2021-06-26 nap bejegyzései

(3580) Mi magyarok….

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

2021 a 89. év

A TV (bármelyik csatorna) folyamatosan hozza a Soproni hirdetését, aminek a lényeg, hogy „mi magyarok….” csodás dolgokra vagyunk képesek. Például úgy esszük a főtt kukoricát, hogy nem megy a fogaink közé, hagymapucolás közben nem sírunk, paprikás kenyérrel fogunk óriás halat, ütve fúró mellet is tudunk aludni.

Bámulatos, hogy mikre vagyunk képesek. Nekem is van néhány emlékezetes esetem.

1962-ben Londonban éltem közel egy évet. A Mensa mozgalom akkoriban formálódott. Mivel, engem érdekelt a dolog, szert tettem egy teszt sorozatra, aminek a sikeres kitöltése volt a felvétel feltétele (152 IQ).

Ugorjunk néhány évet, most már Budapesten. Az angol IQ tesztet lefordítottam magyarra. Kinyomtattam 5000 példányban. Írtam mellé egy bemutatkozó levelet, kábé a következő tartalommal. Ha kíváncsi intelligencia hányadosára, fél óra alatt oldja meg ezeket a feladatokat, és küldje vissza hozzám. A mellékelt csekken fizessen be 100 forintot. Én kiértékelem a végrehajtott feladatot, és megírom az értékelését. – Ezt követve, a budapesti telefonkönyvből kiírtam 100 címet és elküldtem a levelet, a csekk űrlapot és a teszt füzetet. A kezdeményezést néhány ezer forintból (hat hónapi fizetésem) megúsztam. Az elküldések után vártam az eredményt, hogy kalkulálni tudjak.

Egy héten át egyetlen válasz se érkezett, de egyik reggel 7 óra körül kijött a rendőrség házkutatást tartani. Kérdeztem mit keresnek, mert egyszerűbb, ha én odaadom, de megjegyzésemet figyelmen kívül hagyták. Aztán nagy diadalmasan megtalálták a közel 5000 nyomtatványt. Azonnal lefoglalták és kaptam egy idézést.

A kihallgatáson elmondtam mindent. Megegyeztünk a kihallgató tisztel, hogy ezt törvény nem tiltja, csalás, becsapás nem történt, de annyi eszem lehetne, hogy ilyet nem kezdeményezek a szocializmusban. Aztán, a kihallgató feltett magánjellegű kérdéseket, hol találkoztam  az IQ méréssel, milyen az élet Angliában, miért jöttem vissza, stb. A végén egészen összebarátkoztunk. A teszt füzeteteket levitték a kazánházba és bedobták az üzemelő kazánba. Engem pedig figyelmeztetésben részesítettek.

Most már abszolút magán beszélgetésben a nyomozó megkérdezte, hányat küldtem szét, és hányan éltek a lehetőségekkel. Mondtam 100 elküldött, 0 visszajelzés. Hát, ez érdekes, mert hozzájuk 11 feljelentés érkezett, ez 11 %. Mi magyarok csodálatos dolgokra vagyunk képesek. De, itt a történetnek nincs végbe. A nyomozó elárulta, hogy a feljelentéshez csatolt teszt füzetből egyet megtartott, tízet pedig véleményezésre szétküldött a szakterületet ismerő pszichiátereknek, pszichológusoknak, professzoroknak, egyetemi előadóknak. Ami meglepő volt, még neki is, az a vehemencia, ahogy mind a tíz szaktekintély neki ment a szerzőnek, vagyis nekem, illetve az angol Menzának. A vélemények szerint minimum sarlatánok vagyunk. A teszt használhatatlan, veszélyes, stb. stb.

Miért? Tettük fel egymásnak a kérdést a furcsa jelenséggel kapcsolatban. Ezek a „szaktekintélyek” féltik a pozíciójukat, vagy ismereteikkel el vannak maradva. Nem tudnak a Menza mozgalomról. De olyan csodálatos képességeik vannak, hogy ármánykodni viszont tudnak.  Mért nem mennek el, paprikás kenyérrel halat fogni?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________