2021-06-25 nap bejegyzései

(3579) NASA jelentés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

 

2021 a 89. év

A Földet egy „példa nélküli” hőmennyiség éri el, jelzi a NASA jelentés.

A kutatások szerint, a Földet a 2005-ös csapdába fogott hőmennyiség dupláját fogja be, ami az óceánok és a szárazföld melegedését gyorsabbá teszi. A NASA szerint a Föld gyorsabban melegszik, mint az előre látható lett volna.

A Föld, 240 watt/m2 energiát kap a Naptól. Ebből, 2005-ben 239,5 wattot visszasugárzott. A felmelegedést 0,5 w/m2 okozta. Ez ,azonban 2019 végére felment 1 teljes wattra négyzetméterenként. Ennek a hőnek kb. 90 százalékát az óceánok veszik fel. Ez 2020 évet a feljegyzések szerinti legmelegebb évvel teszi egyenlővé, ami a Földet a kritikus küszöb érték felé tolja.

A nagy kérdés, hogy ez minek köszönhető. A tanulmány szerint az ok a kevesebb felhőnek, és kevesebb jégnek köszönhető, amelyek a korábbinál kevesebb napenergiát sugároznak vissza az űrbe. Ez, veszélyes új forró zónákat alakíthat ki a Föld különböző pontjain.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________