Összeomlás

VIP. 324

 

© Sputnik/ Natalia Seliverstova

Az  egyik  kínai  közmondás  szerint   „érd  meg  az  érdekes   időket”.   Kevesen  kételkednek abban,   hogy   jelenleg   érdekes   időket   élünk.   Nagy   változások   előtt  áll  a   Világ. Nem kevesebbről van szó, mint az Amerikai Birodalom összeomlásáról.

Amerika olyan történelmi „korrekción” megy keresztül, mint amin a Szovjetunió ment át 30 évvel ezelőtt. Ez utóbbinak szembe kellett nézni a valósággal, vagyis, hogy a politikai és gazdasági rendszere nem fenntartható. (Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a szocializmus nem fenntartható, mert a Szovjetunió végzetesen eltért a szocialista eszméktől olyasmi felé, amit állam kapitalizmusnak lehetne nevezni.)
Különben pedig, egyszer minden birodalom megszűnik létezni. A történelem teli van birodalmak maradványaival. Mért lenne ez másképp az Amerikai Birodalommal? Nincsen. Kizárólag az arrogáns „amerikai kivételezettség” csapja be magát a valóság észlelése helyett.
Érdekes felfigyelni arra, hogy a politikusok és az amerikai média miként tagadja a amerikai krízis kibontakozását.
Ez részben láthatóvá válik a „Russiagate” hangoztatásánál. Oroszországot vádolják az amerikai politika és társadalom destabilizálásával, elfedve ezzel Amerika belső rothadását.
Egyesek nem értenek egyet az „Amerikai Birodalom” kifejezéssel. Pedig több mint 100 országban kiépített, több mint 1000 katonai támaszpont elég jó bizonyíték a birodalom létezésére.
A II. világháború óta eltelt hét évtized alatt a „Pax Americana” volt a neve az Amerika által fenntartott globális rendszernek. A dicsekvő elnevezés mögött húzódó valóság messze volt a békés létezéstől. A birodalom fenntartása érdekében, Amerika több tucat háborút vívott, közvetetten okozott konfliktust és gyilkos felfordulást valamennyi földrészen (Ausztrália kivételével). Az úgynevezett „globális rendőrség” sokkal inkább „globális gengszterség” volt.
Most viszont az Amerikai Birodalom imbolyog a Kína és Oroszország, valamint más feltörekvő országok által vezetett több pólusú világban.
Amikor az amerikai vezetők panaszkodnak, hogy Kína és Oroszország „átalakítják a globális rendet”, tulajdonképpen azt árulják el, hogy Washington által feltételezett, saját érdekeit képviselő hegemónia a végéhez közeledik.
Ahelyett, hogy elfogadnák a megszűnést, agresszíven ellenállnak Kína és Oroszország befeketítésével, mintha azok fejlődése törvénytelen lenne. A fájdalmas vesztes klasszikus reakciója.
Szóval, mi árulkodik arról, hogy Amerika valóban az összeomlás felé tart?
Az amerikai aranykornak már rég vége van. A valaha rendkívül produktív rendszer már csak árnyéka korábbi önmagának. A társadalmi szegénység növekszik, miközben egy abszolút kisebbség pofátlanul gazdagodik, amik biztos jele annak, hogy a valamikor kolosszális amerikai gazdaság krónikusan haldoklik. Az ország 20 billió (2×1018) dollár nemzeti adóssága egy másik jele a krónikus sorvadásnak.
Asz amerikai kapitalizmus nemzeti büszkeségét felváltotta a globális kapitalizmus, vagyis az amerikai nagyvállalatok gyártó egységeiket áthelyezték oda, ahol olcsó a munkaerő és kedvezőbb az adózás. Innen nincs visszaút az aranykorba, függetlenül attól, hogy Trump elnök hányszor, és milyen gyakran mondja, hogy „Amerca First”…………….

___________________________________________________________________________
VIP előfizetőknek E-mailben elküldöm a teljes fordítást.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

73 gondolat erről: „Összeomlás

 1. Köszi a cikket Tibor bá’!
  Mi a véleményed, magával fogja rántani a világot, de legalábbis egy részét? Melyik részét? Vajon háborúval teszi, vagy gazdaságilag? Kína vajon mit lép? (Ne felejtsük el, hogy Kína televette a sifonért amerikai államkötvényekkel!)
  Igen, ezek kétségtelenül érdekes idők lesznek…
  Jó lenne minél messzebbről szemlélni, de ez aligha jön össze… Európa túlságosan kötődik Amerikához…

 2. 01 – Pipás:
  A Római Birodalom haldoklása évtizedekig tartott. Amerika haldoklik, de ez egy hosszú folyamat lenne. Lenne, mert a klíma közbe fog lépni. Bár most úgy tűnik okot keres, jobban mondva okot csinál (egy hamis gáztámadással) hogy megtámadhassa Damaszkuszt, amire Lavrov előre megmondta, hogy reagálni fognak.

 3. Igen, a világgazdaság bajban van, és mivel Amerika vezette eddig ezt az egész kócerájt, főleg neki köszönhetjük, és ő is meg fogja szívni, de azt is meg kéne említeni, hogy ne tűnjön elfogultnak ez az írás, hogy Kínában legalább akkora hitellufi van jelenleg, de pl. a japán államadósság is a GDP-hez mérten sokkal nagyobb mint az USA, magyarul az egész világ úszik az adósságban. Ettől persze még igaz, hogy USA fenntarthatatlan pályán mozog, és ebből szívás lesz, a legvalószínűbb egy durva infláció, de ez sem az USA-t fogja leginkább megrogyasztani, hanem a többieket. Azt sem értem, hogy hogyan sikerült a feltörekvők közül épp a rossz példát, Oroszországot felmutatni, aminek olyan rossz szerkezetű a gazdasága, hogy nulla növekedési potenciállal bír, és csak a nyersanyagvagyonából (az egyébként megvan, hogy idén USA átveszi a vezetést, mint a világ legnagyobb kőolaj kitermelő országa?) és a katonai örökségéből él. Oroszország nem feltörekvő ország, hanem lemaradó, mumifikálódott roncs, gazdasági értelemben jelentéktelen (ekkora ország, hatalmas nyersanyagvagyon és a GDP-je csak annyi mint Olaszországé – vicc, komolyan).

  Az USA gazdasága tökéletesen működő piacgazdaság, erős versennyel – ez a leghatékonyabb gazdasági modell a jelenleg ismertek közül, ehhez hozzájön még egy dinamikus, fiatal társadalom, egészséges korfával (EU és Kína két három évtized múlva gazdaságilag bajban lesz az elöregedő társadalom miatt, Oroszországban se rózsás a helyzet). Nekem az a véleményem, hogy EU, Kína, Ruszkik esélytelenek, hogy lekörözzék az USA-t középtávon, akkor meg akár tetszik, akár nem még mindig Amerika fogja vezetni gazdaságilag a világot.

  A lényeg: lehet, sőt biztos, hogy USA gyengülni fog a következő évtizedekben, de az összeomlás rendszerszinten egyáltalán nem fenyegeti, viszont egy 2008-nál akár mélyebb és elhúzódóbb gazdasági krízis igen – de ez az egész világ feje felett lebeg, és pl. egy ilyen válság az orosz modellt rendszerszinten is átalakíthatja, de hogy valami jót is tudjak mondani: Orbánnak is betehet 🙂

 4. Az adósságokat illetően azért kissé árnyaltabb a helyzet. Japán államadósságát a japánok finanszírozzák. Amerikáét más országok. Amerika – hatalmas haderejének köszönhetően – megteheti (és szerintem előbb-utóbb meg is teszi!) hogy kijelenti: dugjátok fel magatoknak az állampapírjainkat, így jártatok! Lám, Kína is igyezne már szabadulni tőlük, de nem teheti, mert ha elkezdi nagy volumenben eladni, lemegy az ára. Ha nem adja el, akkor meg a nyakán marad… Rókafogta csuka… 🙂
  Oroszország helyzete gyökeresen más és szerintem disszonáns. Óriási nyersanyagkészletekkel rendelkezik, technológiai háttere viszont elég szerény. Elviszik a pénzt a hadászati fejlesztések, melyek kétségkívül látványosak, ám a lakosság életét nem teszik jobbá. Ugyanakkor muszáj meglépniük a haditechnikai ugrást, mert Amerika megint őket kiáltja ki bűnbaknak mindenért. (Ámbár jól látható, hogy tulajdonképpen ki is az, akinek a világ minden pontján támaszpontjai vannak, ki is az, aki nem bír nyugton maradni egyetlen évig sem…) Nehéz itt okosnak lenni, nem irigylem őket sem.
  Az biztos, hogy a dollár mint tartalékvaluta szerepét, elsősorban a BRICS országokban óvatosan kezdi átvenni az arany. Tibor bá’, az is megérne esetleg egy cikket, hogy hol is van Amerika – és számos, aranyát Amerikában tartó ország – aranykészlete, mert ugye Fort Knox trezorjainak aranytartalma erősen vitatott. Hacsak az ukrán arany nem foglal el benne némi helyet 😉

 5. 04. „Amerikáét más országok. Amerika – hatalmas haderejének köszönhetően – megteheti (és szerintem előbb-utóbb meg is teszi!) hogy kijelenti: dugjátok fel magatoknak az állampapírjainkat, így jártatok!”

  Amerika nem Oroszország, nem jelenthet ki semmit és nem is fog semmit, pláne azt nem, hogy nem fizet Az adósság el fog inflálódni, kérdés ez az infláció kordában tartható lesz -e, vagy összeomlásszerű.

 6. 05. lr
  „Amerika nem Oroszország, nem jelenthet ki semmit és nem is fog semmit, pláne azt nem, hogy nem fizet”

  Miért?

 7. 07- Pipás

  Azért, mert utána a kutya sem venne tőlük „papírra” semmit, és akkor ők dughatnák fel maguknak a papírt.
  Ennyi.

 8. 3. lr

  „Az USA gazdasága tökéletesen működő piacgazdaság, erős versennyel – ez a leghatékonyabb gazdasági modell a jelenleg ismertek közül, ehhez hozzájön még egy dinamikus, fiatal társadalom, egészséges korfával…”

  Egyik állításal se tudok egyetérteni.

  A „piacgazdaság” csupán a helyi farmers marketek szintjén működik.
  Az összes többi a multik lobbitevékenységeitől függ, meg az USÁ-nak a világ 140 országában állomásozó nyílt vagy burkolt érdekérvényeítő mechanizmusaitól.
  Az egészséges korfa pedig azt jelenti, hogy a fiatalok között már a fehér lakosság kissebb, mint az elsősorban spanyolajkú bevándorló. Nekik a kulturájuk és az igényeik is mások, mint azt megszoktuk kb. a 2000-es évekig az amerikai középosztálytól.

  Elmondhatjuk, hogy a fehér amerikai lakosság lecserélése az utolsó fázishoz ért.
  És ez vár Európára is.

  Most már NINCS SZÜKSÉG drága középosztályra, se Amerikában, se Európában.
  Olyan tömegekre van szükség, amelyik SEMMILYEN konkurrenciát nem jelentenek a kialakult hatalmi elitek számára.
  Úgyhogy az USA egy kontrollált, „csendes” átalakuláson megy keresztül, miközben igyekszik eliminálni a külső konkurrenciát, Kínát és Oroszországot.

  Ajánlom a témában Susan George, a Lugánói tanulmány című könyvét.

 9. 03-05 lr

  Zbigniew Brzezinskinek Amerikával kapcsolatban igen markánsan eltér a véleménye a Tiédtől abban a könyvben, amit nem sokkal a halála előtt írt és még magyarul is kiadták – javaslom elolvasni. (Stratégiai Vízió – Amerika és a globális hatalom válsága – Antall József Tudásközpont 2013.)
  Oroszország gazdasága és belső társadalmi stabilitása távolról sem olyan rossz, mint ahogy írod, javasolt GDP számmisztika helyett PPP szerint mérni a teljesítményt, ami a szakemberek szerint jóval reálisabb képet ad:
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)

 10. 07 sólyom róbert
  Ez addig igaz, amíg nem kerül sor arra, hogy erőből intézzék a dolgokat. Onnantól kezdve nem fizetik ki az államkötvényt és védelmi pénzt fognak követelni. Egy rendesen működő gazdaságban persze hogy úgy van, ahogy mondod, de most pont nem olyanról beszélünk, hanem egy katonai nagyhatalom gazdasági összeomlásáról. Akkor meg már semmi se lesz szent. Azért volt már ilyen a történelemben!
  Szóval mi tartaná vissza őket ettől? A kínai anyahajók? 🙂

 11. 11- Pipás
  Jó rendben, védelmi pénzt szednek. De akkor ki kell iktatni a másik védelmi pénzt szedő társaságot (pl. kínaiak).
  Ahhoz pedig háború kell.
  Márpedig a háborúkat jelenleg más (főleg a másik védelmi pénzt szedő társaság) pénzéből („papírért” cserébe) csinálják.
  Ezzel a kör bezárult.

 12. 12 sólyom róbert
  No igen, pont erről van szó nagy vonalakban. A pénz ugye Amerikában van, a papírok meg a kínaiaknál 🙂 (Meg persze még másoknál is, de a legtöbb a kínaiaknál.) És ahogy írod, háború… hát, elég gyakran kerül szóba manapság… Szóval én attól tartok – mint írtam -, hogy nem fog csendben történni ez az összeomlás. Gazdaságilag sem, meg a fegyvereket illetően sem.
  Más kérdés, hogy vajon ki lesz aztán a vezető nagyhatalom? Már ha egy világháború után még lesz értelme vezető nagyhatalomról beszélni.

 13. Köszi az eredeti linket, Tibor bá’! Érdemes a cikkben hivatkozott publikációkat is megismerni, tisztelt társaim, elgondolkodtató az így kialakuló összkép! Nekem – nyilván bennem van a hiba 😛 – 09 lehettem volna valaki más hozzászólásához közelít inkább. (Nem írnál mégis a régi neveden? Annak azért megvolt a patinája… 😉 )

  Van olyan kutatási eredmény, mely szerint a klímaváltozás is közrejátszott a Római Birodalom bukásában. Igaz, az erre vonatkozó hír, általam nem sokra tartott portálon jelent meg, a hivatkozott forrás figyelemreméltó. A kutatás alapján több történelmi esemény is kapcsolatba hozható a korábbi folyamatok (globális lehűlés) által okozott változásokkal. Miért lenne ez most másként?
  Ha esetleg bővebben is érdekelne valakit, én innen indultam el:

  http://www.alternativenergia.hu/a-csapadekban-gazdag-kozepkori-nyarak-is-kozrejatszottak-a-pestis-terjedeseben/16483
  https://24.hu/tudomany/2011/01/14/klimavaltozas-buktatta-meg-a-romai-birodalmat/
  https://www.newscientist.com/article/dn19968-fall-of-roman-empire-linked-to-wild-shifts-in-climate/

  Elnézést kérek a három linkért, tudom, hogy ez többletmacerát jelent neked Tibor bá’! Ugyanakkkor a párhuzam – szerintem – érdekes és bízom benne hogy ennek kapcsán további értékes hozzászólásokkal is gazdagodhatunk.

 14. 11. Pipás
  És kitől követelnek védelmi pénzt? Oroszországtól, Kínától esetleg Irántól (akit az előbb említettek fognak védeni – persze védelmi pénzért)? Vagy Indiától? Ahol szakácsból több van a hadseregben mint a másiknál katonából.
  A többi aki fizethetne (pl. EU & comp.) az említettek piaca, illetve az Orosz nyersanyag nélkül pont sehol nincs. Ha fokozódik a helyzet. akkor nagyon érdekes dolgok várhatók. Szerintem például, nyersanyagforrás hiányában, percek alatt fog elpárologni a nyugati jólét (egyszerűen fogalmazva, hiába van Ferrarid, ha nincs hozzá benzined ). Nem, hogy háborúra, de a társadalmi rend fenntartására sem lesz elég erőforrás. És az világos mindenkinek, hogy egy felfordult hátországgal pedig nem lehet sikeres háborút vívni.
  14. Pipás
  Sok mindent mondanak. Például az ón, mint evőeszköz használata, amitől elhülyültek, a korrupciót az erkölcsi rend felbomlását. Valószínű, hogy valamennyinek szerepe volt a birodalom erodálásában, de az igazán döntő okok nem ezek voltak (csak rásegítettek a folyamatra). A birodalom bukásának sokkal hétköznapibb, mindenki által látható (de mégsem észlelt) oka volt. Ugyan az mint most Európának.

 15. Valoszinunek tartom hogy az amerikai politikai elit tisztaban vele -legalabbis remelem-a tovabbi terjeszkedesre mar nincs lehetosege mint korabban amikor is Kina es Oroszorszag stb kenytelen volt ezt elturni.Most mar ket nagyhatalom es ket orszag E-Korea,Iran all a veluk szemben.Akik vilagosan kijelentettek hol a hatar az o voros vonaluk.Amerika valasztas elott all vagy lemond onkent a vilaguralom megvalositasert vagy haboruzni fog erte.

 16. 16 – tom:
  Valóban ez a két lehetőség van ELMÉLETILEG. A valóságban csak egy, HÁBORÚ.

 17. Szerintem is háború lesz, amit a nyugat el fog veszíteni. Hogy miért? Hosszú lenne.
  De azért röviden összefoglalom.
  Például, nincs nyersanyagkészletük és nincs emberanyaguk sem. Jobban mondva van, de az egy elkényelmesedett társaság – Cokacola+klimatizált sátor, hűtött-fűtött válltámasz, stb. (ezért pusztult el a Wehrmacht a szovjet előtt). Ezen tények felismerése késztette az Ami vezetést a drón és egyéb robottechnikai harci eszközök fejlesztésére. Ki akarják váltani az élő erőt.
  Csak hát elkéstek, mert ha a használható szintű eredményt várnak, az kb. 2022-25., addig pedig a többi konkurens elhúz a francba és már nem fognak bírni velük. Ha pedig most mennek nekik, akkor annyi nekik.
  Egyébként amíg ez a nyugati rendszer (antant, pax amerika, nato, eu) fennáll, nekünk magyaroknak nem lesz semmilyen jóvátétel. Pedig kéne!!!

 18. 18: „amit a nyugat el fog veszíteni”

  Akkor ennek a bekövetkezéséért nagyon ne drukkoljunk…

 19. Miért? Oda lenne a mások bőrén (kizsákmányolásán) alapuló látszatjólétünk? Ismét el kellene kezdeni dolgozni?
  Vagy az a baj, hogy az ANTANT jogutódja az ATLANTIZMUS (EU, NATO) megszűnnek? Az ami nekünk a 100 évvel ez előtti eseményeket létrehozta és azóta is foggal körömmel védi azt?
  Tudd meg, ha ez a rendszer még 50 évig él, nekünk mint nemzetnek annyi. Megszűnünk.
  A bakancsot mindig a nyakunkon tartották, mert nem indoeurópai zsivány nép vagyunk, meg hát azt sem felejtik, hogy egy párszor keresztebe tettünk a nagy terveiknek. Lásd a legutolsót, Európa keletről történő iszlamizálásának a megakasztását a kerítéssel.

 20. 20: Tudsz jobb alternatívát a jelenleginél?

  Mert az, hogy szovjet tagállam legyünk, nem vonz különösebben. Önállóan meg semmi sem vagyunk.

 21. 21. Observer
  Igazad van, jelen méretünkkel és lakósságszámunkkal semmik vagyunk.
  Kérésedre válaszolva: igen tudok.
  Például, gondolj el egy kétszer nagyobb országot.
  Na ennek létrejöttéhez kéne a jelenlegi neoantantista rendszernek megszűnnie.
  És inkább lennék orosz tagállam az elvesztett területek 50%-ának birtokában, mint egy látszatjólétbe belehülyült lecsúszó, 100 év múlva megszűnő EU ország.

 22. 17: Évek óta mondom itt a fórumon is, hogy a hanyatló USA sem fog sajnos mást csinálni, mint anno a hanyatló Római Birodalom: a teljes bukásig háborúzni fog.

  22: Épp a napokban lebegtette meg Kína, hogy Közép-Európába inkább mégsem akarna annyi tőkét befektetni, mint korábban tervezte. Ugye ahol egyre inkább nem csak Hidegháború várható, oda nem viszi senki sem a pénzét jó szívvel, még akkor sem, ha tarolhatna gazdaságilag, mert már középtávon is csak bukná azt.

  Kína azt fontolgatja, hogy a 16 kelet-közép-európai állam és Kína tavaly novemberi budapesti találkozója után idén már hátrébb lépne az úgynevezett 16+1 együttműködéstől – írta három meg nem nevezett uniós forrásra hivatkozva a Reuters. A hírügynökségnek nyilatkozó diplomaták szerint Pekingben már az is felmerült, hogy a 2018-as, Bulgáriába tervezett csúcsot elhalasszák, és az évenkénti tárgyalásokat ritkítsák kétévenkéntire. Az ügyre rálátó források úgy tudják, hogy a váltás oka elsősorban az, hogy Brüsszelben és Berlinben rossz szemmel néznek a kínai közeledésre, továbbá Peking elégedetlen a kelet-európai üzletek tempójával is. Az egyik diplomata rámutatott, hogy a 16+1 együttműködés persze nem fog megszűnni, mert az effajta kezdeményezéseket nem szokták csak úgy leállítani, de a formátuma megváltozhat, és inkább a kétoldalú kapcsolatokra fókuszálhat a jövőben. Egy másik pedig úgy értesült, hogy a legfelsőbb kínai körökben az a döntés született, hogy vissza kell fogni a csúcstalálkozóból, mert az árt a Pekingről alkotott képnek, és a tágabb értelemben vett kínai érdekeknek Európában.
  https://mno.hu/kulfold/hatrebb-lephet-tersegunktol-kina-2453345

 23. 23: „gondolj el egy kétszer nagyobb országot”
  „inkább lennék orosz tagállam az elvesztett területek 50%-ának birtokában”

  OK, az oroszok nekünk ajándékozzák (csak úgy, szeretetből) ha jól értem, az elszakított területek egy részét, ahol úgy ahogy magyar többség van /Székelyföld, Csallóköz, Vajdaságból egy pici/. Ehhez ugye el kell foglalniuk Szlovákiát, Romániát, Szerbiát, még előtte Ukrajnát. Vagy ezt mind mi magunk fogjuk kivívni, egyedül? Reális tervnek tűnik.

  Ami pedig az oroszokat illeti, eddig csak halált és pusztulást hoztak ide. Ha neked ezért szimpatikusak és még szorosabb kapcsolatot szeretnél velük, az nekem már elég érthetetlen magatartás.
  Soha nem fogom megérteni, hogy a putyini diktatúrát hogyan lehet többre és jobbnak értékelni, mint a nyugati demokráciát.
  Klasszikus kérdés – elment az országból 600 ezer ember. Kivétel nélkül mind nyugatra, egy sem az oroszokhoz. Vajon miért???
  Ti, oroszimádók tényleg megérdemelnétek, ha a nyakatokra ülne Putyin egy időre, csak hogy legyen viszonyítási alapotok.

 24. Observer.
  Kikérem magamnak, soha nem voltam orosz imádó!
  Mindkét nagyapám megjárta a fogságot és sokat meséltek (ennek ellenére az egyszerű orosz emberről nem voltak rossz véleménnyel). És ha ez nem elég, a szovjet (azaz orosz) típusú kommunisták elvették mindenünket.
  Hogy kitől szenvedtünk többet arról csak annyit, hogy a muhi csata után az összes korabeli nyugati udvari jegyző arról allelujázott, hogy végre megszűnt Magyarország, majd Mohácsnál tettek ránk, illetve mindezek elismeréseként adtak egy Trianoni diktátumot (amit mellékesen az oroszok /SZU/ nem is ratifikált) és még a köztes kicseszésekről nem is beszéltem. Szóval ezek gyűlölnek minket amióta itt vagyunk a Kárpát-medencében, Mert mások vagyunk mint ők. Nem zsiványok, rablók akik népek kizsákmányolásából élnek.
  Ezenkívül, ami engem a legjobban zavar az a nyugat kétszínűsége (de hát mit is várunk tőlük, ez a természetük)! Pl. beszélnek szólásszabadságról de csak addig, amíg azt mondod amit ők gondolnak (PC diktatúra – lassan épp úgy cenzúráznak mint a CCCP). Beszélnek demokráciáról, hogy aztán ott csaljanak ahol nekik jól esik (pl. narancsos és arab tavaszos forradalmak). A fél világot leigázták, kiirtották, és ezek után minket kiáltanak ki szaros seggűnek.
  De nem baj, fő, hogy mi is jól élünk mások kicsavarásából. Jut a morzsáikból nekünk is.
  Az a 600.000 ember pedig pont, hogy nekik köszönhetően hagyta el az országot (pl. az elmúlt 28 év kifosztásai – privatizációs kirablás, ipar felszámolása, majd az emberi erőforrás kirablása, stb.).
  Na de ettől Te imádhatod a nyugatot. Lelked rajta.

 25. 25 & 26
  Akkor öntsük tiszta vizet a Volgába.
  A II. világháborúban mi támadtuk meg a Szovjet Uniót. Ha nem tesszük, akkor Hitler minket is megszáll, ahogy a többi országot, mind kibírta. lettek volna vesztességeink, de jóval kevesebb, mint így. Viszont nagy valószínűséggel Erdélyt visszakaptuk volna 3,5 millió székellyel.
  Ma már Trianon revíziója végképp meghalt.
  Az orosz federáció Putyinnal az egyetlen remény az amerikai önkényuralommal, és gyarmatosítással szemben. Putyin kisebb diktátor, mint Orbán, Pont akkora, amekkorát az orosz nép elvár, és elvisel. Barátságban kell vele maradni, de a seggnyalás felesleges.
  Orosz hidrogén bombától nem kell félnünk mert Európában az uralkodó szélirány nyugati. A hozzánk ledobott hidrogénbomba kihullásából még kapna Oroszország. Valószínűleg csak nyugat Európát szórnák meg. A Romániában telepített rakéta elhárítók nagy dilemma, kérdés ők hogy látják.
  USA a végén csinál világháborút, de ez ma még túl korai lenne. Van még mozgástér.
  A rendszer váltás utáni kifosztáshoz kellet a magyar segítség, amiben az MSZP és SZDSZ igencsak jeleskedett.

 26. 26: „Kikérem magamnak, soha nem voltam orosz imádó!”

  Hm. „inkább lennék orosz tagállam” – ezt azért eléggé nehéz máshogy értelmezni, de elfogadom, csak jobban tudod nálam. 🙂

  Én se vagyok ‘nyugatimádó’, de ha választani kell, akkor én inkább a 600.000-rel értek egyet. 😉

  Amúgy ha folyamatosan a múltbéli sérelmeken keseregsz /tatárjárástól startolni aktuálpolitikában, az azért nem semmi 🙂 /, az elég egészségtelen dolog. Ahogy már korábban is leírtam valakinek, ‘aki állandóan hátratekintget a múltba, az seggel előre megy a jövőbe…’ 😉

  27: „Putyin kisebb diktátor, mint Orbán” Nem hinném. Se fizikailag, se politikailag. Viszont jóval sportosabb. 🙂

  ” mi támadtuk meg a Szovjet Uniót” Ezt nehéz lenne cáfolni. Bár ugye a kassai bombázás után mit tehettünk volna… 😉
  Viszont az tény, hogy a többi kelet-európai ország (csehek, románok, lengyelek) ugyan azt a szart kapta tőlük, mint mi. Hálából…

 27. 28. Observer: Komolyan nem hiszem el, hogy ennyire hiányos történelmi ismeretekkel idevésik még olyan sokat olvasott régi kommentelők is gondolataikat, mint amilyen te is vagy.
  A magyar sosem tudott politizálni. Irdatlan nagy és irreális tervei voltak. Tudod e azt, hogy mennyire szerettünk mindig háborúzni? Rajongtunk a háborúkért. Legalábbis az elitünk. Nem fogok visszamenni a tatárjárásig, mert szerinted a történelem csak seggel viszi előre az embert. Elég csak Kossuthot megnézni. A Konföderációs koncepciója szerinted miről szólt? (Ha már márc. 15-e ezen a héten volt.) Hát éppenhogy Európa átrendezését célozta meg. Ennek az államhatalomnak a központja is Magyarországon lett volna. Ehhez viszont a balkáni térséget teljesen át kellett szervezni. Így csatolná magához a román és szerb fejedelemségeket. Ehhez viszont újabb görög felkelést kellett kirobbantani. És láss csodát. Ennek kiszemelt vezére Garibaldi lett volna. Ehhez olyan hadvezérek is segítettek, mint a krími háborút megjárt Klapka György. Na és végül hol dörrent el az első lövés a Nagy Háborúban? Hát így történik a nagypolitika megszervezése. Kassa bombázására adott reakció miértjét már kitalálhatod magad is.

 28. „Ti, oroszimádók tényleg megérdemelnétek, ha a nyakatokra ülne Putyin egy időre, csak hogy legyen viszonyítási alapotok.”

  Simán megtörténhet, mivel megvan már nekünk a kis zsebputyinunk, ki tudja, hogy keményít majd be április 8 után. Mindenesetre beígérte.
  Amíg EU-s keretben vagyunk, addig túlzottan nem tud nyílt diktatúrát bevezetni, de ki tudja meddig tart az úniós tagság.

  Ha meglepetés születne és alulmaradna a fidesz a választásokon, no akkor kezdődnek majd az érdekes idők.

 29. 28 – Observer:
  Kassai bombázás? A hamis zászlós támadásoknak nem a kassai bombázás volt a első esete a történelemeben. Akiben van kormányzói ambíció, annak ezt illene tudni. Pláne, ha jelentik nekik, hogy a 3 bombából (előzékenyen) egy nem robban fel és azon cirill betűs felíratok vannak. És vajon egy ilyen bombázgatásnak milyen stratégiai értéke van?

  29 – Gloucester:
  Ha már március idusa kapcsán ideráncigáltad Kossuthot, hadd jegyezzem meg, hogy még senkitől se hallottam, hogy ez a szélhámos sikkasztó túlfűtött ambíciójától hajtva tökéletesen megfeledkezett a Szent Szövetségről. Az orosz beavatkozás borítékolható volt. Cegléden erről kellett volna értekeznie.

  30 – Gyarmathy:
  Hogy meddig art az uniós tagság? Amíg jön a pénz. Már nem sokáig.

 30. Elképedve olvastam az előttem szólók egy részét. Az orosz modell nem képes mai értelemben véve élhető feltételeket nyújtani a polgárainak! Az, hogy ez most nem látszik, és egyáltalán létezhet egy ilyen politikai berendezkedésű rendszer csak annak köszönhető, hogy maga a világ ami körülveszi demokratikus berendezkedésű, hatékony rendszer, aminek a gazdasági előnyei átszivárognak az autokratikus rendszerekbe is. Néhány ilyen állam simán ellavírozhat, hiszen a nyitott a világ globalizálódott, így ő is haszonélvezője lehet, de ha a világ hirtelen olyan lenne, mint amilyennek ti szeretnétek, és minden az orosz modellt követné, akkor kb. visszatérnénk a középkorba. Nézzétek meg mire képes az orosz modell, van két ország, Lengyelország és Ukrajna, a rendszeváltáskor a két ország GDP-je, gazdasági fejlettsége teljesen azonos volt. Lengyelország az itt sokat szidott nyugati utat választotta, Ukrajna az orosz oligarchikus modellt és az orosz beágyazottságot. Eltelt alig 25 év és hol tart most a két ország? Lengyelország GDP-je tízszer nagyobb mint Ukrajnáé (ok, közben háború is bejött, egyezzünk ki csak kilencszeresben : ) ). Ennyi ami számít, a többi, a történelmi maszlag, az ilyen-olyan fóbia nevetségesen hat pont ebben a fórumban, ahol elvileg a vallás és ezotéria nem kéne, hogy játszanak.

 31. 32 – Ir:
  Te a tényeket szelektáltan alkalmazod, igazodva az elképzelésedhez. Amerikában 50 millió ember él segélyből. És tökéletesen megfeledkezel attól a ténytől, hogy a nyugati jólét legfontosabb alapja a gyarmatiság fenntartása.

  Demokratikus berendezkedés??? Te nem tudod mit beszélsz.

 32. 33: „Te a tényeket szelektáltan alkalmazod, igazodva az elképzelésedhez. „: Az ember mér csak ilyen, van egy világképe, és ha érvelni akar mellette, akkor ahhoz keres érveket. Ez ugyanúgy igaz rád is, vagy bárki másra itt a fórumon.

  A gyarmatiság nem létezik. Különböző gazdasági fejlettségek léteznek, és vannak haszonélvezői a különbségeknek, amik jelen pillanatban az eredeti tőke birtokosai. De épp te írtad le, hogy Amerika gyengül, csak hozzá kellene fűzni, hogy vajon miért? Épp azért mert a világ kiegyenlítődik, eltűnik a „gyarmatiság” és ezt mind a globalizációnak köszönhetjük, ami olyan erős folyamat, hogy lebontja ezeket az erőkülönbségeket. Oroszország vajon tud kínálni hasonlót tálcán? Mert a globalizáció esélyt ad bárkinek a sikerre. Magyarország is lehetne sikeres, meg kell nézni az Észteket, hová jutottak az orosz függésből, de persze ez megint csak az én szelekcióm 🙂

 33. 32. Ir
  Szerintem ebben az összehasonlításban lényeges, hogy Lengyelország egy összetartó kultúrnemzet komoly múlttal, míg Ukrajnának nincs állami múltja, és a maffiájáról volt híres már a rendszerváltás környékén is. A „demokratikus” váltás pedig azt jelentette, hogy Lengyelország csatlakozott a győztesek klubjához, így ő is részesült a világ többi részének kirablásából, és nem szívatták tovább. Ukrajnát meg odaígérték az orosz érdekszférába, aztán nekiálltak hitegetni, megosztani. Nem olyan rég derült ki, hogy Szakasvili vitt oda néhány grúzt, és azok lőttek először a Majdan téren.
  http://lovasistvan.hu/2018/01/23/kiderult-kik-gyilkoltak-meg-szaz-embert-a-kijevi-majdanon-a-fosodratu-media-hallgat/

  34. Ir
  Szerintem igenis megvan még a klasszikus gyarmati rendszer is egy kicsit, lásd a franciákat, akik az afrikai gyarmati adók nélkül csődbemennének. Érdekszférák egyértelműen vannak, és azokat féltékenyen őrzi az USA, Oroszország és Kína is. A status quo viszont megint felbomlóban van, mert az erőviszonyok változnak, ahogy az USA gyengül, Kína meg mindenhová benyomul. Az USA hanyatlásában szerintem a két fő ok az, hogy kiszervezett majdnem mindent külföldre, így Hollywood és a Wall street tartja el, illetve hogy szellemileg leépült a lakosság a fogyasztásmánia és a migráció miatt. Kína már tavalyelőtt lehagyta az USA-t a tudományos publikációk számában.

 34. Jani: Te ezt komolyan elhiszed? Hogy van egy része a világnak aki kirabolja a másik felét? Szisztematikusan? Ez így volt a klasszikus kapitalizmusban, de a világ a globalizmussal épphogy egyenlővé válik (ezért nem tetszik az orosz, oligarchikus rendszernek, ahol pofára megy a pénzosztás, és ami valós versenyhelyzetben életképtelen). Épp ez ami cáfol téged, mert Amerika és a világ elitje már nem haszonélvezője a rendszernek, épphogy kiegyenlítődés megy végbe a világban. Miért van az, hogy a legtöbb milliárdos a világon Kínában van? Kit fosztanak ki ezek a milliárdosok, hogy ide jutottak, csak nem szegény amerikaiakat? Hogy a fenébe engedhetik meg ezt a „háttérhatalmak”? Csak nem azért mert nem is léteznek háttérhatalmak?

  A Szakasvilis „érvednek” meg mégis mi köze az alap vitához?

 35. 35 – Jani:
  Köszi Jani, akkor nekem ezzel nem kell foglalkoznom. 😀

 36. Igen, komolyan gondolom. A globalizmussal legfeljebb akkor válik a világ egyenlőbbé, ha az erőforrások hiánya miatt mindenhol kőkorszaki állapotok lesznek. Amerika a fő haszonélvezője a rendszernek, mert a petrodollár rendszer még nem szűnt meg teljesen, így a szinte nulla termelésükkel, és exponenciálisan növekvő forgalomban lévő pénzmennyiségük ellenére még nem mentek csődbe. A kínaiak gyarmatosítási politikája sokkal barátibb, mint a nyugati modell. Nem csak hozzávágják a pénzt egy korrupt diktátorhoz Afrikában, aki elteszi, hanem odaküldik az embereiket, akik felépítik a jó minőségű utakat, gyárakat. Próbál a „háttérhatalom” ez ellen tenni, csak hát Kínának van pár ezer éves múltja, és nehéz beépülni a rendszerükbe, és elszabotálni. Egyébként a „háttérhatalom” kifejezést rossz helyre címezted, nem vagyok elvakult összeesküvéshívő, bár szerintem léteznek érdekcsoportok, lobbik, titkos társaságok, titkosszolgálatok. Az oroszok meg egész jól elmuzsikálnak, hiába vannak mindenféle szankciók, és hiába nyomták le az olaj árát, Venezuela bukott bele, nem az oroszok. Egyébként az oroszok emberibb módon tárgyalnak, mint az USA, amely csatlósként kezeli a szövetségeseit. A Majdanon történt lövöldözést azért írtam ide, mert a jelenlegi ukrán helyzetben szerintem lényeges, hogy megpuccsolták a törvényesen választott Janukovicsot, és polgárháborút robbantottak ki azzal a lövöldözéssel, ami hamarosan igazi háborúvá szélesedhet, ha a legutóbb nekik megítélt modern amerikai fegyvereket bevetik a szakadár országrészekben.

 37. 31. Tibor bá: Nemzeti hőstől ekkora baklövést nem szokás a fejére olvasni. 🙂

  Tibor bá: amit 27 alatt írtál „mi lett volna ha”, azért nem értek egyet, mert mindenképp rosszul járunk. Semmiféle területet nem kaptunk volna vissza… szerintem. Ritkán kerül említésre, hogy már 1940 júliusában megfogalmazódott területi igény a Szovjetunió által Magyarországgal szemben. A titkos Molotov-Ribbentrop paktum kapcsán ez nagyon is igaznak minősíthető utólag. Összességében: Semmi esélyünk nem volt. Sehogy sem. (Nem beszélve a románok ügyes, és Janus-arcú politikusairól.)

  A kassai bombázás kapcsán több tényt is érdemes megemlíteni.
  Először is 4 nappal korábban indította el Németország a Barbarossa hadműveletet Szovjetunió ellen. A tervek szerint a németek számítottak Magyarország részvételére a háborúra, de mindössze felvonulási területével számolt, végül „csak” támogató szerepet kapott. (Rádióállomások figyelése és telepítése, vasútvonal átengedése a németeknek…) Benne volt a pakliban, hogy a szovjetek ellentámadást indítanak Magyarországon keresztül, ez esetben elvárták Magyarország részvételét. Budapesten felállították a német vezetési törzset, amely a magyar vezetőkkel folyamatosan tanácskoztak. Mindenképp belesodródtunk volna a háborúba, csak nem mindegy, hogy miként. A legrosszabb verziót választottuk… mint mindig. Kevéssé ismert tény, hogy nem csak Kassát bombázta az a három repülő, hanem ugyan azon a napon a Rahó fölött is dobtak bombát egy magyar gyorsvonatra.
  Továbbá a fel nem robbant bombák, láncos bombák elég gyakoriak voltak. A cirill betűs bombafelirat különlegesnek számított volna, mikor gyakran összekeverték még a felségjelzéseket is a gépeken, mert nem voltak egyértelműek? Előfordult, hogy a magyar légvédelem a sajátjukat lőtte, a rossz látási viszonyok miatt, sőt gyakran nagyon hasonló jelzést használt a szovjet légierő is. A támadás idején pedig aktív légi tevékenységet jelentettek a térségben: szovjet, román, német és ismeretlen gépeket jelentettek. Összességében nem lettünk okosabbak.
  A lényegen szerintem nem változtat. Bárdossy egy napra rá hadat üzent úgy, hogy ezzel egy időben a magyarok már szovjet területet bombáztak. Másnap (kassai bombázástól két napra) pedig megindultak a szárazföldön is a magyar katonák.

  És végül: hadüzenetben jók vagyunk. Főleg, ha egy hatalmas országnak kell üzengetni. USA-t sem hagytuk ki.

 38. Visszatérve Ukrajnára, Joe Biden egy CFR előadáson eldicsekedett, hogy megfenyegette Porosenkót, hogy nem kapnak egymilliárd dolláros hitelgaranciát, ha egy héten belül ki nem rúgja az igazságügyminiszterét. És, mit tesz Isten? Kirúgták. Ha ehhez hozzávesszük Victoria Nuland elhíresült mondatait, meg Szakasvilit, akkor elég csúnya kép alakul ki.
  https://www.zerohedge.com/news/2018-01-24/son-bitch-got-fired-joe-biden-brags-he-forced-ukraine-fire-key-official-exchange

 39. Jani: Én csak azért hoztam fel a párhuzamot, mert világosan, tényszerűen látszik, hogy hová lehet jutni a nyugati modellel és hová az orosszal. Teljesen hidegen hagy, hogy a háborúban mi, miért történt, ennek itt semmi jelentősége, én egyszerűen csak két gazdasági perspektívát hasonlítottam össze, te meg egyszerűen elterelted a témát.

  Amerika már nem egyértelmű haszonélvezője a globalizmusnak, és már az irányítás is kicsúszott a kezéből, nem véletlen, hogy ismét téma náluk a protekcionizmus (is).

 40. Én úgy, gondolom, hogy a körülményeket számításba kell venni, ha rendszereket hasonlítunk össze. A körülmények pedig helyenként különböznek, és időben változnak, főleg mostanában. Az oroszokkal például az USA nem hajlandó békülni, mert akkor nem lenne legitimáció a hatalmas hadi költésekre. Az oroszok is próbálták az amerikai modellt, csak hát a gorbacsovi csődközeli állapotból a jelcini csődbe mentek vele, mert náluk nem voltak meg a feltételei annak, hogy ez működjön. Nekik kellett Putyin cár atyuska, hogy maga alá gyűrje a maffiát, a hadsereget és a politikát, hogy rendbe tudja tenni a gazdaságot, újra középhatalommá váljon, és a nagyhatalmi státuszt közelítse.

  https://hu.tradingeconomics.com/country-list/gdp-growth-rate
  GDP NÖVEKEDÉSI RÁTA – ORSZÁGOK LISTÁJA

  Az első 10 helyen Vietnam, Bolívia, Katar, Egyiptom, Mongólia, Nigéria, Marokkó, Írország, Szenegál, Dél-Afrika. Elég kevésre mondható, ezek közül, hogy tisztán az amerikai modellt követnék, ráadásul a GDP növekedés ellenére ezek közül némelyek inkább a káosz felé tartanak. Dél-Afrikában most hoztak törvényt, hogy elveszik a búr farmerek földjeit, a zimbabwei modellt akarják követni a csődbe. Egyiptomnak elfogyott az exportolaja, míg a fogyasztása tovább nő, a kitermelése tovább csökken. Bolíviában durva társadalmi feszültségek vannak, amire kiváló példa Rózsa Flores esete. Katar nem egy demokratikus ország, és nemrég majdnem kicsinálták a szomszédai a terrorizmusra hivatkozva. Mongólia olyan alacsony bázisról indult, hogy ott könnyebb nagy növekedést elérni. Leginkább Írországot lehet az amerikai modellre pozitív példának hozni, de abban is lényeges körülmény, hogy Európa nyugati felén van.

 41. 38. Jani

  Kínai sokkal keményebben zsákmányolja az Afrikaiakat, mint a nyugati országok tették. Nem ad semmit sem ingyen, mindenért bőségesen behajtja a hasznát.

 42. A dolog kulcsa megint a történelem. Az U.S.A, nemzetállamok szövetsége. Erre törekszünk az E.U-val. Minden állam külön kormányzóval bír, és szenátust alakítottak ki. Az elnököt választják országosan. Tehát semmi különbség sincs a kínai modellel szemben. Ahol épp teljhatalmat kapott az úgynevezett elnök. Az oroszok is elnököt, ha úgy tetszik vezetőt választanak. Ezt a sémát követnénk mi is, és emiatt nagy az átrendeződés. Illetve az egy adott pártba sorolható minél több befolyás. Habár Európa fejlesztette fel az amerikaiakat, némi gond volt a befolyással. Ott nem az őslakosok akartak legitim vezetést, hanem az elnyomóik. Mert ugye szinte az összes őslakost kiirtották az európai gyarmatszerzők. ezek után egymással versengtek a tartományok felett. Majd jött a polgárháború, és az átrendeződés. Eleve egyre kevesebb befolyása lett a gyarmatszerzőknek, mivel már rég egymással harcoltak, nem az őslakosokkal. Bonyolult ez az egész. Az U.S.A, EGY EURÓPAIAK ÁLTAL LÉTREHOZOTT ÁLLAMSZÖVETSÉG. Az oroszok már rég ezelőtt léteztek, mint ahogy mi is, a kínaiakról nem is beszélve.

 43. 43. bogozy
  A franciák elég keményen sarcolták és irtották az afrikai gyarmataikat, majd amikor elhagyták azokat, akkor elvitték, ami mozdítható, lerombolták, ami nem, és azóta is a gyarmati adókból élnek. A segélyek csak rontanak a helyzeten, a pénz jó része a segélyszervezetek működtetésére megy, kiváltságokat erősítenek meg, időnként helyi termelőket tesznek tönkre, mint a szúnyoghálógyárost.

  Ehhez képest a kínaiak által felépített utak és gyárak ott maradnak. Még ha nagyrészt kínaiak dolgoznak is benne, akkor is van haszna belőle a helyieknek. Nekik is csurran-cseppen meló és megrendelés. Nem állítom, hogy önzetlen szende szüzek a kínaiak. Befektetni mennek oda, ezért nevezem egyáltalán gyarmatosításnak, de sokkal barátibb, mint amit a nyugat tett velük.

 44. 44 – Dan:
  Összekevered a történelmi és politikai tényeket. Az indián őslakosságnak semmi köze a globalizmushoz, az USA tagállamok nem nemzetállamok. Ez a fogalom csak Európában létezik., stb.

 45. Valóban, az indián őslakosoknak igazából semmihez semmi közük, csak annyi hogy az európai gyarmatszerzők mesés kincsek reményében kiirtotta őket mind egy szálig. Az U.S.A tagállamok egyéni választókkal bírnak, ahol kormányzót választanak. Ez az adott tagállam vezetője. H az a tagállam szembemegy az elnök akaratával, ugyan úgy szankcióknak néz elébe. Nem feltétlen a nemzeti jelzőt kell nézni, hanem a működési elvet.

 46. A birodalom fenntartása érdekében, Amerika több tucat háborút vívott, közvetetten okozott konfliktust és gyilkos felfordulást valamennyi földrészen (Ausztrália kivételével). Az úgynevezett „globális rendőrség” sokkal inkább „globális gengszterség” volt.”
  „Bár most úgy tűnik okot keres, jobban mondva okot csinál (egy hamis gáztámadással) hogy megtámadhassa Damaszkuszt, amire Lavrov előre megmondta, hogy reagálni fognak.”

  Reagálni fognak még keményebben amikor megtámadják Iránt.
  Szerintem, itt, eggyet kell értenem Tibor bá’ -val és ilyenkor felmerül a kérdés: Nekünk „kicsiknek”, hogyan kell reagálnunk erre?
  Elsősorban, minden bizonnyal helyénvaló, hogy Hazáink semlegességet hirdessenek mindenkinek, különösen a NATO-nak.
  Másodsorban, semmilyen módon nem szabad részt vennünk egy szuperhatalmi-háborúban amelynek a végső szakaszán a nukleáris fegyverek használatára kerül majd sor.Éppen ezért, senkinek nem lenne szabad használni a repülőtereinket a kikötőinket és a katonai bázisainkat.
  Szerencsétlen Legyelek, nem veszik észre milyen csapdába vezetik Őket, amikor az Oroszokat veszélyeztetik az országukba betelepitett „védőrakétáikkal.”
  Feltételezem, mindenkinek nyilvánvaló és egyértelmű, hogy a harmadik világháborúban résztvevők közül, akik csupán elvéreznek, Ők, a legszerencsésebbek lesznek. A legtöbbjük eltünik Földünk felszinéről.
  Sajnos az atomháború nukleáris télhez fog vezetni, amely rendkívüli pusztító hatást fog hózni minden földi élőlényre.
  Ki emlékszik az utolsó nukleáris háborúra? Hová lett Atlantida? Hová merült az akkori Hellász legnagyobb része?

 47. 48: L.S.
  „Ki emlékszik az utolsó nukleáris háborúra? Hová lett Atlantida? Hová merült az akkori Hellász legnagyobb része?”
  Lehet erről ttudni valami konkrétat? Indiai puránák írnak Júga-tűzről (amikor az istenek fiai harcoltak), de konkrétan csak pár helyen talált megolvadt talajrétegekről tudok…

 48. 33: „Amerikában 50 millió ember él segélyből.” A lakosság viszont 325 millió. Vagyis 15% kap segélyt (jobbára Bözsiutalvány féle kajajegyet).
  Ebből az ötven millióból van egy jelentős rész, aki nem akar dolgozni, csak balhézni (mit ad isten, négerek). /Életemben nem sprinteltem olyan gyorsan, mint mikor egy ilyen városrészbe keveredtem véletlenül, és rohant felém egy ilyen horda./

  Szóval visszatérve a bűvös 15%-ra. Nálunk legalább 30% szorulna rendszeres segélyre, ha kapna egyáltalán. Ott viszont legalább kapnak segélyt.

  29: „ennyire hiányos történelmi ismeretekkel” Rám gonolsz? Csak szólok, hogy én nem érettségiztem töriből, úgyhogy felmentésem van… 🙂

 49. 42: Jani: Komolyan, belinkeltél nekem egy aktuális negyedéves GDP növekedési listát, mint érvet? Ugye tudod, hogy ez semmit nem jelent, mert ilyen rövid táv értelmezhetetlen, és csak a saját dilettantizmusodra bizonyíték? Ennyiből azt is felhozhattad volna, hogy Venezuela a világ legjobban teljesítő gazdasága, kövessük őt, hiszen a tőzsde 2017-ben ott teljesített a legjobban. Itt lezártnak tekintem részemről ezt az eszmecserét.

 50. 51. Ir
  Meg kell vallanom, én sem éreztem gyümölcsözőnek a vitát, de legalább kiírtam magamból néhány gondolatot.

 51. Úgy beszélünk itt a Nyugati modellről, mintha valóban képes lenne hosszú távon megoldást kínálni a pénzügyi, gazdasági, társadalmi és ökológiai problémákra, miközben mostanra egy számmisztikára épülő szemfényvesztés az egész – globális pilótajáték és valutamanipuláció, ami a GDP-jük mögött áll. A Nyugati modell a saját bajaira sem tud valós megoldást, nemhogy az egész világ gondjaira, szerintem már rég ideje lenne felébredni a hitelekből fenntartott álomból.
  A kínai ipar termelése többszöröse(!!!) az amerikai iparnak, Kína csak az elmúlt három évben több cementet használt fel, mint az USA az egész XX. században mindösszesen! De megnézhetjük az acél vagy az alumíniumipart is, ott is hasonló a helyzet.
  Az USA katonai fölénye szintén csak színház („színpadias mikromilitarizmus”, Emanuelle Todd: A birodalom után, 2002.), a valóságban nemhogy két nagy háborút, de lassan egyet sem lenne képes úgy megvívni, ahogy Hollywood és a CNN „ígéri”.
  Az USA középosztály a megszűnés határán, az államadósságuk 21 ezer milliárd dollár, a teljes összadósságuk (lakosságitól a tagállamok közöttiig kompletten) 69 ezer milliárd dollár, ami visszafizethetetlen tétel.
  http://www.usdebtclock.org/
  Ez lenne a nagy amerikai jövőkép? Na ne vicceljünk már.
  Apropó, kinek adósodott el az USA, mert a 21 ezer milliárd dollár államadósság nagyjából 30-35%-a külföldi hitelező (Kína, EU, Japán), a maradék 65-70% egészen pontosan hova szól? 😀
  Borzasztó kíváncsi vagyok a válaszra.

 52. 49. Vaszil
  “Ki emlékszik az utolsó nukleáris háborúra? Hová lett Atlantida? Hová merült az akkori Hellász legnagyobb része?”
  Lehet erről tudni valami konkrétat? Indiai puránák írnak Júga-tűzről”

  Kezdeti hivatkozások: Όμηρος , Ησίοδος, Αισχύλος, Αρίσταρχος, Απολλόδωρος και ΠΛΑΤΩΝ «Τιμαίος» και «Κριτίας»,
  Α következő hivatkozások: Vakon, Frascator, Lemseries, Bertocker, Donnelly, Elena Blatavsky, James Csourwood, Kircher, P. Kabanakis and K. Sokratous.

  http://thesecretrealtruth.blogspot.com/2012/11/blog-post_5481.html

  Az ókori athéni filozófus Platón a „Critias” munkájában, párbeszéd formájában bőséges részleteket ad nekünk.
  Párbeszédében, Kr. E. 350-ben leírja „Atlantis” népének kultúráját megdöbbentő részletekkel.
  Az adatok Szolon „Σόλων” -feljegyzéseiből származtak, ami Kritias nagyapájához, Kritias unokájához, majd Platón kezébe vezettek.

  Platón a „Timaiosz” # 22-25:
  135. – Τίμαιος 24d6-25d6
  http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/anthology/literature/browse.html?text_id=321

 53. „a maradék 65-70% egészen pontosan hova szól? ”

  Gondolom azoknak tartozik, akik megvették az államkötvényeiket. Ezek külföldi és belföldi jogi és természetes személyek.
  Csakhogy az USA, ha fizetnie kell és nincs miből, nyomtat egy kis friss (új) pénzt. Úgyhogy egyhamar ettől nem fognak összeomlani.
  Majd ha a világnak már nem kell a dollár, no akkor lesz baj. De addigra máshol is – ha nem jóval előtte – hatalmas lesz a trutyi.

 54. Montezuma,

  Te hová mennél, ha menned kéne, mert ellehetetlenülne bármi miatt az életed az országodban? Ha választani kellene az USA, illetve Oroszország, Kína között?

  Tibor bá dobhatna fel erről egy szavazást, kíváncsi lennék az eredményre.

  Az USA nem fog összeomlani még, vagy ha igen, akkor az utolsók között. A belső problémái nőni fognak, mint ahogy minden országnak, közte nekünk is. De az USA még mindig jobb gazdasági és politikai berendezkedésű hely, mint vetélytársai és problémái nem nőnek jobban, mint a riválisainak.

  Kicsit nevetséges, ahogy Natalia Seliverstova derékig a szarban ülve elmélkedik az USA összeomlásáról.

 55. 56.
  Észak-Koreába, hová máshova? 😀

  „De az USA még mindig jobb gazdasági és politikai berendezkedésű hely, mint vetélytársai és problémái nem nőnek jobban, mint a riválisainak.”

  Ezt azért vitatnám 2018. realitásait nézve.

 56. 56. Gyarmathy
  Én ezek közül leginkább Kínába mennék, ott van a legtöbb terep az érvényesülésre. Ha az nincs, akkor Oroszországba, mert beláthatóbbak a folyamatok, mint az USA-ban, és az orosz embereket sokkal jobb fejeknek találtam eddig, mint az amerikaiakat.

 57. 58.
  A háromból én is hamarabb választanám Kínát vagy Oroszországot, mint az USA-t – tudtommal az európai mérnököket szívesen látják mindkét helyen.

  Phenjanban meg mekkora reklám lennék, meg is lenne a médiában a 15 percem egyből! 😀

  Viszont a kérdés maga is kissé infantilis és demagóg volt, így szerintem lapozzunk, ez a fórum nem autóskártya szinten kezeli az ilyen témákat.

 58. Skacok, skacok…, a mai szavazás jó eséllyel a mai klímás poszthoz kapcsolódik. Így a felmelegedés miatt egyértelmű, hogy Szibéria irányában kell gondolkodni, azaz OF. 😛 😉
  Amúgy meg Kanada. 🙂

 59. pihenésképpen:

  sz–ar o–rosz város

  + találtok a lejátszási listában vagy 100 videoklippet, szerintem egyik – másik igen érdekes, A Leningrad-osokat keressétek.

 60. Kifingott a szoftver. Nem megy a szavazás. Holnap megbütykölöm. (ha tudom 😀 )

 61. Megjött a válasz. Nem ennek jó vége…! 🙁

  Kína felveszi a kesztyűt és hajlandó belemenni egy kereskedelmi háborúba. Trump „Amerika Mindenekelőtt” politikája egyre inkább azt jelenti, hogy a nem angolszász szövetségesekkel sem bánnak már kesztyűs kézzel. A transzatlanti viszony egy mélyebb válság felé sodródik, mint amit megélt a 2003-as iraki invázió idején.
  https://privatbankar.hu/makro/angolszaszok-a-vilag-ellen-alakulnak-a-frontok-a-kereskedelmi-haboruban-317089

 62. Na ezt nem tudom, hogy sikerült egyszerre 2x elküldeni…!?! 😛 🙁

  De ha lesz egy Kína-USA kereskedelmi háború, annak már rövidtávon sem lesznek kellemes hatásai.

 63. http://www.usdebtclock.org/world-debt-clock.html

  Itt vannak az országok összehasonlítva, a korábban linkelt oldalról. Érdemes a három „nagyot” megnézni. USA, Kína, Orosz adatok nagyon beszédesek. Oroszok államadóssága GDP-hez képeset „csak” 12%, ez messze a legjobb a táblázatban. Második Nigéria (? valószínű az olajkitermelés miatt, de másra (eü, oktatás, nyugdíj,stb) nem is nagyon költenek), 3. Kína.

 64. Itt akkor lenne szívás ha hirtelen történne meg az összeomlás , mert berántaná az egész világgazdaságot.
  Ha 30 év alatt omlana az szép csendben megtörténne, mert addigra kijönne egy újabb generáció aki már adaptálódna a szegényebb életmódhoz stb….
  Szerintem a magyar gazdaság előbb összeomlik mint az amrikai.
  Na és az adósság már pörög évek óta , mégsem történt eddig semmi , de lehet nem is fog még évekig, ezek kiszámíthatatlan dolgok .Vagy akár az olaszok,csak pörög a számláló és kész…Vagy mire számítotok ? Egyszer csak államcsődöt jelent USA vagy olasz?

 65. 36.lr
  „Miért van az, hogy a legtöbb milliárdos a világon Kínában van? ”

  Talán, azért mert a legtöbb és legjobban kizsákmányolható ember Kinában van.
  A KPK vezetősége összejátszik a külföldi nagyvállalatokkal, ahányszor a dolgozójuk a bíróság elé viszi Őket. Véletlen szerinted, hogy a vállalati lakótömbök ahol a dolgozók élnek, védőhálokkal vannak fölszerelve az öngyilkosságok ellen?

  43. bogozy
  „Kínai sokkal keményebben zsákmányolja az Afrikaiakat, mint a nyugati országok tették”

  Nemcsak az Afrikaiakat, hanem elsősorban saját népüket.

 66. 53. Montezuma
  „Az USA katonai fölénye szintén csak színház (“színpadias mikromilitarizmus”, Emanuelle Todd: A birodalom után, 2002.), a valóságban nemhogy két nagy háborút, de lassan egyet sem lenne képes úgy megvívni, ahogy Hollywood és a CNN “ígéri”.”

  Az Oroszok 1OO évvel vezetik vissza a csatákat. Eloltották a GPS jelet, hogy elkerüljék Tomahawk támadását.
  600 Tomahawk rakétátával készültek az Egyesült Államok a szíriai infrastruktúra megsemmisitésére.
  Tegnap az oroszok kiszivárogtak egy fotót az erős ECM / ESM Richag-AV rendszerről Szíriában,

  https://ellinotourkika.eu/wp-content/uploads/2018/03/DYr0KZNX0AA3TgQ-1-768×512.jpg

 67. Szerintem összeomlás nem, de leépülés elképzelhető.
  Sokak szerint az embernek akkor lesz 10X akkora értéke, ha 10X kevesebben lesznek.
  Lehet., de ez csak filozófiálás.

 68. ‘Apropó, kinek adósodott el az USA, mert a 21 ezer milliárd dollár államadósság nagyjából 30-35%-a külföldi hitelező (Kína, EU, Japán), a maradék 65-70% egészen pontosan hova szól? ?
  Borzasztó kíváncsi vagyok a válaszra.’

  A magánbakjainak.(A FED-nek)Ugyanis Amerikában csak egy költségvetés van,de van rá a nemzetállam,és van a birodalom..A birodalom szívja is rendesen..

  http://usdebtclock.org/

  Itt egy valóság számláló is..

 69. 70 – melike00:
  A Harmadik világban, akinek van egy kis megtakarítása az dollár bankjegyeket tart a matrac alatt. Ha ezt a rengeteg családot összeadod, akkor kijön a „hiányzó” $./font>

 70. Nem eurót tart a matrac alatt? 😀
  De értelek Tibor bá,és biztos hogy van ilyen,viszont a FED is vásárolt több ezer milliárd dollár értéken kötvényeket,amik 0 % kamatszinttel kerültek ki.(Erre eddig soha nem volt példa) Most kezdi a kamatemelést,ami majd ki fog hatni ide is hozzánk, a hitelfelvevőkre..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük