(3236) Putyin és a II. világháború

Tibor bá’ online

 

Múlt év június 6–án volt a D-day 75. évfordulója. Az ezzel kapcsolatos megemlékezésre Putyint nem hívták meg. Az igaz, hogy a Normandiai partraszállásban a Vörös Hadsereg nem vett részt, de pont úgy hadban állt a Német Birodalommal, ahogy az angolok és az amerikaiak. A politikában nincs udvariasság, csak érdekérvényesítés.

Az évtizedek óta tartó hollywoodi propaganda nyomán a Nyugati országokban úgy tudják, hogy a nácik legyőzésében legtöbbet az amerikaiak tették. Ami elég messze van a valóságtól.

Az alábbi ábrán azt láthatjuk, hogy az egyes országokban a közvélemény mekkora hányada melyik hadsereget tartja a legjelentősebbnek.

Ne is mondjam, ez Putyinnak nem tetszett, és úgy döntött a háború végét ünneplő, szokásos vörös téri felvonuláson kitesz magáért. Csakhogy közbe szólt a COVID-19. Így a hagyományos május 9-i felvonulást kénytelen volt lefújni, és áttenni június 22-re. Itt azonban nem állt meg, úgy berágott, hogy helyre rakta a történelmet. Helyesebben megírta a II. világháború történetét, amik ugyan egy kicsit fényez az Szovjetunió felé, de nagy vonalakban helytálló. A 75. évfordulóra írt visszaemlékezés itt olvasható angolul. Ez azonban nem látszott elégnek, ezért megírta még: Vlagyimir Putyin: a II. világháború 75.évfordulójának igazi tanulságát.

Ami a részleteket illeti a valóság az, hogy a katonai erőfeszítések kb. 75 százalékát a Vörös Hadsereg tette az asztalra. Összességében a Szovjetunió 27 millió embert vesztett.  Német katonatisztek véleménye megegyezik abban, hogy a Vörös Hadsereg nélkül Hitler nem volt leverhető. Nem hiába volt Churchill hajlandó szövetkezni Sztálinnal.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 gondolat erről: „(3236) Putyin és a II. világháború

  1. Kicsit belemerülve a történelembe, megvizsgálva a németek hol vesztették a legtöbb katonát, és hadianyagot, nyilvánvaló, hogy a keleti fronton. Tehát, a szovjet hadsereg végezte el a német hadigépezet felmorzsolásának oroszlánrészét. Az kétséges lehet, hogy az amerikai utánpótlás szállítmányok nélkül, ezt meg tudták volna tenni, vagy sokkal hosszabb idő alatt? A szovjet emberáldozat nagyságát erősen meghatározza a tehetségtelen tábornokok baklövései. Pl. Zsukov a legendás jótábornok, megerősített német állásokat rohamoztatott gyalogosokkal, minimális tüzérségi támogatással. Óriási vérfürdő, a német géppuskások már hangulat betegséget kaptak, az általuk halomra gyilkolt tízezrek látványától, a súlyos sebesültek sikolyaitól.

  2. Putyin helyében én is berágtam volna. Az oroszok nélkül soha nem nyerte volna meg a háborút Amerika. Az igaz, hogy a vége felé ők döntötték el, a hadigazdaságuk felpörgetése okán azt, hogy ki nyerje a háborút, de ember anyagban ők voltak a leggyengébbek és azok a mai napig is. Nagyon gyenge teljesítményt nyújtottak a katonáik. Az olasz katona után őket tenném a dobogó alsó fokára. A franciák sem jeleskedtek a haditettekben, de a jenkiket még ők is túlszárnyalták.
    A Nürnbergi per őrszemélyzetét biztosító amerikai parancsnok arról panaszkodott a felettesének, hogy a foglyok őrzését sem tudja megoldani ezzel a képzetlen, tehetetlen ember anyaggal. Az ardenneki offenzíva alatt és a háború vége felé a német felderítés mindig megnézte azt, hogy hol állomásoznak az amerikai csapatok, mert ott volt a legkönyebb áttörni! Szadisták is voltak. Több százezer német hadifoglyot éheztettek halálra és nyomorítottak meg a pusztaságban felállított fogolytáboraikban. Patton tábornokukat, aki felismerte azt, hogy mi megy a háttérben, – eltették láb alól.
    Ezt az egész amerikai hőskultuszt a propaganda gépezetüknek köszönhetik!

  3. 2 Hanyistók
    Én is ezt szoktam mondani az amerikaiak kapcsán, de időnként azért eszembe jut a Csendes-óceáni hadszíntér.
    Ott senki nem vállalta az amerikaiak helyett a véráldozatot, ott ők is keményen fizettek minden meghódított szigetért, és ha muszáj volt ők is megtették, habár ott elsöprő volt a technikai fölény.
    Igaz, amint ott volt a kényelmesebb atomcsapás lehetősége, rögtön ezt választották a sok hősi halott helyett…

  4. Azért azt ne felejtsük el, hogy ezzel a „győzelemmel” mi ismét elvesztettük magyarlakta területeinket.

    Aztán a szabadságunkat és a fejlődésre való esélyünket negyven évre.

    Felőlem ünnepelhetik magukat, meg veszekedhetnek rajta, ki is volt a nagyobb fiú, azért ez nekem mindig szomorú marad.

  5. 3 – hubab :
    A Csendes- óceáni hadszíntéren más nem is rúghatott labdába. A többi országnak már nem maradt ütőképes, vízen és levegőben is mozgatható csapásmérő ereje. A jenkik itt sem jeleskedtek : egy japán katonára 3-5 amerikai katonát kellett minimum bevetni, hogy legyen valami halovány esélyük. A nagy túlerő, légi támogatás, és a sziget ostromokra odavezényelt csatahajók állandó ágyúzása ellenére hatalmas veszteségeket szenvedtek el. Szerintem az atomot is a végelláthatatlan veszteségek miatt vetették be rendkívül gusztustalan módon. A japánok tudása és harci morálja kb. ötször jobb volt.
    Erről az időszakról íródott ez a nagyon jó könyv:
    Kekehasi Kumikó – Szomorú hősi halál
    (Levelek Ivo Dzsimáról)

  6. 4 – Ábel
    A 2. VH. -ról Nekem is a trianoni rablóbéke megerősítése jut eszembe. Mindenki csak belénk rúgott, megcsonkított. Sajnos itt Európában a lengyeleken kívül nincs barátja a magyarnak. Mindezek ellenére én azt érzem, hogy a történelem (vagy Isten, kinek-kinek hite szerint) igazságot fog szolgáltatni és igaza lesz Apponyinak :
    “ Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.”

  7. 6. Hanyistók:
    “ Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.”
    – Ez épp most történik, üdv a páholyban!
    Egyetlen kérdés, hogy a temetés után mi is megyünk -e utánuk, vagy lesz valami más, amire támaszkodva fel tudunk állni, és tovább menni.

  8. 7. Horváth Csongor:
    Valószínűleg mi krokodil könnyeket hullajtva 🙂 végignézzük az említett országok feloldódását a (csőcselék) népek tengerében. Ha visszatérünk az ezer éves államiságunk alatt létrehozott gyökereinkhez és alapelveinkhez, akkor meg fogunk maradni.Ehhez a megmaradáshoz viszont itthon is gyökeres változásokra és vezér áldozatra is szükség lesz!

  9. „visszatérünk az ezer éves államiságunk alatt létrehozott gyökereinkhez”

    Haha ez volt a nap vicce, haha 😀 😀

    igen én is attól félek hogy ez megtörténik.

    A sok mónikasóóón edződött szittya magyar, Viktor vezérrel az élen Mészáros és mészáros csapatával végigvonulva Pannon-Lánchíd maradványain hadat üzen a világnak…… 😀 😀 Had tudja meg mindenki milyen az a kuruc virtus…. haha

    (csak le ne csapjanak minket egy légycsapóval 😀 )

  10. 9:

    Te csak oldódjál a német imperializmusba oltott migránssimogatóban.

    Sehol se lesz könnyű, de vannak helyek ahol van esély normálisan élni még egy darabig.

  11. 10

    „Sehol se lesz könnyű, de vannak helyek ahol van esély normálisan élni még egy darabig.”

    Had fogadjak Egon. A Kárpát-medencében? 😀 Talált, süllyedt?
    Jóvanna abbafejezem ám.
    Csak mindig mosolyognom kell mikor néhányan itt elkezdenek szittyáskodni meg turulozni 😀 (ja és mindjárt jön majd Trianon is, mert az nem maradhat ki ilyenkor)
    Pedig csak fel kéne emelni a fejet és körbenézni kicsit.

    Magyar….. mi lett veled, ember…..

  12. “ Magyarország ott lesz a temetésén mindazon országoknak, amelyek most itt megásták Magyarország sírját.”
    Igen, ott leszünk. Aztán minket is felzabálnak a cigányok.
    Nem tudom, miért hiszi azt bárki is, hogy jobb helyzetben vagyunk, mint a nyugat, a feketéivel, muszlimjaival?
    Mert a cigók keresztények? Azok. A fekák is…
    Látogassatok el Borsod, Nyírség vagy Hajdúság, Zala, Somogy stb. vidéki iskoláiba meglátjátok milyen jövő vár Magyarországra. Akár csak 15-20 éven belül. A „végeken” katasztrofális a helyzet. A cigányszaporítás meghozta „gyümölcsét”.
    Ezt és a hazai közálapotokat figyelembe véve Magyarországnak is annyi, minden más hiú ábránd. 🙁

  13. 12. – mindenf
    Igen, nekünk és a kelet-Európai országoknak a cigányokkal kell majd megvívnunk a magunk harcát. Ezekbe az országokba ezért sem igyekeznek a migránsok, mert két kártékony kórokozót már nem viselne el a gazdaszervezet, nép. Nem lesz egyszerű menet, az már biztos!

  14. Én el tudom képzelni, hogy tanúi leszünk, ahogy a jóléti nyugati államok átalakulnak Európai Kalifátussá, de hogy egy ilyen helyzetben, amikor jobbról-balról muszlimok vesznek körül, hogyan állhatnánk a sarat hosszú távon, azt nem látom.

    Esetleg Oroszországgal összefogva újraalapíthatnánk a Hun Birodalmat… ott is vannak muszlimok, de kordában vannak tartva.

    A cigányoknak munkát kell adni, és akkor együtt lehet élni velük is. Azért az számít, hogy nem muszlimok.

  15. 14. – Ábel
    Nekem is az oroszokban van a bizodalmam. Ők nagyon jól ismerik az iszlám hódító jellegét és már megtanulták helyén kezelni a problémát. Inkább az orosz medve vegyen minket pártfogásba mint a liberális felfuvalkodott, tehetetlen, hitetlen nyugat beleértve az usa-t is. Bizakodásra adhat okot az is, hogy a 150 évnyi török megszállást is átvészeltük. Tudom, hogy akkor más volt minden, de a magyarság a génjeiben hordozza az iszlám ellenes beállítódást. Itt a müezzin nem nagyon rúgna labdába!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük