(524) Tibor bá’ online – A görög példa

Itt van orrunk előtt a görög példa http://bit.ly/l8TxRv csak követni kell!

 

h[Olajos Tibor figyelemfelkeltése nyomán]: A hatalmas tartozás elől, a szegénységtől, munkanélküliségtől az olcsóbb megélhetést biztosító vidékre menekül a görög lakosság. [Helena Smith riportja]

j

Egy bevásárló megy el a gazdasági válság miatt bezárt üzlet előtt. A városi lakosság ezerszámra költözik vidékre az olcsóbb életforma miatt. Fotó: Orestis Panagiotou/EPA

 

Magasan Arcadia hegyeiben, egy falu szélén, rálátással a zöldellő rétre és a mögötte elhúzódó völgyre, egy hatalmas kőházban néhány athéni fiatal kezd új életet. Egészen az utóbbi időkig a görög városi fiatalok számára Andritsaina nem sokat jelentett. De ez – állítja Dikiakos Yiannis – még akkor volt, amikor Athén nem változott egy robbanó fészekké. Egy szép napon arra ébredtünk, hogy ebből elegünk lett. Szeretnénk valahol normálisan élni. Elmondása szerint Dikiakos az elmúlt hónapban felpakolta holmiját egy Land Roverre és a rácsatolt utánfutóra majd az üzletember áttelepült a 270 kilométerre lévő Andritsainába. Útközben, a folyókat és szakadékokat kerülgető, kanyargós utak mentén elhagyott épületekkel és üres otthonokkal tarkított falvakon ment át, ami furcsa látvány volt.

„Athén cserben hagyta a fiatalokat, már semmit se tud nyújtani nekünk. A politikusaink idióták…. Hatalmasat csalódtunk bennük” – mondja Dikiakos, akihez hamarosan tíz barátja fog csatlakozni, mert ők is úgy döntöttek, hogy maguk mögött hagyják a fővárost. Egyre többen az országon belüli elvándorlásra adják a fejüket, vidéken keresve vigaszt, mivel az adósság sújtotta ország a II. világháború óta soha nem tapasztalt méretű gazdasági krízissel birkózik.

„Ez egy merész döntés, de az emberek meghozzák” – mondja Galos Giorgos a macedóniai alföldön elhelyezkedő Proti Serron tanára. – „Már jött hozzánk két házaspár, de sok fiatalt ismerek Tesszalonikiben, akik vissza akarnak menni falujukba. Ők is a krízis áldozatai, nem képesek talpon maradni. Ha kapnának valamicske segítséget, némi hivatalos bátorítást, a visszaszivárgásból áradat lenne, mert a vidéken minden sokkal olcsóbb.”

Proti Serronba a  vándorlás nem tűnne fel senkinek, ha a falu nem lenne a néhai Konstantinos Karamanlis szülőhelye, aki az országot 1981-ben bevezette az Európai Unióba. Az államférfi fehér alabástrom szobra fel van állítva a falu főterén a kővetkező bevésett szavakkal: „Hiszek Görögország és népének felemelkedésében.” Majdnem 60 évvel a szavak elhangzása után egyre több görög kezdett el kételkedni az idős politikus igazában. Karamanlis szerint a fényes városokba történő felvándorlás volt a bizonyíték arra, hogy az ország az egyszerű agrártársadalomból egy modern nyugati gazdasággá válik.

A múlt héten az IMF és az EU azon vitázott, hogyan lehetne Görögországot újra megmenteni és nyíltan felmerült a kérdés, nem kellene-e az országnak kilépni az euro övezetből? Úgy tűnik, hogy Görögország jobban hányódik, mint bármikor a múltban. Az emberek egyre mérgesebbek, a civil engedetlenség a magasba hág, mert már nem bíznak a politikusaikban és ki vannak téve a piac kényének-kedvének, mivel a befektetők már nem hiszik el, hogy az ország el tudja kerülni a totális csődöt. A valóság az, hogy a görögök szarban vannak – mondta letartoztatása előtt az IMF vezérigazgatója , Dominique Strauss-Kahn – ha mi nem segítettük volna meg őket, két héten belül a kormány nem tudta volna kifizetni a közalkalmazottak bérét.

A dolgok iróniája az, hogy a múlt évi EU-IMF 110 milliárd € mentőöv feltételei tovább rontották a helyzetet. A közalkalmazottak fizetés elvonásának, a nyugdíjak csökkentésének, az adónövelésnek, és az inflációnak brutális hatása volt. Becslések szerint ez évben a GDP 3 %-al zsugorodik, vagyis egész Europe szerte Görögországban legnagyobb a válság.

Vasso Vitas, kétgyerekes családanya elmondása szerint, akinek közalkalmazott a férje és a havi 2000 Euróból nem képes kijönni: „Feladtuk a szórakozásainkat, nem vettünk új ruhákat, lemondtunk a heti többszöri húsevésről is.”

De a görögök azt is tudják, hogy az újra segítségre szoruló gazdaságuk még további áldozatokat követel. A helyzet sokkal rosszabbá válik, még mielőtt bármi is javulna. Egészen mostanáig mindenki azt gondolta, hogy a bevezetett megszorítások mellet egy-két év alatt túl lesznek a bajon. Most viszont az a véleményük, hogy nem látni a nyomor végét. A munkanélküliek száma hivatalosan 790.000, bár a valóságban ez sokkal több hiszen 150.000 kis és középvállalkozás szűnt meg az elmúlt egyetlen egy év alatt. Sokan attól félnek, hogy Európa közepén elhelyezkedő Görögország évtizedekre, soha nem látott financiális összeomlásba csúszik, amit politikai és társadalmi krízis követ. Rasszista feszültség és törvénytelenség árasztotta el az utcákat, amire a Giorgos Kaminis főpolgármester azt mondta, hogy Athén egyre inkább Bejrutra hasonlít.

Az Állami Műszaki Egyetem közgazdász professzora, Yannis Caloghirou szerint: „Görögország csatatérré vált, az EU politikusai a krízisen csak rontottak, ugyan is nem volt kidolgozott stratégiájuk, és az intézkedéseket apránként hozták meg, mert saját népük már nem bízik az európai intézményekben és abban, hogy a politikai rendszer meg tudja oldani a helyzetet. Különben attól tart, hogy az ország irányíthatatlanná válik és a szélsőjobb kihasználja a helyzetet.

Eddig a fordítás, és most az elgondolkodás következik. Próbáljátok összevetni a görög és a magyar helyzetet. Ehhez itt közlöm a görög számokat: GDP visszaesés 2011-ben = 3 %. GDP =P 230 milliárd €. Tartozás = 340 milliárd €. Éves állami bevétel = 40 milliárd €. Egy főre eső tartozás = 30.000 €, azaz 8,25 millió Ft.

133 gondolat erről: „(524) Tibor bá’ online – A görög példa

 1. szerintem jobban állunk! Bár az nem kérdés, hogy mi sem kerülhetjük el a sorsunk, de előbb fognak bedőlni a görögök! Ráadásul mi nem vagyunk ennyire elvárosiasodva! Mezőgazdaságból jobban állunk, jóval több termőföldünk van, viszont nincs tengerünk!

 2. 1: Így igaz, de érdemes figyelni őket, mert forgatókönyvnek jók lesznek. Egy apró különbséggel! Nálunk nincs bevezeteve az €. Egy kicsit jobban fognak szarni ránk.

 3. Tibor bá!
  Mikor várhato nálunk a görögországhoz hasonlo krizis?

 4. 3: Nem tudom, mert: 1) Neme lehet kitalálni, hogy Orbánnak milyen hülye ötletei támadnak (lásd például: MOL részvény vásárlás). 2) Nem lehet tudni, hogy a soros elnökség lejárta után (2011 06. 30.) a nyugatiak mivel akarják megbüntetni Orbánt. 3) Nem lehet tudni, hogy a növekvő elégedetlenkedésre (rendvédelmiek, egészségügyisek) hogyan reagál Orbán. — Kérdezd meg újra 2 hónap múlva.

 5. 4.
  Ez a katasztrofális ebben a helyzetben, hogy még azt sem tudjuk, hogy mi lesz két hónap múlva. Így mire, hogyan, milyen stratégiával készüljön az ember lánya? Kész hazárdjáték az egész, a sok „felkészülési forgatókönyvből” néhány majd bejön, néhány egy paraszt hajszálon elcsúszik. Még az előre gondolkodók cselekvők közt is sokan ugyanúgy járnak majd, mint akik a fülük botját sem mozdítják most. Szerintem érdemes a görögöket azért is figyelni, mert az ő bedőlésük lesz a start, s onnan nem tudom milyen ritmusban, de követi a többi ország. Ez egy láncreakció lesz. Időnk addig van, míg ők bírják, aztán már itt is a tűzoltás következik, ami már nem felkészülés ugye. Én nem tudok felkészülni, csak abban reménykedni, nem égek halálra.

 6. 5.
  Mivel valóban nem sejtjük vagy tudjuk,hogy mekkora baj lesz ebből így csak felemásílag tudunk felkészülni.De a viharfelhők már gyülekeznek.A szele már megérkezett.Nagy vihar van készűlöben Eposzba illő katasztrófa.A gátat már átvágták….

 7. Egy aprócska különbség: A görögöknek nem kell félniük a fagyhaláltól. Sztem. ez fogja nálunk a legnagyobb veszteségeket okozni, és sokkal keményebb kihívás lesz, mint a görög példa. Az igaz, hogy egyelőre az élelmiszertermeléssel jobban állunk, de ha a nép nekiesik az erdőknek, ki tudja mi lesz itt? Ha meg nem eshet neki, akkor százezrek fagyhatnak meg a kunyhóikban. A városok környékén található kiskertes övezetekről már sokat papoltam, nálunk majd ide vándorol ki a lakosság, mert az esetleges szülőfalujáról már sokan azt sem tudják, hogy merre van…

  Apropo, megkérdeztem az öcsémet, aki Görögországban dolgozik egy multinál és Athén külvárosában lakik. Nem rossz jövedelemmel rendelkezik, és azt mondta, ő a válságból nem sokat érzékel.
  Cs.

 8. 5.,6.:
  Az 1800-as évek forradalmi hullámához hasonlítanám a változásokat. Pár évtized múlva tényleg nem fogunk ráismerni a világra! Azt sajnos nem garantálhatjuk, hogy az elit bitón vagy giotin alatt végzi, pedig az igazságérzetünk ezt diktálná. A mai helyzet jobban kedvez annak, hogy mi váljunk martalékká.
  Cs.

 9. 7: A kihűléshez nem szükséges a -10 °C, megy az +10 °C-on is.

 10. Igaz, de a -10C-ot kivédeni sokkal nehezebb, mint a +10C-ot. Persze, ha van egy jó pincénk, akkor mi is a görögök esélyeivel indulhatunk 🙂
  Cs.

 11. Sziasztok!

  Tudom hogy nem a legjobb helyen teszem fel a kérdést, de talán témába vág. 6-8 hónap mulva tudnék menni Japánba dolgozni. A meló az „biztos” egy japán ismerős révén. Szerintetek érdemes lenne belevágni? Tudom hogy most különösen rossz helyzetben vannak, de mennyire borús a jövőjük. A demográfiai előrejelzéseket azokat ismerem.

  Egyébként vizvezeték szerelő volnék. Ha kimennék akkor szeretnék hosszú ideig maradni, esetleg gyökeret verni. Érdemes-e ezt a 6-8 hónapot japán tanulással tölteni, és nyilván nem kevés pénzt befektetni a jövőbe hogy el tudjak ott indulni.

  Előre is köszönöm a válaszokat!

 12. A hosszú táv relatív fogalom. Szerintem érdemes elmenni, de ne égesd fel magad mögöd a hidakat.
  Apámnak egy unokatestvére 86ban lelécelt Nagyváradról (Oradea, RO) Germániába (Köln). Az apja itt maradt. Utána eltelt 20-25 év. Visszakaptak kb 3 hektárt gyümölcsöst a város mellett. A gazdasági fellendülés csúcsán (2008-ban) sikerült eladni valami horribilis összegért (kb. 30 eur/nm). Bár az öreg meghalt az idén, a családi házat nem adta el mert sosem lehet tudni mi lesz. Ha mostani életed ezt kívánja menjél, de legyen egy hely ahova visszatudsz jönni.

 13. 1:A magyar mezőgazdáság csehül áll.Már magunknak sem tudunk eleget termelni,mert:
  -Az ország jelentős részében, a paraszt vet,de nem biztos,hogy ő is arat.
  -A támogatásokat későn kapja,a hitel drága.
  -Nincs piaca,a multi meg csak önköltségi ár alatt vásárol tőle
  -A felvásárlók sem jobbak.
  -Termelési-értékesítési szövetkezetekben kellene gondolkodniuk,de ahhoz józan ész,és együttműködési készség is kellene,nemcsak a széthúzás.
  5:Biztos,hogy lesznek bamba szerencsések,de a sültgalamb ritkán röpül,tehát jobb, ha teszünk valamit.
  8:Meg kellene próbálni az igazságérzetünkre hallgatni,mert akkor a második verziód lép életbe.
  Akinek megfelelő jövedelme van persze,hogy nem érzi a válságot,de ,hogy nem is látja??? Ezért dolgozik multinál,ott ilyen emberekre van szükség.
  11:Darázsfészekbe fogsz nyúlni,de mindenki a maga sorsának a kovácsa.

 14. áá itt nem tertszik nekem valami.Hol marad az összeesküvés?Gedeon hol van?Na már most az IMF-nek honnan van pénze?nem arra készülnek a tengeren túlon is hogy a QE3-at nyomják?Az izraeliták nem akarják megszerezni görög országot?Azt mondták a görögöknek hogy adjanak el kikötőket.És a többi..A görögök nem akarták.Még.Nem a terület kell nekik a görögöktől?aztán meg privatizálni akartak.Nem tetszik ez nekem.Ide meg hozzánk állítólag özönlenek be az izraeliták.Állítólag a reptéren nekik külön terminál van ahol csak úgy jöhetnek mehetnek?Azért felvetődik nálam egy csomó kérdés.Szerintem nem nagyon lehet egy kalap alá venni minket ,legfeljebb azzal hogy az izraeliek meg akarnak venni mindent.Orbán meg hogy mit akar?Azt szerintem már maga sem tudja.Látszólag sem az oroszoknak nem fekszik,sem Amerikának?Mégis néha felveszi a kipát..Már el vagyok szédülve tőle teljesen..Csak kapdosom a fejem.Nem áll össze a kép..

 15. Európa közepén fekvő Görögország?
  Egy apró ferdítés vagy tévedés számomra elveszi egy cikk hitelességét….

 16. 12. Kénytelen lennék felégetni a hidat mert az itteni megtakarítás az kellene az induláshoz:(

  13. Ezt kifejtenéd?

  Ott ez óriási hiányszakma, ráadásul megfizetik rendesen (nem csak zsebbe). Egyébként meg csak a rohadást látom mindenhol körülöttem és nem látom hogy javulni fog a helyzet.

 17. 16!
  Ne kérdezzél semmit,fogd a cuccodat és menjél!Még megteheted.Egy percet se várj!Visszajönni bármikor vissza fogsz tudni jönni.Egy jurta biztos fog jutni neked is a hazádban.

  Egyébként most jövök Posta Imrétől.Ha jól látom,jó felé kutakodtam amikor a kikötőket kezdtem pedzegetni,minek kell az a cionoknak..

  „Az USA már fizetőképtelen- zsidóhordája fedezetlen pénzt nyomtat, de az általa fizetett hitrlminősítők szeint AAA + besorolású!
  A világ legnagyobb működő kereskedelmi flottája görög! Persze ők csödben vannak – mármint ezt híresztelik! Az angolszász + zsidó csürhe ennek a flottának megszerzésére + ellenőrzésére törekszik. Minden görög érdekeltséget elpusztítottak az elmúlt 2 évben az egész bolygón. Közben a nagy görög segítő + jótevő szerepében tetszelegnek. Nekik a flotta kell! – a bolygó egyik fő ütőere …” – Ezt írja.Ez igaz?Én nem tudom,most csak kérdezek.Mi a véleményetek?

 18. 17: a görög zászló alatti legnagyobb flotta rég a zsidóké…

  7: a görögöknek a fagy helyett a tűzhaláltól kell félnie, még az összeomlás előtt is hányan odavesztek a tüzekben…
  Sehol nem fenékig tejfel.

 19. Arról, hogy ismerős kinnt van, jól keres, nem látja, és hogy mi összehasonlíthatóak vagyunk-e a görögökkel egy kicsit filozófiai gyakorlat…

  Minden gépen (Linux és windows alatt, Mac os-ről nincs nagy tudásom, nem vagyok milliárdos) található beépített pasziánsz. Vegyük le a nehézséget minimumra (a sikerélmény kedvéért. A képernyő negyedére méretezzük, hogy minden lapot jól átlássunk. Ha valakinek nagyobb monitora van a negyede se kell, ha kisebb, kb. a fele megfelel. Játszunk le 3-4 játékot, könnyedén nyerni fogunk… Nagyítsuk ki teljes képernyőre. Minél nagyobb és jobb minőségű a kijelző annál jobban fog látszani a különbség. Próbáljuk meg. Még ha sikerül is, akkor is sokkal nagyobb izzadást fog okozni a lapok kirakása.

  Ez csak egy kicsi, filozófiai eszmefuttatás arról, hogy itt, a válság közepén csücsülve lehet, hogy jó helyről addig észre nem vesszük a dolgok valós állását, és a dolgok közti összefüggéseket, míg benne vagyunk. Aztán, amikor kicsit eltávolodunk hirtelen minden világossá válhat, és mi igazán megrémülhetünk azt látva mekkora is valójában a gond. A baj az, hogy a politikusok/média/kipások (Kinek hogy) jól hiszik, ha az emberek elé 72 centis plazmatévén keresztül összezagyválva dobják az információkat, az ember az életben nem rakja össze a lapokat a négy ászra… Tisztelet a kivételnek…

 20. Köszönöm az eddigi hozzászólásokat!

  Akkor egy „egyszerűbbnek” tűnő kérdés! Szerintetek lesz még egy japán gazdasági csoda belátható időn belül?

 21. 20: te most tréfálsz ezzel? A nagy világcégek mind áttették a székhelyüket Tokióból Hong Kongba, mert akkora a sugárzás…

 22. 20. Röviden szerintem nem. A Japán gazdaság belátható időn belül vergődni fog, eladja dollártartalékát, de a japán emberek sok generáción keresztül kialakult munka és társadalmi morálja életben fogja tartani az országot az utolsó pillanatig.

  Szerintem.

 23. Illetve egy növekvő pálya, nem kell a csoda.

 24. Hát a fél év múlvaihoz képest lehet hogy lesz egy rövid újra növekvő pálya… Hogy a fél évvel ezelőttihez képest?

  Biztos a még lejebb sodródás…

 25. Az összerakás feltétele az INFORMÁCIÓ. Ráadásul a HITELES és TORZÍTÁSTÓL MENTES információ! Ma a hírközlő médiumok mind szándékosan ferde képet adnak, még ha több ilyen jellegű helyről szerezzük be az információt, akkor is torz lesz a kép. Az igazi kitekintést az jelenthetné, ha bármikor elutazhatnánk a kérdéses helyszínekre, magunk meggyőződve a dolgok állásáról. Ezt azonban mi nem tehetjük meg, aki megteheti az része a romboló uralkodó gépezetnek, ráadásul nem is érdekelt a hiteles informálásban. Persze még ekkor sem biztos, hogy mindent látnánk, hiszen sok helyen a turisták előtt is rejtve marad a háttérben húzódó nyomor. Ahhoz, hogy mindent jól lássunk egy alap tájékozottság és kellő intelligencia is szükséges. Az internet a világ hatalmas szemeteskosara. Azonban ez az egyetlen hely, ami MÉG mentes a globális cenzúrától. Hamarosan ezt a lehetőséget is elveszítjük, és akkor tényleg csak a találgatás és a szerencse marad a kezünkben. Manapság, aki kellő alapokkal rendelkezik, képes lehet úgy kihámozni, összerakni az információkat, hogy az a valósághoz nagyon közeli képet adjon a világ helyzetéről. Mivel mozaikokból dolgozunk, és biztos, hogy minden részlet nem lehet tökéletes, sok az összeesküvéssel vagy más egyéb, a valóságot csak tükröző elmélettel történő magyarázat is.

  Ha képesek lennénk ebből a kelepcéből egyénileg kimászni, már rég megtettük volna (az egyénnek egyértelműen ez lenne az érdeke a túlélésért). Nem megy! Ezt azok is tudják, akik a feltétleket képesek befolyásolni, vagy akár felülírni. A „mi fajtánk” nem kívánatos a számukra, s idő kérdése, hogy ezt tudtunkra hozzák, vagy szép csendben elhallgattassanak bennünket. Nem hiszitek? Próbáljatok meg egy ilyen témájú posztot akár csak egy helyi érdekeltségű lapban, vagy egy civil szervezet keretében kiadott újságban, esetleg egy hivatalos egyetemi blogon leközölni! 🙂

  A testvérem -leszögezem- nagyon is jól látja az eseményeket és a hátteret. De hülye lenne nem kihasználni egy olyan lehetőséget, amivel 10x annyit kereshet, mint mondjuk én! Ha tehetném én is kihasználnám, nagyon jól jönne a felkészüléshez (természetesen anyagilag). Az általam közreadott információ lényege, hogy a görög válság ellenére, a legtöbb utca Athénben nyugodt, és a mindennapokra max. a belső keserűség és a jövőtől való félelem nyomja rá a bélyeget, éhen halnia az átlagnak még nem kell. Hasonló helyzet, mint a 2006-os magyar zavargások esetében volt. Én sem érzékeltem a saját dühömön kívül semmit akkor idehaza, és ha szarul is, de ment az élet tovább. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen, vagy ennél sokkal rosszabb helyzet bármikor adódhat ismét, akár már az idén ősszel a (jövő évre irányuló) adószabályozás miatt. Ettől függetlenül attól még nem tartok, hogy emiatt betörnek a házamba. A „kiköltözést” pedig görög barátainkhoz hasonlóan azonnal meglépném, ha lenne rá lehetőségem. A kényszer nagy úr, s a lehetőség relatív, ezalatt adott esetben kényszert is érthetünk. De még akkor is, egy család nehezebben mozdul, mint mondjuk egy egyetemista, akinek igazán nincs vesztenivalója.

  Dooom:
  Ha Japánba készülsz, alaposan nézz utána, hogy az adott terület radioaktív szennyezettsége milyen fokú, hol és hogyan tudsz majd olyan élelmiszerekhez jutni, ami nem jelent számodra extra egészségügyi kockázatot! Ha csak a külföldi kiutazás miatt kellene tanácsot adnom, akkor is óvatosságra intenélek, de a közelmúlt eseményei miatt én oda most biztosan nem vándorolnék ki munkát vállalni. Tanácsos lenne nem azonnal fejest ugrani egy első ránézésre nagyon jónak tűnő lehetőségbe, esetleg megfontolni, hogy próbaként egy közelebbi (európai) helyszínen kóstold meg a külföldi munkavállalást. Persze az én ötletemet nem kell készpénznek venned, hisz bátraké a szerencse, de azt se felejtsd el, hogy aki szerencsés, annak kockáztatnia is kell előtte! Ha biztosra akarsz menni, szedd össze mi tartana itthon és mi vinne külföldre, s ha a mérleg erősen abba az irányba billen, hát fogj bele! Arra készülj fel, hogy egy teljesen eltérő kultúrában biztosan lesz kisebb – nagyobb fennakadás, s ezt még egy alapszintű nyelvtudás sem tudja biztosan orvosolni, főleg, ha lelki vígasztalásra szorulnál majd ne adj Isten. Egyébként -ha úgy döntesz- a nyelv és főként az adott kultúra ismerete kiemelt fontosságú, mondhatnánk egy sikeres beilleszkedéshez fél siker.
  Cs.

 26. Japánban (Több ismerős is volt kinnt az utóbbi 15 évben) semmi szükség a japán nyelvtudásra.

  1. A japán, ha tudsz japánul, csak bizalmatlanabb lesz veled szemben. Akármit csinálsz, nem leszel alacsony és sárga, látni fogják, hogy bevándorló vagy, eszerint bánnak veled, így, ha tanulsz is japánul, nagyon óvatosan, hol használod. Piacon semmiképp. BEilleszkedni 3-4 generáción belül biztos nem fogsz.

  2. A csövestől a vezérigazgatóig mindenki perfekt beszéli az angolt, aki nem japán, azzal szívesebben beszélnek angolul, mint japánul. Japánban angolul kell tudni.

 27. 26-ra:
  Drakonisz kösz a pontosítást!
  Való igaz, én idehaza fogadott japán emberek alapján szűrtem le a tapasztalataimat. Ha Neked van konkrét tapasztalatod kintről, akkor jobb, ha Dooom azt veszi alapul!

  Azért az sztem. akkor sem árt, ha bizonyos szokásokkal tisztában van valaki, ha nem is használja saját magára nézve, egy számodra érdekes jelenet jelentését ismerve nem kell félreértened egy szituációt. Úgy tudom, a japánoknak sok ilyen „furcsaságuk” is van.
  Cs.

 28. Emberek! Emigrálással kapcsolatban az adjon tanácsot, aki legalább 5 évet élt külföldön megszakítás nélkül (az ide-oda rohangálás nem érvényes). Talán jó mankó, ha figyelembe veszed, hogy a tehetősebb japánok eszeveszett temóban hagyják el az országot. Mert 3 reaktor leolvadt, és a radioaktív szennyezés megállás nélkül folytatódik, nem tudni meddig.

 29. 8.

  Szerintem nem lesz nagy forradalomhoz hasonló esemény, szépen lassan évről évre eljutnak az európai országok nagyvárosai is a világ nyomornegyedeihez hasonlókhoz. Nem lesz energia ami a dolgokat előre mozdítaná, így csak visszafejlődés lesz. Az energia válság sem egyik napról a másikra fog bekövetkezni, hogy robbanás legyen,hanem szép lassan kúszik előre,a vezető elit magának beosztja,hisz azért vezető elit, a nagy tömeg, meg lépésről lépésre kénytelen leadni az igényeit. Aztán ebből mi lesz?

  http://www.mommo.hu/cimke/nyomornegyed

 30. 25: Szép hosszú okfejtés, ami lehetne rövidebb: inkább éllek a megszokotzt kellemben néhány évet, mint 50-60 évet szar, kényelmetlen körülmények között. — Minden embernek a saját kezében van a sorsa!

 31. Köszi mindenkinek a hozzászólásokat!

  Mindenesetre átgondolom a dolgot….
  Magamról annyit hogy 29 éves teljesen független emberke lennék, pár év szakmai tapasztalattal, tehát már holnap nekivághatok egy hátizsákkal….de még nem tud fogadni az ismerős.

  Japánban tudom hogy ganjin lennék(külföldi, idegen) azaz másodrendű ember, viszont alapszinten azért el kell tudni boldogulni japánul is, ha kimegyek házhoz vagy be a boltba. A japánok nem beszélnek angolul mert borzalmas a kiejtésük és szégyellik.

  Átgondolom a dolgot, mert ott még ilyen körülmények között is jobbak a jövőbeli kilátásaim mint itt.

 32. 25.

  „éhen halnia az átlagnak még nem kell. Hasonló helyzet, mint a 2006-os magyar zavargások esetében volt. Én sem érzékeltem a saját dühömön kívül semmit akkor idehaza, és ha szarul is, de ment az élet tovább. Nyilvánvaló, hogy egy ilyen, vagy ennél sokkal rosszabb helyzet bármikor adódhat ismét, akár már az idén ősszel a (jövő évre irányuló) adószabályozás miatt. Ettől függetlenül attól még nem tartok, hogy emiatt betörnek a házamba.”

  A házamba való betöréstől én sem tartok. A vidékre ”menekülést” tartom a legjobb felkészülésnek én is a nyomornegyed elkerülése végett. Inkább ma felépíteni egy pottyantós WC-t vidéken, mint 10 év múlva a bódém oldalánál folyó kanális fölé guggolni.

 33. 11.

  Japán az utolsó hely, ahová kivándorolnék, mitöbb „sátrat vernék”.
  Érdekes, hogy a sok érv mellett csak Tibor bának jutott eszébe, hogy Fukusimában éppen 3 reaktor a szabad ég alatt leolvadva önti magából a radioaktív anyagot.
  Ezt is vedd figyelembe Dooom, és ne csak a jó kereseti lehetőségeket. Mit érsz a felhalmozott javakkal, ha 10-15 év múlva elvisz a rák…
  Ugyanakkor én is elfele készülök ebből az országból, és így meg tudlak érteni.

  Szerintem te döntöttél már magadban, csak megerősítésre vársz.

 34. 30-ra:
  A (25) valóban hosszúra sikeredett, de nem ezt a mondanivalót szántam neki! 2 dologra térnék ki:
  1. Kellemről szó sem esett, persze ha „kellem” alatt a 90.000 ft nettó tanári fizetésemet és az ebből adódó mai luxust értjük, akkor igazad van! A 12 éves Suzuki ahhoz kell, hogy egyáltalán alkalmazzanak a szomszédos város lassan kisegítő szintű iskolájában. Az életemben lévő igazi kellem, amikor a kiskertben különféle zöldségek vetésével-nevelésével kísérletezgetek, és sikerélményem van. Részben irigyelem a nagyanyám életformáját, de nem tudok elköltözni, mert két olyan ingatlan van a tulajdonomban, aminek nem vagyok 100%-ban tulajdonosa, a tulajdonostárs/ak pedig nem így látják jelenleg a dolgokat, tehát az eladásukról szóló döntés (amiből lépni lehetne) nem az én kezemben van. Ez elég komoly feszültségeket szokott szülni, de mivel nem tehetek ellene, inkább úgy kezelem ezt, mintha semmim sem lenne. A párszázezres saját megtakarításomat már sárga alapra helyeztem, a többi tartalékomat pedig sajnos elvitték a vizsgálatok és gyógyszerek, amiket a ráktól való szabadulásba fektettem. (Bizonyára ebben meg az volt a gond, hogy sem cigit, sem kávét, sem alkoholt, de még drogot sem fogyasztottam soha, s próbáltam egészségesen élni). A várható jövővel -úgy érzem- abszolút tisztában vagyok, a „szabaduláshoz” viszont szükséges lenne a családdal minden kapcsolatot felrúgni, esetleg még a feleségemmel is összeveszni. Ez logikai úton mind megoldható, s akár levezethető, milyen beszari módon viszonyulok saját sorsomhoz.
  2. De számomra nem a „kellem”, hanem a „boldogság” (is) a fontos! Ha 100 évet kényelmetlenül kell leélnem, hát így jártam! Hozzáteszem, amit a többség kényelmetlenségnek tekint ma, az sokunknak valószínűleg egy sokkal kellemesebb életforma lenne, mint a mai! Ám ha csak 1 évet kell boldogtalanságban töltenem, akkor lehet, hogy inkább a pusztulást választom. És szarok az evolúcióra! Monhatjátok, hogy ez puhányság, vagy luxus a részemről, de ettől még így gondolom, mert egy olyan életnek nem látom értelmét, amihez önmagamat kell feladnom. Akkor sem, ha ökofalura szököm, és akkor sem, ha elfogadom a bla-bla miniszteri státuszt és a vele járó gyomorforgató dolgokat…
  Cs.

 35. 33.

  Jól látod!
  Egyébként te melyik országba tartasz és mi a szakmád? Bocs ha túl személyes.

 36. 34!
  Tudom hogy ezt nem nekem írtad Csongor,de már régen akartam mondani hogy személyedben egy borzasztó intelligens embert tisztelek.És pontosan ezt akartam már mondani én is hogy az ember a saját élete elöl nem menekülhet el.
  Nekem is sokan mondják,hogy most itthon vagyok anyóssal meg nagymamám és a többi,4 öreget instápolok jelenleg,(már több mint egy éve )hogy ha most nem egyek el ,és nem kezdek magammal valamit,illetve nem folytatom ott ahol abbahagytam,akkor 10 év múlva késő lesz..A tudásom is elszáll,és az idő is elmegy meg a fiatalság és a többi.Én is ugy tudnám ezt megtenni,ahogyan TE leírtad hogy elmennék,és itt hagynék mindent.Esetleg el is válnék.De akkor kártyavárként minden összedőlne a hátam mögött amiért eddig dolgoztam.És eddig az öregek segítettek,most rajtam a sor.Nem tudnék boldog lenni már soha,ezt érzem..Jöjjön aminek jönni kell..

 37. 35.

  Dooom én Németországba készülök szintén segítséggel, de a lehető legőszintébben megmondom neked, hogy egyetlen porcikám se kívánkozik oda, pedig én csak 600 km-re lennék az otthonomtól, és beszélem a német nyelvet, te pedig 12 ezer km-re, ráadásul egy szigeten, egy merőben más kultúra közepén.
  A szakmámat nem árulnám el, ha nem gond, de egy multinál (Agfa) lenne lehetőség elhelyezkedni. Garancia semmire nincs, egy itteni viszonylatban egész jó munkahelyet hagynék magam mögött.
  Én is magam vagyok, mint te, így valamivel mobilisabbak vagyunk, mint a családosok.
  Azt is megmondom neked, hogy nem csak a pénz miatt mennék ki, de ez már nem ide tartozik.
  Sokszor naponta változik a nézőpontom a külföldi munkával kapcsolatban, hol az jár az eszembe, hogy maradnék, hol mehetnékem van, ezek inkább érzelmi hullámzások.
  Az eszem tudja, hogy ha a lehetőség eljön, akkor menni kell.
  Nem várom itthon szépen kényelmesen a világvégét.

  Láthatod, hogy az én helyzetem más. Mondhatni könnyebb.
  És még egyszer mondom, megértelek, hogy el akarsz menni innen, de én a helyedben Japánba akkor se mennék.

 38. Egy kicsit utánanéztem a magyar helyzetnek. „Az állam bruttó adóssága 2010. november végén 20 465 milliárd forint volt”. Ha ezt leosztjuk a 10 millió magyarral, akkor az egy személyre jutó adósság kb. 2,5 millió forint.
  http://surl.hu/69H37f
  Az ÁKK oldalán biztos pontosabb információ is található az adósságról.
  „2011-ben várhatóan a lejáró adósság 4017 milliárd forint lesz”.
  Ez évben még törlesztik a manyupos pénzekből meg a 4 milliárdos kötvénykibocsájtásból, de mi lesz jövőre? Mit tudnak elvenni, einstandolni? Eladni már nem lehet semmit, mert mindent privatizáltak. Már csak a magyar embereknek a megtakarításaik maradnak. Valami hasonló lesz mint az argentín válság?
  A görögöknél is most akarnak privatizálni, kiárusítani a nemzeti vagyont. Lehet beleveszik az Akropoliszt is, meg néhány szigetet.
  Az itteni hír már egy hónapos, de ugyan azt tárgyalja mint a lefordított cikk.
  http://surl.hu/9ciEAf

 39. Egyébként érdekes, hogy itt a térségben a magyar a legkevésbé mobilis nép, és többnyire a végső elkeseredettség hajtja őket külhonba. Persze kivételek itt is vannak.

  Vannak barátaim, akik nem akarnak hazajönni hosszab kintlét után sem, mert tudják, hogy mi vár rájuk itthon, annyi pénzt viszont nem tudtak félretenni, hogy itthon fészket rakjanak.
  Őket is megértem.

  És megértem Csongort is.
  Ez egy nehéz kérdés, és döntéskor sok egyéni tényező is befolyással bír.
  Tibor bá kategorikusan kijelenti, hogy mindenki saját maga irányítja a sorsát.
  Én ezt a kijelentést nem osztom teljes egészében, hozzám közelebb áll az a tézis, hogy a lapokat az élet osztja, de te játszol velük.

 40. 39: Ragaszkodom az írottakhoz. Mindenki maga irányítja a saját sorsát. De megtoldom azzal, hogy a tétlenkedés is egy fajta irányítás, mert ezzel a lovak közé dobod a gyeplőt. Kiegészítem azzal, hogy mindennek van szubjektív és objektív értéke. Amit talán nem tudtok, hogy a szubjektív érték idővel objektívvá válik. Azaz a kezdeti eufóriát követi a kiábrándulás. Az emigráció előtt állók a legfontosabbról szoktak megfeledkezni. Ezt úgy hívják,hogy KÖTŐDÉS, megjelenési formája a HONVÁGY. Amit néhány év után az állandósult beltörődés követ és totálisan kizárja a megelégedettséget. Magyarul jön az ŰZÖTT VAD szindróma. Minden esetre van egy hoszú poszt a honvágyról, azt azért olvassátok el, felhoztam a második helyre, hogy ne kelljen keresgélni.

 41. 38. Még nem privatizáltak nálunk se mindent, de csak idő kérdése. Ahogy a görögöknél ki lehet rakni az „eladó” táblát, úgy nálunk a „felvásárolva” lenne helytállóbb.

  40.

  Még nem olvastam el, de lehet, hogy most nem is akarom. Talán majd kinn Németországba, ha rámtör…
  De egyelőre még itthon vagyok.

  41.

  Bárhogy is döntesz, sok sikert hozzá!

 42. 40.
  Nem tudom, hogy van-e olyan ember, akinek nincs honvágya, ha más országba kell leélnie élete egy részét. 9 évig évente 5-6 hónapot dolgoztam külföldön, jöttem,mentem. Tavaly januárban elhatároztam véget vetek ennek a cigány életnek,kiköltözök. Szeptembertől kétszer voltam otthon. Most ott tartok, vissza fogom állítani az ingázást, és maradok magyar, aki kijár dolgozni. A honvágy szörnyű. Nem tudok tenni ellene semmit.
  Járok társaságba, magyar, svéd barátaim is vannak, mégsem érzem itthon magam. Mindig idegen leszek.
  Elolvasom.

 43. 40. Egyetértek azzal, hogy az ember hatalmas befolyást gyakorolhat a saját sorsa felett a saját döntéseivel, de csak azokból a keretekből kiindulva, amit születésével és a körülményeivel kapott. Nem tudok változtatni azon, hogy a 20. századi Magyarországon születtem, kik voltak a szüleim, honnan indultam, milyen kulturális örökséget kaptam stb. De ebből kiindulva nagyon sok mindenen változtathatok, persze ehhez néha komoly erőfeszítések kellenek. De a keretek adottak, csak ezeken belül, illetve ezekből kiindulva lehet változtatni bármit is. Olyan ez, mint egy futóverseny, ahol egyesek 100 méter előnnyel és a legklasszabb sportcipőben futhatnak, mások meg 100 méter hátránnyal, ócska bakancsban. Szerintem az a fontos, hogy az ember a saját lehetőségeihez képest mindent megtett-e önmagáért és másokért, amit tudott. De a lényeg: a sorsunk felett hatalmas befolyást tudunk gyakorolni.

 44. pontosan az történik amire számítottam. Felröppen a hír a görög csődről, a az athéni tőzsdén bagóért folynak a nagy részvényeladások. Mindig is ez volt. Valaki abban érdekelt, hogy olcsón megvegye a jobb görög cégek döntési részvénycsomagjait és rákényszerítse a görögöket arra is, amit nagyon nem szeretnének: a szigeteik egy részének eladását. A keleti part szigeteiről van szó, Rodosz környékén. Vannak ott jó kis lakatlan szigetek, miért is mondja bennem a kisördög, hogy tökéletes hadi támaszpont mert közel van a forró helyekhez, és ha magánkézben van esetleg, nem kell beszámolni az ott folyó tevékenységről a görögöknek. Lehet akár titkos rakétabázis vagy kiképzőtábor, akármi. A németek nagyon erőltették tavaly az ilyen jellegű hitelfedezetet. Na meg kell a vasútjuk, az athéni vízhálózat, a kikötők, néhány repülőtér, hajók, kommunikációs hálózat. S most nyomják le az árfolyamot, hogy ráadásul olcsón is jussanak hozzá. NA KIK???

 45. Én összesen kb 3,5 évet töltöttem amerikában és mexikóban, és rengetegszer megkérdezték, hogy miért jöttem vissza. Szerintem ha valakinek itthon kilátástalan az élete, hogy jusson egyről a kettőre, akkor egy gazdagabb országban boldogabb életet élhet a nyilvánvaló kellemetlenségek mellett is. Ellenkező esetben itthon teljesebb életet élhet. Japánba én a helyedben maximum úgy mennék, hogy a visszatérés lehetőségét megtartom (fejben legalább).

 46. 40-re:
  „Mindenki maga irányítja a saját sorsát.”
  Persze, ez nem vitatott. De milyen keretek között? Mikor, melyik helyzetben mi a legjobb döntés? Lehet, hogy épp az, ha kicsit a lovak közé is kerül a gyeplő. Biztos vagyok benne, hogy jószándékúan próbálsz minket terelgetni, de az adott szubjektív (és ezt nagyon jól megvilágítottad!) keretek figyelmen kívül hagyása mellett. S mivel magad is írod, hogy ezek idővel objektívvé válnak, bizony nagyon nem mindegy, hogy mikor hozunk meg bizonyos döntéseket. Elkésni vele egyértelmű kudarc. De sokszor a beleugrás „objektív hozadéka” eltörpül a „szubjektív veszteségek” mellett (amik idővel objektívvá válva sok borsot törhetnek az orrunk alá), s később a díszpáholyból sem tudjuk élvezni a kilátást.

  Ha szabad kukacosnak lennem: Amennyiben a sorsunk irányítása ennyire egyértelműen és alapvetően tőlünk függő, akkor a Te életedben is jócskán előfordult, hogy sorsdöntő pillanatokban rossz helyen volt a gyeplő. Nem személyeskedésnek szánom, de gondoldd át, milyen sokszor voltál tehetetlen korábbi helyzetekben, amikor a „sors” (a többi embertől is függő dolgokkal, amikre nem biztos, hogy volt ráhatásod) odacsapott egyet! Én nem mernék ilyen kategorikusan támaszkodni a „minden ember a saját sorsa kovácsa” közmondásra.

  Abban feltétlenül igazat adok, hogy egy adott döntés az csak a miénk! De ami egy másik ember szempontjából elcseszett döntésnek tűnhet, az lehet, hogy az egyén szempontjából mégis a legjobb döntés. És sokat fogok/fogunk még rosszul dönteni, én mégis csak akkor fogom „vesztesnek” érezni magamat, ha már nem tudom elismerni adott döntésem rossz voltát. Meggyőződésem, hogy az életünk alapvető célja nem a tökéletes életút, hanem a rossz döntések elismerése és a javításukra tett próbálkozás. Azt sem vitatom, hogy rengeteg a döntésképtelen ember, és ez szörnyű, ill. sokan valóban csak össze-vissza ficánkolnak…

  36-ra: Megtisztelsz, köszönöm! A döntés nem könnyű, s abban igaza van Tiborbának, hogy most sokat tökölni nem lehet. De a jó döntésekről csak utólag derülnek ki, hogy valóban jók voltak -e…
  Cs.

 47. 17: Izrael kitelepítéséhez kell a hajóflotta. Készülnek a jövőre. Mégiscsak jó, hogy nincs tengerünk. 🙂

 48. 7-re.

  „…A városok környékén található kiskertes övezetekről már sokat papoltam, nálunk majd ide vándorol ki a lakosság,…”

  Nem majd,mert már 2 éve folyamatban van.Én is így akartam lelépni
  de ez már bukta.Lassan nyomorteleppé minősülnek.

 49. Felejtsétek már el ezt a zsidó inváziót. Eszük ágában sincs máshol élni, mint Izraelben.

  Sorsunk vizsgálata megér egy misét. Igen, születhetünk nyomorba, főúri kastélyba, ezt nem tudjuk befolyásolni, de nem is kell. Minden lény adaptív, mi emberek is. Ahová beszületünk, azt tartjuk a lehető legjobbnak (amíg meg nem etetnek például konzumálással). Ez bizonyított. Az indiai nyomornegyedekben végzett felmérés kimutatta, hogy nem boldogtalanabbak, mint az amerikai közép osztály tagjai. Ez tehát kilőve. A rossz döntésről, mindig utólag derül ki, hogy rossz volt, mert amikor meghoztuk, szubjektív szempontjaink voltak, amikről később kiderült, hogy rossz volt. Személy szerint én például hatalmasat hibáztam, amikor nem magyar nőt vettem feleségül. Az összes többi kellemetlenség erre vezethető vissza. Pedig, amikor döntöttem jó döntésnek látszott. Leszögezhetjük, hogy döntéseinknél szexuális szempontokat venni figyelembe az egyik legnagyobb hiba, amit egy férfi elkövethet, mert a fontossága nagyon tiszavirág életű. Vulgáris talaj felé közelítve. Az a nő, aki nélkül ma nem tudsz élni, holnapra könnyen gyűlölt idegenné válhat. Az áldozat, amit ma hoztál érte, holnap őrültségnek fog tűnni, és a következményei beláthatatlanok lehetnek. A nők ilyen hibárt sose követnek el.

 50. 50: Izrael ott van, ahol a zsidók élnek…

  17 éve élek egy huzamban külföldön, még nincs honvágyam…

 51. A paraziták mindenhol jól érzik magukat, ahol engedik.

 52. 50!
  Ezt Te sem gondoltad komolyan Tibor bá,ez az Izraeles mondatodat.. Ezt igazán nem vártam Tőled..

 53. 48!
  De van másunk.Ezeknek minden kell..olyanok mint a fekete lyuk.Elnyelnek mindent..Semmi sem menekül..

 54. 53: Esetleg komolyan gondolta, az én kiegészítésemmel.
  Halál komolyan az „Izrael” kifejezést évezredeken emlegették a zsidók úgy, hogy nem létezett ilyen nevű állam, a zsidók közösségét jelenti a szó. Azóta is, hogy van ilyen nevű állam!!!
  Tehát definíció szerint a zsidók mindig és mindenhol Izraelben élnek, AZ USÁ-ban, vagy Magyrországon is.

 55. Még egyszer fussunk neki: az államadósságot soha nem fizetjük vissza! Soha senki nem fizeti vissza, a lejáró adósságot új adóssággal váltják ki, csak a kamatterhet kell fizetni. Az is borzasztó mértékű, enélkül a magyar államháztartás elsődleges egyenlege mindenkor pozitív, vagyis többletet mutat.
  Amikor csökkentik az államadósság mértékét, akkor valójában a kamatteher csökkentése a cél. De ez csak valamilyen valós érték elkótyavetyélésével valósítható meg, miközben a megoldás a adósság egy részének leírása, elengedése lenne.

  Az elvándorláshoz: miért gondolják azt sokan, hogy az összeomlás közepette másutt jobb lesz? Ez az egész világot érinti, tehát mindenhol valamilyen hatással lesz, de mindenhol másutt még ráadásul csak rohadék bevándorló leszel.
  Kicsit sarkítva: mondjuk például, ha az életedért kell könyörögni, melyik általad ismert nyelvet választanád?

  Meg vagyok egyébként döbbenve, hogy van, aki most akar Japánba menni! Nem nézed a netet? Legalább itt, Tibor ‘bá blogjából tájékozódhatnál.
  A másik, hogyha úgy istenigazából röpködni kezd a szar, nem lehet majd csak úgy fölpattanni egy repülőgépre, Japánból nem lesz visszaút. Németországból még gyalog is a siker bizonyos esélyével neki lehet indulni. Te majd hajózol? Vagy jössz keresztül Szibérián?
  Szóval mielőtt elindulsz vess számot azzal, hogy ott fogod leélni az életedet.

 56. De mi lesz a mai Izraellel? Meddig tartható fönn az amerikai transzfúzió nélkül? Elég sokan fogadtak nagy tétben az elpusztításukra. Sok új izraeli ráadásul nem is kötődik annyira ahhoz a földhöz, mint a pár évtizeddel ezelőtti elődeik.

 57. A ráksejt is elpusztul táplálék nélkül.A Földnek most méregtelenitésre lenne szüksége. USA, Izrel, Kína és még folytathatnám, termelik a szart, fegyvert, sok kacatot, terjeszkednek, kizsákmányolnak, de egymás függvényében élnek. Kár, hogy ez rákosodás nemcsak terjed, hanem fertőző is. Kell a tisztulás. Én nem vagyok tehetős, de elégedett vagyok. Tudok igénytelen lenni ha kell. Sőt, már tanulom ezt. A ráksejt erre nem képes. Ezért kell eltűnniük, vagy pusztul az egész bolygó.

 58. 51:Ha jól emlékszem,Szilézia előtt USA-ban éltél.Ezt csak azért jegyzem meg,mert szerintem a te eseted „kéthuzamnak” számitható.Az amerikai évek után bizonyára egyfajta felüdülést jelentett Lengyelhon.Minél kisebb a kötődés,annál késöbb jön a honvágy szindróma,aztán az sem mindegy,milyen fiatalon hagyja el az ember az országot,beszéli-e a célország nyelvét,örömét leli-e a munkájában.Mégjobban elviselhetővé teszi az emigrációt,ha az embernek „akad” másik nembéli társa,mert ugyebár ez is fontos része a dolognak.REmélem nem haragszol a személyeskedésért,még annyit hozzátennék,hogy irigyellek a 17 évért 😀

 59. Körülbelül évente kell önmagamat ismételni. Batka most kihangsúlyozta, amit már részletesen kitárgyaltam. Túlélési esélyed kizárólag abban az országban van, ahol felnöttél (ott se biztos, ha nem vagy rátermett). Csak ott ismered ki magad 100 százalékosan. Csak ott ismered a „dörgést”. Csak ott tudsz apró jelekből is következtetni. Csak ott tudsz szót érteni a támadóddal. Csak ott tudsz ráérezni valakinek a szövegeléséből, hogy igaz-e vagy hazudik. Csak ott tudsz hirtelen „barátságot” kötni. Folytassam? Akinek folytatnom kell, az okosabb ha megírja a végrendeletét. Ráadásul Japán nem kicsit, hanem totálisan más világ. Rá kell döbbened, el vagy maradva minimum 5 évvel.

  A helyzet most már tényleg kezd komoly lenni. hagyjuk az ilyen elméleti fejtegetést, hogy mit jelent Izrael és hol van. Van egy zsidó állam, amihez a zsidók körmük szakadtáig ragaszkodnak. Kizárólag ott érzik magukat biztonságban. Pontosabban biztonságosabban, mint bárhol máshol. Úgye olyan marhaságot ti se gondoltok (melike00) hogy hozzák magukkal a hidrogén bombákat és a vadász gépeiket, rakétáikat a Kárpát-medencébe? Nem akarok kemény szavakat használni, de a paranoiának már elmúlt az ideje. Túl nagy luxus. Az amerikai hírportálok már forradalomról és III. világháborúról írnak. Akinek nem nyitja ki a szemét Dominique Strauss-Kahn letartóztatása, azon senki se tudok segíteni.

  59: Gedeon sose fogja nekem azt írni, hogy ne irigyeld, de én megkockáztatom. Tudod miért? mert 17 év után is emlegeti szükebb hazáját. A magyar blog meg már csak hab a tortán. Aztán meg, szakértője vagyok az emigrációnak, ismerem a tüneteket, az eltrelő taktikákat, az önbecsapás eszközeit, stb. A legszomorúbb azok helyzete, akik családi (gyerek, feleség) legyökerezés miatt nem is tudnak már változtatni. Ezek életük végéig lelkileg megnyomorodnak és lázasan keresnek pótcselekvéseket.

 60. 60:”Ezek életük végéig lelkileg megnyomorodnak és lázasan keresnek pótcselekvéseket” Tibor bá,ezek szerint mégiscsak van lelkük az embereknek? 😀

 61. 56.

  Az államadósság dolgot tömören röviden összefoglaltad, helytálló.

  Az elvándorlásnak fokozatai vannak ezt nem szabad elfelejteni. Egyedül vagyok és saját autóval megyek, ha egyáltalán megyek.
  Ahová én megyek 1 tank benzinnel hazaérek, ez az egyik.

  A másik az összeomlás. A tényt nem vonom kétségbe, és itt jön az a tudathasadásos állapot, amiről Tibor bával már beszéltünk. Tudod, hogy eljön, bár azt nem, hogy pontosan mikor és hogyan, de eljő.
  Viszont ha valakinek csak ez járja át a mindennapjait, hogy itt összeomlás lesz, akkor az már nem élet többé.
  Szerintem sokan képzavarban vannak az „összeomlás” kapcsán, noha Tibor bá írt már erről, de azok csak támpontok, feltételezések.
  El lehet képzelni egy reális forgatókönyvet, de semmi garancia rá, hogy úgy is fog történni.
  Véleményem szerint egy lassú kivéreztetés lesz, ha szabad így fogalmaznom. Ma reggel is be kellett ugornom a munkahelyemre, és míg egy műtőssegéddel beszélgettem hoztak egy öngyilkost, bár látszólag kevés „sikerrel” járt, de itt tartunk, és nem ritka eset.

  Aki az összeomlást úgy képzeli el, hogy egyik napról a másikra feje tetejére áll a világ, az összekeveri a 3. világháborúval, ahol kölcsönösen atomot szórnak egymásra.

  Tibor bá, ami Izraelt illeti, én is vitatkoznék veled, de ehhez már túl késő van. A zsidónak nincs hazája. Diaszpórában majdnem kétszer annyi él szerte a világban, mint Izraelben. Elmondható ez bármely más nemzetről? Nekem hirtelen nem jut egy se eszembe.

  Azt meg sosem tudhatod, hogy a 250 atomtöltetük egy része nem állomásozik-e már nálunk.
  A szovjet megszállás alatt is „atomhatalom” voltunk, nem kell kukába dobni az ötletet, hogy a zsidó megszállás alatt nem lettekünk-e ismét azok, de ez egy hosszú sztori.

  Halottról jót vagy semmit, így inkább hallgatok, beszéljen helyettem ez a kép:

  http://jovonk.info/2011/05/29/gyorshir-meghalt-madl-elnok

  Így adta vette a stafétát nálunk egyik zsiráf a másiktól.

  Hogy miért tették félre a zsidó elmebeteg DSK-t, az meg megérne egy külön posztot.

  Jó éjt!

 62. hogy ossze ne szarjam magam a sajnalkozastol, hogy 2000 eurobol nem jon ki havonta. megbeszelem az aszonyal es esetleg kuldok neki a 700 euros fizetesembol amibol 4en elunk es sporolunk hogy tudjunk egy csaladi hazat idovel osszehozni. amig eldontjuk a segely nagysagat addig kerem a Vasso Vitas fajtakat, hogy birjak ki valahogy es meg uzenem:”bassza meg oket a rézfaszú bagoly meg az osszes ilyen telhetetlen idiotat”

 63. Szerintem a görög példa irreleváns.
  Magyarországon ha vidéken magadnak meg tudsz termelni valamit az LEHET hogy olcsóbb(ha ügyes vagy), de tutira drágább ha pénzt kell adni érte. Magyarországon a budapesti vízfejnek évszázados hagyományai vannak. Ugyanazért a melóért háromszoros bér(OK, nem minden esetben), árak a legolcsóbbak. Aki a fővárosban él, annak nem éri meg elhagyni azt, amíg nem bombázzák. Az tuti.
  2000 euróból nem kijönni – na ez már művészet.
  A felkészülés első fokozata szerintem mindenkinél az kéne hogy legyen, hogy megtanul szerényen, kevés pénzből élni. Amíg ez nem megy, akárhová is költözik az ember, elveszett.

 64. 56.

  Nagyon is tisztában vagyok a japán helyzettel. De megitélésem szerint még így is nagyobb az esélyem egy boldogabb életre mint itt. És szerintem kockáztatok, mert muszáj. Semmi kedvem itt nyomorogni, kuporgatni mert itt csak ez van. Átbaszások, lehúzások, élősködés. Ahhoz meg nem vagyok elég gátlástalan és pofátlan hogy ezt csináljam. Családi kötődés gyak. nincs, baráti társaság szétszéledt, és sajnos az érzelmi kötődésem Magyarországhoz is elég khmm… laza.

  Tudom hogy ott még keményebb lesz, legalábbis az elején. Ott sugárzás van meg földrengések, itt meg a cigányok szúrnak le.
  Amit írtam nem panaszkodás, csak sztem ez az utolsó lehetőségem az életben, amikor jelentősen tudok változtatni rajta. Na mindegy….köszi mindenkinek aki érdemben hozzászólt!

 65. Kedves dooom!

  Pár embert ismertem, akiknek szintén nem volt kedvük nyomorogni.
  Elmentek Tengizbe dolgozni.
  Egy sem él már.

 66. 60: Izraelből, ha a fizikai létük lesz a tét, el fog jönni a többség – csak a komplett vallási idióták maradnak. Ehhez persze teljesen sarokba kell szorítani őket. Amíg az arab egység megteremtését az USA-val karöltve meg tudják akadályozni, addig ez nem esedékes. Ez az idő akkor jön el, amikor az arab olaj bevétel már nem lesz elegendő az arab lakosság élelmezését biztosítani.
  Most furának tűnne egy népvándorlás – mert feltételezzük, hogy mindent el kell hozni és ez logisztikailag lehetetlennek tűnik. Ugyanakkor nem kell mást tenni, mint egy elfogadható infrastruktúrával rendelkező államba betelepülni. Tengeren el tudom képzelni pár millió izraeli áttelepülését – logikusan valóban inkább az USA-ba (ahol helyben van atomfegyver készlet is, és az agymosott amik lelkesen befogadnák őket) – mint hozzánk. Ugyanakkor, ha egy helyre nagy tömegben érkeznek, az óhatatlanul konfliktust jelenthet az „őslakossággal”. Ezért azt is valószínűsítem, hogy több, eltérő célországú kivándorló hullám lesz és itt már bejön a képbe hazánk is – miután jelentős zsidó diaszpóra van itt, jelentős a zsidó tőke jelenléte, és a magyarok hagyományosan toleránsak a bevándorlókkal szemben. Amit figyelembe kell venni, az a honi lakosság teherbíró képessége – 9 millió magyar mennyi zsidót bír majd eltartani. Én ezt valahol 300-500 ezer közé teszem, ennek a létszámnak az ideköltöztetése logisztikailag megoldható (lásd II vh. – ellenkező irányba – ha igaz 😉 )

 67. Dooom!

  Ha van kedved beszélgetni erről a külföldi meló témáról akkor ide írhatsz: leslie30KUKACcitromail.hu

  Gondoltam azért ajánlom fel, mert az indítékaink nagyon hasonlóak, hogy nyakunkba vegyük a világot.

 68. 62!
  Minek tetted be ide a linket? ha halottról jót vagy semmit?Inkább semmit..

  Tibor bá.Szerintem egyikünk sem ugy gondolta itt,hogy „csak ” ide költöznek a zsidók Izraelből,és minden lomjukat magukkal hoznak,rakétát atomot stb..

  Szerintem lassan itt mindenki kifejtette már a véleményét ezzel kapcsolatban.Kissé furcsálom hogy ezt olvastad ki ezekből..

 69. Függetlenül attól, hogy akarnak-e valakik ide letelepedni,
  kedvezőbb viszonyok elképzelhetőek-e:

  – Üresen álló komplett lakóparkok, elnéptelenedett falvak.
  – Elöregedett, gyorsan fogyó, menthetetlenül eladósodott őslakosság.
  – Korrupt vezetés, pénzért bármit el lehet intézni. (Mondjuk Sukkoró bukta 🙂 )
  – Pihent, kiválló minőségű termőföld
  – Víz, víz, tiszta víz.

  Ordít a benépesítésért.
  Különösen a várható jövőbeni folyamatokat figyelembe véve.

 70. A fene tudja ezt a benépesedést! Szerintem a Kárpát-medence a környező hegyekkel együtt ér valamit! Kb. a valamikori nagy magyarország! Mert hiába vigyázunk itten mindenre, ha a románok teleszarják a folyóikat, akkor nálunk is szar fog csörgedezni!
  A másik pedig az eltartóképesség! Ezt nagyjából ki is használjuk, főleg ha műtrágya utáni korszakot nézzük! Az mondjuk igaz hogy elöregedő és fogyó társadalom vagyunk!

  Egyébként el tudom képzelni hogy nagyot fog változni a politikai térkép ha helyzet van! Mert szerintem a Kárpát-medencét vagy a folyók mentén, vagy a hegyek mentén érdemes tagolni! Márpedig a mostani határoknak köze nincs a természetes határokhoz! Sajna az viszont benne, vagy, hogy mi ebből rosszul is kijöhetünk!

 71. 71: csak egy probléma van: a kissebség. jó karban van (mi hizlaltuk fel) és a nemkonvencionális (legalábbis a modern fogalmak szerint) hadviselésük azt a néhány millkó izraelit is leamortizálja…úgyhogy megfogják ezerszer gondolni…

 72. 72: Igazad van! A műhatárok átjárhatóvá válhatnak könnyen. A természetesek pedig átjárhatatlanná.

  73:
  Nem konvencionális hadviselésben?
  A kisebbség? Ugyan!
  Amíg nincsenek 30-szoros túlerőben, semmi problémát nem okoznak. Sorsuk még a mienknél is keservesebb lesz. Mi szép csendben elfogyunk, mint a gyertya, ami után ők először egymást kezdik el felzabálni, majd éhen döglenek.
  De nem akarom a témát ide terelni! A görögöket viszont nem teljesen értem. Miért lázonganak annyira? Mégis hogyan képzelik megúszni a kialakult helyzetet? Ez az első híradás ami valamiféle értelmes válaszlépésről szól. Egészen idáig csak tüntetés, balhé, adósság elengedés követelése, stb…

 73. Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba!
  1) Zsidó áttelepedés: melike00 úgy gondolod, ha tíz embernek más a véleményed, akkor nekem a sajátomat meg kell változtatni? Rosszul gondolod. — Kedveled a zsidókat? Nem. Én se, de ez nem jelenti azt, hogy az érzelmeim után menjek és ne a fejem után. Magyarnak érzed magad? Igen. Én is, de ez neme jelenti azt, hogy kikiáltsam A Kárpát-medencét a világ legjobb helyének. — Izrael állam gondolata kb. 140 éve vetődött fel. Az első 80 év alatt fantasztikus áldozatot hoztak, hogy megteremtsék. Megteremtették és 60 éven át háborúban élnek a környezetükkel. Gondolod, hogy ripsz-ropsz ott fogják hagyni az országot? Hülyeség. Diaszpórában éltek? sose volt hazájuk? Igaz, de éppen ezért akarnak egy saját hazát. De nem képeznek egy homogén masszát (mi sem). Lesz aki elvándorol. Kérdés hová? A legtöbb bevándorló az USA-ból érkezett, anyanyelvük angol. Ezek mennek vissza az USA-ba vagy Ausztráliába, de nem ide. Nagyon sokan érkeztek a megszűnt Szovjet Unióból, ezeknek egy része már visszament Oroszországba, mert már nincs kommunizmus. Ide csak az az opportunista zsidó fog visszajönni, aki innen ment el. Viszont hatalmas hányad marad ott, ahol van. Valaki bedobta ezt a marhaságot, hogy ide akar áttelepülni az izraeli 6 millió zsidó, és mindenki szajkózza.
  2) 2000 €-ból megélni. Az nem megy, hogy a 2000-et beszorzod 275-tel és az 550.000 forinttól elájulsz. Mert ott egészen más az ár struktúra. Ugyanezt a hibát követik el azok, akik a „kinti” bért összehasonlítják az itteni bérekkel. Ez csak akkor csodás, ha odakint nyomor szinten tengeted az életed, miközben szépen spórolgatsz, és a pénzt hazahozva itt fekteted be. Ha elfogadhatóan akarsz kint élni, akkor a „csodás” fizetésből nem marad semmi a zsebedben.
  3) Aki most kimegy Japánba, annak sok szerencsét kívánok. Szüksége lesz rá! Van egy mondás, hogy más kárán tanul az okos. Viszont butáknak is kell lenni.

 74. dooom,
  biztos fölkészültél Japánból, így azt is tudod, hogy csak addig jó fejek, amíg egyenlő félként álltok egymással szemben. (Mondjuk ez nem speciálisan japi tulajdonság…)

  Ha fölkészültél lelkileg, hogy ott fognak eltemetni, akkor nyilván azzal is számot vetettél, hogy a jövőben a „boldogság” nem anyagi javakból fog származni (soha nem abból származott, de ebbe most ne menjünk bele). A jövedelem, pénzügyi biztonság, kellemes és biztonságos ingó és ingatlan vagyon az elsők között fog megsemmisülni, az erre épített élet borítékolható kudarc.
  A sikeres élet mércéje a család, szerintem csak egy rendes lány kell neked, de pont Japánban fogod megtalálni?!
  Ha menned kell, hát menned kell. „Eredj, ha tudsz!”

  Az összeomlásról: valóban lehetetlen előre tudni, mi hogyan lesz. De vigaszul, ezt a világ urai sem tudják, csak szeretnék azt hinni. Olyan örvényeket szabadítottak el, ami minden spekulációt maga alá temet.
  Könnyen lehet, hogy ez a világ kitart még egy évtizedet is, hiszen történelmi léptékben semmi az, és akik közeli összeomlást várnak, eltompulnak a várakozásban.
  A törés valószínűleg gyors lesz, mert a különféle globális rendszerek kedveznek a hatások tovagyűrűzésének, nem szeparálják azokat.

 75. Tiborbá!
  2-es ponthoz: nagyvonalakban igazad van, de bosszantó kivételek tapasztalhatóak.
  Egy kollégám hosszabb ideig tartó angliai munka után hazatérve elájult egy szupermarketben. Drágábban vette meg ugyanazt(!!!) a SIO gyümölcslevet, mint odakint a lengyel sarki fűszeresnél.
  Persze más a struktúra. A szolgáltatások veszett drágák, és ha a kinti mentalitásnak megfelelően veszi őket igénybe az ember, akkor persze kakukk. De az még korántsem nyomorgás, ha kicsit körültekintőbb az ember. Változnak az idők, a nyugati árszínvonalat átlagban simán hozzuk.

 76. Izraelről szólva, a legközelebb eső olyan „baráti” terület, ahova szükség esetén nagy létszámú népességet viszonylag gazdaságosan át tudnak telepíteni – Magyarország!
  Egy kisebb légitársaság gépparkjával (adja magát mindjárt kettő) ~két millió embert fél év alatt lehet nem túlzottan feszített tempóban áttelepíteni. Feszített tempóban, több gép bevonásával arányosan hamarabb.
  Ha nem nagyon feszített a tempó, az kedvezőbb a befogadás szempontjából is, hiszen a lehető legnagyobb csöndben zajlana, hogy a bennszülöttek lehetőleg kész tények elé legyenek állítva. A vízi út éppen ezért kevésbé praktikus.
  Nyilván ilyen körülmények között nem lenne lehetőség nagyobb mennyiségű ingóság szállítására, de ez nem igazán komoly tétel, majd pótolják.
  Ingatlanok terén ugyan nem tudok üresen álló lakóparkokról, de a szemünk előtt zajlik lakáshitelesek tömegének tönkremenése, lesz itt üres ingatlan bőven.
  Eszközkezelő helyet meg lesz sátortábor, az olcsóbb is.

  Csakhogy ott a bökkenő, hogy összeomlásos időszakban Magyarország nem olyan jaj, de remek hely ám, amilyennek le szokás festeni, például 35 millió embert tudnánk élelmezni, meg hasonlók! (Számomra mondjuk megfelel.)
  Ahogy ezt egy ide is kommentelő barátom kifejtette, Magyarország erőforrásokban szegény ország, a föld, víz, amire hivatkozni szokás koránt sem olyan egyértelmű. Több évtized ipari mezőgazdasága megtette a magáét, ezt már fejtegettük itt más bejegyzéseknél, most nem térek ki rá részletesen.
  Szóval reménykedjünk, hogy ennek az izraeliek is tudatában vannak… (ha nem, akkor lesz pofáraesés a részükről is, de ez akkor már senkit nem fog vigasztalni)

 77. Kedves Fórumozó kollégák !
  Ennek az áttelepülő pár százezer főnek a tényleges bizonyítéka hol van ? Netalántán amit P.I. mond az törvényszerű ?
  Akkor ezek szerint a legnagyobb probléma, nem a közelgő nyomorúság, nélkülözés, tömeges munkanélküliség, hanem az, hogy a Szentföldet otthagyják a szóbanforgók ?!

 78. 75: Mi is elvándoroltunk, amikor a besenyők erősen szorongattak. 😉
  „Az első 80 év alatt fantasztikus áldozatot hoztak, hogy megteremtsék.” – Igen, felvásárolták a földet az araboktól. Ez valahogy ismerősnek tűnik…

 79. 75.

  Tibor bá, erre nemes egyszerűséggel azt mondom a 3-as pont stimmel. A többi… hmmmm. Hagyjuk.

 80. 77.-nek. Üdv. Nem kell beijedni kedves Szilvás -én többnyire a saját tapasztalataimat nyomom itten – 90-ben Angliában egy csomó kaja olcsóbb volt, mint idehaza, 97-ben USÁ-ban szintén olcsóbb volt a kaja mint itthon, ugyhogy ez nem biztos hogy geddon előjel. Csak nyugi.

  Énszerintem a kutya nem fog idejönni, hogy felzabálják a Nagy Magyar Alföldet, a buzájával, se zsidók se kinaiak. Fossunk mi csak a SAJÁT cigányainktól – meg a MAGYARJAINKTÓL is -ugye.

 81. 64.-Szilvásnak beidézlek mert tetszik:

  „A felkészülés első fokozata szerintem mindenkinél az kéne hogy legyen, hogy megtanul szerényen, kevés pénzből élni. Amíg ez nem megy, akárhová is költözik az ember, elveszett.”

  Hozzátenném: keressetek sok pénzt ahol lehet, vegyetek rajta DOLGOKAT, és vigyétek vidékre.

  Én 30km-nél messzebbre nem megyek, mert a dolgaimat nem tudom kezelni. Pont.

 82. GDP tekintetében a görögök ott loholnak Svájc mögött. http://1.usa.gov/jHFDoT
  Egyik a stabilitás mintaképe, a másik Európa fekete báránya.

  Vicces egyébként, hogy a svájci GDP csak kb. másfélszerese a magyarnak.

 83. 84 Ez egy bruttó hazai termék lista vásárlóerő paritáson .
  Persze ,hogy ezen 201.Monaco és megelőzi Samoa . 🙂

  Egy före esö GDP listán már messze a görögök elött lenne Svájc.
  De ez még így is egy szar lista .

 84. Tibor bának 100%-ig igaza van. Mosolyogva olvasom az „el kell innen menni” szövegeket. Én 80-94 között éltem az NSZK-ban, otthagytam egy házat – meg a feleségemet is 🙂 Volt pénzem, jobban beszéltem németül, mint ők, de már halálra untam magam. Levettem 1000 márkát a számlámról, beültem a kocsiba és hazajöttem. 43 éves koromban új életet kezdtem. Nem voltam másodosztályú állampolgár, mert (nagyképűségnek tűnik, de igaz) okosabb voltam náluk, a német nőket nem lehetett lerázni, de 14 évig nem tudtam senkivel értelmesen beszélni, a barátokkal hülyéskedni, stb. – oda vezetett, hogy haza kellett jönnöm. Természetesen 5 perc alatt megtaláltam a helyemet és jobban élvezem az életet, mint valaha. 60 éves vagyok, tudom mi vár ránk, de azt is tudom, hogy – bármekkora most a gyűlölködés az országban – csak itt lehet túlélni mindent. Ezért vagyunk 1000 éve itt.

 85. Curix: A mailcím nem jó, beugat a mailer daemon…

 86. 80: Gedeon szerint azért rendeltéke meg a hitleri zsidó tüzelést (csekély 6 millió), hogy lehessen Izrael. Hát, ez elég nagy áldozat.

  87:
  Nagy vonalakban ugyanezt tettem,
  azért tettem, mert tehettem,
  csak elkövettem azt a baromi nagy hibát,
  hogy elhoztam magammal a libát.
  Viszont azóta is élem világomat.
  és veszettül tiprom a virágokat! 😀

  Breaking news: CIA jelentés szerint fennáll a veszély egy görög katonai hatalomátvételre.

 87. 79-re:
  Gedeon erre válaszolhatnál igazán.Mert erre a hozzászólásra már mérges vagyok..

  Engem meg Tibor bá nem értettél meg.Dehogy kértem tőled hogy változtasd meg a gondolataidat!
  Nem is azt mondtam hogy az összes 6 millió zsidó ide akar jönni.Elég ha csak 1 millió idejön.Vagy már itt van..

 88. Ugy látom…szarba vagyunk….ahogy végigolvastama hozzászolásokat….Szinte mindenki szarul él Tudat alatti pénzhajkurászás…DE a kedves hozzászolók….még véletlenül se gondoltak az egészségre….a saját egészségre…csak menni, varázsolni…minél messzebb…aki még nem játszotta ezt el…. az rózsaszin álomba kergeti magát…egymást kéne segiteni?
  az uborkamániás baromság…a tel aviv1.-2ön, hatalmas hülyeség…gondolkozni kell. és máris a régi nóta mosott zöldség, gyümölcs…de az azpirin, vagyis a szalicil mindent rendez….Ez a szalicilsav…a.füzfában lakik….több mint száz éve….
  gondolkozni, dolgozni , egymáson segiteni….valahogy igy kéne kezdeni…
  ha Srauss kan… „megfázott” akkor nekem mostazon kell törni a fejem…hogy a mostani olcsó, eladhatatlan uborkából….kovászoljak…..
  mindenkinek sok örömöt…gajdi gyuláról…

 89. még annyit….most hagytam tavaly abba az ubit…25év után….a termelést.de most a sapró mira burgonya a nyerő….ugy néz ki, hogy nagyon jól müködik, és a lábas is rendbe lesz…..

 90. 92: Mit tud a sapró mira, amit más burgonya nem tud?

 91. Jelezz, ha megvannak, és akkor Tibor bá-t nagyon szépen megkérem, hátha kitörli ezt a 94-est, és ezt is, mert nem ide való.

 92. 87.

  „Mosolyogva olvasom az “el kell innen menni” szövegeket.”

  Lehet, hogy mosolyogva olvasod, és nem kívánom, hogy megtapasztald, de ha pár év múlva ne adj isten kórházba kerülsz, és JÓ esetben román és arab orvosokkal fogsz találkozni, akkor már nem lesz olyan mulatságos.
  A mi kis városi kórházunknak is lehúzták a redőnyt, a szülészetet már 2007-ben bezárták, jövőre jön az általán sebészet, viszont az országban egyedülálló adottságai miatt a rehabilitációt fejlesztik. Kinek?
  A pénzes embereknek. A Fidesz programjába benne is van, hogy az egésszégturizmus nagy szerepet fog kapni a jövőben. Hát én már most látom, hogy mekkorát.

  Ezzel együtt azonban a megyei kórházak olyan szinten lesznek terhelve, hogy képtelenség lesz az egyre zsugorodó eü. dolgozók létszáma mellett a növekvő igényeket kielégíteni. A magyar sajnos egyre betegebb nemzet, minden tekintetben.

  Egyébként legtöbben nem jókedvükbe mennek el innen, mindössze megpróbálják megelőzni magukat anyagilag, hogy ne egy több milliós hitellel kelljen indítani a fiatal éveket, hogy aztán jó esetben nyugdíjas korukra kinyögják a lakáshitelt.
  Igen igaza van Tibor bá-nak abban, amit a honvágyról írt. Egyik külföldi országban sem érezheti magát az ember többé egésznek, valami mindig hiányozni fog. Ez a haza.

  A dolog viszont ennél egy kicsit összetettebb, hogy elmenni vagy nem.

 93. 96: az elmenő orvosok egy része olyan országba megy, pl. Britannia, ahonnan a Geddon elején érdemesebb lesz hazamenekülniük. Szóval lesz elég orvos magyarhonban…

 94. 93:
  csak annyival tud többet, hogy nem érzékeny a vízhiányra és a gombás fertőzésekre, sokáig eltartható, 20 nemzedékig visszavethető. Viszont a krumplibogárnak meg mindegy, hogy Dezirét vagy ezt eszi. Hazai fajta.
  Erős magas szára, vastag húsos levele és nagy gyökérzete van.
  De ezt elmondtam Neked személyesen is.

 95. 97.

  Csak azt nem veszed számításba, hogy a magyar eü. előbb omlik össze, mint ahogy a Geddon ideér. Ha jól megfigyeled a XXI. századi orvosi ellátás, már most sem hozzáférhető a szegényeknek, de ez még csak a kezdet…
  A Fidesz ugyan más vonalon, de befejezi azt, amit mis Röfi (Horváth Ági, és Molnár lajcsi) elkezdett.

 96. 94: Faszok vagytok. E-mail cím csere rajtam keresztül megy. Hozzá tartozik a szolgáltatáshoz. 😀
  97: Nem is tőled kérdeztem! Különben már 20 cm magas és nincs látogatója, mert 5 km-es körzetben senki se ültet krumplit. Különben locsolom.

 97. 99.

  Bocs Tibor bá, akkor ha megvan neked Dooom címe, légy szíves küld át neki. Én itt kommentkor ritkán szoktam beírni, még akkor sem, ha nem jelenik meg. Köszönöm.

 98. 98: Figyelembe veszem. A Geddonkor MINDENHOL összeomlik, tehát az omlás elején, amikor már Angliában is látszik, hogy nem lesz mit enni, egy orvosnak még ésszerű lehet hazatérni, mert MO adottságai a brittől még mindig jobbak. És az orvos jó esetben ér valamit modern kórház nélkül is, legalábbis remélem.

 99. 101: Gedeon az összeomlásnál már valahol írtam, hogy véleményem szerint ez nem egy, egyik napról a másikra végbemenő folyamat lesz. Az az atomháború lenne.

  Nem lesz olyan, hogy hétfőn még van mit enned, de kedden már koplalsz. Ez az agónia, és kilátástalanság, ami a nyugatot övezi akár még hosszú évekig elhuzódhat, miközben szép lassan sorvad el minden.
  Ez a folyamat már tart most is. Te is én is „kiváltságosok” vagyunk, mivel ehhez a beszélgetéshez legalább áram, internet és számítógép kell, ergo egyikünk sem éhez.
  Magyarországon már nagyon sokan igen.
  Az államcsőd lenne még egy olyan folyamat, ami nagyon rövid időn belül radikális változásokat idézne elő az országban. Erre de facto nem számítok ebben az évben, de szerintem a 2012-őt is kihúzzuk még.
  Szóval ha nincs „rendkivüli” esemény, akkor a Geddont sokkal inkább egy lassú folyamatként fogd fel, ami persze érinteni fogja a nyugat összes országát, csak nem mindegy milyen szintről kezdesz lecsúszni.
  Egy németnek, vagy angolnak nem biztos, hogy a „nélkülözés” szó ugyanazt jelenti mint a magyarnak.

 100. Valószínűleg a pénzügyi válság lesz az a faktor, ami romba dönti a világot és vele omlik minden, az egész dominósor. Leállnak a szállítószalag-rendszerek és hamarosan eltűnnek a fogyasztási javak. De párhuzamosan megszűnik a fizetések rendszere is, így nem is lenne mivel kifizetni. Ha még pechünk is lesz és összekapcsolódik valami mással, háborúval, járvánnyal stb, akkor pár hét/hónap alatt jöhet az olduvai szakadék.
  Hogy ez a végső omlás mikor következik be, az még húzódhat kisebb-nagyobb válságok sorozatán át akár egy évtizedig is, de hogy akkor nem lesz lassú, abban biztos vagyok.
  A válság akkor fogja igazi arcát megmutatni, amikor nem egy-egy állam megy csődbe, hanem mindegyik.

 101. Sarpo mira rulez! Bár nem magyar fajta, hanem dél-amerikai. Tavaly valami betegség, burgonyavész kipusztította a hiper-szuper bolti vetőkrumplimat, a sarpo közvetlenül mellette rá se rántott… Krumplibogár ellen kellett egyszer permetezni.
  Kösz az infót, hogy hússzor visszavethető!
  Ugyanabba a földbe is?

 102. 89: Tibor bá, ezt írod :
  ” Breaking news: CIA jelentés szerint fennáll a veszély egy görög katonai hatalomátvételre.”

  A katonák melyik oldalon állnak?

 103. 100: Megtörttént.
  102: Én már évek óta írom Gedeonnak, hogy a folyamat lassú és vagyoni alapon lesznek kiválasztva az áldozatok, de hiába.

  103: Igen, a második szakasz hirtelen fog bekövetkezni és gyors lesz.

  106: Erről nem volt szó.

 104. Curix: mail ment a ***@lajt.hu-ra!
  Bocs az off-ért!:)

 105. 97-re
  Ha tovább olvasod a kommentemet, akkor rájössz, hogy én pont azt írtam, hogy nem kell innen elmenni, legfeljebb pár évre, pénzt keresni. Azt valóban nem értem, hogy az orvosokat miért szivatják, mert ezen a téren valóban irtózatos különbségek vannak a nyugati és az itteni keresetekben. Már megint mi voltunk a hülyék, hiszen egy csomó gazdag országban (pl.Norvégia) szinte egyáltalán nem képeznek orvosokat, hanem importálják őket. Német orvosok ezerszámra mennek Skandináviába és UK-ba, mert ott többet fizetnek, mint az NSZK-ba. A 80-as években is megszokott dolog volt Németországban, hogy az orvos lengyel, az ápolónő koreai. Ez egy komplex kérdés.

 106. 106: Tibor bá, a mai hírekben már arról olvastam, hogy a hitelezők külföldi beavatkozással akarják biztosítani Görögországban az adó beszedését és privatizációs folyamat fenntartását. A hitelezők katonái gyakorlatilag megszállnák Görögországot. Hogy miért? Talán azért, mert a görögök nem nyugat, hanem kelet felé tekintenek.
  A nyugat számára a „görög katonai hatalomátvétel” az a hazugság, amire hivatkozva meg lehet szállni Görögországot.

 107. 110. Legalább látunk egy forgatókönyvet saját miheztartás végett. Ha katonai megszállással hajtják be az adósságot, akkor az eddigi spekulációk érvényüket vesztik.

 108. Nem biztos, hogy ez adósságbehajtás. Lehet, hogy politikai megfontolásból akarnak bevonulni, hogy kulcsfontosságú állami vagyonelemeket csak ők tudjanak megszerezni, melyekkel később, (az adósság megfizetése után is) függőségben tarthatják a görögöket.

 109. A nyílt katonai megszállás szerintem kizárt. A burkolt meg nem szolgál tanulságul. Az is lehet, hogy 2006-ban mi is kaptunk egy kicsit.

 110. 104:
  Kérlek szépen a Sárpo Mira krumplifajtát, Zircen nemesítették össze, régi tájfajtákból. Nem dél-amerikai. A termelő honlapján nézzél utána.

 111. 16:Miközben az urán feltárását végző vállalatok részvényei folyamatos esésben vannak, a japán nukleáris rémálom csak egyre rosszabbá válik. A hétvégi hírek szerint a szivárgás megszüntetésére és a helyzet stabilizálására nem sok remény van, a sugárzás folyamatosan áramlik az atmoszférába, és a vízzel az óceánba is. Ez alátámasztja, mennyire rossz is a helyzet. Az atomerőmű körüli 20 kilométeren 1.48 millió becquerel mértékű sugárzást mértek négyzetméterenként, és már Csernobilhoz hasonlatos veszélyeztetett övezetet jött létre (az átlagembert természetes úton a szervezetben lebomló kálium miatt 4400 bequerel sugárzás éri). Az ilyen veszélyes szintű sugárzást már Fukushimától 600 kilométerre is jelentették.

  Egyébként Japán nem úszott még el a tengeren a törésvonalról, tehát valószínűsíthő hogy lesz ott még gond.

  A japán gazdaság zuhanórepülésben sűlyed a recesszióba.

  Megértek mindenféle anyagi vonalon történő elkeseredést,de bíztos,hogy a pénz boldogabbá fog tenni?

  A tettrekész fiataloknak itthon kellene megmutatni,hogy mit tudnak,s nem behúzott farokkal külföldre menekülni.
  Persze ehhez az attitűdhöz az idősebb korosztály konformista,erkölcsi értékek nélküli élete volt a táptalaj.
  „Mások” viszont úgy gondolják,hogy ez a föld nagyon is jó lesz nekik.

  A haza nem eladó,egyesek még azt is leírták,hogy „…itt élned halnod kell!…”

  Itt jól is lehetne élni,de ahhoz mindnyájunknak többet kellene tenni a közért,s nem a politikára bízni a sorsunkat,mer addig csak a „balsors tép…”

  Megértem a kivándorlási vágyadat,csak támogatni nem tudom,de erre valószínűleg nincs is szükséged.
  Ezért mondtam:a döntés a te kezedben van,s mindenki a maga sorsának a kovácsa.

  Nem szántam sem kioktatásnak,sem szentbeszédnek,sem ellenpropagandának a leírtakat,csak a kérdésedre egy kicsit megkapargattam a felszínt.

 112. 109: Nem tudom ki hogy van vele, de engem mélységesen felháborít, hogy nagyrészt állami forrásból, adóelvonásokból hosszú évek során hatalmas összegekért kiképeznek mondjuk egy orvost, aki mihelyst megkapja a diplomát sitty-sutty fogja a cókmókot és röpül a gazdag nyugati országokba jó fizetésért. A hazai adófizetők meg le vannak nagy ívben sz@rva. Nem ismerem pontosan az orvosképzési pénzforrásokat, de ha rosszul gondolom, hogy így van akkor nyugtassatok meg..

 113. 115: Az Ember már csak olyan, hogy elsősorbana magára gondol. Nem az elrepülő orvosokkal van a baj, hanem a politikusokkal, képviselőkkel, akik azt hiszik, ha megválasztják őket, akkor már nincs semmi gonduk. Frászt! Rendbe kellene végre tenni az országot. Például. Megállapítani, hogy egy orvos képzése (mondjuk) 6 millió forint. 1) A diák kifizeti a 6 milliót és akkor diploma után oda megy, ahová akar. 2) Köt egy szerződést az oktatásüggyel, aminek értelmében diploma után 10 évig itthon dolgozik és abban a korházban, ahová irányítják. 3) oda megy, ahová akar, de visszafizeti a 6 milliót kamatokkal együtt. 4) Ha kimarad az egyedemről, akkor köteles visszafizetni az arányos hányadot. Ez ilyen egyszerű lenne.

 114. 114. Köszönöm, csak hallomásból értesültem, így most már minden tiszta. Ebből származhat a félreértés: „A Sárpo (Sárvári potatoes) Míra magyarországi bevezetése adminisztrációs okokból 10 évvel később kezdődött, mint a nyugat-európai(…)”
  Nagy rajongója lettem!

 115. 117: Ezt vezessük be más területen is, ne csak az orvosoknál!
  De tudd, hogy ezért meglincselnének. 😀

 116. 117-re:
  Vagy: Marhadrágán kiképzett hiányszakmával rendelkező egyén munkavállalási szándékkal átlépi a határt. A képzési díjat letétbe helyezi vagy ő, vagy a tisztelt munkaadója. A munkavállaló visszatértekor a kint töltött idő függvényében csökkentett összeget visszakaphatja. Ha nyugdíjkorhatár elérése után jön vissza, nem kap vissza semmit. Ha nem frissen végezve megy el, a letét összege is időarányosan kevesebb. Miért ne lehetne magyarország orvosképző központ? Fizessék meg! Piacgazdaság nem? Az éremnek mindíg két oldala van.

 117. 117: Én is valahogy így gondolnám, hogy ez lenne a korrekt (természetesen minden szakmai képzésben, de kiemelten a potenciális elvándorlók felé) de 1.) nem tudom mi van most pontosan 2.)mi van ha valaki leszerződik, hogy itt marad, aztán mégse? Hogyan lesz behajtható a tartozás? Inkasszózzák a bankszámláját egy idegen országból?
  Abban teljesen egyetértek, hogy a főbűnös a politika, aki ezt hagyja, sőt támogatja.

 118. 120: Így van, lehetne a rendszert finomítani. Elvégre az állami kiadésokat mi, állampolgárok „dobjuk össze” adók formájában. Az emberi szabadságot nem kell korlátozni, de a társadalmat fejni (az államon keresztül) se kell. Csakhogy egy képviselő, amikor nyomja a gombot kizárólag arra gondol, hogy ez a törvényjavaslat miként hat ki a saját családjára. Ha a fia történetesen az orvosin tanul, akkor a NEM gombot fogja megnyomni és szarik a nemzet érdekére.

  121: A behajtás nem gond. Tegnapi hír, hogy még az idegenben elkövetett gyorshajtási büntetés és behajtható az egész EU területén.

 119. 120: Milyen határt? Hehehe..
  Betartható szerintem csak az „előre befizetés, és ha marad akkor visszakapja majd a fizetéssel az oktatási költséget” lenne sajnos – de reális.

 120. 123-ra:
  Valóban nagyon nehézkes, és nem EU-komform lenne ilyesmit bevezetni. A tandíjat (előre befizetés) én élből ellenzem. Életem legnehezebb időszaka volt, mikor elsőévesként jelképesnek mondható 2000 Ft-os tandíjat kellett fizetni. Alapból nem kaptam kollégiumot, semmi szociális támogatást (csak 2-en vagyunk testvérek), az egy főre eső jövedelmünk éppen határérték fölötti volt (bejelentett munka ugyebár). Ösztöndíj sem járt még az első félévben. Szó szerint éheztem, kuncsorogtam olcsóbbnál olcsóbb szállásért, szünidőben sittes cigányokkal rakodtam, konzervgyári meló….
  Semmi olyan tapasztalatot, ismeretet nem szereztem, amit józan belátással ne tudtam volna magam is. Semmi olyan plussz ösztönzést nem kaptam, amit ne neveltek volna belém a szüleim. Sima szívás volt, semmi több.
  Nem kell tandíj. Egyébbként is torzít, nézd meg ott, ahol tandíjas a képzés orvosokat alig képeznek.
  Bölcsész, jogász ok, na de csak pl egy szakmunkás?
  Egy jó esztergályos, marós képzéséhez jól felszerelt üzem kell! Ez is nagyon sokba kerülhet! Az, hogy milyen hivatást válassz erőssen korlátozott egy tandíjas rendszerben, amit lehet ugyan kompenzálni, de az alapfelállás rossz! Nekünk ikább a jó alapfelállást kéne úgy kompenzálni, hogy ne lehessen visszaélni.

 121. 124: A gyermekeim még messze vannak a szakképzéstől, és ha nekem kell majd a teljes tandíjat zsebből kifizetnem, akkor nagyon el fogok gondolkodni, hogy mire költök… úgyhogy ha a saját jövőmet nézem, akkor ezen a téren kedvező a kvázi ingyenes oktatás, azonban csak olyan felállásban, hogy az adott tandíjat számon tartják. Pont az a gond, hogy egy emigráltat nagyon nehéz számon kérni, és visszakövetelni tőle bármit. Mondjuk 6 milláért már személyi azonosságot is megérheti cserélni a legrosszabb esetben, de inkasszózni sem egyszerű külföldről, még akkor sem ha erre van szándék. Nem tudom hirtelen mi lenne a jó megoldás, de a jelenlegi jókora szívás annak az 1-2 millió effektív adófizetőnek.

 122. Fölösleges talán sokat elmélkedni. A dolgok elrendeződnek maguktól. Rövidesen kiderül a németek, angolok számára, hogy csökken az oktatásunk színvonala, egyre kevesebb jut a kepzésre, azaz a szakmunkásaink kétbalkezesek, az orvosaink sarlatánok lesznek, úgy visszazavarják őket, hogy csak füstöl. Hol van már Böhm kartárs, és a többiek?

 123. 125-126-127:Erkölcsös,(talán elég,ha etikus),és döntéseit megalapozottan hozó(tehát képzett)vezetésre(akik a népüket szolgálják munkájukkal) lenne szükségünk,hogy a problémáinkat kényelmesen megoldhassuk.
  Van ilyen ?
  Nincs.
  Rájuk ne várjatok,mert még az unokáitok sem fogják látni a szép jövőt.

 124. 117:Egyetértek,valahogy így is lehetne.
  Azért hegyeztem ki az egyén felelősségét,és tudatosságát,mert már csak ez maradt számunkra, mint eszköz, hazánk felemelésére.A politikának az,amit mondasz,úgy tünik nem érdeke.
  Nem fognak bevezetni kényszerítő intézkedéseket a kivándorlás megakadályozására,és semmi jelét nem látom,hogy elindultak volna(szlogeneken kívül)a gazdaság rendbetételének az útján.

 125. A Sapro Miráról…Tiborbá…blogján hallottam…utánnajártam. és csinálom….Köszönöm, a regalálást, de valójábancsak arra szerettem volna rávilágitani, hogy Mondjuk….Japán..helyett, ha itt kitalálod magad, vigyázol az egészségedre, gondolkozol akkor talán mindig lehet varázsolni… ha a hármas jelszót is figyelembe vesszük….A vágyak, az álmok, és a lehetőségek….ha sikerül egymással kompromisszumot kötni….mindig lehet boldogulni…..gajdi

 126. 117: semmi se alljon tavolabb tolem mint, hogy a jelenlegi arrogans, szemermetlen kormanyt vedjem, de ez bizony igen csak hasonlo egy korabbi 5letelesukhoz es bizony kivetelesen csak egyet tudok erteni veluk, nem kivetelesen pedig veled Tibor ba’.
  igen is, amennyiben a mi altalunk megfinanszirozott tudasat nem a mi kozossegunk javara fogja felhasznalni, akkor bizony kerjuk vissza amit adtunk.
  (ertelem szeruen nem az o valasztasi vagy jolethez valo jogat akarom ezzel megkerdojelezni, de nem is tartom igazsagosnak, ahogyan sokuk viselkedik, mondhatjuk felhaborit (ez is))

 127. 131: „igen is, amennyiben a mi altalunk megfinanszirozott tudasat nem a mi kozossegunk javara fogja felhasznalni, akkor bizony kerjuk vissza amit adtunk.”
  Tibor bá is pont ezt mondta, de a kormány mikor???

 128. Na emberek, sok vita volt itt, hogy a görögök bűnösök-e az „ekladósodásukban”. Itt egy ragyogó cikk Henry Makow szájtjáról, hogy már 1920 óta tudományos igényű elmélet és ideológia van arról, hogy egy elnyomó rezsim által felvett hiteleket a népnek nem kell visszafizetnie a rezsim megdöntése esetén. és ezt az elvet alkalmazta az USA Szaddam megdöntése után, amikor elengedték (a frissen csatlósukká tett) Irak adósságait pár éve az oroszok és a franciák felé!!!
  Érdekes, az amik nem szóltak nekünk 1989-ben, hogy az elnyomó Kádár-rezsim hiteleit nem kell fizetnünk…

  http://www.henrymakow.com/greekfilmmakescase.html

  „Greek Film Shows Way Out of Debt Bind”

  Mivel adósságaink a demokráciában nőttek még nagyobbra, egyszerű a teendő: kimondani, hogy a demokrácia egy elnyomó rendszer (hiszen jól eladósított minket!!!), megdönteni, és kimondható, hogy nem terhelnek minket az átkos bukott demokrácizmus hitelei!!!

  (Dorka: külön neked: Makow zsidó és a kedvenc összeesküvéselmélet-terjesztőm)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük