(3244) Tények a hűtlenséggel kapcsolatban (nem árt, ha tudsz róla)

Tibor bá’ fordítása online

 

A monogámia egy kellemes elmélet, csak a gyakorlatban nem valósul meg. Az emberek jóval kevésbé tartják be, mint amit beismernek. Legyünk őszinték, amíg lesz összetartozás, addig lesz hűtlenség is. Ez kérem, hozzátartozik az emberi természethez. Ráadásul egyre inkább elterjed. Az ok egyszerű, rendszerint a nemi szervünkkel gondolkodunk, nem a fejünkkel. Ezért aztán tudomásul kell vennünk, hogy a hűtlenség nagyon is hozzátartozik a valós világhoz. És, ha már így vagyunk, akkor nézzünk meg néhány, valóban nagyon érdekes, de kevéssé ismert tényt a hűtlenséggel kapcsolatban.

Az általános női karakter alkalmasabb a rajtakapás elkerülésére. A hűtlen partnerek legnagyobb részét nem csípik el. Egy új keretű tanulmány szerint a hűtlen házaspárok 89 százaléka nem bukik le, de a szerető eltitkolásában a nők ügyesebbek. Egy felmérés szerint a férfiak 83 százaléka állította, hogy nem bukott le, míg a nők esetében ez egy meglepő 95 százalék volt. Ennek oka meglehetősen érdekes, ugyanis az ok nem más mint a tesztoszteron színt. Tény, hogy a férfiak vérében a hormon szint siker esetén emelkedik, sikertelenségnél viszont süllyed. A megfigyelések   szerint, a magasabb tesztoszteron szinttel rendelkező férfiak olyan viselkedést vesznek fel, ami a nők felé vonzóbbá teszi őket, mint például nagyobb önbizalom, nagyobb agresszivitás a konkuráló férfiak felé.

Azonban a magasabb tesztoszteron szint hajlamosít a nagyobb kockázat vállalásra is. Tesztoszteron beinjektálás esetén a kísérleti alanyok sokkal önzőbbé váltak, és nem törődve a hosszú távú céllal, azonnali kielégülést akartak. Mindent összevetve hanyagabbá és önteltebbé váltak, ami a legeredményesebb út a rajtakapáshoz. Ezzel szemben a nőket nehezebb elkapni, mert a nők az alkalomnak megfelelően gondolkodnak. Ezenkívül számításba veszik a lehetséges következményeket jóval a cselekvést megelőzően.

A nők a hűtlenséget leginkább ovulációjuk alatt követik el. A biológiai órákon azt tanultuk, hogy a nők termékenyíthető időpontja az ovuláció (peteérés) alatt van. Ez egyben az időszak, amikor a leginkább lesznek hűtlenek. Különböző tanulmányok azt mutatták, hogy a maximális megtermékenyíthetőség időszakában a női testben több változás is történik. Hangjuk magasabbá válik és a megfigyelő szerint vonzóbb lesz. Díszesebben öltöznek és főleg a pirost és a rózsaszínt helyezik előtérbe, és kevesebb testfelületet takaró ruhákat vesznek fel. A megszokottnál több sminket használnak. Még a járásuk is megváltozik, lassúbbá válik, testtartásuk szexisebb lesz.

Ma a nők hűtlenebbek, mint bármikor a történelemben. Bár a hűtlen nők aránya tanulmányonként más és más, de az egyértelműnek tűnik, hogy emelkedőben van.   Egy 2010-es tanulmány szerint a hűtlenséget bevalló nők aránya az utolsó 20 év alatt egy meglepő 40 százalékkal nőtt. Ezzel szemben a hűtlen férjek aránya 22 százalék körül van, és ez a szám nemigen változik 1991 óta. Mindeközben a hűtlen feleségek aránya 14,7 százalékra nőtt. Ennek okát részben a nők munkahelyen eltöltött idejének növekedéséből fakad (a legtöbb affér munkahelyen indul be), valamint nagyobb anyagi függetlenségükből.

A férfiak a hűtlenség kompenzálására evolválódtak. Az emlősállatoknál, beleértve az embert is, észlelhető, hogy a hímek iparkodnak saját ondójuknak érvényt szerezni a konkurenciákkal szemben, amit Sperma versenynek nevezhetünk. Ehhez számtalan trükk tartozik. Ezek egyike, hogy a pénisz „sperma eltávolító eszközként” működik. Konkrétan a makk pereme mögötti körkörös árok az aktus alatt ütemesen kiszivattyúzza az előző közösülésből visszamaradt ondó akár 90 százalékát is. Amikor egy hím hosszabb időre távol marad a párjától, elméletileg lehetőség adódik a nő hűtlenségére, éppen ezért a visszatérő hím a szokásosnál nagyobb érdeklődést mutat a szex iránt. Ha pedig a férfinek jó oka van a hűtlenség feltételezésére, a közösülésnél mélyebb és erőteljesebb behatolásokat végez a lökések alatt.

A jómódúak, tanultabb emberek hajlamosabbak a hűtlenségre. Egy 2002-es Washingtoni Egyetem tanulmánya szerint az évi 150.000 dollár feletti jövedelemmel rendelkezők esetében a megcsalás valószínűsége 50 százalékkal nő azokhoz képest, akiknél az évi jövedelem nem éri el a 30.000 $-t. A diplomások esetében a valószínűség 75 százalékkal nagyobb az érettségivel nem rendelkezőkhöz képest. Azok, akik tinédzser korban találkoznak négy és félszer nagyobb valószínűséggel hűtlenek azokhoz viszonyítva, akik a 23. életévüket követve léptek házasságra.

Kerek számú évfordulók előtt állók (29-39-49, stb.) nagyobb valószínűséggel hűtlenek, mint más években. Megfigyelők úgy gondolják, hogy az öregedésre emlékeztetve az emberek átgondolják az életüket, és ha nem érzik magukat kellemesen, fontolóra vesznek néhány lehetséges javítást, és úgy tűnik jó néhány férj és feleség erre felé keresik a megoldást. Másfelől egy kalandos affér az embert szellemileg megfiatalítja.

A jelek szerint a társadalmi média (Face book, stb.) ösztönzően hat a hűtlenségre. Nem arról van szó, hogy a társadalmi média okozza a hűtlenség „divatba jövését”. Azonban úgy tűnik, hogy mégiscsak van korreláció a társadalmi média és a hűtlenség növekedése között. Egyén felmérések rámutattak, hogy az aktív Twitter használó párok a Twitterrel kapcsolatos konfliktusba kerülnek egymással, ami aztán megcsalásokhoz, majd váláshoz vezethet. Más felmérések azt mutatták, hogy az erősen Twitterező párok kapcsolata átlagosan rövidebb.

________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

12 gondolat erről: „(3244) Tények a hűtlenséggel kapcsolatban (nem árt, ha tudsz róla)

  1. „Ezzel szemben a hűtlen férjek aránya 22 százalék körül van, és ez a szám nemigen változik 1991 óta. Mindeközben a hűtlen feleségek aránya 14,7 százalékra nőtt. ”

    Hahaha. Ezt nem tudom honnan szedted, de marha nagy tévedés. Az én ismerettségi körömben a férfiaknak minimum 50% lépett már félre, ha máshogy nem hát szolgáltatónál 1-1 alkalommal. A nőknél meg – nők között dolgozom 20 éve – szerény tapasztalataim szerint minimum 60-70% körül van az arány. Az biztos, hogy a nők nagyon jól csinálják, ismerek családot, ahol a férj mit sem sejt, miközben a felesége kb. fehérmájú, még a 20-30 évvel idősebb szomszédjuk is megvolt már neki, pedig az öreg csak valami fűszert ment át kérni hozzájuk. Másik kolléganőm templomba járó fajta, és csak amióta együtt dolgozom vele 4 szeretője volt a férje mellett, aki természetesen az egészről semmit nem tud, és a tenyerén hordozza a szent asszonyt.

    Megérne egy kis kivesézést a téma, mert szerteágazó hatásai vannak, meggyőződésem, hogy a társadalmi problémák jó részét a szexuális szabadságnak köszönhetjük. Ma mindenki végigpróbál egy rakat partnert, és mire eljut az „igazihoz” már nem tud egy személyhez kötődni, már bejáratott receptje van az elengedésre és az új keresésére, és ez partnerről partnerre egyre egyszerűbben és kevésbé megterhelően megy neki.

  2. „Megtébolyult immár ez a világ, itt már a tehén bassza meg a bikát.”

  3. <1 - Ir01:
    Ezek a felmérések átlagot jeleznek, és nem magyarországit. Mellesleg az 5. szeretőt koptató asszony gyanutlan férje nagy marha lehet.

  4. 3: Tibor bá’: Miért is marha? Semmit nem vesz észre, olyan munkakörben dolgozik, illetve az asszonynak is olyan az időbeosztása, hogy simán le tudja szervezni. Azt hiszed ez nem teljesen hétköznapi manapság, biztos vagy benne, hogy veled nem esett még meg hasonló? És ne haragudj, de torz nézőpont, hogy te is a férfit marasztalod el, amikor a nő a hunyó. Ja, és ugyanez a nő, amikor kiderült egy kolléganőről (akinek szintén volt szeretője), hogy a férje is beújított, és lelépett az új nővel, minden kígyót-békát kiabált arra a szemétláda kurafira, aki megcsalta és otthagyta szegény Julikát. Totálisan agyament világban élünk.

  5. 4 – Ir01:
    Ha valaki odafigyel a párkapcsolatára akkor észlelnie kell, hogy a partner félre is lép, mert annak ezer egy jele van. –
    Emlékszem rá, valamikor régen irodai alkalmazottként történt, hogy az egyik kolléganő elment házon belül egy fél órára, amikor visszajött a nők összenéztek. Később megtudtam, hogy a szoknyáján a cipzár nem ott volt menetkor, mint jövetkor. Következtetés, valahol levette. Annak idején, amikor a nejem félrekúrt, megéreztem rajta az idegen parfüm szagát, ha lezuhanyozott utána, akkor meg azt. Hiányzott az antisperma zselé tubusából. Elvitte magával a pesszáriumot. Szokatlan időben ment fodrászhoz. Reggel csipkés bugyit vett fel. Soroljam még ?

  6. Meleg párkapcsolatokban mindössze 1-2 százaléknak „sikerül” monogám párkapcsolatot kialakítani. Ennek több oka is van de saját meglátásom szerint a legfőbb ok az, hogy nincs jövőképe a párkapcsolatnak, nincs meg a család kialakításának lehetősége, nincs meg az a védőburok, amit a család mint legkisebb társadalmi egység nyújtani tud. Nincs semmi fék vagy motiváció ahhoz hogy a csábításnak ne engedjenek.

    És ez messze nem csak meleg probléma. Ma már a fiatal heteró párok egy jó nagy hányada sem vállal gyermeket. Ezekben a kapcsolatokban aztan 4-5-6 év után komoly dilemmát jelent a hűség kérdése.
    Minek hűségesnek lenni, mikor a vesztenivaló sokkal kisebb, mint egy családban.

    Nyilván a család sem garancia a hűségre de a legnagyobb visszatartó erő ami létezik.
    A család egysége pedig napjainkban szétesőben van.

    1
    lr01

    Nagyon jó, amit írsz! Főleg a hozzászólásod utolsó bekezdése. Ugyan erre a végkövetkeztetésre jutottam.

  7. 6 Curix: Köszi, hogy megosztottad a tapasztalatodat. A ritka alkalmak egyike, amikor 100%-ban egyetértek veled.

  8. 5 lr01: Tiborbá nem elmarasztalta a férfit, csak rámutatott arra a tényre, hogy a férfi picit bugyuta, ha ezt nem veszi észre.

    Amúgy lehet olyan is, hogy a férfi tud az egészről, de örül, hogy valaki ingyen és bérmentve karbantartja a feleségét és nem neki kell… Mert ugye valljuk be, hosszú távon azért ellaposodhatnak a dolgok és inkább idegenekről fantáziálunk.

  9. 6 – Curix:
    Én azt hiszem, hogy a melegek promiszkuitásába bejátszik az is, hogy a társadalmi elutasítására kialakul bennük egy dac, ami a normák felrúgásához, és a hedonizmus vezet.

  10. Szerintem van olyan, hogy a tudatlan boldogabb.

    Onnantól kezdve, hogy tudja valaki, hogy a házastársa megcsalja, nem hagyná nyugodni a gondolat, de amíg nem tudja, addig békében éldegél. Szerintem tudattalanul ezért siklanak el sokan a jelek fölött, ezért szavaznak bizalmat a társuknak akkor is, amikor nem érdemli meg, mert mindenkinek jobb fenntartani a status quo-t. Jobb észre se venni.

    Én inkább számítom ezt bölcsességnek és nagyvonalúságnak, mint szerencsétlenségnek.

  11. 9. Tibor bá

    Jól látod igen, van egy ilyen aspektusa is a jelenségnek. Pontosan ez a dac kerül ki a Pride keretében az utcákra is. Pedig ez nem helyes, de megértem a melegek frusztrációját.
    A legtöbb meleg egyébként annyira sérül a hosszú évek tagadása és védekezése alatt, hogy alkalmatlanná is válik a párkapcsolatra, csak és kizárólag szexkapcsolatokat tud létesíteni, ami meg biztosítja a boldogtalanságot.

    Nem könnyű kereszt ez, de belegondoltam milyen lehet az élete itt Európában egy feketebőrű meleg menekültnek, vagy csak szimplán egy meleg cigánynak…… amikor a karma oda……sz

    Ábel

    ezzel én is egyetértek. Aki a házastársával akarja megbeszélni hogy megcsalta, az a világ legnagyobb önzése.
    A megcsalt fél semmit nem tehet az ügyben, viszont a félrelépés terhét ő is megkapja.
    Aki már félrelépett az halgasson róla és viselje egyedül a következményeit.

  12. Én több mint 20 éve vagyok együtt a párommal, még házasok sem vagyunk, DE egy dolgot kértem tőle a kapcsolatunk elején.
    Ha Ő vagy Én szerelmesek leszünk valaki másba, ami bárkivel megeshet, akkor ŐSZINTÉN mondjuk el egymásnak, még mielőtt bármi történne. És akkor külön kell menni, el kell válni, le kell zárni. Ha ez megvan, akkor lehet nyitni az új kapcsolatba, TISZTA LAPPAL. Mert annál gusztustalanabb dolog nincs, mint amikor a másik háta mögött félrekefélsz és a szemébe hazudsz, ez senkinek sem jó. Én speciel soha nem tudnám megtenni, egyszerűen a lelkiismeretem nem engedné.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük