(3048) Jézus születése – fordítás

Tibor bá’ online

 

Bizonyára ti is tisztában vagytok a karácsonyi történettel, de azért felelevenítem, ha megengeditek. Egy Mária nevű 14 éves bakfis a szent lélek jóvoltából teherbe esett. Egy József nevű férfi úgy gondolta, hogy a rosszindulatú szomszédok miatt jól teszi, ha ezt a bakfist felvállalja az apasággal együtt. Közben a rómaiak eldöntötték, hogy népszámlálást tartanak, ezért át kellett menniük egy másik városba, ahová olyan sokan mentek, hogy nem volt már szabad szállás, így kénytelenek voltak meghúzni magukat egy istállóban, ahol pásztorok, meg mindenféle állatok is voltak. Közben egy csillag kiszúrta a dolgot és odairányított 3 királyt. Hamarosan kiderült, hogy a két év alattiakra halál vár, ezért a szülők úgy döntöttek, hogy az újszülött Jézussal átmenekülnek Egyiptomba.

Nem túl érdekes történet, de a szaftos részletek kimaradtak. Mária és József viszonyához tudni kellene a kor zsidó szokásait, ami történetet sokkal színesebbé teszi. Ha egy zsidó azt akarja, hogy házasságát elfogadja a rabiátus tradíció (mishnah kiddushin) bizonyos szabályokat be kell tartania. A zsidó házasságnak két része van: kiddushin (eljegyzés) és anisuin (házassági ceremónia). Eljegyzés alatt még nincs összeköltözés, és semmi esetre se lehet szexelni. Manapság az eljegyzést és a házasságot összevonják, mert olcsóbb, meg minek annyit várni, de Mária idejében az eljegyzés egy egész évet vett igénybe, ami alatt Józsefnek szent könyveket kellett olvasnia, ami felkészülés volt a férj-i szerepre. Képzeld el közben Mária ott tesz-vesz terhes hassal.

Abban az időben a szüzességnek jelentős értéke volt, mert ha biztos akartál lenni abban, hogy a gyerek a tiéd, ragaszkodni kellett a szüzességhez. Ezt a nőknek figyelembe kellett venni. A Bibliában számtalan utalás van arra, hogy a terhes nő és a menstruáló nő „tisztátalan”.

Képzeljünk el egy kislányt, aki növekvő hassal jön vissza egy rokoni látogatásból. Abban az időben, szent lélek ide vagy oda, selejtnek tekintették volna, a szent lelket pedig olcsó kifogásnak.

Máté 1:19 József megpróbálta elkerülni Mária megkövezését, mert a szabály szerint szüleivel élő hajadon nem lehetett terhes, ami szégyen volt az egész családra. József ezt mindenképpen el akarta kerülni, részben azért mert álmában megjelent neki Gábriel és biztosította arról, hogy a fogantatás szeplőtlen volt, a szent lélek jóvoltából. Aztán jött egy másik angyal és közölte Józseffel, hogy azonnal szedjék össze magukat és meneküljenek, mert Heródes nem akar magának riválist, ezért minden 2 évnél fiatalabb gyereket megölet. Ugyanis, valahogy neszét vette a messiás megszületésének.

József viselkedését 2003-ban II. János Pál méltatta, aki az istentől érkező üzenetet elhitte, de szolid marad annak ellenére, hogy istennek volt a nevelő apja.

A Biblia kifejezetten közli, hogy József és Mária Jézus születéséig nem használták ki a házasságban rejlő lehetőségeket (magyarul nem dugtak). Ami abszolút logikusnak tűnik, mivel Mária végig terhes volt. Mellesleg az se kizárt, hogy a csajt megkövezhették. Tehát jobb óvatosnak lenni. Azonban nagy rakás hívő, többnyire katolikusok úgy gondolják, hogy Mária sose szexszelt, egész életében szűz maradt. Ugyanis az isten anyjához ez illik. Hogy József miért maradt benn a házasságban, azt nehéz elképzelni.

Itt azért van egy kis gubanc, mert a Biblia több esetben is Jézus testvérének illett személyeket, amit a hívők azzal intéznek el, hogy ezt nem kell szó szerint venni. Ezen kívül a Bibliában több Mária is jelen van, ami össze – vissza zavarhatja a családi kötelékeket.

Nagy kérdés, hogy az atya úristen miért választott ki egy eljegyzett tizenéves lányt a fiúisten kihordására, egy érett, szingli nő helyett.

Azon is el lehet gondolkodni, hogy Mária 14 évesnél fiatalabb volt, valószínűleg az első menstruációja után fogant szeplőtlenül. Nem lehetett könnyű szülése. Az is tény, hogy nem fehér volt, hanem színes bőrű, hiába festették fehérre az elmúlt 2000 év festményein. Ráadásul nem lehetett különlegesen szép, mert a Bibliában jelzik, ha egy nő kivételesen szép (mint Daniel vagy Vashti királynő).

Maga a szülés se lehetett könnyű. Tapasztalt bába nem volt a közelben. Feltételezhetően József segített neki, amire szüksége is lehetett, hiszen családjától távolt, egy büdös istállóban, állatok között kellett világra hoznia gyermekét.

A Korán szerint Mária szülés közben egy pálmafa törzsének támaszkodva azt kiáltja: „Bár csak meghalhattam volna ez előtt, és elfelejtettem volna az egészet.” Nem ez nem kitalálás. Ezt a Korán teszi közzé, és tudni kell, hogy a muszlimok között Máriának nagy tekintélye van, és az egyetlen nő, akit nevén neveznek, állítja a BBC. Megtoldva azzal a történettel, hogy amikor emberek Mária szüzességét vonták kétségbe, Jézus anyja segítségére sietett.

Ha akarsz még hallani szokatlan dolgot, akkor hadd folytassam azzal, hogy Józsefnek volt már egy felesége, akiktől 6 gyereke maradt hátra, amikor kérték, hogy vegye feleségül a nála sokkal fiatalabb Máriát. Ez is lehet oka annak, hogy Jézusnak bátyjai és nővérei voltak.

A mese szerint az istállóban állatok voltak Jézus születésekor. Nos, az istálló minden bizonnyal nem felel meg a valóságnak. A bibliai időkben az épületek emeletén laktak és aludtak. A földszinten munkálatokat végeztek és éjszakára beterelték az állatokat. Valószínűleg ilyen helyen születhetett Jézus, nem pedig egy különálló istálló épületben.

További dolgok olvashatók: https://www.grunge.com/177483/the-untold-truth-of-mary-and-joseph/sl/jesus-was-born-in-a-basement-not-a-stable?utm_campaign=clip

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18 gondolat erről: „(3048) Jézus születése – fordítás

  1. Robert Graves: Jézus király című regénye szerint, a zsidó papság törvényes királyt szeretett volna a trónra. Összehoztak egy titkos házasságot. Mária csak eszköz volt. Nagyon érdekes regény, a történet hihető.
    A szerző feltételezi, hogy Jézus a Dávid nemzetségből származó Mária (Mirjam) és Heródes zsidó fiának (a később kivégzett) Antipatrosznak titkos házasságából származott, így Judea trónjának egyetlen törvényes örököse.Heródes kivégeztette a fiát még mielőtt Jézus megszületett. Ezért vették rá Józsefet, hogy feleségül vegye Máriát.

  2. Nagyon nem volt jó az időzítése ennek a zagyvaságnak. Maradhattunk volna az ősleveses témánál és a Darwini baromságoknál. Boldog karácsonyt!

  3. Utolsó részben jól írod, „a mese szerint” Sajnos annyira együgyü az emberiség java, hogy legendás meseszövés nélkül, a legnagyobb tanítónak sem hisz. Pláne, ha jóságra, szeretetre, békességre okit.

  4. 2 – Hanyistók:
    A világra nyitott, értelmes emberek részére különleges érdekességnek szántam ezt a fordítást, amihez te is ingyen hozzájuthattál. Ha valami nem tetszik, ne olvasd végig.

  5. 2 – Hanyistók:
    Igazad van. Ezt anyák napjára kellett volna leközölni. Semmi köze karácsonyhoz. 🙂

  6. 4-5 – Tibor bá’
    A világra nyitott vagyok, ezért olvasom ezt a blogot is. Az pedig, hogy értelmes vagyok-e vagy egy hülye az nem itt fog eldőlni. A fordítást pedig köszönöm mert nem nagyon szeretem és bírom az angol nyelvet.
    A fenti témához érdemes ezt a rövid idézetet is elolvasni:
    “ A második csoport, amelyet bemutatnak az olvasmányok (Jn 10,22-30), az „értelmiségiek”, akik Jézushoz lépnek a templomban. Ők a „jogdoktorok”. Jézusnak mindig problémája volt velük, mert sosem értették meg. Mindig ugyanazt hajtogatták, mert azt hitték, hogy a vallás pusztán az értelem, a jog kérdése. Számukra az volt fontos, hogy betartsák a parancsolatokat és semmi más. Nem képzelték el, hogy létezik a Szentlélek. Kikérdezték Jézust, vitatkozni akartak. Minden a fejükben, az intellektusukban volt. Az ilyen emberekben nincs szív, nincs szeretet és szépség, nincs harmónia. Olyan emberek, akik csak magyarázatokat akarnak.

    Akkor magyarázatot adsz nekik, de mivel nem győzted meg őket, visszatérnek egy másik kérdéssel. És így megy ez körbe-körbe… Így forogtak körbe Jézus körül egész életében mindaddig, amíg sikerült megfogniuk és megölni őt! Ők nem nyitják meg szívüket a Szentléleknek! Azt hiszik, hogy Isten dolgait megérthetik pusztán az eszükkel, a gondolatokkal, saját ötleteikkel. Büszkék ők. Azt hiszik, mindent tudnak. És azt gondolják, hogy ami nem fér be intelligenciájukba, az nem igaz. Életre kelthetsz egy holtat előttük, akkor sem hisznek!”

  7. 4. – 5. Tibor bá’ !!! Bár nem a témába vágó, engedd meg,
    hogy = KELLEMES KARÁCSONYT és VALAMIVEL BOLDOGABB
    ÚJ ÉVET KÍVÁNJAK NEKED és ÉVA asszonynak, VALAMINT
    GYERMEKEIDNEK !!! ———————————————-
    MEGJ. = ( Tudod öreg kutya már nehezen tanul új kunsztokat,
    másképpen nem tudlak elérni !!! )

  8. 7 – Barna Mihály:
    Már hogyne tudnál: evatibor#t-online.hu (csak arra ügyelj, hogy # helyett @-t alkalmaz). Mi is kellemes ünnepeket és boldog újévet kívánunk neked.

  9. Babits Mihály: Babona, varázs
    Nem szánom én az ostobát
    kinek üres a mennyek boltja:
    ki méltó látni a csodát
    a csodát az magában hordja.

  10. 9 – galapagosz:
    Az igazi csoda, hogy az élettelen atomokból léte jött az öntudattal bíró Ember.

  11. 10: Tibor’ bá
    Igen, ez így van. És ennek a csodának az érkezését várjuk Szenteste is.

  12. Hogy lehet hogy az èlettelen atom szerkezet memóriaval rendelkezik megtartja ès fenntartja atomi ès subatomi szerkezetèt ha nem bántják időtlen időkig . Energiát von ki a hypertèrből hogy fenntartsa ezt a stázist ès szüksèg esetèn az atomi szerkezetnek megfelelően ès keretek között szabályoknak alávetve (ami megint memóriára azaz tuatos emlèkezetre utal) köt újabb vegyi illetve atomi szerkezetstruktúrákat amelyek èppen ebben az új szituációban szüksègeltetnek . Az emberisèg legnagyobb tèvedèse hogy nem ismeri fel hogy minden èlő ès minden valamifèle tudattal tudatossaggal rendelkezik . Az univerzum maga az èlő valóság . Minden atomjaval protonjaval neutronjával quarkjával tahionjaival miegymassal együtt . Nincs mas csak èlet csak lètezès .

  13. Ès mivel ennek a felismerèsnek a hianya ezèrt kell ilyen kisded bugyuta sztorikat fabrikálni mint ez az idióta krisztus meg miegymás dilinyó . Ez a karacsony is egy ebből kikerekitett folklórfesztivál amikor hülye emberek akármilyen „karacsonyokat” (ami szónak semmi èrtelme amúgy ) kívangatnak egymasnak ismètelgetve ezt az èrtelmetlen szót . Karacsony karacsony … Gondoljanak bele izlelgessèk ! Na ugye èrzik mar hogy mekkora egy baromság .. èn meg azt mondom „fapapucs” na ennek legalabb mar van èrtelme. … Boldog fapapucsot mindnyajuknak . Nagyon nagyon hülye emberisèg aki ezt a maszlagot mind bevette

  14. 12 & 13 – Etyere Petyere:
    Korai gyerekkortól kezdve szép emlékeink vannak a karácsonnyal kapcsolatban, amit nem felejtünk el, visszavágyunk rá, ezért félretesszük felnőtt gondolatainkat a valósággal kapcsolatban.

  15. Tessèk . ; Azoknak a gyengèbbeknek itt van egy alternatíva ” a Spagetti szörnyeteg vallása ” Akik mèg nem èrkeztek el a megèrtès az èrtelem az oknyomozó elme korukba amit az angol úgy fejez ki ahogy a magyar sajnos nem tudja -The Age of Reason” azoknqk itt van egy alternatíva . Itt az órópai berkekben A sclerótikus katolicizmus ès a mar szintèn elèggè lefaradt ès megkopott protestantiszta vallasok mellè egy egy új srac az utcaba . Ami persze egy kissè fèlelmetes meg szokatlan mert itt az emberek nem költözködnek túl gyakran na de előfordul tessèk itt van a „Repülő spagetti rèm ” vallása egy felüdülést hozó világ ès hitnèzet a sötèt közèpkor ès mèg sötètebb mèg régebbi korok ès az újkorba mai napig átöröklődött idiotisztikus hagyomanyvallások után de csak mint áthidaló amíg aztan mindenkinek ellehet èrni az „Age of Reason” korát illetve korszakát mert mi az alternatíva kèrdezem ? ;”Hülyèn meghalni „?!, https://en.m.wikipedia.org/wiki/Flying_Spaghetti_Monster

  16. 15 – Etyere Petyere:
    The age of reason = az értelem kora.

  17. 8. Tibor bá’ !!! Köszönöm !!! — A jó tanácsot külön !!!
    ———————————————————————-
    13. Etyere Petyere !!! a „fapapucsot” vagy bármi mást
    még el is tudnám fogadni, ha a kezdetektől fogva úgy
    nevezték volna. Mint ahogy egy kisgyereknek, ceruza
    helyett mindig azt mondják, hogy = ez „brabu” nem
    fogja tudni miről beszélsz, amikor kéred tőle a ceruzát.
    A mi ugyan lehet olyan értelmetlen szó is mint akármi,
    ÉRTELMET AZ AD EGY SZÓNAK HA MINDNYÁJAN UGYAN
    AZT ÉRTJÜK AZ ELNEVEZÉS ALATT !!! — Ezért nem érti
    egy angol, hogy miről beszél egy magyar, mert náluk a
    tárgyaknak, gondolatoknak eleve más az elnevezése !!!
    De ha már valaha karácsonynak nevezték el, ragaszkodjunk
    a hagyományokhoz, mert különben nem fogjuk megérteni
    egymást !!! — ( Így sem nagyon, de ennek más az oka !!! )

  18. Az “Értelem Kora” vallás követőinek küldöm :
    “ Mindenkinek be kell látnia, hogy a valóság az egyetlen forrása létünknek, bizonyíték arra, hogy van eredeti rend, hogy a morális felfogásunk, tudatosságunk nem elégedhet meg eszünk mégoly fényes találmányaival, ha mögötte nem áll a valóság isteni és természeti rendje tisztelete és figyelembevétele. Csak az önhitt ész és papjai, a modern értelmiség hihetik, hogy a természetes rendet meg lehet erőszakolni az egyéni vágyak, fantáziák és frusztrációk alapján. Az isteni és a természeti törvény fogalma az embertől független rend, a valóság törvényét tételezi, a morális erények és normák benne vannak a törvény fogalmában. Ezzel szemben az önálló morális törvény fogalmát abszolutizálók az emberi észt, vagyis önmagukat tekintik a rend forrásának, ami gőg és önhittség.
    Lánczi András”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük