(2338) Gondolatok október 24-én

Tibor bá’ blogja

 

Tegnap Orbán Viktor miniszterelnök úrtól megtudtam, hogy mi szabadság szerető nép vagyunk. Mert mi magyarok a szabadságunkért, ha kellett meg is harcoltunk.

Bocsánat Orbán úr, milyen szabadságról tetszik beszélni? 1956 előtt (na meg után is, mert hogy mi állandóan harcolunk, már vagy 1100 éve, de mindig veszítünk) Valóban nem volt szabad átlépni az ország határt. Ma ezt szabad, csak nincs rá pénzünk. Aki pedig munka végett távozik, az önnek és bandájának jól jön, mert küldi haza a pénzt. Nem volt szabad pofázni, aki pofázott, az elvitte az AVH, aki ma pofázik, azt nem viszi el az AVH, helyett kirúgják az állásából, vagy kiszáll hozzá a NAV. Ezen kívül nem volt szabad közveszélyesen munkát kerülni, azaz nem volt szabad bűnöző életmódot folytatni, de ezt sehol a világon nem szabad. Cserébe viszont az állam mindenkinek adott munkát. Mondom munkát, és nem pedig közmunkát. Akárhogy töröm a fejem, több tiltás nem jut az eszembe.

Ma viszont olyan dolgokat is szabad, ami korábban eszébe se jutott az embernek. Szabad például a bankoknak megtéveszteni az embereket, elárverezni a házukat, kilökni őket az utcára. Szabad az utcán élni, illetve csak ott, ami nincs szem előtt. Szabad a dogozókat halálra dolgoztatni túlóra pénz megfizetése nélkül. Szabad hazug, csaló hirdetéseket közzé tenni. Szabad trükkökkel kényszer vállalkozókat tönkretenni. Évekig szabad tiltott tevékenységekkel milliárdokat harácsolni. – Be kell látnom Rákosi és Kádár alatt ezeket hatásosan tiltották.

1989-ben megjött a belénk beszélt szabadság, amiért viszont elvesztettük az alábbi elnyomást: Hasonlóan Orbán Viktorhoz Rákosi Mátyásnak is voltak elképzelései. Ő nem akart Magyarországból foci nemzetet csinálni, mert eleve az volt. Ő egyenlőséget akart.  Ahhoz, hogy bejussak az operabálba nem kellett leperkálnom 50 rongyot, mert az nem mindenkinek volt, és nem kellett felvenni egy ruhakölteményt, mert az se volt mindenkinek. Az idősebbek szívták is a fogukat „micsoda tahó banda”. Igaz, de bárki elmehetett az operába, és el is ment, sokszor csak melegítőben. Tizenhét évesen lemehettem a Magyar Fotóklubba és kérhettem a felvételemet. Furcsán néztek rám, de nem mondhatták, hogy ide aztán nem. Nem mondhatták, hogy nem használhatom a stúdiót, a sötétkamrát, mert milyen alapon. Egyenlők voltunk, legalább is papíron. Elmentem a vállalati csónakházba és kölcsön kaptam aznapra egy kílbótot, mert milyen alapon tagadhatták volna meg.  Írhattam magának Rákosinak, hogy olajos anyát találtam a zsömlében, válaszolt rá (na jó, a titkársága, de válaszolt), és közölte velem, hogy kérdőre fogják vonni a pékséget. Aztán egy hónap múlva közölték velem, hogy nem tudták megtalálni a felelőst. Frászt, nem is keresték, de velem úgy bántak, mint egy emberrel. Éjszakai műszak után bementem a Gellértbe, vettem három jegyet 8 forintért. Eggyel belépem, a másikért megmasszíroztak, a harmadikért pedig kivágták a lábkörmeimet. Nem tekintettek rám lenézően, mert nem voltam amerikai, és az árakat az én zsebemhez szabták. A színházjegyeket is. Jó színdarabokat adtak jó színészekkel. Akkor nem volt divat senkikből öt perc alatt kinevelni celebeket. Igaz, volt békekölcsönjegyzés (ha-ha Matolcsy is töri rajta a fejét), de azt mindenki jegyezte, a bankigazgató is, aki alig keresett duplán annyit, mint én, nem pedig százhúszszor annyit. Ő is kopott lódenben járt, én is. A csajok nem nézték, hogy román vagy olasz cipő van-e rajtam, cserébe nem kifogásoltam a mosástól megnyúlt és kifakult habselyem bugyiját, amikkel Rákospalotán teljesítették a tervet. Nyáron két hétre beutaltak egy balatoni SZOT szállóba, ahol mindjárt másnap délelőtt a „kultúros” a honunk alá nyúlt, hogy az első naptól az utolsóig jól érezzük magunkat. Kényesen vigyáztak rá, hogy napi nyolc óránál senki se dolgozzon többet, vagy ha muszáj, akkor duplán fizessék meg. Mindezért azt kérték cserébe, hogy ne akarjunk Nyugatra utazni, ahol megfertőztek volna a nyugati szabadsággal. Na meg azt, hogy ne akarjuk a rendszert megdönteni. Nem nagy ár, csak akkor tűnt annak, mert nem tudtuk mi az a szabadság, amivel Orbán még mindig etet minket, hogy ne vegyük észre. Igazi szabadsága csak nekik van. Szabadon lop annyit, amennyit bír, értékhatár nélkül.

Szanyi Tibornak igaza van, ha az ávos tiszt abban hitt, hogy a szocialista rendszer jobb, mint a kapitalista, és az áttérést akarta megakadályozni, akkor nemes eszméért adta az életét.

Tisztelt miniszterelnök úr, az ön kibaszott szabadsága egy hatalmas blöff.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

42 gondolat erről: „(2338) Gondolatok október 24-én

  1. Úúúristen mekkora írás!! Na ezt kéne sokszorosítani és bedobálni a postaládákba, de legalábbis kiplakátolni a főterekre!

  2. Orsóstól kártékonyabb emberszabású, még nem bitorolta a hatalmat az országban! Ez a szerény véleményem.
    Még mindig tartom, amit leírtam már, amennyiben nem volnának az emberek elfoglalva a betelepítések – és létbizonytalanságuk – miatti félelmeikkel, – amit még a médiák segítségével szándékosan generálnak is – , ez a szélhámos cigány a hordájával együtt már a kandellábereken lógna!
    Döbbenetes, hogy ma valaki, egy eldugott Isten háta mögötti faluban a háza mellé minden következmény nélkül- pár méterre attól- felhúzhat egy több milliárdos stadiont, miközben az ország egészségügyi intézményei közkórházai , és szinte minden létező közintézmény hazánkban romokban hever a lakosság döntő része mindennapos gondokkal küzd.
    Huszonöt éve Kína még szinte a feudalizmusban tengődött, miközben nekünk mindenünk megvolt, a könnyűipartól a nehézgépiparral bezárólag, miközben Európa éléskamrája voltunk. Ide járt boldog-boldogtalan ellesni a titkát.
    Mára az akkori Kína színvonala alá rohasztották, és züllesztették az országot ezek a bitangok, miközben megy a hatalmas fényezés, és a nehézorrúak hathatós támogatásával kivitelezett propaganda.
    Micsoda gazemberség megy-e honban , ha csak ez előbbi ország huszonöt évét összehasonlítom a miénkkel!?..
    Nincs visszaút ahogyan látom minden szorgalmas hangya elmegy tele az ország tücsökkel..
    Nagyon jól leírtad, abban az időben munkánk volt, és nem közmunka amely miatt annyira döngetik a mellüket, és amely bére arra nem elég, hogy a mindennapi élelmedet megvedd!

  3. Nagyon jó az írásod Tibor bátyám! Ebben benne van minden…!

  4. Re:Tibor bá’
    Kicsit árnyalnám az örökös történelmi veszteségeket. Addig, amíg független állam voltunk, és nem egy külső hatalom bábja, elég szép sikereink voltak. Pl Pozsonyi csatában rommá vertük a nyugati armadát, ami deklaráltan a magyarság kiírtását tűzte ki célul. De miattunk szól délben a harangszó is…

    Nekem elég ambivalens érzéseim vannak a kádári nosztalgiával kapcsolatban, mert egyrészt létbiztonság volt(milyen áron…), de cserébe kitenyésztettek több generációnyi kádárikuszt, aki önerőből semmit se akar csinálni, csak az államtól vár segítséget…
    Ifjú titánok, akik már erősen tapossák a 40-et, pont a gengszterváltás idejében szocializálódtak, meg is látszódik a mai gazdasági életen… Plusz a ki nem teregetett ügynöklista mai napig mérgezi a közéletet, mert nem tudtuk tisztességtelen lezárni a múltat…
    Én nem csodálkozom ezen(sajnos), ha kiakasztják az ingát közel 50 évig balra, nem lesz normális átmenet, és jobb oldali politikai anomáliák lesznek tőle.

  5. Ha annyira jó volt a „létező szocializmus”, akkor miért örült annyira az ország népe 1989-ben? Talán csak nem azért, mert ugyanabban a történelmi időkben a szerencsésebb országok – amelyek nem a SZU fennhatósága alá tartoztak – százszor jobban éltek mint mi? Nem csak nálunk, nyugaton is maximális volt a létbiztonság, de ott volt szabadság is. Arra jó volt az elmúlt rendszer, hogy az emberek egyenlőnek érezhették magukat. Mindenkinek lehetett egy főbérlete (már ha sikerült kivergődnie a társbérletből), lehetett egy víkendháza és egy autója. De az emberi természet már csak olyan, hogy szebbet, jobbat és nagyobbat akart mint amilyen a szomszédjának volt. Akkortájt az irigység nem csapott át olyan mérhetetlen gyűlöletbe mint amit napjainkban tapasztalunk. Igaz a szocik megtanulták, hogy ne ingereljék a népet, és ügyesen menedzselték magukat. A nadrágszíj pedig egyre szorosabb volt, az alagútból pedig először csak a fény tűnt el, majd maga az alagút is.

  6. 5 – Indián lány:
    „Ha annyira jó volt a “létező szocializmus”, akkor miért örült annyira az ország népe 1989-ben?” Az ország népe, minden ország népe annak örül, amit beleprogramoznak.

    „…. de ott volt szabadság is.” – Erről szól a poszt. Fogalmazd meg te is, milyen szabadság?

  7. „Senki sem reménytelenebbül rabszolga, mint aki tévesen hiszi, hogy szabad.” (J. W.. Goethe)

    Ezt szeretnék Orbányiék is.

  8. 4 – Dajtás:
    Hát persze, a román Hunyadi János nemzetközi csapata legyőzte a törököket a szerb fővárosban. 😀

  9. 6: És a 40 éves szocialista uralomban ki programozta bele a magyar emberekbe, hogy örülni kell a szocialista berendezkedés bukásának?

  10. 4, Indiánlány: „Talán csak nem azért, mert …. a szerencsésebb országok … százszor jobban éltek mint mi?”

    És akkor most mi is százszor jobban élünk, mint Kádár alatt? Kérdem tisztelettel….
    Mert magam részéről nem érzem…

    8, Avatar: „örülni kell a szocialista berendezkedés bukásának”

    Bizonyára volt egy kisebbség, ami tényleg annak örült.
    A többség meg annak örült, hogy pár éven belül úgy (olyan jól) fognak élni, mint az osztrákok.

  11. 9 – Avatar:
    A nyugati filmek, képes folyó íratok, a hivatalosan kint járt emberek tapasztalatai, a külföldi rokonok leveleiből arra nem lehetett következtetni, hogy pl. Amerikában 50 millió ember él segélyeken. Arra viszont igen, hogy csillogó-villogó élete van mindenkinek. — Tipikus megtörtént eset. Levél a Kanadába 6 hónapja kikerült barátnőtől a társbérletben lakó budapesti barátnőnek. „Mindjárt az első héten kaptunk egy két szobás, csodásan berendezett lakást.” Azt nem tette hozzá, hogy a lakást bérlik és a bérleti díjra rámegy a férj teljes keresete, és az ő keresetéből tartják fenn magukat. És egyetlen centet se tudnak félretenni.

  12. Re:Tibor bá’
    Úgy volt Hunyadi oláh, mint az észak írek angolok… 😉
    Re:Observer
    Emberek nagy része lehet hogy azt hitte, hogy felzárkózunk, meg is volt rá minden lehetőség, csak nem számoltak a”hazai” elittel, akik hugyé-szaré-gombokért kiprivatizálták a nemzeti vagyont, eladták papírfecniért az aranytartalékot, és hű szolgaként kiszolgálták a külföldi érdekeket…
    Ezt a forgatókönyvet párszor már eljátszatták velünk, ebből is látszik hogy a történelem oktatás a béka feneke alatt van, mert nem esik le sokaknak mai napig semmi…

  13. „Szanyi Tibornak igaza van, ha az ávos tiszt abban hitt, hogy a szocialista rendszer jobb, mint a kapitalista, és az áttérést akarta megakadályozni, akkor nemes eszméért adta az életét.”

    Az ávós tiszt hitt abban….

    Ismered a viccet?

    A paraszt sétál a mezőn, és lát egy festőt, aki a tájat festi.
    Odalép hozzá, és nézegeti a készülő képet.
    Aztán megszólítja a festőt:
    – Mi az a pacni a kép tetején?
    – Hát az az ég – mondja a festő ?
    – De miért sárga ?
    – Mert én így látom…
    – És mi az a zöld krumpli középen?
    – Az egy tehén.
    – És miért zöld?
    – Mert én így látom.
    – És mi az a piros csík ott alul ?
    – Hát az a mező.
    – És miért piros?
    – Hát mert én így látom…
    – De hát ha maga így látja… Akkor miért ment festőnek ?

  14. Sok magyar volt nyugaton, akik kimentek 56-ban és a legtöbbnek nagyon bejött a nyugati lét, legalábbis anyagilag.
    A családunkban, rokonságban több ilyen is volt, akik a hetvenes években már hazajártak, csodás autókkal, akkori csúcs cuccokkal, kamerákkal jöttek, hoztak farmert, banánt, rágót, különleges édességeket és meséltek arról, hogy ott kint lehet szidni a rendszert, akár az elnököt is és senki sem fél ,hogy elviszik. Hittük is meg nem is.

    Tudtak utazni, repülni, míg mi maximum évente egyszer a Balatonig jutottunk. Vágytunk a szabadságra, a jólétre, nyugati autóra, melyből évente alig láttunk egy párat.

    Sok igazság van a mai posztban, de azért azt hozzátenném, hogy a múlt megszépíti az emlékeket, illetve az ember hajlamos arra, hogy inkább a szépre emlékezzen.

    Az ország lerohadását a rendszerváltozás (gengszerváltás) csak felgyorsította, mert hatalomátmentés és a közvagyon ellopása valamint az ország és lakóinak kiárusítása történt valójában. Most pedig erősen haladunk valami új, mocskos, aljas, feudalista rendszerváltozat felé.

    Az orbánbeszéd pedig egy hazug, féligazságokat vagy ostobaságokat felvonultató, hatásvadász frázispufogtatás volt.

  15. Koromnál fogva nem sok időt éltem meg a „rendszerváltásig”, születésemtől számolva mindössze tizenhárom évet, gyerekként így sok mindenre nem adódott rálátásom.
    De amire határozottan emlékszem, az emberek egységet képeztek, rendkívül nyugodtak voltak, egymással szemben maximálisan segítőkészek és tisztelettudóak.
    Ezáltal egy olyan világban sikerült cseperednem, amire mind a mai napig fájó szívvel gondolok. Öröm volt abban az időben élni!
    Ha szerényen is, de mégis boldogan tettük!
    Akkor még a nap is másképp sütött..!

    (Elnézést kérek ha mondandóm nem tartozik ide, de a poszt olvasását követően, kikívánkozott mindez belőlem.)

  16. Korlátozásként az egyházlátogatás tiltása jutott most eszembe pláne eleinte.
    A tanárok is érdeklődtek, ha valakinek a szülei templomba jártak.
    Ma meg minden egykori templomot és akkoriban egyházat gyűlölő ember igyekszik az első sorokból hallgatni a misét (a békepapokat nem is akarom most belekeverni a történetbe.),.

  17. 15. Gyurma

    „Ezáltal egy olyan világban sikerült cseperednem, amire mind a mai napig fájó szívvel gondolok. Öröm volt abban az időben élni!
    Ha szerényen is, de mégis boldogan tettük!
    Akkor még a nap is másképp sütött..! ”

    Szerencséd volt… Azt az időszakot fogtad ki, amikor etették a birkát, mielőtt megnyírták…

    Nem kötötték az orrodra, hogy ezért a boldogságért rövidesen busásan fog fizetni a következő generáció.
    Nem szóltak a statisztikák a csökkenő népszaporulatról, a rohamosan csökkenő várható életkorról se…
    Volt olcsó sör, pálinka… Gulyáskommunizmus, legvidámabb barakk.
    Kell ennél több?
    De az a baj, hogy még ezt is növekvő kölcsönökből lehetett csak biztosítani, mert kiirtották, elűzték a hozzáértő rétegeket, és megbízható káderekből töltötték fel a „szakértő” gárdát. Hiába volt topon a főmérnök, ha egyik nagyapja kulák volt, a véleménye nem számított… A bányászból lett vezérigazgató meg nagyon tudta, hogy mi a párt vonal, túl is teljesítete a tervet 200%-al, és tele is volt a raktár eladhatalan vackokkal…

    Szerintem az alábbi video remekül összefoglalja az elmúlt rendszer lényegét :

    8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás…

  18. 16 – Bazs:
    A templom látogatás nem volt tiltva, csak nem nézték jó szemmel. Ha tilos lett volna, akkor egyszerűbb bezárni a templomokat, de minimum betiltani a körmeneteket, hivatkozva a közlekedésre, de nem volt betiltva.

    18 – Attila (PV):
    Félrebeszélés helyett inkább sorold fel, miért nem volt szabadság, és most miért van. Mert ez a poszt topikja.

  19. 15, Bazs: „az egyházlátogatás tiltása”

    Tiltották a lópikulát. Megkereszteltek, elsőáldozó voltam, még bérmálkoztam is (nem röhög… 🙂 ). Hétvégeken meg cipeltek a templomba, amit utáltam, kivéve az éjféli misét karácsonykor, az jó buli volt, ahogy mentünk éjszaka a fagyott havon a templomba.

    17, Attila, Te már megint leragadtál Rákosinál. Korábban már egy csomó világszínvonalú gyárat felsoroltunk, ha segghülye káderek vezették, akkor mitől voltak azok?

  20. 17-Attila

    Biztosan sok mindenben igazad van, de óvodásként, kisiskolásként, a gazdasági élet nem foglalkoztatott, nem érintett mindaz mint fentebb említettél.
    Ezt az időszakot -számomra- így volt szép, mondhatni „vakon”, „tudatlanul”, „szűzen”, gyerekfejjel megélni.
    Bármilyen esemény is húzódhatott az akkori időben amit most negatív dologként említettél, amellett továbbra is kiállok, hogy az emberek sokkal de sokkal boldogabbak voltak.
    Ezt nem csak látni lehetett, de érezni is!
    Akárhogy is volt, akárhogy is történt, abban az időben gyereknek lenni csodálatos érzés volt. Én így emlékszem..

    Úgy gondolom, bármilyen rossz iránya is volt az akkori politikának, akkor is messze elmarad a jelenleg aktuális politikai mocsoktól..
    Szinte mindaz, amit az elmúlt rendszerrel kapcsolatosan írtál, megtalálható a jelenlegi rendszerben is! Talán annyi különbséggel, hogy már nincs olcsó sör…
    Se működő kórház… És még hosszan sorolhatnám.
    Talán akkor még létezett az élni és életben hagyni elv.
    Mára már -a visszafizethetetlen adósság mellett,- csak a hazugság maradt…

  21. 19. Tibor bá’

    „Félrebeszélés helyett inkább sorold fel, miért nem volt szabadság, és most miért van. ”

    Tényleg nem tudod?

    Jó.
    Utazás… Vasfüggöny. Lőparancs.
    Amikor a családdal teljesen törvényesen kimentünk az USA-ba rokonlátogatásra, mire visszajöttünk, a lakés le volt pecsételve, apámnak nem volt munkahelye…
    Engem még fegyverrel tartóztattak fel a Jugoszáv határon a 80′-as évek elején, mert a személyimben benne volt az amerikai rokon telefonszáma… Pedig csak Nagyatádra mentem volna Pécsről.

    Vallás… Anyámnak is apámnak is előléptetésbe került, hogy időnként templomba jártak. Nekem is felemlegették a gimmnáziumban a 70-es években hogy voltam első áldozó… Rá is került az egyetemi felvételi ajánlásra…

    Tanulás, származás… Nagyszüleim kulákok voltak… szóval anyámék számára a továbbtanulás TILOS volt… Még a munkavállalásba is beleszóltak.

    Kultúra… Mondjam? Kik és mit alkothattak? Színházban, irodalomban, filmben…
    Hofi volt a „mérce” hogy meddig szabad szidni a rendszert… (És még Orbán a diktátor…)

    Tömegtájékoztatás… Emlékszel a Szabad Európa Rádiót hogy zavarták, meg az Amerika Hangját? Hozzánk még a 70-es évek végéig jártak a rendőrök figyelmeztetni, hogy az mind hazugság. Titokban terjedő „szamizdat” kiadások…

    Kereseti lehetőség: Ha valaki maszekként szorgalmasan dolgozott, nem elég hogy szét adóztatták, de még általános megvetés tárgyává is tették.
    Nagyapám hűtőgépszerelő kisiparos volt… 12 órákat dolgozott, többszáz kilométert utazott naponta, és még ő volt az osztályellenség…

    Persze… Akinek elég volt a langyos sör meg hideg virsli, és kimosta az agyát a kommunista propaganda, mert ismerjük el, az viszont vérprofin működött, annak tényleg megfelelt a „munkáshatalom”…
    Természetesen ameddig hatékonyan tudták előle titkolni, hogy pár száz kilométerre nyugatra a kizsákmányolt munkás kilométerekkel jobban él…
    És a szegény proli még mindig ezt a vetített képet őrzi beleégetve az agyába a pisilangyos, jövőt felélő Kádár-korszakból.

  22. 22 – Attila:
    A lőparancsig olvastam. A többi már nem érdekelt. 🙁

  23. A templommal meggyőztetek, nekem se lett bajom a meg keresztelésem miatt (igaz nem tudtam akkor még mi fán terem az egész).
    Anyu főnöke azért adott neki rengeteg munkát, mert van ideje templomba menni,
    Általános suliban a kistanítónénim ugyanezt megemlítette: a tanítónéni férje ezredes volt a honvédségnél. Ma mindketten templomba járnak.
    Rákosi kort (indok nélkül kulákok voltunk, nem termett a föld eleget, akkor megvenni amit elvártak beszolgáltatáskor : ma is vannak előírt adóbevltelek szakmánként).
    Rádióról korábban a Voide of Amerika maradt meg nagyszüleimtől, amit titkon hallgattak. (Ma szerencsére nem kötelező közfrekvenciát hallgatni, ez igaz).
    Egyetemen a tanszékvezető mondta, 1991-ben hogy ha olyan lennék, mint a szüleim – ma is a földet túrhatnám.
    Felmenőim korában sok gyerek született. Ma nem ez a helyzet, talán nem véletlen: nem akarnak rabszolgákat szülni ebbe a világba,

  24. Re:23
    Ha te a gyerekvállalást rabszolga tenyésztésnek gondolod, akkor gratulálok, ezzel pecsételted meg a vérvonalodat, deklaráltan és önként ki akarsz halni…
    Aki önként, bármilyen ideológia mentén azt gondolja hogy minek ide gyerek, az egy dolgot tesz. Önként és dalolva számolja fel a családját, a környezetét,és a nemzetet. Pont ezért csinálják ezt, hogy nem fegyverrel,vérrel írtsanak ki, hanem szabad akaratunkból, jól pepalizva…

  25. 23. Tibor bá’

    „A lőparancsig olvastam. A többi már nem érdekelt. ? ”

    Ja, így könnyű… A kényelmetlen tényeket tényleg a szőnyeg alá lehet seperni… De azok akkor is kényelmetlen tények maradnak.

    Kérdezd meg, hányan sírnák vissza a Kádár rendszert KÖLCSÖNÖK NÉLKÜL !

  26. Bazs! Ne feledd, Saulusz vs. Paulusz esete.
    Senki nem ítélhető el azért, ha utólag – őszintén – felülvizsgálja korábbi álláspontját.

  27. 26 – Attila (PV):
    A zselléreket, kis parasztokat a végtelenségig kizsákmányoló kulákok képtelenek voltak belátni és megbocsátani, hogy vérszívó tevékenységüknek vége. Ezt az iszonyatos gyűlöletet sikeresen átültették gyerekeikbe, és unokáikba. Ezt láthatjuk nálad. A túlzások, elferdítések és direkt hazugságok szájról szájra jártak, és ezt a gyakorlatot itt folytatod. Kértelek írd meg mit nem volt szabad a határátlépésen, lázításon kívül csinálni. Erre te jössz a lő paranccsal, első áldozással, rádióadás zavarással, stb.

  28. 25.

    Szerintem elolvasta, csak nem tudott rá mit mondani. 😀

    A 21-ben rohadtul igazad van. Csak akkor voltunk fiatalok vagy gyerekek, aztán az emlékek közben megszépültek, mert hajlamosak vagyunk csak a jóra emlékezni.

    Azt azért hozzátenném, hogy nekem, neked, meg az itt olvasók többségének sokkal jobb, mint a kádári rendszerben. Bár akkor voltam boldog gyerek és fiatal, de mégsem mennék oda vissza soha mai fejjel.
    Viszont van az országban 3-4 millió ember, akiknek viszont sokkal rosszabb, bizonytalanabb az élete, mint a 3 – 4 évtizeddel ezelőtti rendszerben és többnyire nem önhibájukból.
    Csak egy példa:
    Több tízezer embert dobnak az utcára, miután jól átb@szták őket valami rablóhitellel, aminek a legtöbben már a kétszeresét visszafizették és mégis mennek az utcára.
    Hogy lehet, hogy a bankfelügyelet, a PSZÁf vagy mifene, meg az MNB, Bíróságok, Pénzügyminisztérium, adófizetői pénzből fenntartott szervezetek milliós fizetéseket felvevő több ezer szakértői nem védték meg emberek százezreit? Milyen mocskos rendszer az ilyen? Igen, az orbán rendszer is.
    És az utcára dobottak jelentős része egy éven belül meghal. Ha ők azt mondják, sokkal jobb volt a kádár rendszerben, akkor nekik is rohadtul igazuk van.

  29. 29 – Gyarmathy:
    A véleményeiddel úgy ingadozol mint a középparaszt. 😀
    21. alatt Attilának nincs igaza 1) mert tényszerűen nem igaz, amiket ír, 2) mert nem ez volt a kérdés. 3) mert összekeveri a különböző korokat. Pl. műszaki határzár 1950 és 1956 között volt. Templomba járás sose volt tilos, legfeljebb nem tapsoltak hozzá. A gulyás kommunizmus alatt nem volt zavarva a SZER. stb. stb. Mi az hogy általános megvetés tárgya?

  30. Nem volt szabad pártot alapítani. Tőlük független szakszervezetet létrehozni. Nyíltan, keményen bírálni pártembert, politikust. Nekik nem tetsző könyvet, zenét kinyomtatni, terjeszteni. Maszeknak hat embernél többet foglalkoztatni. Valutát birtokolni. /jelentéktelen mennyiségen túl/ Pucéran napozni. Tiltott volt prostinak lenni. Belekötöttek ruházatba, hajviseletbe. Azt megnéztem volna mit csinálnak azzal az emberrel, aki Kádárt kifütyüli a beszéde alatt. Vagy vesszen Kádár feliratú táblát tart a magasba.
    A teljes foglalkoztatásról mindig beugrik az a kép, mikor egy szemeteskukát ketten visznek és két másik kíséri.
    .. és értem Tiborbá azt is amiről írsz. A nem lázadó szelleműek jól elvoltak. Most viszont nincsenek jól. Ezzel egyet lehet érteni. Ez egy következménye annak,hogy a negyven év alatt valahogy elfelejtődött, a jobb életért tevőlegesen is ki kell venni a részünket képességünk szerint, ha azt szeretnénk, hogy pozitív változást érzékeljen a nagy többség is. Megszerették a gondoskodó államot. Beleszoktak.

    A rendszerváltáskor 20-25 évre gondoltam, ennyi kell, hogy érdemi változás álljon be az emberek gondolkodásában. Jó is lett volna a tippem, mert a politikai csúcsra értek a rendszerváltáskori fiatalok. De elszúrták, tökéletesen vakvágányra álltak, állítják az országot.

  31. 28. Tibor bá’

    „A zselléreket, kis parasztokat a végtelenségig kizsákmányoló kulákok képtelenek voltak belátni és megbocsátani, hogy vérszívó tevékenységüknek vége. ”

    Látod, te is bevetted a sztálinista propagandát. És alapvetően halovány lila gőzöd sincs a magyar paraszti társadalomról, csak amit az oroszból fordított brossúrák nyomtak ezerrel.
    Az intelligens emberek vitafórumán szerintem ez elég necces.
    A kulák nem volt vérszívó, csak volt földje, és adott munkát a helyi föld nélküli parasztnak, aki sok esetben sorstársa volt. Egymásra voltak utalva.
    A vérszívó az a nagybirtokos volt, aki spekulációs célból vette meg a földet és már ipari méretekben gondolkodott, és valóban fogyóeszközként kezelte az olcsó melóst. Megtehette, mert nem volt közvetlen kapcsoltban vele, talán ki se mozdult Budapestről.
    A kuláknak ez volt az környezete évszázadok óta, ismerte a családokat, személyes kötődések voltak.
    A rákosista rendszer csinált bűnözőt a földes parasztból, hogy a földnélküli paraszt ellene forduljon és ne a rendszer ellen, az oszd meg és uralkodj elv alapján. Mesteségesen és nagy energiákkal kellett az ellentétet felébreszteni ezek között az emberek között.
    Amikor nagyapám kulák lett, munkát nem kapott, mindenét elvette, de beszolgáltatásra kötelezték. És azok a zsellérek, cselédek adták össze neki a beszolgáltatni valót, akiet előtte „kiszipolyozott”…
    Pedig mindegyik rosszabbul járt a TSZCS-ben… A munka is szarabb volt meg a fizetés is… És még évekig reménykedtek, hogy egyszer újra a nagyapámnál dolgozhatnak…

    Itt tartunk… Már nem csak Kádár nosztalgia van, hanem Rákosi nosztalgia is…

  32. 29. Gyarmathy

    Még sokan nem akarják elhinni, hogy a kádári gulyáskommunizmus ugyanannak a rendszernek volt alrendszere, mint a nyugati „jóléti” társadalmak, csak más volt a funkciója.
    Kelet még nem volt elég érett, és kellett még 50 év külön kezelés, hogy engedelmes nyálacsorgó konzumidiótát faragjanak belőle.
    A kádárizmus attól volt „jobb” hogy a folyamatnak nem a végén jelentkezett, hanem akkor, amikor még volt lélek az emberekben.
    De ez NEM Kádár érdeme volt, sőt, Kádár aktívan vett részt abban, hogykiirtson minden valamire való hagyományt a magyar emberekből, és leszállítsa kért árut a folyamat végén.
    És voi lá, munkája végeztével végre „alkalmasak” lettünk a kapitalizmus felvételére.
    Pech, hogy mire alkalmasak lettünk, magának a kapitalizmusnak is megváltozott a szerepe. Most éppena középosztály visszabontása folyik.
    Egy kicsit olyan mint amikor a tehenek jobban szeretik a teherautó sofőrjét, aki a vágóhídra viszi őket, mint a böllért, aki leőli őket…

  33. 30. Tibor bá’

    ” Pl. műszaki határzár 1950 és 1956 között volt. Templomba járás sose volt tilos, legfeljebb nem tapsoltak hozzá. A gulyás kommunizmus alatt nem volt zavarva a SZER. stb. stb.”

    Miről beszélsz ?

    Még 1989-ben is lőttek le embert a magyar határon… És még neked sok a „lőparancs” ?

    Németh Miklós nyilvánosan kért elnézést egy német nőtől … A nő élettársát 1989 augusztusában lőtték le a magyar határőrök menekülés közben, a férfit hidegháború utolsó ismert áldozataként tartják számon.

    A templomba járás nem tilos volt, hanem bizonyos munkákat, pozíciókat, exisztenciát el lehetett veszteni miatta. Ez tény, és millió példa van rá.
    A SZER-t meg egész 1988-ig zavarták… Igaz, Csehszlovákiából meg a Szovjetúnióból.
    A kommunisták be voltak tojva a lengyel események miatt….

    Az 1988 augusztusi román falurombolás elleni nagy tüntetéstől rettegett a rezsim.
    A legtöbb munkahelyen kirúgással fenyegették azokat akik elmennek.
    Az én munkahelyem a BM alá tartozott, és a főnököm, (hadnagy) nekem is megtiltotta.
    Kérdeztem, hogy mi lesz ha mégis elmegyek… lelő?
    Igen, ha kap tűzparancsot… hangzott a válasz.

  34. „Kádár aktívan vett részt abban, hogykiirtson minden valamire való hagyományt a magyar emberekből, és leszállítsa kért árut a folyamat végén.”

    Attila, ezt egy kicsit indokold, ha lehet. Miért tett volna Kádár ilyet? Gyakorlatilag nincstelenül halt meg.

    Szerintem meg csak sodródott az árral. Próbált ő megtenni, amit lehet és ennyire futotta az erejéből és a lehetőségekből. De még mindig sokszorta jobb volt, mint pl. a Szovjetúnióban, vagy a Causeszku Romániájában, de akármelyik kommunista országot említhetném.
    A magyar néplélek lerohasztását nem varrnám a nyugat nyakába, az inkább a kommunista éra működési elveiben keresendő.

    Tibor bá,
    Hát igen, ingadozom. Mert mindkét rendszernek voltak(ill. vannak) hatalmas hátrányai és előnyei.
    De a szabadságra kihegyezve… csak tedd fel magadnak a kérdést. Ha most 1975 vagy 80 lenne, létezhetne ez a blog? Tudnánk itt társalogni, szabadon eszméket, gondolatokat cserélni?
    A munkásságod ha elolvasná egy pártfunkcionárus cenzorista, akkor mi történne veled?

    A vadkommunizmus korszakának egy kubai költője ezt találta mondani (sajnos nem emlékszem a nevére, de az idézetre nagyjából igen).

    „A szabadság nem a kenyér az asztalon, jó étel vagy egy pakli cigaretta. A szabadság elmondani mi bánt, elordítani, ami fáj.. ”

    A nyolcvanas évek elején hallottam valamikor a SZER-ben, ami épp akkor nem zúgott a zavarástól. Megmaradt, és tényleg így van, vagy így is fel lehet fogni. Ha nem hiszed, gondolj a blogoddal kapcsolatos előbbi kérdésekre.
    Ez a költő 22 évet ült – ha jól maradt meg – ilyen versekért a kubai börtönökben rettenetes körülmények között.

    Ha valaki tudná a nevét, ossza meg.

    30. Károly, Neked is rohadtul igazad van, mégha picit (látszólag) ingadozol, akkor is. 🙂

  35. A szocialista korszak kiforgatta az országot a korábbi félfeudális viszonyokból, aminek sok vesztese volt, főleg a korábbi birtokon belül lévők, akikkel, főleg a Rákosi időszakban igen durván leszámoltak.
    Érthető, ha ők, és leszármazottaik gyűlölettel gondolnak erre a korszakra.
    Viszont közben a rendszer megteremtette a lehetőséget, hogy az egyszerű emberek-akikben volt tehetség és ambíció- kitörjenek, olyan jövőt építsenek maguknak, amit a korábbi időszakban lehetetlen lett volna.
    Mikor én a pályámat kezdtem, még sok helyen tényleg az abszolút képzetlen munkás igazgatók ültek a vállalatok élén, akikről rémes anekdoták keringtek szakmai tudásuk kapcsán, de már folyt lecserélődésük az új, már a rendszer által kinevelt értelmiségiekkel.
    És aki már a konszolidált korszakban nőtt fel, és nem volt született lázadó, hanem elfogadta a játékszabályokat, az élt, mint hal a vízben.
    Közben kinevelődött egy nagyszámú, jólképzett szakembergárda minden szinten, nem csoda, hogy a rendszerváltás után a nyugati cégek lecsaptak az országra, kincsesbánya volt a munkaerő szempontjából. Mára már jól ki vagyunk rabolva ebből is…
    A felsőoktatás eléggé elitista volt, már ami a képességeket, tudást illette, néha elképedek, hogy a mai egyetemisták milyen átlag képességekkel bejutnak, és végeznek is, persze ma is ott vannak köztük a kiválóak, csak eltűnnek a sok korpa között.
    A mai sikeremberek jó része is akkor nevelődött ki olyan családi háttérrel, hogy soha nem juthattak volna el eddig, ha nincsenek az akkori viszonyok.
    Igaz, az élet iskolájában is tehetséges tanulók voltak, és a rendszerváltás után hamar elfelejtették, honnan jöttek, és az új világ törvényeit is átvették, és profitáltak belőle.
    De hát ez minden lázadó, és forradalmár generáció sorsa, a pozícióba került utódok elfelejtik az előzményeket, és a jólétet választják.

  36. 35. hubab

    Azt mondod, „a felsőoktatás eléggé elitista volt”.
    Ez annyiban igaz, hogy az akkori elit gyermekei nagyon könnyen bejuthattak a felsőoktatásba.
    Törvényt kellett hozni egy idő után, hogy a munkás, paraszt szülők gyermekei is bejuthassanak, egy bizonyos létszámkeretben.
    Akkoriban sok oktató volt, aki még 45 előtt szerezte a képesítését, vagy a 45 előtti professzorok tanítványa volt.
    Olvastam az akkori műszaki elit képzéséről.

  37. 33, Attila: „Az én munkahelyem a BM alá tartozott, és a főnököm, (hadnagy) nekem is megtiltotta.”

    Kulákgyerek létedre a BM-nél dolgoztál? Mi voltál, ügynök? 😉 😀

  38. 36, bogozy: „az akkori elit gyermekei nagyon könnyen bejuthattak a felsőoktatásba”

    Igen. Ha megfelelő szinten megírták a központi felvételit. /Amire valóban – ahogy most is – nagyobb esélye volt az értelmiségi családokból származó gyerekeknek./ Illetve a rektoroknak valóban volt egy ‘kerete’, amire vehettek fel korlátozott számban protekciós diákokat. De síkhülyéket nem volt értelme felvenni, mert az első két évben ugyis kibuktak volna.

    Mikor én jártam az egyetemre (80-as évek), addigra a partizánok meg a „Szovjetúnió hőseinek” stb. gyerekei már kikoptak a rendszerből. „Maszek” szülők gyerekei is jártak velünk, ugyanúgy felvették őket, mint bárki mást. Tele voltak pénzzel, de a szoctámot felvették, mert a szülők alacsony jövedelmet vallottak be. Mi meg, csóró értelmiségi szülők gyerekei, lószart kaptunk, nem szociális támogatást. Ha pénzt akartunk látni, kénytelenek voltunk jól tanulni.

  39. 37 bogozy
    Az biztos, hogy a rendszer vigyázott rá, hogy az ellenzéki beállítottságú családi háttérrel rendelkezők ne uralhassák a jövő értelmiségi pályáit, másrészt igyekezett az egyszerű hátterű, de tehetséges fiatalokat helyzetbe hozni, bízva benne, hogy ezek hűségesek lesznek gyökereikhez.
    Igaz, ez utóbbi nem jött be, a rendszerváltás idejére a fiatal értelmiségiek is mind a változást várták származástól függetlenül, hisz mindenki látta, hogy nyugaton jobban megy a szekér…

  40. 34 – Attila (PV):
    Ennyire vagy te autentikus! – Az eredeti beszámolóból:
    „Németh pedig beszélni kezdett. Előbb elmondta, hogy amikor Schulz úr haláláról értesült, összehívott egy osztrák-magyar bizottságot. Kiderült, hogy a határőr nem tudatosan célzott rá, dulakodtak, és voltaképp baleset történt.” – Ennyit a te lő parancsodról. Hazudsz, ferdítesz, hamis propagandát terjesztesz teli pofával. megtévesztesz százakat, közel tíz éven át.

    1971-től építettem a házam 1988-ig. Egyedül, a fizikai munka mellett unatkoztam reggeltől késő délutánig. Áram nem volt. Amint megérkeztem bekapcsoltam a telepes rádiómat, ami a SZER-re volt beállítva. Rátekertem teljes hangerőre, hogy halljam bármerre mászkálok. A környéken rajtam kívül mindenkik hallhatta. Nem volt zavarva, senkik nem szólt érte, nem vitt el a rendőr 17 éven keresztül. – De Attila! A te antennád úgy van beállítva, hogy ezt nem hallod meg, csak mindenféle mende-mondákat, amiket a szocializmus vesztesei terjesztenek, sokszor minden alap nélkül. Például a padlás leseperés. Valóban volt beszolgáltatás (kényszerű hadigazdálkodás), és nagyon szigorúan vették, én magam ültem együtt olyan paraszttal, akit ezért ítéltek el. De olyannal nem találkoztam, akiknek személy szerint leseperték a padlását. De a történet jól hangzik. Mindenki hallott róla, de senki se látta.

  41. OFF

    „Minden korábbinál részletesebb egészségügyiadat-gyűjtésre kötelezi a háziorvosokat jövő júliustól egy friss jogszabály – írja a mai Népszava.

    A háziorvosok nem csak a pácienseik, hanem azok családtagjainak kórtörténetét is kikérdezik. Ezen túl egy szociológiai kérdéssort is végigkérdeznek majd tőlünk az orvosok, amelyben olyan kérdések szerepelnek, mint például dolgozunk-e, mennyire látjuk sötéten a jövőt, illetve dohányzási- és alkoholfogyasztási szokásainkról is kérdeznek…
    … a háziorvost törvény kötelezi az adatok továbbítására.
    Így az állami szerveknek névvel, TAJ-számmal összekötve lesz meg egy csomó szenzitív adat rólunk.”

    http://24.hu/belfold/2017/10/30/erzekeny-adatokat-szerezne-rolunk-az-allam-a-haziorvosokon-keresztul/

    Vajon mi a helyzet az orvosi titoktartással? Illetve mikor kerül sor a gyónási titkok hivatalos továbbítására?
    Igaz, ha már a bugyiviselést is szabályozták, nem is vagyok meglepve… Viszont felháborodva annál inkább.

    ON

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük