(926) A malária visszatért a megszorítás alatt nyögő Görögországba

Tibor bá’ online

 

A REUTERS jelentése szerint a Médecins Sans Frontiers (Orvosok Határok Nélkül) felajánlotta segítségét Görögországban (elég nagy szégyen, mivel a harmadik világ országaiban tevékenykedik)

Több nyugati ország egészségügyi minisztériuma figyelmeztette    Görögországba utazó állampolgárait, hogy a déli területeken, de valószínűleg hamarosan Athénban is számolni kell a malária fertőzés veszélyével.

A megszorító intézkedések következtében a szúnyogellenes permetezéseket beszüntették. Ennek következtében a szúnyogok által terjesztett malária felütötte a fejét. De Görögországba sikeresen beszivárgott más, szúnyogok által terjesztett betegség is, mint például a Nyugat Nílusi Láz.

A statisztikai hivatal jelentette, hogy Görögország területén, 2012 első kilenc hónapjában 70 bejelentés történt malária fertőzéssel kapcsolatban. Egészségügyi szakemberek szerint csak idő kérdése és a malária meg fog jelenni Athénben is. Ehhez a hírhez párosul az a tény, hogy a malária ellenes gyógyszer a kinin már jó ideje nem tudja betölteni preventív szerepét.

Ezt a jelentést mi magyarok se vehetjük félvállról, mert a globális felmelegedés miatt a betegséget terjesztő Anopheles szúnyog élettere folyamatosan húzódik északra, és így előbb vagy utóbb nálunk is meg fog jelenni, és ne várjátok, hogy a magyar egészségügy felkészüljön az eseményre, mert nem fog.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

31 gondolat erről: „(926) A malária visszatért a megszorítás alatt nyögő Görögországba

 1. Klímaváltozás előtt is volt Magyarországon malária a 40-es évek végéig. A sokat szidott DDT-vel sikerült megszabadulni tőle. Az Anopheles maculipennis nem a hőmérsékletre, hanem a páratartalomra érzékeny

 2. 1: Lehet, de az élővilág egyszerűen ilyen. Ahol tér nyílik az élő szervezetek számára, az viharos gyorsasággal benépesül.
  Ha ilyen aszályos időjárás lesz tartósan, akkor én nem a szúnyogok, inkább a kaja miatt aggódnék.

 3. Hát igen…

  Ahogy az önvédelem lehetőségei csökkennek, a vérszívók ideje eljött…
  Mondják, hogy a világ fraktál természetű.

 4. Miért nem tudja a kinin betölteni preventív szerepét?

  Mivel az egészségügy nem fog segíteni, magunknak kell védekezni, főleg a szúnyogcsípések ellen. Szúnyogháló ablakra, ajtóra, ágy fölé. Ha éjszaka egy nagy ventillátor működik az ágy fölött, akkor nem csípnek. Ez saját, indiai tapasztalat, feltevésem szerint, nehezebben landolnak a szélben. A környezetünk rendbentartása is számít. Ha nincsenek pocsolyák, térdig érő gaz, bokrok, akkor kevesebb a szúnyog.

  Az sem mindegy, melyik változatai terjednek el itt a maláriának. Nem mind halálos. A malária elleni gyógyszerek sem túl egészségesek.

 5. 5: Jani:

  „A malária elleni gyógyszerek sem túl egészségesek”

  Az hagyján, de ráadásul nem is igazán hatásosak már manapság. Legalábbis egyre több a szuperrezisztens törzs. Mint kb. minden betegségnél.

 6. 5. Jani

  „Szúnyogháló ablakra, ajtóra, ágy fölé.”

  Vérszívók ellen kirekesztés … jó ötlet.

 7. 5 Jani
  Megfigyeltem a múltkor, ahogy nálad a patakpartról hosszú tömött sorokban masíroznak a szúnyogok Tégedcsípni. Már nem kell Indiába elbumliznod egy betegségért. 🙂

  Maláriára,ugyan nincs, de egy csomó más betegségre van megelőző vakcina, tessék elmenni oltásra! Amíg még könnyen elérhető. A tetanusz vakcina már időszakosan hiánycikk.

 8. 8. sakkmatyi
  Néhány hete alig volt víz a patakban. 🙁 Engem nem nagyon csípnek a szúnyogok, talán a dohányzás miatt.

 9. Tibor bá! Egy vakcinás poszt is időszerű volna, mert szegény sakkmatyi oltásos beírásaitól kiver a frász. Még csoda, hogy van immunrendszere. Ha egyáltalán van. 🙂
  Szúnyogháló jó ötlet, de úgy tudom, hogy már megjelentek Magyarországon olyan apró szúnyogok, szintén délről jőve, amelyek átférnek a szúnyoghálón is. A ventilátort kipróbálom, addigis gyíkok, békák megbecsülése kihagyhatatlan. Fecskék eltűnését sajnos nem fogják tudni pótolni. Szúnyogriasztó illóolajok készítésének megtanulása életmentő lesz:
  Őrölj szegfűszeget, tedd levendula- és citromolajjal együtt párologtató tálba vagy aromamécsesbe.
  Nyitott ablak mellett is jó!

 10. 10: Biztos jó a recepted, de amíg nincs geddon, addig egyszerűbb egy Vape/Raid/stb szúnyogriasztót venni, ha meg már geddon van és ezek nincsenek, akkor valószínűleg citromolaj és szegfűszeg se nagyon lesz a környékünkön (vagy csak aranyárban), ugyanis nem épp ideális a klímánk a termesztésükhöz…

 11. 11. Avatar: Gondoltam, hogy lesz vele gond, de voltam olyan naiv, hogy azt hittem, hogy építő jelleggel egy geddonban is használatos receptet ajánl majd az illető. Tévedtem. Addigis szívjon mérget, aki akar szúnyogriasztóból is. Arról nem beszélve, hogy a szúnyog is fontos része a biodiverzitásnak, így ha irtjuk, akkor fogy a fecske is, ha mérget öntünk magunk köré, akkor ne siránkozzunk, ha allergiás kiütésünk lesz egy egyszerű szúnyogcsípéstől. Majd úgyis lesz maláriás csípés is. Addigis maradnék a saját löttynél.

 12. 10. Glouchester
  A VAKCINA éppen arra szolgál – mert legyengített vagy elölt kórokozókat tartalmaz -, hogy „felpiszkálja”, edzésben tartsa az immunrendszert. Ha már se bélférgem se tripperem nincs, valami csak kell amivel ijesztgetem a szervezetemet. 🙂

  Amúgy nem a szúnyogoktól kell félni, hanem a közeledben lévő maláriás embertől. Abból szíjja ki a kórokozót a szunyog,amit aztán beléd injektál. Ha tehát el akarod kerülni a lázat fogadd meg a tanácsaimat:
  Csak akkor utazz csajozni Thaiföldre, ha leesik az első hó. Nem idehaza, odakinn!!!
  Ne vetközz gatyára menekülttábor közelében, s ha már egy felvillanó bicska miatt mégis megtetted, ne rendőrt keress, hanem rosszul égő tábortüzet.
  Ne romantikázz a balatonparton brazil csajjal/naggyon magas rizikófattor/naplementekor. Ha mindenképpen brazilozni akarsz, tedd azt délben és ajánl neki kicsivel több pénzt. Állítólag Molnár Gábor, a nagy állatgyüjtő is Füreden kapta el a váltólázat egy Rio Negroi csajtól. Rázta is a hideg utána maradék életében az amazonaszi őserdőben. 🙂

 13. 13. Köszi sakkmatyi. 🙂 Ha lehet, akkor minél kevesebb higannyal ilyesztgetném a szervezetem. A propaganda valóban a „felpiszkálás” kifejezést használja. Brazilos csajokon jót rötyögtem. 🙂

 14. Ha romlik a higiéniai helyzet, és több lesz az alultáplált, legyengült ember, akkor egyéb módokon terjedő betegségek is (újra) megjelenhetnek, mint kolera, hastífusz… Nem olyan rossz ötlet az oltás.

 15. 14. Glouchester
  Higanymérgezést akkor kapsz, ha részegen szétharapod a lázmérőt. A vakcináktól talán csak akkor, ha tízezret kapnál egy nap.
  15. Jani
  Tifusz oltást kaptam. 3 napig alig tudtam emelni a karom és jól belázasodtam.

  Bevallom, azért nem mertem elmenni ilyen fisz-fasz országokba, mert féltem a maláriától. Molnár Gábor lázleírása tényleg mély nyomot hagyott bennem.

 16. sakkmatyi: ezt a Molnár Gáborral kapcsolatos kijelentésedet honnan vetted?
  Olvastam _minden_ könyvét, a gyerekkoráról szólókat is, de nekem nem rémlik még utalás szintjén sem holmi füredi, brazil csajos kapcsolat.

 17. 13 Sakkmatyi

  „Ha már se bélférgem”

  Ezt meg honnan tudod ? Elvileg az emberiség 90%-a fertőzött valami kis aranyos gilisztával. Nem kell egyébként megijedni, nagyon rendes jószágok. Mivel a béltraktusban élnek, igyekeznek azt rendben tartani. Állítólag akiből minden ilyen cuccot kiirtanak, az hajlamosabb lesz sok emésztőszervi átlagbetegségekre, és a rákra is.

 18. sakkmatyi: Az egyéni oltásos akciókkal azért kell vigyázni, mert az oltás 70-80 százalékos egyéni védelmet jelent, a fennmaradó rész a közösségi védelemmel küszöbölhető ki, azaz hogy minél több ember oltassa be magát. Kis higany is méreg, amit tűn keresztül juttatnak beléd, noha valóban azt mondják, hogy ez határérték alatti, meg viselendő kockázat, mellékhatás stb. Ha a lázmérőt harapod szét, akkor meghalsz.
  Több orvosnál rákérdeztem, hogy mivel nagyon reklámozzák a televízióban a szezonális oltásokat (főleg influenza ellen), akkor javallott-e beadatni. Határozott nemmel feleltek. Ezeket főleg operált betegeknek ajánlják, vagy akiknek gyenge az immunrendszere. Egy egészséges szervezetet szurkálni nem szerencsés. Értem én, hogy geddon, meg hullanak majd az emberek, mint a legyek. Azért mindent csak ésszel. Tudom, hogy helyén van az eszed… többnyire. 🙂

 19. 16. sakkmatyi
  Én többször is kaptam hastífusz-oltást, legalább 10 magyar volt már útitársam Indiában, Nepálban, ők is megkapták. Egyikünknek se lett baja tőle. Szerintem peched volt vele. Malária ellen csak az első túra elején szedtünk tablettát. Úgy tudom, Indiában a könnyebben kezelhető változatok vannak. Nem találkoztam maláriással, pedig általában monszun idején utaztam arra.

 20. 17. Padisah
  Bocs. Én is a könyvein nőttem fel.. A”füredi, brazil csaj”- jal csak hülyéskedtem, én találtam ki. Ott volt a szmájli. De a váltólázleirás igaz.
  18 Technomuzsik
  Igaz. És még az allergiát is kialakulnak, mert a szervezetnek nincs mi ellen védekezni. De azért háromméteres galandférgekkel nem szivesen osztoznék a belemen. Ezt-azt lehet még kapni kutyától macskától satöbbitől is. Ezért tessék bespájzolni kutyaféregtelenítőt is!
  Te mikor féregtelenítetted a „keverék lapaj”-odat? 🙂

 21. 17. Padisah
  Bocs. Én is a könyvein nőttem fel.. A”füredi, brazil csaj”- jal csak hülyéskedtem, én találtam ki. Ott volt a szmájli. De a váltólázleirás igaz.
  18 Technomuzsik
  Igaz. És még az allergiát is kialakulnak, mert a szervezetnek nincs mi ellen védekezni. De azért háromméteres galandférgekkel nem szivesen osztoznék a belemen. Ezt-azt lehet még kapni kutyától macskától satöbbitől is. Ezért tessék bespájzolni kutyaféregtelenítőt is!
  Te mikor féregtelenítetted a “keverék lapaj”-odat? 🙂

 22. 22. sakkmatyi

  Hála istennek egy nagyon rendes állatorvosunk van. 15 év körüli Gollffal jár, gondolom ez mond róla valamit. Szokott adni nagy tételben adagolható féregirtót. Legalább évente megkapja minden kutya. Ha kölkök vannak akkor meg kapnak egy bónusz adagot valamennyien. Ha akarsz szép kukacos dolgokat látni, itt egy cikk:

  http://embereneleskodok.blogspot.hu/2012/01/belfereg-tunetei.html

  A végén vannak a finom képek. Ne vacsi előtt nézd meg ! 🙂

 23. 23. Technomuzsik

  Van itt egy videó, amiben egy muki, aki növényvédelmi állattant tanít, a szokásosnál alaposabban fejti ki férgek tulajdonságait.

 24. 19: Gloucester:

  Az oltáshoz most pont van egy friss sztorim. Múlt heti eset.

  84-es születésű (28 éves) ürge, tök egészséges, nem dohányzik, nem iszik, rendszeresen sportol, fiatal értelmiségi. Beoltatta magát influenza ellen a háziorvosnál délután 6 órakor. Hajnali háromkor kihívják hozzá a mentőt, hogy bekékült, nem ébreszthető, nem kap levegőt.

  Mentőorvos megnézte, 50%-os szaturáció, azonnali intubálás, beszállítás hozzánk. Röntgen: hatalmas tüdőödéma. A főnököm szerint tüdőgyulladás. Mondom, de nincs láza. De akkor is az. Adjunk antibiotikumot.

  Adtunk neki antibiotikumot, de meggyőztem a főnököt, hogy adjunk neki nagy dózisban intravénás steroidot is. Mit ad isten, 12 órán belül a tüdőödéma felszívódott, a beteget extubáltuk, gyakorlatilag 24 órán belül újra talpon volt.

  A diagnózis: allergiás tüdővizenyő. Az allergiás reakciót pedig egyértelműen a védőoltás okozta (ezt a labor is igazolta utólag).

  Ez az ürge meghalt volna, ha a mentőorvos fél órával később ér oda.

  Szóval csak NAGYON óvatosan a védőoltásokkal. Nem vagyok 100%-ig oltásellenes, de az biztos, hogy az utóbbi 10 évben egyre több a fölösleges védőoltás. Pl. az influenza esetén a helyzet az, hogy nagyobb valószínűséggel kapsz tartós egészségkárosodást a védőoltástól, mint az influenzától. Minden 100.000 oltottból egynek lesz valami súlyos mellékhatása, és minden 1.000.000-ból 1 bele is hal. Németországban az 80 ember lenne évente, ha mindenkit oltanánk. Ehhez képest az influenzába belehal évente 40-50. Arról nem is beszélve, hogy a védőoltás nagyon sokszor hatástalan, és nem képes kivédeni az éppen aktuális járványt.

  Persze bizonyos dolgokra muszáj oltani, pl. diphteria, pertussis, tetanus, tuberculosis. Ezek nagyon veszélyes betegségek, és jelen pillanatban az oltás rájuk a legjobb védekezési mód, még akkor is, ha bizonyos százalékban súlyos mellékhatásokat okoz.

 25. Arról nem beszélve, hogy az influenzának mennyi szerotípusa van, és kb. lottó ötös esélye van, hogy az adott évi kombinációba pont azok kerülnek, amire szükséged lesz.
  A madárinfluenza környéki anyagi okokból keltett hisztéria és (szándékos) félrediagnosztizálás pedig teljesen kiverte nálunk a biztosítékot. Az asszony pont akkor volt terhes, persze nem oltatta be magát, de mindenféle felelőtlen barmoknak lettünk lehordva. A statisztikát annyira túlhamisították, hogy ahol nem oltottak, ott kevesebben haltak meg a lakosság számára vetítve, mint nálunk, Omninvest-országban.

 26. Technomuzsik,Attila, kössz a linkek! Nincs ezekkel semmi baj épp must reggelizem.

  Jancsika.
  Az én esetem: 12 éve mindíg beoltatom magam influenza ellen. Előtte Minden évben 7-10 napot fetrengtem lázasan télen, többnyire karácsonykor. Aztán jöttek a szövődmények arc-homloküreg gyulladás, többhetes köhögés. Ez már 12 éve nincs. Igaz, „klinikailag” nem igazolt, de nincs más magyarázatom csak az oltások. Mióta belémnyomkodtak pneunowax23-at, a torkom se fájt egyszer sem és a fülem sem nyaranta. Mikor világjáráshoz készülődtem, felvettem minden oltást, amit összeolvastam.
  Beteges gyerek voltam, de hála a biotechnokratáknak, ironman lett belőlem. 🙂

 27. sakkmatyi: Kinek lesz nagyobb a túlélési esélye? Neked, ha a geddonban nem jutsz hozzá egy szezonális védőoltáshoz, vagy annak, aki az elmúlt 12 évben minden évben átesett egy enyhe influenzán, de gyógyszer helyett időnként vitaminokat kapkodott?

 28. lehet, hogy tévedek, de szerintem nincs enyhe influenza. Az „igazi” influenza súlyos, akár halálos betegség. Sokszor influenza-szerű tüneteket is influenzának neveznek.

 29. 29: hargi:

  Annyira nem lehet súlyos betegség, ha belegondolsz, hogy minden évben van járvány, Magyarországon általában 1-2 millió ember szokott fertőződni, és ebből évente 10-12 halottunk van.

 30. 25:
  Az ürge akkor is elpatkol, ha te nem vagy ott. Gratulálok! Az a jó orvos (és minden más), aki nem a rutin után megy, hanem gondolkodik is. Azért van agyunk, hogy használjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük