(3703) 2021 október

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerzők: James Hansen and Makiko Sato

Az októberi globális hőmérséklet közel volt az 1880-2021 időszak rekord értékéhez (1. ábra), annak ellenére, hogy meglehetősen erős La Nina állapot van (2.ábra). Értékét tekintve az 1880-1920 átlaghoz viszonyítva 1,23°C-al volt melegebb, és ezzel a 4. helyet érdemelte ki.

Az addigi mérések alapján úgy tűnik, hogy 2021 a 6. legmelegebb év lesz 2020, 2016, 2019, 2017, 2015 után.

Az ENSO (El Nino Southern Oscillation =El Nino Déli ingadozás)  jövő tavaszra várhatóan semleges állásba kerül, amiből az következik, hogy 2022 jelentősen melegebb lehet,mint 2021, de nem fogja elérni a 2020-at. Viszont a jelenlegi, igen szélsőséges energia egyensúlytalanság (imbalance) nagy valósínűséggel új globális hőmérséklet rekordot fog jelenteni a rá következő 1-2 év alatt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

3 gondolat erről: „(3703) 2021 október

 1. Kedves Tiborbá

  Szerinted a 2023-as El Nino milyen erősségű lesz? Felszabadíthat nagy mennyiségű metán-hidrátot és ezáltal egy világvégét okozva, vagy ez még odébb van?!

 2. 1 – cabrero:
  A klímakutatók szerint, ha egyszer beindul a folyamat, az események rendkívüli módon fel fognak gyorsulni. Az én érzéseim szerint ez 2023-ban még nem fog bekövetkezni, de az érzéseim tévedhetnek. Tegnap olvastam, hogy Szibéria északi részén hatalmas mennyiségű CO2 tör fel. A helyi érték 1800 mmp.

 3. Igen a MIKOR a nagy kérdés és ami egyben izgalmat is ad az egésznek.Lehet hogy van még 20 évünk is? Lehet már csak maximum 5 év?Ugye senki nem tudja.Kevesen szeretik az idő kérdését feszegetni nemzetköi szinten is.Inkább csak a melegedés mögött lévő folyamatokat vezetik le.(Mc Pherson szeret jönni konkrét idővel:D)
  Egyes emberek még hisznek az ipari civilizáció továbbmenetelében, karrierjük építésében ,technikai megoldások erejében , zöld baromságokban míg mások tudják hogy végünk lesz hamarosan.Persze még indig sokan vannak akik nem hisznek az összeomlásban.Kíváncsi leszek mad azok arcára akik még a karriert építik , harácsolják a pénzt, az új autót stb….amikor majd bedől minden és ők is ugyanúgy megszívják .Bár először még lehet vagyoni alapon fog szelektálódni a dolog.Először még lehet én és a nyugger nem tudja majd megvenni a banánt a felsővezető igen.De később ha már nagy lesz a baj és giga nagy bajok lesznek pl. az élelemmel akkor már a vagyoni különbség sem számít mert jópénzé sem jut hozzá senki semmihez.Hogy ez mikor lesz azt nem tudni.Most még én is úgy látom hogy nem 1-2-3 éven belül.Bár a társadalmi rend és az ipari termelés összeomolhat hamar.

  Az biztos hogy a legoptimistább becslések szerint is amit a szenynnportálokon hirdettek 2100-ra végünk lesz vagy legalábbis mad max állapotok leszenk és felbomlik a társadalmi rend, az ipari termelés, az autógyártás , a munkhelyek stb…..Ugye kb. 5 éve a mainstream ezt hirdette.Most a mainstream is átállt a holnap mindmegalunk cikkekre, de azért mert újabban a kattintások után kapják a pénzt és egy találó cím hogy holnap mindmeghalunk vonzza az emberek kíváncsiságát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük