(VM-201) Pedellus

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~00000Amikor én középiskolás voltam az iskolakapu tárva nyitva volt, az ment be aki akart, de senki se ment be, akinek nem volt ott dolga. Reggel a Béla bácsi névre hallgató pedellus 8 óra előtt egy perccel beállt a kapuba és csak azt engedte be, aki átadta az ellenőrző füzetét, ami aztán a tanáriban landolt.

A pedellus természetesen bent lakott az iskolában, illetve a kapu mögötti aulából nyíló szolgálati lakásban. A feleségének volt egy asztalkája a földszinti folyosó egyik ablakbenyúlásban, amin – mai felfogás szerint – kizárólag egészséges ételféleségek voltak, elsősorban tej és kakaó zsemlével vagy kiflikkel. Hogy úgy mondja, ez volt a főmenü. A portéka csak fillérekkel volt drágább, mint az üzletekben, vagyis a marge meglehetősen nyomorúságos vala, nem is a haszon miatt tették, inkább csak szokásból, mert így mentek a dolgok.

Számtalanszor előfordult, hogy „idegen” jött be az épületbe azzal a szándékkal, hogy valamelyik tanulóval találkozzon a szünetben. Ez teljesen normálisnak volt mondható, hiszen a szünetben a diák azt tett, amit akart, természetesen morális kereteken belül. Ha például valamelyik osztálytársnőm szombaton összeveszett a fiújával, szóval akivel járt, akkor a legegyszerűbb megoldásnak a hétfő délelőtti spontán találkozó mutatkozott. Egyetlen szépséghibája az volt a dolognak, hogy a kibékülés néhány tucat szemtanú színe előtt történt, amit kötelezően követett a cukkolás. persze voltak más találkozók is. Alig kezdtem el a középiskolai tanulmányaimat, amikor a szüleim lehúztak vidékre, nehogy kitelepítsék őket [hogy erre Orbán még nem gondolt! 😀 ]. Nehogy mobil, de még vezetékes telefon se nagyon volt. Amikor apám feljött Pestre velem csak úgy tudott találkozni, hogy este eljött az albérletembe (ami egy ismerős családnál volt), vagy délelőtt bejött az iskolába, várt a legközelebbi kicsöngetésig, majd megbeszéltük, hol és mikor találkozunk, esetleg csak átadta az apanázsomat [havi 400 forint].

Az első alkalommal a 16 éves csitriknek felcsillant a szemük, mert barátnak vagy idősebb bátyámnak gondolták a különben rendkívül jóképű apámat. A vizit után nyúztak, hogy mutassam be nekik. Amikor közöltem velük, hogy ez az apám volt, akkor azt hitték, hogy hülyéskedem. Mint élettapasztalattal egyáltalán nem rendelkező fiatal, apámnak beszámoltam az eseményről, aminek az lett a következménye, hogy ahányszor feljött Pestre minden alkalommal bejött az iskolába is, persze egyéb fejlemény nem történt, de történhetett volna.

Nehogy már azt higgyétek, hogy régen más szelek jártak. Elsős koromban történt, hogy másodpercek alatt elterjedt a pletyka, ami szerint a jó negyvenes kémiatanárt látták a Római parton az egyik harmadikos, kissé koraérett zsidó lánnyal, félre nem érthető relációban. Mellesleg annak az osztálynak volt az osztályfőnöke.

Ha nekem akkor valaki azt mondta volna, hogy néhány évtized múlva itt beléptető rendszer lesz, nehogy illetéktelenek besurranjanak és ellopják a télikabátokat, esetleg valamelyik rézkilincset lelopják, akkor azt feltételeztem volna, hogy az illető napszúrást kapott, esetleg most szökött meg a Hárs-hegyről. El se tudtam volna képzelni, hogy a pedellus puszta jelenléte ne lett volna elég, hogy megakadályozzon mindenféle devianciát. Ez az a fajta biztonságérzet, közmorál és a dolgok rendje, amit ma már senki se ért, mert a fiatalok azt se tudják mi az, az idősebbek meg már elfelejtették, és csak legyintenek rá. Tényleg, mi mást lehet tenni, mint legyinteni. Tényleg, hasba szurkálja 2 és 6 éves kislányait. Ha ez a társadalom nem beteg, akkor én vagyok az.

_____________________________________________________
_____________________________________________________
_____________________________________________________

12 gondolat erről: „(VM-201) Pedellus

 1. „Ha nekem akkor valaki azt mondta volna, hogy néhány évtized múlva itt beléptető rendszer lesz, nehogy illetéktelenek besurranjanak és ellopják a télikabátokat, esetleg valamelyik rézkilincset lelopják, akkor azt feltételeztem volna, hogy az illető napszúrást kapott, esetleg most szökött meg a Hárs-hegyről.”

  Mert akkor még a legmerészebbek sem gondoltak bele, hogy évtizedekkel később ekkora arányú élősködő, primitív inkaszaporulattal kell szembenéznie a lakosságnak.

  Mondjuk a parlamentben, döntéshozó helyzetben lévő kettős állampolgárok jelenléte is elképzelhetetlennek tűnhetett akkoriban. Az utóbbiak túlnyomó részének annyi köze van a karikás ostorhoz, mint nekem a menórához… 😀

 2. 1:
  Sajnos ezzel nem lehet elintézni, sokkal mélyebben vannak a bajok.

 3. „Elsős koromban történt, hogy másodpercek alatt elterjedt a pletyka, ami szerint a jó negyvenes kémiatanárt látták a Római parton az egyik harmadikos, kissé koraérett zsidó lánnyal, félre nem érthető relációban. Mellesleg annak az osztálynak volt az osztályfőnöke”

  A fiam nyolcadikos ballagásán anno 2008-ban egy két ritka csenevészebb kivételtől eltekintve, minden lány teljesen érett nő volt, legalábbis látvány tekintetében tehát a 14 15 évesekről beszélek.

 4. 2

  Magyarország európai mércével mérve kicsi ,szegény és alig állít elő világpiacra vihető értéket, nagy csoda ,hogy így elvagyunk lesz ez még rosszabb is szerintem…

  Csikós, gulyás, Balaton ,gólya, puli, szürke marha, Moszat,
  Kertész Imre és Kertész Ákos ,bűvös kocka ……

 5. 1:
  És akkor még nem is beszéltünk a manapság terjedő tanárverésekről, tanárrugdosásról, amit a többiek mobillal felvesznek, felrakják a NET-re, és jót röhögnek rajta.

  Szép új világ. 🙄 😮

 6. 2.
  Ez így igaz Tibor bá’, de ha csak a társadalmi oldalát nézzük a dolognak, már hatalmas aránytalanságokkal találkozunk. A Magyarországot alkotó népek, nemzetiségek és kisebbségek aránya nagyban megváltozott, és itt főleg a parazita rétegek szaporodnak gyorsabban, akik között hatalmas arányban van jelen a primitív, bűnözési és kegyetlenkedési hajlam.

  Az általad említett, kislányait hasba szúró vadállat pedig vasazni, lomizni járó (pc-n fogalmazva) magyar igazolvánnyal rendelkező állampolgár. Az anyuka pedig 17 évesen szülte első gyermekét, vagyis 16 évesen már állapotos volt… Senki nem érdemel ilyen halált, főleg nem gyerekek, de a szerelemféltésből gyilkolás nem az a tipikus magyar sport. Mint ahogy az öregek élvezettel történő megkínzása, lemészárlása sem. A mindennapos lopásokat pedig már nem is említem, aminek egyik hozadéka az iskolai beléptető rendszer.

  A mai állapot az 1950-es évekhez képest ég és föld, és akkor még tényleg nem ejtettünk egyetlen szót sem az általad említett többi problémáról.

 7. Ettől válik igazán nyugtalanítóvá az erőforrások szűkülése és a közeledő összeomlás. Egy rothadó és egyre betegebb társadalom ül a fogyatkozó javakon.

 8. Tudom hogy nem idevago dolog meg mar sokszor meg akartam kerdezni, de Jancsika hova tunt a kommentelok kozul?

 9. 8:
  Jancsikának igen komoly változások álltak be a családi életében. Egyszer talán még magára talál.

 10. Liberalizáció..Mindenki azt csinál amit akar..
  Olyan az iskolai színvonal,hogy nem is írnám le..
  A fejpénz miatt nem válogatják a gyerekeket,pedig nyugodtan lehetne,aztán lenne egy jó pár elit iskola..
  Azért azt se felejtsük el hogy annak idején a csendőrökkel sem lehetett azt csinálni mint most csinálnak a rendőrökkel..
  De nem is lehetett akárki csendőr..
  Annak idején az ország gyűlésbe,meg miniszterelnöknek, miniszternek sem lehetett akárki..
  Most,Senkinek nincs tekintélye..

 11. 10:
  Nincs okom rá, hogy minősítsek. Ezt is csak azért írtam be, hogy senki se keresse magában az okot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük