(2540) Magyar joggyakorlat

 

Tibor bá’ online

 

 

Vannak dolgok, amik még ma is mellbe tudnak vágni, és ez nem semmi több, mint negyed század kemény edzés után. Elmondom, miről van szó. Pillanatnyilag Magyarországon a diploma mellé a „Dr.” használati jogát két diszciplínában adják: egyik az orvosi tudás, a másik a joggyakorlás.  Ezek szerint egy elektromérnök (akit nem irigylek a curriculumért) csak Kovács János lehet, míg ha történetesen jogot tanul úgy néhány év átseggelése után dr. Kovács Jánosként aposztrofálhatja magát. Vagyis a jogalkotó képviselők (90 százalékuk jogot végzett) úgy gondolják, hogy a jogtudomány egyenesen a non plusz ultra, míg a kibernetika, elektronika, informatika művelői csak olyan másodosztályú diplomások. Szóval lehetne rágni ezt a csontot, de nem ez a lényeg.

Ami meglepő az a következő. A törvények kodifikálva vannak, gondolom elképesztő precizitással. Ezeket a törvényeket a jogászok vagy tudják kívülről, vagy fellapozhatják. Egy bírósági tárgyalásra annyi tanút, szakértőt hívnak be és hallgatnak meg, amennyit csak akarnak. Az ügyet visszadobhatják a rendőrségnek adat kiegészítésre, pótnyomozásra, meg mit tudom én. Annyi tárgyalást tartanak, amennyit csak akarnak (tartanak is). Az ügyet elhúzhatják akár tíz évig is (el is húzzák). Megnézhetik a különböző jogi kollégiumok állásfoglalásait hasonló ügyekben. Szóval minden. Akkor hogy a fészkes fenében fordulhat elő, hogy arról a bűnözőről, aki első fokon 6 év fegyházat kap, a másodfokon kiderül, hogy tök ártatlan.

Amikor még a most sikeresen szétvert Vidámparkot Angolparknak hívták fel volt benne állítva egy bábu, akinek húsz fillérért le lehetett kenni egy pofont. A pofon nagyságát egy műszeren kilengő mutató jelezte. Ez persze még a háború előtt volt, amikor én még gyerek voltam. Pénzem nemigen volt, de a bámészkodás természetesen ingyenes elfoglaltság. Az elvarázsolt kastély egyik fordulójában a cselédlányok fodros szoknyáját fújta fel a sűrített levegő a lesben álló suhancok derűjére. Valójában nem látszott semmi, mert a levegő nem győzte az irgalmatlan mennyiségű szoknyát, de azért röhögni lehetett az eseten. A pofozható bábunál más volt a helyzet, ott húsz fillérért olyan legények jeleskedtek, akik a bábu helyére beábrándozták a művezetőjüket.

Ezt az ötletek a japán nagyvállalatok is átvették még a múlt század hetvenes éveiben. A dolgozok frusztrációjának levezetése végett az ebédlőkben fel volt állítva az igazgatóra kísértetiesen hasonlító bábu, akibe bárki belerúghatott vagy kenhetett le neki egy hatalmas pofont, aztán megkönnyebbülten mehetett vissza dolgozni. Erre a célra Magyarországon saját csődjének leplezésére a rendőrség eredetileg Tasnádi Pétert találta ki. Már csak a legrámenősebb oknyomozó újságírók tudják hányszor tartoztatták le, helyezték előzetesbe, ítélték el, ültették le, vagy tartották házi őrizetben. Még az is lehet, hogy valóban bűnöző, maffiózó, esetleg bérgyilkos, mit tudom én. Egy dolgot azonban nem értek. Letartóztatták adócsalás vádja miatt, ami konkrétan azt jelenti, hogy valami után nem fizetett adót. Mondjuk, az országban ilyenből van néhány millió, de ez most lényegtelen. Lényeges viszont, hogy a bíróságon kiderül a jogszabály szerint nem is kellett volna adót fizetnie az adott ügylettel kapcsolatban. Tessék mondani, az adóhatóság nem tudja, hogy mi után kell fizetni adót és mi után nem, ezt a bíróságtól kell megtudnia? Tegnap felmentették a „kémper” gyanúsítottait. Igen ám, de volt aki 11 hónapig volt előzetesben tök ártatlanul. Ez most beperli az államot, megítélnek neki mondjuk 11 milliót, amit mi, a nép, ki fog neki fizetni adózáson keresztül.

Lehetséges, hogy ha az én fizimiskám nem tetszik a rendőrségnek, akkor letartóztatnak emberölés vádjával, előzetesbe leszek vagy fél évet, illetve most már akár életem végéig is, és akkor az iratismertetéskor fog számomra kiderülni, hogy anyósom meggyilkolása a vád. Azé az anyósomé, aki éveken át hordta be nekem a sittre a bablevest füstölt csülökkel. A gyanútlan autósnak kerékbilincsbe fogják a bal első kerekét ott, ahol a kerékbefogó nem is jogosult nemes tevékenységének gyakorlására. A TV-ben a bilincselő azt állítja, hogy jogszerűen jár el, a Főváros embere azt állítja, hogy nem járt jogszerűen, és mit az isten, mind a ketten Dr.-t hordoznak nevük előtt, mint jogvégzett emberek.  

A Fidesz szószólója azt állítja, hogy a bajai videót az MSZP rendelt, az MSZP szószólója azt állítja, hogy semmi közük a nevezett videóhoz. Az nyilvánvaló, hogy a kettőjük közül valamelyikük hazudik, mert egy kalap nem lehet fehér is és fekete is. Csakhogy mi tíz millióan nem voltunk ott a kalap bemutatón és saját szemünkkel nem láthattuk, hogy fekete-e a kalap vagy fehér. Más országban ezt úgy oldják meg, hogy helyettünk két újságíró megnézi a kalapot és megírják, hogy az bizony fehér, és ezzel pont kerül a dolog végére. Ez azonban nálunk nem működik. Nem az újságírókból van hiány, Dunát lehetne velük rekeszteni, hitelességükkel van baj. Mindjárt másnap az egyik újságban azt olvashatjuk, hogy a kalap fekete, a másik újságban azt, hogy fehér. Az elektronikus médiában se jobb a helyzet. Az egyik TV adó szerint a kalap fehér, a másik szerint fekete. Nekem, a népnek azt kell kitalálnom, hogy a két tábor közül melyik hazudik. A módszer egyszerű. Mélyen belenézek a képernyőn látható bemondónak a szemébe és felkiáltok, ez hazudik. Ebben az országban más nem működik. Ez lehet az oka annak, hogy a bíróságok is így működnek. A bíró mélyen belenéz a vádlott szemébe és felkiált: bűnös, illetve ártatlan. Következmény nincs. A játékszabály az, hogy a jogerős ítélet szent és sérthetetlen, erről gondoskodnak a törvények, és ezzel visszakanyarodtunk az elejére, mert a törvényeket 199 darab Dr. Képviselő János hozza, és ennek meg is van az eredménye.

Már vagy 10 éve azt hallottuk a TV-ben (de nem láttuk), hogy egy közel elmebeteg ember három ipari alpinistának elvágta a biztosító kötelét egy budapesti ház kéményénél. A pasit előzetesbe vágták, nyilván attól tartottak, ha szabadlábon védekezik, akkor összebeszél a kötélgyártókkal az alpinista kötél szakítószilárdsága ügyében és az súlyosan veszélyeztette volna a nyomozást eredményességét. Tizenöt hónappal később megvolt a tárgyalás, aminek a végén az ítélet 10 hónap felfüggesztett börtön. A pasi tehát tök feleslegesen ült 15 hónapot, és akkor végre megtudhattuk a részleteket is. A három alpinista nem csüngött a kötél végén, hanem csendben szalonnáztak a tetőn, amikor a kötél elvágás bekövetkezett. A tető alatt nem tátongott 10 méteres mélység, mert mindössze 2 méterrel alatta volt egy hatalmas terasz, és így ha a szalonnázás végén esetleg leugrottak volna, még a bokájuk se ficamodott volna ki. Valójában nem történt más, mint rongálás, aminek következménye 2-3 ezer forintos kár volt. Végeredményben a 10 hónap felfüggesztés is több mint sok. Csak van egy számottevő apróság. A börtönben feleslegesen letöltött büntetés után járna a kártérítés, persze csak akkor, ha a vádlottat felmentik. A független bíró úgy gondolta, hogy egy kicsit besegít az álladóan forráshiánnyal küszködő rendőrségnek, és egy használaton kívüli alpinista kötél elnyisszantásáért adott 10 hónapot.

Az ilyen esetekre a napokban olvastam egy nagyon találó angol mondatot, ami így szól magyarul (persze nem olyan frappáns, mint az eredeti): Soha ne tételezz fel rosszindulatot, ha a hülyeség feltételezése megoldja a talányt.(akit érdekel: Never assume malice when stupidity will suffice.) Különben ezt már néhányszor említettem, de annyira jó, hogy újra és újra fel kell rá hívni a figyelmet.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

2 gondolat erről: „(2540) Magyar joggyakorlat

 1. Üdvözöllek Tibor bá’!
  Szeretem a stilusodat, kedvelem a mondanivalódat, folytasd kitartóan!
  Figyelek rád! Nap mint nap.
  Üdv.
  JAZS

 2. „Más országban ezt úgy oldják meg, hogy helyettünk két újságíró megnézi a kalapot és megírják, hogy az bizony fehér, és ezzel pont kerül a dolog végére.”

  Melyik országra gondolsz? Amerikára, vagy valamelyik európai országra? Esetleg Szomáliára vagy Venezuelára?

  Tapasztalataim szerint a fősodratú sajtó mindenütt hazudik. Vagy direktbe vagy úgy, hogy elhallgatja a fontos híreket. Nekem angol nyelvterületen az unz.com jön be leginkább, pontosan a fentiek miatt.

  The Unz Review: An Alternative Media Selection
  A Collection of Interesting, Important, and Controversial Perspectives Largely Excluded from the American Mainstream Media

  Egy kicsit jobboldali, egy kicsit antiszemita, pont annyira, amennyire a fősodratú média balos ill. cionista. (A kiadó és főszerkesztő Ron Unz egyébként zsidó.)

  Ja, és a hozzászólások is nagyon jók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük