2020-07-07 nap bejegyzései

(3244) Tények a hűtlenséggel kapcsolatban (nem árt, ha tudsz róla)

Tibor bá’ fordítása online

 

A monogámia egy kellemes elmélet, csak a gyakorlatban nem valósul meg. Az emberek jóval kevésbé tartják be, mint amit beismernek. Legyünk őszinték, amíg lesz összetartozás, addig lesz hűtlenség is. Ez kérem, hozzátartozik az emberi természethez. Ráadásul egyre inkább elterjed. Az ok egyszerű, rendszerint a nemi szervünkkel gondolkodunk, nem a fejünkkel. Ezért aztán tudomásul kell vennünk, hogy a hűtlenség nagyon is hozzátartozik a valós világhoz. És, ha már így vagyunk, akkor nézzünk meg néhány, valóban nagyon érdekes, de kevéssé ismert tényt a hűtlenséggel kapcsolatban.

Az általános női karakter alkalmasabb a rajtakapás elkerülésére. A hűtlen partnerek legnagyobb részét nem csípik el. Egy új keretű tanulmány szerint a hűtlen házaspárok 89 százaléka nem bukik le, de a szerető eltitkolásában a nők ügyesebbek. Egy felmérés szerint a férfiak 83 százaléka állította, hogy nem bukott le, míg a nők esetében ez egy meglepő 95 százalék volt. Ennek oka meglehetősen érdekes, ugyanis az ok nem más mint a tesztoszteron színt. Tény, hogy a férfiak vérében a hormon szint siker esetén emelkedik, sikertelenségnél viszont süllyed. A megfigyelések   szerint, a magasabb tesztoszteron szinttel rendelkező férfiak olyan viselkedést vesznek fel, ami a nők felé vonzóbbá teszi őket, mint például nagyobb önbizalom, nagyobb agresszivitás a konkuráló férfiak felé.

Azonban a magasabb tesztoszteron szint hajlamosít a nagyobb kockázat vállalásra is. Tesztoszteron beinjektálás esetén a kísérleti alanyok sokkal önzőbbé váltak, és nem törődve a hosszú távú céllal, azonnali kielégülést akartak. Mindent összevetve hanyagabbá és önteltebbé váltak, ami a legeredményesebb út a rajtakapáshoz. Ezzel szemben a nőket nehezebb elkapni, mert a nők az alkalomnak megfelelően gondolkodnak. Ezenkívül számításba veszik a lehetséges következményeket jóval a cselekvést megelőzően.

A nők a hűtlenséget leginkább ovulációjuk alatt követik el. A biológiai órákon azt tanultuk, hogy a nők termékenyíthető időpontja az ovuláció (peteérés) alatt van. Ez egyben az időszak, amikor a leginkább lesznek hűtlenek. Különböző tanulmányok azt mutatták, hogy a maximális megtermékenyíthetőség időszakában a női testben több változás is történik. Hangjuk magasabbá válik és a megfigyelő szerint vonzóbb lesz. Díszesebben öltöznek és főleg a pirost és a rózsaszínt helyezik előtérbe, és kevesebb testfelületet takaró ruhákat vesznek fel. A megszokottnál több sminket használnak. Még a járásuk is megváltozik, lassúbbá válik, testtartásuk szexisebb lesz.

Ma a nők hűtlenebbek, mint bármikor a történelemben. Bár a hűtlen nők aránya tanulmányonként más és más, de az egyértelműnek tűnik, hogy emelkedőben van.   Egy 2010-es tanulmány szerint a hűtlenséget bevalló nők aránya az utolsó 20 év alatt egy meglepő 40 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a hűtlen férjek aránya 22 százalék körül van, és ez a szám nemigen változik 1991 óta. Mindeközben a hűtlen feleségek aránya 14,7 százalékra nőtt. Ennek okát részben a nők munkahelyen eltöltött idejének növekedéséből fakad (a legtöbb affér munkahelyen indul be), valamint nagyobb anyagi függetlenségükből.

A férfiak a hűtlenség kompenzálására evolválódtak. Az emlősállatoknál, beleértve az embert is, észlelhető, hogy a hímek iparkodnak saját ondójuknak érvényt szerezni a konkurenciákkal szemben, amit Sperma versenynek nevezhetünk. Ehhez számtalan trükk tartozik. Ezek egyike, hogy a pénisz „sperma eltávolító eszközként” működik. Konkrétan a makk pereme mögötti körkörös árok az aktus alatt ütemesen kiszivattyúzza az előző közösülésből visszamaradt ondó akár 90 százalékát is. Amikor egy hím hosszabb időre távol marad a párjától, elméletileg lehetőség adódik a nő hűtlenségére, éppen ezért a visszatérő hím a szokásosnál nagyobb érdeklődést mutat a szex iránt. Ha pedig a férfinek jó oka van a hűtlenség feltételezésére, a közösülésnél mélyebb és erőteljesebb behatolásokat végez a lökések alatt.

A jómódúak, tanultabb emberek hajlamosabbak a hűtlenségre. Egy 2002-es Washingtoni Egyetem tanulmánya szerint az évi 150.000 dollár feletti jövedelemmel rendelkezők esetében a megcsalás valószínűsége 50 százalékkal nő azokhoz képest, akiknél az évi jövedelem nem éri el a 30.000 $-t. A diplomások esetében a valószínűség 75 százalékkal nagyobb az érettségivel nem rendelkezőkhöz képest. Azok, akik tinédzser korban találkoznak négy és félszer nagyobb valószínűséggel hűtlenek azokhoz viszonyítva, akik a 23. életévüket követve léptek házasságra.

Kerek számú évfordulók előtt állók (29-39-49, stb.) nagyobb valószínűséggel hűtlenek, mint más években. Megfigyelők úgy gondolják, hogy az öregedésre emlékeztetve az emberek átgondolják az életüket, és ha nem érzik magukat kellemesen, fontolóra vesznek néhány lehetséges javítást, és úgy tűnik jó néhány férj és feleség erre felé keresik a megoldást. Másfelől egy kalandos affér az embert szellemileg megfiatalítja.

A jelek szerint a társadalmi média (Face book, stb.) ösztönzően hat a hűtlenségre. Nem arról van szó, hogy a társadalmi média okozza a hűtlenség „divatba jövését”. Azonban úgy tűnik, hogy mégiscsak van korreláció a társadalmi média és a hűtlenség növekedése között. Egyén felmérések rámutattak, hogy az aktív Twitter használó párok a Twitterrel kapcsolatos konfliktusba kerülnek egymással, ami aztán megcsalásokhoz, majd váláshoz vezethet. Más felmérések azt mutatták, hogy az erősen Twitterező párok kapcsolata átlagosan rövidebb.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!