Tibor bá blogja (194) Az Internet „sötét” oldala

önarcképAz Internet, aminek segítségével ezeket a sorokat olvashatod, a modern élet egyetlen ártatlan velejárójának tűnik fel. De ne hagy magad becsapni! Az Internet (iPhone, laptop, iPad) elképzelhetetlen elektromos energia nélkül. Elektromos energiát pedig pillanatnyilag elsősorban a széntüzelésű erőművekből nyerjük, melyek a XIX. század technológiáját tükrözik.

A Greenpeace közzétett egy nemzetközi jelentés, amiből kitűnik, hogy a világ kommunikációs technológiája a világon az ötödik helyen áll az elektromos energia felhasználók sorában az USA, Japán, Kína és Oroszország mögött. A telekommunikációs társaságok és legfejlettebb technológiájuk éppen annyi üvegházhatású gázt eresztenek a levegőbe, mint a világ összes légitársasága együttvéve. Ráadásul ez az elektromos energia felhasználás a következő 10 évben meg fog duplázódni. Képzeld el mi lenne, ha hirtelen nem lenne több elektromosság! Nem akarok ironizálni, de a Greenpeace nyakig benne van a Facebook-ban.

A jelentés után a „bűnösök” egymás után szólaltak meg, és nem teljesen alap nélkül. Közölték, hogy ők elektromos energiát használnak és nincs különbség a szénerőművektől, vízierőművektől, vagy bármi mástól származó elektromosság között. Igen, mi is használjuk, ameddig lehet. Aztán majd visszamegyünk a petróleumlámpához? Visszamennénk, de éppen, hogy petróleum nem lesz. Marad a gyertya. Nyáron hajnaltól késő estig dolgozunk. Télen kora délutántól másnap délelőttig gyereket csinálunk. Ahogy az őseink. Ha majd Do-Mi válaszolni akar a hozzászólásomhoz, akkor 4 ökrös szekérrel fog egy hétig utazni, hogy ideérjen. Itt lesz egy hétig, meg vetjük-vitatjuk a dolgokat, majd visszautazik egy hétig. Szép régi világ!  

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük