti uralkodást jelentené.

    78:
    Az sokkal kevésbé veszélyes idő volt.
    Csak ma a média nyomja 0- 24ig a terelést.
    És az emberek is sokkal hülyébbek ma- az oktatás meg teljesen humán- természettudományt csinált mindenből- ergo: ha nekünk jó, az biztos a Bioszférának- de még az Univerzumnak is csak hasznos lehet

  75. 76.
    Gratulálok, a legvadabb hidegháború, kubai-válság stb. ideje alatt jó adag optimizmus kellett a gyerekvállaláshoz. Így utólag, gondolom nem bántad meg a döntésedet.

  76. 78:
    A kubai-válság 3 hétig tartott. A „legvadabb hidegháború” semmi különösebb vészt nem jelentett a MAD miatt. Tulajdonképpen észre se vettük. A 1960-as évek közepétől kezdett egyre jobb és jobb lenni nálunk (Nyugaton 10 évvel korábban). Kezdett megszűnni a lakás mizéria, kezdett mindenki gépkocsihoz jutni. A jövő egyre kedvezőbbnek tűnt. Nem volt köztéma a gazdasági/társadalmi összeomlás. A globális felmelegedés ismeretlen fogalom volt. 1972-ben a Római Klub jóslata igen távolinak tűnt és csak nagyon kevesen értették. Az energia krízis ismeretlen volt. Csernobil és Fukusima még váratott magára. — Szóval, miről beszélsz?

  77. 78:
    A legvadabb hidegháború most zajlik- csak szólok.
    És 1991- ben kezdődött, amikor Bush és csapata kitalálta, hogy minden Oroszországgal kötött egyezményt lesz@arnak:
    – elviszik a NATO- t az oroszok határáig
    – visszamondják az ABM- egyezményt majd a START- 1,2- t
    – és ez csúcsosodott ki Ukrajnával, Szíriával

    Ennyit erről.
    Közben az emberiség létszáma majdnem megduplázodott- a fogyasztás szintén- és ahogy Tibor bá írja:
    Csernobil, Fukushima, a BP- olajszennyezés, globális felmelegedés teljesen nyilvánvalóvá vált.
    Már akinek van némi agya…
    És persze utólag most én is nagyon okos vagyok- 1999- ben nem értettem minek vitázni, hogy NATO vagy sem…
    De 15 év alatt mindenről lehullott a lepel

  78. Szerintem abban igaza van Tibor bá’-nak, hogy önzőek vagyunk, mivel az ösztönöktől, hormonoktól hajtva keressük azt, ami örömet, boldogságot okot. Bármit is teszünk, azt magunkért tesszük. Van aki a gyerekvállalásban leli a boldogságot, és az okoz neki örömet, ha boldognak látja a gyerekét. Erre vagyunk programozva. Ez a program kissé eltérő is lehet egyénenként, de egy egyén életszakaszain belül is változik. Nem vagyunk szabadok, de a programunk nem engedi, hogy ez a tudat komolyabban befolyásoljon bennünket.

    77. Mit kérdeznél meg a gyerekektől? Hogy nem bánja-e hogy megszületett? Vagy, hogy akar-e még tovább élni? Még a sérült gyereket is tudnak örülni az életnek, miközben más azt hiszi, hogy csak szenvedés az életük.
    Ha lesz olyan szeglete a Földnek, ahol az Ember képes életben maradni, akkor miért ne lehetne közöttük az én utódom? A meg-nem-születetteknek erre 0% esélyük.

  79. 76: „“mindig is haltak meg gyerekek” Szerintetek ez logikus ellenvetés?”

    Nos, szerintem igen.
    Te arra tetted fel a lapjaidat, hogy néhány éven belül vége a világnak. Mondjuk 5 év múlva, december 16-án atomháború lesz. /Szerintem nem, de ez most lényegtelen/.
    De te sem veszel be fél kiló altatót ma, hanem azt mondod, hogy ebből az öt évből megpróbálod kihozni, amit lehet. Pedig nem kizárt, hogy – feltéve, ha – Bp. kap egy bombát, akkor te első körben esetleg megúszod és nem halsz meg azonnal, de ahhoz elég közel leszel, hogy a másodlagos hatásoktól szenvedj.

    Igazából saját magaddal vagy ellentmondásban: egyfelől hangoztatod az Einsteinnek tulajdonított mondást a faültetésről, másrészt ‘elítéled’ azt, aki „fát ültet” (gyereket nemz, bármit hoz is a holnap).

    Tegnapi hír volt, hogy 4 fiatal, tizenéves égett benn egy autóban. Elég borzalmas vég… , de vajon mit válaszolna a szülő /bár ez esetben a példa nem teljesen kósher, mert intézeti gyerek volt a sofőr/, ha megkérdeznék, hogy a gyerek halálának körülményeit ismerve, vajon jobb lett volna, ha egyáltalán meg sem születik? Érdekes kérdésfelvetés szerintem…

  80. 76. Tibor bá’

    Ezek szerint én azt a kevés ellenpéldát képviselem, mivel a gyermekvállalást mindig is önzőségnek tartottam. Nem kardoskodok a tény ellen, holott ugyanúgy szeretnék családot alapítani, mint sokan mások.

    Önző vagyok, mert sokszor rossz nézni amint számomra genetikailag kevésbé életképes (akár selejtes) és/vagy szellemi rövidnadrágok kényükre kedvükre szaporodva képviselik a mértéktelen mennyiséget.
    Miért pont én fosztanám meg magam ettől a lehetőségtől mondjuk 2 gyermek vállalásával, ami jobb esetben is csak kiegyenlíti a lélekszámot, ha én és a leendő asszonyom már nem leszünk.

    Ráadásul sem fizikai megjelenésben (életrevalóság), sem szellemileg nem érzem indokoltnak, hogy megvonjam magamtól génjeim átörökítését, ezáltal némi minőséget képviseltetve a mennyiségben „gondolkodók” felett.

    És persze ami a legfontosabb, bár szintén önző dolog és sosem tagadom: úgy nevelni a gyerekeim, hogy amit velem nagyon elrontottak a felmenőim, abból tanulva én már ezt ne adjam át a sajátjaimnak, valamint legyenek képesek megállni a helyüket az életben, akármilyen jövő elé is nézünk.

  81. 81- 83:
    Az emberiség kihalása a közeljövőben tény, nem Tibor bá vagy az én kitalációm.
    Akár a globális felmelegedés, akár atomháború.
    A 2. is csak azt fogja eldönteni, ki szenvedhet a legtovább és halhat meg utolsóként egy végletekig felélt/ szétszennyezett bolygón.

    Ezt kérdezném meg tőlük- szigorúan csak olyan gyerektől, aki volt már valamilyen rokon temetésén!:
    1) hisznek-e a Mikulásban
    2) a húsvéti nyusziban

    ha nem a válasz jöhet a következő:

    Lehet- e növekedés egy véges környezetben a végtelenségig?
    és hogy mit szólnak hozzá, hogy
    most tartunk ennek a történetnek a végén.

    Na, akkor és ott derül ki, milyen szülő is vagy…

  82. 79-70.
    „A “legvadabb hidegháború” semmi különösebb vészt nem jelentett […]
    Tulajdonképpen észre se vettük”

    ‘Those were the good old days’… lehet nyugodtan nosztalgiázni a régi szép időkről – amikor még hittetek egy jobb világban.
    Lehet, hogy ti „nem vettétek észre”, de a 60-as években világ nyíltan ketté volt vágva. Európa tele volt ellenséges csapatokkal, tankokkal, nem ritkán járó motorral várakoztak a stratégiai bombázók, hogy Kelet és Nyugat egymásnak essen. Embereket lőttek halomra a berlini falnál, állt a vasfüggöny. A kubai válság „pár hete” alatt nyíltan egymásnak esett két atomhatalom, és ha akkor valakinek eldurrant volna az agya, akkor nem lett volna megállás, és most nem lehetne itt kommentelni.
    Szóval, óvatosan az ilyen kijelentésekkel, az idő mindig megszépíti a tényeket. 🙂 https://www.youtube.com/watch?v=oB4K0scMysc

  83. 85:
    MAD
    Ma már ez nem érvényes- és amikor amerikai vezetők ilyeneket nyilatkoznak:
    -minek nukleáris fegyverek, ha nem használjuk őket?
    vagy:
    -meg tudunk nyerni egy nukleáris háborút…
    Ma sokkal több az őrült- mivel elfelejtették/ nem élték át a II.Vh- t.
    60- ban még emlékeztek rá, elég jól a vezetők.
    A maiaknak pont ez a legnagyobb hiányossága


  84. 82:
    Tisztelgek az intellektusod előtt.
    83:
    Hova a fenébe tűnt az objektív logikád? OK vannak gyerekeid, OK félted őket, és akkor az a megoldás, hogy hülyeségeket írsz. Hogy a picsába lehet egy lapra tenni a faültetést és a gyerek vállalást? A gyereknemzés elhagyását fél kiló altató bevételével: Egyszerűen nem szolgáltatsz logikus vitaalapot. Mi az, hogy feltettem a lapot. A francokat. Észrevételezem, hogy ennyi, nincs tovább akár 20 éves vagyok, akár 80.
    84:
    Nem Nándi, egyszerűen van eszed és használod, és nem rettegsz bevallani a valóságot.
    85:
    Kiegészítésül. Gondoljátok tovább: Az elmúlt 12 hónapban (egy év alatt) a légköri CO2 majdnem 3 ppm-mel nőtt. Amikor a méréseket elkezdték, 1960-tól 5 év alatt nőtt kb. ennyivel. http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/
    86:
    Szóval te most meg akarod nekem mondani, hogy miként észlelte a világot egy 30 éves férfi 1960-ban. Akkor mi a fenének találták ki az orális történelmet. Mert a múlt mindent megszépít? Valóban. Nem volt kégli, állva dugtam sötétedés után a lizsében. Ez szép emlék vagy nem, IGAZ VOLT.

  85. 88:
    Igen 5x gyorsabban.
    Kezdenek beindulni a visszacsatolások…

  86. 90: egy újabb Mszilárd 😀

    Ez a görbe hol lineáris? Ott 1850 környékén egy inflexiós pont- és onnantól kezdve exponenciálisnak néz ki…
    Bár én csak egy egyszerű anesztes vagyok

    De, tessék 800. 000 év antarktiszi jégdugókból:

  87. 91.
    Ouse M.D., segítek: A piros grafikont nézd, a lap tetején.

    (Nem tudom ki az az Mszilárd; ha találkozol vele, üdvözlöm)

  88. Itt most nem arról van szó hogy leszarok mindent és csak Tv-zek.Hanem nem látok jövőt abban hogy ha most jobban teperek(pl. napi 12 óra munka )és 5-10 év alatt összegyűjtök x összeget mivel elvileg úgyis összeomlik minden és nem ér semmit majd a pénz.
    A nagy kérdés hogy kb. 5 év alatt átbillenünk e oda hogy érdemes lesz(vagy kényszer) önfentartásba átmenni?

    Mert 62.Jani is jól írja:
    „Nem próbálok viszont addig önfenntartó lenni, amíg ez csak versenyhátrányt jelent a javak, információ és kapcsolatok felhalmozásában, mert teljes embert kíván az az életmód, és szektajellegűen eltávolíthat a többi embertől, ha egy tanyán egyedül készülsz a világvégére. Nőt is nehéz úgy találni, megtartani, ha barlangban laksz, és hetente egyszer melegítesz csak fürdővizet.”

  89. Nagyon fontos kérdés merült fel : legyenek-e gyerekek. Egy vállalható válasz van: legyenek!
    Embereket kell szülni és nevelni.
    Személyes családi beszélgetés: (apám 79 éves , 2 fiúgyerekkel, én vagyok a kisebbik a magam 52 évével , 3 gyerek, fiú 23 éves , lány 20 éves , fiú 16 éves)
    A lényeg: (talán 3 évvel ezelőtti)

    Én : Az én gyerekeimet nem kultúrára neveli a rendszer hanem fogyasztónak.
    Apám : Akkor boldog emberek lesznek
    Én: Mert a fogyasztás a boldogság?
    Apám: Mi más?

    Ezen azóta is sokat gondolkoztam. Nem merem elmondani amit tudok. Jézus a kereszten valami olyasmit mondott hogy bocsáss meg nekik mert nem tudják mit cselekszenek. Tibor’bá nemzedéke bűntelen követte el a legnagyobb bűnt. Nagyra tartom az intelligenciájukat. A jövő nemzedék feladata, hogy megbocsásson nekünk, és ha van lehetősége rá vigye tovább az életet. (megjegyezve hogy elég reménytelennek látszik)

  90. 92:
    Segítek: Ouse M.D. azokat tekinti Mszilárdoknak, akik kétségbe merik vonni az ő mindenki fölött álló szent igazát és úgy cáfolják őt, hogy ő csak olcsó személyeskedésekkel tud válaszolni.

    88, 89:
    A Tibor bá által megadott oldalról idézek: (http://www.esrl.noaa.gov/gmd/ccgg/trends/#mlo_growth)
    annual mean carbon dioxide growth rates:
    year ppm/yr
    1959 0.94
    1960 0.54
    1961 0.95
    1962 0.64
    1963 0.71
    1964 0.28
    1965 1.02
    1966 1.24
    1967 0.74
    1968 1.03
    1969 1.31
    1970 1.06
    1971 0.85
    1972 1.69
    1973 1.22
    1974 0.78
    1975 1.13
    1976 0.84
    1977 2.10
    1978 1.30
    1979 1.75
    1980 1.73
    1981 1.43
    1982 0.96
    1983 2.13
    1984 1.36
    1985 1.25
    1986 1.48
    1987 2.29
    1988 2.13
    1989 1.32
    1990 1.19
    1991 0.99
    1992 0.48
    1993 1.40
    1994 1.91
    1995 1.99
    1996 1.25
    1997 1.91
    1998 2.93
    1999 0.93
    2000 1.62
    2001 1.58
    2002 2.53
    2003 2.29
    2004 1.56
    2005 2.52
    2006 1.76
    2007 2.22
    2008 1.60
    2009 1.89
    2010 2.42
    2011 1.86
    2012 2.62
    2013 2.06
    2014 2.17

    Ha az első és utolsó évet vesszük (1959: 0,94 és 2014: 2,17) akkor a növekedés üteme valamivel több mint a 2-szeresse.
    Érdekes még megfigyelni, hogy a Tibor bá által számolt (és Ouse által egyből jóváhagyott) 5-szörös növekedés csak akkor jön ki, ha 1960 értékét vesszük, eltekintve attól, hogy 1959 és 1961 is kétszerese ennek az értéknek.
    Ezt hívják cherry picking-nek. De figyelmesebbek is lehettek volna, mert kiválaszthatták volna a legkisebb értéket és így akár azt is írhatták volna:
    „1964-hez képest a növekedés üteme 10-szeressére nőtt”

    Betekintést nyerhettünk a klíma-hisztéria „tudományába”.

  91. Egy grafikonnak jobban örültem volna…
    De mi a helyzet a 91- ben linkelt grafikonnal 800.000 évre visszamenőleg?
    Valami csak feltűnik?
    Nem épp az ipari forradalommal kezdődően kezdett- minden korábbinál (3- 5 millió év) magasabbra rakétázni a CO2?

  92. 95:
    A 800000 év is cherry picking, mert előtte a koncentráció 100 millió évekig magasabb volt.
    Pl. a 450 millió évvel ezelőtti jégkorszak esetén a CO2 koncentráció 4000 ppm fölött volt.

  93. Ouse M.D. „A legvadabb hidegháború most zajlik- csak szólok.”
    GIGA LIKE!

    DE… nem fog kihalni az emberiség. Lesznek túlélők. Ez a cél.

  94. 94:
    Igaz-e, hogy 1960,61,62,63,64 évek összesített CO2 növekedése kb. annyi volt, mint 2014 és 2015 novemberei közötti 12 hónap alatt? IGAZ. Cherry picking akkor lenne, ha én a 1960,62,63,64,67 éveket emeltem volna ki. De ha 1959-től kezdem, akkor is kijön a négyszeres érték. Nem sokat nyersz azzal, hogy ma négyszer vagy ötször több CO2 keletkezik. A trend világos. 50 év alatt nem csökkent, hanem 4 vagy 5-szörösére nőtt. Ez nagyon kemény tény, és a te szőrszál hasogatásod csak arra jó (amit a szkeptikusok állandóan alkalmaznak) hogy zavar okozásukkal bizonytalanná tegyék a laikusokat, akik különben is szeretnék hinni,hogy nincs semmi baj. Ti megadjátok nekik ezt a komfort érzést.
    97:
    Hosszabb távon a maradék emberiség is meg fog főni a 60 fokos melegben és a hozzá tartozó 100 % relatív légnedvességben, de addigra már te is aggastyán lennél.

  95. 99:
    És a nukleáris nyárról sem feledkezzünk meg- egy 5- 10 évig tartó nukleáris tél után.
    Jó éjszakát, gyerekek!

    Ps:
    Minek kellett vendégposztot adni neki; ha ez a véleményed?

  96. 97:

    Néha úgy érzem a Mad Max alkotói előre látták a jövőt, én nem biztos hogy akarok egy ilyen világban túlélő lenni…

  97. 100:
    IGAZ, mint ahogy igaz az is, hogy “1964-hez képest a növekedés üteme 10-szeressére nőtt”

    De akárhogy csűröd-csavarod nézd meg az általad belinkelt honlapon az „Annual Mean Growth Rate for Mauna Loa, Hawaii” címszó alatti grafikont: a 60-as évek trendje 0,85 körül van, míg a 2000-es éveké 1,95-nél. Ez pedig jóindulattal sem 5-szörös de még 4-szeres sem.

    „a te szőrszál hasogatásod csak arra jó (amit a szkeptikusok állandóan alkalmaznak) hogy zavar okozásukkal bizonytalanná tegyék a laikusokat”
    -a te túlzásod arra jó (amit a klíma-hisztérikusok állandóan alkalmaznak), hogy pánikot és rettegést kelts a laikusok között.

    ” A trend világos. 50 év alatt nem csökkent,”
    Ezzel egyetértek, a fölösleges túlzásokkal és vészmadárkodással nem.

    101: szúrja a begyedet, mi?

    99: Mvm9 – esélyed sincs, elintéznek azzal, hogy amit belinkeltél egy olyan tudósocska véleménye, aki a 0,5 %-hoz tartozik.

  98. 101 NEM LESZ NUKLEÁRIS TÉL, PLÁNE NEM NYÁR. Ne keverjük az almát a körtével már. Ejnye 😀 Ouse M.D. rég voltál konzultáción valakinél.

  99. 93:

    „Tamas Says:
    Itt most nem arról van szó hogy leszarok mindent és csak Tv-zek.Hanem nem látok jövőt abban hogy ha most jobban teperek”

    Nem lehetséges, hogy egyébként se lenne hozzá semmi kedved, csak Tibor bá blogjával találtál egy jó mentséget is hozzá, hogy miért ne dolgozz többet???

    Szerinted én kijöttem volna Németországba új életet kezdeni, ha tudom hogy 5 év mulva világvége?
    Tamás nem gondolkodhatsz ennyire felelőtlenül. Ha meg akarsz valamit tenni, akkor azt tedd meg, ha meg nem, akkor vald be hogy semmi kedved hozzá, de ez baromi szerencsétlen kifogás, hogy 5 év mulva ugyis kihalunk….

  100. Ha szabad egy megjegyzést: A hozzászólások magvas gondolatait a férfiak jegyzik, nők nemigen. Ennyire hidegen hagyják őket ezek a jövőbeli problémák vagy gyereknevelés és vacsorakészítés közben nem lehet rettegni?
    Gondolkozzunk el ezen uraim! A halálnak nincs időpontja a távozó számára.
    Tegye mindenki a dolgát!

  101. 93. Tamas
    „A nagy kérdés hogy kb. 5 év alatt átbillenünk e oda hogy érdemes lesz(vagy kényszer) önfentartásba átmenni?”
    Azzal mindenképp jól jársz, ha meg tudod termelni az élelmed, és nem kell az ipari szemetet enned egyre drágábban. Főleg, ha nem vagy egy körömszakadtáig versenyző típus.

    Én nem adtam fel, hanem néhány lényeges alapot bebiztosítottam, és most nem azok a prioritás. Én már vettem inagatlant falun, azt kipofoztam, az igényeimre alakítottam. Elkezdtem beilleszkedni egy faluközösségbe, jóban vagyok a szomszédaimmal, ismerkedem a tereppel. A jövőbeli megélhetést is próbálom biztosítani, vendégházat nyitottam, fákat, bambuszt ültettem, néha korrepetálok, időnként eladok egy-egy indiai terméket. Mentális felkészülés sem árt, mint például ennek a blognak az olvasása, beszélgetés falusiakkal. Elvégeztem egy aranykalászos gazda képzést, négy évben konyhakertem is volt, hogy gyakoroljam.

    Szerintem a helyzet mindenképp romlani fog, kevés lesz az energia és az élelem, így drága is. A prepperkedés mindenképp előny lesz. Rengeteg mindent meg kell tanulni, be kell szerezni, hogy az ember önellátásra képes legyen, de lehet lépésenként csinálni. Olyan szerteágazó a téma, hogy ha belefásulsz valamibe, akkor félre lehet tenni, és egy másik témát tanulni, gyakorolni. Csak lehetőleg értelmes témákkal foglalkozz, aminek gyakorlati hasznát veheted a jövőben, és ne a következő évaddal egy végtelen sorozatból. A beszerzést sem feltétlenül egy kész, működő farm megvételével kell kezdeni. Ha kinézted, hogy hol szeretnél élni, megvehetsz egy romot egy-két millióért, vagy a szőlőhegyen egy présházat kis földdel néhány százezerért, és máris van terep, ahol gyakorolhatod a mezőgazdálkodást és kőműveskedést, ráadásul, amit elérsz, az a tied, a saját jövődet építed vele.

  102. 105:
    Soha, senkinek se mondtam, hogy dobja be a törölközőt. Ellenkezőleg. Tégy úgy, mintha sose változna semmi – ez a tanácsom, de nekem nem az a dolgom, hogy tanácsokat osztogassak, hanem, hogy feltárjam a valóságot. Aztán annak fényében mindenki úgy dönt, ahogy akar. Nem mondom, hogy ne nemz gyereket. Csak azt állítom, hogy lelkiismeretlenség gyerekeket hozni erre a világra, de ez csak egy vélemény, az én véleményem. Másnak lehet más véleménye és akkor ütköztetjük a véleményeket. Erről szól ez a honlap.

  103. 106 Réd… öhm 🙂 hogy őszinte legyek, nekem pont az a tapasztalatom az utóbbi egy évben, hogy kizárólag nők (25-35 korosztály), pontosabban anyukák nyitottak a témára, különösen a felkészülésre. ÉS nem egy közülük igazi született túlélő típus, amin magam is elcsodálkozom.

  104. 109:
    Bemutathatnál esetleg egyiküknek ?
    175 centi, 54 kg 85-60-80 a kívánt paraméterek

  105. 110 Ouse M.D. privátban írj 😀
    Mondom nagyrésze anyuka (azaz feleség) 😀 😀 😀
    Nix carpe diem, felkészülők.
    😀 vannak elvárásaid…

  106. Uraim! Mi van itt? Swinger klub szerveződés? És engem ki akartok hagyni? 😀

  107. Hohó! Ide a tanyára is jöhetne egy takaros szorgos gondos geddonos gazdasszonyka!

    Tibor ‘bá!
    Legyszi az emilemet küld át Jövőnknek, AZONNAL! 😉

  108. Egy anyós esetleg, valakinek? Hihetetlenül túlélő típus… 🙂

  109. 109. Nekem egész más tapasztalatom van a 25-35 éves női korosztályt illetően ami az érdeklődési körüket illeti…
    De azzal én nagyon megvagyok elégedve!:)
    És
    -Válok.
    -Egy nő miatt?
    -Igen.
    -És ki az?
    -A feleségem anyja!

    Bocs, de kell néha egy kis lazítás.

  110. 90

    „(A növénytakaró szempontjából az optimuma 500 ppm körül van, a mostani értéke 390 ppm)”

    Liebig-féle minimumelv szerint a növények növekedését mindig az igényekhez képest legkisebb mennyiségben jelenlevő tápanyag korlátozza.

    Cseszheted az 500 ppm-es CO2 szintet, attól nem lesz dúsabb vegetáció.

  111. 118:
    Mérnökök….
    Nekik aztán mondhatod.
    Az összképet nem képesek felfogni, mert mindig egy paraméterre koncentrálnak és mazsoláznak

  112. 119:
    A kollektív bűnösség nem PC. 😀
    18:
    És a 390-et már évekkel ezelőtt elhagytuk, már a 400-at is átléptük. Ennyit a mérnöki pontosságról.

  113. Engem is érdekelnének a 25-35 éves felkészülni vágyó hölgyek. Persze nem elsősorban a férjezett, kisgyermekes nőkre gondolok, de hátha a Jövőnk (az én e-mail-címemet úgyis tudja) által említett nagyrésze azt jelenti, hogy, még ha kicsi is, de van olyan részhalmaza a felkészülni vágyó nők halmazának, akinek nincs még férje, gyereke. Bár nemrég léptem ki egy megterhelő kapcsolatból, ahol gyerek is van, az a paraméter, hogy a felkészülés témára nyitott, már elég ok az ismerkedésre. Mondjuk január 8-tól március 9-ig Indiában leszek, de akár oda is elkísérhetne. Igazi geddongyakorlat lehetne neki, ha eljönne velem többek közt Alangba, egy hajóbontó telepre. De ez már spoiler, úgyis tervezek egy vendégposztot írni a téli utamról, üzleti ötletemről.

  114. 118: A növények egész jól elvannak 500 ppm mellett is. Csak a habitus változik: magasságuk kisebb, levélfelület csökken, színük zöldebb. Ebből a szempontból Mvm9 jól mondja.
    A legtöbben viszont ott rontják el, hogy elhallgatják hogy nemcsak a CO2 növekszik, hanem a szélsőségek is, amit már kevésbé tolerálnak a növények.

    És 500 ppm-nél a C4-es növények fognak eltűnni….nesze neked kukorica

  115. – Ha már a mérnöki pontosságról volt szó, egy naptári évben a CO2 szint májusban szokott tetőzni majd szeptemberre visszaesik.
    Manua Loa-nál az idén májusban mértek 404.5 ppm-et is, de szeptemberben 396.5 ppm-et is. Jelenleg 403 körüli értékeket mérnek.
    – egy növény viselkedése 450 ppm ill. 1270 ppm szint mellett, laboratóriumi körülmények között:

  116. 124:
    Most te válogattad a cseresznyét. A fekete vonal (ami átlagol) jelenleg 402,5 ppm-nél áll. Vagyis már átléptük, magunk mögött hagytuk a 400-at.

    Itt senki se mondta, hogy a CO2 szennyező anyag lenne, de ez csak egy tényező. az 1270 ppm-mel együtt jár hőmérséklet emelkedés is, nem is csekély. A hőmérséklet emelkedéssel jár sokkal több párolgás, sokkal több felhő, vagyis jóval kevesebb napfény, hatalmas felhőszakadások, és sokáig tartó szárazságok. Ha nem vesszük figyelembe a termöföld kimerülését, akkor is az összkép szerint a mezőgazdasági termelés jóval eredménytelenebb lesz. Erre lehet fogadni.

  117. 121:

    Jani a melleim ugyan nem túl vonzóak, de én szívesen veled mennék 😀 😀 😀
    Hogy jött ez nálad, hogy ilyen gyakran és ennyi időre jársz Indiába?

    123-tól erre felé:

    banyek azért nem gyenge, hogy ti minden témából a CO2-nél köttök ki

  118. 126:
    azt hiszem nem olvastad el figyelmesen amit írtam, ezt a két részt bizonyosan nem:
    – „Jelenleg 403 körüli értékeket mérnek.”
    – „laboratóriumi körülmények között” – ebben benne van, hogy egy picit azért másképp viselkedik kint, ahol sokkal több tényező hat.

    127:
    123-tól erre felé??? Sokkal fentebb elkezdődött, van valaki, akinek minden hsz-ben benne van hogy: s akkor még nem beszéltünk a klíma általi közeli halálról… Abban igazad van, hogy klímaposztokon kívül nem kéne erre reagálni, mert offoljuk a témát.

  119. 128:
    De figyelmesen olvastam. A piros vonal a mért, a fekete a kalkulált. Te érték mérésről írtál. Az ingadozó piros értékekről nem volt értelme említést tenni, éppen azért mert két határérték között mozog, de ugye meg lehet említeni a 400 alatti számot, és akkor már beindul a zavar keltés.

  120. 127. Curix
    „Jani a melleim ugyan nem túl vonzóak, de én szívesen veled mennék”
    Ha fizeted az utad, elfogadod a nagyjából fix útitervet, és nem hajtasz rám, akkor OK.
    Mumbai (Bombay), Kolkata (Kalkutta), Delhi, esetleg Pushkar, Alang, 2 hét Goa a szezonban Arambolban tanyázva, esetleg újra Alang, Delhi, Bombay

    „Hogy jött ez nálad, hogy ilyen gyakran és ennyi időre jársz Indiába?”
    Érdekes, változatos hely, olcsó, és általában vissza tudtam hozni az útiköltséget. 5 évvel ezelőtt céget alapítottam egy barátommal, és úgy importáltunk egy szállítmány ruhát, csecsebecsét. Most nincs cégem, még keresem az együttműködő partnert, aki a hivatalos hátteret biztosítaná a mostanra tervezett importhoz. A járulékokat, céges költségeket fizetném, meg 5%-át a teljes árbevételünknek, ami alku tárgya lehet. Én elintézem a bevásárlást, értékesítést, szállítást, vámeljárást…

  121. 129:
    Nem egy ábrát nézünk, Te a havit én a hetit (egy fül-el arrébb), amiben fekete pontokkal a napi MÉRÉSEK átlaga szerepel.

    Én egy objektív kijelentést tettem arról, hogy milyen szinten mozog évente a CO2 szint. Nem cáfoltalak semmivel, kijelentettem azt is, hogy jelenleg 403 körüli értékeket mérnek. Ami teljes mértékben igaz.
    Légy szíves írd meg, magyarázd meg mi ebben a zavarkeltés?

    Ui: Ne erőlködj Tibor bá, neked nem megy úgy a szőrszálhasogatás, mint nekem! 🙂

  122. 130:
    Jani
    Természetesen azért a sok smiley, mert vicceltem, különben sem vagy az esetem 😀
    Egyébként nekem mint mitfahrernek mennyibe saccolnád ezt az utat ennyi időre? Mindennel együtt.
    Most biztosan nem tudnék veled elmenni, bármily fura is, nem lettem ultra milliomos egy év alatt, de ki tudja, talán egy másik alkalommal…
    Fent van a bakancslistámon, hogy eljussak legalább egyszer távol keletre.

  123. 132. Curix
    Ez a két hónap, ha nincsenek luxusigényeid 400.000 Ft, de ennek csaknem a felét a repjegy, vízum, oltások, egyéb előkészületek teszik ki. Ezért is szoktam hónapokra menni, mert a helyszíni napi költségekhez képest sokba kerül az odajutás. Egyébként nem kell ultra milliomosnak lenni, hogy megengedhesd magadnak. Poggyászban simán haza tudsz hozni annyi értéket, amiből az útiköltséget vissza tudod hozni, vagy később megspórolni az ellenértékét. Pl. a selyemsál, igényes bizsu kis helyen is elfér, és jelentős különbség van az indiai és itthoni ára között. Sokféle dologból összepakolhatod a poggyászt, hogy ne lépd át semmiből a kereskedelmi mennyiséget, és hogy legyen választékod, amit baráti áron az ismeretségnek eladsz, a maradékot elcseréled, elajándékozod. Esetleg az én szállítmányommal is tudsz hazaküldeni dolgokat potomért, de akkor ÁFA és esetleges vám terheli, viszont hivatalos úton is eladható.

  124. Csak este tudom olvasni. Telefonon nrol nem tudok gmailbe belépni.

  125. Ide is beírom, ha már úgyis szétOFFoltuk a témát. Amúgy sem titok, még jó is egy kis előreklám.

    Már korábban összeállítottam a tervet, nem pár perc alatt írtam az alábbiakat. 🙂

    Indiába megyek két hónapra a télen, és onnan küldenék haza különböző árukat. Öt éve egy barátommal céget alapítottunk, és ezt tettük, de különböző okok miatt azóta különváltunk, és a céget is felszámoltuk, de legalább a barátságunk nem ment rá. Az áruból még mindig van valamennyi, de a befektetett pénzem már jócskán visszajött beleértve a céges költségeket is. Jelenleg nincs cégem, nem is szeretnék ez az egy projekt miatt céget alapítani. Szeretnék együttműködni egy céggel, aki a hivatalos hátteret biztosítja, míg én mindent elintézek, vagy megszervezek. Bevásárlás, értékesítés, szállítás, vámeljárás, stb. A járulékokat és egyéb céges költségeket természetesen én állnám, vagyis beleszámítanám az eladási árba. Ezenkívül a teljes bevétel 5-5%-ára gondoltam a cég és a saját hasznomnak, de ez alku tárgyát képezheti. Én nem szeretnék az értékesítéssel sokat foglalkozni, mert nem tudom tukmálni, dicsérni, drágán rásózni az árut másokra, és nagy készleteket sem szeretnék felhalmozni jó árú dolgokból, hogy majd csak megtalálom rá a vevőt. Ezért csak konkrét megrendeléseket teljesítenék. Egyes helyszíneken képeket készítenék, árakról tudakozódnék, majd feltenném a netre az infót, hogy különböző termékeket hány forintért tudok biztosítani a mennyiségtől és a szállítás módjától függően beleértve minden költséget, és a közvetítő cég és saját részesedésemet beleszámolva. Kisvállalkozások készletüket, eszközeiket beszerezhetik nagyker áron, egyének az egyéni ruhákat, ékszereket, bútorokat, fürdőszoba-szerelvényeket,…
    Tulajdonképpen az interneten keresztül is megrendelhetné bárki mindezt, de alighanem jobb árat el tudok érni a helyszínen, és én számonkérhető vagyok Magyarországon. Egy indiai boltos nem fogja elküldeni az árut, amíg meg nem kapta a pénzt, a magyar megrendelő meg nem szívesen fizeti ki előre a felelősségre nem vonható indiait a világ túlvégén. Bennem egy fokkal inkább megbízhat, de nyitott vagyok a letétbe helyezett pénz fejében áruküldés iránt, ha igény van rá. Van egy vendégházam (www.felut.hu), van vesztenivalóm, vállalom a felelősséget, hogy tényleg megérkezik a megrendelt áru, és tényleg a megrendelt áru érkezik meg. Van tapasztalatom az Indiából való importálásból, van helyismeretem, vannak kapcsolataim, ez lesz a nyolcadik utam Indiába. Írtam egy blogposztot Indiáról, amiben elég sok infó van, a hozzászólásokban is.
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=10227
    Lehetne hajóval lassabban, vagy repülővel gyorsabban, de drágábban rendelni. A szállítási költségeknek, vámtételeknek hamarosan utánajárok. Sok termék vámmentes, mert harmadik világbeli. Még Karácsony előtt találkozom egy barátommal, aki ügyvédként dolgozott egy szállítmányozó cégnek, összehoz néhány szállítmányozóval, vámkezelővel, hogy a maradék kérdéseimet megválaszolják.
    A hozzávetőleges útitervből Pushkar és a második Alang látogatás nem biztos, attól függ, hogy van-e rá igény, megrendelői szándék.

    Jan. 8. indulás
    Jan. 9. Bombay
    Jan. 11. Kalkutta
    Jan. 19. Delhi
    Jan. 27. Pushkar
    Jan. 31. Alang
    Feb. 12. Goa
    Feb. 26. Alang
    Már. 1. Delhi
    Már. 6. Bombay (vagy a közelében)
    Már. 9. indulás haza

    Ahol nem írtam mást, ott 5 évvel ezelőtti árak szerepelnek, de szerintem nem volt jelentős emelkedés, és legalább a nagyságrend látszik.

    Kalkutta (mostanában Kolkata)
    Itt egy hetet eltöltök. Megpróbálom Muzaffar barátomat rávenni, hogy elkísérjen Alangig, alighanem sikerrel, mert hajlik rá. Ismerősökkel találkozom, utánajárok dolgoknak. Bevásárolni nem nagyon érdemes itt, esetleg helyi használatra szánt praktikus dolgokat. Dardzsilingi teát a mostani útiterv szerint itt tudok legolcsóbban vásárolni. 2 éve a dardzsilingi piacon a legolcsóbb helyen megalkudtam 1.600, 2.000, 2.400 Ft/kg-ra a három különböző minőségből, amit mindenhol árultak. Kalkuttában most szerintem kétszer ennyiért tudnám megvenni. Még utána kell járnom, hogy milyen feltételekkel lehet teát importálni.

    Delhi
    Szinte bármit, amit Indiában meg lehet kapni, azt Delhiben is.
    Ruhák széles választéka. Jellemzően könnyű, nyári ruhák, melyek nem túl strapabíróak, de ezzel a célközönség tisztában van. 5 éve vettem gyerekruhát 300 Ft-ért, felnőttruhát 750 Ft-ért, nagyobb, egyedibb darabot 1.500 Ft-ért, dzsekit 2.250 Ft-ért nagytételben. Poláros bélésű kötött füles sapka 400 Ft. Leginkább vékony lányokra szabott ruhákat találni készleten, de megtehetem, hogy leadok akár többszáz darabos rendelést bármilyen szabásminta alapján, bármilyen anyagból, és egy hónappal később visszamegyek Delhibe a megrendelt árut átvenni.
    Sálak. Nálunk is kapható, egyszínű, bársonyos tapintású viszkóz-poliészter keverék 220 Ft. Szintén 220 Ft a legolcsóbb selyemsál, ami szép, de olyan vékony, hogy sérülékeny, könnyen beakad valamibe egy szál, és abból galiba lehet. Vastagabb, jobb minőségű, jobb alapanyagú sálak drágábbak. Igazi pashmina sálat 2.000 Ft alatt nem kapni, de ha igényesen van elkészítve, akkor inkább a duplája.
    Ágytakarók. Mérettől, anyagvastagságtól, nyomtatás igényességétől, esetleges varrástól, hímzéstől függően 500 Ft és 1.500 Ft között. Nagyon igényes drágább is lehet.
    Táskák. Pl. egyszerű vászon övtáska 400 Ft, 4 zsebes bőr 1.000 Ft körül volt 5 éve.
    Szatyrok. Egyszerű, strapabíró, esetleg természetes anyagú táskák, szatyrok egyszerű mintával, nyomattal. Két éve szatyor 160 Ft-nál kezdődött, táska 250-nél. Helyieknek készül alapból, nem exportra, de sikere volt itthon annak a néhány darabnak, amit hazahoztam. A többi termék csomagolására is alkalmas.
    Ékszerek széles választéka. Igényes bizsu 50 Ft-tól. Vékony műanyag karperec 50 darabos csomagban 250 Ft.
    Füstölők, füstölőtartók. 10 szálas füstölő 70 Ft-tól, egyszerű lapos fa füstölőtartó minimális rézberakásos díszítéssel 80 Ft.
    Bambuszbútorok. Két éve hoztam haza 6 kerek kisszéket saját használatra és ajándékba. Itthon is népszerű lett, akárcsak Indiában. Kb. 40 cm átmérőjű, 30 cm magas, körben ki van töltve bambusszal, az ülőfelület műanyag-, vagy ruta-szerű zsinórból van szőve. Könnyű, praktikus, kényelmes. 700 Ft-ot fizettem darabjáért. Kapható nagyobb méretben, karosszék formában is. Ezek belsejébe lehet törékeny holmit csomagolni, de mindenképp érdemes kitölteni a hatékony helykihasználás miatt szállításkor.
    Bambuszt, mint alapanyagot is küldenék haza. Rengeteg felhasználási területe van, esetleg egy alkalommal ezt is kifejtem. Én is ültettem 10 bambuszt az udvaromon.
    Hangszerekben volna lehetőség, de mivel én nem értek hozzá, így legfeljebb dobokat hoznék, abból sem a legdrágábbakat. Dzsemba nevű dobot 5.500 Ft-ért vettem 5 éve, és itthon 25.000 Ft körül árultak ugyanolyat hangszerboltban.
    Márvány, egyéb anyagú pipa, hamutál, szobrok, faragványok. Pl. 12X12X6 cm-es igényesen faragott márvány-hamutál 200 Ft.
    Erszények. Szövetből nyomott, hímzett, vagy szőtt mintával 100 Ft-tól.
    Póthaj. Póthajból még csak egy adagot hoztam haza, amiért a helyszínen 15.000 Ft-ot fizettem, itthon állítólag 60-80.000-ért lehetne megkapni. 65 cm egyenes fekete keratinvégződéssel. Akinek hoztam, arra folyamatosan irigykedett a többi csaj, és a fodrászok is csodálták.
    Az alábbi termékeket még nem hoztam, utánajárok a lehetőségeknek.
    Fűszerek exportja Indiában állami monopólium. Vannak benne lehetőségek.
    Mosódiót itthon drágán árulják, folyamatosan bővül a felhasználók köre.
    Ayurvédikus szerek. Kozmetikumok, gyógykenőcsök, stb. Utánajárok, hogy pontosan melyik termékek vannak már az EU-ban engedélyezve, hogy fennakadás nélkül tudjam importálni.
    Hennanyomó forma, fából készített masszőreszközök, bronztárgyak

    (esetleg) Pushkar
    Féldrágakövek. Egy becsüssel találkozok még indulás előtt alighanem, ettől függ, hogy Pushkarba elmegyek-e. Lehet ott ruhákat, ékszereket venni, de a fő apropó a féldrágakövek lennének. Hivatalosan már ezt is drágakőnek kéne hívni, mert diszkriminatív a fél megnevezés. Kb. 1 éve Pushkarban egy barátom jó minőségű köveket az alábbi árakon vette:
    „sziv. holdko, turkisz 25 rupee per gramm
    labradorit 15
    malachit 12
    tigrisszem 10”
    Most 4,3 Ft egy rúpia.

    Alang
    Nyugat-India Gujarat államában, a tengerparton van Alang nevű település. Alang egy hajótemető. Elöregedett teherhajókat, luxus-óceánjárókat és fegyverzetétől megfosztott hadihajókat egyaránt futtatnak ott partra, hogy a helyiek darabokra szedjék, és felhasználják, vagy értékesítsék olcsón. Még nem voltam itt, nem ismerem az árakat, de ígéretesnek tűnik. India túlvégéről megéri szállodásoknak, étteremtulajoknak odaautózni, hogy megpakolják a csomagtartót és a hátsó ülést vendéglátóipari eszközökkel, bútorokkal.
    Konyhai- és háztartási készülékek, konyhai gépek, irodai- és otthoni bútorok, képek, szőnyegek, lámpaernyők, műanyag vödrök, WC és fürdőszobai szerelvények, tükrök bármely méretben, szekrények és tálalók, edények és evőeszközök, virágcserepek és cseréptartók, Használt gumik, használt kábelek, acél csövek, csavarok és anyák, villanymotorok, izzók és világítótestek, fa elválasztó lemezek és mentőcsónakok. Vannak kompresszorok, hűtő egységek, esztergák, fúrógépek, hegesztő generátorok, olajtisztítók, olajszivattyúk, szivattyúk, hőcserélők, kondenzátorok, dízel generátorok, generátorok, hajómotorok és még sok más gép és hajófelszerelés. Kötelek, vásznak, minőségi fa, acél, egyéb drágább fémek. TV-k és kiegészítők, videojátékok.
    Jellemzően minőségi alapanyagból igényes megmunkálás, mert örökéletűnek szánják ezeket.
    Több ismerősöm jelezte, hogy kéne nekik aggregátor, ha megéri, balatoni ismerősöket mentőcsónakok érdekelnék, amit állítólag kilóra árulnak, és valószínűleg nem voltak sokat használva. Egy hajómániás ismerős hajóórát szeretne, de egyéb dolgok is érdekelhetik, ha látja a lehetőségeket.

    Goa (Arambol)
    Egy kis pihenés a szezonban Goán. Itt is érdemes vásárolni, jó minőségű, új divatú ruhák, ékszerek. Az itthoni hippi (vagy goás) divat évekkel le van maradva a Goán kapható cuccoktól. Drágább Goán vásárolni, mint Delhiben, de cserébe egyedibb, igényes cuccokat lehet kapni, amit mindenképp el lehet adni itthon is. Elmennék egy csomó boltba és néhány híresebb heti piacra is. Függőágyat is érdemes onnan hozni. Egyszerűbb 1.000 Ft, jó, strapabíró 2.400 Ft (talán mexikói import), de van speciális, akár kétszemélyes függőágyakat készítő cég is Arambolban, fehérek csinálják, így drágábbak is.

  126. Sajnos Csaba cége nem tud ÁFÁs számlát adni, a könyvelője januárban fogja megmondani, hogy van-e módja, hogy ezt megoldjuk. Így addig is keresgélek, hátha más is vállalkozik, aki egyszerűbben meg tudja oldani.

  127. 137 Jani… esetleg utána írhatnál arról, milyen Indiában a „hangulat”, érezni-e a médiából, emberektől BÁRMI a közelő eseményekkel kapcsolatban. (Ha már India az egyik kakukk tojás a Surya ICBM-jével.)

    Például mennyire ismerik ott a „Death 2 India” zombi filmet, vagy a „geddonos” sorozatokat, mint Walking Dead, The 100, The Last Ship stb.

    Fontos infó lenne.

  128. 139. Jövőnk
    OK, megkérdezem néhány embertől. A külföldi filmek kevésbé törnek be hozzájuk, ott van nekik Bollywood, ahol több film készül, mint Hollywood-ban. A fiatalabb generáció kicsit fogékonyabb rá, főleg a jómódúak, akiknek van is pénze menő kütyüre, szélessávú internetre. A témához valamennyire kapcsolódik, amit az India vendégposztomban és egy hozzászólásában írtam 2,5 éve.
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=10227

    „Hetesi Zsolt szokott Indiával példálózni. 60 éve 300 millióan éltek Indiában, időnként éheztek. Azóta gépesítettek, műtrágyáznak, öntöznek, így mostanra csaknem 1,2 milliárdra felment a népesség, megnégyszereződött. A földeket ők is tönkretették, nem lesz olaj a gépekbe, földgáz a műtrágyához. A gleccserek eltűnése miatt a nagy folyók vízhozama is drasztikusan csökkenni fog. Néhány évtizeden belül a korábbi 300 milliót sem fogja tudni eltartani az ország. Mi lesz a többi legalább 900 millióval? Ha a kínaiakkal együtt kopogtatnak az EU-ban, majd beengedjük őket? Mindezek már zajló folyamatok, egyre növelik a feszültséget a társadalomban, külföldre települ, aki tud. Európába, Kanadába, Ausztráliába. Drágul az élelem és az üzemanyag, leépülőben az állami szolgáltatások.”

    „Muzaffar, akit itthoni értelemben is barátomnak tekintek, teljesen képben van. Ő is 35 év körüli, nincs még családja. Ott is kitolódik a gyerekvállalás ideje, főleg az értelmiségnél, felelősen gondolkozók között. A falusi tömegeket viszont nehéz megváltoztatni, mert a gyerek nem teher, hanem dolgozik már tízévesen is. Például kalauz a buszon, amit az apja vezet. Van, aki minden páros héten jár iskolába, páratlan héten a testvére.

    A TV-ben mennek értelmes műsorok fő-műsoridőben, ahol kitárgyalják a demográfiai helyzetet, klímaváltozást, erőforrásválságot. A valóságról, tényleges problémákról beszélnek, nem úgy, mint itthon, ahol csak a felszínt karcolgatják a műsorok. Az egyszerű emberek is szembesülnek a rohamosan romló helyzettel. Ott, ahol tömegeknek ki van centizve a megélhetése, SEMMIT nem költenek luxusra, ott komoly probléma, ha 5 év alatt 50%-ot emelkedik az üzemanyag, alapvető élelmiszerek ára. Értelmiségi fiatalok leginkább a kivándorlást tervezik, soknak már rokonai, barátai vannak külföldön, akik egy arát már be is szerveztek neki a célországban, hogy növeljék a sikeres letelepedés esélyét.”

  129. 122

    Mvm9 azt sugallta, hogy 500 ppm mellett burjánzani fog a vegetáció. Mindössze arra akartam rávilágítani, hogy ez így baromság, nem ilyen egyszerűen működik a természet.

    „És 500 ppm-nél a C4-es növények fognak eltűnni….nesze neked kukorica”

    A C4-es növények jó példa, de nem csak az fog eltűnni.
    Ha a Co2 és a hőmérséklet között összefüggés van (márpedig van), az hatással lesz minden növényre. Adott esetben a magasabb hőmérséklet miatt egész növénytársulásokban kerülhet túlsúlyba a sejtlégzés a fotoszintézissel szemben, ami nem éppen a dús vegetációt fogja előidézni, sokkal inkább az elsivatagosodást.

    124

    Mszilárd

    A belinkelt film egy nagy lófütty.

    Bemutat egy beállított kisérletet.

    Csak röviden: a fényintenzitás, a megvilágítás időtartama, a hőmérséklet és a CO2 felvétel között szoros kapcsolat van.

    Vagyis az 1270 ppm-es Co2 szinten csak akkor gyorsabb a növény növekedése, ha optimális tápanyag- és vízellátottságnál az adott CO2 szinthez van beállítva a megvilágítás időtartama, erőssége, és nem utolsó sorban a hőmérséklet. Ez bizony a természetben ritkán szokott így sikerülni.

    Egyébként a sorrend optimális tápanyagellátottság mellett: megvilágítás (időtartama, erőssége, stb), hőmérséklet, Co2 szint.

    Az nyilvánvaló, hogy sötétben nem lesz fotoszintézis bármilyen magas a Co2 szint.
    De akkor is lassul, majd leáll, ha a pillanatnyi megvilágításhoz (fényerősség, stb) tartozó optimum fölé emelkedik a hőmérséklet. Avagy megfordítva: ha adott hőmérséklethez képes optimum alá kerül a megvilágítás (beborul az ég). Hiába a sok Co2, túlsúlyba kerül a sejtlégzés, azaz a fotoszintézis helyett a lebontó folyamatok.

    És arról még nem is beszéltünk, hogy minden növénynek van hőoptimuma.

    Úgyhogy továbbra is cseszhetjük a magas Co2 szintet.

    A valóságos folyamat az, hogy a Co2 szint növekedésével együtt járó emelkedő hőmérséklet hatására (eltekintve más hatásoktól) erősödik az elsivatagosodás.

  130. 141:
    A biológiához nem értek annyira, mint te, ezért elfogadom, amit írsz.
    Viszont van egy kérdésem, több száz millió évekkel ezelőtt, nagy (4000 ppm és e fölötti) CO2 koncentráció mellett sivatag volt-e a Földön vagy dús növényzet? S mivel inkább utóbbi, mi okozta ezt?

  131. 141.
    A novenyzet napjainkban itthon szemmel lathatoan dusabb es zoldebb mint 25-30 eve volt…csak egy szemelyes tapasztalat.

  132. 142

    „több száz millió évekkel ezelőtt, nagy (4000 ppm és e fölötti) CO2 koncentráció mellett sivatag volt-e a Földön vagy dús növényzet? S mivel inkább utóbbi, mi okozta ezt?”

    Azok 100 millió évvel ezelőtti több ezer ppm-es Co2 szinten és magas hőmérsékleten kialakult növények voltak.
    A mi növényeink sokkal alacsonyabb hőmérséklethez, 300 ppm-es Co2 szinthez alkalmazkodtak.

    Több százezer év szelekciója nem mehet végbe néhány évtized, vagy évszázad alatt.
    Így a folyamat eléggé leegyszerűsödik: a fajok nem alkalmazkodnak, hanem adott területről kipusztulnak, csökken a biodiverzitás, (ezt erősíti az özönnövények behurcolása – nézz meg egy rétet, amin szinte más már nem is látható, csak a kanadai aranyvessző), következésképp erősödik a sivatagosodás.

    143.

    Én is ezt tapasztatam a kertemben 2 évvel ezelőttig. Leginkább azért mert ment az öntözőrendszer, meg a folyamatos műtrágyázás (tápanyag- és vízellátás közelítése az optimumhoz). Azóta viszont megindult a sivatagosodás, mert lett 2 kutyánk.

  133. 144:
    +1

    Már megtanulhattuk volna, ha bármit erőszakkal megváltoztatunk a természetben, akár olyan „csekélységet” mint például a nem őshonos nyúl becipelése Ausztráliába, magával vonz más, többnyire nem kívánt, változásokat.

  134. 144.
    Hehe.
    Amugy en muveletlen teruleten figyeltem fel erre..

  135. 139. Jövőnk
    „Például mennyire ismerik ott a “Death 2 India” zombi filmet, vagy a “geddonos” sorozatokat, mint Walking Dead, The 100, The Last Ship stb.”
    Megkérdeztem Muzaffart és két barátját, ők nem hallottak ezekről. Majd Goán is megkérdezek néhány srácot, ott a legesélyesebb, hogy valaki látott ezek közül valamit.

  136. Adalék a 88-103 hsz. közötti CO2 szint növekedési üteméről szóló vitához:

    A következő grafikonon egymás mellett ábrázoltam a CO2 szint globális növekedési értékeit (kék vonal) és az ONI-t (Oceanic Nino Index – piros vonal). Forrás mindkét esetben a NOAA honlapja:

    https://www.flickr.com/photos/124947614@N08/23765129133/in/dateposted-public/

    Egyértelműen látszik az összefüggés: El-Nino években gyorsul az atmoszféra CO2 szintjének növekedése, míg La-Nina években visszaesik. Ezért túlzás ill. cherry-picking Tibor bá és Ouse állítása, hogy a növekedés üteme ötszörös, mert ha a két szélső értéket nézzük, akkor igaz, de az össz-adatra ez nem jellemző.
    Kérdés, hogy fog-e 2017-ben Tibor bá arról írni, hogy a CO2 szint növekedése jelentősen visszaesik? (amikor a La-Nina miatt az évi növekedés üteme visszaesik 2 ppm alá).
    Pl. az 1997-1998-as El-Nino időszakban is az évi növekedés az ideivel volt egyenértékű, majd visszaesett évi 1,25 ppm-re

  137. 149:
    2027-ben is. 😀

    A grafikonod nem túl meggyőző. 1962-ben, 1992-ben és 2004-2012 között a két görbe teljesen ellentétes.

  138. 150:
    Remélem is, hogy még akkor is olvashatunk téged.

    Ami a grafikont illeti a Föld nem annyira „steril”, hogy csak a CO2 és az El-Nino létezzen, a felsorolt „anomáliák” a többi tényezőnek köszönhetőek, pl. az 1991-es Pinatubo-kitörés, ami egy pár évre a hőmérsékletet is jelentősen csökkentette. Az utolsó periódust nem mondanám teljesen ellentétesnek, mert tulajdonképpen azt kell nézni, hogy mikor indul a piros felfele (kezd melegedni az óceán) és nemsokára követi azt a kék vonal emelkedése is (emelkedik a CO2 szint emelkedési üteme). Az egész arra vezethető vissza, hogy ilyenkor a melegebb óceánból több CO2 kerül ki az atmoszférába. Természetesen az emberi kibocsájtás üteme sem állandó.
    U.I. rákerestem, hogy más is talált-e ilyen összefüggést és íme: http://notrickszone.com/wp-content/uploads/2013/10/Caryl_21.png

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük